四川省广安华蓥市2020年高兴初中中考英语阅读理优练含答案

文档属性

名称 四川省广安华蓥市2020年高兴初中中考英语阅读理优练含答案
格式 zip
文件大小 86.5KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2020-01-31 10:23:33

图片预览

文档简介

2020年华蓥市高兴初中中考英语阅读理优练含答案
先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage A
The world has many beautiful sounds. We can hear the songs of birds and the laugh of people. We can listen to cool music and news reports. And it’s all because of our ears! They bring us a world of sounds.
But some people can’t hear any sound at all. Some are born deaf. Others can hear well in their childhood, nut too many loud sounds hurt their ears later on.
Many people in China can’t hear ordinary sounds clearly. Lots of them are children. Most of them are born with good hearing. But six children of every 1,000 have hearing problems when they are born. And if a children has hearing problems, he or she usually will also have some learning problems at school.
A lot of things can cause fearing problems, like, too much earwax is not good for our hearing. And noise louder than 85 decibels (分贝) can hurt our ears and make us lose our hearing for a short time or even for ever.
Hearing is important for all of us. So we should do our best to give our ears special care. Don’t forget to do the following:
◎ Try to stay away from places with too much noise. If you have to go, wear earplugs.
◎ When swimming, remember to put earplugs into your ears to stop water from getting in.
◎ Never put anything sharp into your ears. If you think you have too much earwax, ask your parents to help you clean it out.
Keep these things in mind. Then you won’t be saying “WHAT? WHAT?” when you are older.
1. What does the underlined word “earwax” mean in the passage?
?? A. 耳膜???????? B. 耳鸣???????? C. 耳垢??????? D. 耳疾
2. Which of the following is NOT talked by the writer?
?? A. Illness and hearing problems.??????????? B. people with hearing problems.
?? C. Ways to protect our ears.??????????????? D. Danger of loud noise.
3. ____________ is/are bad for our ears.
?? A. A little earwax?? ????B. Earplugs??????? C. All noise???? D. Noise louder than 85 decibels
4. The underlined sentence means ___________.
?? A. When you get older, you know it’s not polite to ask “What?”.
?? B. When you get older, you still have good hearing.
?? C. When you get older, you won’t ask questions.
?? D. When you get older, you will have fewer questions.

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage B
I've been working in a school for more than twenty years. Many parents often ask me, “How can you teach your child good study skills? How can he or she get the homework done as quickly as possible?” Here are some tips:
1. If the child is as young as nine or ten years old, ask him or her to prepare a small notebook to write down the homework given by his or her teachers. By developing this habit, he or she will learn to be much more responsible (负责的).
2. Find a good place to study. This should be a quiet place that is free from everything but study things. No games, radios, or televisions. Once you have decided on a place to study, this should be the only place where your child does his or her homework and studies. There should also be a very specific time for homework to be done. Usually, homework should be done as soon as the child gets home from school. This also goes for the kids who take part in after?school activities. Of course, it is a good idea to allow the child to have a healthy snack before the work begins.
3. Also remember that it is the child's duty to do his or her homework. Some children give up easily and go to Mom and Dad for help when they have a problem. Try to let them solve it first. By doing this, they will get a sense of success from overcoming problems. In this way we help them to help themselves.
(  )1、 Asking the kids to keep a notebook to remember their homework will make them ______.
A.remember more B. learn more
C. more responsible D. more interested in studying
(  )2、The place where the children study must ______.
A. be free for everything B. have a TV set and a computer
C. be quiet, bright and free from things D. be big, clean and tidy
(  )3、What does the underlined word “overcoming” mean in the passage?
A.忘记 B. 离开
C.意识到 D. 克服
(  )4、The children should ______ when they have trouble with their homework.
A. ask their parents for help
B. try to solve the problems by themselves
C. wait for their teachers' help
D. put it away and have a snack
(  )5、This passage is written ______.
A. for parents to help their children study well
B. for the children who want to improve their study
C. for teachers to teach their students
D. for housewives to make their kids happy

