【备考2018】中考英语专题突破训练 阅读理解(日常生活类)(含解析)

文档属性

名称 【备考2018】中考英语专题突破训练 阅读理解(日常生活类)(含解析)
格式 zip
文件大小 458.7KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2017-08-03 17:32:44

图片预览

文档简介

中考英语专题 阅读理解(日常生活类)
1.【2017·四川绵阳市中考】
The other day, I told Connie that I'd rather take the bus to work than ride in my comfortable limousine, because of the high cost of gasoline. But today, I discovered how wrong I was.21世纪21世纪教育网有
When I got into my limousine this morning, my driver told me that the motor didn’t sound like it was running well.21·世纪*教育网
“Look,” I said, “I have an important meeting at 9:00. I have to be on time!”21教育网
We drove about three blocks—then the motor died.
“Sorry, Mr. Foster. I thought this might happen. But look! There’s the downtown bus. Maybe you should take it. So you don’t miss your meeting.”【来源:21cnj*y.co*m】
“Well, I…I…Oh! I suppose I have to.”
I got on the bus and gave the driver my money.
“Mister, are you serious? We can’t make change for a $100 bill!”2·1·c·n·j·y
“I AM CHARLES K. FOSTER. AND I ORDER THAT YOU SHOULD MAKE CHANGE!”
“Mister,” said the driver, “I don’t care who you are. You will have to get off the bus.”【来源:21·世纪·教育·网】
Well. I was so mad when I got off that bus that I didn’t watch where I was going, and I was almost hit by a car! So now, all I have to say is this: My business may be killing me, but riding the bus certainly will.
1.The word “limousine” in Paragraph 1 most probably means a ______.21教育名师原创作品
A. motorbike B. truck C. car D. bus
2.Why did the writer’s driver suggest him taking the bus?
A. The bus would stop at the meeting-room. B. The limousine completely broke down.
C. The driver had an important meeting. D. The motor was not running very well.
3.The writer failed to catch the bus because _______.
A. there were too many passengers B. it was heading in the wrong direction
C. the driver couldn’t change his money D. he was rude in the bus driver
4. How did the writer feel when he had to get off the bus?
A. Angry. B. Uneasy. C. Shameful. D. Funny.
5.What can we guess from the last paragraph?
A. The writer was doing well in his business. B. Connie would lose his job as the writer’s driver.
C. The writer was sure that he would be killed by a bus. D. The writer wouldn’t take a bus to work after that.
2.【江苏省无锡市滨湖区2017届九年级第二次模拟(5月)考试英语试题】
“Blue skies,” I sang, “smiling at me…” But no one was smiling. My classmates looked bored as they waited to rehearse (排练). It was just hours before the talent show, and my voice wasn’t sounding good. I sadly sat down on the floor. My act was too bad.21*cnjy*com
My parents were on their way. My mother had been my age when she started painting seriously, and had shown and sold work into her thirties. But her hands were now too busy washing, cleaning and making salad. Still, I kept hoping she’d start again. I gave her sketchbook (写生簿) every Mother’s Day and Christmas.
“Maybe I should read poems.” I found the show’s host and let her know.
“Next up, Sandra Beasley,” came the introduction.
No one had warned me about the spotlight (聚光灯). I squinted (眯着眼看), looking for my parents, but I couldn’t pick out either of their faces. My first poem was one to blueberries. Then I read a poem about chemistry class and found a rhythm, “This last one,” I said, “is for my mom.”www-2-1-cnjy-com
The poem described our laundry (洗衣) room, which had once been her studio. She was the artist. Where was her art?【版权所有:21教育】21教育网
“How can I learn,’ the poem finished, “if you do not teach?”【来源:21·世纪·教育·网】
“Thank you,” I said. The audience (观众) gave a big hand. A friend took my arm as I left the stage.
“Wonderful” she said. “Jeez. Is your mom here?” My heart dropped. My mother had expected to hear me sing Blue Skies. Instead , she had been chastised (谴责) in front of all the audience.
When the house lights came up, I noticed my dad waving me over. “Well, hey,’’ he said. “That was something else.” She was standing on his other side.She could have said, “That’s not your story to tell.”
