/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语冀教版期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.Alex did not feel the light earthquake this morning. He ________ in the park at the time.
A.jogged B.was jogging C.has jogged D.would jog
2.The shop will stay closed ________ someone fixes the door before noon.
A.although B.so that C.because D.unless
3.________ he always gets “D” in exams, Jack never gives up studying English.
A.Unless B.As long as C.So D.Even if
4.I ________ down to London when I suddenly found that I was on the wrong road.
A.drove B.have driven C.would drive D.was driving
5.—What ______ you ______ at 7 p.m. yesterday
—I ______ dinner with my family.
A.did; do; had B.were; doing; was having C.are; doing; have D.will; do; will have
6.To make our city much greener, more trees ________ in the next few years.
A.plant B.will plant C.will be planted D.are planted
7.Yuan Longping developed better rice plants ________ the problem of hunger.
A.solve B.solved C.to solve D.to solving
8.—I will move away in a few days and I wonder if you could help.
—________. Just let me know when, and I’ll be there.
A.No way B.Of course C.It depends D.Hard to say
9.________ Jim fell down in the 1,500-meter race, he didn’t give up and went on running.
A.As long as B.Even though C.As soon as D.So that
10.China has made great progress in green energy ________ we still have a long way to go to achieve greater development.
A.so B.or C.and D.but
二、完形填空(共10小题,计10分)
通读下面短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案将其字母编号填写在题号前的括号内。
One day, when I knew my friend Brian was badly ill, I told him I would write letters to make him feel better during his treatment (治疗) in the 11 . Right after I said it, I thought it was a silly idea. How could I write funny letters about the illness
I kept thinking about what I said to Brian for weeks. I knew I had to act, so I started writing. My first letter was full of 12 things to make him happy.
Over the next three years, I wrote him more than 100 letters. Brian told me my letters were really 13 to him. He felt lonely because he had lost touch with most of his 14 . My letters made him feel better. I also found that I liked writing from then on. 15 , Brian recovered (康复). It made me excited.
Brian and I set up a club called You and Me months later. We wanted to 16 people like Brian. We shared our story with neighbors and asked them to join us. 17 , we worried no one would come. To our surprise, many people 18 in our club and supported us. We did a lot of work to connect patients with their loved ones. Our club members work 19 to help those patients. Usually, we work in a group of four to five people. We also want to 20 our love to more places. We hope to help more patients feel the warmth of connection.
11.A.supermarket B.school C.library D.hospital
12.A.fun B.boring C.kind D.hard
13.A.bad B.easy C.useless D.important
14.A.parents B.doctors C.friends D.patients
15.A.Sadly B.Luckily C.Angrily D.Unluckily
16.A.help B.hurt C.leave D.trouble
17.A.At least B.At first C.At last D.At most
18.A.gave up B.showed up C.got up D.woke up
19.A.alone B.outside C.inside D.together
20.A.spread B.stop C.save D.say
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
From a young age, I’ve had a really deep connection with being outside. I’ve been skiing since I was eight or nine years old. I’ve been on expeditions (探险) in many places like China, Pakistan and so on. But it was in my home country, the USA, that I came closest to death.
It was April 1st, 2011. I was skiing in the Tetons with my friends Jeremy and Xavier, both experienced snowboarders. That day, I was the last person to ski. They were watching me from a safe area. Suddenly, I heard someone cry loudly. I turned around and saw the whole mountain start to move behind me. It was a massive avalanche (大雪崩). The kind of avalanche that destroys trees, cars, buses, even houses! Tens of thousands of tons of snow were coming straight down the mountain behind me. I felt the snow push me forward, hundreds of meters, and then cover me. It was so heavy that I couldn’t breathe. And then it pushed me forward again and up, out of the snowpack. I looked around, and for a few seconds I actually stopped being terrified. I had a moment to pause and to look at the power of the avalanche.
I looked down into the bottom of the valley (峡谷). I could see trees that were 30m tall, because I was so far away, they looked tiny to me. “OK, I’m going all the way to the bottom!” I thought. Then the snow pushed me again down the mountain another 450m. I thought the force of the snow would destroy me, it was powerful. But in the end, I felt the avalanche slow down and I just popped (迸出) right out of the snow at the bottom of the valley.
It took Jeremy and Xavier about 20 minutes to reach me. There was a pile of debris (碎片) across the bottom of the mountain 300m wide. They couldn’t believe it when they saw me. I was so lucky.
Has the experience changed me Do I think about life differently I don’t know, maybe. But I do know that it’s important to live your life with meaning. Life is a gift, so use it wisely.
21.What impressed the writer most in his skiing experience
A.The power of snow. B.The sight of the valley.
