牛津译林版 高二下册 模块8 Unit 1 The written world 课件+试卷含答案(2份打包)

文档属性

名称 牛津译林版 高二下册 模块8 Unit 1 The written world 课件+试卷含答案(2份打包)
格式 zip
文件大小 1.3MB
资源类型 教案
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2020-05-12 19:35:55

文档简介

(共45张PPT)
选修8
Unit 1 The written word
内容索引
核心素养测评
Step 1 以高考为导向·印证教材基础
Step 2 以核心为根本·探究课堂重点
Step 3 以检测为载体·提升语基能力
【知识主线串记】
  短文中黑体部分为本单元核心知识点, 请按要求补全短文, 并背诵体会黑
体部分用法。
  Tom is a bookworm and he likes reading poetry, dramas and fictions
especially 1. _______(write) by famous novelists and authors. But he doesn’t
like soap operas. Sometimes, he reads some novels containing criminal plots
and chapters with tension. His aim is to be a 2. _______(paint) and a
millionaire. He adores his father, 3. ____ is generous and kind of rigid
written
painter
who
sometimes. His father has 4. __ good reputation. He is civil and always
5. ____(live)up to his promise. He is bent on 6. ______(give) some clothes to
people in 7. ____(rag)and giving money to people in debt because of poverty.
He resists 8. _______ (deal)with things with violence and is never afraid of
criminal’s threat. When someone is in a dangerous situation, he is always
ready to come to his rescue. When he touches on his future aims, he 9. __
________(intend)to do more things for the whole society. People all believe that
his efforts and kindness will not be 10. __ vain. ?
a
lives
giving
rags
dealing
is
intended
in
Part 1 考纲高频单词
1. desperate adj. 铤而走险的, 拼命的, 绝望的; 非常需要的, 渴望的
【写作金句】 They made a desperate attempt to save the company. 他们为挽救公司作孤注一掷的努力。
【语块必记】
(1)be desperate for sth. 渴望某物
be desperate to do sth. 渴望做某事
in desperate need of 非常需要
(2)desperately adv. 绝望地, 拼命地, 极度地, 非常地
(3)desperation n. 绝望, 铤而走险
in desperation 绝望地, 不顾一切地
【语境速测】 单句语法填空
①The young man was desperate ________(escape)from the dangerous house. ?
②He was desperate ___ work to provide for a large family.
③She walked up and down, biting her lip and thinking __________
(desperate)hard.
④In ___________(desperate), the old woman sold her ring to get some money
for food.
to escape
for
desperately
desperation
2. resist vi. & vt. 反抗, 抵制, 抵挡
【文化金句】 Teenagers need to be taught how to tell and resist bad information consciously.
应该教给青少年如何来辨别和自觉抵制不良的信息。
【语块必记】
(1)resist (doing) sth.  抵制(做)某事
can’t resist doing sth. =can’t help doing sth. 禁不住/忍不住做某事
(2)resistant adj. 抵抗的, 反抗的
be resistant to. . . 对……抗拒的, 耐……的
(3)resistance n. 抵抗, 反对
resistance to. . . 对……的抵制
【语境速测】 单句语法填空
①_________ (resist) to change has nearly destroyed the industry.
②Some people are very ________ (resist) to the idea of exercise.
③He’s always been a bit of a joker and can’t resist _______ (play) tricks on
people.
Resistance
resistant
playing
【误区释疑】 
(1)resist表示 “忍住”, 常与表示否定意义的can’t/can hardly/be not able to连用, resist之后常接名词、动名词或代词, 而不接动词不定式。 相近的表达方式还有: can’t stand doing; can’t bear doing。
(2)表示“忍不住, 禁不住做某事”的另外两个重要短语是: can’t help doing sth. ; can’t help but do sth. 。
3. rescue n. & vt. 救援, 营救
【文化金句】 He went to the rescue of a drowning child regardless of his personal safety.
他把个人安危置之度外去救一个溺水儿童。
【语块必记】
(1)rescue sb. /sth. from. . .   从……营救某人/使某物免于……
(2)come/go to one’s rescue 前来/去营救某人
【语境速测】 单句语法填空
①They were eventually _______(rescue) by a helicopter.
②Helicopters rescued nearly 20 people _____ the roof of the burning building.
完成句子
③Why didn’t you ________________when they were making fun of me? ?
他们拿我开玩笑的时候, 你怎么不来为我解围?
④______________rushed to the site of the plane crash. ?
