2018中考(人教)英语课外讲与延伸练导学案:八上U1—2(含答案)
中考词汇检测—阅读理解
Join Us
Basketball Club: We have a basketball club. It opens in the school on Saturdays.
Lost and Found
Lost: A black bag in Room 601. Phone Jack White at 6880322.
Found: Man’s gold watch. Please call Mr. Green at 6444997.
On Sale
Pants — for boys, black and new.
TV— old but works.
Phone number: 5234065, 5234066.
1.Where does the basketball club open?
A.In the school. B.In Room 601. C.In the store.
2.Jack White wants to________.
A.find a black bag B.join a club C.buy an old TV set
3.You can call at ____________ to get your watch back.
A.6880322 B.5234065 C.6444997
4.How is the TV on sale?
A.It’s new and it works. B.It’s old but it works. C.It’s old and it doesn’t work.
5.Which sentence is TRUE?
A.Mr. Green can’t find his bag.
B.Mr. Green finds a watch.
C.Mr. Green likes basketball.
【答案】
1.A 2.A 3.C 4.B 5.B
【解析】
试题分析:这篇短文是三个广告,第一个是某学校的篮球俱乐部的广告,告诉我们开放的时间和地点;第二个广告中一个是寻物启事,另一个是招领启事;第三个广告是一些代售的产品。
1.A 细节理解题。根据短文第一个广告中We have a basketball club. It opens in the school on Saturdays可知,这个篮球俱乐部在周六的时候在学校里开放。由此可知选A。
2.A 细节理解题。根据短文第二个广告中Lost: A black bag in Room 601. Phone Jack White at 6880322可知,Jack在601房间丢失了一个黑色的书包,所以他想找到他的书包,故应选A。
3.C 细节理解题。根据短文第二个广告中Found: Man’s gold watch. Please call Mr. Green at 6444997可知,Green先生捡到了一个男士的金色的手表,因此如果你丢失了手表,可以给Green先生打电话,号码是5444997.故应选C。
4.B 细节理解题。根据短文中第三个广告中TV— old but works可知,代售的这台电视机很旧,但是仍然可以使用。由此可知选B。
5.B 细节理解题。根据短文中第二个广告中Found: Man’s gold watch. Please call Mr. Green at 6444997.可知,Green先生捡到了一个男士的手表,故B是正确的。根据Lost: A black bag in Room 601. Phone Jack at 6880322可知,丢失书包的是Jack,故A不对;C选项在短文中并没有提到。
【难度】一般
第一部分:教材基础知识讲解
知识点解析
seem的用法
【名师解析】
Still no one seemed to be bored.(即使这样)似乎仍然没有人感到厌倦。
(1)主语+seem+(to be)+表语,表语多为名词或形容词,以说明主语的特征或状态。如:
Tom seems (to be) a very clever boy.汤姆似乎是一个非常聪明的男孩。
Mr. Black seemed to be quite happy.布莱克先生似乎十分快乐。
(2)主语+seem+动词不定式,此句型中,seem与动词不定式一起构成复合谓语。如:
Mrs. Green doesn't seem to like the idea.格林夫人似乎不太喜欢这个主意。
The children seemed to be eating something in the room.孩子们好像正在房间里吃东西。
(3)It seems+that从句,that引导表语从句。如:
It seems that no one knows what happened in the park.似乎没有人知道在公园里发生了什么事。
(4)seem like+名词。如:
It seems like a good idea.这似乎是个不错的主意。
【对点导练】
1.Everyone seems __to__have__(have) different opinions about this matter.
2.—Nowadays WeChat is very popular among friends.
—Yes.It seems __to__be__(be) the best way of communication that people like.
3.The future seems __hopeful__(hope) for poor Mike,because he can go to school again.
decide的用法
【名师解析】
decide作动词,意为“决定”。其常见的用法有:
decide
的用法decide (not) to do sth.决定(不)做某事
decide on/upon (doing) sth.决定做某事
decide+宾语从句
decide+疑问词+to do
名词为decision,make a decision做决定
如:She decided not to make the same mistake again.她决定不再犯相同的错误。
He has decided on going there.他已经决定去那儿。
We decide that we'll try our best to learn English well.我们决定我们会尽最大努力把英语学好。
All these skirts are very beautiful.I haven't decided which to buy.这些裙子都非常漂亮,我还没有决定买哪一条。
【对点导练】
1.It all __decides__(决定) upon the weather tomorrow.
2.We decided __to__take__(take) him home and let him go to school finally.
3.It was a hard __decision__(decide) for me to make,but finally I have made my own choice.
4.Peter and his friends have decided on __holding__(hold) a party,and I hope they'll have a good time.
try的用法
【名师解析】
try的
用法try to do sth.
意为“尽力;设法
做某事”,强调付出
一定的努力
try doing sth.
意为“尝试做某
事”,但不一定付
出很大努力
try构成的其他搭配还有:try on试穿;try out试用;实验;try one's best尽某人最大努力
try也可作名词,固定短语为have a try试一试
如:She will try to learn French.她将会努力学习法语。
He tries driving a car.他试着开车。
This new hat is for you.Please try it on.这顶新帽子是给你的。请试试看。
【对点导练】
1.Write as carefully as you can and try not __to__make__(make) any mistake.
2.The next time you feel stressed or tired,try __doing__(do) some exercises to relax yourself.
3.I'm not sure whether this method works,but I want to have a __try__(尝试).
wonder的用法
【名师解析】
I wonder what life was like here in the past.我想知道过去这儿的生活是什么样的。
(1)wonder v. 意为“想知道;对……感到怀疑”。具体用法如下:
后接who,what,why,when等引导的宾语从句,表示“想知道;对……感到惊讶”。如:
I wonder why she did that.我想知道她为什么做那件事。
后接if或whether引导的宾语从句,用于有礼貌的询问。如:
She wondered whether you were free that morning.她想知道那天早晨你是否有空。
后接“疑问词+不定式”构成短语。如:
He wonders what to do next.他想知道接下来做什么。
(2)wonder n.惊奇;奇迹。常用固定句型有:
It's a wonder (that)…奇怪的是……;令人惊奇的是……。如:
It's a wonder that she is still alive.令人惊奇的是她还活着。
It's no wonder (that)…=no wonder (that)…难怪……;……不足为奇。如:
It's no wonder that they won't come.难怪他们没来。
【对点导练】
1.I __wonder__(想知道) when he will come here.
2.__It's______no__ __wonder__(难怪) that they are so excited.
enough的用法
【名师解析】
词汇
用法
图示
enough
作形容词时,置于名词前后均可(但前置多见)。
作副词时,置于所修饰的形容词、副词之后。
【知识拓展】
enough to do sth.常与too…to或so…that进行句型转换。如:
Tom isn't old enough to go to school.汤姆不够大,不能去上学。
Tom is too young to go to school.
Tom is so young that he can't go to school.
【对点导练】
1.By working as a tutor,Sara earned __enough__(足够的) money to buy her favorite skirt.
2.Never doubt your ability.Every day,you should tell yourself that you're good __enough__(足够) for the world.
3.You needn't send Tom to school anymore.He is old enough __to__go__(go) to school by himself.
mind的用法
【名师解析】
(1)n.思想;想法;头脑;智力。常见的含名词mind的短语有:
change one's mind 改变主意
make up one's mind to do… 某人下定决心做……
set one's mind to do…某人专注于做……
keep…in mind 牢记……
come to one's mind 某人突然想起
(2)v.介意;反对。用于疑问句和否定句中,后接名词、代词、动名词或从句等。常见的句式有:
①“Would/Do you mind doing sth.?”意为“劳驾……好吗?”或“请问,(你)可否……?”,常用来表示委婉、客气的请求。如:
Would you mind closing the door?劳驾,把门关上好吗?
②“Would/Do you mind+人称代词宾格/形容词性物主代词+doing sth.?”意为“某人做某事,你介意吗?”如:
Do you mind my closing the window?我把窗户关上,你介意吗?
回答Would you mind…?提出的问题时,表示允许或不介意常用Certainly not./Of course not./Not at all.作答;若表示介意或不希望对方做某事时常用Sorry,but…/Better not.等作答。如:
—Would you mind my sitting here?你介意我坐在这儿吗?
—You'd better not.你最好不要。
【对点导练】
1.I feel a little cold.Do you __mind__(介意) if I closed the door?
2.—Would you mind __taking__(take) out the litter when you go out?
—Certainly not.I will do it right away.
辨析die,dead,death与dying
【名师解析】
词汇
用法
例句
die
不及物动词,是短暂性动词。
The poor man died three years ago.那个穷人3年前去世了。
dead
形容词,意为“死的”,用来作表语和定语。
Though he is dead,he is still alive in our hearts.尽管他死了,但仍然活在我们心中。
death
名词,意为“死亡”。
His death made us very sad.他的死使我们很伤心。
dying
die的现在分词,也可用作形容词,表示“垂死的;濒死的”,常用作定语。
The doctor tried to save the dying boy.医生努力抢救这个生命垂危的男孩。
【对点导练】
death,die,dying,dead
1.We were all shocked at his sudden __death__.
2.Mr. Liu passed away last week.He __died__ of cancer.
3.Although his uncle has been ____dead__ for years,his aunt still lives in that house.
4.There are many endangered animals __dying__ out nowadays,so all of us should do something about it. 辨析much too,too much与too many
【名师解析】
短语
含义
用法
much too
意为“太”
much是用来加强too的,后接形容词或副词。
too much
意为“太多的”
too是用来加强much的,后接不可数名词。
too many
意为“太多的”
后接可数名词复数形式。
【对点导练】
1.There are __too__many__ people on the bus.
2.There is __too__much__ water on the floor.
3.I'm afraid that cap is __much__too__big for me.
辨析because与because of
【名师解析】
because与because of意思相同,均含有“因为”之意,但用法却不大相同。
词汇
用法
例句
because
because是从属连词,后接句子。引导状语从句,用来回答以why引导的特殊疑问句。
We have to play inside because it is raining.因为正在下雨,我们不得不在屋里玩。
—Why didn't he come?他为什么没来?
—Because he had an important meeting to attend.因为他有个重要的会议要参加。
because of
because of是介词短语,其后面跟名词、代词或动名词。
He was late again because of the heavy rain.=He was late again because it rained heavily.因为下大雨,他又迟到了。
【对点导练】
1.He didn't come to the party yesterday __because__(因为) he was too busy.
2.__Because__of__(因为) the heavy rain,the sports meeting has to be put off.
3.You must say sorry to Jack.__Because__(因为) what you said just now hurt him deeply.
How often do you watch TV?你多久看一次电视?
【名师解析】
短语
含义
用法
how often
意为“多久一次”
答语通常是always,usually,often,sometimes,once/twice a day/month等表示频率的副词或短语。
how long
意为“多长时间”
答语通常是(for) three days/weeks/months等时间段。
how soon
意为“多久以后”
常用在一般将来时态的句子中,其答语通常是“in+一段时间”。
how far
意为“多远”
答语通常是表示距离的短语。
【对点导练】
1.—__How______often__ are the Olympic Games held?
—Every four years.
2.—__How____ __soon____ will your father be back?
—In five days.
3.—__How__ __far__ is it from your home to school?
—5 minutes' walk.
4.—__How__ ____long__ have you worked in this company?
—Since three years ago.
第二部分:基础跟踪训练
完形填空。
One night in November,Itzhak Perlman gave a concert in a theater.If you have ever been to a Perlman concert,you know that becoming a violinist is not a small __1__ for him.He had to walk __2__ the help of two walking sticks as a result of the disease he caught as a child.
People sat __3__ while he made his way to his chair and began his play.But this time,something went __4__.Just as he finished the first few parts of the music,one of the strings(弦) on his violin __5__.We thought that he would have to stop the concert.But he didn't.__6__,he waited a moment,closed his eyes and then __7__ the conductor(指挥) to begin again.The orchestra(管弦乐队) began and __8__ played with such strong feeling and purity as they had never heard before.
Of course,everyone knows that it is __9__ for a violinist to play a pleasant work with just three strings.I know that,and you know that,__10__ that night Itzhak Perlman didn't want to accept that.
When he finished,there was a terrible __11__ in the room.And then people rose and __12__ from every corner of the theater.
