2020年英语中考总复习:27 阅读理解技巧(含答案)

文档属性

名称 2020年英语中考总复习:27 阅读理解技巧(含答案)
格式 zip
文件大小 48.0KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2019-11-07 08:32:32

图片预览

文档简介

中考冲刺四:阅读理解技巧
【真题再现】
阅读理解
(2019 漳州)
Most students have biology classes in the classrooms or the labs in China. But several days ago,I had a biology class outside in my American school.
My biology teacher, Mr. Kwak, divided us into three groups and asked us to play a game about natural selection(选择) and how birds find food.
He gave the first group one spoon per person. The second group forks and my group "knives". I thought we were going hunting, so knives might work better. Surprisingly, he told us to pick up the beans on the grass with our tools.
When the game started all of us ran to the grass area. We squatted(蹲) down and looked for beans. It was hard to pick up something that small, especially from the grass.
When I almost lifted a bean, it dropped back to the ground. When I finally picked up several beans, one of my friends ran into me. I couldn’t keep my balance and fell over. All my beans dropped to the ground! Just at that moment,Mr. Kwak called us back. I had to leave the game and of course I got a bad result. I couldn’t help thinking that if I were a bird living on Galapagos Island,I would be dead soon.
The fun game made me realize that natural selection is really competitive(竞争的). Everyone is trying his or her best to — survive.
1. What did the writer’s group use to pick up the beans?
A. Spoons. B. Forks. C. Knives. D. Hands.
2. How many beans did the writer get at last?
A. None. B. One. C. Several. D. Many.
3. Which of the following is TRUE?
A. The writer did a good job in the biology class.
B. The writer had a biology class outside their schoo1.
C. The writer found that picking up the beans from the grass was hard.
D. The writer didn’t find enough food for the birds on Galapagos Island.
4. What’s the meaning of the underlined word “survive’’ in the last paragraph?
A. Find food. B. Remain alive. C. Be lovely. D. Keep balanced.
5. What was the aim of Mr. Kwak’s class?
A. To play an interesting game. B. To pick up the beans.
C. To know different kinds of birds. D. To learn natural selection.
(2019 哈尔滨)
根据短文内容判断正误。(注意:正确的涂“A”,错误的涂“B”)
Long ago, there was a queen who lived in a palace.She felt bored and said to her advisor(顾问),“All the things around me are too boring.I need a different kind of beauty.Let everyone know that I will hold a competition for the most beautiful thing in the world.And the prize will be this crown (王冠).”
Several days later, lots of people came to the competition and showed their things.The queen was not satisfied with what she saw.The advisor suggested,“What you are looking for cannot be brought to you.You must look for it by yourself.What about a journey?”
The queen was interested in the idea, so she started immediately.As she was on top of the hill near her palace, she looked down and suddenly something cried in her heart.“Why have I never found my palace so beautiful?”
The queen spent one year travelling.She saw beauty on the farm, in the forest and even in the stars twinkling(闪烁) at night on her journey.But what was the most beautiful thing? She thought it over.Suddenly,she understood beauty was everywhere.She should learn to enjoy the world.She left the pieces of her crown at different places that she had seen.As time went by, the queen’s crown got smaller and smaller until nothing was left.
She found the most beautiful thing at last.It was the world!
1.The queen wanted to hold a competition for the most beautiful thing in the world.
2.Lots of people came to the competition and brought the things that made the queen satisfied.
3.On top of the hill near her palace, the queen suddenly found her palace so beautiful.
4.The queen saw beauty on the farm, in the river and even in the night sky on her journey.
5.The passage tells us that beauty is everywhere if we learn to enjoy the world.
