中小学教育资源及组卷应用平台
期末模拟综合试题 2025-2026学年
上学期高一英语人教版期末复习
一、阅读理解
has listed the best scenic spots in Europe for an autumn getaway. Here are the top four:
Barcelona, Spain
Barcelona takes first place, with the highest number of cheap restaurants and budget (经济型) hotels. There are many hidden treasures in Barcelona’s Gothic Quarter, so it’s a great city for explorers.
Lisbon, Portugal
Lisbon is listed in second place –also moving up one position from last year’s results. Lisbon has the highest average temperature from September to November out of all cities. The city is famous for its artists and its Fado music, so there’s plenty for people looking for culture.
Berlin, Germany
In third place is Berlin, offering a range of different experiences. If you are travelling to party, then the world famous clubs that call Berlin home could be for you. If you are looking for history, then few cities have been at the heart of world politics (政治) in the same way that Berlin has.
Budapest, Hungary
In fourth place is Budapest. Budapest has an average of 56mm of rainfall during the Autumn months, the second lowest out of all cities. Buda, famous for being quiet and beautiful and Pest, for its nightlife and tourist attractions, form two halves of Budapest and are separated by the Danube River.
1.Which city has the lowest cost of food and hotel stay
A.Barcelona, Spain. B.Lisbon, Portugal.
C.Berlin, Germany. D.Budapest, Hungary.
2.Which cities would attract people who enjoy social life
A.Barcelona and Lisbon. B.Lisbon and Berlin.
C.Berlin and Budapest. D.Budapest and Barcelona.
3.Which part of a magazine is this text probably taken from
A.Music. B.Business. C.Technology. D.Tourism.
Hong Kong firefighters found dozens more bodies on Friday after searching every apartment of a high-rise complex (建筑群) hit by a huge fire. The 1980s-built complex has 8 buildings, with nearly 2,000 apartments and 4,800 residents (住户) in them.
“The death toll of this deadly fire rose to 128, and many remain lost.” According to Andy Yeung, head of Hong Kong Fire Services. “Some fire alarms in the complex, which housed many elder people, failed to work when tested.”
The fire jumped rapidly from one building to the next as bamboo scaffolding(竹制脚手架) covered with netting and foam panels — put up by a construction company — caught fire easily.
More than 2,300 firefighters and medical workers joined the rescue. 12 firefighters were among the 79 people injured and one firefighter was killed. Up to now, around 200 people are still missing, including 89 unidentified bodies. It took firefighters some 24 hours to bring the fire under control, and it was fully extinguished only on Friday morning.
Katy Lo, a 70-year-old resident of Wang Fuk Court, was out of home when the fire started on Wednesday. She rushed back about an hour later to see the fire had spread to her building. “That’s my home… I still can’t really believe what happened,” Lo said on Friday as she registered for government aid for affected households.
Authorities also arrested another eight people related to the building renovation (建筑翻新) work. They doubted some materials on the outer walls of the high-rise buildings did not meet fire safety rules, causing the unusually fast spread of the fire. Highly flammable foam panels(泡沫板) were found on windows of an unaffected building. The panels were believed to have been set up by the building company but the purpose was not clear. Basic investigations showed the fire started on a lower-level scaffolding net of one of the buildings, and then spread rapidly as the foam panels caught fire, said Tang, the secretary for security.
4.Why did the fire spread unusually fast across the high-rise complex
A.The fire alarms in the complex failed to work.
B.Some materials used in building renovation caught fire easily.
C.The complex had too many residents and apartments.
D.Medical workers arrived too late to control the situation.
5.The underlined word “extinguished” in Paragraph 4 probably means ________.
A.put out B.lit up C.turned down D.broke out
6.Which of the following can be the best title for the passage
A.A Sudden Fire in a High-rise Complex in Hong Kong.
B.Brave Firefighters in the Rescue Operation.
C.Government Aid for Affected Households.
D.The Importance of Fire Safety Rules.
7.We can infer from the passage that ________.
A.all the fire alarms in the complex worked well during the fire
B.the fire spread slowly because the scaffolding was made of bamboo
C.the foam panels installed on the buildings were likely to fuel the fire
D.the government didn’t take any measures to help the affected residents
To most foreigners, Chinese characters appear as mysterious symbols. But Pierre Lambert, a 25-year-old French graphic designer, views them in a unique way. Through his project “Living Kanji,” he turns these characters into lively illustrations (插图) that show their original (最初的) meanings.
Pierre’s breakthrough came when he redesigned the character “xiu” (rest). He drew it as a person leaning against a tree, perfectly showing its ancient origin. This single artwork gained over 50,000 likes when he shared it on Instagram, catching attention from language lovers across the world.
Growing up in Paris, Pierre first came across Chinese characters in a museum displaying ancient characters. “I was struck by how these characters developed from actual pictures,” he recalled. His interest deepened during a university exchange program in Singapore, where he attended courses on Chinese character origins. It was there that he realized each character contained a hidden story.