救援人员冲向飞机坠毁的现场。
rescued
from
come to my rescue
Rescue workers
4. intend vt. & vi. 打算, 计划, 想要
【文化金句】 The Belt and Road intends to speed up the development of the countries along it.
一带一路力图加速沿线国家的发展。
【语块必记】
(1)intend (sb. ) to do sth. 打算(让某人)做某事
(2)had intended to do sth. /intended to have done sth.
过去本来打算做某事(事实上没做)
(3)be intended to do sth. /to be / as 目的是做某事/目的是作为……
be intended for 为……准备/设计
(4)intention n. 目的, 打算, 意图
【语境速测】 语段填词
①I ____________(intend) to buy a reading book intended for English beginners.
With the ________(intend) of finding a good book, I visited all the bookshops
in the town, but in vain. ?
完成句子
②They __________________(打算努力工作)and save to put their children
through university. ?
③It is __________a handbook for frequent reference. ?
它可以当作经常查阅的手册使用。
had intended
intention
intend to work hard
intended as
④Did he ________________ the cost of the dinner? ?
他是想让我们同他一起分担这顿饭的费用吗?
intend us to share
Part 2 重点短语句式
5. bent on (doing) sth. 决心做某事(通常指坏事); 一心想做某事, 专心致志于(做)某事
【文化金句】 Confucius was bent on spreading his thoughts for kings and people.
孔子决心要向国王和人民传播他的思想。
【语块必记】
(1)be bent on doing sth.
=be determined to do sth.      决心做某事
(2)bend one’s mind/efforts to do sth. 致力于做某事
【语境速测】 单句语法填空
①He was bent on _________ (reform) the system of his company. ?
一句多译
②他决心去帮助偏远地区的贫困孩子, 集资建了一所学校。 世纪金榜导
学号
_______________________________ the poor children in the remote area, he
raised money to build a school. ?
reforming
Bent on helping/Determined to help
6. Pip dislikes it when Joe comes to visit him in London. 皮普不喜欢乔来伦敦看他。?
【写作金句】 I dislike it when you speak to me with your mouth full of food. 我不喜欢你满嘴含着饭跟我说话。
【句型公式】
通常情况下, enjoy, like, dislike, love, hate, appreciate等表示喜好的动词后常接形式宾语 it, 再接when或if引导的从句。在英语学习中这一结构经常被看作是一个固定的句式。
【语境速测】 完成句子
①____________all of the Christmas lights light up. ?
我喜欢所有圣诞灯都点燃的时候。
②I _____________the weather gets really hot in summer. 当夏天天气变得太热
的时候我就不喜欢了。?
③I ___________________you could show me the way downtown. 如果你可以告
诉我到市中心的路怎么走, 我会非常感激的。?
I like it when
dislike it when
would appreciate it if
【备选要点】
1. vain adj. 虚荣的, 自负的; 徒劳的, 无结果的
【文化金句】 I have tried very hard to find a solution to the problem, but in vain. 我已经很努力地去寻找这个问题的解决办法了, 但都是白费劲。
【语块必记】
in vain        白费力气, 徒劳无益
try in vain to do sth. 枉费心机做某事
【语境速测】 单句语法填空
①Our efforts were not __ vain; we didn’t waste our energy.
②He tried in vain _________(remove)the ink stain from his clothes. ?
同义句转换
③She tried to persuade her father to stop smoking, but he just wouldn’t listen.
→She tried to persuade her father to stop smoking, but ______. ?
in
to remove
in vain
2. reputation n. 名誉, 名声
【文化金句】 Chinese people have the reputation of being very hospitable. 中国人有非常好客的美誉。
【语块必记】
have a good /bad reputation   名声好/坏
have a reputation for 因……而著名/闻名
live up to one’s reputation 不负盛名, 名副其实
earn/establish/build/enjoy a reputation
赢得/确立/树立/
享有声誉
lose/ruin one’s reputation 名声扫地
be of great/good/high reputation 享有盛名
【语境速测】 完成句子
①He ______________________(获得好名声)by providing good service. ?
②Our goods ______________________________(因为……享有盛誉) their
superior quality for years. ?
③He is a man ________________(享有盛名). ?
gained a good reputation
have enjoyed a good reputation for
of good reputation
3. live up to 达到, 符合(期望); 不辜负; 遵守(诺言)
【文化金句】 Young people should have a specific goal and live up to their youth.
年轻人应该有着明确的目标, 不能辜负他们的青春。
【语块必记】
live on    以……为生; 以……为主食; 继续存在
live through 经历, 经受住
live a. . . life 过……的生活
live with 忍受(不愉快的事); 与……住在一起
【语境速测】 用适当的介词或副词填空
①She is a vegetarian, so she lives mainly ___ vegetables and fruits.
