2020版高考英语一轮复习第一部分语言知识Unit3 Amazing people课件练习(打包4套)牛津译林版必修2

文档属性

名称 2020版高考英语一轮复习第一部分语言知识Unit3 Amazing people课件练习(打包4套)牛津译林版必修2
格式 zip
文件大小 1.7MB
资源类型 教案
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2019-06-25 15:56:21

文档简介

单元知识检测
教材回扣
答案:1.resulted in 2.came across 3.look up to 4.have something to do with 5.under control
Ⅰ.用本单元所学短语完成句子
1.The carelessness of the driver             (导致) five
passengers’ deaths.?
2.Yesterday I       (偶遇) an old friend on my way to school.?
3.We               (敬佩) him for his bravery.?
4.Her diligence must                          .
(和……有关) her success.?
5.Don’t worry—everything is          (在控制中)!?
Ⅱ.课文缩写填空
Howard Carter is one of the most famous 1.     (explorer) the world has ever known.When he was young,he was 2.     (curiosity) about the world outside his home town.At the age of 17,he set sail 3.  Alexandria, Egypt.He found several important tombs,in which he discovered a great 4.___ __   (fortunate).In 1922.Howard Carter made his most amazing discovery of all,in the Valley of the Kings,in Egypt.There they 5.      (come) across the tomb of King Tutankhamun.All of its 6.      (content) would go into a museum.However,not long after the discovery,people in Carter’s team began to fall ill and die strangely.7.     seven years,21 people 8.      had something to do with the opening of the tomb died.Some people say the 9.     (die) were just coincidence.Others believe that they were in 10.     (connect) with a mummy’s curse.?
答案:1.explorers 2.curious 3.for 4.fortune 5.came 6.contents 7.Within 8.who 9.deaths 10.connection
语境活用
Ⅰ.单句语法填空
1.Grocery stores of the future might stock “food” that lasts years
on end,freeing up shelf space and reducing transportation and
storage      (require).(2018天津,阅读理解C)?
2.Should you come      waste paper thrown out of a passing car,
pick it up.(2018浙江,七选五)?
3.They      (intend) to attend the meeting,but they were stopped
by an accident.?
答案:1.requirements 2.across 3.had intended 
4.     (fortunate),due to unforeseen circumstances,this year’s
show has been cancelled.?
5.The captain had received      (warning) about icebergs before
the accident.?
6.His      (apply) has been rejected.?
7.I was      (inspire) to work harder than ever before.?
答案:4.Unfortunately 5.warnings 6.application 7.inspired
8.His requirement that he      (give) more money was refused.?
9.The boy student felt      (discourage) because he was
punished by his teacher.?
10.Jack desires that you      (visit) him next week.?
答案:8.(should) be given 9.discouraged 10.(should) visit
Ⅱ.单句语法改错
1.Some social apps were popular among the children even though they
supposedly require users be at least 13.(2018江苏,阅读理解D)
2.Yet instead of being discouraging by my slow progress,I was
excited.(2017全国Ⅰ,完形填空)
3.If asking to look after luggage for someone else,inform the police
at once.
4.By the end of last term,we have learnt 5,000 new words.
5.Inspiring by the teacher,the boy studied even hard.
答案:1.be前加to 2.将discouraging改为discouraged 3.将asking改为asked 4.将have改为had 5.将Inspiring改为Inspired 
6.You can’t apply this rule for every case.
7.He was curiously about how she would react.
8.He made fortune selling property in Spain.
9.He jumped many times,trying to get the kite in the tree,but
without a result.
10.It was at home where he left his English book.
答案:6.将for改为to 7.将curiously改为curious 8.made后加a 9.去掉a 10.将where改为that
微写作
1.在吉姆小的时候,他渴望成为一名科学家。
?
?
2.他对身边的每一件事都好奇。
?
?
答案:1.When Jim was young,he desired to be a scientist.
2.He was curious about everything around him.
(借助过渡性词语或句子就能把5个句子连接成一篇小短文)
答案:3.He didn’t get discouraged when he came across failure.
4.He applied himself to studying and became an excellent scientist finally.
3.当他遇到失败时他并不气馁。
?
?
4.他专心于学习并最终成为了一名出色的科学家。
?
?
答案:5.His success inspires us to struggle for our future.
5.他的成功鼓舞着我们为自己的未来而奋斗。
?
?
Unit 3 Amazing people
基础知识
考点知识
基础知识·梳理 抓主干·固双基
1.       adj.好奇的
adv.好奇地
n.好奇心
2. n.财富;运气
adj.幸运的
adv.幸运地
adj.不幸的
3. n.内容;满意 adj.满足的
n.满足,满意
curious
curiously
curiosity
fortune
fortunate
fortunately
unfortunate
content
contentment





4. vt.打扰,扰乱
n.扰乱
adj.令人不安的
adj.烦恼的
5. n.警告
v.警告
6. n.要求,规定
v.要求,需要
7. vt.鼓舞
n.灵感,启发
adj.受启发的
adj.鼓舞人心的
disturb
disturbance
disturbing
disturbed
warning
warn
requirement
require
inspire
inspiration
inspired
inspiring





