宁波市2020中考英语阅读理解练习及答案
Passage (一)
Good morning, class!
We know that there are too many net bars around us. The Internet is popular and it makes our lives colorful. Many of us like going online very much because we can learn how to use the computer and get more information from the Internet. We can learn English. We can read some good newspapers and magazines. It can make us clever in playing computer games. We can send E-mails to our friends quickly. We can chat(聊天) freely online with our friends. It can help us get in touch with people from all over the world.
But some students spend too much time in playing computer game and some stay in the net bars all day and all night. Teenagers even get to have boyfriends or girlfriends online. They write too many letters to each other. It takes them to much time to chat online so they do worse and worse in their lessons and they don’t study well any more. I think we mustn’t get online when it is time for us to study. We can do it in summer or winter holidays. We should get online with adults(成人)--our teacher or parents.
At the same time, if we have lots of free time, we can do some out-of-class activities at school. We usually have activities from 4:50 to 5:50 in the afternoon. We have different kinds of activities. If you are interested in sports, you can play basketball or football. We can go to the English Corner. We can practice talking in English there. We hope we can spend more time on our subjects or on such activities that we can learn a lot from and less time on the Internet.
Thank you for listening to me. That’s all.
(??? ) 1.The short passage is about __________.
A. going online?????????????? ? B. how to communicate with others
C. how to spend our free time ?D. different kinds of activities
(??? ) 2. The Internet can make our lives _________.
A. helpful and important???????? B. enjoyable and interesting
C. enjoyable but expensive?????? D. different kinds of activities
? (??? )3. ________ is not good.
A. Sending E-mails??????????? B. Reading newspapers and magazines online
C. going on line with adults ?D. Spending all day in the net bars
? (??? )4. Playing computer games________.
?A. gives us lots of information ?B. makes our studies worse
?C. makes us more clever????????? D. is harmful to our health
? (??? )5. Which of the following is NOT right?
?A. There are too many net bars in the cities.
?B. We can learn English from the Internet.
?C. We mustn’t get online when we are studying at school.
?D. We cannot do out-of-class activities from 4:50 to 5:50 p.m.
Passage (二)
Who are better at science in your class, girls or boys? These years, girls start to show more interest in the subjects of science, technology, engineering and maths (STEM), according to a recent study from the UK.
In the study, every year over the last seven years, over 20,000 students who were in their final year in high school were surveyed. As for university courses, the number of girls considering choosing STEM subjects has a bigger increase than that of boys. Over one?fifth of the girls surveyed said they were considering jobs related to STEM, such as engineers. And the interest in engineering and science has also risen.
This is an important change for women in the UK. But at present, there are not nearly as many women as men studying STEM subjects or working in the fields related to STEM. Only 13%~22% of people who graduate from university with STEM degrees are women. And women are seen only one in eight STEM jobs.
Are men really more suited to STEM work than women? Of course not. This is partly because of the stereotype,_which means many people think so, even though it is not correct.
“It is important that young women should be encouraged to get into these jobs. In fact, STEM subjects are fun and exciting. Studying science can do us good. It offers women chances of taking up fantastic careers and they will get higher pay in these areas,” said Niki Yates, manager of GSK's business.
( )1、According to the recent study from the UK, we can learn that______.
A. only 13%~22% of women hold STEM jobs now
B. men are more suited to STEM jobs than women in the UK
C. more young women consider choosing STEM subjects
D. British men are less interested in STEM subjects or jobs than before
( )2、The underlined word “stereotype” in the passage means “______” in Chinese.
A. 模式思想 B. 错误结果
C. 不同分工 D. 时代特点
( )3、According to Niki Yates, young women should take STEM jobs in order to______.
A. study science better B. have brighter careers
C. show they are better than men D. take an interest in STEM subjects
( )4、Which of the following is right?
A. Girls start to show more interest in STEM in the past.
B. Over 20,000 girls who were in their final year in high school were surveyed.
C. Girls' interest in engineering and science has also risen.
D. Young women shouldn't be encouraged to get into STEM jobs.
( )5、The passage mainly tells us______.
A. STEM subjects are fun and exciting
B. women are seen only one in eight STEM jobs
C. women are less suited to STEM jobs than men
D. women are more likely (更可能) to study STEM subjects than before
Passage (三)
It is true that people with better education are usually able to get better paying jobs. In other words, they have more chances to choose a good job while people with little or no education don’t. It seems that the purpose of education is to make people get jobs. But this isn’t accepted by all people.
