(期末培优卷)期末学业评价培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末学业评价培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语仁爱科普版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 71.1KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2026-01-18 14:25:20

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语仁爱科普版期末学业评价培优卷
本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在相应位置,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案写在指定位置上,考试结束后,将本试卷交回。
祝你考试顺利!
第I卷(选择题)
注意事项:
1. 每题选出答案后,用2B铅笔把指定位置上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。
2. 本卷共四大题,共60分。
一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
1.This is the book _________ I bought yesterday.
A.who B.that C.whom D.whose
2.—The math problem is too difficult for me.
—Try your best. I believe you have the ________ to work it out.
A.request B.license C.ability D.guard
3.Nowadays, a large amount of information________ in various forms on the Internet.
A.stores B.is stored C.stored D.was stored
4.—Dad, ________ I join the community clean-up this weekend
—Of course you can. I’m proud of you!
A.can B.must C.need D.should
5.—Tina, is that our math teacher Mr. Wang
—It can’t be Mr. Wang. He ________ to Beijing.
A.have gone B.have been C.has gone D.has been
6.The 9th Asian Winter Games ________ in Harbin, China, from February 7th to 14th, 2025.
A.is held B.was held C.will be held D.held
7.—Ms. Liu, ________ I wear the school uniform for the open day this weekend
—No, you needn’t. You can wear your own clothes.
A.must B.will C.can D.may
8.Lucy ________ the book The Adventures of Tom Sawyer many times and she loves it very much.
A.will read B.is reading C.was reading D.has read
9.We must get up before 6:00 tomorrow morning, ______ we’ll miss the early bus.
A.and B.but C.so D.or
10.The Harbin Ice Harvest Festival ________ on the Songhua River every December.
A.holds B.held C.is held D.was held
11.The worker didn’t ________ the machine before he left. Don’t be as careless as he is!
A.turn down B.put on C.cut up D.shut off
12.Most of us ________ great progress since the beginning of this term.
A.make B.made C.will make D.have made
13.—Would you like to see the new comedy with me
—No, thanks. I ________ it twice already.
A.see B.will see C.have seen D.am seeing
14.Taking the subway during rush hour is a convenient way ________ saves a lot of time.
A.who B.whose C.which D.what
15.Hurry up, ________ we will miss the beginning of the movie.
A.and B.but C.or D.so
二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
Pineapples (菠萝) are delicious and now they have a new use—— as drones (无人机)! A research team in Malaysia has found that pineapple waste can be 16 drone parts.
Pineapples taste good but their leaves are 17 . Many years ago, the large number of pineapple leaves was a big problem. Often they became homes for dangerous 18 , like snakes. Since farmers couldn’t solve the problem, they usually 19 them. That was really bad for the environment.
20 , they now can change the pineapple waste into something valuable. The research team has 21 a way to make pineapple leaves “fly”. They turn these leaves into fibers (纤维) that can be used to 22 drone parts.
The pineapple fibers are 23 , lighter and stronger, and easier to get. When a drone is out of use, its pineapple-leaf-based parts can be buried (埋) directly without 24 the environment.
The pineapple drones can reach 1 kilometre high and fly for 20 25 . The team’s final goal is to develop larger drones. They hope that the larger drones can be used for agricultural (农业) activities.
16.A.cut down B.put on C.turned into D.broken up
17.A.useless B.helpful C.heavy D.beautiful
18.A.plants B.farmers C.vegetables D.animals
19.A.ate B.burned C.stored D.sold
20.A.Simply B.Naturally C.Luckily D.Suddenly
21.A.found B.doubted C.refused D.hidden
22.A.keep B.make C.change D.show
23.A.cheaper B.lower C.smaller D.older
24.A.cleaning B.protecting C.saving D.polluting
25.A.minutes B.days C.weeks D.years
三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
When Cash Daniels was 7, he found a plastic straw (吸管) on a beach. He felt sad because he knew that the straw could harm sea animals. Now 13, Cash works to clean up waterways.
