课件120张PPT。话题13 故事与诗歌010203目录导航 0405基础知识必备一、精选核心词汇 (下面为常考的考纲单词, 请同学们认真复习, 扩大词汇量。) 二、精选核心短语 (请同学们重点掌握下面的短语, 做到活学活用。单项填空、完形填空和短文填空等题型经常会考查大家对短语的掌握。) 三、常用句型(请同学们牢记下面的常用句型, 做到学以致用。) Day1 完形填空 通读下面短文, 掌握其大意, 然后在每小题所给的四个选项中, 选出一个最佳答案。 One day, a farmer was walking along a road with his son Thomas when they saw a horseshoe on the ground. The father said to his son, “Look at the horseshoe on the ground. Go and 1 the horseshoe and put it in your bag, my son. ” But Thomas said, “If I do so, it will waste my time. ” His father said nothing but picked it up himself. When they 2 a nearby town, they had a rest. There the farmer sold the horseshoe and 3 some strawberries with the money. The father and the son went on walking. The sun was high up in the 4 . They soon drank up all their water and there was not a house or even a tree for them to have a rest. Thomas felt 5 thirsty to walk on. At that time, his father gave him a strawberry and he 6 ate it. After a while, his father gave him another strawberry and once again, his son got it quickly and put it in his mouth. And so they 7 walking. The old farmer gave strawberries and the son ate them. When Thomas had eaten up all the strawberries, his father said to him, “My dear son, if you picked up that 8 , you would have your own strawberries to eat. Always remember the 9 : if you don’t worry about the little things, you will find it difficult to do the 10 things. ” ( )1. A. give up B. put up C. pick up D. take up
( )2. A. got on B. got to C. got off D. got down
( )3. A. threw B. bought C. sold D. found
( )4. A. sky B. tree C. head D. ground
( )5. A. rather B. very C. quite D. too
CBBAD( )6. A. hardly B. almost C. politely D. quickly
( )7. A. came on B. turned on C. went on D. worked on
( )8. A. strawberries B. water C. horseshoe D. money
( )9. A. time B. effort C. subject D. lesson
( )10. A. great B. simple C. rich D. tiny DCCDA【答案详解】 1.C give up放弃;put up搭建;pick up捡起;take up从事。考查原词复现:根据下文“His father said nothing but picked it up himself.”可知选C。2.B get on上车;get to到达;get off下车;get down下来。句意:他们到达邻镇后休息了一下。故选B。3.B throw扔;buy买;sell卖;find找到。根据下文with the money可知选B。4.A sky天空;tree树木;head头;ground地面。根据常识可知太阳在天上,故选A。5.D rather相当;very非常;quite相当;too也。考查固定搭配:too…to…太……以至于不能……故选D。6.D hardly几乎不;almost几乎;politely有礼貌地;quickly快速地。考查原词复现:根据下文“his son got it quickly and put it in his mouth.”可知选D。7.C come on跟着来;turn on打开;go on继续;work on从事。句意:所以他们继续走。故选C。8.C strawberry草莓;water水;horseshoe马蹄铁;money钱。根据上文父亲要求孩子捡地上的马蹄铁可知选C。9.D time时间;effort努力;subject主题;lesson教训。根据文意可知父亲让孩子记住教训,故选D。10.A great伟大的;simple简单的;rich富裕的;tiny微小的。根据文意可知此处指大事业,故选A。Day 2 阅读理解A篇从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。 Do you want to join a book club in Forest Town? Here are three you can consider.
Forest Online Club
If you are an adult, you can sign up for the club. Join in the conversation at least once a month! This online book club meets every Wednesday of the month at lunchtime to compare notes with library staffers(职员)on what you are reading. Whether you love it or hate it, we want to know. The meetings are held from 12 o’clock at noon till 1 p. m. online at www. forestclub. com.Riverside Book Club
The Riverside Book Club has meetings at Riverside Library. This club is for middle school students and meets once a month on the third Tuesday. The club read many kinds of fictions(小说)and nonfictions, and sometimes poems and plays are read. Everyone makes suggestions, and the club chooses the books by group talks. For more information, call the library at 206-985-6321. Frank Peterson Book Club
This book club meets once a month and is designed for children who are 7 and up. Join us for a friendly relaxing afternoon as we discuss the book chosen for the month and then watch a film based on the book. You don’t have to read the book before you go there as we will make copies for everyone. Different kinds of books are chosen. For questions, call 206-968-8791. ( )1. You need to _____ after joining Forest Online Club.
