安徽省县域高中合作共享联盟2026届高三上学期1月期末质量检测英语试卷
考生注意:
1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2.答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4.本卷命题范围:高考范围。
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Programs for High School Students in 2026
Online history programs provide an easy way to explore the subject at your own pace. Here are four online history programs for high school students in 2026 to help you get started.
Lumiere Research Program
Cost: $2,990
The program offers high school students the chance to work closely with PhD mentors(导师)from top universities on independent research projects. This provides personalized guidance, allowing you to focus on your interests in areas like history, education or law. By participating, you take full responsibility for your academic work, gaining valuable experience in conducting research and developing critical thinking skills.
Online School, Fusion Academy
Cost:$890
Fusion Academy offers high school students one-on-one online history classes that are tailored to their learning style. As a private school, Fusion provides real-time, interactive sessions with expert teachers. You can choose from courses like Ancient civilization, Modern World History, or the History of Economics in America. The program helps you build critical thinking, research and analytical skills.
History School, Gilder Lehrman Institute of American History
Cost: $670
The Gilder Lehrman History School gives you the chance to study American history through live, interactive courses taught by experienced educators. The program focuses on helping high school students understand key events, themes, and ideas in history. The courses help you build skills in critical thinking, historical analysis and research.
World History, Oxford Scholastica Academy
Cost: 995
Oxford Scholastica Academy gives you the chance to explore ancient civilizations like Mesopotamia, Egypt, and Greece. You’ll learn about key events and the ideas of philosophers like Socrates, Plato, and Aristotle. The program also covers the Middle Ages and the Enlighterment, focusing on their influence on modern governance and culture. With a hands-on research project, you’ll build critical thinking and research skills.
21.What is a feature of Fusion Academy
A.It requires group discussions. B.It offers personalized classes.
C.It provides physical textbooks. D.It links ancient and modern ideas.
22.Which best suits a student interested in ancient philosophy
A.Lumiere Research Program.
B.Online School,Fusion Academy.
C.World History, Oxford Scholastica Academy.
D.History School, Gilder Lehrman Institute of American History.
23.What is the shared goal of the four programs
A.To develop personal research abilities.
B.To replace traditional school education.
C.To focus on scientific experiment skills.
D.To bring students more job opportunities.
B
For over three decades, 57-year-old Wu Jianjiang has served as a cultural relic(文物)restorer in Tianshi Township, Xianju County, Zhejiang Province. With precision and quiet dedication, he has dedicated his life to repairing broken artifacts and paintings, and preserving faded manuscripts(褪色的手稿).
However, Wu once walked a different path. During the nationwide martial arts fever of the1980s, 16-year-old Wu left home to train at various centers. By 27, he’d become a recognized martial arts instructor in the city. Yet a quiet crossroad appeared. "Studying martial arts gradually drew me closer to traditional culture," Wu recalled. "I realized that back in my hometown, unlike martial arts, the preservation of cultural relics was an ignored tradition needing urgent attention. So I decided to return to the countryside."
Supported by his father, Wu stepped into an unfamiliar world. Through a friend, Wu met Qian Lixin, a master of painting and calligraphy, who accepted Wu as his last formal student. Years of study and hands-on practice followed, and nearly thirty years on, he has restored over 300 works, ranging from Ming and Qing dynasty paintings to rare modern calligraphy and ancient manuscripts.
Realizing preservation required education and innovation, Wu founded a mounting and restoration institute in Tianshi Township in 2014, which expanded into an academy three years later, taking on greater responsibilities in training, preservation, and public engagement. To date, over 1,300 students have been trained under Wu.
In April,2025, a group of 25 international students at Zhejiang University, coming from over ten countries, visited Wu’s academy. Inside the workshop, Wu demonstrated the complicated steps of mounting and restoring Chinese paintings, each movement carrying a rhythm that left visitors in awe. "What moved me most is the Chinese artisan’s deep respect for materials and his extraordinary patience with time," said Federico, a student from Italy. "That’s the human spirit we’ re missing in the industrial age. "
Wu said, "To me, restoration is more than a craft. It’s a handover of history and a dialogue with ancestors. It’s about repairing what was broken, preserving what was fading, and passing forward what once seemed lost."
