/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津译林版期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.________ of the teams played well in this football match. The audience of the two teams was very disappointed.
A.Neither B.Either C.None D.Both
2.Tom says he loves actors ________ their own plays.
A.which write B.that writes C.who write D.who writes
3.We should think of a better plan, ________ the situation will get worse.
A.and B.but C.or D.so
4.She is ________ a kind girl that she always helps people in need.
A.so B.such C.quite D.rather
5.It’s necessary for students to learn how to ______ their problems by themselves.
A.deal with B.look for C.take off D.put on
6.The book ________ my father bought for me last week is very popular among students.
A.who B.which C.where D.whose
7.I felt tired when I got to the top of Mount Tai, ________ the views were wonderful.
A.but B.for C.so D.or
8.—Have you got everything ready for the party, Betty
—Yes, Mr. Li. ________ all the teachers and students arrive, we can get started.
A.As soon as B.In order that C.Though D.Even if
9.—Whenever Li Hua comes up with a good idea, he always ________.
—No wonder he has won so many prizes.
A.gives it up B.breaks it down C.tries it out D.puts it off
10.—Do you know the man ________ is standing by the window
—Yes, he’s our new physics teacher.
A.whom B.which C.what D.who
二、完形填空(共10小题,计10分)
Red is the color of China. Among all the colors, red is most easily seen. In China we 11 it China Red; it makes people 12 , and it has rich meaning in Chinese culture and history.
Here, red is a symbol. It gives color to the soul of the nation. Chinese people 13 the color much more than others do. “China Red” has 14 a very popular word, attracting the world’s attention.
Finding red-colored things in China is very 15 , as you can see the color everywhere. All traditional red things have been playing special roles in China. For example, the 16 of ancient palaces, the 17 flag, Chinese traditional paper cuts, and even red tanghulu.
Red is the color of the 18 , health, harmony (和谐), happiness, peace, richness and so on. Only real things and events can fully 19 and explain its beauty. In China, red is more than just a color. It carries the ancient history and 20 of the Chinese nation.
11.A.say B.call C.speak D.tell
12.A.exciting B.excited C.tired D.tiring
13.A.hate B.dislike C.unlike D.love
14.A.became B.become C.becoming D.becomes
15.A.important B.hard C.difficult D.easy
16.A.grounds B.pictures C.walls D.windows
17.A.foreign B.international C.local D.national
18.A.luck B.lucky C.luckily D.unluckily
19.A.believe B.show C.write D.talk
20.A.art B.business C.culture D.smile
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
A Chinese 2D animated (动画) film called “Nobody” has become a big hit this summer. It came out on August 2, 2025. By August 11, it had made 574 million yuan. This broke the box-office record for Chinese 2D animated films—it went past the 573 million yuan of Big Fish & Begonia (大鱼海棠). It also got a score of 8.6 on Douban, and both children and grown-ups love it.
The film tells a warm story. It comes from a short film from Chinese Tales. The story is about four little monsters (妖怪): a pig, a toad, a weasel (黄鼠狼), and a gorilla. They used to work for a mountain king, but they lost their jobs by chance. To live, they pretend (假装) to be Tang Monk and his group from Journey to the West and start a trip to the west. On the way, they change—at first they only look for food, but later they save villagers. There is a famous line in the film: “We may be nobodies in society, but we can play a big part at home.” This line makes people think about life.
What makes this film special Its beautiful Chinese ink painting style is very attractive—each picture uses 50 ink layers (涂层). Its English name “Nobody” tells us: even small and common people can be heroes.
The film’s success has also made its related products popular. More than 300 products, from soft toys to school things like pens and notebooks, sell very fast.
“Nobody” is not just a movie. It brings happiness to people and teaches us that everyone can be a hero.
根据短文内容,选择最佳答案。
21.Why can we say “Nobody” is popular with many people
A.It was made by a famous director.
B.It has many related products like soft toys.
C.Its painting style is interesting.
D.It got a high score on Douban and is loved by kids and adults.
22.What does the underlined word “attractive” in paragraph 3 mean
A.interesting B.eye-catching C.boring D.exciting
23.Why did the writer mention the 50 ink layers used in each picture of the film
A.To show how difficult it is to make an animated film.
B.To explain why the film’s ink painting style is beautiful and special.
