(2016﹒北京卷)
From Nobody to Somebody
Brian was a funny student. He loved watching comedies(喜剧) best and hoped to become a comedy actor one day.
When he heard about the talent show to be held at this school, Brian decided to take part in. He had never acted on stage(舞台) before, and he was very excited. But some students laughed at him, "You are not funny but silly," Ken, one of his classmates, said to his face, "No one will like what you do," another boy also said to him, loudly.
Brian couldn’t understand why they were so unkind to him. For a moment, he thought about giving up the show. But he remembered how much his friends liked his jokes, and also his teachers said he was very funny. So he decided to prepare for the show.
Brian did a great job at the talent show. Everyone loved his performance, and he won the first prize! His teachers and friends were proud of him. Even so, Ken told Brian that he was not funny, and that he would never be successful. Brian didn’t understand why Ken said so, but he realized that it had nothing to do with him. He confidently continued to work towards his goal.
As the years went on, Brian met more people like Ken. "you’ll do a terrible job," they said to him. Luckily, most people encouraged him and some helped him to become even funnier. He got a lot of opportunities to perform in movies. He was even invited to appear on television. His fans thanked him because his comedies made them feel good when they were unhappy.
Now Brian is a big comedy star! He is doing what he loves best. He never feels stressed like those unkind people, and he laughs all day long!
45.What did Brian love best when he was a student?
A. Going to school. B. Helping classmates.
C. Watching comedies. D. Meeting new friends.
46. Brian decided to prepare for the show because ___________.
A. his friends liked his jokes B. he was invited by a TV station
C. he wasn’t busy acting in movies D. Ken was expecting his performance
47. After winning the first prize, Brian ___________.
A. began to understand Ken B. became a teacher of acting
C. encouraged others to join him D. continued to work towards his goal
48.Brian’s fans thanked him because his comedies brought them ___________.
A. success B. happiness C. luck D. pride
【文章大意】本文主要介绍了Brian的成名过程。当Brian是一名学生时,他最喜欢看喜剧,希望成为一名喜剧演员。后来他参加了才艺表演,并且获得了一等奖,并继续朝着目标前进。获得了很多在电影里表演的机会。他的粉丝们很感谢他,因为他的喜剧给他们带来了快乐。
45. C 【解析】细节理解题。根据He loved watching comedies(喜剧) best and hoped to become a comedy actor one day.可知选C。
46.A 【解析】细节理解题。根据But he remembered how much his friends liked his jokes, and also his teachers said he was very funny. So he decided to prepare for the show.可知,Brian决定为节目做准备是因为他的老师和朋友们很喜欢他的笑话。故选A。
47.D 【解析】细节理解题。根据He confidently continued to work towards his goal.可知Brian在才艺秀中获得了一等奖后,继续朝着他的目标努力。故选D。
48.B 【解析】推理判断题。根据His fans thanked him because his comedies made them feel good when they were unhappy.可知,Brian的粉丝们感谢他是因为他的喜剧使他们沮丧的心情变好,即给他们带来了快乐,故选B。
不少同学表示:我单词、短语背了那么多,平时做了那么多阅读题,长难句也试着攻克了,为什么还是对一些题目无从下手、选不出正确答案呢?(可以说是十分委屈了!)
现将阅读理解分为9种题型,分别来教同学们如何完美锁定正确答案、拿满分!
一、例证题
1. 例证题的标志。当题干中出现example, case, illustrate, illustration, exemplify等词语时,同学们就要立刻开启做"例证题"的模式啦!
2. 回归文章,找出该例证所在的位置,即给该例子定位。
3. 搜索该例证周围的区域,找出该例证支持的观点。例子周围具有概括抽象性的表达通常就是它的论点。
4. 找出该论点,并与四个选项比较,得出选项中与该论点最一致的答案。
5. 例证题错误答案设计的干扰特征经常是:就事论事,即把例子中的某一内容写出来误导你,让你去选。
二、指代题
1. 回归原文,找出问题中的指代词。
2. 在指代词附近搜索,找最近的名词、名词性短语或句子。(先从最近点开始找,找不到再找次近的,一般答案不会离得太远)
3. 将找到的词、词组或句子的意思代入替换该指代词,看其意思是否通顺。
4. 将找到的词、词组或句子与四个选项进行比较,找出最佳答案。
三、词汇题
1. 首先还是要回归原文,找出该词汇出现在哪里。
2. 通过句子,确定该词汇的词性。
3. 从上下文(词汇的前后几句)中找到与所给词汇具有相同词性的词(如一下子找不到就再往上往下找),代入所给词汇在文章中的位置(将之替换)看语义是否合适。
4. 找出选项中与代替词意思相同或相近的选相,这就是答案!
注意:
(1)如果该词汇是简单词汇,则其字面意思很大可能不是正确答案。
(2)英语阅读理解主要是考查同学们是否能根据上下文作出正确的判断。
(3)词汇题的正确答案经常蕴藏在原文该词汇出现的附近。注意不能靠单词词义直接往下推。
(4)寻找时要注意同位语、特殊标点(比如分号,分号前后两句话的逻辑关系不是形式上的并列就是语义上的并列,也就是两句话的意思相同,所以可用其中一句话的意思来推测另一句话的意思从而推出所给词汇含义)、定语从句、前后缀,特别要注意寻找时的同性原则。
四、句子理解题
1. 回归原文找到原句。
2. 对原句进行语法和词义的精确分析(找主干),应该重点抓原句的字面含义。若该句的字面含义不能确定,则依据上下文进行判断。
3. 一般来说,选项中的正确答案与原句意思完全相同,只不过用其他英语词汇换种表达而已。
4. 句子理解题的错误选项干扰项特征:推得太远,做题时应把握住推的度。
五、推断题
1. 推断题的标志:learn, infer, imply, inform等。
2. 看是否可以通过题干回归原文或依据选项回归原文。一般要围绕文中的一两个重点进行推理。推理题无论通过题干能不能定位,我们都要把它固定到文章的一两点上。
3. 依据原文的意思进行三错一对的判断。先不要进行推理,若有一个选项跟原文的意思一模一样,则该选项必然是正确答案。推理题不是考查同学们天马行空的想象力,它其实是考查同学们是否读透阅读文章里的某几个点所涉及的问题。
4. 推理题的最近答案原则:不推的要比推的好,推的近的要比推的远的好,直接推出的要比间接推的好(原文的某句话变个说法),把原文读懂才是做对推断题的关键!