Some people may think that a person should spend the best years of his life to get education only for a way of living. This was probably one of the earliest reasons of education. In fact, if education is just a way of making a living, people don’t need to spend so much time in school. People can get education for a living in a short time. Subjects like history and geography need not be taught to everyone. Even language and mathematics need not be taught in detail(详细地), either. Here it is clear that education is much more than teaching a man to get a way of living.
Education is well-rounded and it is mainly for improving a man. It is not only to teach him to speak, read and write, but also to develop his creative thinking and other abilities. After that, it is to make him a wise man and thankfully enjoy the achievements of humans. Education is to make a man lead a better life. Educated people are expected to be able to listen to good music, read good books, watch plays and most of all take an interest in the world.
I would agree that making a good living is an important reason for education, but certainly not the most important or the main reason.
1. People with little education usually _______.
A. spend a long time in school???????????????????????? B. have a good chance to get a job
C. spend the best years to choose jobs???????????? D. have a smaller chance to get a good job
2. The earliest education was probably to _______.
A. make a man lead a better life?????????????????????? B. teach a man to write and think
C. make people get a way of living?????????????????? D. teach people to read good books
3. The underlined word “well-rounded” in the passage means “_______” in Chinese.
A. 圆满的?????????????? B. 崭新的??????????????????? C. 公平的????????????????? D. 全面的
4. It is expected that educated people will be able to _______.
A. accept education as a way of living??????????? B. take an interest in the whole world
C. develop their abilities to make plays??????????? D. learn subjects like language and math
5. The passage mainly tells us that _______.
A. education should make a man improve
B. people can get education in a short time
C. people should be able to get better-paid jobs
D. all subjects are so important for a way of living
Passage (四)
My father was German, but he Worked in England. He married my mother, who was English. Her family name was Robinson, so when I was born in632, in England, they called me Robinson, after her.
My father did well in his business and I went to a good school. He wanted me to get a good job, and live a quiet, pleasant life. But I wanted adventure and an exciting life.
“I want to be a sailor and go to sea", I told my mother and father. They were very unhappy about this.
“Please don’t go. "my father said, "You won't be happy you know. Sailors have a difficult and dangerous life. "and because I love him, and he was unhappy, I tried to forget about the sea.
But I couldn't forget, and about a year later, I saw a friend in town. His father had a Ship and my friend said to me,” we are sailing to London tomorrow. Why don’t you come with us.”
On September 1", 1651, I went to Hull and the next day we sailed for London.
But, a few days later, there was a strong wind. The sea was rough and dangerous, and the ship went up and down up and down. I was very ill, and was very afraid.
“Oh, I don't want to die!” I cried,“ I want to live! If I live, I will go home and never go to sea again!”
The next day the wind stopped, and the sea was quiet and beautiful again.
Well, Robinson, my friend laughed," How do you feel now? The wind wasn't to bad.”
“What!" I cried. "It was a terrible storm.”
“Oh, that wasn't a storm, "my friend answered, "just a little wind. Forget it, come and have a drink.”
After a few drinks with my friend, I felt better. I forgot about the danger, and decided not to go home. I didn’t want my friend and family to laugh at me!
I stayed in London for some time, but I still, wanted to go to the sea. So, when the captain(船长)of a ship ask me to go with him to Guinea in Africa, I agreed, And so I went to the sea for the second time.
It was a good ship, and everything went well at first, but I was very ill again. Then when we were near the Canary Islands, a Turkish pirate(海盗)ship came after us. They were famous thieves of the sea at that time. There was a long, hard fight, but when it finished, we and the ship were prisoners. The Turkish captain and his men took us to Sallee in Morocco. They wanted to sell us as slaves(奴隶)in the market. But in the end, the Turkish captain decided to keep me for himself, and took me home with him. This was a sudden and terrible change in my life. This Turkish captain was now my master.
1.Why did Robinson forget about the sea at the beginning?
A. Because he had no money to own a ship
B. Because he hasted to live a dangerous life
C. Because he wanted to make his parents happy
D. Because he looked forward to getting a good job
2.Which is the right time order of what happened in the story?
a. One of Robinson’s friends invited him to sail to London
b. The Turkish captain took Robinson home
c. A captain asked Robinson to go with him to Guinea
d. Robinson drank with his friend
e. A long and hard fight happened
A. a-d-c-e-b B. d-a-c-e-b C. a-c-b-e-d D. d-c-a-b-e
3.What did Robinson think of his sea journey?
A. Everything was fine B. The sea was quiet all the time
C. The wind was weak D. Sea life was dangerous at times
4.Who took Robinson to Sallee in Morocco?
A. the Turkish Captain B. his friend
C. the captain of a ship D. his father
5.What can we infer(推断) from the passage?
