中小学教育资源及组卷应用平台
人教版新教材高一必修一4单元测试卷
(满分100,时间60分钟)
第一部分
阅读理解(共两节,满分15分)
A
A
Earthquakes
strike
suddenly
at
any
time
of
the
day
or
night,but
there’s
no
way
to
tell
when.
If
an
earthquake
happens,it
may
cause
many
deaths,injuries
and
damage.
So
you
need
a
good
preparation
ahead
of
time.
Decide
how
and
where
your
family
will
get
together
if
separated.
Choose
an
out-of-state
friend
or
relative
that
the
family
members
can
call
after
the
quake
to
report
where
they
are
and
how
they
are.
Know
the
safe
places
in
each
room:under
the
strong
tables,desks,or
against
inside
walls.
Keep
enough
food,water
and
other
things,including
a
flashlight,a
radio,medicines
and
clothing.
During
the
earthquake,you
should
keep
a
clear
head
and
never
be
too
nervous
to
know
what
to
do.
Protect
your
head
and
neck
with
your
arms.
If
possible,take
a
book,a
pillow
or
any
other
things
to
protect
yourself
from
falling
glass
and
ruins.
If
you
are
indoors,you
must
immediately
lie
under
any
strong
furniture.
If
outdoors,move
to
an
open
area
away
from
trees,buildings,walls
or
power
poles.
If
you
are
in
a
narrow
valley,move
to
the
centre
of
it
and
look
up
for
falling
stones.
If
you
are
in
a
car,move
to
the
side
of
the
road
and
stop
the
car.
Do
not
stop
near
buildings,power
lines
or
on
or
under
bridges.
Stay
in
your
car
until
the
shaking
stops.
Do
not
move
a
badly
injured
person
unless
he
is
in
great
danger
after
the
earthquake.
Do
not
use
the
telephone
immediately
unless
there
is
a
serious
injury
or
fire.
Turn
on
your
radio
for
instructions
and
news
reports.
Be
prepared
for
aftershocks.
If
you
want
to
leave
your
home,post
a
message
inside
your
home
telling
your
family
members
where
you
can
be
found.
1.To
prepare
for
an
earthquake,we
should
make
sure
of
.
A.
the
place
where
we
can
find
our
family
B.
when
an
earthquake
may
happen
C.
how
to
receive
instructions
and
news
reports
D.
the
money
with
which
we
can
buy
food
and
water
2.
If
we
are
driving
when
an
earthquake
happens,we
should
.
A.
find
a
strong
building
to
hide
in
B.
move
to
the
side
of
the
road
and
stop
there
C.
go
on
driving
quickly
to
leave
the
area
D.
leave
the
car
as
soon
as
possible
3.
From
the
passage,we
know
that
during
an
earthquake
.
A.
falling
glass
can
be
used
to
help
us
B.
we
should
keep
calm
and
know
what
to
do
clearly
C.
the
trees
and
walls
can
protect
us
if
we
are
outdoors
D.
we
should
protect
our
necks
with
a
pillow
or
a
book
B
Bob
Dylan,
is
an
American
songwriter,
singer,
artist
and
writer.
He
was
born
on
May
24,1941
and
he
has
been
influential
in
popular
music
and
culture
for
more
than
fifty
years.
Much
of
his
most
celebrated
work
dates
from
the
1960s,
when
his
songs
showed
social
unrest.
Early
songs
such
as
Blowing
in
the
Wind
and
The
Times
They
Are
a-Changing
promoted
the
American
civil
rights
and
anti-war
movements.
Dylan’s
songs
include
a
wide
range
of
political,
social
and
literary
influences.
They
challenged
existing
pop
music
conventions
and
appealed
to
the
growing
counterculture.
His
recording
career,
spanning
more
than
50
years,has
explored
the
traditions
in
American
song,from
folk,blues,and
country
to
rock
and
roll,
and
to
English,
Scottish,
and
Irish
folk
music,
even
jazz
and
the
Great
American
Songbook.
He
has
toured
steadily
since
the
late
1980s
on
what
has
been
called
the
Never
Ending
Tour.
His
accomplishments
as
a
recording
artist
and
performer
have
been
central
to
his
career,
but
songwriting
is
considered
his
greatest
contribution.
As
a
musician,
Dylan
has
sold
more
than
100
million
records,
making
him
one
of
the
best-selling
artists
of
all
time.
He
has
also
received
numerous
awards
including
eleven
Grammy
Awards,
a
Golden
Globe
Award,
and
an
Academy
Award.
The
Pulitzer
Prize
jury
in
2008
awarded
him
a
special
citation
(引言)for
his
influence
on
popular
music
and
American
culture,marked
by
lyrical
compositions
of
extraordinary
poetic
power”.