What makes Pierre’s work unique is his research process. Before illustrating, he studies a character’s historical development from oracle bone script (甲骨文) to its modern form. His illustration for “jia” (home) shows a pig under a roof, reflecting its ancient meaning of a household that keeps farm animals.
Besides creating art, Pierre includes explanations in both English and Chinese with each post. This has helped him connect with Chinese students and educators, who often share additional cultural stories. One follower commented, “You’ve helped me see my own language through fresh eyes.” Pierre replied, “That’s exactly my goal — to build bridges of understanding through visual (视觉的) storytelling.”
Now preparing for his first exhibition in Paris, Pierre continues to prove that Chinese characters are more than writing symbols. They are living images that carry centuries of wisdom, waiting to be discovered by curious eyes from different cultures.
8.How did Pierre catch language lovers’ attention
A.By studying Chinese character origins.
B.By giving courses on ancient characters.
C.By connecting with Chinese students online.
D.By creating illustrations of Chinese characters.
9.What deepened Pierre’s understanding of Chinese characters
A.His talent for graphic design. B.His visit to a museum as a child.
C.His university exchange program. D.Comments from his social media followers.
10.Why does Pierre include explanations with his artwork
A.To help people understand the cultural stories.
B.To attract more followers on social media.
C.To show his language learning progress.
D.To make his posts more professional.
11.What’s the main idea of the text
A.Social media helps spread traditional culture.
B.Language learning requires creative methods.
C.Foreign learners understand Chinese culture better.
D.Art offers a fresh understanding of Chinese characters.
ChatGPT has gotten super popular recently. However, AI chatbots actually use huge amounts of energy. In 2023, AI data centers used 4.4% of US electricity. All over the world, these centers make up about 1.5% of global energy use. These numbers are expected to rise quickly. “Just three years ago, we didn’t even have ChatGPT yet,” said Alex de Vries-Gao, a researcher at Vrije Universiteit Amsterdam. “And now we’re talking about a technology that will use almost half the electricity of data centers around the world.
But why are AI chatbots so energy-hungry There are two parts of AI that use the most energy: training and inference (推理). To train AI chatbots, large language models (LLMs) are given a lot of datasets (数据库). This lets the AI learn, find patterns (模式) and finally make guesses. Training an LLM usually needs many servers. Each server has about 8 GPUs (图形处理器), and they run for weeks or months. Training Open AI’s GPT-4 used roughly 50 gigawatt-hours of energy. That’s like powering San Francisco for three days.
Inference uses a lot of energy as well. This is when an AI chatbot uses its learned knowledge to come to a conclusion (结论) and produce an output from a user’s questions. While it needs far fewer computing resources than training, inference still uses lots of energy. The reason is the total number of questions made to AI chatbots. OpenAI says ChatGPT gets over 2.5 billion questions every day by July 2025. That means many servers are used to quickly reply to those questions.
Still, researchers like Chowdhury are now working to measure these energy needs better, so they know how to lower them. People who use these chatbots can also ask for clearer transparency (透明) on how much energy these AI chatbots use. This can not only help users choose to use AI in a more energy-saving way, but also push for better rules that force companies to take responsibility.
12.Why does the author use the numbers in paragraph 1?
A.To explain the importance of AI.
B.To prove that Al uses too much energy.
C.To show that the world is short of energy.
D.To describe how Al develops in the US
13.What can we know about the training of LLMs
A.It needs a large number of GPUs to work.
B.Find possible patterns is its final goal
C.It is mainly to make LLMs save energy.
D.Larger datasets will make training faster.
14.What makes inference use a lot of energy
A.Too many people turn to AI chatbots for answers.
B.It needs more computing resources than LLM training.
C.Producing information outputs takes a much longer time.
D.It requires chatbots to learn new patterns from big datasets.
15.What can AI users do to help with AI’s energy problem
A.Understand the energy need from AI.
B.Build their own low-energy AI models
C.Ask AI companies to publicize energy use
D.Choose responsibly among different chatbots.
Some Common Misconceptions (误解) About Exercise
People don’t exercise for many reasons. Here are some common misconceptions about exercise.
I was fit once, so I don’t need to exercise. Unfortunately, the health benefits of exercise won’t last if you don’t exercise every day. 16 Sticking to it is the key. Keeping high levels of physical activity throughout your life is connected with the best health outcomes.
Being on your feet all day doesn’t have the same benefit as exercise. Moving around all day means you have a high level of physical activity. This is good for your health. To improve health benefits, increase your level of exercise-enough to cause you to sweat a little. 17
Exercise needs to be 10 minutes or longer. Otherwise, it’s a waste of time. The good news is that recent guidelines have removed the need for physical activity to be at least ten minutes at a time. There is no minimum(最低限度的) standard for health benefits, so carry out active daily chores to improve your health. 18 For example, three to five short (half a minute to two minutes) exercises every time throughout the day.