【答案与解析】
(2019 漳州)
1. C。本题意思是:作者一组用什么捡豆子?由第三段的第二句话The second group forks and my group “knives”. 可知答案选C。
2. A。由倒数第二段的第三句话I couldn’t keep my balance and fell over. All my beans dropped to the ground! 我不能保持平衡,摔倒了。所有的豆子都掉到了地上!可知答案选A。作者这一组最后一个豆子也没有得到。
3. C。由第四段的最后一句话It was hard to pick up something that small,especially from the grass.可知答案选C,从草丛中捡起小豆子真实太难了。
4. B。由最后一段可知, 游戏的乐趣,使我认识到,自然选择是真正的竞争。每个人都尽力让自己最好的生存。A. Find food.“找到食物”,B. Remain alive.“保持活着(的状态)”;C. Be lovely. “可爱”,D. Keep balanced. “保持平衡”,故答案选B。
5. D。由文中最后一段的倒数第二句话The fun game made me realize that natural selection is really competitive(竞争的),可知Kwak先生这堂课的目的是:学习自然选择。所以答案选D。
(2019 哈尔滨)
1. A。由第一段第四句“Let everyone know that I will hold a competition for the most beautiful thing in the world.”可知,女王想举办一场寻找世界上最美丽的东西的比赛。该题干表述正确。故写A。
2. B。由第二段第二句“The queen was not satisfied with what she saw.”可知,女王对人们带来的东西不满意。故该题干的表述“很多人来参加比赛,带来了让女王满意的东西”是错误的。故写B。
3. A。由第三段第三句“‘Why have I never found my palace so beautiful?’”可知,当女王站在宫殿附近的山顶时,她突然发现她的宫殿是如此漂亮。该题干表述正确。故写A。
4. B。由第四段第二句“She saw beauty on the farm,in the forest...”可知,女王从农场、森林和夜晚闪烁的星星中看到了美。因此,该题干的表述“女王从农场、江河和夜空中看到了美”错误。故写B。
5. A。通读全文可知,如果我们学会欣赏世界,美无处不在。该题干表述正确。故写A。
考试要求
1. 考查学生理解短文的主旨和主题要义能力;
2. 理解短文具体信息(包括图文转换的信息)的能力;
3. 根据短文上下情景猜测单词的能力;
4. 根据短文的内容判断和推理能力;
5. 理解作者的意图和态度的能力。
纵观全国各地中考试卷,中考阅读理解考试题的比例在整个试卷占了很大的比例,阅读理解的成绩直接决定学生能否在中考中取得优秀成绩。中考阅读短文的题材除了选一些通俗易懂的文学作品和故事体裁的小短文,还经常选用一些富有时代鲜明特征、实用性比较强的语言材料。例如:报刊杂志的文章、使用说明书、招贴告示、广告和各种各类图表。选择这些材料不仅能够提高测试的真实性,还能展示目标语言在现实生活中的真实运用来激发学生学习英语的兴趣。
1. 阅读理解的题型:
近几年中考试卷的阅读理解测试题主要有选择型测试题、判断正误型测试题和任务型测试题三种形式。根据阅读理解的题干部分可以分为以下几种测试题型:
(1)理解主旨大意题:
考查学生对于文章的中心思想或全文梗概的领会、理解和概括能力。我们可以通过“略读-skimming”来获取文章或者段落的主题和主旨大意。在略读时要注意寻找主题句(topic sentence)以帮助理解文章的主题和了解文章的大意。有一些同学可能认为没有仔细阅读文章的细节而感觉不太放心,其实没有必要担心,因为我们了解的文章的大意以后,然后对文章做仔细阅读,比较难的短文理解起来就容易多了。
略读时应该注意:主题句一般是短文第一个句子或者最后一个句子,偶尔位于段落的中间;每一段的主题句一般也是在每段的第一、二个句子或者最后一个句子。其次作者提供其写作意图,如:提供信息、描述人物、事物或者事件、讨论问题、说服某人、提出建议或者对两种观点或者事件进行比较。而其他的句子是对主题句的进一步发展及说明性的例子,有时是为主题句提供时间、地点或者原因等背景。
主旨大意题常见的设问方式如下:
1) What’s the main idea of this passage?
2) What does the passage mainly tell us?
3) The writer means to tell us that ______.
4) From the passage, we can learn/ conclude ______.
5) What’s the best title for the passage?
(2)具体细节理解题:
考查对事实或者细节的理解和辨别,即考查短文中直接或间接提到的具体信息的细节及线索。对于这种阅读理解题,需要仔细比较所给的四个选项,找出语言表达差别的关键词来重点思考。做这种考试题我们一般用“扫读Scanning”来从短文中寻找答案。 扫读是有目的地在短文中为寻找某一个具体的信息或者细节而进行的搜索性阅读。特别是寻找人名、地名、时间或者某一个关键词。找到这个关键词时要进行局部地细心地阅读,以保证所寻找的答案在此处。为了保证扫读的有效性,在扫读之前必须认真审题,因为审题的过程就是明确阅读目的的过程。一般来说,这种阅读理解测试题的答案是比较好找的。只要同学们仔细阅读,认真比较,把握准确的信息,是容易找到准确答案的。
(3) 根据上下文猜测词义题:
这种阅读理解测试题是对短文中某一个句子中的某一个超纲的单词或者短语画线,让考生猜
其汉语意思或者英语解释意义。短文中出现的超纲词或者短语要求学生在读懂短文的内容,
理解短文的大概意思的基础上并且根据短文上下文的意思和情景进行猜测和推断。一般来说这
些词汇是比较难或者是同学们没有学过的。如果同学们的词汇量比较大,那么解决这种阅读理
解测试题就有很大的优势。但是如果能够理解短文的内容和意思,通过上下句子和情景进行合
理的猜测,其正确率还是比较高的。
猜测单词的一些方法:
1)首先要保持冷静,迅速判断。如果是对上下文理解影响不大的词,就不要停留,继续读下去。如果是影响理解的词,尤其是划线的词,就要运用猜测单词的技巧来猜测单词的意思。
2)如果是but连接前后两个句子,那么其意思是表示转折,后面句子的画线单词表示的意思可能和前面的句子的意思是相反的。
3)如果是and连接前后两个句子,那么后面句子的画线单词的意思可能和前面句子的意思一致。
4)注意下文,有时后面的句子或在下文中可能解释这个单词的意义。
5)有时即使猜测不出来单词的具体意思也不要紧,只需要了解这个单词是表示积极的还是消极的意思。通过辨认这个单词的位置来确定它是动词、形容词还是副词,然后从选项中选择。
实例说明:
The Sydney Opera House is a very famous building in the world. It has become Sydney's best-known landmark and international symbol. The Opera House with a “sailing roof” was designed by a famous Danish architect(丹麦建筑师), Utzon. The base for the building was started in 1959, years before the designs were finished. Utzon spent four years designing the Opera House. In 1962, the designs were finalized(定稿) and the construction began. In 1967, they started the decoration inside. It took 14 years in total to build the Opera House. Queen Elizabeth II officially opened it on October 20th, 1973.
