Module 4 A Social Survey—My Neighbourhood
Section Ⅰ Introduction & Reading and Vocabulary
能力提升
Ⅰ.阅读理解
A
I moved into a new house in July.Since then I have met a few of my neighbours who are very nice people.For Christmas, I thought I would do something nice for each of the neighbours I knew.There were nine neighbours whom I knew by name or spoke with often when I was out in my yard.I knew which houses they lived in.
I decided to add one more to my list.This lady I decided to add lives down the street from me.I meet her every morning walking to work as I drive down the street.She always smiles to me.But I had no idea who she was and which house she lived in.
I planned to make small fruit baskets and leave them on my neighbours' front porches (门廊) on Christmas Eve.I signed the cards:“Happy Holidays from 5104 Northumberland Road.”
I saved the last for the friendly lady.I finally decided on a house where I met her each morning and guessed that it was hers.
My neighbours really appreciated the baskets and would tell me as they saw me in the yard or they would call,and a couple even came by to thank me.
This morning I found a small note in the mailbox.It was addressed simply: Resident,5104 Northumberland Road.
The thank-you card really caught me by surprise.I opened it and read the message.“Thank you for the lovely fruit baskets you left on our porch.It was very thoughtful.Richard Kelly passed away last week.He talked a lot about how nice it was that someone remembered him in his time of illness. He really appreciated it.”
I had no idea who Richard Kelly was and that he had been seriously ill.I had left that nice lady's basket on his porch by mistake.I wanted to say sorry, but that would be wrong.I believe that Mr Kelly was meant to have that basket because he was dying.I hate that nice lady did not get to receive a fruit basket on Christmas, but I believe if she knew what had happened, she would be happy.I feel pleased to have helped Richard Kelly's last days be more cheerful.
【语篇解读】 本文叙述了作者为邻居送果篮的故事,体现了作者“善良、乐善好施”的高尚品质。
1.How many Christmas gifts did the author intend to send?
A.Nine. B.Eight.
C.Ten. D.Eleven.
解析:选C 细节理解题。由第一段的第四句和第二段的第一句可知作者要送10份圣诞礼物。
2.Where did the friendly lady live?
A.She lived at the end of Northumberland Road.
B.Her address was 5104 Northumberland Road.
C.She was thought to share a house with Mr Kelly.
D.The author was not sure about her address at all.
解析:选D 推理判断题。5104 Northumberland Road是作者的地址,故B项错误;作者推测那位女士住在他们通常在早上见面的地方,但是下文说果篮放错了地方,可见她并不在那里住,故A项也错误。由于作者放错果篮,病中的Mr Kelly收到了圣诞节礼物,但是文中没有谈到那位女士和Mr Kelly同住一室,因此C项也错误。通读全文可知作者不知道那位女士究竟住在何处。
3.How did the author's neighbours respond to his gifts?
A.They liked the gifts very much and were thankful.
B.They were thankful that they wanted to be friends.
C.They all made phone calls to say “thank you”.
D.They all visited him by person to show gratitude.
解析:选A 推理判断题。在第五、六段中谈到了作者的邻居们在收到礼物之后的种种反应:有的当面感谢、有的打电话感谢、有的寄来贺卡,那么概括起来就是:邻居们非常喜欢作者的礼物,对作者的举动充满感激。
4.What does the author mean in the last paragraph?
A.He was regretful that the nice lady didn't receive his gift.
B.He was glad to have made Mr Kelly's life more pleasant.
C.He thought Richard Kelly deserved to receive that basket.
D.The nice lady was happy to sacrifice to make Kelly happy.
解析:选B 推理判断题。由最后一段内容可知,B项的陈述与最后一段意思相符。
B
(2018·宁夏平罗中学期末)
I used to think education was the most important thing in my life.Recently my attitude has begun to change,although I still hold that it is essential for everyone in the world today.As a top junior student in my college, I was asked to make a speech on how to learn English well.Standing in front of the audience and facing so many freshmen,I was trembling.I didn't remember any word that I had prepared.I ran out of the conference room without finishing my speech,leaving everyone puzzled.I cried that night in my room, feeling that I was a loser.Studying takes up so much of my time that I feel unable to really develop myself.I am just storing knowledge, yet I fail to communicate with others.I have received many awards in school, but they don't necessarily reflect anything about me.I don't know how to socialize.When I leave school I fear I will be of no use to society.
