期末模拟综合试题 2025-2026学年上学期高二英语人教版期末复习

文档属性

名称 期末模拟综合试题 2025-2026学年上学期高二英语人教版期末复习
格式 docx
文件大小 70.9KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2026-01-19 14:25:45

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
期末模拟综合试题 2025-2026学年上学期
高二英语人教版期末复习
一、阅读理解
Top Coffee-producing CountriesBrazil
Back in the 18th century, Brazil started growing coffee. Now, around 300,000 coffee farmers in Brazil produce about 40% of the world’s coffee. Arabica (阿拉比卡咖啡) takes up 70% of the coffee beans grown in the country. In Brazil, 3% of export income is from coffee beans. Brazilians are wild about drinking their coffee and consume it all day long. Vietnam
Coffee found its way to Vietnam in the 1800s. Now coffee industry employs almost 3 million people. Most of Vietnam’s coffee production is the less appreciated Robusta (罗布斯塔咖啡) variety. Because of that, most coffee beans grown in Vietnam are for instant coffee. Despite coffee’s popularity as an export crop, the Vietnamese still prefer tea. They also make a famous Cappuccino (卡布奇诺咖啡) not found elsewhere—famous because it gets a dose of raw egg if that’s to your liking. Colombia
Coffee was introduced into Colombia in the early 1700s. In Colombia, about 2.3 million acres of land are planted with coffee. Coffee is the most important agricultural export. There are around 555,000 coffee growers in Colombia. The majority of Colombian coffee plantations are owned by families. Colombians typically start their morning with a tinto. It’s a small cup of black coffee that’s sweetened with sugar. They may add cinnamon or other spices to jazz it up. Indonesia
Indonesia has a long coffee history that goes back to the 1600s, which has its share of ups and downs. In the late 19th century, the terrible coffee rust disease caused death to many of the high-quality coffee plants. To prevent this from happening again, Indonesia replanted with the disease-resistant Robusta coffee. Arabica beans still play a part in the Indonesian coffee market, representing about 25% of coffee beans grown there.
1.Which of the four countries started growing coffee earliest
A.Brazil. B.Vietnam. C.Colombia. D.Indonesia.
2.What is special about Vietnam
A.A unique kind of coffee drink is made there.
B.High-quality coffee beans are produced there.
C.Coffee was produced for the home market there.
D.Coffee planting met with problems in the 1990s there.
3.What do Brazil and Colombia have in common
A.Coffee exports are growing in both countries.
B.They both have a coffee-loving population.
C.They share the same number of coffee growers.
D.Coffee farms are owned by families in both countries.
I often wake up to my alarm after a short night and step out of bed to a day I’ve fought through countless time. I rush my morning routine and run to my car. My radio switches to my favorite song, but I have to listen to an audible book for an assignment due tomorrow.
When I get to school, I start with Spanish, my hardest class. Despite being around all year, I have no clue what’s going on. I then walk to my English class, in which I was stuck in the language rules. The assignments take much energy that my perfectionist nature is unable to take on in school, so I save them for later, most probably late at night.
This is my reality as a student with dyslexia, a learning disorder in reading and spelling: assignments that take three times as long as they’re meant to, late nights and early mornings to even slightly keep up with my classes.
I was told that Advanced Placement U.S. History would be my hardest class. But here I am in my element. Despite being three assignments behind, I’m actively engaged. Yes, my passion for history heightens my focus, but my teacher’s willingness to work with me is what allows me to fly high.
Teachers need to offer alternative structures that make learning more accessible. I’ve had teachers who teach lecture-based classes where students are expected to take notes and listen. As a student with dyslexia, this doesn’t work. A fix for that is as simple as providing alternative resources: a slide show students can go back to after class, or perhaps even an activity that further plays with the concepts.
Now, many schools are shifting to approaches that meet the needs of all kids. However, assistance work can still be done to support students with dyslexia. If school systems are willing to provide support and education by creating an accessible class structure from the start, students won’t be stuck into academic tracks that don’t push them to their full potential.
4.Why does the author have to do his homework late at night
A.He dislikes tasks related to languages. B.He is assigned extra homework.
C.He struggles to manage his spare time. D.He needs time to do it well enough.
5.What does the underlined part “in my element” in paragraph 4 mean
A.Feeling like a fish in water. B.Burning the midnight oil.
C.Biting off more than I can chew. D.Having butterflies in my stomach.
6.What does the author think of lecture-based classes
A.Demanding. B.Rewarding. C.Satisfying. D.Inspiring.
7.What does the author advise schools to do for students
A.Ask experts to deliver lectures. B.Supply classes with alternatives.
C.Promote out-of-class activities. D.Guide teachers in special education.
Results are essential. Working hard can feel like a waste when no desirable outcome occurs after everything. However, it’s not all about the results. While making progress toward something, we can gain something from the process, and that’s why we should not underestimate the importance of focusing on the process.
