2019年中考英语二轮专题选词+阅读理解22套(含答案)

文档属性

名称 2019年中考英语二轮专题选词+阅读理解22套(含答案)
格式 zip
文件大小 392.9KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2019-03-11 09:32:42

文档简介

选词填空(一)
 用所给词或短语的适当形式填空
A
sleep come up with as for calm down it small
by taxi build comfortable pollute
1. The nice little dog waved       tail happily, welcoming the owner back home.?
2. He       a good idea to solve the problem.?
3.You can sit       because the cinema has the biggest seat.?
4. Mr Zhao is going to the airport       .?
5.To make a green world, we should try to reduce air       by walking more and driving less.?
6. We are often told       in the face of danger.?
7. Don’t make any noise. Your grandfather       in bed.?
8. The more I use the eraser, the       it gets.?
9. More schools in Laiwu       to provide children with better education in a few years.?
10.Everyone wants to win.But       me, the most important thing is to learn something new and have fun.?
B
move danger not forget kind of as long as certain repair hand in be interested in she
1.I don’t like this movie because it’s       boring.?
2.       I get something good, I will share it with my friends.?
3.Paul will       come because he has promised us.?
4.Mr Brown had his house       last month and it cost him 500 dollars.?
5. The students are supposed to keep quiet before the papers       .?
6.Things went from bad to worse. The longer people waited for help, the       the situation became.?
7.Miss Smith put her new dress on, and looked at       in the mirror.?
8.The teacher asked her students       to sweep the floor.?
9.Erquan Yingyue is the most       piece of music that I’ve ever heard.?
10.Helen       painting when she was young and she could paint very well.?
C
one go shopping health make notes go help
be bad for child much put up
1.The teachers here are kind and       , so we all like them very much.?
2.As we all know, confidence is the       step to success.?
3.Do not waste too       time playing computer games, because it’s bad for your eyes and study.?
4.There are so many       going to cities with their parents for better education.?
5.Last Sunday I       with my mother and we bought many new clothes.?
6.I want to buy a special gift for my mother before      home.?
7.He used to       his hand and answer the questions.?
8.Watching TV for a long time       your health.You should stand up and do some exercise.?
9.Millie lives on a       diet.She seldom has sweet snacks.?
10.It is a good habit to       in English class.?
D
as usual take up be full of he pull down invent
wake tooth look forward to interview
1.—Jim, what are you doing now?
—I’m writing to my good friend, Tom. He moved to America last week. He must be       receiving my email.?
2. After the sudden earthquake, most people in Jiuzhaigou were       all the night.?
3. My uncle has taught       French since the year before last.?
4. The reporter waited so long        the headmaster yesterday.?
5. Could you please tell us about the four great       of China??
6. As President Xi says, “If we       energies to do everything, China Dream is sure to come true.”?
7.       , we went back home on foot after school.?
8. The dentist suggests that we should brush       three times a day.?
9. More and more waste has       a lot of space. We should take some measures to reduce it.?
10.Many old buildings       and new buildings are being built.?