I realize that everyone has his own way of living.I want to change my lifestyle.Of course I will keep studying.Yet I plan to look for a part-time job, which might turn out to be a good chance to get to know society.I still believe that working my hardest makes me happy.I will still stay on in college.But I will not allow it to shelter me from the real world.
【语篇解读】 本文讲述了作者在大一新生面前演讲时,由于紧张而忘掉了演讲内容。通过这件事,作者并没有气馁,而是决定加强锻炼,让自己更适应社会。
5.The underlined word “essential” in Paragraph 1 probably means “________”.
A.impossible B.unnecessary
C.important D.useful
解析:选C 词义猜测题。根据文章第一段可推测,虽然作者现在不再认为教育是人生中最重要的事了,但教育仍是人们生活中非常重要的一部分。
6.From the passage we can learn that the author ________.
A.comes to know how important it is to make some money
B.realizes that it is more important to develop oneself than just to learn knowledge
C.does not think education is an important thing in her life any more
D.thinks that communication with others is more important than education
解析:选B 推理判断题。根据文章第二段可知作者计划在继续学习的同时,做一份兼职来进一步提高自己适应社会的能力。
7.The author feels fearful that she will be of no use to society mainly because ________.
A.she is unable to develop herself
B.studying takes too much of her time
C.she does not know how to communicate with others
D.she feels that she is a failure
解析:选C 细节理解题。根据第一段可以判断作者之所以害怕将来成为对社会无用之人,主要是因为发现自己不懂得如何与人交流。
Ⅱ.语法填空
(2019·天津市实验中学高三月考)
Mother Teresa was born in Yugoslavia, on August 27,1910.She attended the government school near her home until she was eighteen.At that time, some doctors and nurses from Yugoslavia were working in India, and they often 1.________(write) to the school about their work.She decided to join them one day.
When 2.________(leave) school, she first went to Britain.Then a year later she went to India, where she began to be trained to be a teacher.After 3.________(train), she was sent to Calcutta,4.________ she taught geography at a school and soon after became headmistress.5.________, although she loved teaching,in 1946 Mother Teresa left the school and went to work in the poor parts of Calcutta.Later she was trained to become a nurse in Patna,6.________ then began her work 7.________(help) the poor and comforting the dying in the streets of the city.Slowly,8.________(other) came to help her, and her work spread to other parts of India.
Mother Teresa is a well-known person.Many photos of her were taken when she traveled around the world to open new schools and hospitals in poor countries.In 1979, she was 9.________(give) the Nobel Prize for the lifetime of love and 10.________ (serve) she had given to the poor.
【语篇解读】 本文为记叙文,介绍了一个伟大的“母亲”特蕾莎,她为贫困地区的人们不断奉献着自己的爱心,并于1979年获得诺贝尔奖。
1.解析:考查时态。由At that time及often判断应该用一般过去时。
答案:wrote
2.解析:句子的主语为she,与leave为主动关系,因此用现在分词leaving作时间状语。
答案:leaving
3.解析:after为介词,用动名词作介词宾语。
答案:training
4.解析:此处用where引导非限制性定语从句,且在从句中作地点状语。
答案:where
5.解析:考查副词。前面提到她接受培训去当老师,后面说“尽管她热爱教学,但是她在1946年离开了学校”。由此可知前后为转折关系,所以用副词However。
答案:However
6.解析:考查连词。设空处前后为顺承关系,所以用and。
答案:and
7.解析:现在分词短语作定语。
答案:helping
8.解析:根据语境可知应该是“有其他人来帮助她”。
答案:others
9.解析:she与give之间为被动关系,故用被动语态,故此处需用过去分词。
答案:given
10.解析:考查名词。名词love与该空为并列关系,所以该空也应该用名词形式,即service。
答案:service
1.add...to... 把……加到……上
2.sign v.签名;签字
3.by mistake 错误地;错拿某物
4.freshman n.(中学或大学的)一年级学生;新手
5.store v.贮存
He talked a lot about how nice it was that someone remembered him in his time of illness.
