2020中考英语“停课不停学”阅读理解练习(三)及答案
Passage A
(2019中考日常生活类训练)
Have you ever seen a car without a driver? It sounds crazy, but these computer-driven driverless cars will soon be filling roads near you. Companies like Google and Tesla have been designing and testing these cars, and the technology is there.
So how? The cars have sensors(感应器)all around which can find other cars and objects in the road. Road signs are read by cameras, and satellite navigation systems(卫星导航系统)are used so the car knows how to get where you want to go. All you have to do is type in the address! Finally, a central computer system takes in all the information that it receives from the sensors and cameras and works out when to speed up, stop and turn.
Sound like your idea of heaven(天堂)? Sitting back, looking out of the windows and even watching a film or reading a book while ‘driving’ would be possible with this new technology. You wouldn’t have to worry about remembering directions to where you’re going. In addition, computers would also drive more safely than people — they would obey the rules and have quicker action times when in dangerous situations.
However, there are many drawbacks of driverless cars. Computers would have difficulties making ethical(道德的)decisions: if a child ran into the road, would the computer choose to hit the child or turn suddenly and potentially kill the car’s passengers? Moreover, I personally find driving fun –I’d miss never driving a car myself. There would also be many other decisions to be made –should children, or drunk people, be allowed in a driverless car by themselves? Or would there need to be a person with a driving license in the car at all times?
I’m not certain I’d want a driverless car – but it’s only a matter of time before they’ll become more affordable and popular on our roads.
1. When using a driverless car, you need only ????.
A. read the road signs carefully????????? ? B. check the cameras
C. put the address into the computer??? D. remember the directions
2. The third paragraph mainly tells us about the ????of driverless cars.
A. instructions????????? B. standards?????????? C. advantages ???????D. tests
3. The underlined word “potentially” in Paragraph 4 means “??? “.
A. possibly????????? B. successfully???????? C. especially?????? D. naturally
4. What’s the writer’s opinion about future driverless cars?
A. They’ll cause more accidents.????????????B. They’ll be less expensive.
C. They’ll use less energy.???????????????????? D. They’ll run much faster.
Passage B
Do you like to meet new people? Do you like to talk, or are you shy? Whatever your answers are, these tips can help you.
★Have some topics ready to start a conversation.
Say something about the weather or the place where you are. Talk about the weekend that people all have something to say about.
★Make the conversation interesting.
Read the latest news. Read restaurant and movie reviews. Find out about the popular music or what's new in fashion or sports.
★Be a good listener.
Keep eye contact(眼神交流) and say,“Yes.”“Hmm,”“Uh?huh,”“Right,” and “I know.” And say, “Really? That's interesting.” It encourages people to talk.
★Don't be boring.
Don't just say, “Yes” or “No” when you answer a question. Give some interesting information, too.
★Don't talk all the time.
Ask, “How about you?” and show you are interested in the other person, too. People love to talk about themselves!
★Ask information questions.
Ask questions like “What do you do in your free time?” or “What kind of food do you like?” Use follow?up questions to keep the conversation going. But don't ask too many questions, or it will be an interrogation!
★Be positive.
Those negative comments can sound impolite. And if you don't want to answer a personal question, simply say, “Oh, I'm not sure I can answer that, ”or “I'd rather not say that.”
★Smile!
Everyone loves a smile. Just be relaxed, smile, and be yourself.
( )6. You should ______ if you want to start a conversation.
A.show you are interested in the other person
B.smile while answering a personal question
C.try to be a good listener
D.find out some topics to talk about
( )7. What should you say if you don't want to answer a personal question according to the passage?
A.How about you? B. Oh, I am not sure I can answer that.
C.What kind of food do you like? D. What do you do in your free time?
( )8. The underlined word “interrogation” means “______” in Chinese.
A.闲聊 B. 审问
C. 机会 D.悲观
( )9. Which of the following is TRUE?
A.Don't ask questions when you talk to someone.
B.Keep talking all the time.
C.The negative comments also sound polite in the talk.
D.Keep eye contact when you are talking to someone.