参考答案
A 1.its 2.came up with 3.comfortably 4.by taxi
5.pollution 6.to calm down 7.is sleeping 8.smaller
9.will be built 10.as for
B 1.kind of 2.As long as 3.certainly 4.repaired
5.are handed in 6.more dangerous 7.herself
8.not to forget 9.moving 10.was interested in
C 1.helpful 根据空格前的kind可知,此处需要填形容词,根据句意“这里的老师都很和蔼而且乐于助人,所以我们都很喜欢他们”故填helpful,表示乐于助人。
2.first 由step可知,空格处缺形容词,根据句意,自信是成功的第一步,故填first。
3.much 空格处与too一起修饰time,time为不可数名词,故填much,too much表示太多。
4.children so many修饰可数名词复数,根据with their parents,可知此处填孩子的复数形式,故填children。
5.went shopping 空格处缺少谓语动词,根据语境“买了很多新衣服”可知“我”和“我”妈去购物了,又有时间标志词last Sunday,可知动作发生在上周日,故选择一般过去时,故填 went shopping。
6.going 因为before是介词,所以动词应用动名词形式,故填going。
7.put up 根据句中“…answer the questions.”可推断是举手回答问题。put up举起,抬起;used to do sth.过去常常做某事。故填put up。
8.is bad for 空格处缺谓语动词,根据句意推测出长时间看电视对身体不好,动名词作主语谓语动词用单数,故填is bad for。
9.healthy 空格处需填形容词修饰diet,根据句意她几乎不吃甜食,可知她有着健康的饮食,故填healthy。
10.make notes 根据English class可推断,英语课上做笔记是一个好习惯,a good habit to do sth.意为“做……是个好习惯”故填make notes。
D 1.looking forward to 2.awake 3.himself
4.to interview 5.inventions 6.are full of 7.As usual
8.teeth 9.taken up 10.were pulled down
选词填空(二)
用所给词或短语的适当形式填空
A
while cry thousand correct compare with tradition take photos divide into eat month
1.They sent two       books to the school in the flood area.?
2.—Did you see the girl in a red skirt pass by just now?
—No, madam. We       for each other at that moment.?
3. My parents often tell me not       too much junk food because it’s bad for my health.?
4. The boy was excited because he answered the question      .?
5. Sometimes, all of the students       four groups by the teacher while having a discussion.?
6. After three       study, the scientists worked out the physics problem.?
7. Chinese       medicine should be developed all over the world.?
8. Sports build our body       reading builds our mind.?
9.       his house, mine is larger and cheaper.?
10. It’s no use       over spilt milk.?
B
turn down build first of all difficulty look for
interesting instead of prepare take in tell
1.The reason why Linda can always get good grades in the exams is that she spends much time       for them.?
2.It’s very important to plant more trees, because they can       carbon dioxide and improve the air quality.?
3.—How can I apply for an online course?
—Fill out this form and we       you what you should do next.?
4.The final exams are around the corner.And Tina begins to regret that she has wasted much time playing games       studying.?
5.In general, being able to speak another language fluently will be a great advantage when you       a job.?
6.We can do a lot of things to keep us healthy.      , we should have a balanced diet.?
7.If you want to learn or hear more about something, it means that you have an       in it.?
8.Now more and more people are afraid of       others’ requests, but as for me, learning to say “No” when necessary is very important.?
9.If we always face the       we meet in our life bravely, we will become stronger.?
10.It’s a piece of good news for the village children, because a bridge       over the river soon.?
C
expected develop care look up to lie used to
take take place on sale sun
1.The weather report says it will be      in the following two days.?
2.As a mountain climber,Aron is used to      risks.?
3.Every coin has two sides.My bad luck has      turned into a good thing.?
4.How can I trust you? You’ve       to me again and again.?
5.Many teenagers       those space heroes and hope to become like them.?
6.It’s said that the new model will be      next month.?
7.The 2020 Winter Olympics      in Beijing, China.?
8.The       of AI(人工智能) will enable us to learn more about our brains.?
9.I       be a teacher,but I am now a research scientist.?
10.As we all know, a      driver is always a danger to the public.?
D
take in along with wolf pick up parent hundred
delicious many as well as sell out
1. He       a piece of waste paper, and put it into the rubbish bag.?
2.—Have you finished the project?
—Not yet. I need two       hours to finish it.?
3. We’d better not get close to       because they are very dangerous.?
4. The shop assistant was glad that all of the sweaters       yesterday.?
5. Every day there are       of things at lost and found offices at airports and stations.?
6. We usually hold a       meeting at the end of the school term.?
7. She doesn’t sing       her friend, but she can dance better.?
8. When you reach the top of the mountain, you’ll find it difficult       air.?
9. No one can cook       dishes than my grandmother in my family.?
10.       several classmates, I went swimming last weekend.?
参考答案
A 1.thousand 2.were taking photos 3.to eat 4.correctly
5.are divided into 6.months’ 7.traditional 8.while
9.Compared with 10.crying
B 1.preparing spend time (in) doing sth.花时间做某事,其中in可以省略。根据句意可知她花费很多时间为考试做准备,prepare for意为“为……做准备”,故填preparing。
2.take in 主句成分完整,原因状语从句中缺谓语动词。句意:种更多的树是非常重要的,因为它们可以吸收二氧化碳,改善空气质量。take in吸收;can为情态动词,故填take in。
3.will tell “祈使句+连词+句子”一般为固定句式,连词后的句子一般用一般将来时,该祈使句相当于一个if引导的条件状语从句,根据句意“填表格,然后我们再告诉你接下来怎么做”故填will tell。
4.instead of 句意:期末考试即将到来,她后悔花太多时间玩游戏而不是学习。故填instead of。
5.look for 主句中主要成分完整,空格处缺时间状语从句中的谓语动词,根据语境,“当你找工作时,能流利地讲另一种语言是很大的优势”可知此处表示找工作,故填look for。
6.First of all 为了保持健康,我们能做很多事情。首先,我们应该有平衡的饮食。故填First of all。
7.interest 空格处缺名词,根据上句,如果你想对某事了解或听到更多,可推断出对某事物感兴趣。have an interest in sth.表示对某事物感兴趣,故填interest。
8.turning down be afraid of doing sth.害怕做某事。根据others’ requests,可知表示拒绝其他人的要求,turn down意为“拒绝”,故填turning down。
9.difficulties 空格处缺少从句中的宾语,根据语境可知,勇敢面对生活中遇到的困难,difficulty要用复数形式difficulties,意为“困难”。
10.will be built 由soon可知,句子使用一般将来时,根据句意可知不久会跨河修桥,主语a bridge和build之间是被动关系,故用一般将来时的被动语态,故填will be built。
C 1.sunny 根据句意“天气预报播报在未来的两天会是晴天”,且be动词后缺形容词,可知填sunny。
2.taking 句意:作为一名登山运动员,Aron习惯了冒险。be used to doing sth.意为“习惯做某事”,故填taking。
3.unexpectedly 此处需要填一个副词修饰动词词组turn into,且根据句意“任何事物都有两面性,我的坏运气出乎意料地变成了一个好事情”,可知需要填写副词“出乎意料地”,故填unexpectedly。
4.lied 根据句意“我怎么能相信你?你已经骗了我一次又一次”可知填lied。
5.look up to 此处缺谓语动词,且根据句意“很多青少年想要成为像那些航天英雄一样的人”可推断出,他们很崇拜这些航天英雄,故填look up to。
6.on sale 根据句意“据说新模型将在下个月廉价出售”可知on sale符合句意。
7.will take place 根据句意“2020年冬奥会将在中国北京举行”,可知需使用一般将来时的被动语态,而take place无被动,故填will take place。
8.development 此处缺少名词,且根据句意“人工智能的发展将使我们能更了解我们的大脑”,故填development。
9.used to 句意:我曾经是个老师,但我现在是个研究科学家。used to过去常常,曾经。故填used to。
10.careless 此处需要一个形容词修饰名词driver,且根据语境“一个粗心的司机对公众来说总是危险的”,故填careless。
D 1.picked up 2.more 3.wolves 4.were sold out
5.hundreds 6.parents’ 7.as well as 8.to take in
9.more delicious 10.Along with
选词填空(三)
  用所给词或短语的适当形式填空
A
look after deal with not…any more south seventy give develop surprised provide…with
be full of
1. Tom’s mother is ill. He       her these days.?
2. UNICEF       poor kids in developing countries       a better education.?
3. Thanks for       me so much help with my English.?
4. My grandfather is 70 years old. Today is his         birthday.?
5. We      have a school magazine      .?
6. To our       , the factory is still pouring waste water into the river.?
7. Doctors say too much pressure is not good for a child’s       .?
8. Everyone is supposed to do what they can         the problem.?
9. Australia is the largest English-speaking country in the       part of the world.?
10. It’s Sunday today and the library       students.?
B
wealthy die they hear from remain hang
in agreement go off lead to set up
1. The girl wants       a website to sell bags online.?
2. To his surprise, his teammates all nodded         .?
3. I was very surprised when I       a stranger from a village far away.?
4.—What do you think of the sweater which he is       over there??
—It looks so smart.
5. Everyone should take care of       because health is the most important in life.?
6. Until now, hundreds of people       in the air crash.?
7. Knowledge makes one laugh, but       makes one dance.?
8. Our actions can make a difference and       a better future.?
9. If the general can’t find the happy person, the king       unhappy forever.?
10. I got up late this morning because my alarm didn’t       .?
C
make progress agree interest German success
win the heart of be similar to take exercise
even though protect
1.—Sorry. I took your book by mistake because yours       mine.?
—It doesn’t matter.
2. The Shenzhou Ⅺ spaceship returned to the earth      .?
3.       elephants, we must save the trees and not buy things made of ivory.?
4. Tom       in Chinese since he came to China.?
5. Little Tom is very clever. He knows a lot of things       he is three years old.?
6.I       that Mums do all the housework. Everyone should share.?
7. Some       came to this international school last Friday.?
8. If you work hard, you       .?
9. Don’t give up       if you want to stay healthy.?
10. The song Chengdu sounds beautiful. A lot of people like it and it       them now.?
D
Canada influence our season throw away everyday achieve change sweet bring out
1.We value the time we spend with our family and friends in our       life.?
2.My best friends help to       the best in me.?
3.The spirit of these climbers shows us that we should never give up trying to       our dreams.?
4.Everything that you learn becomes a part of you and       you.?
5.Amy wants to keep her old things because they bring back       memories.?
6.Which       do you like better, spring or autumn??
7.Our new English teacher comes from a small       town.?
8.To everyone’s surprise, their plan sounded similar to       .?
9.Before we       rubbish, we usually divide it into different groups.?
10.Parents should know that very often they       their children in many ways.?
参考答案
A 1.is looking after 2.provides; with 3.giving
4.seventieth 5.don’t; any more/won’t; any more
6.surprise 7.development 8.to deal with 9.southern
10.is full of
B 1.to set up 2.in agreement 3.heard from 4.hanging
5.themselves 6.have been dead 7.wealth 8.lead to
9.will remain 10.go off
C 1.is similar to 2.successfully 3.To protect
4.has been interested 5.even though 6.disagree
7.Germans 8.will make progress
9.taking exercise 10.has won the hearts of
D 1.everyday 此处需要一个形容词修饰名词life。句意:我们珍惜在日常生活中和我们的家人、朋友一起度过的时光。everyday life为日常生活。
2.bring out 句意:我最好的朋友们帮我展现出我最好的样子。help to do为固定搭配,故填bring out。
3.achieve try to do为固定搭配,因此此处缺一个动词,根据句意“这些登山者的精神告诉我们,我们应该永不放弃努力去实现我们的梦想”,故填achieve。
4.changes 根据句意“你学到的任何事都成为了你的一部分并改变你”可知选择change,且and连接并列句,后一分句缺少谓语动词,要与前一分句保持时态一致,故应使用一般现在时,故填changes。
5.sweet 此处缺形容词,且根据句意“Amy想要保存她的旧物,因为它们带给她甜蜜的回忆”可知填sweet。
6.season 根据后文“春天还是秋天”可知前面问你更喜欢哪个季节,故填season。
7.Canadian 此处缺修饰名词town的形容词,且根据句意“我们的新英语老师来自加拿大的一个小城镇”可知填Canadian。
8.ours 根据句意“让每个人惊讶的是,他们的计划听起来和我们的一样”,可知此处应填代词ours代替our plan。
9.throw away 根据后文“我们通常将垃圾分类”,可推断是在扔掉垃圾之前,故填throw away。
10.influence 根据句意“家长们应该知道他们经常在很多方面影响着他们的孩子”,可知填influence。
选词填空(四)
用所给词或短语的适当形式填空
A
luck marry talk now that find out take a shower
call up side by side make a difference decide
1. We need to do some research       the answer.?
2. Aron tells of the importance of making good       , and of being in control of one’s life.?
3. You’d better not ride       with your friends in the street. It’s dangerous.?
4. In fact, even the simplest everyday activities can         to the environment.?
5.       you have agreed to help him, you should not just be an onlooker(旁观者).?
6.On my way home, I saw a granny fall down. I offered help first and then       the police.?
7. Sandy’s grandparents       for 50 years.?
8.I lost the key to the door.       , I found it at last.?
9.—I’m so tired after the long journey that I want to go to bed at once.
—You’d better       first and then have a rest.?
10.—Where did you find Miss Gao just now?
—In the office. She       with other teachers at that time.?
B
be afraid of nature high discuss silence
go out of at the bottom of east side clearly
1.The       of the building is 30 metres.?
2.After a short       , they decided to go to Paris on vacation.?
3.In fact, I       making a speech in public.?
4.When the rain stopped, the dark clouds began to       .?
5.The two men       the lift and went to the office.?
6.They are waiting for us       the mountain.?
7.Tony feels happy to be close to       world.?
8.When we heard the bad news, everyone in the room stopped laughing and kept       at once.?
9.The mountain lies in the       part of Australia.?
10.There are lots of trees and flowers on both     of the road.?
C
sport choose first place discuss agree on hard hold point out finish look like
1.When was Danny       as captain of your school basketball team??
2.Zhang Ze, a Chinese table tennis player, enjoys his       life a lot.?
3.He failed and didn’t get the       in the competition.?
4.Mike was the first to cross the       line.He was greeted with cheers from his classmates.?
5.After a       , they reached an agreement.?
6.Danny, you need to work       than before.?
7.The sports meeting       last week.?
8.He       some mistakes in my homework.I said thanks to him and corrected the mistakes at once.?
9.The foreign boy       his father very much.?
10.They’ve       how and when to go.?
D
put off such as lend in common buy travel stay with happy grow up improve
1.If you want to have a look at the world, don’t let anyone or anything stop you from       around it.?
2.Jim never       today’s work till tomorrow, because he thinks finishing work on time is a good habit.?
3.We all looked at our head teacher       when she told us the good news that our school would hold a sports meeting.?
4.The more I get to know Tom, the more I can realize that we have a lot       .We like many same things.?
5.Every child is an artist, but how to make him an artist when he       is a problem.?
6.I’m sorry that I can’t drive you to the airport, for I       my car to my friend just now.?
7.I like being an English teacher in the high school, because I can       my students all day, which makes me feel young, too.?
8.We are sure that the environment in our city         gradually through our efforts.The blue sky is not far away.?
9.Success can be influenced by many things,         efforts, luck and so on.?
10.She is from a poor family, so she can’t afford       such an expensive computer.?
参考答案
A 1.to find out 2.decisions 3.side by side
4.make a difference 5.Now that 6.called up
7.have been married 8.Luckily
9.take a shower 10.was talking
B 1.height 空格处缺名词,根据句意“建筑物的……是30米”,可知应为高度。
2.discussion 空格处缺名词,结合方框中所给词可知discussion最为合适。句意:经过一个短的讨论过后,他们决定去巴黎度假。
3.am afraid of 空格处缺谓语。句意:我很害怕在公众面前演讲。
4.clear 空格处缺动词。句意:当雨停的时候,乌云开始消散。
5.went out of 空格处缺动词。句意:这两位男士走出电梯进入了办公室。
6.at the bottom of 空格处缺少介词短语。句意:他们正在山脚等我们。
7.natural 空格处缺形容词。句意:与大自然接近Tony感觉很开心。
8.silent 空格处缺形容词。句意:当我们听到这个坏消息时,房间里的人们都不笑了,都保持沉默。
9.eastern 空格处缺形容词。句意:这座山坐落于澳大利亚东部。
10.sides 空格处缺名词复数。句意:路的两边有许多树和花。
C 1.chosen 空格处缺动词过去分词,be chosen as“被选为”。
2.sports 空格处缺名词或形容词,sports life“体育生活”。
3.first place 空格处缺名词。句意:他失败了,在比赛中没有得到第一名。
4.finishing finishing line终点线。
5.discussion 空格处缺名词。句意:在讨论过后,他们达成了一致。
6.harder 空格处缺形容词比较级。句意:Danny,你需要比以前更努力工作。
7.was held 空格处缺谓语动词。会议与举行存在被动关系,且时间状语为上周,故用一般过去时的被动语态。
8.pointed out 空格处缺谓语动词。句意:他在我的作业中指出了一些问题,我感谢了他并且立马改正了。
9.looks like 空格处缺谓语动词。句意:这个外国小男孩长得特别像他的爸爸。
10.agreed on 空格处缺动词过去分词。句意:他们就怎样去和什么时间去达成了一致。
D 1.travelling stop sb.from doing sth.表示阻止某人做某事。此处from为介词,其后加动词-ing形式,根据句意,可知答案为travelling。
2.puts off 空格处缺主句中的谓语动词。句意:吉姆绝不会将今天的工作拖延到明天,因为他认为按时完成工作是一个好习惯。put off 意为“推迟、延期”,根据从句时态可知主句时态应用一般现在时。
3.happily 句子主要成分完整,空格处缺副词来修饰前边动词短语look at,在句中作状语。句意:当校长告诉我们学校要举行运动会的好消息时,我们都高兴地看着她。故答案为happily。
4.in common 句意:我越了解汤姆,就越能意识到我们有很多共同之处。我们喜欢很多相同的东西。in common 共有的,共同的。故答案为in common。
5.grows up 句子主要成分完整,空格处所缺成分是when引导的时间状语从句中的谓语动词。句意:每个孩子都是一位艺术家。但是如何让他长大的时候成为一名艺术家是一个问题。grow up 长大。根据主句时态用一般现在时可知答案为grows up。
6.lent lend sth.to sb.把某物借给某人。句中just now意为 “刚刚”,表示动作发生在过去,故答案为lent。
7.stay with 主句中句子主要成分完整,空格处所缺成分是原因状语从句中的谓语动词。stay with sb.与某人待在一起,故填stay with。
8.will improve 主句中主要成分完整,空格处缺宾语从句中的谓语动词。句意:我们确信通过我们的努力,城市的环境将逐渐改善。蓝天不再遥远。根据句意可知用一般将来时,故答案为 will improve。
9.such as 主句句子主要成分完整,根据句意“成功可以被很多因素影响,比如努力,运气等等”可知空格后列举影响成功的因素,故答案为such as。
10.to buy afford to do sth.负担得起做某事。根据句意可知,她买不起这么贵的电脑,故答案为to buy。
选词填空(五)
  用所给词或短语的适当形式填空
A
hold because of thousands of possible high be full of have a great time go for a walk fly wash
1. The Belt and Road Forum(一带一路高峰论坛)       successfully in Beijing on May 14, 2017.?
2.Our picnic will be put off       the rain.?
3.At that moment my heart       joy and thankfulness.?
4. After the 31st Olympic Games, people all over the country thought       of the spirit of the Women’s Volleyball Team.?
5.It seems       for the Spring Festival Gala to satisfy all 1.3 billion Chinese.?
6.If you go to the party, you’ll       .?
7.I’d like       to London in August.?
8.I       the dishes while my sister was sweeping the floor.?
9. Hohhot is becoming more and more beautiful, so       tourists come to enjoy their holidays every summer.?
10.Would you like to       after dinner??
B
instead of look through a couple of healthy come true die from time to time work out sleep
decide
1.Jack’s grandfather likes       some newspapers during breakfast.?
2. Asking others for advice can help you make a good      .?
3. Chinese people prefer to use chopsticks       a knife and fork.?
4. We should do more exercise for our       .?
5. This Maths problem is too difficult for us         .?
6. David fell       in class because he stayed up too late last night.?
7. So long as we work hard, our dream       some day.?
8. He stayed in Beijing for       months to learn some new skills.?
9. His grandfather has been       for nearly three years.?
10. There are storms       in summer and autumn.?
C
go by healthy in order to ask show up achieve
year worry about help in time
1.You shouldn’t eat too much junk food, because it’s not good for your       .?
2.Sometimes, we need to share our opinions with others so that we can find our shortcomings       .?
3.Although the little boy is just 6       old, he can speak several languages.?
4.       reduce the air pollution, the government encourage people to take buses, ride bicycles or walk to work.?
5.We       to close the windows before we left the laboratory, because there was a strong wind outside.?
6.My parents only allow me to play with the mobile phone for half an hour because they       my eyes.?
7.Every student who wants to get high scores should study hard       their goals.?
8.As time       , you’ll come to think of English as your friend and begin to love it.?
9.On weekends, she often       her mother do some chores, such as washing clothes, cleaning rooms.?
10.—Did your grandpa have a great birthday party?
—Yes.Most of our relatives       , so he was very happy.?
D
drop in at the same time try out teach ever since behave swim rather than science terrible
1.My uncle always       on us when he came to our city.?
2.He didn’t want to go to school by pretending to be       ill.?
3.The Science Museum is a good place for children       their new ideas.?
4.He went to France the year before last and I haven’t heard from him       then.?
5. The boy and his father go       every weekend.?
6.The naughty boy is always punished by his mother for his bad       .?
7.Children should       how to respect others in their daily life.?
8.Most of the teenagers like eating junk food     healthy food.?
9.They found out the truth by doing a lot of      experiments.?
10.This DVD is quite useful. It can help us learn English and enjoy the beautiful sights of many places       .?
参考答案
A 1.was held 2.because of 3.was full of 4.highly
5.impossible 6.have a great time 7.to fly
8.was washing 9.thousands of 10.go for a walk
B 1.looking through 2.decision 3.instead of 4.health
5.to work out 6.asleep 7.will come true
8.a couple of 9.dead 10.from time to time
C 1.health 空格处缺名词。根据语境可知垃圾食品对你的健康有害,故答案为health。
2.in time 主句句子主要成分完整。结合句意“我们需要与他人分享我们的观点,这样我们才能及时发现我们的缺点”可知答案为in time,意为“及时”。
3.years 此句考查年龄表达的固定搭配。根据句意“虽然这个小男孩只有6岁,但他会说几种语言”可知填years。
4.In order to 句意:为了减少空气污染,政府鼓励人们乘公共汽车、骑自行车或步行上班。此句考查由in order to引导的目的状语从句,表示 “为了……”。
5.were asked 空格处缺谓语动词。句意:我们被要求在离开实验室之前要关上窗户。主语we和谓语动词ask之间是被动关系,根据从句中动词left, 可知要用一般过去时,所以用一般过去时的被动语态,故答案为were asked。
6.worry about 空格处所缺成分是原因状语从句中的谓语动词,结合句意,我的父母只允许我玩半个小时的手机,因为他们担心我的眼睛。由主句动词allow可知从句时态为一般现在时,故答案为worry about。
7.to achieve 句子译文:每个想要获得高分的学生都应该努力学习以达到自己的目标。结合句意,考查由to引导的目的状语,故答案为to achieve。
8.goes by 空格处所缺成分是时间状语从句中的谓语动词,句意:随着时间    ,你将会把英语看作你的朋友,并开始喜欢它。go by表示“时间流逝、经过”,从句中主语为time, 故答案为goes by。?
9.helps 空格处所缺成分是谓语动词,由often可知动作经常发生,所以用一般现在时,结合句意, 她经常帮她妈妈做家务,可知答案为helps。
10.showed up 空格处缺谓语动词,句意:爷爷的生日聚会大部分亲戚都来了,所以他很开心。show up意为“露面,到达”。由句子内容可知动作发生在过去,所以时态为一般过去时,故答案为showed up。
D 1.dropped in 2.terribly 3.to try out 4.ever since
5.swimming 6.behaviours 7.be taught 8.rather than
9.scientific 10.at the same time
选词填空(六)
用所给词或短语的适当形式填空
A
get good grades busy grow up thank write down
go get lost director after all encourage
1.Betty       the words and sentences in her notebook already.?
2.The book tells the students about how       in the exam.?
3. Young people working at Shanghai Disneyland are getting       as more tourists visit the park.?
4.The parents were very worried because their son       in the forest.?
5. Many famous       wives appeared at the film festival with their husbands.?
6.Mr Dean was       to the policeman who had helped his kids arrive safely.?
7.Teenagers should       to solve their problems by themselves.?
8.My mother with her friends often       shopping on weekends.?
9.Do you know what he wants to be when he          ??
10. Don’t ask him to study too late at night.         , he is only a small child.?
B
complete different in spite of tidy so that divide
not…any more proper run away breathe
1.       the heavy rain, they are working hard in the fields.?
2.As a middle school student, you should dress up       at any time.?
3.His mother is a manager now. She       work in a school       .?
4.The thief       after he stole a wallet from an old woman.?
5.Take a deep       before you begin to give a speech when you are nervous.?
6.I had my finger cut while I       the watermelon into pieces.?
7.Good habits make a great       to our daily life.?
8.—May I have the key to Room 425, please? I want to have a rest in it.
—Of course, we       it up already. Here you are.?
9.Would you please leave us your phone number       we can keep in touch with you??
10.       the work, he drank some coffee to keep himself awake.?
C
get on well with come do harm to watch be late for show woman soldier wear as well as bright
1. The TV series In the Name of People has become popular among millions of people since it       in March.?
2. The movie Wolf Warriors Ⅱ is very fantastic. It is worth       .?
3. If we want to create a harmonious(和谐的) society, we must learn how       others.?
4. According to the news, more and more       took part in the rescue(援救) in Jiuzhaigou.?
5. The mobile phone is a way to have fun and be cool       a useful tool.?
6. Mary is used to       a white T-shirt and blue jeans.?
7. Hurry up or we       the exam and the teacher won’t let us enter the classroom.?
8. The sun is shining       . What a fine day!?
9.—Gao Tao’s new book about his stories with his son       out.?
—Really? Why not go to the bookshop and buy one right now?
10. We produce waste every day and it       our environment.?
D
we learn about laugh swim fall off reply work
set up no doubt feel lonely
1. David Burt’s dream in China is to       an early childhood school there.?
2.—Why didn’t you say anything?
—Sorry, I       to my boss’ message.?
3. There is       that collecting the flammable ice(易燃冰) at South China Sea will provide China with a large amount of clean energy.?
4. Anna is going on a tour of Xi’an, and she wants       Chinese history.?
5. Mr Carlson       in a bookshop since he left college in 2017.?
6. Mr Wang teaches       maths. He always makes his classes interesting.?
7.The boy       his bike. Luckily, he didn’t hurt seriously.?
8. Although the old man lives alone all the time, he never      .?
9. Smiles on the       faces showed how they enjoyed the race.?
10.We couldn’t help       when we watched the funny performance of Song Xiaobao.?
参考答案
A 1.has written down 2.to get good grades 3.busier
4.got lost 5.directors’ 6.thankful 7.be encouraged
8.goes 9.grows up 10.After all
B 1.In spite of 2.properly 3.didn’t; any more
4.ran away 5.breath 6.was dividing 7.difference
8.have tidied 9.so that 10.To complete
C 1.was shown 2.watching 3.to get on well with
4.women soldiers 5.as well as 6.wearing
7.will be late for 8.brightly 9.has come
10.does harm to
D 1.set up 2.was replying 3.no doubt 4.to learn about
5.has worked 6.us 7.fell off 8.feels lonely
9.swimmers’ 10.laughing
阅读理解填词(一) 人物故事+说明介绍+社会热点
A [2017·呼和浩特]
Fourteen-year-old girl Zhang Li was walking towards her home. 1.S    , a man stopped her and shouted, “Give me your money!”?
Zhang’s hands were 2.c     by the man. But in one quick movement, she took back her arms and started to scream for 3.a    . So the man ran away without 4.g     any of her money. Zhang is a student from one school of Beijing. Her teacher Li Wei has started giving his students an unusual lesson: self-protection. Luckily, Zhang had just learned how to escape from an attacker, a 5.p     who plans to hurt someone.?
The school has 6.t     self-protection for four years. During this time, about 5,000 students have learned how to protect 7.t    . According to a new survey, students’ 8.s     has become a big problem. Nearly 50% students say they are worried about robbery on the way to and from school. This school is not the only one to care about students’ self-protection. Many other schools in China also have lessons 9.l     this.?
Student Wang Hui said, “I learn how to save lives and most such courses tell students how to 10.a     dangerous situations.” Students practise what to do if they are attacked by a bad man.?
They have known how to save lives if someone is hurt. They also learn how to work together and build team-spirit.
B
Diary of a Wimpy Kid(《小屁孩日记》) may be the most famous diary in the world.It tells the story of Gerg Heffley, a middle school student.Gerg gets a diary from his mother.In it he 1.r     his interesting everyday life at school.?
The writer of the Wimpy Kid books is Jeff Kinney from the US.He has 2.p     twelve Wimpy Kid books between 2007 and 2017.To write a book, Kinney first finds 350 jokes, and then 3.d     them into a story.He also draws the cartoons by 4.h    .?
In early 1998, Kinney came up with the idea of the kid’s diary.His simple yet vivid(生动的) drawings gave the idea a 5.n     look.?
After years of refining(提炼) characters and creating jokes, Kinney 6.s     the manuscript(手稿) that became the Wimpy Kid series in 2006.?
One 7.r     kids love Kinney’s books is the main character, Gerg Heffley.Gerg is smart but naughty.He has many interesting ideas, but he causes 8.t     all the time.The books don’t 9.t     you what you should do, but inspire(启迪) you with funny jokes.?
“I made 10.m    .I wasn’t that brave,” Kinney gives Gerg these flaws(缺陷), so children can learn from Gerg’s mistakes.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
C [2019·原创]
On April 1st, China announced that it would build the Xiong’an New Area in Hebei Province. This will be the same importance 1.a     the Shenzhen Special Economic Zone and the Pudong New Area, according to the State Council(国务院).?
The area, about 100 kilometres southwest of downtown Beijing, will cover three counties(县)that sit at the centre of the triangular(三角形的) area 2.f     by Beijing, Tianjin and Shijiazhuang.?
The Xiong’an New Area has great chance for 3.g     , reported People’s Daily. It has a broad space to develop and will expand to cover 2,000 square kilometres. The transportation of the area is 4.c     , with only an hour’s drive to Beijing and Tianjin.?
The new area also has a good 5.n     environment. It is home to Baiyangdian, one of the 6.l     freshwater wetlands in North China. With more than 140 lakes, the wetland is 7.k     as the “pearl(珍珠)” of the North China Plain.?
Once built, the area will 8.r     the heavy burden(负担) on Beijing. For example, many 9.c     , universities and scientific research centres will move from Beijing to the area.?
International experts and media also think highly of this new area, saying that it will set an example for developing countries and make this area develop 10.r     , noted Xinhua. I think it will bring more chances to the people of Hebei Province.?