I have a chronic(慢性的) disease, so I should avoid exercise. This is not the case. Being more active will benefit a variety of chronic conditions. 19 But if you have complex health needs, seek medical advice from a doctor before you start a new exercise.
20 If you have a fever, are really unwell or are experiencing high levels of pain, don’t exercise. In most other cases, being physically active is safe. But you should listen to your body and decrease your exercise load if you need to.
A.Try to do exercise “snacks”.
B.Be as active as your condition allows.
C.I’m not feeling well, so I shouldn’t exercise.
D.Physical activity decreases the risk of too much weight gain.
E.A major reduction can cause a great loss of original benefits.
F.And you ought to walk at least 150 minutes a week, where possible.
G.Any amount of running, even once a week, results in important health benefits.
二、完形填空
When I was a kid, I would stay with my grandma and grandpa in Waycross, Georgia, for a 21 each summer vacation. My family saw them often throughout the year, but I always looked forward to that special week of one-on-one time with them.
They 22 me a lot, not by giving me presents. Both were very 23 to me, especially my grandpa. He became blind around 20 years old, but his blindness never slowed him down. He 24 at a small shop. He cooked lunch and washed dishes while my grandma was 25 . As a boy, I watched him 26 , studying how he moved around the house as if he could 27 . I was 28 by how he moved from cooking to washing dishes without missing a beat.
At the shop, he would give the correct 29 and provide customers with exactly what they ordered. I enjoyed 30 out, feeling grown-up as I handed customers their drinks and snacks. He also had many friends who visited just to talk to him.
In the evening, we would visit people who were sick. Despite his 31 , my grandpa never let it stop him from working and 32 others. His love for people was 33 . During my stay, he taught me many lessons that still stay with me today. I’m 34 for the time I spent with him. To this day, I 35 hearing someone say “I can’t do that” because I knew a blind man who never said those words.
21.A.week B.year C.month D.day
22.A.chose B.hated C.loved D.fed
23.A.funny B.special C.similar D.clever
24.A.worked B.waited C.struggled D.smoked
25.A.shy B.busy C.free D.rich
26.A.luckily B.hopefully C.closely D.nervously
27.A.see B.hear C.speak D.feel
28.A.discouraged B.warned C.stopped D.impressed
29.A.answer B.time C.change D.advice
30.A.going B.helping C.flying D.crying
31.A.strength B.patience C.deafness D.blindness
32.A.focusing on B.pointing to C.caring for D.laughing at
33.A.endless B.dangerous C.selfish D.small
34.A.ready B.responsible C.sorry D.thankful
35.A.practise B.dislike C.enjoy D.miss
三、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Someone once asked me, “Why do you dance ” My answer was, “I dance because I like how it can turn an introvert (内向的) into someone 36 proudly celebrates themselves.” I used the healing power of dancing to heal myself after a 37 (challenge) time in my life.
Dancing helps me build 38 (confident). I used to be too shy to speak in front of others, but dance has shown me the value of accepting my own special traits and taking pride 39 who I am. It showed me that it’s OK to be different.
Also, dancing has always been a 40 (use) tool for me to express my feelings. I remember one particular day when the stress of so many upcoming 41 (exam) and the pressures from others weighed 42 (heavy) upon me. I decided 43 (take) a break and put on my favorite song. As I started to move, I felt a lot 44 (good). The music and the dance steps helped me feel less stressed.
In addition, dancing has a positive influence on my physical health. I had more energy and 45 (become) more alive after each dance session. I made it a habit and looked forward to it every day.
Dancing has truly changed my life. I will continue to dance because it is not just a hobby for me — it is a way of life.
四、书信写作
46.假定你是李华,你的英国朋友Jenny计划下个月到甘肃旅游,特发邮件请你推荐景点和美食。请你回复邮件,内容包括:
1. 表示欢迎;
2. 一至两个景点及一种美食推荐。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
景点参考词汇:
Mogao Grottoes 莫高窟 Crescent Lake 月牙泉 Jiayuguan Pass 嘉峪关关城
Yangguan Pass Ruins 阳关遗址 Kongtong Mountain 崆峒山
Zhangye Danxia National Geological Park 张掖丹霞国家地质公园
美食参考词汇:
Lanzhou beef noodles 兰州牛肉面 minced pork noodles 臊子面 barbecue 烤肉
liangpi 凉皮 malatang 麻辣烫 hand-grabbed boiled mutton 手抓羊肉
(以上词汇仅供参考,可自选。)
Dear Jenny,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
五、书面表达
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jane was a 10-year-old girl with messy brown hair. She lived with her hardworking mom, a nurse who often came home late. Jane tried to do everything by herself but always seemed to forget something. Her strict science teacher, Mr. Jeff, often got angry with her for being unprepared.
