2025-2026学年上学期期末考试
高一年级 英语
本试卷共14页。考试结束后,将答题卡交回。
注意事项:1.答卷前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。
2.答题时请按要求用笔。
3.请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5.保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(1~20小题,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What kind of car will the speakers buy
A. The one with four doors.
B. The one with two doors.
C. The one in red.
2. Why does the man make the call
A. To confirm a booking.
B. To make a booking.
C. To change a booking.
3. What will the man probably do today
A. Ask for sick leave.
B. See a doctor after work.
C. Invite his manager to his house.
4. When does the conversation take place
A. On Saturday. B. On Sunday. C. On Monday.
5. What are the speakers mainly talking about
A.A teacher. B. An exam. C. Chemistry.
第二节 (共15小题; 每小题1.5分,总分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How will the speakers go to the new Italian place
A. By bus. B. On foot. C. By car.
7. What will Rob do tonight
A. Eat out. B. Meet friends. C. Fly to London.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What are the speakers mainly discussing
A. A weekend plan. B. A delicious picnic. C. The beautiful scenery.
9. What did the woman plan to do
A. Walk along the park. B. Stay at home. C. Attend a concert.
10. What is the woman’s attitude toward climbing in the end
A. Worried. B. Excited. C. Tired.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. Which tie does the woman think matches the man’s jacket
A. The green one. B. The black one. C. The red one.
12. Why doesn’t the woman like high heels
A. They aren’t beautiful.
B. They are uncomfortable to wear.
C. They don’t match the dress.
13. What does the man mean in the end
A. He knows a cafe nearby.
B. He can’t decide what to buy.
C. He doesn’t want to go on shopping.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. How many people were there on the train
A. 17. B. 18. C. 20.
15. Why did the bus lose control
A. It had a fault. B. It caught fire inside. C. The road was wet.
16. What was the result of the car accident
A. The car’s fuel tank exploded.
B. The car crashed into water.
C. Frane broke his arm.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When did the students get to school
A. At 4:30. B. At 5:00. C. At 5:30.
18. How did the speaker feel when the coach arrived
A. Excited. B. Tired. C. Sad.
19. What did the speaker get for her sister
A. A dress. B. A bag. C. A T-shirt.
20. What did the speaker like best about this trip
A. The boat trip.
B. The comfortable hotel.
C. The shopping experience.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。
A
As April 18th marks the International Day for Monuments and Sites, also known as World Heritage Day, we’ve selected four historical sites in China that deserve exploration.
Zhoukoudian, Beijing
Zhoukoudian, a UNESCO heritage site located 50 km from downtown Beijing, has been a significant site. At various parts of the site, scientists have unearthed the remains of early human “Peking Man” that date back more than 500,000 years, as well as of “Shandingdong Man”, who lived 30,000 years ago.
Sanxingdui Ruins site, Sichuan province
As one of the greatest archeological(考古的)finds of the 20th century, the Sanxingdui Ruins are believed to be the remains of the Shu Kingdom, dating back at least 4,800 years and lasting over 2,000 years.
The ruins are located in Guanghan city in Southwest China’s Sichuan province, covering 12 square kilometers.
The Yinxu Ruins, Henan province
The Yinxu Ruins, a UNESCO World Heritage Site in Anyang city, Henan province, was an ancient capital of the Shang Dynasty (16th century BC-11th century BC).
Spreading across over 30 square kilometers, the site features the greatest number of oracle bone inscriptions(甲骨文)discovered so far in the world.
The Daming Palace, Shaanxi province
Famous for its super-large scale and magnificent buildings, Daming Palace was the main royal palace in the Tang Dynasty (618-907) where Tang emperors lived and dealt with state affairs.
Covering 3.2 square kilometers, it fully demonstrates the majestic style of grand architecture during the Tang empire.
21. Which site reflects the earliest human
A. Zhoukoudian. B. The Yinxu Ruins.
C. The Daming Palace. D. Sanxingdui Ruins site.
22. What is the Yinxu Ruins known for
A. The grand architecture.
B. Oracle bone inscriptions.
C. Royal palace in the Tang Dynasty.
D. The remains of the Shu Kingdom.
23. Where can the text probably be found
A. In a novel. B. In a biography.
C. In a history book. D. In a guidebook.
B
For many, especially teenage girls, change can be terrifying. It often takes weeks, months, or even longer to adjust to new experiences. This is true for a significant milestone that so many students fear: the beginning of high school.
When I started high school, it felt like my entire world had turned upside down. Since I came from a small middle school, the leap to a larger all-girls school was stressful. I worried about fitting in this new environment. To make matters even more daunting, my best friend chose a different school, leaving me to brave this new chapter on my own.
Luckily, our school worked hard to ensure freshmen felt comfortable during their first year of high school. On the very first day, we took part in Tiger Camp, a camp designed to ease us into high school life. We played team-building games, met our small group leaders, and got to know our classmates better. By the end of the camp, I already felt a sense of belonging.
Once the school year started, one of the first major events I attended was the Club Carnival, which introduced us high school freshmen to a wide variety of extracurricular activities here. I joined the Friendly Fashion Club and a book club, both of which gave me a chance to meet like-minded students.
After I adapted to the new school, there were still more challenges waiting for me. The workload was heavy, and I quickly realized that keeping up with the numerous subjects and constant assignments would be challenging: Not only did the subjects become more difficult, but the expectations were higher. However, as time went on, I began to develop better time management skills and learned how to deal with my studies better.
With time, I learned to accept the challenges, knowing that every difficulty was an opportunity to get better. As I discovered, even the worst storms pass, and just as clouds give way to blue skies, my fears eventually disappeared.
