黑龙江省智研联盟 2025-2026学年度上学期 1月份第一次联合考试
高二年级英语学科试卷
本试卷共150分,共16页。考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔记清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠英、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1. How will the man travel
A. By plane. B. By coach. C. By train.
2. What does the woman say about her husband
A. He is a big fan of football. B. He often helps cook meals. C. He eats much before sleep.
3. What are the speakers mainly talking about
A. A walking holiday. B. Helen’s new job. C. A customer complaint.
4. Why was the cake green
A. It was made from vegetables.
B. It was decorated with green color.
C. It was on the table for a long time.
5. What does the woman probably want to do
A. Get her money back. B. Buy a new hamburger. C. Talk to the cook.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6. What is the relationship between the speakers
A. Colleagues. B. Strangers. C. Good friends.
7. What kind of dance are the speakers doing
A. Waltz. B. Cha-cha. C. Tango.
听下面一段对话,回答以下小题。
8. What does the man fail to get
A. New York Daily. B. Wall Street Journal. C. National Geographic.
9. Why does the man buy these items
A. To kill time. B. To plan a trip. C. To collect stories.
听下面一段对话,回答以下小题。
10. Where will the woman exchange money most probably
A. At the airport. B. At a state bank. C. At the travel agency.
11. How long will the woman’s holiday last
A. 3 days. B. 7 days. C. 10 days.
12. What is the woman sure to do
A. Go to see a volcano. B. Buy some paintings. C. Learn wood carving.
听下面一段对话,回答以下小题。
13. What are the speakers going to do tomorrow
A. Go camping. B. Go hiking. C. Go climbing.
14. What does the man think of taking fruit
A. Useless. B. Necessary. C. Inconvenient.
15. What does the man remind the woman to buy for him
A. Beer. B. Peanuts. C. Orange juice.
16. How many plates will the speakers take
A. Two. B. Three. C. Four.
听下面一段独白,回答以下小题。
17. Where are the new branches opened
A. In the suburbs. B. In the old town. C. In the city center.
18. What does Best Clothing Shop sell
A. Beautiful and cheap clothing.
B. Classic second-hand clothing.
C. Expensive but attractive clothing.
19. When will the sale end
A. Next Thursday. B. Next Friday. C. Next Saturday.
20. What will a lucky shopper receive this Saturday
A. A free shirt. B. A discount card. C. A wonderful gift.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Hello fellow adventurers!
Sometimes all we need is a quick escape from the daily routine. A weekend getaway can be just the ticket to recharge our batteries and create unforgettable memories. Here’s a snapshot of what a perfect short trip might look like.
Essential Weekend Getaway Tips:
Choose a destination within a few hours’ drive to maximize your time off and reduce travel tiredness.
Book a comfortable accommodation that offers a home-away-from-home feeling, perhaps with a local touch that adds to the experience.
Don’t miss the local markets — they’re a treasure of unique souvenirs, delicious street food.
Top choices for a Quick Escape:
Mountain Retreat: Enjoy hiking trails and amazing views for a refreshing change of pace. The mountain air and the peace of nature can do wonders for your spirit.
Coastal Town: Relax by the sea, enjoy the seafood, and take a sun bath.
Historical City: Step back in time with a walk through ancient streets and monuments.
Weekend trip plan:
Day 1: Arrive and settle in, then explore the local area. Get a feel for the place by visiting a local café or park, and maybe even start a conversation with a friendly local.
Day 2: Full-day adventure — hiking, sightseeing, or just relaxing. Perhaps take a boat tour if you’re by the coast, or a guided tour if you’re in a historical city.
Day 3: Slow down with a leisurely brunch before heading home. Reflect on the experiences and the stories you’ve collected during your short but sweet escape. Then go back home.
Remember, it’s not about the distance but the experience. A weekend getaway is a chance to make yourself slow down and return home with a renewed spirit. So, take your bags and let’s hit the road!
21.Which of the following is NOT an essential tip for a weekend getaway according to the text
A.Select a destination that’s only a short drive away.
B.Plan to visit all the well-known tourist attractions in the area.
C.Make sure to visit the local markets for unique finds and food.
D.Reserve a place to stay that provides a sense of comfort and local charm.
22.What is the activity suggested for the second day if you are in a coastal town
A.Taking a boat tour. B.Hiking in the mountains.
C.Visiting ancient monuments. D.Staying indoors and reading.
23.The underlined sentence “Remember, it’s not about the distance but the experience.” implies that ______.
A.people should only choose a very close destination for a weekend getaway
B.weekend getaways, regardless of distance, should focus on nature-centered experiences
C.what one experiences during a weekend getaway matters more than how far they travel
D.longer-distance weekend getaways lack the charm and authenticity of shorter ones
B
Becoming a nurse was practically a natural choice for little Eugenia Millender, who began her years of health service by helping her grandmother, who didn’t like needles, with her injections. Born in Panama, Millender grew up in a racially diverse family and community. Her mother was Afro-Latina Panamanian, and her father was indigenous (本地的) Guna Panamanian.
When Millender was 12, she arrived in Brooklyn with her mother, hoping to bring her a better life. They experienced poverty, and Millender saw the access and quality of health care people received. “My mother didn’t speak English, and when she tried to get care, people ignored her,” she says. Then she moved to Florida as a teenager and joined the army after high school, which allowed her to earn her undergraduate and master’s degrees in nursing. Working in emergency departments, which often cared for the uninsured, she witnessed families struggling with the same challenges her mother had.
“You know they don’t have the resources to take care of their loved ones once they are discharged from the hospital, or they don’t understand what the doctors and nurses are telling them because they speak a different language or an indigenous language,” she says.