The Sydney Opera House cost around $100 million and was paid for by the public. 6,225 square meters of glass was used to build it. The Opera House includes 1,000 rooms. It is 185 meters long and 120 meters wide. The building’s roof sections weigh about 15 tons. Each year, this fantastic building attracts 200,000 tourists to come for a visit or enjoy events in it.
The Opera House reaches out into the harbour(港湾). It is amazing and unforgettable, offering people a strong sense of beauty.
1. The designer of the Sydney Opera House was from_________.
A. America   B. Australia   C. England   D. Denmark
2. Building the Sydney Opera House lasted__________.
A. from 1959 to 1973     B. from 1962 to 1973
C. from 1959 to 1967     D. from 1962 to 1967
3. The underlined word "construction" means__________ in Chinese.
A. 创立 B.设计 C. 施工 D. 竣工
4. __________ paid for the cost of the building of the Sydney Opera House.
A. Utzon          B. The public
C. Queen Elizabeth II     D. The government
5. Which is the best title for the passage?
A. Sailing Roof         B. Travelling in Sydney
C. The Sydney Opera House    D. The Opening of the Opera House
【解析】
1.D。细节理解题。根据第一段中的“The Opera House with a ‘sailing roof’ was designed by a famous Danish architect(丹麦建筑师), Utzon”可知,悉尼歌剧院是一个丹麦的建筑师设计的。所以,悉尼歌剧院的设计得来自丹麦。故选D。
2.A。细节理解题。根据第一段中的“The base for the building was started in 1959”以及“It took 14 years in total to build the Opera House…October 20th, 1973.”可知,悉尼歌剧院的建设从1959年持续到1973年。故选A。
3.C。词义猜测题。根据上文可知,设计已经定稿,因此下一步必然是施工,由此“construction”在此处具有“施工”的含义。故选C。
4.B。细节理解题。根据第二段中的“The Sydney Opera House cost around $100 million and was paid for by the public.”可知,悉尼歌剧院的建设费用完全来自于公共开支。
5.D。主旨大意题。本文主要介绍了悉尼歌剧院的设计、规模等,都是围绕悉尼歌剧院而写的。因此“The Sydney Opera House”是最好的标题。
(4) 简单的推理判断题:
考查学生根据短文的内容进行简单的判断或推理的能力。中考阅读理解不仅要读懂一个个的句子,而且要理解这些句子之间的内在联系。如果上下文之间存在未充分表达的内容,学生就应该充分激活头脑中的知识和经验,根据字面意思和句子的意思,通过语篇逻辑关系来研究细节的暗示、推敲作者的态度、理解文章的寓意。这就是我们平时所说的深层理解。深层理解是一种创造性的思维活动。它必须忠于原文,要以文章提供的事实和线索为依据,立足已知的知识来推断未知的知识,不能凭空想象、随意推测;它要求考生对文章的表面信息进行分析、挖掘和逻辑推理,不能就事论事,以偏概全。只有吃透文章的字面意思,才能有推理的前提和基础。
判断推理题常见的设问方式:
1) It can be inferred /concluded that ___.
2) Which of the following conclusions can we draw according to the passage?
3 The writer suggests that ___.
4 The writer probably feels that ___.?
5 From the passage, we can see ____________.
实例说明:
Take a class at Dulangkou School, and you’ll see lots of things different from other schools. You can see the desks are not in rows and students sit in groups. They put their desks together so they’re facing each other. How can they see the blackboard? There are three blackboards on the three walls of the classroom!
The school calls the new way of learning “Tuantuanzuo”, meaning sitting in groups. Wei Liying, a
Junior teacher, said it was to give students more chance to communicate.