Perlman was excited.He smiled and said,“You know,sometimes it is the artist's task to __13__ how much music you can still make with what you have left.”
So,suppose our task in this fast-changing world is to make __14__,at first we should try out best with all that we have.And then,__15__ it is no longer possible,try to play it with what we have left.
( A )1.A.achievement B.advantage
C.accident D.application
( D )2.A.for B.by C.to D.with
( C )3.A.widely B.closely C.quietly D.noisily
( A )4.A.wrong B.true C.smooth D.slow
( B )5.A.fixed B.broke C.burned D.lost
( A )6.A.Instead B.Anyway
C.Indeed D.Otherwise
( B )7.A.followed B.asked C.directed D.forced
( D )8.A.I B.she C.we D.he
( D )9.A.comfortable B.possible
C.uncomfortable D.impossible
( C )10.A.so B.and C.but D.or
( B )11.A.fear B.silence C.thought D.thunder
( A )12.A.cheered B.left
C.smiled D.whispered
( C )13.A.hand out B.carry out
C.find out D.put out
( B )14.A.fun B.music C.progress D.money
( D )15.A.unless B.before C.until D.when
第三部分:拓展训练题
一、阅读理解
How much do you know about Albert Einstein?
Albert Einstein, born on March 14, 1879 in Germany, was a great scientist in the world. He was strange because he hated haircuts and new clothes. He believed in peace. All his life, he hated war. However, his most famous idea, E = mc2, helped create the world’s most dangerous weapon (武器). Many people think he was the smartest person in the world. But Einstein said that he thought like a child with many questions and unusual ideas.
What did he like?
Einstein liked learning sailing(帆船运 动). He sailed in small boats all his life. He
once joked, “Sailing is the sport that takes the least energy!”
When Einstein was a child, his mother made him take violin lessons. At first, he didn’t like the violin. But then he learned to love music and became a good violinist.
Later, he said, “Love is the best teacher.”
Why is the sky blue?
In 1910, Einstein asked a question which many children often ask, “Why is the sky blue?” After his careful research, he answered the question like this: “It’s because light is made up of many colors including blue. When light travels to Earth, gas particles(气体微粒) spread the blue light all over the sky.” His answer is true in physics.
1.According to the passage, Albert Einstein haircuts and new clothes.
A.forgot B.minded C.disliked
2.The underlined part actually shows Albert Einstein was a/an _ person.
A.clever B.imaginative C.childlike
3.Einstein learning sailing and playing the violin.
A.was interested in B.looked forward to C.was known for
4.From Paragraph 3 we know that .
A.mother teaches the best
B.without mother’s push, we can’t love anything
C.when we love something, we’d like to learn about it
5.Einstein offered a _ explanation for the question why the sky is blue.
A.magic B.scientific C.careful
【答案】
1.B 2.B 3.A 4.C 5.B
【解析】
试题分析:本文介绍了爱因斯坦的喜好和理论。爱因斯坦讨厌理发和穿新衣服。他对帆船运动和拉小提琴感兴趣。他有很多问题和不同寻常的想法,最著名的理论是E = mc2。他还对“天空为什么是蓝色的?”进行了科学的解释。
1.B细节理解题。根据 He was strange because he hated haircuts and new clothes.可知爱因斯坦讨厌理发和穿新衣服。故选B。
2.B推理判断题。根据But Einstein said that he thought like a child with many questions and unusual ideas.可知爱因斯坦有很多问题和不同寻常的想法,因此推断他是一个想象力丰富的人。故选B。
3.A推理判断题。根据 Einstein liked learning sailing(帆船运 动). He sailed in small boats all his life.可知爱因斯坦喜欢帆船运动,根据But then he learned to love music and became a good violinist可知他喜欢拉小提琴。故推断他对帆船运动和拉小提琴感兴趣。故选A。
4.C 推理判断题。根据Later, he said, “Love is the best teacher.”可知当你喜欢上一件事,你会愿意学习它。故选C。
5.B推理判断题。根据 His answer is true in physics.可知他对“天空为什么是蓝色的?”的解释是正确的,科学的。故选B。
【难度】较难
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C或者D四个选项中选出最佳选项。
The Sweetest Sight
I was in the most beautiful city in the world, yet I only wanted home.
It was an amazing week for my husband and me –the trip of a lifetime. Months ago, when my husband told me that he would have a meeting in London. I expressed my 1 to go to Europe together with him. Then we asked his mother to 2 our two children and started off.
During the week’s time, 3 visited London and Paris –as much as we could, Big Ben, the Louvre and so on. All these were beautiful places we expected to see before. We really enjoyed ourselves.
On our last night in Paris, 4 we enjoyed the night view(夜景) of the Eiffel Tower, my husband called home. His mother 5 the phone. In a second, my husband’s face fell and he looked so worried. I could feel something 6 happened.
“What’s wrong?” I asked.
He didn’t answer and continued to listen. A few minutes later, he said 7 to me that Tony, our seven-year-old son, had fallen off his bike and 8 his leg. He must be sent to hospital at once.
At that moment, Paris suddenly lost its charm(魅力).
“I don’t want to be here! I shouldn’t be here! I should be home 9 my kids!”
We hurried back to our hotel and then to the airport …
Finally, we got home. We rushed into our children’s bedroom. Seeing our two children, I suddenly realized the truth: there is no 10 sight(风景)in the world than your children’s faces that greet you at home.
1. A. question B. wish C. step D. place
2. A. look after B. talk with C. find out D. wake up
3. A. he B. she C. we D. they
4. A. after B. since C. though D. because
5. A. shouted B. finished C. wrote D. answered
6. A. ugly B. useful C. right D. bad
7. A. hardly B. clearly C. sadly D. truly
8. A. danced B. broken C. thrown D. opened
9. A. toward B. with C. under D. from
10. A. quieter B. richer C. sweeter D. wider
参考答案1—10、BACAD DCBBC
三、任务型阅读
阅读下面短文,根据短文内容完成1-5题(请注意各问题后的字数要求)。
[1]Sweden's program of producing energy from rubbish is so successful, but recently its success has also produced a surprising problem: There is simply not enough rubbish in this country. It has been reported that only 4% of their rubbish goes into landfills (垃圾填埋场). The rest 96% is recycled or more recently being re-used as fuel(燃料) in their waste-to-energy factories that are able to deal with up to 2 million tons of rubbish every year. And this situation has made Sweden face the serious and special problem mentioned above.
[2] Sweden has recently begun buying much waste every year from other countries, such as Norway, Bulgaria, Romania and Italy. These countries depend heavily on landfills. In the United States, where 250 million tons of rubbish was produced in 2010 alone, only about 34% was recycled. As a result, more than half of their waste ends up in landfills.
[3] Sweden is now paid by Norway to take its waste away. Sweden not only gets money from other countries but also changes the waste into energy in Sweden, which provides electricity and heating for so many homes. It’s a win-win situation. Clever!
[4] Sweden is leading the way in waste management, but it is one of few. Most countries’ technology in dealing with waste needs improving. We live in a world that is full of rubbish like plastic bags and beer bottles. Sweden’s waste management offers a look into the future where countries can make money from their rubbish-and not just put it in the ocean or put it in landfills.
1. Which country pays Sweden for taking its rubbish away? [within(不超过) one word]
2. How does America deal with most of its waster? [within five words]
3. What does Sweden need now according to the text? [within three words]
4. Why does Sweden have a win-win situation in waste management? [within ten words]
5. What does the author mean by saying “but it is one of few” in the last paragraph? [within eight words]
【参考答案】
1. Norway 2. They end up in landfills. 3. Dealing with waste.
4. Because it gets money and changes the waste into energy.
5. But it’s the only one.
四、短文改错
短文改错(本题共10小题,每小题1分,共计10分)
答题要求:此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:
此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。
此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(∧),在该行右边横线上写出该加的词。
此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。
注意:原行没有错的不要改。
Have you ever heard from the saying: All work and no 76._____________
play make Jack a dull boy?What this means is that if you 77._____________
study all the times you will become a boring person. You 78._____________
must go out and having fun with your friends, otherwise 79. _____________
you will lose him. No one wants to be friends with the 80._____________
person who that only works and studies. Perhaps you have 81._____________
a confidence problem. Please try remember that the work 82._____________
you do is for yourself rather than for anyone else. You do 83._____________
not have to compete your classmates. No one can be 84._____________
happier in studying seven days and seven nights a week. 85._____________
参考答案------短文改错
76. from—of/about 77. make—makes 78. times—time
79. having—have 80. him—them 81. that去掉
82. try后加to 83.正确 84. compete加against/with
85. happier—happy
2018中考(人教)英语课外讲与延伸练导学案:八上U3—4(含答案)
中考词汇检测—阅读理解
Notice
No better season than spring, so let’s enjoy ourselves in the best time of the year!
Grade Date Destination
Junior 1 May 5th Fantawild, Zhuzhou
Junior 2 May 6th Fantawild, Zhuzhou
Junior 3 May 5th Baile Land, Wangcheng(in the northwest of Changsha)
Price: RMB¥205(Baile Land) / RMB¥ 245 (Fantawild)
Parking Place: Coaches for Wangcheng Southern Gate
Coaches for Zhuzhou Northern Gate
1.Where should the students in Grade 8 gather?
A. Southern Gate B. Northern Gate C. Zhuzhou
2.It's true that ________.
A. the whole school will take a trip on different days.
B. Fantawild must be much more interesting than Baile Land.
C. the students in Grade 9 won’t go out of Changsha.
【答案】
1.B 2.C
【解析】
试题分析:这篇短文介绍的是一则通知。三个年级去不同旅游地的时间和集合地点以及票价等情况。
1.B细节理解题。根据通知介绍可知八年级要去株洲,所以集合是地点北校门。故选B。
2.C细节理解题。根据Junior 3 May 5th Baile Land, Wangcheng(in the northwest of Changsha)可知九年级的学生五月五号去望城的百乐土地在长沙的西北部,不会出长沙的。故应该选C。
【难度】较易
第一部分:教材基础知识讲解
知识点解析
辨析win与beat
【名师解析】
win意为“赢;获胜”,其宾语一般是game,match,war,prize等,其反义词是lose。如:
Germany won the FIFA World Cup in 2014.德国赢得了2014年世界杯冠军。
beat意为“击败;打败”,其宾语一般是比赛和竞争的对手(如人或排球等),表示“打败某人”,经常用于被动语态。如:
Class One beat Class Three in a basketball match.一班在一场篮球赛中赢了三班。
Class Four was beaten in the volleyball match yesterday.昨天四班在排球赛中被打败了。
【对点导练】
beat,win
1.When the players get the first place or their teams __win__,people often get very excited.
2.The Chinese national women badminton team____beat__ the Japanese team by 3∶1.
辨析both与all
【名师解析】
【对点导练】
1.His parents __both__(都) agreed with his idea at last.
2.All of the __students__(student) have done a great job in the sports meeting.
辨析arrive,reach与get to
【名师解析】
arrive是不及物动词,表示“到达某地”时,需加介词in或at,即:arrive in+大地方,arrive at+小地方。arrive后接表示地点的副词时,不用介词。如:
Uncle Li arrived in New York yesterday.昨天李叔叔到达了纽约。
reach表示“到达”,是及物动词,后面可直接跟宾语。如:
When will they reach Zhengzhou?他们什么时候到达郑州?
get to表示“到达”,后面接表示地点的名词。如果后接表示地点的副词(here,there,home),则省略介词to。如:
I usually got to school at 7:30.我通常7:30到学校。
【对点导练】
reach, arrive,get to
1.Mom,I will go to pick you up as soon as you __reach/get__to__ the airport.
2.It was such a long way that they didn't __reach/get__to__ the hotel until it turned dark.
3.All the sportsmen wanted to __arrive__ at the gym earlier to warm themselves up before the race.
辨析message,news与information
【名师解析】
message一般指口头传递的或者书写的消息,为可数名词。如:
There's a message for you from your cousin.你表兄给你捎来一个口信。
news一般指通过新闻媒体发布的各种消息,为不可数名词。如:
No news is good news.没消息就是好消息。
information通常指在阅读、谈话中特别关注的消息、情报、资料等,为不可数名词。如:
The students went to the library to look up the information about pandas.学生们去图书馆查找关于熊猫的信息。
【对点导练】
news,message,information
1.I'm writing to ask for __information__ about the robot class for beginners at Starlight School.
