(期末培优卷)期末学业评价培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末学业评价培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 201.4KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2026-01-18 14:23:58

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)
期末学业评价培优卷
本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在相应位置,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案写在指定位置上,考试结束后,将本试卷交回。
祝你考试顺利!
第I卷(选择题)
注意事项:
1. 每题选出答案后,用2B铅笔把指定位置上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。
2. 本卷共四大题,共60分。
一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
1.________ clever girl Kitty is! She can come up with some creative ways to finish the task.
A.What B.How C.How a D.What a
2.—Frank is as ________ as Bill.
—Yes, but he is ________ than Bill.
A.tall; more outgoing B.taller; outgoing
C.taller; more outgoing D.tall; outgoing
3.Could you clean up the ________ after taking a shower We should keep it clean.
A.bathroom B.bedroom C.balcony D.living room
4.—What are you going to do this weekend
—I ________ go hiking with my friends, but I’m not sure.
A.must B.might C.need D.can
5.In the next few years, AI ________ an important part of many industries.
A.will become B.become C.has become D.became
6.Betty is ________ than any other girl in her class.
A.tall B.taller C.tallest D.as tall as
7.—Amy is as ________ as Alice, right
—Yes, but Amy is ________ than Alice.
A.smart; hardworking B.smarter; hardworking
C.smarter; more hardworking D.smart; more hardworking
8.—I have a problem. I bought this new laptop last week, but there is something wrong with it. I can’t even finish my work on time!
—________.
A.That’s great! Maybe it’s just a small issue. B.I am sorry! Let me see how I can help.
C.So what It’s not a big deal. D.I don’t care about your laptop.
9.The moon looks bright and ________ on Mid-Autumn Festival night.
A.round B.square C.colourful D.northern
10.My father often tells me ________ too much time playing computer games. It’s bad for my eyes.
A.not to spend B.to not spend C.not spend D.don’t spend
11.—Where would you like to go
—I’d like to go ________.
A.cold somewhere B.anywhere cold
C.somewhere cold D.cold anywhere
12.—________ creative boy Mark is!
—Yes. He can always think of wonderful ideas.
A.What B.How C.How a D.What a
13.—What did you and Amy talk about last night
—She told me about her job, her family and almost ________.
A.something B.anything C.everything D.nothing
14.—Jennifer was too nervous to express herself clearly in public.
—Maybe she should be more ________.
A.serious B.polite C.confident D.energetic
15.—How do you ________ with your best friend
—I think I’m funnier than him.
A.compare B.communicate C.perform D.describe
二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
When the weekend was coming, my parents said that they would take me to visit the West Lake. It was the first 16 I would go to visit it. How happy I was when my parents told me about it!
On Saturday morning, we 17 early. At seven, my father drove his car, with my mother and me sitting in it. After we arrived in Hangzhou, my parents first found a 18 to live in. My father knew it was difficult to 19 his car near the West Lake. So after lunch he called a taxi to get to the West Lake.
There were green 20 and beautiful flowers along the bank of the lake. Some visitors were 21 on the lake and some were walking around the lake. We walked here and there and enjoyed 22 that afternoon. The next morning we went to visit the zoo near the West Lake. We saw lots of animals in it. We 23 in it all the morning. After lunch, we sat under a tall tree to have a rest. But 24 it began to rain. Luckily, a few minutes later, the rain stopped. The sky turned 25 again. At four, we left the West Lake. Our trip was very short, but we had a wonderful time.
16.A.day B.week C.month D.time
17.A.got up B.came out C.put on D.put up
18.A.house B.place C.hotel D.hall
19.A.take B.park C.wash D.fix
20.A.shops B.schools C.trees D.streets
21.A.boating B.skating C.running D.dancing
22.A.myself B.yourselves C.themselves D.ourselves
23.A.lived B.stayed C.saw D.shouted
24.A.suddenly B.quietly C.brightly D.luckily
25.A.white B.black C.green D.blue
三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
As we know, people often ride shared bikes (共享单车) for short trips. But four students rode shared bikes from Beijing to Tianjin on April 4, 2024. Many people felt shocked at it. They couldn’t believe it. The cycling trip was 125 kilometers, and the four students rode for 10 hours and 28 minutes.