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage C
Many of us don’t pay attention to the importance of eye care. It’s said that if you take care of your body, then you can be healthy. That is why our eyes should be given a lot of care. Natural eye care should be put in a number one place.
There are several causes leading to poor eyesight like not enough food, gene(基因) and aging(年龄增长). Televisions, computers and reading are also the causes of having poor eyesight.
If you happen to work in front of the computer, it is best to take a rest every once in a while. Something dirty can cause redness and they will make you feel uncomfortable. It is bad for your eyes, too. If this happens, the best way is to clean your eyes by using cold water. You must also try your best to protect your eyes from harmful thing. For example, sunglasses are not just fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.
Eating healthy foods will do good to your eyesight. Remember that vitamins(维生素) A、C and E are good for eyes. Try to eat food groups that have these vitamins. And you should do eye exercises because exercise protects your eyesight, too. If a person exercises regularly(规律地) and eats the right kind of food, his eyes will stay in good condition for a long time.
All above are natural ways of eye care that help us keep healthy eyes. Being happy all the time can be helpful to a person’s eyesight, too. In a word, eye care is very important, no matter how old a person is.
根据短文内容,选出最佳答案。
1. __________ is the most important way to protect our eyes.
A. Natural eye care?????????????????? B. Taking medicine?
C. Seeing the doctor???????????????? D. Being happy all the time
2. All the following causes can lead to bad eyesight except _________.
A. age?? ????? B. height????????? C. reading???????? D. computer
3. What should you do if you have to work in front of the computer?
A. Eat healthy foods.????????????? B. Clean the eyes by using cold water.
C. Wear a pair of sunglasses.??? D. Have a rest after working for a while.
4. What do the under words “UV rays” mean?
A. 沙土? ???? B. 闪电???????? C. 紫外线?????? D. 超声波?
5. Which is the best title of the passage?
A. Ways of Eye Care??????????? B. Ways of Eye Exercises
C. Way of Being be Happy???? D. Way of Being Healthy

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage D
Did you see snow in your hometown last winter? Did you feel it was warmer than before? “There have been 21 warm winters in China since 1986,” said scientists. They also said that in the past 100 years, as the global(全球的) temperatures went up by 0.74℃, the temperature in North China has climbed 1.4℃ in only 50 years.
China needs to take quick action to cut carbon dioxide(二氧化碳)emission(排放), because it’s the main reason for global warming. The good news is that China has seen the importance of going green. China set the goal of cutting energy use by 20% and pollution emission by 10% in the 11th Five-Year plan.
Can you slow global warming? Sure! You and your family can take steps to cut the amount of carbon dioxide that is sent out into the air.
Here are some pieces of advice to help you save the earth.
Wear used clothes. Wearing your brother’s, or sister’s or dad’s old T-shirt means you save the energy.
Change your light bulbs(灯泡). Use energy-saving light bulbs. And don’t forget to turn off the lights when you leave a room and turn off your television and computer when they are not in use!
Ride the bus. Taking a bus saves a lot of oil every year. Say no to plastic bags. The next time your parents go to the market, ask them to use baskets.
Don’t use the air conditioner. When you have to use the conditioner, set the temperature higher in the summer and lower in the winter to save energy.
Make small changes in your daily life. Don’t use paper cups, bags and boxes.
It’s time for all of us to do something to save the earth.
1. The main reason for global warming is _________.
?? A. The oil ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? B. carbon dioxide??
? ?C. paper cups, bags and boxes.?? D. television and computers
2. The word “energy” in the second paragraph means “___________”.
?? A. 活力?????????? B. 干劲??????????? C. 精力?????????? D. 能源
3. How many pieces of advice are there in this passage?
?? A. Three?????????? B. Four???????????? C. Five?????? ????D. Six
4. Which of the following is true?
?? A. It’s a pity to wear your dad’s old T-shirt.
?? B. Using air conditioners may be a waste of energy.
?? C. Taking a bus wastes a lot of oil every year.
?? D. Using paper bags saves energy a lot.
5. The passage is mainly about the ways to _________.
?? A. slow down global warming ?B. make energy
?? C. change our daily life D. change the world weather

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage E
When you want to invite friends to a party,you'd better send them invitations. This is a good way to show your?respect.Here are some ways of inviting friends to your party.
Mailed Invitation
The most traditional way to invite your friends is to mail invitations. You need to write down all the information about the party,such as the party time,place,clothes to wear,things to bring,phone number and so on.
Online Invitation
You can also invite friends to a party through the Internet. You can buy some online invitations,put pictures and videos in the online invitations and then e-mail them to your friends.
Phone Call
If you want to save more time,you can just make a phone call. In this way,you can tell them more about your party. And you can hear if they are interested in the party.
In-person(亲自)
An in-person invitation can let you talk to your friends about the party and know their interests. But when you talk to the friends,you may forget some important information. So,you'd better prepare an invitation for them,too.
(?? ) 1.The underlined word “respect” in the passage means “________” in Chinese.
A.祝福? B.尊重? C.感激? D.高傲
(?? ) 2.The most important traditional way to invite friends is to ________.
A.send e-mail? B.mail invitations
C.make phone calls? D.write letters on the Internet
(?? ) 3.From the third paragraph we can know ________.
A.how to mail invitations to friends?
B.how to hold a party for friends
C.how to write party information?
D.how to send online invitations
(?? ) 4.The fourth paragraph is mainly about ________.
A.buying online invitations?
B.knowing friends' interests
C.inviting friends by phone calls?
D.talking with friends before a party
(?? ) 5.What's the best title for this passage?
A.How to hold parties?
B.How to make friends
C.The important information?
D.Some ways to invite friends

