/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)
期末学业评价培优卷
本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在相应位置,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案写在指定位置上,考试结束后,将本试卷交回。
祝你考试顺利!
第I卷(选择题)
注意事项:
1. 每题选出答案后,用2B铅笔把指定位置上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。
2. 本卷共四大题,共60分。
一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
1.Tom’s Chinese ________ a lot since he came to our school. He often practices it with us.
A.improves B.has improved C.will improve D.improved
2.—When shall we go and visit Hefei Science and Technology Museum I look forward to visiting it.
—Not until your homework ________ tomorrow.
A.will finish B.have finished C.will be finished D.is finished
3.The first World Humanoid Robot Games ________ in Beijing in August, 2025.
A.hold B.are held C.were held D.held
4.Paper folding artwork ________ by people of all ages in Jiangxi Province, as it shows great traditional charm (魅力).
A.has enjoyed B.is enjoyed C.was enjoyed D.will enjoy
5.Going to school by subway is ________ than by car during rush hours.
A.fast B.faster C.fastest D.the fastest
6.Tara didn’t ________ anything about her trip. Maybe she doesn’t want to talk about it.
A.require B.avoid C.list D.mention
7.The little girl is wearing a new skirt now. She looks ________.
A.lovely B.wonderfully C.happily D.beautifully
8.To keep you healthy, you need ________ your diet.
A.to balance B.to balancing C.balances D.balanced
9.Steve________ much healthier since he started running every morning.
A.becomes B.became C.is becoming D.has become
10.—Our city is becoming greener.
—That’s right. A lot of trees ________ every spring.
A.plant B.planted C.were planted D.are planted
11.Lugou Bridge is one of ________ stone bridges in Beijing.
A.old B.older C.oldest D.the oldest
12.Mr. Wang ________ science in the community college for over three years.
A.is teaching B.has taught C.taught D.will teach
13.Don’t make the same mistake again, or your mother will ________ you.
A.be surprised at B.be angry with
C.be pleased with D.be good for
14.The astronauts________ out many experiments since they entered the space station.
A.are carrying B.carried C.will carry D.have carried
15.AI-powered robots ________ in many Chinese hotels to serve customers back in 2021.
A.are used B.were used C.have been used D.had been used
二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从所给的四个选项 (A 、B 、C 、D) 中,选 出最佳选项。
Have you ever heard of the Comedy Pet Photography Awards (搞笑宠物摄影奖) This funny pet photo competition was 16 by professional photographers Paul Joynson-Hicks and Tom Sullam in 2020. The purpose is to celebrate the positive and important 17 that pets play in our lives and call on people to protect animals. In its fifth year, photographers were 18 to capture (捕捉) the silly sides of their pets.
The photos tell the stories of these funny pets stuck in unusual places, from horses to cats. They are as 19 as you can imagine. Thanks to the competition, everyone can 20 the humour and pleasure that these animals have brought.
The person who was 21 “the Comedy Pet Photographer of the Year” is Sarah Haskell. She 22 the photo of her 14-year-old dog Hector. In the photo, her lovely dog is trying to make his way through a cat flap (活动板猫洞), but without much 23 .
“Hector has brought lots of pleasure to me in the past years. I consider him to be a much-loved member of my family,” said Sarah Haskell 24 . “I have carried a 25 since school days, but it is only recently that I have worked out that pet photography, especially dog photography, is what I like doing. I’m very pleased to win the award.”
16.A.looked up B.set up C.turned up D.given up
17.A.sign B.game C.part D.record
18.A.encouraged B.warned C.helped D.promised
19.A.amazing B.terrible C.useful D.expensive
20.A.check B.influence C.store D.enjoy
21.A.carried B.named C.offered D.taught
22.A.controlled B.forgot C.took D.replaced
23.A.energy B.truth C.value D.success
24.A.excitedly B.nervously C.angrily D.quickly
25.A.bicycle B.camera C.watch D.radio
三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy, and he spent many years in the 1960s and 1970s in a special hospital for people with mental health problems.