Cash, who lives in Tennessee, learned that the Tennessee River is heavily polluted with microplastics. Microplastics are pieces from bigger plastics that break down over time. “I knew I had to do something to help stop more pollution,” Cash said.
Cash started by cleaning up the waste in the river. He searched the river by boat and found a large amount of rubbish.” I picked up 700 plastic bottles one day,” he said.
Cash is happy to clean up because he knows, he is saving lives. “I’m saving not only animal lives, but also human lives, because humans are also part of the food chain (食物链),” he said. “ ▲ ”
“Fishing lines are a big problem in Tennessee because there are a lot of fishing competitions here,” Cash said. He put 61 recycling bins in parks to recycle fishing lines. Many fishermen use them because they don’t want the areas where they fish to be polluted.
Cash hopes to encourage kids around the world to pick up rubbish.” You’re never too young to change the world. Kids may be a small part of the population, but we are 100 percent of the future,” said Cash.
26.What do we know from Paragraph 2
A.What pollutes the Tennessee River. B.When Cash started cleaning up the waterways.
C.How microplastics harm sea animals. D.How Cash solved the problem of river pollution.
27.To stop the Tennessee River from becoming more polluted, Cash first ________.
A.planted trees along the river
B.picked up the rubbish in the river
C.advised the government to make policies
D.spread the knowledge of environmental protection
28.Which of the following can be put in the “ ▲ ”
A.Animals can’t live without humans.
B.What happens to them may also happen to us.
C.Humans and animals can live together in peace.
D.Luckily, microplastics are not harmful to human health.
29.How did Cash solve the fishing line problem
A.By reducing fishing competitions.
B.By stopping fishermen from fishing.
C.By picking up fishing lines with volunteers.
D.By placing recycling bins to recycle fishing lines.
30.What does Cash want us to know
A.Kids are old enough to do things on their own.
B.Small actions can change the world.
C.Kids can make a difference to the world.
D.Controlling pollution mainly depends on kids.
B
We all know that many inventions have changed our life a lot. They play important roles in our daily life. Here are some interesting inventions.
Morpher People refuse to wear helmets (头盔) because they’re thick and heavy. Morpher is a bike helmet made of plastic (塑料). It is just as strong as traditional helmets, but it can be folded almost completely flat, making it easier to carry. Morpher may be available for sale in stores in the near future.
HyperAdapt Have you ever seen the movie Back to the Future Maybe everyone wants the pair of shoes in the movie that can tighten or loosen by themselves. Now, thanks to the Shoe Factory, the dream is realized. When you push a button on the shoe, HyperAdapt can tighten or loosen around the feet.
Flyte Flyte is a light bulb that can float (漂浮) and turn. Flyte has been popular with most people since it came out in January. The company also introduced a lot of similar products, including a planter, Lyfe, which came out in June.
Little Printer It looks lovely and is called Little Printer. This machine can print news headlines, riddles and other things on a roll (卷) of paper. If you want to make your own little newspaper, don’t forget to use it.
根据表格内容,选出最佳答案。
31.Morpher is made of ________.
A.steel B.plastic C.gold D.wood
32.What’s the main use of the Little Printer
A.To protect our heads more safely.
B.To tighten or loosen by themselves around the feet.
C.To float and turn in the water.
D.To print news headlines, riddles and other things.
33.The underlined word “button” means ________ in Chinese.
A.按钮 B.门铃 C.电梯 D.键盘
34.What kind of invention can float in the passage
A.Morpher. B.Little Printer. C.Flyte. D.HyperAdapt.
35.Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A.Maybe everyone wants the pair of shoes in the movie Back to the Future.
B.You can make your own little newspaper with the Little Printer.
C.Flyte has been popular with most people since it came out in February.
D.Morpher can be folded almost completely flat, making it easier to carry.
C
Li Lan is an English teacher at No.1 Middle School in Zhengzhou. She plans to survey the students about their English study. Here is the web page.