The four students are from Malaysia. They are now studying in Beijing. Their names are Li Sijing, Peng Yongzhi, Chen Yuhang and Qiu Yuxiang. They are roommates, and three of them are about to graduate (毕业) from the school. They wanted to do something special to remember their school life, so they started the trip.
Li Sijing started cycling to keep healthy at first. After losing 60 kg, he loved this sport. Later, he asked his roommates to join in cycling activities together. The trip to Tianjin was one of the activities.
Tianjin is a city with a long history and rich culture. A trip of over 100 kilometers is also good for cycling. Cycling is wonderful. It lets the four students enjoy the beauty (美景) of China.
The four students rode shared bikes to Tianjin because there was the name of their school on the bikes. They wanted to do something special with the bikes and took photos. After getting to Tianjin, they were so tired, so they took the high-speed train back to Beijing.
26.What does the underlined word “shocked” in Paragraph 1 mean in Chinese
A.担心的 B.惊讶的 C.著名的 D.兴奋的
27.What is Paragraph 2 mainly about
A.The change of the four students. B.The living habits of the four students.
C.The school life of the four students. D.An introduction to the four students.
28.Why did Li Sijing start cycling at first
A.To keep healthy. B.To join in cycling activities.
C.To visit Tianjin in a cheap way. D.To learn about the history of China.
29.Why did the students ride shared bikes to Tianjin
A.Because it was a traditional way of travelling.
B.Because the bikes carried the name of their school.
C.Because it let people enjoy the beauty of China.
D.Because it was cheap to travel in this way.
30.Which could be the best title of the text
A.A Beautiful City in China B.A Special Photo of Tianjin
C.A Special Shared Bike Trip D.A Famous School in Beijing
B
Tea Cottage Wants You!Join us in Tea Cottage—the best Chinese restaurant in town. We are now looking for someone interested in working with us.2 Cooks ☆At least two years’ work experience in a restaurant kitchen. ☆Good at making Chinese dishes. ☆Have time to work on weekends. ☆Work time: 16:00~21:00 every day ($600/ week). Waiters/ Waitresses ☆At least one year’s work experience in cafes or restaurants. ☆Part-time welcome. ☆Work time:11:00~15:00 or 16:00~21:00 ($16/ hour). 2 Cleaners ☆No experience is OK. ☆Part-time welcome. ☆Wash dishes, clean the kitchen. ☆Work time:12:00~15:00 or 17:00~22:00 ($12/ hour). We’re also looking for singers and pianists for Wednesday nights! Call Ms. Wu at 213-333-6789 .
31.What kind of restaurant is Tea Cottage
A.A Chinese restaurant. B.A British restaurant.
C.An American restaurant. D.A French restaurant.
32.How much money can a cook get every month in the restaurant
A.$600. B.$100. C.$1200. D.$2400.
33.Who has to work on weekends
A. B. C. D.
34.Who can get a job
A.Bob, a cook with a year’s work experience in a restaurant.
B.Tom, a man with no experience, wants to be a cleaner.
C.Eric, a waiter with half of a year’s experience in a restaurant.
D.Frank, a cook who can only work on Mondays to Fridays.
35.If you want to get more information, you can ________.
A.send a letter B.make a call C.send an email D.visit their office
C
During the Spring Festival, you always see red paper cuttings with lucky patterns (图案;花样) pasted on windows or doors—those delicate artworks are more than just decorations. Paper cutting, in fact, is a traditional art form in China with a long history. For thousands of years, people have loved this art. It is not just a craft, but a treasure of Chinese culture.
People make paper cuttings with simple tools: paper, scissors, and sometimes glue. The process is interesting. First, you prepare the materials. Then, you draw a design—often familiar patterns like flowers, animals, or lucky symbols. Next, you cut carefully with scissors. Finally, you can hang up the paper cutting in your living room, bedroom, or balcony to decorate the house.