Now as a professor at Florida State University College of Nursing, Millender co-founded an institute and serves as its co-director. The institute focuses on addressing the causes of health inequities— from language and cultural barriers to mental-health challenges. Drawing on her own experiences, she spends time learning from communities about their needs and the obstacles they face. That includes incorporating, rather than dismissing, cultural beliefs, and community-based programs that connect people with health care, often for the first time.
Recently, Millender has seen her work come full circle with programs she has launched in her native Panama to improve health care for indigenous people. “I feel very privileged, so I have to give back,” she says.
24.What inspired Millender to become a nurse
A.Her parents’ expectations. B.Her childhood experiences.
C.Her desire to get out of poverty. D.Her love for science and medicine.
25.What challenge did Millender’s mother face in accessing health care
A.The unstable job. B.The language barrier.
C.The lack of personal insurance. D.The lack of family companionship.
26.What does paragraph 4 tell us about Millender
A.Her wish to attain professorship. B.Her relationship with the community.
C.Her efforts to tackle health unfairness. D.Her opinions on professional health care.
27.Which word best describes Millender
A.Ambitious. B.Honest. C.Strict. D.Defensive.
C
A recent study links social media use with poor sleep quality and more common nightmares(噩梦).
It’s the latest in a series of studies that link adolescents’ frequent use of social media with worrisome mental health outcomes — and the first to focus on the negative psychological (心理的) impact it may be having on dream quality and related sleep issues.
This occurs, in part, because the content one sees there “about bullying, political fights, distressing (使人心烦的) news, and social comparisons adds emotional distress, which can lead to bad dreams,” says Shelby Harris, a clinical psychologist and a neuroscientist at Albert Einstein College of Medicine in New York City, who was not involved in the research.
Regardless of one’s intentions, upsetting information or negative interactions commonly occur across the social platforms as their algorithms (算法) are specifically designed to physiologically (生理地) and psychologically arouse emotions and feed into media addiction, making the brain and body want even more social media input.
Examples of commonly reported nightmares included fights with other social media users, annoying news stories, being unable to access one’s social media account, and feelings of being treated unfairly, helplessness, and loss of control.
And while people may sometimes experience such unpleasant outcomes due to other external factors, “the contribution of this study is that these themes are in the specific context of social media,” says Pamela Rutledge, director of the Media Psychology Research Center in California, who was not involved in the research.
Beyond unpleasant and distressing dreams, the Flinders study and other related research shows that poorer sleep quality and sleep disruptions are also generally more common among people who overuse social media applications. Even more plain, Chen says “if your eyes are open doing something else, you’re not sleeping.”
Recent data shows 20 percent of people getting less than five hours of sleep each night with more than 50 percent getting only six to seven hours nightly. The U.S. Centers for Disease Control and Prevention recommends getting between seven to eight hours “of good-quality sleep” every night in order to avoid issues related to sleep deprivation (缺乏).
28. Which online content may cause bad dreams
A. Live basketball score updates. B. Step-by-step bread recipes.
C. Breaking news about a terrorist attack. D. Cute videos of cats playing the piano.
29. Why are negative interactions commonly seen on social platforms
A. People express emotions on platforms. B. The media only publish distressing news.
C. People compare themselves with others. D. Algorithms are built to bring out emotions.
30. What is a common feature of the reported nightmares
A. They are clearly remembered. B. They last for a long time.
C. They appear over and over again. D. They have similar contexts.
31. What might be discussed in the next paragraph
A. What health problems may arise. B. Why people ignore sleep quality.
C. How to check health conditions. D. Where to find medical resources.
D
If you’ve ever thought it would be great to walk into a room and know whether a harmful airborne virus is hanging around, scientists have a device for you. Researchers have created a new machine, a little bigger than a bread maker, which can quickly detect the airborne viruses. Rajan Chakrabarty, a scientist at Washington University in St. Louis, worked with his team nonstop for three years to create the detector. One of the main challenges when they sample the airborne viruses is collecting enough air to concentrate viral particles (颗粒) at detectable levels. This detector pulls in 1,000 cubic meters of air each minute, compared to previous detectors which breathed in 2 to 8 cubic meters of air per minute.
“To trap the virus, we create an artificial cyclone (旋风) inside the sampler,” Chakrabarty says. “By moving liquid around at a high rate, viruses get trapped in the cyclone wall and concentrated for analysis. Any virus not captured in the liquid is filtered (过滤) out with a HEPA filter. After five minutes, the liquid is pumped to a biosensor. The biosensor consists of an electrode attached to a specialized immune system protein that fights infections much like antibodies but is smaller and tougher. The biosensor is based on a detector,”
To test the detector, the researchers sent the device to the apartments of two people with viral infections. “The device detected amounts of virus shed by the patients,” Chakrabarty says. Air collected from an empty conference room showed little sign of the virus. This indicates that the patients eliminated the virus and released it into the air through actions like breathing, talking, coughing, or sneezing, but only in very small amounts.
There are still some challenges. For instance, the device is as noisy as a cleaner or a ringing phone. That’s probably too loud for continuous use in a classroom or office, but could be tolerated for 10 minutes. Such detectors cost much money to build in a research mercial versions may be too expensive for home use but could be used in hospitals, airports, and other public areas to survey for the virus.
28.What does the data in the first paragraph show about the new machine
A.The small size. B.The speedy virus detection.
C.The sampling time. D.The limited detectable level.
29.What does Chakrabarty mainly say about the new machine in paragraph 2
A.Its working process. B.Its maximum volume.
C.Its logical ability to analyse viruses. D.Its special system to concentrate air.
30.What does the underlined word “shed” in paragraph 3 mean
A.Discovered. B.Indicated. C.Controlled. D.Removed.
31.What is a suitable title for the text
A.A Machine: Trapping Viral Particles B.A Biosensor: Fighting Viral Infections
C.A Detector: Spotting Viruses in the Air D.A Device: Collecting the Airborne Viruses
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you get inspired by famous journalists and the righteous image they represent 36 If you’re looking to pursue a career in journalism, you are supposed to have these qualities.
