/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语仁爱科普版(2024)期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.—________ beautiful music it is!
—Yes, I like it very much.
A.What B.How C.What a D.How a
2.You should eat ________ vegetables and ________ meat to keep healthy.
A.more; less B.less; more C.fewer; more D.more; fewer
3.He ________ his homework when his mother came back home yesterday evening.
A.does B.did C.is doing D.was doing
4.There ________ a football match between our school and No.5 Middle School tomorrow afternoon.
A.is B.will be C.was D.has been
5.My cousin is ________ outgoing ________ me. She has more friends.
A.as; as B.more; than C.so; that D.too; to
6.My brother is ________ than me. He always finishes his homework first.
A.more organized B.most organized C.organized D.organize
7.—What ________ you ________ this weekend
—I’m going to prepare for the English test.
A.are; do B.do; do C.are; going to do D.did; do
8.Do you think there ________ robots in people’s homes in the future
A.will is B.will be C.will have D.are going to have
9.My parents always say that a good ________ will help me build a better future.
A.prediction B.communication C.education D.resolution
10.—Great! ________ wonderful the lantern festival is!
—Look at the square! ________ colorful lanterns we can see!
A.What; How B.What; What C.How; What D.How; How
二、完形填空(共10小题,计10分)
Doctors are needed in every part of the world. They are always working for people’s 11 and saving many people’s lives. They are great in my heart. So I want to be a doctor when I 12 . Most people are busy working every day. They 13 have any time to relax or do exercise. Lots of them are in bad health 14 they don’t take good care of themselves. I would like to help them become healthy again.
In fact, I first 15 the idea of becoming a doctor when I was little. When I was young, I liked to play the doctor-patient (病人) game with my friends. I would always feel happy when my “patient” got cured (治愈). Doctors are very 16 to society (社会). If there were no doctors, who would cure the people in poor health
However, it’s not 17 to be a doctor. I need to go to university to learn a lot. I will study hard to 18 my skills (技能). As a doctor, I am going to try to 19 my patients. I’ll always be there 20 them when they need me. That’s what “angels (天使) in white” should do.
11.A.money B.health C.love D.housework
12.A.grow up B.care about C.get up D.put on
13.A.easily B.hardly C.quickly D.slowly
14.A.so B.when C.because D.but
15.A.learnt B.kept C.saw D.had
16.A.important B.careful C.friendly D.smart
17.A.easy B.long C.lazy D.right
18.A.find B.improve C.believe D.know
19.A.give B.pass C.help D.leave
20.A.to B.in C.on D.with
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
Everyone wants to be healthy. But how to keep healthy Here are some tips for you.
First, eat healthy food. You should eat more fruits and vegetables. They are rich in vitamins and fiber (纤维). You should also eat some protein (蛋白质) food, like fish, chicken and eggs. Don’t eat too much junk food, such as chips, candy and fast food. They are bad for your health.
Second, exercise regularly. Exercise is good for your body and mind. You can do different kinds of exercise, like running, swimming, playing basketball and walking. You should exercise at least three times a week. Each time you exercise for 30 minutes or more.
Third, get enough sleep. Sleep is very important for your health. If you don’t get enough sleep, you will feel tired and angry easily. You should sleep for 8 to 10 hours every night. Try to go to bed early and get up early.
Fourth, keep a good mood (心情). A good mood can make you healthy. Don’t be too sad or angry. You can talk to your parents or friends when you have problems. You can also listen to music or read books to relax yourself.
Follow these tips, and you will be healthy.
21.How many tips for keeping healthy are there in the passage
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
22.What kind of food is rich in vitamins and fiber
A.Fruits and vegetables. B.Fish and chicken.
C.Chips and candy. D.Fast food.
23.How often should we exercise
A.At least once a week. B.At least twice a week.
C.At least three times a week. D.At least four times a week.
24.How many hours should we sleep every night
A.6 to 8 hours. B.8 to 10 hours. C.10 to 12 hours. D.Less than 8 hours.
