Book 5 综合测试
本套试卷共120分。考试时间100分钟。
选择题部分
Ⅰ.阅读理解(共两节,满分35分)
第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
I can?t remember the first time one of my children told me, “I hate you.” I can, however, tell you that it still happens occasionally, but it doesn?t bother me. As their father, I often say things that are unpopular. If they hate me once in a while, I know I?m doing a good job.
There are three other words that I won?t allow in my house, however. Last week, I was watching my older son play with a paper airplane. After he accidentally threw it into a wall and it came apart, his eyes welled up with tears.
“I hate myself,” he said. It wasn?t the first time he?d said it, and I was concerned that he?d started to actually believe it.
I knelt down next to him and made him look into my eyes. I told him that I never wanted to hear those words again, and that he needed to respect himself.
The difference between your kids telling you they hate you and them saying they hate themselves is that, five minutes later, they?ve already forgotten they “hate you”. Self-hate is much more potentially poisonous and for young people, it can linger into the rest of their life.
Kids who start to believe they hate themselves sometimes struggle to form new friendships. As teenagers, they avoid the chance to make a possible friend, because they assume they?ll be rejected. And as adults, they might choose not to apply for the dream job because they assume it won?t work out.
I know this is true, because I didn?t have a high opinion of myself as a child. I found myself struggling in many areas, and I?d hate to see my children suffer the same fate.
Sometimes, words are just words. But some words can make the kind of impact I?d very much like to avoid on my children. I don?t fear strong language; I fear language that makes us weak.
1.How did the author feel on hearing his kids saying “I hate you”?
A. Depressed. B. Annoyed. C. Unconcerned. D. Excited.
2.Why won?t the author allow the three words “I hate myself”?
A. Because the impact of thinking in this way is negative.
B. Because it hurts parents to hear their kids saying so.
C. Because it doesn?t make any sense to blame oneself.
D. Because the impoliteness of saying so is unbearable.
3.Which of the following can replace the underlined word “linger” in Paragraph 5?
A.Come to an end. B. Continue to exist.
C.Begin to change. D. Become out of date.
B
Sheep, like turkeys and ostriches, are not considered the most clever animals. British scientists said last Wednesday humans may have underestimated the woolly creature. They could be much smarter than we think.
Researchers at the Babraham Institute in Cambridge, Southern England, have shown that the animals have a good memory system and are extremely good at recognizing faces—which they think is a sure sign of intelligence.
Behavioural scientist Keith Kendrick and his friends trained 20 sheep to recognize and distinguish 25 pairs of sheep faces and used electrodes (电极) to measure their brain activity, which showed they could remember 50 faces for up to two years.
“If they can do that with faces, they have to have reasonable intelligence; otherwise, what is the point of having a system for remembering faces and not remembering anything else?” Kendrick said in an interview.
So hours of seemingly mindless eating grass may not be so mindless after all.
Kendrick believes sheep get their reputation as dumb (unable to speak, unintelligent) animals because they live in large groups and do not appear to have much individuality and are frightened of just about everything.
“All animals, including humans, once they are frightened, don?t tend to show signs of intelligent action,” he explained.
In research reported in the science journal Nature, Kendrick and his team showed that sheep, like humans, have a specialized system in the brain which allows them to distinguish among many different faces which look extremely similar.
“The most important finding of the study is that they are able, both from a behavioural point of view and from looking at the way the brain is organized, to remember a large number of individuals for a very long time,” said Kendrick. “It is a very strange system. They are showing similar abilities in many ways to humans.”
4.From the first paragraph we can find that . ?
A.people used to think sheep are smarter than the other animals
B.people used to raise sheep in a wrong way
C.people don?t consider sheep as clever animals
D.people have done a lot of research on sheep
5.From what Kendrick said in the interview we learn that . ?
A.scientists have learned everything about sheep?s intelligence
B.scientists have learned a little about sheep?s intelligence
C.scientists can?t do anything more about sheep?s memory
D.scientists do not have to research animals? memory
6.As is known in the passage, . ?
A.sheep are among the weak animals
B.it is not right for people to raise sheep in groups
C.when sheep eat grass in the field their minds may be active
D.if people feel frightened, they may become braver
C
Close your eyes for a minute and imagine what life would be like if you had a hundred dollars less. Also imagine what it would be like spending the rest of your life with your eyes closed. Imagine having to read this page, not with your eyes but with your fingertips.
With existing medical knowledge and skills, two thirds of the world?s 42 million blind people should not have to suffer. Unfortunately, rich countries possess most of this knowledge, while developing countries do not.