No. 1 Middle School Monday, March 25th, 2024 For students, English is one of the most important subjects. In order to help you all learn English better, we have a survey. Thanks for your time. Personal information: 1. Gender:□Boy □Girl 2. Age:□ Under 13 □13—15 □Over 15 Questions: 1. What do you think is the best way to learn English □Reading English sentences. □Working with a partner. □Watching English movies. 2. Do you take English classes after school □Often. □Sometimes. □Never. 3. How do you remember English vocabulary □By reading aloud. □By making word cards. □By comparing words. 4. How do you feel when you learn English □Very relaxed. □Excited. □Very upset. 5. What are you good at □English reading. □English writing. □English listening. □English speaking. Summary: You have to answer all the questions, and then you will get a school item as a gift from us. Please e-mail Mrs. Li at Lilan@. Remember to finish answering the questions before the end of March. The activity will end at 00:00 on April 1st.
阅读上面短文内容,选择正确的答案。
36.Who is this survey for
A.Teachers. B.Parents. C.Students. D.Foreigners.
37.How many questions about English study do people have to answer
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
38.What may you receive if you join the activity
A.You may get a mobile phone. B.You may get a bike.
C.You may get a ruler. D.You may get a T-shirt.
39.When can you join in this activity
A.In February. B.In March. C.In April. D.In May.
40.Where can you read the survey
A.In a newspaper. B.In a magazine. C.In an English textbook. D.On the Internet.
四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据对话内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A: Hi, Kangkang. You look unhappy! 41
B: I failed my English test again.
A: 42
B: Could you give me some advice on how to learn English well
A: Sure. I was weak in English two years ago. So I turned to Miss Wang for help. She gave me so much help.
B: 43
A: I always copy new words on pieces of paper, stick them on the wall and read them aloud when I see them.
B: Great! I will try it. 44
A: Do more reading. Try to guess the meaning of new words and get the main idea of the article.
B: Oh, I see. 45
A: Not at all.
A.Good idea.
B.What’s up
C.Sorry to hear that.
D.Thanks for telling me.
E.How about reading ability
F.It is also widely used throughout the world.
G.What’s your advice on remembering new words
第Ⅱ卷(非选择题)
注意事项:
1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在指定位置上。
2. 本卷共四大题,共40分。
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
46.这个过去的故事发生在北京的一个茶馆里。
The story in the past in a teahouse in Beijing.
47.一开始,我掌握得不好,经常遇到无法解决的问题。
At first, I couldn’t it and often met unsolvable problems.
48.无论遇到什么困难,我都会坚持我的梦想。
No matter what difficulties I meet, I will always my dream.
49.看着最终的产品,我们的心里充满了自豪。
Looking at the final product, our hearts were filled with .
50.那一刻,所有人的目光都聚焦在他身上,他感到很尴尬。
Everyone’s eyes him at that moment and he felt embarrassed.
六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
Do you believe picking up rubbish has become a world competition It might sound surprising, but it’s true. In November 2023, the first Rubbish Collection World Cup was held in Asia, drawing teams from 21 countries across the world. Following the competition rules, each team was given 60 minutes to collect as much rubbish as possible. After a lot of efforts, Britain finally won the first prize. A team member from Britain shared, “We hope more people around the world will pay attention to environmental problems and join hands to protect our planet.”
Ken, the organizer of this special event, shared the story behind his idea in an interview. Several years ago, he was shocked to find that many sea animals lost their lives after eating plastic bags and other rubbish by the bank. Since then, he has made it a daily habit to pick up rubbish on his way to the beach every morning. “Picking up a piece of rubbish may save a turtle’s life. It’s also a simple way to keep the beach clean,” Ken said. In his eyes, changing people’s opinions towards rubbish was far more important than winning a competition. “Picking up rubbish is meaningful and helpful,” Ken added. “Now, I am glad to hear that more people take part in it to protect our environment, and this is the best prize we could ever get.”