( )10. The passage is mainly about ______.
A.how to improve our conversation skills B.how to be polite in the conversation
C.how to keep conversation going D.how to find out interesting topics
Passage C
(2019中考日常生活类训练)
Ted, my little brother, is in Grade One. Last Friday he came back from school with a letter. The letter was from his teacher. “I got a red flower today. Could you please sign this note?” he said to mum. The note showed that he had been talking in class.
Ted hardly gets top scores in his school work. The best he gets is “OK”, but he often gets “You can do better than this.” Mum knows what it means. She tells me “You can do better than this” means “Extremely bad” in China.
In the USA, teachers never say anything too bad about their students, even if the students are making trouble in class or not working hard enough. The worst they might say is “Please be nicer tomorrow”. Many parents are satisfied with a B-grade for each subject.
But things in Chinese schools are quite different. Parents have high expectations for their children. I sometimes felt that my second-grade cousin spend more time on homework than I did when I was 6th grade in the US! Yet his parents and teachers didn’t think he worked hard enough.
Is it too strict in China? Or is it not strict enough in the USA? Maybe both are true.
1.Why did Ted come home with a letter last Friday?
??????? A. Because the teacher wanted to visit his mother.
??????? B. Because he did something wrong.
??????? C. Because the teacher was happy with his progress.
??????? D. Because the teacher thought he was too lazy.
2.If a student in the USA gets “OK” in his schoolwork, it means ________.
??????? A. he gets top scores?????????????? B. he gets medium scores
??????? C. he gets extremely bad scores????? D. he gets the worst scores
3. American parents will be ________ when their children get a B-grade in their school.
??????? A. excited??????? B. sad????????? C. angry???????? D. happy
4. The underlined words “high expectations” in this passage means “________”.
?????? ?A. 很高的待遇??? B. 很多的自由??? C. 很高的期望??? D. 很多的关爱
5. The writer mainly wants to tell us ________.
??????? A. the differences between Chinese education and American education
??????? B. Chinese students are better than American students
??????? C. American parents are not strict enough with their children
??????? D. what’s the best way to educate child
Passage D
(2019中考教育类选练)
Last week, 169 Junior 1 students at No. 35 Middle School of Shenyang took their first no-teacher exam. After the teacher handed out the exam paper, he left the room and never came back. A student collected in the papers when the exam ended.
"That test was not only a test of knowledge, but also a test of moral (道德). We wanted to show students how important honesty (诚实) is," said the school's headmaster. The school says no cheating (作弊)happened in the test. Next year, it wants 80% of its exams to be without teachers. But students have different ideas.
"I was happy and excited during the exam because my teachers trusted (信任) me," said Lang Yudan, a 13-year-old girl in Class 11.
"Schools must trust students a lot not to use invigilators (监考人). But I think it is too early. Some students will cheat if there are no invigilators. And the students will not be able to ask for help when needed,” said Hua Sha.
"I don' t like having invigilators in exams. When they walk around the classroom, they make me nervous. I would get higher marks without them in the room because I would feel more relaxed," Liu Qingxi said.
"I think it's very important to have invigilators in exams. Many students want to check their answers with each other after they have finished papers. And they can also keep the classroom in order when something unusual happens. They may make me nervous, but I still think we need them," Shangguan Yuan said.
Not using invigilators may be a good idea. But before using it, schools must tell students the importance of honesty and try to find ways to solve something unusual in exams.
(?? ) 1. The passage mainly (主要地) talks about ______________.
A. how to pass an exam??????????? B. how to make students honest
C. whether there is cheating in exams?? D. whether invigilators are needed in exams
(? )2. No. 35 Middle School of Shenyang held a no-teacher exam to _________.
A. let the students have a good rest?? B. teach the students in a better way
C. help all the students pass the exam? D. find whether the students were honest
(?? ) 3 From what the students have said, we know _____________
A. invigilators really help them a lot??? B. all of them think it is a good idea
C. something unusual never happens in exams
D. not all of them agree with the headmaster
(?? )4. In the sentence "And they can also keep the classroom in order when something unusual happens" "they" refers to (指)_____________.