参考答案
A 1.Suddenly 2.caught 3.attention 4.getting 5.person
6.taught 7.themselves 8.safety 9.like 10.avoid
B 1.records 2.published 3.develops 4.himself 5.new
6.sold 7.reason 8.trouble 9.teach 10.mistakes
[主旨大意] 本文是一篇说明文,介绍了《小屁孩日记》的作者Jeff Kinney及这本书的创作过程和受欢迎的原因。
[长难句分析]
1.After years of refining characters and creating jokes, Kinney sold the manuscript that became the Wimpy Kid series in 2006.
分析:After years of refining characters and creating jokes在句中作时间状语,Kinney为整个句子的主语,sold作谓语,the manuscript作宾语,that引导的从句为定语从句,作manuscript的定语。在定语从句中,that作从句的主语,became作谓语,the Wimpy Kid series作宾语,in 2006作时间状语。
句子翻译:经过多年的人物提炼和笑话创作,Kinney卖掉了在2006年成为《小屁孩日记》系列的手稿。
2.One reason kids love Kinney’s books is the main character, Gerg Heffley.
分析:One reason在整个句子中作主语,is作谓语,the main character作宾语。kids love Kinney’s books是省略了引导词that的定语从句,作One reason的定语。定语从句中,kids作从句的主语,love作谓语,Kinney’s books作宾语。
句子翻译:孩子们喜爱《小屁孩日记》系列图书的一个原因是其主要人物,Gerg Heffley。
[生词积累] diary n.日记 everyday life日常生活 cartoon n.卡通 come up with想出;提出 character n. 性格;品质;角色
naughty adj. 淘气的
C 1.as 2.formed 3.growth 4.convenient 5.natural
6.largest 7.known 8.reduce 9.companies 10.rapidly
阅读理解填词(二) 哲理故事+说明介绍+风俗礼仪
A
One day a man saw an old lady on the road.Her car 1.b     down and she needed help.?
The man went up to the old lady and said,“I’m here to help you, ma’am.By the way, my name is Bryan Anderson.”
After he 2.f     the car, the old lady was about to pay him.But Bryan said no.He said that if she really wanted to pay him back, the next time she saw someone who needed help, she could 3.g     that person the help he or she needed.?
A few miles down the road the lady went into a small café.The waitress came over.The lady 4.n     the waitress was nearly eight months pregnant(怀孕的)but she never let it change her attitude when she served her.?
The lady 5.f     her meal and paid with a $100 bill.The waitress went to get the change.When she came back, she found the lady had gone and left a 6.n     on a piece of paper:“You don’t owe me 7.a    .Somebody once helped me the way I’m helping you.If you really want to pay me back, here is what you do: do not let the love 8.e     with you.”?
Under the paper were four more $100 bills.
The waitress was 9.m    .She really needed the money, as the baby would soon 10.a    .Then she called her husband,“Everything will be all right.I love you, Bryan Anderson.” ?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
B [2019·原创]
There are many wetlands(湿地) in China and some of them have become the world’s most important wetlands. The Chinese Yellow Sea Wetlands are 1.a     them. They are in Yancheng, Jiangsu Province. They are 2.h     to many different kinds of birds and animals. The world’s largest Milu Deer Nature Reserve is among them. Many Milu deer are 3.f     there. There are not many red-crowned cranes in the world, but every winter you can see some in the Red-crowned Cranes Nature Reserve in the Yellow Sea Wetlands.?
The temperature in the wetlands is usually neither too high nor too low. There is a lot of 4.r     and sunshine too. They are really good places for wildlife. Offering food and homes to some special kinds of animals and birds is not the only reason 5.w     we need to protect wetlands. Wetlands are important because they also 6.p     floods. But some people want to reduce wetlands to make more space for farms and buildings. This 7.m     there will be less and less space for wildlife.?
8.L     , more and more people are beginning to 9.r     the importance of wetlands and wildlife. Every year, on February 2nd, people hold many 10.a     to tell people more about wetlands.?
C
Today, there are plenty of opportunities to get to know people from other 1.c    .Don’t just stare at your shoes, go and say “Hi”.These icebreakers will help you get through the embarrassing moments:?
British: “Beautiful day, isn’t it?”
The 2.w     in Britain is unpredictable(不可预测的), so, it’s one of the topics the British talk a lot about.And there’s a 3.s     rule about weather conversation: say “Yes”whether you agree with the person’s comment on the weather or not.That’s because the British start a conversation using the weather so that they can find 4.c     ground and move forward.?
French,“Where’d you go 5.o     holiday?”?
To get close to a French student, the safest bet is to ask about his or her 6.l     holiday.French students enjoy a 10- to 15-day holiday every two months.And the French are famous for their conversations over a cup of coffee.Then, all you need to do is to keep your ears 7.o     when the conversation starts.?
American: “What do you like to do on the weekend?”
Young American people like to use weekends to relax and have 8.f    .They go to see movies, visit friends’ houses or go shopping.9.S     “What did/will you do on the weekend?” is a good way to turn the conversation on and get to know more about your new 10.f    .?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?

参考答案
A 1.broke 2.fixed 3.give 4.noticed 5.finished 6.note
7.anything 8.end 9.moved 10.arrive
[主旨大意] 本文为记叙文。讲述了Bryan Anderson帮助了一位车坏在路上需要帮助的女士,并告诉女士用将爱传递下去的方法来回报这份热心,女士在咖啡店格外照顾了怀有身孕的服务员,并让服务员也将爱传递下去,而这个服务员正是Bryan Anderson的妻子。
[长难句分析] He said that if she really wanted to pay him back, the next time she saw someone who needed help, she could give that person the help he or she needed.
分析:在第一个分句中,He作主句的主语,said作谓语,said后为that引导的宾语从句;if意为“如果”,因此宾语从句中首先套着条件状语从句,she作条件状语从句的主语,wanted to pay为谓语,him作宾语。the next time作时间状语,she作主语,saw作谓语,someone作宾语,who引导定语从句且在从句中作主语,needed作谓语,help作宾语。she作主语,could give作谓语,that person和the help为双宾语,后为省略了that的定语从句,he or she为定语从句的主语,needed为谓语,省略了的that在从句中作宾语。
句子翻译:他说,如果她真的想要回报他,下次她看到需要帮助的人时,她可以给他或她需要的帮助。
[生词积累] pay back 报答;偿还 waitress n.女服务员 attitude n.态度 serve v.服务 bill n.钞票;账单;清单
B 1.among 2.homes 3.free 4.rain 5.why 6.prevent
7.means 8.Luckily 9.realize 10.activities
C 1.cultures/countries 2.weather 3.simple 4.common
5.on 6.last 7.open 8.fun 9.So 10.friend
[主旨大意] 本文是一篇说明文,介绍了英国、法国、美国不同的聊天方式。
[长难句分析]
That’s because the British start a conversation using the weather so that they can find common ground and move forward.
分析:that is为主系结构,故because引导表语从句,在表语从句中套了一个由so that引导的目的状语从句。the British作表语从句的主语,start作谓语,a conversation作宾语,using the weather为方式状语。so that引导的目的状语从句中,they作主语,can find和move作谓语,common ground作find的宾语。
句子翻译:英国人用天气开始对话,因为这样他们能找到共同点并让对话继续。
[生词积累] opportunity n.机会 stare at 凝视;盯着
icebreaker n.破冰船;活跃气氛的话 embarrassing adj.使人尴尬的;令人为难的  topic n.话题;主题;题目 comment n.评论;意见 common ground (争论双方的)共同基础;一致之处 bet n.打赌;赌注
阅读理解填词(三) 观点态度+说明介绍+人物故事
A [2018·南京]
As you’ve just found out, opening a book doesn’t require much effort.However, even that would be 1.i     if you spent the night on the streets.?
After you have lain for hours on the cold ground, with only a thin sleeping bag to protect you from rain or ice, your fingers would probably be so numb(麻木的) that you could hardly 2.m     them.You’d most likely spend the day trying to find something to eat and somewhere to shelter from the freezing cold.?
You might be surprised to hear that the number of people sleeping rough(露宿) in London has doubled in the last five years and has 3. i     by 30% across the rest of the country during the last two years.?
Once we bring a homeless person out of the freezing cold, we need your help to give him a 4.w     welcome at St Mungo’s very much.?
Will you please give a Christmas gift of £25, which could 5.p     a homeless person with a St Mungo’s welcome pack? It could have a towel, shampoo, soap(肥皂),so a homeless person can have a hot 6.s     and a proper clean up.The difference you could make won’t end there.You see, welcoming someone into warmth and safety is just the 7.b    .You really could enable someone to change their life for good.?
For Harvey, it was losing his job that led to his becoming homeless.Since Harvey was welcomed into St Mungo’s, he has received 8.t     for his health and so much more.After he took courses in useful life skills, he recently moved into his own flat.?
With your gift, you could help us offer a warm welcome to someone 9.l     Harvey who’s come in from the freezing streets.I’m sure you’ll 10.a     that’s a wonderful present to give at Christmas.I hope you will send £25, or as much as you can, today.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
B [2018·烟台]
The Great Pyramid of Giza is one of the Seven Wonders of the Ancient World.It was 1.b     more than 4,000 years ago in Egypt.It is so 2.p     that millions of tourists from around the world come to visit it every year.?
In Egypt there are over 80 pyramids and the 3.l     one is the Great Pyramid.It 4.l     on the west bank of the Nile.In fact, all the pyramids along the Nile are on the west bank.The ancient Egyptians compared the rising of the sun to the beginning of life and the setting of the sun to the end of life.That is 5.w     their dead bodies were buried(埋葬) on the west bank of the Nile.?
You can 6.h     imagine how huge the Great Pyramid is.It has over 2 million blocks.Some are as heavy as five school buses.7.A     they were heavy, workers were able to put a block into the pyramid every three minutes.?
The workers, Egyptian men and women worked in teams.The teams had different 8.t    .Some dug up the stones.Others moved them.Another team cut the stones.The last group put the stones into the pyramid.There were so many different teams but the pyramid is perfect.No stone is in the 9.w     position.?
But how did the Egyptians move those heavy stones to the top 10.w     any modern machinery(机械)? No one knows for sure.Many things about the Great Pyramid are still a mystery.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
C [2018·扬州]
After crossing the river, Dorothy and her friends came to a poppy flower field, with many other colourful flowers next to it.
“How 1.b    !” Dorothy said.?
“When I have brains, I will probably like them better,” the Scarecrow said.
“If I had a heart, I would love them,”added the Tin Woodman.
“I always liked flowers,”the Lion said.“But there are 2.n     in the forest so bright as these.”?
Soon they found 3.t     in the middle of poppies.It is known that when there are many of these flowers together, their strong smell will make anyone breathing it fall asleep, even sleep forever.But Dorothy didn’t 4.k     this.Soon Dorothy’s eyes grew so 5.h     that she felt she had to sleep.Dorothy fell among the poppies, fast asleep.?
“The smell is 6.k     us all.If we leave her here, she will die,”said the Lion.“I can 7.h     keep my eyes open, and the dog Toto is asleep already.”?
“Run fast and get out of here,”said the Scarecrow to the Lion, “We can carry the little girl, but you are too heavy.”
The Lion ran as fast as possible but he fell asleep 8.b     he was out of the field.Luckily, the Scarecrow and the Tin Woodman were not troubled by the smell.They made a chair with their hands and carried Dorothy 9.t     the flowers to the grass far enough from the poppy field.The Tin Woodman built a truck and pulled the Lion with the Scarecrow.The sweet fresh air 10.w     Dorothy, Toto and the Lion.Soon they continued their journey.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?