A Way with Words
How do you distinguish between an average news story and an amazing news piece 37 A writer should know how to play with words and should be able to produce an error-free, grammatically correct and concise article with factual information that would stimulate the audience.
Effective Communication Skills
As in any other field, effective communication skills are essential for an ideal journalist. If you know your way with people, you can understand them. 38 An ideal journalist should also know how to take control of a situation if the interview goes wrong. Journalists should be skilled in language and knowledgeable enough to file a story that would attract the target audience.
Professionalism and Self-assurance
Even if you are a fresher, you should consider yourself a professional. What professionalism means in the journalism field is meeting deadlines, being ready to take up work before regular working hours, and having the courage to accept criticism from the editors. Also, journalists should exhibit confidence in order to succeed. 39
Determination and Discipline
The profession of journalism requires hard work and strong determination. 40 During such times, an ideal journalist should not give up easily. The ultimate motive of any journalist should be to find the truth and seek justice in all matters.
A.Effective writing skills can make all the difference.
B.Then you can extract relevant information for a story.
C.Timely reporting makes an average news story amazing.
D.At the same time, you need to be aware of current events.
E.Sometimes you might be following a story for months to get a lead and hit the newspapers.
F.However, you should always be eager to learn from your limitations and enhance your skills.
G.Professional journalists possess some essential qualities that make them stand out from others.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Long long ago, colleagues would suggest changes to documents in turn. They would make comments and add revisions to a file on their own computer, and then send it on to the next person. It was 41 and inconvenient.
The era of the shared doc has made this process much more user-friendly. But like all social activities, it has the great 42 of exposing you to other people.
Start with the fact that you can see who else is in the document. A succession of initials at the top of the screen confirms that your actions are now being observed by 43 people.
One of these initials fades and brightens every few minutes, as the person in question 44 exits and re-enters the document. They either have nothing to do or are deeply anxious about what may be about to happen.
If they are the owner of the document, they are absolutely right to worry, for people will be busy rendering (提供) public 45 on their work. A cursor (光标) jumps rapidly from paragraph to paragraph, and then suddenly stops. It remains 46 . Something must be very, very wrong with what they are reading. It moves more slowly after that, its confidence in the author visibly 47 .
If enough people are involved, chaos follows. Someone adds a paragraph, causing someone else to make 48 in the wrong place. Two people are engaged in a furious 49 battle over a single word in the shared doc, taking it by turns to overwrite each other.
If you are the owner of the document, you do not have to watch this disaster unfold in real time. But it will still seek you out. Countless emails arrive to tell you that there has been “ 50 ” in the document. When you finally go back into the document, you survey the scene. Suggestions 51 the text. A wall of comments runs down one side of the screen. So many of them have been left that some are impossible to see at first.
You will start accepting, replying, 52 and resolving. In a shared doc, a tap on a keyboard awakens your colleagues. As you go through the doc, those emails are silently flying off to tell people you have been busy.
Initials start to 53 at the top of the screen. Silently, they cluster and wait. You know that they are gearing up to 54 again. There will be more changes, more comments, more activity.
A shared doc allows you to gather more opinions, and to bat things back and forth; ideas are less likely to be dismissed for no good reason. There is 55 in the crowd. But there is an awful lot of noise, too.
41.A.impractical B.inefficient C.inaccessible D.unstable
42.A.method B.chance C.drawback D.pressure
43.A.multiple B.strange C.idle D.talented
44.A.unconsciously B.nervously C.occasionally D.repeatedly
45.A.judgement B.appreciation C.praise D.demand
46.A.irregular B.insensitive C.immobile D.impersonal
47.A.restored B.boosted C.eased D.shaken
48.A.connections B.alterations C.claims D.drafts
49.A.legal B.virtual C.psychological D.daily
50.A.activity B.trouble C.damage D.silence
51.A.decorate B.replace C.litter D.spread
52.A.rejecting B.complaining C.boasting D.accusing
53.A.fade B.stick C.lie D.reappear
54.A.sacrifice B.strike C.emerge D.retreat
55.A.limitation B.chaos C.wisdom D.disagreement
第二节(共10小题;每小题15分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Notwithstanding the ostensibly harmonious coexistence of analog heuristic frameworks and algorithmic decision-making architectures 56 emerge as diametrically opposed epistemological constructs upon rigorous semiotic deconstruction, contemporary philosophical discourse remains paradoxically entrenched in Cartesian dualism, 57 (manifest) through its persistent failure to reconcile phenomenological interpretations of machine learning’s black-box operations 58 the neuroplastic adaptations observed in Homo sapiens’ prefrontal cortex when subjected to prolonged exposure to stochastic information ecosystems, 59 condition remains irreducibly complex even when applying fractal analysis to metastasizing data patterns.
The epistemological chasm 60 (widen) at an exponential rate since the advent of quantum computing — whose probabilistic logic gates defy classical Boolean taxonomy — has precipitated a cognitive dissonance pandemic, 61 evidenced by metastudies demonstrating that 83.7% of subjects exposed to contradictory truth claims 62 (generate) through AI content farms exhibit measurable degradation in reality-testing capacities, 63 ironic reversal of Enlightenment-era assumptions about information accessibility 64 (correlate) positively with rational thinking, 65 (intensify) calls for radical epistemic re-engineering beyond current neurocognitive models.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66.假设你是李华,两周前你网购了一套丛书,昨天才到货,还存在其他问题,请就此向网店客服写邮件投诉。要点如下: 1. 陈述写信目的; 2. 投诉内容;3. 提出你的要求。
注意: 1. 词数80词左右;
2. 可适当增加细节,使行文连贯;
3. 开头结尾已给出,不计入总词数。
Dear sir or madam,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours Sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Officer Jonda’s pulse quickened. Road conditions were dangerous on that cold, dark winter night. The fierce storm made it hard to see, but she could tell the car ahead of her was in trouble. It was swaying. It was not swaying violently, and was still barely within the lane, but on the winding road in the fierce November rain, it was enough. Jonda had a sixth sense for accidents and lived in terror of them ever since that awful night so many years ago. She still couldn’t abolish the terrible image of that teenager screaming for help, her help. Help that she had been unable to give as she was driven back by the intense heat of the car fire. She leaned on her training for support, and these days she never ignored any signs of the next accident.
