2020中考英语阅读理解练习及答案
(一)Dear Sunday Globe,
I am writing to tell you about your article Smartphones Make Life Easier in last Sunday’s newspaper. You did an excellent job explaining the good points of smartphones, but you didn’t talk about their bad points at all. So, I hope you’ll let me give your readers some advice on smartphone etiquette (礼仪). The first point I’d like to address is loudness. When you talk on your smartphone in public, please don’t shout. In fact, the microphones in smartphones are very sensitive (灵敏的). So, you can be heard even if you speak quietly.
Another point is about personal space. I don’t think it is polite to make calls in small spaces full of people. This makes others uncomfortable and forces them to listen to your personal business. What’s worse, it stops many face-to-face conversations from ever beginning.
Lastly, doing two things at the same time is dangerous. For example, making calls while driving is a bad habit. Pay attention to the road! Similarly, when staying with your friends, turn off your smartphone and enjoy their company.
Yours truly,
Amber Jala
1. Amber Jala wrote the letter to ________ .
?A. find a good job?????????????????????????????????????????? B. provide advice
?C. make her life easier???????????????????????????????????? D. buy a smartphone
2. What does the underlined word “address” in Paragraph 2 probably mean?
?A. 致函??????????????????????????? B. 称呼?????????????????????? C. 陈述?????????????????????? D. 选址
3. According to Paragraph 3, what makes people around you uncomfortable?
?A. Discussing face-to-face.???????????????????????????? B. Speaking quietly on your phone.
?C. Minding your own business.??????????????????????? D. Calling in small spaces full of people.
4. What can we learn from the last paragraph?
?A. It is dangerous to drive on the road.
?B. It is easy to start a company with others.
?C. It is bad to turn off our phones while driving.
?D. It is important to use our smartphones properly.
(二)
Wanted
FAIRMONT HOTEL Five Waiters and Ten Waitresses: —Aged under 22. —At least high school graduates. —Good?looking men at least 1.72 meters tall and women at least 1.65 meters tall. —Paid 1,600~2,200 dollars per month. One Secretary: —Aged under 30. —Females only. —Good at writing and skilled at computer. —Paid 2,000~3,000 dollars per month. If you are interested, call 465-4768. Fax: 695-4828 WLSON BOOKSTORE Accountant(会计): —Aged between 25 and 40. —With the experience of at least two years. —With a degree and an accountant certificate(证书). —Paid 3,000~4,000 dollars monthly. —With a practical knowledge of computer. Computer Salesclerk: —Aged 25 or less. —Basic education of 12 years or more. Good at computer. —Paid 1,800~2,200 dollars monthly. Tel: 447-4398 Fax: 348-5269
( )1. If you don't know how to use a computer, you can work as ______.
A.a secretary B. a waiter or waitress
C. an accountant D. a salesclerk
( )2. If you want to get a job in the Fairmont Hotel, you should be ______.
A. a woman B. a university graduate
C. shorter than 1.65 meters D. younger than 30 years old
( )3. If you work as an accountant, how much can you get at most monthly?
A.$1,800. B. $2,200.
C. $3,000. D. $4,000.
( )4. If you want to be an accountant, you have to satisfy(满足) the following conditions except ______.
A. being a woman B. knowing how to use a computer well
C. the experience of at least 2 years D. having an accountant certificate
( )5. Mike is 24 years old. He can get the job as ______.
A.a secretary B. a waiter
C. an accountant D. a computer salesclerk
(三)Zinc(锌) is one of about 20 elements(元素) necessary for good health. It is present in the body in a very small amount, but it makes it possible for important chemical actions to be carried out in cells. Scientists are just beginning to discover how zinc and other elements work.
Researchers first studied zinc as a way to speed recovery. Dr. Waltor Powys formerly with the United States Air Force, noted that the laboratory animals recovered faster when some matters were added to their food. One of these matters was zinc. Dr. Powys later tested the zinc treatment on an American airman recovering from medical operations. The airman who received zinc sulphate(硫酸锌) recovered in half of the usual time. Other doctors studied persons who had a number of strange disorders. The doctors learned that all of these problems were caused by lack of zinc in the body. They treated these disorders successfully by giving the patients zinc sulphate.
The amount of zinc in the body can be found by examining blood and hair. A lack of this important element is not uncommon among people in both industrial and developing countries. Zinc is found in most high protein(蛋白质) foods such as meat, milk, fish and eggs. It is also found in whole grains. But many people do not eat enough of these food. Food markets should add these elements so that more people could get needed amount of these necessary matters.