C.The danger of popping. D.The luck of his expedition.
22.What does the underlined word “they” refer to
A.The mountains. B.The trees. C.Jeremy and Xavier. D.Piles of debris.
23.From the passage, which of the following is TRUE
A.The writer came closest to death when he skied in Pakistan.
B.The avalanche pushed the writer down about 300m away.
C.The writer’s friends watched him at the bottom of the valley.
D.The writer couldn’t breathe because of the weight of the snow.
24.When was the writer thrown out of the snow
A.His friends reached for him. B.He was pushed to the bottom.
C.The avalanche started to slow down. D.The snow drove him forward again.
25.Which can best describe the writer’s opinion according to the passage
A.His experience and his friends have changed him.
B.It’s impossible to know the force of snow.
C.One should not live a meaningless life.
D.He doesn’t mind the matter of life or death.
B
In a small village, there were two brothers named Jamie and Jack. They lived next door to each other on their farms for 20 years. They worked together and happily helped one another.
One day, the two brothers had a fight over a small misunderstanding, which quickly turned into a bigger problem. They stopped working together and began using malicious words towards each other. This led to complete silence between them, and neither spoke to the other again.
A week later, a man with a carpenter’s (木匠的) toolbox knocked on Jamie’s door and asked if he had any small jobs for him to do.
Jamie replied, “Yes, I have a job for you.” He pointed to a wide ditch (沟渠) on the farm and said, “My brother and I used to work together, but last week, he dug this ditch to separate our farms. I want you to build a tall fence there, so I needn’t see my brother anymore.”
The carpenter agreed. Jamie then left for town to do some shopping. Instead of the fence he had requested, he was surprised to see a beautiful bridge across the ditch when he returned.
Just as he was about to ask the carpenter, Jack walked across the bridge in tears. “I’m so sorry, Jamie. After all I’ve said, you still built this bridge to mend our relationship,” Jack said. “You’re the best brother ever.” He then hugged Jamie warmly.
They realized how important they were to each other. The bridge had become more than just a way to cross the ditch—it was a symbol of their renewed relationship and understanding.
26.Why did the two brothers have a fight
A.Jack refused to speak to his brother. B.Jamie built a fence to separate their farms.
C.They didn’t help each other with farm work. D.They didn’t understand properly.
27.What does the underlined word “malicious” in paragraph 2 probably mean
A.Empty. B.Wonderful. C.Unkind. D.Difficult.
28.What do we know about the carpenter
A.He left without finishing the job. B.He didn’t do the job as requested.
C.He wasn’t actually skilled at repairing things D.He disliked Jamie
29.How might Jack feel when he saw the bridge
A.Touched and thankful. B.Tired but satisfied.
C.Mad and disappointed. D.Surprised but upset.
30.What does the author want to tell us through the story
A.Family isn’t an important thing. B.Brothers don’t need to communicate.
C.Understanding can bridge the deepest divide. D.Silence is golden in relationships.
C
My cousins were raised in a rich family. They lived in a fancy (豪华) house. But my cousins didn’t think they were better than anyone else, even though they were rich. The reason was that my Uncle John and Aunt Kate made sure they were not spoiled with gifts. The pool was a perfect example of this.
One day in the summer, my cousins were bored and hot, so they said to my Uncle John, “Dad, we’re the only kids in this community that don’t have a pool. Can we have one ”
“Of course you can,” agreed their father. “A pool it is! It will start tomorrow.” The kids were surprised to see how agreeable their dad was.
Early the next day, my uncle woke everyone up and brought them downstairs. “Come on outside! I have a surprise for you.” “Close your eyes.” They did, and he led them to the backyard. “Now hold out your hands,” he said. When they opened their eyes, each of them had been presented with a new spade.
A look of surprise came over their faces. Then, their dad said with a smile, “You can have a pool, but you’re going to have to dig it!”
At first, digging went slowly. They were tired every day. But as the week passed, they began to see their work take shape. After ten days, they had the pool completely dug out. Then, the workers came and finished the rest of the work. In another week, they had a finished pool. And best of all, they had helped make it.
Years later, one of my cousins said to me, “I never asked my dad if I could borrow the car because I was afraid I’d have to build it myself!”
31.Why does the writer give the example of the pool
A.To show that his cousins were raised in a rich family. B.To show his cousins were better than others.
C.To show his cousins’ house was large. D.To show his cousins were not spoiled.
32.Which of the following pictures is a “spade”
A. B. C. D.
33.How did the writer’s cousins feel after the pool was completed
A.Tired. B.Proud. C.Relaxed. D.Lucky.
34.What can we learn from the text
A.Children should do what their parents tell them to do.
B.Children should play a part in getting what they want.