24.What initially motivated Wu Jianjiang to switch his career
A.His father’s massive influence. B.A sense of cultural responsibility.
C.An offer from a famous master. D.A declining love of martial arts.
25.What does the expansion of Wu’s institute indicate
A.His growing international effect. B.The rising value of ancient artworks.
C.The increasing scale of his mission. D.A higher demand for public participation.
26.What deeply impressed Federico
A.The artisan’s spiritual devotion. B.The age of the restored manuscripts.
C.The number of trained students. D.The complexity of the restoration steps.
27.What is the last paragraph mainly about
A.Wu’s great talent for restoration. B.Wu’s achievements in restoration.
C.Wu’s strong passion for restoration. D.Wu’s perspectives on restoration.
C
A new study out of King’s. College London is giving people more of a reason than ever to plan a museum date. It was conducted by the researchers from the university, who got half of the participants, including 50 volunteers, aged 18 to 40, to view pieces by world-famous artists Manet, Van Gogh, and Gauguin in The Courtauld Gallery in London. The control group, on the other hand, looked at copies of the same artworks in a non-gallery environment.
All of the participants’ heart rate variability and skin temperatures were measured with sensors throughout the 20-minute art-viewing sessions, and saliva(唾液) samples were also taken before and after viewing.
The researchers found that cortisol levels——a key stress hormone(荷尔蒙) in the human body—— fell by an average of 22% in the gallery group, compared to just 8% in the control group. The participants viewing original art in the gallery also had more active heart activity, which shows that art attracts the body. Another key finding was that pro-inflammatory(促炎症)proteins IL-6 and TNF-alpha also dropped by 30% and 28% respectively for those viewing art in galleries, with no observable changes for the control group.
"Stress hormones and inflammatory markers like IL-6 and TNF-alpha are related to many health problems; from heart disease to anxiety and depression, " explained Dr. Tony Woods, the study’s senior author. "The fact that viewing original art lowered these markers suggests that cultural experiences may play a real role in protecting both mind and body."
Other previous studies have linked regular gallery visits to long-term well-being, but this study is the first to “capture real-time physiological benefits”, which shows an immediate positive impact. “This study proves for the first time that art really is good for you. What’s particularly exciting is that the findings show these benefits are pervasive—— they can be experienced by anyone,” said Jenny Waldman, the director of Art Fund. “We want to encourage everyone to make time to visit their local museum or gallery, and discover just how good art can make you feel.”
28.What does the new study focus on
A.Differences between artistic styles. B.Participants’ preferences for artists.
C.Effects of art on various environments. D.Participants’ physical reactions to art.
29.What is a finding of the study about viewing original art
A.It mainly improves creative thinking. B.It changes participants’ health indicators.
C.It demands a certain art appreciation level. D.It has the greatest impact on mental health.
30.What does the underlined word "pervasive" in the last paragraph mean
A.Surprising. B.Predictable. C.Universal. D.Continuous.
31.Which of the following can be a suitable title for the text
A.Museum Trips Bring Immediate Benefits
B.Copying Masterpieces Lowers Stress
C.London Leads World Gallery Tours
D.Sensors Reveal Visitors’ Secrets
D
There are relatively few snow leopards(雪豹) in the world for a long time, and this situation increases their risk of extinction in a changing environment, according to a new Stanford-led study, which found that snow leopards developed low genetic diversity from having a small and stable population over a long period of time. The estimated population of less than 8,000is highly specialized to their habitat in the mountainous regions of 12 Asian countries, including Russia, Afghanistan, Nepal, and China.
Previous to this research, not much was known about snow leopard genetics. Only four had ever been fully sequenced(测序). This study brings that number to 41, including 35 wild snow leopards and six from zoos around the world. Achieving that number required years of work and researchers and wildlife officials from 11 countries all contributed snow leopard blood and tissue samples for analysis at Stanford.
Katie Solari, a research scientist in biology in Stanford working with Stanford biologist Dmitri Petrov and co-workers, found evidence that snow leopards not only had low genetic diversity, but also a significantly lower "homozygous load"—— meaning that when leopards get genes from each parent, there’ re fewer instances of them having copies of potentially harmful mutations(突变).