Any process required to achieve something is a treasure trove (宝库) of learning opportunities. You may need to learn new skills and take in new knowledge. You may also need to work with others with different specialties, and you can learn from them to improve yourself. You will miss all these learning opportunities if you jump straight to the results. Sure, you might reap the benefits for one specific moment, but what about next time You will have problems figuring out the “how” if you only get the “what” immediately.
When you focus on one specific result, it can narrow your perspective and make you inflexible. Things can change while you are on your journey to accomplish your goal. What you initially thought you wanted may change. As a result, you will learn to be flexible and adapt to the demands needed for your desired outcome. You also become more appreciative of whatever you obtain. You know how hard it is to achieve something, so the value of what you win in the end increases and makes you more appreciative of it. Therefore, you won’t easily take the things you achieve through time and effort for granted.
You focus more on the present and achieve happiness more easily. When the outcome is the only thing that matters, your mind tends to focus more on the future, leading to constant worries when you tie your happiness to an external factor, such as your desired outcome. What if you don’t attain it That means you end up feeling disappointed and stressed. However, if you emphasize the process, you tend to focus more on the present. Getting in touch with the present can make you feel happy even before attaining the desired result. And even if you don’t get what you want, you still learn something from the process, which you can use to pursue something else.
8.What can be learned from the first paragraph
A.Result and process are both desirable. B.The impact of hard work is easily ignored.
C.Progress and outcome are both measurable. D.The cost of process is usually predictable.
9.Which can best replace the underlined word “reap” in Paragraph 2
A.Confirm. B.Obtain. C.Emphasize. D.Estimate.
10.What should we do on the way to a successful goal according to the passage
A.Neglect the demanding tasks. B.Stick to a certain result.
C.Adjust to the changing situation. D.Treat time and effort lightly.
11.What is the passage mainly about
A.Taking the present seriously. B.Achieving happiness step by step.
C.The significance of valuing the process. D.The relationship between success and failure.
When we sleep, our brain is still actively processing the day’s experiences and combining them with past memories. Previous studies have identified links between pupil(瞳孔) size and sleep state, as well as between sleep state and memory formation. However, it has been unclear how fresh memories are processed without confusing with old ones. For example, how do we learn to play the piano without forgetting how to ride a bike
Researchers at Cornell University addressed this question by attaching brain-scanning electrodes and tiny eye-tracking cameras to mice. They monitored the mice as they learned new tasks during the day, such as finding hidden food, and then observed them during sleep. (Fun fact: mice can sleep with their eyes open.)
The study revealed two distinct substages during non-rapid eye movement (NREM) sleep, a critical period for memory formation. One substage replayed new memories, occurring alongside narrowed pupils. The other involved recalling older memories, marked by widened pupils. These stages shifted rapidly. The team also discovered that during the narrowed pupil stages, blocking sharp-wave ripples (SWRs) limited the mice’s ability to remember new information.
It is also found that the brain has an in-between period that separates new learning from old knowledge. The results suggest that the brain can multitask distinct cognitive processes during sleep to promote continuous learning without interruption. It’s like new learning, old knowledge, new learning, old knowledge, shifting slowly throughout sleep.
The potential influences of the study are far-reaching: such a gentle means of monitoring brain function may help treat memory issues and boost memory, for example. The study also supports the hypothesis (假想) that human brains and computer systems may greatly forget old information. Disastrous forgetting, known in AI, is an area where machines still fall behind biology. What’s more, the findings provide a potential solution for preventing disastrous interruption and allowing memory combination in both biological and artificial neural networks.
Despite the many similarities between human and mouse brains, similar studies need to be conducted in humans to verify these results.
12.What do researchers at Cornell University focus on
A.How pupil size is related to sleep state.
B.How people learn to perform new tasks.
C.How memories are kept without interference.
D.How sleep state is connected with memory formation.
13.What is the finding of the study
A.Blocking SWRs removes old memories.
B.The brain processes new memories first.
C.Widened pupil is associated with replaying new memories.
D.A transitional stage distinguishes old memories from new ones.
14.What is the significance of the study
A.It provides a gentle solution to memory study.
B.It helps avoid large-scale interruption and combine memory.
C.It denies that brains and computers may forget information dramatically.
D.It supports that machines perform better in disastrous forgetting than brains.
15.Which of the following can be a suitable title for the text
A.Code of Memory Combination in Sleep.
B.Role of Sleep in Memory and Learning.
C.Pupil Size: A Window into Human Brain.
D.A Breakthrough: How Mice Sleep with Eyes Open.
Growing up, I found the word Saturday almost equaled cleaning in my family. As soon as any child was able to use a dust cloth, he or she was assigned a chore. 16 Of course, the requirement is sometimes changeable, but the older we grew, the more my parents expected us to balance these responsibilities.
Chores were part of my family’s daily life. We complained and tried to avoid them, but we never questioned why we did them. As a family, we all had roles in keeping the home running smoothly, and the responsibility grew with age. 17
When I was a kid, I knew when doing chores I was helping my family. It wasn’t until I grew into adulthood that I realized that chores are more than a list of tasks. 18 After all, being assigned chores shows that each family member is needed and that their choices affect every person living under the same roof.