2.Have you watched the TV __news__ this morning?
3.Mr.Brown is having a meeting now.May I take your __message__?
Tina is more outgoing than Tara.蒂娜比塔拉更外向。
【名师解析】
形容词、副词的比较级用来比较两个人或物。比较级结构:在单音节或双音节形容词的词尾加?er,在部分双音节、三音节或三音节以上的形容词前加more,在形容词后接than;通常我们用a little,much,even等修饰比较级。
【对点导练】
1.She is __taller__(tall) than me.
2.My hometown is __more__beautiful__(beautiful) than before.
What's the best movie theater?最好的电影院是哪家?
【名师解析】
形容词和副词的最高级表示三者或三者以上(人或事物)中某方面的程度最高。常与in短语或of/among短语连用,说明比较的范围。常用结构:
the+最高级in+集体单数
of/among+名词复数
如:He is the tallestin our class.
of/among our boys.
(1)…one of+the+形容词/副词的最高级+复数名词
(2)…the+序数词+形容词/副词的最高级
(3)用比较级表示最高级的意义
…形容词/副词的比较级+than+any other+单数名词…(主语在比较对象范围内)
…形容词/副词的比较级+than+the other+复数名词…(主语在比较对象范围内)
…形容词/副词的比较级+than+any+单数名词…(主语不在比较对象范围内)
【对点导练】
小毛是全班最胖的。
Xiao Mao is __the__ __fattest__ of the class.=Xiao Mao is __fatter__ __than__any other student in our class.
I think a good friend makes me laugh.我觉得好朋友使我开心。
【名师解析】
(1)本句是含有宾语从句的复合句。a good friend makes me laugh作动词think的宾语。
(2)make使役动词,意为“使……”,后接省略to的动词不定式作宾语补足语,即make sb.do sth.。类似的动词还有let,have等。但这类动词在被动语态中,to不可省略。
【对点导练】
他的话使我想离开。
What he said made me ____want__(want) to leave.
第二部分:基础跟踪训练
完形填空。
Serena was the oldest child in the family,and her housework was to mow(割草) their yard(院子).
Mrs.Martin,their elder neighbor,was not __1__ to take care of her yard,so Serena's dad promised __2__ that Serena would do the job.
“Why didn't you ask me first?” Serena asked __3__.
“Did you ask me first when you got me to be in the school festival last autumn?”asked her father.
“No,I didn't ask you first,__4__ you're always ready to help others.”
“I try when I can,” Dad answered.
“Serena,we have known Mrs.Martin for a very long time.She has always __5__ our family.Now we should do something for her in return.What's more,the __6__ you get from helping others makes you wonder who is really helping whom.”
“I don't know,Dad,”said Serena,“I only feel __7__ after mowing our yard.”
“I know it's a hard work for you,” said Dad.“Just wait and see.”
After __8__ at 7:30 a.m.,Serena made her way to Mrs.Martin's yard.She was good __9__ her job and soon Mrs.Martin's yard looked much tidier.Mrs.Martin __10__ with a big glass of orange juice and __11__ it to her.Serena stopped her work and enjoyed the __12__,while Mrs.Martin was talking to her about all of the flowers in her yard.Seeing the joy(喜悦) in Mrs.Martin's eyes,Serena began to __13__ how much the yard meant to Mrs.Martin.
After __14__ her drink,Serena returned to __15__ in the yard,feeling warm in her heart and thinking about what her father said.Her dad was right.It was hard to tell who was helping whom!
( B )1.A.glad B.able C.afraid D.sad
( C )2.A.you B.him C.her D.us
( A )3.A.unhappily B.gladly
C.warmly D.politely
( C )4.A.and B.or C.but D.so
( A )5.A.helped B.met C.visited D.asked
( D )6.A.reason B.rule C.problem D.feeling
( B )7.A.excited B.tired
C.worried D.interested
( A )8.A.breakfast B.lunch
C.supper D.dinner
( B )9.A.in B.at C.about D.by
( C )10.A.ran away B.turned over
C.came out D.put up
( D )11.A.lent B.threw C.bought D.handed
( B )12.A.fruit B.drink C.meat D.cake
( C )13.A.plan B.discuss
C.understand D.make
( D )14.A.refusing B.eating
C.talking D.finishing
( A )15.A.work B.study C.relax D.treat
第三部分:拓展训练题
一、阅读理解
Welcome to CGV
1. Fast & Furious 7
2. Starring: Vin Diesel, Paul Walker, Jason Statham
3. Directed by James Wan
4. Written by Chris Moran
5. Running time: 140 min
6. Showtime:
7. 3D screen The first show starts at 9:30 am
8. The last show starts at 10:30 pm
IMAX screen The first show starts at 11:10 am
The last show starts at 10:40 pm.
Adults RMB¥100 for 3D, RMB¥140 for IMAX
Children Half the original price on weekdays
VIP Membership 60% off Mon.-Thu. & 50% off Fri.-Sun.
VVIP Membership 60% off Any Time
Online Booking 40% off Any Time
1. What kind of ticket is the cheapest every day?
A. VIP B. VVIP C. Online Booking
2.What time might you exactly finish watching Fast & Furious 7 ?
A. At 11:30 am. B. At 1:00 am. C. At 12:00 pm.
3.A couple decide to see the film together with an 8-year-old daughter this Sunday. How much will they have to pay at least if booking on the Internet ?
A. 180 yuan. B. 120 yuan. C. 170 yuan.
【答案】
1.B 2.B 3.A
【解析】
试题分析:这篇短文介绍的是一则广告,为电影做的广告。介绍了电影名称主演,导演,开播时间和票价及其优惠情况。
1.B细节理解题。根据VIP Membership 60% off Mon.-Thu. & 50% off Fri.-Sun. VVIP Membership 60% off Any Time Online Booking 40% off Any Time可知,只有VVIP的票价最便宜,任何时候都优惠60%,故选B。
2.B综合理解题。根据电影开播时间和持续时间是140分,即两小时20分,只有B选项符合题意。故应该选B。
3.A综合理解题。因为夫妇是周日带孩子去看电影,并且是在网上订票,故优惠40%,一共是300元,优惠40%,共计180元。故选A。
【难度】一般
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C或者D四个选项中选出最佳选项。
Marc sat next to me when we were in Hill Junior School. He had a serious 1 in communicating with people. One always had to guess what he was saying. 2 , most of my classmates did not like to be with him because his hands and shirts were always 3 . I tried to let him know the importance of being clean by 4 him several times a day to wash his hands. But he just could not understand.
One day, our teacher Miss West walked up to Marc. 5 saying anything, she took Marc to the washroom. Slowly, Miss West washed his 6 and told him that he should keep himself clean. She did that every day for one month. 7 , Marc understood.
Miss West’s love has given me a good example to follow when I 8 my job. I always remember to teach my students by showing them the right 9 to do things. And most important of all, I always remember to give them 10 to learn and to grow up.
( )1. A. question B. problem C. accident D. hobby
( )2. A. Instead B. However C. Besides D. Except
( )3. A. dirty B. clean C. new D. old
( )4. A. talking B. saying C. speaking D. telling
( )5. A. With B. Without C. After D. Above
( )6. A. face B. feet C. shirts D. hands
( )7. A. At last B. At first C. Such as D. So far
( )8. A. did B. am doing C. have done D. am going to do
( )9. A. ways B. answers C. time D. food
( )10. A. more advice B. less advice C. more time D. less time
完形填空强化训练(**) 1—5 BCADB 6—10 DABAC
三、任务型阅读
Space vegetables are healthy food. They are grown from seeds(种子) that have been taken to space and brought back to the earth. They are affected by the radiation(辐射) and low gravity in space. When they are brought back to the earth, these seeds produce vegetables that are bigger and healthier than normal vegetables. However, some people worry about eating space vegetables. They think that space vegetables might not be good for us and could make us get sick because of the radiation in space. However, people should not be frightened because space vegetables are very healthy.
Here are some facts that you should know about space vegetables.
Space vegetables are grown from seeds that are carefully chosen. When seeds are brought back from space, they are tested to make sure that they will be safe to eat.
Space vegetables are better for you than normal vegetables. For example, space tomatoes stay fresh for twenty days, which is one week longer than normal tomatoes.
Unlike genetically modified(转基因的) food, space vegetables have not been genetically changed. This means that no new genes are put into the vegetables. Therefore, there are no dangers of eating something unknown.
1. Which factors(因素) affect space vegetables in space?
______________________________________________________
2. Why do some people think space vegetables could get them sick?
______________________________________________________
3. Are space vegetables safe to eat?
______________________________________________________
4. How long can space tomatoes stay fresh?
______________________________________________________
5. What’s the difference between genetically modified food and space vegetables?
______________________________________________________
【主旨大意】本文是一篇说明文。介绍了一种健康的蔬菜——太空蔬菜,它比普通的蔬菜更大更健康。太空蔬菜来自精心挑选的种子,它们的种子被带到太空然后再带回地球。当它们被带回地球时,它们会被检测以确保它们能安全放心地吃。太空蔬菜的保鲜期也很长,它不含新基因,因此可以放心食用。
1. The radiation and low gravity.【解析】细节理解题。题干意为:太空里的哪些因素影响了太空蔬菜?根据文章第一段第三句“They are affected by the radiation(辐射) and low gravity in space.”可知答案。
2. Because of the radiation in space.【解析】细节理解题。题干意为:为什么人们认为太空蔬菜会使他们生病?根据文章第一段第六句“They think that space vegetables might not be good for us and could make us get sick because of the radiation in space.”可知因为太空里有辐射,因此人们认为太空蔬菜使他们生病。
3. Yes, they are.【解析】细节理解题。题干意为:太空蔬菜可以安全食用吗?根据文章第一段最后一句“However, people should not be frightened because space vegetables are very healthy.”可知答案是肯定的。
4. (They stay fresh) For twenty days.【解析】细节理解题。题干意为:太空西红柿可以保鲜多久?根据文章第四段第二句“For example, space tomatoes stay fresh for twenty days...”可知太空西红柿的保鲜期是20天。
5. Space vegetables have no new genes.【解析】细节理解题。题干意为:转基因食物和太空蔬菜的区别是什么?根据文章最后一段前两句“...space vegetables have not been genetically changed. This means that no new genes are put into the vegetables.”可知答案。
四、短文改错
It is interesting to visit foreign country,but there 1.________
are some problems if we know the language very well. 2.________
It may be difficulty to talk with the people there. 3.________
We may don’t know how to use the telephone there. 4.________
We may not know how to buy things we needs. 5.________
In a strange country,we may not know where to be eat or what to order in a restaurant. 6.________
When we need help,we may not know how to ask help. 7.________
It is not a happy thing to have an experience like that. 8.________
参考答案:
1.country→countries 这是一个泛指概念,应该是指多个国家,故用countries。
2.know前加don’t 从下文看,应该是不懂语言时会遇到的麻烦。
3.difficulty→difficult 本处应该用形容词形式作表语。
4.don’t→not may 本身就可以否定,不需要用don’t。
5.needs→need 主语是第一人称,need不能用动词的第三人称单数。
6.去掉be 本句应用主动形式,并且和后面的what to order是对应的。
7.ask后加for 用ask for表示“求助”。
8.√
2018中考(人教)英语课外讲与延伸练导学案:八上U5—6(含答案)
中考词汇检测—阅读理解
Mobile phone has become a problem for middle schools. Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.
Mobile phone use among children has become a problem for schools. Several children have got mobile phones from parents and friends as Christmas gifts, and more students will want them.
Lucy Bluett, an expert, said mobile phone use was a distraction (分心的事) to students during school hours. Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to cheat during exams.
She said some schools had tried to ban mobile phones. Some parents felt unhappy because they couldn’t call up their children.
Many teachers said students should not have mobile phones at school, but if there was a good reason, they could leave their phones at school office.
Many people say that they understand why parents would want their children to have phones, but they think schools should let the students know when they can use their mobile phones.
1.Some middle schools in Australia have banned students from carrying mobile phones ______.