“Late again, Jane!” Mr. Jeff shouted loudly one Monday morning as Jane rushed into class, her shoes untied and books falling from her arms. “Where’s your homework Still unfinished ”
Jane’s face turned red. “I... I did finish it this time,” she said quietly, searching her bag. Her heart dropped when she pulled out a messy math paper instead. The class laughed.
That night, Jane sat in her room, remembering how embarrassed (尴尬的) she felt “I’ll prove I can do better,” she promised herself. She stayed up late organizing her school things: notes and a homework report, Jane’s mom, coming home late from her nursing job, noticed the extra effort Jane was putting into her schoolwork. She asked Jane to go to bed early. But Jane said. “I really need to do well on this homework. Mr. Jeff has been so strict, and I don’t want to disappoint (使失望) him again.” Her mom nodded, understanding the importance of Jane’s efforts. Finally, everything was ready. Jane set two alarms (闹铃).
Unluckily, the next morning the alarms didn’t ring, because Jane had set them wrongly. Her mom knocked on her door and said, “Jane! The school bus is coming soon!” In a hurry to eat breakfast, brush her teeth, and find her shoes, Jane completely forgot her schoolbag by the door.
When she reached the school gate, Jane suddenly stopped. Her hands were empty. “Oh no! My schoolbag!” she cried. She could already imagine Mr. Jeff’s angry face.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Just then, Jane saw her mom running towards her with her schoolbag.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
As Jane walked in, Mr. Jeff looked up and said, “Late and no homework again, Jane ”
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C D B A A C D C A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 D B A A C E F A B C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A C B A B C A D C B
题号 31 32 33 34 35
答案 D C A D B
1.A 2.C 3.D
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了欧洲度假的四个最佳景点。
1.细节理解题。根据小标题Barcelona, Spain下的“Barcelona takes first place, with the highest number of cheap restaurants and budget (经济型) hotels. (巴塞罗那位居第一,拥有最多的廉价餐厅和经济型酒店。)”可知,西班牙巴塞罗那的餐饮和酒店住宿成本最低,故选A项。
2.推理判断题。根据小标题Berlin, Germany下的“If you are travelling to party, then the world famous clubs that call Berlin home could be for you. (如果你要去参加派对,那么以柏林为家的世界著名俱乐部可能适合你。)”及小标题Budapest, Hungary下的“Buda, famous for being quiet and beautiful and Pest, for its nightlife and tourist attractions, form two halves of Budapest and are separated by the Danube River. (布达以安静和美丽而闻名,佩斯以其夜生活和旅游景点而闻名,构成了布达佩斯的两半,被多瑙河隔开。)”可知,柏林和布达佩斯会吸引喜欢社交生活的人,故选C项。
3.推理判断题。根据文章第一段中“ has listed the best scenic spots in Europe for an autumn getaway. (列出了欧洲秋季度假的最佳景点。)”可知,文章可能选材于杂志的旅游部分,故选D项。
4.B 5.A 6.A 7.C
【导语】这是一篇新闻报道。主要介绍了香港一栋高层建筑群突发大火后的情况:火势因外墙翻新材料易燃快速蔓延,造成大量人员伤亡和失联,消防员经过约 24 小时控制住火势,相关部门逮捕了涉事翻新人员并展开调查。
4.细节理解题。根据原文第六段“They doubted some materials on the outer walls of the high-rise buildings did not meet fire safety rules, causing the unusually fast spread of the fire.(他们怀疑该高层建筑外墙的部分材料不符合消防安全规定,导致火势蔓延得异常迅速。)” 可知,火灾快速蔓延的原因是建筑翻新使用的部分材料易燃。故选B。