Handling daily household chores is never easy, but doing them out of love for my family makes it manageable. 19 I enjoy jumping in to help whenever my parents need a hand. While working together, we have the chance to have meaningful conversations, share experiences, and build memories.
20 Household chores mean learning how to manage responsibility and understand kids’ roles, not to mention practicing discipline, time management, and selflessness. All these results would seem to tip the scales in favor of chores.
A.It made sense to us, as much as we disliked it.
B.They also create a sense of belonging within a family.
C.Household chores were a source of great stress for us.
D.Actually, doing chores with my family can make them a joy.
E.We were required to complete our assigned chores before school tasks.
F.Allowing children to share burdens helps them recognize their strengths.
G.It also comes as no surprise that chores are important for personal growth.
二、完形填空
My mom is an awesome human being just like all other moms. She knowingly and unknowingly 21 me a lot of things. What I’m going to share today determined the way I 22 everybody.
I was four years old. One fine afternoon, my mom and I were staying outdoors, she reading and I watching a line of 23 . I was never a naughty kid. 24 , I was known for keeping quiet even when things were not going my way. So I don’t 25 why I did this but I disrupted (使中断) the line of ants and I liked it when they looked so 26 . I even went ahead and stepped on a couple of them! My mom saw this and she wasn’t 27 with me but she said something I still 28 today. She said, “You should never be 29 to anybody however little they are. Everybody is different and we shouldn’t treat them 30 .”
I got upset when I heard this because I thought I had disappointed my mom. Also I started 31 the family of ants I had killed. It has been more than 25 years now and I’ve 32 so many things that have happened in my life; 33 , I still do my best to be kind to everybody.
We should teach our young kids to never be mean to anybody. When you’re kind to other people, it’s a 34 that goes on. It’s the kind of chain reaction that uplifts the whole world-one heart at a time. I believe in the magic of 35 !
21.A.offered B.left C.taught D.promised
22.A.treat B.respect C.question D.help
23.A.trees B.kids C.seals D.ants
24.A.On average B.In fact C.As a result D.With difficulty
25.A.mind B.doubt C.know D.think
26.A.excited B.troubled C.tired D.relaxed
27.A.patient B.strict C.honest D.annoyed
28.A.disagree with B.benefit from C.suffer from D.look for
29.A.cruel B.familiar C.similar D.cool
30.A.seriously B.hopelessly C.unfairly D.directly
31.A.believing in B.seeking for C.thinking about D.laughing at
32.A.accepted B.repeated C.discovered D.forgotten
33.A.however B.besides C.therefore D.instead
34.A.debate B.trip C.circle D.match
35.A.love B.life C.value D.kindness
三、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Before I heard the statistic (统计) that “only seven percent of a message is conveyed through words, and the other 93 percent comes from nonverbal communication”, I 36 (know) something about body language. If we want 37 (express) our true feelings, body language plays 38 important role. Nonverbal clues such as tone of voice and 39 (gesture) play their part. Maybe you are truly 40 (amaze) at how much body language can convey, but that’s what happens. A simple example of body language is a genuine smile to show friendliness. 41 (similar), it can be an upright stance to convey interest or a tilt (倾斜) of the head, 42 shows you’re thinking. When you can read signs like these, you can understand the complete message that someone is telling you. You'll pay more attention to people’s reactions 43 what you say and do, too. And you’ll be able to adjust your body language to appear more positive and approachable. Being aware of other people’s body language means 44 (notice) unspoken emotions and reactions. It’s a 45 (value) form of feedback, but it can easily be missed if you don't know what to look out for.
四、书信写作
46.假定你是李华,上周你校举办了“Campus Humor Week”活动。请给你的英国朋友Alen 写一封邮件介绍此次活动,内容包括:
1.活动内容;
2.你的感受。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Alex,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
五、书面表达
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One afternoon, Emma and I were walking home from school, chatting about our day. Emma, with her curious eyes shining, asked me about my friendship with Lucy. Without thinking, I said, “I only hung out with Lucy because she wanted me to, but I didn’t really want to be friends with her. She was kind of boring.”
Unluckily, I didn’t know Lucy was nearby. When I looked up, she was right there, having heard everything. Her face turned pale, and her eyes got big with surprise. She didn’t say anything and ran off. Emma and I just stood there, feeling sorry and embarrassed. I knew I should go after Lucy and say sorry, but I was too shocked to move. Emma’s face turned red too. We walked home without talking, and it felt like our steps were getting heavier.
The next days were hard. I felt really bad about what I said and wanted to fix things with Lucy. I needed to say sorry. But what should I say Even though I didn’t mean to, I hurt Lucy’s feelings. Every time I saw her at school, I looked away quickly.
Then, something interesting happened in our speaking class. On Tuesday, Mrs. Julia said we would do pre-class speeches. She had written our topics on small pieces of paper and put them in a box. We had to pick one without knowing what it was. I was a bit nervous. When I reached into the box, I pulled out a paper that said, “Tell your most embarrassing moment.” My heart was beating fast. It felt like I was given a chance to make things right.