After leaving the hospital, Adams made a firm decision to become a doctor, so he enrolled in a medical school in Virginia, USA.But from the start, he stood out for doing things differently. Unlike his peers who followed strict medical rules, he refused to wear the cold, impersonal white coats most doctors wore; instead, he chose to wear colorful shirts decorated with flowers when visiting patients, hoping to break the tense atmosphere of hospitals. He also took time to chat with patients, tell light-hearted jokes, and do whatever he could to make them laugh. It was a choice that made many doctors at the medical school see him as “too unprofessional” and they didn’t like Adams very much because he was too different.
But Adams firmly believed that people in hospital needed more than just medicine. He saw unhappy and lonely people, and he tried to help them as patients, but as people too. With children in the hospital, he went even further. He spent a lot of time with them, and often put a special red nose on his face to look like a clown and to make the children laugh, therefore reducing their fear of treatments.
When he finished medical school and became a doctor, Adams opened his own hospital, called The Gesundheit Institute, together with some other doctors. They wanted it to be a place with a different way of working with sick people.
Hunter Adams became famous during the 1980s, and in 1998, Universal Pictures made a film about his life. It was very successful. In the film called Patch Adams, Robin Williams played Adams. Williams
said, “Hunter is a really warm person, who believes that patients need a doctor who is a friend. I enjoyed playing him.”
26.What influenced Adams most in choosing his future job
A.His family background. B.His medical knowledge.
C.His friendship at school. D.His childhood experience.
27.Which is closest in meaning to the underlined phrase “enrolled in” in Paragraph 2
A.Joined. B.Built. C.Started. D.Controlled.
28.What can we learn about Adams from the passage
A.Adams started The Gesundheit Institute on his own.
B.Adams was viewed as a successful doctor in his time.
C.Adams acted in a film made by Universal Pictures later in his life.
D.Adams was disliked by the doctors and patients at the medical school.
29.Which word can best describe Adams
A.Thankful. B.Humorous. C.Caring. D.Honest.
B
Keeping a fish is a fun and easy way to have a pet. But you need to know how to take good care of it. Here are some simple tips to help your fish live a healthy life.
TankA single small fish only needs a very small tank, but it must have enough space to swim freely. If you keep several fish, a large tank is necessary to avoid overcrowding which can make fish sick. Remember to clean the tank once a week to make sure the water is clean and safe for your fish.
WaterAlways use clean treated water. Tap water may have chemicals harmful to fish. Use a filter (过滤器) to keep the water clean and change about one-third of the water every week. Besides, make sure the water is just warm or cool enough for your fish.
FoodFeed your fish special fish food once or twice each day. Give only a little food each time. Be careful not to give too much food. Extra food will make the water dirty and can hurt your fish. A good rule is to feed only what your fish can eat in two minutes.
30.Why should you clean the tank every week
A.To help the fish grow bigger faster.
B.To keep the water clean and safe.
C.To make the tank look more beautiful.
D.To give the fish more space to swim.
31.For tap water, what should you do before using it
A.Add special fish food. B.Keep it in sunlight.
C.Make it warm with a heater. D.Take out harmful chemicals.
32.How much food should you give each time
A.As much as the fish can eat.
B.Food that lasts all day.
C.Enough to eat in two minutes.
D.More than the fish need.
33.Which of the following is a correct way to care for pet fish
A.Feed the fish special food three times a day.
B.Clean the tank often to keep your fish safe.
C.Keep several fish in a small tank to save space.
D.Make the tank water warm to make fish comfortable.
34.What is the main purpose of the text
A.To teach how to care for pet fish.
B.To show where to buy fish tanks.
C.To tell funny stories about pet fish.
D.To explain why fish make good pets.
C
Frank used to be a shy and quiet boy. During his primary school years, he seldom spoke in class. He was afraid to answer questions. He didn’t have many friends because he was too nervous to talk to others. As a result, he often felt lonely. His grades were just average (普通的).
However, when Frank entered middle school, things began to change. His teachers noticed that he was a very kind and thoughtful student. They encouraged him to speak up more in class. Slowly, Frank started to become confident. He began to answer questions actively and even joined the school’s debate team, which helped him improve his speaking skills. Of course, his grades had a great improvement.
Frank also made new friends. He joined a few clubs, including the soccer club and the art club. These club activities helped him become more outgoing. He learned how to work in a team and how to communicate better with others. Now, Frank is one of the top students in his class, and he has many good friends. He is no longer the shy boy he once was.
