(重庆)2020年中考英语阅读理解海选题及答案

文档属性

名称 (重庆)2020年中考英语阅读理解海选题及答案
格式 zip
文件大小 88.0KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2020-02-07 18:18:29

图片预览

文档简介

(重庆)2020年中考英语阅读理解海选题及答案

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage A
Many of us don’t pay much attention to the importance of eye care. It is said that if you take care of your body, then you can surely be healthy. That is why our eyes should be given a lot of care. Natural eye care should be put in a number one place.w
? There are several causes leading to poor eyesight like not enough food, genes (基因) and aging(老化). Televisions, computers and reading are also the causes of having poor eyesight. If you happen to work in front of the computer, it is best to take a break every once in a while.
? Something dirty can cause redness and they will make you feel uncomfortable. It is bad for your eyes too. If this happens, the best way is to clean your eyes by using cold water. You must also try your best to protect your eyes from harmful things. For example, sunglasses are not just for fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.
? Eating healthy foods will do good to your eyesight. Remember that vitamins A, C and E are good for eyes. Try to eat food groups that have these vitamins. And you should do eye exercises because exercise protects your eyesight too. If a person exercises regularly(定期地) and eats the right kind of food, his eyes will stay in good condition for a long time.
? All above are natural ways of eye care that help us keep healthy eyes. Being happy all the time can be helpful to a person’s eyesight, too. In a word, eye care is very important, no matter how old a person is.
(?? ) 1. ___________ is the most important way to protect our eyes.
???? A. Taking medicine?????? B. Natural eye care
???? C. Seeing the doctor?????? D. Being happy all the time
(?? ) 2. All the following causes can lead to bad eyesight except ___________.
???? A. computers????? B. age?????? C. reading?????? D. height
(?? )3. What should you do if you have to work in front of the computer?
???? A. Having a rest after working for a while.???? B. Eat healthy foods.
???? C. Clean the eyes by using cold water.???????? D. Wear a pair of sunglasses.
(?? ) 4. What do the underlined words “UV rays” mean?
???? A. 闪电????? B. 沙尘????? C.紫外线??? D.超声波
( ??) 5. Which is the best title of the passage?
???? A. Ways of Eye Exercises?????? B. Ways of Eye Care
???? C. Ways of Being Happy??????? D. Ways of Being Healthy

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage B
Are you afraid to speak in public? Are you a shy person?
If you think you are too shy and want to be a little bit braver, try the following ways. You can make it.
★Tell people you're shy.
There's no need to hide it. When they get to know you are a shy kid, they'll understand you better. This also helps you feel at ease in talks.
★Smile to everyone.
When you smile,people think you are friendly and easy to talk to.Remember that other people also have such feelings and most people will stay away from an angry?looking face.
★Say something nice about people around you.
If you find it hard to start talks, say something nice about people around you. Think about how great you feel when someone says something nice to you. Doesn't it make you want to keep talking to that person?
★Get your attention elsewhere.
Enjoy the party or the game.Don't waste time worrying about your looks or whether people like you or not.
Take one small step at a time.Each time after you say“Hi”or smile at someone for the first time, say to yourself “I did it”! Or it could be something bigger,like buying yourself an ice cream.
Keep trying and you'll never be shy when you talk to others one day.
(  )1. If you want to be a little bit braver,the first thing you should do is to ______.
A. tell people you're shy
B. smile to everyone
C. say something nice about people around you
D. get your attention elsewhere
(  )2.When you smile to the people,they will think you are______.
A. outgoing B. shy
C. friendly D. happy
(  )3.When you can't start to talk with others, you may______ to lead in.
A.tell a joke
B. let them know you're a shy kid
C. praise people around you
D. take one small step at a time
(  )4.The purpose of the passage is to ______.
A. ask you to pay attention to other things
B. ask you to hide your shyness
C. help the shy person to be brave
D. help the brave people to be shy
(  )5.From the passage we know that ______.
A. it's necessary to speak in public
B. people should stay away from the ugly?looking people
C. you should worry about whether people like you or not
D. four ways can help you overcome shyness

