黑龙江绥棱林业局中学校2025-2026学年高二上学期期末测试英语试卷(含解析)

文档属性

名称 黑龙江绥棱林业局中学校2025-2026学年高二上学期期末测试英语试卷(含解析)
格式 docx
文件大小 4.6MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2026-01-19 12:21:23

图片预览

文档简介

绝密★启用前
A. The beautiful weather.
B. The recorded message.
2025—2026 学年度第一学期高一英语期末测试卷
C. The train from Penrith.
D. The unexpected appreciation.
题号
得分





总分
4.Which of the following can be the best title for the text? ______
A. An Intelligent Guard.
B. A Boring Train Story.
D. A Lovely Morning in Sydney.
C. A Different Train Announcement.
第 I 卷(选择题)
B
一、阅读理解:本大题共 15 小题,共 37.5 分。
Fruit farmers in Okayama,Japan,have managed to make peeling(去皮)a banana optional
by developing a special variety with eatable skin. The peel of their "Mongee bananas" isn't
particularly tasty, but it's much thinner and far less bitter than that of regular bananas, making it
A
Quietly sitting there reading, I found myself suddenly listening to the train guard's
1
00% eatable.
Scientists at D&T Farm in the country's Okayama Prefecture released the social media-ready
announcements. Train travelers will surely agree that when the guard makes an announcement,
whether it's the recorded message or the guard's message,few people listen to it,because it's often
quite dull or hard to understand. This one was different. I noticed that other passengers appeared
to be listening, too. Not only that, everyone was smiling!
news following months of experimenting with a freezing-and-thawing(解冻)method,which keeps
the banana tree at extremely cold temperatures followed by a dramatic heat increase. The result is
soft and thin skin that hasn't fully developed. They froze young banana trees to -60 degrees Celsius,
planting them again as they began to thaw. This apparently activated an ancient part of their DNA,
which not only allows the plant to grow in Japan's cool climate, but also speeds up its development.
While tropical varieties of bananas require two years to grow large enough for consumption(消费),
the Mongee banana needs just four months.
Why was so much attention being paid to this message? As best I can recall, the guard said
something along these lines, "Good Morning Ladies, Gentlemen and Children, this is the 7:35
a.m.from Penrith to Central and you'll be pleased to know that we are right on time.And what a
lovely morning it is in Sydney today.The sun is shining,birds are singing,and all's right with the
world. I trust you have a great day wherever you're going. Thanks for catching my train this
morning and I hope to see you again soon."
The first bunch of Mongee bananas hit department stores' shelves in the November of last year,
but getting your hand on one of these incredible fruits remains a huge challenge. D&T Farm only
produces 10 bananas per week, and they only deliver them to the Fruit Corner of Tenmanya
Okayama,a local department store.But even if you happen to find one available,you'd probably
be a bit put off by the price - 648 yen (﹩5.70)per fruit.
Quite a few people (obviously previous strangers) started talking to one another about the
guard's excellent message and how good it had made everyone feel. I started thinking about this,
and then I found the young guard and said "Were you the guard on the 7:35 a.m. from Penrith?
"
The guard seemed a bit stunned at first, replying, "Yes, yyyyes." "Well, I really appreciate
your announcement. Thank you for your extremely good message, which gave me and the other
passengers such a good start to the day. Please keep doing it." I said.
Banana peel is an excellent ingredient that can contain vitamin B6 and magnesium related to the
production of serotonin(血清素).At the same time,it has a positive effect on both brain and sleep.
Research results that ripe fruit peels have a good effect on treating prostatic hypertrophy(前列腺肥
There are two messages for me in what happened that day. Firstly, when people are happy in
their work it shows in what they do and say. Secondly, the story attaches much importance to the
benefits that accumulate from thanking people for something they've done,particularly when it's not
expected. Can you imagine the conversation that guard would have when he got home?
大)
have also been published.
John Guterman, a botanist, says, "And what about shipping? For most of the fruit's history,
the peel has provided protection,allowing it to travel long distances.A softer,more bruise-prone
banana would be a step back from hardy banana varieties that travel thousands of miles. In this
sense, the day we all stop peeling bananas and instead bite straight through their skin may still be a
long way away.
1
.Why do few train travelers listen to the announcements? ______
A. The messages are unattractive.
B. The guard's voice is not clear.
C. They usually feel sleepy.
D. They are absorbed in books.
pared with regular bananas, Mongee bananas ______ .
2
.What does the underlined word "stunned" in Paragraph 3 mean? ______
A. Patient. B. Cautious. C. Surprised.
.What might the guard talk about with his family when he got home? ______
D. Excited.
A. are far easier to peel
B. have much sweeter flesh
3
C. are much more thin-skinned
D. have a longer growth period
第 1 页,共 1 页
6
.Why is it hard to buy a Mongee banana now? ______
reason to travel.Therefore,travelling is an important part of human life and it provides knowledge
and offers all kinds of benefits (好处) to mankind.
9.What does the author want to say by mentioning the Ganga River? ______
A. The Ganga river is a good place to visit.
A. It isn't affordable at all.
B. It hasn't come into the market yet.
C. It is made for certain people.
D. Its production ability is still limited.
B. Travelling brings good changes in our life.
7
.What does Paragraph 4 mainly talk about? ______
C. Visitors fail to find the meaning of the Ganga river.
D. People should travel to experience the things in the books.