25.What can we do to keep a good mood
A.Eat more junk food. B.Exercise less.
C.Talk to friends when we have problems. D.Sleep late.
B
Do you like traveling Do you want to know about different countries Here are some interesting facts about three countries.
Japan is an island country in East Asia. It has many mountains. The highest mountain in Japan is Mount Fuji. It’s about 3,776 meters high. Japan is famous for its cherry blossoms (樱花). Every spring, many people go to Japan to see the beautiful cherry blossoms. Japan is also famous for its sushi. Japanese people love eating sushi and ramen (拉面).
Australia is a country in Oceania. It’s the sixth largest country in the world. Australia is famous for its kangaroos (袋鼠) and koalas. You can see them in many places. The weather in Australia is different from that in China. When it’s summer in China, it’s winter in Australia. Australia has many beautiful beaches. People there like swimming and surfing.
France is a country in Europe. It’s famous for its fashion (时尚) and food. Paris, the capital of France, is called the “fashion capital of the world”. Many famous fashion brands (品牌) are from France. French people love eating bread and cheese. The Eiffel Tower is a famous landmark (地标) of France. It’s one of the most popular tourist attractions (旅游景点) in the world.
26.What is Japan famous for
A.Kangaroos and koalas. B.Cherry blossoms and sushi.
C.Fashion and food. D.Beaches and surfing.
27.Which country is the sixth largest in the world
A.Japan. B.Australia. C.France. D.China.
28.When it’s summer in China, what season is it in Australia
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
29.What is Paris called
A.The fashion capital of the world. B.The food capital of the world.
C.The beautiful capital of the world. D.The landmark capital of the world.
30.Which of the following is NOT true
A.Mount Fuji is the highest mountain in Japan.
B.You can see kangaroos in Australia.
C.The Eiffel Tower is in France.
D.French people love eating ramen.
C
Mrs. Green notices some areas of Tom’s mouth are sore, and he can’t even eat his favorite chicken. Little Tom doesn’t feel like having meals these days at all. Maybe you feel pain in some parts of your body like Tom. This is because the seasons change in this special time, and there is little rain, high temperature and strong wind. In such dry weather, children are facing the risk of getting sick.
△ Yes. If your kids’ symptoms are coughing, fever, head and muscle aches, maybe the flu comes into their bodies. It’s also the holiday season for the hand-foot-mouth disease. Something cold can make their stomach hurt. And perhaps children have a pain around a tooth easily after they eat hot food.
What shouldn’t we eat to prevent children from these diseases In autumn and winter, the human bodies will feel dry. Be careful not to give them dry food, such as biscuits and candy. Also remember not to give your children cold drinks or cold water. For children with a poor stomach, do not eat grapes or watermelon.
All in all, we should try our best to keep children away from diseases. Let’s remember, “A healthy diet is an important part of a healthy lifestyle”.
31.How does the writer start the text
A.By asking a question. B.By giving an example.
C.By telling a story. D.By showing a saying.
32.Why do people get sick easily during that time in the text
A.Because it rains little. B.Because the weather is dry.
C.Because the temperature is high. D.Because the wind is strong .
33.Which of the following should fill in △
A.Will you tell us something useful
B.Should we eat breakfast after we get up
C.Do we feel tired during autumn and winter
D.Are there any common diseases we should pay attention to
34.What shouldn’t children eat during that time from the text
a. bread b. apples c. tomatoes d. candy e. soup f. biscuits g. tea
h. medicine i. ice cream j. grapes k. watermelons l. cabbage m. pumpkin
A.a, b, d,e, h B.b, e, f, g, h C.d, f, i, j, k D.c, h, j, l, m
35.Who’s the text written for
A.Parents. B.Children. C.Teachers. D.Workers.
D
If you want to be stronger, happier and have more energy, why not start exercising now
Exercise makes your heart healthy. Your heart makes blood (血液) move to all parts of your body. When you exercise, your heart beats (跳动) faster. The oxygen (氧气) in the blood can keep your body going well. To make your heart stronger, you need to do exercise like running, swimming and riding bikes.