8. vt.使灰心;劝阻
________________ n.气馁,泄气
adj.令人沮丧的
adj.灰心的
9. n.愿望vt.渴望,期望
10. vi.申请vt.应用
n.申请人
n.申请(信)
11. vi.& vt.呼吸
n.气息,呼吸
discourage
discouragement
discouraging
discouraged
desire
apply
applicant
application
breathe
breath





12. n.入口
v.进入;参加
13. n.死亡
v.死;死亡
adj.失去生命的
adj.致命的,致死的
14. n.惩罚;处罚;刑罚
vt.惩罚,处罚
15. adj.科学的
adv.科学地
n.科学
n.科学家
entrance
enter
death
die
dead
deadly
punishment
punish
scientific
scientifically
science
scientist





16. n.& vi.劳动,努力工作
17. n.衣物
n.衣服
n.布;布料
18.    n.国籍
n.国家;民族
adj.国家的
adv.全国性地
19. n.奉献;忠诚
v.奉献
adj.忠诚的
labour
clothing
clothes
cloth
nationality
nation
national
nationally
devotion
devote
devoted





20. vt.& n.谋杀
n.谋杀犯
21. adj.各种各样的
adv.各种各样地
n.多样化,变化
22. n.幸存,存活
v.幸免于,幸存
n.幸存者
murder
murderer
various
variously
variety
survival
survive
survivor





23.widespread adj.________________
24.optimistic adj.________________
25.indeed adv.________________
26.coincidence n._________________
27.companion n.__________________
28.candidate n._________________
广泛的,普遍的
乐观的
的确,确实
巧合,碰巧
伴侣;陪伴
候选人;申请人





1.come _________         (偶然)遇见
2.result 导致
3.be control (of something) 掌管,控制(某物)
4.look up 敬佩
5. sail 启航
6. sb.to do sth. 鼓励某人做某事
7.be chosen / 被选为
8.breathe 吸入
9.open 开拓,开发,开辟
10.have sth. do with 与……有关系
across
in
in
to
set
encourage
to
be
as
in
up
to




1.Although Yang did not get the best scores on every single
test, his high scores on the psychological tests_____
finally won him the status of China’s first astronaut.虽然
杨利伟并非每项测试都得了最高分,但他各项心理测试所得的高分最
终为他赢得了中国首位宇航员的身份。
2. ,they can result in illness or even death.
一旦被人吸入,它们就可能导致疾病甚至死亡。
3. ,though,is ‘the curse of the mummy’
remains a riddle to this day.但有一点可以肯定的是,“木乃伊
的诅咒”至今仍是个谜。
it
was
that
If
breathed
in
What
is
certain
that




1.curious adj.好奇的,好打听的;稀奇古怪的
考点知识·导练 解疑难·提知能
归纳
拓展 ①be/become curious about 对……好奇
②be curious to do...极想做……
③out of curiosity 出于好奇
④It is curious that...奇怪的是……;不寻常的是……(从句
中用“should+动词原形”,should可省略)
英文典例:
①He is a curious boy who is always asking questions.
他是个有求知欲的孩子,老是问这问那。
②In high school,I became curious about the computer,and built my
first website.(2016北京,阅读理解A)
高中时,我开始对电脑感到好奇并建了我的第一个网站。
③I’m curious to know what she said.
我真想知道她说了什么。
即学即用:完成句子
①孩子们对身边的每件事都感到好奇。
Children                everything around them.?
②真奇怪,竟然没人注意到他的存在。
               no one (should) notice his presence.?
③这位女士出于好奇打开了邮件。
The lady opened the mail              . ?
答案:①are curious about ②It’s curious that ③out of curiosity
2.fortune n.大笔的钱,财富;运气
英文典例:
①He made a fortune in real estate.
他在房地产上发了财。
②I have had the good fortune to work with some brilliant directors.
我有幸与一些卓越的主管人员共事。
③I was fortunate in having a good teacher.
我很幸运,有位好老师。
归纳拓展 ①make a fortune发财
②try one’s fortune碰运气
③have the good (bad) fortune运气好(不好)
④be fortunate to do sth./in doing sth.做某事是幸运的
即学即用:完成句子
①要是他能名利兼收,那对于他来说当然是更好的了。
If he were                and a name,it’s so much
the better for him.?
②不要碰运气,如果酒驾,你一定会被抓的。
                   .If you drive drunk,you must
be caught.?
③我很有福气,去过世界许多地方作演讲。
I have been fortunate enough           many parts of the
world as a lecturer.?
答案:①making a fortune ②Don’t try your fortune ③to visit/in visiting
3.content n.内容;满足;满意
adj.满意的;满足的
vt.使满意,使满足
归纳拓展 ①be content with对……感到满意
②be content to do sth.乐于做某事
③be content that...满意……
④content oneself with...使自己对……满足
英文典例:
①Food printing could allow consumers to print food with
customized nutritional content,like vitamins.
(2018天津,阅读理解C)
(3D)食品打印可以让消费者打印出含有特定营养成分的食品,如维生素。
②She hadn’t read the letter and so was unaware of its contents.
她没有看过那封信,所以对其内容一无所知。
③She seemed so content in her observation.(2017天津,阅读理解B)
她似乎对自己的观察很满意。
④I was content to wait.我愿意等候。
即学即用:完成句子
①他似乎对目前的生活心满意足。
He seems quite           his life at present.?
②知足常乐。
     is happiness.?
答案:①content with ②Content
4.disturb vt.搅乱,弄乱;打扰,干扰;使(某人)烦恼或不安
英文典例:
①Don’t disturb the papers on my desk.
别把我写字台上的文件弄乱了。
②No sound disturbed the silence of the evening.
入夜时分,万籁俱寂。
③Jim wasn’t disturbed by the noise from outside.
吉姆没有被外面的噪声所打扰。
归纳拓展 ①be disturbed in在……方面被打扰
②be disturbed about对……感到不安
③be disturbed by为……感到不安,被……所打扰
词语辨析:
The news that you had been injured in the accident disturbed her.
你在事故中受伤的消息使她感到不安。
She began to explain but I interrupted her.
她开始解释,但我打断了她。
disturb 指“打搅,打扰”,侧重于对某人动作或行为的干扰或干预,给别人带来较长时间的耽搁或使别人不能专注于某事,或搅扰一种正常的状态。
interrupt 指“中断,打断,打扰”,主要指对某人谈话或某一活动的打扰,使对方的活动停下来,或不能继续谈话。
即学即用:用disturb,interrupt的适当形式填空
I don’t mind being      by the students in class but I do hate being      by the noise made by the machines from the construction site near my school.?
答案:interrupted;disturbed
5.warning n.警告;先兆;提醒
归纳拓展 ①without warning 没有先兆
②warn sb.of sth.提醒某人注意……;使某人警惕……
③warn sb.not to do sth.=warn sb. against doing sth.
警告某人不做某事
④warn sb.off 警告某人离开;告诫某人不要接近
英文典例:
①Doctors issued a warning against eating any fish caught in the
river.
医生们发出警告不要吃在那条河里捕的鱼。
②The bridge collapsed without (any) warning.
那座桥在没有任何先兆的情况下坍塌了。
③The farmer warned us off his land when we tried to camp there.
我们想在那里露营时,农场主警告我们不得靠近他的土地。
即学即用:完成句子
①他警告我晚上不要到那里去。
He                going there at night.?
②她警告他不要吃太多糖。
She warned him                too much candy.?
③地震的到来犹如夜晚的窃贼,是不打招呼的。
An earthquake comes like a thief in the night,        .?
答案:①warned me against ②not to eat ③without warning 
6.requirement n.需要;要求;规定