10.What is Paragraph 3 mainly about? ______
A. The traffic in earlier times.
A. The medical value of banana peel.
B. The nutrition (营养) of banana peel.
C. The way of making banana peel sweeter.
D. The studies about how to make banana peel eatable.
B. The time spent on travelling.
8
.What does John think of the Mongee banana? ______
C. Changes in means of transportation.
A. It should not be widely grown.
D. The reasons why travelling has become easier.
11.What can we know from the last two paragraphs? ______
A. Different people have different reasons to travel.
B. Businessmen always travel for a vacation.
B. It won't be spread widely soon.
C. It indicates the future of fruits with skin.
D. It has no advantage over regular bananas.
C
C. Writers travel to sell their books.
Travelling plays an important part in making us feel relaxed and happy.It also brings good changes
in our life and keeps us alive and active.Travelling gives us practical experience of things we have
studied in the books.So a person who does not travel at all does not find any meaning in the name of
Ganga River.However,if he has travelled to this place,he can truly relate everything he has studied
and will always remember each and every detail of that place.
D. Painters love travelling the most.
12.What does the author think of travelling? ______
A. Useful but expensive.
B. Important but difficult.
D. Pleasant and safe.
C. Meaningful and necessary.
D
Nowadays,many people like travelling as they want to explore the world and watch everything they
have read about.And this seems to be quite true as practical knowledge is more important and
effective (有效的).People like to visit historical places present in different parts of the world and
collect information on the same to write books and stories.
ON TUESDAY ,the Shenzhen team of Blue Sky Rescue, a nonprofit civil rescue team, confirmed
that two of its members had died trying to rescue 24 tourists who had got into difficulties.
According to the official news, it was on Monday that the rescue team received a telephone call
from 24 travelers, who were trapped in a river valley, with a storm on the way and one of the female
Travelling has become easier due to(由于)advancement in technology and transportation(交通). travelers being badly injured.
Earlier people used to travel by road or sea and it took many days to travel from one place to
another.However,now the situation has changed and people travel to far off places within hours and
minutes — thanks to well-built roads and airplanes.
The team responded immediately. However, when they helped the travelers, two team member got
trapped by the rising river water. The next day, they were confirmed dead.
The two heroes who gave their own lives to save others are being mourned by all.
People travel for different purposes,some travel for further education while others travel to relax
and enjoy.Many people take a break from their busy schedule and go for a vacation,which makes
them feel pleased and energetic (充满活力的).
Who can rescue the rescuers
? The question aroused a heated discussion among people.
Most of them think we would rather such "heroic deeds" were not required. However, that depends
on people being more sensible. In the past several years, there have been many cases in which
travelers, ignoring the signs saying certain areas are dangerous and off-limits, still have kept on
"exploring" unpaved and unmarked regions and ended up needing to be rescued. By so doing, they
put not only their own lives at risk but also the lives of those who go to their aid.
Many writers and painters travel to different places to experience some of the best things of nature
and express them in the form of paintings or books.People also travel for business purposes so as to
make money from their business.Students travel for educational purposes.Everyone has a unique
第 2 页,共 2 页
In this case, although the travelers may have been in an authorized area, they ignored the warnings
of an approaching typhoon. It was extremely
D.Everyone tries to do a goal against the other using a stick.
E.As the whole world knows,football is the king of the sports.
F.The game moves at a faster speed than the traditional baseball.
G.It is a bat and ball sport playing between two teams of eleven players.
reckless
(鲁莽)of them to travel into the wild
on such a day, as the local weather forecast had warned people against the upcoming typhoon. Two
rescuers have lost their lives because of the thoughtlessness of others.
17.A. A
B. B
B. B
B. B
B. B
B. B
C. C
C. C
C. C
C. C
C. C
D. D
D. D
D. D
D. D
D. D
E. E
E. E
E. E
E. E
E. E
F. F
F. F
F. F
F. F
F. F
G.
G.
G.
G.
G.
The law has already made it clear that if a traveler or group gets into difficulties when entering
unauthorized regions, they must bear the costs of the rescue operations. The regulations need
strengthening to deter travelers from putting their own lives and the lives of others at risk.
G
18.A. A
G
1
3.What happened to a woman traveler ? ______
19.A. A
A. She lost her way.
B. She was trapped on the mountain.
D. She was seriously hurt.
G
C. She died in the storm.
20.A. A
1
4.What is the writer's attitude towards some tourists ? ______
G
A. Critical.
B. Sympathetic.
C. Understanding.
D. Admiring.
D. separate.
21.A. A
1
5.What does the underlined word deter in the last paragraph mean ? ______
G
三、完形填空:本大题共 15 小题,共 15 分。
A. protect.
B. keep.
C. excuse.
二、阅读七选五:本大题共 5 小题,共 12.5 分。
In 2003,Mary Fran Lyons was going through chemotherapy (化疗) for cancer.One day
after(22),she went to the mall to have lunch.Lyons had lost all her(23),so she was wearing a
baseball hat.
Sports are as important as studies for students because they help students to stay focused and enjoy
working.(1)______ Here are some best sports for students to play at school.