Each group has five or six students, according to Wei, and they play different roles (角色). There is a
team leader who takes care of the whole group. There is a “study leader” who makes sure that everyone
finishes their homework. And there is a discipline (纪律) leader who makes sure that nobody chats in
class.
Wang Lin is a team leader. The 15-year-old said that having to deal with so many things was tiring.
“I just looked after my own business before,” said Wang. “But now I have to think about my five group
members.”
But Wang has got used to it and can see the benefits (好处) now.
“I used to speak too little. But being a team leader means you have to talk a lot. You could even call me
an excellent speaker today.”
Zhang Qi, 16, was weak in English. She used to get about 70 in English tests. But in a recent test, Zhang
got a grade of more than 80.
“I rarely(很少)asked others when I had problems with my English. But now I can ask the team leader
or study leader. They are really helpful.”
We can tell from the story that some students __________ this new way of learning.
A. get benefits from B. are tired of  C. cannot get used to  D. hate
【解析】:
A。写作意图推断题。从短文的作者写作意图可以判断作者是告诉人们杜朗口中学的学生从这种新的教学方法中得到益处。所以选择A。
2. 阅读理解的解题技巧:
(1)事实细节题的方法和技巧:
1)详读细节,理顺思路与文章脉络。文章绝不是互不相干的句子杂乱无章的堆砌。作者为文,有脉可循。如记叙文多以人物为中心,以时间或空间为线索,按事件的发生、发展、结局展开故事;论述题则包含论点、论据、结论三大要素,通过解释、举例来阐述观点。可根据文章的特点,详读细节,以动词、时间、地点、事件、因果等为线索,找出关键词语,运用“画图列表法”,勾画出一幅完整清晰的文章主题和细节的认知图。
2)抓住文章的脉络和每一段中心,后面都是围绕这个中心展开分析,把握了文章的脉络后,相对来说定位就比较方便,解答细节题和主旨题就很方便了。
3)学会瞻前顾后和左顾右盼方法来理解细节题目,也就是从短文的上下联系来找到解决问题的关键细节。
4)注意引出细节的信息词,如:for example, an example of, the most important example, first, second, next, then, last, finally, to begin with, also, besides等。
(2)推理判断题的方法和技巧:
阅读理解题中难度最大且出现频率很高的是推理判断题,这种题要求考生根据文章中出现的暗示,
抓住内含语义,用逻辑思维的方法加以整理,然后做出合理的判断。推理的方法大致可分为:简
单推理和复杂推理。
1)简单推理 
所谓简单推理就是以表面文字为前提,以具体事实为依据进行推理,做出判断。这种推理方式比
较直接,只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。 
2)复杂推理 
复杂推理不但要以文字为依据,而且还要以文章的语境、内涵为前提。这是一种间接而复杂的逻
辑推理方式。考生要推断出文章没有表明但又合乎逻辑的推理,就必须由表及里地归纳或演绎。
下面是几种复杂的推理方法:
★ 推测作者的写作目的和意图,此类的设题形式有:
The purpose in writing this text is to .
The author in this passage intends to .
★ 推测作者的写作目的,必须要先了解文章的主题,然后分析作者的论述方法、论述的重点和材料的安排。
★ 推测文章的观点或结论,此类设题形式有 :
It can be inferred from the passage that .
From the passage we can conclude that .
这类问题问的不一定是全文的中心思想或作者的全部观点,可能只是文章中的某一观点。但要推
测出文中的某一观点,仍离不开对全文主要观点或中心思想的把握。
3)推断文章的出处,设题形式有 :
The passage is most likely to be taken from .
The passage is most likely a part of .
这类问题应从文章的内容或结构来判断其出处:
报纸:前面会出现日期、地点或通讯社名称;
广告:因其格式和语言特殊,容易辨认;
产品说明:器皿、设备的使用说明会有产品名称或操作方式,而药品的服用说明会告知服用时间、
次数、药量等。
(3)单词猜测词义的方法和技巧:
根据上下文猜测词意
2)根据构词法猜测词意
在阅读文章时,总会遇上一些新词汇,有时很难根据上下文来推断其词意,而它们对文章的理解
又有着举足轻重的作用,此时,如掌握了一些常用的词根、前缀、后缀等语法知识,这些问题便
不难解决了。例如:
前缀un-表反义词,如happy、unhappy,fair、unfair,important、unimportant等。
后缀- ment表名词,如develop、development,state、statement,argue、argument等。
后缀-er、-or或-ist表同源名词,如calculate/ calculator; visit/ visitor; law/ lawyer; wait/waiter; science/ scientist; art/ artist等。
3) 通过因果关系猜词。
首先是找出生词与上下文之间的逻辑关系,然后猜词。有时文章借助关联词(如because,as,since,for,so,thus,as a result,of course,therefore等等)表示前因后果。
4)通过句法功能来推测词义。例如:
Bananas,oranges,pineapples,coconuts and some other kind of fruit grow in warm areas.假如pineapples
和coconuts是生词,我们可以从这两个词在句中所处的位置来判断它们大致的意思。从句中不难
看出pineapples,coconuts和bananas,oranges是同类关系,同属fruit类,因此它们是两样水果,
准确地说,是菠萝和椰子。
5)通过描述猜词。
描述即作者为帮助读者更深更感性地了解某人或某物而对该人或该物做出的外在相貌或内在特征
的描写。例如:
The penguin is a kind of sea bird living in the South Pole. It is fat and walks in a funny way. Although it
cannot fly,it can swim in the icy water to catch the fish.
