2019年中考英语二轮题型专练:阅读理解(选择类短文补全)(含答案)

文档属性

名称 2019年中考英语二轮题型专练:阅读理解(选择类短文补全)(含答案)
格式 zip
文件大小 1.4MB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2019-05-05 21:57:53

图片预览

文档简介








中小学教育资源及组卷应用平台


2019中考英语题型选练:选择类短文补全对话(一)及解析
第一部分
A
(2019北京选练)海淀二模
话题:体育健康





阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
It is learnt from the experiences that kids get much more than just keeping fit when they play sports. Many people think that sports will waste time, and kids will not concentrate on their studies. 1 . Exercise improves memory, learning and concentration, which can give active kids an advantage in classrooms.
2 . They start learning the importance of working together. 3 , and how much one should struggle (努力) to reach that goal. Playing sports builds confidence and a positive attitude within kids.
4 , and help them to be more social. This practice makes them mentally and physically strong, which keeps their mind healthy. Martial arts (武术) can teach kids patience. 5 , and it makes them stronger mentally.
A.?Children?also?learn?from?sports?how?to?set?a?goal?in?life? B.?However,?kids?who?play?sports?do?better?in?school? C.?Swimming?can?make?their?shoulders?very?strong? D. Children who play sports learn more about team work E.?Besides,?sports?help?kids?to?make?new?friends?
答案:B D A E C

B
(2018中考选练)
World Sleep Day, on 21st March, was created to bring attention to the growing number of sleeping problems. Sleep is a natural part of human life, but many people in the modern world don't realize it's importance. 1._____
In 2012, scientists at the University of Athens in Greece did a survey of over 35,000 people in 10 countries around the world, including China, Belgium and South Africa. Among the people, 24 percent said that they did not sleep well, 31.6 percent were diagnosed (诊断) with insomnia(失眠). In addition, 30.7 percent of them have visited doctors for help with sleep problems and 11.6 percent said that they felt very sleepy during the day.
The survey found that many people suffer the effects of poor quality sleep. They can't fall asleep and often wake up in the middle of the night. 2._____ Besides, noise pollution and light pollution also affect sleep and cause poor quality sleep. The survey also found that large numbers of people find it hard to sleep at night. 3._____ If this happens for a long time, the risk of gaining weight and having a heart attack may increase.
4._____ First, you should have regular sleep habits. Try to go to bed and wake up around the same time each day. You also need to make your bedroom a cool, dark, quiet place to sleep so that heat, light and noise do not disturb(打扰) you. At night, you should also avoid things that contain caffeine, such as chocolate, coffee, tea and many soft drinks, as caffeine may keep you from sleeping.
Getting a good night's sleep is important for everyone. 5._____

A. As a result, sleep problems are quite common. B. And then, they may stay awake till the next morning. C. The short-term effects of this are tiredness and trouble concentrating. D. There are many things you can do to improve the quality of your sleep. E. By following these advice, you can rest better at night and work better during the day. F. The main reasons of the problems are pressure from school or work and a fast pace of life.

【参考答案】1--5: AFCDE

C
(2017·绥化)
Today,an increasing number of people are always looking at their mobile phones with their heads down. These people are called “Heads?down Tribe”(低头族). 1.__C__?Heads?down tribe members now can be seen everywhere.
2.__E__.Also more and more interesting and strange facts happen to the “Heads?down Tribe”.Let's have a look at an interesting TV report. A man in America kept using his mobile phone on his way home. As a result,he ran into a big lost bear on the street. When he lifted his eyes from the phone,3.__A__.Another fact is that we can often see people in the restaurant eating face to face but looking at their own mobile phones.4.__G__. Some of them even have fun communicating with others on the phone.
Mobile phones are helpful and necessary tools for modern life .Are mobile phones good or bad?5.__F__.Let's be “healthy” users and try to be the “Heads?up Tribe”.
A.he was so scared that he turned around and ran away as quickly as possible
B.Are you a heads?up tribe member
C.Are you a heads?down tribe member
D.You may use mobile phones as often as possible
E.Using mobile phones may cause accidents and even cost a lot of money
F.It depends on how people use them
G.It's strange that they don't talk to the ones who sit opposite to them during the meal

