/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)
期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.If it ________ tomorrow, we will go hiking.
A.doesn’t rain B.didn’t rain C.won’t rain D.isn’t raining
2.—How far is it from Beijing to Haikou
—It’s a _________ flight from Beijing to Haikou.
A.3-hour-long B.3 hours long C.3 hour’s long D.3 hour long
3.—Where are the boys
—Oh, they ________ basketball on the playground just now.
A.were seen play B.were seen to play C.have seen to play D.have seen play
4.On March 15, World Consumer Rights Day, we received plenty of complaints. The most ________ complaint was about poor service.
A.awful B.natural C.common D.practical
5.—Our English teacher must be in the classroom.
—No, she can’t be there. She ________ in the library just now.
A.will be seen B.is seen C.was seen D.saw
6.—Would you mind telling me if he ________ the meeting in two days
—Of course not. He won’t, unless he ________.
A.will attend; is invited B.attends; will be invited
C.will attend; invites D.attends; invites
7.— Do you want to watch a documentary with me
—________ Although many people think it’s boring, for me, it’s a way of relaxing.
A.That’s not the case. B.Of course. C.I’m afraid not. D.Don’t mention it.
8.Because of her excellent achievements in science, the Nobel Prize ________ Marie Curie twice in her life.
A.presented B.was presented to C.was presented with D.was presented
9.—Have you ever been to Lianyungang before
—No, because I ________ it ________ a village in the countryside over the past few years.
A.have mistaken; for B.mistook; for C.was mistaking; for D.will mistake; for
10.—Will you watch the film Graveyard Midnight on your own
—No. I will ask Cindy to watch it with me ________ I can feel less scared.
A.because of B.so that C.even though D.in order to
二、完形填空(共10小题,计10分)
Do your eyes often feel sore or dry If yes, you might have dry eye syndrome (干眼症). This 11 your eyes don’t make enough tears to stay wet, or the tears dry too fast.
Dry eyes can 12 if you stare at a phone or computer for a long time. When you look at 13 , you blink (眨眼睛) less. And blinking helps your eyes stay 14 . Fans and air conditioners can also make eyes dry. Playing outside in 15 weather can also make your eyes feel dry.
But don’t worry! There are 16 ways to help. First, wash your face and eyelids (眼皮) 17 , and then put a warm, wet towel over your eyes. Also, take 18 when using a screen. Blink often and close your eyes completely during the breaks. It also helps to drink 8 to 10 cups of water each day. Finally, get 19 sleep each night. These good 20 can help your eyes stay healthy.
If your eyes still feel bad, go to see a doctor. After all, we only have two eyes and we need to take good care of them. Let’s do small things every day to protect our lovely eyes.
11.A.means B.understands C.discovers D.thinks
12.A.disappear B.push C.serve D.happen
13.A.screens B.books C.novels D.movies
14.A.wet B.dry C.soft D.pretty
15.A.snowy B.rainy C.windy D.cloudy
16.A.simple B.difficult C.wrong D.patient
17.A.slowly B.quickly C.carefully D.happily
18.A.games B.walks C.risks D.breaks
19.A.bad B.little C.few D.enough
20.A.opinions B.habits C.stories D.rules
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
At about 9:30 am on Oct 19, four thieves (盗贼) broke into the Louvre Museum in Paris, France. In just seven minutes, they stole nine jewels (珠宝), said CNN. But one of them was dropped on the way. The museum closed instantly after that and did not open again until October 22.
The theft showed holes in the museum’s security (安保). There was only one camera in the area where the thieves came in, and it was facing the wrong way. Many rooms in the museum do not have enough safety equipment (设备). In the Richelieu Wing, one of the museum’s three largest wings (侧厅), 75 percent of the rooms have no cameras at all.
What’s more, the museum doesn’t have enough staff. It’s very large and busy—with 35,000 artworks on display and 8.7 million visitors last year alone. However, over the past 15 years, the Louvre has cut 200 security jobs from about 2,000, France 24 reported.
Other museums in Paris also have safety problems. The Natural History Museum had a break-in in September, and a fire in 2019 kept the Notre-Dame Cathedral closed until December 2024.
Things may get even harder. To save money, France’s Ministry of Culture may face another spending cut of 200 million euros (欧元) (about 1.7 billion yuan) in 2026. It will be more difficult to keep museums safe, said Apollo Magazine.
21.What would be the best structure of the passage
A.B.C. D.
22.How many jewels did the thieves steal from the museum on October 19th
A.7. B.8. C.9. D.10.