2)______ About 250 million players in over 200 countries play this sport.The rules in football
As she was walking along,looking at the(24),a woman came close to her.She told her
something that Lyons will never(25). "I've been sent to tell you that you're going to be OK," the
woman said.
allow each team to have eleven players on the field at a time.The sport can be played almost
everywhere.It is certainly a good sport for the students in the school.
Another excellent sport for students is basketball.(3)______ Each team has five people playing in
the ground.The players compete against each other in a court (球场) to achieve the main goal of
shooting a basketball through the defenders (后卫).
Lyons stood there and(26) at her and thought, "Well,who sent you?Who are you?" And the
woman said it again, "You're going to be(27)."
Then the woman(28) walked away.Lyons watched her leave,trying to(29) what had just
happened.But nothing about the woman(30).
Volleyball is also a team sport in which two teams of six players are separated by the net.Each of the
team tries forcefully to score points by grounding the ball on the other team court under organized
rules.(4)______
"She looked like a completely(31) human being, "Lyons recalled (回忆)" I never(32) her
before,never heard of her since."
It is generally agreed that softball developed from a game called indoor baseball,first played in
Chicago in 1887.It is played with a larger ball on the smaller field.(5)______ When the weather is
bad,softball is a very good indoor sport for students.
Later,Lyons told a good friend about her unusual(33).
"And she said,'Do you(34) angles(天使)?'" Lyons recalled." And I said,More than 20 years later,
Lyons(35) to hold the experience close.
You can include these best sports for students to play at school to keep them energetic and do better
in their studies.
"If that woman were standing in front of me right now,I would say to her, 'You gave me(36)
at a time when I really needed to hear it,'" Lyons said.
A.Everybody knows that basketball is a team sport.
"And I still think of that to this day. "
B.Sports are a must for students at school or home.
22.A. failure
B. treatment
B. money
C. contact
D. rest
C.It is allowed to hit the ball with any part of the body.
23.A. hair
C. personality
D. health
第 1 页,共 1 页
3
8.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
2
2
2
2
2
2
3
3
3
3
3
3
3
4.A. books
5.A. explore
6.A. looked
7.A. late
B. streets
C. stores
D. doctors
D. discuss
D. laughed
D. fine
The homemade book bag was placed across my bed.It appeared to have taken over the entire room.I
knew that my mom had spent all day happily sewing as she pictured me proudly walking from class
to class with it over my shoulder.The next day I was to start seventh grade at a new school,in a new
B. forget
C. follow
C. ran
B. pointed
B. rich
C. quiet
8.A. simply
9.A. shout
0.A. came off
1.A. bad
B. carefully
B. repeat
C. actually
C. understand
C. held up
C. common
C. controlled
C. style
D. sadly
state,in the middle of the school year.I was nervous and excited.
D. record
D. stood out
D. attractive
D. called
That first day at school I heard the whispers."Have you seen the new girl?She's from
California.Did you see that big bag?"Then there were giggles (咯咯笑).
Because I started school in the middle of the year,all of the lockers had been assigned to other
kids.There was no extra locker available for me,so I was forced to carry all my stuff around in the
oversized bag.Wild stories flew back and forth about what I kept in the bag that never left my
side.Drugs?Some kids wondered.Clothes?Is she homeless?
B. turned down
B. responsible
B. surprised
B. experience
B. makeup
B. continues
B. luck
2.A. met
3.A. action
4.A. focus on
5.A. refuses
6.A. success
D. difficulty
D. believe in
D. wishes
D. hope
C. apply for
C. fights
There was nothing interesting in that bag,just my coat during cold weather,school books,
papers and pens.Eventually,most students pretty much ignored me,but some of the kids made fun
of my bag.People grabbed at it,pretended to treat it like a dog and tried to drop litter into it.My
teachers didn't seem to notice,probably because I didn't ever complain or ask for help.As the year
progressed,I started to hate that bag.I blamed all my problems on it.I felt helpless,alone and
homesick for California and my old friends.
C. advice
第 II 卷(非选择题)
四、语法填空:本大题共 1 小题,共 15 分。
3
7.China's Grand Canal(大运河)
For centuries,the power of Chinese emperors rose and fell with (1) (they) control of the Grand
Canal.Today,this important waterway is shorter than it once was, (2) it is still the longest
man-made river in the world and continues to play an important cultural and (3)(economy)role in
modern China.
One day toward the end of the school year,my math teacher assigned each student a partner to
work with on word problems.I was told to work with Debbie,a popular girl who was in several of
my classes.She smiled and waved me over toward her desk,so I grabbed my bag and quietly moved
toward her.As I sat down,I realized that I had never spoken to her before.
The original canal system began around the year 605, (4) Emperor-Yang realized that-in order to
feed his army--he needed a way to move food quickly from China's southern rice -growing region to
the country's north. (5) (complete) in 611,the canal grew more and more important throughout
China over the next 500 years.In 1279,Kublai Khan began to repair and build new parts of the
canal.This rebuilding work created a more direct north-south route to and from Beijing.Future (6)
注意:

