山西三晋卓越联盟2025-2026学年上学期高三1月联考英语试卷(含解析,无听力音频含听力原文)

文档属性

名称 山西三晋卓越联盟2025-2026学年上学期高三1月联考英语试卷(含解析,无听力音频含听力原文)
格式 docx
文件大小 39.3KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2026-01-16 17:04:18

图片预览

文档简介

2025~2026 学年高三 1 月质量检测卷
英 语
考生注意:
1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分 150 分,考试时间 120 分钟。
2. 答题前,考生务必用直径 0.5 毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径 0.5 毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4. 本卷命题范围:高考范围。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. Where are the speakers
A. At a check - in counter.
B. At the information desk.
C. In a meeting room.
2. What does the woman suggest Tom do
A. Get up earlier.
B. Avoid taking buses.
C. Take a different route.
3. What can be learned from the conversation
A. The woman doesn't like spider - man movies.
B. They will watch a movie together next week.
C. The man promises to book tickets this weekend.
4. What can we know about the woman
A. She had a nice trip.
B. She wrote many books.
C. She was awarded a prize.
5. How does the man feel
A. Upset. B. Excited. C. Annoyed.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. What is sold out
A. The onion. B. The chicken. C. The steak.
7. Where does the conversation take place
A. In a restaurant.
B. At home.
C. In a grocery.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
8. When was the meeting scheduled to be held
A. At 09:00. B. At 11:00. C. At 13:00.
9. Why is the meeting time changed
A. The central office is unavailable.
B. The woman hasn't finished the report.
C. The man has to attend another meeting.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why is the woman unable to come to the class
A. She has had an accident.
B. She has to see her doctor.
C. She must take an exam.
11. Which chapter can be skipped
A. Chapter 18. B. Chapter 19. C. Chapter 20.
12. What will be sent to the woman by email
A. A book. B. Some articles. C. The practice test.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. How many kinds of memberships are available
A. Two. B. Three. C. Four.
14. What can be known about the monthly membership
A. It can be canceled easily.
B. It costs less per session.
C. It does not include group classes.
15. How much should the man pay at least
A. $250. B. $280. C. $300.
16. What is the relationship between the speakers
A. Customer and receptionist. B. Trainer and trainee. C. Follow members.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the talk mainly about
A. The registration procedure.
B. Different medical care systems.
C. The health insurance coverage.
18. Who are the listeners
A. Healthcare staff. B. Harvard professors. C. New international students.
19. Why is it important to buy health insurance in the US
A. It makes medical services more affordable.
B. It provides free medical care for participants.
C. It is a major source of income for universities.
20. What can we say about the Harvard University Health Plan
A. Students have to apply in advance.
B. All students are registered automatically.
C. International scholars are also covered by it.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 更多试题与答案,关注微信公众号:三晋高中指南
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The Monkey King, a character created by Wu Cheng'en in his 16th - century novel Journey to the West, has appeared in films, books and video games. And now he has become the star of a new opera that will be first staged at the San Francisco Opera (SFO) on November 14. To celebrate the event, SFO and community partners have organized various events across the city.
Free First Sunday
November 2, 10 am—5 pm, in Asian Art Museum
Asian Art Museum's Free First Sunday invites families to step into the playful world of the Monkey King, where local puppet artists will lead lively demonstrations and fun hands - on activities inspired by the opera of The Monkey King. 25 - minute and 45 - minute workshop sessions will take place throughout the day alongside guided tours of the museum.
Workshops and museum admission are free, and no registration is required.
Once Upon an Opera
November 6, 10:30—11:15 am, at SFPL Western Addition Branch
November 8, 3:00—3:45 pm, at SFPL Richmond Branch
November 9, 2:30—3:15 pm, at SFPL Parkside Branch
San Francisco Public Library (SFPL) presents family - friendly interactive opera - inspired workshops at SFPL locations throughout San Francisco. Led by local puppet artists, the sessions explore the diverse styles of puppets used in storytelling throughout the world and featured in San Francisco Opera's production of The Monkey King.