5.词句猜测题。根据原文第四段“It took firefighters some 24 hours to bring the fire under control, and it was fully extinguished only on Friday morning.(消防员花了大约 24 小时才控制住火势,火势直到周五早上才被完全extinguished。)” 可知,“extinguished”与前文“bring the fire under control(控制火势)” 是递进关系,应该表示“扑灭”。故选A。
6.主旨大意题。根据原文第一段“Hong Kong firefighters found dozens more bodies on Friday after searching every apartment of a high-rise complex hit by a huge fire.(周五,香港消防员在搜查完一栋遭遇大火的高层建筑群的所有公寓后,又发现了数十具遗体。)” 以及全文围绕该高层火灾的伤亡、蔓延原因、救援情况展开的内容可知,文章主旨是香港一栋高层建筑群突发的火灾事件。故选A。
7.推理判断题。根据原文第六段They doubted some materials on the outer walls of the high-rise buildings did not meet fire safety rules, causing the unusually fast spread of the fire.(他们怀疑该高层建筑外墙的部分材料不符合消防安全规定,导致火势蔓延得异常迅速。)” 及“Highly flammable foam panels were found on windows of an unaffected building. The panels were believed to have been set up by the building company but the purpose was not clear.(在一栋未受火灾影响的建筑窗户上发现了极易燃烧的泡沫板。这些泡沫板被认为是建筑公司安装的,但其用途尚不明确。)” 可推断,安装在建筑上的泡沫板很可能加剧了火势。故选C。
8.D 9.C 10.A 11.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了25岁的法国平面设计师Pierre Lambert通过“Living Kanji”项目,将汉字转化为生动的插图,展示其原始含义,并帮助不同文化背景的人更好地理解汉字。
8.细节理解题。根据第二段中“Pierre’s breakthrough came when he redesigned the character “xiu” (rest). He drew it as a person leaning against a tree, perfectly showing its ancient origin. This single artwork gained over 50,000 likes when he shared it on Instagram, catching attention from language lovers across the world.(皮埃尔的突破在于重新设计了“休”(休息)字。他将其画成一个人倚靠在树上的样子,完美展现了该字的古老渊源。这幅作品在Instagram上分享后,获得了超过5万个点赞,引起了全球语言爱好者的关注)”可知,皮埃尔通过创作汉字插图吸引了语言爱好者的注意。故选D项。
9.细节理解题。根据第三段中“His interest deepened during a university exchange program in Singapore, where he attended courses on Chinese character origins.(在新加坡的大学交换项目中,他对汉字起源的兴趣加深了,他参加了关于汉字起源的课程)”可知,在新加坡的大学交换项目加深了皮埃尔对汉字的理解。故选C项。
10.细节理解题。根据第五段中“Besides creating art, Pierre includes explanations in both English and Chinese with each post. This has helped him connect with Chinese students and educators, who often share additional cultural stories.(除了创作艺术,皮埃尔还在每条帖子中附上中英文解释。这帮助他与中国学生和教育工作者建立了联系,他们经常分享更多的文化故事)”可知,皮埃尔在他的作品中附上解释是为了帮助人们理解文化故事。故选A项。
11.主旨大意题。通读全文,结合第一段中“But Pierre Lambert, a 25-year-old French graphic designer, views them in a unique way. Through his project “Living Kanji,” he turns these characters into lively illustrations (插图) that show their original (最初的) meanings.(但25岁的法国平面设计师皮埃尔·兰伯特却以一种独特的方式看待它们。通过他的“Living Kanji”项目,他将汉字转化为生动的插图,展示其原始含义)”可知,本文主要讲述了皮埃尔·兰伯特通过艺术项目为汉字提供了一种全新的理解方式。故选D项。
12.B 13.A 14.A 15.C
【导语】这是一篇说明文,主要围绕人工智能聊天机器人的高能耗问题展开,开篇通过具体数据说明AI数据中心的能源消耗量及增长趋势,随后分析高能耗的两大核心原因——模型训练和推理过程,最后提出研究人员的改进方向及用户可采取的助力措施。
12.推理判断题。根据第一段“However, AI chatbots actually use huge amounts of energy. In 2023, AI data centers used 4.4% of US electricity. All over the world, these centers make up about 1.5% of global energy use. These numbers are expected to rise quickly.( 然而,人工智能聊天机器人实际上消耗大量能源。2023年,人工智能数据中心消耗了美国4.4%的电力。在全球范围内,这些数据中心约占全球能源使用量的1.5%。这些数字预计将快速增长。)”可知,作者引用数据是为了证明人工智能消耗过多能源。故选B。
13.细节理解题。根据第二段“Training an LLM usually needs many servers. Each server has about 8 GPUs (图形处理器), and they run for weeks or months.(训练大型语言模型通常需要许多服务器。每台服务器大约有8个图形处理器,并且要运行数周或数月。)”可知,训练大型语言模型需要大量图形处理器参与工作。故选A。
14.细节理解题。根据第三段“While it needs far fewer computing resources than training, inference still uses lots of energy. The reason is the total number of questions made to AI chatbots.( 虽然推理所需的计算资源远少于训练,但它仍然消耗大量能源。原因在于向人工智能聊天机器人提出的问题总数。)”可知,推理消耗大量能源的原因是太多人向人工智能聊天机器人寻求答案。故选A。