[分析] how引导宾语从句,it是形式主语,that引导真正的主句。
[翻译] 关于有人在他生病的时候还记得他是多么的好,他谈论了很多。
课件18张PPT。Section Ⅰ Introduction & Reading
and Vocabulary基 础 巩 固 能 力 提 升 语 篇 理 解 基 础 巩 固surveysoundbotherapproachexchangeaffordcontactneighbourhoodattractivefortunatetouristrentstarveunemployedsurviveparkput upso far/up to now/till nowget away froma great many/ a number ofgo uppay backmake itat weekendsIt's been six years sinceI've visited your hometownI've been to语 篇 理 解能 力 提 升点 击 进 入Module 4 A Social Survey—My Neighbourhood
Section Ⅱ Integrating Skills & Cultural Corner
能力提升
Ⅰ.七选五
Do you know Australia? Australia is the largest island in the world.It is a little smaller than China.It is in the south of the earth. 1 The population of Australia is nearly as large as that of Shanghai. 2 The cities in Australia have got little air or water pollution.The sky is blue and the water is clean.You can clearly see fish swimming in the river.Plants grow very well, too.
Last month we visited Perth, the biggest city in Western Australia, and went to an exhibition of wild flowers. 3 We had a wonderful time.Perth is famous for its beautiful wild flowers.Every year Perth has the exhibition of wild flowers in spring.
After visiting Perth, we spent the rest of the day in the countryside.We sat down and had a rest near a path at the foot of a hill.It was quiet and we enjoyed ourselves.Suddenly we heard bells ringing at the top of the hill. 4 There were about three hundred sheep coming towards us down the path. 5 After a short drive from any town, you will find yourself in the middle of white sheep.Sheep,sheep, everywhere are sheep.
A.The government has made enough laws to reduce pollution.
B.Australia is the sixth largest country in the world.
C.Australia is famous for its sheep and kangaroos.
D.Australia is big, but its population is not large.
E.What we saw made us pick up all our things and run back to the car as quickly as we could.
F.There we saw a large number of wild flowers we had never seen before.
G.The people of Australia are very hard-working.
【语篇解读】 这是一篇记叙文。文章介绍了澳大利亚及作者去澳大利亚旅游的经历。
1.解析:选D 空的前面提到了澳大利亚的领土,后面说的是澳大利亚的人口,D项(澳大利亚领土面积很大,但是它的人口数量并不多。)在这里起承上启下的作用。
2.解析:选A 从下文可以看出,澳大利亚的污染很少,所以选A项,意为:政府已经制定了足够的法律来减少污染。
3.解析:选F 由上文的“an exhibition of wild flowers”可知,F项符合题意。
4.解析:选E 由“There were about three hundred sheep coming towards us down the path.”可知选E。句意:我们看到的景象使我们捡起我们所有的东西,尽可能快地跑回我们的车里。
5.解析:选C 上下文都提到了羊,所以C项符合题意,意为澳大利亚因为它的羊和袋鼠而出名。
Ⅱ.完形填空
(2019·江西九江一中月考)
I was fifteen years old when Dad called my two younger brothers and me into the entertainment room of our house.I was 1 ! I thought we would play games or even see movies together! “Bring a notebook and something to write with,” said my dad 2 we reached the entertainment room.My brothers and I stopped dead in our tracks and 3 each other in horror! His request was unusual, and our excitement turned to 4 .We 5 that games or movies were not the reason we were called out.
As we went back for a notebook and pencil, we 6 to think about the reason for this gathering.We thought family meeting was not 7 because Mom was out shopping.In the entertainment room, we found three chairs 8 a huge blackboard.Dad asked us to sit down, “I want your full 9 .We are going to have a weekly meeting every Saturday morning.That is 10 I've called you here,” he said,sounding businesslike.“I'm going to teach you what I've learned about life.So take it 11 .”