③meet/satisfy sb.’s requirements满足某人的需要
归纳拓展 ①require sb.to do sth.要求某人做某事




英文典例:
①In my first P.E.class,the teacher required us to run laps and
then hit a softball.(2018北京,阅读理解A)
在我第一节体育课上,老师要求我们跑圈,然后打垒球。
②a software package to meet your requirements
满足你需要的软件包
特别提示:require,request,demand,recommend等后接宾语从句时,要用虚拟语气,即“should+动词原形”的形式,should可省略。
即学即用:语法填空
①It is required that any student      (obey)all the school
regulations.?
②Tom was required by his boss    (finish)his work by Friday.?
③Obviously,your project requires    (improve).?
④One of the    (require) for this work is good memory.?
答案:①(should)obey ②to finish ③improving/to be improved ④requirements
7.inspire vt.启迪,赋予灵感;激励,鼓舞
归纳拓展 ①inspire sb.(to sth.) 激励,鼓舞某人(获得……)
②inspire sb.to do sth.激励某人做某事
③inspire sth.in sb.(=inspire sb.with sth.)使某人产
生……感觉/情感
英文典例:
①His superb play inspired the team to a thrilling 5-0 win.
他的出色表现使球队士气大振,以5∶0大获全胜。
②By visiting schools,the actors hope to inspire children to put
on their own productions.
演员们希望通过访问学校鼓励孩子们演出自己的作品。
③Her work didn’t exactly inspire me with confidence.
她的工作并没有真正地使我产生信心。
即学即用:完成句子
①人们激励我要比以往任何时候都更加努力地工作。
I was                harder than ever before.?
②我父亲的话使我充满了自信和勇气。
My father’s words                  confidence and
courage.?
答案:①inspired to work ②inspired me with
8.discourage vt.使灰心;劝阻
归纳拓展 discourage sb. from doing sth. 阻止/不鼓励某人做某事
discourage doing sth.劝阻做某事
be discouraged at/by对……感到气馁的
get discouraged失去信心
英文典例:
①His parents tried to discourage him from being an actor.
他的父母试图阻止他去当演员。
②a campaign to discourage smoking among teenagers
劝阻青少年吸烟的运动
③Don’t get discouraged.(2017浙江,七选五)
不要气馁。
即学即用:用discourage的适当形式填空
①Jennifer was very      at the      result.?
②The rain      us from going out last night.?
③I don’t want to talk about the      matter.?
答案:①discouraged;discouraging ②discouraged ③discouraging
9.desire n.愿望,欲望,渴望
vt.渴望,期望
②desire to do sth.渴望做某事
③desire sb.to do sth.想要某人做某事
④desire that...渴望……(从句中谓语动词用“should+
动词原形”,should可以省略)
归纳拓展 ①