24. What does “daunting” underlined in paragraph 2 mean
A. Frightening. B. Confusing. C. Surprising. D. Encouraging.
25. How did the events held by the school mainly help the writer
A. By providing academic support. B. By teaching her study methods.
C. By introducing her to her teachers. D. By involving her in community.
26. Paragraph 5 is mainly about the author’s ________.
A. fearful heart B. easy adaptation C. peer pressure D. academic stress
27. What can be concluded from the last paragraph
A. The writer found high school painful.
B. The writer achieved personal growth.
C. The writer considered difficulties as blocks.
D. The writer found fears stayed despite efforts.
C
Do you want to go to play some basketball in between hitting the books Doctors are starting to find more and more information that suggests a connection between exercise and brain development.
Judy Cameron, a scientist at Oregon Health and Science University, studies brain development. According to her research, it seems that exercise can make blood vessels(血管), including those in the brain, stronger and more fully developed. Dr. Cameron is sure that this allows people who exercise to think better. As she says, “While we already know that exercise is good for the heart, exercise can actually cause physical changes in the brain.”
The effects of exercise on brain development can even be seen in babies. Babies who often do activities show greater brain development than babies who are less physically active. Even a little movement can show big results. Margaret Barnes, a scientist, also believes in the importance of exercise. She thinks that many learning disabilities that children have in primary school or high school can result from a lack of movement as babies.
Older people can develop their brains as well. Cornell University studied a group of seniors aged from 70 to 79. Their study showed a short-term memory increase of up to 40 percent after exercising just three hours a week. Also, exercise for older people should not be too simple. Learning some new skills or actions, such as yoga or tai-chi, helps to open up memory paths in the brain that may not have been used for a long time.
For most people, any type of physical activity that increases the heart rate is helpful. When you exercise, your heart rate increases, which in turn increases blood flow to the brain. This helps to stimulate the growth of new brain cells and improve overall brain function. And your brain can benefit from as little as two to three hours of exercise a week.
28. What is the connection between exercise and brain development
A. Physical exercise helps us think better.
B. The brain needs special mental exercise.
C. Exercise helps soften our blood vessels.
D. The more exercise, the bigger the brain.
29. Why is yoga or tai-chi suggested for seniors
A. It is very simple for old people.
B. It does good to the bones of old people.
C. It does not increase the heart rate.
D. It involves learning new skills.
30. How long do you need to exercise at least every week to improve brain function
A. 1 hour. B. 2 hours. C. 3 hours. D. 5 hours.
31. What is the main idea of this text
A. How to exercise every week.
B. How exercise makes people strong.
C. How exercise helps the brain develop.
D. How the brain can change one’s memory.
D
Recently, there have been huge advances in Artificial Intelligence (AI) programs that create art. The programs, which create artworks based on short descriptions, have amazed many people. They have also raised difficult questions.
The AI tools are entertaining and powerful. They allow people to quickly see almost any idea they can imagine, even if they aren’t artists. For some creative workers, like those at companies that create ads or images, the tools allow them to quickly explore new ideas.
These new AI art tools are all trained in similar ways — using massive collections of pictures with matching descriptions. The programs begin to create new images with a random pattern of dots. Step by step, they use their training to change the pattern until parts of the image begin to match the description. These AI programs can make strange mistakes. But with the right description, the tools are able to create images of just about anything in just about any style.
Many artists say they’re now competing against computers for attention, prizes and jobs. It’s hard for a single artist to compete against all the art and photography that have ever appeared on the Internet. In August, an artwork created with AI tools won first prize at the Colorado State Fair.
The images and the descriptions used to train these AI programs were taken from the Internet. Because of this, the tools can produce images that aren’t appropriate. Perhaps more importantly, the creators of the training pictures — the artists, the photographers, and even the people in the pictures — haven’t given permission for their images to be used. That has raised questions about whether what these tools are doing is fair or legal.
This is an area where the law isn’t clear. Some people are starting to think about the legal problems the artworks could bring. A few websites and businesses, such as Getty Images, have said they will no longer accept work created by using these AI tools.
32. What does paragraph 3 focus on
A. How useful AI art tools are.
B. How AI art tools correct mistakes.
C. How AI art tools create images.
D. How AI art tools explore new ideas.
33. How may many artists feel about the AI art tools
A. Upset. B. Excited.
C. Amazed. D. Curious.
34. Which of the following is a disadvantage of the AI art tools
A. They are difficult to train.
B. They often make mistakes.
C. They may break some laws.
D. They are too expensive.
35. Which of the following is the most suitable title for the passage
A. The Rapid Development of AI Technology
B. The Use of AI in Art: Benefits and Shortcomings
C. How AI Art Tools Create Amazing Artworks
D. The Legal Problems Caused by AI Art
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you often find it hard to stay focused when studying 36 Distractions(分心) are everywhere in daily life, making it difficult to concentrate on learning tasks well. This problem troubles most high school students deeply, so I’m writing to give you some solutions to this.
Stick to a fixed study routine. Your brain works best when it follows a regular schedule. You can assign specific time to each subject daily, like 7:00-8:00 pm for math and 8:15-9:15 pm for English. 37 Gradually, your brain will get used to focusing at those fixed times and enter the learning state quickly without extra adjustment.
38 Phones are the top distraction for most students, so put your phone in another room or turn on airplane mode before study. Besides, clear your desk of snacks, toys and other irrelevant items. A tidy and simple space helps your mind stay away from random thoughts and lock onto the task ahead.