The events are free and no registration is required.
A Tale to Tell
November 13, 4:30—5:30 pm, in Asian Art Museum
$25, tickets can be purchased at https://calendar.asianart.org/
Playwright David Henry Hwang and musician Huang Ruo join Dr. Soyoung Lee, manger of the Asian Art Museum, for a conversation about The Monkey King. This program offers a unique opportunity to hear directly from these artists as they share insights into their creative process, reflect on their most significant works and discuss the art of cross - cultural story telling.
21. When can the public see the new opera
A. On November 14. B. On November 13. C. On November 6. D. On November 2.
22. What can visitors do at the first two events
A. Read the original novel. B. Visit museums.
C. See opera - inspired puppets. D. Play video games.
23. Who wrote the opera The Monkey King
A. Huang Ruo. B. Soyoung Lee. C. Wu Cheng'en. D. David Henry Hwang.
B
After two decades of anticipation and countless delays, the Grand Egyptian Museum (GEM) is finally open to the public. Located next to the famous Giza Pyramids, the $1 billion facility will become the world's largest museum dedicated to a single civilization with over 50,000 items detailing the life in ancient Egypt.
In its entrance stands the huge statue of one of Egypt's most important pharaohs, Ramesses the Great. The 3, 200 - year - old, 11 - meters - tall statue was moved to the new museum after decades of standing in the square in front of Cairo's main train station. From the entrance, a grand six - story stair lined with ancient statues leads up to the main galleries and a view of the nearby pyramids. A bridge links the museum to the pyramids, allowing tourists to move between them either on foot or by electric vehicle.
The museum includes 24, 000m of permanent exhibition space, a children's museum, a large conservation center as well as educational facilities. The 12 main galleries, which opened last year, exhibit items from prehistoric times to the Roman age, organized by era and by theme. Many of the 50, 000 antiquities in the museum were moved from the Egyptian Museum, a
packed, century - old building in downtown Cairo's Tahrir Square. Others were recently unearthed. The halls are equipped with advanced technology and feature multimedia presentations including mixed - reality shows to help explain ancient Egypt to new generations.
The centerpiece of the museum is the two halls dedicated to the 5,000 items from the tomb of King Tut. The collection is being displayed in its entirety for the first time since British explorer Howard Carter discovered King Tut's tomb in 1922 in the southern city of Luxor.
Another highlight of the museum is the 4,600 - year - old solar boat of King Khufu, the pharaoh who is credited with building the Giza Pyramids. The 43 - meter - long wooden boat, discovered in the 1950s, was buried next to the Great Pyramid for Khufu to use in the afterlife. In 2021, it was moved from its display site by the pyramids into the Grand Egyptian Museum.
24. What does the underlined word "them" in paragraph 2 refer to
A. The tourists and statues. B. The nearby pyramids and galleries.
C. The grand stair and bridge. D. The new museum and Giza Pyramids.
25. How are the items from King Tut's tomb most probably organized in GEM
A. By size. B. By era. C. By discoverer. D. By value.
26. What was King Khufu's main purpose in building the solar boat
A. To defend his motherland. B. To experiment with solar power.
C. To move his soul around. D. To show scientific breakthroughs.
27. Which of the following can best describe GEM
A. All its collections are related to ancient Egypt.
B. There are around 5,000 items in the museum.
C. Most of the displayed items are newly unearthed.
D. The 12 main galleries opened to the public this year.
C
In February 2004, Ben Hammersley, a British journalist, noticed a new kind of digital media: "downloadable radio" produced by amateurs or public broadcasters. Hammersley suggested a few names for it. Fortunately, "audioblogging" and "GuerillaMedia" did not catch on. But a third did: podcasting, a combination of "iPod" and "broadcasting".
At a conference the next year, Steve Jobs, Apple's late boss, asked how many people in the audience had heard of podcasting. Not a single person raised their hand. But 20 years later, podcasts are mainstream. Around 43% of American internet users and 30% of Britons listen to at least one a month and podcasting has turned anyone with a microphone into a talk show host or hostess.