英文典例:
①We all desire health and happiness.
我们都渴望健康和幸福。
②Fewer people desire to live in the north of the country.
想住在这个国家北方的人就更少。
即学即用:同义句转换
①The teacher desired that you should hand in your homework at once.
The teacher desired                        your
homework at once.?
完成句子
②今年我无论如何都要戒烟!
I                     to quit smoking this year!?
答案:①you to hand in ②have a strong desire
10.apply vi.申请;请求
vt.使用,应用,运用
归纳拓展 ①apply (to...) for(向……)申请,请求
②apply to适用于;向……申请
③apply to do sth.申请做某事
④apply sth. to sth.把某物应用于某物
⑤apply oneself (to sth./to doing sth.)致力于,专心于
(某事/做某事)
英文典例:
①However,there is a very important difference between wanting
to do something and applying for something.(2016浙江卷)
然而,想做某事和申请某事是有很大差别的。
②The new technology was applied to farming.
这项新技术已应用于农业。
③You would pass your exams if you applied yourself.
努力学习就会通过考试。
即学即用:完成句子
①我申请了4所大学,全都录取我了。
I           four universities and was accepted by all of
them.?
②安全驾驶的规则适用于每个人。
The rules of safe driving               . ?
③作为学生,我们应当专心学习。
As students,we should               our study.?
答案:①applied to ②apply to everyone ③apply ourselves to
11.come across(偶然)遇见;发现
英文典例:
①She came across some old photographs in a drawer.
她在抽屉里偶然发现了一些旧照片。
②Come on!We don’t have much time.
快点!我们时间不多了。
归纳拓展 ①come on (口语)加油,快点
②come out出来;发芽,开花;出版
③come to 总计;苏醒;谈及
④come about 发生
⑤come up 上升;靠近;提及
即学即用:语法填空
①How did it come    that the man is dismissed??
②I came     an old school friend in Oxford Street this
morning.?
③The doctor applied some medicine and he came     .?
④I could hear footsteps coming    behind me.?
答案:①about ②across ③to ④up
12.result in导致,结果是……
归纳拓展 ①result from由……造成;因……而产生
②as a result of由于……
③as a result结果
④with the result that...因此,结果是
⑤without result 毫无结果
英文典例:
①Misuse of a fire extinguisher will result in fines.
(2018天津,阅读理解A)
乱用灭火器,会被罚款。
②As a result,humans developed a range of character types that
still exists today.(2016北京,七选五)
结果,人类形成了一系列现在仍然存在的各种各样的性格类型。
特别提示:①result in的主语是“起因”,宾语是“结果”;result from的主语是“结果”,宾语是“起因”。
②表示“导致”的词(短语)还有:cause,lead to,contribute to等。
【巧学助记】
即学即用:完成句子
①他犯了个大错,结果丢了工作。
He made one big mistake,and,              ,lost his
job.?
②农场被淹,收成损失了一大半。
The farm was flooded,                    most of
the harvest was lost.?
答案:①as a result ②with the result that
13.be in control (of something) 掌管,控制(某物)
归纳拓展 ①under control在控制中,得到成功控制
②out of control失去控制
③lose control of对……失去控制
④bring/get/keep sth.under control控制;抑制(以不
造成损害)
⑤take control of控制;管理
英文典例:
①There has been some violence after the match,but the police are
now in control of the situation.
比赛后发生了一些暴力事件,但是现在警方已控制了局势。
②The children are completely out of control since their father
left.
这些孩子自他们的父亲离开后就无法无天了。
③She lost control of her car on the ice.
她在冰上开车失去了控制。
④It took two hours to bring the fire under control.
花了两个小时才控制住火势。
即学即用:用介词或介词短语填空
①The enemy plane got           control and crashed.?
②Don’t worry;your mother’s illness is      control.?
③The family has sold most of its shares and will lose control
     the company.?
答案:①out of ②under ③of
14.Although Yang did not get the best scores on every single test,
it was his high scores on the psychological tests that finally
won him the status of China’s first astronaut.
虽然杨利伟并非每项测试都得了最高分,但他各项心理测试所得的高分最终
为他赢得了中国首位宇航员的身份。
此句中包含一个强调句型。
归纳
拓展 基本句式 It is/was+被强调部分+that/who+其他成分
一般疑问句 Is/Was it+被强调部分+that/who+其他成分
特殊疑问句 特殊疑问词+is/was it(+...)+that+其他成分
not...until句型的强调句 It is/was not until+被强调部分+that+其他成分
英文典例:
①It is I that/who am going for a holiday with Mary.
是我要跟玛丽一块儿去度假。
②Was it during the Anti-Japanese War that he died?
他是在抗日战争期间去世的吗?
③It was not until last summer that I heard from her.
直到去年夏天我才收到她的信。
特别提示:①强调结构用来强调主语、宾语和状语等成分,不能用来强调 谓语。
②that只起连接作用,不作成分,但不能省略。当强调部分为人时,才可以用who。that/who后的谓语动词应与被强调的主语在人称和数上保持 一致。
③强调结构的判断:如果把it is/was和that/who去掉,句子成分完整,则是强调句。
即学即用:按照要求改写下列句子
①I met Li Ming at the railway station yesterday.(强调宾语和地点
状语)
?
?
②It was yesterday that he met Li Ping.(改为一般疑问句)
          yesterday that he met Li Ping??
答案:①It was Li Ming that/who I met at the railway station yesterday. It was at the railway station that I met Li Ming yesterday. ②Was it