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage C
Many of us don’t pay attention to the importance of eye care. It’s said that if you take care of your body, then you can be healthy. That is why our eyes should be given a lot of care. Natural eye care should be put in a number one place.
There are several causes leading to poor eyesight like not enough food, gene(基因) and aging(年龄增长). Televisions, computers and reading are also the causes of having poor eyesight.
If you happen to work in front of the computer, it is best to take a rest every once in a while. Something dirty can cause redness and they will make you feel uncomfortable. It is bad for your eyes, too. If this happens, the best way is to clean your eyes by using cold water. You must also try your best to protect your eyes from harmful thing. For example, sunglasses are not just fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.
Eating healthy foods will do good to your eyesight. Remember that vitamins(维生素) A、C and E are good for eyes. Try to eat food groups that have these vitamins. And you should do eye exercises because exercise protects your eyesight, too. If a person exercises regularly(规律地) and eats the right kind of food, his eyes will stay in good condition for a long time.
All above are natural ways of eye care that help us keep healthy eyes. Being happy all the time can be helpful to a person’s eyesight, too. In a word, eye care is very important, no matter how old a person is.
根据短文内容,选出最佳答案。
1. __________ is the most important way to protect our eyes.
A. Natural eye care?????????? B. Taking medicine?
C. Seeing the doctor????????? D. Being happy all the time
2. All the following causes can lead to bad eyesight except _________.
A. age?? ????B. height?????? C. reading?????? D. computer
3. What should you do if you have to work in front of the computer?
A. Eat healthy foods.????????? B. Clean the eyes by using cold water.
C. Wear a pair of sunglasses.??? D. Have a rest after working for a while.
4. What do the under words “UV rays” mean?
A. 沙土? ???B. 闪电??????? C. 紫外线????? D. 超声波?
5. Which is the best title of the passage?
A. Ways of Eye Care????????? B. Ways of Eye Exercises
C. Way of Being be Happy???? D. Way of Being Healthy

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage D
Being able to multitask—doing several things at the same time—is considered (考虑,认为) a welcome skill by most people. But if we consider the situation of the young people aged from eight to eighteen, we should think again.
What we often see nowadays is that young people juggle a larger number of electronic devices (电子产品) as they study. While working, they also surf on the Internet, send out emails, answer the telephone and listen to music on their iPods. In a sense, they are spending a large amount of time in fruitless efforts (努力) as they multitask.
Multitasking is even changing the relationship between family members. As young people give so much attention to their own worlds, they seem to have no time to spend with the other people around them. They can no longer greet family members when they enter the house, nor can they eat at the family table.
Multitasking also has an effect (影响) on young people’s performance at university and in the workplace. When asked about their opinions of the effects of modern gadgets (器具) on their performance of tasks, many young people gave a positive (肯定的) response (回应). However, the response from the worlds of education and business was not quite as positive. Educators feel that multitasking by children has a serious effect on later development of study skills. They believe that many college students now need help to improve their study skills. Similarly, employers (雇主) feel that young people entering the job market need to be taught all over again, as modern gadgets have made it unnecessary (没必要) for them to learn special skills to do their work.
1. What does the underlined word “juggle” most probably mean?
A. Want to buy.? ????????????????????????????? B. Use at the same time.
C. Take the place of.????????????????????????? D. Search information from.
2. In Paragraph 3, the author points out that__________.
A. family members do not greet each other
B. family members do not eat at the family table
C. young people get on well with their families
D. young people hardly communicate with their family members
3. What’s the main idea of the last paragraph?
A. Young people must learn skills for future jobs.
B. Young people benefit (获益) a lot from modern gadgets.
C. Multitasking is an important skill to young people.
D. Multitasking influences young people’s development seriously.
4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Young people think multitasking is good for their study and work.
B. Employers consider it unnecessary for young people to be taught all over again.
C. Educators feel that young people don’t need to improve their study skills.??
D. People from the world of education believe multitasking has a good effect on children’s later study skills.
5. The author develops (阐述) the passage mainly by__________.
A. providing special examples
B. following the natural time order
C. giving out a cause and analyzing (分析) its effects?
D. comparing opinions from different worlds