23.What does the underlined word “instantly” in Paragraph 1 mean
A.Immediately. B.Hardly. C.Recently. D.Simply.
24.Put the events in Paris into the correct order according to the passage.
a. The Louvre Museum was closed.
b. The Natural History Museum had a break-in.
c. Four thieves broke into the Louvre Museum.
d. A big fire broke out in the Notre Dame Cathedral.
A.b-d-c-a B.d-b-c-a C.d-b-a-c D.d-c-b-a
25.What do we know about the museum’s security
A.The Louvre Museum in Paris has only 200 security jobs now.
B.About 8,700,000 visitors came to the Louvre Museum in 2024.
C.There are no cameras in the rooms in the Louvre Museum in Paris.
D.The government will spend more money on the museum's security in 2026.
B
My name is Li Ming. I was born and raised in Qiqihar. I have lived here for 16 years. I love my hometown very much.
Qiqihar is a beautiful city in the west of Heilongjiang Province. It is famous for red-crowned cranes and delicious barbecue. There are many places of interest in Qiqihar, such as Zhalong Nature Reserve, Longsha Park, and Qiqihar Museum.
Zhalong Nature Reserve is my favorite place. I often go there with my family on weekends. We can see many cranes flying in the sky and swimming in the water. It's really amazing. Longsha Park is also a good place to relax. There are many trees and flowers in the park. Old people like to do morning exercises there, and children enjoy playing games.
Qiqihar's barbecue is well-known all over China. Every weekend, many people from nearby cities come to Qiqihar to taste it. My favorite food is roasted mutton. It's so delicious that I can't help eating more every time.
In recent years, Qiqihar has changed a lot. More and more tall buildings have been built, and the roads have become wider. The environment has also improved a lot. The sky is bluer, and the water is clearer. I'm proud of these changes.
I believe that Qiqihar will become more and more beautiful in the future. I hope more people can come to visit my hometown and enjoy its beauty.
根据短文内容,选择最佳答案。
26.How long has Li Ming lived in Qiqihar
A.For 10 years B.For 16 years C.For 20 years D.For 25 years
27.What is Qiqihar famous for
A.Red-crowned cranes and barbecue B.Tall buildings and wide roads
C.Museums and parks D.Lakes and mountains
28.Which place is Li Ming’s favorite
A.Longsha Park B.Qiqihar Museum C.Zhalong Nature Reserve D.Qiqihar Railway Station
29.What is Li Ming’s favorite food
A.Roasted beef B.Roasted mutton C.Roasted chicken D.Roasted fish
30.What can we know from the passage
A.Qiqihar is in the east of Heilongjiang Province.
B.Few people come to Qiqihar to taste barbecue.
C.The environment of Qiqihar has improved.
D.There are no tall buildings in Qiqihar.
C
Chinese buyers used to praise foreign products, thinking that products made by American or European companies are better than Chinese ones. Chinese people born before 1985 generally think foreign products are of higher quality (质量) than Chinese ones. But for those born after 1985, it is a different picture.
The change in thinking among Chinese buyers is showing up in many markets in China where Western companies used to control. A study by Credit Suisse found that young Chinese buyers like local products better compared with foreign ones.
More than 90% of young Chinese buyers would like to buy home appliance (电器) brands like Xiaomi and Haier. At the same time, home companies increased their share of the market by 3.3% over the last ten years to nearly 70%.
“Chinese buyers, especially the younger ones believe China is a strong competitor in the international market. They think China can produce good products and ‘Made in China’ is not bad at all,” Charlie Chen told South China Morning Post. In fact, many foreign people can’t avoid buying Chinese products. They need these things in their everyday life.
The Chinese smartphone market is controlled by home companies-Huawei, Oppo, Vivo, and Xiaomi. Apple is the only foreign brand in the top five, but it has lost large ground to the home brands in recent years. Its market share is believed to be down to 37% from a 2015 high of 54%.
This change shows the growing national pride in Chinese people, South China Morning Post reported. “China is becoming stronger in the world, and it is developing rapidly.” Each one of us should take pride in our country!
根据短文内容,选择最佳答案。
31.What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to
A.The praise for foreign products.
B.The behavior of buying foreign products.
C.The market controlled by Western companies.
D.The opinion on the quality of foreign and Chinese products.
32.How many young Chinese buyers would like to buy local home appliance brands like Xiaomi and Haier
A.About 37% of them. B.Nearly 54% of them.
C.More than 90% of them. D.Less than 70% of them.