This ‘ suggests that over time, snow leopards had a periodic clearing of bad mutations in their population: If a negative characteristic surfaced, those individuals died before reproducing or their children were less successful. This clearing allowed the snow leopard population to remain relatively healthy even at their small numbers.
While snow leopards have been adaptive as a small population, that doesn’t ‘ mean they’ll stand future challenges. "Because their habitat is so uninhabitable, human population’ growth didn’t really affect . snow leopards very much," said Petrov. "However, the climate: changes, which affects everyone and everything, even in such remote areas."
This knowledge will inform conservation efforts for snow leopards, considered a keystone species in their region. They primarily hunt mountain ungulates-like the blue sheep: of Tibet and smaller mammals, including the pika. "The loss of the leopards would indicate the decline of the whole ecosystem," Petrov said.
32.What did the recent study reveal about snow leopards
A.Their reproduction rate is declining. B.They are losing their natural habitat.
C.Their population is temporarily stable. D.They possess limited genetic variation.
33.What challenge did researchers face in their study
A.The little exposure to snow leopards. B.The complicated process of sequencing.
C.Difficulty in obtaining enough samples. D.Opposition from wildlife organizations.
34.What might be the biggest future threat to snow leopards
A.Loss of genetic diversity. B.Worsening global warming.
C.Increasing human activities. D.Competition for food resources.
35.What does the author intend to illustrate by mentioning snow leopards’ diet
A.Their ecological significance. B.Their unwelcoming habitats.
C.Their rich food sources. D.Their unique way of life.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
Many people believe a life well lived should be happy and meaningful 36 New research, in Trends in Cognitive Sciences by Erin Westgate, shows an interesting new perspective on a life worth living. This novel angle is called a “psychologically rich life”. If you are curious, love challenges, and can handle discomfort, you may connect to this new viewpoint.
A psychologically rich life isn’t about feeling good or making a difference in the traditional sense. 37 These experiences can be as simple as reading a book that-makes you think in new ways. What they share is their ability to challenge assumptions, cause curiosity, and open the mind.
Unlike happiness grounded in positive emotions, or meaning which is rooted in purpose, psychological richness can appear even from difficult or confusing experiences. “Interesting experiences aren’t always pleasant experiences, " Westgate said. “ 38
Actually, some people in the study intentionally chose psychological richness, even at the cost of happiness or meaning. They described rich lives as those filled with variety and adventure. 39 The researchers found that people who paid more attention to richness tended to be more open to new experiences.
40 For example, exploring new neighborhoods or simply saying “yes” to a friend’s suggestion can open doors to unexpected experiences. Accepting discomfort is also a good idea. “Discomfort is a sign that you’re growing.” Westgate said.
A.Are you living it
B.But is that always enough
C.Keeping a record of experiences can also help.
D.But they’re the ones that help us grow and see the world in new ways.
E.There’re practical strategies to help you pursue psychological richness.
F.They valued opinion-changing experiences like traveling and meeting new people.
G.Instead, it’s about developing variety, complexity, and opinion-changing moments.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When I was fifty-three, the idea of willingly immersing(沉浸) myself in mud was unimaginable. However, a 41 I joined in six months earlier changed my perspective.
The trainer at my gym 42 she was signing up for the Mud Girl Run, a 5k obstacle race 43 to women, with money going to breast cancer research. She asked if anyone wanted to join her team. Seeing nobody 44 , she singled me out, 45 asking if I was going to sign up.
“I’ll check my calendar,” I said. She seemed to 46 me too well and replied, “You don’t have anything on your calendar six months from now. And... Didn’t you just tell me you were working on a book about 47 your comfort zone and saying ‘yes’ to new opportunities ” Cornered by her 48 . I agreed.
To mentally 49 , I watched online videos of the event, learning the 50 of seventeen mud-based obstacles, including mud pits, steep(陡峭的) hills, and sandbags to carry.
On the day of the race, despite my nerves, I couldn’t help but feel the 51 of being a part of a group of women in pink shirt and crazy wigs(假发). People were so 52 , and there were many other costumes representing particular groups. Hearing the announcements from the loudspeaker about start time, I 53 to conquer each obstacle.
