2020中考英语“停课不停学”阅读理解练习(二)及答案
Passage (一)
(2019中考选练)
Disasters happen all the time somewhere in the world. Are you ready if one hits your neighborhood next week? Find out what you need to do now before it is too late. Let’s take an earthquake for example.
??? During an earthquake, get under a strong object like the kitchen table. Don’t leave the building during the shaking, or you might be hurt by falling objects from the outside of the building.
??? When you are in bed during the night and an earthquake happens,simply roll off the bed. There will be a safe void around the bed.
??? If you are watching TV and you cannot easily run away by getting out through the door or window, then lie down and curl up(蜷伏) next to a sofa, or a large chair.
??? Never go to the stairs. The stairs are likely part of the building to be broken. Even if the stairs are not destroyed by the earthquake,they may fall down later when people run down.
??? Try to get into an open area away from trees,buildings,walls,advertisement boards and power lines if you are outdoors.
??? If you are driving when an earthquake suddenly happens,just stay in your car until the shaking ends. However, if the footbridge falls and breaks your car,get out of it and sit or lie next to it. All the broken cars have voids 3 feet high next to it.
1. What should you do if you are in a building when an earthquake happens?
?? A. Rush out quickly??????????? B. Sit in the kitchen
?? C. Stay below strong objects????? D. Go down the stairs
2. The underlined word “void” in Paragraph 3 means“_______”.
?? A. space????????? B. seat??????????? C. distance???????? D. sign
3. When you are outdoors during an earthquake,you should go to _______.
4. If you are inside a car when there is a sudden earthquake,you should _______.
A. get out of it????? B. keep inside it?? C. move away fast?? D. stay under the footbridge
Passage (二)
Questionaire
Read the question and answer YES or NO, then you will find out how good you are.
1.When you don't understand something, you ask questions.
2.You like listening to older people talk about the past.
3.You think that you can learn something interesting from everyone around you.
4.You are brave enough when you have to talk to people you don't know.
5.You enjoy reading books about famous people.
6.You always see and talk to different people.
7.You are interested in learning new ways of doing things.
8.You enjoy sharing experiences with friends and learning from people of all ages.
9.You talk a lot about yourself.
10.Even if you are often wrong, you make your own decisions.
11.You hate teaching what you are good at: sports, technology, whatever.
12.Your parents don't understand you, so you don't talk to them much.
SCORE NOW: Score 2 points if you answer YES to each of the first 8 questions, and 0 if you choose NO.
Score 2 points if you answer NO to each of the last 4 questions, and 0 if you choose YES.
18~24 You are friendly and open?minded. You make people feel important by listening to what they have to say. You'll probably succeed in learning all kinds of interesting things. Good for you!
10~16 Remember that every single person you know can teach you something. You will greatly make your life rich and colorful.
0~8 About 400 years ago, a famous writer wrote, “No man is an island”. This is still true today. Try to be more open and interested in people around you.
( )1. If you say “YES”to all these questions, you'll get______ points.
A. 12 B. 16
C. 20 D. 24
( )2. When you score 22 points, you are ______.
A.shy and nervous B. silent and serious
C. open and friendly D. brave and strong
( )3. The writer thinks you should ______.
A.always see and talk to the same people
B.make your own decision whenever you want
C.enjoy teaching what you are good at
D.talk much about yourselves when possible
( )4. “No man is an island.” in the form probably means that ______.
A.the famous writer was very clever B.everything is the same as 400 years ago
C.you will feel lonely if on an island D.you can not live alone in the world
( )5. The questions are used to test whether you are willing to ______.
A.learn from others B.help other people
C.do all by yourself D.depend on others
Passage (三)
(2019中考选练)
Answers to life can be found in everyday events. Watching nature, watching people and watching animals communicate with each other provide some of the simplest ways to life’s biggest problems.
This became clearer to me yesterday. It caused me to ask myself, “How do I respond (反应) to the storms in life?”
People usually run when it starts to rain. I love to walk in it, stand on my front door and feel it. I grew up doing it and have never really felt the fear many people do.