A. Robinson wanted to serve the Turkish
B. Robinson lived happily with the Turkish captain
C. Robinson became a slave to the Turkish captain
D. Robinson made friends with the Turkish captain
Passage (五)
If your birthday is coming,what gifts will your parents buy for you?It's not easy for Chinese parents to choose birthday gifts for their children. Many American parents also have the same problem. But luckily they have American Girl—an American company. It's famous for its beautiful dolls (玩具娃娃).Though there are many famous dolls in the world,American Girl dolls are girls' favorite birthday gifts.
What makes American Girl dolls so popular with girls?The secret is in their matching(相配的) hair,skin,eye color and clothing. That is to say,there are different kinds of dolls for people to choose from. And the dolls look like their owners. The company hopes their dolls can make girls understand that it's OK to be different from others.
The company gives each doll a name and a special background(背景).It also invites some writers to write books about these dolls. The stories are mainly about American history in different periods. So girls can get a lot of fun and also learn something about history.
(?? ) 1.What is American Girl in the passage?
A.A Chinese company.? B.A Japanese company.
C.An American company.? D.An Australian company.
(?? ) 2.Why are American Girl dolls so popular with girls?
A.Because they are very cheap and everyone can afford them.
B.Because there are different kinds of dolls for people to choose from.
C.Because each doll has a name and a special background.
D.Because girls don't like other toys.
(?? ) 3.All American Girl dolls are not ________ each other.
A.worried about? B.the same as
C.friendly to? D.different from
(?? ) 4.What does the company give to each doll?
A.A nice sweater.? B.A strange name.
C.A new skirt.? D.A special background.
(?? ) 5.Which of the following is TRUE?
A.It's easy for Chinese parents to choose birthday gifts for their children.
B.The American Girl dolls look like some famous people.
C.The company invites some reporters to report on these dolls.
D.Girls can learn something about American history from the dolls.
Passage (六)
I'm not much of a crier most of the time. But recently when I was reading a book on a plane, I started crying. Of course, it came as a big surprise when tears came up, no matter how hard I tried, I wasn’t able to control myself.
Oh no, not this now. I thought to myself. But even as the thought entered my brain. I felt the first hot drop of salty water coming down my face. I put my head down, hoping that I could go on reading.
In fact, the harder I tried, the more tears pushed their way out of my eyes. You could guess how surprised the man next to me looked.
I dropped my head in shame. He must think I was crazy. May be I could turn toward him, hold up the cover of the book and say in my crying voice. "I'm sorry, sir. It's just a really good book! "But I didn't say anything. Instead, I just put my head back against the seat and let the tears run. Do you know what decision I made while I was crying? My decision was that it was okay if he thought I was crazy. I'd rather be crazy than be the kind of person who wouldn't cry when the situation called for it, or who wouldn't let herself feel anything at all.
I’ve been that girl who has spent so much time trying to make sure people didn’t think I was crazy. But now I don’t want to be that girl any more ---that bored and sad girl. I'd rather be this girl who is able to forgive(原谅), love and act, even if it means being disappointed or being hurt again and again.
( )1. The writer started crying because____________.
A. she is usually a crier
B. she is kind of crazy
C. she was moved by the book
D. she felt uneasy on the plane
( )2. When tears came up, the writer at first____________.
A. thought deeply
B. went on reading
C. tried to control herself
D. explained to the man beside her
( )3. As tears got out of her eyes, the writer did NOT______________.
A. drop her head shamefully
B. think about others' feelings
C. let her head against the seat
D. say sorry to anyone in a crying voice
( )4. According to the passage, we know the writer ____________.
A. decided to change herself bravely
B. lived a sad and boring life
C. wouldn't cry in any terrible situation
D. wouldn't let others feel anything at all
( )5. The passage mainly tells us ____________.
A. why the writer cried hard on the plane
B. how the writer tried to stop herself crying
C. what the writer thought about while she cried
D. how the writer overcame herself and decided to change
Passage (七)
Gabriel Garcia Márquez ,who was awared the Nobel Prize for Literature in 1982,passed away at the age of 86 on April 17,2014. The world paused to remember the cultural giant.
Garcia Márquez was born in Colombia, but he spent most of his adult life in Mexico City. As one of the most famous writers, he was widely regarded as “a giant of 20th-century literature”. Garcia Márquez wrote in a style called “magical realism” In such works, people live a daily life in a certain period of time in history. But meanwhile, magical things happen to them.
Garcia Márquez is best known for his 1967 novel, One Hundred Years of Solitude, which has sold about 50 million copies. It tells the tale of the small and isolated town of Macondo which was separated from the outside world –of its founding and its troubled history over a hundred years. The story is a metaphor for the development of Colombia since the 19century. As Colombian President Juan Manuel Santons said, Garcia Márquez wrote about “the very essence of the Latin American beings ”.