C.To tell readers that the film used more ink than other films.
D.To introduce the history of Chinese ink painting.
24.What can we know from the passage
A.“Nobody” came out on August 11, 2025.
B.“Big Fish & Begonia” made 574 million yuan at the box office.
C.The story of “Nobody” comes from a short film from Journey to the West.
D.The film wants to tell us that common people can be heroes.
25.What is the structure of the passage
A.①/②③④/⑤ B.①②/③/④⑤ C.①②③/④/⑤ D.①②/③④/⑤
B
Sometimes people who are close to you are facing an illness or other big changes in their life. When they go through hard times, you probably wish you could pitch in but might not be sure how. Just wanting to support them is a good place to begin. Here are some ideas to consider.
Your friends or family members may feel like talking about what they are going through, or they may not. If they want to share, you can help by listening. If they don’t, that’s OK too. You could also ask how you can support them. You could show them they are in your thoughts by making a card with a note inside, like “Thinking of you!”
If possible, ask if they would like to do something together, like taking a walk, watching a movie, or eating out. If it’s a family member who lives far away, you can ask if they want to video chat or talk on the phone. You could also send them photos of your day to help them feel connected.
People who care about you want you to keep your daily life as usual, even when they are going through something difficult. But there is something you can do. You just need to make sure what they really need. For example, if a classmate is ill in hospital, helping him catch up with classwork is better than doing the dishes, taking care of a pet, or cleaning the apartment.
Remember that your feelings are important, too. It is normal to worry about someone you’re close to, and it can be helpful to talk to your parents, teachers, or someone you trust. You can also ask questions about anything you don’t understand. This is a better choice than searching for information on the Internet.
26.What do the underlined words “pitch in” mean in Paragraph 1
A.forget B.help C.throw D.worry
27.What can you do if your friends want to share their thoughts
A.Make a card. B.Think of them. C.Listen to them. D.Ask a question.
28.How do you make a family member far away feel connected
A.Eating out. B.Watching a movie. C.Shopping online. D.Sharing your photos.
29.Which is the best way to help a classmate in hospital
A.Walking a dog. B.Making the bed. C.Washing plates. D.Sending notebooks.
30.What is the purpose of this passage
A.To show how to support someone. B.To introduce why to make friends.
C.To find where to look up information. D.To describe when to mind your feelings.
C
We are a bilingual (双语) school for children of 6-15. We want a cook, a library assistant, 3 sports coaches and a language teacher.
Job Age Skill Language Other terms
Cook 25-40 Can cook Chinese and western food Chinese Healthy
Library assistant 20-35 Has the knowledge on all kinds of books Chinese and English Careful
Sports coach (教练) 20-40 Major in P.E. Chinese and English Healthy and strong
Language teacher 30-45 Major in English Chinese and English Patient and helpful
31.Who can’t go to the bilingual school
A.An eight-year-old kid. B.An eleven-year-old boy.
C.A fourteen-year-old boy. D.A four- year-old child.
32.We know ________ may not speak English in the bilingual school.
A.the sports coach B.the cook
C.the library assistant D.the language teacher
33.The bilingual school wants a language teacher ________.
A.aged between 25 and 40 B.who can speak English and Chinese
C.who is careful and strong D.who can cook western food
34.Who is not wanted by the bilingual school
A.A P.E. teacher.
B.A library assistant.
C.A math teacher.
D.An English teacher.
35.Where can you most probably find the reading
A.In a school notice. B.In a storybook.
C.In a science magazine. D.In a history textbook.
D
For Chen Sheng, a young man in Meitan, Guizhou province, caring for the elderly is more than a job—it’s a calling in his heart. Chen Sheng was raised by his grandparents, and his dream was to take care of more elderly people. After graduating in 2017 with a degree in healthcare, Chen Sheng completed eight months of training in a local hospital and started to work in a nursing home. In his early working days, what he met was more difficult than expected. He got up at 6 a.m. to help with morning tasks. He provided full bedside care, especially for the elderly who had to stay in bed all the time. Often, his day didn’t end until 11 p.m. He wanted to give up at first, but after a period, the warmth and trust he received from the elderly changed his mind.