The animal world senses changes in the weather far earlier than humans. My dog, Ricky, begins to shake long before the storm is close enough to be noticed. I was about to feed my three dogs yesterday and as usual, I let them out in the yard first. They didn’t move when thunder came across the skies. So I placed their food in their bowls and called Ricky into the kitchen.
Ricky was just standing there in place next to his bowl. The thunder became louder, which forced him to stop eating his meal. Then I watched Phil. He made his way across the kitchen floor and stood over Ricky’s bowl. He ate all the remaining food. Generally, if Ricky was standing there, he wouldn’t dare (敢) come close. But today, he took advantage (优势) of the storm and got what he wanted. His hope for the prize outweighed (胜过) his fear of the storm.
That’s when it hit me. As men, we face all kinds of storms. They come in unannounced. Sometimes we stay in a corner or under the blankets, hoping it will all pass. However, if you dare put your head out, you’ll discover there’re people doing what they must to get what they must have out of life. Isn’t it time you decided to take advantage of the storm?
1. According to the writer, answers to life ______.
A. are difficult to find?????? ?????????????????????????????????? B. lie around us
C. are simple to understand?? ?????????????????????????? D. make people become fearless
2. From the passage we can learn that the writer ______.
A. enjoys the rain??? ?????????????????? ??????????????????? B. fears thunder
C. hates the storm???? ???????????????????????????????????? D. cares little about the weather
3. According to the passage, what hit the writer most?
A. Phil wasn’t afraid of the storm.????????? ???? B. Ricky stopped eating food.
C. Phil ate the rest of Ricky’s food.?????? ???????? D. Ricky sensed the storm earlier than he.
4. What would be the best title for the passage?
A. Find out Answers to Life?????? ??????????????????? B. Take Advantage of the Storm
C. Stop Storms in our Daily Life??? ????????????????? D. Pay Attention to Everyday Events
Passage (四)
(2019中考训练题)
There are two mice. They are called Bill and Paul. They are good friends. One mouse lives in the country; the other mouse lives in the city. On a sunny day they meet in the street.
Paul: Hi, Bill! Have a look at my house in the country. I’m sure you can enjoy yourself.
Bill: I’d love to. But I hear that the food is not delicious, and your house is not good. Is it so?
Paul: No, that’s not true. Go and see!
Then Bill goes to the countryside with Paul.
Bill: Why do you live in a hole in the field? You should come and live in the city. You would live in a nice house made of stone. You would have better food to eat. You must come and see me at my house in the city.
Paul: Thanks! Maybe you are right. I’ll visit your house one day.
____days later Paul goes to Bill’s house in the city. The house is big and beautiful. They are sitting in the sitting-room, having a big dinner comfortably. Suddenly, there a great noise.
Bill: Run! Run! The cat is coming!
Paul: Oh, no! It’s terrible! Both the house and the food are nice, but I do not like living in the city. I enjoy living in my hole in the field, for it is nice to be poor but happy than to be rich but afraid.
1.What the relationship between Bill and Paul?
A. They are friends. B. They are relatives.
C. They are brothers. D. They are neighbors.
2.Where does Bill live?
A. In the hole. B. In the country.
C. In the city. D. In the field.
3. What does the underlined word several mean?
A. Few. B. A few. C. A little. D. Many
4.Why does Paul hate living in the city?
A. Because he likes to be rich.
B. Because he likes to be poor.
C. Because the house in the city is big and beautiful.
D. Because he enjoys happiness.
5.Which is the best title?
A. The City Mouse and the Country Mouse
B. Two friends
C. Two Beautiful Mice
D. The Country and they City
Passage (五)
如何保持身体健康
Do you want to be healthy? Now I will give you some advice.
I think you should have a good eating habit. You should eat some healthy food. There are a lot of healthy foods. You can eat more bananas, oranges and tomatoes,because they are good for your health. Don't eat junk food. It's bad for your health. Healthy foods can make you happy and strong.
Exercising is very important. You should exercise every day. You can go to school on foot. At least, you should play basketball three or four times a week.
The most important thing is that we must remember “Early to bed, early to rise, makes a man healthy and clever.” It means we must go to bed early and get up early next morning. By doing this you will be in good health.