She made a gesture to turn on the patrol car’s flashing lights, but her partner, David, beat her to it; he too had sensed the danger. “Let’s pull that car over before someone gets hurt,” he said. The big car slowed, but not enough to stop at the warning sign as the driver slammed on the brakes. The car slipped off the road into the Dalton River. Jonda quickly brought the police car to a halt and got out. Yelling at David to call for backup help, she slipped down the side of the road to the water’s edge. The rain had swelled the river into a raging monster. It roared well over its banks, rushing swiftly with tree limbs caught in the raging current. And half submerged in the current was the car. As big as it was, the force of the water had heaved it against a tree, the passenger seat submerged, water rushing over the windshield.
“David, I need the window hammer!” Jonda called over her radio and rushed toward the car. By the time she was at the driver door, the water was rushing up to her waist, and unbelievably cold, like her legs had been encased in ice. If she didn’t work quickly, she could lose the feeling in her lower body and collapse.
Through the window, Jonda saw the woman with water up to her chest. A work badge pinned to her chest identified her as Sandy. She would not last long in the icy water. Her eyes, betraying her intense fear, were locked on Jonda’s.
David caught up with Jonda and passed her the window hammer. “Ma’am,” she yelled through the window, “I need you to turn away from the glass! I’m going to break through!” The woman turned her head, and Jonda struck. The glass, thick as the old car was big, barely cracked. And with a heavy heart Jonda felt the car heave. The current was loosening it from the tree.
注意:(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Jonda struck again with all her might, and this time the window broke into little pieces.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tears streaking down Jonda’s cheeks, unable to let go of the woman.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
高二年级英语学科答案与解析
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A B A A B C A A B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A C C B C C A B B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B A C B B C A C D D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A B C D D G A B F E
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B C A D A C D B B A
题号 51 52 53 54 55
答案 C A D B C
56.that/which 57.manifesting 58.with 59.a 60.widening 61.as 62.generated 63.an 64.correlating 65.intensifying
66.
Dear sir or madam,
I am one of your customers. I am writing to complain about an order.
I ordered a set of Bookworm Series on your website two weeks ago, but I didn’t receive them until yesterday. And much to my disappointment, the books were so poorly packed up that the cover of one book was torn. To make matters worse, it is not a complete set, as I found one book missing.
I believe I have every right to ask you to deal with this problem. I hope that you either refund my money or deliver a new set of books to me. Besides, I’d like to be informed of the process of your dealing with my complaint.
Looking forward to your reply.
Yours sincerely, Li Hua
67.Jonda struck again with all her might, and this time the window broke into little pieces. Icy water immediately surged into the car. Ignoring the numbing cold, Jonda reached through the opening. Sandy, coughing and gasping, frantically grabbed her outstretched hand. David, braving the chest-deep water, threw his weight against the car door to stabilize it. “Pull! Now!” he yelled. With a combined heave, they dragged the shivering woman through the broken window just as the car was swept away, swallowed by the raging river. Jonda and David, supporting a nearly limp Sandy between them, fought their way back to the slippery bank.
Tears streaking down Jonda’s cheeks, unable to let go of the woman. They collapsed onto solid ground, safe at last. As Sandy sobbed with relief, clinging to her rescuer, the haunted memory of the teenager she couldn’t save flashed before Jonda’s eyes. But this time, it was different. This time, she felt the steady, grateful heartbeat of the woman in her arms. This time, she had won. Wrapping a thermal blanket around Sandy, Jonda finally released the ghost of that long-ago night. She had faced her deepest fear and, in pulling Sandy back from the brink, had finally pulled herself free.
解析部分
听力原文
1. W: If I were you, I would take a plane instead of a train. It will take you a long time to get there by train.
M: But flying makes me so nervous. And it is not that safe by coach.
2. M: Your husband likes watching soccer so much that he’s almost like a lover of it.
W: I can’t understand why he is so crazy about soccer. He can’t help but watch TV during meals or before bed. When a soccer game comes, he doesn’t even eat or sleep.
3. W: Did you hear that Helen got that modeling job She’s going to be walking down the catwalk.
M: Wow, that’s great. All that walking practice really paid off. And for once, she won’t be complaining about being so tall.
4. M: I threw out the cake that was on the table. You shouldn’t leave food out for so long. It was green.
W: Oh, no, you shouldn’t have thrown that out. Ask me next time, it wasn’t bad. It was a vegetable cake.
5. W: I’m sorry, but I need to return this hamburger. It’s totally raw in the middle.
M: Oh, I do apologize, madam. I’ll have the cooks make you a new one right away.
W: Actually, I think I’ve lost my appetite.
6.M: You must be Sara. It’s nice to meet you. I’ve heard of you from my colleague Kim.
W: Nice to meet you, too.
M: What’s your favorite steps
W: It’s hard to say, but I do love waltz very much.
M: How about cha-cha
W: To tell the truth, I don’t like it.
M: Really You must like tango, right
W: Oh, it’s really beautiful, but I just can’t dance it well.
M: Don’t be so modest. I’m sure you can dance it very well. Let’s dance it now.
W: OK, I’ll have a try.
M: Oh, you dance it so well.
W: Thank you for your compliment.
M: I think I’m your lucky fellow.
7.M: Please give me a piece of New York Daily.
W: You are late. The last piece is sold out.