Using his medical knowledge, Chen Sheng takes care of the elderly in a proper way, including physical examination, health guidance, advice on food and so on. “I arrived at the nursing home with lots of illnesses and could only lie in bed. After two months of good care by Chen Sheng, I was able to walk again by myself. Life here is very convenient, from satisfying daily services to good medical care, just like at home,” said Grandpa Li.
★ . He always gives comfort in time when a grandpa or a grandma is upset. Grandma Sun likes to talk with Chen Sheng every day and always shares the things she considers valuable. Grandma Sun feels warm and happy because of Chen Sheng. Her family thanks him for his patience and great love.
As the needs for elderly care continue to grow, more and more young people, including those born after 2000, have come to work in the nursing home. They are making every effort to take good care of the elderly and make them live a happy life.
36.What made Chen Sheng want to work in the nursing home
A.His education background. B.His growth experience.
C.His interest in medical care. D.His training in the hospital.
37.In the early working days, Chen Sheng ________.
A.could finish his work easily B.got no trust from the elderly
C.loved the job deeply D.worked long hours every day
38.What can be learned from Grandpa Li’s words in paragraph 3
A.He misses his family more than before.
B.Chen Sheng’s care helps him get better.
C.The nursing home is better than expected.
D.He gets good medical care from the hospital.
39.Which of the following can be put in ★
A.The elderly receive good medical care from Chen Sheng
B.Chen Sheng gives the elderly much but asks for nothing
C.Chen Sheng does a lot for the elderly and also receives a lot
D.Besides medical help, Chen Sheng also offers emotional care
40.What is the writing purpose of this passage
A.To call on more young people to care for the elderly.
B.To show the growing needs for elderly care workers.
C.To discuss the challenges of working in a nursing home.
D.To introduce Chen Sheng’s daily life in the nursing home.
四、短文还原(共5小题,计5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The word family has special meanings to everyone. A happy family is what everyone is thirsty for. However, because of different personalities, values (价值观), living habits, interests and hobbies, some unhappy things may happen among family members at times. 41
Learn to say thanks and sorry. We are used to saying thanks and sorry to others, 42 . By saying thanks, we can make our family members feel they’re important. And saying sorry makes them feel understood.
Communicate with each other often. Communication can happen in any place at any time. We can talk about our experiences and feelings with our family members in the car, at the dinner table or on the way back home. By talking, 43 .
Share housework. Helping around the house brings family members much closer. Since we live in one house, we should do our part in keeping it clean and tidy. 44 . In this way, we can understand the idea of fairness.
45 . We are busy all day, but nothing is more important than spending time with family members. Either eating meals or traveling together is a good choice. Not only will this allow us to enjoy the deep love but it can also bring us more sweet memories.
A.Spend more time together
B.Saying sorry is very necessary
C.So how can we achieve family happiness
D.we can know that we care about each other
E.but often we don’t do that to our family members
F.Think about what kindness really means
G.It’s easy to help do chores like making the bed or doing the dishes
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或括号中所给词的正确形式。
Nine years might be a lifetime for foxes and rabbits. But it might also be an ideal space 46 one film in a series (系列) and the next. Welcome back to the fantastic world of Zootopia.
In its new sequel (续篇), police officers Judy Hopps and Nick Wilde find 47 (they) on the twisting (迂回曲折的) trail of a great mystery when Gary De’Snake arrives in Zootopia. He turns the animal city upside down! 48 (solve) the case (案件), Judy and Nick must go undercover to unexpected new parts of town, where their growing partnership is tested like never before.Why does the series stand out
Most of the time, stories in animal films are really just human tales—if you replace the animals with humans, it would be 49 (exact) the same story.
50 , Zootopia is a world built completely by animals, for animals. The team dived deeply into research on animals and their habitats for months: visiting zoos and museums, talking to experts in different fields, and even 51 (travel) to Kenya (肯尼亚) to observe wild animals.
On the other hand, Zootopia is designed to develop as 52 human city does. It’s a 53 (reflect) of its citizens’ history and lifestyles. It feels like a place 54 truly exists. Audiences fall in love with this logical yet fun and unique world.What’s the message of Zootopia
One theme of the series is how bias (偏见) influences all of us. Our world is complicated; life is complicated. But the challenges we face can 55 (overcome) by leaning on one another and learning together.