The trend came shortly after the birth of the iPhone which was released in 2007. The first standalone podcast apps came out between 2010 and 2012. Since then, tech companies and investors rushed in. For example, Spotify, which was always hungry for new customers and free audio content, has invested $1 billion in podcasting since 2018.
But in 2024, the music stopped. Although podcasting was predicted to rise, advertisers and investors realized that they knew relatively little about how many people had actually listened to podcasts: "Downloads", the standard industry measurement for engagement, did not always equate to listening. Podcasters were struggling to turn a profit. Spotify cut 200 podcasting jobs and others followed suit.
What does the future hold Some think the future of podcasting lies in video. Many podcasts, including a talk show hosted by Joe Rogan, the most popular podcast globally, now employ video to increase their audience. Betting that some people want visual entertainment while listening, Spotify started supporting video podcasts in 2020.
"As trust in traditional media has fallen, podcasts appear more credible and reliable," writes
David Dowling in his new book Podcast Journalism. "Instead of formal interviews, listeners get casual conversations. Instead of news measured in minutes, listeners are led through whole investigations over hours."
28. Why is Steve Jobs mentioned in paragraph 2
A. To stress the popularity of iPhones.
B. To show podcasting was not widely used.
C. To highlight the influence of iPods.
D. To explain how podcasting was created then.
29. What do the underlined words "the music stopped" in paragraph 4 probably mean
A. The best time came to an end.
B. Spotify stopped podcasting music.
C. The audience disliked podcasting.
D. Podcasters started turning to videos.
30. Which is gaining popularity in the 2020s
A. GuerillaMedia. B. Video podcasts. C. Audioblogging. D. Downloadable radios.
31. What does David Dowling think of podcasts
A. They are usually formal. B. They are outdated.
C. They are more trustworthy. D. They are too long.
Most of us are no strangers to people - pleasing at workplaces. We say yes to our bosses when we really want to say no, stay tight - lipped in meetings when a coworker tries to take credit for our work and find the politest way to tell people that they need to do their job a bit better. It's only natural that we have to hold some of our thoughts back in a professional environment, but there is an office behaviour that takes it one step further: fawning.
"It is the most extreme form of people - pleasing in an effort to avoid conflict. It can show up as constant agreement, taking on extra work without capacity, working regularly outside normal hours 'look good' or frequently seeking reassurance that we're doing our jobs right," says Paula Allen, a researcher at Telus Health. "Unlike fight, flight and freeze, which are largely autonomous reactions, fawning is primarily learned to avoid conflict or rejection from others. It is based on fear, which has negative consequences if carried into the workplace."
So while fawning may seem ideal to leaders who want results without resistance, it can be harmful in the long term. It prevents honest discussions required to achieve success as a team. It's also damaging to the team members, because constantly minimizing themselves and their needs to serve other people drains(损耗) significant energy.
"Fawning is often overlooked as it appears less harmful on the surface," says Allen. "However, it requires attention from leaders to ensure those who struggle with fawning understand that respectfulness does not require silencing thoughts or ignoring personal boundaries."
So when we spot workplace fawning in action, either in ourselves or others, what can we do about it "Encouraging open dialogue creates psychologically safe environments," Allen says. "By addressing well - being challenges with empathy, leaders can nurture trust with employees and enable a healthier, more productive and sustainable approach to work, which is an essential fuel for cooperation and innovation."
32. Which behavior is likely to be considered as people - pleasing
A. Avoiding criticizing anyone. B. Holding back some of our thoughts.
C. Taking credit for others' work. D. Declining to take on unfair workload.
33. What does Paula Allen say about fawning
A. It is uncontrollable. B. It is based on rewards.
C. It is beneficial to the team. D. It is a learned behavior.
34. What is paragraph 3 mainly about concerning fawning
A. The difficulty detecting it. B. The need to hide it.
C. Its serious consequences. D. Its potential benefits.
35. What does Paula Allen suggest leaders do to discourage fawning
A. Encourage cooperation. B. Engage in honest dialogue.
C. Help victims fight back. D. Outline personal boundaries.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When Tino Gierig is asked what the famous Dresden Christstollen is, his voice rises to an enthusiastic sing - song as he describes the Christmas specialty. "It's not bread. It's not cake. It's a cookie that is only made for the Christmas season," the 55 - year - old says. "Bakers in Dresden have been making it for hundreds of years and it has a lot to do with symbolism. 36 .
