/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语仁爱科普版期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.Making telephone calls while driving is not ________against the law. It’s a matter of life or death.
A.mainly B.simply C.exactly D.hardly
2.A lot of handmade products from our town ________ to different countries last year.
A.sell B.sold C.are sold D.were sold
3.Our school _________ a new laboratory since last year. Now students can do experiments there.
A.builds B.built C.has built D.will build
4.—Sorry, I didn’t do a good job.
—Never mind. ________, you’ve tried your best.
A.All right B.In all C.Above all D.After all
5.The closer parents are to the children, the stronger ________ they will have on their children’s behavior.
A.effect B.control C.power D.connection
6.This is the most exciting movie I _________ ever seen. I was deeply moved.
A.have B.has C.had D.will have
7.—I think the movie The Wandering Earth is wonderful.
—I agree with you. I ______ it three times already.
A.watch B.watched C.have watched D.will watch
8.—Do you know the girl ________ is talking with our teacher
—Yes, she is my cousin. She came to Qiqihar last month.
A.which B.whose C.who D.whom
9.He ______ to the Great Wall twice, so he doesn’t want to go there again.
A.has been B.has gone C.went D.will go
10.—How long ______ you ______ this dictionary
—For three years.
A.have; bought B.have; had C.did; buy D.will; buy
二、完形填空(共10小题,计10分)
The 11 of printing technology brought a great change to human society. Before it was invented, information was mainly recorded on paper 12 . With the development of printing, more books could be produced at a time. This helped the 13 of knowledge to different parts of the world. In a way, printing technology greatly promoted the 14 of culture. At first, the number of books was very small, and the 15 of information people could get was limited. People had to 16 books carefully because they were precious. Later, as printing technology improved, books became more common, and different 17 of books appeared.
With the rise of computer networks, some people think that printed books will be 18 by electronic books. They believe that electronic books are easier to 19 and carry. However, others hold the view that printed books still have a close 20 with people’s daily life and will not disappear soon. We have to wait and see.
11.A.introduction B.develop C.introduce D.developing
12.A.by machine B.by hand C.in time D.on time
13.A.spread B.form C.trade D.direction
14.A.connection B.development C.amount D.single
15.A.form B.direction C.amount D.trade
16.A.look after B.wait and see C.compare to D.replace with
17.A.single B.double C.varied D.forms
18.A.replaced B.spread C.replacing D.replaces
19.A.store B.replace C.trade D.develop
20.A.form B.connection C.direction D.amount
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
School Weekly: Zero-Waste Campus Campaign
To raise students’ awareness of environmental protection and practice sustainable development, our school has launched a “Zero-Waste Campus” campaign this month. Here is some key information about the campaign:
Time Activities Details
Week 1 Launch Meeting Invite an environmental expert to give a speech on “Zero-Waste Lifestyle.” Introduce the rules of the campaign to all students.
Weeks 2-3 Practical Activities Classified garbage bins are placed in every classroom and corridor. Hold a “Food Saving” competition in the canteen. Classes with the least food waste will get a prize. Organize a “Second-Hand Market” where students can exchange or sell old books and stationery.
Week 4 Summary and Award Ceremony Show the results of the campaign. Award “Zero-Waste Star Classes” and “Zero-Waste Little Ambassadors”.
How to Join Us:
1. Participate in class garbage classification activities actively.
2. Bring your own water bottle and lunch box to school instead of using disposable products.
3. Join the school environmental protection club to organize more related activities.
Why Zero-Waste
Reducing waste can help protect the environment and save resources.
It can help us develop a good habit of saving.
It can make our campus cleaner and more beautiful.
21.What is the purpose of the “Zero-Waste Campus” campaign
A.To help students save money.
B.To raise environmental awareness and practice sustainable development.
C.To encourage students to do more exercise.
D.To improve students’ academic performance.
22.What activity will be held in Weeks 2-3
A.A launch meeting with an expert speech.
B.A summary of the campaign results.
C.A “Food Saving” competition.
D.An award ceremony.
23.Which of the following is NOT a way to join the campaign
A.Using disposable water bottles.