Looking back, Frank realizes that change is part of growing up. He’s proud of the progress he has made.
35.What was Frank like when he was in primary school
A.Outgoing. B.Shy and quiet. C.Active. D.Quiet but confident.
36.What can we learn from the text
A.Frank’s classmates all improved their grades.
B.Frank’s friends realized change was part of growing up.
C.Frank had a wonderful change with the help of the teachers.
D.Frank stopped making friends and moved to a new school.
37.What helped Frank improve his speaking skills in middle school
A.Joining the soccer club. B.Answering questions in class.
C.Joining the school’s debate team. D.Joining the art club.
38.How did Frank feel about his progress when looking back
A.Regretful. B.Proud. C.Sad. D.Worried.
39.What’s the best title of the passage
A.Frank’s favorite clubs in middle school
B.The importance of making friends
C.Frank’s change from primary school to middle school
D.How to improve speaking skills
四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
阅读下面的对话,根据上下文,从文后选择恰当的选项补全对话,使句意完整、符合逻辑。(其中有两项为多余选项)
A: What can I do for you
B: Yes, please. Today is Mother’s Day. 40 , but I don’t know what to buy.
A: Maybe you can buy some flowers.
B: Great. 41 Roses or carnations (康乃馨)
A: I think carnations are better. 42 They are for mothers.
B: 43
A: Thirty yuan a bunch (束).
B: OK. I’ll take it. 44
A: Thank you and best wishes to your mother.
A.They stand for happiness, sweetness and love.
B.Here is the money.
C.What colour are they
D.I’m looking for a gift for my mother.
E.How much are they
F.But which kind of flowers shall I buy
G.They are cheap and nice.
第Ⅱ卷(非选择题)
注意事项:
1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在指定位置上。
2. 本卷共四大题,共40分。
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
45.公共汽车抛锚了,所有乘客不得不下车。
The bus and all of the passengers had to get off it.
46.李老师耐心地教导我们如何确保这样的事情不再发生。
Miss Li patiently taught us this doesn’t happen again.
47.我希望我们的家乡会变得更加美丽和繁荣。
I hope our hometown will become and more prosperous.
48.导游告诫我们不要在恶劣的天气时爬山。
The guide climb the mountain in bad weather.
49.相反,我们按照网上的教程用它们做了一个风铃。
Instead, we used them to make a wind chime the online instructions.
六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
Confidence is very important in daily life. It can help you to develop a healthy attitude (态度). A study shows that the people who are more confident are much happier. They can have more chances to make themselves successful. But how to be more confident Here are some suggestions:
Speak loud
When you are not confident, you can’t do well what you want to do. You speak in a voice so low that you can’t do well what you want to do. (A) You speak in a voice so low that other people can hardly hear you. Try to speak loudly enough so that people can hear you clearly. The high voice can help you become more confident.
Play sports
Physical exercise makes you tired but completely relaxed.
Encourage yourself
Write down a list of things you did during the day to see how many things you have done well. Did you finish your homework Did you tell a joke that made everybody laugh (B) Give yourself praise for the good things you’ve done.
Get rid of (消除) fear.
Fear comes along with failure (失败). But it’s easy to overcome (克服) if you know that failure is part of your life. Don’t hide your head just because you said something stupid last time. Try to start again and believe you can do better.
Pick up a hobby
If you like singing, sing as much as you can. In some ways, a hobby can make you outgoing. And it will make you happy and confident.
50.How many suggestions can help you to be more confident
51.How will you become if you have a hobby
52.将短文中划线的句子 (A) 译成汉语。
53.将短文中划线的句子 (B) 译成汉语。
54.请给短文拟一个适当的标题。
七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
The Palace Museum was listed as a World Heritage Site (世界遗产地) in 1987. It has been considered a great old museum for a long time. 55 , the Palace Museum has done something new. They have designed some cultural and creative products. Nowadays, such cultural and creative products have become one of 56 (hot) topics and they are popular among Chinese people.
Since 2007, the Palace Museum 57 (come) up with more than 9,600 products. The products can bring much profit (收益). It was reported that the products 58 (sell) for billions of yuan a few years ago.
