/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语沪教牛津版期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.This video teaches people ________ to protect themselves during an earthquake.
A.what B.how C.who D.that
2.—Excuse me, please look at the sign “________”.
—Sorry, I didn’t see it. I’m driving away.
A.No Smoking B.No Parking C.No Photos D.No Swimming
3.In many families, parents expect their first-born child ________ the younger siblings.
A.look after B.to look after C.looking after D.looked after
4.The boy _________ father is a doctor wants to be a scientist when he grows up.
A.who B.whose C.which D.whom
5.—Would you mind my opening the window It’s a bit hot here.
—_________. Go ahead.
A.Yes, I do B.No, not at all C.You’d better not D.That’s all right
6.We should try our best ________ English well because it’s very important.
A.learn B.learning C.to learn D.learned
7.He has ________ books in his room. You can borrow one from him if you like.
A.quite a few B.quite a little C.very few D.very little
8.—Could you please tell me ________ the nearest post office is
—Sure, it’s on Center Street.
A.what B.how C.where D.when
9.—Mom, I don’t know which shirt to choose.
—______ the blue one. It looks nicer on you than the white one.
A.Try on B.Put off C.Take up D.Give away
10.—Do you know ______ the meeting will start
—At 9:00 tomorrow morning. Please don’t be late.
A.where B.why C.when D.what
二、完形填空(共10小题,计10分)
Han Tao is going to study English in New York. He has not been there before and he finds there are great differences between American and Chinese 11 .
For one thing, Americans and Chinese are different in arranging (安排) a visit. In China, it’s 12 that people call on their neighbors unexpectedly. Americans 13 making an appointment in advance (提前预约). An unexpected visitor is regarded as 14 .
For another thing, their table 15 are different. Chinese usually eat 16 from the serving dishes. And during the meal, the host may keep putting food on the guest’s plate. An American, however, only eats from his own plate. He never 17 food for others unless he is asked to do so.
Moreover, they have different reactions when they hear praise. For example, when a Chinese hostess is 18 for her cooking skills, she will deny (否认) that right away. But an American hostess is likely to 19 it and say, “Oh, I’m glad you like it.”
At the beginning, it was hard for Han Tao to get used to things around him because of these cultural differences. But soon, he 20 to get familiar with their ways of doing things. “When in Rome, do as the Romans do.” He liked to say that when he was asked how he could get along in a new culture.
11.A.capitals B.cultures C.materials D.points
12.A.general B.boring C.impossible D.painful
13.A.forget B.prevent C.avoid D.prefer
14.A.strict B.impolite C.humorous D.relaxed
15.A.manners B.answers C.positions D.shapes
16.A.cleverly B.luckily C.badly D.directly
17.A.looks up B.ends up C.picks up D.grows up
18.A.punished B.praised C.warned D.treated
19.A.advise B.regret C.push D.accept
20.A.happened B.waited C.managed D.counted
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
In Jingdezhen, there is a street vendor (摊贩) named Li Junyong. Locals call him Jipaige—this friendly nickname (昵称) means “the vendor who sells delicious fried chicken steaks”. He’s famous across China not only for his delicious food, but also for the special joy he brings to his work.
For nine years, Li has run a small stall (摊位) near a school. His fried chicken steak only costs 6 yuan. What makes him different is the fun experience he creates. While cooking, he talks with customers in a funny, natural way. He often jokes, “The chicken is free, but the plastic bag costs 6 yuan!” These lighthearted moments turn a simple snack into a nice meeting. Many customers say they get more than a cheap meal—they get real happiness.
Behind the jokes, Li takes his work seriously. He uses fresh chicken daily and says, “If I don’t fry it well, I can’t forgive myself.” He gives 1-yuan discounts (折扣) to students. His honesty builds deep trust with customers.
Li grew popular quickly. Local officials helped with crowd control and asked him to be a cultural tourism promoter (推广者) for Jingdezhen. His story shows sincerity (真诚) in work can touch people.
21.Why is Li Junyong called “Jipaige”
A.Because he is from Jingdezhen.