B.Taking part in garbage classification.
C.Bringing your own lunchbox.
D.Joining the school environmental protection club.
24.What prize will the classes with the least food waste get
A.“Zero-Waste Star Classes”.
B.“Zero-Waste Little Ambassadors”.
C.A prize in the “Food Saving” competition.
D.Books from the “Second-Hand Market”.
25.Who is this passage mainly written for
A.Teachers in the school.
B.Students in the school.
C.Environmental experts.
D.Students’ parents.
B
Do you know who was described as “superhuman” by the great inventor and astronomer Galileo It was Archimedes who solved the king’s problem of the golden crown while taking a bath. He was perhaps one of the most outstanding scientists in the world. He was a mathematician, physicist, engineer, weapon designer and inventor. He was wise in philosophy, active in mathematics and physics. He was also recognized as one of the finest engineers of his time. He was born on the island of Sicily in the city of Syracuse around the year 287 BC and died in 212 BC.
Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries. For example, he determined the approximate value of pi. He invented and developed methods similar to calculus (微积分) and used them to find the area of a circle and an accurate estimation (估计值) of the value of pi.
Today, he is regarded as one of the greatest mathematicians in history. Archimedes used his mathematical skills and talents to create useful inventions. One of his most famous inventions is called the Archimedes’ Screw. It was a device that could lift water to higher levels. One of its first uses was to pump water out of a leaking ship. It is still used today in some places to move water from low places to high places. This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.
Can you imagine counting the sand in the universe Archimedes once tried to calculate the number of sand grains in the universe. Obviously, it was impossible, but it goes to show that he was too smart. His intellectual curiosity and achievements in mathematics, in general, would go on to encourage other mathematicians as well. Most of his achievements were by far ahead of his time. Archimedes was indeed a genius.
26.According to paragraph 1, which of the following statements is TRUE
A.He was mainly known as a philosopher and a physicist.
B.He was only famous for his work in mathematics.
C.He was the best engineer in all of human history.
D.He was skilled in multiple scientific and engineering fields.
27.What’s the main idea of paragraph 2
A.A brief introduction to Archimedes. B.Archimedes’ discoveries in maths.
C.The great inventions of Archimedes. D.Archimedes’ study on the universe.
28.What does the underlined word “it” refer to in paragraph 3
A.A leaking ship. B.Water from low places.
C.The Archimedes’ Screw. D.The functioning flying machine.
29.Which of the following is NOT TRUE according to the article
A.Archimedes was a man with many talents and died at the age of 75.
B.The Archimedes’ Screw helped lift water from lower places to higher places.
C.Leonardo da Vinci and Archimedes developed the functioning flying machine.
D.Archimedes’ achievements will continue to encourage generations of mathematicians.
30.What might be the best title for the article
A.Archimedes and Inventions B.Archimedes and Mathematics
C.The hard work of Archimedes D.The Life Experience of Archimedes
C
Nowadays, more and more people pay attention to environmental protection. As a student, we can also do something to protect the environment. Here are some suggestions for us:
First, we should save water. We can turn off the tap when we are not using it. We can also reuse water. For example, we can use the water that we wash our hands with to water the plants.
Second, we should save electricity. We can turn off the lights when we leave the room. We can also use energy-saving lamps instead of ordinary lamps. They are more energy-efficient and can save a lot of electricity.
Third, we should reduce waste. We can use cloth bags instead of plastic bags when we go shopping. Plastic bags are harmful to the environment. We can also recycle waste paper, bottles and cans. Recycling can help save resources and reduce pollution.
Fourth, we should plant more trees. Trees can absorb carbon dioxide and release oxygen. They can also improve the air quality and prevent soil erosion. We can plant trees on Arbor Day or in our spare time.
Fifth, we should walk or ride a bike to school instead of taking a car. Cars produce a lot of exhaust gas, which is harmful to the environment. Walking or riding a bike is not only good for the environment but also good for our health.
Environmental protection is everyone’s responsibility. Let’s take action now and make our world a better place to live in.
31.How many suggestions are mentioned in the passage
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
32.What can we do to save water according to the passage
A.Use energy-saving lamps. B.Reuse water.