A. share what you read every month
B. visit some library staffers in person
C. attend a monthly meeting at a library
D. join in a conversation every Wednesday A( )2. If a ten-year-old child wants to join a book club, he may _____.
A. visit www. forestclub. com B. call 206-968-8791
C. read a book before he joins D. go to Riverside Library
B( )3. If you are a poem lover, you’d better join _____.
A. Forest Online Club
B. Riverside Book Club
C. Frank Peterson Book Club
D. all these three clubs
B( )4. One special thing that readers do in the meeting of Frank Peterson Book Club is_____.
A. reading books B. comparing notes
C. group discussion D. watching films
D( )5. This passage is _____.
A. to compare book clubs
B. to encourage us to read more
C. to introduce some book clubs
D. to help us develop reading habits
C【答案详解】1.A 细节理解题。根据文中to compare notes with library staffers on what you are reading.可知,加入森林在线读书俱乐部需要分享每个月所阅读的书籍。故选A。2.B 细节理解题。A项的联系方式是Forest Online Club当中的,仅限成年人加入,不符合题干。根据nd is designed for children who are 7 and up. 和For questions, call 206-968-8791判断,B选项正确。C和D不符合题干。故选B。3.B 细节理解题。根据The club read many kinds of fiction(小说) and nonfiction and sometimes poems and plays are read.可知,河畔读书俱乐部有时会阅读一些诗歌。故选B。4.D 细节理解题。根据...and then watch a film based on the book. 可知,Frank Peterson读书俱乐部相比其他两个俱乐部可以看与书籍相关呢的电影。故选D。5.C 主旨大意题。综观全文,主要介绍了三个俱乐部的相关情况。故选C。Day 3 阅读理解B篇从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。 The first Chinese actor captured (征服)the hearts of many Chinese in the USA. He read a letter by Zhuge Liang (181—234)to the emperor of Shuhan during the Three Kingdoms (220—280)Period in the new season of Growling Tiger and Roaring Dragon(《虎啸龙吟》).
The letter has been read by so many students. We would never have thought that the text written in old Chinese could be so beautifully read in another language. As a result, foreigners begin to show interest in Romance of the Three Kingdoms, translated by C. H. Brewitt-Taylor and Robert E. Hegel.
Earlier in November 1979, pupils in England were able to watch a new TV program called Monkey. Most of them were hearing the story for the first time. However, the story of the Monkey King isn’t new to Chinese children in the traditional Chinese book Journey to the West. As soon as the TV programme came out more than 30 years ago, Western children became interested in reading this story because the clever Monkey King keeps fighting to help the weak and never gives up.
Chinese scholars (学者)should do a better job of introducing Chinese literature to the rest of the world. At the same time, we could encourage Western schools to try something different. Reading international literature is an effective way of understanding other people in the world. And the more we understand each other, the more beautiful the world will be. ( )1. The letter by Zhuge Liang (181—234)to the emperor of Shuhan (220—280)was read so beautifully in another language _____.
A. in China B. in Canada
C. in the USA D. in England
C( )2. _____ most of the pupils in England were hearing the story of the Monkey King in November, 1979.
A. For the first time B. For the second time
C. Again and again D. For several times
( )3. The underlined word “effective ” probably means _____ in the passage.
A. 有意义的 B. 有效果的 C. 有理想的 D. 有情怀的 AB( )4. According to the passage, which of the following is NOT true?
A. Western children are interested in reading Journey to the West.
B. Reading international literature can help understand people in the world.
C. The Monkey King never gives up in order to help the weak.
D. Chinese scholars have done best in introducing Chinese literature to the world.
D( )5. The best title for the passage may be “_____”.