B.Because he sells cheap and tasty fried chicken steaks.
C.Because he works near a school.
D.Because he is a tourism promoter.
22.What does the underlined phrase “lighthearted moments” in Paragraph 2 probably mean
A.Serious and quiet times. B.Funny and happy times.
C.Busy and tiring times. D.Slow and boring times.
23.Which of the following shows Li takes his work seriously
A.He uses fresh chicken every day. B.He tells jokes to customers.
C.He gives discounts to students. D.He becomes a tourism promoter.
24.What can we infer from the passage
A.Li Junyong’s stall is mainly popular among local students.
B.Li Junyong will give up selling chicken steaks to work for the government.
C.The local government will take over Li Junyong’s stall soon.
D.Li Junyong’s story will help make Jingdezhen’s culture and tourism develop better.
25.What is the main idea of the passage
A.How to make delicious fried chicken steaks.
B.Why Jingdezhen is famous for porcelain.
C.A street vendor who wins people’s hearts with food and joy.
D.How local officials help small vendors.
B
A little river ran down from a high mountain through many villages and forests. Then it reached a desert, “I went through so many difficulties. I should have no problem crossing this desert.”she thought. As she started, she found herself slowly disappearing into the sand. After many tries, she still failed. “Maybe I can’t reach the ocean.” she said sadly to herself.
At this time, a deep voice said, “If a breeze (微风) can cross the desert, so can a river.” It was the voice of the desert. But the little river replied, “A breeze can fly, but I can’t.”
“That’s because you can’t give up what you are. Let yourself evaporate (蒸发) into the breeze, it can take you across, and you can reach the ocean.” said the desert.
“Give up what I am now No! No!” The little river could not accept this idea.
“The breeze can carry the vapor (蒸汽) across the desert and let it leave as rain. The rain will form a river again.” said the desert. “And whether you’re a river or vapor, your nature never changes.”
Hearing this, the little river went into the open arms of the breeze. It carried her to the next stage of her life.
The course of our lives is like the experience of the little river. If you want to go through difficulties in your life to head for the success, you should also change the way you are.
26.The little river planned to reach ________.
A.the forest B.the river C.the ocean D.the desert
27.At first, the little river didn’t accept the desert’s advice because ________.
A.she failed many times
B.she was afraid of the nature
C.she wasn’t able to change her nature
D.she didn’t want to change the way she was
28.What’s the Chinese meaning of the underlined word “nature” in paragraph 5
A.自然 B.本质 C.种类 D.性格
29.If the little river crosses the desert, what should she do
A.She needs to keep what she was. B.She needs to change into the vapor.
C.She needs to come into some plants. D.She needs to find a big river to join her.
30.From the passage, we know that the river ________ in the end.
A.crossed the desert B.stopped her journey
C.failed to reach the ocean D.disappeared in the air
C
Different countries have different customs and traditions. Here are some interesting customs from around the world.
In Japan, it’s polite to bow when you meet someone. The depth of the bow shows how polite you are. If you meet an elder or a person you respect, you should bow deeper. People in Japan also like to give gifts. But you should not open the gift immediately when you receive it. It’s better to open it later.
In France, people are very polite. When you meet someone for the first time, you should shake hands with them. You should also say “Bonjour” (which means “Good morning” or “Hello”) to them. French people like to eat delicious food, and they usually take their time to have meals. They don’t like to eat quickly.
In India, people usually greet each other with “Namaste”. They put their hands together in front of their chest and nod their heads. It’s a way to show respect. People in India don’t eat beef because cows are considered sacred (神圣的) there. They often eat with their right hands, and they never use their left hands to eat.
In Australia, people are very casual (随意的). They usually greet each other with a smile and say “G’day” (which is short for “Good day”). They like outdoor activities, such as surfing, hiking and camping. It’s common to see people wear casual clothes like T-shirts and shorts.
31.What should you do when you meet someone in Japan
A.Shake hands. B.Bow. C.Smile. D.Wave hands.
32.When you receive a gift in Japan, you should ________.