六、主旨题
"串线摘帽",即在自然段少的时候串串线,串线法解不出来时,大帽子、小帽子摘一下。
1. 主旨题的标志:mainly about, mainly discuss, the best title等。
2. 串线法:抓首段和其余各段的第一句话,把其意思连接成一个整体。要注意总结性的提示词和转折词,特别要注意中心句。(主要针对自然段少的文章,针对自然段多的文章,主旨题最好联系中心句,找一个和中心句最贴近的。)
3. 很多时候,老师都会跟同学们说,首段往往就是中心主旨所在的地方。然而考君还是要提醒各位同学,小心首段陷阱!
4. 主旨题错误选项的干扰特征是:
(1)局部信息,即选项的内容小于文章的内容;
(2)范围过宽,即选项的内容大于文章的内容。
5. 逆向思维法:在两个选项看上去都十分正确无法选择时,试着从选项出发,想象一下如果自己以此选项来写文章会有那些内容,然后把它与文章的内容比较,接近的即为正确选项。
七、作者态度题
1. 作者态度题的标志:attitude
2. 应精确理解四个选项的含义,不要掺杂自己的观点。
3. 可以寻找文中一些具有感彩的词。例如:fortunately, excessively等。
4. 举例的方式。(是从正面举例,还是反面举例)
5. 抓论述的主线。把第一段读透,把其他各段的段首段尾句拉出来,看整个文章的结构。
6. 做作者态度题时同学们应该特别注意,要清楚是谁对谁的态度。
八、判断题
1. 看能否通过四个选项具体化到原文中一点或者根据自然段原则定位。
2. 每个选项都应回归原文,不能凭主观印象进行判断。
3. 要重点抓是"三错一对"还是"三对一错"的关系。(做题时要看清题目的要求,选择"正确项",还是"错误项"。)
九、细节题
细节题不用多说了,最重要的就是回归原文,在文章中找出题干所在位置,得出答案。
十、重点注意事项
1. 正确答案的特征
(1)正确答案经常与中心思想有关。
(2)正确答案的位置,最常见的三个位置是:段首段尾处、转折处、因果处。
(3)正确答案经常运用的原则是:同义替换、正话反说、反话正说。
(4)正确答案经常具有概括性、深刻性。
(5)从语气角度来看,正确答案中经常含有不肯定的语气词和委婉表达的用词。例如:can, may, might, possible, not necessarily等。
2. 错误答案的特征
第一大层次:
(1)无中生有(未提及的概念);
(2)正反混淆(选项的意思跟原文的意思正好相反);
(3)所答非所问(虽然选项的说法没有问题,符合原文,但和题干搭不上边)。
第二大层次:
(1)过分绝对;
(2)扩大范围(注意隐蔽型的扩大范围mostly);
(3)因果倒置;
(4)常识判断;如果一个选项仅仅符合常识,不一定是正确答案,还要看文章中类似的意思有没有出现;如果一个选项不符合常识,一定不是正答案。
(5)推得过远;
(6)偏离中心;
(7)变换词性。
一、解题步骤
根据近几年阅读理解题的命题特点和趋势,我们可以将阅读理解的解题步骤分为三步:
1. 通读全文,掌握大意。
要了解出题人的意图,抓住文章的主题句,就要在文首或文尾选择好做题的切入口,弄清文章中的人物、时间、地点、事件、原因、经过等要点,即扫读文章,掌握文章大意。当然,由于文章的难度不同,考生面对较高难度的题时,应克服急躁心理,稳定自己的情绪,再读一遍或两遍,直到明确文章的大意。
2. 根据试题,重点再读。
第一步仅是让大家对文章大意有一个大概的印象,是用来应付那些需要根据文章内容来作出主观判断的综合性题目的。但是在阅读理解题中还有一些是直观性的题目,在文章中可以找到原句作为答案,对于这种题目,考生应结合题目对照文章所提供的信息,从而选出最佳答案。
3. 推理判断,确定答案。
有些题一时难以从文中直接找出答案,这时就需要进行分析、推理或归纳,但决不能离开文章而乱猜臆断,还有些试题会涉及我们的日常生活或其他知识,这时我们要注意推理的科学性和合理性,再结合文章判断答题。
二、技巧点拨
1. 要注意养成良好的阅读心理,阅读时要去除杂念,心绪要安定,精神要专一,要形成一种惬意的顺向心理。切不可一遇到几个生词难句,就心烦意乱,失去自控能力。心理学家告诉我们,任何恐慌、过分紧张的情绪都会形成一种消极因素妨碍大脑的正常思维功能。因此,遇到困难一定要从容不迫、心无旁骛。这样才能对所读的文章印象清晰、理解深刻。
2. 要提高读的速度,阅读理解,从另一个方面来说,考的是速度。因此做阅读理解题时,要注意培养自己快速阅读的习惯。切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文语境和构词法去猜测、去推断。
3. 对文章的评价分析,一定要坚持"词不离句,句不离篇",要理解作者的原意,而不能按自己的意愿去想当然。切记:一想当然,就会出错。
(1)审视标题,抓住中心。
试题中有的文章有标题,有的没有,拟题人是有所考虑的。标题是文章主题的高度凝聚。它能给我们启发和想象,了解文章的内容和走向。这样做有利于理解文章、提高做题的效率。
(2)浏览全文,掌握全貌。
如果时间紧,至少要快速通读全文,尤其是前两段。再把标题和文章内容结合起来,这样全文的梗概便一目了然了。
(3)细读题目,抓住要点。
对整篇短文的内容有了一定的了解后,要马上看短文后的问题,带着问题去选择或判断答案。要确定所需查找的信息范围,并注意所查找信息的特点。如:如果问题或选项涉及到人名、地名,就应该找首字母大写的单词;如果问题或选项涉及时间、日期、数字,就应该寻找具体的数据。另外还要注意试题的难易,应先绕开较难的题目,先做最有把握、最熟悉的题目,也就是可以直接或间接从文章中找到答案的。对于那些要进行归纳判断、逻辑推理的题目,需要再对全文快速阅读,仔细分析思考,反复比较、推敲后选出正确答案。若文章短可先读短文,后看文后题目;如果文章太长,你可以先把文章后面的问题看一遍,带着问题去看文章。这样可以帮助你阅读时更有针对性,提高阅读的速度和解题的正确性。要善于找关键句,特别要注意文章第一段和最后一段的首句,往往就是关键句,可以帮助你掌握文章的全貌,理解文章的主题。此外,还应该细读文章,因为有时的试题是考细节。可以边读边用铅笔做标记,把有关的画出来。凡逢人物就圈起来,看完一数,有几个圈就是几个人,一目了然。
(4)细读文章,掌握细节。
这次应细品,不可一晃而过。可边读边用铅笔把有关的人物、事件、时间、地点、起因(即五个W:who,what,when,where,why)画出来。经过这样的处理,你对文章的内容和细节便会胸有成竹,对事态的发生、发展有了更加深入的了解。
(5)理解大意,初选答案。
一般短文都设有五个题目,对那些表层理解的题目可以断然选定。对那些深层理解的题目,应再查阅原文,但决不是简单重读,应找出依据,把所有选项代入文中,再确定正误。在确定答案时,对文章和题中的词语应结合上下文思考其确切意思,切忌望文生义,作出错误的判断。
(6)复读全文,核对答案。
要用全文的主题思想统率各思考题,研究其内在的联系和逻辑关系,并依次审核那些未获解答的题,对照题目,推测判断,确保理解无误。
(7)瞻前顾后,首尾突破
对一具体问题不要局限于一词一事,而应从短文整体考虑,从主线向外扩展,打开思路,前后上下对照。这样,可减少"钻牛角尖"和"繁琐分析"。而且,在中考试题中,即使是事实和细节题,也是"围绕或用以说明主旨和大意"的。大多数短文,尤其是新闻报道或议论文的第一段,或每段的第一句,常包含了全文的主要信息或基本观点;而结尾部分常是结局或结论。寓言或幽默文字的结尾也往往是点晴之笔或值得玩味之处。因此,抓住首尾就往往抓住了主要矛盾,主要矛盾解决了,次要矛盾也就迎刃而解了。
A(2017年广东省广州市中考)
Tim Berners-Lee is not the most famous inventor in the world. However, his invention has changed our lives.
He was born in London, England in 1955. When he was a small boy, Tim was interested in playing with electrical things. He studied science at Oxford University. He made his first computer from an old
television at the age of 21.
Tim started working on early computers. At that time, they were much bigger than now. He worked
in England then Switzerland. Tim was really interested in two things, computers and how the brain works. How could the brain connect so many facts so quickly? He had to work with people all over the world. They shared information about computers. It was hard to manage all the information. He answered the
same questions again and again. It took a lot of time. It was even difficult for computers in the same
office in Switzerland to share information. Tim also forgot things easily. Could a computer work like a