C.Recycle waste paper. D.Plant more trees.
33.Why should we use cloth bags instead of plastic bags
A.Because cloth bags are cheaper. B.Because cloth bags are more beautiful.
C.Because plastic bags are harmful to the environment. D.Because plastic bags are not strong enough.
34.What is the benefit of walking or riding a bike to school
A.It can save time. B.It can save money.
C.It is good for the environment and our health. D.It is more convenient.
35.What is the main idea of the passage
A.The importance of environmental protection.
B.How to save water and electricity.
C.Suggestions for students to protect the environment.
D.The harm of pollution to the environment.
D
Every English learner needs to know how to ask for something in English. There are a number of ways to do this.
If you know someone has something, you can ask for it with a polite question. If you don’t know, it’s possible to ask for something with a yes or no question. Be careful not to use the direct expressions. In other words, don’t say “Give me that”, but ask kindly as the following examples, “Do you have a pen I could borrow ” “Is there any wine ” “Did you buy any bread ”
If you know or see someone has something, ask a polite question with “could”, “may” or “might”. It’s also possible to use “can” in some special situations. In the past, “can” was not used when people asked for something, but meant ability. In the UK, people mainly use “Can you lend me... ” or “Can I have... ” In the US, this is still considered to be wrong and “May I have... ” is preferred.
It’s common to use “Could you lend/ hand/ give... ” You can also use “May/ Can I borrow... ” “Could/ Can you lend me... ” “May I have... ” “Could you hand/ give me... ” Do not begin a sentence with “please”, but you can add “please” at the end of the sentence to be polite.
根据短文内容,选择正确答案。
36.What can we ask if we know someone has something
A.A direct question. B.A no question. C.A yes question. D.A polite question.
37.What didn’t people say when they wanted something politely in the past
A.Can I use your dictionary B.Could you lend me your bike
C.May I try your computer now D.Might I take your car today
38.Which of the following is a correct polite expression according to the passage
A.Do you give me any milk B.Please, lend me your ruler.
C.May I have some tea, please D.You hand me a knife.
39.What’s the main idea of the passage
A.What to do when we are polite. B.How to express or ask politely.
C.How to describe our ideas. D.What to do with our language problems.
40.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B. C. D.
四、短文还原(共5小题,计5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everyone is born with the ability to learn. But whether or not you can do this well depends on your learning habits. Recently, the US carried out similar research. 41
Creating an interest in what they learn
If you are interested in something, your brain is more active and it is also easier for you to pay attention to it for a long time. For example, if they need to learn English and they like music or sports, they can listen to English songs or watch sports programs in English. 42
Practising and learning from mistakes
Good learners think about what they are good at and what they need to practice more. Even if you learn something well, you will forget it if you don’t use it. 43 And they are not afraid of making mistakes.
Developing their study skills
44 Good learners know the best way they can study. For example, they take notes by writing key words, or draw mind maps to organize ideas. These skills help them remember better and learn more effectively.
45
Good learners often ask questions in or after class. They aren’t afraid when they don’t understand something. They know knowledge doesn’t just come from listening quietly-asking questions helps them clear up doubts and learn better.
Learning is a lifelong journey because every day brings something new. Everything that you learn becomes a part of you and changes you, so learn wisely and learn well.
A.Asking questions
B.This way they will not get bored.
C.It is not enough to just study hard.
D.They prefer to study alone without any help.
E.Good learners never make any mistakes in their study.
F.Good learners will keep practicing what they have learned.
G.It shows successful learners have some good habits in common.
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Last weekend, my friends and I planned to have 46 good time in the nearby park. We brought snacks and a kite, hoping 47 (enjoy) fresh air and green grass. When we arrived, we found so much rubbish that it might be 48 (harm) to the lovely little animals there—plastic bags in plants, cans on the path, and food scraps (残渣).
We started to pick 49 the rubbish, dividing the work to collect different types. After about an hour, we had 50 (near) cleared all the area around the big tree. We were sweaty (出汗的) but smiling.