33.How does the writer support the idea that young Chinese prefer local products in Paragraph 5
A.By repeating Charlie Chen’s words.
B.By introducing a study from Credit Suisse.
C.By comparing Chinese and foreign products.
D.By giving an example of the smartphone market.
34.Which of the following is RIGHT according to the passage
A.Home companies’ market share is now about 3.3%.
B.Many foreign people need Chinese products in daily life.
C.Apple is the first brand in the Chinese smartphone market.
D.Chinese people born after 1985 seldom use foreign products.
35.What may be the writer’s purpose of writing this passage
A.To explain why foreign products are less popular.
B.To show the growing national pride of Chinese people.
C.To introduce the development of Chinese home companies.
D.To compare the hobbies of different age groups towards smartphones.
D
It is reported that almost one million people are selling over 2 million second-hand things, from clothing and books to electronic products on Xianyu every day. Buying second-hand things is really becoming more and more popular these days.
To live a simple life, some people start to sell second-hand things at a low price. Shoppers are attracted by the good prices, as well as the fact that buying second-hand things is good for the environment.
Zhang Wei, a book lover, often uses Xianyu to buy second-hand books. He searches for the books he likes and adds them to his shopping cart (购物车), just like on any other shopping site. The difference is that the books are much cheaper as much as 70 percent cheaper than new books. “As a student, I don’t have much money, so it’s a perfect choice for me,” Zhang said.
Buying old books can connect readers together. Zhao Lin, a 22-year-old college student, once found a note in a second-hand book she bought. “Its owner shared her thoughts and hoped I would enjoy the book. It was so heart-warming,” Zhao said. “It is a great inspiration to me and I have gained much strength from the words on it. I think it’s more valuable than a new book.”
Chen Jie, a college student in Shanghai, likes buying second-hand things. When it comes to the reason, she said, “Second-hand things have memories. Owning a special thing which has its old stories brings back memories of the owner. It doesn’t matter how much money we spend on the thing. We just find the right thing that fits us. I value this feeling behind the thing.”
36.How does the writer start the passage
A.By listing numbers. B.By asking questions.
C.By sharing experiences. D.By giving examples.
37.Why do people like to buy second-hand things nowadays
A.Because they have less money than before.
B.Because second-hand things are easier to buy.
C.Because second-hand things are much cheaper.
D.Because buying second-hand things isn’t good for the environment.
38.What does the underlined word “It” in Paragraph 4 refer to
A.The note. B.A new book.
C.The second-hand book. D.The memories.
39.What does Chen Jie think is important when buying a thing
A.The second-hand book. B.The feelings behind the thing.
C.Whether it has a good price. D.Whether it is in good condition.
40.What does the passage mainly talk about
A.The popularity of second-hand things.
B.The ways of buying second-hand things.
C.The reasons why people buy second-hand things.
D.The inspiration of second-hand things.
四、短文还原(共5小题,计5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It’s very important for students to learn about how to overcome (克服) exam fear. This article provides a few tips on ways to overcome it.
41 They leave everything to be studied at the last minute. As a result, when exams are coming, they feel scared, as they don’t know where to start, and what to study. So the easiest way of overcoming this problem is to start studying much before the exams. 42
Another common mistake that many students make is that they don’t make an effort to understand the subject. When they have memorized without understanding, the chances of forgetting are higher. Therefore, it is important to understand it before remembering something. In this way, you will never forget any important point. 43
Besides, the coming exams don’t mean that you have to study from your books for the whole day. Students should take rest to relax and refresh their mind. Go for walks, listen to music, or talk to friends and family. 44 But avoid watching the television or surfing the Internet during this time.
Besides the tips above, here are some points that will help students deal with exam-related worries. It is important to avoid having conversations with your friends about what they have studied and how much they have studied. 45 During the exam, complete the questions which you find easier, then go back to the difficult ones, and you will surely be able to answer them confidently.
A.It will help you feel relaxed.
B.Or you will be more nervous.
C.Make sure you get enough time to sleep.
D.Follow this method and you will feel confident.
E.Many students are busy preparing for the exams.
F.There are many students who don’t take their studies seriously.
G.Then students will only have to review before the exams.
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
根据短文内容和首字母提示,填写所缺单词。
We all have those feelings of stress at the end of our favourite TV series. This is called post-series blues (剧后忧伤综合征). We become sad b 46 there will be no next episode (一集) to watch. For many hours, days and weeks, we are still in the world of the series, only to r 47 that it is not real.