Besides the products, the Palace Museum also created 59 app called “A Day of an Emperor”. It is such an interesting app 60 it has lots of users. Users will be guided to learn a day of life and work of an emperor of the Qing Dynasty.
Several years ago, a documentary (纪录片) about the Palace Museum became popular online. Lots of people enjoy watching it, 61 (especial) the young people. They say that they can learn a lot about Chinese history and culture by watching the documentary. The documentary also makes 62 (they) want to work at the museum.
In China, some other 63 (museum) also learnt from the Palace Museum. For example, the National Museum of China has had similar projects too. China encouraged more and more museums to take different measures (措施) to make young people interested 64 Chinese history and culture.
八、书面表达(本大题共15分)
65.俗话说,“读万卷书,行万里路”。读书使人明志,读书使人在繁重学习与快速生活节奏中开拓一片思维的净土。某英文报刊正在开展以“My Reading Life”为题的征文活动。请根据以上描述及思维导图提示,写一篇英语短文,向该报刊投稿。
写作要求:
1. 条理清晰,字迹工整,词数不少于80词;
2. 文中不得出现真实人名和学校等相关信息。
My Reading Life
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:自从汤姆来到我们学校,他的中文已经提高了很多。他经常和我们一起练习。
考查现在完成时。根据句中的时间状语“since he came to our school”可知,动作从过去持续到现在,强调对现在的影响或结果,应用现在完成时,其谓语结构为have/has+过去分词。故选B。
2.D
【解析】句意:——我们什么时候去参观合肥科技馆?我期待着去参观。——直到明天你的作业完成(之后)。
考查状语从句的时态和语态。not until引导的时间状语从句中,当主句是将来时态时,从句要用一般现在时表示将来,即“主将从现”原则,所以此处要用一般现在时;your homework和动词finish之间是被动关系,因此需要用被动语态,故选D。
3.C
【解析】句意:第一届世界人形机器人运动会于2025年8月在北京举办。
考查被动语态和时态的用法。hold举办,动词原形;are held被举办,一般现在时的被动语态;were held被举办,一般过去时的被动语态;held举办,过去式。句子主语“The first World Humanoid Robot Games”是“举办”这个动作的承受者,需用被动语态;且时间“in August, 2025”是过去的时间,要用一般过去时的被动语态。根据这一规则可知,此处用“were held”。故选C。
4.B
【解析】句意:折纸艺术品在江西省深受各个年龄段的人喜爱,因为它展现了巨大的传统魅力。
考查一般现在时的被动语态。has enjoyed喜爱,现在完成时主动语态;is enjoyed喜爱,一般现在时被动语态;was enjoyed喜爱,一般过去时被动语态;will enjoy喜爱,一般将来时主动语态。根据“Paper folding artwork…by people”可知,主语“Paper folding artwork”与谓语动词“enjoy”之间是被动关系,表示“折纸艺术品被喜爱”,应使用被动语态,排除A、D项。根据从句“as it shows great traditional charm (魅力)”可知,此处时态为一般现在时,主句也应用一般现在时,描述当前的客观事实。故选B。
5.B
【解析】句意:在高峰时段,坐地铁上学比坐汽车更快。
考查形容词比较级。fast快的;faster更快的;fastest最快的; the fastest最快的。根据“Going to school by subway is...than by car during rush hours.”可知,than表明此处是两者比较,应用比较级形式faster。故选B。
6.D
【解析】句意:Tara没有提到关于她的旅行的任何事情。也许她不想谈论它。
考查动词辨析。require要求;avoid避免;list列出;mention提到。根据“Maybe she doesn’t want to talk about it.”可知,她不想谈论旅行,因此推测她没有提及旅行相关的事情。故选D。
7.A