C.Parents should give children what they want.
D.Parents shouldn’t compare their children with others.
35.What’s the best title of the text
A.The Last Pool in the Community. B.How to Build a Pool.
C.A Pool of Their Own. D.Dad and His Pool.
D
Katie and her friends, Pedro and JoJo, took a trip to the beach with their families.
“Let’s do everything together! We’ll have so much fun!” said Katie.
“Let’s build the biggest sand castle (城堡) in the world!” shouted Pedro.
“That’s not fun!” JoJo said.
“But I think it is,” replied Katie. “Let’s start. You two carry the water to me. I will build the castle.”
When the castle was finished, it wasn’t big and kept falling down. “What a bad castle!” Katie moaned (抱怨).
At lunchtime, Katie shouted, “I’m so hungry. I could eat a horse!” “Me too!” said JoJo and Pedro. They passed French fries around, but Katie ate most of them. JoJo and Pedro had only three fries each.
“I’m still hungry,” said Pedro.
“I’m not!” Katie grinned (咧嘴笑).
After lunch, Katie said, “Let’s lie and rest on the blanket (毯子).”
“Katie, move over! You are using up the whole blanket!” said Pedro. But Katie did not move. Pedro and JoJo had to lie on the uncomfortable sand.
“Let’s go to the swings,” Pedro said. The three friends raced each other. Katie got there first and took the only empty swing. JoJo and Pedro watched her swinging for a while. Then they walked away.
“What’s wrong with them ” Katie wondered. Katie got her beach ball and began throwing it around, but it wasn’t any fun. Just then, JoJo, Pedro and JoJo’s dad began swimming. Katie ran over, shouting, “I want to swim too!”
“No!” shouted JoJo. “You can’t! The sea is ours!”
“That’s silly,” Katie laughed. “The sea can’t belong to you.”
“And all the French fries don’t belong to you,” said Pedro.
“And the blanket and the swing!” added JoJo.
“Uh-oh!” said Katie. “I think I have been a meanie (吝啬鬼).”
“For sure!” said Pedro and JoJo.
“I’m sorry!” said Katie. “I won’t be a meanie anymore. Is it okay if I share the sea with you ”
“Yes!” said her friends. And there was full of laughter in the sea.
36.Who wanted to build a castle
A.Katie and JoJo. B.Katie and Pedro.
C.Pedro and JoJo. D.Katie, Pedro and JoJo.
37.What did they do together before swimming
①built the sand castle ②had lunch ③had a rest
④played on the swing ⑤played with a beach ball
A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.②③⑤
38.Why did Pedro and JoJo walk away from the swings
A.They were tired and hungry. B.They didn’t like that activity.
C.They were angry about what Katie did. D.They wanted to swim with JoJo’s Dad.
39.When did Katie realize her problem
A.After building the castle. B.After finishing the lunch.
C.While having a rest on the blanket. D.While arguing about whose sea it was.
40.What can we learn from the story
A.The same interests bring laughter. B.A true friend touches your heart.
C.Life is fun with sharing and caring. D.Working together makes perfect.
四、短文还原(共5小题,计5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
If you have a hard time getting along with your teachers, going to class can be a nightmare (噩梦). So here are some tips to help you build a friendly relationship with almost all the teachers.
Talk to your teachers. In many cases, a short discussion can clear up the entire conflict (冲突). Ask your teachers if it is OK for you to talk in private. 41 If you appear angry or unhappy in front of them, the conflict is unlikely to be solved.
42 Teachers have many years of teaching experience in the subjects they teach. So discussing the best ways to succeed in the classroom may give you the opportunity to see the best instructors.
Learn to understand their teaching methods. 43 If you are used to a very relaxing class, learning to be successful in a strict environment is difficult and vice versa (反之亦然). In most cases, it is necessary to give yourself some time to get used to a new teaching method.
Ask about your teachers’ interests. If you know about one of their hobbies, you can talk about it with them. And you can try to find if you have something in common. 44
Learn why your teachers choose to e to the teachers at a proper time before or after class, not during class. Consider saying something like, “I’ve always wondered why people become teachers. 45 Why did you decide to teach ”
A.It seems to be a difficult job.
B.Ask your teachers how you can do well in class.
C.Join in activities with your teachers after school.
D.Always be polite and show respect in a conversation.
E.A way to discover the positive side of things is to keep diaries.
F.A shared interest may help you see your teachers from a different viewpoint.
G.Sometimes, you may not like some teachers because of their ways of teaching.