Paper cutting is important in many festivals. During Spring Festival, families often put red paper cuttings on windows or doors. It brings joy and good luck. People also share paper cuttings with friends and neighbors, which helps build a warm community.
Today, this art is still loved by many people. Young people learn to make it, and artists add new ideas to keep it alive. We should treasure paper cutting, as it tells stories of Chinese life and history.
36.What is the purpose of the first paragraph
A.To lead the topic. B.To describe the history of paper cutting.
C.To explain how to make paper cuttings. D.To introduce the tools for paper cutting.
37.What tools are needed to make paper cuttings
A.Biscuits and plates. B.Scissors, paper and glue.
C.Posters and lifts. D.Luggage and rubbish.
38.Where do people often put paper cuttings
A.In the bathroom. B.In the cinema.
C.In the living room or balcony. D.In the treasure box.
39.The underlined word “delicate” in Paragraph 1 probably means “________”.
A.expensive B.beautiful C.fresh D.comfortable
40.What is the correct order (顺序) of making a paper cutting
①Cut the paper with scissors. ②Draw a design on the paper. ③Prepare paper and scissors. ④Hang up the paper cutting.
A.③→②→①→④ B.②→③→①→④
C.③→①→②→④ D.②→①→③→④
四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A: Hi, Lily! 41
B: It was fantastic! I had the best trip of my life!
A: Really Where did you go
B: 42 The mountains and rivers were amazing.
A: Wow! 43
B: I took a bamboo raft (竹筏) down the Lijiang River. The scenery looked like a painting come to life. I also tried lots of snacks, like Guilin rice noodles. 44
A: That sounds wonderful! 45
B: Yes, I went there with my parents. It was a great experience.
A.Did you go there with anyone
B.What did you do there
C.How was your holiday
D.They were so fresh and delicious!
E.You should go there in spring.
F.I went to Guilin.
G.Who did you go there with
第Ⅱ卷(非选择题)
注意事项:
1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在指定位置上。
2. 本卷共四大题,共40分。
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
46.完成这个项目后,我们将开始做下一个任务。
After finishing this project, we will to the next task.
47.如果你努力学习,你会取得好成绩的。
If you study hard, you good grades.
48.我们都相信如果你不放弃,你的梦想将会实现。
We all believe your dream will if you don’t give up.
49.城市里将会有更少的人,交通事故也将会更少。
There will be in the cities, and there will be .
50.保护我们的动物朋友是多么重要啊!
it is to protect our animal friends!
六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
Camping was the most popular way to travel during the 2025 National Day, especially among young people.
Many people searched for camping online. The number of searches grew most in Sichuan and Chongqing, and many people looked for camping road trips and beautiful landscapes there. The people there liked short trips most. While those in Guangdong Province liked to go for a picnic at campsites (营地), mountain scenery was the most interesting to tourists in Guizhou Province. Both young people and those traveling with children thought that camping was a way to feel nature and enjoy outdoor activities such as riding and boating, and they liked to visit the grassland (草原) and the sea better.
For people who traveled with their pets, they also liked camping. They thought pets were their family members, too. However, many hotels and restaurants didn’t let pets in. So camping was a good way to solve this problem.
“Camping while traveling has many benefits (好处).” A tourist said. “You can get close to nature and enjoy the beautiful sights when you open your eyes the next morning. The most important thing is that you can spend less money camping than staying in hotels!”
根据语篇内容,简要回答下列问题。
51.What was the most popular way to travel during the 2025 National Day
52.Who thought mountain scenery was the most interesting
53.Why did the people who traveled with their pets also like camping
54.What do you think of camping
55.Write an ending sentence for the passage. (不超过20词)
七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词语或填入括号中所给单词的正确形式。
During the National Day holiday, I took a two-day trip to Beijing with my parents. 56 the first day, we got up early in the morning and watched the flag-raising ceremony.