A.when they are at home B.when they are free C.when they are at school
2.We know from the passage that some children get mobile phones from .
A.the makers and sellers
B.the passers-by and strangers
C.their parents and friends
3.What does the underlined word “cheat” mean in the passage?
A.Behave dishonestly. B.Behave honestly. C.Behave correctly.
4.Some parents felt unhappy because they couldn’t ______ during school hours.
A.use their mobile phones
B.call up their children
C.help the teachers with their work
5.The passage tells us that ______.
A.students shouldn’t have mobile phones at school except for some special reasons
B.many people can’t understand why parents would want their children to have phones
C.all parents felt unhappy because they couldn’t use their phones at school
【答案】
1.C 2.C 3.A 4.B 5.A
【解析】
试题分析:这篇短文讲述的是在一些中学里学生带手机成了一个大问题,这影响了孩子们的学习,有的学生还用手机在考试中作弊。因此澳大利亚的一些学校禁止学生们在校期间带手机,除非他们有特别的原因,他们可以把手机放在老师的办公室里。
1.C 细节理解题。根据短文第一段中Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.可知,澳大利亚的一些中学禁止学生们在上学期间带手机。这句话中during school hours 的意思是在学生们上学期间,故应选C。
2.C 细节理解题。根据短文第二段中Several children have got mobile phones from parents and friends as Christmas gifts, and more students will want them.可知,一些学生的手机都是来源于家长和朋友,他们作为圣诞礼物送给学生们的。由此可知选C。
3.A 词义猜测题。这篇短文主要给我们讲述了学生们在学校里带手机的坏处,再根据这个单词所在的句子Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to cheat during exams.可知,老师们担心学生们在考试的时候用手机作弊。因此cheat的意思是不诚实的一些举止,准确的来说是作弊的意思。由此可知选A。
4.B 细节理解题。根据短文中Some parents felt unhappy because they couldn’t call up their children.可知,学校禁止学生们在上学的时候带手机,但是一些家长对此却感到不开心,因为这样他们就不能给孩子打电话了。由此可知选B。
35.A主旨大意题。根据短文的开头可知,这篇短文讲述了澳大利亚的一些学校禁止学生们在学校里带手机,因为他们觉得这对孩子们的学习没有好处。因此应选A。B选项不是短文的内容;C选项中all parents不符合文意。
【难度】一般
第一部分:教材基础知识讲解
知识点解析
辨析hope,wish,expect与look forward to
【名师解析】
hope意为“希望”,更多的是表达一种情感。其用法如下:
用法
例句
hope+不定式
I hope to go to America next month.我希望下个月去美国。
hope+that从句
I hope that they get here soon.我希望他们能尽快到这里。
hope so希望如此
—Are the shops open tomorrow?商店明天开门吗?
—I hope so.希望如此。
wish意为“希望;想要;但愿”,多用虚拟语气,指“想要不可能的事情”或“也许可能,但是跟想法有差异”。其具体用法:
用法
例句
wish(+宾语)+to do
I wish him to look at this.我希望他能够看看这个。
wish+从句
I wish I were taller.我希望我的个子能高一点。
wish+双宾语
I wish you a pleasant journey!祝你旅途愉快!
expect意为“预料;预期;认为某事会发生”,它表达的是一种想法。其用法如下:
用法
例句
expect+宾语
I'm expecting a phone call.我正在等电话。
expect(+宾语)+动词不定式
I'm expecting him to arrive soon.我正期待他能很快抵达。
expect+that从句
I expect (that) he'll be back soon.我期待他能很快回来。
expect so希望如此
—Is Lucy coming?露西会来吗?
—I expect so.希望如此。
look forward to意为“盼望;期待”,to为介词,常用于表示愉快或满足的心情,期望或向往某事。其用法如下:
用法
例句
look forward to+宾语
I'm looking forward to the holidays.我期待着假期。
look forward to +doing sth.
I look forward to hearing from you.我期望收到你的来信。
【对点导练】
hope,expect,wish,look forward to
1.I __wish__ that we had known each other before.
2.Jim is __looking__forward__to__the trip to Shijiazhuang,because he has always wanted to go there.
3.Jack __hopes__ to go to the U.S. next month.
4.I have __expected____ the result of the competition for long,but it let me down at last.
辨析be able to与can
【名师解析】
“be able to+动词原形”表示“能够;得以……”。该结构有人称、时态和数的变化。除了用于一般现在时和一般过去时外,还可以用于其他任何时态。如:
He was able to drive a car three years ago.三年前他就能驾车。
can也可以表示“能够”,但只能用于一般现在时和一般过去时,此时,可以和be able to互换。另外,表示“请求”以及“可能”之意时,用can而不用be able to。如:
I am able to swim.=I can swim.我会游泳。
Can I come in?我可以进来吗?(此时不能用be able to代替)
【对点导练】
1.他将会弹钢琴。
He __will__ __be__ __able__ __to__ play the piano.
2.你能帮我一把吗?
__Can__ you __give__ me a hand?
promise的用法
【名师解析】
promisemake a promise答应;许诺
keep/break a promise 遵守/违背诺言
promise (not) to do sth.答应/允诺(不)
做某事
promise sth. to sb.(=promise sb. sth.)
许诺给某人某物
如:Once you make a promise,you should keep it.一旦许诺,你就应该遵守它。
I promise not to be late for school again.我承诺上学不再迟到。
【对点导练】
1. He __promises/promised__(promise) his old friends to see them during his stay in Tianjin.
2.He promised __to__give__(give) a series of storybooks,but he never did it.
3.Tom __promises__(许诺) that he won't be late for school from now on.
4.To be an honest person,the first thing we should do is never __breaking__(打破) our own promises.
辨析discover,invent,find,find out与create
【名师解析】
,discover ,invent ,find ,find out
词汇
含义及运用
discover
“发现;发觉”,指通过探险或偶然的机会发现了原本存在的东西。
invent
“发明;创造”,指通过科学手段制造了原本不存在的东西。
find
“找到;发现”,指对某一动作发生情况的观察。常用于find sb./sth. doing。
find out
“了解;弄清”,指对某一事件了解结果。常用于find out+“wh?从句”。
create
“创造;创作”,指从无到有的创作或创作出原本不存在的东西。
如:Columbus discovered America in 1492.哥伦布在1492年发现了美洲。
Can you tell me who invented the telephone,Jenny?珍妮,你能告诉我谁发明了电话吗?
I found the pen under the bed.我在床底下发现了这支钢笔。
We must find out the truth of the matter.我们必须查明事情的真相。
Ge You created quite a number of wonderful characters in his play.葛优在戏剧中塑造了很多精彩的角色。
【对点导练】
find out,discover,create,invent,find
1.In the future,humans will __discover__ more secrets about the nature.
2.Take it easy.I believe I can __find__out__ the best way to solve the problem.
3.Jill graduated from university and he is busy __creating__ his own website these days.
4.The telephone was __invented__ by an American scientist called Alexander Graham Bell in 1876.
5.This kind of plant is seldom seen in our city because it lives 4,500 meters above the sea level and is hard to __find__.
辨析happen与take place
【名师解析】
词汇
不同点
相同点
happen
①多指偶然发生的事情;
②happen还可表示“碰巧”,常用于sb.+happen to do sth.和It happens+that从句两种结构。
take place
多指事先安排好的事情,用来表示“举行”;也可指事件“发生”。
happen和take place都属于不及物动词(短语),不能用于被动语态。
如:The accident happened at the crossing road.事故发生在十字路口。
The meeting took place in the hall.会议在大厅里举行。
【对点导练】
1.I was looking for a place to park my car when the accident __happened__(happen).
2.Great changes have __taken__ __place__(发生) in my hometown in recent years.
3.You look so pale. What __happened__(发生) to you?
What do you think of talk shows?你认为访谈节目怎么样?
【名师解析】
think of意为“认为”时,常用于句型“What do/does+主语+think of…?”意为“某人认为……怎么样”。与“How do/does+主语+like…?” 同义。用于询问他人的看法。think of意为“记起;想起”时,与remember同义。
【对点导练】
(2018原创)你认为电视剧《我的前半生》怎么样?
__How__ __do__ __you__ __like__ the TV play The First Half of My Life ?=__What__ __do__ __you__ __think__ __of__ the TV play The First Half of My Life?
I'm going to study computer science.我打算去学电脑科学。
【名师解析】
“be going to+动词原形”表示将来的打算、计划或安排。常与表示将来的tomorrow,next year等时间状语或when引导的时间状语从句连用。其中各种句式变化借助be动词完成,be随主语而变化。
如果表示计划去某地,可直接用be going to+地点,表示位置移动的动词如go,leave,come等常用进行时表将来。
【对点导练】
1.他打算坐公共汽车去那儿。
He ____is__ ____going__ ____to__ take the bus there.
2.吉姆打算坐飞机去上海。
Jim ____is__ ____going__ ____to__ Shanghai by plane.
3.汽车就要来了。
The bus ____is__ ____coming__.
Sometimes the resolutions may be too difficult to keep.有时候这些决定可能会太难而无法实现。
【名师解析】
(1)too…to…意为“太……而不能……”。其中too是副词,后跟形容词或副词;to为动词不定式符号,后跟动词原形。如:
She is too young to go to school.她太小了,不能去上学。
(2)too…to…结构可与not…enough to…相互转换。但not后面的形容词是too后面的形容词的反义词。如:
He is too young to join the army.=He is not old enough to join the army.他太年轻了,还不能参军。
(3)too…to…结构可与so…that…相互转换。当too…to…句型改成so…that…句型时,为保持句意的一致,that引导的结果状语从句中需根据时态用can't或couldn't加动词原形,以强调能力。如:
The old man was too weak to move.=The old man was so weak that he couldn't move.那位老人太虚弱了,不能动。
注意:在too…to…结构中,当too修饰good,glad,happy,kind,ready等词时,后面的动词不定式不具有否定意义,too相当于very,作“非常”讲。如:
She's too(=very) willing to help you.她非常愿意帮助你。
I'm too happy to do it.我非常高兴做这件事。
【对点导练】
1.初学者很容易犯这样的错误。
Beginners are __too__ __easy__ __to__ make such mistakes.
2.他太粗心了,不能照顾他自己。
He is __too__ __careless__ __to__ look after himself.
第二部分:基础跟踪训练
完形填空。
The story was a true one and still moved me deeply.Thirty years ago,I got to know a __1__ lady named Rose.She had no kids and lived alone.__2__ I went to visit her,I always took Rose some coffee and food.One day she said she wanted to__3__ me to have lunch.
We walked from my work place to a little restaurant on David Street.__4__ the way,I began to worry:I knew that she had no money,but if I offered to __5__ the lunch,I was afraid I would hurt her.
There were many people in the __6__ and all of them were happy.Rose told me to sit and drink coffee by the window.Then she went to __7__ in the kitchen.After about 20 minutes,she came out and sat with me.She just paid for one meal and we started to __8__ the delicious food together.She told me that the restaurant let people work for a meal if they had no __9__,or would give them a free meal if they were not able to work.To my __10__,she also explained that the workers who were working there were all volunteers.
I __11__ remember the beautiful afternoon I shared with Rose.__12__ we had a meal together only once,it was paid by Rose's work.The weather was __13__ and bright,and everyone's smile was warm and bright as well.
I'm still thinking that life cannot be easy to us,but we can still do __14__ for our friends and neighbors.The world will be __15__ if everybody would like to share happiness with others.It will never be dark if there is a light in everyone's heart.
( B )1.A.rich B.poor C.strange D.crazy
( A )2.A.When B.After C.Until D.Unless
( B )3.A.leave B.invite C.knock D.invent
( C )4.A.By B.In C.On D.With
( A )5.A.pay for B.ask for
C.look for D.care for
( B )6.A.park B.restaurant
C.hotel D.bar
( D )7.A.sit B.rest C.stay D.work
( C )8.A.buy B.cook C.enjoy D.drink
( B )9.A.parents B.money
C.food D.children
( B )10.A.joy B.surprise C.meal D.friend
( B )11.A.never B.still C.hardly D.already
( C )12.A.So B.But
C.Though D.Because
( D )13.A.rainy B.cold C.cool D.warm
( A )14.A.something B.anything
C.nothing D.everything
( B )15.A.colder B.nicer C.harder D.worse
第三部分:拓展训练题
一、阅读理解
Help Needed
Are you good with children?