Orbis International is an international non-profit organization which operates the world?s only Flying Eye Hospital. Orbis intends to help fight blindness worldwide. Inside a DC-8 aircraft, there is a fully-equipped teaching hospital with television studios and classrooms. Doctors are taught the latest techniques of bringing sight back to people there. Orbis also aims at promoting peaceful cooperation(合作) among countries.
Orbis tries to help developing countries by providing training during three-week medical programmes. Orbis has taught sight-saving techniques to over 35,000 doctors and nurses, who continue to cure tens of thousands of blind people every year. Orbis has conducted 17 plane programmes in China so far. For the seven to ten million blind in China, Orbis is planning to do more for them. At the moment Orbis is working on a long-term plan to develop a training centre and to provide eye care service to Shanxi Province. Orbis needs your help to continue their work and free people from blindness.
For just $38,you can help one person see; for $380 you can bring sight to 10 people; $1,300 helps teach a doctor new skills; and for $13,000 you can provide a training programme for a group of doctors who can make thousands of blind people see again. Your money can open their eyes to the world. Please help Orbis improve the quality of life for so many people less fortunate than ourselves.
7.The first paragraph is intended to .?
A.introduce a new way of reading
B.advise the public to lead a simple life
C.direct the public?s attention to the blind
D.encourage the public to use imagination
8.What do we learn about existing medical knowledge and skills in the world?
A.They are adequate.
B.They are not equally distributed.
C.They have not been updated.
D.They have benefited most of the blind.
9.Orbis aims to help the blind by .?
A.teaching medical students
B.training doctors and nurses
C.running flying hospitals globally
D.setting up a non-profit organization
10.What can be the best title for the passage?
A.Orbis in China B.Fighting blindness
C.Sight-seeing techniques D.The Orbis Flying Eye Hospital
第二节 阅读七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Writing a letter to your future self
Just imagine writing a letter to your future self 5 years from now, then opening it at that exact moment to see how much of it has come true. 11 ?
As you read the letter in the future, you can assess how many things agree with your expectations in the past. 12 Often times, the goals we set and our goal achievement process are affected by a lot of changes along the way. The letter lets you recognize how your current idea differs from the past.?
In addition to that, at the very moment you are writing the letter, your thoughts are stored right there in those words. When you open the letter in the future, you as your future self get to compare how you used to be in the past with how you are now. 13 It?s very interesting to do so.?
Take out a pen and paper right now and start writing your letter to your future self. Set a time period to write to. 14 Then start writing. Think about the type of person you will be, your place in life, what you will have realized then, and so on.?
15 Put it in a safe space where no one can find it. When you open this sometime in the near future, you might gain additional insights(了解) about yourself and your journey in the past few years.?
A.And you can think about why that?s the case.
B.It is a useful tool to be used in goal achievement.
C.Imagine how you will be like during that time period.
D.If you haven?t, join me in writing a letter to yourself.
E.This lets you see how much things have changed since then.
F.At the end of the letter, write the date to open it on the cover.
G.It wasn?t until we moved into our new house that I found it again.
Ⅱ.完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When I was twelve, I took part in a six-day hiking with the Scout troop for fifty miles through the mountains in autumn. With a forty-pound pack, we 16 into the mountains. It didn?t take me long to realize that this hike was 17 than expected. We couldn?t even stop for a break because the mosquitoes were in our ears, eyes, even our noses! It was better to just keep 18 to stay ahead of them.?
When we reached the camp I wanted only to have a warm meal and then go to sleep. I cooked some delicious pasta, but knocked over the 19 as I leaned over to grab my fork. I 20 biting some Granola bars and spent the first night 21 my bed at home. The next day, I almost 22 . With every step, my 23 seemed to get a new blister. By the late afternoon, I tried to cook some dinner again. 24 , the heat of my stove attracted all kinds of bugs which kept 25 in it and getting stuck. I gave up.?
At this point, all sorts of 26 raced through my head. My muscles and feet ached and my stomach groaned(响) 27 hunger. Not wanting others to see me, I wandered off, sat down and 28 . After my moments of self-pity, I pulled myself together and wiped away the tears. Well, the evening finally came. I tried to sleep away my 29 .?
The next morning, we were hiking along a beautiful ridge. The views were amazing! It 30 me at that moment that I had been focusing on the 31 things! I made up my mind that I would focus on what I did want. As if 32 , the rest of the trip was 33 . When we finished our trip, I came home a bit less of a boy and a bit more of a 34 .?
All we need to do is simply change our 35 and then life truly becomes colourful.?