A.open it immediately B.say “thank you” and put it away
C.open it later D.give it back
33.How do people in France greet each other for the first time
A.By bowing. B.By shaking hands. C.By saying “Namaste”. D.By smiling.
34.Why don’t people in India eat beef
A.Because it’s not delicious. B.Because it’s too expensive.
C.Because cows are sacred. D.Because they don’t like meat.
35.Which country’s people like outdoor activities very much
A.Japan. B.France. C.India. D.Australia.
D
Yang Zhenning, a world-famous physicist and Nobel Prize winner, died in Beijing on October 18, 2025. He was a professor (教授) at Tsinghua University. Tsinghua University wrote about his death and described him as “immortal ” (不朽的) for his achievements in science and education.
Born in 1922 in Hefei, Anhui Province, Yang moved to Beijing with his family in 1929. He went to college at the age of 16. In 1945, he went to the United States for further study, receiving a degree from the University of Chicago in 1948.
In 1957, he won the Nobel Prize in Physics with his partner, because they discovered how very small particles (粒子) behave changed scientists’ understanding of particle physics. From 1949 to 1966, Yang worked in the US, then taught at the State University of New York until 1999. He returned to China often, working as a visiting professor at the Chinese University of Hong Kong from 1986.
He cared deeply for his country, developing science education. His first visit to China in 1971 encouraged many Chinese scientists to return to China. He also raised money to support Chinese students studying abroad. With his help, China’s science and technology have made great progress.
Yang was a great physicist. He made a lot of contributions not only to science but also to his country. His life has inspired many people at home and abroad.
36.How old was Yang when he died
A.100. B.103. C.105. D.2025.
37.Why did Tsinghua University call Yang “immortal”
A.He lived for over a century.
B.His scientific influence lasts long.
C.He was a Nobel winner.
D.He worked at Tsinghua University.
38.What can we know about Yang’s 1971 visit
A.It was his second time back to China.
B.It made him stop working in the US.
C.It changed scientists’ understanding of particle physics.
D.It helped China’s science and technology develop.
39.According to the time, which order is correct
① winning the Nobel Prize in Physics
② receiving a degree from the University of Chicago
③ working as a visiting professor in Hong Kong
④ moving to Beijing with his family
A.①→④→②→③ B.④→②→①→③
C.④→①→②→③ D.①→②→④→③
40.What’ s the text mainly about
A.Yang’s Nobel Prize story.
B.Yang’s life and great achievements.
C.Yang’s education in the U.S.
D.Why Yang returned to China.
四、短文还原(共5小题,计5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The story of silk started in China over 4,000 years ago. One story says a silkworm’s cocoon (茧) fell into a woman’s teacup. It then opened into a single, unbroken thread (线). 41 The discovery helped Chinese people make cloth that was both beautiful to look at and soft to touch.
Making silk was a protected secret in China for many years. 42 Often it was worth more than gold. It was said that the secret was finally given away when a queen left China for India. In her hair, she secretly carried many silkworms.
By the year 1 A.D., silk was sold as far west as Rome, and all along the Silk Road. Finally, around the year 300, silk also travelled from China to Japan. Later, it was spread to other countries. 43
Today people around the world still make many beautiful things from silk. But silk isn’t only beautiful. 44 People have already used it to make bicycle wheels. And some doctors even use silk threads in the hospital. Silk is also lightweight and warm. This makes it great for clothes like winter jackets, trousers and shoes.
45 A little silkworm brings us so many surprises. That is the magic of silk.
A.In other countries, silk was very valuable.
B.Some silk clothing can be hand-washed.
C.This was an important discovery.
D.All of this is from a little silkworm.
E.For example, the Spanish brought silkworms to Mexico in 1522.
F.The best place to buy good silk is Suzhou.
G.It looks easy to break, but actually it’s very strong.
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内所给单词的正确形式。
Different nations may use different body language. So learning about body language can help us make few 46 (mistake). Several young Englishmen told me about 47 (they) interesting experiences. They are volunteer teachers. They said it was impossible for them 48 (understand) all the local people there.