After that, we went to the Great Wall, the 57 (long) wall in the world. There were many people on the Great Wall, 58 it was very crowded. We also met many people from different 59 (country). They said the Great Wall was so fantastic.
We took quite a lot of photos on the wall and it took 60 (we) about four hours to get to the top. Then, we had our lunch on the Great Wall. Later, it started to rain 61 (heavy) on our way back in the afternoon. None of us took 62 umbrella. We had to wait a long time on the bus. It was almost eight in the evening when we came back to our hotel. We were all wet. My mother was tired. She felt 63 (lucky) because of the rain.
But it was sunny the next day. We planned 64 (visit) the Beijing Zoo. We were so happy to hear the tickets that day were free. We spent three hours in the zoo 65 (watch) different kinds of animals. In the afternoon, we started to return.
Our trip was short but I never forgot it.
八、书面表达(本大题共15分)
66.人类因梦想而伟大,人生因拼搏而精彩;梦想引领人生,拼搏创造奇迹。每个人都有梦想,你的梦想是什么?某英语学习网站正在开展“梦想成就未来”的征文比赛,请参照思维导图,写一篇英语短文,介绍一下你的理想工作。
要求:1. 短文要包含思维导图中提到的内容;
2. 词数80左右。
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:基蒂是一个多么聪明的女孩啊!她能想出一些有创意的办法来完成任务。
考查感叹句的用法。What引导感叹句时后接名词短语;How多么,引导感叹句时后接形容词/副词;How a表述错误,无此用法;What a后接可数名词单数的名词短语。感叹句的结构中,“What + a/an + 形容词 + 可数名词单数 + 主语 + 谓语!”符合本句“clever girl(聪明的女孩)”这一可数名词单数短语的语境。根据这一结构可知,此处用“What a”。故选D。
2.A
【解析】句意:——Frank和Bill一样高。——是的,但他比Bill更外向。
考查形容词原级和比较级。tall高的;taller更高的;outgoing外向的;more outgoing更外向的。根据“Frank is as...as Bill.”可知,as...as表示“和……一样”,中间用原级;根据“he is...than Bill.”可知,第二个空填形容词比较级,outgoing的比较级是more outgoing。故选A。
3.A
【解析】句意:你洗完澡后能把浴室打扫干净吗?我们应该保持它清洁。
考查名词辨析。bathroom浴室;bedroom卧室;balcony阳台;living room客厅。根据“after taking a shower”可知,此处指浴室,bathroom符合语境。故选A。
4.B
【解析】句意:——你这周末打算做什么?——我可能和我的朋友去徒步旅行,但是我不确定。
考查情态动词辨析。must必须;might可能;need需要;can可以。根据“but I’m not sure.”可知,此处表示不确定,用might。故选B。
5.A
【解析】句意:在接下来的几年里,人工智能将成为许多行业的重要组成部分。
考查动词时态。根据时间状语“In the next few years”可知,在接下来的几年里,表示将来发生的动作,需用一般将来时。故选A。
6.B
【解析】句意:贝蒂比她班上任何一个女孩都高。
考查形容词比较级。tall高的;taller更高的;tallest最高的;as tall as和……一样高。其中“than”表示比较关系,需用比较级形式“taller”。故选B。
7.D
【解析】句意:——艾米和爱丽丝一样聪明,对吗?——是的,但是艾米比爱丽丝更勤奋。
考查比较级,“as...as”中间加形容词或副词原级,表示“和……一样……”,所以第一个空用原级“smart聪明的”;根据“than”可知第二个空用比较级,“hardworking勤奋的”是多音节词,其比较级是“more hardworking”。故选D。
8.B
【解析】句意:——我遇到一个问题。我上周买了这台新笔记本电脑,但它出故障了,我甚至没法按时完成工作!——我很抱歉!让我看看能怎么帮你。