Christstollen has also become a big business in the German city. 37 . Austria and Switzerland were the main countries of export. Gierig says he also sold a lot online to customers in the United States.
Christstollen is so important to Dresden that it has an association dedicated to protecting and promoting the brand. 38 Their products are checked every year to make sure they fulfill all the expectations of the association.
39 . Nonetheless, the bakeries, which have often been run by the same families for many generations, can add their own mix of natural spices and flavors.
While today's recipes are fancy in ingredients and complex in preparation, Dresden Christstollen's origins are very humble. 40 . At that time, it was not yet considered a Christmas delicacy. Butter was not allowed until 1491. From then on, Christstollen bakers have also been allowed to experiment with different ingredients.
A. It is now an outdated Christmas tradition
B. Simply put, it stands for Christmas, family and tradition
C. It was first mentioned in a document in 1474 from the city's hospital
D. According to its strict rules, the addition of artificial flavors is not allowed
E. The organization awards a certificate to bakeries that meet certain conditions
F. When stored in a dry, dark and cool place, the specialty keeps for many weeks
G. In 2024, more than 5 million pieces were sold, about 20% of which were exported
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Pa Jit, a restaurant in Thailand, was crowded with customers coming for a unique experience: enjoying a meal in flood waters while 41 fish brought in by a recent flood.
"When a nearby river broke its banks 11 days ago, my heart 42 ," said owner Pornkamol Prangpreepre. "Then a(n) 43 idea occurred to me."
At first, Pornkamol was 44 that there would be no customer. But then a customer posted online a picture showing that there were a lot of 45 swimming in the water in the flooded restaurant. Since then, many people came here to 46 . Bella Windy, a 29 - year - old who lives in the same area, was there with her husband and 47 . She said when she saw the post, she couldn't 48 .
"I think in Thailand, there's only this place where you can feed fish like this. It is the nature experience here that 49 me. Best of all, when my boy see the fish, he is 50 and become less picky!," Bella laughed.
Pornkamol said floods have 51 her business, with her profits 52 from around 618 per day.
"Though the 53 has brought an unexpected profit to Pa Jit, it has 54 many other areas of Thailand," Prangprempree said 55 . "And many people died."
41.A. purchasing B. feeding C. painting D. cooking
42.A. attacked B. warmed C. sank D. flew
43.A. unusual B. stupid C. old D. confusing
44.A. shocked B. assured C. warned D. worried
45.A. kids B. sheep C. fish D. customers
46.A. perform B. eat C. donate D. work
47.A. son B. mother C. coach D. friend
48.A. accept B. resist C. control D. protest
49.A. appeals to B. focuses on C. responds to D. relies on
50.A. threatened B. relieved C. overjoyed D. cured
51.A. hurt B. delayed C. missed D. boosted
52.A. doubling B. declining C. ranging D. referring
53.A. celebration B. flood C. game D. family
54.A. helped B. included C. affected D. explored
55.A. politely B. carefully C. gratefully D. sadly
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On January 5, 2024, a small Chinese company called DeepSeek released a new AI system that could answer questions, solve logic problems and write computer programs as 56 (capable) as AI models from leading AI companies like OpenAI and Meta.
That alone would have been a milestone. But the team behind the system, called DeepSeek - V3, described 57 even bigger step in a research paper: Only about $6 million are used 58 (build) their new system. That is 95% cheaper than OpenAI's ol.
"But the 59 (big) decision is to make the code open - source and it will benefit consumers and transform society," said Chris Nicholson, an investor 60 focuses on AI technologies. "For AI to transform society and benefit consumers, 61 needs to be cheap and out of the control of any country or company."