You get a good story and e 48 life-changing lessons from the TV series. In return, this story gets your full a 49 and stays with you for a long time. The longer it stays, the h 50 the end seems to be.
It’s a sense of sadness that you feel at the end of the TV series. It’s like saying g 51 to so many friends you’ve made. You’ve got to know these persons d 52 the process of watching the TV series and now there’s no more connection so you are in a bad mood. Many TV series will have sequels (续集) to m 53 people’s feeling needs. That is why sequels can also be p 54 .
Perhaps the best way to get out of this special feeling is to be thankful for w 55 you’ve learned and the joy the TV series brings you.
六、阅读表达(共5小题,计5分)
With the development of technology, online shopping has become more and more popular. More and more people choose to shop online because of its convenience.
Online shopping has many advantages. First, it is very convenient. People can shop at any time and anywhere as long as they have a computer or a mobile phone. They don’t need to go to the store in person. Second, online shopping offers a wide range of products. People can choose from thousands of products on the Internet. Third, online shopping is often cheaper than shopping in physical stores. Many online stores offer discounts and promotions to attract customers.
However, online shopping also has some disadvantages. First, people can’t see the products in person. They can only see pictures and descriptions of the products. So sometimes the products they receive are not what they expected. Second, there is a risk of online fraud. Some bad sellers may cheat customers by selling fake products or not delivering the products after receiving the money. Third, the delivery time may be long. Especially during holidays, the delivery time may be delayed.
In my opinion, online shopping is a good way to shop, but we should be careful when shopping online. We should choose reputable online stores and read customer reviews before buying products. We should also protect our personal information and avoid being cheated.
56.Why do more and more people choose to shop online
57.What are the advantages of online shopping
58.What are the disadvantages of online shopping
59.What should we do to avoid being cheated when shopping online
60.What is the writer’s opinion on online shopping
七、书面表达(共1题,计20分)
61.行为举止体现的不仅仅是个人形象、城市形象、全民素质,也在一定程度上反映了社会的文明程度。为了号召学生在校内,校外,在家等场合都要做文明的中学生,学校特举办以“How to Behave Well”为题的英语征文比赛,请你写一篇英语短文参赛。
要求:
1. 根据文中提示的内容,可适当发挥完成内容;
2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
3. 文中不得出现你的任何真实信息 (姓名、校名、班级等);
4. 词数:不少于90词 (题目已给出,但不计入总词数)
How to Behave Well
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:如果明天不下雨,我们就去徒步旅行。
考查动词时态。分析句子结构可知,该句为if引导的条件状语从句,遵循“主将从现”原则,即主句用一般将来时,从句用一般现在时表将来。从句主语it为第三人称单数,rain为实义动词,变否定句需借助助动词does,后接动词原形rain,即doesn’t rain。故选A。
2.A
【解析】句意:——从北京到海口有多远?——从北京到海口是3小时的飞行。
考查复合形容词的用法。3-hour-long三小时长的; 3 hours long三小时长;3 hour’s long错误结构;3 hour long错误结构。根据“It’s a...flight”可知,空处是作定语,修饰名词flight,需用连字符连接的复合形容词形式,A选项符合。故选A。
3.B
【解析】句意:——男孩们在哪里? ——哦,他们刚才在操场上被看到打篮球。
