/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语外研版(2024)期末学业评价培优卷
本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在相应位置,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案写在指定位置上,考试结束后,将本试卷交回。
祝你考试顺利!
第I卷(选择题)
注意事项:
1. 每题选出答案后,用2B铅笔把指定位置上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。
2. 本卷共四大题,共60分。
一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
1.My mother ________ goes shopping on Sundays.
A.sometimes B.never C.seldom D.hardly ever
2.My mother _______ not _______ dinner now. She’s cleaning the room.
A.is; cooking B.are; cooking C.does; cook D.will; cook
3.—_______ your sister _______ her homework now
—No, she isn’t. She’s watching TV.
A.Does; do B.Is; doing C.Do; do D.Was; doing
4.He _______ French these days. He wants to go to Paris.
A.learns B.is learning C.learned D.will learn
5.It is ________ amazing book.
A.a B.an C.the D./
6.—Are these your books
—No, they are ______. My books are on the desk.
A.my B.mine C.her D.hers
7.It is _________ to say “please” and “thank you” very often, even to family members.
A.rude B.polite C.lucky D.glad
8.We have ________ English party every month.
A.a B.an C.the D./
9.Miss Li teaches ________ Geography this term and she teaches very ________.
A.us; well B.we; good C.us; good D.we; well
10.It is important _________ a healthy lifestyle.
A.of us to have B.for us having C.of us having D.for us to have
11.—May I ask you a question, Dad
—Of course. I________.
A.listen B.listen to C.am listening D.am listening to
12.Jack doesn’t like to go shopping with his sister because he hates to walk from one shop to another and ________ all the bags.
A.buy B.take C.carry D.bring
13.It’s ________ Greek tradition to hang ________ onion on the door to celebrate the new year.
A.a, the B.a, an C.the, the D.the, a
14.Everyone is busy doing the chores. Sandy with her group members ______ the bins now.
A.are emptying B.is emptying C.empty D.empties
15.—Amy, are you drinking milk tea again How often do you buy it
—________. As you know, I have a sweet tooth.
A.Never B.Always C.Sometimes D.Seldom
二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Sam usually gets out of bed at seven o’clock. But this morning, when Mrs. Miller asks him to 16 , he says, “Mom, please let me sleep for fifteen more minutes.”
“But it’s seven o’clock now,” says Mrs. Miller. “I know, Mom. I will not be 17 for school.”
So Sam gets out of bed at a quarter past seven this morning. After having a quick 18 , he gets his schoolbag from the sofa and runs to school 19 . When he gets to school, it’s five to eight. “Great! It’s OK for me to get up fifteen minutes late,” Sam 20 .
But when Sam 21 his schoolbag, he finds that his math homework isn’t in it. “ 22 is it Oh, no! It’s on my desk. I always look at my schoolbag before going to school. 23 today I don’t have time to do that,” Sam says to himself. Now, he knows that it’s good to have good 24 . Sam calls his mom and says, “Mom, I need your 25 . My math homework is on my desk. Please bring it to me quickly.”
16.A.go to sleep B.get up C.sit down D.go home
17.A.good B.late C.free D.early
18.A.breakfast B.lunch C.brunch D.supper
19.A.early B.freely C.easily D.quickly
20.A.thinks B.writes C.watches D.speaks
21.A.looks for B.finds C.looks into D.tries
22.A.How B.What C.Who D.Where
23.A.or B.and C.but D.so
24.A.habits B.stories C.tests D.questions
25.A.love B.food C.help D.time
三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Bill is thirteen years old. He is a student in a middle school. His parents are busy with their work and don’t care about (关心) him. Bill often sleeps in class and does his homework badly. He always fails in exams (考试不及格).
One day, Miss Jones, a new teacher, comes to Bill’s class. She begins her first lesson. She asks a question, “I’d like the smartest boy to answer my question.” Then she says, “Bill, please” Bill is surprised. And he stands up without a word.