brain? Could it "talk" to other computers?
There was an Internet already but it was difficult to use. In 1989, Tim Berners-Lee invented the World Wide Web (WWW) all by himself. This had a special language that helped computers talk to each other on the Internet. When people wanted to share information with others, they used the World Wide Web. The Internet grew quickly after that.
Tim Berners-Lee doesn’t think he did anything special. He says that all of the ideas about the Internet were already there. All he did was to put them together. He says that many other people worked together to make the Internet what it is today.
Most inventors want to become rich. But Tim gave away the World Wide Web for nothing. He now works in America. He helps people share technology and wants the Internet to be free for everyone to use. Maybe he is the most important but least famous inventor in the world today!
31. What was Tim Berners-Lee interested in?
A. Looking for jobs in different cities. B. Talking to people around the world.
C. Studying how to connect computers. D. Exploring how to improve memory.
32. The underlined word "It" in Paragraph 3 refers to "__________".
A. Working on early computers B. Connecting different facts together
C. Travelling to the office in Switzerland D. Repeating the answers to the same questions
33. Why is Tim Berners-Lee one of the most important men in the world?
A. He made information sharing on the Internet possible.
B. He made the first computer when he was 21 years old.
C. He helped people understand better how the brain works.
D. He invented the Internet and made it free for everyone to use.
34. In what order did the following events take place?
a. Tim worked in England. b. Tim worked in Switzerland. c. Tim made his first computer.
d. Tim invented the World Wide Web. e. Tim studied science at Oxford University.
A. c – e – d – a - b B. e – b – a – c - d C. c – d – a – e - b D. e – c – a – b - d
35. What does the writer think of Tim Berners-Lee?
A. He is not famous because he is not rich.
B. He has changed our lives and he is great.
C. He did nothing special but make people a good life.
D. He has made great achievements in memory research.
B(2017年上海中考)
April Hot Sale Nobel Book Store!
To celebrate our 30th birthday, we are having a big sale!
children’s books
Textbook
Picture book
Story book
25% off
30% off
20% off
20% discount(折扣) on all adults’ books!
Amazing events in our birthday month:
Time & Place
Event
Speaker
25 April, 4 pm
Fanta Centre, 3F
Introduction:
The School Diaries
Claire Tay,
writer of the book
26 April, 1 pm
Retro Mall, 2F
Discussion:
How to improve through reading
Michael Hawes,
English professor
28 April, 7 pm
Winkle Mall, 1F
Lecture:
The most popular books of the year
David Koh,
director of the book store
29 April, 8 pm
Fanta Centre, 3F
Question & Answer:
Face to face with a renowned writer
Kate White,
winner of many international awards
Spend over $50 and get a chance to win a $10 gift card.
Spend over $100 and get a chance to win prizes, from Nobel membership, e-dictionaries to concert tickets!
69. April is the birthday month of ________.
A. Nobel Book Store B. Fanta Centre C. Retro Mall D. Winkle Mall
70. You can get the biggest discount on ________.
A. adults’ story books B. all magazines C. children’s picture books D. all textbooks
71. ________ will help you know more about the most popular books this year.
A. Claire Tay B. Michael Hawes C. David Koh D. Kate White
72. The underlined word "renowned" means ________.
A. new B. young C. humourous D. famous
73. If you spend $65, you will get a chance to win ________.
A. an e-dictionary B. a $10 gift card C. Nobel membership D. a concert ticket
74. The main purpose of the advertisement is to ________.
A. find excellent writers B. attract more book buyers
C. celebrate Children’s Day D. introduce new reading courses
A(2016﹒辽宁营口九年级模拟)
A farmer bought an old and run-down farm. The fields were grown over with weeds, the farmhouse was falling apart, and the fences(篱笆) were broken all around. The roads were hidden because of the grass that was growing madly. And there were not any animals on it. However, the farmer planned to turn it into a pleasant and loving place.