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词(1个)或括号内单词的正确形式。
In today’s world, Chinese and foreign cultures are mixing more and more. China has a long history and rich traditions, which provide 46 good environment for cultural exchange. Chinese culture 47 (influence) the world in many ways for quite a long time. From ancient 48 (invent) like paper and printing to the spread of Chinese food and kung fu, these contributions show the creativity and wisdom of Chinese people, and they continue to inspire others.
For example, Chinese tea culture has reached many countries, becoming a symbol of peace and relaxation. At the same time, Western music and art have also become popular in China, mixing with traditional Chinese styles to create something new and 49 (exciting). This cultural exchange 50 (satisfy) people’s interests and makes life more colorful. It also helps people understand and respect each other 51 (good).
Still, some people may feel unsure about how 52 (keep) their own culture while accepting others. The key is to be confident in our culture. We can value our traditions while learning from other cultures. China’s cultural confidence means sharing our culture with the world 53 learning from others too. This balance is important for building a peaceful and united world.
54 the end, cultural mixing is not about losing who we are but about growing together. As culture 55 (spread) and we learn from each other, we can build a more connected and understanding world. This is the beauty of cultural mixing——it brings people closer and enriches everyone’s lives.
六、阅读表达(共5小题,计5分)
As space science develops, man has learned more and more about space. Space is not only amazing but also dangerous. While working in space, spacemen are facing danger as well as success.
Scientists have found out that the radiation (辐射) is the greatest danger to spacemen in space. When spacemen are working in space, they are in danger of the radiation from the sun and other stars, which is bad for their health. The harm of the radiation won’t be found until their children even grandchildren are born. Some special medicine may work a little, but no really effective medicine has been found so far.
Space rubbish is also thought to be a great danger to spacemen. It’s reported that there were 9,000 man-made things flying in space. About 30% of these are satellites, 10% are spaceships, and the rest are space rubbish. An explosion (爆炸) in space in 1999 made a cloud of 300,000 fragments (碎片), each at least 4mm in size. A small piece of these even knocked a spaceship window and caused some damage (损坏).
Scientists are watching and reporting any possible danger all the time. They are working to deal with space rubbish. Although space is really dangerous, it interests many people on the earth. In the near future, it may become possible for people to spend a few days in a space hotel. We may even choose to leave the earth and live in space in a few years.
根据语篇内容,回答下列问题。
56.According to Paragraph 1, what are spacemen facing while working in space
57.Where is the radiation in space from
58.According to the report in Paragraph 3, how many satellites were there in space
59.Why does the writer use big numbers like “9,000” and “300,000” when talking about space rubbish