We need two people to volunteer your time at Sunnyview
Children’s Hospital. You need to be friendly and cheerful—the children are sick and you need to cheer them up. Your job is to set up a play group with fun games for the children. If you can spare an hour three times a week, come and join us!
Please call Mrs Chan at 555-9879. Thanks!
Are you interested in repairing things?
We have set up a group, Home Love, to help older people who need to fix up their homes. If you have repair skills, join us for eight hours a month.
Call Home Love at 555-4663.
Do you love clean beaches?
We need people who are strong and can help clean up Blue Water Beach. We don’t want to put off this job till summer. We need your help to collect and carry rubbish. If you are available for six hours this Saturday, call at 555-6668 or 555-6669.
1.If you’re good with children, you can go to .
A. Sunnyview Children’s Hospital B. Home Love
C. Blue Water Beach D. All the above
2.You like repairing things, so you could call at .
A. 555-9879 B. 555-6669
C. 555-6668 D. 555-4663
3.What can you do on Blue Water Beach?
A. Cheer up sick children. B. Clean up the beach.
C. Play games with others. D. Fix up old buildings.
【答案】
1.A 2.D 3.B
【解析】
试题分析:这篇文章为我们提供了几则广告信息,如果你和孩子关系好,你可以去Sunnyview儿童医院做事;你喜欢修理东西,你可以打电话555-4663联系;在蓝水沙滩你可以做清理沙滩的事情。
1.A细节理解题。据文章Are you good with children? We need two people to volunteer your time at Sunnyview Children’s Hospital. 可知,如果你和孩子关系好,你可以去Sunnyview儿童医院。故正确答案为A.
2.D细节理解题。根据Are you interested in repairing things? Call Home Love at 555-4663.可知,你喜欢修理东西,所以你可以打电话555-4663。故该题正确答案为D.
3.B细节理解题。根据Do you love clean beaches? We need people who are strong and can help clean up Blue Water Beach.可知,在蓝水沙滩你能清理干净沙滩。即该题选B.
【难度】较易
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C或者D四个选项中选出最佳选项。
Sitienei, a 90-year-old Kenyan grandmother, has become the world's oldest primary school student. She is studying at the local primary school to learn to read and write. She is from a small 1 in Kenyan, She has spent most of her life 2 as a midwife (接生婆) , helping women to give birth to babies. She wants to pass on her midwife skills to the young. She said she didn't have a chance to go to school when she was 3 . So she wants all the children in her village to 4 .
The head teacher at the school said, “I'm proud 5 her. She is loved by every pupil. They all want to learn and play with 6 . He also said, "She is doing well considering her 7 . I can say I have seen a big difference in this school 8 she came. "
Sitienei often said, "1 want to tell children, 9 girls in poor areas, that 10 will be your wealth.” She added, "With education, you can be whatever you want to be - a doctor, a teacher, a scientist, and so on.”
1.A.school B.village C.town D.city
2.A.reading, B.writing C.playing D.working
3.A.young B.old C.famous D.free
4.A.study B.work C.leave D.listen
5.A.for B.with C.of D.in
6.A.her B.mc C.him D.you
7.A.chance B.age C.skills D.ways
8.A.after B.when C.since D.before
9.A.naturally B.especially C.luckily D.certainly
10.A.friendship B.future, C.competition D.education
参考答案1—10、BDAAC ABCAD
三、任务型阅读
What should you do if there is a fire at school? Do you know how to protect yourself in a large crowd? Every year since 1996, on the last Monday of the last week in March, the National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students(全国中小学安全教育日) is held.
This year it falls on March 30. It offers us a chance to learn more about school safety.
A 2010 survey from People’s Daily shows that the worst accidents were results of stampedes(踩踏),fires and traffic.
Experts suggest that right safety measures could avoid 80 percent of these accidents, China Education Daily reported.
When facing an accident, the first and most important rule is to stay calm. But different accidents mean different ways of dealing with them.
A stampede happens in a place where a large crowd is gathered. When students around you begin to push, stand still and try to hold onto something, or stay in a corner until the crowd leaves, cover your head with both hands. Lean to one side, curl your body and bend your legs.
When there’s a fire, stay calm and follow teachers’ instructions. Leave the classroom and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don’t breathe in smoke.
If you take a school bus on your way home or to school, remember to fasten your seatbelt and not to walk around when the bus is moving. If you walk to school or go by bike, follow traffic rules. Wait for the green traffic lights, and look left and right for cars before you cross the road.
根据文章内容,回答以下问题:
1.According to a survey from People’s Daily in 2010, what causes the worst accidents ?
____________________________________________________________________
2.What can you do to keep yourself safe when there is a fire in the classroom?
____________________________________________________________________
3.How do you usually go home after school? What rules should you follow?
____________________________________________________________________
4.将文中划线的句子翻译成汉语.
____________________________________________________________________
5.What do you think is the best title of the passage? (less than 10 word)
____________________________________________________________________
【参考答案】
1.The worst accidents were results of stampedes, fires and traffic.
2.Stay calm and follow teachers’ instructions. Leave the classroom and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don’t breathe in smoke.
3.第一问开放性,第二问的答案可参照If you take a school bus on your way home or to school, remember to fasten your seatbelt and not to walk around when the bus is moving. If you walk to school or go by bike, follow traffic rules. Wait for the green traffic lights, and look left and right for cars before you cross the road.其中的语句作答。
4.当你周围的学生开始拥挤时,原地站着别动,尽量抓住某物,或是呆在角落处直至人群离开,用双手护着你的头部。
5.How to protect yourself at school./ Learn more about school safety to protect yourself.
【解析】
试题分析:这是一篇有关校园安全的短文,讲述了要校园内发生安全事故时,应该怎样应变等。
1.The worst accidents were results of stampedes, fires and traffic. 细节理解题。题意:据人民日报2010年的调查,什么造成最严重的事故。根据短文第3自然段,造成严重校园事故的是fires和traffic。故回答:The worst accidents were results of stampedes, fires and traffic.
2.Stay calm and follow teachers’ instructions. Leave the classroom and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don’t breathe in smoke. 细节理解题。题意:当教室里有火灾里,你可以怎样保持自己安全?根据短文倒数第二自然段,可以知道该题答案:Stay calm and follow teachers’ instructions. Leave the classroom and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don’t breathe in smoke.
3.第一问开放性,第二问的答案可参照If you take a school bus on your way home or to school, remember to fasten your seatbelt and not to walk around when the bus is moving. If you walk to school or go by bike, follow traffic rules. Wait for the green traffic lights, and look left and right for cars before you cross the road.其中的语句作答。
4.当你周围的学生开始拥挤时,原地站着别动,尽量抓住某物,或是呆在角落处直至人群离开,用双手护着你的头部。句意翻译题。
5.How to protect yourself at school./ Learn more about school safety to protect yourself.判断推理题。题意:你认为短文最好的题目是什么?本文是关于校园安全的,题目可以是:How to protect yourself at school./ Learn more about school safety to protect yourself.。
【难度】较难
四、短文改错
下面短文中分别有10处语言错误。请在错误的地方作出记号,增加,删除或修改某个单词。写在横线上。
We are all busy talking about and use the Internet which set up many years ago. At first ,the internet was only used by the government ,but in the early 1970s’, universities, hospitals and banks were allowed to use it as well as .However, computers were still expensive and the Internet was difficult to use it .Thirty years later, computers become cheaper and easier. Today it is easy to get on line and it is told that millions people use the Internet every day . Send e-mail is more and more popular between students.It has become one of the most important parts of people’s life.
1_________ 2_________ 3___________ 4__________
5 _________ 6_________ 7_________ 8___________
9__________ 10 ___________
参考答案
1 use---using 2 was set 3 the government 去掉 the
4 1970’s 5 as well
6 去掉 it 7 become—became 8 millions of
9 Sending 10 among
2018中考(人教)英语课外讲与延伸练导学案:八上U7—8(含答案)
中考词汇检测—阅读理解
“Am I my brother’s keeper?” The question comes from the Bible(圣经). In the Bible, Cain kills his brother Abel. When God asks Cain where Abel is, he replies, “I don’t know. Am I my brother’s keeper?” by which he means, “Am I responsible (有责任心的) for my brother—his safety and health?” The answer, of course, is “Yes, you are.”
This sense of responsibility for others is basic to all good societies. And also it is basic to what we call “civil(文明的) society”. China is now working on building a civil society and the high schools in Shanghai want students to take part in that through volunteering. They are supposed to do sixty class hours of volunteer work before graduation. This is something new in China, but it is not new in other countries.
In the Canadian province of Ontario, high school students are required to do forty hours of volunteering. In some American states, the volunteering requirement is one hundred hours. These students spend about an hour a week during the school year and summer vacations, helping the poor, the sick and the old. They also teach young children to read and help to clean up the environment. And studies have shown that this volunteering experience influences students a lot after graduation.
Some of you may be thinking, “Gee, sixty class hours is a lot. How can I find the time?” In fact, if you finish it in three years, you only need to do the work about three class hours a month. And the time is well spent if it helps you realize that “being your brother’s keeper” makes you a better person and makes society a better place for everyone.
1. A Shanghai high school student should finish class hours of volunteer work before graduation.
A. thirty B. forty C. sixty D. one hundred
2.The underlined word “that” in Paragraph 2 refers to “ ”.
A. building a civil society B. reading the Bible
C. doing the volunteer work D. playing more sports
3.According to the writer, “being your brother’s keeper” means “ ”.
A. being a good school student B. being responsible for others
C. taking good care of your brother D. doing volunteer work with your brother
4.The main purpose of the writing is to .
A. tell students where to do volunteer work
B. give advice on how to be a good volunteer
C. encourage students to do more volunteer work
D. introduce volunteer work in different countries
【答案】
1.C 2.A 3.B 4.C
【解析】
试题分析:这篇短文通过圣经中的问题引出责任感是一个文明社会的基础。作者介绍了上海中学把做六十个小时的义务工作作为毕业之前要做的事情,还介绍了许多其他的国家早就这么做了。作者最后鼓励学生多做义务工作。
1.C细节理解题。根据上海中学的规定They are supposed to do sixty class hours of volunteer work before graduation.他们应该做六十个小时的义务工作在他们毕业之前。根据句意,故选C。
2.A细节理解题。根据第二段China is now working on building a civil society and the high schools in Shanghai want students to take part in that through volunteering.可知that指代China is now working on building a civil society中国正在建设文明社会这件事。故选A。
3.B推理判断题。题意:根据作者,做弟弟的守护者意思是什么?根据短文第一段by which he means, “Am I responsible (有责任心的) for my brother—his safety and health? 及The answer, of course, is “Yes, you are.” 及This sense of responsibility for others is basic to all good societies.可知作者认为做弟弟的守护者意思是指要对其他人负责人。故选B。
4.C推理判断题。A. tell students where to do volunteer work告诉学生在那里做志愿者工作;B. give advice on how to be a good volunteer给出怎么做好的志愿者的建议。C. encourage students to do more volunteer work 鼓励学生做更多的志愿者工作;D. introduce volunteer work in different countries介绍不同国家的志愿者工作。根据短文描述尤其是最后一段可知作者希望学生努力做志愿者工作,故选C。
【难度】较易
第一部分:教材基础知识讲解
知识点解析
agree的用法
【名师解析】
短语
用法
例句
agree with
表示同意某人或某人的意见、想法、分析、解释等(即持同一观点)。
I quite agree with you.我完全同意你的意见。
表示“(食物、天气、工作等)对……适宜”。
The food does not agree with me.这食物不符合我的口味。
表示“与……一致”。
His statement agrees with the facts.他的陈述与事实相符。
agree to
agree to+名词,表示同意某事。
He agreed to the plan.他同意了这个计划。
agree to+动词原形,表示同意做某事。
We agreed to leave early.我们同意早点出发。
agree on
主要指通过协商而取得一致意见或达成协议。
Both sides agreed on these terms.双方就这些条款达成共识。
agree on+动名词=agree to +动词原形。
He agreed on helping us.=He agreed to help us.他同意帮助我们。
【对点导练】
with,to,on
1.We couldn't agree ____on__the date when to meet.