“Just try it. I believe you can.” Miss Jones encourages Bill.
After school, Miss Jones has a long talk with Bill. She tells him that she cares about him and believes in him.
Bill thinks a lot that evening. From then on, he works hard. After school, Miss Jones often helps Bill with his homework. Sometimes she cooks for him.
Later Bill has another exam. He is so happy that he gets the fourth place in his class. Bill shows thanks to Miss Jones.
26.Bill always fails in exams because he ________.
A.doesn’t answer questions B.doesn’t do his homework
C.often sleeps in class D.doesn’t go to school
27.The underlined word “encourages” in Paragraph 3 means ________ in Chinese.
A.鼓励 B.批评 C.表扬 D.讽刺
28.How does Miss Jones help Bill
A.She cooks dinner for him every day after school.
B.She often asks him to answer questions in class.
C.She cares about him and often helps him with his studies.
D.She has a long talk with him and asks his parents to care about him.
29.According to the passage, we can know Miss Jones is ________.
A.funny but strict (严格的) B.careful and kind
C.smart but strict D.traditional and kind
30.From the last paragraph, we can infer (推断) that ________.
A.Miss Jones also asks other teachers to help Bill
B.Bill changes a lot with the help of Miss Jones
C.Miss Jones knows Bill is very smart at first
D.Bill becomes the most diligent (最勤奋的) student in his class
B
My favorite festival is Spring Festival. It’s the most important festival in China. It usually comes in January or February.
Before Spring Festival, people are very busy. They clean their houses to sweep away bad luck. They also buy a lot of food, such as dumplings, fish and fruits. Parents often buy new clothes for their children. People also put up Spring Festival couplets on the doors and red lanterns in the windows.
On New Year’s Eve, all family members get together for a big dinner. We eat dumplings and watch the Spring Festival Gala on TV. At midnight, we set off fireworks to welcome the new year. It’s very exciting.
On New Year’s Day, people visit their relatives and friends. They say “Happy New Year” to each other and give red envelopes to children. Children are very happy because they can get a lot of red envelopes.
I love Spring Festival because it’s a time for family reunion and happiness. I always look forward to it.
根据材料内容选择最佳答案。
31.When does Spring Festival usually come
A.In March or April. B.In May or June.
C.In January or February. D.In September or October.
32.What do people do before Spring Festival
A.Clean their houses. B.Buy new clothes.
C.Put up Spring Festival couplets. D.All of the above.
33.What do people eat on New Year’s Eve
A.Dumplings. B.Fish. C.Fruits. D.Noodles.
34.Why are children happy during Spring Festival
A.They can watch TV. B.They can get red envelopes.
C.They can set off fireworks. D.They can visit relatives.
35.What’s the best title for the passage
A.My Favorite Festival B.How to Celebrate Spring Festival
C.Spring Festival Couplets D.Red Envelopes
C
Guess what Hainan has a great new road now. It helps people visit and enjoy the beautiful rainforest, but it doesn’t hurt (伤害) the forest.
Rainforests cover only 6% of the Earth’s surface (表面), but they are very important for us and our planet.
First, rainforests have many trees. These trees make clean air for us to breathe.
Next, many animals and plants live in the rainforest. Scientists find new kinds of animals and plants there every year. There are still more wonderful things to find.
Also, rainforests help keep the Earth cool. They work like big green umbrellas (伞) and help stop the world from getting too hot.
But now, rainforests are in trouble (遇到麻烦). People cut down trees to build farms and houses. This means animals lose their homes, and it also makes the Earth warmer. In the end, it may make the weather change a lot.
So, we need to help protect (保护) the rainforests. We can learn about them and tell others why they are important. We can also help the people there protect the forest. If everyone helps, we can keep the rainforests beautiful and healthy.
Let’s start working together today!
根据材料内容选择最佳答案。
36.Where is the great new road
A.In Beijing. B.In Hainan. C.In Shanghai. D.In Guangzhou.