A
(2019北京选练)朝阳二模
话题:故事与诗歌
阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选
项中有一项为多余选项。
A?group?of?frogs?were?traveling?through?the?woods,?and?two?of?them?fell?into?a?deep?hole.?When?the?other?frogs?saw?how?deep?the?hole?was,?they?told?the?two?frogs?that?they?were?hopeless?to?be?alive.?But?the?two?frogs?didn‘t?believe?it.???1???.?The?other?frogs?kept?telling?them?to?stop?and?wait?for?their?death.? 2 .?Soon?he?died.?????
The?other?frog?continued?to?jump?as?hard?as?he?could.?Once?again,?the?crowd?of?frogs?shouted?at?him?and?told?him?to?stop?and?just?wait?to?die.???3????.?
When he got out, the other frogs said, “ Didn’t you hear us?” The frog explained to them that he was deaf. 4 .
The?story?teaches?us?two?lessons.???5???.?An?encouraging?word?to?someone?who?is?down can?cheer?him?up?and?help?him?make?it?through?difficulties.?Secondly,?a?destructive?(消极的)?word?to?someone?who?is?down?can?make?him?give?up?and?die.?So?be?careful?of?what?you?say.?
Speak?life?to?those?who?cross?your?path.?It?is?sometimes?hard?to?understand?that?an?encouraging?word?can?go?such?a?long?way.?It?is?great?for?a?person?to?take?the?time?to?encourage?another.?
A.?Finally,?one?of?the?two?frogs?gave?up?and?fell?down?? B.?But?he?jumped?even?harder?and?finally?he?made?it??? C.?Firstly,?there?is?power?of?life?and?death?in?the?tongue?? D.?So?he?thought?they?were?encouraging?him?at?that?time? E.?They?tried?to?jump?up?out?of?the?hole?with?their?efforts
答案:E A B D C

B
(2018中考选练)
Some doctors use magic, some use needles(针) and others use pills(药片). Who are they?
Among the Indians of North America the "medicine man" was a very important person. He could cure illness, and he could speak to the spirits — the supernatural that controlled the world.
The Indians believed that bad spirits made people ill. 1._____ Many people were cured because they thought that the spirits were helping them. But really these people cured themselves. 2._____
The medicine men were often successful for another reason, too. They knew about plants that really can cure illness. 3._____
4._____ This method is called acupuncture(针灸). The doctor, studies the sick person carefully. Then he puts needles into that person's body at the right places for his illness 5._____ At first, doctors in the West thought that this just another kind of music. Recently, however, they have found out that it is possible to cure many illnesses like this because the needles help themselves to produce its own "medicines”. In this way the body cures itself.

A. Sometimes your own mind is the best doctor for you. B. Chinese doctors believe that they can control the body's natural forces in this way. C. For more than five thousand years Chinese doctors have used needles to fight illnesses. D. They even killed the livestock(家畜)and donated them to these spirits in order to get protection from them. E. A lot of modern medicines are made from plants that were used by medicine men hundreds of years ago. F. So, when people were ill, the medicine man tried to help them by using magic——he spoke to the good spirits and asked for their help.

【参考答案】1--5:FAECB

C
(2017·福建)
Teenage life—better now,or in the past?
Does this situation sound familiar(熟悉)?
You are complaining(抱怨) to your parents about something. Maybe your computer isn't powerful enough to play the latest games.1.__C__ Then you hear…
“When I was your age,there weren't any computers or video games. And I didn't get a bike until I was sixteen. And it was second?hand.2.__A__”
So,is it really true that life is better for teenagers now?It is certainly true that many teenagers have got more things nowadays.3.__B__ So parents have got more money to spend on each child. And many things are cheaper than they were when our parents were children.
4.__E__ Forty years ago,no one could imagine a world with tiny computers and amazing smartphones. And now these things are necessary—we can't imagine living without them!
However,technology often means we spend more time at home. And often it's just us,with our computer or television. Teenagers don't do enough exercise.5.__D__ And,although young people still get on well with their friends,some people think teenagers today don't have so many social activities as they did in the past.
What do you think?How is teenage life better these days?
A.And it was too big for me.
B.A typical family is smaller now.
C.Or your friends' bikes are better than yours.
D.So they aren't as healthy as they were in the past.
E.Technology is probably the greatest change in our life.


第二部分
A
(2019北京选练)丰台二模
话题:科普知识与现代技术
阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Before the invention of the postage stamp, it was difficult to send a letter to another country. The sender paid for the letter to travel in his or her own country. 1 If a letter crossed several countries, the problem was worse.
Rowland Hill, a British teacher, had the idea of postage stamp with glue on the back. The British post office made the first stamps in 1840. There were the Penny Black and the Two Pence Blue. A person bought a stamp and put it on a letter. 2 When people received letters, they didn’t have to pay anything. 3 .
Postage stamps became popular in Great Britain immediately. Other countries started making their own postage stamps very quickly. But some countries didn’t want to accept letters with stamps from others. 4 Each country in the UPU agreed to accept letters with prepaid postage from other members. And now almost every country in the world is a member of this organization.
5
Today post offices in every country sell beautiful stamps. Collecting stamps is one of the most popular hobbies in the world, and every stamp collector knows about the Penny Black and the Two pence Blue.
A. The post office delivered the letter. B. It takes care of any international mail problem. C. The postage was prepaid D. Then the person in the other country paid for the rest of the trip. E. Finally, in 1874, a German organized the Universal Postal Union (UPU).