2.My mother agrees ____to__buy me a bike as my birthday present.
3.I'm afraid I couldn't agree ____with__Miss Li on this point.What about you?
辨析fill与full
fill用作动词,意为“装满;填满”,可用作及物或不及物动词,通常与介词with连用,即“fill…with…”意为“用……装满……”。
full用作形容词,意为“满的;充满的”。常用结构为be full of,意为“充满……;装满……”。
辨析be filled with与be full of
区别
例句
be filled with侧重于动作
The bottle is filled with water.瓶子被水充满了。
be full of侧重于状态
The bottle is full of water.瓶子装满了水。
【对点导练】
full,fill
1.Lucy is always ____full__of energy,because she likes sports very much.
2.Little Grace didn't stop crying until her mother ____filled__her pocket with candies.
辨析in与after
【名师解析】
词汇
用法
例句
in
指以现在时间为起点的“一段时间”之后,常与一般将来时连用。
They will meet us in half an hour.他们半小时后会见我们。
after
①指以过去的某个时间为起点,常与过去时连用,其后接一段时间。
②也可以用于一般将来时,但是其后必须接时间点。
She went to her hometown after two years.两年后她回到了家乡。
I'll be free after three o'clock.我三点后有空。
特别提示:对“in+一段时间”提问,要用“how soon”,意为“多久”。
【对点导练】
1.三年后她将成为一名老师。
She will become a teacher ____in__ ____three__ ____years__.
2.三天后他回到了上海。
He ____went__back to Shanghai after three days.
辨析yet,already与still
词汇
意义
用法
yet
表示“已经”
用于疑问句
意为“还”
用于否定句,常位于句末
already
表示“已经”
用于肯定句
表示惊讶、怀疑等语气
用于疑问句
still
意为“仍然;还”,表示某事正在进行中
用于各种句式,常位于句中
【对点导练】
1.他还没来。
He hasn't come ____yet__.
2.我已经完成了这项工作。
I ____have__ ____already__ ____finished__ the work.
3.外面很冷,但是他们仍在工作。
It's very cold outside.But they're ____still__ working.
辨析turn off,turn on,turn up与turn down
【名师解析】
词汇
含义
例句
turn off
关上,为turn on的反义词
You should turn off the light when you go to bed.你应当在睡觉时关灯。
turn on
打开;接通(电视机、电脑、自来水、电灯、煤气等)
I want to watch TV.Can I turn on the TV?我想看电视。我能打开电视机吗?
turn up
开大;调高(音量)
I can't hear the radio very well.Could you turn it up a bit?我听不太清楚收音机。你可以把声音调大点吗?
turn
down
关小;调低(音量)
Do you mind if I turn down the music?你介意我把音乐关小点吗?
【知识拓展】
turn 可作名词,意为“依次;轮流”。常用搭配It's one's turn to do sth.意为“轮到某人做某事”。如:
Whose turn is it next?下次该轮到谁了?
It's your turn to sweep the floor.轮到你扫地了。
【对点导练】
off,on,up,down
1.Remember to turn ____off__ the lights when you leave the room.
2.It's time for Sports News.Could you please turn______on__the TV?
3.Turn ____down__ the music a little,please.It's too loud.
4.Could you please turn ____up__ the radio?I can't hear it clearly.
Fewer people will do such jobs in the future because they are boring.未来将几乎没有人做这样的工作,因为这些工作很无聊。
【名师解析】
such作形容词,意为“这样的;这种”。作定语,可修饰可数名词单数、复数或不可数名词。常见搭配为“such+a/an+adj.+可数名词单数”或“such+adj.+不可数名词”或“such+adj.+可数名词复数”。
辨析:such与so
(1)such是形容词,用来修饰名词;so是副词,用来修饰形容词或副词。
(2)二者用于修饰单数名词且名词前有形容词时,形容词的位置不同。即“such+a/an+形容词+可数名词单数;so+形容词+a/an+可数名词单数”。
(3)二者用于修饰名词复数时,若名词前有形容词,一般用such,若名词被many,much,few,little修饰时,必须用so。
【对点导练】
1.这篇文章是如此之难,以致于我们很难理解。
The passage is ____so__ difficult that it is difficult for us ____to__ ____understand____.=It's ____such__a__difficult__passage__that__ we think it is difficult to understand.
2.今天天气真好。
It's ____such__ ____a__ nice day.=It's ____such__ ____nice__ ____weather__.
第二部分:基础跟踪训练
完形填空。
If Zhang Xiaohou and Qin Hao didn't play music,they might still be struggling(挣扎) every day in an office,doing the work they didn't like.__1__,the young men chose to quit their jobs.
In 2010,they formed the folk music(民谣音乐)band Hao Meimei,which meant“good sisters”.They said they couldn't let go of __2__ desire(渴望)to make music.
Now,Zhang is 27 and Qin is 28.Five years ago,the two made music together __3__ the first time,singing the song How Many Good Sisters Do You Have.And that's where the band name __4__.
They haven't had professional __5__ training.They sing without any special __6__.Some people even criticized(批评)their songs for being “too simple”.
But according to the band,they write and sing songs __7__ they love it,not because they are music experts.“We want to play music and enjoy music.You can't make good songs with __8__ rules,” said Zhang Xiaohou.
The music written by Hao Meimei usually __9__ daily life experiences.Weather,places,food and friends __10__ in their songs,giving people a unique warmth and closeness.
Last month,the band held a __11__ at the Beijing Workers' Stadium(体育场),where many singers have been dreaming of __12__.Once again,Hao Meimei did it in their special way.They didn't have enough money to hold a big concert,so they __13__ money from the audience.Each person spent 99 yuan getting a __14__.Over 37,000 people came to their concert.
“We are not superstars.We don't tell people that the two __15__ are going to have concerts.” said Zhang Xiaohou.“We just try to make our dreams come true.Not many people dare to do that.”
( D )1.A.Besides B.Therefore
C.Though D.However
( A )2.A.their B.his C.her D.its
( C )3.A.in B.on C.for D.at
( B )4.A.came back B.came from
C.came down D.came for
( A )5.A.musical B.chemical
C.magical D.physical
( C )6.A.themes B.clothes C.skills D.sounds
( B )7.A.and B.because C.but D.so
( D )8.A.secret B.serious C.public D.strict
( A )9.A.describes B.practices
C.develops D.remembers
( C )10.A.include B.spread C.appear D.collect
( D )11.A.meeting B.report C.party D.concert
( B )12.A.dancing B.performing
C.running D.swimming
( A )13.A.raised B.asked C.made D.used
( C )14.A.song B.CD C.ticket D.poster
( D )15.A.writers B.doctors C.experts D.singers
第三部分:拓展训练题
一、阅读理解
In April this year, lots of bags full of small change(零钱) were seen at bus stops in Tianjin. They were made for passengers to turn their notes into small change. And such an idea came from four students from Zhongbei Middle School, Tianjin.
“People will surely feel worried when they take a bus without coins. We just want to do something to help them,” said Wang Yongcun, 15, one of the four students.
The four boys spent their whole weekend making the change bags. After that they went to see the number of the passengers at each bus stop near their school, and then chose the top six stops to put the bags.
Many people think that the four boys have really done a good job. But, things didn’t go as the boys thought. Two days later, they found that the money was gone, and that even the bags were taken. It really made them sad but they would not give up. Their classmates and teachers came to help them in time. They put their pocket money in bags again. And the teachers also taught them to make better change bags. They tried their best to do it.
The four boys feel very happy because they have done something good for the passengers. Their warm hearts are moving. More and more people are beginning to join in the activity.
1.The change bags were put _____.
A. on the buses B. at the bus stops
C. under the desks D. near the parks
2.It took _____ the whole weekend to make the change bags.
A. the parents B. the teachers
C. the passengers D. the four boys
3.Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The idea of small change bags came from four boys.
B. The passengers refused to put money in the bags.
C. The teachers gave up when the bags were taken.
D. The small change didn’t help the passengers much.
4.What’s the main idea of this passage?
A. Making change bags is difficult B. Pocket money can be helpful
C. Giving help brings us happiness D. Every coin has two sides
【答案】
1.B 2.D 3.A 4.C
【解析】
试题分析:这篇短文讲述的是天津的四个男孩发现,人们在乘坐公共汽车的时候因为没有零钱而感到很烦恼,因此他们花费了整个周末的时间制作了很多零钱袋。他们感到很开心,因为他们能帮助很多乘客。
1.B细节理解题。根据短文中 In April this year, lots of bags full of small change(零钱) were seen at bus stops in Tianjin可知,在今年4月,在天津的公交车站发现了很多装满零钱的袋子。由此可知选B。
2.D 细节理解题。根据短文第三段中The four boys spent their whole weekend making the change bags可知,四个男孩花费了整个周末来制作这些零钱袋。由此可知选D。
3.A推理判断题。根据短文的大意和短文第二段的内容可知,四个男孩觉得人们在乘坐公共汽车的时候没有零钱会很烦恼,因此他们一起制作了很多零钱袋。由此可知A是正确的。
4.C主旨大意题。这篇短文讲述的是天津的四个男孩发现,人们在乘坐公共汽车的时候因为没有零钱而感到很烦恼,因此他们花费了整个周末的时间制作了很多零钱袋。他们感到很开心,因为他们能帮助很多乘客。由此可知C选项符合短文的大意,故选C。
【难度】一般
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C或者D四个选项中选出最佳选项。
There is very important thing in our life. However, I had never realized it until I received a beautiful gold watch from my father when I was 19 years old. This __1__ always tells me the importance of time in my life.
It was a cold rainy day. My father asked me to go to the __2__ to pick up my uncle and take him home. I should have arrived there __3__4∶30 pm. We had a basketball match at school that afternoon __4__the match was too exciting. When the match was nearly over, I suddenly remembered my uncle and __5__ to the airport. It was too late. He had left the airport and taken a taxi to our house.
I was very worried that my father would be __6__ with me. As soon as I entered the living room, I saw my uncle in the sofa looking very tired. I dared not __7__ my uncle and father. I said hello to them in a very low voice. My father didn’t say __8__. Instead, he asked me to sit next to him. “Peter, did you have a good time today?” he __9__ very disappointed, but his voice was still calm. I felt so sorry and answered in an even __10__ voice. “Yes, Dad, but I’m really sorry about not __11__ my uncle. This will __12__ happen again. I promise.” My father handed me a box with a beautiful gold watch inside. It was a gift my uncle bought for him. He gave it to __13__ and said, “I hope you have learned something important today, and this watch will help you remember the importance of time.”
The watch has been with me for twelve years. I wear it not because of its price, but because of __14__ I learned from it, it tells me to respect __15__ and never be late to do what I have promised to. (2010温州)
( )1. A. watch B. clock C. bell D. time
( )2. A. hotel B. station C. bus stop D. airport
( )3. A. before B. from C. after D. to
( )4. A. though B. because C. and D. so
( )5. A. moved B. turned C. hurried D. flew
( )6. A. happy B. angry C. sorry D. lucky
( )7. A. look up B. look for C. look at D. look after
( )8. A. anything B. something C. nothing D. everything
( )9. A. is B. was C. does D. did
( )10. A. funnier B. louder C. happier D. lower
( )11. A. waking up B. giving up C. picking up D. putting up
( )12. A. always B. never C. often D. usually
( )13. A. you B. him C. them D. me
( )14. A. what B. that C. which D. who
( )15. A. culture B. friendship C. time D. family
语篇解读:本文讲述的是作者为了一场篮球赛而延误了去机场接叔叔的时间。作者很内疚,但爸爸并未责备他,还把叔叔送给他的手表转送给了他。作者从此认识到了时间的重要性。
1. A。 根据上文a beautiful gold watch 提示可知。
2. D。 根据下文I suddenly remembered my uncle and...to the airport(我突然记起我叔叔,我飞奔去机场)可知。
3. A。根据语境可知,我应该在4∶30之前到那儿。故选A。
4. C。前文“那天下午我们学校有篮球比赛”与下文“这场比赛太令人激动了”之间没有因果或转折关系,故排除A、B和D。
5. C。根据语境可知,作者是匆匆去接叔叔。
6. B。根据语境可知,作者因为误了时间而没接到叔叔,担心爸爸会生气。故选B。
7. C。由上文可知作者怕爸爸生气而不敢看爸爸。
8. A。语意“爸爸没说什么。”not...anything=nothing。故选A。
9. B。disappointed意为“失望的”形容词,前应接be动词,根据语境此处应是过去式。故选was。
10. D。根据上文a very low voice提示。
11. C。根据上文go to the airport to pick up my uncle的提示可知。
12. B。根据上下文判断作者因为没接到叔叔而后悔,可知此处用否定词,表示“这种事以后绝不会再发生”。故选never。
13. D。根据下文,爸爸说“...this watch will help you remember the importance of time.(这手表将帮助你记住时间的重要性)”可知他把手表给了我。故选me。
14. A。根据句意“我戴着它,不是因为它的价格,而是因为我从它那里学到的东西。what作介词of的宾语,意为“……的东西”。
15. C。根据上下文,全文所讲述的是时间的重要性,故判断:我们应该珍惜时间。
三、任务型阅读
Eating habits change from one country to another. The Chinese have a saying: Eat good things for breakfast; eat a big meal for lunch until you are full; but eat less at dinner. Many Americans agree that one should start the day with a good breakfast, but their ideas about lunch and dinner are different.