从例句的描述中可以得知penguin是一种生活在南极的鸟类。后面更详尽地描述了该鸟类的生活
习性。
(4)主旨大意题的方法和技巧:
在做主旨大意题时,不管是哪一种题型,关键的一步是要找出主题句或和主题有关的关键词,从而把握文章的主旨(main idea)。
1)议论、说明体裁的文章
在议论文和说明文中,文章的主题通常出现在首段或末段。第一段的作用通常是给出作者的观点或引出将要介绍的事物,而末段的作用通常是总结全文、重申论点。
例如:
Our neighborhood has really changed. When I last visited there, about half of the houses had been torn down (拆除)to make way for a highway. The rest of the buildings were covered with billboards (宣传板)and surrounded by traffic signs and garbage. Now the whole neighborhood has become dirty, noisy and full of cars.
【分析】
本段第一句话的概括性最强,指出环境发生了巨大变化。其他几句话分别具体说明都发生了哪些变化,以及现在的样子。因此,第一句为本段的主题句。
2)记叙体裁的文章
记叙文通常按时间先后或事情发展的顺序来叙述。寻找这类文章的主题时也要特别留意首段和末段,因为作者有时会在叙述事件之前或之后流露出自己对它的看法和情感,而这正是解题的关键。还有些情况下,文中没有明确的主题句,即主题隐含在行文之中。必须根据文章中所提供的事实细节进行全面考虑,综合分析。这时要注意表示时间和顺序的词语,以把握事情发展的脉络。还要特别留意那些概括情节和中心的动词,或者反映人物特点的形容词等,这样才能猜测出作者在用词、语气之中流露出的隐含信息。
例如:
Every year on my birthday, from the time I turned 12, a white gardenia (栀子花) was delivered to my house. No card ever came with it. Calls to the flower-shop were not helpful at all. After a while I stopped trying to find out the sender’s name and was just pleased with the beautiful white flower, in soft pink paper.
I never stopped imagining (想像) who the giver might be, though. Some of my happiest moments were spent daydreaming about the sender. My mother encouraged these daydreams. She’d ask me if I had been especially kind to someone. Perhaps it was the old man across the street. I’d delivered his mail during the winter. As a girl, though, I had more fun imagining that it might be a boy that I had met.
One month before my graduation, my father died. I was so sad that I became completely uninterested in my upcoming graduation dance, and I didn’t care whether I had a new dress or not. My mother, in her own sadness, however, would not let me miss any of those things. She wanted her children to feel loved. In fact, my mother wanted her children to see themselves much like the gardenia: lovely, strong and perfect, with perhaps a bit of mystery (神秘).
My mother died ten days after I was married. I was 22. That was the year the gardenias stopped coming.
Which of the following would be the best title for the text?
A. A Childhood Dream
B. A Mother’s Love
C. A Graduation Party
D. A Special Birthday
【分析】
本文写的是一位母亲在自己女儿成长的过程中以一种独特的方式——每年在女儿生日那天,不署名送女儿栀子花来表达对女儿的爱。本篇文章是围绕爱展开,开头写暗送女儿栀子花,并鼓励女儿去想象美好。当女儿遇到挫折时,母亲鼓励女儿要勇敢地面对困难。尽管文章中并没有出现主题句,但是以上这些关键信息充分说明了B项“A Mother’s Love”是正确项。
总之做主旨大意题要注意下面技巧:
1. 快速有重点地浏览(skimming)全文。从整体上把握文章的结构、逻辑关系、问题的指向等。在快速浏览时,不纠缠文章中与主旨无关的细节(如某些数字或专有名词等),以保持阅读的连贯性,把注意力集中于主题句的关键词语上,必要时在重要词句下面画线标注。
2. 选择文章标题时,既要排除过于具体或断章取义、以偏概全的标题,又要排除范围太大、空洞、不着边际的标题,还要警惕以事实、细节替代抽象、概括的大意的情况。
3. 推断作者写作目的时,要站在作者的立场想问题,切忌将自己的观点强加于作者。当文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。此时,要注意一些转折词,如:but, yet, however, although等。当文章中表示相反的观点时,往往用到这些词。答题时要弄清哪个是作者的观点,排除迷惑性信息。
4. 必须看清题目,要求回答的是“全文主旨”还是“段落主旨”;推断的是“作者的观点、意图”还是“别人的观点、意图”。
3. 阅读正误判断和任务型阅读
以上涉及到的都是在中考题中出现最多的选择型阅读测试题的做题技巧。除此之外,还有阅读正
误判断题和任务型阅读题两种考查形式。
阅读正误判断题,难度逐渐降低,一般试题在短文中可以直接找到答案,也可以用上述的方法来
做题。
任务型阅读是近年来推出的新题型,命题灵活,题型多样,可能是问答题,也可能是翻译句子,
填写表格信息等,能够很好地考查学生的英语综合能力。但是只要我们注意养成良好的阅读心理,
提高阅读速度,就能做好这种题。解题时注意:
(1)浏览试题,明确要求。带着问题去读短文,有的放矢。
(2)浏览全文,捕捉有用信息。阅读时,注意有关的人物、事件、时间、地点、起因及一些定义、数据和一些关键词语,可以做出标记,有目的地把文后题目和短文中相关信息加以比较,从而找到正确答案。
(3)复读全文,抓住细节。答题时有问题,要重新在短文中寻找答案, 注意短文的首尾句或每一段的首尾句,那往往是事件的结果或作者的态度、意图等。
(4)再读全文,核对答案。要用全文的主题大意重新审核各题答案,看前后是否一致,是否符合短文的主旨大意,细节方面是否和短文一致,是否有拼写和语法错误等。

【巩固练习】
I.真题演练。
(2019 武汉)
I never saw my father home from work late or ill, nor did I ever see my father take a "night out with the boys". He had no hobbies but just took care of his family.
For 22 years, since I left home for college, my father called me every Sunday at 9:00 am. He was always interested in my life—how my family was doing. The calls even came when he and my mother were in Australia, England or Florida.