A. students??????? B. headmasters????? C. invigilators????? D. schools
(?? )5. Do? you think it’s a good idea to have no-teacher exams at your class?Why?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Passage E
Hans Bethe
The late German-American physicist(物理学家)Hans Bethe once described himself as?“the H-bomb’s midwife(氢弹的半路妻子)”. He left Nazi Germany in 1933, after which he helped develop the first atomic bomb(原子弹), won the Nobel Prize in Physics in 1967 for his contribution to the theory of nuclear reactions(核反应)and advised controls over nuclear weapons(武器)for the peaceful use of the nuclear energy.
Francis CrickThe late Francis Crick, one of Britain’s most famous scientists, won the Nobel Prize in Physiology(生理学)or Medicine in 1962. He is best known for his discovery with James Watson and Maurice Wilkins, of the double helix structure(双螺旋结构)of the DNA, though he also made important contributions in other fields. He died in 2004.
Peter HallSir Peter Hall’s life in the theatre has seen him running the Arts Theatre, founding the Royal Shakespeare Company when he was only 29, and directing the National Theatre. He also directed?Akenfielf?for London Weekend Television and runs the Peter Hall Company, which has 40 productions worldwide to its name.
1. The above information is about _________.
?? A. famous physicists???? B. great people
C. great directions??? ??D. Nobel Prize winners
2. Francis Crick won the Nobel Prize before ________ years of his death.
?? A. 32??????? B. 24 ???????C. 42???????? D. 45
3. Peter Hall founded the Royal Shakespeare Company at the age of _________.
?? A. 42??????? B. 92 ???????C. 39???????? D. 29
4. ________ has 40 productions all over the world.
?? A. The Peter Hall Company? B. The Royal Shakespeare Company
? ?C. The Arts Theatre??????? D. The National Theatre
Passage F
(2019年选练--科普环保类)
Many children think mobile phones are cool. They come in fun colors and let you talk with friends anytime and anywhere.
In the U.S., more than 90 million people use mobile phones. Many of these people are children. For children, mobile phones are more than phone calls. They are fashionable.
Most mobile phone users don’t think about the health problems caused(引起) by mobile phones. Some scientists say that mobile phones give off radiation(辐射) that might be bad for the users. One newest study shows that mobile phone radiation might raise(增加) a person’s chance of getting some kinds of cancer(癌症). Other scientists say mobile phones don’t’ threaten people’s health. They say that they have not found any link(联系) between phone use and cancer.
Scientists say that people can protect (保护) themselves from mobile phone radiation. One way is to use a headset(耳机). Or people can make shorter call.
1.Many children like mobile phones because they think mobile phones are _________.
A. cool B. small C. cheap D. their toys
2.Many of the mobile phone users in the U.S. are ___________.
A. girls B. boys C. scientists D. children
3.Some scientists think mobile phones aren’t _________ for users health. They causes some kinds of cancer
A. bad B. good C. wrong D. helpful
4.The underlined word “threaten” in the passage means ____________.
A. 威胁. B. 担心 C. 治疗 D. 证实
5.What should people do to protect themselves from mobile phone radiation?
A. Make longer calls B. Use a headset C. Make shorter calls D. Both B and C
Passage G
When you hear Westerners(西方人)say “Drop in anytime”(随时来玩) or “Come and see me soon”, you should realize that it doesn't mean you are welcome to come over to their houses anytime. It's wise to telephone before visiting someone.
Never accept an invitation unless you really plan to go. You may refuse by saying, “Thank you for inviting me, but I may not be able to come.” If you are unable to come after accepting the invitation, be sure to tell those who invite you in advance(提前) that you will not be there.
When you have accepted the invitation to a party or a dinner, it is polite to bring small gifts with you, such as bottles of drinks, flowers, and some others. Sometimes Westerners may take you out to dinner in a restaurant and it does not necessarily mean that he is going to pay the bill at the end of the meal. He might want you to “go_Dutch”, which means each person pays his own bill.