Lunch time is very quick in the United States. Most Americans only give themselves time for a quick lunch before they go back to work or school. So they eat a small lunch. After work they think they will have more time to eat a big dinner. Also a quiet dinner at home with all the family talking about their day is a way to take a good rest after a long, hard day of work.
Eating at a restaurant is also different. In China, people like to talk and laugh when they are eating. Very often you can hear people talking or singing loudly and they are just having a good time. In America, it is not like this. They want a quiet place where they can eat a good meal far away from the sounds of the outside world. If someone is talking too loudly, other people in the restaurant will look at him or her angrily, then the manager might come out and ask them to be quiet. The manager may even ask them to leave the restaurant.
1. What do Chinese and Americans have in common about meals?
_______________________________________________________
2. How is the Americans' lunch?
_______________________________________________________
3. What do Americans do while having a dinner?
_______________________________________________________
4. Where do Americans usually like to eat a meal?
_______________________________________________________
5. Is talking not allowed in the restaurant in America while having a dinner?
_______________________________________________________
【主旨大意】本文是一篇说明文。介绍的是中国和美国两个国家吃饭的习俗。在中国讲究早餐吃好,午餐吃饱,晚餐吃少;而在美国早餐吃好,午餐他们吃得很快,晚餐才是一天的正餐,很丰盛。中国人在饭店吃饭时,喜欢在餐桌上又说又笑,但是在美国,去饭店吃饭时,他们喜欢安静的地方。
1. Starting the day with a good breakfast.【解析】细节理解题。题干意为:中美两国人在吃饭方面有什么共同点?根据文章第一段“The Chinese have a saying: Eat good things for breakfast... Americans agree that one should start the day with a good breakfast...”可知中美两国人都认为早餐要吃好,但在午餐和晚餐上,两国人的观点不同。
2. Quick and small.【解析】细节理解题。题干意为:美国人的午餐怎么样?根据文章第二段第二、三句“Most Americans only give themselves time for a quick lunch before they go back to work or school. So they eat a small lunch.”可知答案。
3. Talk about their day.【解析】细节理解题。题干意为:吃晚饭时美国人都做什么?根据第二段最后一句“Also a quiet dinner at home with all the family talking about their day is a way to take a good rest after a long, hard day of work.”可知答案。
4. In a quiet place(far away from the sounds of the outside world).【解析】细节理解题。题干意为:美国人通常喜欢在哪儿吃一顿饭?根据文章第三段第五句“They want a quiet place where they can eat a good meal far away from the sounds of the outside world.”可知答案。
5. No, it isn’t.【解析】细节理解题。题干意为:在美国餐厅吃饭时,说话是不被允许的吗?根据文章第三段尤其是最后两句“If someone is talking too loudly, other people in the restaurant will look at him or her angrily, then the manager might come out and ask them to be quiet. The manager may even ask them to leave the restaurant.”可知大声说话是不被允许的,但是说话还是可以的。
四、短文改错
下面短文中分别有10处语言错误。请在错误的地方作出记号,增加,删除或修改某个单词。写在横线上。
An old woman had a cat. The cat was very old to run quickly, and nor was she able to bite it, One day the old cat saw a mouse in the kitchen. she jumped and caught it. But the mouse got out of her mouth and ran away, so the cat could not bite it; Then the old woman became very angrily because the cat had not killed the mouse. She began to hit the cat in the head. The cat said, "Do not hit your old servant. I had worked for you for many years, and I would even work for you , but I am too old. Do not unkind to the old, but remember how good work the old did when they were young. Nobody stay young forever."
1_________ 2_________ 3___________ 4___________
5 ___________ 6_________ 7_________ 8___________
9___________ 10 ___________
参考答案
1、very—too 2、去掉 it 3、 so---because
4、 angrily---angry 5、 in---on
6、 had---have 7、even---still 8、be unkind
9、 how---what 10、stay---stays
2018中考(人教)英语课外讲与延伸练导学案:八上U9—10(含答案)
中考词汇检测—阅读理解
There is good news for old people with Alzheimer’s disease (老年痴呆症). As we know, people who have Alzheimer’s disease may get lost easily. Sometimes they can’t find the way to their home. All the family members must be worried about their safety. Now, some has invented GPS-enabled walking shoes. The shoes are very special and useful. They can help people find old people easily, wherever they go.
These walking shoes are especially important for people who are in the earliest stages of Alzheimer’s disease. According to the research, such old people have the highest danger. Let’s see some terrible facts. About 60℅ of patients with Alzheimer’s disease get lost for days when they go for a walk. Up to half of those who are lost and not found within 24 hours can die outside. If old people wear such shoes , you needn’t worry about that. These shoes can help their families to find them easily if they are lost. So you see, the shoes can ensure old people’s safety.
These walking shoes are equipped with a GPS device (设备) in the heel. The shoes are very comfortable and they look like the shoes that many old people wear.
The GPS-enabled walking shoes have a great advantage. Of course, the shoes are suitable for children .Parents can ask them to wear such shoes. Then they can find their children easily. But some children have different ideas. Sometimes, they don’t want their parents to know where they are. What will they do? Well… some children say that they will take them off and put them at home.
1.Who are the GPS-enabled walking shoes suitable for?
A. Old people with Alzheimer’s disease B. Students in primary school.
C. Old people who are strong and healthy. D. Anyone around the world
2.What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to ?
A. GPS-enabled walking shoes B. Their families.
C. Old people D. Their children.
3.Why don’t some children like to wear GPS-enabled walking shoes ?
A. They think the GPS-enabled walking shoes are very ugly.
B. It is uncomfortable to wear GPS-enabled walking shoes.
C. The GPS-enabled walking shoes are suitable for them.
D. They don’t want their parents to find them easily.
4.What does this passage mainly talk about?
A. People who have Alzheimer’s disease can’t find the way to their home sometimes.
B. The GPS-enabled walking shoes can help us find the old or the children easily.
C. The GPS-enabled walking shoes look like the shoes that many old people wear.
D. We can see the GPS-enabled walking shoes easily wherever we go around the world.
【答案】
1.A 2.C 3.D 4.B
【解析】
试题分析:这篇文章主要是谈论全球定位系统步行鞋可以帮助我们很容易找到老人或儿童。全球定位系统步行鞋对老年痴呆患者适合,一些孩子不愿意穿GPS定位鞋是因为他们不想让他们的父母容易地找到他们。
1.A细节信息题。据文章There is good news for old people with Alzheimer’s disease (老年痴呆症). Now, some has invented GPS-enabled walking shoes.可知,全球定位系统步行鞋对老年痴呆患者适合。故正确答案为A.
2.C猜测词义题。根据If old people wear such shoes , you needn’t worry about that. These shoes can help their families to find them easily if they are lost. 可知,在第2段划线单词“他们”是指老人。故该题正确答案为C.
3.D细节信息题。根据Parents can ask them to wear such shoes. Then they can find their children easily. But some children have different ideas. Sometimes, they don’t want their parents to know where they are.可知,一些孩子不愿意穿GPS定位鞋是因为他们不想让他们的父母容易地找到他们。即该题选D.
4.B主旨大意题。通读全文且根据The shoes are very special and useful. They can help people find old people easily, wherever they go. Of course, the shoes are suitable for children .可知,这篇文章主要是谈论全球定位系统步行鞋可以帮助我们很容易找到老人或儿童。故正确答案为B.
【难度】较难
第一部分:教材基础知识讲解
知识点解析
辨析receive与accept
【名师解析】
receive与accept都可表示“收到;接收”,区别如下:
(1)receive仅表示客观上收到,不表示主观上是否愿意接受。receive多是接受实际的东西,如信件、礼物等,常与from连用。如:
Then he smiled and told me I would receive an extra £100 a year!然后他笑了,告诉我说我将每年收到一百英镑的额外收入!
(2)accept多表示接受抽象的东西,如想法、表扬、批评、道歉等,表示主观上愿意“接受”。如:
He asked me to marry him and I accepted.他向我求婚,我答应了。
表示“接见;接待”时,要用receive而不用accept。如:
She was warmly received.她受到热情接待。
【对点导练】
1.We have already____received__(收到)almost 1,000 letters from the readers this month.
2.Tom invited me to the party this morning and I ____accepted__(accept) it.
3.I haven't____received__ (receive) Linda's invitation yet.She might have forgotten it.
refuse的用法
【名师解析】
refuse sth.拒绝某事/某物。如:
She refused their invitation.她拒绝了他们的邀请。
refuse to do sth.拒绝做某事。如:
He refused to change his mind.他拒绝改变他的想法。
refuse sb. sth.拒绝某人某物。如:
I just can't refuse my daughter anything.我就是无法拒绝我女儿的任何要求。
【对点导练】
1.The man invited the girl to his birthday party,but she ____refused__(拒绝)because she had to prepare for her exam.
2.He refused ____to__say__(say) anything about his past,so we had no way to get to know him.
辨析answer与reply
【名师解析】
(1)answer多指对问题的回答,其后可以直接跟名词或代词作宾语。如:
Can you answer my question?你能回答我的问题吗?
(2)reply多指对某一陈述或主张的答复,后面接名词或代词作宾语时,要在名词或代词前加to,但接句子作宾语时不用加介词to。如:
The headteacher replied to our question.班主任回答了我们的问题。
He replied that he disagreed.他回答说他不同意。
【对点导练】
1.Jenny always ____answers__ (answer) her phone on the first ringing.
2.Jason is so busy that he has no time to __reply____ (回复) to the letter from his pen pal.
辨析hear,hear of与hear from
【名师解析】
词汇
含义及用法
例句
hear
“听到”+宾语+宾补
I heard a girl singing.我听到一个女孩在唱歌。
“听说”+宾语从句
I heard that you could cure cancer with this medicine.我听说你可以用这种药来治疗癌症。
hear of
表示“听说”,后面加sth./sb.
Have you ever heard of the Great Wall?你曾听说过长城吗?
hear
from
“收到……的来信”,后面加sb.
I heard from my father last week.我上周收到了爸爸的来信。
【考点对练】
1.On my way home,I ____heard__ (hear) a little boy crying.
2.I am looking forward to ____hearing__from__(收到)my best friend,Jimmy,because we haven't met for years.
3.Have you ____heard__of__(听说)Mike Tompkins?He is a great Canadian singer.
advice的用法
【名师解析】
不可数名词,意为“劝告;建议”。常用搭配如下:
(1)a piece of advice 一条建议
(2)ask sb. for advice 向某人征求意见
(3)give sb. advice on sth.就某事给某人建议
(4)take/follow one's advice听取某人的建议
动词为advise,常用搭配如下:
(1)advise doing sth. 建议做某事
(2)advise sb.(not) to do sth.建议某人(不)做某事
(3)advise that sb.(should) do sth.建议某人做某事
如:The doctor advised taking a week's rest.医生建议休息一周。
I advise him to pack some warm clothes.=I advise that he should pack some warm clothes.我建议他带些暖和的衣服。
【知识拓展】
辨析advice与suggestion
advice为不可数名词,不能直接和数词连用,而suggestion为可数名词。如:
He gave me three pieces of advice on how to learn English.=He gave me three suggestions on how to learn English.关于如何学英语他给了我三条建议。
【对点导练】
1.I'll give you a piece of ____advice__ (建议)to improve your physical health.