Mike taught in a small village in the 49 (north) part of Guangxi, China. On a hot afternoon, he went into a store and asked, “Do you have cold drinks ” The saleswoman said nothing. She just 50 (smile) and nodded (点头). Mike asked her again. Still, the saleswoman said nothing. When he had a conversation 51 his students about this experience later, his students said the saleswoman had answered him for certain: She smiled and nodded which meant “YES”.
Jack remembered his experience in Bulgaria, 52 European country. One day he went to a restaurant that was famous 53 beef (牛肉). He asked the waiter, “Do you have beef ” The waiter nodded. Jack waited 54 (quiet) for a while. But the waiter didn’t bring beef. Later, he learned that nodding meant “NO” there.
Tom had a similar experience in India. Tom asked his students 55 they agreed with his opinion or not. They nodded. Tom thought they agreed with him. Later he knew nodding meant “DISAGREE” there.
六、阅读表达(共5小题,计5分)
Qian Xuesen was born in Shanghai on December 11th, 1911. He is known as “the father of China’s space program” and “the king of the rocket”.
When he was 24 years old, Qian went to America for further study. After graduation, he worked in America for a few years, where his working conditions were better. In the early 1950s, he heard New China had been founded (成立) and decided not to stay in America any longer. He succeeded in coming back to his motherland in 1955 though the American government tried to stop him.
In 1956, Qian Xuesen suggested setting up a special organization, which later became the leading organization for China’s rocket and air travel programs. In June 1964, China successfully created its first medium rocket. Qian also played an important role in developing China’s first man-made satellite (卫星). On April 24, 1970, “Dongfanghong-1” was successfully sent into the air.
In 1964, a young man wrote Qian Xuesen a letter and pointed out a mistake in his published article. Qian immediately answered the letter and encouraged the young man to write an article about the mistake.
Zhu Yilin, who was said to be the last student of Qian Xuesen, once said, “I learned a lot of professional knowledge as well as the spirit and attitude that a scientist should have from Mr Qian, especially his deep love for the motherland. Without that, he couldn’t have helped to develop science and technology when New China was badly in need of scientists for its development. Without that, he would not have made the great contribution (贡献) to rocket industry in the late 1950s and early 1960s when conditions in China were too hard.”
Mr Qian has been dead for more than ten years, but he will live in the memory of Chinese people forever.