37.What does the underlined word “breathe” mean in Chinese
A.吃. B.喝. C.呼吸. D.跑步.
38.Why are rainforests in trouble
A.Because they help keep the Earth cool.
B.Because they make the Earth much warmer.
C.Because people cut them down to build farms and houses.
D.Because they stop people from visiting.
39.What can we do to help protect the rainforests
A.Cut down more trees for factories. B.Build more roads in the forests.
C.Help the people there cut down the forest. D.Learn about rainforests and tell others they are important.
40.What is the best title for the text
A.A New Road in China. B.Why We Need to Protect Rainforests.
C.How to Build More Farms. D.Animals in the Rainforests.
四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
A: Hi, Peter. 41 . Is it yours
B: No, mine is on my desk. Oh, look! 42
A: Really Let me see. Who is Gina Green
B: She’s my friend.
A: Great! 43 .
B: She isn’t come to school today. 44 .
A: Mr. Green Your English teacher
B: Yes. He’s Gina’s father.
A: Oh, I see. Where is he
B: He has a class at 3:15 p.m. in Classroom 606. 45 .
A: OK. Thank you.
B: You’re welcome.
A.You must take it to the library.
B.I found a dictionary in the library.
C.I think you can find him there.
D.Where is she now
E.Why is she not at school
F.You can take it to Mr. Green.
G.The name Gina Green is on it.
第Ⅱ卷(非选择题)
注意事项:
1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在指定位置上。
2. 本卷共四大题,共40分。
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
46.我们的班主任总是把重要的通知张贴在黑板上。
Our class teacher always important notices on the blackboard.
47.所以我决定为她画一幅令人惊叹的画。
So I decide to draw a(n) picture for her.
48.他们可以在那儿了解更多的历史和文化。
They can learn more about history and there.
49.有了老师和家长的帮助,我们可以更容易克服任何难题。
With the help of our teachers and parents, it will be easier for us to .
50.安迪最近在努力练习足球,他抱着加入校队的希望。
Andy football hard these days joining the school team.
六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
We can see ants (蚂蚁) everywhere! Some people usually feel unhappy about them. However, we can also learn a lot from these little six-legged animals.
Never give up. Do you find that when something is in the way, ants do not sit down or become sad They just keep going. One day, I watch a small ant taking an insect back to its nest (巢穴). A leaf in the way is a big problem, but the ant doesn’t give up. It tries very hard to work out a way. Finally, the ant gets the insect over the leaf and into his home. This little ant shows me that no matter how big the problem is, giving up is never the answer.
Ask for help. Think about it. Do you see just an ant move anything too heavy No. When a load (负荷) is too big for one ant to carry, the ant asks other ants for help. Why don’t we do things like this Working together can make our life relaxing.
Get ready for winter in summer. Ants know the seasons’ change, and they are always smart enough to plan ahead. Even though there’s enough food around, they never stop working. They need to get ready for the cold days of winter, so they collect food and build the nest in summer. When winter comes, the ants can stay in their warm nest and aren’t worried about being hungry. How great the ants are!
51.How do some people usually feel about ants
52.What do ants do when they meet something in the way
53.What does an ant do when a load is too big
54.Where can the ants stay when winter comes
55.What can you learn from ants (答案须与文中例句不同)
七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或用括号内单词的正确形式填空,每空不超过两词。
Lily is an international student in a school in Shenzhen.
There 56 (be) exciting news at her school. This term, her school has more than fifty 57 (club) for students. Lily joins the movie (电影) club, because she enjoys 58 (watch) movies.
Lily is very happy 59 (choose) the club. Every week, club members watch movies from different countries and talk about them. Lily is 60 (interest) in science fiction (科幻) movies. These movies are about future worlds (世界), and they’re really 61 (amaze). Lily often shares her ideas and 62 (feel) with her friends after watching them. Sometimes, she even 63 (act) out her favourite parts. It is so much fun!