1.One of the functions of zinc is that it can ________.
A.make people's bones stronger
B.help people recover faster
C.be good for people's memory
D.change people's sleep for the better
2.How can the amount of zinc in the body found?
A.by examining blood and hair.
B.by checking tears and sweat.
C.by taking people's temperatures.
D.by testing people's blood pressure.
3.To get enough zinc, people should eat foods that contain ________.
A.a lot of fibre?? B.high fat
C.much protein? D.many vitamins
4.Which of the following statements is true?
A.People need a large amount of zinc to be healthy.
B.Zinc must be used in the course of medical operation.
C.Zinc allows important chemical actions to take place in cells.
D.Scientists added only zinc to the foods that the laboratory animals ate.
(四)You want to run across the street to catch the bus which is leaving soon? But wait! You’d better not. If a policeman sees you, you’ll have to pay a fine (罚款). New traffic laws say that if people cross the street when the light is red, they can be fined as much as 50 yuan.
Traffic accidents killed more than 104,000 people in China last year. Chinese cities have more cars than ever. Drivers and pedestrians must work together to make the streets safer.
The law has new rules for drivers. Drivers have to slow down when they are close to crosswalks(人行横道). If people are in a crosswalk, cars must stop to let them pass.
There are other rules for bus drivers, too. If bus drivers smoke, drink or make phone calls while driving, they can be fined. Buses that carry too many people are also against the law.
Pedestrians will have to walk more safely under the new law. They must cross streets at crosswalks. Also, they shouldn’t climb over the fences along streets.
Do you bike to school? It’s not a good idea to carry classmates on the back. You could be fined 50 yuan. And stay in the bike way when you’re riding. The big roads are for cars and buses.
Do you like to ride your uncle’s motorbike? When you put on your helmet(头盔), ask him to put one on, too. People on motorbikes must wear helmets, the new law says. If they don’t, they’ll have to pay 200 yuan.
Do you ride in cars often? Don’t forget to put on your seat belt, even if you’re going for a short taxi ride. It could save your life.
If you see a hit-and-run (肇事逃逸), tell the police. They may give you thanks. And don’t be afraid to help to send people to the hospital if they are hurt in an accident. Don’t worry about money. The new law says that doctors must take care of them even if they can’t pay right away.
(?? )1. According to the new traffic laws, run across the street when the light is red, you will??_______.
A.be in danger????????????????????????B.be fined
C.stop the traffic? ??????????????????D.see a policeman
(?? )2. The word “pedestrians” means___________ in Chinese.
A.交警??????? B.行人???????????C.红绿灯???? D.斑马线
(?? )3. When you ride in a car, even if in a taxi, you have to __________.
A.put on the helmet??????????????? B.go in the bike way
C.put on the seat belt?????????????D.see if it carries too many people
(?? )4. You should do all the following EXCEPT _________.
A.carrying your classmate on the back when you’re riding a bike
B.phoning the police when you see a hit-and-run
C.helping people to the hospital if they are hurt in an accident
D.wearing your helmet while riding a motorbike
(五)In 1882 a baby girl called Helen Keller caught a fever that was so hard that she nearly died. She survived but the fever left its mark—she could no longer see or hear. Because she could not hear,she also found it very difficult to speak.
Before her seventh birthday, the family hired a teacher—Anne Sullivan. Anne was careful to teach Helen especially those subjects in which she was interested.
As a result, Helen became gentler and she soon learnt to read and write in Braille. She also learnt to read people's lips by pressing her finger?tips against them and feeling the movement. This method is called Tadoma and it is a skill that very, very few people manage to learn. She also learnt to speak, a major achievement for someone who could not hear at all.
Helen proved to be a remarkable scholar. While she was still at college she wrote 《The Story of My Life》. This was an immediate success and earned her enough money to buy her own house.
After her death in 1968 an organization was set up in her name to help blindness in the developing world. Today Helen Keller International is one of the biggest organizations working with blind people overseas.
( )1.Helen Keller's fever made her ________.
A.not see or hear
B.not run or sing
C.not eat or drink
( )2.She also learnt to read people's lips by ________.
A.moving her finger?tips on noses
B.playing her finger?tips on lips
C.pressing her finger?tips against lips
( )3.The underlined word “remarkable” in the 4th paragraph means “________”.