考查情景交际。That’s great! Maybe it’s just a small issue.太棒了!也许只是个小问题,不符合语境;I am sorry! Let me see how I can help.我很抱歉!让我看看能怎么帮你,符合安慰并提供帮助的语境;So what It’s not a big deal.那又怎样?没什么大不了的,不符合语境;I don’t care about your laptop.我不在乎你的笔记本电脑,不符合语境。结合对方遇到的麻烦,I am sorry! Let me see how I can help.是最得体的回应,故选B。
9.A
【解析】句意:在中秋节的夜晚,月亮看起来明亮而圆。
考查形容词辨析。round圆的;square方的;colourful多彩的;northern北方的。根据常识,月亮在这一天通常是满月(圆形的),因此描述月亮“圆”最符合情境。故选A。
10.A
【解析】句意:我爸爸经常告诉我不要花太多时间玩电脑游戏,这对我的眼睛不好。
考查动词不定式的否定形式。not to spend不要花费,动词不定式的否定形式;to not spend错误结构;not spend不要花费,动词原形;don’t spend不要花费,一般现在时的否定形式。根据“tells me…too much time playing computer games”可知,此处是tell sb. not to do sth.“告诉某人不要做某事”,应用动词不定式的否定形式作宾语补足语。故选A。
11.C
【解析】句意:——你想去哪里? ——我想去某个寒冷的地方。
考查不定代词与形容词的位置。somewhere某地,常用于肯定句;anywhere任何地方,常用于疑问句和否定句。形容词修饰不定代词时,应后置,排除选项A、选项D;该句为肯定句,应用somewhere。故选C。
12.D
【解析】句意:——Mark 是多么有创造力的男孩啊!——是的。他总是能想出很棒的主意。
考查感叹句的用法。根据“... creative boy Mark is!”可知,“creative”为形容词,“boy”为单数可数名词,符合“What a/an+形容词+名词+主语+谓语”的感叹句结构,应用“What a”引导。故选D。
13.C
【解析】句意:——昨晚你和艾米聊了什么?——她告诉了我关于她的工作、她的家庭,几乎一切。
考查不定代词辨析。something某事,用于肯定句;anything任何事,用于否定句/疑问句;everything一切;nothing没有事。根据“She told me about her job, her family…”可知,回答是肯定句,且“her job, her family”表示已谈论具体内容,排除选项B和D;“almost”意为“几乎”,需搭配表示“全部”含义的代词,强调涵盖范围广;everything符合此意,表示“几乎一切”。故选C。
14.C
【解析】句意:——詹妮弗太紧张了,以至于无法在公共场合清楚地表达自己。——也许她应该更自信些。
考查形容词辨析。serious严肃的;polite礼貌的;confident自信的;energetic精力充沛的。根据“too nervous to express herself clearly”可知,因为紧张而表达不清,所以建议应该是要更自信,C项符合。故选C。
15.A
【解析】句意:——你和你最好的朋友比较起来怎么样?——我觉得我比他更有趣。
考查动词辨析。compare比较;communicate交流;perform表演,表现;describe描述。根据答语“I think I’m funnier than him.”,这是在比较两个人的特点,可知问句是在询问比较的结果。动词“compare”与“with”搭配,表示“与……相比”。故选A。
16.D 17.A 18.C 19.B 20.C 21.A 22.D 23.B 24.A 25.D
【导语】本文记叙了作者一家周末前往杭州西湖游玩的愉快经历。
16.句意:这是我第一次去参观它。
day天;week周;month月;time次。根据“It was the first...”和“go to visit it”可知,这里是“第一次”去参观。故选D。
17.句意:星期六早上,我们很早就起床了。
got up起床;came out出来;put on穿上;put up张贴。根据“On Saturday morning, we... early.”可知,我们早上很早“起床”。故选A。
18.句意:到达杭州后,我父母先找了一个住的地方。
house房子;place地方;hotel旅馆;hall大厅。根据“to live in”,可知是找“旅馆”住宿。故选C。
19.句意:我父亲知道在西湖附近很难停车。
take带走;park停车;wash清洗;fix修理。根据“his car near the West Lake”可知,父亲知道在西湖“停车”很难。故选B。
20.句意:湖边有绿树和美丽的花。
shops商店;schools学校;trees树木;streets街道。根据“green... and beautiful flowers”可知,湖边的绿色植物应是“树木”。故选C。
21.句意:一些游客在湖上划船,一些在湖边散步。