②He had lived _______ the worst years of the depression.
③You should try to live up __ your father’s principles.
④I don’t like the winter, but we all have to live ____ it.
on
through
to
with
4. generous adj. 慷慨的, 大方的; 宽厚的, 仁慈的
【文化金句】 It is very generous of us Chinese people to share our information and technology with our neighbor countries.
我们中国人民非常慷慨地与邻邦分享信息与技术。
【语块必记】
(1)be generous with sth.    在……上很大方
be generous to sb. 对某人很慷慨
be generous in doing sth. 乐于做某事
It is generous of sb. to do sth. 某人做某事很大方
(2)generosity n. 慷慨, 大方
generously adv. 慷慨地, 大方地
【语境速测】 单句语法填空
①It was generous __ him to offer to pay for the homeless in rags.
②She’s not very generous ____ the food.
一句多译
③你的父亲非常慷慨, 给了你这么多钱。
Your father ______________________ you so much money. ?
=____________________ your father to give you so much money. ?
of
with
was very generous to give
It was very generous of
5. debt n. 债务, 欠款
【写作金句】 Due to poor management, the factory is deeply in debt. 由于经营不善, 该工厂负债累累。
【语块必记】
in debt       负债, 欠债, 欠情
get into debt 借债, 欠债
get/be out of debt 摆脱债务, 还清债务
pay off one’s debts 还清债务
【语境速测】 单句语法填空
①She was so deeply __ debt that she was declared to be bankrupt.
完成句子
②I’m heavily ______(欠债)at the moment, but hope to ___________________
________(还清债务)when I get paid. ?
in
in debt
be out of debt/pay off
my debts
6. tune n. 曲调, 调子 vt. 调音, 校音; 调频道; 调节
【写作金句】 A person out of tune with his surroundings is unhappy. 一个与环境格格不入的人是不会快乐的。
【语块必记】
(1)in tune      音调准确; 演奏合调
out of tune 音调不准确, 演奏走调
be in tune with. . . 与……协调一致
out of tune with. . . 与……不协调
(2)tune up 调弦, 定弦
【语境速测】 用tune构成的短语填空
①He is easy-going and in tune ____ his company.
②When I began to sing, my song was __________, and I was very
embarrassed. ?
③She ________her piano and began to play the beautiful tune. ?
with
out of tune
tuned up
7. touch on 谈及, 涉及
【文化金句】 The lecture is mainly on Shakespeare, but it also touches on other dramatists as well. 这次演讲主要是关于莎士比亚的, 但也涉及其他的戏剧家。
【语块必记】
(1)touch upon       提及, 涉及, 谈到
(2)get in touch with sb. 与某人取得联系
be/stay/keep in touch with sb. 与某人保持联系
be out of touch with sb. 与某人失去联系
lose touch with sb. 与某人失去联系
【语境速测】 完成句子
①He is reading all the current publications ___________(涉及)his field of
research. ?
②Though they graduated from the university ten years ago, all the classmates
try to ____________________(保持联系)one another. ?
③We have been ___________(失去联系)with them for about two years. ?
【误区释疑】 
get in touch with是“与……取得联系”, 强调动作; keep in touch with是“保持联
系”, 与be in touch with 相似, 都是强调一种状态。
touching on
keep/stay in touch with
out of touch
8. pick up 拾起, 捡起; (无意地)学会; 停下车接走人/物; 恢复, 好转, 振作精神, 鼓起勇气; (跌倒)爬起来
【文化金句】 In ancient times, children picked up some excellent traditional morals by reciting Three Character Classic. 在古代, 孩子们通过背诵《三字经》学了一些优秀的传统美德。
【语块必记】
(1)pick     vt. 拾取; 精选; 采摘
(2)pick out 挑选出, 辨别出; 领会, 理解
pick one’s pocket 扒窃
pick up speed 加速
(3)pickpocket n. 扒手, 小偷
【语境速测】 写出黑体部分的含义
①We must pick up rubbish and keep our city clean. ( )
②We drove to the airport the next morning to pick up Susan. ( )
③It is not just a little trick you can pick up in half an hour. ( )
④He is beginning to pick up after the operation. ( )
捡起
用车去接
学会
恢复
9. worn out 破烂不堪的; 废旧的; 精疲力竭的
【写作金句】 His work was so tiring that by the end of the day he was worn out. 他的工作如此地费力以至于到一天过完的时候他已经精疲力竭了。
【语块必记】
(1)wear out  穿旧, 穿破; 磨损, 磨破; 使人疲惫不堪(指人, 常用于被动语态)
(2)worn      adj. 疲倦的; 用旧的
(3)同义词(组)表示“筋疲力尽”: be tired out, exhausted
【语境速测】 完成句子
①Before the race, he was fine. But afterwards ______________. 比赛前他很好,
但后来他精疲力竭。?