A. How to Read World Literature
B. Romance of the Three Kingdoms—a Traditional Chinese Book
C. The Traditional Chinese Literature Goes to the World
D. More and More Foreigners Read Traditional Chinese Books
C【答案详解】
1.题意:诸葛亮给蜀汉皇帝的信在 用另一种语言读得如此优美。考查细节理解题。根据第一段The first Chinese actor captured the hearts of many Chinese in the USA. He read a letter by Zhuge Liang(181~ 234) to the emperor of Shuhan during the Three Kingdoms(220~280) period in the new season of Growling Tiger and Roaring Dragon.,可知是在美国读给美国观众的,故选C。2.题意:1979年11月,英国大部分学生都听到了孙悟空的故事。考查细节理解题。根据Most of them were hearing the story for the first time.,可知大多都是第一次,故选A。3.题意:下划线单词“effective”意思可能是 。考查词义理解题。根据下文And the more we understand each other, the more beautiful the world will be.我们越了解对方,世界就越美好,可知这种了解是有效的,故选B。4.题意:根据短文内容,下列哪一个是不正确的?考查细节理解题。A. Western children are interested in reading Journey to the West.西方孩子对阅读《西游记》感兴趣。B. Reading international literature can help understand people in the world.阅读国际文学可以帮助了解世界上的人们。C. The Monkey King never give up in order to help the weak.孙悟空从不放弃帮助弱者。D. Chinese scholars have done best in introducing Chinese literature to the world.中国学者在将中国文学引入世界方面做得最好。根据Chinese scholars should do a better job of introducing Chinese literature to the rest of the world.中国学者应该更好地向世界其他地方介绍中国文学,可知D项说法不正确,故选D。5.题意:这篇文章最好的题目可能是 。考查标题归纳题。A. How to read world literature如何阅读世界文学。B. Rommance of the Three Kingdoms, a traditional Chinese book三国演义,一本传统的中国书。C. The traditional Chinese literature goes to the world.中国传统文学走向世界。D. More and more foreigners read traditional Chinese books越来越多的外国人阅读中国传统书籍。根据短文关于《三国演义》和《美猴王》在英美受欢迎的内容,结合句子Chinese scholars should do a better job of introducing Chinese literature to the rest of the world.,可知认为中国学者应该更好地向世界其他地方介绍中国文学,故选C。Day 4 短 文 填 空 请用适当的词完成下面的短文,并把所缺单词填写在指定的位置上。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。 Several hundred years ago,for some purpose,an emperor(皇帝) pointed out that people should stop killing animals. He ordered① everybody to eat only 1. ____________ and rice instead of meat so that they could prevent the animals from being killed. If 2. ________________ eats fish or animals,he would be regarded as an enemy and killed no matter he was a hard-working man or a man in a high position in the government. vegetables anyone /anybody One day,a government leader was 3. ____________ and worried to② see meat on his table at supper. He called the cook and wanted to know 4. ____________ he had prepared the meat because nobody could eat it for a long period of time.
“Sir,” the cook simply expressed to him,“the animal was killed 5. ____________ a tiger. ”
“Oh,I see. That’s all right,then,” said the leader. He 6. ____________ the meat and enjoyed it. surprisedwhy byate A few days 7. ____________ ,the cook cooked some fish for him again. The leader was angry and again the cook received the call from him. They communicated with each other.
“Why have you given me fish?” he shouted. “Don’t you know that the emperor will 8. ____________ us?”
“It’s all right,master,”replied③ the cook. “The tiger killed this fish. ”laterkill “Fool!” shouted the master. “How can a tiger kill a fish? Why not④ say a larger fish killed this fish?”