15.细节理解题。根据第四段“People who use these chatbots can also ask for clearer transparency (透明) on how much energy these AI chatbots use.(使用这些聊天机器人的人也可以要求更清晰地了解这些人工智能聊天机器人的能源消耗量。)”可知,人工智能用户可以要求人工智能公司公开能源使用情况来助力解决能源问题。故选C。
16.E 17.F 18.A 19.B 20.C
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了人们对运动的一些常见的误解。
16.根据上文“Unfortunately, the health benefits of exercise won’t last if you don’t exercise every day.(不幸的是,如果不每天进行锻炼,那么运动带来的健康益处是不会持续存在的)”可知,如果不坚持运动,锻炼对健康的好处就难以持续,结合空后的“Sticking to it is the key.(坚持下去才是关键)”可知,设空处的内容应与坚持锻炼有关,E项“运动量的大幅度减少会使前期运动的成效明显丧失”可以承上启下。故选E。
17.根据上文“Being on your feet all day doesn’t have the same benefit as exercise. Moving around all day means you have a high level of physical activity. This is good for your health. To improve health benefits, increase your level of exercise-enough to cause you to sweat a little.(整天站立并不会像运动那样有益健康。整天走动意味着你的身体活动量很大。这对你的健康有好处。要获得更好的健康效益,就要增加运动量——要达到让你微微出汗的程度)”可知,本段内容与站立有关,且提到为了提升运动成效,你可以增加运动量,达到微微出汗即可。F项“在可能的情况下,你应该每周至少步行150分钟”符合语境。故选F。
18.根据下文“For example, three to five short (half a minute to two minutes) exercises every time throughout the day.(例如,每天在不同时间段进行三到五次简短的(时长为半分钟到两分钟)练习)”可知,一天中要进行三到五次的短时(半分钟到两分钟)运动。A项“尽力进行‘快餐’式运动”符合语境。故选A。
19.根据上文“I have a chronic(慢性的) disease, so I should avoid exercise. This is not the case. Being more active will benefit a variety of chronic conditions.(我患有慢性疾病,所以通常会避免运动。但实际情况并非如此。增加运动量对多种慢性疾病都有好处)”可知,多运动对一系列的慢性疾病都有好处。根据设空处的下一句“But if you have complex health needs, seek medical advice from a doctor before you start a new exercise.(但如果你有复杂的健康问题,那么在开始新的锻炼计划之前,请先咨询医生的意见)”可知,如果你有复杂的健康需求,在开始一项新的运动之前,要咨询医生,句中的“But”表明此处内容应与设空处所述内容相反,B项“在你身体允许的情况下尽量多活动”承上启下,符合语境。解答本题的关键词为“condition”。故选B。
20.根据下文“If you have a fever, are really unwell or are experiencing high levels of pain, don’t exercise. In most other cases, being physically active is safe. But you should listen to your body and decrease your exercise load if you need to.(如果你发烧了、身体状况很差或者疼痛剧烈,就不要进行锻炼。在大多数情况下,适度的体育活动是安全的。但如果你觉得有必要,还是应该听从自己身体的信号,适当减少运动量)”可知,本段谈论的错误观点是“我不舒服,所以我不应该运动”。故选C。
21.A 22.C 23.B 24.A 25.B 26.C 27.A 28.D 29.C 30.B 31.D 32.C 33.A 34.D 35.B
【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者童年时每年暑假都会在佐治亚州韦克罗斯的祖父母家待一周。失明的祖父乐观能干,操持店铺、照顾家人还关心他人,他的言传身教让作者受益至今,十分感恩这段时光。
21.考查名词词义辨析。句意:当我还是个孩子的时候,每年暑假我都会和爷爷奶奶一起住在佐治亚州的韦克罗斯,住上一周的时间。A. week周;B. year年;C. month月;D. day天。根据后文“that special week”可知,作者暑假会和爷爷奶奶住一周时间。故选A。
22.考查动词词义辨析。句意:他们对我非常喜爱,并非是通过送我礼物来表达的。A. chose选择;B. hated讨厌;C. loved爱;D. fed喂养。根据后文“not by giving me presents”可知,这里指爷爷奶奶喜爱作者。故选C。
23.考查形容词词义辨析。句意:他们对我来说都意义非凡,尤其是我的爷爷。A. funny有趣的;B. special特别的;C. similar类似的;D. clever聪明的。根据前文“I always looked forward to that special week of one-on-one time with them”和后文“to me, especially my grandpa”可知,作者期盼与爷爷奶奶在一起,爷爷奶奶对作者意义非凡,是特别的人。故选B。
24.考查动词词义辨析。句意:他在一家小商店工作。A. worked工作;B. waited等待;C. struggled努力;D. smoked吸烟。根据后文“and provide customers with exactly what they ordered”可知,爷爷在小商店工作。故选A。
25.考查形容词词义辨析。句意:我奶奶在忙(别的事情)的时候,他忙着做午饭和洗碗。A. shy害羞的;B. busy忙碌的;C. free自由的;D. rich富有的。根据上文“He cooked lunch and washed dishes while my grandma was”可知,奶奶没空的时候,爷爷忙着做午饭和洗碗,帮助做家务。故选B。