boating划船;skating滑冰;running跑步;dancing跳舞。根据“on the lake”可知,在湖上进行的活动应是“划船”。故选A。
22.句意:那天下午我们四处走动,玩得很开心。
myself我自己;yourselves你们自己;themselves他们自己;ourselves我们自己。根据“We walked here and there and enjoyed...”可知,主语是“我们”,所以用“ourselves”,构成“enjoy ourselves”固定搭配,意为“玩得开心”。故选D。
23.句意:我们在动物园里待了整个上午。
lived居住;stayed停留;saw看见;shouted喊叫。根据“in it all the morning”可知,是“待在”动物园里。故选B。
24.句意:但突然开始下雨了。
suddenly突然;quietly安静地;brightly明亮地;luckily幸运地。根据“But... it began to rain.”可知,天气变化很“突然”。故选A。
25.句意:天空又变蓝了。
white白色;black黑色;green绿色;blue蓝色。根据“the rain stopped”和常识,雨后天晴,天空会“变蓝”。故选D。
26.B 27.D 28.A 29.B 30.C
【导语】本文主要讲述了四名在北京留学的马来西亚学生,为纪念校园生活,选择骑共享单车从北京前往天津的特殊旅程,介绍了这次旅程的背景、发起初衷、骑行缘由,以及旅程带来的独特体验。
26.词句猜测题。根据“people often ride shared bikes (共享单车) for short trips. But four students rode shared bikes from Beijing to Tianjin on April 4, 2024”和“They couldn’t believe it. The cycling trip was 125 kilometers, and the four students rode for 10 hours and 28 minutes”可知,共享单车通常被用于短途出行,而四名学生却骑共享单车完成了125 公里、耗时超10小时的北京到天津的行程,这件事超出了人们的常规认知。由此可推断“shocked”的意思是惊讶的。故选B。
27.主旨大意题。第二段依次介绍了四名学生的国籍、就读地点、姓名、室友关系,还说明其中三人即将毕业,以及他们发起这次骑行的初衷,核心是对这四名学生的基本情况做介绍。故选D。
28.细节理解题。根据“Li Sijing started cycling to keep healthy at first”可知,李思静最初开始骑行的目的是保持健康。故选A。
29.细节理解题。根据“The four students rode shared bikes to Tianjin because there was the name of their school on the bikes”可知,学生们选择骑共享单车去天津的原因是共享单车上有他们学校的名字,他们想借着印有校名的单车做一件特别的事。故选B。
30.最佳标题题。全文围绕四名学生骑共享单车从北京到天津的特殊旅程展开,讲述了旅程的背景、起因、缘由等核心内容。故选C。
31.A 32.D 33.D 34.B 35.B
【导语】本文是一则来自 “Tea Cottage” 中餐厅的招聘启事,列出了厨师、服务员、清洁工以及歌手和钢琴师的岗位要求、工作时间和薪资待遇,并提供了联系电话。
31.细节理解题。根据“Join us in Tea Cottage—the best Chinese restaurant in town.” 可知,Tea Cottage 是一家中餐厅,故选A。
32.细节理解题。根据“Work time: 16:00~21:00 every day ($600/ week).”可知,月薪约为 $600 × 4 = $2400,故选D。
33.推理判断题。根据“Have time to work on weekends.”可知,厨师需要在周末工作。选项 D 是厨师的图片,故选D。
34.推理判断题。根据“No experience is OK.”可知,Tom 无经验想应聘清洁工。故选B。
35.细节理解题。根据“Call Ms. Wu at 213-333-6789.”可知,获取更多信息的方式是打电话,故选B。
36.A 37.B 38.C 39.B 40.A
【导语】本文介绍中国传统艺术剪纸,讲述其历史、制作工具与步骤、节日用途及文化价值,强调应珍视这一艺术。
36.主旨大意题。根据“During the Spring Festival, you always see red paper cuttings with lucky patterns...Paper cutting, in fact, is a traditional art form in China with a long history.”可知,第一段由春节常见的剪纸引出剪纸这一传统艺术主题,故选A。
37.细节理解题。根据“People make paper cuttings with simple tools: paper, scissors, and sometimes glue.”可知,制作剪纸需要纸、剪刀,有时还需要胶水,故选B。