Since OpenAI released its ChatGPT in 2022, many experts and investors had concluded that no company could compete with leading American AI companies since the widely 62 (accept) wisdom was that they are among the richest companies in the world that they could stay ahead in the AI sector by spending billions of dollars on 63 (create) advanced chips and building out huge data centers (despite the environmental cost). )
Now, the wisdom has been called into question. DeepSeek shows how competition and 64 (innovate) will make AI cheaper and therefore more useful. DeepSeek's engineers said they needed only about 2,000 specialized computer chips from Nvidia. It is just one 65 (ten) of the computing power used by Meta's Llama 3.1 model.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华,你校下周日将举办传统手工艺(handicraft)展示会,请给交换生Peter写一封电子邮件,邀请他介绍并展示一项他所熟悉的传统工艺。内容包括:
1. 展示会介绍;
2. 发出邀请。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
Best wishes!
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Growing up, I often felt overshadowed by my elder sister, Becky. It was never her intention to outshine me, nor did she make any effort to do so. Yet, with Becky excelling effortlessly both academically and athletically, her accomplishments naturally drew everyone's attention, while mine seemed to fade into the background. Being the younger brother of a sister who shone in every aspect of life was no small challenge. For years, I struggled to carve out my own identity under the glow of her brilliance.
The difference in our ability to swim was particularly remarkable. Becky was among the top swimmers in our province, collecting rewards with ease. But to me, the swimming pool held little appeal. As a child, I had developed a strong dislike for swimming after an uncomfortable incident where water rushed up my nose, leaving me coughing painfully for half an hour. Since then, I preferred skateboarding—that is, until life took an unexpected turn.
One afternoon, while practicing a new trick, I lost my balance and fell hard. The injury was very severe. At the hospital, the doctors delivered news that shook my world: I had broken my leg so badly that I could never return to skateboarding or any high - impact sports. Just as despair began to settle in, they offered a single, ironic lifeline—the very activity I had always avoided.
"Swimming," one doctor said gently, "is the only exercise that will truly help you recover."
Unwillingly, I decided to give it a try. The first days were terrifying. The memory of water entering my nose made my heart race. But Becky was there, patient and encouraging. She started by teaching me how to wear goggles properly and how to hold breath and stay calm under water. Little by little, under her guidance, I learned to control my breath and face my fear.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As the weeks passed, I began to notice changes, not only in my leg, but in my mindset.
More importantly, swimming brought me closer to Becky.
2025~2026学年高三1月质量检测卷·英语
参考答案、提示及评分细则
听力部分录音稿
(Text 1)
M: Excuse me. Where can I check in for Flight CA123 to Beijing
W: The check - in counters are on the second floor. But you'd better hurry. Boarding starts in 30 minutes.
M: Thank you!
(Text 2)
W: Tom, why are you late for class again
M: I missed the school bus this morning, and the next one was delayed due to traffic.
W: You should set your alarm earlier to avoid this next time.
(Text 3)
M: Do you want to watch the new spider - man movie this weekend
W: I'd love to, but the tickets are sold out. Maybe we can try next week
M: Sure. I'll check the schedule and book in advance.
(Text 4)
W: Jim, guess what My book is awarded for North American Wildlife Pop - up Book for First Time Writer Prize!
M: Wow! You must be over the moon.
(Text 5)
W: OK, the boss just told me the company is only cutting a few jobs. She said not to worry.
M: How is that supposed to make me feel better Steve just got fired today.
(Text 6)
M: What would you like for your starter, French onion soup or a tomato salad
W: French onion soup, please.
M: And for your main course
W: Mmm, I'm not sure. I don't know whether to have the steak or Thai chicken.
M: Sorry, the steak is sold out today.
W: Then, I'd like the Thai chicken and rice please.
(Text 7)
M: Hi, Anna. Do you have a minute to talk about the meeting next Tuesday
W: Sure. We said 11, didn't we
M: Yeah, we did. But I have a bit of a problem with the time. Would it be possible to move it
W: Oh, I see. We could postpone it to 1 pm, for example. Or bring it forward to earlier in the morning. What would suit you
M: Could we make it 9 o'clock That would really help me. I have another important meeting in the central office at 12.