答案:D A C E B

B
(2018中考选练)
English has become a popular language all over the world. So which country, not including English-speaking countries, speaks English best? 1._____
Swedish language education company EF published their 2016 English Proficiency Index(熟练指数) this month. 2._____ The rankings are based on English reading and listening test results of 950,000 people from 72 countries and areas.
According to the index, the English proficiency in China is still low, ranking 39th.
Out of the whole country, people in Shanghai are the best English speakers. 3._____ Hong Kong and Beijing follow Shanghai as China's next best English-speaking cities.
"Shanghai and Beijing rank high because they are international cities,” EF senior manager Christopher McCormick said. "However, across China, proficiency in English is different from east to west."
4.______ However, the teaching of English in some areas is not very good. For example, according to the news online, there are seven primary schools in Shetianqiao town in Hunan, but only one English teacher. Many students still learn English by just memorization. Sebastian Magnusson, an officer at the Swedish embassy(大使馆) in Beijing, gave some advice. Swedish people speak English well and Magnusson himself is also mastered in Chinese. He said in TV programs, movies and even computer games could be learning tools. " 5._____ What matters most is to use what you’ve learned," Magnusson said.

A. And where does China rank? B. Do not learn it from just textbooks. C. They speak better English than Italians and French. D. There are actually some great English learners in China. E. China has 400 million English learners, reported China Daily. F. The Netherlands ranked first, followed by Denmark and Sweden.

【参考答案】1--5: AFCEB

C
(2015·贵阳)
Body language is one of the most powerful means of communication. 1.__C__ People around the world show all kinds of feelings, wishes and attitudes that they might never speak aloud.
The most universal facial expression is the smile. People usually smile to show happiness and make people feel comfortable. But sometimes it doesn't always mean that we are truly happy, however, smile around the world can be false, hiding other feelings like anger, fear or worry. 2.__B__ However, the general purpose of smiling is to show good feelings.
From the time we are babies, we show unhappiness or anger by frowning. 3.__F__ Making a fist and shaking it almost means that someone is angry and threatening another person.
There are many ways around the world to show agreement,but nodding the head up and down is used for agreement almost worldwide. 4.__A__
How about showing that I am bored? Looking away from people will make me appear to be uninterested. However, if I turn toward and look at someone or something, people from almost every culture will think that I am interested. If I roll my eyes and turn my head away, I most likely do not believe what I'm hearing or don't like it.
Be respectful to people is subjective, based on each culture. But in general it is probably not a good idea to give a hug to a boss or teacher. 5.__E__ With so many cultural differences between people,it is great to have some similarities in body language. We can often be wrong about each other. So it is an amazing thing that we understand each other as well as we do.
A.Most people also understand that shaking the head from side to side means disagreement or refusal.
B.There are unhappy smiles, such as when someone “loses face” and smiles to hide it.
C.It is often even more powerful than spoken language.
D.People around the world show their feelings in quite different ways.
E.Standing at a little distance with open hands will show that I am willing to listen.
F.In most places around the world, frowning and turning one's back to someone shows anger.

A
(2019北京选练)顺义二模
话题:学校活动
阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
?You?have?been?thinking?about?it?all?week.?It?kept?you?awake?last?night.?Now,?as?you?walk?to?the?front?of?the?class,?your?throat?is?dry?and?your?stomach?feels?funny.???1???.?However,?by?making?a?few?small?preparations?and?rehearsing?(预演)?carefully,?you?too?can?be?a?public?speaking?star.?
??????2??.?Being?excited?about?your?topic?is?necessary?for?all?the?good?speeches,?so?it’s?important?to?choose?carefully.?If?you?enjoy?your?topic,?your?audience will,?too.?Even?if?you?are?given?a?topic,?try?to?find?something?about?it?that?is?exciting?or?funny.?
Next,do some research. Don’t just research your topic. 3 . If you can, study video of a great speaker to see how they move, speak and pause (停顿). Copying their style will help you to write a great speech.
4 . During this stage, think of your audience all the time. Entertaining your audience is important. It helps you relax if you know that your audience is enjoying your speech.
Finally, rehearse. You really need to rehearse a lot. Measure your speech with a watch, and practice in front of a mirror. 5 .
If you have followed all these steps, you should be ready for your audience. Good luck!
A.?After researching, it’s time to write your speech? B.?Research?some?great?speakers?as?well?? C.?Start?by?choosing?a?topic?that?you?are?interested?in? D.?You?can?check?your?hand?movement?and?facial?expression? E.?Many?students?find?it?difficult?to?give?a?public?speech

