2020年(重庆)中考英语阅读理解精题练习含答案

文档属性

名称 2020年(重庆)中考英语阅读理解精题练习含答案
格式 zip
文件大小 91.0KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2020-03-02 22:13:46

图片预览

文档简介

2020年(重庆)中考英语阅读理解精题练习含答案

Passage A
(2019中考日常生活类训练)
It’s so beautiful outside that spending the day in the office would be very boring. So why not take the vacations(假期)off? A new survey(调查)found that 31﹪of U.S workers don’t always take all of their vacation days. Americans have 12 vacation days on average(平均)each year, but they give back an average of 3 vacation days each year.
So why don’t they use up their vacation days? Some say they would rather get money back for their unused days; some busy workers say they just can’t leave their work. Americans have fewer vacation days than workers in any other country surveyed.
The French take their vacations seriously. French workers get an average of 39 vacation days, and 40﹪ plan to take at least one there-to-four-week vacation.
Workers in Sweden receive an average of 25 vacation days a year,but they can’t find time to use them all. More workers there return vacation days than any other country surveyed.
British workers have the longest working week in Europe(欧洲),with 23 vacation days --the shortest vacation. So they feel overworked.75﹪ say their weekends or vacations are too short and 40﹪ would sacrifice a day’s pay(工资)for one more vacation day.
1. How many vacation days do Americans have on average each year in fact?
A.9??????? B.12 ????C.15????? ? D.23
2. Which country has the most workers working during the vacation days?
A. America.? B. France.? C. Sweden.? D. Great Britain.
3. What does the word“sacrifice”mean in the last sentence?
A. Use up.? B. Put up.? C. Take up.?? D. Give up.
4. Which of the following is true?
A. Some American workers are too busy to leave their work.
B. French workers can take one Three-to-four week days.
C. Swedish workers can enjoy all of their vacation days.
D. British workers have the shortest vacation days of all the countries surveyed.

Passage B
South China Mall Shopping Coupons(优惠券)
Six Hours free parking
If you spend $100 or more in our stores,you will receive six hours of free parking.Take this coupon to the service desk on the fourth floor to stamp(盖章)!
Buy one,get one free
Buy one shirt or tie at Daniel's Men'swear and get another shirt or tie of the same value free.
Hurry! Offer ends November 14. Offer limited to one per customer. Win a $ 1,000 CD collection: Win your choice of $ 1,000 worth of CDs from JB Music Store.Just buy any two CDs and your name will go into the competition. Select(挑选) your own prize from our many kinds of rock, pop, jazz and classical music.
10% off
Show this coupon at the Book Store to get a 10% off on any books you buy. We have lots of books to choose from. Including children's books. Novels and travel guide. You're sure to find something that you will enjoy.
Free soft drink
Buy any meal for at least $6 at Mike's Cafe, and receive a free soft drink.We serve the best hamburgers and snacks in the mall.Come in and try our delicious meals and our excellent service. You won't be disappointed!
Half price movie tickets
Buy any full price movie ticket on Tuesday or Wednesday, and you can buy a second ticket for a friend for only a half price.The latest movies are all here.
(  )1. If you spend $100 or more in the shop,______.
A. you can get a shirt free B. some free stamps will be given to you
C. a free book will belong to you D. you can park your car 6 hours for free
(  )2. If you want to have a free soft drink, you can go to ______.
A. Mike's Cafe B. Daniel's Men'swear
C. the Books Store D. JB Music Store
(  )3. If you can buy a second movie ticket for only $20,the full price ticket is ______.
A.$10 B. $25
C. $30 D. $ 40
(  )4. The following coupons are available on November 15 except ______.
A. 10% off B. Free soft drink
C. Half price movie tickets D. Buy one, get one free
(  )5. From this passage we can know ______.
A. one person can buy 4 tickets for the price of three
B. if you buy a book there,you may pay less than half the price
C. you may get a free one if you buy a shirt,or a tie
D. you won't get a free soft drink unless you spend more than 10 dollars on the meal