参考答案
A 1.impossible 2.move 3.increased 4.warm 5.provide
6.shower 7.beginning 8.treatment 9.like
10.agree/accept
[主旨大意] 本文为说明文,介绍了在伦敦街头无家可归的人的现状,并呼吁大家向这些人提供帮助。
[长难句分析]
1.After you have lain for hours on the cold ground, with only a thin sleeping bag to protect you from rain or ice, your fingers would probably be so numb that you could hardly move them.
分析:after+句子作整个句子的时间状语;with+ n.+动词不定式为with引导的独立主格结构,在此句中表方式,即“使用睡袋保护你”;后为so…that“如此……以至于”引导的结果状语从句,主句中your fingers作主语,would be为系动词,numb作表语;从句中you作主语,could hardly move作谓语,them作宾语。
句子翻译:在冰冷的地面上躺了好几个小时,只有一个薄薄的睡袋保护你不受雨或冰的伤害,你的手指可能会变得很麻木以至于你几乎无法移动它们。
2.You might be surprised to hear that the number of people sleeping rough in London has doubled in the last five years and has increased by 30% across the rest of the country during the last two years.
分析:you作主语,be surprised to hear作谓语,后为that引导的宾语从句,从句中the number of people作主语,sleeping rough in London修饰名词people作后置定语,has doubled作谓语,in the last five years作时间状语,and连接并列句省略相同的主语,has increased by作谓语,30%作宾语,across the rest of the country during the last two years为地点状语和时间状语。
句子翻译:你可能会惊讶地听到,露宿在伦敦的人的数量在过去的五年里翻了一倍,而在过去的两年里这个数量在全国其余地区增长了30%。
3.With your gift, you could help us offer a warm welcome to someone like Harvey who’s come in from the freezing streets.
分析:with+ n.为独立主格,表方式;you作主语,could help作谓语,us作宾语,offer a warm welcome to someone作宾语补足语。后为who引导的定语从句修饰名词someone,从句中who作主语,has come in作谓语,from the freezing streets作地点状语。
句子翻译:有了你的礼物,你可以帮助我们向像Harvey那样从寒冷的街道上来到这里的人表示热烈的欢迎。
[生词积累] sleeping bag n.睡袋 shelter v.躲避、避难
freezing adj.严寒的、冰冻的 homeless adj.无家可归的
shampoo n.洗发精、香波 proper adj.适当的 course n.课程、科目
B 1.built 2.popular 3.largest 4.lies 5.why 6.hardly
7.Although  8.tasks 9.wrong 10.without
[主旨大意] 本文为说明文,介绍了埃及金字塔的建造原理及吉萨大金字塔的宏伟、神秘和壮观。
[长难句分析]
1.That is why their dead bodies were buried on the west bank of the Nile.
分析:that作主语,is为系动词,why引导从句作表语,故本句为表语从句。在从句中,their dead bodies作主语,were buried作谓语,on the west bank of the Nile作地点状语。
句子翻译:这就是为什么他们的尸体被埋在尼罗河的西岸。
2.The workers, Egyptian men and women worked in teams.
分析:the workers作主语,Egyptian men and women为the workers的同位语,worked作谓语,in teams作方式状语。
句子翻译:工人们,埃及的男人和女人们以团队的形式工作。
[生词积累] the Great Pyramid of Giza吉萨大金字塔
Nile n.尼罗河 block n.块 compare to v.把……比作……
dig up 挖出;开垦 mystery n.谜;秘密
C 1.beautiful 2.nothing 3.themselves 4.know 5.heavy
6.killing 7.hardly 8.before 9.through 10.woke
[主旨大意] 本文为记叙文,讲述了Dorothy和朋友们一起来到了一片罂粟花田,却因为罂粟花强烈的味道而昏睡,最后它们互相帮助跑出花田,苏醒并继续踏上旅程的故事。
[长难句分析] It is known that when there are many of these flowers together, their strong smell will make anyone breathing it fall asleep, even sleep forever.
分析:it作句子的主语,is known作谓语,后为that引导的宾语从句,宾语从句中套了一个when引导的时间状语从句。在时间状语从句中,there be句型的主语为many of these flowers,together作状语;时间状语从句的主句中,their strong smell作主语,will make作谓语,anyone作宾语,breathing it修饰名词anyone作后置定语,fall asleep和even sleep forever作宾语补足语。
句子翻译:众所周知,当有很多这样的花在一起的时候,它们浓烈的味道会让任何闻到它的人昏睡,甚至是永远沉睡。
[生词积累] poppy adj.罂粟科的/n.罂粟花 scarecrow n.稻草人 Tin Woodman 铁皮人
阅读理解填词(四) 说明介绍+人物故事+观点态度
A [2019·原创]
Beijing is a city full of bikes, and you can find bikes in almost every street. Recently, there are many new bikes standing on the sidewalk. They are 1.c     sharing bikes.?
Sharing bikes are provided by some 2.c    , such as Ofo and Mobike. Customers need to download the App 3.w     their mobile phones. 4.B     riding a sharing bike, you just scan the QR code(二维码) and the bike can be unlocked. After you finish riding, the only thing to do is to lock the bike. The reason why it gets so 5.p     is that it is convenient, cheap and environmentally friendly.?
First, it helps you to keep 6.a     from the traffic jam, especially during the rush hours. Moreover, you can stop anywhere you like and don’t have to 7.r     it to the station. Second, you just need to pay one yuan for half an 8.h    . If you want to go somewhere not far away, riding a sharing bike costs 9.l     than taking a bus. Besides, bikes don’t cause air pollution and with the help of Information Technology, one bike can be rented(租用)by different people. In other words, people 10.s     one bike to save energy and resources.?
Thanks to technology and inventions, sharing economy will change our life to be easier, healthier and greener.
B [2018·襄阳]
Two weeks ago, on a hot summer afternoon, I was about to cross a little busy road when I noticed an old grandpa with a heavy bag on his back just a few metres from me.He walked painfully and it looked as if his legs had no strength to even 1.c     him.A few minutes later, I realized I’d forgotten to cross the road.And he’d seen me looking at him.?
I loved my grandparents very much.That was why I didn’t 2.f    to smile at the old people whenever I saw them.Now I met this grandpa.I didn’t want to 3.m     the chance, either.He moved slowly to me and handed me a note.There was an address written on it.As it was a long way and anybody would pass out(昏倒) in such weather.I didn’t want him to walk all the way.So I showed him the 4.d     and said he would need a taxi.Hearing this, he shook his head again and again and that made me feel a little 5.d    .?
Then I asked where he came from. He replied 6.w     that he was from the countryside about 10 kilometres away from here and came to visit a relative.I was shocked because he never looked as if he could take even two steps without 7.f    .So without a second thought I called a taxi for him.The grandpa wasn’t 8.r     for the ride, for he had no money.I paid for his 9.j     and asked the driver to drop him at his place safely.?
When I turned to look at the grandpa who said thanks to me with a few drops of happy tears on his face, many unforgettable 10.m    of my grandparents flashed in my mind, making me feel like crying.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
C [2017·丹东改编]
The Internet is educational. Many people think children should be 1.a     to surf the Internet as they wish. In this way, they can look 2.t     different subjects on different kinds of websites according to their 3.o     interest. But in my opinion, children should always be watched while they are surfing the Internet.?
Many websites have information and pictures that children should not see. There are many things children don’t 4.u    . All of these may have some bad influence on children’s 5.d    . Also, it is more dangerous to let children use chat rooms(聊天室) by 6.t    .?
Many parents tell their children not to talk to7.s     on the street, so they should be careful of whom their children talk to on the Internet, too. What’s more, 8.s     in front of a computer for a long time isn’t good for children’s 9.e     , so parents should monitor (监督) the time that children spend on the Internet.?
In a word, children should be kept away from anything that could be bad for them. I really 10.b     that it is necessary for parents to watch their children when they use the Internet.?

参考答案
A 1.called 2.companies 3.with 4.Before 5.popular
6.away 7.return 8.hour 9.less 10.share
B 1.carry 2.forget 3.miss 4.direction(s)
5.disappointed/down 6.weakly 7.falling 8.ready
9.journey 10.memories
[主旨大意] 本文为记叙文,讲述了在炎热的夏天作者遇到一位徒步千里来探亲的老人,这位老人使作者想起了自己的祖父母,作者为这位老人打车、支付车费送其离开的故事。
[长难句分析]
1.I was shocked because he never looked as if he could take even two steps without falling.
分析:I作主语,was为系动词,shocked作表语;because引导原因状语从句,从句中he作主语,looked为系动词,as if引导表语从句;表语从句中,he作主语,could take作谓语,two steps作宾语,without falling作状语。
句子翻译:我非常震惊,因为他看起来就好像走两步就会摔倒一样。
2.When I turned to look at the grandpa who said thanks to me with a few drops of happy tears on his face, many unforgettable memories of my grandparents flashed in my mind, making me feel like crying.
分析:首先when引导时间状语从句,从句中I作主语,turned to look at作谓语,the grandpa作宾语,后为who引导的定语从句修饰名词grandpa。定语从句中,who作主语,said作谓语,thanks to me作宾语,with a few drops of happy tears on his face作状语。主句中,many unforgettable memories of my grandparents作主语,flashed作谓语,in my mind作状语,making me feel like crying作结果状语。
句子翻译:当我转过头看向对我说谢谢的爷爷时,他脸上带着几滴开心的泪水,许多有关我祖父母的难忘的回忆闪过我的脑海,让我想哭。
[生词积累] painfully adv.痛苦地 strength n.力量,力气
relative n.亲戚 unforgettable adj.难忘的 flash v.闪现,闪光
C 1.allowed 2.through 3.own 4.understand
5.development 6.themselves 7.strangers
8.sitting 9.eyes 10.believe
阅读理解填词(五) 人物故事+哲理故事+人物故事
A [2017·天津模拟改编]
It was my first day at school. I 1.f     nervous and scared. I went to all my classes with no friends. It felt like no one cared.?
In the lunch line I met a new friend who wore a hijab(穆斯林女性用的头巾)on 2.h     head, and though I am Jewish(犹太人),we got along 3.w    . I was so happy when she said, “Sit with us at our table.” She pointed to the table next to the door.?
So I 4.a    . I took my tray(餐盘)and was about to walk with her across the floor, 5.w     suddenly someone touched my arm. “Hey, I saw you on the bus,” said a tall girl in a long skirt. “I see your Jewish star necklace. You should sit with us.”?
At that moment I 6.l     around, and found the Spanish only sat with the Spanish, the Hindus only with the Hindus, the Russians always with the Russians, and never the Arabs 7.w     the Jews.?
I saw the reason why wars get started. 8.E     sticks to his or her own kind. The lunchroom was a map of the world. 9.W     was everyone so blind (盲的)??
And so I turned down this girl, and went with the first, and there was no enmity(敌意). I 10.b     a bridge between two worlds when I sat with those different from me.?
B [2019·原创]
A teacher asked her students to play a game. The teacher told each child to 1.b     a bag with a few potatoes. Each potato was given a name of a person that the child hates, so the number of potatoes that a child would put into the bag would depend 2.o     the number of the people the child hates.?
Some children had two potatoes; some children had three and others 3.e     have five potatoes. The teacher told them to carry the bag wherever they go for a week.?
As the days went by, the children began to complain(抱怨)about the terrible 4.s     coming from the rotten(腐烂的)potatoes. And the students with five potatoes also had to carry 5.h     bags. ?
After a week, the teacher 6.a     , “How did you feel?” The children started to complain about the 7.t     they had to go through, when they had to carry the heavy and smelly(难闻的) potatoes everywhere they went. Then the teacher said, “This is the 8.s     situation when you carry your hate for somebody inside your heart. The smell of hate will pollute your heart and you will carry it with you wherever you go. 9.I     you can’t stand(忍受) the smell of rotten potatoes for just one week, can you 10.i     what it is like to have the smell of hate in your heart for your lifetime?”?
C [2017·潍坊改编]
In my life, a person who has influenced me most is my father. He is a model for me. Now I’ll tell you about his story. My father is in his fifties. He never 1.s     or drinks. He has worked in a local factory for years. You will not find anything unusual about him 2.u     you learn more. He works 3.c     all the time, so he is respected by his colleagues. My father has always been kind and helpful. He has fun 4.t     with old people. He gave our TV to a family who could not 5.a     one. He cares for the children who have lost their parents. Whenever he has some money left, he will give it to someone 6.i     need.?
My father has donated blood many times since we 7.m     here. The blood he has donated is much enough to save over 70 lives. He has donated blood cells to people with blood cancer. To my surprise, he has 8.d     to donate his body for medical research after his death.?
When I was a little girl, I could not understand 9.w     my father always seemed to be kinder to others than to his own family and why he thinks of others more than 10.h    . Now I realise that he owns a heart full of love.?

参考答案
A 1.felt 2.her 3.well 4.agreed 5.when 6.looked
7.with 8.Everyone 9.Why 10.built
B 1.bring 2.on 3.even 4.smell 5.heavier 6.asked
7.trouble 8.same/similar 9.If 10.imagine
C 1.smokes 2.until 3.carefully 4.talking 5.afford
6.in 7.moved 8.decided 9.why 10.himself
阅读理解填词(六) 哲理故事+人物故事+寓言故事
A [2018·上海改编]
“Olivia, love is simple.You don’t have to do much to make someone happy.” That was what my mother said to me when I was a child.Over a year ago, I had a chance.My good friend Kaylee told me about her 1.t     to a small town called Gary, and how it was a life-changing experience.I made up my mind to go there myself.?
When I told my parents about the decision, they didn’t 2.a     at first.They said I didn’t know much about the place.They were worried that it was not 3.s     for me to go there.Thankfully, after I explained my plan to them in 4.d    , they said yes.?
When our group arrived in Gary, I noticed how different the town was from where I lived.There were few stores or 5.r     in the town; most had closed.So you would be very 6.l     if you could find a place to buy food or drinks.Houses were built on small hills.Many of them had broken doors or windows.My job was to help the local people to 7.r     houses.The work days were long and hot, but it was really good to see the houses taking on a new look day by day.?
The children there were also 8.d    .They seemed to enjoy every moment in life though they were poor.The smallest things would make these kids happy.I couldn’t find words to describe their 9.j     when they received an ice-cream, a ball or even a kiss.The community was like a big family.They knew each other and were there when someone needed help.?
I am so glad that I had this unforgettable experience.I truly learned the 10.m     of what my mother said.You don’t need to do much to make a difference to others’ lives.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
B
Whenever disasters (灾难) happen, there are plenty of sad stories. But sometimes these stories have surprising endings. Once a hurricane(飓风) hit where Shirley and her parents lived. Their house seemed to be pulled down. They 1.w     out of the house quickly. 2.N     but Shirley noticed Doggy, her pet dog, go missing. At that moment, Shirley’s father got badly hurt when he tried to stop flying sticks(棍棒) 3.f     hitting Shirley. All her family were so busy taking care of her father and 4.g     ready to move away that they had no time to look for Doggy. When they set off a safer 5.p     10 kilometres away from home, Doggy didn’t still show up. Shirley thought she lost her Doggy forever. Several weeks 6.l     , Shirley looked at the photo of Doggy on the desk. How she missed him! It was raining heavily outside.?
7.S     , she heard a loud noise. She was sure it wasn’t the rain. It was a bark. She opened the door quickly and couldn’t 8.b     her eyes. It was Doggy standing and barking in the rain. As soon as he saw Shirley, he ran to her. He looked all 9.w     and weak. How could he find the new house? Where had he been these days? It was a miracle(奇迹).?
People usually say dogs and cats are good at 10.f     their way home by their sense of smell. But that doesn’t explain how Doggy came to the new house.“I wish he could talk,” said Shirley.?
C [2018·咸宁改编]
Once, there was a little grey planet.People living on it hadn’t looked after it well.1.A    they had excellent inventions and spaceships beyond our imagination, they made the planet 2.f    of rubbish and pollution.As a result, there were no plants or animals left.?
One day, a little boy was walking on the 3.p    . When he passed a cave(山洞), he noticed a small 4.f     in it.The flower was sick and almost dying.The boy dug it out carefully with its root and some soil.Then he tried to find somewhere to plant it, but he failed.He looked up in the sky and he found the 5.m    .He thought the flower might grow 6.w     on the moon.So he climbed into a spaceship with the flower and 7.f     to the moon.He grew the flower on the moon and took care of it every day.Soon the flowers spread all over the moon and the moon was 8.c     with red flowers.?
When all the flowers come out, the moon looks 9.r    , like a warming light.If we don’t look 10.a     our earth carefully, the day will come when flowers will only be able to grow on the moon.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?