I spent the next few days practicing my speech, trying to find the right words to apologize to Lucy. I wanted to be sincere and show her I was sorry. When the day of the speech came, I was still nervous, but I knew it was important to face my mistake. I stood in front of the class, took a deep breath, and began to share my story, hoping it would help me and Lucy move forward.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Knowing what I had to say, I calmed myself down and walked to the stage.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That day marked a turning point.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 D A B D A A B A B C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C C D B A E A B D G
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C A D B C B D B A C
题号 31 32 33 34 35
答案 C D A C D
1.D 2.A 3.B
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了四个咖啡产国的情况。
1.细节理解题。根据第一段“Back in the 18th century, Brazil started growing coffee. (早在18世纪,巴西就开始种植咖啡。)”;第二段“Coffee found its way to Vietnam in the 1800s. (咖啡在19世纪进入越南。)”;第三段“Coffee was introduced into Colombia in the early 1700s. (咖啡在18世纪早期被引入哥伦比亚)”以及最后一段“Indonesia has a long coffee history that goes back to the 1600s, which has its share of ups and downs. (印尼有着悠久的咖啡历史,可以追溯到17世纪,其间有起有落。)”可知,Indonesia是种植咖啡最早的。故选D。
2.细节理解题。根据第二段“They also make a famous Cappuccino (卡布奇诺咖啡) not found elsewhere—famous because it gets a dose of raw egg if that’s to your liking. (他们还制作了一款在其他地方找不到的著名的卡布奇诺——出名是因为如果你喜欢的话,它会加一些生鸡蛋。)”可知,越南的特别之处在于那里生产一种独特的咖啡饮料。故选A。
3.细节理解题。根据第一段“Brazilians are wild about drinking their coffee and consume it all day long. (巴西人喜欢喝咖啡,整天都在喝。)”和第三段中“Colombians typically start their morning with a tinto. It’s a small cup of black coffee that’s sweetened with sugar. (哥伦比亚人通常以一杯tinto开始他们的早晨。它是一小杯加糖的黑咖啡。)”可知,巴西和哥伦比亚的共同之处是都有喜欢喝咖啡的人。故选B。
4.D 5.A 6.A 7.B
【导语】这是一篇记叙文。文章描述了一个患有阅读和拼写障碍(诵读困难)的学生的日常生活和学习挑战,同时作者也分享了自己在历史课上的积极体验,并呼吁教师提供更多元化的教学方式以满足不同学生的需求。
4.细节理解题。根据第二段“The assignments take much energy that my perfectionist nature is unable to take on in school, so I save them for later, most probably late at night.(这些作业要耗费大量精力,以我这种追求完美的性格在学校里根本无法完成,所以我就把它们留到以后做,很可能是留到深夜才做)”以及第三段“This is my reality as a student with dyslexia, a learning disorder in reading and spelling: assignments that take three times as long as they’re meant to, late nights and early mornings to even slightly keep up with my classes.(这就是我作为一名患有诵读困难症(一种在阅读和拼写方面的学习障碍)的学生所面临的现实:完成作业所花费的时间是正常情况下的三倍,为了勉强跟上课程进度,常常熬夜到很晚,清晨又得早起)”可知,作者是阅读和拼写方面有学习障碍的诵读困难症患者,作业要花费比正常多三倍的时间,而且由于他完美主义的性格,在学校没有精力完成作业,所以要留到晚上,是为了有足够时间把作业做好。故选D。
5.词句猜测题。根据划线词下文“Despite being three assignments behind, I’m actively engaged. Yes, my passion for history heightens my focus, but my teacher’s willingness to work with me is what allows me to fly high.(尽管已经落后了三门作业,但我仍积极投入其中。没错,我对历史的热爱增强了我的专注力,但老师愿意与我合作这一点,让我能够取得出色的成绩)”可知,作者虽然落后了三项作业,但他积极参与,对历史的热情提高了他的注意力,老师也愿意帮助他,所以他在这门课上感觉很自在、如鱼得水。故选A。
6.推理判断题。根据倒数第二段“I’ve had teachers who teach lecture-based classes where students are expected to take notes and listen. As a student with dyslexia, this doesn’t work.(我曾遇到过一些授课方式以讲授为主、要求学生做笔记并认真听讲的老师。而作为一名患有阅读障碍的学生,这种方式并不适合我)”可知,作者认为以讲座为主的课程,要求学生记笔记和听讲,对于有诵读困难症的他来说行不通,说明这种课程对他要求过高,很难做到。故选A。