考查非谓语动词和一般过去时的被动语态。根据“just now”可知,该句是一般过去时,主语“they”是动作的承受者,因此需用被动语态“be+过去分词”,排除选项C、选项D;在主动语态中,see sb do sth“看见某人做某事”,但变为被动语态时,需用“sb is/was seen to do sth”,即“某人被看见做某事”,因此必须加“to”。故选B。
4.C
【解析】句意:在3月15日世界消费者日,我们收到了很多投诉。最常见的投诉是关于服务差的。
考查形容词辨析。awful糟糕的;natural自然的;common常见的;practical实用的。根据“received plenty of complaints”和“the most ... complaint was about poor service”可知,在众多投诉中,关于服务差的投诉是最常见的类型。故选C。
5.C
【解析】句意:——我们的英语老师一定在教室里。——不,她不可能在那里。她刚才在图书馆被看到。
考查时态和语态。根据“just now”(刚才)表示过去时间,且句意强调“被看到”的被动含义,因此需用过去时被动语态,主语是she,结构为was+动词过去分词形式。故选C。
6.A
【解析】句意:——你介意告诉我他两天后是否会参加会议吗?——当然不介意。除非他被邀请,否则他不会参加的。
考查宾语从句时态和条件状语从句的“主将从现”原则及语态。 第一空,根据“in two days”可知,句子应用一般将来时“will do”,表示“两天后是否会参加会议”;第二空,分析句子结构可知,空处所在句为unless引导的条件状语从句,主句用一般将来时,从句应用一般现在时表将来,且主语he和动词invite之间为被动关系,所以此处应用一般现在时的被动语态“am/is/are done”,主语为he,be动词用is。故选A。
7.B
【解析】句意:——你想和我一起看纪录片吗?——当然。虽然很多人觉得它无聊,但对我来说,它是一种放松的方式。
考查情境交际用语。That’s not the case这不是事实;Of course当然;I’m afraid not恐怕不行;Don’t mention it不客气。根据答语“for me, it’s a way of relaxing.”可知,答话者表达了对纪录片的喜爱和愿意观看的态度,因此需选择表示肯定同意的选项。故选B。
8.B
【解析】句意:由于她在科学上的杰出成就,诺贝尔奖两次被颁发给玛丽·居里。
考查被动语态和介词搭配。presented颁发,一般过去时主动语态;was presented to被颁发给,一般过去时被动语态;was presented with被授予某物,一般过去时被动语态;was presented被颁发,缺少介词。根据句子主语“the Nobel Prize”是物,不能主动执行动作,需用被动语态;此处表示诺贝尔奖两次被颁发给玛丽·居里,应用presented to sb.表示“被颁发给某人”。故选B。
9.A
【解析】句意:——你以前去过连云港吗?——没有,因为在过去几年里我一直把它误认为是一个乡下的小村庄。
考查现在完成时和动词短语。根据“over the past few years”可知,此处是现在完成时,表示过去发生的动作持续到现在,还有可能持续下去,应用现在完成时have/has done。故选A。
10.B
【解析】句意:——你会自己看《子夜坟场》这部电影吗?——不,我会叫辛迪和我一起看,这样我就不会那么害怕了。
考查连词及短语辨析。because of因为(后接名词);so that以便(引导目的状语从句);even though即使;in order to为了(后接动词原形)。根据句意,此处表示目的,且后接句子,应用so that。故选B。
11.A 12.D 13.A 14.A 15.C 16.A 17.C 18.D 19.D 20.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍干眼症的成因、诱因及日常防护方法。
11.句意:这意味着你的眼睛没有足够的眼泪来保持湿润,或者眼泪干得太快。
means意味着;understands理解;discovers发现;thinks认为,思考。根据前文“Do your eyes often feel sore or dry If yes, you might have dry eye syndrome (干眼症).”和空格后“your eyes don’t make enough tears to stay wet, or the tears dry too fast.”可知,此处是在说明干眼症的定义,应填入means,作谓语,意为“意味着”符合语境。故选A。
12.句意:如果你长时间盯着手机或电脑,眼睛会干涩。
disappear消失;push推;serve服务;happen发生。根据“Dry eyes can…if you stare at a phone or computer for a long time.”,结合选项可知,如果你长时间盯着手机或电脑,干眼可能会发生。故选D。
13.句意:当你看屏幕时,你眨眼的次数会减少。
screens屏幕;books书;novels小说;movies电影。根据前文“Dry eyes can…if you stare at a phone or computer for a long time.”可知,此处指的是看手机或电脑的屏幕。故选A。
14.句意:眨眼有助于保持眼睛湿润。
wet湿润的;dry干燥的;soft软的;pretty漂亮的。根据“And blinking helps your eyes stay….”,结合前文语境可知,此处指眨眼有助于保持眼睛湿润。故选A。
15.句意:在有风的天气在外面玩也会使你的眼睛感到干燥。
snowy下雪的;rainy下雨的;windy多风的;cloudy多云的。根据前一句“Fans and air conditioners can also make eyes dry.”和“Playing outside in…weather can also make your eyes feel dry.”可知,风扇和空调是室内干燥因素,室外常见干燥因素是风。故选C。
16.句意:有一些简单的方法可以帮助你。
simple简单的;difficult困难的;wrong错误的;patient耐心的。根据后文内容可知,下文是简单可行的建议。故选A。
17.句意:首先,仔细洗你的脸和眼睑,然后在你的眼睛上放一条温暖的湿毛巾。
slowly缓慢地;quickly快地;carefully仔细地,小心地;happily开心地,快乐地。根据“First, wash your face and eyelids (眼皮)…”,结合选项可知,此处指仔细洗你的脸和眼睑。故选C。
18.句意:此外,使用屏幕时要休息。
games游戏;walks散步;risks冒险;breaks休息。根据后文“Blink often and close your eyes completely during the breaks.”可知,此处指使用屏幕时要休息,take breaks“休息”,动词短语。故选D。