参考答案
A 1.trip 2.agree 3.safe 4.detail 5.restaurants
6.lucky 7.repair 8.different 9.joy 10.meaning
[主旨大意] 本文主要讲了Olivia在一个小城镇难忘的经历。这次经历让她明白了一点小事就能给他人带来快乐。
[长难句分析] They seemed to enjoy every moment in life though they were poor.
分析:seem to do sth. 似乎做某事;从句是由though引导的让步状语从句。
句意:虽然他们很穷,但是他们似乎享受生活中的每一刻。
[生词积累] community n. 社区,团体 unforgettable adj.难忘的
B 1.went 2.Nobody 3.from 4.getting 5.place 6.later
7.Suddenly 8.believe 9.wet 10.finding
C 1.Although 2.full 3.planet 4.flower 5.moon
6.well/wonderfully 7.flew 8.covered 9.red 10.after
[主旨大意] 本文是一篇寓言故事,通过小男孩救花这件事告诉人们保护环境,爱护地球的重要性。
[长难句分析] If we don’t look after our earth carefully, the day will come when flowers will only be able to grow on the moon.
分析:此句是由if引导的条件状语从句,用了一般现在时,主句the day will come是一般将来时,其后包含了when引导的时间状语从句。look after 照顾,照料;be able to do sth. 能够做某事。
句意:如果我们不细心照看我们的地球,那么花只能在月球上生长的日子就会到来。
[生词积累] invention n. 发明 dig out 掘出,发现
阅读理解填词(七) 幽默故事+学习提高+社会热点
A
One day when Tony was crossing the road, a car hit him. He fell down and 1.b     his arm.?
An ambulance(救护车) soon arrived and 2.t     him to a hospital. A doctor put the arm in a plaster cast(石膏). Tony could not move it at all.?
“You must keep your arm in the cast for six weeks,” the doctor said. “That would give the broken arm a 3.c     to heal(痊愈).” Six weeks later, Tony went 4.b     to the hospital. The doctor cut the cast 5.w     a large saw(锯) and took the arm out of the cast.?
“Can you move your arm, Tony?” he asked. Tony 6.t     to move his arm. At first it was difficult, 7.b     soon he was able to move it a little.?
“Yes, it’s fine,” he said. “Thanks, doctor.” “It will be as good as usual soon,” the doctor said. “Just exercise 8.i     a little.”?
“Will I be able to 9.p     the piano?” Tony asked.?
“Of 10.c     you will,” he said.?
“That is good news,” Tony said. “I couldn’t play it at all before.”
B [2017·随州改编]
Are you facing problems in learning English? If so, the following two ways will help you to learn it more 1.e     and with more fun!?
“I download English songs from the Internet. It has really 2.i     my listening. What’s more, I am happier when I study this way,” said one junior student. Listening to your favourite English songs is actually an effective way. Before you listen, you can read 3.f     and find out what the song is about. While listening, pick some useful words or phrases. A dictionary may also be helpful 4.i     necessary.Watching a movie is another good and 5.i     way. “It is wonderful to watch movies, and it can 6.h     your English a lot!” said a junior three student. “You can also imitate the 7.p     of the actors.” So choose your favourite movie before watching. Then have paper and a pen ready as you may want to write 8.d     useful words or phrases. In this way, you can 9.i     the number of words and know the dialogs better.?
Enjoy using the two ways, and you are sure to learn 10.f     and do better!?
C [2018·齐齐哈尔改编]
We can’t remember clearly since when we started to take our mobile phones to a dinner table.This happens a lot, especially when we eat out.Once 1.d     come, we take out our mobile phones and take photos 2.i     of lifting our chopsticks.Later, we post the photos onto Weibo or WeChat, 3.w     to be “liked”.Then we checked our mobile phones from time to time during the meal, to see 4.w     we get “liked” or not.We just cannot leave our mobile phones for simply a meal.?
Does that sound 5.f     to you? Do you do that often? If not, how do you feel when others do that when they are having dinner with you??
A recent study suggests that 6.w     we are used to doing is not that good.Spending time taking photos of food makes the food less pleasant.So, why not stop taking photos and just enjoy the food ahead of you??
Besides the scientific result, there are also some other bad influences of taking photos of food before meals.After posting the photos onto the Internet, one will be unable to 7.c     himself and check his mobile phone many times.“Does everyone accept my photos? I hope a lot of people like them!” It seems like your mobile phone secretly calls your name all the time, even when you are 8.w     real people.?
So, next time you go out to have dinner, how about not taking photos of food? Let the food be delicious as it is and 9.s     your life with others.Trust me, and it will be a 10.w     time.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?

参考答案
A 1.broke 2.took 3.chance 4.back 5.with 6.tried
7.but 8.it 9.play 10.course
B 1.easily 2.improved 3.first 4.if 5.interesting
6.help 7.pronunciation 8.down 9.increase 10.faster
C 1.dishes 2.instead 3.waiting 4.whether 5.familiar
6.what 7.control 8.with 9.share 10.wonderful
[主旨大意] 本文主要讲述了现在常见的社会现象——吃饭前用手机给 “菜品”拍照,并上传网络,时不时看手机来确定别人会不会喜欢,有多少人点赞。专家认为这种行为一方面会让食物变得不那么好吃;另一方面总看手机会忽视身边的人。专家呼吁,让食物美味如初,享受与眼前人的相聚时刻。
[长难句分析]
1.A recent study suggests that what we are used to doing is not that good.
分析:suggest在这里是“表明,暗示”的意思,后接宾语从句,宾语从句中what we are used to doing为主语,is not为系动词,that good为表语。句意:最近的研究表明我们习惯于做的事并不好。
2.It seems like your mobile phone secretly calls your name all the time, even when you are with real people.
分析:seem like 后加宾语从句,省略that; your mobile phone作主语,calls为谓语动词,your name 为宾语,all the time作状语;when引导时间状语从句。句意:就好像你的手机一直在偷偷地叫你的名字,即使是在你和真人在一起时。
[生词积累] scientific adj. 科学的
阅读理解填词(八) 传统文化+观点态度+幽默故事
A [2018·黄冈改编]
Each different part of China has its own special forms of traditional art.These usually try to show the things 1.t     are important in life, such as love, beauty and family.The most common things, from paper to clay to bamboo, are turned into objects of beauty.?
2.A     to Chinese history, sky lanterns were first used by Zhuge Kongming.He sent them out to ask for help when in trouble.Today, sky lanterns are used at festivals and other celebrations.They are made of bamboo and 3.c     with paper.When the lanterns are lit, they slowly rise into the air like small hot-air balloons for all to see.They are seen as bright symbol of 4.h     and good wishes.?
Paper cutting has been 5.a     for over 1,500 years.Paper cutting sounds very easy 6.b     it can be difficult to do.The paper, usually red, is folded before it is cut with scissors.The most common pictures are flowers, animals, and things about Chinese history.During the Spring Festival, they are put on windows, doors and walls as 7.s     of wishes for good luck and a happy new year.?
Chinese clay art is famous because the clay pieces are so small but they look very real.The pieces are usually cute children or lively characters from a Chinese fairy tale or historical story.The pieces are 8.c     shaped by hand from a very special kind of clay and then allowed to air-dry.After 9.d    , they are fired at a very high heat.They are then polished and painted.It takes several weeks to complete everything.These small pieces of clay art 10.s     the love that all Chinese people have for life and beauty.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
B
Our eating 1.h     are very important for good health and a strong body.There are times when most of us like eating sweets and ice-cream. They are not bad for us if we eat them at the end of a 2.m    .If we eat them 3.b     a meal, they may take away our appetite(食欲).It’s 4.i     for us to eat our meals at regular time each day.?
When we 5.f     worried or excited, we may not want to eat.A long time ago, in England, some judges often decided 6.w     a man was telling the truth by giving him some dry bread.If the man could not swallow(吞) the bread, it 7.m     that he wasn’t telling the truth. ?
8.T     this seems strange and foolish, they thought it was a good way of 9.f     out truth.A man who is worried about something has 10.d     in swallowing anything dry because he loses his appetite.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
C [2018·莱芜]
An old lady went into the building of a bank one day, carrying a large bag of money.She asked to speak with the president of the bank.
“How can I help you?” the bank president asked.She replied, “I would like to open a savings account(存款账户).” She placed the bag of 1.m     on his desk.The president was surprised to see this, so he asked her, “Madam, how did you make this money?” The old lady 2.r    .“I make bets(赌注).” Surprised, the president then asked, “What kind of bets?” The old woman said, “Well, for example, I’ll bet you 5,000,000 yuan that your tongue will become square by 10 o’clock tomorrow morning.” “What?” the president asked.He then smiled and said, “You’ve got yourself a bet!” and shook her hand 3.h    .The old lady said, “Okay.May I bring my lawyer with me tomorrow 4.a     a witness(见证者)?” “Sure!” the president confidently answered.?
The next morning, at 10,the old lady showed 5.u     with her lawyer at the president’s office.She asked the president to 6.o     his mouth so they could all see.The old lady looked closely at his tongue and then asked 7.i     she could touch it.?
“Well, 5,000,000 yuan is a lot of money.I guess it’s OK.” the president said.At this moment, he saw that the lawyer was hitting his head 8.a     the wall.The president asked, “What is the 9.m    with your lawyer?” The old lady answered, “I bet him 10,000,000 yuan that I would 10.t     the tongue of the president of this bank at 10 am today.”?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?

参考答案
A 1.that 2.According 3.covered 4.happiness 5.around
6.but 7.symbols 8.carefully 9.drying 10.show
[主旨大意] 本文是一篇说明文,主要介绍了三种中国传统艺术形式:灯笼、剪纸和中国陶土。
[长难句分析] The paper, usually red, is folded before it is cut with scissors.
分析:主句是the paper is folded,此处usually red是插入语,主句后是由before引导的时间状语从句。
句意:纸,通常是红色的,在用剪刀剪之前通常要经过折叠。
[生词积累] bamboo n. 竹子 sky lantern 孔明灯
B 1.habits 2.meal 3.before 4.important 5.feel
6.whether 7.meant 8.Though 9.finding 10.difficulty
[主旨大意] 本文讲述了饮食习惯的重要性,以及英国法官通过人是否对食物有食欲来判断他是否说谎。
[长难句分析]
1.There are times when most of us like eating sweets and ice-cream.
分析:time表示“次;回;时代”时为可数名词,表示“时间”时为不可数名词,该句中when引导定语从句。
句意:有时候我们大多数人都喜欢吃甜食和冰激凌。
2.If the man could not swallow the bread,it meant that he wasn’t telling the truth.
分析:该句包含if引导的条件状语从句,meant后接宾语从句。
句意:如果这个人不能吃下面包,意味着他没有说实话。
3.A man who is worried about something has difficulty in swallowing anything dry because he loses his appetite.
分析:该句中who引导定语从句,because引导原因状语从句,have difficulty in doing something做某事有困难。
句意:焦虑一些事情的人在吃干燥的食物时有困难,是因为他失去了食欲。
[生词积累] judge n.法官 dry adj.干燥的 foolish adj.愚蠢的 appetite n.食欲 swallow v.吞
C 1.money 2.replied 3.happily 4.as 5.up 6.open
7.if 8.against 9.matter 10.touch
[主旨大意] 本文主要讲述了一位妇人跟银行行长打赌500万说,行长的舌头第二天早上会变成正方形的,第二天妇人带了律师当见证人,为了能看清,妇人让行长张开嘴巴并触碰了他的舌头,原来妇人和律师打赌1000万,她可以触碰到行长的舌头,最后算过来妇人还是赢了500万。
[长难句分析] I bet him 10,000,000 yuan that I would touch the tongue of the president of this bank at 10 am today.
分析: 此处bet是动词,意为“打赌”,其后为宾语从句,would touch是谓语动词。句意:我和他打赌今天上午十点可以触碰到这家银行的行长的舌头,赌注为1000万元。
[生词积累] bet n. 赌注; v. 打赌 square adj. 正方形的
阅读理解填词(九) 技术发明+社会热点+人物介绍
A [2018·镇江一模]
If you visit Beijing, the Palace Museum is a must-see. But even 1.t     you get in, you might see crowds of people, which makes it hard to get a 2.c     look at the exhibits.3.L    , the museum has designed a series of apps, where people can have cultural relics(文物) at the fingertips.?
Apple’s App Store made a 4.l     of three apps from the Palace Museum as the most imaginative, creative and attractive apps of 2015 made in China.The Palace Museum 5.p     users with new information on cultural relics every day.The Qing Emperor’s Wardrobe shows high-quality pictures of clothes in ancient China.Users can learn much 6.k    , including the traditional hand-painted patterns as well as the process flow diagram(流程图) and so on.Especially with the help of a 3-D fashion model, it gives a person the feelings of intuition and vividness. And Han Xizai’s Night Feast is based on classic ancient paintings.It 7.d     the singing and dancing scene at the official’s Han Xizai’s home.?
Han Xizai’s Night Feast has taken the top spot 8.a     the three.It was even named the best app of 2015 in China.The painting shows the lifestyle of the ruling class(统治阶层) at that time.Users can get a general 9.i     of Han’s house and take a look at the people and clothes within the app by 10.t     the screen.?
Don’t you think it’s amazing?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
B
The TV show, Readers, has recently become popular.Different people are invited to read 1.a     on the stage and tell the moving stories behind them.They are given a chance to read everything, 2.l     poems, books and letters.?
Many people are fans of the show and begin to 3.e     reading aloud at home.?
Now the show gives people a special place to read across China.It is a reading pavilion(朗读亭).People of all ages have 4.c     and read in the pavilion in the cities like Shanghai,Hangzhou and Xi’an.There is a microphone in it and it 5.r     people’s voices.Everyone can read 6.w     they like for three minutes in the pavilion.The show will later pick some of the readers and invite 7.t     to read on TV.“Reading should be just like 8.s     and talking”, said Dong Qing, the host of the show.“We can express our deep 9.f    through reading aloud.” This might be the main reason why Readers has become one of the 10.g     TV shows these days.?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?
C
He is the first premier(总理) of the People’s Republic of China.But he had only 5,100 yuan in savings at the end of his life.He had no children.But billions of Chinese regard 1.t     as his children.?
This year is the 113rd anniversary(周年) of Premier Zhou Enlai’s birth.People hold all kinds of activities in 2.m     of this great man.?
Zhou was born in a middle-class family in Jiangsu Province.As he 3.g     up,he saw how foreign countries bullied(欺负) the Chinese.At the age of 12,Zhou made up his 4.m     to study for the rise of China.After that, he gave 5.e     to his country.?
In 1949, Zhou was premier of the country with the most people.Though he was a top leader, he continued to lead a 6.s     life and saved every fen to help his people.?
“Premier Zhou worked 18 hours a day dealing 7.w     all kinds of business around China.It was very 8.c     to see him eat just a bowl of noodles as a meal and sleep in a wooden chair in his office,” said Guo Jiading, a former(以前的) government official.?
Officials close to him still 9.r     his old clothes and suitcase.They say he never left a single grain(饭粒) of rice at a meal.“The premier was 10.s     with himself.But he often used his own money to help others,” said his former secretary Zhao Wei.“He is a person who gave all his love to his people and they loved him in return.”?
主旨大意:?
长难句分析:?
生词积累:?