Passage C
(2019中考日常生活类训练)
Though many countries have laws against the illegal ivory trade (反对非法象牙贸易), tens of thousands of African elephants are killed every year.
In January, 2014, hundreds of elephant tusks (象牙) as well as ivory sculptures were put into two large crushing machines (粉碎机) in Guangdong, China. In all, more than six tons of ivory were destroyed. People called the event an ivory crush. In November, 2013, the similar event happened in Colorado, America. There, wildlife officials also destroyed more than six tons of ivory.
Though it may sound strange, wildlife officials are crushing ivory to help save African elephants. Stephanie Wang, who works for the Wildlife Protection Society in New York City, says, “We try to let the world know that we don’t think ivory is valuable when it’s not on an elephant.” Each year, poachers kill elephants, cut off their long tusks and take the tusks out of Africa secretly. Then they sell the tusks and get thousands of dollars. The buyers use the ivory to make sculptures, jewellery and traditional medicines.?
The purpose of recent ivory crushes is to send a message to the poachers and those who buy illegal ivory. Stephanie Wang says, “China’s ivory crush is ‘an important step’. However, it is only a small amount (数量) of the illegal ivory. If we don’t stop the illegal ivory trade, African elephants could disappear from the wild within 10 years.”
1. The writer mentions ______ ivory crush(es) in the passage.
?????? A. one???? B. two???? C. six???????????? D. twelve
2. What can we infer from the passage?
?????? A. There are too many elephants in China.
?????? B. Chinese people can’t afford ivory sculptures.?
?????? C. American people never buy ivory sculptures.
?????? D. Wildlife officials are against the ivory trade.
3. What does the underlined word “poachers” mean in Chinese?
?????? A. 偷捕动物的人? B. 热爱动物的人
?????? C. 虐待动物的人? D. 训练动物的人
4. According to Stephanie Wang, ______.
?????? A. it’s not a good idea to crush ivory
?????? B. all of the ivory trade is in China
?????? C. we should do a lot to protect African elephants?
?????? D. African elephants will disappear within 10 years

Passage D
(2019中考教育类选练)
According to a recent study, there are about 70,000 blind children in Indonesia. Among them, 60 percent were not born blind. Iyehezkiel Parudani is one of them, who lost his eyesight by accident at age six. He now teaches English to blind students at the Pajajaran Special SchooL Iyehezkiel Parudani says learning English can help blind people feel better about themselves. "By learning English, they can be an English teacher, a translator, and a tour guide. " Students read using Braille (盲文). To write, they use special tools, too.?
Iyehezkiel Parudani says blind people should not let their physical disability influence their dreams. In 2008 , he got a chance to study at the University of Texas. Two years later, he got a master's degree in course development there.
"In the US, if I go to the university to study, everything is available - like e-books, Braille books. Here in Indonesia, you know, it’s difficult to find a reference book in e-book or in Braille.? We have to make it ourselves. In the US, I can move wherever I want because everything designed is really accessible for people with blindness. "
?Eha Lestari, one of his star students, says learning English has changed her life. She has already traveled to the US with the help of an Indonesia-U. S.? program. "I study English because I love English very much. I want to be a translator because I want to go to the other countries and then I want to meet some people from around the world. "
?Like her classmates, Eha loves to sing. Here, music is part of daily life. Even the students who do not study English can sing some American pop songs, such as Stand By Me , "Stand by me. Please stand, stand by me. Stand by me.... "
?Iyehezkiel Parudani says the song has special meaning to the students. "In our life, we need other persons. You have to stand by me. Without you standing by me, I'm meaningless. "
?1. According to what Iyehezkiel says, learning English can help blind students to ______ .
????? A. have more chances to get jobs???????????? B. visit English-speaking countries
????? C. get a master's degree easily????????????? D. read Braille books quickly
?2. The underlined word "accessible" in the third paragraph might mean ______ .
????? A. fun to use???????????????????????????? B. easy to reach
????? C. hard to break????????????????????????? D. safe to choose
?3. From the last two paragraphs, we can infer (推断) that the students? ______ .
????? A. sang songs side by side????????????????? B. achieved their dreams
???? C. had a meaningless life?? ?????????????????D. needed help from others
4. The best title for the passage may be ______ .
???? A. A Blind Girl Learning English?????????? B. Blind Children Singing Songs
???? C. A Blind Man Teaching English?????????? D. Blind Teachers Living by Me