Unit 3 Amazing people
能力提升题组训练(A)
Ⅰ.阅读理解
(2018双鸭山第一中学高三模拟)
On the first day of school our professor introduced himself and challenged us to get to know someone we didn’t know. I looked round when a gentle hand touched my shoulder. I turned around to find a wrinkled, little old lady with a smile. She said,“Hi, handsome. My name is Rose. I’m eighty-seven years old. Can I give you a hug?” I laughed and enthusiastically responded, “Of course you may!” she gave me a giant squeeze. “Why are you in college at such a young, innocent age?” I asked. “I always dreamed of having a college education and now I’m getting one!” she told me. After class we walked to the Student Union building and shared a chocolate milkshake. We became instant friends.
Every day of the next three months we would leave class together and talk nonstop. I was always listening to this “time machine” as she shared her wisdom and experience with me. Over the course of the year, Rose became a campus icon and she easily made friends wherever she went. At the end of the semester we invited Rose to speak at our football dinner. I’ll never forget what she taught us. “We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing. There is a huge difference between growing older and growing up. Anybody can grow older. That doesn’t take any talent or ability. The idea is to grow up by always finding opportunities in change. Have no regrets. The elderly usually don’t have regrets for what we did, but rather for things we did not do. The only people who fear death are those with regrets.” She concluded her speech by courageously singing “The Rose”. She challenged each of us to study the lyrics and live them out in our daily life. At the year’s end she finished the college degree she had begun all those years. One week after graduation Rose died peacefully in her sleep.
1.What happened to the author on the first day of school?
A.He got to know an old professor. B.He made the acquaintance of an old lady.
C.He joined the Student Union. D.He had to share a milkshake with others.
2.From the underlined sentence in Paragraph 1, we can find out the author’s    .?
A.concern about age B.respect for the old
C.curiosity about the lady D.complaint about education
3.In the author’s eyes,    .?
A.Rose was innocent and generous
B.Rose was wise and skilled
C.Rose was talented and hard-working
D.Rose was courageous and her words were inspiring
4.Which saying might Rose possibly support?
A.One is never too old to learn. B.A friend in need is a friend indeed.
C.Rome wasn’t built in a day. D.It is no use crying over spilt milk.
语篇解读:本文是记叙文。全文讲述了一位不畏高龄之困勇敢追求知识,结识朋友并完成大学学业从而实现人生梦想的高龄老人的故事。
答案及剖析:
1.B 细节理解题。由第一段中“I looked round when a gentle hand touched my shoulder. I turned around to find a wrinkled, little old lady with a smile. She said, Hi, handsome. My name is Rose. I’m eighty-seven years old. Can I give you a hug?”可知作者第一天认识了一位老太太。
2.C 推理判断题。作者在大学碰到如此高龄的一位同学,惊讶之余,在这属于“正话反说”。明似说小,其实问大。就是对于如此高龄的大学同学的年龄感到好奇。
3.D 细节理解题。第二段Rose的讲话,字里行间充满了勇敢和自信,并且给人鼓舞的力量。故D正确。
4.A 推理判断题。全文讲述了一位不畏高龄之困勇敢追求知识并完成大学学业从而实现人生梦想的高龄老人的故事。她的经历就是对“活到老学到老”最好的诠释。故A正确。
Ⅱ.七选五
(2018长春高三质量监测)
Living with other people can be difficult,especially when each person has his or her own ideas about how he or she wants to live.1.     Taking a few simple steps will help you share your living space harmoniously.?
Discuss your expectations ahead of time.
2.    This applies to finances,food,possessions,use of common areas,loud activities or parties,quiet hours and so on.?
Divide up responsibilities.
Make a plan to divide up responsibilities and chores(家庭杂务)between you and your roommate.For example,if your roommate is a good cook and you are not,3.    It may also be a good idea to set up a chores schedule,where you will take turns cleaning the bathroom,taking out the trash and so on.?
4.  ?
Not everyone has the same ideas about day-to-day living as you do.Take your roommate’s feelings into consideration.For instance,if you’re dying to throw a party on Thursday night but your roommate has a final early the next morning,agree to postpone the party till Friday evening,instead.
Communicate effectively.
Communication is key in making the relationship work.If a problem comes up, it’s better to talk about it right away than to ignore it.For example,say “Chris,it upsets me when I wake up to find all the milk gone.If you use the last of something,can you please add it to the list?” If you simply cannot communicate openly and there is tension all the time,5.   ?
A.Be prepared to compromise.