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage F
Qi Haoran, a Junior 1 student, was quite busy over the past winter vacation – and not just with homework. Qi, together with 10 other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign (“光盘行动”).
The 11 students went to many restaurants and told people the importance of saving food.“Excuse me, do you know that 950 million people around the world still haven’t got enough to eat? Please don’t waste food.” They would say this kind of thing hundreds of times every day.
The Clean Your Plate Campaign began on the Internet in January. It calls on people to reduce food waste.
China in these years had serious problems with wasted food. CCTV reported in January that the food Chinese people waste every year is enough to feed 200 million people for a year.
Chinese people are well known for being hospitable (好客的) and generous(大方的).Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food.
Luckily, the campaign has got the support of many. In a restaurant in Xinjiang, the owner give the guests who have eaten all that they ordered a sticker (贴花).People can enjoy a free meal when they have 10 stickers. More than 750 restaurants in Beijing have begun to offer smaller dishes and encourage their guests to take leftovers (剩饭剩菜) home.
To reduce food waste is a big task, and it needs time. It’s important that everyone does their bit, just like Qi. Did you finish your meals today?
根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选择最恰当的答案。
1.What did the 11 students do in the winter vacation?
A. The helped each other with homework.
B. They opened a restaurant together.
C. They volunteered for a campaign.
D. They collected money from customers in restaurants.
2.In this passage the underlined word “call on ” means ______.
A.打电话 B.号召 C.拜访 D.叫喊
3.The Clean Your Plate Campaign calls on people to _____.
A. do volunteer work B. work part time in restaurants
C. cut down on food waste D. wash your plates after dinner
4.From Paragraphs 4-5, we learn that _____.
A. wasting food is a serious problem in China
B. Chinese people waste the most food in the world
C. Chinese people want to show off that they are rich
D. most Chinese people are afraid of losing face at the table
5.What did the restaurant in Beijing do to support the campaign?
A. The owner would have dinner with those who had eaten up their food.
B. It offered a free meal to the guests who had finished all their food ten times.
C. It gave stickers to the guests who ordered small dishes.
D. It encouraged customers to take leftovers home.

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage G
Postman?wanted No?experience?necessary?but?you?must?be?hard-working. Free?to?choose?working?hours. Have?a?driver’s?license. Write?to?No.?38?Changhong?Rd,?Xiangyang.
English?teacher?wanted Warm?and?patient?college?students. Able?to?speak?standard?English,?good?with?children. Time:?on?weekends. E-mail?address:?Sunshine?School?@163.com.
Taxi?drivers?wanted Full-time?taxi?drivers.?Over?five?years’?experience,?good?knowledge?of?the?city. Under?45?years?old. For?more?information,?please?come?to?Shunda?TaxiCompany?to?visit?the?manager.
Tour?guides?wanted Two?year’s?working?experience. Good?English?and?good?at?talking?to?people. Age:?20-30. Go?to?Friendship?Traveling?Company?to?ask?the Manager?for?more?information.
1. If you want to be a postman, it’s necessary for you to have _____________.
A. working experience B.?good?knowledge?of?the?city
C. a driver’s license D. a college student’s card
2. Sunshine School needs _____________.
A. excellent English teachers B.?a?hard-working?postman
C. full-time drivers D. an outgoing tour guide
3.?If you want to be a taxi driver, you should _____________.
A. be over 45 years old B.?know?the?city?very?well
C. write to No. 38 Changhong Rd. D. speak English well
4. The tour guides wanted should ____________.
A. have no working experience B.?be?patient?with?children
C. be good at driving D. speak good English
5. You cannot get information by ___________ if you want to get a job above.
A. making a call B.?going?to?visit?the?manager
C. sending an e-mail D.?writing?a?letter