56.Why did Qian Xuesen go to America when he was young
57.When was China’s first medium rocket created
58.Translate the underlined sentence into Chinese.
59.In Zhu Yilin’s opinion, what made Qian Xuesen work hard for his motherland
60.Please give a title to the passage.
七、书面表达(共1题,计20分)
61.假设你是李华,你的英国笔友Tom来信询问你对“中国式现代化”的了解。请你根据以下提示给他回一封邮件,介绍相关情况。
提示:1. 中国式现代化是人口规模巨大的现代化;
2. 是全体人民共同富裕的现代化;
3. 是物质文明和精神文明相协调的现代化;
4. 是人与自然和谐共生的现代化;
5. 是走和平发展道路的现代化。
要求:1. 邮件内容要包含所有提示要点,可适当发挥;
2. 语句通顺,语法正确,用词恰当;
3. 词数不少于80,开头和结尾已给出,不计入总词数;
4. 文中不得出现真实的姓名和学校名称。
Dear Tom,
I’m glad to receive your letter. You asked about Chinese-style modernization. Now I’d like to share something about it with you.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:这个视频教人们如何在地震中保护自己。
考查疑问词+不定式结构。what什么;how怎样;who谁;that引导宾语从句。teach sb. how to do sth.意为“教某人如何做某事”,符合句意。故选B。
2.B
【解析】句意:——打扰一下,请看看这个标志 “禁止停车”。——对不起,我没看到。我马上把车开走。
考查常识。No Smoking禁止吸烟;No Parking禁止停车;No Photos禁止拍照;No Swimming禁止游泳。根据“I’m driving away”可知,说话人因停车不当被提醒,故此处应是“禁止停车”的标志。故选B。
3.B
【解析】句意:在许多家庭中,父母期望他们的第一个孩子照顾年幼的兄弟姐妹。
考查动词不定式作宾语补足语的用法。look after照顾,原形;to look after照顾,不定式;looking after照顾,动名词;looked after照顾,过去式。根据“expect their first-born child”可知,expect后接不定式结构,表示“期望某人做某事”,此处应为to look after。故选B。
4.B
【解析】句意:父亲是医生的那个男孩长大后想成为一名科学家。
考查关系代词。who谁,主格,先行词指人;whose谁的(所有格);which 哪一个,先行词指物;whom 谁,宾格,先行词指人。分析句子结构可知,“...father is a doctor”是定语从句,修饰先行词“The boy”,且从句中缺少定语,用来修饰“father”,表示“男孩的父亲”,所以应用关系代词“whose”来引导定语从句。故选B。
5.B
【解析】句意:——你介意我打开窗户吗?这里有点热。——不,一点也不介意。请便。
考查情境交际用语。Yes, I do是的,我介意;No, not at all不,一点也不介意;You’d better not你最好不要;That’s all right没关系。“Go ahead”表示允许,因此第二人应表达“不介意”对方开窗。故选B。
6.C
【解析】句意:我们应该尽我们最大的努力学好英语,因为它非常重要。
考查非谓语动词。根据“We should try our best...English well because it’s very important.”可知,句中try one’s best to do sth.“尽某人最大努力做某事”,固定用法,此处使用动词不定式to learn。故选C。
7.A
【解析】句意:他房间里有很多书。如果你愿意,你可以向他借一本。
考查短语辨析。quite a few相当多,修饰可数名词复数;quite a little相当多,修饰不可数名词;very few非常少,修饰可数名词复数;very little非常少,修饰不可数名词。根据“You can borrow one from him if you like.”可知,他房间里有很多书,所以可以借一本,且books为可数名词复数,因此应该用quite a few修饰。故选A。
8.C
【解析】句意:——你能告诉我最近的邮局在哪里吗?——当然,它在中心街。
考查疑问词辨析。what什么;how如何;where哪里;when什么时候。根据回答“it’s on Center Street”可知,询问的是地点位置,因此需用表示地点的疑问词where。故选C。
9.A
【解析】句意:——妈妈,我不知道选哪件衬衫。——试穿蓝色的那件吧。它穿在你身上比白色的更好看。
考查短语动词辨析。Try on试穿;Put off推迟;Take up开始从事;Give away赠送。根据对话情境,孩子在选择衬衫,妈妈建议试穿蓝色的那件以比较效果,选项A“Try on”表示“试穿”,符合语境。故选A。
10.C
【解析】句意:——你知道会议什么时候开始吗?——明天上午9点。请不要迟到。
考查宾语从句的引导词。where哪里;why为何;when何时;what什么。根据答语“At 9:00 tomorrow morning”可知,此处询问的是时间,应用when引导宾语从句。故选C。
11.B 12.A 13.D 14.B 15.A 16.D 17.C 18.B 19.D 20.C
【导语】本文讲述韩涛因中美文化差异在纽约初期难以适应,后通过入乡随俗逐渐融入新环境的故事。
11.句意:他以前从未去过那里,他发现美国和中国文化之间有很大的差异。