参考答案
A 1.though 2.close 3.Luckily 4.list
5.provides 6.knowledge 7.describes 8.among
9.introduction/idea 10.touching
[主旨大意] 本文介绍了故宫博物院的app,给人们介绍最新的文化遗产信息。
[长难句分析]
1.But even though you get in, you might see crowds of people, which makes it hard to get a close look at the exhibits.
分析:该句中含有一个even though引导的让步状语从句,和which引导的非限制性定语从句,定语从句中又含有it 作形式宾语,to do不定式作真正宾语的句子。
句意:即使你进去,看到的也可能是大量的人群,这使得近距离观看展品很困难。
2.Luckily,the museum has designed a series of apps, where people can have culture relics at the fingertips.
分析:该句中含有一个where引导的定语从句。at the fingers触手可得。
句意:幸运的是,博物馆设计了一系列的app,人们在手指的触摸下就可以看到文化遗产。
[生词积累] Palace Museum 故宫博物院 at the fingertips 触手可得  relic n.遗产 quality n.质量;品质 ancient adj. 古老的  pattern n.模板;样式 process n.过程 spot n.地点;位置
B 1.aloud 2.like 3.enjoy 4.come 5.records
6.whatever 7.them 8.singing 9.feelings 10.greatest
[主旨大意] 本文主要讲述了《朗读者》这个节目带来的影响——使人们更加热爱阅读了,并且很多城市还建立了“朗读亭”,为老百姓搭建了阅读的平台。
[长难句分析]
1.Everyone can read whatever they like for three minutes in the pavilion.
分析:read后接宾语从句whatever they like,宾语从句中whatever作like的宾语。
句意:每个人都可以在朗读亭读三分钟他们所喜欢的任何东西。
2.This might be the main reason why Readers has become one of the greatest TV shows these days.
分析:reason后接定语从句,one of 后接形容词最高级和名词复数。
句意:这可能是最近《朗读者》成为最好的电视节目之一的主要原因。
[生词积累] stage n. 舞台;驿站;阶段 pavilion n. 亭,阁
pick v. 挑选;采摘 express v. 表达
C 1.themselves 2.memory 3.grew 4.mind
5.everything 6.simple 7.with 8.common 9.remember
10.strict
[主旨大意] 本文讲述了周恩来总理一生为人民服务的故事。
[长难句分析]
1.Though he was a top leader, he continued to lead a simple life and saved every fen to help his people.
分析:该句为though引导的让步状语从句,lead a…life过着……的生活。
句意:尽管他是高级领导人,但是他依旧过着简朴的生活,节约每一分钱去帮助人民。
2.He is a person who gave all his love to his people and they loved him in return.
分析:该句是一个who引导的定语从句,in return作为回报。
句意:他是一个把所有爱都给人民的人,作为回报人民也都爱他。
[生词积累] regard…as 把……看作 in memory of 纪念
official n.官员 secretary n.秘书
阅读理解填词(十) 人物介绍+环境保护+学习提高
A [必修1教材改编]
Nelson Mandela, a modern hero, was 1.b     near Transkei which is one of the poorest places in South Africa on July 18th, in 1918. When he was 19 years old, he entered university, but he didn’t complete his law degree 2.u     1940 and became a black lawyer to whom many poor black people went for 3.a     on their legal problems. He was always 4.h     them, for which they were very thankful. In 1944, he formed ANC Youth League(非国大青年联盟). In 1952, law office was 5.s     up to help the Blacks but closed by government later because he attacked(抨击) anti-black laws. As a 6.r     , he was sentenced to (被判决) five years’ hard labour. Then ANC began to blow up government buildings and in 1964, he was put into prison(监狱) for life on Robben Island for being one of the ANC 7.l    . Twenty-seven years’ life in prison couldn’t stop him from 8.f     for rights for the Blacks in a peaceful way. The next year, he became president of ANC. In 1993, he 9.w     the Nobel Peace Prize for working all his life for equal rights(平等权利) for the Blacks. From 1994 to 1999, he was the president of South Africa. People were very sad because of his 10.d     on December 5th, 2013.?
B [必修1教材改编]
Strange things were happening in the countryside of north-east Hebei. For three days the water in the village wells 1.r     and fell. Farmers noticed that the well walls had deep cracks(裂缝) in them. Fish jumped out of their ponds. At about 3:00 am on July 28, 1976, some people saw bright lights in the sky. The sound of planes could be 2.h     outside the city of Tangshan even when no planes were in the sky. In the city, the water pipes(管子) in some buildings cracked and broke. But the one million people of the city, who thought little of these events, were 3.a     as usual that night.?
At 3:42 am everything began to shake. It seemed as if the world were at an end! One of the 4.g     earthquakes of the 20th century had begun. It was felt in Beijing, which is more than two 5.h     kilometres away. In fifteen terrible 6.s     a large city lay in ruins. Two thirds of people7.d     or were injured during the earthquake. The number of people who were 8.s     injured or killed reached more than 400,000.?
All hope was not lost. Soon after the quakes, the army sent 150,000 soldiers to Tangshan to help rescue the people. Hundreds of thousands of people were 9.h    . Workers built shelters(避难所) for survivors(幸存者) whose homes had been destroyed. Fresh water was taken to the city 10.b     train, truck and plane. Slowly, the city began to breathe again.?
C [必修1教材改编]
What is standard(标准) English? Is it 1.s     in Britain, the USA, Canada, Australia, India and New Zealand? Believe it or not, there is no such thing as standard English. This is because in the early days of radio, those who 2.r     the news were expected to speak excellent English. However, on TV and the radio you will hear 3.d     in the way people speak.?
When people use words and expressions different from “standard language”, it is called a dialect(方言). American English has many dialects, 4.e     the midwestern, southern, African American and Spanish dialects. Even in some parts of the USA, two people from neighbouring towns speak a little differently. American English has so many dialects because people have 5.c     from all over the world.?
Geography also plays a 6.r     in making dialects. Some people who live in the mountains of the eastern USA speak with an older kind of English dialect. When Americans moved from one place to 7.a    , they took their dialects with them. So people from the mountains in the south-eastern USA speak with almost the same dialect 8.a     people in the north-western USA. The USA is a large country 9.w     many different dialects are spoken.?
10.A     many Americans move a lot, they still recognise and understand each other’s dialects.?

参考答案
A 1.born 2.until 3.advice 4.helping 5.set 6.result
7.leaders 8.fighting 9.won 10.death
B 1.rose 2.heard 3.asleep 4.greatest 5.hundred 
6.seconds 7.died 8.seriously 9.helped 10.by
C 1.spoken 2.reported 3.differences 4.especially
5.come 6.role 7.another 8.as 9.where 10.Although
阅读选择拔高练(一) 人物故事+校园生活
A
The moment when three warm-hearted teenage girls spent their pocket money on food and a warm blanket(毯子) for a homeless man has got much attention after it was caught on camera.
Natasha, Danielle and Chloe were all 13 years old.They came from English Martyrs School.They were enjoying a meal at Pizza Hut(必胜客) in Hartelepool when they saw the man outside the nearby cinema.
The girls hurried to a shop and used their pocket money to buy some food, water and a warm blanket for the homeless man.Then they provided the man with the supplies and the remaining change and Danielle caught the act on camera.
They hoped that video would encourage their friends to do something similar, but since they posted the moving video on Facebook, it has gone viral(病毒性的) with over 50,000 views.Natasha said, “We put it on Facebook to try to get more people to do things like that.It is amazing.We didn’t think it would get so much attention.”
The man told the girls how he had ended up on the streets.Chole said, “He said he gave up his job to come here to be with his girlfriend, but they had broken up(分手) and he was trying to get back to his home.”
Natasha said, “He said he couldn’t thank us enough and he hoped everything would be good to us in our life.”
Natasha’s mum said, “I think they’re amazing.Not many kids would do what they have done.I’m proud of them all.”
“Their act of generosity(慷慨) shocked me.And I’m sure that has made a great difference on everyone,” one of the net users said.
1.The homeless man was     when the three girls saw him.?
A.at Pizza Hut
B.at his home
C.outside the nearby cinema
D.outside the English Martyrs School
2.What does the underlined word “supplies” refer to?
A.The nice meal.
B.Their pocket money.
C.The remaining change.
D.Food, water and a blanket.
3.The three girls posted video on Facebook to     .?
A.get more attention
B.receive an amazing influence
C.raise money for the homeless man
D.ask more people to help the homeless
4.What was the homeless man trying to do?
A.He was trying to return home.
B.He was trying to thank the three girls.
C.He was trying to be with his girlfriend.
D.He was trying to encourage people to help him.
5.Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A.The three girls’ acts moved many net users.
B.Natasha’s mum took pride in the three girls.
C.Many people volunteered to help the homeless.
D.The homeless man wished the three girls good luck.
B
Psychology and the Good Life is a new course at Yale.About 300 people had signed up a few days after it was opened.Within three days, the figure had more than doubled.After three more days, about 1,200 students, or nearly 1/4 of Yale undergraduates took the course.
The course is taught by Laurie Santos.She is a 42-year-old psychology professor.She tries to teach students how to lead a happier, more satisfying life in twice-weekly lectures.
“Students want to change, to be happier and change the culture here at school,” Dr.Santos said.“There are 1/4 students at Yale taking the course.And if we see good habits, things like students showing more thanks, putting off things less, increasing social connections, we’re actually seeding change in the school’s culture.”
Dr.Santos supposed that Yale students are interested in the class because they have to put their happiness on the second place to enter the university in high school and have harmful life habits.That has led to “the mental health crises”. A 2013 report by the Yale College Council found that more than half of undergraduates looked for mental health care from the university when they are in Yale.
“In fact, a lot of us are anxious, stressed, unhappy, numb(麻木的),” said Alannah Maynez, a freshman taking the course.“Such a class has caused interest to students.That shows students are tired of numbing both positive(积极的) and negative(消极的) emotions in order to pay attention to their work, the next step, the next achievement.”
“Students have requested that Yale offer a course on positive psychology for long,” said Woo-Kyoung Ahn, director of undergraduates studies in psychology.She said she was “blown away” because of Dr.Santos’s suggestion for the class.?
Dr.Ahn expected that many students would choose the class, but none supposed it could be so large.With 1,182 undergraduates, Psychology and the Good Life has become the most popular course in Yale’s 316-year history.
1.How many students in Yale have chosen to take Psychology and the Good Life in over 10 days?
A.300. B.600. C.900. D.1,200.
2.Laurie Santos opened Psychology and the Good Life to     .?
A.make herself popular among students
B.cause students’ interest in psychology
C.help students think happiness first
D.lead students a happier and more satisfying life
3.Which habit doesn’t Dr.Santos want students to develop through Psychology and the Good Life?
A.Showing more thanks.
B.Putting off things more.
C.Knowing more school culture.
D.Increasing social connections.
4.The underlined words “blown away” may mean “    ”.?
A.angry B.uneasy C.glad D.sad
5.What does the passage mainly tell us?
A.Psychology and the Good Life is popular at Yale.
B.Dr.Santos teaches Psychology and the Good Life twice a week.
C.Dr.Ahn was surprised to see so many students choose the new course.
D.Dr.Santos has seen the students’ harmful habits after they entered Yale.

参考答案
A [主旨大意] 本文是一篇记叙文,主要介绍了三个女孩儿帮助无家可归的男士的善举被拍成视频,传到了“脸书”上后,获得了极大的关注,受到了人们的赞赏。
1.C  细节理解题。根据第二段第三句“They were enjoying a meal at Pizza Hut in Hartelepool when they saw the man outside the nearby cinema.”可知,三个女孩儿看到无家可归的男士时,他在附近的电影院外面。故选C。
2.D  词义猜测题。根据第三段“The girls hurried to a shop and used their pocket money to buy some food, water and a warm blanket for the homeless man.” 可知,这里的supplies指的就是女孩儿们给男士买的食物、水和温暖的毛毯。故选D。
3.D  细节理解题。根据第四段“They hoped that video would encourage their friends to do something similar…”和“…‘We put it on Facebook to try to get more people to do things like that.’”可知,三个女孩儿把视频传到Facebook上是为了鼓励更多的人帮助那些无家可归的人。故选D。
4.A  细节理解题。根据第五段“‘…but they had broken up and he was trying to get back to his home.’”可知,这位无家可归的男士想要回家。故选A。
5.C  推理判断题。通读全文可知,文章并没有提到许多人自愿帮助无家可归的人。故选C。
B [主旨大意] 本文是一片说明文,主要介绍了耶鲁大学新开设的课程——心理学与美好生活。在此课程开设后引起了学生们极大的兴趣。目前有1182名本科生选修,成为耶鲁大学最受欢迎的课程。出现这种现象是因为学生厌倦了“中学时为了把注意力放在学业上、放在下一个任务和下一个成就上而麻木自己的情绪”的状态。
1.D  细节理解题。根据第一段二、三、四句“About 300 people had signed up a few days after it was opened.Within three days, the figure had more than doubled.After three more days, about 1,200 students, or nearly 1/4 of Yale undergraduates took the course.”可知,心理学与美好生活这门课程在开设几天后,注册人数达到了300人左右。三天之内,这个数字翻了一番多。又过了三天,约有1200名学生,也就是近四分之一的耶鲁本科生选了这门课。故选D。
2.D  细节理解题。根据第二段“She tries to teach students how to lead a happier, more satisfying life in twice-weekly lectures.” 可知,她试图通过每周两次的课程指导学生们如何过上更快乐、更满意的生活。故选D。
3.B  细节理解题。根据第三段“There are 1/4 students at Yale taking the course.And if we see good habits, things like students showing more thanks, putting off things less, increasing social connections, we’re actually seeding change in the school’s culture.”可知,因为有四分之一的耶鲁学生选了这门课,如果学生们能因此养成好习惯,比如更懂得感恩、减少拖延、增加社交联系,那么“我们”实际上是在为改变校园文化播下希望的种子。B项不是开设这门课程的目的。故选B。
4.C  词义猜测题。根据第六段第一句“‘Students have requested that Yale offer a course on positive psychology for long,’ said Woo-Kyoung Ahn, director of students studies in psychology.’”可知,本科生心理研究主任Woo-Kyoung Ahn表示,长期以来,学生们一直要求耶鲁开设一门积极心理学课程,因此在知道Laurie Santos教授开设这门课程时,她应该是高兴的。故选C。
5.A  主旨大意题。通读全文可知,本文主要告诉我们心理学与美好生活这一课程在耶鲁很受欢迎。故选A。
阅读选择拔高练(二) 说明介绍+人物故事
A
We may know that there are four basic periods for human beings to pass through when you enter and live in another country.This process(变化过程)helps you deal with culture shock(文化冲击).
Culture shock begins with the “honeymoon period”.This is the time when you first arrive in a place where everything about the new culture is strange and exciting.You see new things, hear new sounds and language, eat new kinds of food.This period can last for quite a long time because you feel very happy.
Unluckily, the second period can be more difficult.After you have got used to your new life, you can become very tired and begin to miss your motherland, your family, your friends, your pets and so on.All the little problems in life seem to be much bigger and more worrying when you face them in a foreign country.This period can be very difficult and lead to moving backwards quickly.
The third period is called the “adjustment(调整) period”.This is when you begin to realize that things are not so bad in the new country.Your sense of humour usually becomes stronger and you realize you are becoming stronger by learning to take care of yourself in the new place.Things are still difficult, but you are now a survivor.
The fourth period can be called “at ease at last”.Now you feel quite comfortable in your new place.You can deal with most problems that you have.You may still have problems with language, but you know you are strong enough to deal with them.At this time, you may feel a little uncomfortable if you go back to your motherland.
1.According to the passage, culture shock usually happens when you     .?
A.get married to a foreigner
B.live in a big city
C.go to live in a foreign country
D.meet foreigners in your motherland
2.During the first period of the process, you feel     .?
A.sad and lonely B.happy and excited
C.angry but strong D.easy but uncomfortable
3.You will find that you are a survivor in     .?
A.the 1st period B.the 2nd period
C.the 3rd period D.the 4th period
4.The fourth period can be regarded as a period of being    .?
A.relaxing B.worrying
C.tiring D.adjustable
5.We can conclude from the passage that     .?
A.living in another country is fun
B.it’s boring to live in another country
C.knowing about culture shock is hard
D.it’s not easy to deal with culture shock
B
Last July, my 12-year-old car died on California’s Santa Ana Freeway.It was an hour before sunset, and I was 25 miles from home.I couldn’t reach anyone to pick me up, so I decided to take a bus.Not knowing the routes, I figured I’d just head east.
A bus pulled up, and I asked the driver how far she was going.“Four more lights,” she said.There was another bus I could take from there.This clearly was going to be a long night.
She dropped me off at the end of her route and told me which bus to look for.After waiting 30 minutes, I began to think about a very expensive taxi ride home.Then a bus pulled up.There was no lighted number above its windshield(挡风玻璃).It was out of service.But the door opened, and I was surprised to find that it was the same driver.
“I just can’t leave you here,” she said.“This isn’t the nicest place.I’ll give you a ride home.”
“You’ll drive me home in the bus?” I asked, surprised.
“No, I’ll take you in my car,” she said.
“It’s a long way,” I protested.
“Come on,” she said. “I have nothing else to do.”
As we drove from the station in her car, she began telling me a story.A few days earlier, her brother had run out of gas.A good Samaritan picked him up, took him to a service station and then went back to his car.“I’m just passing the favour along,” she said.
When I offered her money as a thank-you, she wouldn’t hear of it.“That wouldn’t make it a favour,” she said. “Just do something nice for somebody.Pass it along.”
1.Why did the writer say that he would have a long night?
A.He wondered how long he had to wait for the next bus.
B.No driver would give him a ride.
C.He didn’t know the routes.
D.He perhaps would have to take a taxi.
2.Judging from its context, the place where the writer waited for the second bus was     .?
A.very quiet and peaceful
B.dark without street lights
C.neither clean nor beautiful
D.a little unsafe
3.Why did the writer change his mind after waiting for 30 minutes at the end of the route?
A.No bus would come at the time.
B.A taxi ride would be more comfortable.
C.He became impatient and a bit worried.
D.He didn’t know the driver would return.
4.The bus driver drove the writer home later because     .?
A.she happened to go in the same direction
B.she wanted to do something good for other people
C.her brother told her to do so
D.she wanted to earn more money
5.The bus driver hoped that the writer     .?
A.would do as she did
B.would keep her in memory
C.would give the money to others
D.would do her a favour