60.Write an ending sentence for the passage.(不超过15个词)
七、书面表达(共1题,计20分)
61.做志愿服务可以帮助他人、提升自我,同时承担社会责任。在生活中,你做过哪些帮助他人的事情?假如你是李华,请根据以下图文信息,以“Giving a Hand to Others”为题,分享一次你做志愿者或帮助他人的经历和体会,并说一说做志愿的意义以及今后的打算。
要求如下:1. 涵盖思维导图的提示要点,可适当发挥;
2. 词数不少于80词;
3. 文中不得出现真实姓名和学校名称。
Giving a Hand to Others
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:Alex今天早上没有感觉到轻微的地震。他当时在公园里慢跑。
考查时态。根据“at the time.”可知,强调地震发生的具体时间点动作正在进行,需用过去进行时表示“正在慢跑”。故选B。
2.D
【解析】句意:商店将保持关闭,除非有人在中午前修好门。
考查连词辨析。although尽管;so that以便;because因为;unless除非。根据“someone fixes the door before noon.”可知,商店关闭的条件是门没有被修好,因此需用表示条件的连词“unless”。故选D。
3.D
【解析】句意:即使杰克总是在考试中得“D”,他也从不放弃学习英语。
考查连词辨析。Unless除非;As long as只要;So因此;Even if即使。根据“he always gets ‘D’ in exams”和“Jack never gives up studying English”可知,前后句是让步关系,用Even if引导让步状语从句。故选D。
4.D
【解析】句意:我正开车去伦敦时,突然发现我走错路了。
考查时态辨析。drove一般过去时;have driven现在完成时;would drive过去将来时;was driving过去进行时。根据“when I suddenly found”这一突然发生的过去动作,主句需表示当时正在进行的动作,应用过去进行时。故选D。
5.B
【解析】句意:——昨天晚上七点你正在做什么? ——我正在和家人一起吃晚饭。
考查过去进行时。根据时间状语“at 7 p.m. yesterday”可知,句子询问过去某一具体时间正在发生的动作,需使用过去进行时,其结构为:was/were + 现在分词。问句:主语为“you”,be动词用were,do的现在分词为doing;答句:主语为“I”,be动词用was,have的现在分词为having。故选B。
6.C
【解析】句意:为了使我们的城市更加绿色,在接下来的几年里将会种植更多的树。
考查一般将来时的被动语态。根据句意可知,主语“more trees”和谓语动词“plant”之间存在被动关系,即树是被种植的,所以应用被动语态;再根据时间状语“in the next few years”可知,句子应使用一般将来时,表示在接下来的几年里将要发生的动作。因此,句子应使用一般将来时的被动语态,即will be planted。故选C。
7.C
【解析】句意:袁隆平开发了更好的水稻植物以解决饥饿问题。
考查不定式作目的状语。solve解决,动词原形;solved解决,过去式或过去分词;to solve解决,不定式;to solving解决,介词to加动名词。此处表示动作的目的,应用不定式形式。故选C。
8.B
【解析】句意:——我过几天就要搬走了,我想知道你能不能帮忙。——当然可以。告诉我什么时候,我会去的。
考查情景交际。No way没门;Of course当然;It depends视情况而定;Hard to say很难说。根据“Just let me know when, and I’ll be there.”可知,同意去帮忙,所以用“Of course”来回答。故选B。
9.B
【解析】句意:尽管吉姆在1500米赛跑中摔倒了,但他没有放弃,继续跑。
考查连词辨析。As long as只要;Even though尽管;As soon as一……就……;So that以便。根据“Jim fell down in the 1,500-meter race, he didn’t give up and went on running.”可知,前后句之间是让步关系,此处应该用Even though。故选B。
10.D
【解析】句意:中国在绿色能源方面取得了巨大进步,但我们还有很长的路要走以实现更大的发展。
考查并列连词辨析。so所以,表因果关系;or或者,表选择关系;and并且,表并列关系;but但是,表转折关系。根据“China has made great progress in green energy…we still have a long way to go to achieve greater development.”可知,前半句是一个肯定的成就,后半句则指出了不足之处。因此,两者之间是转折关系。故选D。
11.D 12.A 13.D 14.C 15.B 16.A 17.B 18.B 19.D 20.A
【导语】本文主要讲述“我”写信帮助生病的布莱恩,他康复后我们成立俱乐部,邀请人们一起帮助病人,传递爱与温暖。
11.句意:一天,当我得知我的朋友布莱恩病得很重时,我告诉他,在他住院治疗期间,我会写信让他心情好一些。
supermarket超市;school学校;library图书馆;hospital医院。根据“during his treatment in the...”可知,治疗的场所是“医院”。故选D。
12.句意:我的第一封信里写满了有趣的事,只为让他开心起来。
fun有趣的;boring无聊的;kind友善的;hard艰难的。根据“My first letter was full of...things to make him happy.”可知,我的第一封信里写满了“有趣的”事,只为让他开心起来。故选A。
13.句意:布莱恩告诉我,我的信对他来说真的很重要。
bad糟糕的;easy容易的;useless无用的;important重要的。根据“Brian told me my letters were really...to him. He felt lonely because...My letters made him feel better.”可知,我的信对他来说真的很“重要”。故选D。
14.句意:他感到孤独,因为他和大多数朋友都失去了联系。
parents父母;doctors医生;friends朋友;patients病人。根据“He felt lonely because he had lost touch with most of his...”可知,他感到孤独,因为他和大多数“朋友”都失去了联系。故选C。
15.句意:幸运的是,布莱恩康复了。
Sadly悲伤地;Luckily幸运地;Angrily生气地;Unluckily不幸地。根据“..., Brian recovered. It made me excited.”可知,“幸运的是”,布莱恩康复了。故选B。
16.句意:我们想帮助像布莱恩这样的人。
help帮助;hurt伤害;leave离开;trouble麻烦。根据“Brian and I set up a club called You and Me months later. We wanted to...people like Brian.”可知,建立俱乐部的目的是“帮助”他们。故选A。