19.句意:最后,每晚保证充足的睡眠。
bad坏的;little少的;few少的;enough足够的,充足的。根据“Finally, get…sleep each night.”,结合语境可知,健康建议中通常说充足的睡眠。故选D。
20.句意:这些好习惯可以帮助你的眼睛保持健康。
opinions观点;habits习惯;stories故事;rules规则。根据前文内容可知,前面列举的都是日常护眼的好方法或习惯。故选B。
21.D 22.C 23.A 24.B 25.B
【导语】本文是一篇议论文。主要通过法国巴黎卢浮宫失窃,阐述法国巴黎卢浮宫以及其它博物馆的防盗系统存在的问题与困难。
21.篇章结构题。根据文章内容可知,第一至三段主要介绍卢浮宫失窃,第四段介绍其它博物馆曾经发生的安全事件,第五段主要介绍安保经费的减少增加了安保的难度。故选D。
22.细节理解题。根据“In just seven minutes, they stole nine jewels”可知,盗贼偷了9件珠宝。故选C。
23.词句猜测题。根据“The museum closed instantly after that and did not open again until Oct 22.”可知,盗窃事件后博物馆立刻关闭,划线词意为“立即,立刻”,与“Soon”同义。故选A。
24.细节理解题。根据文章内容可知,2019年,巴黎圣母院火灾;盗窃案前的 9 月,自然历史博物馆被盗;10月19日,四盗贼闯入卢浮宫;盗窃案之后,卢浮宫关闭。因此顺序为“d-b-c-a”。故选B。
25.细节理解题。根据“It’s very large and busy—with 35,000 artworks on display and 8.7 million visitors last year alone.”可知,去年接待了870万游客,(试卷时间是2025年,则去年是指2024年),即2024 年约有 870 万名游客来到卢浮宫博物馆参观。故选B。
26.B 27.A 28.C 29.B 30.C
【导语】
本文是一篇记叙文,作者李明介绍了自己的家乡齐齐哈尔,包括其地理位置、特色、名胜古迹、美食以及近年来的变化等,表达了对家乡的热爱和自豪之情。
26.细节理解题。根据文章第一段“I have lived here for 16 years.”可知,李明在齐齐哈尔住了16年。故选B。
27.细节理解题。根据文章第二段“It is famous for red-crowned cranes and delicious barbecue.”可知,齐齐哈尔以丹顶鹤和美味的烧烤而闻名。故选A。
28.细节理解题。根据文章第三段“Zhalong Nature Reserve is my favorite place.”可知,扎龙自然保护区是李明最喜欢的地方。故选C。
29.细节理解题。根据文章第四段“My favorite food is roasted mutton.”可知,李明最喜欢的食物是烤羊肉。故选B。
30.推理判断题。根据文章第五段“The environment has also improved a lot. The sky is bluer, and the water is clearer.”可知,齐齐哈尔的环境有了很大改善,天空更蓝,水更清澈。故选C。
31.D 32.C 33.D 34.B 35.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了中国买家过去常赞扬外国产品,认为欧美产品比中国产品好,但现在情况发生了变化,年轻一代更倾向于购买国产品牌,这体现了中国人日益增强的民族自豪感。
31.词句猜测题。根据第一段“Chinese buyers used to praise foreign products, thinking that products made by American or European companies are better than Chinese ones. Chinese people born before 1985 generally think foreign products are of higher quality (质量) than Chinese ones. But for those born after 1985, it is a different picture.”可知,第三句用“But”转折,指出“但对于1985年后出生的人来说,情况就不同了”。这里的“it”指代的正是前文所讨论的核心内容,即“对外国产品质量与中国产品质量的看法”。故选D。
32.细节理解题。根据第三段中“More than 90% of young Chinese buyers would like to buy home appliance (电器) brands like Xiaomi and Haier.”可知,超过90%的中国年轻买家愿意购买小米和海尔等家电品牌。故选C。
33.推理判断题。根据第五段“The Chinese smartphone market is controlled by home companies-Huawei, Oppo, Vivo, and Xiaomi. Apple is the only foreign brand in the top five, but it has lost large ground to the home brands in recent years. Its market share is believed to be down to 37% from a 2015 high of 54%.”可知,作者通过智能手机市场的例子,说明了中国国产品牌在市场上占据主导地位,外国品牌如苹果的市场份额在下降,从而支持了年轻中国人更喜欢国产品牌的观点。故选D。
34.细节理解题。根据第四段中“In fact, many foreign people can’t avoid buying Chinese products. They need these things in their everyday life.”可知,许多外国人在日常生活中需要中国产品。故选B。
35.推理判断题。根据最后一段“This change shows the growing national pride in Chinese people, South China Morning Post reported. ‘China is becoming stronger in the world, and it is developing rapidly.’ Each one of us should take pride in our country!”及全文可知,文章主要讲述了中国买家过去和现在对外国产品与国产品牌的态度变化,以及这种变化所体现的中国人日益增强的民族自豪感,因此作者写这篇文章的目的是展示中国人日益增强的民族自豪感。故选B。
36.A 37.C 38.A 39.B 40.C
【导语】本文围绕“二手物品的流行趋势及人们青睐它的原因”展开:首先以数据说明闲鱼平台上二手物品交易的火爆,点明二手物品如今越来越受欢迎;接着从个人案例,具体阐释了人们选择二手物品的不同理由,展现了二手物品除实用价值外的情感与精神价值。