六、阅读表达(共5小题,计5分)
阅读下面材料,并按要求完成第1至5小题。
There is a piece of news that makes me angry. It’s said...an accident happened in a school and some students died. This accident made school bullying (霸凌) a hot topic again. School is not only a place for us to study, but also a small society. Now many children are hurt by school bullying. So stopping school bullying is what everyone in school should do.
Some information about school bullying
●Family education
Parents should teach their children well, guide them properly and take good care of them. As we all know, parents are the best teachers for children. So we can’t expect selfish and rude parents to have a kind and friendly child.
●Schools and teachers’ duty
Schools should try to prevent such things. If students get hurt or die, schools are responsible. Teachers should be responsible, notice what’s happening to students in time, and educate and protect them.
●Social environment
Society should control violent (暴力的) things. If the government tries its best and cares about teenagers’ growth, it will help avoid these terrible accidents. What’s more, social media has a big influence—it brings bad effects on teenagers’ minds and behaviors.
●Teenagers’ actions
Teenagers should be fair and brave to fight against bad things. Don’t be afraid. School bullying is like a spring—the weaker you are, the stronger it is; the stronger you are, the weaker it is.
I think if we work together to fight against bad things, schools will be peaceful and happy again!
56.Complete the underlined sentence. (补全文中画线句子,使文意连贯。)(限填1词)
It’s said an accident happened in a school and some students died.
57.What percent of students have experienced school bullying according to Chart Ⅰ
58.According to Chart Ⅱ, what are the characteristics of school bullying
59.How does social media influence teenagers’ minds and behaviors
60.Which reason do you think is the most influential in school bullying Why
七、书面表达(共1题,计20分)
61.中考将近,很多同学面对升学感到压力很大。他们向学校的心理社发帖,以下是某个学生的帖,请根据帖子内容,给他写一封回信,安慰他并给他一些建议, 鼓励他积极乐观面对中考。
Dear Miss Zhang, I have to face a lot of pressure. It makes me feel so nervous and stressed out that I can’t eat or sleep well. Yours, Li Hua
注意:
1. 要点齐全,适当拓展;
2. 行文连贯,语法正确,书写规范;
3. 文中不得出现真实的人名、校名、地名;
4. 100词左右(文章开头已给出,不计入总词数)。
Dear Li Hua,
I’m sorry to hear that you have to face a lot of pressure.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:在这场足球比赛中,两支队伍都踢得不好,这两支队伍的观众都非常失望。
考查代词辨析。Neither两者都不;Either两者中的任何一个;None(三者或三者以上)都不;Both两者都。根据“The audience of the two teams was very disappointed.”可知,此处指两支队伍表现都不好,范围是两者,故选A。
2.C
【解析】句意:汤姆说他喜欢那些写自己戏剧的演员。
考查定语从句。which指代物;that既可以指代人也可以指代物;who指代人。先行词actors指人,需用关系代词who或that,排除A;actors为复数,从句中的谓语动词应用write,排除BD。故选C。
3.C
【解析】句意:我们应该想出一个更好的计划,否则情况将会变得更糟。