②___________________, so I had to buy a new one. ?
我的外套破烂不堪了, 我要买一件新的。
he was worn out
My coat was worn out
10. Pip’s sister often abuses him, but Joe is a kind and simple man who would rather die than see any harm come to Pip. ?
皮普的姐姐经常辱骂他, 但乔却是一个善良、淳朴的人, 他宁愿死也不愿意看到皮普受到任何伤害。
【文化金句】 During the counter-Japanese, facing the enemies, our soldiers would rather die than give in.
抗日战争时期, 面对敌人, 我们的战士宁死不屈。
【句型公式】
【语境速测】 
单句语法填空
①I’d rather you ____ (meet) her at the airport tomorrow morning. ?
②I would rather I _________(take)his advice last week. ?
一句多译
③我酷爱读书, 因此我宁愿读小说和诗歌也不愿上网玩游戏。
I am a bookworm, so I ________________ fictions and poetry ____ play video
games on the Internet. ?
=I am a bookworm, so I __________fictions and poetry __________play video
games on the Internet. ?
met
had taken
would rather read
than
would read
rather than
=I am a bookworm, so I ____________fictions and poetry rather than ____
video games on the Internet. ?
prefer to read
play






核心素养测评二十四 Unit 1 The written word
(限时35分钟)
Ⅰ. 阅读理解
A
  Money doesn’t grow on trees but gold does. Scientists in Western Australia claim to have made a new discovery—they have found gold in the leaves and branches of trees. The researchers believe that the trees suck up the gold from deep underground, over 30 metres down. The discovery has been described as the first of its kind in the world.
  Australian gold exploration companies are pleased because it will make finding gold cheaper. Rather than drilling deep holes to find gold, they will be able to examine tree leaves and branches. The trees show what is happening under the earth’s surface. There is only a tiny amount of gold in the leaves. It would take 500 trees to make one gold ring. The gold is found using a special X-ray machine and a powerful microscope, which scan the leaves and branches.
  The claim is that this is the first time that gold particles have been found in living material. However, this might not be true. Ancient Chinese wisdom understood the connection between plants and the precious stones and minerals underneath them. They used plant life to find minerals — and that was thousands of years ago. In the Zhou Dynasty, it was written in a book that a certain plant grew only near deposits (矿床) of gold. Over the next 2, 000 years, Chinese people wrote about different plants and how they grew, showing where minerals and precious stones such as jade, copper, lead, silver and gold were. Even more importantly, in the 1000s, Su Song described how Portulaca plants could yield mercury if crushed, dried and allowed to decay (腐烂). That was certainly the first time ever that a metal was obtained from a plant.
  The Previous Secrets of the Realm of the King of Xin, written during the Ming Dynasty, described how different metals were observed and extracted (提炼) from certain plants. This knowledge was unknown in the rest of the world until about 1600, when a British man realised that oak trees grew larger and greener where there was alum in the ground. Maybe ancient Chinese knowledge has more to teach modern scientists.
【文章大意】本文是一篇说明文, 介绍了澳大利亚科学家发现在树叶中可以找到金子, 事实上古代中国人早就发现了植物和矿物质之间的联系。
1. According to Australian scientists, where can gold be probably found?
A. In the roots of trees.
B. In the leaves of trees.
C. In the trees everywhere.
D. In the underground near trees.
【解析】选B。细节理解题。根据第一段中Scientists in Western Australia claim to have made a new discovery—they have found gold in the leaves and branches of trees. 可知, 澳大利亚西部的科学家们声称他们在树叶和树枝中发现了金子, 也就是说澳大利亚科学家认为在树叶中可以找到金子, 故选B。
2. How can we tell whether there is gold or not?
A. By drilling deep holes in the trees
B. By cutting the leaves of trees into pieces.
C. By examining the surface of the ground under the trees.
D. By scanning the leaves and branches using a special microscope.
【解析】选D。细节理解题。根据第二段中The gold is found using a special X-ray machine and a powerful microscope, which scan the leaves and branches. 可知, 用一种特殊的显微镜扫描树叶和树枝可以知道是否有金子, 故选D。