1. Garcia Márquez was born in the year _________.
A. 1914 B. 1928 C. 1967 D. 1982
2. We can know from Paragragh2 that Garcia Márquez______.
A. was born in Mexico City B. spent most of his adult life in Colombia
C. had a writing style called “magical realism ” D. was famous but lived a simple daily life
3. The underlined word “isolated” means _ _______.
A. 隔绝的 B. 安逸的 C. 喧嚣的 D. 繁华的
4. Which of the following is NOT TRUE about Garcia Márquez?
A. He was the winner of the Nobel Prize for Literature in 1982
B. His novel One Hundred Years of Solitude was a great success.
C. He was widely known as “a girl of 20th-century literature ”.
D. Magical things happened to him during his stay in Mexico City.
5. The writer quotes from the President to ______.
A. praise Garcia Márquez for his achievement
B. show the deep sadness of the President
C. explain the writing style of Garcia Márquez
D. describe the character of Garcia Márquez
Passage (八)
Not only kids of Tiger Moms go to Harvard.
Dawn Loggins of Lawndale, N.C., is on her way to Harvard, one of the eight world?famous universities in the eastern US. Nobody encouraged her to study or paid for her special classes. This girl created her own future.
The teen was abandoned by her family last summer, when her parents and two sisters moved to Tennessee. She found herself homeless and had to spend the night on friends' sofas.
The school bus driver learned about Dawn's situation and invited Dawn to move in with her family. Soon, Dawn had a job at Burns High School. She worked from 6 a.m. to 7:40 a.m. before the first school bell rang. She swept floors and picked up trash again in the afternoons, before diving(跳水) into her studies in the evenings.
Dawn's hard work paid off. She finished school with a 3.9 GPA and scored 2,110 on the SAT.
“There were times when I felt like it would be easiest if I gave up,” the 18?year?old said. “But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.”
Even before Dawn's family left her, she led a difficult life. Her family was poor and cups of noodles were often the only food. Dawn “studied by candlelight” because her parents couldn't afford to pay the electricity bill(电费).
Dawn has now reconnected with her family. They're proud of her accomplishments(成就)and are attending her high school graduation.
1. Why didn't Dawn give up her studies?
A. To reconnect with her family. B. To thank those who had helped her.
C. To get an education to be successful. D. To realize her dream of going to Harvard.
2. Who helped Dawn when she found herself homeless?
A. Her teachers. B. Her neighbors.
C. A Tiger Mom. D. A school bus driver.
3. What does the underlined word “abandoned” mean in Chinese?
A. 宠爱 B. 抛弃 C. 鼓励 D. 虐待
4. Which of the following words best describes Dawn?
A. Open?minded. B. Good?natured. C. Strong?willed. D. Warm?hearted.
5. What's the best title for the text?
A. Another Harvard girl B. A girl in candlelight
C. From homeless to Harvard D. The role of Tiger Moms
Passage (九)
配对阅读。左栏是五个人的计划活动,右栏是七个节假日的描述,请将它们进行配对。
( )1. It's on holiday.Peggy puts on her red clothes.She'll spend time with her families and eat tangyuan at home.And she is going to admire the lanterns. ( )2.Charlie is a boy from America.Today is a special day for lovers.He has a girlfriend named Susan.He'll express his love to Susan.He'll get her some chocolate and then send her some roses. ( )3.Harry is a naughty boy.He likes playing tricks from house to house.He likes this holiday because he can play games and tricks on costumes. ( )4.Lucy's family get together today.They'll paint the eggs at home.After painting them,they will put them on the grass in the garden. ( )5.Dennis has bought a tree home.He is helping to decorate the tree.He puts some lights on it and a big star on the top of the tree.Under the tree are a lot of gifts. A. Valentine's Day is a day for lovers and one of the loveliest holidays. It comes on February 14th. Americans think that day is a day for telling someone that you love him or her. B. Lantern Festival is a traditional festival in China. It is a time for people to get together and eating tangyuan. At night, people will go out with their families and friends to admire the lanterns and guess the riddles with their friends. C. Christmas Day is the biggest and the best loved holidays in western countries. The Christmas tree is very popular during this time. People put many decorations and presents to decorate the tree. D. Halloween comes on October 31. Children make all kinds of masks(面具) and go from house to house to play “Trick or Treat”. E. Mother's Day is celebrated for mothers in the whole world. It comes on the second Sunday in May. Children often buy some flowers or some other gifts for their mothers. F. Easter is always on a Sunday between March 22nd and April 25 th. It celebrates the beginning of new life. Kids like this festival because they can find painted eggs as a gift around the homes or gardens. G. Memorial Day is celebrated by Americans on the last Monday in May so that they all can enjoy a three?day weekend. It's a day to memorize those people who have lost their lives for their country.