“Oh! I understand now,” said the cook. “It was a larger fish 9. ____________ killed this one. ”
The government leader smiled and was 10. ____________ to enjoy the fish with victory. thatable【答案详解】2.anyone /anybody 句意:任何人吃了鱼或牲畜都会被杀掉。1. vegetables 皇帝下令人们不能吃肉,所以只能吃蔬菜和大米。3.surprised 主人很惊讶厨师煮了肉。4.why 主人问厨师为什么会煮了肉。5.by 被动语态,用介词by。6.ate 主人吃了肉。7.later 从上下文可知,几天后厨师煮了鱼。8.kill 吃了肉的人会被皇帝杀掉。9.that it is…that…是强调句型。10. able 固定搭配。be able to能够……Day 5 短 文 填 空 请用适当的词完成下面的短文,并把所缺单词填写在指定的位置上。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。 Hans Christian Anderson(安徒生) was a world-famous writer of children’s books. He was so great that there was a big award in literature named 1. ___________ him: the Hans Christian Anderson Prize. It is 2. ___________ highest award in children’s literature. A writer can only get it once in a lifetime. after the Now, for the first time, a Chinese writer has won the prize. His name is Cao Wenxuan, a 62-year-old teacher and writer, and he is well-known for 3. ___________ children’s fictions. He graduated from Peking University, and now he 4. ___________ there. He started to write children’s fictions in 1979. Many of his novels have been 5. ___________ into English, French, Japanese and Korean. writing teaches/workstranslated Cao has unique① ideas about 6. ___________ books. He thinks that children’s books shouldn’t only bring joy to young readers, but also sadness, 7. ___________ through comedy or tragedy②. These ideas appear in his stories. The Grass House is one of 8. ___________ most famous books. The story is about a primary school boy named Sang Sang who likes to help 9. ___________ , but fails tests, when he catches a serious sickness…
“Sadness is a beautiful feeling. It helps kids understand the 10. ___________ world they’re going to face, ” Cao once told Wenhui Daily. children’s either his others real 【答案详解】
1. after 句意:他是如此的伟大以致有个文学大奖就是以他来命名的。name after以……命名。 2.the 句意:它是儿童文学中最高的奖赏。最高级前要加定冠词the。3.writing 句意:曹文轩因写儿童科幻小说而闻名。 4.teaches/works 句意:他毕业于北京大学,而现在北京大学工作或教书,所以填teaches/works。5.translated 句意:他的很多小说被翻译成英语等。所以填translated。6.children’s 句意:关于儿童之书,他有独特的见解。所以填children’s。7.either 句意:他认为儿童书籍不仅仅给年轻人带来快乐,也应该带来伤心。要么通过喜剧,要么通过悲剧。either…or…或者……或者……8.his 句意:The Grass House是他最著名的作品之一。9.others 句意:这个故事是关于一个小学男孩桑桑乐于助人的事。 help others帮助他人。10. real 句意:这可以帮助孩子理解他们将要面对的真实世界。所以填real。Day6 核心素养综合能力组合训练(1)一、完形填空
Paul was a very rich man, but he never spent any of his money. He was 1 that someone would steal it, so he pretended(假装)to be 2 and wore dirty old clothes. People 3 him, but he didn’t care. He only cared about his money.
One day, he bought a big piece of gold. He hid it in a hole(洞)by a tree. Every night, he went to the hole to take a look at his 4 . He sat and watched. “No one will ever find my gold!” he said. But one night, a thief saw Paul looking at his gold. And 5 Paul went home, the thief picked up the gold and ran away!
The next day, Paul went to look at his gold, but it wasn’t there. It had disappeared! Paul cried and cried! He cried so 6 that a wise old man heard him. He came to help. Paul told him the sad tale of the 7 gold. “Don’t worry, ” he said. “Get a big stone and put it in the hole by the tree. ” “What?” said Paul. “Why?”
“What did you 8 your gold?”
“I sat and looked at it every day, ” said Paul.