Nine years ago when I bought me first house, my father, 67 years old, spent eight hours a day for three days, painting my house. He would not allow me to pay someone to have it done. All he asked, was a glass of iced tea, and that I hold a paintbrush for him and talk to him. But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father.
Five years ago, my 71-year-old father spent five hours putting together a swing set(秋千)for my daughter. Again, all he asked was that I get him a glass of iced tea, and talk to him, but again, I had laundry to do, and the house to clean.
The morning on Sunday, January 16, 1996, my father telephoned me as usual, this time he had seemed to have forgotten some things we had discussed the week before. I had to get to church, and I cut the conversation short.
The call came at 4:40 am. That day my father was sent to hospital in Florida. I got on a plane immediately, and I vowed(发誓)that when I arrived, I would make up for the lost time, and have a nice long talk with him ad really get to know him.
I arrived in Florida at 1:00 am, but my father had passed away at 9:12 pm. This time it was he who did not have time to talk, or time to wait for me.
In the years since his death I have learnt much about my father, and even more about every single day.
1. We know from the reading that the father_____.
A. liked to paint houses B. had no friends around him
C. was not healthy in his youth D. thought of his family as his all
2. When her father painted her first house, the daughter_____.
A. could only afford a glass of iced tea
B. was too busy to talk to her father
C. could do nothing but hold a paintbrush
D. spent eight hours a day working with her father
3. On January 16, 1996, the daughter felt that her father_____.
A. seemed to be a little different B. had no time to phone her as usual
C. became interested in church D. had forgotten to discuss some things with her
4. In the reading the underlined phrase 'get to know him' most probably means_____.
A. get him to know her B. know more about him
C. get him to know himself D. make him well-known
5. Which is the best title of the reading?
A. Painting Houses B. Daughter's Family
C. Father and I D. Father's phone calls
(2019 泰安)
On school nights, lots of kids have to do their reading before they are allowed to watch TV. Pretty soon, you might get to do both at the same time, in true Harry Potter style.
Several companies are racing to produce electronic paper and ink, complete with colors and moving imagines(图像). One idea would be to create a newspaper like The Daily Prophet in the Harry Potter books. Its pages would hold video clips of baseball games instead of just black-and-white photos.
Electronic paper is not a new idea. A company in Massachusetts called E ink, for example, has been working for years on such a technology. Little electricity determines(决定) whether each microsphere(微球) looks black or white at any given time. Together, microspheres make up words and imagines. The technique seems promising for creating still images that can be changed when needed, but the process(进程) is too slow for good videos.
Scientists in the Netherlands now report a new type of e-paper technology. By using layers(层) of oil, the researchers say that they can make images which change fast enough to meet standard video requirements. They can also make brilliant colors. So far, however, each image is smaller than the fingernail.
For now, reading and watching TV will have to remain two separate activities. Keep your eyes open, though. In the future, TV watching and reading might be part of the same work.