38.细节理解题。根据“Finally, you can hang up the paper cutting in your living room, bedroom, or balcony to decorate the house.”可知,人们常把剪纸挂在客厅、卧室或阳台,故选C。
39.词句猜测题。根据“those delicate artworks are more than just decorations”及剪纸的艺术属性可知,剪纸是精美的艺术品,delicate在此处意为“精美的、漂亮的”,故选B。
40.细节理解题。根据“First, you prepare the materials. Then, you draw a design...Next, you cut carefully with scissors. Finally, you can hang up the paper cutting”可知,制作剪纸的正确顺序是准备材料→画图案→用剪刀剪→挂起来,对应③→②→①→④,故选A。
41.C 42.F 43.B 44.D 45.A
【导语】本文是一段对话,主要围绕Lily的假期旅行展开。
41.根据“It was fantastic! I had the best trip of my life!”可知,此处是询问假期怎么样,选项C“你的假期怎么样?”符合语境。故填C。
42.根据“Where did you go ”可知,此处应回答去的地方,选项F“我去了桂林。”符合语境。故填F。
43.根据“I took a bamboo raft (竹筏) down the Lijiang River. The scenery looked like a painting come to life. I also tried lots of snacks, like Guilin rice noodles.”可知,此处是询问在当地做了什么,选项B“你在那里做了什么?”符合语境。故填B。
44.根据“I also tried lots of snacks, like Guilin rice noodles.”可知,此处是对桂林小吃进行评价,选项D“它们非常新鲜美味!”符合语境。故填D。
45.根据“Yes, I went there with my parents.”可知,此处是一般疑问句,询问是否和某人一起去的,选项A“你和别人一起去的吗?”符合语境。故填A。
46.move on
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“开始做/转向”。move on to (sth.)“转向,开始做(下一件事)”,will后接动词原形move。故填move on。
47. will get
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“会取得”,“会取得(成绩)”对应的英文短语是“will get”。故填will;get。
48. come true
【解析】对照中英文可知,缺少“实现”。“实现”对应的固定短语是come true,此句中will后接动词原形,构成一般将来时。故填come;true。
49. fewer people fewer traffic accidents
【解析】根据中英文对照可知,缺少“更少的人”和“更少的交通事故”,fewer“更少的”,修饰可数名词people“人”和traffic accidents“交通事故”。故填fewer;people;fewer;traffic;accidents。
50. How important
【解析】根据中英文对照可知,此处用感叹句型“How+形容词+主谓+其他!”,important“重要的”,形容词。故填How;important。
51.Camping. 52.Tourists in Guizhou Province. 53.Because many hotels and restaurants didn’t let pets in. 54.I think camping is a good way to travel. 55.More people will love camping trips in the future./Camping will be more popular next National Day.
【导语】本文讨论了2025年国庆节期间最受欢迎的旅行方式——露营,介绍了不同人群对露营的喜好及原因。
51.根据“Camping was the most popular way to travel during the 2025 National Day, especially among young people.”可知,2025年国庆节期间最受欢迎的旅行方式是露营。故填Camping.
52.根据“While those in Guangdong Province liked to go for a picnic at campsites (营地), mountain scenery was the most interesting to tourists in Guizhou Province.”可知,贵州省的游客认为山景是最有趣的。故填Tourists in Guizhou Province.