Just when we thought things were better, a group walked by, talking loudly and dropping banana peels, which was the 51 (bad) moment. We felt very sad to see 52 (we) efforts wasted.
On the way back, we passed the gate and 53 (discover) a notice: more cleaners would check every two hours. It also said people who litter would not be 54 (allow) in for a week, making us relieved (宽慰的). We decided to return next weekend 55 more friends to help. We hope the park stays clean forever, where kids run and birds sing happily.
六、阅读表达(共5小题,计5分)
AI is short for Artificial Intelligence (人工智能). It is playing an important role in our lives and will have a huge influence on the future. The following aspects will be influenced by AI greatly.
In the field of medicine, AI can help doctors deal with diseases more quickly and correctly and develop more effective (有效的) treatment plans. In education, it can personalize (个人化) learning according to students’ characteristics (特征) and needs; improving learning efficiency. In daily life, AI-powered smart homes make our lives more convenient and comfortable. We can control lights, temperature, and appliances (电器) with just a voice command (指令)
However, the development of AI also brings some challenges. For example, some jobs may be replaced (代替) by AI. It may lead to job losses in some traditional industries. We need to pay attention to retraining workers to adapt (适应) to the new job market.
In general, AI is a double-edged sword (双刃剑). We should make good use of its advantages and find ways to deal with the potential (潜在的) problems to create a better future with AI. It will bring great chances and progress to our future.
56.What aspects that are mentioned will be influenced by AI greatly
57.Will AI make a difference to the students
58.What influence will AI make in our homes
59.AI doesn’t have any disadvantages, does it
60.What should we do to do with AI’s potential problems
七、书面表达(共1题,计20分)
61.人工智能(AI)正在迅猛发展,现已渗透到我们生活的方方面面。有些学生使用AI工具来辅助完成作业、练习口语等,你如何看待这一趋势?
请写一篇80词左右的短文,阐述你对在学习中使用AI的看法。
内容需涵盖:
1. 使用AI学习可能带来的好处;
2. 潜在的风险或问题;
3. 你的观点:我们应如何正确使用AI?
Advantages search for information, practice English… efficient (高效的), creative…
Disadvantages be lazy, depend on it too much, health problems, less thinking...
Your opinion we should...
AI is playing an important role in our lives.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:开车时打电话不仅仅是违法的。这是一个生死攸关的问题。
考查副词辨析。mainly主要地;simply简单地;仅仅;exactly确切地;hardly几乎不。根据后半句“It’s a matter of life or death”可知,此处表示开车打电话“不仅仅”是违法问题,simply在此处意为“仅仅”,符合语境。故选B。
2.D
【解析】句意:去年,我们镇的许多手工产品被卖到不同的国家。
考查被动语态和时态。sell卖,动词原形;sold卖,动词过去式;are sold被卖,一般现在时的被动语态;were sold被卖,一般过去时的被动语态。主语“A lot of handmade products”是动作的承受者,需用被动语态;时间状语“last year”表示过去,动词需用过去时。故选D。
3.C
【解析】句意:我们学校自去年以来建了一间新实验室。现在学生们可以在那里做实验了。