【解析】句意:这个小女孩现在穿着一条新裙子。她看起来很可爱。
考查形容词作表语。lovely可爱的,形容词;wonderfully精彩地,副词;happily开心地,副词;beautifully漂亮地,副词。“look”是系动词,后接形容词作表语,选项中只有lovely是形容词,符合语法要求。故选A。
8.A
【解析】句意:为了保持健康,你需要平衡你的饮食。
考查need的用法。根据“To keep you healthy, you need…your diet.”可知,为了保持健康,你需要去平衡饮食;此处need作实义动词,常见用法为need to do sth. 表示“需要做某事”,强调主动动作,need后应接不定式to balance。故选A。
9.D
【解析】句意:自从Steve开始每天早上跑步以来,他变得更健康了。
考查现在完成时与since的搭配。becomes变得,一般现在时;became变得,一般过去时;is becoming正在变得,现在进行时; has become已经变得,现在完成时。根据时间状语“since he started running every morning”(从过去开始持续到现在),主句需用现在完成时表示动作的持续性和对现在的影响。主语Steve,谓语应用第三人称单数,因此用has become。故选D。
10.D
【解析】句意:——我们的城市正变得越来越绿。——是的。每年春天都会种很多树。
考查动词时态和语态。plant种植,动词原形;planted种植,过去式或过去分词;were planted被种植,一般过去时的被动语态;are planted被种植,一般现在时的被动语态。根据“every spring”可知,该动作为经常性、习惯性的行为,需用一般现在时;且树与种植之间为被动关系,应用一般现在时的被动语态。故选D。
11.D
【解析】句意:卢沟桥是北京最古老的石桥之一。
考查形容词最高级。根据“one of...”结构可知,此处表示“最……的之一”,需用形容词最高级,且最高级前通常加定冠词the。故选D。
12.B
【解析】句意:王老师在社区学院教科学已经超过三年了。
考查现在完成时。is teaching正在教(现在进行时);has taught已经教(现在完成时);taught教过(一般过去时);will teach将要教(一般将来时)。根据句中的时间状语“for over three years”可知,此处表示持续一段时间,强调从过去持续到现在的动作或状态,应使用现在完成时。故选B。
13.B
【解析】句意:别再犯同样的错误了,否则你妈妈会生你的气。
考查形容词短语。be surprised at对……感到惊讶;be angry with对……生气;be pleased with对……满意;be good for对……有好处。根据“Don’t make the same mistake again”和“or”可知,犯同样的错误会导致妈妈生气,be angry with符合语境。故选B。
14.D
【解析】句意:自从宇航员进入空间站以来,他们已经进行了许多实验。
考查动词时态。are carrying现在进行时;carried一般过去时;will carry一般将来时;have carried现在完成时。根据时间状语“since they entered the space station”可知,主句应用现在完成时,表示动作从过去开始一直持续到现在。故选D。
15.B
【解析】句意:早在2021年,许多中国酒店就使用人工智能机器人来服务顾客。
考查动词时态和语态。根据“back in 2021”可知,此句描述的是过去发生的事情,应该用一般过去时,且主语“AI-powered robots”和谓语“use”之间是被动关系,表示“被使用”,所以应该用一般过去时的被动语态“were used”。故选B。
16.B 17.C 18.A 19.A 20.D 21.B 22.C 23.D 24.A 25.B
【导语】本文是一篇说明文。本文讲述了搞笑宠物摄影奖的相关信息,目的是庆祝宠物在我们生活中扮演的积极和重要角色并呼吁人们保护动物。
16.句意:搞笑宠物摄影奖是由专业摄影师保罗·乔因森-希克斯和汤姆·苏拉姆在2020年创立的。
looked up查阅;set up创立;turned up出现;given up放弃。根据“pet photo competition was”可知,摄影比赛是被创立的。故选B。
17.句意:其目的是庆祝宠物在我们生活中所扮演的积极且重要的角色,并呼吁人们保护动物。
sign标志;game游戏;part角色;record记录。根据“pets play in our lives”可知,宠物在我们的生活中扮演着重要角色。故选C。
18. 句意:在该奖项的第五年,摄影师们被鼓励去捕捉他们宠物的滑稽一面。
encouraged鼓励;warned警告;helped帮助;promised承诺。根据“to capture (捕捉) the silly sides of their pets.”可知,摄影师们应是被鼓励拍摄。故选A。
19.句意:它们的奇妙程度超乎你的想象。
amazing令人惊叹的;terrible糟糕的;useful有用的;expensive昂贵的。根据“funny pets stuck in unusual places”可知,在不寻常地方的有趣的宠物应是令人惊叹的。故选A。
20. 句意:多亏了这个比赛,每个人都可以享受这些动物带来的幽默和快乐。