A.different B.excellent C.common
( )4.One of the biggest organizations working with blind people overseas is ________.
A.The Blind Organization
B.Helen Keller International
C.The Deaf and Blind Organization
( )5.The passage mainly talks about ________.
A.Helen Keller's hard, special and excellent life
B.Helen Keller's very famous novels
C.Helen Keller's very different kindness
(六)In students’ daily talks, celebrities(名人) are usually a hot topic, including their dress, behavior, families and other personal things. Then, is it a celebrity’s job(职责) to be a good role model? Please read the following students’ debate.
1.What does the underlined word “inappropriate” mean?
A.难以言说的 B.非同寻常的
C.不恰当的 D.不公正的
2.According to the cons, how do some people become famous?
A.By working hard at what they love.
B.By setting a good example to others.
C.By making good choices for themselves.
D.By getting support from others.
3.What conclusion(结论) can we draw from their opinions?
A.When you become a celebrity, you have been a good role model too.
B.Even though a celebrity makes mistakes, young people should follow him.
C.Whether a celebrity is a role model or not, he should care about his behavior.
D.We must try to be a celebrity.
(七)Gary and Gavin were twin brothers who worked in a store owned by their father. After the father had passed away, they took over the store. Everything went well until the day a twenty-dollar bill disappeared. Gary had left the bill on the cash register(收银台). But when he returned, the money was gone.
Gary then asked his brother Gavin, “Did you see that twenty-dollar bill on the cash register?’ Gavin said that he had not. But Gary did not let it go and kept asking. “Twenty-dollar bills can’t walk away by themselves! Surely you must have seen it.” “I said I didn’t see it!” Gavin replied with anger.
The quarrel divided the young men and they could no longer work together. Later, a wall was built in the center of the store. For twenty years, hostility(敌意)never ended.
One day, a strange man came to the store. He walked in and asked Gary, “How long have you been here?” Gary replied that he’d been there all his life. “Then you are the person I’m looking for,” the man said. “Twenty years ago, I was totally broke and hungry. I entered this store from the back door and saw a twenty-dollar bill on the cash register. And I took it. All these years I haven’t been able to forget that. I had to come back and apologize for that.
The stranger felt shocked when seeing tears well up in the eyes of the middle-aged man in front of him. “Would you please go next door and tell the same story to the man in the store?” Gary asked. Then something surprised the stranger even more--after hearing his story, the two middle-aged men hugged each other and cried together in the front of the wall of the store.
After twenty years, the wall that separated them finally came down.
1. Why was Gavin angry?
A. Because he was not trusted by his brother.
B. Because he got little money from his father.
C. Because Gary took away his twenty-dollar bill.
D. Because Gary let go the thief who took the money.
2.What happened after the quarrel?
A. The two brothers stopped working.
B. The two brothers got on well with each other again.
C. The two brothers separated their store with a wall.
D. The two brothers went to different places to make a living.
3. Who actually took the money away?
A. Gary and Gavin’s father. B. The stranger. C. Gary. D. Gavin.
4. What does the underlined word “broke” in Paragraph 4 mean?
A. Surprised. B. Afraid. C. Sad. D. Poor.
5. We can learn from the last sentence of the passage that_________________
A. The wall disappeared because it was too old.
B. The stranger would help build a new wall.
C. The two brothers at last no longer hated each other.
D. The two brothers wanted to make their store bigger.
(八)判断正误。
Mr.Smith works in an office. He's very busy and he has no time to rest. Every evening, when he comes back from his office, he always feels tired and wants to go to bed early, but his wife often has something interesting to tell him after dinner. She keeps talking until it's too late. But Mr.Smith has to get up early in the morning.
One day Mr.Smith felt terrible and couldn't go to work. He went to see a doctor with his wife. Before he said what the matter was with him, his wife told the doctor all. The doctor got the reason and said to Mrs. Smith,“Here is a bottle of medicine for your husband and some pills for you.”
“For me?” the woman said in surprise, “I'm fine. I don't need any medicine!”
“I don't think so, madam.” said the doctor, “They're sleeping pills(安眠药). Your husband will soon be all right if you take them!”
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. Mr.Smith usually feels worried when he gets back home.