For the next five years, rain or sunshine, in sickness or in health.Dad 12 us once a week.He taught us on a variety of 13 —manners, the importance of education, respect for others,home repairs, and the list went 14 .We filled one notebook after another, which we all 15 well.
As I came to my eighteenth birthday, the lessons became 16 lessons and then every other month, until they slowly drifted away.My brothers and I were older, and we had school activities, sports activities and job responsibilities that became very 17 to manage.
It's been years now since we had those classes with Dad.We are 18 with careers (事业) and wives of our own.Very often, 19 , one of us has a situation where we need help from Dad.At this time, we 20 take out our notebooks;we needn't call home.
【语篇解读】 本文主要讲了作者被爸爸第一次带到娱乐室时很兴奋,结果后来失望地发现在娱乐室里不是玩,而是学习。在那里爸爸教会他们很多知识,使得他们受益终生。
1.A.surprised B.eager
C.disappointed D.excited
解析:选D 因为第一次进入娱乐室,所以会很兴奋。第4空前的“excitement”也是提示。surprised吃惊的;eager急切的;disappointed失望的;excited兴奋的。
2.A.unless B.before
C.until D.since
解析:选B 在我们进入娱乐室之前,爸爸让我们带上笔记本和写字的东西。before在……之前,故选B。
3.A.stare at B.aim at
C.seek for D.pay attention to
解析:选A 我和我的兄弟们停在路上,惊恐地盯着对方。stare at盯着看;aim at目标是;seek for寻找;pay attention to注意。
4.A.amazement B.sadness
C.fear D.relief
解析:选C 我们的兴奋一下子变成了担心。amazement惊奇;sadness难过;fear担心;relief欣慰。
5.A.decided B.appreciated
C.hoped D.admitted
解析:选B 我们意识到游戏和电影不是我们被叫出来的原因。appreciate意识到。
6.A.wanted B.continued
C.refused D.forgot
解析:选B 当我们回去拿铅笔和笔记本时,我们继续考虑为什么要来这里聚会。want想要;continue继续;refuse拒绝;forget忘记。
7.A.convenient B.important
C.interesting D.possible
解析:选D 我们认为家庭聚会是不可能的,因为妈妈外出购物了。convenient方便的;important重要的;interesting令人感兴趣的;possible可能的。
8.A.turning to B.connecting with
C.faced with D.making up
解析:选C 在娱乐室里,我们发现面对着黑板有三把椅子。turn to求助于;connect with连接;face with面对;make up组成。
9.A.attention B.imagination
C.attraction D.consideration
解析:选A 我需要你们全部的注意力。attention注意力;imagination想象力;attraction吸引力;consideration考虑。
10.A.because B.when
C.where D.why
解析:选D 此处表示那就是为什么我叫你们到这里来,故选D。
11.A.seriously B.logically
C.hopefully D.faithfully
解析:选A take it seriously认真对待。seriously认真地;logically符合逻辑地;hopefully有希望地;faithfully真诚地。
12.A.protected B.helped
C.taught D.joined
解析:选C 爸爸一周教我们一次,故选C。
13.A.methods B.contents
C.problems D.subjects
解析:选D 他教我们各种科目。method方法;content内容;problem问题;subject主题,科目。
14.A.on B.with
C.up D.by
解析:选A 学习的科目名单还在继续。go on继续;go with相伴;go up上升;go by经过。
15.A.used B.kept
C.understood D.knew
解析:选B 我们写满一个又一个笔记本,我们一直好好地保留着它们。
16.A.weekly B.regular
C.monthly D.informal
解析:选C 当我十八岁时,这种课变成了每月一次,后来变成了每隔一个月一次。monthly每月的。
17.A.foolish B.difficult
C.necessary D.unusual
解析:选B 我和我的兄弟们都长大了,我们有学校活动、体育活动和工作职责,都很难去做。foolish傻的;difficult难的;necessary必要的;unusual不寻常的。
18.A.grown B.familiar
C.bored D.careful
解析:选A 我们已经长大了,有了自己的事业和妻子。grown长大的;familiar熟悉的;bored烦躁的;careful关心的。
19.A.instead B.therefore
C.however D.besides
解析:选C 然而,经常我们当中有人需要爸爸的帮助。instead相反地;therefore因此;however然而;besides另外。
20.A.just B.seldom
C.still D.hardly
解析:选A 此时,我们只需要拿出我们的笔记本,不需要给家里打电话。因为爸爸早就教会了我们很多知识,都记在那个笔记本上。just只是;seldom很少;still仍然;hardly几乎不。
1.exhibition n.展览
2.path n.小路
3.entertainment n.娱乐
4.gathering n.聚集;集会
5.drift away 渐渐离开
课件10张PPT。Section Ⅱ Integrating Skills
& Cultural Corner基 础 巩 固 能 力 提 升 基 础 巩 固exchangebothersurvivedsoundscontacthave starvedattractivefortunatelyorganisationfascinatingfromhas receivedto waitabout/withsincemade前加haddo→doing或去掉do去掉fromSounded→Sounding去掉of能 力 提 升点 击 进 入Module 4 A Social Survey—My Neighbourhood
Section Ⅲ Grammar
能力提升
Ⅰ.阅读理解
A
What does it take to be a good neighbor? Over the years I have had all kinds of neighbors, ones that were enjoyable and others that were to be avoided at all costs.