check检查;influence影响;store储存;enjoy享受。根据“the humour and pleasure”可知,这些动物带来的幽默和快乐可以被人们享受。故选D。
21. 句意:被命名为“年度搞笑宠物摄影师”的是莎拉·哈斯克尔。
carried携带;named命名;offered提供;taught教导。根据“‘the Comedy Pet Photographer of the Year’”可知,这是个名称,此处是指被命名或评为奖项得主。故选B。
22.句意:她拍摄了她14岁的狗赫克托的照片。
controlled控制;forgot忘记;took拍摄;replaced取代。根据“the photo of”可知,她拍下了这张照片。故选C。
23.句意:在照片中,她可爱的狗正试图通过一个活动板猫洞,但不是很成功。
energy精力;truth真相;value价值;success成功。根据“trying to make his way through a cat flap, but”可知,小狗试图通过一个活动板猫洞,但不是很成功。故选D。
24.句意:“我认为他是我家庭中深受喜爱的一员,”莎拉·哈斯克尔兴奋地说。
excitedly兴奋地;nervously紧张地;angrily生气地;quickly迅速地。根据“‘the Comedy Pet Photographer of the Year’ is Sarah Haskell”和“a much-loved member”可知,结合她获奖后的情感,可知她是“兴奋地”说的。故选A。
25.句意:“我从学生时代就带着一个相机,但直到最近我才发现,宠物摄影,尤其是狗的摄影,是我喜欢做的事情。”
bicycle自行车;camera相机;watch手表;radio收音机。根据“pet photography”可知,摄影要用相机。故选B。
26.D 27.A 28.B 29.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了猎人亚当斯因自身在精神健康医院的经历,立志成为一名医生。他特立独行,用幽默和温暖的方式对待病人,尤其是孩子,并最终与其他医生共同创建了“健康研究院”的感人故事。
26.推理判断题。根据第一段“When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy, and he spent many years...in a special hospital for people with mental health problems.”以及第二段开头“After leaving the hospital, Adams made a firm decision to become a doctor...”可知,他青少年时期在精神健康医院的经历直接影响了他后来决定成为一名医生。故选D。
27.词句猜测题。根据第二段“Adams made a firm decision to become a doctor, so he enrolled in a medical school...”可知,他决定成为一名医生,因此他“进入”或“加入”了一所医学院。“enrolled in”在这里表示“加入,注册入学”的意思。故选A。
28.细节理解题。根据最后一段“Hunter Adams became famous during the 1980s...”以及全文对他积极影响病人的描述可知,亚当斯在他那个时代被视为一位成功的医生。其他选项均与原文细节不符。故选B。
29.观点态度题。全文通过描述亚当斯穿花衬衫、与病人聊天、讲笑话、扮小丑逗孩子开心等行为,展现了他对病人的关怀和体贴。因此,“有爱心的”最能形容他。故选C。
30.B 31.D 32.C 33.B 34.A
【导语】本文介绍饲养宠物鱼的简单技巧,涵盖鱼缸、水质及喂食三方面注意事项,助力鱼类健康存活。
30.细节理解题。根据“Remember to clean the tank once a week to make sure the water is clean and safe for your fish.”可知,每周清理鱼缸是为了保证水质干净且对鱼安全,故选B。
31.细节理解题。根据“Tap water may have chemicals harmful to fish. Use a filter (过滤器) to keep the water clean”可知,自来水需去除有害化学物质才能使用,故选D。
32.细节理解题。根据“A good rule is to feed only what your fish can eat in two minutes.”可知,每次喂食量应以鱼两分钟内吃完为准,故选C。
33.细节理解题。根据“Remember to clean the tank once a week to make sure the water is clean and safe for your fish.”可知,经常清理鱼缸能保障鱼的安全,是正确的养鱼方法,故选B。
34.主旨大意题。根据“Here are some simple tips to help your fish live a healthy life.”以及全文介绍的养鱼技巧可知,本文目的是教大家如何照料宠物鱼,故选A。
35.B 36.C 37.C 38.B 39.C
【导语】本文主要讲述了男孩Frank从小学时的害羞、安静、朋友少,到中学时期在老师鼓励下变得积极自信并交到朋友的变化过程。