Break down big tasks into small parts. Heavy study tasks often make you feel stressed and easily distracted at the very start. For example, finish 10 math exercises instead of a whole chapter, or recite 20 words instead of a full unit. Small goals are easy to achieve, and each success will encourage you to keep focusing further. 39
Take short regular breaks timely. Long-time non-stop study will make your attention drop sharply rather than boost efficiency. You can follow the 50-10 rule: study for 50 minutes and then take a 10-minute break. During the break, stretch your body, look far into the distance or drink some warm water to relax your brain, which can effectively refresh your focus.
40 Stick to these methods and keep practicing consistently, and you will surely concentrate better on your study and make greater progress step by step.
A. Create a distraction-free study space.
B. Force yourself to study for long hours non-stop.
C. It tells your brain when to focus and when to relax.
D. This sense of achievement will enhance your focus more.
E. Mastering the skill of focus is key to improving study efficiency.
F. You might sit at the desk for an hour but get little done due to distractions.
G. Keep checking your phone to avoid missing messages.
第三部分 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
At sixty years old, Sarah Cook wanted to start a new life. She bought a travel bike, 41 her few belongings, and left her house with them. When she rode away from the airport in Vancouver, she gained something she hadn’t had for years — 42 .
What was meant to be a six-month adventure soon 43 a new way of life. After 111 days, she got to Bolivia. By then, Sarah already knew the 44 was her home —each new day brought 45 to her — something she had never seen. In the past seven years, she has 46 more than 24,000 miles.
Before, Sarah was a doctor and later taught her four children at home for many years. And at that time, she 47 believed that was all of her world. But when her children grew up and left, she felt 48 . “Who am I now ” she asked herself. To find the answer, she 49 to travel the world one mile at a time.
Riding a bike 50 her to like the journey and accept whatever came. Some days brought sunshine and laughter; others brought rain, 51 muscles, and endless hills. But every time she stepped on the pedals(脚踏板), she felt like her heart was 52 , light and unburdened(没有负担). She learned that 53 isn’t from things or places, but from the fun of moving ahead, overcoming small challenges, and feeling 54 in the moment.
Now sixty-seven, Sarah 55 riding to any place the road takes her to. “Home,” she says, “isn’t a house. It’s the peace you feel when you know you’re exactly where you’re meant to be.”
41. A. displayed B. packed C. donated D. counted
42. A. attention B. patience C. freedom D. expectation
43. A. turned into B. took up C. looked for D. held back
44. A. factory B. road C. school D. hospital
45. A. tasks B. purposes C. secrets D. surprises
46. A. covered B. searched C. driven D. hiked
47. A. secretly B. hardly C. firmly D. suddenly
48. A. proud B. relieved C. excited D. lost
49. A. agreed B. hesitated C. determined D. promised
50. A. taught B. warned C. advised D. permitted
51. A. flexible B. relaxed C. strong D. aching
52. A. sinking B. flying C. shaking D. melting
53. A. happiness B. luck C. health D. disappointment
54. A. safe B. busy C. curious D. alive
55. A. minds B. quits C. continues D. avoids
第四部分 语言运用(共四节,满分45分)
第一节 课文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据原文,在空白处填入一个适当的单词。
I 56 that you talk to your friend about his behaviour. It is not unusual for teenagers of your 57 to be attracted 58 computer games and the online world. But spending too much time online is unhealthy and makes it difficult to focus on other things in life. Some students even become 59 to the Internet and cannot concentrate on school and family life. I think you should encourage your friend to try new hobbies. Why not discuss the problem together I am sure he will listen to you, 60 you are his good friend.
When Michael Jordan’s feet left the ground, time seemed to stand 61 . The player who became known 62 “Air Jordan” changed basketball with his 63 moves and jumps. Jordan’s skills were impressive, but the mental 64 that he showed made him unique. In the final seconds of a game, Jordan always seemed to find a way to win. Jordan says that the secret to his success is learning from his 65 .
第二节 单词拼写(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据首字母或汉语提示填空,每空一词。
66. The s____________ of the accident were sent to the nearest hospital immediately.
67. Maria will g____________ from high school next summer and start her college life.
68. English is one of the o____________ languages of Canada.
69. After a long and tiring journey, we finally reached the d____________ as the sun set.
70. It is e____________ cold outside today, so you’d better put on a thick coat.
71. The child was ____________(焦虑的)when she couldn’t find her parents.
72. Comfortable ____________(住处)is provided by the hotel.
73. Please ____________(联系)me via e-mail if you have any questions.
74. Everyone needs to dress ____________(正式地)for the wedding.
75. The little boy ____________(假装)to be asleep when his parents came into the room.
第三节 单句语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
76. Teachers should answer students’ questions patiently to meet their ____________ (curious).
77. This building ____________ (design) by a world-famous architect last year.
78. Initially, I didn’t understand some ____________ (confuse) facts, but soon Alice got them across to me.
79. My English level got ____________ (improve) thanks to my English teacher.
80. The girl has changed beyond ____________ (recognize) with years passing by.
81. Bob can speak English ____________ (fluent) so it is easy for him to communicate with foreigners.
82. Susan said she was greatly ____________ (honour) to become a teacher in her school.
83. More than 10,000 ____________ (compete) from different countries came to Beijing to take part in the Olympics Games.
84. It’s important to take control ____________ your emotions in difficult situations.
85. Can you explain what has happened ____________ detail
第四节 应用文写作(满分15分)
假如你是李华,你的英国朋友Linda准备暑假来中国旅游,请你写一封电子邮件,向她推荐成都。
要点:
1. 推荐城市; 2. 推荐理由; 3. 你的祝愿。
注意:
词数80左右;
可以适当增加细节,以使行文连贯;
开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Linda,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第五部分 附加题(1~13小题,满分10分)
Why We Need to Protect Polar Bears
Polar bears are being increasingly threatened by the effects of climate change, but their disappearance could have far-reaching consequences. They are uniquely adapted to the extreme conditions of the Arctic Circle, where temperatures can reach -40°C. One reason for this is that they have up to 11 centimetres of fat underneath their skin. Humans with comparative levels of adipose tissue would be considered obese and would be likely to suffer from diabetes and heart disease. Yet the polar bear experiences no such consequences.