考查现在完成时。builds建造,一般现在时的第三人称单数形式;built建造,一般过去时;has built已经建造,现在完成时;will build将建造,一般将来时。根据时间状语“since last year”以及“Now students can do experiments there.”可知,动作从去年开始持续至今,并对现在产生影响,应使用现在完成时。故选C。
4.D
【解析】句意:——对不起,我没有做好工作。——没关系。毕竟,你已经尽力了。
考查短语辨析。All right好的,没问题;In all总共;Above all最重要的是;After all毕竟。根据对话,第二个人在安慰第一个人,并给出理由“you’ve tried your best” (你已经尽力了),因此空白处应填入表示“毕竟”或“终究”的短语,用于解释原因。故选D。
5.A
【解析】句意:父母与孩子越亲近,他们对孩子行为的影响就越强。
考查名词辨析。 effect影响;control控制;power权力;connection联系。根据“the stronger...they will have on their children’s behavior.”可知,此处考查固定搭配have an effect on,强调父母对孩子行为的影响。故选A。
6.A
【解析】句意:这是我看过的最激动人心的电影。我深受感动。
考查现在完成时。分析题干可知,句子表达“到目前为止看过”的经历,强调过去动作对现在的影响(即“电影是迄今为止最激动人心的”),应使用现在完成时(have/has+过去分词)。主语“I”为第一人称单数,需用助动词“have”。故选A。
7.C
【解析】句意:——我觉得《流浪地球》这部电影非常精彩。——我同意你的看法。我已经看了三遍了。
考查现在完成时。watch观看,一般现在时; watched观看,一般过去时;have watched已经观看,现在完成时;will watch将会观看,一般将来时。根据句中的时间状语“already”可知,动作强调从过去持续到现在已完成,且“three times”表示经验次数,需用现在完成时表达对现在的影响或结果。故选C。
8.C
【解析】句意:——你认识那个正在和我们老师说话的女孩吗?——是的,她是我表妹。她是上个月来齐齐哈尔的。
考查定语从句关系代词辨析。which指代物,在从句中作主语或宾语;whose指代人或物,在从句中作定语;who指代人,在从句中作主语或宾语;whom指代人,在从句中作宾语。分析定语从句“...is talking with our teacher”,先行词为“the girl”,指人。从句中缺少主语,且指人,应用关系代词“who”。故选C。
9.A
【解析】句意:他去过长城两次,所以他不想再去那里了。
考查时态及动词辨析。have/has been to去过(已回来);have/has gone to去了(未回来)。根据“he doesn’t want to go there again”可知,他已去过且回来了,因此用has been。故选A。
10.B
【解析】句意:——这本词典你买了多久了?——三年了。
考查时态及延续性动词。根据“For three years.”可知,句中时态为现在完成时,结构:have/has+动词过去分词,buy是短暂性动词,不能与时间段连用,此处使用buy的延续性动词have,过去分词形式为had,主语是you,助动词使用have。故选B。
11.A 12.B 13.A 14.B 15.C 16.A 17.D 18.A 19.A 20.B
【导语】本文介绍了印刷术的出现对人类社会的影响,以及如今电子书与纸质书的争议。
11.句意:印刷技术的引入给人类社会带来了巨大变化。
introduction引入,名词;develop发展,动词;introduce介绍,动词;developing发展的,动名词。此处需要名词作主语,“the introduction of”表示“……的引入”。故选A。
12.句意:在它被发明之前,信息主要靠手工记录在纸上。
by machine靠机器;by hand靠手工;in time及时;on time按时。印刷术发明前,记录信息是“靠手工”。故选B。
13.句意:这帮助知识传播到世界不同地区。
spread传播;form形式;trade贸易;direction方向。印刷术让知识“传播”更广泛。故选A。
14.句意:在某种程度上,印刷技术极大地促进了文化的发展。
connection联系;development发展;amount数量;single单一的。“promote the development of”表示“促进……的发展”。故选B。
15.句意:起初,书籍数量很少,人们能获取的信息量有限。
form形式;direction方向;amount数量;trade贸易。“the amount of information”表示“信息量”。故选C。
16.句意:人们不得不仔细保管书籍,因为它们很珍贵。
look after保管;wait and see拭目以待;compare to与……比较;replace with替换。书籍珍贵,所以要“仔细保管”。故选A。
17.句意:后来,随着印刷技术的进步,书籍变得更普遍,不同形式的书籍出现了。
single单一的;double双倍的;varied各种各样的;forms形式。“different forms of”表示“不同形式的”。故选D。
18.句意:随着计算机网络的兴起,一些人认为纸质书将被电子书取代。
replaced被取代,过去分词,表被动;spread传播;replacing取代,现在分词;replaces取代,第三人称单数。纸质书“被电子书取代”,用被动语态(be+过去分词)。故选A。
19.句意:他们认为电子书更容易储存和携带。
store储存;replace取代;trade贸易;develop发展。电子书便于“储存”。故选A。
20.句意:然而,另一些人认为纸质书仍然与人们的日常生活有密切联系,不会很快消失。
form形式;connection联系;direction方向;amount数量。“have a close connection with”表示“与……有密切联系”。故选B。
21.B 22.C 23.A 24.C 25.B
【导语】本文主要介绍了学校正在开展的“零废弃校园”活动,包括活动目的、时间安排、具体内容以及学生参与的方式。