As scheduled, I handled each 54 , appearing completely caked in mud but smiling. I had so much fun that I started looking for other 55 in my area.
41. A.club B.discussion C.conversation D.run
42. A.explained B.announced C.confirmed D.assumed
43. A.referred B.related C.dedicated D.exposed
44. A.emerge B.respond C.freeze D.sink
45. A.directly B.angrily C.desperately D.appropriately
46. A.blame B.approach C.support D.know
47. A.making up for B.getting out of C.putting up with D.cutting down on
48. A.ambition B.anxiety C.favor D.logic
49. A.prepare B.slide C.bend D.battle
50. A.symbol B.advantage C.reality D.significance
51. A.regret B.embarrassment C.horror D.excitement
52. A.creative B.optimistic C.diligent D.courageous
53. A.managed B.agreed C.resolved D.offered
54. A.direction B.challenge C.process D.regulation
55. A.resources B.methods C.events D.platforms
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
On 17th October 2025, the skies over Liuyang City in China’s Hunan Province lit up like something straight out of a sci-fi film as nearly 16,000 drones and thousands of fireworks came together.
The main event saw 15,947 drones take flight at once, all 56 (control) by a single computer. That alone set a new world record, 57 (break) the previous record of 10,197drones. But Liuyang didn’t stop there. A second event—— held 58 (early) the same day—saw 7,496 drones launch fireworks at the same time, which set another Guinness World Record. It was 59 first-of-its-kind display on this scale, proving that drone technology and traditional fireworks can combine to create something 60 (genuine) wonderful.
Thousands of drones moved in perfect harmony 61 (transform) the skies above central China into a glowing canvas(画卷), ultimately forming a breathtaking “Tree of Life” and a giant flower, their shining shapes unfolding against the 62 (dark). Golden fireworks then cascaded(倾泻) down like a “liquid gold waterfall”, 63 created a moment of pure visual magic.
The audiences both on-site and online 64 (impress) by the great combination of innovation and tradition. The show’s theme, “A Firework Belonging to Me,” reinforced Liuyang’s legacy(遗赠) 65 China’s “fireworks capital” while showing its adoption of modern, eco-friendly aerial art.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你校将举办一场以"中国书法"为主题的国际文化交流活动,现计划招募15学生志愿者。请你给负责此项目的国际部老师 Mr.Brown写一封英文申请信,内容包括:
1.写信目的;
2.个人优势。
注意:1.写作词数应为80个左右:
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Mr. Brown,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
At our class New Year party, we all brought gifts, many of which were really great, especially Susan’s candy and Jenna’s nice handbag. "Okay," our teacher, Mrs. Smith, said. "It’s time for the gift exchange."
She had us put them all on our classroom table. Then we opened the gifts like a game. We each drew numbers and we went to the table and chose a wrapped gift when our number was called. But we also could take a gift from somebody else that had alrea dy had their number called.
I’d hoped the girls would like my nail polish. After all, I hadn’t had much money to spend. I was basically broke and I wanted to get my elder sister something special.
When it was my turn, I took Jenna’s handbag, thinking my sister might like it. Then, suddenly there was a common(喧闹). It’d been Hannah’s turn to choose. She was the last one, and she didn’t go for the last wrapped gift on the table. Instead, she took Susan’s gift from Lauren. Well, this meant Lauren had to take the wrapped gift—— the last gift from Kali, who was so poor that she always brought lame gifts—— gifts no one ever wanted. I guessed everyone knew that day would be no exception. And it was. The gift Kali had wrapped was a hand-made cup sleeve(杯套)!
"I don’t want this," Lauren complained. "I want my candy back."
"No way," Hannah protested, keeping the candy out of Lauren’s reach.
"Then I want Jenna’s handbag." Lauren came over to take my handbag. "Trade with me, Lily." I shook my head. I’d gotten the handbag fair and square.
When we were arguing for the gifts, I noticed Kali sitting silently in the back of the classroom. She was sitting there alone with her head bowed. Suddenly I felt ashamed of myself... and I realized what I should do.