M: Really Is there Wall Street Journal, please
W: There are several. Take a piece. The crash appears in the headline. It is famous for offering disastrous stories.
M: I have a long flight for 10 hours. I need to choose a magazine.
W: There are various magazines in the rack.
M: Give me the latest issue of National Geographic.
W: That’s the top magazine in America and is popular with young people. Okay, it is totally 30 dollars.
M: Here you are,
W: Have a nice trip.
8.W: Have you got that guidebook to Indonesia, Handy
M: Sure. What do you need to know
W: Well, what about currency Should I change my money at a bank or the airport
M: Oh, it says you’d better not change it at the airport or the travel agency. It seems you get a bad rate of exchange those ways. They suggest changing money at a state bank.
W: That’s good to know. Does it say anything about the hotels
M: Yes, they say they’re excellent and not expensive. But you’re advised to book hotels at least a week in advance.
W: That’s what I’ve heard. It’s October 24th, and there’s a week to enjoy my holiday. I have to book a hotel today. What does it say about shopping
M: They say it’s a great place to buy wood carvings and paintings.
W: Well, if the time permits, I’ll go there to have a look. And is there any mention of tours
M: Yes, it says there is a fascinating tour to a volcano just out of Jakarta.
W: Well, I’ll be sure to go there. I’m looking forward to seeing the volcano for myself.
9.M: We’ll take the children to climb up the hill tomorrow. Let’s get something at the supermarket.
W: Yes, we can have a picnic on the top of the hill.
M: What should we buy
W: Let me see. We should go to buy some fruit first.
M: Remember the camping last weekend It was heavy and not convenient to carry them for a long way.
W: How about taking some chocolate It is light and sweet. Children love it.
M: Good idea. We can buy some bread and nuts for children.
W: Yes, look. Peanuts, biscuits, chocolate, canned goods. Anything else
M: That’s enough for kids. Oh, get some drinks.
W: Orange juice, two bottles and I’ll buy some milk for kids. Oh, and your favorite beer.
M: Thanks, darling, you must forget that I have to drive back home. Just remember to take my favorite peanuts.
W: Yes. Shall we buy some plates It will be used during our picnic.
M: OK, four plates. We can buy some pizza tomorrow morning.
W: Let’s go to queue up. There are so many people in the lines.
10.W: Do you want lovely and attractive clothing at low prices Are you tired of wearing the same boring clothes every day Do you want to look smarter and more energetic We can tell you where you find what you want. Best Clothing Shop has opened two new branches in the downtown area. Our shopping environment is more friendly and enjoyable than those in the suburbs. Our low prices mean you don’t have to be wealthy to look great. Suits, jeans, shirts and dresses of various styles are on sale from tomorrow. And it lasts a week till next Friday. If you are one of the first 10 lucky shoppers this weekend, you will receive a discount card. So come this Saturday to one of our new branches and get the fantastic clothes you have always wanted.
21.B 22.A 23.C
【导语】这是一篇应用文。介绍了周末短途旅行的实用建议、热门目的地选择及行程规划,旨在帮助读者通过短途旅行放松身心、创造回忆。
21.细节理解题。根据Essential Weekend Getaway Tips部分“Choose a destination within a few hours’ drive (选择车程几小时内的目的地)”、“Book a comfortable accommodation that offers a home-away-from-home feeling, perhaps with a local touch that adds to the experience. (预订一个舒适的住处,让你感觉宾至如归,选个能增加体验、具有当地特色的也许不错呢)”以及“Don’t miss the local markets (不要错过当地集市)”可知,未提及“计划参观该地区所有知名景点”。故选B项。
22.细节理解题。根据Weekend trip plan部分“Perhaps take a boat tour if you’re by the coast (如果你在沿海地区,可以乘船游览)”可知,若在沿海小镇,第二天建议的活动是乘船游览。故选A项。
23.推理判断题。根据最后一段“Remember, it’s not about the distance but the experience. A weekend getaway is a chance to make yourself slow down and return home with a renewed spirit. So, take your bags and let’s hit the road! (记住,重要的不是距离,而是体验。周末度假是一个让自己放慢脚步,带着焕然一新的精神回家的机会。所以,拿上你的行李,我们出发吧)”可知,划线句暗指周末旅行中收获的体验比旅行距离的远近更重要。故选C项。
24.B 25.B 26.C 27.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Eugenia Millender从童年帮助祖母打针的经历出发,走上护理职业道路,并致力于解决医疗不公平问题、回馈家乡的故事。