“That’s right, ” said the wise old man. “You can do just the same with a 9 . ”
Paul listened, thought for a moment and then said, “Yes, you’re right. I’ve been very 10 . I don’t need a piece of gold to be happy!” ( )1. A. surprised B. worried C. excited D. bored
( )2. A. wealthy B. healthy C. sick D. poor
( )3. A. laughed at B. waited for
C. fell behind D. looked after
( )4. A. present B. trouble C. treasure D. product
( )5. A. before B. since C. when D. though BDACC( )6. A. silently B. differently C. loudly D. carefully
( )7. A. stolen B. broken C. forgotten D. burnt
( )8. A. deal with B. do with
C. stay with D. connect with
( )9. A. hole B. stone C. tree D. thief
( )10. A. wise B. smart C. lazy D. silly CABBD【答案详解】 1.B surprised惊讶的;worried担心的;excited兴奋的;bored无聊的。根据下文可知他担心有人会偷了他的钱,故选B。2.D wealthy富裕的;healthy健康的;sick生病的;poor贫穷的。根据上文“Paul was a very rich man”可知此处为装穷,故选D。3.A laugh at嘲笑;wait for等待;fall behind落后;look after照顾。根据上文可知他穿破衣服,所以人们应该嘲笑他,故选A。4.C present礼物;trouble麻烦;treasure宝藏;product产品。根据下文“No one will ever find my gold!”可知此处指的是他的金块,故选C。5.C before在……之前;since自从;when在……时;though尽管。句意:在Paul回家时,小偷捡起金块逃跑了。故选C。6.C silently安静地;differently不同地;loudly大声地;carefully小心地。根据下文一位年老的智者也听到他的哭声,可知选C。7.A stolen被偷的;broken打破的;forgotten被遗忘的;burnt被烧掉的。根据上文“the thief picked up the gold and ran away!”可知金块被偷,故选A。8.B deal with处理;do with处理,通常用于否定句和what的疑问句;stay with与……住一起;connect with与……连接。考查原词复现:根据下文“You can do just the same with”可知选B。9.B hole洞;stone石头;tree树木;thief小偷。根据上下文可知此处应填与金块相似的物品,故选B。10.D wise聪明的;smart聪明的;lazy懒惰的;silly愚蠢的。根据下文Paul不需要金块获得快乐,可知以前太愚蠢,故选D。 二、阅读理解
A
International Poetry Competition
World Poetry Day is celebrated on 21 March. Its purpose is to improve people’s ability to read, write, and teach poems all over the world.
This year, the International Poetry Centre is holding a poetry competition to celebrate the festival! The competition is open to all the poets(诗人) aged 18 and over from all over the world, and they will be divided into two groups:Open Group(open to all the poets aged 18 and over)
ESL Group(open to all the poets aged 18 and over who can write in English as a Second Language)
The winners of each group will receive £1, 000.
RULES:
◆All the poems must be unpublished(未出版的) works.
◆Poems will not be returned, so please keep a copy.
◆The poem(s) must be in English and created by the poet himself/herself.
◆Poems can be written on any proper subject. No subject on violence(暴力) or drugs.
The competition begins on 3 March, 2020 and ends on 28 August, 2020. To enter the competition, please visit the Centre Shop to pay £5 for each poem. Once the payment is made, please e-mail the poem(s) to poetrycomp@center. uk. Remember to mark Open or ESL in the top right-hand corner of the document(文档) to show which group to enter before e-mailing your poem(s).
Questions about the competition can be e-mailed to poetrycomp@center. uk. ( )11. The World Poetry Day is on____.
A. March 28th
B. March 3rd
C. March 21st
D. August 28th
C( )12. The purpose of the World Poetry Day is____.
A. to encourage the British to write poems
B. to teach children how to read and write poems
C. to raise money for the poets from all over the world
D. to help people to read,write and teach poems better D( )13. The rules for the competition include the following EXCEPT____.
A. that poets can write poems in any language
B. that poets must use their unpublished poems
C. that poems can’t be taken back after the competition
D. that poems can’t be written on the subject of violence or drugs
A( )14. Poets can get £1000 if ____.
A. they win in the group
B. their poems are published
C. they enter the competition
D. their poems are written by themselves
A( )15. Which is the correct order for poets to enter the competition?
① Pay £5 for each poem.
② Visit the Centre Shop.
③ E-mail their poem(s) to poetrycomp@center. uk.
④ Mark Open or ESL in the top right-hand corner of their document.
A. ①②③④
B. ②①③④
C. ②①④③
D. ③④②①
C【答案详解】11. C 细节理解题。从第一段第一句“World Poetry Day is celebrated on 21 March.”可知答案。12.D 细节理解题。从第一段第二句“Its purpose is to improve people’s ability to read,write,and teach poems all over the world.”可知答案。13.A 细节理解题。从RULES部分第3点“The poem(s) must be in English…”可知A项与本次大赛的规则不相符。14.A 细节理解题。从文中“The winners of each group will receive £1,000”可知答案。15.C 逻辑排序题。根据倒数第二段内容可知答案。B
You must have read or heard of the sad love story between Jia Baoyu and Lin Daiyu. But can you imagine the two singing opera in English instead of speaking poetic (有诗意的) Chinese?