根据短文内容,回答下列问题。
51.When was the first Rubbish Collection World Cup held
52.Which team won the competition
53.How did Ken feel after he found many sea animals lost their lives
54.What did Ken think was more important than winning the competition
55.What does Ken hope to see
七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,用括号内所给单词的适当形式填空,必要时可加助动词。
A Japanese city has a problem with graffiti (涂鸦), but not the usual type of graffiti on walls. It is graffiti in sand. Officials in Tottori City (鸟取市) are asking tourists to stop 56 (write) messages and drawing pictures on its giant sand dunes (沙丘). They said the graffiti destroys the dunes and the pleasure 57 (other) get in looking at the sand. There were 58 (much) than 3,300 cases of “sand graffiti” at the tourist hot spot (地点) in the last ten years. A newspaper said there were more than 200 cases last year. In January, two tourists 59 (order) to sweep off a 25-metre-long birthday message.
Tottori’s sand dunes are famous all over Japan for their natural 60 (beautiful). They are Japan’s 61 (large) and longest dunes. The biggest dune is 50 metres high. Tottori officials want 62 (tourist) to understand how important the dunes are. They 63 (put) more signs up to ask people to respect the dunes from now on. The officials are 64 (worry) whether or not tourists will follow the rules. They said, “We want 65 (continue) to protect views of the beautiful sand dunes.” More tourists are visiting the site each year.
八、书面表达(本大题共15分)
66.假设你是李华。学校英语社团公众号打算做一期以“Space Exploration”为主题的推送,请用英语给公众号投稿,分享人类探索宇宙的宏伟画卷中,深深触动你心弦的一个瞬间、一张照片或一个故事,谈谈你最初的感受,并谈谈它如何促使你在学习或生活中迈出新的一步。提示词语:learn, important, curious, try, new
内容提示:
What moment, image, or story from space exploration moved you
Describe it and share what you felt at that time.
Tell us one new thing you’ve tried in your learning or life because of that.
Something from space exploration once moved me deeply.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:这是我昨天买的书。
考查关系代词辨析。who谁,指人;that那个,可指人或物;whom谁,宾格,指人;whose某人的/某物的,在从句中作定语。先行词book是物,需用指物的关系代词。故选B。
2.C
【解析】句意:——这道数学题对我来说太难了。——尽你最大的努力。我相信你有能力解决它。
考查名词辨析。request要求;license执照;ability能力;guard守卫。根据“Try your best. I believe you have the…to work it out.”可知,此处指有能力解决数学题。故选C。
3.B
【解析】句意:如今,大量信息以各种形式存储在互联网上。
考查主谓一致和被动语态。信息是被存储,需用被动语态,结构为be done,句首“Nowadays”表明为一般现在时,主语“a large amount of information”为不可数名词短语,谓语需用单数is,store的过去分词为stored。故选B。
4.A
【解析】句意:——爸爸,这个周末我能参加社区大扫除吗?——你当然可以。我为你骄傲!