W: No problem. It's important you're there.
M: Thanks a lot, Anna.
(Text 8)
W: Excuse me, Mr. Henderson
M: Yes, Diana. How can I help you
W: I'm sorry, but I can't come to class next Wednesday. I have a doctor's appointment.
M: OK. Thanks for letting me know.
W: Is there anything to do at home
M: Let me just check my notebook. OK, first of all, you need to read chapters 17, 19 and 20 in the book. There are also some articles and a video to watch—those are online. I'll post the links online in the usual place.
W: Chapters 17 to 20.
M: Except chapter 18.
W: Ah, OK. Um... is there a deadline
M: Yes, this Friday. But there's something else. I was going to give you all a practice test.
W: A practice test
M: Yes, to help people prepare for the mid - term exam.
W: Ah. All right.
M: Don't worry. I can send you the practice test by email on Wednesday. Can you send it to me before Friday
W: Sure, no problem.
(Text 9)
M: Excuse me. I'd like to sign up for a membership. Can you tell me about the options
W: Sure! We have three plans: monthly, quarterly, and yearly. The yearly plan is the most cost effective, but the monthly one is more flexible.
M: I think I'll go for the monthly plan. How much is it
W: It's $50 per month, and you can cancel anytime.
M: Great. Do you offer any personal training sessions
W: Yes, we do. Our trainers are certified, and you can book sessions based on your fitness goals.
M: That sounds good. How much does a session cost
W: It's 30 per session, or you can get a package of 10 sessions for 250.
M: I'll take the package. Also, are there any group classes included in the membership
W: Absolutely! We have yoga, spinning, and HIIT classes. You can join any of them for free.
M: Perfect. I'll sign up for the monthly plan and the training package.
W: Great choice! Let me get the paperwork ready for you.
(Text 10)
M: Good morning! Here's some information about health insurance. Health care and health insurance are important during your stay at Harvard. It is crucial that you learn about the differences between the medical care system in your own country and that in the United States. Arranging paying for medical care is your responsibility. The best way to meet this responsibility is to get health insurance coverage to protect you against high cost. Access to health insurance depends on your connection with the University. Requirements for health insurance also vary. American law requires that any full - time and part - time student registered in an institution of high learning in America must participate in a student health insurance program or in a health plan of comparable coverage. Therefore, all Harvard University students are automatically registered in the Harvard University Health Plan unless they can show that they have similar health insurance coverage on their own. International scholars are not required to purchase the Harvard health insurance plan.
参考答案
1~5 BAHCA 6~10 CABCB 11~15 ACBAC 16~20 ACCAB
【答案与解析】
本文是一篇应用文。旧金山大剧院即将推出新剧《西游记》。这里主要介绍了三个相关的造势活动。
21. A 推理判断题。根据第一段“And now he has become the star of a new opera that will be first staged at the San Francisco Opera (SFO) on Sunday — 节中“...可推断,公众要等到11月14日才能看到该剧。
22. C 细节理解题.根据第一段“Free First Sunday — 节中“... where local people will lead lively demonstrations and fun hands - on activities inspired by the opera of The Monkey King, ”及 Once Upon an Opera — 节中“Led by local puppet artists, the sessions explore the diverse styles of puppets used in storytelling throughout the world and featured in San Francisco Opera's production of The Monkey King. ”可知,皮影是这两场活动的主角.