3. Who first found the link between plants and minerals?
A. Australian scientists.
B. Su Song.
C. Ancient Chinese people.
D. A British man.
【解析】选C。细节理解题。根据第三段中Ancient Chinese wisdom understood the connection between plants and the precious stones and minerals underneath them. ”可知, 中国古人的智慧就认识到植物与它们下面的宝石和矿物质之间的联系, 也就是说是古代中国人最先发现植物和矿物质之间的联系的, 故选C。
4. The author develops Paragraph 4 mainly by    . ?
A. using examples
B. making comparisons
C. listing figures
D. analyzing effects
【解析】选B。推理判断题。根据第四段中The Previous Secrets of the Realm of the King of Xin, written during the Ming Dynasty, described how different metals were observed and extracted from certain plants. This knowledge was unknown in the rest of the world until about 1600, when a British man realised that oak trees grew larger and greener where there was alum in the ground可知, 写于明朝的一本书中描述了从某些植物中观察和提取不同金属的过程, 而直到1600年左右, 一位英国人才发现, 在有明矾的地方, 橡树会长得又大又绿, 因此第四段是通过作比较的方法展开的, 故选B。
【知识拓展】佳词积累
1. discovery    n. 发现; 发觉
2. exploration n. 勘探; 探测
3. underground adj. 地下的; 地面以下的;
4. describe v. 描述; 形容; 把……称为
5. examine vt. 考查; (仔细地)检查
B
Going back to school can be an anxious time for many students. But one institution in Texas is doing its part to make sure middle schoolers are returning refreshed and inspired to learn.
Through a process called the “bathroom inspiration project, ” teachers and administrators at Warren Middle School, spent their summer beautifying the school’s restrooms by painting motivational murals (壁画) on each of the stalls (小隔间). Forming messages like “Your mistakes don’t define you” and “Scatter (撒播) kindness”, the brightly colored words are exactly what a young student needs to see when having a rough day—or any school day for that matter. And now that classes are officially in session, people are already noticing a positive impact.
Since posting photos of upgrades to the school in July, Principal Joshua Garcia says that the alterations have aroused a great response.
“Students have been talking about the murals from the moment the pictures had been posted. Some even took the time to find a reason to come up to the campus to see the murals, ” he says. “I think what makes this small little action so valuable is that it has set the tone for our campus. ”
And not only is that important to students, parents, and fellow staff, but it is also vital for the school’s new principal, who is trying to gain the trust of the community during a time in which trust is so necessary for schools.
“Being new to the campus, I think the parents were able to see how much I value their children and have their best interest at heart, ” Garcia continues. “I have had many parents tell me how they can just feel a difference in the campus climate and how much they are enjoying seeing their children wanting to come here. These murals have put trust back in the campus and its teachers, and by doing so we are able to build a culture in which our students want to be here and learn. ”
【文章大意】本文是一篇说明文。得克萨斯州一所中学绘制卫生间文化墙, 用正能量的语言激励学生, 从而获得学生和家长的一致好评。
5. What has happened at Warren Middle School?
A. Painting has become popular among most students.
B. Some students have suffered great anxiety at school.
C. Its toilets have been beautified with inspiring words.
D. Motivational murals have been made in each classroom.
【解析】选C。细节理解题。根据第二段中的Through a process called the “bathroom inspiration project, ” teachers and administrators at Warren Middle School, spent their summer beautifying the school’s restrooms by painting motivational murals on each of the stalls. Forming messages like “Your mistakes don’t define you” and “Scatter kindness”, 可知, 该中学用励志语言美化了卫生间的每一个小隔间。故选C。
6. What does the underlined word “alterations” in Paragraph 3 probably mean?
A. Rules.      B. Arguments.
C. Changes. D. Opportunities.
【解析】选C。词义猜测题。根据第二段the brightly colored words are exactly what a young student needs to see when having a rough day—or any school day for that matter. And now that classes are officially in session, people are already noticing a positive impact. 这些色彩鲜艳的话正是年轻学生在度过艰难的一天或任何一天的学校生活时所需要看到的。现在课程正式开课了, 人们已经注意到了积极的影响。可知学校通过壁画这种形式改变了学校的氛围, 获得了积极的影响, 且根据本段画线单词前面的 Since posting photos of upgrades to the school和后面的have aroused a great response 可推知, 学校的这一改变也引起了大家好的反响。故画线部分单词alterations在此意为“改变”。故选C。