21.细节理解题。根据文章开头“To raise students’ awareness of environmental protection and practice sustainable development, our school has launched a ‘Zero-Waste Campus’ campaign”可知,活动的目的是提高学生的环保意识并实践可持续发展。故选B。
22.细节理解题。根据表格中Weeks 2-3对应的Activities栏目为“Practical Activities”,以及Details栏目中的“Hold a ‘Food Saving’ competition in the canteen.”可知,第2-3周将举办“节约食物”比赛。故选C。
23.细节理解题。根据How to Join Us部分的第2点“Bring your own water bottle and lunch box to school instead of using disposable products.”可知,建议学生带自己的水瓶和饭盒,而不是使用一次性产品。因此,使用一次性水瓶不是加入活动的方式,而是应该避免的行为。故选A。
24.细节理解题。根据表格Weeks 2-3的Details部分“Classes with the least food waste will get a prize.”可知,食物浪费最少的班级将获得奖品。故选C。
25.推理判断题。根据“To raise students’ awareness…”以及“Introduce the rules of the campaign to all students.”可知,文章的主要受众是学生。故选B。
26.D 27.B 28.C 29.C 30.B
【导语】本文介绍了古希腊科学家阿基米德的生平、在数学与工程领域的成就,以及他的标志性发明和深远影响。
26.细节理解题。根据“He was a mathematician, physicist, engineer, weapon designer and inventor. He was wise in philosophy, active in mathematics and physics.”可知,阿基米德精通多个科学与工程领域。故选D。
27.主旨大意题。根据“Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries.”可知,整段内容都围绕他在数学上的发现展开。故选B。
28.词句猜测题。根据“One of his most famous inventions is called the Archimedes’ Screw ... It is still used today in some places to move water from low places to high places.”可知,这里的it指代前文的the Archimedes’ Screw,即阿基米德最出名的一项发明螺旋泵。故选C。
29.细节理解题。根据“This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.”可知, 原文只说阿基米德的发明影响了达 芬奇,并没有说两人合作研发飞行器。故选C。
30.最佳标题题。通读原文可知,本文主要介绍的是阿基米德在数学领域的一些成就。故选B。
31.C 32.B 33.C 34.C 35.C
【导语】本文介绍学生可从节水、节电、减废、植树、绿色出行这五方面保护环境,呼吁大家行动起来。
31.细节理解题。根据“First...Second...Third...Fourth...Fifth”可知,文章提到了5条建议,故选C。
32.细节理解题。根据“we should save water...We can also reuse water”可知,节水的方法包括重复利用水,故选B。
33.细节理解题。根据“We can use cloth bags instead of plastic bags...Plastic bags are harmful to the environment.”可知,因为塑料袋对环境有害,所以要用布袋代替,故选C。
34.细节理解题。根据“Walking or riding a bike is not only good for the environment but also good for our health.”可知,步行或骑车上学对环境和健康都有益,故选C。
35.主旨大意题。根据“As a student, we can also do something to protect the environment. Here are some suggestions for us”可知,文章主要是给学生的环保建议,故选C。
36.D 37.A 38.C 39.B 40.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了英语学习者如何礼貌地用英语提出请求,并提供了不同场景下的表达方式和文化差异说明。
36.细节理解题。根据文章第二段“If you know someone has something, you can ask for it with a polite question.”可知,如果我们知道某人有某物,我们可以问一个礼貌的问题。故选D。
37.细节理解题。根据文章第三段“In the past, ‘can’ was not used when people asked for something, but meant ability.”可知,在过去,当人们索要某物时,“can”不被使用,而是表示能力。选项A“Can I use your dictionary ”用了“can”,符合过去人们礼貌索要某物时不会说的内容。故选A。
38.细节理解题。根据文章第四段“Do not begin a sentence with ‘please’, but you can add ‘please’ at the end of the sentence to be polite.”可知,不要用“please”开头,但你可以在句末加上“please”以示礼貌。选项C“May I have some tea, please ”符合这一要求,是正确的礼貌表达。故选C。
39.主旨大意题。全文围绕“how to ask for something politely”展开,列举多种礼貌请求句式及文化注意事项,核心内容是教授如何礼貌表达请求。故选B。