注意:1.续写词数应为 150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
"OK. I’ll take the cup sleeve," I said to Lauren, walking to Kali.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mrs. Smith cleared her throat at that moment.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案及解析
21.答案:B
解析:细节理解题。根据 Online School, Fusion Academy部分“Fusion Academy offers high school students one-on-one online history classes that are tailored to their learning style.”可知, Fusion Academy为高中生提供个性化课程。
22.答案:C
解析:细节理解题。根据 World History, Oxford Scholastica Academy部分“You’ll learn about key events and the ideas of philosophers like Socrates, Plato, and Aristotle.”可知, World History, Oxford Scholastica Academy最适合对古代哲学感兴趣的学生。
23.答案:A
解析:细节理解题。根据 Lumiere Research Program部分“… gaining valuable experience in conducting research and developing critical thinking skills.”, Online School, Fusion Academy部分“The program helps you build critical thinking, research and analytical skills.”, History School, Gilder Lehrman Institute of American History部分“The courses help you build skills in critical thinking, historical analysis and research.”及 World History, Oxford Scholastica Academy部分“With a hands-on research project, you’ll build critical thinking and research skills.”可知,这四个项目的共同目标。
24.答案:B
解析:细节理解题。根据第二段“‘Studying martial arts gradually drew me closer to traditional culture.’ Wu recalled. ‘I realized that back in my hometown, unlike martial arts, the preservation of cultural relics was an ignored tradition needing urgent attention. So I decided to return to the countryside.’”可知,文化责任感促使吴建江放弃武术,回乡学习文物保护。
25.答案:C
解析:推理判断题。根据第四段“…… Wu founded a mounting and restoration institute in Tianshi Township in2014, which expanded into an academy three years later, taking on greater responsibilities in training, preservation, and public engagement.”可推断,研究院的扩大表明吴建江的工作范围,影响力和所承担使命的规模在持续扩大。
26.答案:A
解析:细节理解题。根据第五段“‘What moved me most is the Chinese artisan’s deep respect for materials and his extraordinary patience with time,’ said Federico, a student from Italy. ‘That’s the human spirit we’re missing in the industrial age.’”可知,深深触动意大利学生 Federico的是工匠大师的奉献精神。
27.答案:D
解析:段落大意题。根据最后一段“Wu said, ‘To me, restoration is more than a craft. It’s a handover of history and a dialogue with ancestors. It’s about repairing what was broken, preserving what was fading, and passing forward what once seemed lost.’”可知,吴建江将修复工作定义为“历史的交接”,“与祖先的对话”。由此可推断,最后一段主要讲述了吴建江对修复工作的独特看法。
28.答案:D
解析:推理判断题。根据第二段“All of the participants’ heart rate variability and skin temperatures were measured with sensors throughout the 20-minute art-viewing sessions, and saliva(唾液) samples were also taken before and after viewing.”可知,研究人员通过传感器测量了参与者心率,皮肤温度的变化,并采集了唾液样本以分析皮质醇水平。由此可推断,新研究的焦点是参与者对艺术的身体反应。
29.答案:B
解析:细节理解题。根据第三段“Another key finding was that pro-inflammatory(促炎症) proteins IL-6 and TNF-alpha also dropped by 30% and 28% respectively for those viewing art in galleries…”及第四段内容可知,研究发现观看原作会改变参与者的健康指标。
30.答案:C
解析:词义猜测题。根据画线词所在句子的后面“…they can be experienced by anyone,”可知,这些益处是具有普遍性的,不分人群。由此可推断, pervasive在此处的意思应与 Universal(普遍的)同义。