7.细节理解题。根据第五段“Teachers need to offer alternative structures that make learning more accessible.(教师们需要提供可供选择的教学架构,以使学习变得更容易上手)”以及“A fix for that is as simple as providing alternative resources: a slide show students can go back to after class, or perhaps even an activity that further plays with the concepts.(解决这个问题的方法非常简单,只需提供一些替代性的资源即可:比如在课后让学生观看幻灯片展示,或者甚至可以设计一个能进一步深化这些概念的活动)”可知,作者建议老师提供可替代的学习结构和资源,让学习更容易进行。故选B。
8.A 9.B 10.C 11.C
【导语】这是一篇说明文。本文指出结果虽重要,但过程的价值不容低估。过程蕴含学习机会,能让人灵活适应变化、专注当下收获幸福,还会让人更珍视通过努力获得的成果。
8.细节理解题。根据第一段“Results are essential. Working hard can feel like a waste when no desirable outcome occurs after everything. However, it’s not all about the results. While making progress toward something, we can gain something from the process, and that’s why we should not underestimate the importance of focusing on the process.(结果至关重要。当所有努力付出之后却没有得到理想的结果时,努力的过程可能会让人感觉像是白费力气。然而,这并不完全取决于结果。在朝着某个目标不断前进的过程中,我们也能从这个过程中获得一些东西,这就是为什么我们不应低估专注于过程的重要性)”可知,结果和过程都是可取的。故选A。
9.词句猜测题。根据划线词后文“You will have problems figuring out the “how” if you only get the “what” immediately.(如果只是马上了解到“结果”而没有先弄清楚“过程”,那么你就会很难理解“具体怎么做”的问题)”可知,此处“reap the benefits”与后文“get the “what””语义呼应,“benefits”(好处)对应“结果”,故“reap”应表示“获得、得到”;故划线词意思是“获得”。故选B。
10.细节理解题。根据第三段中“Things can change while you are on your journey to accomplish your goal. What you initially thought you wanted may change. As a result, you will learn to be flexible and adapt to the demands needed for your desired outcome.(在你为实现目标而努力的过程中,情况是有可能发生变化的。你最初认为自己想要的东西可能会改变。因此,你会学会灵活应变,并适应达成理想结果所必需的条件)”可知,要达成成功的目标,我们要根据不断变化的情况进行调整。故选C。
11.主旨大意题。根据第一段“Results are essential. Working hard can feel like a waste when no desirable outcome occurs after everything. However, it’s not all about the results. While making progress toward something, we can gain something from the process, and that’s why we should not underestimate the importance of focusing on the process.(结果至关重要。当所有努力付出之后却没有得到理想的结果时,努力的过程可能会让人感觉像是白费力气。然而,这并不完全取决于结果。在朝着某个目标不断前进的过程中,我们也能从这个过程中获得一些东西,这就是为什么我们不应低估专注于过程的重要性)”结合本文指出结果虽重要,但过程的价值不容低估。过程蕴含学习机会,能让人灵活适应变化、专注当下收获幸福,还会让人更珍视通过努力获得的成果。可知,这篇文章主要讲的是重视过程的重要性。故选C。
12.C 13.D 14.B 15.A
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍康奈尔大学关于睡眠中大脑区分新旧记忆处理机制的研究及该研究的深远意义。
12.细节理解题。根据第一段中的“However, it has been unclear how fresh memories are processed without confusing with old ones. For example, how do we learn to play the piano without forgetting how to ride a bike (然而,目前尚不清楚大脑如何处理新记忆而不与旧记忆混淆。例如,我们如何在学会弹钢琴的同时不忘记骑自行车?)以及第二段“Researchers at Cornell University addressed this question(康奈尔大学的研究人员针对这个问题展开了研究)”可知,康奈尔大学的研究人员关注的是记忆如何在互不干扰的情况下被储存和处理。故选C项。
13.细节理解题。根据第四段中的“It is also found that the brain has an in-between period that separates new learning from old knowledge.(研究还发现,大脑存在一个过渡阶段,将新学到的知识和旧知识区分开来)”可知,该研究的发现是大脑有一个过渡阶段来区分新旧记忆。故选D项。
14.细节理解题。根据第五段中的“What’s more, the findings provide a potential solution for preventing disastrous interruption and allowing memory combination in both biological and artificial neural networks.(此外,这些发现为防止灾难性干扰、实现生物和人工神经网络的记忆整合提供了潜在解决方案)”可知,该研究的意义是有助于避免大规模记忆干扰并实现记忆整合。故选B项。
15.主旨大意题。通读全文,文章围绕康奈尔大学的研究展开,核心是揭示了睡眠中大脑通过不同瞳孔状态的亚阶段、过渡时期来区分处理新旧记忆,实现记忆整合的机制。所以“睡眠中记忆整合的密码”最能概括全文核心内容。为最佳标题。故选A项。
16.E 17.A 18.B 19.D 20.G
【导语】本文是一篇记叙文。作者回忆了自己成长过程中,每周六和家人一起做家务的经历,讲述了做家务从童年时的“任务”,逐渐转变为成年后能体会到的、承载着家庭责任与归属感的温暖活动,同时点明了做家务对个人成长的重要意义。