B.Create a roommate agreement on Internet use.
C.ask him or her to cook if you’ll clean up afterward.
D.you may as well find a new roommate.
E.Talk about what each of you needs and wants from the other in advance.
F.People may have different religious or political views that could cause conflict.
G.Though having a roommate can be challenging,it can also be enjoyable and fun.
答案:1-5 GECAD
Ⅲ.完形填空
(2018江西九江高三联考)
The snow is gone and green grass can be seen growing close to the sunny side of homes.The birds in the back yard are singing in the bush.Spring is here, and with 1  come memories of the smell of  2 , new sneakers, and longer days.?
As a kid, I knew spring arrived when I walked into the house after school and 3  paint.The first warm day would cause my mum to have the idea of  4 .She opened the windows, let the fresh air in, opened a can of paint, and put a fresh  5  on the walls of a room.?
Spring was also the time to change 6 .In Nova Scotia, we had snow on the ground almost  7  from late December until late March.We spent all of our time outside wearing our  8  winter boots.To run in them was like running with two weighty bags.?
In late April or early May, mum would take us to the town to buy a new pair of light 9  for each of us.I still remember the rubber  10 , with the trademark imprinted on it.After a month or two, small hands would tear it off, and leave a circle, darker than the  11  material around it.?
Later, when we returned home, my brothers and I 12  our new sneakers.The door shut  13  behind us when we rushed out, causing a shout of  14  from our dad. Then we ran across the fields.The weight of the heavy winter boots was  15 .It felt like we were  16  through the air or we could jump thirty feet like a kangaroo.The thoughts of summer’s approach and the  17  wind of spring rushing past our uncovered ears were  18 .?
When life gets me down; when everything seems 19 ; I don’t let it  20 me.I would let my room put on a new coat of paint, pull on a new pair of sneakers, and just run like it was spring.?
1.A.autumn B.spring C.winter D.summer
2.A.flowers B.food C.wine D.paint
3.A.smelled B.bought C.made D.matched
4.A.adventure B.communication C.decoration D.happiness
5.A.coat B.jacket C.sweater D.shirt
6.A.socks B.caps C.gloves D.shoes
7.A.especially B.normally C.continuously D.commonly
8.A.new B.heavy C.light D.soft
9.A.pants B.trousers C.sneakers D.glasses
10.A.circle B.rabbit C.line D.star
11.A.ugly B.colorful C.new D.faded
12.A.tore down B.put on C.made up D.turned down
13.A.heavily B.slightly C.gently D.slowly
14.A.excitement B.joy C.surprise D.anger
15.A.increasing B.coming C.gone D.measured
16.A.running B.flying C.walking D.riding
17.A.warm B.cold C.biting D.strong
18.A.terrible B.negative C.delightful D.fearful
19.A.successful B.hopeless C.satisfying D.hopeful
20.A.cheat B.change C.win D.affect
语篇解读:本文为夹叙夹议文。作者回忆了小时候,春天到来时,脱掉沉重的冬靴,穿上了新买的运动鞋,感受温暖春风的愉快心情。由此感悟到:尽管生活中会有不尽如人意的地方,但作者不会受其影响,会尽量保持犹如在春天奔跑的心情。
答案及剖析:
1.B 由前一分句 “Spring is here”和句尾的 “longer days”可知,此处表示随着“春天”的到来。
2.D  此处的 2 ,new sneakers and longer days 与最后一段中的put on a new coat of paint,pull on a new pair of sneakers,and just run like it was spring相呼应,因此此处用paint。?
3.A 根据第一段中的 “...come memories of the smell of  2 , new sneakers, and longer days.”可知,当作者闻到油漆的气味时,他知道春天到来了。?
4.C 根据后句 “She opened the windows, let the fresh air in, opened a can of paint, and put a fresh  5  on the walls of a room.”可知此空应填decoration(装饰)。?
5.A 用油漆粉刷房间,就好像为房间的墙壁穿上一件大衣一样。此外,最后一段的 “I would let my room put on a new coat of paint”也提示了答案。
6.D 下文作者用了很大的篇幅说明春天到来后,妈妈为他们买新运动鞋,让他们脱去冬天的厚重的鞋子。由此可知,春天也是作者更换鞋子的季节。
7.C 根据 “from late December until late March”可知,这段时间是地面上连续不断地(continuously)有雪的时间。
8.B 根据下面一句 “To run in them was like running with two weighty bags.”可知,冬天作者穿的鞋子非常重。
9.C 第一段中的 “new sneakers”提示了答案。
10.A 根据下面一句中的 “After a month or two, small hands would tear it off, and leave a circle,”可知此处指的是rubber circle。
11.D  一两个月后,带有商标的橡胶圈被撕掉后,留下一个圆圈,颜色比周围褪色的材料 较深。
12.B 根据后文 “The door shut  13  behind us when we rushed out, causing...”可知,作者和他的兄弟们一到家就“穿上”(put on)新运动鞋出去飞奔。?
13.A 此处显示了作者和他的兄弟们穿上新运动鞋后激动的心情——关门都非常用力。
14.D 因为作者和他的兄弟们关门声音太大,所以他们的父亲会生气地大喊一声。
15.C 作者换上新买的运动鞋以后,沉重的冬靴的重量就没有了。
16.B 由后文 “through the air” 和 “jump thirty feet like a kangaroo”可知此处应填flying。
17.A 由常识可知这里表示春天的暖风。此外,第二段的 “The first warm day would cause my mum to ...”也提示了答案。
18.C 春天来了,作者脱掉沉重的鞋子穿上了新买的运动鞋,想到夏天的到来和感受温暖的春风令人很快活。
19.B 根据前一分句 “When life gets me down”可知,这一分句同样应表示生活中会有不尽如人意之处,所以选hopeless。
20.D 作者感悟到,尽管生活中会有很多不尽如人意的地方,但作者不会让它们影响自己。