In
May
2012,
Dylan
received
the
Presidential
Medal
of
Freedom
from
President
Barack
Obama.
In
2016,
Dylan
received
the
Nobel
Prize
in
Literature
“for
having
created
new
poetic
expressions
within
the
great
American
song
tradition”.
4.
What
do
we
know
about
Bob
Dylan
according
to
the
first
paragraph?
A.
Bob
Dylan
is
an
songwriter,
singer,
artist
and
writer
in
England.
B.
Dylan
has
made
himself
one
of
the
best-selling
artists
of
all
time.
C.
Much
of
Bob
Dylan’s
most
celebrated
work
dates
from
the
1960s.
D.
His
recording
career
has
explored
the
traditions
in
American
song.
5.
Which
word
best
describes
Dylan
’
s
music
according
to
Paragraph
2
?
A.
Personal.
B.
Talented.
C.
Various.
D.
Popular.
6.
What
is
Dylan
better
recognized
as?
A.
A
performer.
B.
A
singer.
C.
An
artist.
D.
A
songwriter.
第二节
(15分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
First
rains
of
the
season
always
make
everybody
happy.
However,as
it
begins
to
rain
often,you
will
possibly
feel
bored.
1
Well,you
can
do
many
fun
things,which
will
make
the
day
a
truly
enjoyable
one.
2
Take
a
little
time
out
for
yourself.
Then
take
a
long
walk
and
watch
everything.
You
can
walk
in
your
neighborhood
or
even
take
the
subway
and
discover
new
places
in
the
town.
If
you
like
taking
pictures,take
your
camera
along
with
you
to
catch
beautiful
moments.
Host
a
rain
dance
party!
3
It
can
also
be
in
your
backyard.
Make
sure
that
the
dance
floor
is
hard
and
even
to
avoid
accidents.
Place
the
stereo(立体声音响)
under
the
roof
in
case
it
gets
wet.
Call
your
friends
and
enjoy
the
party!
Watch
and
listen
to
nature.
For
example,you
can
take
your
bike
and
ride
in
a
green
hilly
area.
4
If
you
can’t
go
outside
your
house,sit
in
the
balcony(阳台)
with
a
cup
of
tea
and
listen
to
the
sound
of
water
falling
on
different
objects.
There
are
many
things
to
do
on
a
rainy
day.
But
make
sure
you
take
a
rain
jacket
or
an
umbrella
while
going
out
in
the
rains.
5
When
it
comes
to
preventing
you
catching
a
cold
in
the
rains,you
can
eat
a
lot
of
vitamin
C,and
take
a
bath
once
you
come
back
home.
A.
Take
a
walk
by
yourself.
B.
You
can
stop
to
buy
an
ice
cream.
C.
You
can
sit
on
the
top
of
a
hill
and
enjoy
the
view.
D.
So
how
can
you
enjoy
yourself
on
such
a
rainy
day?
E.
You
won’t
get
completely
wet
and
then
catch
a
cold.
F.
Have
some
coffee
outside
and
enjoy
the
conversation.
G.
The
dance
floor
can
be
near
your
home’s
swimming
pool.
第三部分
语言知识运用(20分)
Earthquakes
are
common;thousands
of
them
happen
each
day.
But
most
are
too
1
to
feel.
During
a
2
earthquake,there
is
often
a
great
noise
first.
Then
the
earth
3
terribly
and
many
houses
4
down.
Railway
tracks
break
and
trains
go
5
lines;
a
great
many
factories
are
6
;thousands
of
deaths
are
caused,and
many
more
lose
homes...
7
the
great
damage
and
deaths
caused
by
the
earthquake
8
,other
disasters
such
as
fires
often
9
.More
buildings
are
destroyed
and
more
10
caused.
Man
knows
the
11
of
a
possible
earthquake,and
for
centuries
man
has
been
making
researches
on
earthquakes.
More
than
2,000
years
ago,
12
,a
Chinese
scientist
named
Zhang
Heng
13
a
machine
which
could
find
out
from
which
14
the
seismic
waves
had
come,and
this
machine
is
still
15
by
scientists
today.
Now
we
know
much
more
about
earthquakes
and
16
they
happen,but
we
still
cannot
17
exactly
when
and
where
an
earthquake
will
happen,and
cannot
18
it
from
happening.
So
earthquakes
are
among
the
19
disasters
in
the
world.
No
one
can
stop
natural
earthquakes.
20
,scientists
can
help
stop
earthquakes
destroying
whole
cities
and
causing
too
many
deaths.
1.