Passage E
Take three basins(盆). Fill the first basin with water which is as hot as you are able to bear(承受)with your hands. In the second basin mix hot water with cold water. Fill the third basin with cold water from the tap(自来水管).
??? Now place the basins on the table. Put your right hand in the hot water. Put your left hand in the cold water. You will find that your right hand feels hot and your left hand feels cold.? After twenty seconds move both your hands into the lukewarm(微温的)water. What do you feel? Your left hand feels warm and your right hand feels cold. But both hands are in the same basin of water.
1. The writer is talking about????????.
??? A. hot water??? B. cold water????? C. basins?????? D. an experiment
2. How many basins are needed in the experiment?
??? A. One????????? B. Two?????????? ?? C. Three???????? D. Four
3. Your left hand feels warms and your right hand feels cold because????????.
??? A. they are in different basins of water
??? B. your right hand is stronger than your left hand
??? C. your left hand is stronger than your right hand
??? D. they were in different basins of water a short while ago
4. After putting your hand in the cold water, you put it in the hot water. you will find?????.
A. the water too hot for you to bear
B. the hot water feels like warm
C. the water feels cold
D. your hand turns black
5. This experiment shows that??????.
??? A. sometimes our senses(感觉)deceiver(欺骗)us
??? B. We can always get to know whether something is hot or cold by feeling it with our hands
??? C. hot water and cold water do not mix
??? D. one of our hands is stronger than the other

Passage F
(2019年选练--科普环保类)
This March, the H7N9 virus (病毒) hit Shanghai, Anhui, Jiangsu, Zhejiang and so on. It seemed that most people who were infected(被感染) with H7N9 had the common flu. Some people suffered from a fever or a cough.
Don’t be afraid—it’s not easy to be infected with the virus. Here is some advice to help you protect yourself when it comes.
Wash your hands. You need to wash your hands with soap and hot water before you eat, after you use the toilet, and after you touch animals, because your hands may carry viruses.
Cover your nose and mouth. When someone sneezes(打喷嚏) or coughs, flu viruses can travel as far as one meter through the air, so you’d better stand a proper distance (距离) while talking to someone who has a cold. And always cover your mouth and nose with a piece of paper when you sneeze or cough, and then clean your hands.
Wear a mask(口罩). Some doctors say that masks can stop the flu as much as 80%, but if
you don’t wash your hands often, it’s no use wearing a mask. And it’s necessary to wear the mask in the groups of people.
Do sports often. Exercises will help make your body strong enough to resist the virus.
21.When did the H7N9 virus hit Shanghai?
A.In March, 2013. B.In May, 2013. C.In March, 2012.
22.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Some people who were infected with the H7N9 virus had a toothache.
B.You should cover your mouth and nose with a piece of paper when you sneeze or cough.
C.Some doctors say that masks can stop the flu as much as 100%.
23.How many ways to stop the virus are mentioned in the passage?
A.Three. B.Four. C.Five.
24.What does the underlined word “resist ” mean in Chinese?
A.抵抗 B.传播 C.感染
25.What’s the main idea of this passage?
A.It tells us how to wash hands.
B.It tells us why we should use masks.
C.It gives us some advice on how to protect ourselves when the H7N9 virus comes.