( )1.________are healthy food.
A.Junk food and bananas
B.Hamburgers, fried chips and tomatoes
C.Bananas, oranges and tomatoes
( )2.Healthy food can make you ________.
A.tired and happy B.happy and strong C.thin and strong
( )3.If you want to be healthy, you should ______.
A.not play basketball B.go to school by bus C.go to school on foot
( )4.In the sentence “Early to bed, early to rise…”,“rise”means “________”.
A.get up B.go to bed C.sleep
( )5.Which sentence is TRUE according to the passage?
A.Healthy lifestyle can keep a man thin.
B.Junk food is not good for your health.
C.Exercising is only running.
Passage (六)
(民族风情及节日文化)
Children's Games in Ancient China
During ancient times, children didnt have much to enjoy themselves. However, they came up with interesting games to play in their childhood.
Kicking stone balls
During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of
China, and it was often played in winter to keep warm.
Playing hide and-seek
Hide-and-seek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to
play: covering a child's eyes while other kids run around to tease (戏弄) him or, more commonly, others hide and one child must try to find them.
Flying kites
Kites have quite a long history. The earliest kites were made of wood, instead of paper. The three
most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its own feature. For example, the bird-shaped kite with long wings is a special kind of the Beijing kite.
Watching shadow plays (皮影戏)
The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a shadow play. The artists control puppets (木偶) behind the screen and tell stories to the music.
( )1. According to the text, the game of kicking a stone ball was _______
A. played in summer B. like flying kites C. invented in Beijing D. popular in North China
( )2. How is hide-and-seek usually played?
A. One plays and others watch. B. Others laugh and one must cry.
C. Others hide and one tries to find. D. One runs and others try to catch.
( )3. What does the underlined word "feature”mean in the text?
A. 特征 B. 地貌 C. 五官 D. 影片
( )4. Which ancient game is like watching a film?
A. Kicking stone balls. B. Flying kites.
C. Playing hide and-seek. D. Watching shadow plays.
Passage (七)
You must have read or heard of the sad love story between Jia Baoyu and Lin Daiyu. But can you imagine the two singing opera in English instead of speaking poetic Chinese?
Jia and Lin are two characters from the classic Chinese novel A Dream of Red Mansions(《红楼梦》), written by Cao Xueqin(1715-1763). Now the book has been made into an English language opera. The opera was first performed last September in San Francisco, US. This month it came to Beijing, Changsha and Wuhan.
Many of the opera's creators have backgrounds(背景)in both Chinese and American cultures, including the director and playwrights. Their understanding of both cultures helped them to change a Chinese classic into a foreign?language opera.
The book, which covers the rise and fall of the Jia family, has 120 chapters and hundreds of characters. But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven. Hwang, a Chinese?American, focused on the love story between Jia and Lin and tried to write a heartbroken tragedy(悲剧) that everyone would understand.
The art director Timmy Yip, from Hong Kong, tried to help foreign people understand the characters using costumes(服装) and stage settings(布景). He compared Lin to water and gave her a light green costume. When Lin shows up on stage, there is usually water around her on the stage.
The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audiences. Hwang told China Daily he was happy to “have made a contribution to the land where my parents were born”.
1. Who wrote the opera for the Chinese classic novel A Dream of Red Mansions?
A. Lin Daiyu. B. Cao Xueqin. C. Jia Baoyu. D. David Henry Hwang.
2. The opera was ________.
A. sung in poetic Chinese B. first performed in Beijing
C. performed in China after one year D. performed in many languages
3. Which of the following is NOT a difference between the book and the opera?
A. The language used. B. The sad love story.
C. The number of characters. D. The whole family's story.
4. Why did the creators make the book into an English?language opera?
A. Because they had backgrounds in Western culture.
B. Because they thought the book was not good enough.
C. Because they hoped to help others learn English.
D. Because they wanted Westerners to know about the Chinese novel.
5. The best title of the passage is probably ________.
A. A Dream of Red Mansions Is Popular
B. Introduce the Chinese Classic to Westerners
C. Turn the Chinese Classic into An Opera
D. The Chinese Culture Is Colorful
Passage (八)
(2019中考选练题)
You know how much your telephone has changed over the past 10 years? Your car will change even more than that in the next 10 years. One of the biggest changes is that cars will drive themselves.