23. D 细节理解题。根据 A Tale to Tell — 节中“Playwright David Henry Hwang...”可知答案。
【答案与解析】
本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了刚刚开馆的大埃及博物馆。
24. D 代词指代题。根据第一段“Located next to the famous Giza Pyramids...”及第二段“A bridge links the museum to the pyramids... ”可知,them 指代的是被那个桥连接的大金字塔及新博物馆。
25. B 推理判断题。根据第三段“The 12 main galleries, which opened last year, exhibit items from prehistoric times to the Roman age, organized by era and by theme. ”及第四段“The centerpiece of the museum is the two halls dedicated to the 5,000 items from the tomb of King Tut. ”可推断,这两个展厅是按时代布展的;所有展品均来自 King Tut 的统治期。
26, C 细节理解题。根据最后一段“The 43 - meter - long wooden boat, discovered in the 1950s, was buried next to the Great Pyramid for Khufu to use in the afterlife.”可知,这船是为他的灵魂到处游幸而制造的。
27, A 细节理解题。根据第一段“... the $1 billion facility will become the world's largest museum dedicated to a single civilization with over 50, 000 items detailing the life in ancient Egypt.”可知,这里所有的展品都是和古埃及相关的。
【答案与解析】
本文是一篇说明文。文章主要介绍了 podcasting 的兴衰、演进及其原因。
28. D 细节理解题.根据第二段“... Steve Jobs, Apple's late boss, asked how many people in the audience had heard of podcasting. Not a single person raised their hand. But 20 years later, podcasts are mainstream.”可知,提到 Steve Jobs 是为了说明当年知道 podcasting 的人非常少.
29. A 词义猜测题。根据画线词后的细节可知,2024 年,podcasting 的好日子到头了:podcasting 虽然叫好不叫座,判断不获利,投资者不想再烧钱、企业也停止投广告。
30. B 推理判断题.根据第五段“Some think the future of podcasting lies in video... Betting that some people want visual entertainment while listening, Spotify started supporting video podcasts in 2020.”可推断,2020 年代,正在兴起的是 Video podcasts.
31. C 细节理解题。根据最后一段“As trust in traditional media has fallen, podcasts appear more credible and reliable...”可知,David Dowling 认为 podcasts 比传统媒体更可信。
【答案与解析】
本文是一篇议论文。文章主要分析了工作场所过度讨好的危害及预防措施。
32. A 推理判断题。根据第一段“... find the politest way to tell people that they need to do their job a bit better.”可推断,避免批评任何人属于讨好行为。根据第一段“It's only natural that we have to hold some of our thoughts back in a professional environment...”可知,适可而止不是讨好,故排除 B 项。
33. D 细节理解题。根据第二段“... fawning is primarily learned to avoid conflict or rejection from others.”可知,fawning 是一种习得的行为。
34. C 段落大意题。根据本段的主题句“... it can be harmful in the long term.”及细节可知,这一段主要是讲过分讨好带来的严重后果。
35. B 细节理解题。根据最后一段“‘Encouraging open dialogue creates psychologically safe environments,’ Allen says.”可知,开诚布公地交流可以铲除过分讨好的土壤。
【答案与解析】
本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了享誉欧美的圣诞节美食:Dresden Christstollen。
36. B 根据空前“Bakers in Dresden have been making it for hundreds of years and it has a lot to do with symbolism.”可知,B 项“简言之,它代表圣诞节、家及传统”符合。
37. G 根据空前“Christstollen has also become a big business in the German city.”及空后提到的出口目的地可知,空项会谈到出口,故 G 项符合。
38. E 根据空前“Christstollen is so important to Dresden that it has an association dedicated to protecting and promoting the brand.”可知,空项会提到具体的保护及促销措施,故 E 项符合。
39. D 根据空后“Nonetheless, the bakeries... can add their own mix of natural spices and flavors.”可知,该协会不许商家添加化学增味剂,只能加自然增味剂,故 D 项符合。
40. C 根据空前“Dresden Christstollen's origins are very humble.”可知,C 项“Christstollen 最早出现在一家医院的根作室中”符合。
【答案与解析】
本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一家泰国餐馆在洪灾中意外走红的故事。
