考点规范练7(模块三 Unit
1)
考点规范练第14页
Ⅰ.阅读理解
A
Earlier
this
year,my
family
experienced
an
unexpected
tragedy.The
kind
of
tragedy
which
knocks
you
out
of
yourself
and
turns
your
whole
world
upside
down.A
tragedy
which
also
caused
me
to
be
out
of
work
for
three
months.It
was
completely
unforeseen
and
I
had
no
time
to
put
together
an
out
of
office
plan.
I’ve
worked
at
previous
companies
where
this
kind
of
tragedy
would
have
been
handled
professionally;I
would
have
been
given
the
legally-required
money
and
asked
to
leave.But
at
SAS
Institute(an
American
developer
of
analytics
software),my
team
stepped
in
and
filled
in
with
no
questions
or
hesitations.My
work
was
not
left
undone.My
clients(客户)
were
patient
when
those
picking
up
the
pieces
of
projects
unrelated
to
them
needed
some
time
to
get
familiar
with
the
work.My
management
and
colleagues
checked
on
my
family
regularly.At
last,my
manager,my
entire
team
and
Human
Resources
Department
helped
me
back
to
work
at
my
own
pace.They
even
changed
my
workspace
over
a
weekend
to
better
suit
my
personal
needs
before
I
even
came
back
to
work.
You
see,SAS
creates
a
family.The
special
attention
to
employee
happiness
and
work/life
balance
makes
that
family
possible.The
flexible
work
environment
enables
most
employees
to
create
a
schedule
that
best
suits
their
personal
needs—whether
it’s
attending
a
school
play
or
taking
an
aging
parent
to
the
doctor.The
Work/Life
Office
has
a
wealth
of
resources
for
college
planning,anger
management,sorrow,etc.But,as
you
can
see,it
doesn’t
stop
there.Most
employees
believe
that
SAS
is
their
family.We
rely
on
each
other.We
help
each
other
succeed.We
celebrate
team
successes.We
hang
out
after
work.Our
kids
play
together.We
laugh
together
and
cry
together.
Sure,we
have
a
lot
of
convenience
benefits
at
SAS.But,what
really
makes
a
difference
to
me
is
the
SAS
culture
that
the
outside
world
doesn’t
always
see:The
balance.The
companionship.The
management
support.The
family
it
allows
me
to
have.
I’m
so
eager
for
others
to
see
the
side
of
SAS
that
I
see
every
day.
【语篇导读】本文是记叙文。作者是一名SAS的员工,在他遇到困难时,公司的“家”文化让他受益匪浅。
1.After
the
tragedy,the
author
.
A.changed
his
job
B.felt
very
hopeless
C.was
sick
for
three
months
D.turned
to
his
colleagues
for
help
答案:B
解析:推理判断题。根据第一段中的“The
kind
of
tragedy
which
knocks
you
out
of
yourself
and
turns
your
whole
world
upside
down...It
was
completely
unforeseen
and
I
had
no
time
to
put
together
an
out
of
office
plan.”可知,作者遭受的悲剧足以让他的整个世界崩塌,而这一切又让他措手不及。由此可推测,作者当时应该是感到很绝望。
2.What
did
the
author’s
colleagues
do
for
him
during
his
absence
A.They
raised
money
to
help
him.
B.They
visited
his
family
every
weekend.
C.They
asked
his
clients
to
wait
for
him
to
return.
D.They
moved
his
office
desk
to
a
convenient
place.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段末的“They
even
changed
my
workspace
over
a
weekend
to
better
suit
my
personal
needs
before
I
even
came
back
to
work.”可知答案为D项。
3.By
saying
the
underlined
words
“SAS
creates
a
family”
in
Paragraph
3,the
author
means
.
A.the
employees
feel
at
home
at
SAS
B.SAS
often
organizes
family
get-togethers
C.many
SAS
employees
have
become
couples
D.the
offices
at
SAS
are
decorated
like
families
答案:A
解析:推理判断题。根据第三段内容可知,SAS关注员工的幸福、工作时间灵活、工作环境愉快,而且还有专门的部门帮助员工解决在工作和生活中遇到的问题。除此之外,大部分SAS的员工都视公司为家,并且员工之间也建立了深厚的感情。这些都说明,在SAS,员工们感觉亲切、舒服,就像在家一样。
4.The
author
writes
the
text
mainly
to
.