Exercise builds you up. It can make you healthy and strong. For example, playing basketball is good for you in some ways.
Doing exercise stops you from being fat. If you don’t want to gain weight, keep doing sports, then you may become thinner.
Exercise also helps you have a happy day. Exercise helps you feel good about yourself and gives you more energy to do your daily activities. What’s more, it’s a fun way to make new friends and spend time with family.
Exercise helps you sleep better at night. When you are lively during the day, your body is more ready to rest at night. Start exercising and you will have a good sleep!
36.To make your heart stronger, what do you need to do
A.take in some oxygen B.do exercise like running and riding bikes
C.have a happy day D.sleep more during the day than at night
37.The underlined word“gain”means “________”.
A.take down B.get up C.cut down D.put on
38.Which of the following is NOT mentioned (提及)
A.Playing basketball can help people build themselves up.
B.People should keep doing sports to become thinner.
C.Exercising can help people feel good about themselves.
D.People should have a good rest during the day.
39.What’s the structure (结构) of the passage
A. B.
C. D.
40.What’s the passage mainly about
A.Interests and health. B.Exercise and health.
C.How to keep healthy. D.How to choose a sport.
四、短文还原(共5小题,计5分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺,结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
These years people show all kinds of things on the Internet—good food, nice clothes, wonderful vacations and so on. Now showing the number of steps (步数) is becoming popular, too. Why
41 To keep healthy, many people go to work on foot. When they start walking, they open the step counter app in their phones to record how many steps they walk that day. After a day’s walk, some people show the number of steps on WeChat. Friends will give thumb-ups! (赞) if you walk thousands of steps in one day. Other people show the number of steps on Weibo. 42
“ 43 ” Miss Liu said, “I can also talk about how to keep healthy with my friends on WeChat. We are in the same group to encourage each other to keep exercising.”
44 But in the past he was kind of lazy and didn’t want to exercise every day. “After I use the step counter app, everything is different. It’s great to exercise with my friends. Sometimes there are prizes for those who walk more steps. I really like it,” he said.
45 Both the old and the young like it. Recording the steps helps people develop a good habit of walking and showing the number can make people more interested in walking. But don’t take the number too seriously.
A.This helps me to exercise more and keep a good habit.
B.Walking is a relaxing and useful way to exercise.
C.Running is a good choice to keep healthy.
D.People are finding it important to be in good health.
E.This can make them learn from each other and keep exercising.
F.Mr. Wu likes to exercise.
G.It is not necessary to use the app.
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
阅读短文内容,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Have you ever dreamed of seeing the colorful aurora (极光) Here 46 some good news for students in northern China! From November 13th, you may be able to see this amazing 47 (nature) wonder in the night sky for three days. Scientists say the aurora will appear because of strong solar activity. This is a rare chance, as people usually have to travel to the North Pole 48 (see) it!
49 is this sky show so special First, it is a wonderful dance of light. The aurora shines in green, pink, and purple, moving across the sky like magic. Second, it is a live science lesson. It usually 50 (happen) when solar winds meet Earth’s magnetic field. Watching it can make you more interested in space than any textbook.
How can you enjoy it Find a dark place away 51 city lights with your parents. You can take photos, write about 52 you see, or just watch quietly. Remember to dress warmly enough, 53 the nights can be very cold.
This aurora is not only beautiful but also a great way of 54 (learn) about nature and science. If you watch it, you will feel the wonder of our universe. So, let’s look up at the sky and 55 (full) enjoy this wonderful gift!
六、阅读表达(共5小题,计5分)
It was already late when we started going to the next town. It was about 15 miles away on the other side of the hill. There we felt sure that we would find a bed for the night. Darkness fell along the narrow road to the hill. As we climbed higher, it became colder and rain began to fall. It was difficult at times to see the road, so I asked my friend John to drive slowly.
We traveled for about 20 miles but we couldn’t find the town. We were beginning to feel worried. Then the car stopped. We found that we were out of petrol, so we decided to spend the night in the car.