Many of Lily’s friends say she changes a lot. 64 (exact)! The club makes her happy and opens 65 (she) mind. Now, she often asks some questions, like “What will life be like in 100 years ” Lily also makes many new friends in the club. They share the same hobby and have fun together.
八、书面表达(本大题共15分)
66.Interesting Junior向各个国家的初中生征集描述学校生活的文稿,请你根据下面的思维导图,选择自己进入中学以来印象深刻的几个方面完成一篇小短文。
要求:
(1)文中需包括图中至少三项信息,并可作适当发挥;
(2)文中不得出现自己的真实姓名、班级和校名;
(3)词数80词左右。
My School Life
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:我妈妈星期天有时去购物。
考查频度副词辨析。sometimes有时;never从不;seldom很少;hardly ever几乎从不。根据“My mother ... goes shopping on Sundays.”可知,句子描述星期天购物这一习惯性动作,“sometimes”表示“有时发生”,符合一般生活习惯的常见描述,且为中性频率副词,无否定或极端含义。故选A。
2.A
【解析】句意:我妈妈现在没有在做饭。她正在打扫房间。
考查现在进行时和主谓一致。根据时间状语“now”,句子表示当前正在进行的动作,需用现在进行时(be动词+现在分词)。主语“My mother”为第三人称单数,be动词用“is”,否定形式为“is not cooking”。故选A。
3.B
【解析】句意:——你妹妹现在正在做家庭作业吗?——不,她没有。她正在看电视。
考查现在进行时。根据“now”和答语中的“isn’t”“She’s watching TV”可知,句子要用现在进行时,结构为“be+现在分词”;主语“your sister”是第三人称单数,be动词用“is”。故选B。
4.B
【解析】句意:他这些天在学习法语。他想去巴黎。
考查现在进行时。learns学习,一般现在时;is learning正在学习,现在进行时;learned学习了,一般过去式;will learn将要学习,一般将来时。根据时间状语“these days”,表示当前正在进行的动作,因此应使用现在进行时“is learning”。故选B。
5.B
【解析】句意:这是一本令人惊奇的书。
考查冠词辨析。a不定冠词,表泛指,用在辅音音素开头的单词前;an不定冠词,表泛指,用在元音音素开头的单词前;the定冠词,表特指;/零冠词。根据“book”为可数名词单数,且此处表泛指可知,此处应用不定冠词,而由于“amazing”以元音音素开头,故选B。
6.D
【解析】句意:——这些是你的书吗?——不,它们是她的。我的书在桌子上。
考查代词辨析。my我的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;her她的,形容词性物主代词;hers她的,名词性物主代词。根据“No, they are…”可知,书应属于别人,且需填名词性物主代词指代“books”。故选D。
7.B
【解析】句意:经常说“请”和“谢谢”是有礼貌的,即使是对家人。
考查形容词辨析。rude粗鲁的;polite有礼貌的;lucky幸运的;glad高兴的。根据“say ‘please’ and ‘thank you’ very often”可知,经常说礼貌用语是有礼貌的行为,故选B。
8.B
【解析】句意:我们每个月都有一个英语派对。
考查冠词的用法。a泛指“一个”,用于辅音音素开头的单词前;an泛指“一个”,用于元音音素开头的单词前;the特指;/零冠词。名词“English”以元音音素/ /开头,故用“an”表示泛指。故选B。
9.A
【解析】句意:李老师这学期教我们地理,她教得非常好。
考查代词宾格与副词用法。us我们,人称代词宾格;we我们,人称代词主格;good好的;well好地。第一空,动词“teaches”(教)后面需要接宾语,表示“教我们”,应用人称代词的宾格形式“us”。第二空,修饰动词“teaches”(教得如何),应用副词“well”来修饰,意为“教得好”。故选A。
10.D
【解析】句意:拥有健康的生活方式对我们来说是重要的。
考查it的固定句型。分析句子可知it是形式主语,应用不定式作真正主语。“对某人来说做某事是……的”用句型“It is+adj.+for sb. to do sth.”或“It is+adj.+of sb. to do sth.”,用of时,形容词修饰人的性格品质;用for时,形容词修饰事物的特点。这里表示“拥有健康的生活习惯是重要的”,应用介词for。故选D。
11.C
【解析】句意:——爸爸,我可以问你一个问题吗?——当然。我在听。