During his first day of work, the town preacher(牧师) passed by. He looked at the farmer and then the mess, saying, "May you and God work together to make this the farm of your dreams!"
A few months later, the preacher came again to call on the farmer. He was so surprised to see a completely different place — the farmhouse is rebuilt and in excellent condition, there were plenty of cows, sheep, hens and other livestock eating happily in the fence which had already been well repaired, and the fields were filled with crops planted in rows. A lot of flowers and small trees were growing along the road. He even saw some ducks swimming in a small pool. "Amazing!" the preacher said. "Look what God and you have finished together!"
"Yes, "answered the farmer, "but remember what the farm was like when God was working it alone!"
1. What was the farm like at first?
A. It was old and broken. B. It was full of grass.
C. There were many animals on it. D. Both A and B.
2. What does the underlined sentence mean?
A. He thinks it is impossible for the farmer to achieve his dream.
B. He thinks God can help the farmer.
C. He thinks if the farmer and God work together, the dream will come true.
D. He thinks the farmer can finish the job easily.
3. What happened to the farm a few months later?
A. The farm became a completely different place.
B. The farmer rebuilt the house and feed many livestock.
C. The fields were filled with crops, and flowers and trees are along the road instead of wild grass.
D. All of above.
B(2016﹒浙江杭州第十五中学教育集团第二次模拟)
Wonderful Experiences in Australia
Phillip Island Nature Park
Adult:£79.00
Child:£67.00
Location: Melbourne
Have fun at Phillip Island Nature Park. You will spend half a day there. You can see many animals, such as koalas, kangaroos and penguins at the peak.
Balloon Flight
Adult:£209.00
Child:£161.00
Location: Melbourne
Enjoy an early morning balloon flight over the beautiful city of Melbourne. After the flight you will enjoy a wonderful breakfast at the Hilton Hotel.
Amazing Sailing
Adult:£168.00
Child:£126.00
Location: Sydney
Relax and enjoy the wonderful sights of the heart of Sydney as you sail across the sea in a large boat.
Restaurant Tour—Lunch
Adult:£56.00
Child:£50.00
Location: Melbourne
Having lunch in Melbourne can be a wonderful experience, specially in old trams(有轨电车)that have become restaurants.
1. 11-year-old Tony and his parents will visit Phillip Island Nature Park. They should pay ___________.
A. £79 B. £146 C. £158 D. £225
2. The Balloon Flight starts in the ___________.
A. early morning B. late morning C. early afternoon D. late afternoon
3. When you ___________, you can enjoy the wonderful sights of the heart of Sydney.
A. visit Phillip Island Nature Park B. sail across the sea
C. take a balloon ride D. have lunch in an old tram
4. From the passage, we can learn that ___________.
A. people can see animals at the Hilton Hotel
B. food in the trams is not good
C. Melbourne is a beautiful city
D. there are no aquatic animals at Phillip Island Nature Park
5. People who want to ___________ are most interested in this passage.
A. travel in Australia B. learn about the history of Australia
C. eat Eastern food D. see forests
C(2016﹒北京门头沟区初三上期末)
Different types of maps have different uses. Tourist maps, for example, have signs to show places of interest in an area. When tourists read these maps, it is easy for them to find where to go and what to see in a place and it is easy for them to go and find their ways to these places.
Road maps show large areas so that people can plan long journeys. Different types of roads are given different numbers. For example, if you want to go to Wood Green, you just follow No. 621 Road and keep looking at the road signs.
Distribution maps(分布图) use colors or signs to show facts about an area. For example, where different languages are spoken, how many people live in an area, how cold and hot some places are, or whether a place is short of water.
Some maps, such as railway maps, use straight lines to show everything. This is easy for people to read. Trains are fast. People don’t have to think about small places they go past. They just need to know the two ends of their trips.
1. Jim is visiting the Summer Palace. Which map does he need most?
A. A tourist map. B. A railway map.
C. A distribution map. D. A road map.
2. How can you tell different roads on road maps?
A. By using different colors. B. By finding the numbers.
C. By following No. 621 Road. D. By looking at the road signs.
3. Which of the following can distribution maps tell us?
A. How to get to Lakeside. B. How to plan a long journey.
C. Where a famous museum is. D. How many people live in a place.
4. Why do railway maps use straight lines?
A. Because railways are straight. B. Because people can read them easily.
C. Because people like straight lines. D. Because railways have only two ends.
(2016﹒北京卷)
From Nobody to Somebody
Brian was a funny student. He loved watching comedies(喜剧) best and hoped to become a comedy actor one day.
When he heard about the talent show to be held at this school, Brian decided to take part in. He had never acted on stage(舞台) before, and he was very excited. But some students laughed at him, "You are not funny but silly," Ken, one of his classmates, said to his face, "No one will like what you do," another boy also said to him, loudly.
Brian couldn’t understand why they were so unkind to him. For a moment, he thought about giving up the show. But he remembered how much his friends liked his jokes, and also his teachers said he was very funny. So he decided to prepare for the show.
Brian did a great job at the talent show. Everyone loved his performance, and he won the first prize! His teachers and friends were proud of him. Even so, Ken told Brian that he was not funny, and that he would never be successful. Brian didn’t understand why Ken said so, but he realized that it had nothing to do with him. He confidently continued to work towards his goal.
As the years went on, Brian met more people like Ken. "you’ll do a terrible job," they said to him. Luckily, most people encouraged him and some helped him to become even funnier. He got a lot of opportunities to perform in movies. He was even invited to appear on television. His fans thanked him because his comedies made them feel good when they were unhappy.
Now Brian is a big comedy star! He is doing what he loves best. He never feels stressed like those unkind people, and he laughs all day long!
45.What did Brian love best when he was a student?
A. Going to school. B. Helping classmates.
C. Watching comedies. D. Meeting new friends.
46. Brian decided to prepare for the show because ___________.
A. his friends liked his jokes B. he was invited by a TV station
C. he wasn’t busy acting in movies D. Ken was expecting his performance
47. After winning the first prize, Brian ___________.
A. began to understand Ken B. became a teacher of acting
C. encouraged others to join him D. continued to work towards his goal
48.Brian’s fans thanked him because his comedies brought them ___________.