After eating some bread, I tried to go to sleep at once, but John, a poor sleeper, got out of the car after a few minutes and went for a walk up the hill. Soon, he came running back. From the top of the hill he saw the lights of the town in the valley below. At once, we tried to push the car to the top of the hill. In less than an hour we were in the town, and we found a hotel there easily.
56.How was the weather that night
57.Did the writer start going to the next town in the morning
58.Why did the car stop
59.What did John see on the top of the hill
60.How long did it take them to push the car to the town
七、书面表达(共1题,计20分)
61.学校举行了“科技节”展示活动。同学们在此次展示活动中看到了很多先进的科学技术,激发了同学们探索未来的兴趣。英语课上,同学们围绕“未来生活会发生怎样的变化(changes)”展开了讨论。假如你是李华,请你以“Life in the future”为题,从职业,生活环境,家庭情况等方面介绍一下未来的生活。
写作要求:
(1)短文应包括以上内容提示,可适当发挥;
(2)语句通顺,意思连贯,书写工整;
(3)词数80词左右,短文的开头和结尾已给出,不计入总词数。
Life in the future
What will life in the future be like I believe there will be big changes.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
What a wonderful future!
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:——多么美妙的音乐啊!——是的,我非常喜欢它。
考查感叹句。此处感叹句的中心词music是不可数名词,感叹句应用“What+形容词+不可数名词+主谓”结构。故选A。
2.A
【解析】句意:为了保持健康,你应该多吃蔬菜,少吃肉。
考查形容词比较级。more更多的;less更少的,修饰不可数名词;fewer更少的,修饰可数名词。根据常识,保持健康应多吃蔬菜“vegetables”(可数名词复数)和少吃肉“meat”(不可数名词)。因此,第一空用“more”修饰“vegetables”,第二空用“less”修饰“meat”。故选A。
3.D
【解析】句意:昨天晚上当他的妈妈回家时,他正在做他的作业。
考查过去进行时。does做,一般现在时;did做,一般过去时;is doing正在做,现在进行时;was doing正在做,过去进行时。根据“when his mother came back”表示过去某个具体时间点,主句动作强调在该时间点正在进行,需用过去进行时。故选D。
4.B
【解析】句意:明天下午我们学校和第五中学之间将有一场足球赛。
考查there be句型的一般将来时。is是,一般现在时的第三人称单数;will be将是,一般将来时;was是,一般过去时;has been已经是,现在完成时。根据句末时间状语“tomorrow afternoon”,可知句子描述将来发生的事情。there be句型的一般将来时结构为“There will be…”或“There is going to be…”。故选B。
5.B
【解析】句意:我的表亲比我更外向。她有更多的朋友。
考查形容词比较级结构。根据后半句“She has more friends”可知,表妹比“我”更外向,需用比较级“more...than”表示“比……更……”。as...as表示“和……一样”,为原级比较,与句意矛盾;so...that表示“如此……以至于”,需接从句,结构不符;too...to表示“太……而不能”,语法和句意均不匹配。故选B。
6.A
【解析】句意:我弟弟比我更有条理。他总是先完成作业。
考查形容词比较级。more organized更有条理的,比较级;most organized最有条理的,最高级;organized有条理的,原级;organize组织,动词原形。根据“than”可知,此处使用形容词比较级。故选A。
7.C
【解析】句意:——你这个周末打算做什么? ——我打算为英语考试做准备。
考查将来时态的用法。are;do语法错误;do;do助动词,做,表示习惯性动作,一般现在时;are;going to do打算做,一般将来时;did;do助动词,做,表示过去动作,一般过去时。根据答语“I’m going to prepare for the English test”可知,问句询问将来的计划,应使用“be going to”结构表示意图或安排。故选C。
8.B
【解析】句意:你认为未来人们家里会有机器人吗?