16.根据上文“As soon as any child was able to use a dust cloth, he or she was assigned a chore.(家里的孩子一能拿起抹布,就会被分配家务)”以及下文“Of course, the requirement is sometimes changeable, but the older we grew, the more my parents expected us to balance these responsibilities.(当然,要求有时会调整,但我们越长越大,父母就越希望我们能平衡好这些责任)”可知,此空需要补充父母对做家务的具体要求。E选项“We were required to complete our assigned chores before school tasks.(父母要求我们先完成分配的家务,再去做功课)”中的“required”呼应下文的“the requirement”,具体说明了家务和学业的优先级,符合语境。故选E项。
17.根据上文“Chores were part of my family’s daily life. We complained and tried to avoid them, but we never questioned why we did them. As a family, we all had roles in keeping the home running smoothly, and the responsibility grew with age.(家务是我们家日常生活的一部分。我们会抱怨,也会想方设法逃避,但从未质疑过做家务的缘由。作为家庭成员,每个人都肩负着让家庭正常运转的责任,而且这份责任会随着年龄增长而加重)”可知,此空需要承接前文,说明“我们”对“家务是家庭责任”这件事的态度。A选项“It made sense to us, as much as we disliked it.(尽管我们很不喜欢做家务,但我们明白这是理所应当的)”既呼应了前文的“抱怨却不质疑”,又点明了大家对这份家庭责任的默认,符合语境。故选A项。
18.根据上文“It wasn’t until I grew into adulthood that I realized that chores are more than a list of tasks.(直到长大成人,我才意识到,家务远不止是一串待办事项那么简单)”以及下文“After all, being assigned chores shows that each family member is needed and that their choices affect every person living under the same roof.(毕竟,被分配家务意味着每个家庭成员都是被需要的,而且自己的行为会影响到同住一个屋檐下的每一个人)”可知,此空需要点明家务除了“任务”之外的深层意义。B选项“They also create a sense of belonging within a family.(家务还能让家庭成员产生归属感)”中的“They”指代“chores”,“a sense of belonging” 对应下文的“每个成员都是被需要的”,阐明了家务的情感价值,符合语境。故选B项。
19.根据上文“Handling daily household chores is never easy, but doing them out of love for my family makes it manageable.(日常家务从来都不轻松,但出于对家人的爱去做,就会变得容易承受)”以及下文“I enjoy jumping in to help whenever my parents need a hand. While working together, we have the chance to have meaningful conversations, share experiences, and build memories.(每当父母需要帮忙时,我都很乐意搭把手。一起做家务的过程中,我们能聊些心里话、分享彼此的经历,还能留下很多回忆)”可知,此空需要承接前文,说明作者现在对做家务的积极感受。D选项“Actually, doing chores with my family can make them a joy.(事实上,和家人一起做家务会变成一件乐事)”中的“a joy” 呼应下文的“enjoy”和“build memories”,体现了作者对家务的态度转变,符合语境。故选D项。
20.根据下文“Household chores mean learning how to manage responsibility and understand kids’ roles, not to mention practicing discipline, time management, and selflessness.(做家务意味着要学会承担责任、明确自己的家庭角色,更不用说还能锻炼自律能力、时间管理能力和无私的品质)”可知,此空需要作为本段主旨句,点明做家务对个人成长的作用。G选项“It also comes as no surprise that chores are important for personal growth.(毫无疑问,家务对个人成长也很重要)”中的“important for personal growth” 精准概括了下文的“承担责任、锻炼能力”等内容,符合语境。故选G项。
21.C 22.A 23.D 24.B 25.C 26.B 27.D 28.B 29.A 30.C 31.C 32.D 33.A 34.C 35.D
【导语】这是一篇夹叙夹议文。讲述了作者幼时扰乱并踩踏蚂蚁,妈妈教导其善待生命,这一教导让作者多年后仍坚持与人为善的故事。
21.考查动词词义辨析。句意:她有意无意地教会了我很多东西。A. offered提供;B. left留下;C. taught教;D. promised承诺。根据下文“You should never be __9__ to anybody however little they are.”可知,此处指妈妈传授给作者道理,taught符合语境。故选C。
22.考查动词词义辨析。句意:我今天要分享的这件事决定了我对待所有人的方式。A. treat对待;B. respect尊重;C. question质疑;D. help帮助。根据下文“Everybody is different and we shouldn’t treat them __10__”可知,此处指与他人的相处方式,treat符合语境。故选A。
23.考查名词词义辨析。句意:一个晴朗的下午,我和妈妈待在户外,她看书,我观察一排蚂蚁。A. trees树;B. kids孩子;C. seals海豹;D. ants蚂蚁。根据下文“I disrupted (使中断) the line of ants”可知,此处指作者观察的对象是蚂蚁,ants符合语境。故选D。
24.考查固定短语辨析。句意:我从来不是个调皮的孩子。事实上,我出了名地安静,即使事情不顺我意。A. On average平均;B. In fact事实上;C. As a result结果;D. With difficulty困难地。根据上文“I was never a naughty kid”及下文“I was known for keeping quiet”的补充说明可知,此处是对自身性格的进一步阐述,In fact符合语境。故选B。
25.考查动词词义辨析。句意:所以我不明白自己为什么这么做,但我中断了蚂蚁的队伍,而且喜欢看它们看起来很慌乱的样子。A. mind介意;B. doubt怀疑;C. know知道;D. think认为。根据上文“I was never a naughty kid”及下文“why I did this”可知,此处指作者不知道自己为何那样做,know符合语境。故选C。