35.细节理解题。根据文章第1段“Frank used to be a shy and quiet boy.”可知,Frank小学时是一个害羞且安静的男孩。故选B。
36.细节理解题。根据文章第2段“His teachers noticed that he was a very kind and thoughtful student. They encouraged him to speak up more in class.”以及后续的积极变化,可知是在老师的帮助下,Frank有了美好的转变。故选C。
37.细节理解题。根据文章第2段“He began to answer questions actively and even joined the school’s debate team, which helped him improve his speaking skills.”可知,是加入学校的辩论队帮助他提高了口语技能。故选C。
38.细节理解题。根据文章最后1段“He’s proud of the progress he has made.”可知,当他回顾过去时,他为自己的进步感到自豪。故选B。
39.最佳标题题。全文以时间顺序,详细对比描述了Frank从小学到中学的性格、社交和学业等方面的显著变化,因此最佳标题应概括这一核心。故选C。
40.D 41.F 42.A 43.E 44.B
【导语】本文通过描述一位顾客在母亲节为母亲购买康乃馨作为礼物的过程,展现了店员与顾客之间的交流互动,体现了节日的温馨氛围。
40.根据“Today is Mother’s Day. but I don’t know what to buy.”可知,此处B应表达为母亲找礼物的意图,选项D“我正在为我妈妈找一份礼物。”符合情景,承接母亲节背景,引出“不知买什么”的困惑,故选D。
41.根据“Maybe you can buy some flowers.”及“Roses or carnations ”可知,此处B应询问买哪种花,选项F“但是我应该买哪种花呢?”符合情景,承接“买花建议”,引出玫瑰与康乃馨的选择,故选F。
42.根据“I think carnations are better. They are for mothers.”可知,这里应说明康乃馨适合母亲的原因,选项A“它们代表着幸福、甜蜜和爱。”符合情景,解释康乃馨的寓意,呼应“为母亲准备”的主题,故选A。
43.根据“Thirty yuan a bunch.”可知,此处B应询问价格,选项E“它们多少钱?”符合情景,承接前文对康乃馨的选择,引出价格回答,故选E。
44.根据“OK. I’ll take it.”及“Thank you...”可知,此处B应付款,选项B“给你钱。”符合情景,承接“决定购买”,引出店员感谢,故选B。
45. broke down
【解析】根据中英文对比,可知缺少“抛锚”,常见的短语为break down,此处描述的是过去的事情,用一般过去时。故填broke;down
46. how to make sure
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“如何确保”,“如何确保”对应的英文短语是“how to make sure”。故填how;to;make;sure。
47. more beautiful
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“更加美丽”。more beautiful“更加美丽”,是beautiful的比较级形式,与后面的more prosperous并列作become的表语。故填more;beautiful。
48.warned us not to
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“告诫我们不要”,根据此句中文的句意可知,时态是一般过去时。“告诫”这个意思的英文单词“warn”应用它的一般过去时“warned”,此处句型结构为“warn somebody not to do something”,结合句式,此处应填“warned us not to ”,故填warned us not to。
49.according to
【解析】根据中英文对照可知,空处缺少了“按照”,英文表达为according to。故填according to。
50.5. 51.Outgoing, happy and confident. 52.你说话声音太小,以至于别人几乎听不见你。 53.为你做的好事表扬自己。 54.How to Be More Confident / Ways to Be Confident.
【导语】本文主要讲了自信在日常生活中的重要性,并给出了五条帮助人们变得更自信的建议。
50.根据“Here are some suggestions: Speak loud Play sports Encourage yourself Get rid of fear. Pick up a hobby”可知,文中一共给出了五条建议。故填5.
51.根据“In some ways, a hobby can make you outgoing. And it will make you happy and confident.”可知,拥有爱好会让人外向、快乐和自信。故填Outgoing, happy and confident.