A. success B. happiness C. luck D. pride
【文章大意】本文主要介绍了Brian的成名过程。当Brian是一名学生时,他最喜欢看喜剧,希望成为一名喜剧演员。后来他参加了才艺表演,并且获得了一等奖,并继续朝着目标前进。获得了很多在电影里表演的机会。他的粉丝们很感谢他,因为他的喜剧给他们带来了快乐。
45. C 【解析】细节理解题。根据He loved watching comedies(喜剧) best and hoped to become a comedy actor one day.可知选C。
47.D 【解析】细节理解题。根据He confidently continued to work towards his goal.可知Brian在才艺秀中获得了一等奖后,继续朝着他的目标努力。故选D。
48.B 【解析】推理判断题。根据His fans thanked him because his comedies made them feel good when they were unhappy.可知,Brian的粉丝们感谢他是因为他的喜剧使他们沮丧的心情变好,即给他们带来了快乐,故选B。
不少同学表示:我单词、短语背了那么多,平时做了那么多阅读题,长难句也试着攻克了,为什么还是对一些题目无从下手、选不出正确答案呢?(可以说是十分委屈了!)
现将阅读理解分为9种题型,分别来教同学们如何完美锁定正确答案、拿满分!
一、例证题
1. 例证题的标志。当题干中出现example, case, illustrate, illustration, exemplify等词语时,同学们就要立刻开启做"例证题"的模式啦!
2. 回归文章,找出该例证所在的位置,即给该例子定位。
3. 搜索该例证周围的区域,找出该例证支持的观点。例子周围具有概括抽象性的表达通常就是它的论点。
4. 找出该论点,并与四个选项比较,得出选项中与该论点最一致的答案。
5. 例证题错误答案设计的干扰特征经常是:就事论事,即把例子中的某一内容写出来误导你,让你去选。
二、指代题
1. 回归原文,找出问题中的指代词。
2. 在指代词附近搜索,找最近的名词、名词性短语或句子。(先从最近点开始找,找不到再找次近的,一般答案不会离得太远)
3. 将找到的词、词组或句子的意思代入替换该指代词,看其意思是否通顺。
4. 将找到的词、词组或句子与四个选项进行比较,找出最佳答案。
三、词汇题
1. 首先还是要回归原文,找出该词汇出现在哪里。
2. 通过句子,确定该词汇的词性。
3. 从上下文(词汇的前后几句)中找到与所给词汇具有相同词性的词(如一下子找不到就再往上往下找),代入所给词汇在文章中的位置(将之替换)看语义是否合适。
4. 找出选项中与代替词意思相同或相近的选相,这就是答案!
注意:
(1)如果该词汇是简单词汇,则其字面意思很大可能不是正确答案。
(2)英语阅读理解主要是考查同学们是否能根据上下文作出正确的判断。
(3)词汇题的正确答案经常蕴藏在原文该词汇出现的附近。注意不能靠单词词义直接往下推。
(4)寻找时要注意同位语、特殊标点(比如分号,分号前后两句话的逻辑关系不是形式上的并列就是语义上的并列,也就是两句话的意思相同,所以可用其中一句话的意思来推测另一句话的意思从而推出所给词汇含义)、定语从句、前后缀,特别要注意寻找时的同性原则。
四、句子理解题
1. 回归原文找到原句。
2. 对原句进行语法和词义的精确分析(找主干),应该重点抓原句的字面含义。若该句的字面含义不能确定,则依据上下文进行判断。
3. 一般来说,选项中的正确答案与原句意思完全相同,只不过用其他英语词汇换种表达而已。
4. 句子理解题的错误选项干扰项特征:推得太远,做题时应把握住推的度。
五、推断题
1. 推断题的标志:learn, infer, imply, inform等。
2. 看是否可以通过题干回归原文或依据选项回归原文。一般要围绕文中的一两个重点进行推理。推理题无论通过题干能不能定位,我们都要把它固定到文章的一两点上。
3. 依据原文的意思进行三错一对的判断。先不要进行推理,若有一个选项跟原文的意思一模一样,则该选项必然是正确答案。推理题不是考查同学们天马行空的想象力,它其实是考查同学们是否读透阅读文章里的某几个点所涉及的问题。
4. 推理题的最近答案原则:不推的要比推的好,推的近的要比推的远的好,直接推出的要比间接推的好(原文的某句话变个说法),把原文读懂才是做对推断题的关键!
六、主旨题
"串线摘帽",即在自然段少的时候串串线,串线法解不出来时,大帽子、小帽子摘一下。
1. 主旨题的标志:mainly about, mainly discuss, the best title等。
2. 串线法:抓首段和其余各段的第一句话,把其意思连接成一个整体。要注意总结性的提示词和转折词,特别要注意中心句。(主要针对自然段少的文章,针对自然段多的文章,主旨题最好联系中心句,找一个和中心句最贴近的。)
3. 很多时候,老师都会跟同学们说,首段往往就是中心主旨所在的地方。然而考君还是要提醒各位同学,小心首段陷阱!