Passage G
Music plays an important role in our daily life. But for some people, music is not fun at all. They have the illness that scientists call “amusia(失歌症)”. People with amusia are born without the ability to enjoy music. They often cannot tell the differences between two songs. As a result, songs sound like noise to them.
Life can be hard for people with amusia. In fact, most people cannot understand what it feels like—just going to a restaurant or a shopping centre can be uncomfortable or even painful. That is why many people with amusia have to stay away from places where there is music. However, this can result in social loneliness.“I used to hate parties,” says Elizabeth, a 70?year?old woman who only recently discovered that she has amusia. By studying people like Elizabeth, scientists are finally learning how to identify(辨别) this unusual condition.
Scientists say that the brains of people with amusia are different from those that can enjoy music. The difference is complex(复杂的),and it is not connected with poor hearing. People with amusia can understand other non?musical sounds well. They also have no problems understanding common speeches.
Many people with amusia are happy when their condition is finally diagnosed(诊断). For years, Elizabeth has felt embarrassed about her music problem. Now she knows that she is not alone. That makes it easier for her to explain. “When people invite me to a concert, I just say, ‘No, thanks. I have amusia,'” says Elizabeth.
1. People with amusia are those________.
A. who like music B. who have poor hearing
C. who don't like music D. who are born unable to enjoy music
2. Life is hard for people with amusia because ________.
A. music seems to be noisy for them
B. most people cannot understand them
C. they try to stay at places full of music
D. they hate parties, restaurants or shopping centres
3. Scientists identify people with amusia by________.
A. studying different kinds of music B. going to parties regularly
C. comparing music to colours D. studying people with amusia
4. ________ causes people with amusia different from most people according to scientists.
A. The brains B. The poor hearing
C. The lack of colours D. The problems with speeches
5. What is the main idea of the passage?
A. Strange behaviour of people with amusia.
B. Musical abilities.
C. Music problems.
D. Some people's inability to enjoy music.

Passage H
(2019中考选练题)
Many children use the Internet to get useful knowledge(知识) and information, and to relax in their free time. But some of them are not using it in a good way. Here are some rules to make sure you are safe and have fun on the Internet.
  ◆Make rules for Internet use with your parents. For example, when you can go online, for how long and what activities you can do online.
  ◆Don’t give your password(密码) to anyone else, and never give out the following information: your real name, home address, age, school, phone number or other personal information.
  ◆Check with your parents before giving out a credit(信用) card number.
  ◆Never send a photo of yourself to someone in e-mail unless(除非) your parents say it’s OK.
  ◆Check with your parents before going into a chat(聊天) room. Different chat rooms have different rules and attract different kinds of people. You and your parents will want to make sure it’s a right place for you.
  ◆Never agree to meet someone you met on the Internet without your parent’s permission(允许). Never meet anyone you met online alone.
  ◆Always remember that people online may not be who they say they are. Treat (视为)everyone online as if they were strangers.
  ◆If something you see or read online makes you uncomfortable(不舒服), leave the site. Tell a parent or teacher right away.
  ◆Treat other people as you’d like to be treated. Never use bad language.
  ◆Remember—not everything you read on the Internet is true.
( ) 1. The writer tells children to ________.
A. send their own photos to him
B. make rules for Internet use with parents
C. believe everything they read on the Internet
D. give out their personal information
( ) 2. It’s good for children to ________ on the Internet.
A. give password to others
B. get useful knowledge and information
C. give out a credit card number
D. go into a chat room as they’d like to
( ) 3. What shouldn’t be done when you are on line? ________.
A. Using bad language B. Sending messages and e-mails
C. Leaving the site if you feel uncomfortable
D. Treating everyone online as strangers
( ) 4. If your parents don’t agree, never ________.
A. read anything on the Internet
B. relax in your free time
C. have a face-to-face meeting with anyone you met online
D. treat other people as you’d like to be treated
( ) 5. The best title for this passage is “________”。
A. How to use computers B. Surfing on the Internet
C. Information on the Internet D. Internet safety rules






参考答案

Passage A
1A 2C 3D 4A

Passage B
1~5 D A D D C 

Passage C
1B? 2D? 3A? 4C?