考查there be句型的一般将来时。will is结构错误;will be将是;will have表达错误;are going to have将有,但不符合there be结构。表示将来“将有”,应用there be句型的一般将来时there will be。故选B。
9.C
【解析】句意:我的父母总是说良好的教育会帮助我建立一个更好的未来。
考查名词辨析。prediction预测;communication交流;education教育;resolution决心。根据“a good...will help me build a better future”可知,良好的教育会帮助建立更好的未来,故选C。
10.C
【解析】句意:——太棒了!元宵节多么精彩啊!——看看这个广场!我们能看到多么色彩斑斓的灯笼啊!
考查感叹句的用法。在感叹句中,“how”修饰形容词或副词(如“wonderful”),结构为“How + 形容词 + 主语 + 谓语”;“what”修饰名词(如“colorful lanterns”),结构为“What + (a/an) + 形容词 + 名词 + 主语 + 谓语”。根据“… wonderful the lantern festival is!”可知,形容词“wonderful”前用“How”;根据“… colorful lanterns we can see!”可知,名词短语“colorful lanterns”前用“What”。 故选C。
11.B 12.A 13.B 14.C 15.D 16.A 17.A 18.B 19.C 20.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者从小立志成为医生的心路历程,以及为实现梦想而努力的决心。
11.句意:他们总是为人们的健康而工作,并拯救许多人的生命。
money钱;health健康;love爱;housework家务。根据句中“saving many people’s lives”和本段最后一句“I would like to help them become healthy again.”可知,医生是为人们的健康工作。故选B。
12.句意:所以我长大后想成为一名医生。
grow up长大;care about关心;get up起床;put on穿上。结合本句中“I want to be a doctor” 可知,应该是作者长大后想成为一名医生,用动词短语grow up,故选A。
13.句意:他们几乎没有时间去放松或锻炼。
easily容易地;hardly几乎不;quickly快速地;slowly缓慢地。根据前一句“Most people are busy working every day.”可知,大部分人每天都忙于工作,因此不太可能有时间放松或锻炼。hardly表示否定意义“几乎不”,符合语境,故选B。
14.句意:他们中许多人身体不好,因为他们没有好好照顾自己。
so所以;when当……时;because因为;but但是。由“Lots of them are in bad health”和“they don’t take good care of themselves.”可知,许多人不健康是因为没有照顾好自己,连词because符合句意,故选C。
15.句意:事实上,我小的时候就第一次有了成为医生的想法。
learnt学会;kept保持;saw看见;had有。根据空后“the idea of becoming a doctor”可知,作者在小时候就有了成为医生的想法。动词had在此处表示产生或拥有,符合句意,故选D。
16.句意:医生对社会非常重要。
important重要的;careful仔细的;friendly友好的;smart聪明的。根据后一句“If there were no doctors, who would cure the people in poor health ”可知,医生对社会是很重要的,故选A。
17.句意:然而,成为医生并不容易。
easy容易的;long长的;lazy懒惰的;right正确的。根据“I need to go to university to learn a lot. I will study hard”可知,作者讲述要当医生需要先去大学学习,努力提升技能,说明想要当医生并不容易,形容词easy符合句意,故选A。
18.句意:我将会努力学习来提升我的技能。
find找到;improve提升;believe相信;know知道。根据前一句“I need to go to university to learn a lot.”可知,作者要努力学习提升技能才能成为医生,此处用动词improve表示“提升”,符合句意,故选B。
19.句意:作为一名医生,我将尽力帮助我的病人。
give给;pass传递;help帮助;leave离开。根据“my patients”可知,作者是想要成为医生去帮助病人,因此动词help符合句意。故选C。
20.句意:当他们需要我的时候,我将总是在那里陪伴他们。
to向;in在……里;on在……上;with和……一起。be there with someone表示“陪伴在某人身边”,此处应用介词with,表示作者会陪伴在病人身边。故选D。
21.B 22.A 23.C 24.B 25.C
【导语】本文是一篇说明文,主要围绕如何保持健康给出了四条建议,包括吃健康的食物、定期锻炼、保证充足睡眠以及保持良好心情,并详细阐述了每条建议的具体内容。
21.细节理解题。根据文章内容,文中分别从“First, eat healthy food.”“Second, exercise regularly.”“Third, get enough sleep.”“Fourth, keep a good mood (心情).”这四个方面给出了保持健康的建议。所以文章中关于保持健康的建议有四个,故选B。
22.细节理解题。根据文章第二段“You should eat more fruits and vegetables. They are rich in vitamins and fiber (纤维).”可知,水果和蔬菜富含维生素和纤维。故选A。