2.We ____advised__(建议)him not to play computer games,but he didn't care.
3.My teacher gave me much ____advice__(advice) on how to study English well when I had some trouble.
4.The doctor advised me ____to__run__(run) for at least half an hour every day.
keep的用法
【名师解析】
keepkeep+sb./sth.+宾语补足语(形容词、副
词或介词短语)使某人/某物保持某种状态
keep+sb.doing sth.让某人一直做某事
keep+adj./prep.保持……
keep sb.from doing sth.阻止某人做某事
如:You must keep the classroom clean.你们必须保持教室干净。
I'm sorry to keep you waiting so long.对不起,让你久等了。
We should keep quiet in the library.在图书馆里我们应该保持安静。
I can keep the book for two weeks.我可以借这本书两周。
The heavy rain kept the children from going out to play.大雨天阻止了孩子们出去玩。
【对点导练】
1.Keep ____quiet__(安静),please!Talking is not allowed during the meeting.
2.Keep on ____going__(go).Don't stop.The higher you climb,the further you will see.
3.The poor little boy bit his lip to keep him from ____crying__(cry) out.
invite的用法
【名师解析】
invite v. →invitation n.邀请;请柬→inviter n.邀请人;邀请者→inviting adj. 吸引人的
invite vt.,其常见用法有:
(1)invite+sb.邀请某人
(2)invite+sb.+to do sth.邀请某人做某事
(3)invite+sb.+to some place邀请某人到某处
【对点导练】
1.Thanks for your ____invitation__(invite).
2.Mary invited me ____to__have__(have) a dinner with her family.
experience的用法
【名师解析】
(1)experience 作可数名词,意为“经历”。
(2)experience 作不可数名词,意为“经验”。后接of或in,表示在某方面的经验。
(3)experience作动词,意为“经历;体验;感受”。如:
Our country has experienced great changes in the last 20 years.在过去20年里,我们的国家经历了巨大变化。
【对点导练】
学生们经常忘记了一点,那就是他们的父母总是比他们有经验。
Students often forget that their parents have more ____experience__.
Oh,but Sam isn't leaving until next Wednesday.噢,但是萨姆直到下周三才离开。
【名师解析】until 的用法
词性
释义
例句
介词
“……为止,在……之前”,表动作、状态的继续。
I waited until three o'clock.我一直等到三点钟。
“到……为止;直到……才”,一般用于否定句中。
The noise didn't stop until midnight.噪音一直到午夜才停止。
续表
词性
释义
例句
连词
表动作、状态的继续,“直到(另一动作或状态出现)之前”。
He lived with his parents until he got married.他与父母住在一起直到结婚为止。
“直到;直到……才……”,一般用于否定句。
The children won't come home until it is dark.孩子们不到天黑不回家。
备注
until与延续性动词连用,表示动作及状态继续到某一时刻。
【对点导练】
1.直到雨停了我们才回家。
We ____didn't__ go home ____until__the rain stopped.
2.我们坚持工作直到午夜。
We kept working ____until__ midnight.
If you go to the party,you'll have a great time!如果你去参加聚会,你会玩得很开心!
【名师解析】
if 意为“如果;假如”,用于引导条件状语从句,从句位置可在主句前也可在主句后。由if引导的条件状语从句,用一般现在时态表示将来,其主句可以使用一般将来时、含有情态动词的句子或祈使句。如:
If it rains tomorrow,we'll stay at home.如果明天下雨,我们就待在家里。
Please let me know if Mr.Green comes back.如果格林先生回来,请告诉我。
【知识拓展】
unless=if…not“如果不;除非”,其用法与if一致。
【对点导练】
1.如果明天你能来,我将开一个欢迎会。
____If__ you can come tomorrow,I ____am__going__to__have__ a welcome party for you.
2.We will hold the sports meeting ____unless__(除非)it rains tomorrow.
第二部分:基础跟踪训练
完形填空。
After their 15-year-old pet dog died,Rain and his wife,Ann,looked for months to find the right new pet.“I love dogs,” said Rain,a worker at a health club in New York.“I can't __1__ not having one.”
Finally,the couple found a lovely young __2__ and decided to take him home.They named __3__ Little Sheep.Little Sheep quickly made himself at home,sleeping on his new owners' bed __4__ night.
With heart disease for 25 years,Rain __5__ took his medicine four times a day and always had no problems.__6__ on March 17,he took the wrong amount(数量) of medicine before he went to sleep.When he __7__ of bed to use the bathroom at night,suddenly,he felt his heart beating fast and later fell to the floor heavily.
“Little Sheep was usually very __8__ and well-behaved,” said Ann.“But when my husband hit the floor,the dog gave a loud cry like a wild animal.I was woken but didn't know what was happening.Then I saw my husband __9__ on the bathroom floor.I ran for the __10__ and called a hospital at once.”
Rain spent several hours in the hospital.By 6:30 a.m,he had been __11__ enough to go home.“It surprises me that Little Sheep has such great __12__,” said his thankful owner.“He's becoming a calm little gentleman.We can walk him on our street,unleashed(未拴住的),without any problem.He's got a lot of __13__ now,and everyone wants to __14__ him kindly.”
“We feel the name Little Sheep is not good enough,” said Rain.“So now we call him Big Hero,more __15__ for an animal of his ability.”
( B )1.A.plan B.imagineC. win D.decide
( A )2.A.dog B.cat C.sheep D.bird
( D )3.A.us B.her C.them D.him
( D )4.A.in B.after C.on D.at
( C )5.A.politely B.hardly
C.carefully D.widely
( B )6.A.And B.But C.Or D.So
( C )7.A.ran out B.broke out
C.got out D.took out
( A )8.A.quiet B.noisy C.worried D.rude
( C )9.A.singing B.standing
C.lying D.dancing
( B )10.A.clock B.phone C.pen D.watch
( A )11.A.good B.full C.weak D.beautiful
( C )12.A.stress B.danger
C.courage D.sadness
( D )13.A.pollution B.nature
C.advice D.confidence
( A )14.A.touch B.throw C.hurt D.hit
( B )15.A.wrong B.suitable
C.colorful D.common
第三部分:拓展训练题
一、阅读理解
Jessy
The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! look! Here we are at last! The Sydney Opera House! It looks like shells! It’s wonderful and amazing! And I’m taking the plane to New Zealand on Tuesday. I’ll post again from there.
Paris is beautiful! We went on a great city tour. We also took a boat ride on the River Seine. And it’s nicer to just sit at a street cafe and watch the world go by. But to tell you a secret. Frank’s disappointed because no one can understand his French!
We’re staying at a farm in Utah. There is nearly nothing! It’s too quiet. Every morning, we get up really early, and we ride the horses. Then it’s breakfast and more riding—not my idea of fun! So, today I walked to a little town near the farm where they actually have Internet! Next week, we’re shopping in New York. I can’t wait!
1.Where is Jessy writing from?
A. Sydney. B. New Zealand. C. Paris. D. Utah.
2.What did Donna and Frank do during their travelling?
A. They visited museums. B. They took a boat ride.
C. They sat at a street park. D. They watched movies in the cinema.
3.Which of the following is TRUE according to Anna's Moments(朋友圈)?
A. It is too noisy around the farm. B. Her idea of fun is horse riding.
C. She is going to London next week. D. She cannot use Internet at the farm.
【答案】
1.A 2.B 3.D
【解析】
试题分析:本文叙述了Jessy在悉尼看到的悉尼歌剧院像贝克一样,非常漂亮,令人吃惊,她下一站要去新西兰。Donna 和 Frank在巴黎坐船旅行,Frank感觉很失望没有人能理解他的法语。Anna在美国犹他州的农场上,吃完早饭后她可以骑马,但是她要去农场附近的小镇上才能有网络。
1.细节理解题。根据here I am at last, in Sydney!可知,Jessy 现在在悉尼,所以这是在悉尼写的,故选A。
2.细节理解题。根据We also took a boat ride on the River Seine.可知,他们坐船旅行了,故选B。
3.细节理解题。根据I walked to a little town near the farm where they actually have Internet!可知,在农场里没有网络,需要走到农场附近的小镇上。故选D。
【难度】较易
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C或者D四个选项中选出最佳选项。
The plane took off. A passenger needed a cup of water to take his medicine. An air hostess (空姐) told him that she would bring him the 1 soon. But the air hostess was 2 busy that she forgot to bring him the water. 3 . The passenger couldn't take his medicine on time. About half an hour later. She hurried over to him with a cup of water, but he 4 it.
In the following hours. Each time she 5 the passenger, she would ask him with a smile whether he needed help or not But the passenger 6 paid notice to her.
When it was time to get off the 7 , the passenger asked her in hand him the passengers' booklet (留言簿) , She was very 8 . She thought that he would 9 bad words in it, but with a smile she handed it to him.
Off the plane. She openness the booklet and then 10 . The passenger put it, "In the past few hour, you have asked me whether I needed help or not for twelve times in all. How can I refuse your twelve faithful (真诚的) smiles?"
1.A. medicine B. water C. cup D. coffee
2.A. very B. too C. quite D. so
3.A. With her help B.As a result C. On the one hand D. To tell the truth
4.A. drank B. accepted C. refused D. received needed help or not
5.A.looked at B.listened to C.talked about D.passed by
6.A.usually B.never C.sometimes D.often
7.A.plane B.train C.ship D.bus
8.A.interested B.happy C.excited D.sad
9.A.break down B.get down C.write down D.down
10.A.smiled B.cried C.wondered D.worried
参考答案1—10、BDBCD BADCA
三、任务型阅读
回答问题 阅读下面的材料,然后根据材料内容回答问题。
At the age of four, Allman fell off a train and his eyes were badly hurt. Since then, he couldn’t see anything. It would be wonderful to see again, but bad luck may not be always bad.
In fact, although Allman became blind, he learnt to love his life more. But he had a hard time before he was successful.
The hardest lesson was to believe in himself and it had to start with the simplest things.
One day a girl gave Allman a baseball. He thought she was laughing at him and he was hurt. “I can’t use this,” he said. “Take it with you and roll it around,” the girl smiled and said. Her words got into his head. “Roll it around!” By rolling the ball Allman could hear where it went. This gave him an idea to do something he never thought of: playing baseball. Years after that, he invented a successful game of baseball for the blind. They called it ground ball.
From then on, Allman began to smile at life and achieved more dream.
1. Did Allman become blind after falling off the train?
_________________________________________________________________
2. Who gave Allman a baseball one day?
_________________________________________________________________
3. What did they call the game of baseball for the blind?
__________________________________________________________________
【参考答案】
1. Yes. /Yes, he did. 2. A girl. /A girl did.
3. They called itt ground ball. /Ground ball.
四、短文改错
此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行做出判断,每一行均有一处错误。请按下列情况进行改正。此行多一个词:把多余的词用斜线(╲)划掉,在该行右边横线上写出该词,也并用斜线划掉。此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(∧),在该行右边横线上写出该加的词。此行错一个词:在错的词下面划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。
At 3:42 am something began to shake. It seemed that??? 1. __________
the world was in an end! Eleven kilometers directly below???????? 2. __________
the city, the greatest earthquake of the 20th century begin.??? ? 3. __________
It was heard in Beijing where is one hundred kilometers ?????????? 4. __________
away. One third of the nation felt. A huge crack that was ???????? 5. __________
eight kilometers long and thirty meters wide cut cross ??????????????? 6. __________
houses, roads and canals. Steam burst into from holes in the ?????????? 7. __________
ground. Hard hills of rocks become rivers of dirt. In ?????????????? 8. __________
fifteen seconds a large city lain in ruin(废墟). Two thirds of ???????????9. __________
people died of or injured during the earthquake. ?????????????????????? 10. __________
参考答案
1. something改?everything 2.in改at??? 3. begin?改began??
4. where改which/that 5. felt后加?it???? 6.cross改across?
7.burst into去掉???into??? 8. become改became?
9. lain改lay??? ?10.died of ?去掉??of?????