“We certainly have the technology for it now.”says Andrew Poliak of automotive(机动车辆的)technology supplier QNX.“We expect self-driving cars to be a mainstream thing between 2020 and 2025.”
The American company Google has been working on self-driving cars for years. These cars are already on the roads in the United States and are truly self-driving. They have to steering wheels(方向盘)or pedals(踏板). Last week, the police ordered one of Google's cars to stop for driving too slowly on a public road. The car was not breaking any law, so no one was punished.
Another American company, Tesla, added an “Autopilot” feature to its cars last month. With the Autopilot turned on, the vehicle drives itself. The car will speed up, slow down, brake and drive by itself. You can take over driving any time by turning the steering wheel or touching a pedal. The car uses sensors to know when driveway changing is safe and whether it should speed up or slow down.
Tesla Autopilot is made for cross-country driving. It keeps you in the driveway and helps you avoid hitting other cars. It does not work well on local roads, for it will not stop at a red light or stop sign.
Reporter Carolyn Nicander Mohr tried the Autopilot feature of a Tesla earlier this month. She had a hard time trusting the car to do what it should do. She thought about disabling the Autopilot feature many times during her trip. She wanted to take control at every bend in the road and hit the brake when the car in front of her slowed down. Yet the car drove perfectly.
Other companies are working on self-driving cars, too. Marcedes-Benz, Audi, BMW.Volvo and Toyota all have plans for such vehicles.
( )1.What do Andrew Poliak's words probably mean?
A. It is too difficult for people to make self-driving cars now.
B. Self-driving cars will be first put on the market in 2020.
C. There will be more self-driving cars in use in the future.
D. Nobody loves to use self-driving cars at the moment.
( )2.Why did the police stop the Google car?
A. It had no driver. B. It went to slowly.
C. It broke the traffic rules D. It had no steering wheel.
( )3.The underlined word “brake” probably means ______.
A. 加油门 B.刹车 C. 前进 D.后退
( )4.According to the text, Tesla Autopilot ________.
A. is truly self-driving B. can sense traffic lights
C. won't work on freeways D. isn't safe in crowded areas
( )5.From the passage, we can infer that _______.
A. self-driving cars are popular nowadays.
B. self-driving could be trusted by anyone.
C. a special driveway should be built for self-driving cars.
D. self-driving cars need improving.
Passage (九)
配对阅读。左栏是五个人对电视节目偏好的描述,右栏是七个热点节目的介绍。请根据每个人的需求,为他们选择合适的节目。
( )1. As a science fan,Sun Lei is fond of programs and showing and explaining the secret of people's “super” abilities. ( )2. Lily is playing the guitar and writing songs and she is excited to see singers performing their own songs in a singing show. ( )3. Li Wen is out of work to watch something that helps her know more about the needs of company bosses. ( )4.Yang Sen wants to spend time with his five?year?old son watching programs popular with kids. ( )5. Du Xing likes reading about history and culture.He thinks it a shame that young people these days know so little about our own culture. A. Happy Camp It is a weekly show on Saturdays,purposely created for young people to watch.The show is so popular that many singers and actors would like to advertise their movies,books or songs on the show. B. Only You In this TV show,job searchers have a chance to explain the type of job they are looking for in a face?to?face interview with 12 CEOs from big companies.They all try their best to show their abilities and knowledge. C. Where Are We Going,Dad? It is very popular among children and their parents.On the show,five star fathers take care of their kids alone during a three?day stay in a village.It even has some fathers wondering if they are spending enough time with their children. D. Dream Star Partner Groups of famous singers take part in this singing competition show to collect money for programs on the health of children,child safety and children's education.Different from most music shows,each group has two singers as partners. E. Sing My Song It is a TV music competition made by the same team that produced The Voice of China. However,a big difference is that singers in this show must perform songs that are written by themselves rather than covering songs by other artists. F. The Brain It is a scientific reality,talent and game show to find the people whose brainpower are beyond the ordinary people.The show invites a great number of famous people and scientists to be the judges. G. China's Riddle Guessing Competition This show is seen as another effort to reconnect young people with Chinese traditional culture.It also shows just how fun guessing riddles can be because it requires a lot of knowledge and involves the latest news from home and abroad.