考查时态和不及物动词。根据“May I ask you a question, Dad ”和“Of course.”可知,孩子请求提问,爸爸回应时表示“正在注意听”,强调动作正在进行,需用现在进行时“am/is/are+动词现在分词”,主语为I,be动词用am;listen是不及物动词,后接宾语时才需加to,本句无宾语,无需加to。故选C。
12.C
【解析】句意:Jack不喜欢和他姐姐去购物,因为他讨厌从一个商店走到另一个商店,并且携带所有的包。
考查动词辨析。buy买;take拿、带;carry携带;bring带来。根据“he hates to walk from one shop to another and…all the bags.”可知,在购物情境中,从一个商店到另一个商店移动时,需要随身携带购买的物品,“carry”专指此动作,准确表达了“搬运包”的体力负担,与逻辑一致。故选C。
13.B
【解析】句意:这是一个希腊传统,在门上挂一个洋葱来庆祝新年。
考查冠词辨析。第一个空修饰“Greek tradition”希腊传统,tradition为可数名词,以辅音音素开头,此处泛指一个传统,需用不定冠词“a”;第二个空修饰“onion”洋葱,onion为可数名词,且以元音音素开头,需用不定冠词“an”。故选B。
14.B
【解析】句意:每个人都在忙着做家务,桑迪和她的组员现在正在清空垃圾桶。
考查主谓一致和动词的时态。主语“Sandy with her group members”中,核心主语是“Sandy”,介词短语“with her group members”不影响主语的数,因此谓语动词需用第三人称单数形式;时间状语“now”表示动作正在进行,需用现在进行时(be动词 + 现在分词),此处用is emptying,故选B。
15.B
【解析】句意:——艾米,你又在喝奶茶吗?你多久买一次?——总是买。如你所知,我喜欢甜食。
考查频率副词辨析。Never从不;Always总是;Sometimes有时;Seldom很少。根据“As you know, I have a sweet tooth.”可知,艾米喜欢甜食,因此她买奶茶的频率很高。故选B。
16.B 17.B 18.A 19.D 20.A 21.C 22.D 23.C 24.A 25.C
【导语】本文主要讲述山姆早上晚起15分钟,匆忙上学后发现忘带数学作业,这让他明白好习惯的重要性,随即求助妈妈送作业。
16.句意:但今天早上,米勒夫人叫他起床时,他说:“妈妈,再让我睡十五分钟吧。”
go to sleep去睡觉;get up起床;sit down坐下;go home回家。根据“‘Mom, please let me sleep for fifteen more minutes.’”并结合空处所在句“Mrs. Miller asks him to...”可知,米勒夫人叫他“起床”。故选B。
17.句意:“但现在已经是七点了,”米勒夫人说道。“我知道,妈妈。我上学不会迟到的。”
good好的;late晚的;free空闲的;early早的。根据前文“‘Mom, please let me sleep for fifteen more minutes.’”并结合空处所在句“‘But it’s seven o’clock now,’says Mrs. Miller.‘I know, Mom. I will not be...for school.’”可知,我上学不会“迟到的”。be late for是固定搭配,意为“迟到”。故选B。
18.句意:快速吃完早餐后,他从沙发上拿起书包,飞快地跑去学校。
breakfast早餐;lunch午餐;brunch早午餐;supper晚餐。根据“So Sam gets out of bed at a quarter past seven this morning. After having a quick...”可知,7:15起床后应是吃“早餐”的时间。故选A。
19.句意:快速吃完早餐后,他从沙发上拿起书包,快速地跑去学校。
early早地;freely自由地;easily容易地;quickly快速地。根据“After having a quick breakfast, he gets his schoolbag from the sofa and runs to school...”可知,快速吃完早餐后,他从沙发上拿起书包,“快速地”跑去学校。故选D。
20.句意:“太好了!我晚起十五分钟也没关系,”山姆心想。
thinks想;writes写;watches观看;speaks说。根据“‘Great! It’s OK for me to get up fifteen minutes late,’”Sam...”可知,这是山姆心里的想法。故选A。
21.句意:但当山姆查看他的书包时,他发现他的数学作业不在里面。
looks for寻找;finds找到;looks into查看;朝里面看;tries尝试。根据“But when Sam...his schoolbag, he finds that his math homework isn’t in it.”可知,当山姆“查看”他的书包时,发现他的数学作业不在里面。故选C。