A 2014 study by Shi Ping Liu and colleagues sheds light on this mystery. They compared the genetic structure of polar bears with that of their closest relatives from a warmer climate, the brown bears. This allowed them to determine the genes that have allowed polar bears to survive in one of the toughest environments on Earth. Liu and his colleagues found the polar bears had a gene known as APoB, which reduces levels of low-density lipoproteins (LDLs) —a form of ‘bad’ cholesterol. In humans, mutations of this gene are associated with increased risk of heart disease. Polar bears may therefore be an important study model to understand heart disease in humans.
The genome of the polar bear may also provide the solution for another condition, one that particularly affects our older generation: osteoporosis. This is a disease where bones show reduced density, usually caused by insufficient exercise, reduced calcium intake or food starvation. Bone tissue is constantly being remodelled, meaning that bone is added or removed, depending on nutrient availability and the stress that the bone is under. Female polar bears, however, undergo extreme conditions during every pregnancy. Once autumn comes around, these females will dig maternity dens in the snow and will remain there throughout the winter, both before and after the birth of their cubs. This process results in about six months of fasting, where the female bears have to keep themselves and their cubs alive, depleting their own calcium and calorie reserves. Despite this, their bones remain strong and dense.
Physiologists Alanda Lennox and Allen Goodship found an explanation for this paradox in 2008. They discovered that pregnant bears were able to increase the density of their bones before they started to build their dens. In addition, six months later, when they finally emerged from the den with their cubs, there was no evidence of significant loss of bone density. Hibernating brown bears do not have this capacity and must therefore resort to major bone reformation in the following spring. If the mechanism of bone remodelling in polar bears can be understood, many bedridden humans, and even astronauts, could potentially benefit.
The medical benefits of the polar bear for humanity certainly have their importance in our conservation efforts, but these should not be the only factors taken into consideration. We tend to want to protect animals we think are intelligent and possess emotions, such as elephants and primates. Bears, on the other hand, seem to be perceived as stupid and, in many cases, violent. And yet anecdotal evidence from the field challenges those assumptions, suggesting, for example, that polar bears have good problem-solving abilities. A male bear called GoGo in Tennoji Zoo, Osaka, has even been observed making use of a tool to manipulate his environment. The bear used a tree branch on multiple occasions to dislodge a piece of meat hung out of his reach. Problem-solving ability has also been witnessed in wild polar bears, although not as obviously as with GoGo. A calculated move by a male bear involved running and jumping onto barrels in an attempt to get to a photographer standing on a platform four metres high.
In other studies, such as one by Alison Annes in 2008, polar bears showed deliberate and focused manipulation. For example, Annes observed bears putting objects in piles and then knocking them over in what appeared to be a game. The study demonstrates that bears are capable of agile and thought-out behaviours. These examples suggest bears have greater creativity and problem-solving abilities than previously thought.
As for emotions while the evidence is once again anecdotal, many bears have been seen to hit out at ice and snow — seemingly out of frustration — when they have just missed out on a kill. Moreover, polar bears can form unusual relationships with other species, including playing with the dogs used to pull sleds in the Arctic. Remarkably, one hand-raised polar bear called Agee has formed a close relationship with her owner Mark Dumas to the point where they even swim together. This is even more astonishing since polar bears are known to actively hunt humans in the wild.
If climate change were to lead to their extinction, this would mean not only the loss of potential breakthroughs in human medicine, but more importantly, the disappearance of an intelligent, majestic animal.
Questions 1-7 (1 point each)
Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage
On your answer sheet, write
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this
1. Polar bears suffer from various health problems due to the build-up of fat under their skin.
2. The study done by Liu and his colleagues compared different groups of polar bears.
3. Liu and colleagues were the first researchers to compare polar bears and brown bears genetically.
4. Polar bears are able to control their levels of bad cholesterol by genetic means.
5. Female polar bears are able to survive for about six months without food.
6. It was found that the bones of female polar bears were very weak when they came out of their dens in spring.
7. The polar bear’s mechanism for increasing bone density could also be used by people one day.
Questions 8-13 (0.5 points each)
Complete the table below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.
Write your answers for 8-13 on your answer sheet.
Reasons why polar bears should be protected
People think of bears as unintelligent and (8) ______________. However, this may not be correct. For example: ·In Tennoji Zoo, a bear has been seen using a branch as a (9) ______________. This allowed him to knock down some (10) ______________. ·A wild polar bear worked out a method of reaching a platform where a (11) ______________ was located. ·Polar bears have displayed behaviour such as conscious manipulation of objects and activity similar to a (12) ______________. Bears may also display emotions. For example: ·They may make movements suggesting (13) ______________ if disappointed when hunting. ·They may form relationships with other species.
长春外国语学校2025-2026学年第一学期期末考试
高一年级 英语试卷 参考答案
第Ⅰ卷(选择题部分,共 95 分)
第一部分 听力(共20小题,每小题1.5分,满分 30 分)
1-5 ACAAB 6-10 BCACB 11-15 CBCBC 16-20 AABCA
1.A
【原文】M: The red car with two doors is nice. And I like the color.