1)续写词数应为 150 左右;
(rule) then continued to expand and improve the canal.In addition to (7) (move) rice around
(2)请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
China,the Grand Canal was also an important cultural waterway.Ideas,regional foods,and cultural
practices were transported from one part of China (8) another along the county's watery highway.
Today,boats still carry tons of coal,food,and other goods to points between Hangzhou and
Jining.In 2014,the historic Grand Canal was made a UNESCO World Heritage site.It (9) (hope)
that Grand Canal,one of the world's great engineering accomplishments,will continue to link north
and south China for centuries (10) (come).
"
So,what's in the bag?" Debbie asked loudly with a smile.
_
_
_
_
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Then Debbie started to laugh,not at me,but at the situation.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
五、书面表达:本大题共 2 小题,共 40 分。
_
_
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
第 2 页,共 2 页
_
_
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
39.假设上周三(11 月 9 日)你校举办了主题为"预防森林火灾"的校园活动。请你为学校英
语报写一篇报道,内容包括:



1)活动时间、地点、参加人员;
2)活动内容:观看短片、制作黑板报等等;
3)活动反响。
注意:词数 120 左右。可适当增加细节,以使行文连贯。
_
_
_
_
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
第 1 页,共 1 页
答案和解析

解析】(1)推理判断题。根据第一段 Travelling gives us practical experience of things we have studied
in the books.So a person who does not travel at all does not find any meaning in the name of Ganga River.
旅行使我们对书本上所学的东西有了实际的体验。所以一个完全不旅行的人不会在恒河的名字中找
1~4.【答案】A、C、D、C


解析】ACDC
到任何意义。)可知,作者提到恒河是为了强调旅行的意义,人们应该旅行去体验书中的东西,故选
D。
作者讲述了一次坐火车的经历,列车员快乐阳光的广播给乘客们带来了好心情.作者对列车员表示了
感谢.
(2)段落大意题。根据第三段 Travelling has become easier due to (由于) advancement in technology
and transportation(交通). (由于科技和交通的进步,旅行变得更加容易了。)可知,本段主要讲述
了旅行变得更简单方便的原因是技术和交通的进步让花费在路上的时间变短了,故选 D。
(3)细节理解题。根据第四段 People travel for different purposes (人们旅行有不同的目的)以及最后
一段 Everyone has a unique reason to travel. (每个人都有一个独特的理由去旅行。)可知,不同的人因
不同的理由去旅行。故选 A。
阅读理解考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进
行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事
实进行合乎逻辑的推理判断.
1. A.细节理解题.根据"few people listen to it, because it's often quite dull or hard to understand"可知,
由于这些消息没有吸引力,很少有人愿意听.故选 A.
2
. C.细节理解题.根据句意可知,一开始,警卫似乎有点吃惊.所以该词的意思是"惊讶".故选 C.
(4)推理判断题。根据第一段Travelling plays an important part in making us feel relaxed and happy.It also
brings good changes in our life and keeps us alive and active.Travelling gives us practical experience of
things we have studied in the books. (旅行在使我们感到放松和快乐方面起着重要的作用。它也给我们
的生活带来了好的变化,让我们保持活力和活跃。旅行使我们对书本上所学的东西有了实际的体验。)
和最后一段 Therefore,travelling is an important part of human life and it provides knowledge and offers all
kinds of benefits (好处) to mankind. (因此,旅行是人类生活的重要组成部分,它提供了知识,为人
类提供了各种各样的好处。)可知,作者认为旅行是非常有意义并且很有必要的,故选 C。
这是一篇说明文,文章主要讲述了旅行的意义以及人们旅行的目的。
3. D.细节理解题.根据"
the story attaches much importance to the benefits that accumulate from thanking people for something they'v
e done, particularly when it's not expected"可知,他回去之后,会对家人说意想不到的收获.故选 D.
4. C.主旨大意题.根据文章内容可知,本文讲述的是作者讲述了一次坐火车的经历,列车员快乐阳
光的广播给乘客们带来了好心情.是一次独特的旅程.故选 C.
5
~8.【答案】C、D、A、B