考查连词辨析。and和;but但是;or否则;so所以。根据“We should think of a better plan”和“the situation will get worse”可知,前后两个句子之间存在一种“如果不……就会……”的逻辑关系,即如果不想出更好的计划,情况就会变糟,or“否则”符合语境。故选C。
4.B
【解析】句意:她是一个如此善良的女孩,以至于她总是帮助有需要的人。
考查副词和形容词辨析。so如此,副词,修饰形容词或副词;such如此,形容词,修饰名词;quite很,十分,副词;rather相当,副词。“a kind girl”是名词短语,所以此处应该用such修饰,“such+a/an+形容词+可数名词单数+that从句”是固定句型,表示“如此……的一个……以至于……”。故选B。
5.A
【解析】句意:——对于学生来说,学会如何自己处理他们的问题是有必要的。——是的,确实如此。
考查动词短语。deal with处理;look for寻找;take off起飞;put on穿上。根据“their problems”可知,此处指处理问题。故选A。
6.B
【解析】句意:我父亲上周给我买的那本书在学生中很受欢迎。
考查关系词辨析。who谁,指人;which哪一个,指物;where哪里,指地点;whose谁的,表示所有。分析句子可知,空格后的句子为定语从句,先行词“book”为物,从句缺少宾语,应用which引导。故选B。
7.A
【解析】句意:当我到达泰山山顶时,我感到很累,但是景色太美了。
考查连词辨析。but但是;for为了;so因此;or或者。根据语境可知,前半句“I felt tired when I got to the top of Mount Tai”表达“到达山顶时很累”,后半句“the views were wonderful”表达“景色很美”,前后是转折关系,所以应该用but连接。故选A。
8.A
【解析】句意:——贝蒂,派对的一切都准备好了吗?——是的,李老师。所有师生一到,我们就可以开始了。
考查连词短语辨析。As soon as一……就……;In order that为了;Though虽然;Even if即使。根据“…all the teachers and students arrive, we can get started”可知,前后两个动作紧密相连,表示所有师生一到派对就可以开始了,应用as soon as引导时间状语从句。故选A。
9.C
【解析】句意:——当李华想到一个好主意时,他总是尝试它。——难怪他赢得了这么多奖项。
考查动词短语。gives it up放弃;breaks it down分解;tries it out尝试;puts it off推迟。根据后文“No wonder he has won so many prizes.”可知,当李华想到一个好主意时,他总是尝试它,只有“尝试”符合语境,表示实践好主意并取得成果。故选C。
10.D
【解析】句意:——你认识那个站在窗边的男人吗?——认识,他是我们的新物理老师。
考查定语从句关系代词。whom作宾语;which指物;what不引导定语从句;who指人。先行词the man指人,在定语从句中作主语,应用关系代词who或that引导。故选D。
11.B 12.B 13.D 14.B 15.D 16.C 17.D 18.A 19.B 20.C
【导语】本文主要讲了“中国红”在中国文化中的重要地位,说明红色不仅是一种颜色,更承载着中华民族的历史、文化和美好寓意。
11.句意:在中国,我们把它叫做“中国红”。
say说;call称呼;speak讲;tell告诉。根据“Red is the color of China. Among all the colors, red is most easily seen.”可知,红色在中国意义特殊,所以我们“称呼”它为中国红,故选B。
12.句意:它让人们感到兴奋,并且在中国文化和历史中有着丰富的意义。
exciting令人兴奋的;excited感到兴奋的;tired感到疲倦的;tiring令人疲倦的。根据“Red is the color of China. Among all the colors, red is most easily seen.”可知,红色最容易被看到,且象征积极意义,所以会让人“感到兴奋”,形容人的感受用excited,故选B。
13.句意:中国人比其他国家的人更喜爱这种颜色。
hate讨厌;dislike不喜欢;unlike不像;love喜爱。根据“Red is the color of China.”和“it has rich meaning in Chinese culture and history.”可知,红色在中国有丰富意义,所以中国人“喜爱”它,故选D。
14.句意:“中国红”已经成为一个非常流行的词,吸引了世界的注意。
became成为(过去式);become成为(原形);becoming成为(现在分词);becomes成为(第三人称单数)。根据“has...a very popular word”可知,此处是现在完成时“has + 过去分词”,become的过去分词是become,故选B。
15.句意:在中国找到红色的东西非常容易,因为你到处都能看到这种颜色。
important重要的;hard困难的;difficult困难的;easy容易的。根据“as you can see the color everywhere”可知,红色“到处”都是,所以找到红色的东西很“容易”,故选D。
16.句意:例如,古代宫殿的墙壁、国旗、中国传统剪纸,甚至红色的糖葫芦。
grounds地面;pictures图画;walls墙壁;windows窗户。根据“the...of ancient palaces”和常识,古代宫殿的“墙壁”常为红色,故选C。
17.句意:例如,古代宫殿的墙壁、国旗、中国传统剪纸,甚至红色的糖葫芦。
foreign外国的;international国际的;local当地的;national国家的。根据“the...flag”和常识,红色的是“国旗”,national flag表示“国旗”,故选D。
18.句意:红色是幸运、健康、和谐、幸福、和平、富足等等的颜色。
luck幸运(名词);lucky幸运的(形容词);luckily幸运地(副词);unluckily不幸地(副词)。根据“health, harmony, happiness, peace, richness”可知,此处需要名词,故选A。
19.句意:只有真实的事物和事件才能充分展示和解释它的美。