36.细节理解题。根据“It is reported that almost one million people are selling over 2 million second-hand things, from clothing and books to electronic products on Xianyu every day.”可知,文章通过列数字开头。故选A。
37.细节理解题。根据“To live a simple life, some people start to sell second-hand things at a low price. Shoppers are attracted by the good prices,”可知,现在人们喜欢买二手物品,因为二手物品要便宜得多。故选C。
38.词句猜测题。根据“once found a note in a second-hand book she bought.”和“It is a great inspiration to me and I have gained much strength from the words on it.”可知,赵琳有一次在自己买的一本二手书里发现了一张纸条,这对她来说是一个很大的鼓舞,她从上面的文字中获得了很多力量,所以划线词指代前文提到的“a note”。故选A。
39.细节理解题。根据“I value this feeling behind the thing.”可知,她重视物品背后的情感。故选B。
40.主旨大意题。根据文章内容可知,本文围绕“二手物品的流行趋势及人们青睐它的原因”展开,通过三个例子说明人们买二手物品的原因(低价、环保、情感价值等),核心是“人们买二手物品的原因”。故选C。
41.F 42.G 43.D 44.A 45.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了克服考试恐惧的几种方法。
41.根据“They leave everything to be studied at the last minute.”可知,他们把所有的学习任务都留到最后一刻。由此可知,这里提到的是学生不认真学习的问题,选项F“有很多学生不认真学习”符合语境。故选F。
42.根据“So the easiest way of overcoming this problem is to start studying much before the exams.”可知,克服这个问题的最简单方法是提前开始学习。由此可知,此处与提前学习有关,选项G“这样学生就只需要在考试前复习”符合语境。故选G。
43.根据“Therefore, it is important to understand it before remembering something. In this way, you will never forget any important point.”可知,在记忆之前理解很重要,这样你就不会忘记任何重点,选项D“遵循这个方法,你会感到自信”符合语境,是对前文建议的总结。故选D。
44.根据“Students should take rest to relax and refresh their mind. Go for walks, listen to music, or talk to friends and family.”可知,学生应该休息以放松和恢复精力。由此可知,散步、听音乐、和朋友家人聊天,目的都是为了放松,选项A“这会帮助你感到放松”符合语境。故选A。
45.根据“It is important to avoid having conversations with your friends about what they have studied and how much they have studied.”可知,避免和朋友讨论他们的学习内容和进度很重要。选项B“否则你会更紧张”符合语境,是对前文结果的合理推断。故选B。
46.because/ecause 47.realize/ealize 48.even/ven 49.attention/ttention 50.harder/arder 51.goodbye/oodbye 52.during/uring 53.meet/eet 54.popular/opular 55.what/hat
【导语】本文介绍了剧后忧伤综合征的表现、原因及应对方法。
46.句意:我们变得悲伤因为将没有下一集可以观看。根据“there will be no next episode”可知需用连词表示原因,故填because/ecause。
47.句意:我们仍沉浸在剧集的世界里,直到意识到这不是真实的。根据“only to”结构可知需用动词原形表示结果,故填realize/ealize。
48.句意:你从电视剧中得到了一个好故事和甚至改变人生的教训。根据“life-changing lessons”可知此处需用副词修饰形容词,表示程度加深,even符合语境。故填even/ven。
49.句意:作为回报,这个故事得到你全部的注意力并长期陪伴你。根据“full”可知需用名词作宾语,根据“stays with you for a long time”可知指得到全部的注意。attention注意,名词。故填attention/ttention。
50.句意:它停留得越久,结局似乎就越难接受。根据“The longer…the…”结构可知需用形容词比较级,故填harder/arder。
51.句意:这就像和你交到的许多朋友说再见。根据下文“there’s no more connection ”可知指向朋友“道别”say goodbye to,故填goodbye/oodbye。
52.句意:你在观看剧集的过程中逐渐了解这些人。根据“You’ve got to know these persons... the process of watching”可知指在观看剧集的期间逐渐了解这些人,需用介词表示“在……期间”,故填during/uring。
53.句意:许多剧集会制作续集来满足人们的情感需求。根据“have sequels (续集) to... people’s feeling needs”可知指拍续集来满足人们的情感需求,满足需求meet one’s needs,不定式符号to后需用动词原形表示目的,故填meet/eet。
54.句意:这就是为什么续集也可能很受欢迎。根据“sequels can also be可知需用形容词作表语,表示续集和第一部一样受欢迎。故填popular/opular。
55.句意:也许摆脱这种特殊感受的最好方式是对你所学到的东西和剧集带给你的快乐心存感激。根据”for... you’ve learned”可知需用关系代词引导宾语从句,指“你所学习到的”。故填what/hat。