1. According to the passage, kids soon can .[
A. be allowed to watch TV B. watch TV while doing their homework
C. watch Harry Potter on TV D. be allowed to read a newspaper
2. Several companies are racing to .
A. Make the Harry Potter TV program
B. create a newspaper like The Daily Prophet
C. provide baseball games for kids
D. produce electronic paper with colors and moving images
3. What determines the black and white color of each microsphere?
A. Images B. Electricity C. Oil and ink D. Fingernail
4. Which of the following in NOT true?
A. Electronic paper is not a new idea.
B. Microspheres make up words and images.
C. Now TV watching and reading is part of the same work.
D. Scientists use layers of oil in a new research.
5. From the last paragraph, we know that .
A. scientists are still working on the new technology
B. kids love to read while watching TV
C. parents may be against this new idea
D. teachers may not teach students any more
II. 阅读综合。
  A
Spiderman is one of the most famous comic book heroes of all time. He was created by Stan Lee in 1963 and was first introduced to the world in the pages of Marvel comic books.
Spiderman’s story is the story of Peter Parker, a child who lost his parents and lives with his aunt and uncle. Peter is a shy, quiet boy wearing glasses and has few friends. One day, on a high school class trip to a science lab,he gets bitten by a special spider. Soon Peter realizes he has amazing powers:he is as strong and quick as a spider and also has a type of sixth sense. He no longer needs his glasses and he can use his super power to fly through the city streets! Remembering something his Uncle Ben has told him, that “with great power, there must also come great responsibility(责任), ” Peter decides to use his powers to fight enemies who do cruel things to people. And so, Spiderman is born.
Life is not easy for Peter even though he is a superhero. He is in love with Mary Jane but cannot tell her about his amazing powers. Besides, his best friend Harry hates Spiderman! Peter is also short of money and time. He has to sell photos of Spiderman (himself) to a newspaper and he keeps losing his other jobs because he’s so busy saving people! Yet he has to fight different kinds of cruel enemies.
1. Who created Spiderman?
A. Stan Lee. B. Marvel. C. Peter Parker. D. Superman.
2. What happened to Peter Parker after he was bitten by the spider?
A. He could not see with his eyes. B. He became a spider.
C. He developed spider-like powers. D. He was sick.
3. What does “with great power, there must also come great responsibility” mean?
A. Powerful people can do whatever they like.
B. People with power are always good.
C. Powerful people should have a responsibility to do good.
D. Powerful people are to blame for all the bad things that happen.
4. In what areas does Peter have problems that are similar to normal people?
A. Money, time, studying, reading. B. Money, work, time, relationships.
C. Relationships, sport, money, work. D. Money, work, time, sleep.
B
When I was seven years old my mom was diagnosed(诊断) with cancer. The doctors told us my mom might be saved with surgery(手术). But it could also kill her. She chose to have it.
The day before the surgery I was off school, and my mom planned the best day of my life, everything I loved at seven and everything that would put a smile on my face. The day began with her waking me up saying, “Kate, I have a surprise for you. Come and see.” The surprise was a doll I had wanted for the longest time. Throughout the day, she told me everything that she thought I would need to know to grow up and be a good person; she told me to be the best I could be and that I would always make her proud. We had a picnic in the park, and it was so cold that we moved to the car. The day was filled with laughter. For the first time in a long time I could see she was really happy. I would never forget her smile, or the way her eyes shone as if we were the same age. It was the best day of my life, and I will never forget the conversations we shared.
My mother managed to live through the surgery. Now when I look back, I realize that the best day of my life could be her last and this could be the last day I would remember with her, the last one we shared. I also understand how unselfish a mother is.
1. Who made the decision to have the surgery in the story?
A. The doctors. B. The patient. C. The writer. D. The patient’s family.
2. What did the writer’s mother do the day before the surgery?
A. She stayed at home to have a good rest.
B. She went to the doctor’s for advice.
C. She turned to her family for comfort.
D. She stayed all day with her child.
3. Why was the writer’s mother happy that day?
A. Because she left her child a special memory.
B. Because she realized her child had grown up.
C. Because she was proud of what her child had done.
D. Because she expected the surgery to be successful.
4. The underlined sentence in the last paragraph suggests that ______.
A. her mother was ill again B. the surgery was unsuccessful
C. her mother was getting better D. the surgery was simple
5. Which of the following words best describes the writer’s mother?
A. Hardworking. B. Famous. C. Rich. D. Great.
C
Beauty: For lovers and fans of the arts. Beauty is a necessary magazine in your spare time. It brings you academic(学术的) articles written by internationally famous scholars(学者), yet with easy-to-understand examples, as well as information on exhibitions and sales all over the world.
World Weekly: It gives you a global view(视野、观点) with articles from four of the world’s most famous newspapers. Read the news from different views and draw your own conclusions on the stories influencing our world. Try it for six months for just $30. Besides, you can get a free copy of World Weekly 2012.
New View: Full of excellent writing and photography, it covers one key subject each month, from human rights to poverty(贫困) to environment. Reports from around the world provide you with an all-sided world view. Besides, you can be told lots of fresh reports and the latest stories on world events and activities.