Jia and Lin are two characters from the classic Chinese novel A Dream of Red Mansions (《红楼梦》), written by Cao Xueqin(1715—1763). Now the book has been made into an English language opera. The opera was first performed last September in San Francisco, the US. This month it came to Beijing, Changsha and Wuhan. Many of the opera’s creators have backgrounds in both Chinese and American cultures, including the director and playwrights (剧作家). Their understanding of both cultures helped them to change the Chinese classic into a foreign language opera.
The book, which covers the rise and fall of the Jia family, has 120 chapters and hundreds of characters. But the opera writer David Henry Hwang reduced the number of characters to just seven. Hwang, a Chinese-American, focused on the love story between Jia and Lin and tried to write a heartbroken tragedy that everyone would understand. The art director Timmy Yip, from Hong Kong, tried to help foreign people understand the characters using costumes (服装)and stage settings (布景). He compared Lin to water and gave her a light green costume. When Lin shows up on stage, there is usually water around her on the stage.
The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audience. Hwang told China Daily he was happy to “have made a contribution to the land where my parents were born”. ( )16. ______ wrote the opera for the Chinese classic novel A Dream of Red Mansiorns.
A. Lin Daiyu B. Cao Xueqin
C. Jia Baoyu D. David Henry Hwang B( )17. Which of the following is NOT a difference between the book and the opera?
A. The language used.
B. The sad love story.
C. The number of characters.
D. The whole family’s story. B( )18. The underlined word “tragedy” probably means ____ in Chinese in this passage.
A. 喜剧 B. 悲剧 C. 科幻剧 D. 生活剧
B( )19. The creators made the book into an English-language opera because ____.
A. they had backgrounds in Western culture
B. they thought the book was not good enough
C. they hoped to help others learn English
D. they wanted Westerners to know about the Chinese novel D( )20. The best title of the passage is probably____.
A. A Dream of Red Mansions
B. Jia Baoyu and Lin Daiyu Sing Foreign Opera
C. The Sad Love Story between Jia Baoyu and Lin Daiyu
D. David Henry Hwang’s Opera B【答案详解】16.B 细节理解题。根据文章第二段“the classic Chinese novel A Dream of Red Mansions(《红楼梦》),written by Cao Xueqin” 可知《红楼梦》的作者是曹雪芹。17. 细节理解题。文章第三、四两段内容可知,原著和话剧的区别有三点:1.古典文学改为外语话剧;2.120个章节改为7个章节;3.贾林之间的爱情故事改为悲剧, 故答案选B。18.词义猜测题。根据“heartbroken”可知话剧的感情基调是伤心的,故答案选B。19.细节理解题。文章最后一段“The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audience.”可知编剧这么做的目的是传播中华文化,让更多外国人了解中华文化,故答案选D。20.主旨大意题。本文主要介绍了我国四大名著之一的《红楼梦》被翻拍成英文歌剧的经过,故选B。Day7 核心素养综合能力组合训练(2)一、短文填空
Oliver Twist is one of the most famous stories by Charles Dickens. Set in the nineteenth century, it is about a boy called Oliver 1. ___________ finds himself alone in the world. He lives in a special house for poor people and always has 2. ___________ empty stomach. One day, he asks 3. ___________ more food and gets into trouble!who/thatanfor Later, Oliver runs 4. ___________ from the house to London. There he meets some boys. These boys teach Oliver to steal money and other things, though Oliver does not want to 5. ___________ he is a good child.