解析】1.C.细节理解题.根据第一段的 The peel of their "Mongee bananas" isn't particularly tasty,
but it's much thinner and far less bitter than that of regular bananas,making it 100% eatable.可知,与普通
做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进
行仔细分析,结合选项选出正确答案。
香蕉相比,蒙吉香蕉的皮薄得多.故选 C.
13~16.【答案】D、A、B、B
2.D.细节理解题.根据文章第三段的句子 D&T Farm only produces 10 bananas per week,
and they only deliver them to the Fruit Corner of Tenmanya Okayama, a local department store. 可知,
【解析】(1)D.细节理解题.根据第二段According to the official news, it was on Monday that the rescue
team received a telephone call from 24 travelers, who were trapped in a river valley, with a storm on the way
and one of the female travelers being badly injured. 根据官方消息,在周一,救援队接到了 24 名旅行者的
电话,他们被困在河谷中,途中有暴风雨,一名女旅行者身受重伤.可知,女旅客受了重伤.故选 D.
(2)A.观点态度题.根据第五段 By doing so, they put not only their own lives at risk but also the lives
of those who go to their aid.这样,他们不仅使自己的生命处于危险之中,而且使那些寻求援助的人的生
Mongee 香蕉现在很难买到因为它的生产能力有限.故选 D.
3.A.段落大意题.根据第四段的
Banana peel is an excellent ingredient that can contain vitamin B6 and magnesium related to the production o
f serotonin (血清素). 可知,第四段主要论述香蕉皮的药用价值.故选 A.
4.B.推理判断题.根据文章最后一段的句子 In this sense,
the day we all stop peeling bananas and instead bite straight through their skin may still be a long way away. 命受到威胁.可知,作者对一些游客是批判的.A. Critical 批判的;B. Sympathetic 同情的;C.
可知,约翰认为 Mongee 香蕉不会很快被广泛传播.故选 B.
Understanding 理解的;D. Admiring 赞赏的,故选 A.
文章介绍一种可以吃的香蕉皮,这种香蕉皮比普通的香蕉皮薄地多.
考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,
再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合
乎逻辑的推理判断.
(3)B.词义猜测题.根据上下文内容可知,The regulations need strengthening to deter travelers from
putting their own lives and the lives of others at risk.
句意为这些法
规需要加强,以阻止旅行者把自己和他人的生命置于危险之中.故意为阻止.A. protect 保护;B.
keep 保持;C. excuse 原谅;D. separate 分开,故选 B.
9~12.【答案】D、D、A、C
(4)B.标题判断题.阅读全文,根据文章内容可知,本文主要讲述了星期二,国内非营利性民间救
第 2 页,共 2 页
援队"蓝天救援"深圳队证实,其两名成员在试图营救陷入困境的 24 名游客时死亡.故选 B.
本文主要讲述了星期二,国内非营利性民间救援队"蓝天救援"深圳队证实,其两名成员在试图营救陷
入困境的 24 名游客时死亡.
得分)介绍排球运动的比赛规则,C 项"允许用身体的任何部位击球"承接前文,进一步介绍排球的规
则,符合语境。故选 C。
( 5)联系上文题。前文 It is generally agreed that softball developed from a game called indoor baseball,
first played in Chicago in 1887.It is played with a larger ball on the smaller field.(人们普遍认为垒球是从
1887 年在芝加哥首次举行的室内棒球运动发展而来的。它是在较小的场地上用较大的球进行的)介绍
一、速读全文,了解大意知主题.
阅读能力一般指阅读速度和理解能力两个方面.阅读速度是阅读最基本的能力.考生必须在十分
有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,搜寻关键词、主题句,捕捉时空、顺序、情节、 垒球是从室内棒球演变而来的,F 项"这项运动比传统的棒球运动速度要快"承接前文,指出垒球和棒
人物、观点,并且理清文章脉络,把握语篇实质.
球的区别,符合语境,其中的 The game 指代前文的 softball。故选 F。
二、看题干,带着问题读文章.
本文是一篇说明文。文章介绍了几项适合学生的球类运动,并强调了运动对学生的好处。
七选五阅读是完成性阅读,和完形填空很类似,不同的是一个选词,一个选句子。解题时,要注意上
下文语境,充分考虑信息词(选项中和空格前后句子中相同或相近的词),选出最符合语境的句子。
首先要掌握问题的类型,客观信息题可以从文章中直接找到答案;而主观判断题考查的是对文章
的感情基调等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理等.其次,了
解试题题干以及各个选项所包含的信息,然后有针对性地对文章进行扫读,对有关信息进行快速定位.
此法加强了阅读的针对性,提高了做题的准确率.
22~36.【答案】B、A、C、B、A、D、A、C、D、C、A、B、D、B、D
【解析】( 1)考查名词及语境理解。A.failure 失败;B.treatment 治疗;C.contact 接触;D.rest 休息。
句意:治疗后的一天,她去商场吃午饭。根据上文"In 2003,Mary Fran Lyons was going through
chemotherapy (化疗) for cancer."可知,这里指的是治疗过程中的一个阶段,治疗后的一天发生的故
事。故选 B。
三、逻辑推理,做好深层理解题.
四、猜词悟义,扫除阅读拦路虎.
猜词是应用英语的重要能力.它不但需要准确无误地理解上下文,而且要有较大的泛读量,掌握
或认识较多的课外词汇.我们要学会"顺藤摸瓜",通过构词,语法,定义,同位,对比,因果,常识, ( 2)考查名词及语境理解。A.hair 头发;B.money 金钱;C.personality 个性;D.health 健康。句意:
上下文等线索确定词义.
她失去了所有的头发,所以她戴着一顶棒球帽。根据上文"In 2003,Mary Fran Lyons was going through
chemotherapy (化疗) for cancer."和常识可知,化疗常见的副作用之一就是脱发,她失去了所有的头
发。故选 A。
17~21.【答案】B、E、A、C、F
【解析】( 1)联系上文题。前文 Sports are as important as studies for students because they help students
to stay focused and enjoy working.(对学生来说,运动和学习一样重要,因为它们能帮助学生保持专注, ( 3)考查名词及语境理解。A.books 书籍;B.streets 街道;C.stores 商店;D.doctors 医生。句意:当
享受工作)介绍运动对学生的好处,因此 B 项"无论是在学校还是在家里,体育运动都是学生的必修课
承接前文,强调学生在学校和在家都必须参加运动,符合语境,故选 B。
2)段落大意题。后文About 250 million players in over 200 countries play this sport.The rules in football
allow each team to have eleven players on the field at a time.The sport can be played almost everywhere.(在
00 多个国家,约有 2.5 亿名运动员参加这项运动。足球规则允许每队一次有 11 名队员上场。这项运
她一边走一边看着那些商店时,一个女人走近了她。根据上文"she went to the mall to have lunch"可知,
考虑到故事发生的地点是商场,因此她可能是在逛商店,此处指她看着商店。故选 C。
( 4)考查动词及语境理解。A.explore 探索;B.forget 忘记;C.follow 跟随;D.discuss 讨论。句意:她
告诉了 Lyons 一些她永远不会忘记的话。根据后文"And I said,More than 20 years later,Lyons (14)
to hold the experience close."可知,Lyons 回忆起这件事,表明这件事对她影响深远,她永远不会忘记。
故选 B。
"