24.细节理解题。根据第一段中“Becoming a nurse was practically a natural choice for little Eugenia Millender, who began her years of health service by helping her grandmother, who didn’t like needles, with her injections.(对小Eugenia Millender来说,成为一名护士几乎是自然而然的选择,她从帮助害怕打针的祖母注射开始了自己的健康服务生涯。)”可知,是童年的经历启发了Millender成为一名护士。故选B。
25.细节理解题。根据第二段中“‘My mother didn’t speak English, and when she tried to get care, people ignored her,’ she says.(她说:‘我母亲不会说英语,当她试图寻求医疗帮助时,人们都不理她。’)”可知,Millender的母亲在获取医疗服务时面临的是语言障碍。故选B。
26.推理判断题。根据第四段中“The institute focuses on addressing the causes of health inequities— from language and cultural barriers to mental-health challenges. Drawing on her own experiences, she spends time learning from communities about their needs and the obstacles they face.(该研究所专注于解决医疗不公平的根源——从语言和文化障碍到心理健康问题。她凭借自身的经历,花时间从社区中了解他们的需求以及面临的障碍。)”可知,第四段讲述了Millender为解决医疗不公平问题所做的努力。故选C。
27.推理判断题。结合全文可知,Millender从童年经历出发投身护理行业,目睹医疗不公后创办研究所解决医疗不平等问题,还回到巴拿马助力本土原住民医疗改善,能看出她有远大的抱负和追求。ambitious译为“有雄心的;有抱负的”。故选A。
28-31 CDDA
解析无
32.B 33.C 34.D 35.D
【导语】本文是一篇议论文。文章将生活比喻成荒野,从不确定性、自我发现、多样性与相互依存等方面阐述了这一比喻对理解生活本质和追求有意义生活的启示。
32.推理判断题。根据第一段“Life can be metaphorically perceived as a vast wilderness, an extensive and uncharted terrain waiting to be explored. This analogy carries profound implications that can offer us unique insights into the essence of existence and guide us towards a more fulfilling and purposeful life.(生活可以被比喻成一片广阔的荒野,一片广袤而未知的领域等待着我们去探索。这个比喻蕴含着深刻的意义,能为我们提供对存在本质的独特见解,并引导我们走向更充实、更有目标的生活)”和最后一段中“So let us embrace this wilderness with courage and curiosity. Let us not fear the uncertainties and the solitude, but see them as stepping stones towards a deeper understanding of ourselves and the world around us. In doing so, we can truly live a life that is authentic, meaningful, and rich in experience.(因此,让我们带着勇气和好奇心拥抱这片荒野。让我们不要害怕不确定和孤独,而是把它们看作是深入了解我们自己和周围世界的垫脚石。这样,我们才能真正过上真实、有意义、经验丰富的生活)”可知,作者把生活比喻成一片广阔的荒野,构建了一个隐喻框架,用来解读存在的真实性。故选B项。
33.推理判断题。根据第四段“Furthermore, the wilderness is teeming with diverse flora and fauna, each species coexisting and interacting within a delicate ecosystem. Life too is marked by its diversity and interconnectedness. We encounter people from different backgrounds, cultures, and walks of life, each bringing their unique perspectives and experiences. These interactions enrich our understanding of the world and broaden our horizons. Just as the wilderness thrives on biodiversity, our lives are made more vibrant and complete through the diverse relationships we form.(此外,荒野中充满了各种各样的动植物,每个物种都在一个微妙的生态系统中共存和相互作用。生活也以其多样性和相互联系为特征。我们会遇到来自不同背景、文化和各行各业的人,每个人都带来他们独特的观点和经历。这些互动丰富了我们对世界的理解,拓宽了我们的视野。就像荒野依靠生物多样性繁荣发展一样,我们通过建立多样化的关系使我们的生活更加充满活力和完整)”可知,“微妙的生态系统”这一比喻主要强调了不同元素之间的共生相互依存关系。故选C项。
34.推理判断题。根据第五段“In this wilderness called life, we are both the explorers and the explored. As we venture forth, we not only discover new landscapes but also uncover new facets of ourselves.(在这片叫做生活的荒野里,我们既是探索者又是被探索者。当我们向前迈进时,我们不仅发现了新的风景,也发现了自己新的一面)”可知,“我们既是探索者也是被探索者”这句话说明我们既是发现新风景的探索者,也是发现了自己新的一面的被探索者,暗示了观察者和参与者角色的矛盾同时性。故选D项。
35.推理判断题。根据第二段“There are no predetermined paths, no clear signposts to direct us towards our destination. We must rely on our instincts, our inner compass, to find our way forward.(没有预先确定的道路,没有清晰的路标指引我们到达目的地。我们必须依靠我们的本能,我们内心的指南针,来找到前进的道路)”可知,inner compass(内在罗盘) 的核心是依靠个人本能与自我认知做人生抉择,而第二段明确指出 “人生无预设路径、无明确路标”,即否定了 “依赖外部集体性指引” 的决策方式。“collectivist paradigms of social navigation(集体主义的社会导航范式)” 指以集体规范、群体期待为导向规划人生,这与inner compass 的 “自主决策” 逻辑对立,因此是隐喻隐含的批判对象。故选D项。
36.G 37.A 38.B 39.F 40.E
【导语】本文是一篇说明文。文章系统阐述了优秀记者应具备的核心素质,包括文字驾驭能力、有效沟通技巧、专业自信精神以及坚定意志品质。
36.上文“Do you get inspired by famous journalists and the righteous image they represent (你是否曾被著名记者及其代表的正义形象所激励?)”引出记者职业形象,G选项“Professional journalists possess some essential qualities that make them stand out from others.(专业记者具备某些使其脱颖而出的核心素质)”承接上文,揭示杰出记者的特质源于其专业素养,开启下文对具体素质的阐述,同时句中“some essential qualities”与下文“If you’re looking to pursue a career in journalism, you are supposed to have these qualities.(如果你想从事新闻工作,你应该具备这些品质)”中“these qualities”构成指代关系。故选G项。