PAGE



- 1 -









Unit 3 Amazing people
能力提升题组训练(B)
Ⅰ.阅读理解
A
You must have heard of Tesla motors,but do you know Nicola Tesla? Born on 10th July 1856 in Croatia,in Eastern Europe.Tesla was interested in electricity from a very young age.In 1881,one of the first telephone exchanges opened in Budapest.Tesla moved there and got a job.It was here that Tesla first thought of the idea of the alternating current (交流电) (AC).
In 1884,Tesla moved to America and worked for Thomas Edison.But Tesla worked for Edison for less than a year.Tesla was sure his AC motor was the best way to capture (获取) and transport the power of electricity.However,Edison thought his way of using direct current (DC) was better and considered AC to be unsafe.But soon the scientific community accepted AC was more powerful than DC and it was proved safe.
In 1895,Tesla designed the first water power plant using the energy of the Niagara Falls.And he did it using the AC motor.After the success of AC,Tesla became well-known.He travelled and spoke to many scientists about his inventions and ideas.He built a large laboratory where he did amazing things with lights and electricity.However,it burned down not long after it was built.
As Tesla got older,he continued to come up with new ideas and theories.But he was less successful and famous.Many people didn’t recognize that particular inventions were really Tesla’ s ideas.
Tesla gave speeches about creating electrical power from the earth’s atmosphere. He also talked about ways that wireless electricity and communication could power things all over the world! But to the people of his time,these ideas sounded crazy. However,some of his ideas have now been supported by modern research and technology.
Tesla’s last years were lonely and sad.He received many awards,but received very little money.When he died in 1943,he was no longer famous and felt forgotten. Today,not many people know the name of Nicola Tesla but his inventions and ideas affect our lives every day!
1.Why did Tesla stop working for Edison?
A.Tesla was badly paid there. B.They had some disagreements.
C.They had very different characters. D.Tesla wanted to move back to Europe.
2.In his later years,Tesla   .?
A.lived a colorful life
B.was misunderstood and doubted
C.was unable to think out new ideas
D.rose to fame as an award-winning inventor
3.We can learn from the text that Tesla   .?
A.became famous as an assistant to Edison B.was ahead of modern technology
C.had great interest in travelling D.was not good at speeches
4.Which of the following can be the best title for the text?
A.Nicola Tesla,a challenger for difficulties
B.Nicola Tesla,a dreamer in science
C.Nicola Tesla,a forgotten inventor
D.Nicola Tesla,a strange scientist
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章介绍了一位被遗忘的伟大科学家和发明家尼古拉?特 斯拉。
答案及剖析:
1.B 细节理解题。根据第二段中Tesla was sure his AC motor was the best way to capture (获取) and transport the power of electricity.However,Edison thought his way of using direct current (DC) was better and considered AC to be unsafe.But soon the scientific community accepted AC was more powerful than DC and it was proved safe.可知,特斯拉主张用交流电机传输电流,而爱迪生更看好自己的直流电,由此可推测,两人之间的分歧导致特斯拉不再继续为爱迪生工作。
2.B 推理判断题。根据第四段的Many people didn’t recognize that particular inventions were really Tesla’s ideas及第五段的these ideas sounded crazy.可知,特斯拉在晚年遭受误解和质疑。
3.B 推理判断题。根据倒数第二段的However,some of his ideas have now been supported by modern research and technology.可知,Tesla走在了现代科技的前面。
4.C 标题归纳题。文章首句以问句形式引出本文的主人公,文章结尾句Today,not many people know the name of Nicola Tesla but his inventions and ideas affect our lives every day!与首句相呼应,结合全文内容可知,特斯拉是一名伟大的发明家,然而却不被人们所铭记。由此可知C项作文章标题贴切。
B
(2018湖南湘潭高三三模)
John Glenn,the first American to orbit the earth,died at 95,who was the last surviving member of a group known as “the Mercury Seven” test pilots who were chosen to become America’s first astronauts.
Barack Obama released a statement about Glenn’s death:“Our nation has lost an icon and Michelle and I have lost a friend.”He praised Glenn for a lifetime of breaking barriers,including setting a transcontinental speed record and becoming the oldest man ever to go into space.
He served as a military pilot in World WarⅡ and the Korean conflict.Then,he served as a test pilot on military airplanes.On February 20,1962,Glenn became the first American to orbit the earth.He flew a spacecraft named the Friendship 7.He orbited three times during the almost five-hour flight.In 1998,he also became the oldest man to fly in space.