23.细节理解题。根据文章第三段“You should exercise at least three times a week.”可知,我们应该每周至少锻炼三次。故选C。
24.细节理解题。根据文章第四段“You should sleep for 8 to 10 hours every night.”可知,我们每晚应该睡8到10个小时。故选B。
25.细节理解题。根据文章第五段“You can talk to your parents or friends when you have problems. You can also listen to music or read books to relax yourself.”可知,当我们有问题时可以和父母或朋友交谈,也可以听音乐或读书来放松自己,这些都可以帮助我们保持良好心情。A选项“吃更多垃圾食品”、B选项“减少锻炼”、D选项“晚睡”都不利于保持良好心情,C选项符合文意。故选C。
26.B 27.B 28.D 29.A 30.D
【导语】本文是说明文。本文介绍了日本、澳大利亚、法国三个国家的特色,包括地标、物产、饮食和季节等方面的有趣信息。
26.细节理解题。根据第二段“Japan is famous for its cherry blossoms...Japan is also famous for its sushi. Japanese people love eating sushi and ramen.”可知,日本因樱花和寿司而闻名。故选B。
27.细节理解题。根据第三段“Australia is a country in Oceania. It’s the sixth largest country in the world.”可知,澳大利亚是世界第六大国。故选B。
28.细节理解题。根据第三段“When it’s summer in China, it’s winter in Australia.”可知,中国是夏季时澳大利亚是冬季。故选D。
29.细节理解题。根据第四段“Paris, the capital of France, is called the‘fashion capital of the world’.”可知,巴黎被称为“世界时尚之都”。故选A。
30.细节理解题。根据第二段“The highest mountain in Japan is Mount Fuji.”可知,富士山是日本最高的山,对应A选项;根据第三段“Australia is famous for its kangaroos and koalas. You can see them in many places.”可知,你可以在澳大利亚看到袋鼠,对应B选项;根据第四段“The Eiffel Tower is a famous landmark of France.”可知,埃菲尔铁塔在法国,对应C选项;根据第二段“Japanese people love eating sushi and ramen.”可知,日本人爱吃拉面,而不是法国人,所以D选项错误。故选D。
31.B 32.B 33.D 34.C 35.A
【导语】本文是一篇说明文。文章通过汤姆嘴巴痛的例子引出,解释了在夏秋换季的干燥天气里孩子容易生病的几种常见疾病(流感、手足口病、肠胃不适、牙痛等),并给出了饮食方面的预防建议,最后强调健康饮食的重要性。
31.推理判断题。根据“Mrs. Green notices some areas of Tom’s mouth are sore, and he can’t even eat his favorite chicken. Little Tom doesn’t feel like having meals these days at all.”可知,作者是通过给出汤姆的具体例子来开始这篇文章的。故选B。
32.细节理解题。根据“This is because the seasons change in this special time, and there is little rain, high temperature and strong wind. In such dry weather, children are facing the risk of getting sick.”可知,人们容易生病的主要原因是干燥的天气。故选B。
33.推理判断题。空白处应填入一个承上启下的问句。根据“If your kids’ symptoms are coughing, fever, head and muscle aches, maybe the flu comes into their bodies. It’s also the holiday season for the hand-foot-mouth disease...”可知,第2段主要列举了几种常见的疾病。因此,空白处的问题应是在询问是否有需要注意的常见疾病。故选D。
34.细节理解题。根据“Be careful not to give them dry food, such as biscuits and candy. Also remember not to give your children cold drinks or cold water. For children with a poor stomach, do not eat grapes or watermelon.”可知,不应吃的食物包括:biscuits (f), candy (d), cold drinks/ice cream (i), grapes (j), watermelons (k)。选项C包含了d, f, i, j, k。故选C。
35.推理判断题。根据文章多处使用的“your children”、“give them”、“keep children away from”等短语,以及整篇文章都是在给照顾孩子的人提供健康建议,可推知这篇文章的目标读者是父母。故选A。