4. 主旨题错误选项的干扰特征是:
(1)局部信息,即选项的内容小于文章的内容;
(2)范围过宽,即选项的内容大于文章的内容。
5. 逆向思维法:在两个选项看上去都十分正确无法选择时,试着从选项出发,想象一下如果自己以此选项来写文章会有那些内容,然后把它与文章的内容比较,接近的即为正确选项。
七、作者态度题
1. 作者态度题的标志:attitude
2. 应精确理解四个选项的含义,不要掺杂自己的观点。
3. 可以寻找文中一些具有感彩的词。例如:fortunately, excessively等。
4. 举例的方式。(是从正面举例,还是反面举例)
5. 抓论述的主线。把第一段读透,把其他各段的段首段尾句拉出来,看整个文章的结构。
6. 做作者态度题时同学们应该特别注意,要清楚是谁对谁的态度。
八、判断题
1. 看能否通过四个选项具体化到原文中一点或者根据自然段原则定位。
2. 每个选项都应回归原文,不能凭主观印象进行判断。
3. 要重点抓是"三错一对"还是"三对一错"的关系。(做题时要看清题目的要求,选择"正确项",还是"错误项"。)
九、细节题
细节题不用多说了,最重要的就是回归原文,在文章中找出题干所在位置,得出答案。
十、重点注意事项
1. 正确答案的特征
(1)正确答案经常与中心思想有关。
(2)正确答案的位置,最常见的三个位置是:段首段尾处、转折处、因果处。
(3)正确答案经常运用的原则是:同义替换、正话反说、反话正说。
(4)正确答案经常具有概括性、深刻性。
(5)从语气角度来看,正确答案中经常含有不肯定的语气词和委婉表达的用词。例如:can, may, might, possible, not necessarily等。
2. 错误答案的特征
第一大层次:
(1)无中生有(未提及的概念);
(2)正反混淆(选项的意思跟原文的意思正好相反);
(3)所答非所问(虽然选项的说法没有问题,符合原文,但和题干搭不上边)。
第二大层次:
(1)过分绝对;
(2)扩大范围(注意隐蔽型的扩大范围mostly);
(3)因果倒置;
(4)常识判断;如果一个选项仅仅符合常识,不一定是正确答案,还要看文章中类似的意思有没有出现;如果一个选项不符合常识,一定不是正答案。
(5)推得过远;
(6)偏离中心;
(7)变换词性。
一、解题步骤
根据近几年阅读理解题的命题特点和趋势,我们可以将阅读理解的解题步骤分为三步:
1. 通读全文,掌握大意。
要了解出题人的意图,抓住文章的主题句,就要在文首或文尾选择好做题的切入口,弄清文章中的人物、时间、地点、事件、原因、经过等要点,即扫读文章,掌握文章大意。当然,由于文章的难度不同,考生面对较高难度的题时,应克服急躁心理,稳定自己的情绪,再读一遍或两遍,直到明确文章的大意。
2. 根据试题,重点再读。
第一步仅是让大家对文章大意有一个大概的印象,是用来应付那些需要根据文章内容来作出主观判断的综合性题目的。但是在阅读理解题中还有一些是直观性的题目,在文章中可以找到原句作为答案,对于这种题目,考生应结合题目对照文章所提供的信息,从而选出最佳答案。
3. 推理判断,确定答案。
有些题一时难以从文中直接找出答案,这时就需要进行分析、推理或归纳,但决不能离开文章而乱猜臆断,还有些试题会涉及我们的日常生活或其他知识,这时我们要注意推理的科学性和合理性,再结合文章判断答题。
二、技巧点拨
1. 要注意养成良好的阅读心理,阅读时要去除杂念,心绪要安定,精神要专一,要形成一种惬意的顺向心理。切不可一遇到几个生词难句,就心烦意乱,失去自控能力。心理学家告诉我们,任何恐慌、过分紧张的情绪都会形成一种消极因素妨碍大脑的正常思维功能。因此,遇到困难一定要从容不迫、心无旁骛。这样才能对所读的文章印象清晰、理解深刻。
2. 要提高读的速度,阅读理解,从另一个方面来说,考的是速度。因此做阅读理解题时,要注意培养自己快速阅读的习惯。切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文语境和构词法去猜测、去推断。
3. 对文章的评价分析,一定要坚持"词不离句,句不离篇",要理解作者的原意,而不能按自己的意愿去想当然。切记:一想当然,就会出错。
(1)审视标题,抓住中心。
试题中有的文章有标题,有的没有,拟题人是有所考虑的。标题是文章主题的高度凝聚。它能给我们启发和想象,了解文章的内容和走向。这样做有利于理解文章、提高做题的效率。
(2)浏览全文,掌握全貌。
如果时间紧,至少要快速通读全文,尤其是前两段。再把标题和文章内容结合起来,这样全文的梗概便一目了然了。
(3)细读题目,抓住要点。
对整篇短文的内容有了一定的了解后,要马上看短文后的问题,带着问题去选择或判断答案。要确定所需查找的信息范围,并注意所查找信息的特点。如:如果问题或选项涉及到人名、地名,就应该找首字母大写的单词;如果问题或选项涉及时间、日期、数字,就应该寻找具体的数据。另外还要注意试题的难易,应先绕开较难的题目,先做最有把握、最熟悉的题目,也就是可以直接或间接从文章中找到答案的。对于那些要进行归纳判断、逻辑推理的题目,需要再对全文快速阅读,仔细分析思考,反复比较、推敲后选出正确答案。若文章短可先读短文,后看文后题目;如果文章太长,你可以先把文章后面的问题看一遍,带着问题去看文章。这样可以帮助你阅读时更有针对性,提高阅读的速度和解题的正确性。要善于找关键句,特别要注意文章第一段和最后一段的首句,往往就是关键句,可以帮助你掌握文章的全貌,理解文章的主题。此外,还应该细读文章,因为有时的试题是考细节。可以边读边用铅笔做标记,把有关的画出来。凡逢人物就圈起来,看完一数,有几个圈就是几个人,一目了然。
(4)细读文章,掌握细节。
这次应细品,不可一晃而过。可边读边用铅笔把有关的人物、事件、时间、地点、起因(即五个W:who,what,when,where,why)画出来。经过这样的处理,你对文章的内容和细节便会胸有成竹,对事态的发生、发展有了更加深入的了解。
(5)理解大意,初选答案。
一般短文都设有五个题目,对那些表层理解的题目可以断然选定。对那些深层理解的题目,应再查阅原文,但决不是简单重读,应找出依据,把所有选项代入文中,再确定正误。在确定答案时,对文章和题中的词语应结合上下文思考其确切意思,切忌望文生义,作出错误的判断。
(6)复读全文,核对答案。
要用全文的主题思想统率各思考题,研究其内在的联系和逻辑关系,并依次审核那些未获解答的题,对照题目,推测判断,确保理解无误。
(7)瞻前顾后,首尾突破
对一具体问题不要局限于一词一事,而应从短文整体考虑,从主线向外扩展,打开思路,前后上下对照。这样,可减少"钻牛角尖"和"繁琐分析"。而且,在中考试题中,即使是事实和细节题,也是"围绕或用以说明主旨和大意"的。大多数短文,尤其是新闻报道或议论文的第一段,或每段的第一句,常包含了全文的主要信息或基本观点;而结尾部分常是结局或结论。寓言或幽默文字的结尾也往往是点晴之笔或值得玩味之处。因此,抓住首尾就往往抓住了主要矛盾,主要矛盾解决了,次要矛盾也就迎刃而解了。
A(2017年广东省广州市中考)
Tim Berners-Lee is not the most famous inventor in the world. However, his invention has changed our lives.
He was born in London, England in 1955. When he was a small boy, Tim was interested in playing with electrical things. He studied science at Oxford University. He made his first computer from an old
television at the age of 21.