Instead she pulled me toward her. I laid my face to her shoulder so quickly that I’d never know for sure if her eyes were wet. There are some tears that a mother is not willing to show, there are some tears a daughter is not ready to see.21教育名师原创作品
1.After the writer finished her rehearsal, ____________.
A. she was satisfied with her performance
B. she couldn’t wait to see her classmates’ acts
C. she was too nervous to perform in the show
D. she decided to read poems instead of singing
2.The writer’s friends would probably say that her poem for her mother was _________.
A. terrible B. touching C. boring D. tiring
3.Which of the following is the correct order according to the article?
a.She (the writer) sang Blue Skies. b.She read a poem for her mom.
c.Her mom gave up her career. d.Her parents got to the talent show.
A. a.b.c.d B. c.a.d.b C. a.d.b.c D. c.d.a.b
4.What can we conclude from the article?
A. The writer was chastised by her mother for not singing Blue Skies as planned.【出处:21教育名师】
B. The writer had a poor relationship with her parents.
C. The writer wanted her mother to pick up her art again.
D. The writer felt sorry for chastising her father on stage.2-1-c-n-j-y
3.【江苏省无锡市滨湖区2017届九年级第二次模拟(5月)考试英语试题】
Do you love holidays but hate the increase weight that follows? You are not alone.
Holidays are happy days with pleasure and delicious foods. Many people, however, are worried about the weight that comes along with these delicious foods.
With proper planning, though, it is possible to control your weight. The idea is to enjoy the holidays but not to eat too much. You don't have to turn away from the foods that you enjoy. The following suggestions may be of some help to you.2-1-c-n-j-y
Do not miss meals. Before you leave home for a feast (宴会),have a small, low-fat snack. This may help to keep you from getting too excited before delicious foods. Begin with clear soup and fruit or vegetables. A large glass of water before you eat may help you feel full. Use a small plate; a large plate will encourage you to have more than enough.21cnjy.com
Better not have high-fat foods. Dishes that look oily or creamy have much fat in them.
Choose the meat with less fat. Fill your plate with salad and green vegetables.
If you have a sweet tooth, try mints (薄荷) and fruits. They don’t have fat content as cream and chocolate.
Don’t let exercise take a break during the holidays. A 20-minute walk after a meal can help burn off excess(过多的) calories.21世纪教育网21-cn-jy.com
1.Holidays are happy days with pleasure but they may ____________.
A. bring weight problems B. bring you much trouble in your life
C. make you worried about your foods D. make you hate delicious foods
2.Many people can't help putting on weight after the holidays because they____________.
A. can't control themselves B. go to too many feasts
C. enjoy delicious foods D. can't help turning away from the foods21cnjy.com
3.From the passage, excess calories can be found in your body in the form of____________.
A. energy B. fat C. food D. something we can’t see
4.【四川省遂宁市市城区初中2017届九年级上学期期末考试英语试题】
Jenny looked at the store window. There was nothing that she wanted more than a Happy Hannah doll. It was $29.95. Unluckily, Jenny didn’t even have the 95 cents.
As she crossed the street, she thought about doing her brother's housework, cleaning the floor, washing the dishes all month, but even then she would have only eleven dollars. Suddenly, something small and pink in the snow caught her eyes.
Jenny walked over and picked it up from the snow. It was a beautiful wallet. She opened the wallet and found many dollars and a woman’s driver’s license in it. Jenny put the wallet into her bag quickly. She turned around and walked back.
Jenny’s heart beat(跳动) fast as she went into the store. She had long dreamed about this moment, but something didn’t feel right. As she got to the Happy Hannah dolls, she pushed away her feelings. She grabbed(抓起) one and walked toward the checkout.21·cn·jy·com
As Jenny was waiting to pay, her mobile phone rang. It was her grandma. Jenny’s heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her. She put the doll down and answered the phone.