参考答案
A [主旨大意] 本文是一篇说明文,主要从四个阶段介绍了文化冲击的适应过程。
1.C 推理判断题。根据短文的第一段内容 “…human beings to pass through when you enter and live in another country.This process helps you deal with culture shock.”可知,当人们到国外居住时,可能会遇到文化冲击。故选C。
2.B 细节理解题。根据短文第二段可知,当你刚来到一个国家的时候,你会发现那里所有的东西都是奇怪的,令人兴奋的,你会感到非常开心。故选B。
3.C 细节理解题。根据文章第四段中 “Things are still difficult, but you are now a survivor.” 可知,在第三个阶段,待在一个新的国家并不是那么糟糕,虽然事情依然很困难,但是你能坚持下来。故选C。
4.A 细节理解题。根据短文最后一段对第四阶段的介绍可知,在这个阶段,你已经适应了待在国外, “Now you feel quite comfortable in your new place.”因此这个阶段是一个感到放松和舒服的阶段。故选A。
5.D 推理判断题。由短文的开头可知,作者分别向我们介绍了适应文化冲击的四个阶段,这四个阶段要花很长时间,在这之后我们才能真正适应国外的生活。由此推断出对付文化冲击是很不容易的。故选D。
B [主旨大意] 本文是一篇记叙文,主要讲述作者的车在高速公路上出现了故障,但是遇到了一位好心公交车司机帮助他,将他送回家。这位司机并不是为了钱,只是想帮助他人,同时她也希望作者可以将帮助别人这种好事传递下去。
1.A 推理判断题。 根据 “There was another bus I could take from there.”可知,作者在等另一辆公交车,但不知道要等多长时间。故选A。
2.D 推理判断题。根据 “This isn’t the nicest place.”可知,这个地方不是很安全。故选D。
3.C 推理判断题。根据 “After waiting 30 minutes, I began to think about a very expensive taxi ride home.”可知,作者在这里等了很久都不见有车来,因此他应该是着急了,所以有乘出租车回家的想法。故选C。
4.B 细节理解题。根据倒数第二段最后一句“I’m just passing the favour along…”可知,这位好心司机帮助作者是因为她想要做好事。故选B。
5.A 细节理解题。 根据文章最后一句 “Just do something nice for somebody.Pass it along.”可知,这位司机希望作者像她一样继续做好事。故选A。
阅读选择拔高练(三) 社会活动+哲理故事
A
Perhaps your childhood piano lessons made you never want to play the piano again.Perhaps a piano is too expensive for you to afford.Now, thanks to a programme in Sydney called “Play Me, I’m Yours”, people are able to play the piano in public places for free.They share beautiful music, and the programme also helps them communicate with each other.
Thirty pianos have been placed in different parts of the city, including in several parks, at a bus stop and on some streets.The pianos have the logo “Play Me, I’m Yours” on them.People are invited to play music or sing songs with the pianos, no matter what level of ability they have.Lots of people have been attracted to the programme and stopped to watch or play the pianos.
“Play Me, I’m Yours” is a part of the Sydney festival.It is a project of the British artist, Luke Jerram.He wants to help people in the city connect with each other.He thinks that so many people are sitting in front of computers and busy with their work all hours, and they almost have no chance to enjoy music.So the purpose of the project is to help them relax and make new friends.
The programme “Play Me, I’m Yours” has also reached England and Brazil(巴西).It was warmly welcomed there.But its greatest success seems to come at the Sydney festival.“It’s a chance for people to be creative, connect with strangers and just have some fun,” Jerram said.
1.According to the first sentence of the passage, your childhood piano lessons may be     .?
A.boring B.valuable
C.interesting D.meaningful
2.Thirty pianos are placed in parts of the city except     .?
A.in parks B.at a bus stop
C.on streets D.in a school
3.The aim of the project is to help people     .?
A.sing songs B.play the piano for free
C.relax and make friends D.enjoy beautiful music
4.     countries have had the programme.?
A.Two B.Three C.Four D.Five
5.Which can be the best title of the passage?
A.Beautiful Music
B.A British Artist, Luke Jerram
C.The Sydney Festival
D.A Programme “Play Me, I’m Yours”
B
A long time ago, there was a seed and because he was only a seed, nobody noticed him.Thus, feeling inferior(低等的), the seed gave no importance to his existence(存在).
Then one day, a wind picked him up and threw him on an open field in the sun.Later, he was given rain.
Years later he saw a traveller sitting by his side.“Thank God for this.I really need some rest,” he heard the traveller say.
“What are you talking about?” the seed quickly asked.He thought the man was making fun of him.No one ever spoke to him like that.
“Who just spoke?” the shocked man asked.“It is me.A seed.”
“A seed?” The man looked at the big tree.“Are you joking? You are not a seed.You are a big tree!”
“Really?” “Yes! Why else do you think people come here?” “What do they come here for?”
“To feel your shade! Don’t tell me you didn’t know you had grown over time.”
A moment passed before the traveller’s words brought him pride.
The seed thought and smiled for the first time in his life.The years of torture(折磨) by the sun and the rain finally helped him grow up.
“Oh! That means I’m not a little seed any more! I was actually born to make people feel comfortable.Wow! That great!”
1.The seed didn’t realize the importance of his existence because     .?
A.nobody looked after him
B.he was thrown into the open air
C.he was such a small seed
D.he didn’t believe in himself
2.The traveller sat by the seed’s side to     .?
A.escape from the rain
B.thank God for offering him a tree
C.have a rest and enjoy the shade
D.talk with the big tree
3.How did the seed feel after hearing the traveller’s words at last?
A.Sad. B.Proud.
C.Funny. D.Sorry.
4.The author’s purpose of writing the passage is to     .?
A.tell us a very interesting story
B.praise the seed for his strength
C.teach us a lesson: Don’t laugh at others
D.tell us that we should never lose hope
5.Where does the passage most probably come from?
A.A history book. B.A science book.
C.A storybook. D.A novel.

参考答案
A [主旨大意] 本文是一篇说明文,主要介绍了一个“弹奏我,我就是你的”这个项目,人们可以在公共场所免费弹奏钢琴,分享音乐,这个项目旨在帮助人们放松和交朋友。
1.A 细节理解题。根据文章第一句 “Perhaps your childhood piano lessons made you never want to play the piano again.”可知,孩子们不想再上钢琴课,显然是因为它太无聊了。boring 无聊的;valuable 有价值的;interesting 有趣的;meaningful 有意义的。故选A。
2.D 细节理解题。根据第二段 “Thirty pianos have been placed in different parts of the city, including in several parks, at a bus stop and on some streets.”,可知,三十架钢琴已被放置在不同的地方,包括一些公园,车站和一些街道。故选D。
3.C 细节理解题。根据第三段最后一句 “So the purpose of the project is to help them relax and make new friends.” 这个项目的目的是帮助人们放松和交朋友。故选C。
4.B 细节理解题。根据最后一段“The programme ‘Play Me,I’m Yours’ has also reached England and Brazil.”可知,这个项目在英国和巴西被运用。并根据 “But its greatest success seems to come at the Sydney Festival.” 但是最大的成功是来自于悉尼的节日里,这里提到三个地名。故选B。
5.D 标题选择题。根据第一段 “Now, thanks to a programme in Sydney called ‘Play Me, I’m Yours’…”及整篇文章讲 “Play Me, I’m Yours” 这个项目,可知D项最符合。
B [主旨大意] 本文是一篇记叙文,讲述了一颗没有自信的种子在被风刮到开阔的地方后,经过阳光和雨水的洗礼之后,长成了大树,直到听了旅行者的话后才有了信心。
1.D 细节理解题。根据文中第一段中“Thus, feeling inferior, the seed gave no importance to his existence.”可知,此处表示种子本身对自己就没有自信。故选D。
2.C 细节理解题。根据文中旅行者的话 “I really need some rest,…” 和 “To feel your shade.” 可知选C。
3.B 细节理解题。根据文中最后一段 “I was actually born to make people feel comfortable.Wow! That great!”可以感受到种子的自豪感。故选B。
4.D 写作意图题。这个故事告诉我们任何时候都不要对自己失去信心。故选D。
5.C 文章出处题。纵观全文,文章用讲故事的形式来说明道理,所以文章应该出自故事书。故选C。
阅读选择拔高练(四) 科普知识+情感表达
A
Everyone knows that chickens lay eggs.Most people know that all the other birds do as well.But have you ever thought about other animals that lay eggs? They include bees, snakes and some sea animals.
When a mother lays eggs, many more babies can be born at once or in a few days, because there is very little development inside the parent.Animals that do not lay eggs often have fewer babies.Animals lay many eggs because other animals may eat the babies.However, even though some of their babies are eaten, they will still have some more to continue their family.
Some animals that lay eggs do not take care of their young.Turtles come onto the beach and dig holes.Then they put their eggs in the sand and leave.A turtle mother can lay as many as 150 eggs.When the babies come out of the eggs, they must find their own way to the ocean.They must learn how to live on their own.Many young turtles get eaten by other animals.
Most eggs have an outside shell that keeps the growing animal inside safe.The egg shell also keeps the young animal from drying out.After the animal is fully developed, it comes out of the egg.
The animal grows bigger and bigger.Then it can have its own young.
1.Which animals lay eggs?
①Snakes.②Turtles.③Camels.④Bees.⑤Chickens.
A.①③④⑤ B.①②③⑤
C.①②④⑤ D.②③④⑤
2.Why do animals lay many eggs?
A.Because other animals may eat their babies.
B.Because they use their eggs for food.
C.Because they want to have fewer babies.
D.Because they want to eat their babies.
3.What do we know about turtles?
A.They don’t look after their babies.
B.Baby turtles hate their mothers.
C.Other animals can’t eat turtle babies.
D.Turtle babies can’t take care of themselves.
4.Egg shells can be used to     .?
A.make eggs more beautiful
B.make eggs more tasty
C.let the young animals dry
D.protect the young animals
5.The passage is probably from     .?
A.a newspaper
B.a science book
C.a sports magazine
D.a storybook
B
When William Stidger taught at Boston University, he once thought about the people that he hadn’t thanked in his life.They taught him, encouraged him or cared a lot about him.
One was a teacher.She once taught William geography.So he wrote a letter of thanks to her.
He got the teacher’s letter later.It began, “My dear Willie”.He was very happy.Now over 50, he didn’t think someone would call him “Willie”.Here is that letter:
My dear Willie,
I cannot tell you how much your letter means to me.I’m in my eighties, living alone in a small room and cooking my own meals.You will be interested to know that I taught in school for 50 years and yours is the first letter of appreciation(感激) I ever got.It came on a cold morning but it made me feel very warm.

William cried when he read the letter.She was one of the people that William hadn’t thanked in his past.She helped him to believe in himself.He would never forget her.
There are some people we should always remember, because they helped to shape our life.William Stidger found a way to show his appreciation—he wrote them letters.
Who are some of the people that you need to thank in your past? It may not be too late to say “Thanks”.
1.Who did William write a letter to?
A.His teacher. B.His parents.
C.A neighbor. D.A friend.
2.When William wrote the letter, he was     .?
A.quite old B.quite young
C.in his fifties D.retired
3.Why did William write to his geography teacher?
A.He got her first letter of appreciation.
B.His teacher encouraged him to be active.
C.He wanted to make friends with his teacher.
D.His teacher helped him to believe in himself.
4.What can we learn about William’s teacher?
A.She was over 80.
B.She lived with her children.
C.She taught geography for 40 years.
D.She did everything well.
5.How did William show his appreciation to the people he needed to thank?
A.He called them. B.He visited them.
C.He sent them gifts. D.He wrote them letters.