The United States space agency,NASA,wanted to study the possible effects of space travel on old people.NASA said that they already had so much information about Glenn,so he was perfect for it.Glenn was not only an astronaut but a politician.He was a member of the Democratic Party.He first sought political office in 1964,to represent Ohio in the US Senate.He withdrew from the race after an injury,however.He ran again six years later but didn’t win the party’s nomination.Finally,in 1974,on his third attempt,Ohio elected John Glenn to the US Senate.He remained a member of the US Senate until 1999.
Later,Glenn helped to create a public service school at Ohio State University which became the John Glenn College of Public Affairs.
5.What do we know about John Glenn?
A.He became an astronaut in 1962.
B.He became the first person to orbit the earth.
C.He once made a long space flight around the earth.
D.He was the last to be chosen as a member of the test pilots.
6.The underlined word “icon” in Paragraph 2 is closest in meaning to “   ”.?
A.hero B.sign C.partner D.leader
7.According to the text,NASA thought that Glenn was perfect for the study because    .?
A.he was a soldier as well as a politician
B.he orbited three times during the space flight
C.they had already known much about his hobby
D.he was an experienced old man in space flight
语篇解读:本文是一篇记叙文,讲述了美国第一位环绕地球的宇航员John Glenn的生平。
答案及剖析:
5.C 细节理解题。根据“On February 20,1962,Glenn became the first American to orbit the earth.”可知A、B两项错误;根据...who was the last surviving member of a group known as “the Mercury Seven” test pilots who were chosen to become America’s first astronauts.可知Glenn是被挑选为美国第一批宇航员的测试飞行员中最后一个活着的成员,而不是最后被选择成为测试飞行员,故D项错误。根据“He orbited three times during the almost five-hour flight.”可知C项正确。
6.A 词义猜测题。根据上下文可知此处表示“我们的民族失去了一位英雄,米歇尔和我失去了一位朋友”,由此可知该词与hero词义接近,故选A。
7.D 推理判断题。根据第四段第一、二句话可知NASA认为Glenn是这项研究的合适人选是因为这项研究是为了研究太空旅行对老人的影响而且他们很了解Glenn在太空飞行方面经验丰富,故选D。
Ⅱ.语法填空
Yangshuo,China
It was raining lightly when I 1.     (arrive) in Yangshuo just before dawn.But I didn’t care.A few hours 2.    ,I’d been at home in Hong Kong,with 3.     (it) choking smog.Here,the air was clean and fresh,even with the rain.?
I’d skipped nearby Guilin,a dream place for tourists seeking the limestone mountain tops and dark waters of the Li River 4.     are pictured by artists in so many Chinese 5.     (painting).Instead,I’d headed straight for Yangshuo.For those who fly to Guilin,it’s only an hour away 6.     car and offers all the scenery of the better-known city.?
Yangshuo 7.     (be) really beautiful.A study of travelers 8.     (conduct) by the website TripAdvisor names Yangshuo as one of the top 10 destinations in the world.And the town is fast becoming a popular weekend destination for people in Asia.Abercrombie & Kent,a travel company in Hong Kong,says it 9.     (regular) arranges quick getaways here for people 10.     (live) in Shanghai and Hong Kong.?
语篇解读:本文是一篇游记,记述了作者游览阳朔的所见、所闻、所感。
答案及剖析:
1.arrived 考查时态。由主句中的was和后一句中的didn’t可知,这里使用一般过去时态。
2.before 考查副词。根据句意和I’d been at home的时态可知此处表示“几个小时前,我待在香港的家里”,“待在家里”应该是发生在过去动作arrived之前,故此处填before。
3.its 考查代词。因为smog是名词,所以需要用it的形容词性物主代词形式。
4.that/which 考查定语从句的引导词。根据句意和句子结构可知此处是一个定语从句,因为先行词是物,且引导词在定语从句中作主语,所以用that或which引导从句。
5.paintings 考查名词的单复数。因为该词由so many修饰,所以用复数形式。
6.by 考查介词。乘坐交通工具可用by表达,而且名词原形前不用冠词。
7.is 考查主谓一致和时态。根据后文的时态可知这里使用一般现在时,介绍客观情况,又因为Yangshuo是第三人称单数,所以这里使用is。
8.conducted 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此句的主干为A study of travelers names Yangshuo as one of the top...study和conduct之间为被动关系,所以使用过去分词作定语。
9.regularly 考查形容词变副词。此处需要一个副词修饰动词arrange,表示“经常安排快捷的短假”。
10.living 考查非谓语动词。分析句子结构可知,空格处为非谓语动词,因为people与live之间为主动关系,所以用现在分词形式,作后置定语,此处表示“经常为生活在上海和香港的人安排快捷的短假”。
Ⅲ.书面表达
(2018 Learning English 51期)
假设你是高三学生李华,你在某英文杂志社Help栏目中Talk with Mr.Helper的主持人Mr.Smith帮助下减轻了压力,目前在备考中一切顺利。现在请你给Mr.Smith写一封感谢信,要点包括:
1.感谢Mr.Smith;
2.如何减轻压力;目前学习状况;
3.再次表达感谢。
注意:
1.词数100左右(信的开头和结尾已给出,不计入总词数);
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Mr.Smith,
I’m Li Hua,a student that you helped three weeks ago.?
?
?
?
Yours,
Li Hua
One possible version:
Dear Mr.Smith,
I’m Li Hua,a student that you helped three weeks ago.I’m writing to express my deep appreciation of the kind help you offered to me.
Having consulted you,I followed your advice on how to cope with stress.To begin with,I took some physical exercise,such as playing football.Additionally,by listening to music,I became relaxed.More importantly,I have changed my attitude toward exams.In the test held last week,I got the first place.Without your help,I wouldn’t have made such rapid progress.At present,although occupied with my studies,I manage to spare some time to participate in some social activities.
I’m convinced that I’ll succeed in the coming exam.Again,I would like to express my warm thanks to you.
Yours,
Li Hua





PAGE



- 1 -