Tim started working on early computers. At that time, they were much bigger than now. He worked
in England then Switzerland. Tim was really interested in two things, computers and how the brain works. How could the brain connect so many facts so quickly? He had to work with people all over the world. They shared information about computers. It was hard to manage all the information. He answered the
same questions again and again. It took a lot of time. It was even difficult for computers in the same
office in Switzerland to share information. Tim also forgot things easily. Could a computer work like a
brain? Could it "talk" to other computers?
There was an Internet already but it was difficult to use. In 1989, Tim Berners-Lee invented the World Wide Web (WWW) all by himself. This had a special language that helped computers talk to each other on the Internet. When people wanted to share information with others, they used the World Wide Web. The Internet grew quickly after that.
Tim Berners-Lee doesn’t think he did anything special. He says that all of the ideas about the Internet were already there. All he did was to put them together. He says that many other people worked together to make the Internet what it is today.
Most inventors want to become rich. But Tim gave away the World Wide Web for nothing. He now works in America. He helps people share technology and wants the Internet to be free for everyone to use. Maybe he is the most important but least famous inventor in the world today!
31. What was Tim Berners-Lee interested in?
A. Looking for jobs in different cities. B. Talking to people around the world.
C. Studying how to connect computers. D. Exploring how to improve memory.
32. The underlined word "It" in Paragraph 3 refers to "__________".
A. Working on early computers B. Connecting different facts together
C. Travelling to the office in Switzerland D. Repeating the answers to the same questions
33. Why is Tim Berners-Lee one of the most important men in the world?
A. He made information sharing on the Internet possible.
B. He made the first computer when he was 21 years old.
C. He helped people understand better how the brain works.
D. He invented the Internet and made it free for everyone to use.
34. In what order did the following events take place?
a. Tim worked in England. b. Tim worked in Switzerland. c. Tim made his first computer.
d. Tim invented the World Wide Web. e. Tim studied science at Oxford University.
A. c – e – d – a - b B. e – b – a – c - d C. c – d – a – e - b D. e – c – a – b - d
35. What does the writer think of Tim Berners-Lee?
A. He is not famous because he is not rich.
B. He has changed our lives and he is great.
C. He did nothing special but make people a good life.
D. He has made great achievements in memory research.
【文章大意】主要介绍发明万维的应该发明家Tim?Berners?Lee.他在21岁时制作了第一台电脑,1989年发明了万维,有助于计算机在互联上交流.他还免费把这个技术分享给其他人,免费供大家使用.也许他是当今世界上最重要但最不出名的发明家!
31. C【解析】细节理解题。根据第二段第二句When he was a small boy, Tim was interested in playing with electrical things. 当他还是个小男孩的时候,提姆对玩电器很感兴趣。及第三段Tim was really interested in two things, computers and how the brain works. 可知,提姆真的对两件事感兴趣:电脑和大脑的运作方式。可知应该是"研究如何连接计算机。故选C。&
32. D【解析】词义猜测题。根据上句He?answered?the?same?questions?again?and?again.他一次又一次地解答了同样的问题。可知,"它是很难的在瑞士同一个办公室的计算机共享信息."中的it针对的是"重复同一问题的答案",故选D。
33. A【解析】细节理解题。根据最后一段He helps people share technology and wants the Internet to be free for everyone to use. Maybe he is the most important but least famous inventor in the world today!他帮助人们分享技术,希望互联可以免费供大家使用,也许他是当今世界上最重要但最不出名的发明家!可知,他是世界上最重要的人因为他使互联上的信息共享成为可能。故选A。
35. B【解析】推理判断题。根据最后一段But Tim gave away the World Wide Web for nothing. "大多数发明家都想致富,但提姆无偿赠送了万维,他现在在美国工作,他帮助人们分享技术,希望互联免费供大家使用,也许他是当今世界上最重要但最不出名的发明家!",可知,他改变了我们的生活,他是伟大的。故选B。
B(2017年上海中考)
April Hot Sale Nobel Book Store!
To celebrate our 30th birthday, we are having a big sale!
children’s books
Textbook
Picture book
Story book
25% off
30% off
20% off
20% discount(折扣) on all adults’ books!
Amazing events in our birthday month:
Time & Place
Event
Speaker
25 April, 4 pm
Fanta Centre, 3F
Introduction:
The School Diaries
Claire Tay,
writer of the book
26 April, 1 pm
Retro Mall, 2F
Discussion:
How to improve through reading
Michael Hawes,
English professor
28 April, 7 pm
Winkle Mall, 1F
Lecture:
The most popular books of the year
David Koh,
director of the book store
29 April, 8 pm
Fanta Centre, 3F
Question & Answer:
Face to face with a renowned writer
Kate White,
winner of many international awards
Spend over $50 and get a chance to win a $10 gift card.
Spend over $100 and get a chance to win prizes, from Nobel membership, e-dictionaries to concert tickets!
69. April is the birthday month of ________.
A. Nobel Book Store B. Fanta Centre C. Retro Mall D. Winkle Mall
70. You can get the biggest discount on ________.
A. adults’ story books B. all magazines C. children’s picture books D. all textbooks
71. ________ will help you know more about the most popular books this year.
A. Claire Tay B. Michael Hawes C. David Koh D. Kate White
72. The underlined word "renowned" means ________.
A. new B. young C. humourous D. famous
73. If you spend $65, you will get a chance to win ________.
A. an e-dictionary B. a $10 gift card C. Nobel membership D. a concert ticket
74. The main purpose of the advertisement is to ________.
A. find excellent writers B. attract more book buyers
C. celebrate Children’s Day D. introduce new reading courses
【文章大意】本文是Nobel Book Store为庆祝建店30周年而做"四月热销"促销活动。
69. A【解析】细节理解题。根据店庆海报可知,活动主办方是Nobel Book Store(诺贝尔书店),左列一栏Time & Place是活动时间和地点。故选A。学&
70. C【解析】细节理解题。根据店庆海报可知,针对children’s books和adults’ books分别discount打折,而优惠最大的是children’s picture books,达到30% off七折。故选C。
71. C【解析】细节理解题。根据海报所列活动安排可知,28 April, 7 pm ,Winkle Mall, 1F,书店经理David Koh有一个讲座The most popular books of the year年度最受欢迎的书。故选C。
73. B【解析】细节理解题。根据Spend over $50 and get a chance to win a $10 gift card.可知,$50<$65<$100。故直接选B。
74. B【解析】文意理解题。A. find excellent writers寻找优秀作家;B. attract more book buyers吸引更多的图书购买者;C. celebrate Children’s Day庆祝儿童节;D. introduce new reading courses介绍新的阅读课程。根据常识,书店做促销的the main purpose 主要目的,当然是卖出更多的书籍。故选B。
A(2016﹒辽宁营口九年级模拟)
A farmer bought an old and run-down farm. The fields were grown over with weeds, the farmhouse was falling apart, and the fences(篱笆) were broken all around. The roads were hidden because of the grass that was growing madly. And there were not any animals on it. However, the farmer planned to turn it into a pleasant and loving place.