A.tell
his
life
experience
B.introduce
SAS
culture
C.encourage
people
to
join
SAS
D.explain
the
importance
of
family
答案:B
解析:写作目的题。通读全文可知,作者在遇到困难时,SAS的“家”文化让他受益匪浅,所以作者想给其他人介绍SAS的公司文化。最后一段点出了本文的写作目的。
B
It’s
wonderful
to
go
to
another
country,complete
a
volunteer
project
and
feel
that
you
really
have
a
positive
influence.But
how
can
you
become
an
international
volunteer
Plan
practically.Contact
the
organization
a
few
months
before
leaving
and
find
out
if
there
are
materials
which
are
rare
and
hard
to
attain
for
the
project.What
you
often
consider
plentiful
here,such
as
nails
or
hammers,is
in
great
need
in
other
parts
of
the
world.
Do
the
project
together,not
on
your
own.You
are
a
guest
in
the
community.The
most
successful
result
is
not
that
you
build
something
and
walk
away,but
that
you
and
the
community
build
something
as
a
team.Share
skills
and
build
together.
Be
flexible.Not
everything
is
going
to
happen
as
planned.Often
the
country
doesn’t
have
the
right
tools,manpower,transportation
or
funds
to
get
all
the
needed
work
done.In
a
word,it
lacks
infrastructure(基础设施).
Connect
with
the
people
in
the
community.Often
you
will
have
downtime
outside
of
the
range
of
the
project.Rather
than
retreat
to
the
group
with
whom
you
traveled,be
sure
to
spend
time
with
the
people
of
the
community.Listen
to
the
things
about
their
lives.If
you
can’t
speak
the
language,smiles
do
wonders.And
you
will
be
surprised—you
will
find
a
way
to
communicate!
Volunteering
is
a
special
and
life-changing
experience
for
everyone
involved.Be
prepared
that
the
person
who
may
be
changed
most
is
you.It’s
a
joyful
experience
which
will
encourage
you
to
view
yourself,your
neighbors
and
your
world
quite
differently.
【语篇导语】本文陈述了成为一名合格的国际志愿者的条件。
5.When
you
volunteer
to
join
in
a
project,you
are
advised
to
.
A.build
something
and
walk
away
B.make
good
preparations
in
advance
C.avoid
involving
locals
in
activities
D.depend
on
yourself
to
solve
problems
答案:B
解析:细节理解题。文章第二段说,在出发前的几个月联系好志愿服务机构,并了解志愿服务项目缺少的材料,因此选B项,表示事先做好准备。
6.According
to
the
author,volunteering
will
.
A.reduce
challenges
in
the
world
B.determine
the
future
of
a
volunteer
C.change
a
person’s
opinion
of
the
world
D.benefit
volunteers
most
in
their
learning
答案:C
解析:细节理解题。由文章最后一段中的“Volunteering
is
a
special
and
life-changing
experience
for
everyone
involved.”及“...encourage
you
to
view
yourself,your
neighbors
you’re
your
world
quite
differently.”
可知应选C项,改变一个人的世界观。
7.What
is
this
passage
mainly
about
A.What
you
prepare
to
become
a
volunteer.
B.Where
volunteers
are
needed
most
in
the
world.
C.Why
volunteering
is
popular
with
young
people.
D.How
volunteers
develop
a
relationship
with
local
people.
答案:A
解析:主旨大意题。全文围绕如何才能成为一名国际志愿者展开叙述,并阐述了志愿者工作的意义,因此本文的主题是A项,当一名志愿者需要做的准备工作。
Ⅱ.七选五
A
small
mammal
lives
in
the
rocky
cliffs(峭壁)
of
Tian
Shan,a
mountain
range
in
northwest
China.But
scientists
don’t
know
much
about
this
tiny
creature
known
as
the
Ili
pika(伊犁鼠兔).1.
In
fact,it
had
been
more
than
20
years
since
anyone
had
seen
an
Ili
pika.But
Weidong
Li,who
first
discovered
the
animal,and
a
team
of
volunteers
combed
the
mountains
looking
for
the
animals.2.
“They
found
it
hiding
behind
a
rock,and
they
realized
they
had
found
the
pika,”Tatsuya
Shin,a
Chinese
naturalist
said.