2
动几乎可以在任何地方进行)主要介绍了足球这项运动的广泛参与度,因此 E 项"全世界都知道,足球
是运动之王"符合语境,指出足球运动的地位,引出后文。故选 E。
( 5)考查动词及语境理解。A.looked 看;B.pointed 指向;C.ran 跑;D.laughed 笑。句意:Lyons 站在
那儿望着她,心想:"那么,是谁派你来的?你是谁?"根据上文""I've been sent to tell you that you're going
to be OK," the woman said"和下文"at her and thought, "Well,who sent you?Who are you?""可知,
Lyons 当时应该是疑惑地看着这位女士。故选 A。

3)语境衔接题。前文 Another excellent sport for students is basketball.(另一项对学生来说很好的运
动是篮球)推荐学生学习篮球;后文 Each team has five people playing in the ground.The players compete
against each other in a court(球场)to achieve the main goal of shooting a basketball through the defenders

后卫).(每个队有五个人在球场上比赛。球员们在球场上相互竞争,以达到突破后卫投篮的主要目
( 6)考查形容词及语境理解。A.late 晚的;B.rich 富有的;C.quiet 安静的;D.fine 好的。句意:女人
又说了一遍:"你会好的。"根据上文"I've been sent to tell you that you're going to be OK"可知,这里是指
这位女士又表达作者会好起来。故选 D。
标)主要介绍篮球这项运动的比赛规则,因此 A 项"每个人都知道篮球是一项团队运动"指出篮球是团
队运动,承前启后。故选 A。