36.B 37.D 38.D 39.A 40.B
【导语】本文主要讲述了锻炼对健康的多种益处。
36.细节理解题。根据“To make your heart stronger, you need to do exercise like running, swimming and riding bikes.”可知,为了使心脏更强壮,需要做像跑步、游泳和骑自行车这样的运动。故选B。
37.词句猜测题。根据“Doing exercise stops you from being fat. If you don’t want to gain weight, keep doing sports, then you may become thinner.”可知,锻炼能防止变胖,若不想增重就坚持运动,“gain”意为“增加”,与“put on”(增加) 意思相近。故选D。
38.细节理解题。根据“Exercise builds you up. It can make you healthy and strong. For example, playing basketball is good for you in some ways.”,“If you don’t want to gain weight, keep doing sports, then you may become thinner.”和“Exercise helps you feel good about yourself and gives you more energy to do your daily activities.”可知,打篮球有助于人们增强体质;人们应该坚持做运动来变瘦;锻炼能帮助人们自我感觉良好,而文中未提及人们白天应该好好休息。故选D。
39.篇章结构题。通读全文可知,第一段总述锻炼的好处,引出话题;第二至第六段分别从心脏健康、增强体质、防止肥胖、心情愉悦、改善睡眠五个方面分述锻炼的好处。所以,本文的结构是“总分”结构,选项A结构图符合。故选A。
40.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了锻炼和健康之间的关系,介绍了锻炼对心脏、身体、体重、心情和睡眠等方面的积极影响。故选B。
41.D 42.E 43.A 44.F 45.B
【导语】本文主要介绍了近年来人们在社交平台上分享步数这一流行现象的原因和意义。
41.根据“Why ”可知,表明此处需要回答展示步数流行的原因。后一句“To keep healthy , many people go to work on foot.”进一步说明与健康相关。选项D“人们发现保持健康很重要”直接解释了人们重视健康,从而导致展示步数流行的原因,符合上下文逻辑。故选D。
42.根据“Other people show the number of steps on Weibo.”可知,此处需要说明在微博上展示步数的作用。选项E“这能让他们互相学习并坚持锻炼”说明展示步数的好处,符合语境。故选E。
43.根据“I can also talk about how to keep healthy with my friends on WeChat. We are in the same group to encourage each other to keep exercising.”可知,说明Miss Liu分享的是展示步数带来的好处。选项A“这帮助我多锻炼并养成好习惯”符合她作为具体人物分享个人感受的语境。故选A。
44.根据“But in the past he was kind of lazy and didn’t want to exercise every day.”可知,此处应提及一位男性人物。选项F“吴先生喜欢锻炼”符合,后文转折说明过去的情况,现在用计步器后不同,逻辑连贯。故选F。
45.根据“Both the old and the young like it. Recording the steps helps people develop a good habit of walking and showing the number can make people more interested in walking.”可知,该部分是对走路和展示步数的整体总结。选项B“走路是一种放松且有用的锻炼方式”作为总起句,引出后文对走路好处的详细说明,符合逻辑。故选B。
46.is 47.natural 48.to see 49.Why 50.happens 51.from 52.what 53.because 54.learning 55.fully
【导语】本文主要介绍了中国北方学生11月13日起或能见到极光,这是学习自然科学的绝佳机会。
46.句意:这里有一些对中国北方学生来说的好消息!根据“news”为不可数名词,且句子是一般现在时,be动词用is。故填is。
47.句意:从11月13日起,你或许能在夜空中看到这令人惊叹的自然奇观,持续三天。根据“wonder”可知,此处指自然奇观,用形容词natural“自然的”修饰名词wonder。故填natural。
48.句意:这是一个难得的机会,因为人们通常必须前往北极才能看到它!根据“have to travel to the North Pole...it”可知,去北极的目的是看极光,用动词不定式作目的状语。故填to see。
49.句意:为什么这场天空表演如此特别?根据“First, it is a wonderful dance of light...Second, it is a live science lesson.”可知,此处询问原因,用why“为什么”引导特殊疑问句,句首首字母大写。故填Why。
50.句意:它通常发生在太阳风与地球磁场相遇时。根据“usually”可知,句子是一般现在时,主语“It”是第三人称单数,谓语动词用三单形式。故填happens。
51.句意:和你的父母找一个远离城市灯光的黑暗地方。根据“away...city lights”可知,此处指远离城市灯光,away from“远离”。故填from。