capitals首都;cultures文化;materials材料;points点。根据“he finds there are great differences between American and Chinese”以及后文描述的差异可知是文化差异。故选B。
12.句意:在中国,人们突然拜访邻居是很普遍的。
general普遍的;boring无聊的;impossible不可能的;painful痛苦的。根据“people call on their neighbors unexpectedly”可知在中国突然拜访邻居很普遍。故选A。
13.句意:美国人更喜欢提前预约。
forget忘记;prevent阻止;avoid避免;prefer更喜欢。根据“making an appointment in advance”可知美国人更喜欢提前预约。故选D。
14.句意:一个不速之客被认为是不礼貌的。
strict严格的;impolite不礼貌的;humorous幽默的;relaxed放松的。根据“An unexpected visitor”可知不速之客是不礼貌的。故选B。
15.句意:另一方面,他们的餐桌礼仪不同。
manners礼仪;answers答案;positions位置;shapes形状。根据“their table”可知是餐桌礼仪。故选A。
16.句意:中国人通常直接从盛菜的盘子里吃。
cleverly聪明地;luckily幸运地;badly糟糕地;directly直接地。根据“from the serving dishes”可知中国人直接从盛菜的盘子里吃。故选D。
17.句意:他从不为别人夹菜,除非被要求这样做。
looks up查阅;ends up结束;picks up捡起;grows up长大。根据“food for others”可知是为别人夹菜,pick up food“夹菜”。故选C。
18.句意:例如,当一位中国女主人因烹饪技巧而受到表扬时,她会立即否认。
punished惩罚;praised表扬;warned警告;treated对待。根据“for her cooking skills, she will deny (否认) that right away”可知是因烹饪技巧受到表扬。故选B。
19.句意:但一位美国女主人很可能会接受并说:“哦,我很高兴你喜欢。”
advise建议;regret后悔;push推;accept接受。根据“But an American hostess is likely to...it”可知美国女主人会接受表扬。故选D。
20.句意:但很快,他就设法熟悉了他们的做事方式。
happened发生;waited等待;managed设法做到;counted数数。根据“to get familiar with their ways of doing things”可知是设法熟悉了他们的做事方式,manage to do“设法做到”。故选C。
21.B 22.B 23.A 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍了景德镇摊贩李军勇,他凭借美味的食物、有趣的互动和真诚的态度赢得了大家的喜爱,还成为了当地的文化旅游推广者。
21.细节理解题。根据第一段“Locals call him Jipaige—this friendly nickname means ‘the vendor who sells delicious fried chicken steaks’.”可知,他被叫做“鸡排哥”是因为他售卖美味的鸡排。故选B。
22.词句猜测题。根据第二段“He often jokes…These lighthearted moments turn a simple snack into a nice meeting.”可知,他和顾客开玩笑的互动是有趣又开心的,因此lighthearted moments指“有趣又快乐的时光”。故选B。
23.细节理解题。根据第三段“Behind the jokes, Li takes his work seriously. He uses fresh chicken daily…”可知,他每天使用新鲜鸡肉体现了他对工作的认真。故选A。
24.推理判断题。根据最后一段“Local officials helped with crowd control and asked him to be a cultural tourism promoter for Jingdezhen.”可推断,他的故事有助于景德镇的文化和旅游业发展。故选D。
25.主旨大意题。全文围绕景德镇摊贩李军勇展开,介绍了他用美食和欢乐赢得人们喜爱的故事。故选C。
26.C 27.D 28.B 29.B 30.A
【导语】本文主要讲了一条小河在穿越沙漠时遇到困难,最终听从沙漠的建议,通过蒸发成蒸汽被微风带过沙漠,从而领悟到在人生中要想跨越困难走向成功,就需要适时改变自己的方式。
26.细节理解题。根据“Maybe I can’t reach the ocean, she said sadly to herself.”可知,小河计划到达海洋。故选C。
27.细节理解题。根据“Give up what I am now No! No!” The little river could not accept this idea.”可知,因为她不想改变自己现在的样子。故选D。
28.词句猜测题。根据“And whether you’re a river or vapor, your nature never changes.”可知,无论你是河流还是水蒸气,你的本性永远不变。这里的nature指的是“本质”。故选B。
29.细节理解题。根据“Let yourself evaporate into the breeze, it can take you across, and you can reach the ocean.”可知,她需要变成蒸汽。故选B。
30.细节理解题。根据“Hearing this, the little river went into the open arms of the breeze. It carried her to the next stage of her life.”可知,小河最终成功穿越了沙漠。故选A。