参考答案
A [主旨大意] 本文是一篇科普知识类说明文,讲述一些产蛋动物产卵的方式及原因以及卵宝宝的生长方式和蛋壳的作用。特别介绍了乌龟产下卵宝宝后是不照顾它们的,这些宝宝要靠自己的能力生存。
1.C 细节理解题。根据文中第一段 “They include bees, snakes and some sea animals.”和下文介绍的turtles,可知①②④⑤都属于产卵动物,而骆驼不下蛋。故选C。
2.A 细节理解题。根据文中第二段 “Animals lay many eggs because other animals may eat the babies.”可知动物之所以产很多卵是因为其他动物可能吃掉它们的孩子。故选A。
3.A 推理判断题。根据第三段对乌龟产卵的介绍 “When the babies come out of the eggs, they must find their own way to the ocean.They must learn how to live on their own.”可以推断出乌龟妈妈不照顾它们的孩子,它们的孩子必须学会如何自己生活。故选A。
4.D 细节理解题。 根据第四段第一句中“Most eggs have an outside shell that keeps the growing animal inside safe.”可知壳是用来保护幼小动物的。故选D。
5.B 文章出处题。根据第一段内容可知文章主要介绍了一些产蛋动物的产卵方式及原因,因此文章来自一本科学类知识书。故选B。
B [主旨大意] 本文是一篇记叙文,主要讲述了William Stidger用书信的方式对帮助过他的人表示感激,也告诉我们要对过去需要感谢的人说谢谢,说谢谢永远都不会晚。
1.A 细节理解题。根据文中第二段内容可知,威廉写信给他曾经的地理老师表示感谢。故选A。
2.C 细节理解题。根据第三段中“Now over 50, he didn’t think someone would call him ‘Willie’.”可知,威廉已经超过50岁。故选C。
3.D 细节理解题。根据文中“She helped him to believe in himself.”可知,老师帮助他让他相信自己。故选D。
4.A 细节理解题。根据老师回信的内容 “I’m in my eighties,living alone…I taught in school for 50 years…”可知选A。
5.D 细节理解题。根据文中倒数第二段中 “William Stidger found a way to show his appreciation—he wrote them letters.” 可知,威廉找到了用书信这一新的方式来表示感谢。故选D。
阅读选择拔高练(五) 情感表达+哲理故事
A
Respect(尊重) is something often given to strangers, like politeness, but many people often forget to use it at home.Showing respect for family members needs more thoughts.
Show politeness.If politeness is good for strangers, it’s good for home use as well.Remember to say “please” and “thank you”, “hello” and “goodbye”, “good morning” and “good evening”.These are basic rules of etiquette, which can show your respect for family members when they are used in communication with them.
Defend your family members.There’s no need to go out and cause trouble to protect your family.But when you’re in public, watch what you say about your family members.When you face criticism(批评) from others, defend your family.After all, their bad habits have a bad effect on you too.
Give them space to grow up.Respect sometimes requires you to mind your own business, even at home.For example, respect your sister’s choice of her boyfriend, even when you don’t agree, by allowing her to make her own decisions and being there to support her when they don’t have a happy ending.Skip the “I-told-you-so” out of respect for your sister and your family connection.
Keep communication.You don’t have to agree with your family members to show them respect.Even though you don’t agree with it, remember to respect a family member by continuing to communicate with that person.Once you have stated your own opinion, though, you may want to avoid the disagreeable subject.
1.The underlined word “Skip” in the fourth paragraph may mean “    ”.?
A.略过 B.跳跃 C.改变 D.移动
2.Which of the following shows your respect to your family members?
A.Make decisions for your sister.
B.Protect your family in spite of making trouble.
C.Always agree with what they say.
D.Say “hello” or “thank you” to them.
3.What should you do if you disagree with your family members?
A.Keep communicating but avoid unpleasant subjects.
B.Stop talking to them.
C.Never discuss with them again.
D.Change your own opinion.
4.What would be the best title of the passage?
A.Why Should You Respect Family Members
B.How Should You Defend Family Members
C.How Should You Respect Family Members
D.Why Should You Respect Family Member’s Choices
5.This article is probably taken from     .?
A.a science magazine B.a movie review
C.an advertisement D.a newspaper
B
A group of graduates, quite successful in their businesses, got together to visit their old college teacher.Conversation soon turned into complaints about stress in work and life.
Offering his students coffee, the teacher went to the kitchen and returned with a large pot of coffee and different kinds of cups—porcelain(陶瓷的), plastic, glass, some plain-looking, some expensive, some extremely beautiful—telling them to help themselves to the coffee.
When all the students had a cup of coffee in hand, the teacher said, “If you noticed, all the nice-looking expensive cups were taken up, leaving behind the plain and cheap ones.While it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the source of your problems and stress come from.”
“Be sure that the cup itself adds no quality to the coffee.In most situations it is just more expensive and in some situations it even hides what we drink.What all of you really wanted was coffee, not the cup, but you went for the best cups.And then you began watching each other’s cups.”
“Now consider this: life is the coffee; the job, money and position(地位) in society are the cups.They are just tools to contain(容纳) life, and the type of cup we have does not mean anything, nor change the quality of life we live.Sometimes, by concentrating only on the cup, we fail to enjoy the coffee.”
“The happiest people don’t have the best of everything.They just make the best of everything.”
1.The successful graduates got together to     .?
A.complain about their stress in life and work
B.express their thanks to their respected teacher
C.discuss something about their common interests
D.remember the happy days when they had been students
2.What does the underlined word “plain” mean in the passage?
A.Strange. B.Ugly.
C.Pretty. D.Silly.
3.The teacher brought in different kinds of cups because     .?
A.he was richer than his students
B.he was interested in collecting cups
C.there were too many people drinking coffee
D.the cups would play an important part in his talk
4.The problems and stress in work and life came from     .?
A.choosing the best of everything
B.failing to tell which was useful
C.not knowing how to make good use of what one had
D.too many people hoping to share the same thing
5.From the passage we know that     .?
A.those who are the happiest always have the best of everything
B.those who never have the best of anything are the happiest
C.those who can make the best of everything are the happiest
D.no one can be the happiest

参考答案
A [主旨大意] 本文是一篇关于人情世故的说明文,主要讲述了尊重在家庭中的重要性,并提出了一些建议。
1.A 词义猜测题。根据上文中 “…by allowing her to make her own decisions and being there to support her when they don’t have a happy ending.”可知当他们没有一个圆满的结局时,允许她自己做决定,并且支持她。结合下文中“Skip the‘I-told-you-so’ out of respect for your sister and your family connection.” 可知出于对姐姐和家人的尊重,最好略过说“我告诉过你”。故选A。
2.D 细节理解题。根据第二段“Remember to say ‘please’ and ‘thank you’, ‘hello’ and ‘goodbye’, ‘good morning’ and ‘good evening’.”可知向家人表示尊重你可以说“你好”,“谢谢”,“再见”等。故选D。
3.A 细节理解题。 根据最后一段 “You don’t have to agree you’re your family…remember to respect a family member by continuing to communicate with that person.”可知即使你不同意家人的意见,也要记住通过继续与那个人沟通来尊重一个家庭成员。故选A。
4.C 标题选择题。根据整篇文章内容及第一段内容可知,文章主要讲述了怎样尊重家庭成员。故选C。
5.D 文章出处题。文章内容是讲述了在家庭中怎样互相尊重,并给出了一些建议,A:科学杂志;B:电影评论;C:一则广告,这些都不符合,只能是报纸。故选D。
B [主旨大意] 本文是一篇记叙文,主要讲述了一位教授用杯子和咖啡的关系告诉他的学生要真正享受生活,不要总是抱怨工作和生活中的压力。最快乐的人不是每件事物都拥有最好的,他们只是每件事都尽力去做。
1.B 细节理解题。根据第一段中“…got together to visit their old college teacher.” 可知,他们一起去拜访他们尊敬的老师。故选B。
2.B 词义猜测题。根据plain所在句子中“…all the nice-looking expensive cups were taken up, leaving behind the plain and cheap ones.” 可知,好看昂贵的杯子都被拿走了,剩下的是丑陋便宜的杯子,此处plain与expensive相对,A奇怪的;B丑的;C好的;D愚蠢的。故选B。
3.D 推理判断题。根据文中倒数第二段中老师说的内容可知,他将金钱和地位比作杯子,所以杯子在对话中是很重要的一部分,以此来让学生们明白要享受生活而不要受额外压力的影响这一道理。故选D。
4.A 细节理解题。根据文中第三段最后一句“‘While it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the place which your problems and stress come from.’”可知问题和压力是因为你想要最好的。故选A。
5.C 推理判断题。 根据文中最后一段“The happiest people don’t have the best of everything.They just make the best of everything.”可知,最快乐的人不需要拥有最好的东西,他们只是每件事都尽力去做。故选C。
阅读选择拔高练(六) 观点态度+科技创新
A
The teenage years can be hard, and it’s very normal to feel sad or get angry sometimes.But if these feelings don’t go away or become so strong that you can’t deal with them, you may be suffering from depression(抑郁症).Depression is not your fault, and you didn’t do anything to cause it.However, you do have some control over feelings better.The first step is asking for help.
Talk to your parents about depression.It may seem that your parents aren’t able to help, especially if they are always blame(责备) you or getting angry about your behaviour.It’s true that parents hate to see their kids hurt.They may feel upset because they don’t understand what is going on with you or know how to help.
If your parents have difficulty in taking care of you because of their own problems, find another adult you trust, such as a relative, teacher or coach.If you truly don’t have anyone to talk to, there are many hot lines, services and support groups that can help.
Anyway, talk to someone, especially if you are having any thoughts of harming yourself or others.Asking for help is the bravest thing you can do and the first step on your way to feeling better.
It can be hard to open up about how you’re feeling—especially when you’re feeling upset, hopeless, ashamed(羞愧的) or worthless.It’s important to remember that many people fight with feelings like these at one time or another.It doesn’t mean you’re weak or not good.Accepting your feelings and opening up about them with someone you trust will help you feel less alone.
No matter what it feels like, people love and care about you, and if you have the courage to talk about your depression, it will be resolved.Some people think that talking about sad feelings will make them worse, but the opposite is almost always true.It is very helpful to share your worries with someone who will listen and care.They don’t need to be able to “fix” you.They just need to be good listeners.
1.According to the passage, teenagers become depressed(抑郁的)     .?
A.if they argue with their parents
B.if they feel sad or get angry strongly
C.if they can’t get along with their classmates
D.if they are stressed about their study too much
2.What do the parents actually want to know when they blame their children or are angry with them?
A.If they can make their children feel less alone.
B.When their children want to ask them for help.
C.Who helps their children deal with the depression.
D.What is going on with their children or how to help them.
3.The bravest thing is to     when a teenager feel depressed.?
A.ask for help
B.face different people
C.open up his or her feeling
D.be a good listener
4.The underlined word “fix” may mean “    ” in Chinese.?
A.安装 B.固定 C.治好 D.修理
5.What is the passage mainly about?
A.How can teenagers deal with their depression?
B.How can teenagers look for people they trust?
C.Who should teenagers share their depression with?
D.Who should teenagers ask for help to solve their depression?
B
In order to make drivers keep their hands on the wheel and their eyes on the road, a new Japanese smart-phone app offers free coffee to drivers who don’t check their phones for at least 100 kilometres.
In the last 13 years, there were 443,691 traffic accidents in a town of Japan, and 50,101 deaths happened because of using smartphones while driving.So a Japanese company invented a new app which could give drivers some awards if they didn’t check their phones while driving.By doing this, it can greatly reduce the number of traffic accidents.
Toyota(丰田) Motor Corporation, Komeda Co Ltd and KDDI Corporation have worked together to create this driving app.It uses the phone’s gyro(陀螺仪) sensor to sense the tilt(倾斜) of the cars.And it can use GPS to figure out the number of kilometres a driver has travelled with the smartphone facing down.?
When the app finds that the smartphone has not been used for at least 100 kilometres, it will reward the driver with a cup of iced coffee.The reward can be earned for every 100 kilometres without checking the phone.
Toyota says that this is the first smartphone app that can help solve the problems of driving safety.This app has been used since September 20th, 2016, and it is available for both iOS and Android systems.Up to now, it has only worked in Japan.
1.Lots of traffic accidents have happened in Japan because the drivers     while driving.?
A.drink coffee B.talk with others
C.listen to music D.use their smartphones
2.The smartphone app is made to     .?
A.reward the drivers
B.make sure traffic safety
C.check the driving speed
D.improve air pollution
3.     has the same meaning as the underlined words “figure out”.?
A.Find out B.Work out
C.Try out D.Give out
4.The drivers can get     as a award if they drive safely for at least 100 kilometres.?
A.a box of beer B.a glass of milk
C.a bottle of water D.a cup of iced coffee
5.Which is WRONG about the new app according to the passage?
A.The smartphone app can be used only in Japan forever.
B.The smartphone app can sense the tilt of the cars.
C.Three companies worked together to create this driving app.
D.IOS and Android systems can use the smartphone app.

参考答案
A [主旨大意] 本文是一篇说明文,主要介绍了当青少年遇到自己无法解决的难题时,就会产生抑郁的情绪,并提出了处理这种情绪的办法——寻求帮助。
1.B  细节理解题。根据第一段第二句“But if these feelings don’t go away or become so strong that you can’t deal with them, you may be suffering from depression.”可知,如果这些感觉(难过或生气)没有消失,或者变得如此强烈,以至于青少年无法处理,他们可能会患上抑郁症。故选B。
2.D  细节理解题。根据第二段第二句“…they are always blame you or getting angry about your behaviour.”和最后一句“They may feel upset because they don’t understand what is going on with you or know how to help.” 可知,他们可能会因为不了解他们的孩子发生了什么或者不知道如何帮助孩子而责备孩子或生孩子的气。故选D。
3.A  细节理解题。根据第四段第二句“Asking for help is the bravest thing you can do and the first step on your way to feeling better.”可知,寻求帮助是青少年所能做的最勇敢的事情,也是获得更好感觉的第一步。故选A。
4.C  词义猜测题。根据上一句“It is very helpful to share your worries with someone who will listen and care.”可知和那些愿意倾听和关心的人分享你的忧虑是非常有帮助的。他们不需要“治好”你,只需成为好的倾听者。故选C。
5.A  主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了青少年应如何处理他们的抑郁。故选A。
B [主旨大意] 本文是一篇说明文,讲述了在日本某城镇,因司机在开车途中使用手机已经多次引发严重的交通事故。为了解决这一问题,一家日本公司联合其他几家公司开发了一款软件。该软件会在司机开车途中检测司机是否总是看手机,然后决定是否为该司机提供免费的咖啡作为奖励。
1.D  细节理解题。根据第二段第一句“In the last 13 years, there were 443,691 traffic accidents in a town of Japan, and 50,101 deaths happened because of using smartphones while drivers are driving.”可知,日本某城镇多次发生车祸是因为司机开车时使用智能手机。故选D。
2.B  细节理解题。根据最后一段第一句“Toyota says that this is the first smartphone app that can help solve the problems of driving safety.” 可知,丰田等公司开发这款软件是为了帮助解决驾驶安全问题。故选B。
3.B  词义猜测题。由宾语“the number of kilometres a driver has travelled with the smartphone facing down”可推知,figure out 的意思是“计算出”。故选B。
4.D  细节理解题。根据第四段第一句“When the app finds that the smartphone has not been used for at least 100 kilometres, it will reward the driver with a cup of iced coffee.”可知,当应用程序发现智能手机至少有100公里没有被使用时,它将奖励司机一杯冰咖啡。故选D。
5.A  推理判断题。根据最后一段最后一句“Up to now, it has only worked in Japan.”可知,到目前为止,它只在日本起作用,而不是永远只在日本使用。A项叙述错误。故选A。