【备考2018】中考英语专题突破训练 阅读理解(故事类)(含解析)

文档属性

名称 【备考2018】中考英语专题突破训练 阅读理解(故事类)(含解析)
格式 zip
文件大小 540.0KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2017-08-03 17:27:01

图片预览

文档简介

中考英语专题 阅读理解(故事类)
1.【2017年内蒙古赤峰中考英语试题】
I am Alice. My sister and I spent our last summer holidays with our uncle who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.
One day he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. We walked the whole day. Every now and then he put stones in our backpacks. To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.
When we returned to the house, we were very tired. The backpacks were so heavy that we felt relief (轻松)when we took them off. Yet our uncle’s backpack was half empty.
"Why did you give us so many stones?” we asked.21教育名师原创作品
"I didn’t. You did." he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude(态度) test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining (抱怨) , I added a stone to your backpacks. whenever you talked about something with positive (积极的) thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks."
Our backpacks were full of stones.
“Your negative( 消极的) thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks. The mote negative thoughts you have, the heavier your mind will be.” said our uncle.
With great love, our uncle taught us one of the most important lessons it life—the power of the attitude.
1.Alice's uncle likes to _______.
A. collect coins B. collect stones C. collect stamps D. collect books21世纪21世纪教育网有
2.When Alice's uncle took out some stones from her backpack, she thought ________.
A. she said too many words B. her uncle had found better stoneswww-2-1-cnjy-com
C. her uncle wanted her to feel a sense of relief D. she talked about something with positive thinking
3.Alice's and her sister's backpacks were full of stones because they ______2·1·c·n·j·y
A. complained (抱怨) too much on the way B. were hard working21·cn·jy·com
C. enjoyed collecting stones very much D. chose wrong backpacks to carry the stones
4. The underlined word "them" refers to "______" in the passage.【来源:21cnj*y.co*m】www-2-1-cnjy-com
A. the stones B. the backpacks C. the positive thoughts t. tue negative thoughts
5.The writer wrote this passage to encourage us to _______
A. be pleased to take others' advice B. have a positive attitude towards life
C. make a plan before doing something D. help people in trouble
2.【四川省遂宁市市城区初中2017届九年级上学期期末考试英语试题】
Jenny looked at the store window. There was nothing that she wanted more than a Happy Hannah doll. It was $29.95. Unluckily, Jenny didn’t even have the 95 cents.21·世纪*教育网
As she crossed the street, she thought about doing her brother's housework, cleaning the floor, washing the dishes all month, but even then she would have only eleven dollars. Suddenly, something small and pink in the snow caught her eyes.21世纪教育网21-cn-jy.com
Jenny walked over and picked it up from the snow. It was a beautiful wallet. She opened the wallet and found many dollars and a woman’s driver’s license in it. Jenny put the wallet into her bag quickly. She turned around and walked back.
Jenny’s heart beat(跳动) fast as she went into the store. She had long dreamed about this moment, but something didn’t feel right. As she got to the Happy Hannah dolls, she pushed away her feelings. She grabbed(抓起) one and walked toward the checkout.
As Jenny was waiting to pay, her mobile phone rang. It was her grandma. Jenny’s heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her. She put the doll down and answered the phone.
“Hi, Grandma? I’m going to be a little bit late tonight...Alright...I love you, too.” Jenny left the store and walked all the way to 301 West Street. The woman who answered the door looked sad.2-1-c-n-j-y2-1-c-n-j-y
“Here, I found this in the snow,” Jenny said.
“Oh, good God! This is the money for the orphanage(孤儿院)! Thank you!”
After doing her brother's housework for three months, Jenny finally got a Happy Hannah doll. She was so happy because she could play with her doll and look her grandma in the eye.
1.What did Jenny find in the snow?
A. A bag. B. A wallet. C. A doll. D. A mobile phone.
2.How did Jenny feel when she thought of her grandma?
A. Moved. B. Surprised. C. Nervous. D. Warm.
3.Why did Jenny go to 301 West Street?
A. To find a toy store. B. To visit the orphanage.21教育网【出处:21教育名师】
C. To return the money. D. To look after the woman.