考查情态动词辨析。can能,可以;must必须;need需要;should应该。根据答语“Of course you can.”可知,问句是用“can”请求对方许可。故选A。
5.C
【解析】句意:——Tina,那是我们的数学老师王老师吗?——不可能是王老师。他已经去北京了。
考查现在完成时。have gone to去了某地(未返回),强调动作结果和当前状态;have been to去过某地(已返回),强调经历。根据“It can’t be Mr. Wang.”可知,王老师现在不在现场,因为他去了北京且未返回,同时,主语“He”为第三人称单数,需用has形式,所以应用has gone。故选C。
6.B
【解析】句意:第九届亚洲冬季运动会已于2025年2月7日至14日在中国哈尔滨举行。
考查时态和语态辨析。is held为一般现在时被动语态,表示习惯性动作;was held为一般过去时被动语态;will be held为一般将来时被动语态;held缺少助动词,不能独立作谓语。根据时间状语from February 7th to 14th, 2025可知,表示过去时间,且主语The 9th Asian Winter Games是动作的承受者,需用一般过去时被动语态。故选B。
7.A
【解析】句意:——刘老师,这个周末的开放日我必须穿校服吗?——不,你不必。你可以穿自己的衣服。
考查情态动词辨析。must 必须;will将,会;can 可以;may 可以。根据答语“No, you needn’t.”(表示“不必”)可知,问句是在询问“是否必须”,强调义务或必要性,而must用于疑问句时正表达此意。故选A。
8.D
【解析】句意:露西已经读过《汤姆·索亚历险记》很多次,她非常喜欢这本书。
考查动词时态。“many times”表示多次重复的动作,强调过去的经历对现在的影响,且后句“she loves it very much”表明该动作导致现在的结果(喜爱此书),需用现在完成时。故选D。
9.D
【解析】句意:我们必须在明天早上6点前起床,否则我们会错过早班车。
考查连词辨析。and和;but但是;so所以;or否则。根据句意,前半句“必须在6点前起床”表示条件,后半句“会错过早班车”表示不满足该条件的负面结果,需用“否则”来连接,表示警告或选择关系。选项D符合此逻辑。故选D。
10.C
【解析】句意:哈尔滨冰雪节每年十二月在松花江上举行。
考查被动语态和时态。根据时间状语“every December”可知,句子描述习惯性动作,需用一般现在时;而且主语“The Harbin Ice Harvest Festival”是被举办的对象,应用被动语态。故选C。
11.D
【解析】句意:这个工人在离开前没有关掉机器。别像他那样粗心大意!
考查动词短语辨析。turn down拒绝,调低;put on穿上,上演;cut up切碎;shut off关闭。根据语境可知,此处描述的是工人在离开前没有关闭机器,表现出粗心大意,所以应该用shut off。故选D。
12.D
【解析】句意:从这学期开始,我们大多数人都取得了很大的进步。
考查动词时态。根据“since the beginning of this term”可知,句子是现在完成时,其结构是have/has done的形式,主语是复数形式,助动词用have,make的过去分词是made。故选D。
13.C
【解析】句意:——你想和我一起看这部新喜剧吗?——不,谢谢。我已经看过它两次了。
考查现在完成时。根据时间状语“already”,表示动作已完成且与现在相关,应使用现在完成时(have+过去分词)。故选C。
14.C
【解析】句意:在高峰时段乘坐地铁是一种方便的方式,它节省了很多时间。
考查关系代词辨析。who谁,用于人;whose谁的,表示所属关系;which哪一个,用于物;what什么,用于名词性从句。分析句子结构可知,空处引导定语从句,修饰先行词“a convenient way”,指物,在从句中作主语,应用指物的关系代词which引导从句。故选C。
15.C
【解析】句意:快点,否则我们会错过电影的开头。
考查连词辨析。and和,表并列;but但是,表转折;or或者,否则,表选择或警告性的结果;so所以,表结果。根据“Hurry up”这一祈使句可知,后句“we will miss the beginning”是在描述不快点就会导致的负面结果,表示“否则”。故选C。
16.C 17.A 18.D 19.B 20.C 21.A 22.B 23.A 24.D 25.A
【导语】本文介绍马来西亚研究团队将菠萝废料转化为无人机部件,解决环境污染问题并提升材料性能。
16.句意:马来西亚的一个研究小组发现,菠萝废料可以制成无人机部件。
cut down砍倒;put on穿上;turned into变成;broken up破碎。根据“drone parts”可知,此处指菠萝废料可以变成无人机部件,故选C。
17.句意:菠萝味道很好,但它们的叶子没用。
useless无用的;helpful有帮助的;heavy重的;beautiful美丽的。根据“Many years ago, the large number of pineapple leaves was a big problem.”可知,菠萝叶子没用,故选A。
18.句意:它们常常成为蛇等危险动物的家。
plants植物;farmers农民;vegetables蔬菜;animals动物。根据“like snakes”可知,蛇是动物,故选D。