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage H(判断正误)
If you want to travel to Singapore, here are two famous places of interest you can refer to.
Singapore Plant Garden Jurong Bird Park
In 1822, it was built at the foot of Government Hill and it was moved to its present place in 1859. Throughout the years, the greenhouses have become much larger. Today, the Garden is one of the most popular places to visit in Singapore. The best time to visit it is on a cool morning or at night.Ticket prices: 210 yuan; free for children under 12Opening hours: 8:00 am-6:00 pm Jurong Bird Park is the greatest park in Asia and comes first in our list of places to visit in Singapore. This park is the home to more than 5,000 birds with 380 kinds from everywhere throughout the world. The Waterfall Aviary (鸟舍)is the biggest in the center which is made up of 5 land woods with more than 1,500 African birds and has a 100?feet man?made waterfall.Ticket prices: 180 yuan; free for children under 12 Opening hours: 6:00 am- 6:00 pm
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. The Singapore Plant Garden was built in 1859.
2. You'd better visit the Singapore Plant Garden on a cool morning.
3. The children under 12 needn't buy tickets while visiting these two places.
4. The Waterfall Aviary has an 85?feet man?made waterfall.
5. You can visit the Jurong Bird Park at 8:00 pm.

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage I
配对阅读。左栏是五个建议,右栏是七个人在人际交往中遇到的问题。请根据给出的每条建议找出合适该建议的人。
(  )1.Play with people you would like to have as friends and join in their activities. (  )2.Share things with your friends.For example,if you get a good book,read with them and you will find you get more fun. (  )3.Be a good listener so that others can tell if you are really interested in what they are saying. (  )4.Be a positive people.Talk about the good things in your life.Nobody wants to make friends with the person who always complains. (  )5.Never try to ask others' private things.It is not polite to try to know others' secrets. A.Lily always complains about everything and asks her friend for help.So all her friends are tired of her. B.Lucy never cares about others' feelings when she is talking.Once her friend Mary made a mistake,Lucy would talked to others.Mary was angry because she thought Lucy laughed at her. C.Li Lei is too shy to get along well with others.When there is an activity, he seldom takes part in it. D.Gina always borrows something from others but never gives them back on time.Her friends often feel angry with her. E.Kate likes to ask personal things about her friends.She thinks it is nothing but her friends feel angry. F.Jane is impatient.She always interrupts her friends when they are talking. G.Tom is very mean.He doesn't want to share his things with others.Nobody wants to make friends with him.







参考答案

Passage A
1C? 2A? 3D? 4B
Passage B
1—5、C C D B A 
Passage C
1A? 2B? 3D? 4C? 5A
Passage D
1—5、BDCBA
Passage E
1B 2B 3D 4C 5D
Passage F
1.C 2.B 3.C 4.A 5.D
【解析】短文大意:这篇短文主要介绍了在一些中国城市兴起的“光盘行动”,即号召人们吃完盘子中的食物,减少食物浪费的活动。
1.根据短文第一段描述,可知这个十一个学生义务参加了一项活动。故选C。
2.联系下文to join the Clean Your Plate Campaign (“光盘行动”).描述,可知此处指的是号召人们参加光盘行动。故选B。
3.根据短文第三段It calls on people to reduce food waste.及上下文描述,可知这个活动主要是号召人们减少食物浪费。故选C。
4.根据第四段China in these years had serious problems with wasted food.及下一段描述,可知这两段主要是说在中国的食物浪费问题非常严重。故选A。
5.根据短文倒数第二段More than 750 restaurants in Beijing have begun to offer smaller dishes and encourage their guests to take leftovers (剩饭剩菜) home.描述,可知这些饭店鼓励人们将剩饭带回家。故选D。
Passage G
1—5、CAADA
Passage H
1—5、F T T F F
【主旨大意】本文是一篇图表类应用文。介绍了新加坡的植物园和裕廊飞禽公园两个旅游景点。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:新加坡植物园建于1859年。根据第一个表格第一句“In 1822, it was built at the foot of Government Hill...”可知表述错误。
2. T 【解析】细节理解题。题干意为:你最好在一个凉爽的早晨去参观新加坡植物园。根据第一个表格第四句“The best time to visit it is on a cool morning or at night.”可知表述正确。
3. T 【解析】细节理解题。题干意为:12岁以下的孩子参观这两个地方都不用买票。根据两个表格中“free for children under 12”可知表述正确。
4. F 【解析】细节理解题。题干意为:瀑布鸟舍有一个85英尺的人造瀑布。根据第二个表格第三句“...has a 100?feet man?made waterfall.”可知表述错误。
5. F 【解析】推理判断题。题干意为:你可以在晚上8点去参观裕廊飞禽公园。根据第二个表格“Opening hours: 6:00 am- 6:00 pm”可知表述错误。
Passage I
1~5 C G F A E