One of the most important things in being a good neighbor is to respect a person's privacy (隐私).When someone new moves into the neighborhood it is a good idea to watch them to see how friendly you should be.If you go rushing over as soon as they move in, they may think you are going to be one of those neighbors that come over at all times of the day, not respecting their privacy.
It is a good idea always to be friendly to everyone in the neighborhood.This can not only put you on good terms with them, but will also be a form of protection for your family and home.If you wave as they drive by or offer a friendly hello while they are out in their yard, this shows that you respect them. If you are friendly to them, they are much more likely to watch out for any wrong doings going on around your home while you are out and let you know if anything happens.
Another way of being a good neighbor is to be helpful in times of need.If you see that they are in need of a helping hand doing something or in times of a disaster (灾难),it is good to offer your help.Even though you have never really talked to the people down the street, they are willing to take the time to help out a neighbor in need.
In conclusion, if you respect people's privacy, treat them kindly and be helpful when you see they are in need,you will be a great neighbor and anyone would be happy to have you next door!
【语篇解读】 处理好邻里关系对我们来说很重要,那么到底如何能够做到这一点呢?首先要尊重他人的隐私,其次是友好待人,再次是要乐于助人。
1.If you are getting along well with your neighbors you can ______.
A.have your own privacy
B.often visit their yard
C.make close friends with them
D.keep your family members safe
解析:选D 细节理解题。根据第三段中的“This can not only put you on good terms with them,but will also be a form of protection for your family and home.”可知,邻里关系融洽可以保护你的家和家人的安全。
2.What's the main idea of the fourth paragraph?
A.Neighbors should help each other.
B.Everybody probably gets into trouble.
C.Neighbors should respect each other.
D.A friend in need is a friend indeed.
解析:选A 段落大意题。第四段的前一部分讲到你要乐于帮助邻居,后一部分讲到邻居也会乐于帮助你,由此可知本段的大意是:邻里之间应该互相帮助。
3.In the opinion of the author, neighbors should always be ________.
A.helpful, strong and kind
B.honest, active and friendly
C.respectful, friendly and helpful
D.polite,honest and kind
解析:选C 细节理解题。最后一段第一句是对第二、三和四段的总结和概括,也是作者的中心观点,故选C项。
B
(2018·江西吉安高一期末)
The morning had been a disaster.My tooth was aching,and I'd been in an argument with a friend.Her words still hurt :“The trouble with you is that you won't put yourself in my place.Can't you see things from my point of view?” I shook my head stubbornly—and felt the ache in my tooth.I'd thought I could hold out till my dentist came back from holiday, but the pain was really unbearable.I started calling the dentists in the phone book, but no one could see me immediately.Finally, at about lunchtime, I got lucky.
“If you come by right now,” the receptionist said,“the dentist will fit you in.”
I took my purse and keys and rushed to my car.But suddenly I began to doubt about the dentist.What kind of dentist would be so eager to treat someone at such short notice? Why wasn't he as busy as the others?