19.句意:由于农民无法解决这个问题,他们通常会烧掉它们。
ate吃;burned燃烧;stored储存;sold卖。根据“That was really bad for the environment.”可知,燃烧叶子对环境有害,故选B。
20.句意:幸运的是,他们现在可以把菠萝废料变成有价值的东西。
Simply简单地;Naturally自然地;Luckily幸运地;Suddenly突然地。根据“they now can change the pineapple waste into something valuable.”可知,把菠萝废料变成有价值的东西是幸运的事情,故选C。
21.句意:研究小组已经找到了一种让菠萝叶子“飞”起来的方法。
found发现;doubted怀疑;refused拒绝;hidden隐藏。根据“a way to make pineapple leaves ‘fly’”可知,此处指找到了一种方法,故选A。
22.句意:他们把这些叶子变成可以用来制造无人机部件的纤维。
keep保持;make制造;change改变;show展示。根据“drone parts”可知,此处指制造无人机部件,故选B。
23.句意:菠萝纤维更便宜、更轻、更坚固,而且更容易获得。
cheaper更便宜的;lower更低的;smaller更小的;older更老的。根据“lighter and stronger, and easier to get”可知,此处指菠萝纤维的优点,应是更便宜,故选A。
24.句意:当一架无人机不再使用时,它的菠萝叶部件可以直接埋起来,而不会污染环境。
cleaning打扫;protecting保护;saving拯救;polluting污染。根据“its pineapple-leaf-based parts can be buried (埋葬) directly”可知,菠萝叶部件埋起来不会污染环境,故选D。
25.句意:菠萝无人机可以达到1公里高,飞行20分钟。
minutes分钟;days天;weeks周;years年。根据“The pineapple drones can reach 1 kilometre high and fly for 20...”可知,此处指无人机飞行的时间,应是20分钟,故选A。
26.A 27.B 28.B 29.D 30.C
【导语】本文主要介绍了13岁的Cash Daniels从7岁起关注塑料污染问题,通过清理河道垃圾、回收渔线等实际行动保护水环境,并呼吁全球青少年参与环保的故事。
26.细节理解题。根据第二段“Cash, who lives in Tennessee, learned that the Tennessee River is heavily polluted with microplastics.”可知,此处明确提及田纳西河被微塑料污染。故选A。
27.细节理解题。根据第三段“Cash started by cleaning up the waste in the river.”可知,Cash首先做出的行动是清理河里的垃圾。故选B。
28.细节理解题。根据“I’m saving not only animal lives, but also human lives, because humans are also part of the food chain (食物链)”可知,作者强调了人类也是食物链的一部分,后文需延续此逻辑:若动物因污染受害,人类最终也会受影响。选项B“发生在动物身上的事也可能发生在人类身上。”符合上下文,且与食物链概念直接关联。故选B。
29.细节理解题。根据第五段“He put 61 recycling bins in parks to recycle fishing lines.”可知,作者是通过放置了61个可回收的垃圾桶在公园里来回收钓鱼线,以此来解决钓鱼线问题的。故选D。
30.主旨大意题。根据“Cash hopes to encourage kids around the world to pick up rubbish.”以及“You’re never too young to change the world.”可知,Cash呼吁全球孩子捡垃圾,并强调再小的孩子也能改变世界。故选C。
31.B 32.D 33.A 34.C 35.C
【导语】本文主要介绍了Morpher(折叠头盔)、HyperAdapt(自动系带鞋)、Flyte(悬浮灯泡)和Little Printer(小打印机)这四项有趣且改变我们生活的发明。
31.细节理解题。根据“Morpher”部分“Morpher is a bike helmet made of plastic (塑料).”可知,Morpher这种头盔是由塑料制成的。故选B。
32.细节理解题。根据“Little Printer”部分“This machine can print news headlines, riddles and other things on a roll (卷) of paper.”可知,Little Printer的主要用途是打印新闻标题、谜语和其他东西。故选D。
33.词句猜测题。根据“HyperAdapt”部分“When you push a button on the shoe, HyperAdapt can tighten or loosen around the feet.”可知,当你按下鞋子上的这个东西时,鞋子就能自动系紧或松开。结合生活常识,这是通过按压按钮来实现的。故选A。