4)联系上文题。前文 Each of the team tries forcefully to score points by grounding the ball on the other
( 7)考查副词及语境理解。A.simply 简单地;B.carefully 仔细地;C.actually 实际上;D.sadly 悲伤地。
句意:然后,女士简单地走开了。根据下文"walked away"可知,女士说完话后,只是简单地离开了,
team court under organized rules.(双方在有组织的规则下,激烈地通过将球击落在对方场地上的方式来
第 1 页,共 1 页
没有更多的动作或表情。故选 A。
8)考查动词及语境理解。A.shout 喊叫;B.repeat 重复;C.understand 理解;D.record 记录。句意:
Lyons 看着她离开,试图理解刚刚发生的事情。根据上文"Lyons stood there and (8) at her and thought
"Well,who sent you?Who are you?""和下文"what had just happened"可知,Lyons 当时处于困惑状
态,试图理解刚才发生的事。故选 C。
9)考查动词短语及语境理解。A.came off 脱落;B.turned down 拒绝;C.held up 举起,拖延;D.stood
完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会"推理"出最佳选项。同学们要道循"上下求索"的原

则来查找信息。
37.【答案】【小题 1】their【小题 2】but【小题 3】economic【小题 4】when【小题 5】Completed

【小题 6】rulers【小题 7】moving【小题 8】to【小题 9】is hoped【小题 10】to come
【解析】1. 考查代词。句意:几个世纪以来,中国皇帝的权力随着他们对大运河的控制而起起落落。
形容词性物主代词修饰名词 control。故填 their。

out 突出,引人注目。句意:但这个女人没有什么突出之处。根据上文"Then the woman (7) walked
away."和"She looked like a completely"可知,这句话的意思是这位女士并没有什么与众不同的、突出的
地方。故选 D。
2. 考查连词。句意:今天,这条重要的水道比以前短了,但它仍然是世界上最长的人工河流,在现代
中国继续发挥着重要的文化和经济作用。根据句意可知,前后为转折关系。故填 but。
3. 考查形容词。句意:今天,这条重要的水道比以前短了,但它仍然是世界上最长的人工河流,在现
代中国继续发挥着重要的文化和经济作用。形容词 economic 修饰名词 role。故填 economic。
4. 考查定语从句。句意:最初的运河系统始于 605 年左右,当时隋炀帝意识到,为了养活他的军队,
他需要一种方法将粮食从中国南部的水稻种植区快速运到中国北部。the year 605 为先行词,在定语从
句中作时间状语。故填 when。

10)考查形容词及语境理解。A.bad 坏的;B.responsible 负责任的;C.common 普通的;D.attractive
吸引人的。句意:"她看起来完全像一个普通人,"莱昂斯回忆说,"我以前从未见过她,后来也从未听
说过她。"根据上文"Then the woman (7) walked away."和"But nothing about the woman (9) "可知,
Lyons 回忆时强调女士看起来非常普通,没有突出之处。故选 C。

11)考查动词及语境理解。A.met 遇见;B.surprised 使惊讶;C.controlled 控制;D.called 打电话/称
5. 考查过去分词。句意:这条运河于 611 年完工,在接下来的 500 年里,运河在中国变得越来越重要。
呼。句意:"她看起来完全像一个普通人,"莱昂斯回忆说,"我以前从未见过她,后来也从未听说过她。 the canal 与 complete 在逻辑上是被动关系,所以空处为过去分词作状语。置于句首,首字母大写。故
"根据上文"Lyons stood there and (5) at her and thought, "Well,who sent you?Who are you?""和下
填 Completed。
文"her before,never heard of her since"可知,这里强调 Lyons 不认识这位女士,以前从未见过她。故选
6. 考查名词。句意:后来的统治者继续扩建和改善运河。根据句意可知,表示统治者用" ruler",为可
数名词,无不定冠词修饰,所以用复数形式。故填 rulers。
A。

12)考查名词及语境理解。A.action 行动;B.experience 经历;C.style 风格;D.difficulty 困难。句意: 7. 考查动名词。句意:除了在中国各地运输大米外,大运河也是一条重要的文化水道。to 为介词后接
后来,Lyons 告诉一位好朋友她那不同寻常的经历。根据上文"Lyons stood there and (5) at her and 动名词作宾语。故填 moving。
thought, "Well,who sent you?Who are you?" And the woman said it again, "You're going to be (6) . 8. 考查介词。句意:观念、地方食物和文化习俗沿着县里的水上公路从中国的一个地方传到另一个地
""可知,Lyons 向朋友讲述的是她的亲身经历。故选 B。
方。from...to..."从……到……"为固定短语。故填 to。

13)考查动词短语及语境理解。A.focus on 专注于;B.make up 化妆;C.apply for 申请;D.believe in
9. 考查时态语态及主谓一致。句意:人们希望,作为世界上最伟大的工程成就之一的大运河在未来几
个世纪里继续连接中国的南北。it is hoped that"人们希望"为主语从句,it 做形式主语。故填 is hoped。
10. 考查动词不定式。句意:人们希望,作为世界上最伟大的工程成就之一的大运河在未来几个世纪里
相信。句意:"她说,'你相信天使吗(天使)?'"Lyons 回忆道。根据下文"angles (天使)?"可知,朋
友的问题与天使有关,询问 Lyons 是否相信天使的存在。故选 D。