16.A. broke B. wandered C. headed D. looked
17.A. tougher B. longer C. more amusing D. more inspiring
18.A. jumping B. moving C. rubbing D. waving
19.A. dinner B. pack C. tent D. bed
20.A. concentrated on B. looked forward to
C. showed up D. ended up
21.A. processing B. missing C. making D. adjusting
22.A. cheered up B. broke down C. settled down D. set out
23.A. stomach B. leg C. head D. feet
24.A. However B. Therefore C. Besides D. Instead
25.A. coming B. squeezing C. landing D. floating
26.A. thoughts B. dreams C. excuses D. complaints
27.A. for B. in C. by D. with
28.A. reflected B. laughed C. cried D. rested
29.A. dilemmas B. assignments C. opportunities D. troubles
30.A. struck B. confused C. reminded D. warned
31.A. correct B. wrong C. crazy D. essential
32.A. like crazy B. on purpose C. by chance D. like magic
33.A. horrible B. unbearable C. enjoyable D. admirable
34.A. girl B. soldier C. man D. traveller
35.A. demand B. focus C. goal D. habit
第Ⅱ卷
Ⅲ.语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Members of the post-1990 generation looking for work apply for multiple positions and hold high expectations of the jobs.They are particular about employment and it is common for them 36. (break)appointments for job interviews.?
The only child is characteristic of the most of the families since 1990.His or her living conditions have 37. (great) improved from those of the post-1980 and post-1970 generations.They don?t experience much pressure in life so they pay closer attention to 38. (person) preferences and interests when 39. (hunt) for a job.They also do not care about the amount of money they make. 40. ,the working environment,the happiness they get from their work and the respect from others are the things 41. matter most.?
As the saying goes,second 42. (think) are best.The post-1990 generation does not think twice about leaving in their first year of work.If they lose interest in a job or are not clear about their future career path, they 43. (quit) easily.?
Members of the generation are also more self-centred.They want more time for 44. (they) and are not willing to work overtime. Their attitude to life is more casual.?
This generation is very sensitive and has a lot of self-respect, 45. the employers need to be concerned about their temperaments(性情) and ways of communication.?
Ⅳ.写作(共两节,满分40分)
第一节:应用文写作(满分15分)
假如你是学生会主席李华,你校学生会将于11月12日下午4点在学校报告厅举办高二年级英语短剧大赛。请你根据以下信息,用英语写一篇书面通知。内容如下:
1. 活动目的:激发学生学习兴趣,丰富课外生活。
2. 参赛要求:每班学生自编自导一个英语短剧。
3. 报名时间及地点:11月8日之前,高二年级英语老师办公室。
4. 评选:年级前六名获奖。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:报名sign up
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节:读后续写(满分25分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Ronny and Henry were two friends in the same class. They always played together and went home together. One day as Ronny and Henry were going home after school, they saw some students with the same school uniform as them fighting in the street corner. Ronny said excitedly, “Some people are fighting! Let?s go and have a look!” But Henry refused, “I don?t think so. It?s dangerous. We?d better tell our teachers, who have rich experience to solve this kind of things. Besides, our parents are expecting to have dinner with us together at home and I don?t want them to worry about me.”?
“You are a coward, and afraid to go,” said Ronny, and off he ran to the spot with some other boys. Henry sighed, deciding to inform his teachers what happened. So now, the boys had different opinions about the definition of “bravery”. But what kind of things can be considered to be brave?
After that, Ronny thought Henry was a coward and told all the boys that. They laughed at him a great deal. From then on, they looked down upon Henry and didn?t want to play with him.
Henry was sad but he wasn?t angry with Ronny for his rude behaviour, because he had learned that true courage was shown most in bearing misunderstanding when it was not deserved, and that he ought to be afraid of nothing but doing wrong. Thus, he just ignored the other boys? laughter and continued to stick to his thought and go to school and study as well. However, Ronny didn?t invite Henry to go home with him anymore. Instead, he had his new friends who also thought Henry was a coward. Every day after school, they didn?t go home directly but went to the river or somewhere to play games and had lots of fun.?
