中考英语阅读理解专题训练(含答案解析)

文档属性

名称 中考英语阅读理解专题训练(含答案解析)
格式 zip
文件大小 61.5KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2019-11-21 10:42:23

图片预览

文档简介

中考英语阅读理解专题训练(一)
The Advantages of Eating Fruits & Vegetables
   Vegetables and fruit are good for your health because of a lot of vitamins(维他命), nutrients(矿物质) and fiber(纤维) in them. Fruits and vegetables are regarded as a healthy diet without adding chemicals or additives(添加剂) for carrying or storing foods. The United States Department of Agriculture suggests eating plenty of fruits and vegetables every day to get the advantages of eating a healthy diet.
  Disease Prevention
  The United States Department of Agriculture tells that eating fruits and vegetables helps fight strokes, cardiovascular disease and type 2 diabetes. Because of the potassium in fruits and vegetables, they can prevent the risk of developing kidney stones. The fiber in fruits and vegetables helps the body fight against coronary heart disease.
  Idea Health
  Since fruits and vegetables add to a balanced and healthy diet, eating these will help you with your idea. The vitamins in fruits and vegetables helps fight depress(沮丧), according to the Mental Health Foundation. Vitamin B and folic acid found in some vegetables and bananas help relax yourselves. Eating fruits and vegetables can also help improve memory.
  Healthy Weight
  Eating fruits and vegetables helps you have a healthy weight. Fruits and vegetables naturally include less energy than other foods, according to the Center for Disease Control and Prevention. The fiber and water in the fruits and vegetables make you feel that you are full, so you will not feel that you have to eat more food.
(  )1. According to the passage, how many things are included in the vegetables and fruit?
   A. 3??????????? B. 4?????????? C. 5????????????? ? D. 6
(  )2. What kind of fruit should you eat if you were stressed out?
   A. Vitamin B??? B. folic acid???? C. banana?????????? D. apple
(  )3. Which of the following is not disease?
   A. potassium??? B. strokes?????? C. cardiovascular???? D. type 2 diabetes
(  )4. The United States Department of Agriculture suggests that????? .
   A. eating plenty of fruits and vegetables every day instead of having food.
   B. eating plenty of fruits and vegetables is good for helping fight disease
   C. eating some vegetables and bananas help relax yourselves.
   D. eating fruits and vegetables helps you have a healthy weight.
(  )5. According to the passage, eating plenty of vegetables and fruit can't????? .
   A. prevent disease???????????????????????? B. improve memory
   C. helps you have a healthy weight.?????????? D. let you want to eat more food.
London is planning to host the 2012 Olympic Games. They will need to plan carefully. Local people are worried that plans were made carelessly and too quickly because the organizers wanted to win the bid. So, while some Londoners are excited about what will happen, others are more worried. The government is sure that the country will host a magnificent (宏伟的) Olympics. Here are just a few things some ordinary people said in the week following the bid.
  --Paul Smith: It is really good news for the businesses in the area. London gets a lot of tourists anyway, but this will bring more. Local people are thinking of things to do that will make the area more fun over the Olympics and make money as well.
  --David Ford: London is busy anyway. I'm not sure that the government will get the  transport right. The underground and the buses are too full now. The underground is so full at rush hour that it is dangerous. It will be ten times worse in 2012. I 'm going to rent out my flat and go on holiday when the Games are happening!
  --Pearl Armstrong: It's great! I we sport - it's exciting! I like to watch it and I like to play it. We will see all these great athletes at the Games. It will be good afterwards, because the stadiums and swimming pools and so on will all still be there, so they will let us use them.
(  )6. When will London host the Olympic Games?
   A. 2008.?????? B. 2009.????? C. 2010.?????? D. 2012.
(  )7. What seems like a biggest problem with London Olympics?
   A. Transport service.???????? B. Telephone service.
   C. Restaurant service.????? ?? D. Not enough stadiums.