believe相信;show展示;write写;talk谈论。根据“Only real things and events can fully...and explain its beauty.”可知,真实的事物能“展示”它的美,故选B。
20.句意:它承载着中华民族古老的历史和文化。
art艺术;business商业;culture文化;smile微笑。根据“it has rich meaning in Chinese culture and history.”可知,红色承载着中国的“文化”,故选C。
21.D 22.B 23.B 24.D 25.A
【导语】本文主要介绍了一部名为《浪浪山小妖怪》的中国2D动画电影在2025年夏天大获成功,包括其票房成绩、豆瓣评分、故事内容、独特之处以及相关产品受欢迎等情况,展现了这部电影的魅力以及带给人们的启示。
21.细节理解题。根据“It also got a score of 8.6 on Douban, and both children and grown-ups love it.”可知,这部电影在豆瓣上获得了8.6分的高分,并且受到孩子和大人的喜爱,所以可以说它受很多人欢迎。故选D。
22.词句猜测题。根据“Its beautiful Chinese ink painting style is very attractive—each picture uses 50 ink layers (涂层).”可知,其美丽的中国水墨画风格很吸引人,每张图片使用了50层墨水涂层,所以“attractive”意思是“吸引人的”,与“eye-catching”意思相近。故选B。
23.细节理解题。根据“What makes this film special Its beautiful Chinese ink painting style is very attractive—each picture uses 50 ink layers (涂层).”可知,提到每张图片使用50层墨水涂层是为了解释为什么这部电影的水墨画风格美丽且特别。故选B。
24.细节理解题。根据“Its English name ‘Nobody’ tells us: even small and common people can be heroes.”可知,这部电影想告诉我们普通人也可以成为英雄。故选D。
25.篇章结构题。文章第①段总体介绍了一部名为《浪浪山小妖怪》的中国2D动画电影在2025年夏天大获成功;第②③④段分别从故事内容、独特之处、相关产品受欢迎等方面具体介绍这部电影;第⑤段总结这部电影带给人们的启示。所以文章结构是①/②③④/⑤。故选A。
26.B 27.C 28.D 29.D 30.A
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了当亲近的人面临疾病或生活变故时,我们可以通过倾听、陪伴、提供实际帮助等方式支持他们,同时也提到要关注自身感受并向信任的人求助。
26.词句猜测题。根据第一段“When they go through hard times, you probably wish you could pitch in but might not be sure how. Just wanting to support them is a good place to begin.”可知,人们遭遇困境时,你希望能帮忙却不知如何做,支持他们是好的开始;据此可以推断,划线单词“pitch in”意为“帮助”,与“help”同义。故选B。
27.细节理解题。根据第二段“If they want to share, you can help by listening.”可知,如果朋友想要分享想法,你可以倾听他们。故选C。
28.细节理解题。根据第三段“If it’s a family member who lives far away, you can ask if they want to video chat or talk on the phone. You could also send them photos of your day to help them feel connected.”可知,给远方的家人发送你一天的照片能让他们感觉有联系。故选D。
29.细节理解题。根据第四段“For example, if a classmate is ill in hospital, helping him catch up with classwork is better than doing the dishes, taking care of a pet, or cleaning the apartment.”可知,帮助住院的同学补习功课是好方式,送笔记本有助于补习功课,其他选项不符合。故选D。
30.主旨大意题。根据第一段“When they go through hard times, you probably wish you could pitch in but might not be sure how. Just wanting to support them is a good place to begin. Here are some ideas to consider.”可知,本文的目的是介绍如何支持身处困境的人。故选A。
31.D 32.B 33.B 34.C 35.A
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了一所双语学校招聘厨师、图书管理员、体育教练和语言教师的相关信息,包括年龄要求、薪资、语言要求和其他条件等。
31.细节理解题。根据“We are a bilingual (双语) school for children of 6-15.”可知,这所双语学校面向6到15岁的孩子。选项D“一个四岁的孩子”不在这个年龄范围内,所以不能去这所双语学校。故选D。
32.细节理解题。根据表格中“Cook”对应的“Language”一栏为“Chinese”,可知厨师只需要会说中文,可能不会说英语。而体育教练、图书管理员和语言教师都需要会说中文和英文。故选B。
33.细节理解题。根据表格中“Language teacher”对应的“Language”一栏为“Chinese and English”,可知双语学校想要的语言教师需要会说中文和英文。故选B。