26.考查副词词义辨析。句意:小时候,我仔细观察着他,留意他如何在房间里穿梭移动,仿佛他能看到周围的一切。A. luckily幸运地;B. hopefully有希望地;C. closely仔细地;D. nervously紧张地。根据后文“studying how he moved around the house”可知,作者仔细观察爷爷,留意他如何在房间里穿梭移动,故选C。
27.考查动词词义辨析。句意同上。A. see看见;B. hear听见;C. speak说话;D. feel感觉。根据上文“He became blind”可知,爷爷是盲人,仿佛能看到周围的一切。故选A。
28.考查动词词义辨析。句意:他从烹饪工作直接转到洗碗工作,而且一气呵成,这让我印象深刻。A. discouraged使沮丧;B. warned警告;C. stopped停止;D. impressed使印象深刻。根据后文“by how he moved from cooking to washing dishes without missing a beat”可知,爷爷工作不受眼睛看不见的影响,让作者印象深刻。故选D。
29.考查名词词义辨析。句意:在店里,他会准确地给出找零金额,并为顾客提供他们所点的物品。A. answer回答;B. time时间;C. change零钱;D. advice建议。根据后文“and provide customers with exactly what they ordered”可知,主要描述的是店里的工作,涉及找零钱以及给顾客提供物品。故选C。
30.考查动词词义辨析。句意:我很享受帮忙的过程,当为顾客递上饮料和小吃时,我感觉自己已经长大成人了。A. going去;B. helping帮助;C. flying飞;D. crying哭泣。根据后文“I handed customers their drinks and snacks”可知,作者也会在店里帮忙。故选B。
31.考查名词词义辨析。句意:尽管我的爷爷双目失明,但他从未因此而放弃工作和照顾他人。A. strength力量;B. patience耐心;C. deafness失聪;D. blindness失明。根据上文“He became blind”和“my grandpa never let it stop him from working”可知,爷爷双目失明,但是没有影响爷爷。故选D。
32.考查动词短语辨析。句意:尽管我的爷爷双目失明,但他从未因此而放弃工作和照顾他人。A. focusing on集中;B. pointing to指向;C. caring for关心;D. laughing at嘲笑。根据后文“His love for people”可知,爷爷双目失明,但是没有影响爷爷关爱照顾他人。故选C。
33.考查形容词词义辨析。句意:他对人的关爱是无止境的。A. endless无尽的;B. dangerous危险的;C. selfish自私的;D. small小的。根据上文“He also had many friends who visited just to talk to him. In the evening, we would visit people who were sick.(他还有很多朋友会特意前来与他交谈。到了晚上,我们还会去看望那些生病的人)”可知,爷爷喜爱和人相处,对人的关爱是无止境的。故选A。
34.考查形容词词义辨析。句意:我很感激与他共度的那段时光。A. ready准备好的;B. responsible负责的;C. sorry抱歉的;D. thankful感谢的。根据上文“During my stay, he taught me many lessons that still stay with me today.”可知,爷爷教会了作者很多事,作者很感激。故选D。
35.考查动词词义辨析。句意:直到今天,我仍然不喜欢听到有人说“我做不到”,因为我认识一个盲人,他从不这么说。A. practise练习;B. dislike不喜欢;C. enjoy欣赏;D. miss错过。根据后文“hearing someone say “I can’t do that” because I knew a blind man who never said those words”可知,因为爷爷虽然是盲人,但是完成了很多事,所以作者不喜欢听到有人说“我做不到”,故选B。
36.who 37.challenging 38.confidence 39.in 40.useful 41.exams 42.heavily 43.to take 44.better 45.became
【导语】这是一篇夹叙夹议文。本文讲述了舞蹈对作者的深远影响,包括帮助内向的自己建立自信、表达情绪缓解压力,以及改善身体健康,舞蹈已从爱好成为作者的生活方式。
36.考查定语从句。句意:我跳舞,是因为我喜欢它能把一个内向的人,变成一个自豪地展现自我的人。空处引导的是限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词someone,指人,因此空格处用关系代词who,故填who。
37.考查形容词。句意:在人生一段充满挑战的时光后,我借助舞蹈的治愈力量疗愈了自己。空格处用形容词作定语,修饰名词time,challenge的形容词是challenging,意为“充满挑战的”。故填challenging。
38.考查名词。句意:舞蹈帮我建立了自信。空处用名词作宾语,confident的名词是confidence,是不可数名词,意为“信心”。故填confidence。
39.考查介词。句意:我以前太害羞,不敢在别人面前说话,但舞蹈让我懂得了接纳自己独特特质、为真实的自己感到自豪的价值。take pride in是固定短语,意为“为……感到自豪”,因此空格处是介词in。故填in。
40.考查形容词。句意:此外,舞蹈对我来说一直是表达情感的实用工具。空处用形容词作定语,修饰名词tool,use的形容词是useful,意为“有用的”。故填useful。
41.考查名词的复数。句意:我记得有一天,即将到来的众多考试带来的压力,以及来自他人的期许,让我不堪重负。many后跟名词的复数,即exams,作宾语。故填exams。
42.考查副词。句意:我记得有一天,即将到来的众多考试带来的压力,以及来自他人的期许,让我不堪重负。空处用副词heavily修饰动词weighed。故填heavily。
43.考查不定式。句意:我决定稍作休息,播放了自己最爱的歌。decide to do是固定短语,意为“决定做某事”,因此空格处是不定式to take作宾语。故填to take。
44.考查比较级。句意:当我开始舞动时,感觉好多了。空处需填形容词作表语,a lot修饰形容词比较级。故填better。
45.考查时态。句意:每次跳完舞后,我都会更有活力,整个人也更有精气神。become是并列谓语动词,由前面的had可知,句子时态是一般过去时,空格处用过去式became。故填became。
46.One possible version:
Dear Jenny,
I’m delighted to hear that you’re going to visit Gansu next month! You’ll find it a great place where history meets breathtaking nature and where local flavors await your discovery.