53.根据“For people who traveled with their pets, they also liked camping. They thought pets were their family members, too. However, many hotels and restaurants didn’t let pets in. So camping was a good way to solve this problem.”可知,带着宠物旅行的人也喜欢露营,因为许多酒店和餐馆不允许宠物进入,露营是解决这个问题的好方法。故填Because many hotels and restaurants didn’t let pets in.
54.根据“‘Camping while traveling has many benefits (好处).’ A tourist said. ‘You can get close to nature and enjoy the beautiful sights when you open your eyes the next morning. The most important thing is that you can spend less money camping than staying in hotels!’”可知,露营有很多好处,比如可以亲近自然,欣赏美景,还可以省钱,可见露营是一种很好的旅行方式。故填I think camping is a good way to travel.
55.根据文章内容可知,本文主要介绍了露营这种旅行方式的好处和受欢迎程度,因此结尾可以预测露营未来的发展趋势,如“未来会有更多人喜欢露营旅行”或“下一个国庆节露营会更受欢迎”。故填More people will love camping trips in the future./Camping will be more popular next National Day.
56.On 57.longest 58.so 59.countries 60.us 61.heavily 62.an 63.unlucky 64.to visit 65.watching
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在国庆节期间与父母去北京旅游的经历。
56.句意:在第一天,我们早上早早起床观看了升旗仪式。空后是“the first day”,特指这次北京旅行的第一天,属于具体的某一天,因此用介词on,位于句首首字母大写。故填On。
57.句意:在那之后,我们去了长城 —— 世界上最长的城墙。空后有范围限定“in the world”(在世界上),表示在三者及以上的范围中进行比较,形容词需用最高级形式longest。故填longest。
58.句意:长城上有很多人,所以非常拥挤。根据“There were many people on the Great Wall…it was very crowded.”可知,此处表示因果关系,前因后果,so“因此”符合语境。故填so。
59.句意:我们也遇到了很多来自不同国家的人。根据“different”可知,此处用复数形式countries。故填countries。
60.句意:我们在墙上拍了很多照片,花了大约四个小时才到达顶端。位于动词后,此处应用人称代词宾格us,作宾语。故填us。
61.句意:下午返程的路上,天开始下大雨。空处修饰谓语动词,应用副词形式heavily。故填heavily。
62.句意:我们谁也没带伞。umbrella以元音音素开头,且此处泛指“一把伞”,用不定冠词an。故填an。
63.句意:因为下雨,她觉得很不幸运。前文提到“下雨、浑身湿透、妈妈很累”,这些都是不好的经历,feel是系动词,用形容词unlucky“不幸运的”作表语。故填unlucky。
64.句意:我们计划去参观北京动物园。plan to do sth.是固定搭配,意为“计划做某事”,用动词不定式to visit。故填to visit。
65.句意:我们在动物园里花了三个小时看各种各样的动物。spend time doing sth.为固定搭配,表示“花时间做某事”,用动名词形式。故填watching。
66.例文
My Dream Job
As the saying goes, “Humans are great because of dreams, and life is wonderful because of hard work.” My dream is to be a doctor, since doctors save lives and help people stay healthy—a truly meaningful and noble job.
I plan to work in a big hospital at home to serve my community. To make it happen, I’ll study hard, especially science, read medical books, and gain experience by volunteering. With effort, my dream will surely come true.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时和一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“思维导图”中的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图;
第二步,具体阐述写作内容。从“理想职业、原因、工作地点以及实现方式”几个方面重点介绍;
第三步,书写结语。表达“梦想一定会实现”的愿望。
[亮点词汇]
①save lives拯救生命
②stay healthy保持健康
③serve my community服务我的社区
④gain experience获得经验
[高分句型]
①My dream is to be a doctor, since doctors save lives and help people stay healthy—a truly meaningful and noble job.(since引导原因状语从句)
②To make it happen, I’ll study hard, especially science, read medical books, and gain experience by volunteering.(动词不定式作目的状语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录