2. Mrs.Smith usually keeps talking with her husband after dinner.
3. Mr.Smith called the doctor when he was ill.
4. The doctor gave Mrs.Smith some medicine to let her sleep quickly.
5. The doctor wanted to make Mr.Smith feel better by curing(治疗) Mrs.Smith.
(九)配对阅读。左栏是五个人的个人情况介绍,右栏是七位医生的介绍。请为每个人选择相应的医生。
( )1. Kent has endless work to do every day. He is under a lot of pressure and has trouble falling asleep at night. ( )2. Tom is an eight?year?old boy with a sweet tooth and he has already had four bad teeth. His mom is worried about his toothache. ( )3. Jack has been a heavy smoker for 20 years. He decided to give up smoking because a body check showed he had heart problems. ( )4. Recently, Betty eats whatever she likes. She found herself putting on weight week by week but just can't stop eating. ( )5.Gina has a high fever because of the flu she caught at school. Her headache is so terrible that she has to stay in bed at home. A. Famous home and abroad, Dr. Grey is one of the top doctors in the field of heart diseases. He has published (发表) over 100 papers in the area and got years of experience in performing heart operations (手术). B. Do you have problems with your teeth? Go to Dr. Smith's. He is good at planting false (假的) teeth for people aged over 60. Nothing helps you feel better about yourself than to have perfect good teeth at an old age. C. Dr. Lee has got a doctor's degree in traditional Chinese and Western medicine. She is good at using both to treat flu patients while reducing (减少) their pain caused by high fevers and terrible coughs. D. Dr. Chen is well experienced in helping patients get good sleep. He not only gives his patients good medical care but also provides them with useful advice on how to relax from their busy work. E. Dr. Wright is always ready to offer help on eating problems. He believes each patient needs a different plan to control his or her diet. He has helped hundreds of over?weight patients back to normal. F. If you need help to make your children control their love for candies, perhaps Dr. King can help. He is one of the best dentists in the city, with great skills in fixing bad teeth and communicating with kids to win their trust. G. Dr. Yang has developed some new ways to help patients give up smoking and they are proved to be successful in treating heavy smokers. She also does well in treating diseases caused by long?term smoking.
(一)1B 2C 3D 4D
(二)1~5 B D D A D
(三)1B 2A 3 C 4C
(四)1.B? 2.B? 3.C? 4.A
(五)1—5、ACBBA
(六)[主旨大意]
本文以“成为好的榜样是名人的职责吗?”为话题,展开了辩论,陈述了正反两方的观点。
1.C 词义猜测题。根据正方观点最后一句 “…then their parents should be more careful about what they let their kids see.”可知此处指的是如果名人的生活方式不恰当的话,父母应该谨慎对待他们让孩子看到的内容。故选 C。
2.A 细节理解题。根据反方观点第一个表格的第二句 “They are famous because they worked hard at what they love for a living.”可知他们有名是因为他们努力做好他们所热爱的事业。故选 A。
3.C
(七)1—5、ACBDC
(八)【主旨大意】本文是一篇幽默故事。文中讲述了史密斯先生因为太忙而没有时间好好休息,但是她的妻子每天晚上都会跟他聊天到深夜。有一天,史密斯先生因为太累无法工作去看医生,医生诊断后知道他的病因是他的妻子,所以给他的妻子开了安眠药。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:当史密斯先生回到家时他通常感觉很担心。根据第一段第三句“...he always feels tired and wants to go to bed early...”每天晚上当他从办公室回到家时,他总是感到疲倦想早点睡觉。描述与文章不一致,故错误。
2. T 【解析】细节理解题。题干意为:史密斯夫人在晚饭后通常一直和她的丈夫谈话。根据第一段第三、四句“Every evening...something interesting to tell him after dinner.She keeps talking until it's too late.”晚饭后他的妻子经常有一些有趣的事情跟他说,并且一直说到很晚。描述与文章一致,故正确。
3. F 【解析】细节理解题。题干意为:当史密斯先生生病时他给医生打了电话。根据第二段第二句“He went to see a doctor with his wife.”他和妻子一起去看医生。描述与文章不一致,故错误。
4. T 【解析】细节理解题。题干意为:医生给史密斯夫人开了一些药让她快速入睡。根据第四段中“They're sleeping pills(安眠药).”描述与文章一致,故正确。
5. T 【解析】推理判断题。题干意为:医生想通过先治疗史密斯夫人来使史密斯先生感觉更好。根据文章最后一段最后一句,如果你吃了这些药,你的先生很快就会好。描述与文章一致,故正确。
(九)1~5 D F G E C