答案:E C B A D

B
(2018中考选练)
Many boys get hooked (钩住) on the games and want to learn how to reprogram them to their interest. From this attraction they go on to learn how to design(设计) and create technology. Often they become the technologists of our society. They lead us through the great changes of the information age and redesign our culture. 1._____
Although there are some girl gamers, most females use the technology but do not design or invent it. In the US, only about 20 per cent of computer science majors(专业)are female. And only about 17 per cent of high school students taking the Advanced Placement Computer Science exam are female.
Though Women accounted for(占---比例)46.6 per cent of the US work force in 2005, they made up only 25 per cent of the IT work force.
2._____ Girls and women miss out on educational and economic opportunities that go to computer-aware young men.
In the long term, the absence of women at the design table will affect the direction of its influence in society. 3._____ More importantly, large parts of the economy and our social lives are being shaped without the experience of half the population (the female half).
Is the absence of girls in computer science classes in high schools and colleges a matter of biology? Well, it maybe not.
Interviews with women who are studying computer science reveal (揭示) a connection they see between computing and other areas they want— like medicine, environmental protection and so on. 4._____
What would our world look like if there were larger numbers of female computer scientists? 5.____ That would be a step forward.
It seems necessary to make sure that women are " drivers", not just “passengers”. The computer gaming industry needs a new operating system.

A. So, where are the girls? B. But there is still no way at present to fix this. C. They did not like just playing around with computers. D. At least, products are being designed that do not meet the needs of women. E. Children would be more likely to find and enjoy computer games filled with 'less blood and killing. F. It matters a lot that the inventors. designers and creators of computer technology are mostly men and boys.

【参考答案】1--5: AFDCE

C
(2014·贵阳)
Hi, Jake,
How's it going? Sorry I haven't been in touch for a while, but I couldn't use my computer for a few days. You'll never guess what happened to me!
A couple of weeks ago, I decided to take up yoga. Yoga is a combination of physical and breathing exercises. 1.__E__ I've been feeling a bit stressed about my school work recently and I thought yoga might help.
My dad couldn't give me a lift to the first lesson, so I decided to go to the gym by bike. The lesson was great and I felt really relaxed afterwards. 2.__C__ The next day, I woke up with a bad cold. I couldn't stop coughing and sneezing. I couldn't go to school because I also had a high temperature. We were having a maths test that day so it was great that I could stay at home. I didn't really enjoy my day off though. I felt awful and stayed in bed. Mum brought me cups of hot tea for my sore throat (and you know how much I hate tea!). 3.__A__ I have to keep taking these for a while so I can get stronger.
That afternoon Robbie came to visit me. He said he'd got something to cheer me up and pretended it was the maths test that I'd missed. “Mr Banks says do it at home instead,” he said, but I knew he was joking. 4.__F__ The next day, I was still a bit pale and didn't have much energy, but I was feeling better. The day after that, I was able to go back to school.
Can you believe my luck? 5.__B__
Anyway,I hope you're OK. Write and let me know what you've been up to! Bye for now!
Kate
A.She also went to the chemist's and got me some vitamin pills.
B.I went to the yoga class to feel healthier and instead I caught a cold!
C.On the way home, though, it started raining and I got very wet!
D.When I was going home, I fell off the bike and hurt my leg.
E.It's supposed to be good for relaxation and keeping fit.
F.I didn't think it was very funny, but he did!


第三部分
A
(2019北京选练)通州二模
话题:家庭、朋友和周围的人
阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳 选项。选项中有一项为多余选项。
When I was about 13, I had an enemy, a girl who liked to point out my shortcomings (缺点). Sometimes she said I was lazy. Sometimes she said I wasn’t a good student. 1 . I tried to put up with (忍受) her as long as I could. At last, I became very angry. 2 .
My father listened to me quietly, and then he asked, “Are the things she said true or not? Go and make a list of everything she said and mark the points that are true. Pay no attention to the other things she said.”
3 . To my surprise, I found that about half the things were true. 4 . He refused to take the list. “That’s just for you,” he said. “When something said about you is true, you’ll find it will be helpful to you. Listen to them all, but hear the truth and do what you think is right.”
Many years have passed. 5 . In our life we often meet with some trouble and we often go to someone and ask for advice. For some advice you will treasure (珍惜) all your life!
A. I brought the list back to my father B. The situation often appears in my mind C. I returned to my room and I did as my father told me D. I ran to my father E. Sometimes she said I talked too much
答案:E D C A B