40.篇章结构题。文章结构为:总述请求的重要性 (对应①);分三类场景说明 (对应下方三个子节点②③④):已知对方有物品时的请求②,过去与现在用词差异③,具体礼貌句式及“please”用法④。此结构与A项完全匹配。故选A。
41.G 42.B 43.F 44.C 45.A
【导语】本文介绍了成功学习者所具备的一些良好学习习惯,包括对所学内容产生兴趣、练习并从错误中学习、培养学习技巧以及提问等。
41.根据“Everyone is born with the ability to learn. But whether or not you can do this well depends on your learning habits. Recently, the US carried out a similar research.”可知,短文开篇提出学习能力取决于学习习惯,随后提到美国开展了类似研究,接下来应是说明研究的结果。选项G“它表明成功的学习者有一些共同的良好习惯”,承接了前文的研究,引出下文对良好学习习惯的具体介绍,符合语境。故选G。
42.根据“If you are interested in something, your brain is more active and it is also easier for you to pay attention to it for a long time. For example, if they need to learn English and they like music or sports, they can listen to English songs or watch sports programs in English.”可知,前文提出对所学内容产生兴趣的重要性,并举例说明学习英语可结合音乐或体育爱好,接下来应是说明这种方式的好处。选项B“这样他们就不会感到无聊”,符合前文举例的逻辑,体现了结合兴趣学习的优势,符合语境。故选B。
43.根据“Good learners think about what they are good at and what they need to practice more. Even if you learn something well, you will forget it if you don't use it.”可知,前文强调良好学习者重视练习,且学过的知识不使用就会遗忘,接下来应是进一步说明良好学习者在练习方面的做法。选项F“良好的学习者会持续练习他们所学的内容”,承接了前文关于练习的观点,符合语境。故选F。
44.根据“Developing their study skills”及“Good learners know the best way they can study.”可知,该段主题是培养学习技巧,后文提到良好学习者知道最佳学习方式,此处应是引出培养学习技巧的必要性。选项C“仅仅努力学习是不够的”,暗示还需要掌握正确的学习技巧,衔接了主题与后文内容,符合语境。故选C。
45.根据“Good learners often ask questions in or after class. They aren't afraid when they don't understand something. They know knowledge doesn't just come from listening quietly-asking questions helps them clear up doubts and learn better.”可知,该段围绕良好学习者爱提问展开,介绍了提问的时间、态度及好处,因此空格处应是概括该段主题的句子。选项A“提问”,准确概括了段落核心内容,符合语境。故选A。
46.a 47.to enjoy 48.harmful 49.up 50.nearly 51.worst 52.our 53.discovered 54.allowed 55.with
【导语】本文讲述了作者和朋友们去附近的公园玩,发现垃圾随处可见,并主动捡拾垃圾的经历。
46.句意:上周末,我和朋友们计划去附近的公园开心地玩一玩。根据“have...good time in the nearby park”可知,应填不定冠词a,have a good time“玩得开心”,符合语境。故填a。
47.句意:我们带了零食和风筝,希望能享受新鲜的空气和绿色的草地。根据“hoping...fresh air and green grass.”以及所给单词可知,应填enjoy“享受”的动词不定式形式to enjoy,hope to do sth表示“希望做某事”。故填to enjoy。
48.句意:当我们到达时,发现垃圾随处可见,可能会对那里可爱的小动物有害——植物中夹杂着塑料袋,小径上散落着罐头盒,还有食物残渣。根据“it might be...to the lovely little animals there”以及所给单词可知,应填harm的形容词形式harmful“有害的”,表示可能会对那里可爱的小动物有害。be harmful to“对……有害”。故填harmful。
49.句意:我们开始捡拾垃圾,将工作进行分工,以收集不同类型的垃圾。根据“pick...the rubbish”可知,应填副词up,表示捡拾垃圾。pick up“捡起”。故填up。
50.句意:大约一个小时后,我们几乎清理完了大树周围的全部区域。根据“we had...cleared all the area around the big tree”以及所给单词可知,应填副词nearly“几乎”,作状语。故填nearly。
51.句意:就在我们以为情况有所好转时,一群人走了过来,他们大声说话,还乱扔香蕉皮,这真是最糟糕的时刻。根据“the...moment. ”以及所给单词可知,应填bad的最高级形式worst“最糟糕的”,作定语,修饰后面的名词moment,表示最糟糕的时刻。故填worst。
52.句意:看到我们的努力白费,我们感到非常难过。根据“...efforts”以及所给单词可知,应填we的形容词性物主代词形式our“我们的”,表示我们的努力。故填our。
53.句意:在回来的路上,我们经过大门时发现了一张通知:将有更多清洁工每两小时检查一次。根据“we passed the gate and...a notice”以及所给单词可知,应填discover“发现”的过去式形式discovered,和前面的passed并列作谓语。故填discovered。