W: Don’t forget we have three kids.
M: That’s true. I guess we need the white one with four doors.
2.C
【原文】W: Pacific Travel Company, Jane speaking. How can I help you
M: Hello, it’s Stuart Gould here. I’ve booked a two-day group tour with your company and I need to make some changes to the original booking.
3.A
【原文】W: You don’t look very well. Is there anything I can do
M: No thanks, maybe I’ll go home early today.
W: Yes, I think you should. But don’t forget to tell our manager first.
4.A
【原文】W:We’re having the meeting on Monday. That’s the day after tomorrow. Can you give me the report by Sunday
M:OK. I’ll try to finish it as soon as possible.
5.B
【原文】M: I’m worried about the exam in chemistry.
W: Me, too. Mrs. Smith always sets a hard paper, doesn’t she
M: You’re right, and I failed last time.
6.B 7.C
【原文】W: How about eating out tonight for a change
M: It’s an idea, I suppose. Where shall we go
W: There’s a new Italian place which has just opened.
M: That might be worth a try and we can take the bus.
W: Let’s walk there. It’s not far.
M: OK.
W: And we could invite Amelia and Rob, too.
M: But it’s too far for them. They’d need to drive there. Besides, Rob has a flight to London tonight.
8.A 9.C 10.B
【原文】M: Linda! I was looking for you. I wanted to ask you what you are planning to do this weekend.
W: What’s up, Doug I was supposed to watch a concert with my sister, but she canceled our appointment at the last minute. Now I have no plans.
M: We are planning to go climbing in the Azusa Mountains on Saturday. You really must join us.
W: That sounds great, but I haven’t climbed for a while. I’ll get tired easily.
M: All you have to do is walk and enjoy the scenery of the mountains along the way. The mountain is not that tall. There’s no way you can’t do it. Plus, we are going to have a delicious picnic at the top of the mountain.
W: OK. I certainly love picnics. I’m starting to get excited about climbing now! I’d better get a good pair of shoes.
11.C 12.B 13.C
【原文】M: Hey, what about these ties Which do you prefer, the green one or the black one
W: I prefer the black one but I think you’ll take the red tie I saw in Camden Market. The color suits your jacket perfectly.
M: Yeah.
W: What do you think of this dress
M: It would look really good with high heels.
W: High heels I don’t like high heels much. I find them really uncomfortable.
M: I guess it would look good with the shoes you’re wearing. Are you getting the dress
W: I’m not sure … I’d like to look in the market first before I decide whether to buy it or not.
M: I’d rather go for a coffee than look at more clothes now.
14.B 15.C 16.A
【原文】W: What are you reading
M: An article about this guy … Frane … Selak. They’ve called him the unluckiest man in the world. It looks like he’s had an unbelievable life.
W: Unbelievable How
M: Well … It started in the 1960s. He says he was on a train that came off the tracks and crashed into a river — he survived but the other 17 people died!
W: Lucky.
M: Frane did break his arm, though. Anyway, the next year he was flying on a small plane, which also crashed. Just as it was about to crash, one of the doors opened — the article says it had a fault — and he was sucked out. He escaped unhurt but nobody on the plane survived.
W: That’s unbelievable!
M: I know. Then a few years later, Frane was in a bus accident. There was heavy rain and the bus lost control on the wet road and crashed into a river. He survived, although 20 people drowned. Then Frane was in a car that caught fire while he was driving it on the motorway. He managed to get out with seconds to spare before the fuel tank exploded.
W: I don’t know whether he’s unlucky or extremely lucky, but I don’t think I ever want to travel with this guy.
17.A 18.B 19.C 20.A
【原文】
W: About two years ago I went with my class on our first school trip — five days in Paris! There were about thirty of us and four teachers. We all went in one big coach from our school in London. The teachers told us to be at school at four thirty in the morning. Everyone was there on time, but the coach didn’t arrive until five o’clock and we didn’t leave until five thirty! We were very cold and tired.
Anyway, the coach was very comfortable and we watched a DVD and listened to some music on the journey. We had some sandwiches and drinks with us, so we went straight to Paris without stopping. The hotel was very old, but our room was nice and the bed was great! I shared the room with three other girls.
When we went shopping, I tried to practice my French a few times but sometimes I didn’t know the right words and spoke in English instead! The shops were great — I bought lots of presents, such as a dress for my mother, a bag for my dad and a T-shirt for my little sister!
I think what I enjoyed most was the boat trip. I took lots of photos of my friends and the wonderful art galleries. I was sad to leave Paris. I had a lovely time there.