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage E
如何让自己所住的社区环境更清洁、安全和友好
Are you aged between 13 and 19 years old? Do you care about your local environment?Would you like to help make the area you live in cleaner,safer and friendlier?
If your answers are “yes”, then read on! Here are a few easy things you could do to get started.
Neighborhood watch
Neighborhood watch forms are very popular in the UK. If you go away on holiday and leave your house, it's very nice to know that a neighbor is keeping__an__eye__on__it. It's a good way to make the area you live in safer.
Lending a hand
There are often elderly people living in the neighborhood who may not be able to do the things that you can. Offer to do their shopping once a week, look after their garden for them or maybe walk their dog!
No littering
Nobody likes picking up other people's rubbish, but a clean street can make all the difference. Take it in turns to go out once or twice a week and see what you can find.
Recycling
Nearly two thirds of your rubbish can be recycled. Some areas already provide places for people to recycle bottles, plastic and paper. Find out if this is done in your neighborhood. If it's not ,do something about it.
If you are interested in our project, just tell us! You can e?mail us at help@first.org and we'll send you more details.
(  )1.________is a good way to make the area you live in safer.
A.Neighborhood watch B.Lending a hand C.No littering
(  )2.The underlined phrase“keeping__an__eye__on”probably means “________”.
A.worrying about B.giving away C.looking after
(  )3.You can ________if you want to get more information about the project.
A.send an e?mail
B.make a phone call
C.read the newspaper
(  )4.This passage is mainly written for ______.
A.elderly people B.neighbors C.teenagers
(  )5.The writer wants to tell us how to ______.
A.help look after neighbors' gardens and dogs
B.improve the environment of the local area
C.provide places for people to recycle things

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage F
There are many reasons why I encourage people to travel, and I know that the experience will make one a better person.
I remember when I was traveling, I began to know the world better. The world is not just about me, my small town and home. Although you will meet different people from all over the world, you will realize that people are similar in their dreams, hopes and feelings. Enjoy exploring the different cultures, and you will also find that people are different in some of the things they do and how they live. Once you understand their ways, it will not be strange or scary. Often we read stories about other cultures in books. Only when we visit their areas, do we find that those stories are something wrong.
One thing you may find out is that there are problems all over the world. We can’t just get money to send to these areas and hope that will work them out. The world should get involved(干预) and help wherever there are problems. People everywhere should be given a chance. It is so easy to ignore (忽视) this if one does not travel or explore. One can look around and see that so many people have many challenges worse than ours. One can realize that sometimes our biggest problems are not that big after all.
On your journey you will meet lots of new friends. Talking to strangers and finding about their lives is a great way to spend your time. You will certainly be more confident after having to cope with problems and make many decisions along the way.
  When you travel, you have to be on your own in some situations. You will surprise yourself by how well you can do that. All your special experiences could make an interesting book to read. It would be filled with all your adventures and special memories.
Traveling around and seeing so much happening in the world around us is a wonderful experience. If we could all just travel a little more and share our experiences, we would all be better people and the world would be a better place.
1.From Paragraph 2, we can learn that     .?
A.people around the world are the same in their hopes
B.books always tell us wrong stories about cultures
C.traveling can help us better understand the world
D.people in different places have strange living habits
2.According to Paragraph 3, we can help the areas in need by     .?
A.sending them money
B.offering them chances
C.looking around
D.giving them challenges
3.Which of the following would be the best title of the passage?
A.People in the World Are Family
B.Traveling Helps One Make More Friends
C.People in the World Share One Dream
D.Traveling Makes One a Better Person
4.What’s the writer’s purpose of writing the passage?
A.To share his travel experiences with other people.
B.To encourage more people to travel around.
C.To show how traveling can change the world.
D.To tell people how to travel around the world.