“Hi, Grandma? I’m going to be a little bit late tonight...Alright...I love you, too.” Jenny left the store and walked all the way to 301 West Street. The woman who answered the door looked sad.
“Here, I found this in the snow,” Jenny said.
“Oh, good God! This is the money for the orphanage(孤儿院)! Thank you!”
After doing her brother's housework for three months, Jenny finally got a Happy Hannah doll. She was so happy because she could play with her doll and look her grandma in the eye.
1.What did Jenny find in the snow?
A. A bag. B. A wallet. C. A doll. D. A mobile phone.
2.How did Jenny feel when she thought of her grandma?2·1·c·n·j·y
A. Moved. B. Surprised. C. Nervous. D. Warm.
3.Why did Jenny go to 301 West Street?
A. To find a toy store. B. To visit the orphanage.
C. To return the money. D. To look after the woman.【出处:21教育名师】
4.What did Jenny do to get the doll?
A. She did her brother's housework for three months.
B. She asked her grandma to buy it for her.
C. She took some money from the woman.
D. She cleaned the floor in the store for all month.21·世纪*教育网
5.What do we know from the story?
A. The girl is kind and never does wrong.
B. The girl’s grandma has a great influence on her.【版权所有:21教育】
C. The woman is mean and never helps others.
D. The girl didn’t have a Happy Hannah doll in the end.
答案与解析
1.【答案】
1.C
2.B
3.C
4.A
5.D
【解析】
试题分析:本文叙述了作者坐着自己家的车去上班,结果车在上班途中坏了,因为要急着赶去开会,所以不得不坐公交车,可知自己没有带零钱,司机竟然因为找不开零钱让他下车了,作者很生气。
1.词义猜测题。根据When I got into my limousine this morning, my driver told me that the motor didn’t sound like it was running well.可知,这里指自家的小小汽车。故选C。21*cnjy*com21·cn·jy·com
2.细节理解题。根据We drove about three blocks—then the motor died.可知,自家的车坏了,不得不坐公交车。故选B。21*cnjy*com【来源:21cnj*y.co*m】
3.细节理解题。根据We can’t make change for a $100 bill!”可知,因为司机没有零钱找给作者。
故选C。
4.细节理解题。根据I was so mad when I got off that bus可知,作者下车的时候很生气。故选A。
5.推理判断题。根据My business may be killing me, but riding the bus certainly will.可知,作者从此不愿再坐车。故选D21*cnjy*com
考点:日常生活类阅读。
【命题意图】本题考查了学生阅读理解的能力,并且也了解了一些在生活中的常见的事情。
【考试方向】考查环境的阅读理解,这类短文与我们的生活非常贴近,是中考常考的题型。
【得分要点】这类题以细节理解题为主,同时兼有推理判断题,往往考查归纳出文章的中心思想。
2.【答案】
1.D
2.B
3.B
4.C
【解析】
【解析】文章主要讲述了作者的妈妈放弃了自己的表演事业,然后作者有一次表演唱歌的机会,但是排练就失败了,后来作者的父母来参加了作者的表演,作者朗读了写给妈妈的诗歌,大获成功,而作者用自己的行动表达了希望妈妈重回舞台的愿望。21世纪21世纪教育网有
1.根据文章第一段信息:“Blue skies,” I sang, “smiling at me…” But no one was smiling. My classmates looked bored as they waited to rehearse (排练).可知,作者的歌曲是失败的;结合信息My first poem was one to blueberries. Then I read a poem about chemistry class and found a rhythm, “This last one,” I said, “is for my mom.”可知作者在排练后不再唱歌而是阅读诗歌。故答案为:D.21·cn·jy·com
3.根据文章最后一段:Instead she pulled me toward her. I laid my face to her shoulder so quickly that I’d never know for sure if her eyes were wet. There are some tears that a mother is not willing to show, there are some tears a daughter is not ready to see.我把脸放在了妈妈的胳膊上那么快,以至于我不知道妈妈的眼是否湿润,有一些一个妈妈不愿表现出的泪水,也有在女儿心里不愿看见的泪水。可知女儿希望妈妈重回舞台。故答案为:C.
考点:日常生活类短文阅读。
3.【答案】
1.A
2.A
3.B
【解析】本文主要讲述了假期是幸福的享受乐趣和美食的日子,但是许多人担心随之而来的体重问题。作者给出了多个如何控制体重的的建议,比如使用小盘子,合理的计划,饭后散步等。
1.根据文章第一段信息:Holidays are happy days with pleasure and delicious foods. Many people, however, are worried about the weight that comes along with these delicious foods.可知假期是幸福的享受乐趣和美食的日子,但是许多人担心随之而来的体重问题。故答案为:A.www.21-cn-jy.com
考点:日常生活类短文。
4.【答案】
1.B21世纪教育网
2.D
3.C
4.A
5.B
【解析】本文叙述了有一次詹妮在雪地里捡起了一个钱包,她本想去拿着这钱去买一个自己喜欢的洋娃娃,可是当她想付钱的时候,她接到了祖母的电话,她想起来祖母,于是就放弃了用捡来的钱来买东西的想法,把钱包物归原主了,决定通过给她的弟弟做三个月的家务,最后得到了自己想要的洋娃娃。学-科网
1.细节理解题。根据Jenny walked over and picked it up from the snow. It was a beautiful wallet. 可知,詹妮在雪地里捡起的是钱包。故选B。21*cnjy*comwww-2-1-cnjy-com
2.细节理解题。根据As Jenny was waiting to pay, her mobile phone rang. It was her grandma. Jenny’s heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.可知,詹妮当想起她的祖母的时候,她感觉很温暖。故选D。【出处:21教育名师】21世纪教育网版权所有
5.推理判断题。根据Jenny’s heart was suddenly filled with love and warmth when she thought of her.She was so happy because she could play with her doll and look her grandma in the eye.可知,詹妮特别尊重自己的祖母,看重祖母的看法。可推知她的祖母对她影响很大。故选。
考点:考查日常生活类阅读。