In the dentist's office, I sat down and looked around.I saw nothing but the bare walls and I became even more worried.The assistant noticed my nervousness and placed her warm hand over my ice-cold one.
When I told her my fears, she laughed and said,“Don't worry.The dentist is very good.”
“How long do I have to wait for him?” I asked impatiently.
“Come on, he is coming.Just lie down and relax.And enjoy the artwork,” the assistant said.
“The artwork?” I was puzzled.
The chair went back.Suddenly I smiled.There was a beautiful picture, right where I could enjoy it:on the ceiling.How considerate the dentist was! At that moment, I began to understand what my friend meant by her words.
What a relief!
【语篇解读】 作者讲述了在一个上午跟朋友争论后因牙疼而去看牙医的故事。告诉我们要学会换位思考,要站在对方的立场考虑问题。
4.Which of the following best describes the author's feeling that morning?
A.Cheerful. B.Nervous.
C.Satisfied. D.Upset.
解析:选D 推理判断题。根据第一段中“The morning had been a disaster.My tooth was aching,and I'd been in an argument with a friend.Her words still hurt”可知作者心烦意乱。
5.What made the author begin to doubt about the dentist?
A.The dentist's being as busy as the other dentists.
B.The dentist's agreeing to treat her at very short notice.
C.The surroundings of the dentist's office.
D.The laughing assistant of the dentist.
解析:选B 细节理解题。根据“What kind of dentist would be so eager to treat someone at such short notice?”可知选B。
6.Why did the author suddenly smile?
A.Because the dentist came at last.
B.Because the chair went back.
C.Because she saw a picture on the ceiling.
D.Because the assistant kept comforting her.
解析:选C 细节理解题。根据“The chair went back.Suddenly I smiled.There was a beautiful picture,right where I could enjoy it:on the ceiling.”可知选C。
Ⅱ.短文改错
Dear Mike,
How are you doing? Thank you for your help and good treat while I was stayed in Sydney last summer vacation.You were so kindly and friendly to treat me to the local food, and take us to do a lot of sightseeing.It's really nice to visit Sydney, which beautiful scenery and delicious food gave me a better impression.I have a great time here and learned a lot about Sydney.Mike,are you free these days? I would like to invite you visit China.I'll act like a guide to show you around the places of interests in my hometown.
Yours,
Li Hua
答案:
Dear Mike,
How are you doing? Thank you for your help and good treat while I was stayed in Sydney last summer vacation.You were so and friendly to treat me to the local food, and take to do a lot of sightseeing.It's really nice to visit Sydney, beautiful scenery and delicious food gave me a impression.I a great time and learned a lot about Sydney.Mike,are you free these days? I would like to invite you visit China.I'll act a guide to show you around the places of in my hometown.
Yours,
Li Hua
1.on good terms with 与……关系好
2.watch out 保持警觉
3.disaster n.灾难
4.stubbornly adv.倔强地;顽固地
5.dentist n.牙医
If you are friendly to them, they are much more likely to watch out for any wrong doings going on around your home while you are out and let you know if anything happens.
[分析] if引导条件状语从句,while引导时间状语从句,第二个if意为“是否”。
[翻译] 如果你对他们友好,他们更可能在你不在时对你家周围的坏事保持警惕并让你知道是否发生了什么事情。
课件9张PPT。Section Ⅲ Grammar基 础 巩 固 能 力 提 升 基 础 巩 固has lefthas beenhas workedhave heardhave madehave been discoveredhave enjoyedhas savedhave got/gottenlefthad→havekept前加havehadn't→hasn't去掉willhas后加been能 力 提 升点 击 进 入课件22张PPT。Section Ⅳ 单元知识巩固重 点 单 词 to do sth.toaffordabletoatofapproachingsurvive sth.onsurvivesurvivalsurvivorwith/aboutbothers sb.不必麻烦了。/不用费心了。forinforwith重 点 短 语 awayoverthroughawayforwardoffwith重 点 句 型 It is/has been three yearsleftI have been invitedthat I have ever read话 题 写 作