(  )8. What's the meaning of the word "bid" in Chinese?
   A. 举办权??? B. 比赛????? C. 民意??????? D. 服务
(  )9. According to Paul Smith, why are the Games good for the businesses in London?
   A. Because Londoners have made careful plans for the Games.
   B. Because Londoners are thinking of ways to make the area less crowded.
   C. Because Londoners can make more money by tourism industry.
   D. Because all Londoners will work as guides (导游)?during the Games.
(  )10. What can we learn from the passage?
   A. A lot of athletes will come to London for business.
   B. Everything built for the Olympics will not be used after the Games are over.
    C. Nearly all Londoners will rent their flats and go on holidays during the Games.
   D. British government believes the future Games in London will be successful.
 If you want to get a new cell phone number, don't forget to bring your ID card with you .
  As of September 1, people have to register(注册) with their ID to buy a new cell phone number. You can show your ID card or hukou, but student ID's won't work.
  If you already have a cell phone number, it is better to register it before 2013.
  The new rules are meant to prevent junk messages and fraud(诈骗) through cell phones.
  A cell phone user in China on average received 43.3 messages a week in the first half of this year. According to reports, about 12 of those were junk messages.
  In a survey, about 74.5 percent of users said they have received fraudulent(诈骗的) messages.
  If all people register their cell phone number with ID information, it will be easier for police to find the people behind those messages.
  Situations in other countries
Because cell phone are getting more and more popular, many countries have made stricter cell phone rules.  
Countries like India, Japan, Australia, and Singapore all ask users to register their ID information.
  Ulrich Mller is a German living in Beijing. "In Germany, you have to show your ID when you buy a cell phone card," he said. "The rules have been there for a long time. Most people know about it."
  Linda van der Horst is a student at Peking University. She said that in the Netherlands(荷兰),people have to show ID information and bank account(账户) information to buy a cell phone card.
(  )11. What is the passage mainly about?
    A. How to use a cell phone. B. How to choose a cell phone.
   C. New cell phone services. D. New cell phone rules in China.
(  )12. Which of the following can you use to buy a new cell phone number?
   A. Student ID card. B. Bank account.  C. Driving license. D. ID card.
(  )13. If you register your cell phone number with ID information,??????? .
   A. you will receive more junk messages
   B. the cell phone service company may stop your service
   C. the police will find the people behind messages
   D. you can buy a new cell phone
(  )14. People received an average of??junk messages in a week in the first half of this year.
   A. 31.3 B. 12 C. 43.3 D. 55
(  )15. To buy a cell phone card, which country asks people to show their bank account information? 
A. India B. Japan C. Australia D. Netherlands
阅读短文,回答问题。
Do you know the pretty girl? Her name is Tian Wei. She was born on April 5, 1986. She was from Beijing. She had two big eyes and short hair. She was good at Chinese. And she loved writing.
  She was unlucky. When she was in Grade 8, she was seriously ill. Her doctor said she would lose her life anytime. But she wasn't afraid of death. She kept on studying and writing. She died on August 13, 2007. She smiled till the end of her life.
  Tian Wei had a great dream. She hoped that people could read her book in the bookshops. In March, 2009, her only book Hua Tian Ban Mu came out. It had more than 5(X) thousand words. In her book she said, " I'm always aching (疼痛). if possible, I'll let my right eye weep (哭泣) but the other one smile."
16. What did Tian Wei do well in?
  __________________________ ___
17. Did she love writing?
  _____________________________ _
18. What happened to Tian Wei when she was in Grade 8?
  ______________________________ _
19. When did the book Hua Tian Ban Mu come out?
  ________________________________
20. How many words did the book Hua Tian Ban Mu have?
  ______________________________ ___

阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。
Salt is very important to us. 1. Without enough salt, we will get ill. Animals need salt, too. They need salt to grow strong.
Most of salt comes from the sea. 2. People dig very big pools and let sea water in .When the sun dries up the water, people can get the salt from the ground.
There are a lot of salt wells(井)in our country. People bring the well water up to the ground and then dry it up in big jars(罐子)over fire. 3. 用这种方式 ,人们得到食盐。
We can also get salt from salt mines(矿)。The salt mines are under the ground. 4.? A few years ago, people found a big salt mine in China.
In the northwest of China, there are a great number of salt lakes. 5. 其中有些湖很大。The salt in these lakes will be enough for all the people in our country for as long as hundreds of years.
1. __________________________________________________________________
2. __________________________________________________________________
3. __________________________________________________________________
4. __________________________________________________________________
5.__________________________________________________________________

附答案
 【文章大意】本文主要讲述的是水果和蔬菜含有维生素、矿物质、纤维等物质,多吃蔬菜和水果可以预防诸如心脏病、肾结石等疾病。另外,蔬菜和水果对神经也有很好的作用,香蕉可以提高记忆力。蔬菜和水果还能让人拥有健康体重。
1.D【解析】整篇文章蔬菜水果含有的物质有vitamins、 nutrients、fiber、potassium、folic acid和water,共计6种物质。故本题选D。
2.C【解析】根据文章"bananas help relax yourselves."可知当自己很压抑时,可以选择吃香蕉。故本题选C。
3.A【解析】根据文章"Because of the potassium in fruits and vegetables, they can prevent the risk of developing kidney stones."可见potassium并不是疾病而是蔬菜水果中含的物质,故选A。
4.B【解析】从文章"Department of Agriculture tells that eating fruits and vegetables helps fight strokes, cardiovascular disease and type 2 diabetes."可知美国农业部建议我们多吃蔬菜水果预防疾病。故本题选B。
5.D【解析】文章最后"The fiber and water in the fruits and vegetables make you feel that you are full ,so you will not feel that you have to eat more food"可见多吃蔬菜水果会让人不会再去吃很多食物了,故本题选D。
【文章大意】本文主要讲述的是2012年奥运会将在伦敦举行,当地人对此有不同的看法。有人认为那时会来很多游客,会赚很多钱,也有人认为伦敦的交通会变得更糟,还有人觉得在那儿举行奥运会很好,可以去看比赛,还可以使用公共设施。
6.D【解析】文章开头"London is planning to host the 2012 Olympic Games."可见2012年奥运会在伦敦举行。此题选D。
7.A【解析】文章第三段"London is busy anyway. I'm not sure that the government will get the transport right."可见伦敦最大的问题是交通服务。故选A。
8.A【解析】联系上下文意思,再结合文章开头"host"表示主办、主持可知"bid"为举办权的意思。故此题选A。
9.C【解析】从文章第二段"London gets a lot of tourists anyway, but this will bring more."可见,奥运会对商业有好处是因为当地人能从旅游业赚很多钱。故本题选C。
10.D【解析】从文章第一段"The government is sure that the country will host a magnificent? Olympics."可见英国政府认为即将在伦敦举行的奥运会将会很成功。故选D。
【文章大意】本文主要讲述的是中国最新手机使用规则-用身份证注册手机号码。如果手机号码用身份证注册,那么警察就能很容易找到发垃圾和诈骗短信的人,在其他国家像印度、日本、澳洲和新加坡都要求注册身份证信息。
11.D【解析】综观全文,文章主要讲述用身份证注册手机号码的规则即将在中国实行,即中国手机使用新规则,故本题选D。
12.D【解析】从文章倒数第二段"people have to register(注册) with their ID to buy a new cell phone number. You can show your ID card or hukou, but student ID's won't work."可见可以用ID card去办手机号。故本题选D。
13.C【解析】结合文章"If all people register their cell phone number with ID information, it will be easier for police to find the people behind those messages."可知本题选C。
14.B【解析】从文章中"A cell phone user in China on average received 43.3 messages a week in the first half of this year. According to reports, about 12 of those were junk messages."可知选B。
15.D【解析】本文最后一段可知,在Netherlands(荷兰),人们买电话卡要提供银行账户信息。故本题选D。
【主旨大意】本文讲述了一个非常坚强的小女孩-田伟的故事。在上八年级时,她身患重病,但是一直没有放弃对生活的希望和对理想的追求。直得我们每个人学习!
16.She did well in Chinese. / She was good at Chinese. / Chinese.细节理解题 由文中"She was good at Chinese."可知。
17.Yes (, she did). / Sure. / Of course.细节理解题 由文中"And she loved writing."可知。
18. She was (seriously) ill.? 细节理解题 由文中"When she was in Grade 8,she was serious ill."可知。
19. It came out in March, 2009. / In March, 2009. 细节理解题 由文中"In March, 2009, her only book Hua Tian Ban Mu came out."可知。
20. It had more than 5000 thousand words. / More than 500 thousand (words). 细节理解题 由文中"it had more than 5 thousand words."可知。
1.没有足够的盐,我们就会生病
2.人们挖非常大的池子,让盐水流进来
3.In this way, people get salt
4.几年前,人们在中国发现了一个巨大的盐矿。
5.Some of these lakes are very big.






PAGE



4