31.B 32.C 33.B 34.C 35.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了日本、法国、印度和澳大利亚四个国家的不同风俗习惯。
31.细节理解题。根据文章第2段“In Japan, it’s polite to bow when you meet someone.”可知,在日本,见面时鞠躬是礼貌的。故选B。
32.细节理解题。根据文章第2段“But you should not open the gift immediately when you receive it. It’s better to open it later.”可知,收到礼物时不应立即打开,最好稍后再打开。故选C。
33.细节理解题。根据文章第3段“When you meet someone for the first time, you should shake hands with them.”可知,法国人初次见面时会握手。故选B。
34.细节理解题。根据文章第4段“People in India don’t eat beef because cows are considered sacred there.”可知,印度人不吃牛肉,因为牛在那里被视为神圣的。故选C。
35.细节理解题。根据文章第5段“In Australia... They like outdoor activities, such as surfing, hiking and camping.”可知,澳大利亚人喜欢户外活动,如冲浪、徒步和露营。故选D。
36.B 37.B 38.D 39.B 40.B
【导语】本文介绍了物理学家杨振宁的生平、贡献及影响,展现了他在科学与家国层面的成就。
36.细节理解题。根据搜索结果,杨振宁于2025年逝世,享年103岁。故选B。
37.推理判断题。清华大学称杨振宁“immortal(不朽)”,是因为他的科学贡献影响深远、跨越时代。故选B。
38.细节理解题。根据搜索结果,1971年杨振宁访华后推动了中美科学交流,帮助中国科技发展。故选D。
39.时间线排序题。杨振宁的生平事件顺序为:④随家人迁居北京→②获得芝加哥大学学位→①获得诺贝尔物理学奖→③任香港中文大学客座教授。对应选项B(④—②—①—③)。故选B。
40.主旨大意题。文章围绕杨振宁的一生及其科学、家国成就展开,核心是“他的生平与伟大贡献”。故选B。
41.C 42.A 43.E 44.G 45.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了丝绸的起源、传播过程以及现代用途。
41.根据“It then opened into a single, unbroken thread… The discovery helped Chinese people make cloth…”可知,蚕茧落入茶杯后形成一根完整的线,这一发现对丝绸制作至关重要,选项C“这是一个重要的发现。”符合语境。故选C。
42.根据“Making silk was a protected secret in China… Often it was worth more than gold.”并结合选项可知,丝绸在其他国家非常珍贵,选项A“在其他国家,丝绸非常珍贵。”符合语境。故选A。
43.根据“Later, it was spread to other countries.”可知,后需补充丝绸传播的具体例子,选项E“例如,1522年,西班牙人将桑蚕引入了墨西哥。”符合语境。故选E。
44.根据“But silk isn’t only beautiful… People have already used it to make bicycle wheels.”可知,丝绸不仅美观,而且非常坚固,选项G“它看起来很容易断裂,但实际上非常坚固。”符合语境。故选G。
45.根据A little silkworm brings us so many surprises.”可知,此处总结全文,选项D“而这一切,都源自一只小小的蚕。”符合语境。故选D。
46.mistakes 47.their 48.to understand 49.northern 50.smiled 51.with 52.a 53.for 54.quietly 55.whether
【导语】本文讲述了不同国家因文化差异在肢体语言使用上存在不同,进而通过几位年轻英国志愿者教师在不同国家的经历来具体说明这种差异。
46.句意:所以学习肢体语言可以帮助我们少犯错误。根据“make few”可知,此处使用名词复数,mistake“错误”,其复数为mistakes。故填mistakes。
47.句意:几位年轻的英国人向我讲述了他们有趣的经历。根据“experiences”可知,此处使用形容词性物主代词修饰名词,they的形容词性物主代词为their“他们的”。故填their。
48.句意:他们说他们不可能理解那里所有的当地人。根据“it was impossible for them”可知,it is+形容词+for sb to do sth“对某人来说做某事是……”,使用动词不定式作真正的主语。故填to understand。
49.句意:迈克在中国广西北部的一个小村庄教书。根据“part of Guangxi”可知,此处使用形容词修饰名词,north的形容词为northern“北方的”。故填northern。
50.句意:她只是微笑着点点头。根据“The saleswoman said nothing.”可知,此处为一般过去时,使用动词过去式,smile的过去式为smiled。故填smiled。
51.句意:后来,当他和学生们谈到这段经历时,他的学生们说售货员肯定回答了他。根据“had a conversation...his students”可知,have a conversation with sb“和某人交谈”。故填with。
52.句意:杰克记得他在保加利亚的经历,一个欧洲国家。根据“European country”可知,此处表泛指,使用不定冠词,European以辅音音素开头,使用不定冠词a。故填a。