34.细节理解题。根据“We want a cook, a library assistant, 3 sports coaches and a language teacher.”可知,双语学校招聘的是厨师、图书管理员、体育教练和语言教师,没有提到数学老师。故选C。
35.推理判断题。文章主要介绍了一所双语学校的招聘信息,包括招聘的职位、年龄要求、语言要求等。这种信息通常会在学校公告中发布。故选A。
36.B 37.D 38.B 39.D 40.A
【导语】本文讲述了贵州湄潭青年陈胜在养老院工作,用专业知识和情感关怀服务老人的故事,并呼吁更多年轻人加入养老服务行业。
36.细节理解题。根据第一段“Chen Sheng was raised by his grandparents, and his dream was to take care of more elderly people.”可知,他由于祖父母抚养长大的成长经历而萌生了照顾更多老人的愿望。故选B。
37.细节理解题。根据第二段“He got up at 6 a.m. to help with morning tasks. ... his day didn’t end until 11 p.m.”可知,他早期工作时每天工作时间很长。故选D。
38.细节理解题。根据第三段李爷爷的话“After two months of good care by Chen Sheng, I was able to walk again by myself.”可知,陈胜的照料帮助他康复。故选B。
39.推理判断题。根据第四段“He always gives comfort in time when a grandpa or a grandma is upset.”以及后文举例可知,本段主要讲陈胜除了提供医疗帮助外,还给予老人情感关怀。故选D。
40.主旨大意题。全文通过陈胜的事例展现了年轻人在养老服务中的价值与意义,最后一段提到更多年轻人加入该行业,旨在呼吁更多年轻人关爱老人。故选A。
41.C 42.E 43.D 44.G 45.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了如何通过一些具体的方法来实现家庭幸福,包括学会表达感谢和道歉、经常沟通、分担家务以及多花时间在一起等。
41.根据“However, because of different personalities, values (价值观), living habits, interests and hobbies, some unhappy things may happen among family members at times.”可知,前文提到家庭中可能出现不愉快的事情,后文紧接着提出如何实现家庭幸福的方法,因此此处应填入一个承上启下的问句,选项C“那么,我们如何实现家庭幸福呢”符合语境。故选C。
42.根据“We are used to saying thanks and sorry to others”可知,此处需要填入与“习惯对他人说谢谢和抱歉”形成对比的内容,选项E“但我们往往不这样对待家人”符合语境。故选E。
43.根据“By talking”可知,此处需要填入沟通的结果,选项D“我们可以知道我们彼此关心”符合语境。故选D。
44.根据“Share housework…we should do our part in keeping it clean and tidy.”可知,此处需要填入与分担家务相关的具体内容,选项G“帮忙整理床铺或洗碗等家务很容易”符合语境。故选G。
45.根据“We are busy all day, but nothing is more important than spending time with family members.”可知,此处需要填入一个总结性的句子,强调多花时间与家人相处的重要性,选项A“多花时间在一起”符合语境。故选A。
46.between 47.themselves 48.To solve 49.exactly 50.However 51.travelling/traveling 52.a 53.reflection 54.which/that 55.be overcome
【导语】本文介绍了动画电影《疯狂动物城》续集的剧情亮点,并分析了该系列电影脱颖而出的原因与传递的核心主题,展现了其独特的动物世界构建与深刻的现实意义。
46.句意:但对于系列电影中的一部和下一部来说,这或许也是一个理想的间隔期。“between...and...”是固定搭配,意为“在……和……之间”,此处表示两部系列电影之间的间隔。故填between。
47.句意:在新续集中,警官朱迪 霍普斯和尼克 王尔德发现自己卷入了由加里 德 斯奈克引发的重大谜团的曲折调查中。“find oneself+介词短语”是固定用法,意为“发现自己处于某种状态”,主语是Judy和Nick,故用反身代词themselves。故填themselves。
48.句意:为了破案,朱迪和尼克必须卧底前往城市中出人意料的新区域,在那里他们日益深厚的伙伴关系将迎来前所未有的考验。此处用动词不定式“To solve”作目的状语,表示“为了破案”。故填To solve。
49.句意:大多数时候,动物电影里的故事其实就是人类的故事——如果你把动物换成人类,那会是完全相同的故事。此处需要副词修饰形容词“same”,“exact”的副词形式是“exactly”,意为“完全地”。故填exactly。
50.句意:然而,《疯狂动物城》是一个完全由动物为动物打造的世界。前文提到多数动物电影的故事本质是人类故事,此处转折说明《疯狂动物城》的独特性,“however”表示“然而”,用于句首需大写。故填However。
51.句意:团队数月来深入研究动物及其栖息地:参观动物园和博物馆,与不同领域的专家交流,甚至前往肯尼亚观察野生动物。“and”连接并列的现在分词短语,前文是“visiting...talking...”,此处“travel”需用动名词形式。故填travelling/traveling。
52.句意:另一方面,《疯狂动物城》的设计如同人类城市一样发展。“as a human city does”表示“如同一个人类城市那样”,“a”用于泛指“一个人类城市”。故填a。
53.句意:它是其市民历史与生活方式的反映。“a reflection of”是固定搭配,意为“……的反映”,“reflect”的名词形式是“reflection”。故填reflection。