Li
was
studying
diseases
in
a
mountainous
region
of
northwest
China
when
he
first
discovered
the
8-inch
mammal
in
1983.3.
In
1985,he
found
two
more
pikas.When
researchers
at
the
Chinese
Academy
of
Sciences
took
a
closer
look
at
Li’s
discovery,they
confirmed
that
it
was
indeed
a
new
species.
In
the
early
1990s,scientists
estimated(估计)
that
there
were
about
2,000
Ili
pikas
running
across
mountain
cliffs
in
China.Now
there
are
probably
fewer
than
1,000.Li
thinks
that
the
Ili
pika
population
has
decreased
by
nearly
70
percent
since
he
saw
the
first
one
in
1983.
“This
tiny
species
could
be
extinct
anytime,”Li
said.“4. ”
Big
changes
to
the
Ili
pika
habitat
are
probably
contributing
to
the
pikas’
lower
population.In
addition,Ili
pikas
don’t
reproduce
often,and
other
animals
are
eating
grass
where
they
live.Changes
in
local
temperatures
have
driven
Ili
pikas
to
higher
elevations(海拔)
in
the
mountains.
Li
and
others
are
encouraging
wildlife
groups
to
help
protect
this
creature.Li
searches
full-time
for
Ili
pikas.5.
Li
is
also
working
to
create
a
wildlife
reserve
to
help
protect
Ili
pikas.
A.It
became
endangered
soon.
B.They
finally
spotted
one
last
summer.
C.Lots
of
animals
were
discovered
in
the
mountains.
D.Li
didn’t
know
what
it
was,and
neither
did
the
locals.
E.Only
three
dozen
of
them
have
ever
been
seen
by
people.
F.They
don’t
exist
in
the
sites
where
they
used
to
be
anymore.
G.He
continues
to
study
the
animals
and
tries
to
find
ways
to
help
them.
答案与解析:
【语篇导读】本文是说明文。伊犁鼠兔濒临灭绝。
1.E 解析:E项是上文“But
scientists
don’t
know
much
about
this
tiny
creature...”的原因,并与下文的“In
fact,it
had
been
more
than
20
years
since
anyone
had
seen
an
Ili
pika.”相呼应。
2.B 解析:B项与上文的“...combed
the
mountains
looking
for
the
animals.”及下文的“They
found
it...”相呼应。
3.D 解析:由下文的“When
researchers...it
was
indeed
a
new
species.”可推断,当Li于1983年首次发现这种动物时,他和当地人都不知道这是什么动物。
4.F 解析:F项与上文的“This
tiny
species
could
be
extinct
anytime...”相呼应。
5.G 解析:G项与下文的“create
a
wildlife
reserve
to
help
protect
Ili
pikas”相呼应。
Ⅲ.书面表达
史上最严的禁烟令自2015年6月1日起在北京实施。所有的公共场所、工作场所的室内区域以及公共交通工具内全部禁止吸烟,幼儿园、中小学校、体育场和儿童医院的室外区域也禁止吸烟。违反禁令的烟民,最高罚款200元。
假设你是李华,你的美国笔友David就此事向你询问。请你给他写封回信,主要内容如下:
1.简要介绍相关情况;
2.谈谈你的感想。
注意:1.词数100左右;
2.开头和结尾已给出,但不计入总词数。
Dear
David,
I’m
glad
to
receive
your
letter.As
you
know,
Best
wishes,
Li
Hua
参考范文:
Dear
David,
I’m
glad
to
receive
your
letter.As
you
know,a
new
smoking
ban
has
taken
effect
in
Beijing
since
June
1,2015.The
ban,the
toughest
to
date,demands
all
indoor
public
places,working
places
and
public
transport
be
free
of
smoking.Smoking
in
kindergartens,primary
and
middle
schools,stadiums
and
children’s
hospitals
is
not
allowed
too.
The
law
will
offer
the
public
a
better
place
to
live
and
work,which
will
result
in
improving
their
health.However,in
my
opinion,a
maximum
fine
of
200
yuan
isn’t
enough
to
stop
people
from
smoking.Quitting
smoking
is
hard
for
smokers,so
there’s
still
a
long
way
to
go
before
our
no
smoking
goal
can
be
achieved.
Best
wishes,
Li
Hua
导学号95480037