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage G
England is an island country in the sea. It lies in the west of Europe. It is divided by the English Channel(海峡) in the south between England and France. The North Sea is on the east of it. Its official(正式的) name is the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
England has a long history of culture. Shakespeare is regarded as the greatest writer in the English language in the world. The education is very famous in the world such as the universities of Oxford and Cambridge.
The main sport in England is football, and it's also the most popular sport in England. It is played in primary schools, middle schools, colleges and universities, and people play it in cities, towns and villages every week. The best time to play football lasts from the beginning of April to the end of September.
There are many beautiful places of interest in England. The River Thames is a great river in England. It flows through southern England. The Tower Bridge of London is well?known in the world. Big Ben is on the Palace of Westminster. The London Eye is on the south bank of the River Thames. You can sit in the London Eye to enjoy the whole London. You can find all kinds of treasures from around the world in the British Museum. Tourists come to England from all over the world. You can travel to the United Kingdom to feel natural and cultural beauty.
1. The North Sea lies ________.
A. on the east of England B. on the west of England
C. on the north of England D. on the south of England
2. Shakespeare is famous in the world because ________.
A. he worked in Oxford University B. he worked in Cambridge University
C. he was a great language worker D. he was a great writer
3. The best time to play football in England lasts about ________.
A. four months B. five months C. six months D. seven months
4. Where can you enjoy the whole London's beauty?
A. The River Thames. B. The Tower Bridge.
C. The British Museum. D. The London Eye.
5. Which of the following is TRUE?
A. England is divided by the English Channel in the southeast.
B. England has famous universities, such as Oxford and Cambridge.
C. England's main sports are football and basketball.
D. England hardly has many beautiful places of interest.

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage H
These days, more and more students in the UK are taking a “gap year”between their graduation from school and their university studies. This means they can take a year off to do something else, before they start their studies.
For most students, spending time in foreign countries is the favorite activity --- and Australia is the favorite place to go.
Many parents, teachers and business people agree that travelling can teach important values.
“After a year of travelling, I felt I’d grown up. I had learnt the importance of relationships with people, on all kinds of levels.”
There are many companies around the world that welcome these students on their projects---helping people in poorer countries, or even in your home country. Although you don’t get paid for your work, this kind of work can teach important skills---decision making and finding answers to problems, for example---that will help many students in a job one day.
Finally, getting some knowledge and experience in an area you hope to study or work in one day will always be very useful.
If several university graduates are applying for the same job, gar year work experience allows you to say,
“ I’ve already had some experience of this kind of work.” And that can get your job.
( )1.More and more students in the UK are taking a “gap year” .
A. before they graduate from school
B. before they graduate from university
C. after they graduate from university
D. Before they go to university after graduating from school
( )2. ______is their favorite activity for most students in the UK.
A. Spending time in Australia
B. Spending time in the UK
C. Spending time with their teachers
D. Spending time with their parents
( )3.What can’t students get in gap year work in the writer’s opinion?
A. Values B. Skills C. Knowledge and experience D. money
( )4. Chances for the same job will be given to the students .
A. who study well in school
B. who have some experience in this kind of work
C. who don’t apple for the job
D. who are rich enough
( )5. The best title of the passage can be .
A. Work for the Poor B. Take a Year off
C. Apply for a job D. Travel