26.考查形容词词义辨析。句意:所以我不明白自己为什么这么做,但我中断了蚂蚁的队伍,而且喜欢看它们看起来很慌乱的样子。A. excited兴奋的;B. troubled慌乱的;C. tired疲惫的;D. relaxed放松的。根据上文“I disrupted (使中断) the line of ants”可知,蚂蚁队伍被打乱后会陷入混乱状态,troubled符合语境。故选B。
27.考查形容词词义辨析。句意:妈妈看到了这一幕,并没有生我的气,而是说了一些让我受益至今的话。A. patient耐心的;B. strict严格的;C. honest诚实的;D. annoyed生气的。根据上文“I even went ahead and stepped on a couple of them”及下文“but she said something I still __8__ today”的转折关系可知,妈妈没有因作者的行为发怒,而是语重心长地同作者沟通,annoyed符合语境。故选D。
28.考查动词短语辨析。句意:妈妈看到了这一幕,并没有生我的气,而是说了一些让我受益至今的话。A. disagree with不同意;B. benefit from受益于;C. suffer from遭受;D. look for寻找。根据下文“It has been more than 25 years now”及“I still do my best to be kind to everybody”可知,妈妈的话给作者带来了长期的积极影响,benefit from符合语境。故选B。
29.考查形容词词义辨析。句意:无论对方多么渺小,你都不应该对任何人残忍。A. cruel残忍的;B. familiar熟悉的;C. similar相似的;D. cool凉爽的。根据上文“I even went ahead and stepped on a couple of them”可知,妈妈是在教导作者不要伤害弱小的生命,cruel符合语境。故选A。
30.考查副词词义辨析。句意:每个人都是不同的,我们不应该不公平地对待他们。A. seriously严肃地;B. hopelessly绝望地;C. unfairly不公平地;D. directly直接地。根据上文“Everybody is different”可知,此处指要平等对待不同的生命,unfairly符合语境。故选C。
31.考查动词短语辨析。句意:我也开始为那些被我杀死的蚂蚁的“家人”而难过。A. believing in相信;B. seeking for寻找;C. thinking about为……着想;D. laughing at嘲笑。根据上文“I got upset when I heard this”及“stepped on a couple of them”可知,作者因妈妈的话产生愧疚,为被踩的蚂蚁忧心,thinking about符合语境。故选C。
32.考查动词词义辨析。句意:已经过去25年多了,我已经忘记了生活中发生的很多事;然而,我仍然尽力对每个人友善。A. accepted接受;B. repeated重复;C. discovered发现;D. forgotten忘记。根据下文“so many things that have happened in my life”及“still do my best”的转折可知,此处指作者淡忘的过往经历,forgotten符合语境。故选D。
33.考查副词词义辨析。句意:已经过去25年多了,我已经忘记了生活中发生的很多事;然而,我仍然尽力对每个人友善。A. however 然而;B. besides此外;C. therefore因此;D. instead反而。根据上文“__12__ so many things that have happened in my life”及下文“still do my best to be kind”的转折逻辑可知,此处需要转折连词,however符合语境。故选A。
34.考查名词词义辨析。句意:当你对别人友善时,这是一个会延续下去的循环。A. debate辩论;B. trip旅行;C. circle循环;D. match比赛。根据下文“It’s the kind of chain reaction”可知,此处指善意会不断传递形成循环,circle符合语境。故选C。
35.考查名词词义辨析。句意:我相信善良的魔力!A. love爱;B. life生命;C. value价值;D. kindness善良。根据上文“I still do my best to be kind to everybody”、“We should teach our young kids to never be mean to anybody”及通读全文可知,文章的核心主题是善良,kindness符合语境。故选D。
36.had known 37.to express 38.an 39.gestures 40.amazed 41.Similarly 42.which 43.to 44.noticing 45.valuable
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍肢体语言在人际沟通中的重要作用,指出93%的信息传递依赖非语言交流,以及读懂肢体语言的意义。
36.考查动词时态。句意:在我听到“信息只有7%通过语言传递,其余93%来自非语言沟通”这一统计数据之前,我就已经对肢体语言有所了解了。know这个动作发生在heard之前,即“过去的过去”,需用过去完成时,结构为“had + 过去分词”。故填had known。
37.考查非谓语动词。句意:如果我们想要表达真实的感受,肢体语言起着重要作用。此处为固定搭配want to do sth.,意为“想要做某事”,所以空处应用不定式形式。故填to express。
38.考查冠词。句意:如果我们想要表达真实的感受,肢体语言起着重要作用。此处为固定搭配play an important role,意为“起重要作用”,important是以元音音素开头的单词,用不定冠词an。故填an。
39.考查名词复数。句意:语调、手势这类非语言线索都发挥着各自的作用。gesture为可数名词,此处与tone of voice并列,无冠词修饰,此处表示泛指的各类手势,应用复数形式。故填gestures。
40.考查形容词。句意:或许你会由衷惊叹于肢体语言所能传递的信息量,但事实就是如此。此处为固定搭配be amazed at,意为“对……感到惊讶”,amazed修饰人,表达人的主观感受。故填amazed。
41.考查副词。句意:同样地,端正的站姿可以传递出你感兴趣的态度,而歪头的动作则表明你正在思考。similar为形容词,此处修饰整个句子,需用副词similarly作状语,位于句首,首字母大写。故填Similarly。
42.考查定语从句。句意:同样地,端正的站姿可以传递出你感兴趣的态度,而歪头的动作则表明你正在思考。此处为非限制性定语从句,修饰先行词a tilt of the head,先行词为事物,关系词在从句中作主语,用关系代词which。故填which。
43.考查介词。句意:你也会更加留意人们对你言行的反应。此处为固定搭配reaction to,意为“对……的反应”,所以空处应用介词to。故填to。
44.考查非谓语动词。句意:留意他人的肢体语言,意味着能捕捉到那些未说出口的情绪和反应。此处为固定搭配mean doing sth.,意为“意味着做某事”,空处应用动名词形式作宾语。故填noticing。
45.考查形容词。句意:这是一种宝贵的反馈形式,但如果不知道该关注什么,就很容易忽略它。value为名词,此处修饰名词form,需用形容词valuable作定语,意为“宝贵的”。故填valuable。
46.