7. What’s students and parents’ attitude toward those murals?
A. Negative. B. Ambiguous.
C. Uninterested. D. Supportive.
【解析】选D。观点态度题。根据第四段中的Students have been talking about the murals from the moment the pictures had been posted. Some even took the time to find a reason to come up to the campus to see the murals (从这些照片发布的那一刻起, 学生们就一直在谈论这些壁画。有些人甚至花时间找了个理由来到校园看壁画)以及最后一段中的I have had many parents tell me how they can just feel a difference in the campus climate and how much they are enjoying seeing their children wanting to come here (已经有很多父母告诉我, 他们能感受到校园气氛的不同, 他们很高兴看到自己的孩子想要来这里)可推知, 学生和家长对学校的这一举措持支持态度。故选D。
8. What does Garcia intend to do according to the text?
A. Reduce increasing anxiety.
B. Build an artistic atmosphere.
C. Create a trusting environment.
D. Introduce a new culture to society.
【解析】选C。细节理解题。根据第五段中的it is also vital for the school’s new principal, who is trying to gain the trust of the community during a time in which trust is so necessary for schools(这对学校的新校长来说也是至关重要的, 因为在这个信任对学校来说是如此必要的时期, 他试图赢得社会的信任)以及最后一段中Garcia所说的These murals have put trust back in the campus (这些壁画使校园重获信任)可推知, 校长Garcia希望创建一个家长对学校充满信任的大环境。故选C。
【知识拓展】长难句分析
And not only is that important to students, parents, and fellow staff, but it is also vital for the school’s new principal, who is trying to gain the trust of the community during a time in which trust is so necessary for schools.
分析: 本句为not only. . . but also. . . 连接的两个并列句。第一个分句中not only置于句首, 构成了倒装句; 第二个分句中who引导的定语从句修饰先行词the school’s new principal; 此句中定语从句in which trust is so necessary for schools 修饰先行词a time。
翻译: 这不仅对学生、家长和同事很重要, 而且对学校的新校长也很重要; 在信任对学校来说如此必要的时候, 他正努力获得社会的信任。
Ⅱ. 完形填空
Life is colorful. Sometimes it’s just like potato salad; when it’s shared, it becomes a picnic.
With three young children to bring up, my husband John and I were very  1 . “Can we go on a picnic, Mom? ” my six-year-old daughter, Becky  2 . “Please. ” I had said no so many times in  3  months, and I decided the usual Saturday morning chores could wait. To her  4 , I agreed. ?
I prepared a few sandwiches and filled a cooler with ice and drinks and called John  5 . ?
My eleven-year-old twin sons loaded the cooler and the picnic basket in the trunk and off we went to spend some  6  time together as a family. ?
About the time I got the lunch  7  out on the table, John arrived on the scene. That was one of the happiest meals we ever shared together. The meal was full of  8 . We felt a closeness that had been hidden by work and school responsibilities for so many months. John and the boys  9  rocks into the lake, Becky fed the ducks and I sat quietly at the picnic table, thanking God for blessing me with such a wonderful family. ?
That night as our children went to bed, I kissed their cheeks. It  10  me what a wonderful life I had. As I walked out of the room, it dawned on me that even the busiest  11  could become a picnic when it’s shared with the ones you  12 . Even though kids have now grown up and  13  from home, I can still remember how I felt that day while sitting at the picnic table. ?
Maybe today would be a good time to  14  potato salad, call all of my  15  kids, feed some hungry ducks and skip a few rocks into the lake. Since life is like potato salad, let’s make it a picnic. ?