B
(2018山东德州市中考选练)
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
Dawa Dorji has many jobs: singer, barkeeper and English tour guide, but he is most famous as the lead singer of the first folk(民间的) pop band in Tibet(西藏).
In 2003, Dawa Dorji met two fans of Tibetan music. (1) , and later another two joined the band.
(2) , so they had to practise on weekdays in a small village after work. Dawa Dorji and his band members believed that they needed to communicate with their audience(听众) in order to write good songs. (3) .
At the beginning, most audience were foreigners, but after a couple of months, many local people came to enjoy their music. (4) .
“Whenever there is a festival, we Tibetans sing and dance. I sang songs with the old people, and I learned more about how to sing,” said Dawa Dorji.
(5) , and many of them are from traditional ones.
Dawa Dorji believes that their efforts(努力) are meaningful for introducing Tibetan folk music to the whole nation, and even the whole world.
A.Dawa Dorji was born in Lhasa
B.Each member of the band had his own job
C.They became good friends and started a band
D.As a result, the band became more and more popular
E.So at weekends they rushed to restaurants to sing for free
F.So far, four albums(唱片) with 48 Tibetan language songs have come out
【答案及解析】
1.C 推理判断题。由空后提到乐队,故前文应该提到乐队的形成,故选C。
2.B 推理判断题。空后提到他们在工作日的时候不得不在下班后练习,可推测他们每个人都上班有工作,故选B。
3.E 推理判断题。由前文可知Dawa Dorji和他的乐队成员认为为了写好的歌曲需要与他们的观众交流,故接下来是描述他们采取什么措施来接近观众的,结合选项可知选E。
4.D 推理判断题。由前文可知他们在餐馆免费演唱两个月后,许多当地人也来听他们的音乐,故他们的乐队变得越来越受欢迎了,故选D。
5.F 推理判断题。由后文“and many of them are from traditional ones”可知,前面提到的是他们的歌曲,故选F。

C
(2019北京选练)昌平二模
话题:卫生与健康
阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
People often talks about healthy children. 1 If you are healthy, your body works well, and you can do all the things you want to do. Parents only ask the children to have healthy meals.
2 .
Eat different kinds of food, especially fruits and vegetable. You may have a favorite food, 3 . If you do so, you can meet more of your body needs. Taste new foods and old ones you haven’t tried for a while. Some foods, such as fruits and vegetables, are more pleasing. 4 .
5 .When you’re really thirsty, cold water is the No. 1 choice. Children need calcium to grow strong bones, and milk is the best choice. Maybe you will want something other, so it’s OK to have 100% juice, too.
but you’d better eat different kinds of food B. So you can have some every day C. Drink water and milk most often D. But children can also do something by themselves E. They want to know how to help children keep healthy
答案:E D A B C

A
(山西2018中考选练)请阅读下面短文,根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
It is not always a good thing to praise children because “empty” words may make them unhappy. Words such as “Well done!” may make them doubt their own abilities. ?? 1? ? He said that words such as “You’re so clever!” or “You’re such an artist!” could also stop their future development at school. ?? 2? ? They may say they can’t live up to these expectations.
Instead, he advised parents and teachers to praise children less and use words like“trying really hard”. Mr. Grosz said, “?? 3? ? People often pay no attention to children’s feelings and thoughts.” He also mentioned a research showing that children who were heavily praised probably performed worse at school.
Some psychologists from Columbia University asked 128 pupils aged 10 and 11 to work out a number of math problems. ?? 4? ? But the researchers told the other group, “You did really well—you must have tried really hard.” Both groups of children were then given more difficult questions and those who had been told they were clever did not do as well as the others.
He said that when collecting his daughter from a school near their home in North London, he heard a teacher telling his daughter,“You have drawn the most beautiful tree. Well done.” Later, after she had done another drawing, the same teacher said, “Wow, you are really an artist.” In his book, Mr. Grosz wrote, “How could I explain to the teacher? ?? 5? ? ”
As a parent of two children, I strongly agree with Mr. Grosz. I want them to know if I praise them, they have done something beyond my expectation, beyond what they are able to do.
A.Parents should praise their children from time to time. B. Empty praise is as bad as thoughtless criticism(批评). C. In fact, I would prefer it if she did not praise my daughter. D. Later, some were told, “You did really well—you’re so clever.” E. A leading psychologist(心理学家) Stephen Grosz has warned it. F. He also said that such empty praise caused children to be unhappy.
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要讲述了总是用空洞的话语来表扬孩子并不是一件好事。
1. E 【解析】由本空后面的He可知此处需要引出一个权威人物。E项“著名心理学家斯蒂芬·格罗斯已经警告过了。”符合语境。
2. F【解析】从引出心理学家Stephen Grosz开始,都是在陈述他说的话。F项“他也说如此空洞的赞扬会导致孩子不开心的。”符合语境。
3. B【解析】由前句“Instead, he advised parents and teachers to praise children less and use words like‘trying really hard’.”和后句“People often pay no attention to children’s feeling s and thoughts”可知B项“空洞的表扬和轻率的批评一样糟糕。”放在此处符合上下文语境,故选B。
4. D【解析】本段是关于心理学家对128名小学生分组做研究的事情。根据下文“But the researchers told the other group...”表示转折,可推知是对另一组学生做了不同的事情或说了不同的话。D项“然后,一些被告知,“你做的真的很好——你是如此的聪明。”符合语境。
5. C【解析】本段描述的是Stephen Grosz碰到老师表扬自己女儿的事情。根据上文可推出他对空洞的表扬是持否定态度的。C项“实际上,如果她不表扬我的女儿,我会更愿意的。”符合语境。