14)考查动词及语境理解。A.refuses 拒绝;B.continues 继续;C.fights 斗争;D.wishes 希望。句意: 继续连接中国的南北。根据句意,表示"未来几个世纪 ",用动词不定式作后置定语,表示将要。故填
我说,20 多年过去了,里昂仍然继续怀念那段经历。根据下文"to hold the experience close"可知,Lyons
to come。
38.【答案】"So,what is in the bag?" Debbie asked loudly with a smile.Her question was the last straw to
至今仍然记得那次经历,继续怀念那段经历。故选 B。

15)考查名词及语境理解。A.success 成功;B.luck 运气;C.advice 建议;D.hope 希望。句意:"如
break me down.Face blushing red,I dumped the bag on the table and grumbled in a choking voice, "
Nothing,just my coat,books,papers and pens.Why you all tease my bag which brought me a whole year
of bad luck and loneliness?【高分句型一】 " No longer able to contain my emotion,I buried my head in
my arm and let tears of grievance wash over my face.(描写作者告诉黛比包里只是自己的日常用品,作者
抑制不住自己的情绪,流泪了)
果那个女人现在站在我面前,我会对她说,'在我真正需要听到希望的时候,你给了我希望,'"Lyons
说。根据上文"I've been sent to tell you that you're going to be OK"可知,女士的话语给了 Lyons 希望。故
选 D。
本文体裁属于记叙文。文章描述了 Lyons 在接受癌症治疗时遇到的一位陌生人给予她鼓励的故事,体
现了人与人之间的温暖和支持。
Then Debbie started to laugh,not at me,but at the situation.Debbie told me every stitch of the bag was made
of my mother's selfless love.When being laughed at,I should let them.Meanwhile,I should open myself up
第 2 页,共 2 页
and make friends proactively so that I could better fit in.【高分句型二】Debbie's gentle words,like a shining
torch,dispelled all the darkness in my life.Through my misty eyes,I knew I would take her advice and
embrace my new life with my bag.(描写黛比安慰作者并告诉作者应该敞开心扉去主动交朋友,作者决
定接受她的建议,去拥抱自己的新生活)
【解析】高分句型一:In this activity,
we were aware of the actions we should take in our daily life to prevent forest fires.
翻译:在这次活动中,我们意识到了我们在日常生活中应该采取的预防森林火灾。
分析:本句使用了不定式 to prevent forest fires 作目的状语。

解析】本文以人物为线索展开,讲述了作者在学年中间去一所新的学校,妈妈为作者缝制了书包。
高分句型二:Sincerely,I hope that the school can hold the similar activity again.
翻译:真诚地,我希望学校能再次举办类似的活动。
学校里,有一些同学取笑作者的包,作者开始讨厌这个包,将所有问题归咎于它。一天,数学老师给
每个学生分配搭档解决问题,作者和黛比分在一起,所以作者抓起包,走向黛比。
高分句型一:Why you all tease my bag which brought me a whole year of bad luck and loneliness?
翻译:为什么你们都取笑我的包,它给我带来了一整年的霉运和孤独?
分析:本句使用了 that 引导的宾语从句。
提纲作文在写作时要注意内容是否包含了所有要点。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符
合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有
档次,平时需注意积累短语和重要句型。
分析:本句运用了关系代词 which 引导的限制性定语从句。
高分句型二:Meanwhile,I should open myself up and make friends proactively so that I could better fit in.
翻译:同时,我应该开放自己,主动交朋友,这样我才能更好地融入。
分析:本句运用了 so that 引导的目的状语从句。
(1)品读原文,确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还
是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)"。
(2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的"注意"都有对此次短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语。
续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
(3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速阅读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思
路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。
(4)拟写草稿,修改错词病句
在确定了思路和内容之后,最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意
句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。
39.【答案】In order to promote the awareness of fire prevention and student safety,
our school held a campus activity with the theme of "Preventing Forest fires".(活动目的)
The following are the specific details of the activity.
First,last Wednesday,the event was held in the conference hall of the school.(活动时间地点)Secondly,
watching short films and making blackboard newspapers not only attracted the enthusiastic participation of te
achers and students,but also improved the safety awareness of forest fire prevention.Finally,
this activity was very successful and received unanimous praise from the participants.(活动内容)
In this activity,we were aware of the actions we should take in our daily life to prevent forest fires.【高分句
型一】Without doubt,this is very meaningful.(活动反向)
Sincerely,I hope that the school can hold the similar activity again.【高分句型二】
第 1 页,共 1 页
同课章节目录