31.答案:A
解析:标题判断题。全文围绕一项科学研究展开,核心论点是:在艺术画廊观看原作能够通过降低压力激素和炎症蛋白水平,对身心健康产生直接的积极影响。故A项适合作本文标题。
32.答案:D
解析:细节理解题。根据第一段“… which found that snow leopards developed low genetic diversity from having a small and stable population over a long period of time.”可知,研究发现,雪豹因长期种群规模小且稳定,遗传多样性较低。
33.答案:C
解析:推理判断题。根据第二段“Only four had ever been fully sequenced(测序).This study brings that number to 41, including 35 wild snow leopards and six from zoos around the world. Achieving that number required years of work and researchers and wildlife officials from 11 countries all contributed snow leopard blood and tissue samples for analysis at Stanford.”可推断,研究人员面临的主要挑战是很难获取足够的样本。
34.答案:B
解析:细节理解题。根据第五段“… However, the climate changes, which affects everyone and everything, even in such remote areas.”可知,全球变暖可能是雪豹将来最大的威胁。
35.答案:A
解析:推理判断题。作者在最后一段提到雪豹是“keystone species”(关键物种),并紧接着说明其捕食对象(高山有蹄类动物和鼠兔等),最后引用专家的话指出“雪豹的消失意味着整个生态系统的衰退”。将饮食习性置于此语境中,是为了具体说明雪豹在维持其生态系统食物链中的重要作用,从而阐释其生态意义。
答案:36.B 37.G 38.D 39.F 40.E
解析:36.根据空前“Many people believe a life well lived should be happy and meaningful.”及空后“New research, in Trends in Cognitive Sciences by Erin Westgate, shows an interesting new perspective on a life worth living. This novel angle is called a ‘psychologically rich life’.”可知,空处需要起到承上启下的作用,既呼应传统观点,又引出对其的质疑,从而自然过渡到新研究。故B项“但那总是足够的吗 ”符合。
37.根据空前“A psychologically rich life isn’t about feeling good or making a difference in the traditional sense.”及空后“These experiences can be as simple as reading a book that makes you think in new ways.”可知,空处需要具体解释心理丰富生活的本质,与上文形成对比,并引出下文的例子。故G项“相反,它是关于发展多样性,复杂性和改变观点的时刻”符合,它直接定义了心理丰富生活的核心特征。
38.根据空前“‘Interesting experiences aren’t always pleasant experiences,’ Westgate said.”可知,空处需要进一步阐述这些体验的价值,与上文形成递进或解释关系。故D项“但它们是那些帮助我们成长和以新方式看世界的体验”符合,它通过 But转折,突出不愉快体验的积极意义。
39.根据空前“They described rich lives as those filled with variety and adventure.”及空后“The researchers found that people who paid more attention to richness tended to be more open to new experiences.”可知,F项“他们重视改变观点的体验,如旅行和结识新朋友”符合,它直接举例说明了“多样性和冒险”。
40.根据上一段的内容及空后“For example, exploring new neighborhoods or simply saying ‘yes’ to a friend’s suggestion can open doors to unexpected experiences…”可知,空处需要起到过渡作用,故E项“有一些实践策略可以帮助你追求心理丰富”符合,它直接点明本段主旨,与下文的例子紧密衔接。
41.答案:D
解析:根据后文内容可知,六个月前作者参加的公益泥跑(run)彻底改变了她的看法。
42.答案:B
解析:根据空后“she was signing up for...”和“Seeing nobody _______”可知,教练是在宣布(announced)她报名参加了the Mud Girl Run活动。
43.答案:C
解析:根据空后to women可知,the Mud Girl Run活动是一项专为(dedicated)女性设立的5公里障碍赛。
44.答案:B
解析:根据空后“she singled me out,_______asking if I was going to sign up.”可知,看见没人回应(respond),教练便点名作者,直接(directly)询问她是否报名。
45.答案:A
解析:上文提到没有人回应,教练便单独点名作者,直接(directly)询问她是否报名。directly呼应前文“Seeing nobody _______”的行为。
46.答案:D
解析:根据空前“‘I’ll check my calendar,’及空后“‘You don’t have anything on your calendar six months from now.’”可知,教练似乎非常了解(know)作者。
47.答案:B
解析:根据空后“‘… and saying “yes” to new opportunities ’”可知,作者在写一本关于走出(getting out of)舒适区的书。make up for弥补; put up with忍受; cut down on削减,节省。
48.答案:D
解析:作者被教练的逻辑(logic)说服,同意参加the Mud Girl Run活动。
49.答案:A
解析:根据空后“I watched online videos of the event,”可知,为了心理上做好准备(prepare),作者上网观看了有关比赛的视频。