37.上文“How do you distinguish between an average news story and an amazing news piece (如何区分平庸新闻与精彩报道?)”提出新闻质量差异的命题,A选项“Effective writing skills can make all the difference.(有效的写作技能能造就天壤之别)”直接回答问题,指出写作能力是关键区分要素,且与下文对文字驾驭能力的具体要求形成总分关系。故选A项。
38.上文“If you know your way with people, you can understand them.(若擅长人际交往,便能理解他人)”强调沟通中理解的重要性,B选项“Then you can extract relevant information for a story.(进而你能为报道提取关键信息)”承接逻辑链条,说明理解他人后自然能获取新闻素材,句中“Then”完美衔接假设关系的结果。故选B项。
39.上文“Journalists should exhibit confidence in order to succeed.(记者须展现自信以求成功)”强调自信的重要性,F选项“However, you should always be eager to learn from your limitations and enhance your skills.(但始终应积极认知自身局限并提升技能)”形成辩证补充,通过“However”转折指出自信与谦逊的平衡,契合专业成长理念。故选F项。
40.上文“The profession of journalism requires hard work and strong determination.(新闻行业需要勤奋与坚定意志)”概括职业特性,E选项“Sometimes you might be following a story for months to get a lead and hit the newspapers.(有时需持续追踪新闻线索数月方能见报)”通过具体案例佐证前文,展现行业对毅力的实际要求,与下文的“should not give up easily(不应轻易放弃)”形成照应。故选E项。
41.B 42.C 43.A 44.D 45.A 46.C 47.D 48.B 49.B 50.A 51.C 52.A 53.D 54.B 55.C
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章指出传统的文档修改方式低效且不透明,通过描述共享文档编辑时的具体过程,说明共享文档虽便于协作,但会暴露编辑过程、引发焦虑,并可能导致混乱,这能集思广益,但也伴随干扰。
41.考查形容词词义辨析。句意:这既低效又不方便。A. impractical不切实际的;B. inefficient低效的;C. inaccessible难以到达的;D. unstable不稳定的。根据上文“They would make comments and add revisions to a file on their own computer, and then send it on to the next person.”可知,传统的文档修改方式是同事们在自己的电脑上对文件进行评论和修改,然后将其发送给下一个人,这种方式效率低下。故选B。
42.考查名词词义辨析。句意:但就像所有的社交活动一样,它有一个很大的缺点,就是让你暴露在其他人面前。A. method方法;B. chance机会;C. drawback缺点;D. pressure压力。根据下文“exposing you to other people”可知,让一个人暴露在其他人面前是共享文档很大的缺点。故选C。
43.考查形容词词义辨析。句意:屏幕上方连续出现的首字母确认你的动作现在被多人观察到。A. multiple多个的;B. strange奇怪的;C. idle无事可做的;D. talented有才华的。根据上文“A succession of initials at the top of the screen”可知,屏幕上方连续出现的首字母代表多人进入了共享文档,个人的动作现在可以被多人观察到。故选A。
44.考查副词词义辨析。句意:这些首字母中的一个每隔几分钟就会变暗变亮,因为这个人反复地退出和重新进入文档。A. unconsciously无意识地;B. nervously紧张地;C. occasionally偶尔;D. repeatedly重复地。根据上文“One of these initials fades and brightens every few minutes”可知,这些首字母中的一个每隔几分钟就会变暗变亮,说明这个用户反复地退出和重新进入文档。故选D。
45.考查名词词义辨析。句意:如果他们是文档的所有者,他们的担心是完全正确的,因为人们将忙于对他们的工作进行公众评判。A. judgement判断;B. appreciation欣赏;C. praise赞扬;D. demand要求。根据上文“They would make comments and add revisions to a file on their own computer”可知,同事之间编辑文档主要是进行评论和修改,他人编辑共享文档意味着对文档所有者的工作进行公众评判。故选A。
46.考查形容词词义辨析。句意:它保持不动。A. irregular不规则的;B. insensitive不敏感的;C. immobile不动的;D. impersonal非个人的。根据上文“then suddenly stops”可知,光标突然停止后,就保持不动了。故选C。
47.考查动词词义辨析。句意:在那之后,它的移动更慢了,对作者的信心明显动摇了。A. restored恢复;B. boosted提升;C. eased缓解;D. shaken动摇。根据上文“Something must be very, very wrong with what they are reading. It moves more slowly after that”可知,其他用户的光标不动通常会被视作文档中有非常错误的地方,光标移动更慢则意味着还有更多的错误,因此会动摇对文档作者的信心。故选D。
48.考查名词词义辨析。句意:有人加了一段,导致别人在错误的地方做了改动。A. connections联系;B. alterations变动;C. claims声称;D. drafts草稿。根据上文“They would make comments and add revisions to a file on their own computer”可知,同事之间编辑文档主要是进行评论和修改,因此一人加了一段有可能导致别人在错误的地方做改动。故选B。
49.考查形容词词义辨析。句意:两个人正在为共享文档中的一个单词进行激烈的虚拟战斗,轮流改写对方(的内容)。A. legal法律的;B. virtual虚拟的;C. psychological心理的;D. daily日常的。根据下文“in the shared doc”可知,共享文档是线上活动,两人是进行激烈的虚拟战斗。故选B。
50.考查名词词义辨析。句意:无数的电子邮件告诉你文档中有“活动”。A. activity活动;B. trouble麻烦;C. damage损害;D. silence沉默。根据上文“If you are the owner of the document, you do not have to watch this disaster unfold in real time.”可知,电子邮件会被发送给共享文档作者,告知文档中有各种被编辑修改的“活动”。故选A。
51.考查动词词义辨析。句意:文章中到处都是建议。A. decorate装饰;B. replace替换;C. litter使饱含;D. spread传播。根据下文“A wall of comments runs down one side of the screen. So many of them have been left that some are impossible to see at first.”可知,文章中有堵评论墙,建议多到有些甚至看不见的地步,因此是指文章中饱含着建议,即到处都是建议。故选C。
52.考查动词词义辨析。句意:你会开始接受、回答、拒绝和解决问题。A. rejecting拒绝;B. complaining抱怨;C. boasting吹嘘;D. accusing指责。根据上文“You will start accepting, replying”和下文“and resolving”可知,文档作者在忙着处理同事们给出的修改和评论,可能会拒绝其中一些问题。故选A。
53.考查动词词义辨析。句意:首字母开始重新出现在屏幕的顶部。A. fade褪色;B. stick黏贴;C. lie躺;D. reappear再出现。根据下文“Silently, they cluster and wait.”可知,随着文档的作者开始工作,首字母重新出现在屏幕的顶部,好似聚集在一起等待。故选D。
54.考查动词词义辨析。句意:你知道它们正准备再次发动袭击。A. sacrifice牺牲;B. strike袭击;C. emerge出现;D. retreat撤退。根据下文“There will be more changes, more comments, more activity.”可知,接下来文档中会有更多的变化,更多的评论,更多的活动,这意味着这些首字母背后的同事正准备再次发动袭击,这里用幽默的手法表现共享文档作者的焦虑不安。故选B。