B
(2019北京选练)海淀一模
话题:发明与技术
The professor always tried so hard. He had tons of brilliant ideas — but they never worked. Time after time, he would dream up an amazing idea that was sure to change the world — and then it didn’t. 1 . “A time machine!” he shouted. The professor’s dream wasn’t just any old time machine. 2 .
But his wife wasn’t so sure about the professor’s great idea. ___3___she doubted. The professor disagreed. “ 4 . If you can make money and save money, why can’t you do the same with time?”
In his workshop, the professor drew lots of plans for his new time machine. He soon lost track(轨道) of time. He created model clocks of every shape and size. 5 . Finally, he made an amazing discovery — a way to save time and give him lots of extra(额外) time. “I’ve got it!” he cried. “If I give up my time machine project, I’ll have plenty of time for other things!”
A. Time is money
B. His invention would allow people to create time
C. He tried every way he could think of
D. “It’ll never work. You can’t make time,”
E. One day, an idea hit him suddenly
答案:E B D A C

C
(山西2018中考选练)请阅读下面短文,根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
For teenagers, growing is a good thing, but it is also a painful experience in their life. Many changes happen in those short years, including physical and emotional changes. ?? 1? ?
Well, what are the changes?
?? 2? ? There is an increase in height and weight, changes in voice and skin and so on. They begin to worry about all these changes in their bodies, and to check whether they are developing normally. ?? 3? ?
In primary school, children usually wore what their parents gave them, and never thought about the style of the clothes. ?? 4? ? They will have a strong wish to look good and be admired by others. And sometimes they will even have arguments with their parents about the clothes they should wear.
Teenagers hope to be accepted by others and want to have several true friends. Whether they are popular or not will become a very important part in their life. ?? 5? ?
However, as teenagers, whatever problems you have, remember to talk to your parents, teachers, friends or anyone that can share your worries and give you advice. Teenage life is a wonderful time. Enjoy it!
A. Teenagers will find a lot of small changes in their bodies.B. But now, they will think about how they look in others’ eyes.C. They will feel confused and afraid, and even lose confidence.D. They will continue comparing themselves with other teenagers. E. Sometimes they will compare with each other to see who has the most friends.F. Teenagers never want to talk about their worries to someone who can help them.
【主旨大意】本文是一篇议论文。主要介绍了成长对于青少年来说是一件好事情,但在成长的过程中,也存在一些痛苦的经历,因为在他们的身体和心灵上会发生很多变化。
1. C【解析】根据上文“Many changes happen in those short years, including physical and emotional changes.”及备选项可知此处应指这些改变对青少年的影响,C项符合语境,故选C。
2. A【解析】根据下文“There is an increase in height and weight, changes in voice and skin and so on.”可知此处指青少年身体方面的改变,故结合备选项可知选A。
3. D【解析】根据下文中提到的几点内容可知,青少年面对这些变化时会和其他同龄人作比较,才有了比较谁的朋友最多等。故结合备选项可知选D。
4. B【解析】根据上下文可判断此处指青少年会关注自己在别人眼中的形象,故结合备选项可知选B。
5. E【解析】根据本段第一句“Teenagers hope to be accepted by others and want to have several true friends.”可知空缺处所填句子与朋友有关,故结合备选项可知选E。


第三部分
A
(2019北京选练)西城一模:
话题:卫生与健康
Have you ever heard of quinine? It is one of many famous medicines discovered in the Amazon rainforest._____1____.
Quinine is used to cure malaria, a very dangerous 'disease' that is spread by mosquitoes. _____2_____.The tree is named after the Countess of Chinchona from Peru. In 1630 she was very sick with malaria and had a high fever. _____3____.
People in Europe heard about this medicine and then came to the rainforest to collect the plant. It was first called quinine in 1820 by two French scientists, Mr. Pelletier and Mr. Caventou. _____4____ .
For almost three hundred years quinine was used to cure malaria as well as many other dangerous illnesses. In 1944 scientists made the first artificial(人造)quinine. _____5____ because many kinds of malaria cannot be cured using modern drugs anymore.
So remember, we must protect our rainforests because maybe other important medicines will be found.
A. They became widely used
B. Her doctor gave her a drink made from Chinchona
C. However, natural quinine is now very important again
D. It is made from the bark(树皮) of the Chinchona tree.
E. They made the first modern medicine from the tree bark
答案:A D B C E