After 6. ___________ through many difficulties, Oliver is 7. ___________ home by a kind old man. In the end, Oliver discovers that the kind man is a relative(亲戚)of 8. ___________, and he goes to live with him in the city. awaybecausegetting/goingtakenhis There are many reasons why Oliver Twist is so popular. There are a lot of actions in the book, and it is also very humorous. The writer was also very 9. ___________ at writing about the everyday lives of poor children in London in the nineteenth century — his book made people 10. ___________ more about the problems of poor children. goodcare/think【答案详解】1. who/that 考查定语从句,根据先行词Oliver(人)可知应填关系代词who/that。2. an 考查固定搭配:have an empty stomach空腹。3. for 考查固定搭配:ask for要求。4. away 考查固定搭配:run away from逃离。5. because 句意:这些男孩教Oliver偷钱和其他东西,虽然Oliver不想这样做,因为他是一个乖小孩。考查原因状语从句。6. getting/going 考查固定搭配:get/go through经历,介词after后接动名词。7. taken 考查被动语态:be+动词过去分词,根据文意可知Oliver被一位友善的老人带回家,take的过去分词为taken。8. his 考查名词性物主代词:根据文意可知这是Oliver的一个亲戚,故填his。9. good 考查固定搭配:be good at擅长。10. care/think 考查固定搭配:care about关心;think about考虑。 二、读写综合
A. 信息归纳
阅读下面的短文, 根据所提供的信息, 完成信息卡。
Chinese Ancient Poetry Competition—a Success at UIBE
University of International Business and Economics (对外经贸大学)recently organized a competition on Chinese ancient poems to improve students’ understanding of Chinese traditional culture and celebrate World Book Day, which falls on April 23.
About 1, 300 students took part in the primary poetry contest in late March and four teams, consisting of 12 students, entered the final, which was on Thursday.
The final included a four-part quiz that tested students’ knowledge of Chinese ancient poems and other forms of Chinese literature.
The vice (副的)president Zhao Zhongxiu said he was glad that the competition attracted so many students’ attention and raised their interest and awareness in traditional Chinese culture. Qi Xiaoming, a professor of Chinese literature at the university said, “In that sense, to fully understand a Chinese ancient poem requires students to recite and understand the meaning in the very beginning of learning. Then, as the students grow older and connect what the poem talks about with their own lives, they will see more. ” The popularity of a TV program on CCTV, Chinese Poetry Congress, which has been broadcast for two seasons, has inspired an increasing number of education institutions like UIBE to hold a similar event of their own.
The purpose of the TV program is to appreciate the beauty of Chinese ancient poetry and to learn from the wisdom of the great minds of ancient China. Information Cardon April 23about 1, 300 four/4 to recite and understand the meaning in the very beginning of learning Chinese Poetry Congress B. 书面表达
现在, 越来越多关于中国传统文学的活动和节目兴起, 逐步唤起了人们对中国传统文学的关注, 请你就此写一篇短文谈谈你的看法。内容包括:
1. 你喜欢中国传统文学吗?
2. 你认为中国传统文学有哪些值得欣赏的地方?
3. 请你给想学习中国传统文学的同学提出建议(至少两点)。 作文要求:
1. 不能照抄原文;不得在作文中出现学校的真实名称和学生的真实姓名。
2. 语句连贯, 词数80个左右。作文的开头已给出, 不计入总词数。 【写作指导】
—认真审题 把握要点
体裁: 议论文
人称: 第一人称 + 第二人称
时态: 一般现在时
写作要点:1. 是否喜欢中国文学 2. 有哪些值得欣赏的地方 3. 提出建议 —草拟提纲 确定思路 —遣词造句 巧添妙补
普通范文
Recently, more and more activities and programs about Chinese traditional literature have attracted people’s attention.
I really like Chinese traditional literature. It describes ancient people’s lives to us. It is also a symbol of our traditional culture.
If you want to learn more about Chinese traditional literature, I have some useful advice for you. Turn to the Internet for help when you meet problems. You should keep on reading and learning. You can watch some programs about Chinese traditional literature. You are sure to make progress! 作文升格 Recently, more and more activities and programs about Chinese traditional literature have attracted people’s attention.__________ ____________________________________________________________________________________________________________________________【参考范文】
Recently, more and more activities and programs about Chinese traditional literature have attracted people’s attention.
As for me, I’m really interested in Chinese traditional literature. It describes ancient people’s lives to us and it’s also a symbol of our traditional culture.
If you want to learn more about Chinese traditional literature, here is some useful advice for you. Firstly, turn to the Internet for help when you meet problems. Secondly, you are supposed to keep on reading and learning. Finally, you can watch some programs about Chinese traditional literature. You are sure to make progress!