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;
3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。
Paragraph 1:
A few days later, something terrible happened to Ronny._________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
At that moment, Henry happened to pass by.________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
Ⅰ.第一节
A
【文章大意】 本文是一篇夹叙夹议文。作者认为,孩子可以跟你说“我恨你”,但他坚决不允许孩子说“恨自己”。因为这会让孩子在社交、工作等方面受挫。
1.C 细节理解题。根据第一段“…but it doesn?t bother me…If they hate me once in a while, I know I?m doing a good job.”可以看出,作者对孩子说“我恨你”是无所谓的态度。
2.A 推理判断题。根据第五段“Self-hate is much more potentially poisonous and for young people, it can linger into the rest of their life.”自我憎恨是有很大的潜在危害的,甚至会影响人们的后半生。所以选A,因为这种思维的影响是负面的。
3.B 词义猜测题。根据第五段“Self-hate is much more potentially poisonous and for young people, it can linger into the rest of their life.”可知,这种潜在的影响不是暂时的、偶尔的;而有持续的、长久的破坏力。所以选B,表示“继续存在”。
B
【文章大意】 本文是一篇说明文,讲述的是人类可能低估了羊的智商。羊能分辨出多达25对长相极其相似的羊。这是科学家通过实验证实的事情。
4.C 推理判断题。根据文章首段“…humans may have underestimated the woolly creature.”可知人类以前低估了羊的智商,选C。
5.B 推理判断题。根据第四段Kendrick在采访中所说的话可知,虽然科学家们对羊的研究有一些进展,但还有很多方面没有弄明白。选B。
6.C 细节理解题。根据文章第五段“So hours of seemingly mindless eating grass may not be so mindless after all.”可知,羊吃草时,也许脑子是积极活跃的。选C。
C
【文章大意】 世界上的盲人多达4200万。为使发达国家和发展中国家获得均等的医疗知识和技术,国际奥比斯组织创立了the Flying Eye Hospital,并且为之做了许多贡献。为了让这个机构发挥更大的作用,大家都出一份力吧!
7.C 写作意图题。第一段连续用了三个imagine,尤其后两句要读者想象一下:闭着眼睛度过余生将会怎样;用指尖而不是用眼睛阅读此文又会怎样。作者的意图显然是让大家体会一下盲人的生活,从而引起读者阅读下文的兴趣。因此选C。
8.B 细节理解题。文章第二段告诉我们,当今世界医疗知识如此丰富,医疗技术如此发达,在全世界4200万盲人中,有2/3的盲人不应该遭受失明的痛苦。然而发达国家拥有大部分的先进的医疗知识和技术,而发展中国家则没有。这主要是由于医疗知识和技术的分配不均。由此可知B选项正确。
9.B 细节理解题。 文中第三段告诉我们Orbis组织会教给医生使盲人恢复视力的最新技术;根据第四段可知,Orbis组织通过提供为期三个星期的培训课程来帮助发展中国家,Orbis组织已教了35,000多名医生和护士相关的恢复视力的技术。由此得知,B选项正确。
10.D 主旨大意题。文章首先吸引读者关注盲人,然后介绍Orbis组织运营的the Flying Eye Hospital为全世界培训医生和护士及其所做出的贡献。最后倡导大家捐款来帮助Orbis组织运营the Flying Eye Hospital。所以D 选项正确。
第二节 11~15 BAECF
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇记叙文。作者12岁的时候参加了一个为期六天的远足活动,起初他一直关注负面的事情,感觉非常痛苦。后来他改变了关注的中心,努力去做自己想要做的事情,结果旅行变得非常愉快。文章告诉我们,改变关注的中心,生活就会变得多姿多彩。
16.C 作者在12岁的时候参加了一个为期六天的远足活动,此处指他们背着40磅的包裹,进入了大山。break into闯入;wander徘徊,闲逛;head into进入;look into调查。
17.A 根据下文中作者遇到的种种困难可知,这次远足要比“我们”预料的更艰难。tougher更艰难;longer更长;more amusing更有趣;more inspiring更激励人心的。
18.B 因为蚊子很多,所以要一直不断地走动才可以避开它们。jump跳跃;move移动;rub摩擦;wave挥手。
19.A 作者拿叉子的时候把自己做的晚餐打翻了。dinner晚餐;pack包裹;tent帐篷;bed床。
20.D 由于把晚餐打翻了,作者最终只能吃一些Granola bars果腹。concentrate on集中注意力于;look forward to期待;show up出现,露面;end up最终。
21.B 作者此刻非常想念家里舒适的床铺。 process处理;miss思念,错过;make生产,制作;adjust调整,适应。
22.B 作者的脚起了水泡,这让他非常痛苦,几乎要崩溃。cheer up兴高采烈;break down崩溃,垮掉,出故障;settle down定居,解决;set out出发,动身。
23.D 作者是在参加远足活动,行进很远的路程,水泡出现在脚上。stomach肚子;leg腿部;head头部;foot脚。
24.A 句意:下午我又想做饭,但是各种虫子不断地落在我的炉子上,最后我放弃了。根据句意可知,上下文之间是转折关系。however然而;therefore因此;besides而且;instead代替,而不是。
25.C 此处指各种虫子不断地落在炉子上。come到来;squeeze挤压;land降落; float漂浮。
26.A 连续遇见了麻烦的事情,作者脑子里出现了各种想法。thought想法;dream梦想;excuse借口;complaint抱怨。
27.D 肌肉和脚也疼,因为饥饿肚子也咕咕作响。with hunger意为“因为饥饿”,在句中作原因状语。