22.句意:“它在哪里?”哦,不!它就在我桌子上。我上学前总是会先看看我的书包。但今天我没时间这么做,”山姆自言自语道。
How如何;What什么;Who谁;Where哪里。根据前文“...he finds that his math homework isn’t in it.”并结合本句“‘...is it ...’”可知,空处是询问数学作业在“哪里”。故选D。
23.句意:“它在哪里?”哦,不!它就在我桌子上。我上学前总是会先看看我的书包。但今天我没时间这么做,”山姆自言自语道。
or或者/否则;and和;but但是;so所以。根据“‘I always look at my schoolbag before going to school...today I don’t have time to do that’”可知,我上学前总是会先看看我的书包“但”今天我没时间这么做。故选C。
24.句意:现在,他知道养成好习惯是件好事。
habits习惯;stories故事;tests测试;questions问题。根据“Now, he knows that it’s good to have good...”可知,养成好“习惯”是件好事。故选A。
25.句意:山姆给妈妈打电话说:“妈妈,我需要你的帮助。我的数学作业在桌子上。请您快点把它拿给我。”
love爱;food食物;help帮助;time时间。根据“‘Mom, I need your...’”可知,妈妈,我需要你的“帮助”。故选C。
26.C 27.A 28.C 29.B 30.B
【导语】本文主要讲了新老师Miss Jones通过关心和鼓励,帮助原本成绩差的Bill努力学习并取得进步的故事。
26.细节理解题。根据“Bill often sleeps in class and does his homework badly. He always fails in exams.”可知,因为他经常上课睡觉、作业做得很差。故选C。
27.词句猜测题。根据“Just try it. I believe you can.”可知,老师在鼓励Bill。故选A。
28.细节理解题。根据“She tells him that she cares about him and believes in him.”和“Miss Jones often helps Bill with his homework.”可知,她关心Bill并经常帮他学习。故选C。
29.推理判断题。根据“She tells him that she cares about him and believes in him.”和“Miss Jones often helps Bill with his homework. Sometimes she cooks for him.”可知,Miss Jones细心又善良。故选B。
30.推理判断题。根据“From then on, he works hard.”和“he gets the fourth place in his class.”可知,在Miss Jones的帮助下Bill改变了很多。故选B。
31.C 32.D 33.A 34.B 35.A
【导语】本文是一篇记叙文,介绍作者最爱的春节,讲述春节的时间、节前准备、除夕及新年当天的习俗,表达对春节阖家团圆氛围的喜爱。
31.细节理解题。根据“It usually comes in January or February”可知,春节通常在一月或二月到来,故选C。
32.细节理解题。根据“They clean their houses...Parents often buy new clothes...People also put up Spring Festival couplets”可知,春节前人们会打扫房子、买新衣、贴春联,故选D。
33.细节理解题。根据“On New Year’s Eve, all family members get together for a big dinner. We eat dumplings...”可知,除夕夜人们吃饺子,故选A。
34.细节理解题。根据“Children are very happy because they can get a lot of red envelopes”可知,孩子们开心是因为能得到红包,故选B。
35.最佳标题题。结合全文可知,全文围绕“我最喜爱的节日”展开,描述了春节的时间、准备活动、庆祝活动及作者感受,最佳标题是My Favorite Festival,故选A。
36.B 37.C 38.C 39.D 40.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了海南新建的一条既方便人们游览又不伤害雨林的公路,进而引出雨林的重要性,阐述了雨林面临的危机,并呼吁人们共同保护雨林。
36.细节理解题。根据文章第一段“Guess what Hainan has a great new road now.”可知,这条新公路在海南。故选B。
37.词句猜测题。根据文章第三段“These trees make clean air for us to breathe.”以及常识可知,树木制造出清洁的空气供我们呼吸,所以“breathe”意为“呼吸”。故选C。