1. When Westerners say “Drop in anytime” or “Come and see me soon”, it means________.
A. you are welcome to visit them anytime
B. you are welcome to visit them, but you still need to call them before going to their houses
C. they don't want you to visit them
D. they will hold a party for you
2. If a Westerner invites you to go to his house, ________.
A. you may refuse if you don't plan to go
B. you have to accept the invitation even though you don't want to go
C. you can't accept the invitation
D. and if you accept the invitation, you must go
3. If you have accepted the invitation to a party or a dinner, what kind of gifts will you bring?
A. Money. B. Televisions. C. Computers. D. Books.
4. The underlined part “go Dutch” means “________” in Chinese.
A. 去荷兰 B. 去Dutch 这家餐厅 C. 实行AA制 D. 请客
5. The best title of this passage is ________.
A. Drop in anytime B. Come and see me soon
C. Invitation in Western countries D. Westerners
Passage H
(2019中考选练题)
Did you know?
Box-office monster “Zootopia” has been called the “most Easter egg-packed(彩蛋) movie ever made by Disney”. One of its Easter eggs comes to the species of the news anchor seen on the film’s ZNN channel. Depending on where in the world you’re watching “Zootopia”, the type of animals hosting may change.
Zootopia went a step further to make the different versions . In the US, Canada, France, the news anchor is moose. In Brazil, it’s a jaguar. Australia and New Zealand get a koala; while Chinese audiences see a giant panda.
User Reviews
What can I say…. I’m a huge Disney fan. Maybe not like my friend over at Reviewing All 54 Disney Animated Films. And More!, the Disney cartoons have been a big part of my life. So, in a sense, the Disney animated features are a big deal to me.
Whether young or old, Zootopia’s story carries a powerful and thematic commentary message that’s highly valued and relative (especially in today’s world). As Judy Hopps says in the movie “Life’s a little bit messy. We all make mistakes. No matter what type of animal you are, change starts with you.” And I can’t agree more with that statement.
( )1. In the film, the animal hosting turns into a ___________ if you live in Sydney.
A. koala B. giant panda C. moose D. jaguar
( )2.Who is one of the directors of the film?
A. Jared Bush B. Rich Moore C. Idris Elba D. Ginnifer Goodwin
( )3.You can probably spot this article in a(n) ___________.
A. newspaper B. magazine C. movie net D. Imax poster
( )4.Which of the following is TRUE based on the passage?
A. Zootopia is a romance story about a koala and a giant panda.
B. The film will be released on 4 March 2016 in English and French.
C. You can go to the nearby theater for different 3D versions of Zootopia.
D. Zootopia made different versions which are called “Easter egg-packed”.
( )5.Where can we infer from the User Review?
A. She is a huge Disney fan.
B. She has reviewed 54 Disney animated films.
C. She agrees with the message that the film carries.
D. She does not agree with what Judy Hopps says.
Passage I(配对阅读)
配对阅读。左栏是5个不同人物的出游信息, 右栏是7则旅游广告, 请为他们选择最佳的旅游去处。
( )1. Sam would like to climb one of the most beautiful mountains in China one day. He wants to see the beautiful sights and enjoy the fresh air. ( )2. Maggie likes traveling around. She'd like to see some falls and take some photos of the beautiful sights. ( )3. Liu Hao lives in the north.He'd like to travel to somewhere warm and he can sail a lot there. ( )4. Lucy has been working very hard for a long time.She'd just like to relax on a beach in the coming vacation. ( )5. The Smiths plan to make a trip this summer to somewhere in China. It must be a place where they can see ice and snow and something special. A. Welcome to Paris Paris is the capital of France and one of the liveliest cities in Europe. It has some fantastic sights: Eiffel Tower, Notre Dame, one of the most famous churches in the world. B. Himalayas Climbing The Himalayas is the highest mountain in the world. You might come to the Himalayas to see and climb up he mountains, and once you're there, you'll discover more. C. Niagara Falls Tour Do you want to see falls? Then Niagara Falls is the place to be! Book now! We have special tours at a low price. D. Travel to Huangshan Mountain Huangshan Mountain is the most famous mountain in China.The air is fresh and clean. It's famous for pine?trees, clouds, stones and spring. E. Yu Long Mountain The mountain is covered with snow all the year around and it is said that the ice and snow can be thousands of years old. You can also visit Lijiang Old Town. F. Florida Beach Travel to Florida and experience the beaches of South Walton! Each Florida beach has its special feel. Walking on the sand, looking at the clear blue water, you can't find a better place to relax. G. Hawaii Sailing 2,100 miles Southwest of California lies Hawaii. Around it is the ocean.The summers are warm but not hot. The winters are warm, too. If you like sailing, Hawaii is the place to be! You can sail quite a lot everyday.