During his first day of work, the town preacher(牧师) passed by. He looked at the farmer and then the mess, saying, "May you and God work together to make this the farm of your dreams!"
A few months later, the preacher came again to call on the farmer. He was so surprised to see a completely different place — the farmhouse is rebuilt and in excellent condition, there were plenty of cows, sheep, hens and other livestock eating happily in the fence which had already been well repaired, and the fields were filled with crops planted in rows. A lot of flowers and small trees were growing along the road. He even saw some ducks swimming in a small pool. "Amazing!" the preacher said. "Look what God and you have finished together!"
"Yes, "answered the farmer, "but remember what the farm was like when God was working it alone!"
1. What was the farm like at first?
A. It was old and broken. B. It was full of grass.
C. There were many animals on it. D. Both A and B.
2. What does the underlined sentence mean?
A. He thinks it is impossible for the farmer to achieve his dream.
B. He thinks God can help the farmer.
C. He thinks if the farmer and God work together, the dream will come true.
D. He thinks the farmer can finish the job easily.
3. What happened to the farm a few months later?
A. The farm became a completely different place.
B. The farmer rebuilt the house and feed many livestock.
C. The fields were filled with crops, and flowers and trees are along the road instead of wild grass.
D. All of above.
【文章大意】这篇短文讲的是一个农民通过自己的努力把一个废弃的农场改造成一个井井有条、生机盎然的地方的故事。
2. A 【解析】句意理解题。根据文中画线句子及语境可知,这个牧师认为这个农民把农场收拾好是不可能的,故选A。
3. D 【解析】细节理解题。根据第三自然段的描述可知选D。
B(2016﹒浙江杭州第十五中学教育集团第二次模拟)
Wonderful Experiences in Australia
Phillip Island Nature Park
Adult:£79.00
Child:£67.00
Location: Melbourne
Have fun at Phillip Island Nature Park. You will spend half a day there. You can see many animals, such as koalas, kangaroos and penguins at the peak.
Balloon Flight
Adult:£209.00
Child:£161.00
Location: Melbourne
Enjoy an early morning balloon flight over the beautiful city of Melbourne. After the flight you will enjoy a wonderful breakfast at the Hilton Hotel.
Amazing Sailing
Adult:£168.00
Child:£126.00
Location: Sydney
Relax and enjoy the wonderful sights of the heart of Sydney as you sail across the sea in a large boat.
Restaurant Tour—Lunch
Adult:£56.00
Child:£50.00
Location: Melbourne
Having lunch in Melbourne can be a wonderful experience, specially in old trams(有轨电车)that have become restaurants.
1. 11-year-old Tony and his parents will visit Phillip Island Nature Park. They should pay ___________.
A. £79 B. £146 C. £158 D. £225
2. The Balloon Flight starts in the ___________.
A. early morning B. late morning C. early afternoon D. late afternoon
3. When you ___________, you can enjoy the wonderful sights of the heart of Sydney.
A. visit Phillip Island Nature Park B. sail across the sea
C. take a balloon ride D. have lunch in an old tram
4. From the passage, we can learn that ___________.
A. people can see animals at the Hilton Hotel
B. food in the trams is not good
C. Melbourne is a beautiful city
D. there are no aquatic animals at Phillip Island Nature Park
5. People who want to ___________ are most interested in this passage.
A. travel in Australia B. learn about the history of Australia
C. eat Eastern food D. see forests
【文章大意】这篇短文主要介绍了澳大利亚游玩的好去处:介绍了菲利普岛自然公园,气球飞行等。
1. D 【解析】数字计算题。根据第一张海报的价格Adult:£79.00,Child:£67.00可知,两个成人一个孩子门票一共是£225,故答案选D。
2. A 【解析】细节理解题。根据第二张海报Enjoy an early morning balloon flight over the beautiful city of Melbourne.可知,时间在大清早,故答案选A。
4. C 【解析】细节理解题。根据Enjoy an early morning balloon flight over the beautiful city of Melbourne.可知墨尔本是个美丽的城市,故答案选C。学#
5. A 【解析】推理判断题。根据Wonderful Experiences in Australia可知,海报是关于澳大利亚的旅行,故答案选A。
C(2016﹒北京门头沟区初三上期末)
Different types of maps have different uses. Tourist maps, for example, have signs to show places of interest in an area. When tourists read these maps, it is easy for them to find where to go and what to see in a place and it is easy for them to go and find their ways to these places.
Road maps show large areas so that people can plan long journeys. Different types of roads are given different numbers. For example, if you want to go to Wood Green, you just follow No. 621 Road and keep looking at the road signs.
Distribution maps(分布图) use colors or signs to show facts about an area. For example, where different languages are spoken, how many people live in an area, how cold and hot some places are, or whether a place is short of water.
Some maps, such as railway maps, use straight lines to show everything. This is easy for people to read. Trains are fast. People don’t have to think about small places they go past. They just need to know the two ends of their trips.
1. Jim is visiting the Summer Palace. Which map does he need most?
A. A tourist map. B. A railway map.
C. A distribution map. D. A road map.
2. How can you tell different roads on road maps?
A. By using different colors. B. By finding the numbers.
C. By following No. 621 Road. D. By looking at the road signs.
3. Which of the following can distribution maps tell us?
A. How to get to Lakeside. B. How to plan a long journey.
C. Where a famous museum is. D. How many people live in a place.
4. Why do railway maps use straight lines?
A. Because railways are straight. B. Because people can read them easily.
C. Because people like straight lines. D. Because railways have only two ends.
【文章大意】本文主要介绍了不同地图的不同作用。
1. A 【解析】细节理解题。去颐和园,应该用旅游地图,这样容易找到要去的地方和怎么走。故选A。
3. D 【解析】细节理解题。根据第三段中的how many people live in an area可知选项D符合题意。
4. A 【解析】细节理解题。根据第四段中的use straight lines to show everything. This is easy for people to read.可知答案应选B。