【文章大意】本文属于叙事说理文, 讲述作者回忆与孩子和丈夫一家人去郊游的事情。阐述了一个道理: 再忙也要抽时间与家人一起享受美好的时光。
1. A. patient     B. old
C. occupied D. poor
【解析】选C。patient耐心的; old老的; occupied繁忙的; poor贫穷的。根据前文With three young children to bring up, 有三个孩子要养, 所以很忙碌。故选C。
2. A. begged B. doubted
C. asked D. wondered
【解析】选A。beg祈求; doubt怀疑; ask问; wonder想知道。根据后文Please可知, 女儿在祈求作者。故选A。
3. A. coming B. recent
C. following D. late
【解析】选B。coming来临的; recent最近的; following接下来的; late迟的。根据文章可知, 在近几个月, 作者已经多次拒绝女儿的请求了。故选B。
4. A. disappointment B. sadness
C. surprise D. embarrassment
【解析】选C。disappointment失望; sadness悲伤; surprise惊讶; embarrassment尴尬。根据文章可知, 作者多次拒绝了女儿的请求, 因而这次同意让她很惊讶。故选C。
5. A. at work B. off work
C. on business D. at home
【解析】选A。at work在工作; off work休假; on business出差; at home在家。根据前文可知, 作者与丈夫很忙, 因而打电话给在上班的丈夫, 故选A。
6. A. unhappy B. quantity
C. quality D. unfortunate
【解析】选C。unhappy不愉快的; quantity数量; quality质量; unfortunate不幸的。根据文章可知, 作者很重视这次郊游, 因而是有质量的时间。故选C。
7. A. cooked B. spread
C. taken D. made
【解析】选B。cook烹饪; spread传播, 摊开; take拿, 带; make做。根据文章可知, 作者在郊外准备吃午饭, 因此是把午饭拿出来放在桌上摆好。故选B。
8. A. communication B. expectation
C. hope D. laughter
【解析】选D。communication交流; expectation期望; hope希望; laughter笑声。根据前文That was one of the happiest meals we ever shared together. 可知, 这顿饭大家吃得很开心, 充满笑声。故选D。
9. A. missed B. took
C. skipped D. left
【解析】选C。miss错过, 想念; take带; skip滑; leave离开。根据后文skip a few rocks into the lake可知, 作者的丈夫和孩子在湖面上用石子打水漂。故选C。
10. A. refreshed B. questioned
C. beat D. hit
【解析】选D。refresh使恢复精力; question质疑; beat击打; hit想起。根据文章可知, 作者吻了孩子的脸颊, 想着自己有很好的生活。故选D。
11. A. lifestyle B. time
C. world D. occupation
【解析】选B。lifestyle生活方式; time时间; world世界; occupation职业。根据文章可知, 作者很忙。故选B。
12. A. love B. enjoy
C. own D. have
【解析】选A。love爱; enjoy享受; own拥有; have有。根据文章可知, 作者很爱孩子和丈夫。故选A。
13. A. left alone B. left behind
C. moved away D. ran away
【解析】选C。leave alone不管; leave behind遗留; move away搬走; run away逃跑。根据本句可知, 孩子们长大了, 搬出去住了。故选C。
14. A. watch B. appreciate
C. plant D. cook
【解析】选D。watch观看; appreciate欣赏; plant种植; cook煮。根据文章可知, 作者要为孩子们做吃的。故选D。
15. A. handsome B. young
C. mature D. grown
【解析】选D。handsome英俊的; young年轻的; mature成熟的; grown长大了的。根据前文可知, 孩子们长大了。故选D。
【知识拓展】佳词积累
1. bring up   抚养, 养育
2. grow up 长大成人; 成熟
3. spread out 摆出, 摆放
4. bless with 施惠或赐福于; 有幸拥有
5. dawn on 被领悟; 被理解; 被想到
Ⅲ. 语法填空
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Chinese invented block printing more than 1, 400 years ago. The original characters were carved on wood and ink was then applied. Block printing is time consuming and 1. _______ (cost) a lot of manpower and materials. Misprinted characters cannot be 2. _______ (easy) corrected. These shortcomings were only overcome after the appearance of movable type printing, 3. _______ greatly improved the speed and quality of printing. ?
Bi Sheng of the Northern Song Dynasty invented the movable type printing. He carved the Chinese characters on small 4. _______ (cube) of sticky clay. He baked them in the fire until they became hard and movable. In the course of presswork, the movable characters were placed into 5. _______ iron frame until it was full. He then took a smooth board and pressed it over the surface so that the block of type became even: Then ink was applied and it was ready 6. _______ printing. To be more 7. _______ (efficiency), he prepared two iron boards. When one was being used for printing, the other could be used 8. _______ (put) characters in order for the next page. The two boards were used alternately. ?
Although what Bi Sheng invented was simple when 9. _______ (compare) to today’s letterpress printing; it already had the main traits of modern printing. So Bi Sheng’s 10. _______ (contribute) to printing cannot be overstated. ?