4.What did Jenny do to get the doll?
A. She did her brother's housework for three months.21*cnjy*com
B. She asked her grandma to buy it for her.
C. She took some money from the woman.
D. She cleaned the floor in the store for all month.
5.What do we know from the story?
A. The girl is kind and never does wrong.
B. The girl’s grandma has a great influence on her.
C. The woman is mean and never helps others.
D. The girl didn’t have a Happy Hannah doll in the end.
3.【江苏省南京市高淳区武家嘴实验中学2016-2017学年九年级3月月考英语试卷】
One day I got in a taxi, and we left for the airport. We were driving in the right lane(车道)when, suddenly, a black car jumped out of a parking space right in front of us. My taxi driver stopped his car at once. The tire(轮胎) made a very loud noise, and at the very last moment our car stopped just one inch from the back of the other car.
I was frightened. But then I couldn’t believe what happened next. The driver of the other car, the guy who almost caused a big accident, turned his head and startedyellingat us. I couldn’t believe it! But my taxi driver just smiled at the guy. So I asked, “Why did you just do that? This guy almost sent us to hospital.”21世纪教育网版权所有
This is when my taxi driver taught my what I now call, “The Law of the Rubbush Truck(垃圾车法则).” He explained that many people are like rubbish trucks. They run around full of rubbish, full of anger and full of bad feelings. As their rubbish piles up, they look for a place to throw it away and sometimes they’ll throw it at you. Don’t take it personally. Just smile, wish them well, and move on. Don’t take their rubbish and spread it to other people at work, at home or on the streets.【来源:21cnj*y.co*m】
Successful people never let rubbish trucks change their moods. Life is too short to wake up in the morning with regrets, so love those who love you and pray(祈祷)for those who don’t.
6.Which of the following is NOT true according to the first paragraph?
A. The writer went to the airport by taxi that day.
B. The taxi driver stopped his car in time.
C. The black car jumped out and crashed into the taxi.
D. A car accident nearly happened on the writer’s way to the airport.
7.The underlined wordyellingin the second paragraph means in Chinese.【出处:21教育名师】
A. 道歉 B. 傻笑 C. 吼叫 D. 告别
8.Why did the guy get angry so easily?
A. Because he was in a bad mood.
B. Because his car was full of rubbish.
C. Because he was badly hurt by the taxi.
D. Because the taxi driver didn’t say sorry to him.
9.From the passage, we can tell that the taxi driver is _______.
A. silly and dishonest B. wise and friendly
C. helpful but nervous D. modest but impatient
10.What does the passage mainly tell us?
A. Fight with people like rubbish trucks.
B. Make friends with people like rubbish trucks.
C. Have a quarrel with people like rubbish trucks.【版权所有:21教育】21·cn·jy·com
D. Don’t let rubbish trucks change our moods.
4.【全国百强校】云南省曲靖市第一中学2017届九年级下学期第一次月考英语试题】
The story goes that some time ago, a man had a very lovely little daughter. One day the man punished his three-year-old daughter for wasting a roll of gold wrapping paper(一卷金色包装纸).【版权所有:21教育】
Money was tight(紧) and he became angry when the child tried to decorate(装饰) a box to put under the Christmas tree. Nevertheless(尽管如此), the little girl brought the gift to her father the next morning and said, “This is for you, Daddy.”21*cnjy*com
The man was embarrassed by his earlier overreaction(过度反应),but he was angry again when he found out the box was empty. He shouted at her, “Don’t you know, when you give someone a gift, there is supposed to be something inside?” The little girl looked up at him with tears(眼泪) in her eyes and cried, “Oh, Daddy, it’s not empty at all. I blew kisses into the box. They are all for you, Daddy.”
The father was surprised. He put his arm around his little girl, and he begged for her forgiveness(恳求她的原谅).
Only a short time later, an accident took the life of the child. It is also told that her father kept the gold box by his bed for many years and whenever he was upset, he would remember the love of the child who had put it there.?
Actually, each of us, has been given a gold container (容器) filled with love and kisses… from our children, family members, friends and God. Nothing is more precious(珍贵) than this.21教育名师原创作品
1.The man punished his three-year-old daughter because _______________.
A. he hated his daughter
B. his daughter is lazy