41. B 根据下文,尤其是“I think in Thailand, there's only this place where you can feed fish like this. It is the nature experience here that ______ me.”可知,顾客可以在餐馆喂(feeding)鱼。
42. C 看到自己的餐馆被淹,Pornkamol 的第一反应当然是“心一沉(sank)”。
43. A 根据下文可知,Pornkamol 却有了一个不同寻常的(unusual)主意:在被淹的餐馆正常营业。
44. D 一开始,Pornkamol 也担心(worried)没人光顾。
45. C 但是,当一位顾客把饭馆到处是鱼(fish)的照片发到网上后,到这里吃(eat)饭的人骤然多了起来。
46. B 见上题解析。
47. A 根据下文“Best of all, when my boy see the fish...”可知,这里指的是 Bella Windy 的儿子(son)。
48. B 根据下文可知,Bella Windy 一看到那张照片就失去了抵抗(resist)力。于是拖家带口打卡来了。
49. A 吸引(appeals to)Bella Windy 的是这里可以一边吃饭一边在水里玩的独特体验。
50. C 大人如此,小孩就甭提有多高兴(overjoyed)了。
51. D 从上文细节看,洪水提升(boosted)了餐馆的营业额。
52. A 从后面的利润数字看是翻番(doubling)了。
53. B 当然,Pornkamol 也没有因为洪水(flood)给自己带来了好处而忘记其他受灾(affected)地区。
54. C 见上题解析。
55. D 根据空后“And many people died.”可知,Pornkamol 说话时的语气很沉重(sadly)。
【答案与解析】
本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了搅动全球 AI 市场的 DeepSeek。
56. capably 考查词形转换。分析该句成分可知,所填词在此处修饰谓语动词 answer、solve 及 write,作状语,故用所给形容词的副词形式 capably。
57. an 考查冠词。step 为单数可数名词,表示泛称,又因为后面的 even 为元音音素开头的单词,故用不定冠词 an。
58. to build 考查非谓语动词。分析该句成分可知,此处用所给动词的不定式作目的状语。
59. biggest 考查形容词最高级。根据空前的 the 及上文层层递进的语义可知,该处需用所给形容词的最高级形式 biggest。
60. who/that 考查定语从句。分析句子结构可知,该空引导的是一个限制性定语从句。又因为从句中缺少主语,且先行词为 investor,故用关系代词 who 或 that。
61. it 考查代词。此处代词 it 指代前面提到的 AI。
62. accepted 考查非谓语动词。分析该句成分可知,所填词在此处作定语,修饰 wisdom。而且 accept 与 wisdom 之间存在逻辑上的动宾关系,故用过去分词 accepted。
63. creating 考查非谓语动词。on 为介词,故用所给动词的 -ing 形式作宾语。
64. innovation 考查词形转换。根据空前的并列主语 competition 可知,所填词为名词,故用所给动词的名词形式 innovation。
65. tenth 考查序数词。根据句意“它只用了 Llama 3.1 大语言模型十分之一的算力”可知,这里只能用序数词,表示“十分之一”。
第一节
One possible version:
Dear Peter,
I'm writing to tell you about a Traditional Handicraft Exhibition that will be held next Sunday in the School Hall. The event aims to celebrate and share diverse cultural crafts, and students will demonstrate various skills.
We would be delighted if you could join us to introduce and showcase a traditional handicraft from your home country. You could briefly explain its history and demonstrate how it is made. It would be a wonderful opportunity for cultural exchange.
If you're interested, please let me know by this Friday so we can arrange materials. We're looking forward to your participation!
Best wishes!
Yours,
Li Hua
第二节
One possible version:
As the weeks passed, I began to notice changes, not only in my leg, but in my mindset. As I spent more time in the water, I realized that swimming wasn't just an exercise; it was a way to challenge myself and push my limits. I began to set plans for myself, starting with goals like swimming a certain distance without stopping. With each milestone, my confidence grew. The water, once a source of anxiety and fear, began to feel like a quiet space where I could find my own rhythm.
More importantly, swimming brought me closer to Becky. I no longer saw myself as living in her shadow, but as walking—or swimming—alongside her. Gradually, I started to consider her as my coach, my cheerleader, and my friend. And in the end, what began as a treatment turned into a journey of self - discovery. And I finally realized that I didn't need to outshine my sister—I only needed to find my own light.
同课章节目录