54.句意:它就像一个真实存在的地方。这是一个定语从句,先行词是“place”,关系代词在从句中作主语,故用“which/that”引导。故填which/that。
55.句意:但我们面临的挑战可以通过相互依靠、共同学习来克服。“challenges”与“overcome”是被动关系,“can be+过去分词”是被动语态结构,“overcome”的过去分词是“overcome”,故填be overcome。
56.that 57.38.6%. 58.They are younger age, groups, and repeatability. 59.By bringing bad effects on teenagers’ minds and behaviors. 60.Family education. Because parents are the best teachers for children in the world./School and teachers. Because they have responsibility for teenagers’ safety in school./The environment in the society. Because society should control violent events./Teenagers’ actions. Because if teenagers unite together to fight against the evil, school bullying can be avoided.(合理即可)
【导语】本文主要讲述了校园霸凌这一严重问题,并从家庭、学校等多维度分析霸凌影响因素及特点,号召协作重建安宁校园。
56.根据“It’s said...an accident happened in a school and some students died.”可知,此处应是“据说”的固定句型“It is said that...”,故填that。
57.根据题干图表“Never be bullied”占比61.4%可知,从来没经历过欺凌的占比61.4%,因此经历过欺凌的人占比38.6%。故填38.6%.
58.根据题干图表“The Characteristics of School Bullying”中“younger age”、“groups”以及“repeatability”可知校园霸凌行为具有低龄化、群体性和反复性的特点。故填The characteristics are younger age, groups, and repeatability.
59.根据“What’s more, social media has a big influence—it brings bad effects on teenagers’ minds and behaviors.”可知,社交媒体对青少年的思想和行为有不良影响。故填By bringing bad effects on teenagers’ minds and behaviors.
60.本题为开放题,答案不唯一,可以结合校园霸凌的常见影响因素阐述,合理即可。故填Family education. Because parents are the best teachers for children in the world./School and teachers. Because they have responsibility for teenagers’ safety in school./The environment in the society. Because society should control violent events./Teenagers’ actions. Because if teenagers unite together to fight against the evil, school bullying can be avoided.
61.例文:
Dear Li Hua,
I’m sorry to hear that you have to face a lot of pressure.
As the High School Entrance Exam is coming, it’s normal to be nervous and stressed out. Don’t worry too much about it, and just take it easy. I’d like to offer you some suggestions.
First, you should learn to relax. If you are feeling stressed out, you can talk to others. Doing some exercise regularly can help you relax yourself and build up your body. Secondly, it’s a good idea to ask your teacher for help. The teacher will give you helpful advice so that you can easily find a way out. Finally, you should face the exam positively.
I hope my suggestions will be helpful.
Yours,
Miss Zhang
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,不得遗漏,可适当增加细节,以使行文连贯。
[写作步骤]
第一步:安慰对方,表达理解;
第二步:列出具体的建议;
第三步:书写结尾,表达期待。
[亮点词汇]
①take it easy放轻松
②learn to relax学会放松
③helpful advice有用的建议
④positively积极地
[高分句型]
①The teacher will give you helpful advice so that you can easily find a way out.(目的状语从句)
②I hope my suggestions will be helpful.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)