38.细节理解题。根据文章第六段“People cut down trees to build farms and houses. This means animals lose their homes, and it also makes the Earth warmer.”可知,雨林遇到麻烦是因为人们砍伐树木来建造农场和房屋。故选C。
39.细节理解题。根据文章倒数第二段“We can learn about them and tell others why they are important.”可知,我们可以通过了解雨林并告诉别人它们的重要性来帮助保护雨林。故选D。
40.最佳标题题。文章先介绍了海南的新公路,接着重点阐述了雨林的重要性、面临的危机以及保护雨林的措施,核心是强调保护雨林的必要性。所以“Why We Need to Protect Rainforests”最适合作为本文标题。故选B。
41.B 42.G 43.D 44.F 45.C
【导语】本文是一篇对话。A在图书馆捡到了一本词典,正在和Peter讨论如何归还失主Gina Green的事宜。
41.根据“Is it yours ”可知,A捡到了某样东西正在询问失主。因此,空处应说明捡到了什么。选项B“我在图书馆捡到了一本字典。”符合语境。故选B。
42.根据“No, mine is on my desk. Oh, look!”以及“Who is Gina Green ”可知,B在确认物品不是自己的之后,发现了上面的名字,从而引出A的询问。因此,空处应提到名字Gina Green。选项G“上面有Gina Green这个名字。”符合语境。故选G。
43.根据“She’s my friend.”以及“She isn’t come to school today.”可知,A得知那是B的朋友后,询问她的下落,而B解释了她不在的原因。因此,空处应询问她现在在哪。选项D“她现在在哪儿?”符合语境。故选D。
44.根据“She isn’t come to school today.”以及“Mr. Green Your English teacher ”可知,既然Gina不在,B建议将东西交给与Gina有关系的人(即Mr. Green),从而引出A对Mr. Green身份的确认。因此,空处应建议把东西交给Mr. Green。选项F“你可以把它拿给Green先生。”符合语境。故选F。
45.根据“He has a class at 3:15 p.m. in Classroom 606.”可知,B提供了具体的时间和地点供A去找人。因此,空处应表示A可以在那里找到他。选项C“我想你可以在那里找到他。”符合语境。故选C。
46.puts up
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“张贴”,对应的英文短语是“put up”。由于主语“Our class teacher”是第三人称单数,时态为一般现在时,谓语动词用第三人称单数形式。故填puts up。
47.amazing
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“令人惊叹的”。amazing“令人惊叹的”,形容词作定语修饰名词picture。故填amazing。
48.culture
【解析】根据中英文对照可知,此处应填culture“文化”,是不可数名词,作动词短语learn about的宾语。故填culture。
49. get over any problem
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“克服任何难题”,get over any problem“克服任何难题”。故填get;over;any;problem。
50. is practising/practicing in the hope of
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“正在练习”和“抱着……的希望”,practise/practie“练习”,为动词,“these days”提示此处句子是现在进行时,主语是第三人称单数,故be动词用is,其后用动词的现在分词;in the hope of“怀着……的希望”。故填is;practising/practicing;in;the;hope;of。
51.Unhappy./They (usually) feel unhappy (about ants/them)./They are unhappy/not happy. 52.They keep going./They just keep going. 53.It asks other ants./It asks others for help. 54.In their/the (warm) nest./They can stay in their/the (warm) nest. 55.We/I can/should work hard/help each other.