52.句中so...that...引导结果状语从句,意为“如此……以至于……”;speak in a voice so low“说话声音太小”;hardly hear you“几乎听不见你(说话)”。故填:你说话声音太小,以至于别人几乎听不见你。
53.句中Give yourself praise是祈使句,意为“给自己表扬/赞美”;for the good things表示“为了/因为那些好事”;you’ve done是省略that的定语从句,修饰前面的the good things,意为“你做过的(好事)”。故填:为你做的好事表扬自己。
54.本文主要讲了自信在日常生活中的重要性,并给出了五条帮助人们变得更自信的建议。 根据“Confidence is very important in daily life.”以及全文内容可知,短文主要围绕自信的重要性和如何变得更自信展开。故填本文主要讲了自信在日常生活中的重要性,并给出了五条帮助人们变得更自信的建议。 根据“Confidence is very important in daily life.”以及全文内容可知,短文主要围绕自信的重要性和如何变得更自信展开。故填Confidence is very important in daily life. / How to be more confident.
55.However 56.the hottest 57.has come 58.were sold 59.an 60.that 61.especially 62.them 63.museums 64.in
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了故宫博物院近年来在文化创意产品开发、应用程序设计以及纪录片制作等方面的创新举措,以及这些举措如何成功吸引年轻人关注并了解中国历史与文化,并带动了中国其他博物馆的效仿。
55.句意:然而,故宫博物院做了一些新的事情。根据“It has been considered a great old museum for a long time.”和“...the Palace Museum has done something new.”可知,前后是转折关系,用However“然而”,位于句首,首字母大写。故填However。
56.句意:如今,这样的文化创意产品已经成为最热门的话题之一。根据“one of... (hot) topics”可知,one of后接最高级,hot的最高级是hottest,前加the。故填the hottest。
57.句意:自2007年以来,故宫博物院已经想出了超过9,600种产品。根据“Since 2007”可知,句子时态为现在完成时,主语the Palace Museum是单数,助动词用has,come up with“想出”的过去分词是come。故填has come。
58.句意:据报道,几年前这些产品卖出了几十亿元。根据“a few years ago”可知,时态为一般过去时;主语products与sell构成被动关系,用一般过去时的被动语态,主语是复数,故用were sold。故填were sold。
59.句意:故宫博物院还创建了一个名为“皇帝的一天”的应用程序。根据“...app called ‘A Day of an Emperor’”可知,此处泛指“一个应用程序”,用不定冠词a/an;app以元音音素开头,用an。故填an。
60.句意:它是一个如此有趣的应用程序,以至于它拥有大量用户。根据“such an interesting app...it has lots of users.”可知,such...that...“如此……以至于……”,引导结果状语从句。故填that。
61.句意:许多人喜欢看它,尤其是年轻人。根据“... (especial) the young people”可知,此处表示强调,用副词especially“尤其”。故填especially。
62.句意:这部纪录片也让他们想去博物馆工作。make是及物动词,后接宾语;they的宾格是them。故填them。
63.句意:在中国,其他一些博物馆也向故宫博物院学习。根据“some other... (museum)”可知,other后接可数名词复数,museum的复数形式是museums。故填museums。
64.句意:中国鼓励越来越多的博物馆采取不同的措施让年轻人对中国历史和文化感兴趣。be/become interested in...“对……感兴趣”。故填in。
65.范文:
My Reading Life
Reading has always been an important part of my life. I usually read for about half an hour every day before sleeping. I also like to take notes while reading, which helps me remember useful expressions and ideas.
My favorite kinds of books are science fiction and biographies. Science fiction books take me to amazing imaginary worlds, and biographies teach me valuable lessons from real people’s lives.
Through reading, I have not only improved my English vocabulary but also learned to think more deeply. Reading is like a window to the world—it helps me understand different cultures and broadens my mind.
In short, reading makes my life richer and more meaningful.
【解析】[总体分析]
①题材:本文为一篇记叙文,为材料作文;
②时态:主要使用“一般现在时”;
③提示:需依据思维导图四个要点展开,适当补充细节,保持内容连贯。
[写作步骤]
第一步,简要介绍自己的阅读习惯与方法;
第二步,说明自己喜欢的书籍类型并简述原因;
第三步,阐述阅读给自己带来的收获;
第四步,总结阅读对个人生活的意义。
[亮点词汇]
①take notes记笔记
②valuable lessons宝贵的经验
③broaden my mind开阔我的思维
[高分句型]
①I also like to take notes while reading, which helps me remember useful expressions and ideas. (which引导的非限制性定语从句)
②Through reading, I have not only improved my English vocabulary but also learned to think more deeply. (not only…but also…连接并列成分)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)