17.句意:起初,我们担心没人会来。
At least至少;At first起初;At last最后;At most至多。根据“..., we worried no one would come”可知,我们担心没人会来,这是“最初的”想法。故选B。
18.句意:令我们惊讶的是,很多人来到了我们的俱乐部,而且很支持我们。
gave up放弃;showed up出现;got up起床;woke up醒来。根据“To our surprise, many people...in our club and supported us”可知,很多人来到了我们的俱乐部,即很多人“出现”在我们的俱乐部。故选B。
19.句意:我们俱乐部的成员一起帮助这些病人。
alone独自的;outside在外面;inside在里面;together一起。根据后文“we work in a group of four to five people”可知,我们以四五人的小组工作。再根据空处所在的句子“Our club members work...to help those patients.”可知,成员是“一起”工作的。故选D。
20.句意:我们也想把我们的爱传播到更多地方。
spread传播;stop停止;save拯救;say说。根据“We also want to...our love to more places.”可知,我们也想把我们的爱“传播”到更多地方。故选A。
21.A 22.B 23.D 24.B 25.C
【导语】本文讲述了作者自幼热爱户外与滑雪,曾赴多地探险,却于2011年4月在美国提顿山脉滑雪时遭遇致命雪崩,死里逃生后对生命意义产生深刻思考的经历。
21.细节理解题。根据第二段“I had a moment to pause and to look at the power of the avalanche.”可知,作者在滑雪经历中印象最深刻的是雪的力量。故选A。
22.词句猜测题。根据第三段“I could see trees that were 30m tall, because I was so far away, they looked tiny to me.”可知,“they”指代前文提到的30米高的树。故选B。
23.细节理解题。根据第一段“...it was in my home country, the USA, that I came closest to death.”说明作者是在美国离死亡最近,A错误;根据第三段“Then the snow pushed me again down the mountain another 450m.”可知是450米,B错误;根据第二段“They were watching me from a safe area.”可知他们正从一个安全的地方注视着我,C错误;根据第二段“It was so heavy that I couldn’t breathe.”可知,作者因雪的重量无法呼吸,D正确。故选D。
24.细节理解题。根据第三段“But in the end, I felt the avalanche slow down and I just popped right out of the snow at the bottom of the valley.”可知,作者被推到峡谷底部时才从雪中迸出。故选B。
25.主旨大意题。根据最后一段“But I do know that it’s important to live your life with meaning. Life is a gift, so use it wisely.”可知,作者认为人不应过无意义的生活。故选C。
26.D 27.C 28.B 29.A 30.C
【导语】本文是一篇记叙文,通过讲述一对兄弟从产生误会、关系破裂,到因一座意外的“桥”而和解的故事,揭示了沟通、理解与善意在修复人际关系中的关键作用。
26.细节理解题。根据“One day, the two brothers had a fight over a small misunderstanding”可知,兄弟二人吵架的原因是一场小误会,也就是彼此没有好好理解对方,故选D。
27.词句猜测题。根据“They stopped working together and began using malicious words towards each other. This led to complete silence between them”可知,兄弟俩吵架后不再合作,还说了伤感情的话,最终互相不说话,由此推断malicious意为“不友善的”,故选C。
28.细节理解题。根据“Instead of the fence he had requested, he was surprised to see a beautiful bridge across the ditch when he returned”可知,木匠没有按照杰米的要求建围栏,而是建了一座桥,故选B。
29.推理判断题。根据“Jack walked across the bridge in tears…‘I’m so sorry, Jamie…You’re the best brother ever.’ He then hugged Jamie warmly”可知,杰克看到桥后很感动,还主动道歉拥抱哥哥,说明他的心情是感动且感激的,故选A。
30.主旨大意题。根据“The bridge had become more than just a way to cross the ditch—it was a symbol of their renewed relationship and understanding”可知,作者想借这座桥告诉我们,理解能够弥合人与人之间的隔阂,故选C。
31.D 32.B 33.B 34.B 35.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者的堂兄妹生活在一个富裕家庭,但他们的父母并没有溺爱他们。以建游泳池为例,父母让堂兄妹参与其中,让他们明白要得到想要的东西需付出努力,从中可学到孩子应在获取想要之物时出一份力。
31.细节理解题。根据文章第一段“The reason was that my Uncle John and Aunt Kate made sure they were not spoiled with gifts. The pool was a perfect example of this.”可知,作者举游泳池的例子是为了表明他的堂兄妹没有被溺爱。故选D。
32.推理判断题。根据文章第五段“When they opened their eyes, each of them had been presented with a new spade.”以及常识可知,spade是铁锹,是用来挖东西的工具,故选B。
33.推理判断题。根据文章第六段“And best of all, they had helped make it.”可知,作者的堂兄妹在游泳池建成后,因为自己也参与其中,所以会感到自豪。故选B。
34.推理判断题。根据文章内容,尤其是最后一段“I never asked my dad if I could borrow the car because I was afraid I’d have to build it myself!”可知,文章通过建游泳池这件事告诉我们,孩子应该在得到他们想要的东西时出一份力。故选B。