The Week: It is the only summary(摘要) giving you the best of British and foreign newspapers in just 35 pages. Designed to be read in just 1 hour. Try it now with 13 copies for just $25. If you decide it’s not for you, just tell us within 3 weeks and you can get your money back within 10 work days.
1. _________ will probably provide you with articles about music and paintings.
A. New View   B. World Weekly   C. Beauty   D. The Week
2. If you want to read World Weekly, you will probably need to spend about _________ each week.
A. 3.2 dollars   B. 2.1 dollars   C. 2 dollars   D. 1.2 dollars
3. Which of the following is not probably included in New View?
A. A short statement of the main points of the latest news in China Daily.
B. A discussion on water pollution in India.
C. An article about hungry children in Africa.
D. A report on medical care in China.
4. Which of the following is true according to the ads above?
A. Beauty is an English newspaper.
B. It takes an hour to read a copy of The Week.
C. There aren't any pictures in New View.
D. You can get a free copy of World Weekly 2012 if you like it.
【答案与解析】
I.真题演练。
(2019 武汉)
1. D。文中通过四个具体的例子就想说明爸爸对我无私的关心,全心全意投入到整个家庭生活中。故正确答案为D。?
2. B。这个是围绕着爸爸为我粉刷我第一套房子的例子展开的问题。爸爸不让我找工人,亲自为做这件事情,只是想让我在旁陪着他,但是我却没有能做到。故正确答案为B。?
3. A。从文中“...this?time?he?had?seemed?to?have?forgotten?some?things...”可以得出答案。?
4. B。本题根据上文中提到的赶到医院弥补和爸爸错失的时间和have?a?nice?long?talk?with?him和他好好交谈,可知本题答案为B“更多地了解父亲”。
5. C。本题文章通篇讲述的是作者与自己的父亲之间的事情和感情,所以最佳题目是“父亲和我”。
(2019 泰安)
1. B。根据短文第一段“Pretty soon, you might get to do both at the same time, in true Harry Potter style.”可知两种方式是指做作业和看电视同时进行,故选B。
2. D。B项只是某个公司的一种想法,不是公司竞争的目的,根据“Several companies are racing to produce electronic paper and ink, complete with colors and moving images(图像).”,可知几家公司竞相生产电子纸墨,故选D。
3. B。根据短文Little electricity determines(决定)whether each microsphere (微球)looks black or white at any given time.可知电起到了决定作用,故选B。
4. C。根据短文最后一段“For now, reading and watching TV will have to remain two separate activities.”可知看电视和读书现在还是分离的活动,故选C。
5. A。根据短文最后一段主要介绍了看电视和读书现在还是分离的活动,但是将来可能会是相同工作的一部分,即同时进行。所以现在科学家仍然在研究这项新的技术,故选A。
II.阅读综合。
A篇:
1.A。细节理解题。由第一段可知Spiderman在1963年由Stan Lee创造出来的人物。
2.C。细节理解题。通读第二段可知Peter Parker被蜘蛛螫过后,拥有了超凡的力量,变得强壮迅速,同时拥有第六感觉,不需戴眼镜就能看清,还能飞过城市的街道。
3.C。细节理解题。由第二段“Remembering something his Uncle Ben has told him,that“with great power,there must also come great responsibility(责任),”Peter decides to use his powers to fight enemies who do cruel things to people.”可知。
4.B。细节理解题。有文章最后一段可知,Peter在拥有超凡的力量后同样面对金钱、工作、人际关系、时间等问题。
B篇:
1. B。 细节理解题。根据文章第一段最后一句可知, 作者妈妈患了癌症,是妈妈自己决定选择手术治疗。
2. D。 细节理解题。根据第二段首句“The day before the surgery I was off school, and my mom planned the best day of my life”可知作者妈妈在手术前一天和作者一起度过了最幸福的一天。
3.A。 推理判断题。根据文章第三段,作者的妈妈在手术前一天有意安排要快乐地和作者度过那一天,以便给作者留下美好的记忆。
4. C。 句意理解题。根据“managed to live through”意为“设法成功做成了某事”,可知妈妈的手术成功了,身体状况也就变好了。
5. D。 主旨归纳题。根据最后一句“I also understand how unselfish a mother is”可知,作者是通过叙述这个不寻常的事件,来歌颂母爱的无私与伟大。
C篇:
1. C。由Beauty中的“For lovers and fans of the arts.”以及“…as well as information on exhibitions and sales all over the world.”可知答案为C。
2.D。 由World Weekly中的“Try it for six months for just $ 30.”可计算出,每星期大约需要花费$ 1.2。
3.A。 通读New View中的描述,可推断答案为A。
4.B。 由The Week中的描述“Designed to be read in just 1 hour.”可知B项说法正确。