先通读短文,掌握大意,然后选择最佳答案。
Passage I
配对阅读。左栏是五种日常事故的介绍,右栏是七则建议。请将事故和适当的建议进行匹配。
(  ) 1. A boy cut his finger by a knife when he was playing with it just now. Now, it is bleeding. (  ) 2. A young lady got burned when she was cooking in the kitchen a moment ago. (  ) 3. A girl fell into the water. After she was saved out of water, she didn't breathe. (  ) 4. A boy hurt his leg when he was running just now. He feels pain (痛) and can't walk now. (  ) 5. My uncle fell from a tree when he was picking apples and he can't move now. A. Cool the burn as quickly as possible with cold (but not ice?cold) running water for at least five minutes or until the pain is relieved (减轻). B. Stop exercising. If it hurts for more than a few days, you should go to the hospital and take an X?ray. C. Don't keep your eyes working for a long time. Take a break by looking far into the distance after you have studied for an hour or so. D. Cover the cut with a clean cloth and press it hard for several minutes until the bleeding stops. Then bandage the cut. If it's a deep cut, go and see a doctor. E. Get the medical help first. Remember: Do not move him. You can make him comfortable and stay with him. F. If you think the person is having a heart problem, make him as comfortable as possible and call 120. G. Place her on his back on the ground, start CPR (心肺复苏术). If you are alone, perform CPR for one minute before calling for medical help.








参考答案

Passage A
1B? 2D? 3A? 4C? 5B

Passage B
1~5 A C C C D 

Passage C
1A? 2B? 3D? 4C? 5A

Passage D
1—5、BDDAC ?

Passage E
1—5、ACACB

Passage F
[主旨大意] 本文是一篇议论文。文章主要论述了旅行可以让一个人变得更好。旅行有助于更好地了解世界,发现世界上不同地方的人的不同需求,结交新朋友等。
1.C 细节理解题。由第二段第一句可知,旅行有助于我们更好地了解世界。
2.B 细节理解题。根据第三段中的“People everywhere should be given a chance.”可知,我们可以通过为需要帮助的人提供机会来帮助别人。
3.D 主旨大意题。通读全文可知,文章主要论述了旅行可以让一个人变得更好。因此,最佳标题为“Traveling Makes One a Better Person”。
4.B 推理判断题。通读全文可知,作者的写作意图是鼓励大家旅行。

Passage G
【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了英格兰的地理位置、文化、运动和名胜古迹。
1. A 【解析】细节理解题。题干意为:北海位于________。A项:英格兰东部;B项:英格兰西部;C项:英格兰北部;D项:英格兰南部。根据第一段第四句“The North Sea is on the east of it.”可知北海位于英格兰的东部,故选A。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:莎士比亚闻名于世是因为________。A项:他在牛津大学工作;B项:他在剑桥大学工作;C项:他是一位伟大的语言工作者;D项:他是一位伟大的作家。根据第二段第二句“Shakespeare is regarded as the greatest writer in the English language in the world.”可知莎士比亚闻名于世是因为他是一位伟大的作家,故选D。
3. C 【解析】数字计算题。题干意为:在英国踢足球的最佳时间持续大约________。A项:四个月;B项:五个月;C项:六个月;D项:七个月。根据第三段最后一句“The best time to play football lasts from the beginning of April to the end of September.”可知踢足球的最好时间从四月初持续到九月底,经过计算可知一共持续大约六个月,故选C。
4. D 【解析】细节理解题。题干意为:你可以在哪里欣赏整个伦敦的美景?A项:泰晤士河;B项:塔桥;C项:大英博物馆;D项:伦敦。根据第四段倒数第四句“You can sit in the London Eye to enjoy the whole London.”可知你可以坐在伦敦眼里来欣赏整个伦敦的景色,故选D。
5. B 【解析】推理判断题。题干意为:下列哪一项是正确的?A项:英国被东南部的英吉利海峡分开;B项:英国有许多著名的大学,像牛津和剑桥;C项:英国的主要运动是足球和篮球;D项:英国几乎没有美丽的名胜古迹。由第一段第三句“It is...”可知A项错误;由第二段最后一句“The education...”可知B项正确;由第三段第一句“The main sport...”可知C项错误;由最后一段第一句“There are many...”可知D项错误。故选B。

Passage H
1—5、D A D B B

Passage I
1~1 D A G B E