阅读(每小题2.5分)
21-23 A B D
【导语】本文为一篇应用文,介绍了中国四个值得探索的考古遗址。
21.细节理解题。根据Zhoukoudian, Beijing中“At various parts of the site, scientists have unearthed the remains of early human “Peking Man” that date back more than 500,000 years, as well as of “Shandingdong Man”, who lived 30,000 years ago.(在遗址的各个地方,科学家们发掘出了50多万年前的早期人类“北京猿人”,以及生活在3万年前的“山东猿人”)”及其余遗址反映的时间可知,北京周口店遗址能反映出最早的人类信息。故选A。
22.细节理解题。根据The Yinxu Ruins, Henan province中“Spreading across over 30 square kilometers, the site features the greatest number of oracle bone inscriptions (甲骨文) discovered so far in the world.(该遗址占地30多平方公里,是迄今为止世界上发现数量最多的甲骨文遗址)”可知,殷墟遗址以甲骨文出名。故选B。
23.推理判断题。根据文章第一段“As April 18 marks the International Day for Monuments and Sites, also known as World Heritage Day, we’ve selected four archaeological (考古的) sites in China that deserve exploration.(4月18日是国际古迹和遗址日,也被称为世界遗产日,我们在中国选择了四个值得探索的考古遗址)”及全文内容可知,本文介绍了四处考古遗址,可以在一本旅行指南中找到。故选D。
24-27 A D D B
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者初入高中的经历,包括面临的挑战、学校活动的帮助及自身成长,展现了适应新环境的过程。
24.词句猜测题。根据第二段“To make matters even more daunting, my best friend chose a different school, leaving me to brave this new chapter (篇章) on my own.(更daunting的是,我最好的朋友选择了另一所学校,留下我一个人勇敢面对这个新篇章)”可知,此处表示最好的朋友去了别的学校,自己要独自面对新篇章,这种情况是让人胆怯的,推测划线单词daunting意思是“令人胆怯的”,与Frightening意义相近。故选A。
25.细节理解题。根据第三段“On the very first day, we took part in Tiger Camp, a camp designed to ease us into high school life.(在第一天,我们参加了Tiger Camp,这是一个旨在帮助我们适应高中生活的营地)”以及第四段“Once the school year started, one of the first major events I attended was the Club Carnival, which introduced us high school freshmen to a wide variety of extracurricular activities here.(开学后,我参加的第一项重要活动就是社团狂欢节。这次活动让我们这些高一新生得以了解到这里丰富的课外活动内容)”可知,学校的这些活动让作者更好地融入社区。故选D。
26.主旨大意题。根据第五段“After I adapted (适应) to the new school, there were still more challenges waiting for me. The workload was heavy, and I quickly realized that keeping up with the numerous subjects and constant assignments would be challenging: Not only did the subjects become more difficult, but the expectations were higher, and the exams seemed much. However, as time went on, I began to develop better time management skills and learned how to deal with my studies better.(在我适应了新学校之后,仍有更多的挑战等着我。学习任务很繁重,我很快意识到要跟上众多科目和不断增多的作业量将会是件困难的事:不仅科目变得更难了,而且期望也更高了,考试的难度也更大了。然而,随着时间的推移,我开始培养出更好的时间管理能力,并学会了更好地处理我的学业)”可知,本段主要讲的是作者面临的学习压力。故选D。
27.推理判断题。根据最后一段“With time, I learned to accept the challenges, knowing that every difficulty was an opportunity to get better. As I discovered, even the worst storms pass, and just as clouds give way to blue skies, my fears eventually disappeared.(随着时间的推移,我学会了接受这些挑战,明白每一个困难都是让自己变得更好的机会。我发现,即便是最猛烈的风暴也会过去,就像乌云会让位于晴朗的天空一样,我的恐惧最终也消失了)”可知,作者随着时间的推移,学会了接受挑战,恐惧也消失了,说明作者经历了个人成长。故选B。
28-31 ADBC
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了运动与大脑发育存在关联,介绍了运动对婴儿、青少年和老年人的大脑带来的积极影响及相关科学依据。
28.细节理解题。根据文章第二段“According to her research, it seems that exercise can make blood vessels (血管), including those in the brain, stronger and more fully developed. Dr. Cameron is sure that this allows people who exercise to think better. (根据她的研究,运动似乎能让血管,包括大脑中的血管,变得更坚固、发育更完全。Cameron博士确信,这能让坚持运动的人思维更清晰。)”可知,运动能让包括大脑内的血管更坚固、发育更完全,这会让运动的人思维更清晰,即运动与大脑发育的关联是体育运动有助于我们更好地思考。故选A。
29.细节理解题。根据文章第四段“Also, exercise for older people should not be too simple. Learning some new skills or actions, such as yoga or tai-chi, helps to open up memory paths in the brain that may not have been used for a long time. (此外,老年人的运动不宜过于简单。学习一些新技能或新动作,如瑜伽、太极,有助于激活大脑中可能长期未被使用的记忆通路。)”可知,老年人的运动不应过于简单,瑜伽、太极这类运动包含学习新技能的过程,能激活大脑中长期未使用的记忆通路。故选 D。
30.细节理解题。根据文章最后一段“And your brain can benefit from as little as two to three hours of exercise a week. (而每周只需2到3小时的运动,你的大脑就能从中受益。)”可知,每周仅需2到3小时的运动,大脑就能从中受益。因此,每周至少需要2小时运动才能改善大脑功能。故选B。