34.细节理解题。根据“Flyte”部分“Flyte is a light bulb that can float (漂浮) and turn.”可知,Flyte可以漂浮和旋转。故选C。
35.细节理解题。根据“Flyte”部分“Flyte has been popular with most people since it came out in January.”可知,Flyte自一月份推出以来就很受欢迎。故选C。
36.C 37.B 38.C 39.B 40.D
【导语】本文主要介绍了郑州第一中学的李兰老师计划对学生们的英语学习情况进行调查,网页上详细展示了调查的相关信息,包括调查目的、个人信息填写项、具体问题以及活动总结等,旨在帮助学生更好地学习英语,参与者完成问卷可获礼品。
36.细节理解题。根据“For students, English is one of the most important subjects. In order to help you all learn English better, we have a survey.”可知,这个调查是面向学生的,为了帮助学生更好地学习英语。故选C。
37.细节理解题。根据“Questions”部分可知,问题包括“What do you think is the best way to learn English ”“Do you take English classes after school ”“How do you remember English vocabulary ”“How do you feel when you learn English ”“What are you good at ”共五个关于英语学习的问题。故选B。
38.推理判断题。根据“You have to answer all the questions, and then you will get a school item as a gift from us.”可知,参与者要回答所有问题后会得到一件学校用品作为礼物,选项中“ruler(尺子)”属于学校用品,而“mobile phone(手机)”“bike(自行车)”“T-shirt(T恤)”不属于学校用品,可推测参加活动可能会得到一把尺子。故选C。
39.细节理解题。根据“Remember to finish answering the questions before the end of March. The activity will end at 00:00 on April 1st.”可知,活动在3月结束前都可参加,也就是3月可以参加该活动。故选B。
40.推理判断题。根据“Here is the web page.”可知,这是一个网页,所以可以在互联网上读到这个调查。故选D。
41.B 42.C 43.G 44.E 45.D
【导语】本文是一段关于英语学习建议的对话。
41.根据“You look unhappy!”以及“I failed my English test again.”可知,设空处是询问对方发生了什么事,选项B“怎么了?”符合语境。故选B。
42.根据“I failed my English test again.”可知,设空处应对此表示同情或遗憾,选项C“听到这个消息很难过。”符合语境。故选C。
43.根据“I always copy new words on pieces of paper...”可知,设空处是询问记忆单词的建议,选项G“对于记忆新单词你有什么建议?”符合语境。故选G。
44.根据“Do more reading.”可知,设空处是询问阅读能力方面的建议,选项E“阅读能力方面呢?”符合语境。故选E。
45.根据“Not at all.”可知,设空处应表示感谢,选项D“谢谢你告诉我。”符合语境。故选D。
46.took place
【解析】根据中英文对比可知,“发生”英文表达为“take place”;“故事发生”描述的是过去的事情,因此本句是一般过去时,动词用过去式。故填took place。
47.master
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“掌握”。master“掌握”,couldn’t后接动词原形。故填master。
48.stick to
【解析】根据中英文提示可知,缺少“坚持”,“坚持梦想”常用stick to one’s dream。本句时态为一般将来时,will后接动词原形,故填stick to。
49.pride
【解析】根据中英文对照可知,空处缺少了“自豪”,英文表达为pride,不可数名词。故填pride。
50. were focused on
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“都聚焦在”。“be focused on”聚焦于,固定短语;且主语为“Everyone’s eyes”,be动词用were。故填were;focused;on。
51.In November 2023. 52.Britain. 53.Shocked. 54.Changing people’s attitudes towards rubbish. 55.He hopes to see more people take part in protecting the environment.