35.最佳标题题。文章主要围绕作者的堂兄妹想要一个游泳池,并在父母的引导下自己参与挖掘,最终拥有了自己的游泳池这一事件展开,所以最佳标题应该是“A Pool of Their Own”。故选C。
36.B 37.A 38.C 39.D 40.C
【导语】本文讲述了Katie一开始很自私,不和朋友分享东西,后来意识到错误并改正,最后和朋友们一起开心玩耍的故事。
36.细节理解题。根据“‘Let’s build the biggest sand castle (城堡) in the world!’ shouted Pedro.”以及“‘But I think it is,’ replied Katie.”可知,是Pedro和Katie想要建城堡。故选B。
37.细节理解题。根据文章内容,先是“When the castle was finished...”(建完城堡),接着“At lunchtime...”(吃午饭),然后“After lunch, Katie said, ‘Let’s lie and rest on the blanket (毯子).’”(午饭后在毯子上休息),最后“Just then, JoJo, Pedro and JoJo’s dad began swimming.”(去游泳),所以他们在游泳前大家一起做了建城堡、吃午饭、休息这些事,其余的事并不是一起做的,故选A。
38.细节理解题。根据前文Katie在荡秋千时先到并占了唯一的空秋千,以及后面朋友说的话“‘And all the French fries don’t belong to you,’ said Pedro. ‘And the blanket and the swing!’ added JoJo.”可知,Pedro和JoJo对Katie的行为感到生气,所以走开了。故选C。
39.细节理解题。根据“‘That’s silly,’ Katie laughed. ‘The sea can’t belong to you.’ ‘And all the French fries don’t belong to you,’ said Pedro. ‘And the blanket and the swing!’ added JoJo. ‘Uh-oh!’ said Katie. ‘I think I have been a meanie (吝啬鬼).’”可知,是在和朋友们争论海是谁的的时候,Katie意识到自己是个吝啬鬼。故选D。
40.推理判断题。文章讲述了Katie一开始很自私,不和朋友分享东西,后来意识到错误并改正,最后和朋友们一起开心玩耍的故事,从中我们可以学到生活中分享和关爱会带来乐趣。故选C。
41.D 42.B 43.G 44.F 45.A
【导语】本文主要介绍了一些与老师建立友好关系的建议和技巧,包括与老师交谈、请教学习方法、理解教学方式、了解老师的兴趣以及询问从教原因等。
41.根据“Ask your teachers if it is OK for you to talk in private.”以及“If you appear angry or unhappy in front of them, the conflict is unlikely to be solved.”可知,前文建议私下交谈,后文提到如果表现出愤怒或不高兴就很难解决冲突,由此推断空处应是关于交谈时应保持的良好态度。选项D“在谈话中要始终保持礼貌并表示尊重。”符合语境。故选D。
42.根据“Teachers have many years of teaching experience…So discussing the best ways to succeed in the classroom may give you the opportunity to see the best instructors.”可知,本段主要建议与老师探讨如何在课堂上取得成功。因此,空处作为本段的主题句,应提出向老师请教如何学好课程。选项B“问问你的老师你怎样才能在课堂上表现出色。”符合语境。故选B。
43.根据“Learn to understand their teaching methods.”以及“If you are used to a very relaxing class, learning to be successful in a strict environment is difficult…”可知,本段讨论的是理解老师的教学方法,后文举例说明了适应不同教学风格(如严格的环境)的困难。因此,空处应指出可能因为教学方式不同而导致的问题或情绪。选项G“有时候,你可能因为某些老师的教学方式而不喜欢他们。”符合语境。故选G。
44.根据“And you can try to find if you have something in common.”可知,此处建议寻找与老师的共同点或共同兴趣。因此,空处应说明拥有共同兴趣带来的积极影响。选项F“共同的兴趣可能会帮助你从不同的角度看待你的老师。”符合语境。故选F。
45.根据“Consider saying something like, “I’ve always wondered why people become teachers.”以及“Why did you decide to teach ”可知,此处是在与老师探讨选择教师这一职业的原因。因此,空处应承接前文,表达对教师这份工作的看法,从而引出后文的询问。选项A“这似乎是一份困难的工作。”符合语境。故选A。
46.a 47.has influenced 48.inventions 49.exciting 50.satisfies 51.better 52.to keep 53.and 54.In 55.is spread
【导语】本文主要介绍了当今世界中外文化交流日益增多,中国悠久的历史和丰富传统为文化交流提供了良好环境,中国文化长期以多种方式影响世界,同时西方文化也在中国流行并与传统风格融合。
46.句意:中国有着悠久的历史和丰富的传统,这为文化交流提供了一个良好的环境。根据“good environment ”可知,此处表示泛指一个良好的环境,且good以辅音音素开头,因此用不定冠词a修饰。故填a。
47.句意:中国文化在很长时间内以多种方式影响了世界。根据“for quite a long time”可知,此处描述的是从过去一直持续到现在的动作,因此用现在完成时has influenced。 故填has influenced。
48.句意:从古代的发明如纸和印刷术到中国食品和功夫的传播。根据“like paper and printing”可知,此处指的是像纸和印刷术这样的发明,且不止一个,因此用复数inventions。故填inventions。
49.句意:同时,西方音乐和艺术也在中国流行起来,与中国传统风格相结合,创造出新的、令人兴奋的东西。此处是形容词exciting作定语修饰something。故填exciting。
50.句意:这种文化交流满足了人们的兴趣,使生活更加丰富多彩。根据“This cultural exchange”可知,此处描述的是一般事实,因此用一般现在时,且主语为单数,因此用动词第三人称单数形式satisfies。故填satisfies。
51.句意:它也有助于人们更好地理解和尊重彼此。根据“understand and respect each other”可知,此处表示更好地理解彼此,因此用副词比较级better修饰动词。故填better。