For historical wonders, the Mogao Grottoes in Dunhuang are a must-see, where you can admire well-preserved Silk Road-era wall paintings and statues. If you love nature, don’t miss Crescent Lake near Mingsha Mountain — a crescent-shaped lake surrounded by golden sand dunes. When it comes to food, be sure to try Lanzhou beef noodles. The noodles are hand-pulled into various widths and served in a clear, fragrant soup that is truly unique.
I’m sure you’ll have an unforgettable trip. Feel free to ask if you need more suggestions!
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给英国朋友Jenny回复邮件,对其计划下月到甘肃旅游表示欢迎,并推荐一至两个景点及一种美食。
【详解】1. 词汇积累
令人惊叹的:breathtaking → amazing
欣赏:admire → appreciate
独特的:unique → distinctive
难忘的:unforgettable → memorable
2. 句式拓展
同义句转换
原句:If you love nature, don’t miss Crescent Lake near Mingsha Mountain — a crescent-shaped lake surrounded by golden sand dunes.
拓展句:If you love nature, don’t miss Crescent Lake near Mingsha Mountain, which is a crescent-shaped lake surrounded by golden sand dunes.
【点睛】【高分句型1】You’ll find it a great place where history meets breathtaking nature and where local flavors await your discovery.(运用了两个where引导的并列限制性定语从句)
【高分句型2】For historical wonders, the Mogao Grottoes in Dunhuang are a must-see, where you can admire well-preserved Silk Road-era wall paintings and statues.(运用了where引导的非限制性定语从句,补充说明莫高窟的看点,丰富景点介绍内容)
47. Just then, Jane saw her mom running towards her with her schoolbag. Her mom held Jane’s schoolbag tightly. “I am just about to leave for work when I notice your schoolbag by the door,” her mom said, handing over the bag. “I know how important it is for you today.” Jane wiped her tears and hugged her mom tightly. “Thank you, Mom!” she said, feeling a wave of relief wash over her. With her schoolbag safely in hand, Jane hurried into the school building. She took a deep breath before entering Mr. Jeff’s classroom.
As Jane walked in, Mr. Jeff looked up and said, “Late and no homework again, Jane ” “Sorry I’m late, Mr. Jeff. I had some trouble with my alarms this morning,” she said, placing her homework on his desk. “My report is here.” Mr, Jeff checked Jane’s homework carefully, and then said, “This is... very complete.” For the first time, his serious face softened. “Good job, Jane.” Jane’s face lit up with joy. She felt a sense of accomplishment she hadn’t felt before. “Thank you, Mr, Jeff,” she said, her confidence growing. From that day on, Jane was more careful and organized, knowing that with effort and support, she could overcome her challenges.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了10岁的女孩Jane因母亲工作繁忙,只能自己做很多事情,每次上学却总是丢三落四、准备不足,她的科学老师总是为此生气,她也因此遭到同学们的嘲笑。Jane决心改变,晚上睡觉前认真地整理好了所有第二天上学所需的物品和作业,却因设错了闹铃起晚了,慌张之余忘了拿整理好的书包。没想到妈妈看到后匆忙把书包送到了学校,而Jane的作业也得到了老师的赞许,从此Jane变得越来越自信,越来越优秀。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“就在这时,Jane看到妈妈拿着书包朝她跑来。”可知,该段可描述妈妈来送书包的情景和Jane收到书包后的心情和表现。
②由第二段首句内容“当Jane走进来时,Jeff先生抬头说道:“又迟到了,又没有作业,Jane?”可知,该段可描述Jane的解释和老师看到作业后的表现和称赞,以及Jane日后的改变。
2. 续写线索:妈妈送书包—— 妈妈说明来送的原因——Jane的激动、感激和如释重负——去找Jeff先生——Jeff先生的询问——解释迟到原因,交上作业——Jeff先生的赞许——获得成就感和自信心——此后的改变。
3. 词汇激活:
行为类:
①注意到、发现:notice/spot
②拥抱:hug/embrace
③检查:check/examine
④克服:overcome/get over
情绪类:
①成就感:a sense of accomplishment/a sense of achievement
②高兴、开心:joy/happiness
【点睛】【高分句型1】She felt a sense of accomplishment she hadn’t felt before.(运用了省略关系代词which/that的限制性定语从句。)
【高分句型2】From that day on, Jane was more careful and organized, knowing that with effort and support, she could overcome her challenges.(运用了现在分词作伴随状语及以连接词that引导的宾语从句。)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)