56.Because of its convenience. 57.It is very convenient, offers a wide range of products and is often cheaper than shopping in physical stores. 58.People can’t see the products in person, there is a risk of online fraud and the delivery time may be long. 59.We should choose reputable online stores, read customer reviews before buying products and protect our personal information. 60.The writer thinks online shopping is a good way to shop, but we should be careful when shopping online.
【导语】本文是一篇议论文,主要讲述了网购的优缺点以及作者对网购的看法。
56.根据文章第1段“More and more people choose to shop online because of its convenience.”可知,越来越多的人选择网购是因为它的便利性。故填Because of its convenience.
57.根据文章第2段“Online shopping has many advantages. First, it is very convenient… Second, online shopping offers a wide range of products… Third, online shopping is often cheaper than shopping in physical stores.”可知,网购有很多优点:非常方便,提供种类繁多的商品,通常比实体店购物更便宜。故填It is very convenient, offers a wide range of products and is often cheaper than shopping in physical stores.
58.根据文章第3段“However, online shopping also has some disadvantages. First, people can’t see the products in person… Second, there is a risk of online fraud… Third, the delivery time may be long.”可知,网购的缺点有:人们无法亲自看到商品,存在网络欺诈的风险,送货时间可能很长。故填People can’t see the products in person, there is a risk of online fraud and the delivery time may be long.
59.根据文章第4段“We should choose reputable online stores and read customer reviews before buying products. We should also protect our personal information and avoid being cheated.”可知,我们应该选择信誉良好的网店,并在购买前阅读顾客评价。我们还应该保护个人信息,避免被骗。故填We should choose reputable online stores, read customer reviews before buying products and protect our personal information.
60.根据文章第4段“In my opinion, online shopping is a good way to shop, but we should be careful when shopping online.”可知,在作者看来,网购是一种很好的购物方式,但我们在网购时应该小心。故填The writer thinks online shopping is a good way to shop, but we should be careful when shopping online.
61.
例文:
How to Behave Well
As students, our behavior shows not only our personal image but also the city’s image and even the whole nation’s quality. It truly reflects social civilization to some extent. So, how should we behave well in daily life
At school, we should respect teachers and get along well with classmates. We must follow school rules strictly. Outside school, we should obey traffic rules and help others in need actively. At home, we ought to be polite to parents and do some housework willingly.
Let’s all be civilized students and make our society much better!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示中关于“校内、校外、在家等场合的行为”的要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“行为举止体现个人形象、城市形象、全民素质和社会文明程度”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“校内、校外、在家”几个方面重点介绍中学生应该如何表现文明行为;
第三步,书写结语。表达“让我们都成为文明学生,使社会更加美好”的愿望。
[亮点词汇]
①not only...but also...不仅……而且……
②to some extent在一定程度上
③get along well with与……相处融洽
④ought to应该
[高分句型]
①As students, our behavior shows not only our personal image but also the city’s image and even the whole nation’s quality.(not only...but also...句型)
②Let’s all be civilized students and make our society much better!(祈使句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)