54.句意:它还说,乱扔垃圾的人一周内不得入内,这让我们感到宽慰。根据“It also said people who litter would not be...in for a week, making us relieved (宽慰的).”以及所给单词可知,应填allow的过去分词形式allowed,和前面的“be”一起构成被动语态形式。故填allowed。
55.句意:我们决定下周末回来,有更多朋友帮忙。根据“We decided to return next weekend...more friends to help.”可知,应填介词with,表示有更多朋友帮忙。故填with。
56.Medicine, education and daily life. 57.Yes, it will. 58.It will make our homes more convenient and comfortable, and we can control lights, temperature and appliances with a voice command. 59.Yes, it does. 60.We should make good use of its advantages and find ways to deal with them.
【导语】本文主要讲了人工智能在医学、教育和日常生活等方面带来的巨大好处,同时也指出了它可能带来的挑战,并强调我们要善用其优势、应对潜在问题,以创造更好的未来。
56.根据“The following aspects will be influenced by AI greatly. In the field of medicine, AI can help doctors deal with diseases more quickly and correctly and develop more effective treatment plans. In education, it can personalize learning according to students’ characteristics and needs; improving learning efficiency. In daily life, AI-powered smart homes make our lives more convenient and comfortable.”可知,医学、教育和日常生活等方面将受到人工智能的极大影响。故填Medicine, education and daily life.
57.根据“In education, it can personalize learning according to students’ characteristics and needs; improving learning efficiency.”可知,人工智能会根据学生的特点和需求进行个性化学习,提高学习效率,因此会对学生产生影响。故填Yes, it will.
58.根据“In daily life, AI-powered smart homes make our lives more convenient and comfortable. We can control lights, temperature, and appliances with just a voice command.”可知,人工智能会让家庭生活更方便舒适,我们可以通过语音指令控制灯光、温度和电器。故填It will make our homes more convenient and comfortable, and we can control lights, temperature and appliances with a voice command.
59.根据“However, the development of AI also brings some challenges. For example, some jobs may be replaced by AI. It may lead to job losses in some traditional industries.”可知,人工智能也有缺点,会带来一些挑战。故填Yes, it does.
60.开放性试题,答案合理即可。故填We should make good use of its advantages and find ways to deal with them.
61.One possible version:
AI is playing an important role in our lives. Many students now use AI tools to search for information quickly or practice English speaking, which makes learning more efficient and creative.
However, there are risks. If we depend on it too much, we may become lazy and think less. It could also affect our health if we spend too much time on devices.
In my opinion, we should use AI as a helpful tool but not depend on it completely. It’s important to think independently and use AI wisely to improve our skills.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步,承接已给的开头,介绍使用AI学习可能带来的好处;
第二步,介绍潜在的风险或问题;
第三步,提出观点,强调平衡使用。
[亮点词汇]
①play an important role in…在……中发挥重要作用
②search for information搜索信息
③depend on依赖
[高分句型]
If we depend on it too much, we may become lazy and think less.(if引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)