参考答案
Passage (一)
1C? 2A? 3D? 4B
Passage (二)
1~5 B C C D A
Passage (三)
1B? 2A? 3C? 4B
Passage (四)
试题分析:短文大意:被称为比尔和保罗两只老鼠是好朋友。保罗住在乡村;比尔住在城里。在一个晴朗的天,他们在街上遇见。比尔邀请保罗到城里去住。几天后保罗去了城里的比尔的房子。但他不喜欢。因为保罗觉得住在田野的洞里虽很贫穷但是快乐,而住在城市虽富有但害怕。
1.A细节理解题。根据第一段中There are two mice. They are called Bill and Paul. They are good friends.可知比尔和保罗是好朋友。所以该选A。
2.C细节理解题。根据文中Bill: Why do you live in a hole in the field? You should come and live in the city. You would live in a nice house made of stone. You would have better food to eat. You must come and see me at my house in the city.可知比尔住在城市里,所以该选C。
3.B词义猜测题。根据上文描述比尔邀请保罗去城市居住一事可知这是几天后保罗应邀去了城里的比尔的房子,所以该选B。
4.D细节理解题。根据文中I enjoy living in my hole in the field, for it is nice to be poor but happy than to be rich but afraid.可知保罗不喜欢住在城市因为住在田野的洞里虽很贫穷但是快乐,而住在城市虽富有但害怕。所以选该选D。
5.A标题归纳题。根据该文描述了一只城市老鼠和一只乡下老鼠的故事可知该选A。
【考点定位】故事类阅读。
Passage (五)
1—5、CBCAB
Passage (六)
1—4、DCAD
Passage (七)
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一个外国人把中国的经典名著《红楼梦》改编成歌剧。创作者这样做的原因在于他们想让更多的人了解中国的经典文化,想把中国的文化传播出去。
1. D 【解析】细节理解题。题干意为:谁为中国经典小说《红楼梦》写了这部歌剧?A项:林黛玉;B项:曹雪芹;C项:贾宝玉;D项:戴维·亨利·黄。根据文章第四段第二句“But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven.”可知该歌剧的作者是戴维·亨利·黄。故选D。
2. C 【解析】细节理解题。题干意为:这个歌剧是________。A项:以诗歌形式用汉语唱出来;B项:首场表演在北京;C项:一年后在中国表演;D项:用许多种语言表演。根据文章第二段第三、四句“The opera was first performed last September...This month it came to Beijing...”,可知一年后在中国演出。故选C。
3. B 【解析】细节理解题。题干意为:下列哪项不是这本书和这部歌剧的差异?A项:语言的使用;B项:悲伤的爱情故事;C项:人物的数量;D项:整个家庭的故事。根据第四段最后一句“...tried to write a heartbroken tragedy(悲剧) that everyone would understand.”可知《红楼梦》这本书被改成歌剧后依然是个悲剧。故选B。
4. D 【解析】推理判断题。题干意为:为什么创作者们把这本书变成英语歌剧?A项:因为他们有西方文化的背景;B项:因为他们认为这本书不够好;C项:因为他们希望帮助其他人学习英语;D项:因为他们想让西方人了解中国的小说。根据文章第六段第一句“The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audiences.”可知作者们认为把中国经典介绍给西方人是一件有意义的事情,从而推测出作者想让西方人了解这部中国经典小说。故选D。
5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳标题可能是________。A项:《红楼梦》是受欢迎的;B项:把中国的经典介绍给西方人;C项:把中国的经典变成歌剧;D项:中国的文化是丰富多彩的。根据文章的整体内容可知这篇文章主要提到把《红楼梦》改编成歌剧。故选C。
Passage (八)
1—5、C B B D D
Passage (九)
1~5 F E B C G