参考答案
仔细阅读短文,然后完成各题(A—G为 ,H为判断正误,I为配对阅读)
Passage A
1C 2C 3A 4B
Passage B
6~10 D B B D A
Passage C
1B? 2B? 3D? 4C? 5A
Passage D
1D? 2D? 3D? 4C
Passage E
1B 2C 3D 4A
Passage F
1.A 2.D 3.B 4.A 5.D
【解析】
试题分析:这篇短文主要谈论了手机对于我们健康的危害,以及如何保护自己的健康。
1.根据第一段Many children think mobile phones are cool. 描述,可知他们认为手机很酷。故选A。
2.根据短文第二段 In the U.S., more than 90 million people use mobile phones. Many of these people are children. 描述,很多手机用户是孩子们,故选D。
3.根据短文第三段Some scientists say that mobile phones give off radiation(辐射) that might be bad for the users. One newest study shows that mobile phone radiation might raise(增加) a person’s chance of getting some kinds of cancer(癌症).描述,可知一些科学家认为手机对于人们的健康没有好处。故选B。
4.联系上下文描述,可知此处指的是,其它科学家认为手机不会威胁人们的健康。故选A。
5.根据短文最后一段One way is to use a headset(耳机). Or people can make shorter call.描述,可知为了保护自己,我们可以用耳机或者尽量缩短通话时间。故选D。
考点:关于手机危害的议论文阅读
点评:本文浅显易懂,层次分明,学生很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案。
Passage G
【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了西方国家的邀请礼仪。即使西方人说“随时来玩”或“不久后来看我”,在你去以前也要打电话。如果你没计划去别人家,他邀请时你可以拒绝,如果你接受了邀请,在你去别人家时,最好带一些小礼物。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:当西方人说“随时来玩”或“不久后来看我”,它意味着________。A项:在任何时间拜访他们,你都是受欢迎的;B项:拜访他们你是受欢迎的,但你仍要在去他们家之前给他们打电话;C项:他们不想要你拜访他们;D项:他们要为你举行派对。根据文章第一段最后一句“It's wise to telephone before visiting someone.在拜访某人前打电话是明智的。”可知B项正确。
2. A 【解析】细节理解题。题干意为:如果一位西方人邀请你去他家,________。A项:如果你没有计划去,你可以拒绝;B项:即使你不想去,你也不得不接受邀请;C项:你不能接受邀请;D项:如果你接受了邀请就必须去。根据文章第二段第一句“Never accept an invitation unless you really plan to go.除非你真的打算去,否则不要接受邀请。”可知选A。
3. D 【解析】推理判断题。题干意为:如果你已经接受了去聚会或晚餐的邀请,你要带什么礼物?根据第三段第一句“...it is polite to bring small gifts with you, such as bottles of drinks, flowers, and some others.……带小礼物是很有礼貌的,比如几瓶酒、花和其他的东西。”分析选项中只有书属于小礼物。故选D。
4. C 【解析】短语意思猜测题。题干意为:划线部分“go Dutch”的汉语意思是________。根据短文最后一段最后一句中“which means each person pays his own bill每个人付自己的账”可推断是“AA制”。故选C。
5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳题目是________。A项:随时来玩;B项:不久后来看我;C项:西方国家的邀请;D项:西方人。文章第二、三段都是在介绍关于邀请的问题,故选C。
Passage H
1—5、B B C C D
Passage I(配对阅读)
1~5 D C G F E