B
(山西2018中考选练)请阅读下面短文,根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
Everybody is nervous on the first day of school. Here are a few steps to help you look better and feel more comfortable.
Plan ahead. It’s the most important. 1 Make sure that you have all your school things, such as paper, pens and pencils. You can also visit the school and take a look around.
Get your schedule (时间表) before the first day of school and look it over a few times. There’s nothing worse than looking terrible on the first day of school. 2
Have a good breakfast. You would be surprised at how much happier and more focused (专心的) you will be after having a good breakfast. 3 Remember to avoid sugar-rich food, since it may make you less focused.
Smile and be friendly. 4 Smiling can help you get on well with others. Also, you can improve a lot in your studies when there is a friendly atmosphere (气氛), because others will be happy to help you.
Have fun. School isn’t always boring. 5 If you want the time to fly by, enjoying yourself is a great way to make it happen.
A. Plan out what you’re going to wear. B. Try bread, fruit or other healthy food. C. Set an alarm clock to wake you up on time. D.We should try our best to help others if they are in need. E. Everyone would like to be friends with those who are kind and friendly. F. Do something crazy, but remember not to be disruptive (破坏的) when you should pay attention.
【主旨大意】本文是一篇说明文。每个人在上学第一天都会感到紧张,本文介绍了如何让自己看起来不紧张自信的方法。
1.A【解析】根据前两句“Plan ahead. It’s the most important.”可知此处所填内容与计划有关。故选A。
2.C【解析】根据本段第一句“Get your schedule (时间表) before the first day of school and look it over a few times.”可知此处所填内容与设立时间表有关。故选C。
3.B【解析】根据前句“You would be surprised at how much happier and more focused (专心的) you will be after having a good breakfast.”及后句“Remember to avoid sugar-rich food, since it may make you less focused.”可知此处所填内容与早餐有关。故选B。
4.E【解析】根据后句“Smiling can help you get on well with others.”可知此处所填内容与微笑的好处有关。故选E。
5.F【解析】根据前句“School isn’t always boring.”可知此处所填内容与让学校生活不那么无聊的方法。故选F。

C
(2019北京选练)东城一模:
话题:饮食与食物
It takes a special potato to make great potato chips. That’s one thing America’s top cooks agree on. These cooks know that there are many kinds of potatoes, and each kind is good for a certain purpose. Red brown potatoes, for example, are great for frying in the oil. Red potatoes are best when boiled in the water. 1 .
The cooks also agree that potatoes can help your body keep healthy. ____2______ .A single potato provides 50% of the daily requirement for vitamin C. In fact, potatoes, like lemons, were once very important to sailors. Vitamin C prevents scurvy (坏血病). Sailors got sick when spending a long time on the sea.__3 . It helped them avoid getting the disease.
To make full use of potatoes, listen to the cooks. __ 4 . Vitamins are lost when the skin of potatoes is taken off before cooking.
One thing the cooks can’t agree on is where the best potatoes are grown. Some say Washington. __5 . One thinks that it is Wisconsin.
A. Eating potatoes was good for them
B. Potatoes have many good things inside, like protein and vitamins.
C. Others say the best potatoes are in Idaho
D. White potatoes are tastiest in potato salad
E. They say to cook potatoes with the skin on

答案:D B A E C

A
(山西2018中考选练)请阅读下面短文,根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
Life is filled with regrets. 1 When we look back, we always wish that we have made better choices. Then what can we do to avoid regrets in the future?
Make better plans. When you start to do something, you need to make a plan before doing it. The earlier, the better. 2 You’ll also know what you should do and what you shouldn’t do.
3 You can go around more often. More outdoor activities can keep you relaxed and active. You also need to be kind. “Thank you” can bring a smile on someone’s face. Learn to say “sorry” and don’t be angry with others.
Make the right friend. A friend may make your life and can break your life as well. 4
Good friends will always make your ideas better.
Never fear failure. Everybody fails. Even the greatest person fails. We should not fear the failure, because failure is not the end of the road. 5 Life is good. We don’t have to live in our past, but we do hope that we can plan better, live better and work better when we have the chance to do so.
A. Live a more active life. B. You will know what comes first and what comes last. C. Almost all of us have no difficulty telling our regrets. D. So you have to think twice when you choose a friend. E. Be more careful if you don’t want to fail in the future. F. We should take failure as a chance to learn and improve ourselves.
【主旨大意】本文是一篇说明文。生活充满遗憾,本文针对如何才能避免未来可能会出现的遗憾提出了几点建议。
1. C【解析】根据前句“Life is filled with regrets.”及下句的“When we look back, we always wish that we have made better choices.”可知此处描述了生活中的种种遗憾。只有C项能够很好地衔接上下文。故选C。
2. B【解析】根据段首“Make better plans.”及下文的“You’ll also know what you should do and what you shouldn’t do.”可知此处还是在建议对方如何制定更好的计划。故选B。
3. A【解析】根据下文的“You can go around more often. More outdoor activities can keep you relaxed and active.”可知,该段主要描述怎样让自己在生活中充满活力,A项符合语境。故选A。
4. D【解析】根据前句“A friend may make your life and can break your life as well.”可知,交朋友应该慎重;下文的“Good friends will always make your ideas better.”上下文相互印证了“选择朋友时应慎重三思”的观点,D项能够很好地衔接上下文。故选D。
5. F【解析】根据前文“We should not fear the failure, because failure is not the end of the road.”可知下文要阐述对待失败的态度。选项中F项提到如何对待失败,故选F。