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了首届垃圾收集世界杯的举办情况,并讲述了组织者Ken发起该活动的初衷——通过捡垃圾行动唤醒人们的环保意识,保护海洋生物与地球环境。
51.根据“In November 2023, the first Rubbish Collection World Cup was held in Asia”可知,首届垃圾收集世界杯于2023年11月举办,故填In November 2023.
52.根据“After a lot of efforts, Britain finally won the first prize”可知,英国队获胜,故填Britain.
53.根据“Several years ago, he was shocked to find that many sea animals lost their lives...”可知,Ken感到震惊,故填Shocked.
54.根据“In his eyes, changing people’s opinions towards rubbish was far more important than winning a competition”可知,Ken认为改变人们对垃圾的看法更重要,故填Changing people’s attitudes towards rubbish.
55.根据“Now, I am glad to hear that more people take part in it to protect our environment...”可推知Ken希望更多人参与环保,结合英国队员的话及肯的行动,核心是希望更多人关注环境并参与保护,故填He hopes to see more people take part in protecting the environment.
56.writing 57.others 58.more 59.were ordered 60.beauty 61.largest 62.tourists 63.will put 64.worried 65.to continue
【导语】本文讲述了日本鸟取市的沙丘因游客的“沙子涂鸦”遭到破坏,当地官员采取措施呼吁游客保护沙丘自然景观的情况。
56.句意:鸟取市官员要求游客停止在巨大沙丘上写留言和画画。“stop doing sth”表示“停止做某事”,此处用write的动名词形式writing。故填writing。
57.句意:他们说涂鸦破坏了沙丘,也破坏了其他人欣赏沙子的乐趣。此处指“其他人”,用others。故填others。
58.句意:在过去十年里,这个旅游热点有超过3300起“沙子涂鸦”案例。“more than”是固定搭配,表示“超过”,此处用much的比较级more。故填more。
59.句意:今年1月,两名游客被要求清除一条25米长的生日留言。主语“two tourists”和动词“order”是被动关系,且时间是“In January”,应用一般过去时的被动语态“were ordered”。故填were ordered。
60.句意:鸟取的沙丘因其自然美景在日本闻名。形容词“natural”后接名词,beautiful的名词形式是beauty。故填beauty。
61.句意:它们是日本最大、最长的沙丘。根据“and longest”可知,此处用large的最高级largest,与“longest”并列。故填largest。
62.句意:鸟取官员希望游客们明白沙丘的重要性。此处指“游客们”,用tourist的复数形式tourists。故填tourists。
63.句意:从现在起,他们会张贴更多标识,呼吁人们尊重沙丘。根据“from now on”可知,用一般将来时“will put”。故填will put。
64.句意:官员们担心游客是否会遵守规则。“be worried”是固定搭配,表示“担心的”,此处用worry的形容词形式worried。故填worried。
65.句意:我们想要继续保护美丽沙丘的景观。“want to do sth”表示“想要做某事”,此处用continue的不定式形式to continue。故填to continue。
66.例文:
Something from space exploration once moved me deeply. In the Tiangong class, astronauts did fun experiments in space, and seeing it all felt like discovering a whole new world—I could hardly believe my eyes. How amazing science can be!
That moment inspired me to take an important step in my learning. I started trying something new: I now spend 15 minutes every day reading about space and other science news. This habit helps me learn beyond textbooks and stay curious. As a result, I’ve become more confident in exploring unknown topics.
【总体分析】①题材:这是一篇材料作文;
②时态:使用一般过去时和一般现在时;
③提示:围绕太空探索的瞬间、感受和新尝试展开。
【写作步骤】第一步:介绍触动瞬间;
第二步:描述瞬间并分享感受;
第三步:谈一个新尝试及其影响。
【亮点词汇】①experiment实验
②amazing令人惊讶的
③unknown未知的
【高分句型】①How amazing science can be! (感叹句)
②As a result, I’ve become more confident in exploring unknown topics. (运用了比较级)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录