C. his daughter decorated a box wasting a roll of gold wrapping paper21cnjy.com
D. she was a very lovely little girl
2.The man was embarrassed by his earlier overreaction because _____________.2·1·c·n·j·y
A. he wanted to get a gift
B. he was angry with his daughter
C. his daughter still gave him the decorated box as a Christmas gift
D. his daughter didn’t say a word to him
3.In fact, his daughter gave him ______ .
A. nothing B. love C. tears D. an empty box【来源:21·世纪·教育·网】
4.According to the writer, ______________.
A. the father didn’t understand his daughter at all21cnjy.com
B. the very lovely little daughter died in an accident
C. the father didn’t miss his daughter
D. The father didn’t see the box
5.What’s the best title for the passage?
A. A Girl’s Gift B. A Terrible Father C. A Gold Container D. A Kiss21*cnjy*com
答案与解析
1.【答案】
1.B
2.B
3.A
4.D
5.B
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了作者的叔叔在步行中在作者抱怨时向他的背包中放入石头,当作者有积极想法时取出石头,使作者认识到消极的思想越多,心里负担就越重。
1.细节理解题。根据who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.可知作者的叔叔是一个地质学家,并且喜欢收集石头。故选B。
2.B细节理解题。根据To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.可知他们认为叔叔找到了更好的石头,才从背包中取出一些。故选B。
3.A细节理解题。根据"I didn’t. You did." he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude(态度) test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining (抱怨) , I added a stone to your backpacks. whenever you talked about something with positive (积极的) thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks."及Our backpacks were full of stones.可知作者抱怨太多,故选A。21*cnjy*com
4.D细节理解题。根据Your negative( 消极的) thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks.你的消极思想就像石头,你在心里携带着他们就像你携带背包里的石头。可知them指代上文中的代表消极思想,故选D。
5.B推理判断题。根据短文最后一段可知作者从此认识到积极态度对生活的重要性。故选B。
考点:故事类短文阅读。
【命题意图】本题考查了学生阅读理解的能力,并且也考查了孩子们在生活中真正需要的是什么。
【考试方向】考查社会生活的阅读理解,这类短文与我们的生活息息相关,是中考常考的题型。
【得分要点】这类题以细节理解题为主,同时兼有推理判断题,考查学生的推理判断能力。
2.【答案】
1.B
2.D
3.C
4.A
5.B
【解析】本文叙述了有一次詹妮在雪地里捡起了一个钱包,她本想去拿着这钱去买一个自己喜欢的洋娃娃,可是当她想付钱的时候,她接到了祖母的电话,她想起来祖母,于是就放弃了用捡来的钱来买东西的想法,把钱包物归原主了,决定通过给她的弟弟做三个月的家务,最后得到了自己想要的洋娃娃。
1.细节理解题。根据Jenny walked over and picked it up from the snow. It was a beautiful wallet. 可知,詹妮在雪地里捡起的是钱包。故选B。21·世纪*教育网
2.细节理解题。根据As Jenny was waiting to pay, her mobile phone rang. It was her grandma. Jenny’s heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.可知,詹妮当想起她的祖母的时候,她感觉很温暖。故选D。
5.推理判断题。根据Jenny’s heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.She was so happy because she could play with her doll and look her grandma in the eye.可知,詹妮特别尊重自己的祖母,看重祖母的看法。可推知她的祖母对她影响很大。故选。
点睛:推理判断题是每年中考的必考题型之一,也是英语阅读理解中难度较大的题型,属于深层理解题。它要求学生对文章中的内容及作者的思路做出合理的判断和推理,也就是要运用逻辑推理能力推论出蕴含在文章中却没有明说的事实及暗示的含义,即英语中所说的“read
between the lines”。因此,学生应在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信息出发,运用逻辑思维,并借助一定的常识进行分析、推理,在已知和未知信息之间搭起桥梁,透过字里行间,体会“弦外之音”,从而揭示文章的深层涵义。
3.【答案】
1.C
2.C
3.A
4.B
5.D
【解析】试题分析:本文叙述了作者乘坐出租车时发生的事情,通过出租车司机的一番话,阐明一个道理:记住美好的,忘却不愉快的,专注重要的;对待生活的态度决定生活的状态。21教育名师原创作品
2.C 词义猜测题。题意:第二段中,有下划线的yelling的汉语意思是什么?A. 道歉;B. 傻笑;C. 吼叫;D. 告别。句意:The driver of the other car, the guy who almost caused a big accident, turned his head and started yelling at us.另一辆车的司机,造成事故的家伙,转过头来开始对我们yelling。从语境可以推测出其含义是吼叫,故选C。21教育网www.21-cn-jy.com
3.A 推理判断题。题意:为什么这个家伙那么容易生气?A. Because he was in a bad mood.因为他情绪很差;B. Because his car was full of rubbish.因为他车里满是垃圾;C. Because he was badly hurt by the taxi.因为他被出租车重重地伤着了;D. Because the taxi driver didn’t say sorry to him.因为出租车司机没有给他道歉。根据作者后面的讲述可以知道:当人们情绪不好时需要找时间、地点发泄,而出租车司机不愿意把人们的这些垃圾传播开去。故选A。【来源:21·世纪·教育·网】
4.B 推理判断题。题意:从短文中,我们可以说出租车司机是怎样的一个人?A. silly and dishonest傻而且不诚实;B. wise and friendly聪明,友好;C. helpful but nervous有帮助的,紧张不安的;D. modest but impatient现代但是没有耐心。文中的出租车司机面对别人的怒气,面带微笑,不愿把别人的垃圾情绪传播出去,说明他聪明,待人友好。故选B。
考点: 考查故事类短文阅读。
4.【答案】
1.C
2.C
3.B
4.B
5.A
【解析】文章讲述了一个亲情故事。一个小女孩把装满爱的盒子作为礼物,送给了爸爸。后来,一次事故夺走了小女孩的生命。爸爸与那个盒子相依为命,每当想起小女孩时,就掏出一颗爱心。文章最后升华到每一个人,每一个人都有这样的一个盒子,都应该珍惜身边的亲人的爱。
1.C
细节理解题。根据One day the man punished his three-year-old daughter for wasting a roll of gold wrapping paper(一卷金色包装纸).和 Money was tight(紧) and he became angry when the child tried to decorate(装饰) a box to put under the Christmas tree可知那个男人惩罚他的三岁的女孩,是因为他的女儿浪费了一卷金色包装纸想去装饰一个盒子,故选C。21教育网
2.C
4.B
细节理解题。根据 Only a short time later, an accident took the life of the child.可知根据作者的意思,这个可爱的小女孩在事故中去世了,故选B。
5.A
标题归纳题。全文围着这一个小女孩送给她父亲一个礼物,里面没有什么,只有她的爱,故本文的标题主要介绍的是一个小女孩的礼物,故选A。
点睛:根据题干内容,在文中寻找答案所在的语句和段落,进行分析理解,推理判断,词义猜测和概括归纳,最后选出正确的选项。