B
(2019北京选练)朝阳一模:
话题:交通方式
Have you ever spent a night on a train? In the world of high speed railways and low-fare (价格低廉)airlines, traveling by night train sounds out of date. The main way of railway travel is long gone in most European countries and the United States. 1 . They are considered rather economical (节省的) ways of traveling from city to city as the fares are a lot lower than flights and traveling between cities takes many hours or even days.
____2____ A name worth mentioning here is George Pullman, an American industrialist. In the 1860s, Pullman successfully ran his sleeping car business by offering all kinds of good services. The food provided on the comfortable Pullman trains was as delicious as the best restaurants of that time. 3 .
Considering the time spent, business people may prefer to travel by plane, but modern sleeping cars provide an comfortable way of traveling. 4 . The other advantage is that sleeping cars take you directly to the big city stations, while most airports are usually located far away from the city centers. 5 .
A. The Pullman trains quickly became popular as a result of his creation B. The first extensive (广泛的) use of sleeping cars started in the 1830s in the US. C. But in China and India, night trains are quite common D. So if you are not in a rush, overnight trains are a great way to get around E. One advantage of overnight trains is that you are getting a night’s rest while traveling
答案:C B A E D

C
(山西2018中考选练)请阅读下面短文,根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
If you want to see a thing well, reach out and touch it!
That may seem a strange thing to say. 1 Your eyes can tell you that a glass ball is round. But by holding it in your hands, you can feel how smooth and cool the glass ball is. You can feel how heavy the glass is. When you feel all these about the ball, you really see it. 2
For example, your fingers can tell the differences between two coins in your pocket. You can feel a little drop of water on the back of your hand, too.
  All children soon learn what “Don’t touch!” means. They hear it often. 3 In shops, we touch things that we might buy. To see something well, we have to touch it.
4 One way is to close your eyes and try to feel everything that is touching your skin. Feel the shoes on your feet, the clothes on your body and the air on your skin. At first, it is not easy to feel these things. You are too used to them!
  Most museums are just for visiting. 5 Their signs say, “Do touch!” There you can feel everything on show. If you want to see better, reach out and touch. Then you will really see!
A. With your skin, you can feel better. B. But touching things can help you see them better. C. There are ways of learning to see better by feeling. D. But today some museums have something to touch. E. Yet most of us keep on touching things as we grow up. F.Each of us should not touch the thing if we don’t know about it.
【主旨大意】本文是一篇说明文。看一件东西,不但要用眼睛看,还要用手触摸或者用身体皮肤去感受,这样才能全面地、更好地了解这件东西。
1. B【解析】根据前一句可知下一句应表示转折,再结合后两句“Your eyes can tell you that a glass ball is round. But by holding it in your hands, you can feel how smooth and cool the glass ball is.”可知应选B。
2. A【解析】根据后一句的举例“For example, your fingers can tell the differences between two coins in your pocket.”可知此处应填与触摸东西有关的内容,结合备选项,A项符合语境,故选A。
3. E【解析】根据前两句“All children soon learn what ‘Don’t touch!’ means. They hear it often.”和后面一句“In shops, we touch things that we might buy.”并结合备选项,E项符合语境,故选E。
4. C【解析】根据后两句“One way is to close your eyes and try to feel everything that is touching your skin. Feel the shoes on your feet, the clothes on your body, the air on your skin.”可知此处应是和方法有关。故选C。
5. D【解析】根据前一句“Most museums are just for visiting.”和后一句“Their signs say, ‘Do touch!’”可知大多数博物馆只能看,而现在一些博物馆让人们通过触摸来感知物品。故选D。




























































21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)



HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)