50.答案:C
解析:作者通过视频了解十七个泥泞障碍的现实(reality)形态。
51.答案:D
解析:根据空前“despite my nerves,”可知,比赛当天,尽管紧张,但置身于穿粉色上衣,戴夸张假发的女性队伍中,作者仍感到兴奋(excitement)。
52.答案:A
解析:根据空后“and there were many other costumes representing particular groups.”可知,人们穿着代表各自群体的特色服装,非常有创意(creative)。
53.答案:C
解析:听到喇叭里宣布比赛开始时间,作者下定决心(resolved)要征服每一个障碍。
54.答案:B
解析:上文提到的障碍赛项目(泥坑,陡坡等)都是作者需要克服的挑战(challenge)。
55.答案:C
解析:作者享受这次比赛,因此开始寻找当地其他类似赛事(events)。
56.controlled 57.breaking 58.earlier 59.a 60.genuinely
61.to transform 62.darkness 63.which 64.were impressed 65.as
解析: ①考查非谓语动词。分析该句成分可知,该空考查的是独立主格结构,所填词与其逻辑主语 all存在逻辑上的动宾关系,故用所给动词的过去分词 controlled。
②考查非谓语动词。分析该句成分可知,所填词在此处作状语,表示伴随状态且为主动关系,故用所给动词的现在分词 breaking。
③考查副词的比较级。根据句意“同日稍早举行的第二场活动中,7496架无人机同步发射烟花,再次创下吉尼斯世界纪录”可知,此处用所给副词的比较级 earlier。
④考查冠词。此处的 display首次出现,又因为 first-of-its-kind是一个以辅音音素开头的单词,故用不定冠词a,表泛指。
⑤考查词形转换。所填词在此处修饰形容词 wonderful,故用所给形容词的副词 genuinely。
⑥考查非谓语动词。分析句子成分可知,所填词在此处表目的,故用所给动词的不定式 to transform。
⑦考查词形转换。所填词在此处作介词 against的宾语,故用所给形容词的名词 darkness。 against the darkness,意为“在夜幕的映衬下”。
⑧考查定语从句。分析句子结构可知,该空引导的是非限制性定语从句,所填词在从句中作主语,修饰前面整个主句,故用关系代词 which。该句中的 which created 相当于 creating, which从句中的“纯粹的视觉魔法瞬间”的视觉效果是前文描述的“结果”。
⑨考查动词的时态,语态和主谓一致。分析句子结构可知, impress为句中谓语动词,主语audiences与 impress是动宾关系,又根据上下文时态一致原则可知,该空用 were impressed。
⑩考查介词。根据句意“巩固了浏阳作为中国’烟花之都’的传承地位”可知,该空需用介词 as,表示“作为……身份/角色”。
66.答案:
Dear Mr. Brown,
I am Li Hua, a student passionate about traditional Chinese culture. I am writing to apply as a volunteer for the upcoming Chinese calligraphy-themed cultural exchange activity.
I believe I am well-suited for this role. Firstly, it has been five years since I practiced calligraphy, so I understand its cultural significance. Besides, not only am I fluent in English, but also I have experience in communicating with international students. What’s more, as someone who is passionately committed to sharing Chinese culture, I would gladly assist participants in trying calligraphy themselves.
I will deeply appreciate your consideration of my application!
Yours sincerely,
Li Hua
67.答案:
“OK. I’ll take the cup sleeve,” I said to Lauren, walking to Kali. I watched Kali, wanting to say something nice to her and make up for how horrible Lauren and Hannah and I had acted. I then said to Kali in a soft voice, “It’s actually really pretty. Did you make them yourself ” Kali nodded, her eyes lighting up a little, and whispered, “Yeah, I stayed up all night making it.” I smiled warmly at her, saying, “I’m glad to have it.” The classroom, which had been buzzing with arguments moments ago, grew strangely quiet.
Mrs. Smith cleared her throat at that moment. She wiped her eyes before speaking. “Class, I think we’ve just witnessed the real spirit of gift-giving,” she said, her voice thick with emotion. After Mrs Smith ended her speaking, Hannah stood up and returned Lauren’s candy back. “I’d love to trade, too,” she said softly. Then one by one, everyone expressed that they would like to exchange their gifts. From then on, we all learned to appreciate each other’s efforts and treat everyone with understanding, making our class a warmer and more loving place.