28.C 上文介绍了作者远足时遇见了各种困难,此处指作者非常难过,大哭了起来。reflect反射,反思;laugh笑;cry哭;rest休息。
29.D 作者想好好睡一觉,忘记这些麻烦的事情。dilemma进退两难的窘境;assignment任务;opportunity机会;trouble麻烦事。
30.A 作者突然想到他一直在关注一些错误的事情,所以才那么痛苦。It strikes sb that…某人突然想起某事。
31.B 参考上一题解析。correct正确的;wrong错误的;crazy疯狂的;essential必要的。
32.D 令人不可思议的是,这次远足的其余时间非常愉快。like crazy像疯了一样;on purpose故意地;by chance偶然地;like magic不可思议地。
33.C 参考上一题解析。horrible可怕的;unbearable难以忍受的;enjoyable愉快的;admirable令人钦佩的,令人赞赏的。
34.C 使用man与boy形成呼应,此处指当旅行结束的时候,作者变成了一个男人而不是以前的男孩了。girl女孩;soldier士兵;man男人;traveller游客。
35.B 此句指故事的寓意,即改变关注的中心生活就会变得多姿多彩。demand要求;focus焦点,中心;goal目标;habit习惯。
Ⅲ.【文章大意】 本文主要介绍了对工作挑剔、关注自我、态度随意的90后这一代人找工作时的喜好以及对工作的态度。
36.to break 考查非谓语动词。It?s common for sb to do sth. 对某人来说做某事是常见的。
37.greatly 考查副词。副词修饰动词。
38.personal 考查形容词。空后是名词,故此处用形容词修饰名词。pay closer attention to personal preferences and interests更关注个人兴趣爱好。
39.hunting 考查非谓语动词。此处相当于一个状语从句,“…when they are hunting for a job.”。
40.Instead 考查副词。根据语义,上下文应为转折关系:他们不在乎赚钱多少,而在乎工作的环境、工作的乐趣和他人的尊重。
41.that/which 考查定语从句。“…matter most.”是个定语从句,修饰the things。
42.thoughts 考查名词。由谓语动词are决定主语应是复数形式。
43.will quit 考查动词时态。如果他们对工作不感兴趣了或不能明确自己未来的职业道路,他们就会轻易地辞掉工作。
44.themselves 考查代词。为自己留出更多的时间。
45.so 考查连词。鉴于90后的个性特点,老板们在招工的时候要考虑到这一点。上下文为因果关系。
Ⅳ.第一节
One possible version:
Notice
In order to motivate students to learn English and enrich their after-class lives, an English short play competition will be held in the lecture hall at 4:00 pm on November 12th. Each class of Senior 2 is required to perform one short play which will be written and directed by the students themselves. Those who would like to take part in the competition are supposed to sign up in English Teachers? Offices of Senior 2 before November 8th. All the students in Senior 2 are welcome to join in this activity. The top six winners will be given prizes.
Looking forward to your active participation.
Students? Union
October 9th
第二节
One possible version:
A few days later, something terrible happened to Ronny. Ronny, together with his new friends, was playing some games as usual after school. Someone suggested having a competition to see who could catch crabs most on the riverbank. In order to win the first place to show his bravery, walking alone, Ronny was so careless as to slip and fall into the river. Frightened, the other boys gathered around, shouting for help, but none had the true courage to help Ronny.?
At that moment, Henry happened to pass by. He noticed a crowd standing along the river, hearing cries for help. What a familiar voice! Without hesitation, he jumped into the river, trying to help the drowning friend. Tough job as it was, Henry succeeded in seizing Ronny and pulling him back to the bank. All the surrounding people gave him admiring cheers. With the help of some other lookers-on, Ronny came to himself. Ronny lowered his head and kept silent, holding Henry?s hands tightly. Then, Ronny looked into Henry?s eyes, and said in a firm voice, “You are not a coward at all but a hero! Please forgive my rude behaviour, my best friend!” What he got was a warm embrace.?