55.考查名词词义辨析。句意:在人群中有智慧。A. limitation限制;B. chaos混乱;C. wisdom智慧;D. disagreement分歧。根据下文“But there is an awful lot of noise, too.”可知,后面有转折,指出多人在共享文档中操作会出现很多噪音,即很多干扰的想法,前面是肯定这也有其优点,指人群中有智慧,能贡献真正有益的想法。故选C。
56.that/which 57.manifesting 58.with 59.a 60.widening 61.as 62.generated 63.an 64.correlating 65.intensifying
【导语】本文是一篇议论文。文章主要探讨了人工智能与人类认知之间的认识论冲突及其引发的认知危机。
56.考查定语从句。句意:尽管模拟启发式框架和算法决策架构表面上和谐共存,但在严格的符号学解构下,它们作为截然对立的认识论建构,当代哲学话语仍然自相矛盾地陷入笛卡尔二元论,这表现在它持续未能调和机器学习黑箱操作的现象学解释与人类前额皮层长期暴露于随机信息生态系统时所观察到的神经可塑性适应,即使应用分形分析来处理不断涌现的数据模式,这一条件仍然无法简化“ 1 emerge as diametrically opposed epistemological constructs upon rigorous semiotic deconstruction”是限定性定语从句,先行词是analog heuristic frameworks and algorithmic decision-making architectures,指物,关系词代替先行词在从句中作主语,应用关系代词that或which引导定语从句。故填that或which。
57.考查非谓语动词。句意:同上。分析句子结构可知,manifest与逻辑主语“contemporary philosophical discourse”之间是主动关系,应用现在分词,作状语。故填manifesting。
58.考查介词。句意:同上。固定短语reconcile...with...“使……与……协调一致”。故填with。
59.考查冠词。句意:同上。此处泛指“一个条件”,且condition以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
60.考查非谓语动词。句意:自量子计算出现以来,认识论的鸿沟以指数级的速度扩大——量子计算的概率逻辑门违背了经典布尔分类法已经引发了认知失调的大流行,研究表明,83.7%的受试者接触到由人工智能内容农场产生的相互矛盾的真相声明,在现实测试能力方面表现出可测量的退化,这是对启蒙时代关于信息可获取性与理性思维正相关的假设的讽刺逆转,加剧了对超越当前神经认知模型的激进认知重组的呼吁。The epistemological chasm与widen为主动关系,应用现在分词,作后置定语。故填widening。
61.考查定语从句。句意:同上。分析句子结构可知,“evidenced by metastudies demonstrating that...”是非限制性定语从句,修饰前面整个句子,关系词在从句中作主语,应用关系代词as“正如,正像”引导。故填as。
62.考查非谓语动词。句意:同上。分析句子结构可知,generate与“contradictory truth claims”之间是被动关系,应用过去分词,作后置定语。故填generated。
63.考查冠词。句意:同上。此处泛指“一种讽刺性的逆转”,且ironic以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。
64.考查非谓语动词。句意:同上。information accessibility与correlate为主动关系,应用现在分词,作定语。故填correlating。
65.考查非谓语动词。句意:同上。此处作结果状语,前面描述的情况自然而然地导致了“calls for radical epistemic re-engineering beyond current neurocognitive models”,应用现在分词。故填intensifying。
66.Dear sir or madam,
I am one of your customers. I am writing to complain about an order.
I ordered a set of Bookworm Series on your website two weeks ago, but I didn’t receive them until yesterday. And much to my disappointment, the books were so poorly packed up that the cover of one book was torn. To make matters worse, it is not a complete set, as I found one book missing.
I believe I have every right to ask you to deal with this problem. I hope that you either refund my money or deliver a new set of books to me. Besides, I’d like to be informed of the process of your dealing with my complaint.
Looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Li Hua
67.
Jonda struck again with all her might, and this time the window broke into little pieces. Icy water immediately surged into the car. Ignoring the numbing cold, Jonda reached through the opening. Sandy, coughing and gasping, frantically grabbed her outstretched hand. David, braving the chest-deep water, threw his weight against the car door to stabilize it. “Pull! Now!” he yelled. With a combined heave, they dragged the shivering woman through the broken window just as the car was swept away, swallowed by the raging river. Jonda and David, supporting a nearly limp Sandy between them, fought their way back to the slippery bank.
Tears streaking down Jonda’s cheeks, unable to let go of the woman. They collapsed onto solid ground, safe at last. As Sandy sobbed with relief, clinging to her rescuer, the haunted memory of the teenager she couldn’t save flashed before Jonda’s eyes. But this time, it was different. This time, she felt the steady, grateful heartbeat of the woman in her arms. This time, she had won. Wrapping a thermal blanket around Sandy, Jonda finally released the ghost of that long-ago night. She had faced her deepest fear and, in pulling Sandy back from the brink, had finally pulled herself free.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了警官Jonda在一个寒冷黑暗的冬夜执行任务时,发现一辆汽车在危险的道路上摇摆不定,最终滑入河中。Jonda迅速行动,与搭档David一起展开救援。面对湍急的河流和冰冷的河水,Jonda不顾个人安危,用尽全力打破车窗,成功救出了被困的Sandy。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“Jonda用尽全力再次撞击,这次窗户碎成了小块。”可知,第一段可描写Jonda和David合力将Sandy从破碎的车窗中救出,并艰难地返回岸边的过程。
②由第二段首句内容“Jonda泪流满面,无法放开那个女人。”可知,第二段可描写Jonda在成功救出Sandy后的情感释放,以及她如何克服过去的心理阴影。
2.续写线索:窗户破碎——救出Sandy——返回岸边——情感释放——克服心理阴影