【导语】本文从蚂蚁的身上总结了三种可贵的品质:永不放弃、懂得求助以及未雨绸缪。
51.根据“Some people usually feel unhappy about them.”可知,有些人通常对蚂蚁感到不满。故填Unhappy./They (usually) feel unhappy (about ants/them)./They are unhappy/not happy.
52.根据“They just keep going.”可知,当遇到障碍时,蚂蚁只是继续前进。故填They keep going./They just keep going.
53.根据“When a load is too big for one ant to carry, the ant asks other ants for help.”可知,当负荷太重时,蚂蚁会向其他蚂蚁求助。故填It asks other ants./It asks others for help.
54.根据“the ants can stay in their warm nest”可知,冬天来临时,蚂蚁可以待在它们温暖的巢穴里。故填In their/the (warm) nest./They can stay in their/the (warm) nest.
55.本题为开放性试题,可从文中蚂蚁的不同品质(如坚持不懈、团结合作、提前规划等)中任选一点进行回答,但需注意避免直接使用文中已有的例句。故填We/I can/should work hard/help each other.(答案合理即可)
56.is 57.clubs 58.watching 59.to choose 60.interested 61.amazing 62.feelings 63.acts 64.Exactly 65.her
【导语】本文主要介绍了莉莉在学校的社团活动及感受。
56.句意:她的学校有令人兴奋的消息。根据“This term, her school has...”可知句子用一般现在时,news是不可数名词,be动词用is。故填is。
57.句意:这学期,她的学校有五十多个学生社团。more than fifty后加可数名词复数clubs“社团”。故填clubs。
58.句意:莉莉加入了电影俱乐部,因为她喜欢看电影。enjoy doing sth.“喜欢做某事”,动名词作宾语。故填watching。
59.句意:莉莉很高兴选择了这个社团。be happy to do sth.“很高兴做某事”,动词不定式作原因状语。故填to choose。
60.句意:莉莉对科幻电影感兴趣。be interested in“对……感兴趣”,形容词短语。故填interested。
61.句意:这些电影是关于未来的世界,它们真的很令人惊叹。主语they指物,此处用形容词amazing“令人惊叹的”作表语。故填amazing。
62.句意:莉莉经常在看完电影后与朋友们分享她的想法和感受。根据“her ideas and...”可知此处用名词复数feelings“感受”。故填feelings。
63.句意:有时,她甚至表演她最喜欢的部分。根据“often shares”可知句子用一般现在时,主语是she,谓语动词用第三人称单数形式acts“表演”。故填acts。
64.句意:确实如此!此处用副词exactly“确实如此”作状语,修饰整个句子,句首首字母大写。故填Exactly。
65.句意:俱乐部让她快乐,打开了她的思想。修饰名词mind用形容词性物主代词her“她的”。故填her。
66.例文
My School Life
My school life is busy and colorful. On weekdays, I get up at 7:00 and have lessons from 8:00 to 16:30. My favorite subject is English. I like it because my English teacher is kind, and it helps me talk to people from other countries.
After class, I join the football club. I practice with my friends twice a week, and we often play fun matches. There is a quiet reading room in my school. I go there every Friday afternoon to read storybooks. I really enjoy my school life!
【解析】[总体分析]
①题材: 本篇是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:需从思维导图中选取至少 3 个要点;语句通顺,无语法和拼写错误。
[写作步骤]
第一步:开篇引入,用一句话总起,点明校园生活的整体感受;
第二步:主体展开,选取 3 个以上思维导图中的要点,结合从句和细节进行描写,如日常作息、喜欢的科目、课后活动、学校的特别场所等;
第三步:结尾总结,总结表达对校园生活的喜爱。
[亮点词汇]
①colorful丰富多彩的
②busy忙碌的
③quiet安静的
[高分句型]
①I like it because my English teacher is kind, and it helps me talk to people from other countries.(because引导原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)