31.主旨大意题。根据文章第二段“According to her research, it seems that exercise can make blood vessels (血管), including those in the brain, stronger and more fully developed. Dr. Cameron is sure that this allows people who exercise to think better. As she says, "While we already know that exercise is good for the heart, exercise can actually cause physical changes in the brain.” (根据她的研究,运动似乎能让血管,包括大脑中的血管,变得更坚固、发育更完全。Cameron博士确信,这能让坚持运动的人思维更清晰。正如她所说:“我们早已知道运动对心脏有益,但运动实际上还能给大脑带来生理上的改变。”)”以及全文内容可知,文章主要讲述了运动对大脑的积极影响,如让思维更清晰、促进发育、提升记忆力等。故选C。
32-35 CACB
32题选择C项。第三自然段中抓住关键字进行概括:“using massive collections of pictures”使用大量的图片,“create new images with a random pattern of dots”用随机点状纹路创造新的图片,“step by step...”一步步...,最后“the tools are able to create images....”这些工具能够创造出图像... 总结可知,本段讲AI工具创造图片的过程。
33题选择A项。第四自然段中两处线索:“Many artists say they’re now competing against computers for....”很多艺术家说他们现在正在和电脑竞争...;“It’s hard for a single artist to compete against....”单独一名艺术家很难与之对抗... 可推测,艺术家们可能会AI技术的出现感觉不悦。
34题选择C项。第五自然段中展示了AI艺术工具的两大缺点:一是“the tools can produce images that aren’t appropriate”这些工具可能产生(内容)不恰当的图片;二是“the creators...haven’t given permission for their images to be used”(原图片)创作者没有允许他们创作的图片被使用。可知,AI艺术工具创作可能违法,侵犯原作者的权益。
35题选择B项。根据文章的总起第一段,可以充分概括出文章的最佳标题。第一自然段中关键字有:“there have been huge advances in Artificial Intelligence(AI) programs that create art”在创作艺术的AI项目中有很多巨大的科技进步,“have amazed people”“raised difficult questions”让人们惊艳,又引出很多问题,可知文章讲述AI艺术工具的优点和缺点。
七选五(每小题2.5分)
36-40 FCADE
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了应对学习分心、提升专注力的几种有效方法及建议。
36.上文“Do you often find it hard to stay focused when studying (你经常发现学习时很难集中注意力吗?)”提出学习时难以集中注意力的问题,下文“Distractions are everywhere in daily life, making it difficult to concentrate on learning tasks well. (日常生活中到处都是干扰,使得很难很好地集中精力在学习任务上)”进一步解释了难以集中注意力的原因是干扰多,F选项“You might sit at the desk for an hour but get little done due to distractions. (你可能坐在书桌前一个小时,但由于干扰而几乎没有完成什么)”具体举例说明了因为干扰导致学习效率低,与上下文话题紧密相连,符合语境。故选F。
37.上文“You can assign specific time slots to each subject daily, like 7-8 pm for math and 8:15-9:15 pm for English. (你可以每天为每个科目分配特定的时间段,比如晚上7点到8点学数学,晚上8点15分到9点15分学英语)”介绍了制定固定学习时间表的方法,空处应解释这种做法的目的或原理,C选项“It tells your brain when to focus and when to relax. (它告诉你的大脑什么时候集中注意力,什么时候放松)”解释了这样做的好处,即让大脑知道何时专注何时放松,与上文内容紧密相关,符合语境。故选C。
38.下文“Phones are the top distraction for most students, so put your phone in another room or turn on airplane mode before study. Besides, clear your desk of snacks, toys and other irrelevant items. (手机是大多数学生的主要干扰源,所以在学习前把你的手机放在另一个房间或打开飞行模式。此外,清理你桌子上的零食、玩具和其他无关物品)”主要讲述了要创造一个没有干扰的学习空间,A选项“Create a distraction-free study space. (创造一个无干扰的学习空间)”概括了下文的主要内容,符合语境。故选A。
39.上文“Small goals are easy to achieve, and each success will encourage you to keep focusing further. (小目标容易实现,每一次成功都会鼓励你进一步集中注意力)”说明了小目标带来的好处,空处应继续阐述这种积极影响,D选项“This sense of achievement will strengthen your focus more. (这种成就感会进一步增强你的注意力)”进一步阐述了这种成就感对增强注意力的作用,符合语境。故选D。
40.上文分别介绍了提高学习专注力的几种方法,下文“Stick to these methods and keep practicing consistently, and you will surely concentrate better on your study and make greater progress step by step. (坚持这些方法并持续练习,你肯定会在学习上更专注,一步一步取得更大的进步)”总结全文,说明掌握专注技能对提高学习效率的重要性,E选项“Mastering the skill of focus is key to improving study efficiency. (掌握专注技能是提高学习效率的关键)”概括了全文主旨,符合语境。故选E。
完型(每小题1分)
41-45 B C A B D
46-50 A C D C A
51-55 D B A D C
【导语】这是一篇记叙文。60岁的萨拉开启骑行之旅,这段本为六个月的冒险成了新生活方式,她在旅途找到自我,领悟到幸福与自由的真谛。
41.考查动词词义辨析。句意:她买了一辆旅行自行车,打包好仅有的几件物品,带着它们离开了家。A. displayed展示;B. packed打包;C. donated捐赠;D. counted数数。根据上“Sarah Cook wanted to start a new life”以及下文“left her house with them”可知,她要开启新生活,需将随身物品整理打包后出发,pack符合“出行前整理行李”的语境。故选B项。
42.考查名词词义辨析。句意:当她从温哥华机场骑车出发时,她得到了多年来未曾有过的东西 ——自由。A. attention注意力;B. patience耐心;C. freedom自由;D. expectation期待。根据下文““Home,” she says, “isn’t a house. It’s the peace you feel when you know you’re exactly where you’re meant to be.””以及语境可知,她摆脱了以往围绕家庭和工作的生活,骑行之旅让她获得了久违的自由。故选C项。