参考答案
Passage (一)
1A? 2B? 3D? 4C? 5D
Passage (二)
1—5、C A B C D
Passage (三)
1. D?2. C? 3. D?4. B? 5. A?
Passage (四)
【解析】试题分析:短文讲述了鲁滨逊的两次航海经历,充满了危险,第二次遭遇了海盗被俘,他成为土耳其船长的奴隶。
1.题意:为什么鲁滨孙起初忘记了大海?考查细节理解题。根据and because I love him, and he was unhappy, I tried to forget about the sea.,可知鲁滨逊爱自己的父母,想让他们高兴,故选C。
2.题意:故事发生的时间顺序是什么?考查细节理解题。a. One of Robinson’s friends invited him to sail to London鲁滨孙的一个朋友邀请他去伦敦航行。b. The Turkish captain took Robinson home 土耳其船长带鲁滨孙回家。c. A captain asked Robinson to go with him to Guinea船长请鲁滨孙和他一起去几内亚。d. Robinson drank with his friend鲁滨孙和他的朋友一起喝酒。e. A long and hard fight happened一场漫长而艰苦的战斗发生了。根据短文的叙述,鲁滨孙先是在镇上遇到一个朋友,朋友邀请他去伦敦航行……途中了遭遇海盗……最后土耳其船长带鲁滨孙回家。可知a-d-c-e-b正确,故选A。
3.题意:鲁滨孙认为他的海上旅行怎么样?考查细节理解题。根据It was a terrible storm.,可知海上旅行很危险,故选D。
4.题意:谁把鲁滨孙带到了摩洛哥的Sallee?考查细节理解题。根据The Turkish captain and his men took us to Sallee in Morocco.,可知是土耳其船长,故选A。
5.题意:从这篇文章中我们能推断出什么?考查综合理解题。A. Robinson wanted to serve the Turkish鲁滨孙想为土耳其人效劳。B. Robinson lived happily with the Turkish captain
鲁滨孙和土耳其船长幸福地生活在一起。C. Robinson became a slave to the Turkish captain
鲁滨孙成了土耳其船长的奴隶。D. Robinson made friends with the Turkish captain
鲁滨孙和土耳其船长交了朋友。根据最后一句This Turkish captain was now my master.,可知鲁滨孙成了土耳其船长的奴隶,故选C。
Passage (五)
1C 2B 3B 4D 5D
Passage (六)
1—5、CCDAD
Passage (七)
1—5、BCADA
Passage (八)
【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位名叫Dawn Loggins的女孩,她没有向贫穷、恶劣的生活环境屈服,从最初那个无家可归的女孩到通过自己的努力考上了哈佛大学的励志故事。
1. C 【解析】细节理解题。题干意为:为什么Dawn没有放弃她的学业?A项:为了再联系她的家人;B项:为了感谢那些帮助过她的人;C项:为了接受教育获取成功;D项:为了实现上哈佛的梦想。根据第六段第二句中的“...because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.”可知,她没放弃学业是因为她意识到除非接受教育,否则永远不能成功。故选C。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:当Dawn发现自己无家可归的时候谁帮助了她?A项:她的老师们;B项:她的邻居们;C项:一位“虎妈”;D项:一位校车司机。根据第四段第一句“The school bus driver learned about Dawn's situation and invited Dawn to move in with her family.”可知,是一位校车司机帮助了她。故选D。
3. B 【解析】词义猜测题。题干意为:划线单词“abandoned”的汉语意思是什么?根据第三段第二句“She found herself homeless and had to spend the night on friends' sofas.”可知,她发现自己无家可归,不得不在朋友家的沙发上过夜,可推测此处表示她被家人抛弃了。故选B。
4. C 【解析】推理判断题。题干意为:下面哪个词最能描述Dawn?A项:思想开放的;B项:脾气好的;C项:意志坚定的;D项:热心肠的。根据文章内容可知,Dawn在贫穷恶劣的环境下努力工作和学习,不放弃自己的梦想,最终以优异的成绩毕业,可知她是意志坚定的。故选C。
5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:文章的最佳标题是什么?A项:另一位哈佛女孩;B项:烛光里的女孩;C项:从无家可归到考上哈佛;D项:“虎妈们”的角色。文章讲述了Dawn从无家可归到考上哈佛的故事。故选C。
Passage (九)
1~5 B A D F C