Passage D
1A? 2B? 3D? 4C

Passage E
1D 2C 3D 4B 5A

Passage F
【参考答案】1.A 2.B 3.B 4.A 5.C
【解析】主旨大意:这篇短文主要介绍了如何预防H7N9流感的几条措施。
1.本题根据Shanghai定位到第一句,this March即可得出答案为A。
2.本题最好用排除法解题,A选项定位在第一段第二句和第三句,选项A错误在toothache,C选项定位倒数第二段的第二句,Some doctors say that masks can stop the flu as much as 80%,与选项Cas much as 80%不符合,所以答案为B
3.本题为分散型细节题,根据题干要求以及定位到第二段Here is some advice to help you protect yourself when it comes.往下数,即可得出Wash your hands. Cover your nose and mouth. Wear a mask(口罩).Do sports often. 四点,即可得出答案为B
4.细节题(猜词题)。根据Exercises will help make your body strong enough to resist the virus,其中to表目的,锻炼能够有强壮的身体去抵抗病毒,也可用选项代入法解题,选取最符合文章逻辑的,答案为B
5.主旨题。该题属于主旨题中主题题,分析选项,A属于文章中的段落主旨,属于文章细节,不能代替主旨,排除A,同理,B选项排除,答案为C。该题也同样可用反推法解题。

Passage G
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了患有“失歌症”人群的一些特征,以及科学家通过对这类人群的研究表明在其他非音乐声音辨识方面他们不存在问题。
1. D 【解析】细节理解题。题干意为:那些________的人是患有“失歌症”的人。A项:喜欢音乐的;B项:听力差的;C项:不喜欢音乐的;D项:天生不能享受音乐的。根据文章第一段第四句“People with amusia are born without the ability to enjoy music. 患有失歌症的人天生不具备享受音乐的能力。”可知D项符合文意。故选D。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:生活对于患有“失歌症”的人来说是不容易的,是因为________。A项:音乐对他们来说似乎是吵闹的;B项:大多数人不能理解他们;C项:他们努力待在充满音乐的地方;D项:他们讨厌聚会、餐馆或是购物中心。根据文章第二段第一、二句“Life can be hard for people with amusia. In fact, most people... even painful. 生活对于患失歌症的人来说是不容易的。事实上,大多数人……甚至是痛苦的。”可知他们不喜欢去餐馆或购物中心这类吵闹的地方。故选D。
3. D 【解析】推理判断题。题干意为:科学家辨别患有“失歌症”的人是通过________。A项:研究不同类型的音乐;B项:有规律地去聚会;C项:比较音乐与颜色;D项:研究患有“失歌症”的人。根据文章第二段最后一句“By studying people like Elizabeth, scientists are finally learning how to identify(辨别) this unusual condition.通过研究像伊丽莎白这样的人,科学家最终学会了如何辨别这种不同寻常的状况。”可知选D。
4. A 【解析】细节理解题。题干意为:根据科学家(的研究),________使得患有“失歌症”的人与大多数人不同。A项:大脑;B项:糟糕的听力;C项:对颜色的缺失;D项:在演讲方面的问题。根据文章第三段第一句“Scientists say that the brains of people with amusia are different from those that can enjoy music.科学家说患失歌症的人的大脑不同于那些可以享受音乐的人。”可知答案为“大脑”。故选A。
5. D 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章的主旨大意是什么?A项:患有“失歌症”人群的奇怪行为;B项:音乐能力;C项:音乐难题;D项:一些人不能享受音乐。根据文章内容,可知是讲述了“失歌症”人群的相关问题。故选D。

Passage H
1—5、DCACB