43.考查动词短语辨析。句意:原本计划为期六个月的冒险,很快就变成了一种新的生活方式。A. turned into变成;B. took up占据;C. looked for寻找;D. held back阻止。根据上文“What was meant to be a six-month adventure”和下文“In the past seven years, she has 6 more than 24,000 miles”可知,这里指短期冒险计划发展成了长期的生活模式,turned into体现这一转变。故选A项。
44.考查名词词义辨析。句意:那时,萨拉已经明白,道路就是她的家。A. factory工厂;B. road道路;C. school学校;D. hospital医院。根据下文“In the past seven years, she has 6 more than 24,000 miles.”可知,她以骑行旅行为生,常年在路上,road象征她的生活场所。故选B项。
45.考查名词词义辨析。句意:每一天都会给她带来惊喜—— 那些她从未见过的事物。A. tasks任务;B. purposes目的;C. secrets秘密;D. surprises惊喜。根据下文“something she had never seen”可知,这里指旅行中遇到的未知事物会带来新鲜感和惊喜,surprises符合语境。故选D项。
46.考查动词词义辨析。句意:在过去的七年里,她已经骑行了超过24000英里。A. covered行走(一段路程);B. searched搜寻;C. driven驾驶;D. hiked徒步旅行。根据下文“more than 24,000 miles”以及语境可知,文章明确提到她的出行方式是“riding a bike”,“cover + 距离”为固定搭配,意为“行走……路程”,符合“骑行里程”的描述。故选A项。
47.考查副词词义辨析。句意:那时,她坚定地认为,那就是她的全部世界。A. secretly秘密地;B. hardly几乎不;C. firmly坚定地;D. suddenly突然地。根据上文“Sarah was a doctor and later taught her four children at home for many years”以及语境可知,过去她的生活重心明确,因此笃定那就是生活的全部,firmly体现这种确定感。故选C项。
48.考查形容词词义辨析。句意:但当孩子们长大成人离开家后,她感到迷茫。A. proud自豪的;B. relieved释然的;C. excited兴奋的;D. lost迷茫的。结合下文她的自我追问“Who am I now ”可知,生活重心消失后,她失去了方向,感到迷茫。故选D项。
49.考查动词词义辨析。句意:为了找到答案,她决定一英里一英里地环游世界。A. agreed同意;B. hesitated犹豫;C. decided决定;D. promised承诺。根据上文“To find the answer”以及语境可知,为了摆脱迷茫、寻找自我,她主动做出了骑行环游世界的选择,decided体现这一主动决策。故选C项。
50.考查动词词义辨析。句意:骑自行车教会她享受旅程,接受所遇到的一切。A. taught教会;B. warned警告;C. advised建议;D. permitted允许。根据下文“She learned that 13 isn’t from things or places”以及语境可知,这里指骑行的经历让她领悟到新的生活态度,taught符合“经历带来感悟”的逻辑。故选A项。
51.考查形容词词义辨析。句意:有些日子阳光明媚、充满欢笑;有些日子则阴雨连绵、肌肉酸痛,还有爬不完的山丘。A. flexible灵活的;B. relaxed放松的;C. strong强壮的;D. aching疼痛的。根据上文“Some days brought sunshine and laughter”以及提到骑行的不同境遇可知,这里与“sunshine and laughter”形成对比,“ aching muscles”是长时间骑行常见的身体反应,符合语境。故选D项。
52.考查动词词义辨析。句意:但每次踩下脚踏板时,她都觉得自己的心在飞翔,轻盈而无牵无挂。A. sinking下沉;B. flying飞翔;C. shaking摇晃;D. melting融化。根据下文“light and unburdened”可知,这里指骑行时她的内心摆脱了束缚,轻盈自由,flying比喻这种无拘无束的状态。故选B项。
53.考查名词词义辨析。句意:她明白了,幸福并非来自物质或地点,而是来自前行的乐趣、克服小挑战的成就感。A. happiness幸福;B. luck运气;C. health健康;D. confidence自信。根据下文““Home,” she says, “isn’t a house. It’s the peace you feel when you know you’re exactly where you’re meant to be.””可知,文章结尾讲述了她对 “home” 的定义以及上文提到骑行中的愉悦感受,核心是对幸福的领悟,happiness符合这一主题。故选A项。
54.考查形容词词义辨析。句意:她明白了,幸福并非来自物质或地点,而是来自前行的乐趣、克服小挑战的成就感,以及活在当下的真切感。A. safe安全的;B. busy忙碌的;C. curious好奇的;D. alive鲜活的、真切的。结合上文“Riding a bike 10 her to like the journey and accept whatever came”以及语境可知,骑行中她专注于旅程、感受每一刻的经历,alive能体现这种沉浸当下、感受生命活力的状态。故选D项。
55.考查动词词义辨析。句意:如今67岁的萨拉继续骑着车,去往道路指引她的任何地方。A. minds介意;B. quits放弃;C. continues继续;D. avoids避免。根据上文“In the past seven years, she has 6 more than 24,000 miles.”以及她对生活的感悟可知,她已将骑行当作新生活方式,会一直坚持下去。故选C项。
第四部分 语言运用(共四节,满分45分)
第一节 课文原文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
56. recommend 57. generation 58. to 59. addicted 60. since
61. still 62. as 63. graceful 64. strength 65. failures
第二节 单词拼写(共10小题;每小题1分,满分10分)
66. survivors 67. graduate 68. official 69. destination 70.extremely 71. anxious 72. accommodation 73. contact 74.formally 75.pretended
第三节 语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
76. curiosity 77. was designed 78. confusing 79. improved
80. recognition 81. fluently 82. honoured petitors
84. of 85. in
第三节 应用文写作(满分15分)
Dear Linda,
Delighted to know you’re coming to China for your summer holiday, I’m writing to recommend Chengdu to you.
When it comes to Chengdu, the first thing that comes to my mind is pandas, which are national treasures of China. Besides, there are many tourist attractions in and around the city. For example, Dujiangyan, built over 2,000 years ago, is still playing an important part in irrigation today. Most importantly, Chengdu is home to delicious hot food, such as mapo tofu and hotpot.
Wish you a pleasant journey in China.
Yours,
Li Hua
附加题
FALSE
FALSE
NOT GIVEN
TRUE
TRUE
FALSE
TRUE
violent
tool
meat
photographer
game
frustration
英语试题 第13页(共14页) 英语试题 第14页(共14页)