Dear Alen,
I am eager to share with you our school’s “Campus Humor Week” held last week, which has turned out to be an extremely enjoyable event.
The highlight was definitely the stand-up comedy contest. The students turned boring assignments or funny class moments into jokes, and the whole competition site was filled with laughter. There was also a “silly photo corner” where we took funny pictures with items like oversized glasses and fake beards.
I joined the photo activity with my friends, and it was great to take a short break from study stress. The event even helped strengthen our friendship!
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国朋友Alen写一封邮件,介绍上周学校举办的“Campus Humor Week”活动,介绍活动内容,并说说自己的感受。
【详解】1.词汇积累
渴望做某事:be eager to do sth. → long to do sth.
绝对地:definitely → absolutely
参加:join → participate in
加强:strengthen → enhance
2.句式拓展
同义句转换
原句:The students turned boring assignments or funny class moments into jokes, and the whole competition site was filled with laughter.
拓展句:What the students did was turning boring assignments or funny class moments into jokes, and made the whole competition site filled with laughter.
【点睛】【高分句型1】I am eager to share with you our school’s “Campus Humor Week” held last week, which has turned out to be an extremely enjoyable event. (运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】There was also a “silly photo corner” where we took funny pictures with items like oversized glasses and fake beards. (运用了where引导的限制性定语从句)
47.Paragraph 1
Knowing what I had to say, I calmed myself down and walked to the stage. I looked directly at Lucy, my voice steady but sincere. “Last week, I said something terrible about my friend Lucy behind her back, and she heard every word,” I admitted. “I was thoughtless and cruel, and I hurt her deeply. Lucy, you’re kind, funny, and a true friend—I never meant to hurt you. I’m so sorry.” The class fell quiet, and I saw Lucy’s eyes glisten with tears as she nodded slightly.
Paragraph 2
That day marked a turning point. After class, Lucy came up to me with a soft smile. “Thank you for apologizing publicly,” she said. “I was really hurt, but I know you didn’t mean it.” We hugged tightly, and the awkwardness between us vanished. Emma also apologized for not stopping me that day. From then on, our friendship grew stronger—we laughed more, listened better, and learned to value honesty. I realized that facing mistakes bravely, not hiding from them, is the key to keeping true friendships.
【导语】本文以“友谊危机与自我救赎”为线索,讲述了作者在与Emma闲聊时无意间贬低好友Lucy,被Lucy当场听见后引发友谊裂痕,随后在口语课“最尴尬的时刻”主题演讲中,作者决定借机会公开道歉,希望修复关系的故事。
【详解】段落续写:
① 由第一段首句“知道自己该说什么后,我冷静下来,走向讲台。”可知,本段可聚焦演讲现场的道歉场景,展现作者的愧疚与悔改之心,以及Lucy 的回应。
② 由第二段首句“那一天成为了一个转折点。”可知,本段可描写道歉后的连锁反应以及感悟。
续写线索:上台演讲公开道歉——Lucy含泪回应——课后主动和解——Emma道歉——友谊升温——领悟相处真谛
词汇激活
行为类:
① 承认:admit/confess
② 道歉:apologize/say sorry
③ 消失:vanish/disappear
④ 珍视:value/cherish
情绪类:
① 真诚的:sincere/genuine
② 尴尬的:awkwardness/embarrassment
【点睛】[高分句型1]I looked directly at Lucy, my voice steady but sincere.(运用独立主格结构)
[高分句型2] I realized that facing mistakes bravely, not hiding from them, is the key to keeping true friendships.(运用了that引导宾语从句以及动名词作主语)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录