A.
extreme
B.
weak
C.
frightening
D.
frequent
2.
A.
real
B.
exact
C.
big
D.
small
3.
A.
moves
B.
shakes
C.
jumps
D.
breaks
4.
A.
get
B.
put
C.
set
D.
fall
5.
A.
off
B.
on
C.
into
D.
behind
6.
A.
burst
B.
struck
C.
destroyed
D.
buried
7.
A.
Except
B.
Besides
C.
Instead
of
D.
Because
of
8.
A.
lonely
B.
later
C.
themselves
D.
itself
9.
A.
follow
B.
copy
C.
come
D.
enter
10.
A.
quakes
B.
deaths
C.
difficulties
D.
results
11.
A.
information
B.
questions
C.
dangers
D.
frights
12.
A.
as
a
result
B.in
fact
C.
for
example
D.as
well
13.
A.
invented
B.
discovered
C.
found
D.
bought
14.
A.
nation
B.
direction
C.
item
D.
pace
15.
A.
improved
B.
repaired
C.
protected
D.
used
16.
A.
where
B.
when
C.
what
D.
why
17.
A.
persuade
B.
tell
C.
express
D.
point
18.
A.
frighten
B.
prepare
C.
prevent
D.
rescue
19.
A.
worst
B
.best
C.
most
D.
fastest
20.
A.
However
B.
But
C.
And
D.
So
第二节
(满分15分)
阅读下面短文
,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My
60th
birthday
was
approaching.
When
they
asked
me
what
I
wanted
1
my
birthday,
I
said
"Please
do
a
kindness
act
for
someone
in
my
honor"
They
took
it
WAYYYYY
farther.
They
contacted
all
my
friends
and
family
members
and
asked
them
2
(do)
the
same
thing
I
had
asked
of
them,
as
my
birthday
present.
Then
they
asked
them
to
write
to
them
after
they
had
done
their
'act'
and
tell
them
3
they
had
done.
On
my
birthday,
I
was
presented
with
a
gorgeous
scrapbook
4
(fill)
with
pictures
and
all
the
kindness
acts
written
out
in
their
own
words,
5
(tell)
me
what
they
had
done
and
how
it
made
them
feel.
The
'acts'
ran
the
gamut
from
donating
frequent
flyer
miles
so
someone
could
visit
their
mom,
taking
out
every
dollar
in
their
pocket
6
paying
the
turnpike
toll
on
a
hot
frustrating
day
for
21
people,
shorter
showers
to
help
with
the
water
drought,
bringing
an
elderly
neighbor
coffee
in
the
morning,
stopping
7
(buy)
a
homeless
person
lunch,
putting
extra
groceries
in
a
cart
and
bringing
lunch
to
a
hungry
person
on
the
street,
volunteering
at
a
Red
Cross
blood
drive,
bringing
fresh
strawberries
to
a
8
(home)
man,
handing
the
car
valet
$40
to
help
with
a
dream,
and
many,
many
other
beautiful
9
(gesture).
I
cannot
tell
you
10
touched
I
was
by
this
gift,
and
even
more
touched
that
their
young
adult
friends
would
participate
with
such
love
and
enthusiasm.
第二节
书面表达(满分35分)
假设你是李华,你从电视新闻上得知你朋友王明所在的城市发生了洪涝灾害。请你给他写一封信,内容包括:
1.询问其家人是否安好;
2.该灾难的影响:2人死亡,50多人受伤,100多所房子坍塌;
3.愿意提供帮助。
注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
人教版新教材高一必修一4单元测试卷答案及解析
第一部分
阅读理解(共两节,满分15分)
A
【语篇解读】 本文主要讲述了人们在地震前、地震中和地震后应该做的事情。
1.
A 细节理解题。根据第一段第四句可知,要提前确定地震后家人会合的地点,故A项正确。
2.
B 细节理解题。根据第二段倒数第三句可知,如果发生地震时你在开车,要把车开到路边停下,所以B项正确。
3.
B 细节理解题。根据第二段第一句可知,地震时,要保持头脑冷静,不能因为太紧张而不知所措,故正确答案为B项。
B
【答案解析】?本文记述了艺术家鲍勃?迪伦以及他在流行音乐和文化中的影响力。
4.
C
细节理解题
根据文章第一段中“Much
of
his
most
celebrated
work
dates
from
the
1960s,…”可知答案为C。
5.
C
推理判断题.依据第二段Dylan's
songs
include
a
wide
range
of
political,social
and
literary
influences.以及…has
explored
the
…from
folk,blues,and
country
to
rock
and
roll,and
to
English,Scottish,and
Irish
folk
music,even
jazz
and
the
Great
American
Songbook.可知,Bob
Dylan
作品风格多样,故选C项。
6.