53.句意:一天,他去了一家以牛肉闻名的餐馆。根据“that was famous...beef”可知,be famous for“因……而闻名”。故填for。
54.句意:杰克静静地等了一会儿。根据“waited”可知,此处使用副词修饰动词,quiet的副词为quietly“静静地”。故填quietly。
55.句意:汤姆问他的学生是否同意他的观点。根据“they agreed with his opinion or not”可知,whether...or not“是否”,此处使用whether引导宾语从句。故填whether。
56.For further study. 57.In June 1964. 58.钱学森在发展中国第一颗人造卫星方面也发挥了重要作用。 59.His deep love for the motherland. 60.Qian Xuesen the father of China’s space program and the king of the rocket
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了被誉为“中国航天之父”“火箭之王”的钱学森的生平:他早年赴美深造,克服阻碍归国后,推动了中国火箭、人造卫星等航天事业的发展;同时提及他严谨的科研态度与深厚的爱国情怀,以及他在人们心中的深远影响。
56.根据“When he was 24 years old, Qian went to America for further study.”可知,钱学森年轻时去美国是为了深造。故填For further study.
57.根据“In June 1964, China successfully created its first medium rocket.”可知,中国第一枚中型火箭是在1964年6月研制成功的。故填In June 1964.
58.“Qian”对应“钱学森”;“also”意为“也”;“played an important role in”是固定短语,意为“在……中发挥重要作用”;“developing”意为“发展”;“China’s first man-made satellite”意为“中国第一颗人造卫星”。故填:钱学森在发展中国第一颗人造卫星方面也发挥了重要作用。
59.根据“Zhu Yilin…especially his deep love for the motherland. Without that, he couldn’t have helped to develop science and technology…”可知,朱毅麟认为是钱学森对祖国的深切热爱促使他为祖国努力工作。故填His deep love for the motherland.
60.本文围绕钱学森展开,介绍了他的生平、贡献,且开头提到他被称为“中国航天之父”“火箭之王”,以此作为标题能概括核心身份与主题。故填Qian Xuesen the father of China’s space program and the king of the rocket。
61.参考范文
Dear Tom,
I’m glad to receive your letter. You asked about Chinese-style modernization. Now I’d like to share something about it with you.
Chinese-style modernization has five key features. First, it covers a huge population, so we need to satisfy billions of people’s needs. Second, it aims for common prosperity, not just a few getting rich. Third, it balances material and spiritual civilization, letting people enjoy better lives and richer culture. Fourth, it stresses harmony between humans and nature, valuing environmental protection in development. Finally, it follows a peaceful development path.
I think this modernization offers a new option for other countries. It will bring better lives to Chinese people and benefit the world.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:电子邮件;
②时态:一般现在时;
③提示:基于题干提示的五个要点(人口规模巨大、全体人民共同富裕、物质文明和精神文明相协调、人与自然和谐共生、走和平发展道路),介绍中国式现代化的特征,并适当发挥个人观点。
[写作步骤]
第一步:开头回应询问,引出主题;
第二步:用过渡词(如first, second等)逐一描述五个要点,确保逻辑清晰;
第三步:结尾总结观点,表达重要性。
[亮点词汇]
①billions of数十亿的
②a huge population庞大的人口
③environmental protection环境保护
[高分句型]
①First, it covers a huge population, so we need to satisfy billions of people’s needs. (so连接两个句子)
②I think this modernization offers a new option for other countries. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)