52.句意:你可以拍照,写下你所看到的,或者只是静静地观看。根据“write about...you see”可知,此处指写下看到的东西,用what引导宾语从句,在从句中作宾语。故填what。
53.句意:记得穿得足够暖和,因为夜晚可能非常冷。根据“Remember to dress warmly enough...the nights can be very cold.”可知,前后是因果关系,前果后因,用because“因为”引导原因状语从句。故填because。
54.句意:这次极光不仅美丽,而且是了解自然和科学的好方法。根据“of”可知,此处用动名词作宾语。故填learning。
55.句意:所以,让我们仰望天空,充分享受这份美妙的礼物!根据“enjoy”可知,此处用副词fully“充分地”修饰动词。故填fully。
56.It became colder and rain began to fall./ It was cold and rainy. 57.No, he didn’t. 58.Because they were out of petrol. 59.He saw the lights of the town in the valley below. 60.In less than an hour.
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和朋友夜间行车遇阻,通过推车和发现远处灯光,最终成功抵达小镇并找到住宿的经历。
56.根据第一段中“As we climbed higher, it became colder and rain began to fall.”可知,天气是又冷又下雨。故填It became colder and rain began to fall./It was cold and rainy.
57.根据第一段中“It was already late when we started going to the next town.”可知,当John开始去下一个城镇时,已经很晚了。故填No, he didn’t.
58.根据第二段中“Then the car stopped. We found that we were out of petrol, so we decided to spend the night in the car.”可知,车停是因为汽油用完了。故填Because they were out of petrol.
59.根据最后一段中“From the top of the hill he saw the lights of the town in the valley below.”可知,从山顶上,他看到了下面山谷中城镇的灯光。故填He saw the lights of the town in the valley below.
60.根据最后一段中“At once, we tried to push the car to the top of the hill. In less than an hour we were in the town, and we found a hotel there easily.”可知,他们把车推到镇上花了不到一小时。故填In less than an hour.
61.
范文:
Life in the future
What will life in the future be like I believe there will be big changes. In the future, many people will have new jobs, such as robot engineers or space tour guides. We may live in smart houses that can clean themselves. Families might have more time together because robots can help with housework.
Also, the environment will become better. There will be more green energy and less pollution. People will travel in flying cars and use technology to stay healthy.
I look forward to this future because it will bring more convenience and happiness.
What a wonderful future!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:主要使用一般将来时;
③提示:需围绕职业、生活环境、家庭情况等方面展开合理想象,可适当发挥,语言积极,结构清晰。
[写作步骤]
第一步,以设问引出主题,表达对未来变化的信心;
第二步,从职业(机器人工程师、太空导游)、居住(智能房屋)、家庭生活(机器人协助家务)三个方面描述未来变化;
第三步,补充环境(绿色能源、污染减少)与交通、健康方面的展望;
第四步,总结个人对未来生活的期待(便利与幸福);
第五步,以感叹句呼应开头,结束全文。
[亮点词汇]
①robot engineers机器人工程师
②smart houses智能房屋
③green energy绿色能源
④flying cars飞行汽车
[高分句型]
①We may live in smart houses that can clean themselves. (that引导定语从句)
②Families might have more time together because robots can help with housework. (because引导原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)