D
推理判断题.依据第二段His
accomplishments
…,but
songwriting
is
considered
his
greatest
contribution.可知,作曲是他最大的贡献.故他被认为是一个作曲家.故选D
项。
第二节
(15分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
【语篇解读】 本文是说明文。主要介绍了如何开心地度过雨天。
1.D 该空前说下雨天你可能会觉得很烦恼,所以如何开心地度过雨天呢?其实你可以做许多开心的事,由此可知D项正确。
2.A 该空为该段的主题句,根据该空后的Take
a
little
time
out
for
yourself以及下文多次提到的walk可知,选项A正确。
3.G 根据空后It
can
also
be
in
your
backyard.Make
sure
that
the
dance
floor
is
hard...可知,It
指代的是the
dance
floor,G项中提到The
dance
floor,所以应选G项。]
4.C 根据该段的主题句Watch
and
listen
to
nature和空前的Forexample,you
can
take
your
bike
and
ride
in
a
green
hilly
area可知,C项正确。虽然B项也是以You
can开头,但是与本段的主题句“赏雨和听雨”不一致。
5.E 外出的时候记得要带雨衣或雨伞,否则会淋湿感冒,由此可知E项符合语境。
第三部分
语言知识运用(20分)
【语篇解读】 地震是常见的,会给人们带来很大的灾难。现在我们已经了解许多关于地震发生的原因,但我们仍然不知道究竟在何时何地会发生地震,并不能阻止这一切的发生。
1.
B 有些地震太弱了,以至于人们感觉不到。
2.
C
根据其后的“there
is
often
a
great
noise
first”可推知应选big。
3.
B 由常识可知,发生地震时,地面在晃动(shake)。
4.
D 地震导致房屋倒塌(fall
down)。get
down“下来”;put
down“放下”;set
down“记下,写下”。
5.
A 由“railway
tracks
break”可知,铁轨断了,火车出轨(off)了。
6.
C 工厂被破坏(destroyed)。burst“爆发”;strike“袭击,攻击”;bury“埋”,均不符合句意。
7.
B 由第43空后的other
disasters可知“除了”地震造成的损失之外,还有别的灾难,故B项正确。
8.
D 与后面的火灾相对应,强调地震“本身”造成的破坏。
9.
A 此处表示伴随地震而来的灾害,用follow“跟着”。
10.
B 地震引发的其他灾害造成更多的房屋倒塌和人员死亡。
11.
C 由常识可知,地震是很危险的。
12.
C 下面是作者的举例,说明人们为预测地震所做的研究,故选C项。
13.
A invent指发明原来世上不存在的东西或事物,符合句意。discover“发现”;find“发现,找到”;buy“买”。
14.
B 张衡发明的地动仪能够根据地震波来的方向测定地震的方向。direction“方向”。
15.
D 现代的科学家仍然在“使用”张衡发明的地动仪。由still可知D项正确。
16.
D 由后面的when
and
where判断,此空选why。
17.
B tell“说明白,讲清楚”。
18.
C 我们已经研究出为什么会发生地震,但无法预测它什么时间,在哪里发生,也无法阻止它发生。prevent...from
doing...“阻止……做……”。
19.
A worst“最坏的”;best“最好的”;most“最多的”;fastest“最快的”。由于无法准确预测地震何时何地发生,故认为其是严重的灾难之一。
20.
A 前后句存在转折关系,but表示转折时不用逗号与其后内容隔开。
第二节
(满分15分)
阅读下面短文
,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
答案:1.
for
2.
to
do
3.
what
4.
filled
5.
telling
6.
and
7.
to
buy
8.
homeless
9.
gestures.
10.
how
第二节
书面表达(满分35分)
Dear
Wang
Ming,
How
are
you
doing?I
learned
from
the
news
on
TV
that
a
terrible
flood
happened
in
your
city.
I
was
really
concerned
about
you
and
your
family.
I’m
so
sorry
to
hear
about
the
disaster.
It
caused
two
deaths
and
left
more
than
fifty
persons
injured.
What’s
worse,20
persons
were
missing
and
over
one
hundred
houses
fell
down.
I
hope
that
none
of
your
family
members
was
injured.
Please
don’t
be
worried.
Everything
will
be
fine.
If
you
need
any
help,please
let
me
know.
As
one
of
your
best
friends,I
will
do
what
I
can
to
help
you.
Best
wishes!
Yours,
LiHua
21世纪教育网
www.21cnjy.com
精品试卷·第
2
页
(共
2
页)
HYPERLINK
"http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
"
21世纪教育网(www.21cnjy.com)