【文章大意】这是一篇说明文。主要介绍了毕昇发明活字印刷术的经过, 以及其工作原理和这一发明的重要意义。
1. 【解析】costs。考查主谓一致。根据上文谓语动词is以及由and连接构成并列谓语可知, 此处应填一般现在时的第三人称单数形式costs。
2. 【解析】easily。考查副词。corrected为动词, 需要副词修饰, 故填easily。
3. 【解析】which。考查定语从句。本句为非限制性定语从句, 故用which。句意: 这些缺点只有在活字印刷出现后才得以克服, 这大大提高了印刷的速度和质量。故填which。
4. 【解析】cubes。考查名词复数。cube为可数名词, 前面没有冠词, 需用复数形式。故填cubes。
5. 【解析】an。考查冠词。frame为可数名词, 此处表示泛指“一个铁框”, 且iron为元音音素开头的单词, 故填an。
6. 【解析】for。考查介词。be ready for sth. 为固定短语, 意为“为……做准备”, 故填for。
7. 【解析】efficient。考查形容词。根据上文be可知应填形容词作表语, 故填efficient。
8. 【解析】to put。考查非谓语动词。be used to do sth. 为固定句式, 意为: 被用来做某事, 后跟不定式, 故填to put。
9. 【解析】compared。考查非谓语动词。本句已经存在谓语动词且句中没有连词, 故compare只能作非谓语动词, 且与逻辑主语构成被动关系, 需用过去分词, 故填compared。
10. 【解析】contribution。考查名词。Bi Sheng’s为名词所有格, 修饰名词。故填contribution。
阅读理解
Ashley Power’s mother bought a computer for her when she was eight. When she was thirteen, she was surfing the Internet on a regular basis, but she couldn’t find anywhere for teenagers to meet and talk. And one day she thought, “If I had my own website, I’d make it a really interesting site for teenagers. ”
Consequently, when Ashley was sixteen, she started her own website called GooseHead. She had no idea how big a success it would be, but three years later, the site was the most successful teen site in the USA! It was getting 100, 000 hits every day, and Ashley had about 30 employees.
After a few years, the website closed down. Then Ashley, who lived in Los Angeles, was asked to write a book called The GooseHead Guide to Life. The book is about how to design a website and start a business. It begins with a section called“All About Ashley”, where Ashley tell readers what it’s like to be the boss of a company when you’re only sixteen—not always easy!
In her book, Ashley talks about the problems that teenagers have today plus the importance of friendship. She also focuses on being independent. “Learn to love your friends but not rely on them. I did that by creating GooseHead on my own. ”
Ashley says that The GooseHead Guide to Life is not a book of teenage advice. “It isn’t a book that’s going to tell you what to do. I hope you can work that out yourself, ” she says. “I just want to provide a little inspiration to teenagers. Maybe after reading my story, you’ll start your own website! But perhaps you’ve got a better idea. Well, if I were you, I’d just do it, whatever it is. Maybe it won’t work—but maybe it will. ”
【文章大意】本文属于说明文, 介绍一个青少年创建了一个专门为青少年服务的网站并大获成功, 并且还专门写了一本书, 分享其经验。
1. Why did Ashley start GooseHead?
A. To promote the sale of her book.
B. To update her mother’s computer.
C. To teach teenagers how to use the Internet.
D. To create a platform for teenagers to communicate.
【解析】选D。细节理解题。根据第一段中的When she was thirteen, she was surfing the Internet on a regular basis, but she couldn’t find anywhere for teenagers to meet and talk. And one day she thought, “If I had my own website, I’d make it a really interesting site for teenagers. ”可知, 她发现没有供青少年交流的平台, 因此她自己创建了一个网站, 故选D。
2. Where can you find the information that best shows the success of Ashley’s website?
A. In Paragraph 1.      B. In Paragraph 2.
C. In Paragraph 3. D. In Paragraph 4.
【解析】选B。段落大意题。根据第二段中but three years later, the site was the most successful teen site in the USA! It was getting 100, 000 hits every day, and Ashley had about 30 employees. 可知, 其网站成为美国最成功的青少年网站, 每天有10万次点击量, 她手下有大约30个员工, 因此可知, 第二段介绍其网站的成功, 故选B。
3. What do we know about The GooseHead Guide to Life?
A. It serves to fuel teenagers’ motivation.
B. It is meant to give teenagers tips.
C. It advises teenagers to depend on friends.
D. It is about ways to be boss of a company.
【解析】选A。推理判断题。根据最后一段中Ashley says that The Goosehead Guide to Life is not a book of teenage advice. 以及I just want to provide a little inspiration to teenagers. 可知, Ashley写这本书不是给读者建议, 而是希望激发读者, 故选A。
4. What does Ashley inspire teenagers to do?
A. Follow their dreams.
B. Start their own website.
C. Buy a copy of her book.
D. Be a model for others.
【解析】选A。推理判断题。根据最后一段中Well, if I were you, I’d just do it, whatever it is. Maybe it won’t work—but maybe it will. ”可知, Ashley希望青少年能够去做自己的事情, 不管是成功还是失败, 故选A。
【知识拓展】佳词积累
1. surf the Internet   上网, 冲浪
2. close down 关闭
3. begin with 以……开始
4. focus on 专注于; 聚焦于
5. rely on 依靠, 依赖






PAGE



- 1 -