52.句意:然而,一些人可能对自己在接受他人文化的同时如何保持自己的文化感到不确定。根据“about how... their own culture while accepting others.”可知,此处表示不确定如何保持自己的文化,how to do如何做某事。故填to keep。
53.句意:中国的文化自信意味着与世界分享我们的文化,同时也向他人学习。根据“sharing our culture with the world”和“ learning from others too”可知,此处表示并列关系,即与世界分享我们的文化,也向他人学习,因此用连词and。故填and。
54.句意:最后,文化融合不是关于失去我们是谁,而是关于共同成长。根据“the end”可知,此处表示“最后”,因此用介词in。故填In。
55.句意:随着文化的传播,我们互相学习,我们可以建立一个更加紧密和理解的世界。根据“As culture”可知,此处表示一般事实,用一般现在时的被动语态is spread。故填is spread。
56.Danger as well as success. 57.The sun and other stars. 58.2,700. 59.To emphasize the severity of the problem of space rubbish. 60.Space exploration will bring us more surprises and possibilities.
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了随着空间科学的发展,人类对太空的了解越来越多,但太空既神奇又危险,宇航员在太空工作时面临着危险和成功。
56.根据文章第一段“While working in space, spacemen are facing danger as well as success.”可知,宇航员在太空工作时面临着危险和成功。故填Danger as well as success.
57.根据文章第二段“When spacemen are working in space, they are in danger of the radiation from the sun and other stars, which is bad for their health.”可知,太空中的辐射来自太阳和其他恒星。故填The sun and other stars.
58.根据文章第三段“It’s reported that there were 9,000 man-made things flying in space. About 30% of these are satellites”可知,据报道,有9000个人造物体在太空中飞行,其中大约30%是卫星,因此卫星的数量为9000的30%,即2700。故填2,700.
59.根据文章第三段“Space rubbish is also thought to be a great danger to spacemen.”以及后文提到的太空垃圾的数量和爆炸产生的碎片数量,可知作者使用“9,000”和“300,000”这样的大数字是为了强调太空垃圾问题的严重性。故填To emphasize the severity of the problem of space rubbish.
60.根据文章最后一段“Although space is really dangerous, it interests many people on the earth. In the near future, it may become possible for people to spend a few days in a space hotel. We may even choose to leave the earth and live in space in a few years.”可知,尽管太空真的很危险,但它引起了地球上许多人的兴趣。在不久的将来,人们有可能在太空旅馆里住上几天。我们甚至可能选择在几年后离开地球,在太空生活。因此,文章的结尾句可以是对未来太空探索的展望或期待。故填Space exploration will bring us more surprises and possibilities.
61.
例文:
Giving a Hand to Others
Last month, I volunteered at a community center to help elderly people learn to use smartphones. At first, they struggled with even basic functions like making video calls. I sat beside Grandma Li, showing her step by step how to connect with her grandson who worked in another city. When the boy’s face appeared on the screen, Grandma Li’s eyes filled with tears—and I felt a warm joy I’d never experienced before.
Helping others isn’t just about doing a favor. It builds connections and makes the world a warmer place. It teaches me to be patient and grateful for what I have.
In the future, I’ll collect storybooks for rural kids and record audio for those who can’t read well. Small kindnesses, I think, can make a big difference.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时”、“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:涵盖“帮助他人的经历与感受、帮助他人的意义、未来帮助他人的计划”三个要点,内容连贯且符合题意。
[写作步骤]
第一步,叙述帮助他人的具体经历;
第二步,抒发帮助他人后的感受和帮助他人的意义;
第三步,说明未来帮助他人的计划。
[亮点词汇]
①step by step一步步地
②connect with sb.与某人建立联系;沟通
③make a big difference产生重大影响
[高分句型]
①I sat beside Grandma Li, showing her step by step how to connect with her grandson who worked in another city.(现在分词作状语)
②When the boy’s face appeared on the screen, Grandma Li’s eyes filled with tears—and I felt a warm joy I’d never experienced before.(when引导的时间状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)