Module
3
听力
限时:
20分钟 满分:
20分
一、听句子,选择最佳答案。每个句子读一遍(每小题1分,共5分)
1.
A.
It
was
difficult.
B.
I
felt
nervous.
C.
What
a
pity!
2.
A.
Don't
say
so!
B.
That's
great!
C.
I'm
sorry
to
hear
that!
3.
A.OK,
I
will.
B.
Sorry,
I
can't.
C.
Well
done.
4.
A.
Let
me
see.
B.
No,
there
weren't.
C.
I'm
not
sure.
5.
A.I
never
think
of
it.
B.
It
was
simpler
and
healthier.
C.
No,
I
don't
like
it.
二、听短对话,选择与对话内容相符的图片。每段对话读两遍(每小题1分,共5分)
6.
What
does
the
woman
hate
today?
A
B
C
7.
What
are
the
speakers
talking
about?
A
B
C
8.
What
did
the
man
do
when
he
was
young?
A
B
C
9.
What
did
the
man
usually
use
in
the
past?
A
B
C
10.
What's
Mary's
grandparents'
favourite
thing?
A
B
C
三、听长对话,选择正确答案。每段对话读两遍(每小题1分,共5分)
听第一段对话,回答第11~12小题。
11.
When
was
the
girl's
father
born?
A.
In
1949.
B.
In
1946.
C.
In
1952.
12.
How
was
her
grandfather's
life
in
the
past?
A.
Sad.
B.
Happy.
C.
Terrible.
听第二段对话,回答第13~15小题。
13.
When
did
the
girl's
uncle
begin
to
work?
A.
When
he
was
very
young.
B.
When
he
was
twenty
one.
C.
When
he
left
school.
14.
Where
did
Uncle
Li
work
after
he
got
married?
A.
In
a
paper
factory.
B.
In
a
shoe
factory.
C.
In
a
hotel.
15.
When
did
Uncle
Li
marry?
A.
In
2010.
B.
In
2015.
C.
In
2004.
四、听短文,选择正确答案。短文读两遍(每小题1分,共5分)
16.
When
did
John's
life
begin
to
change?
A.
Since
last
week.
B.
Since
last
month.
C.
Since
last
year.
17.
What
time
did
John
get
up
on
weekdays
in
the
past?
A.
At
6:00.
B.
At
6:30.
C.
At
7:00.
18.
How
was
John's
life
on
weekdays
in
the
past?
A.
He
felt
very
happy.
B.
He
was
very
busy.
C.
He
was
quite
free.
19.
How
many
activities
can
John
do
now?
A.
Three.
B.
Four.
C.
Five.
20.
What
time
does
John
go
to
sleep
now?
A.
At
9:30.
B.
At
9:40.
C.
At
10:30.
参考答案
听力材料:
一、1.What
was
your
life
like
in
the
past,
Grandma?
2.
My
grandfather
lived
a
hard
life
thirty
years
ago.
3.
Mrs.
Black
is
a
bit
deaf
and
you
should
speak
up.
4.
There
weren't
so
many
tall
buildings
as
there
are
today,
were
there?
5.
What
do
you
think
of
life
in
the
past?
二、6.M:
Is
life
today
better
or
worse
than
it
was
20
years
ago?
W:
Better.
But
there
is
too
much
traffic
today.
It's
a
big
problem,
I
think.
7.
M:
Today
we
are
having
a
better
life.
W:
You're
right.
When
we're
in
hospital,
we
can
be
well
looked
after.
8.
W:
When
you
were
young,
what
did
you
usually
do?
M:
In
the
past,
we
didn't
have
a
TV.
I
just
did
some
housework
at
home.
9.
W:
Did
you
use
a
telephone
or
watch
TV
in
the
past,
Grandpa?
M:
Neither.
But
I
often
listened
to
the
radio.
10.
M:
Life
today
is
good.
What
do
your
grandparents
usually
do,
Mary?
W:
Travelling,
cooking,
climbing
and
so
on.
But
they
like
travelling
best.
三、Text
1
W:
Hello,
Grandpa.
When
did
you
get
married?
M:
In
1949.
And
your
father
was
born
three
years
later.
W:
Did
you
have
much
money
then?
M:
No,
but
we
led
a
happy
life.
Text
2
W:
Hello,
Uncle
Li.
When
did
you
begin
to
work?
M:
At
the
age
of
twenty?one.
W:
Where
did
you
work
then?
M:
First
in
a
paper
factory,
and
then
in
a
shoe
factory.
W:
When
did
you
work
in
the
hotel?
M:
After
I
got
married.
W:
When
did
you
get
married?
M:
I
met
and
got
to
know
your
aunt
in
2007
and
we
got
married
three
years
later.
四、Dear
Danny,
I'm
glad
to
hear
from
you
again.
I
graduated
last
month,
and
my
life
has
changed
a
lot
since
then.
In
the
past,
I
had
to
get
up
at
six
on
weekdays.
After
breakfast
I
hurried
to
school
and
I
was
always
busy
with
my
lessons—four
lessons
in
the
morning
and
four
in
the
afternoon.
But
now
I
needn't
get
up
so
early.
I
can
do
what
I
like
to
do.
For
example,
I
can
go
for
a
picnic
with
my
friends,
or
play
basketball.
In
the
evening,
I
used
to
do
my
homework
or
go
over
my
lessons,
but
now
I
can
watch
TV,
surf
the
Internet
or
do
some
reading.
In
the
past,
I
didn't
go
to
bed
until
half
past
ten,
but
now
I
can
go
to
sleep
at
half
past
nine.
I
have
more
free
time
than
before.
Best
wishes!
Yours,
John
听力答案:
一、1.A 2.C 3.A 4.B 5.B
二、6.B 7.C 8.A 9.C 10.C
三、11.C 12.B 13.B 14.C 15.A
四、16.B 17.A 18.B 19.C 20.A
5Module
3
测试
限时:60分钟 满分:100分
一、单项选择(每小题1.
5分,共15分)
1.
—Would
you
like
some
coffee?
—No,
thanks.
I
________
drink
coffee.
A.
seldom
B.
often
C.
only
D.
always
2.
Of
the
two
physics
problems,
Martha
just
finished
________
one.
A.
the
most
difficult
B.
the
least
difficult
C.
the
less
difficult
3.
—What
is
your
mother
doing,
Linda?
—She
________dinner
in
the
kitchen
now.
A.
is
cooking
B.
was
cooking
C.
cook
D.
cooking
4.
It's
too
noisy
here.
You
have
to
________.
A.
speak
down
B.
say
slowly
C.
speak
up
D.
tell
up
5.
She
________
for
ten
years
and
now
she
has
a
lovely
daughter.
A.
married
B.
has
been
married
C.
got
married
D.
has
got
married
6.
Tom
didn't
work
hard.________,
he
failed
in
the
exam.
A.
As
a
result
B.
Instead
C.
For
example
D.
After
all
7.
________
students
in
the
school
is
over
2,
000.________
them
are
from
the
city.
A.
The
number
of;
A
number
of
B.
The
number
of;
The
number
of
C.
A
number
of;
A
number
of
D.
A
number
of;
The
number
of
8.
Young
people
today
________
posting
wonderful
articles
and
beautiful
photos
onto
the
WeChat
to
share
with
friends.
A.
are
afraid
of
B.
are
used
to
C.
are
worried
about
D.
be
different
from
9.
—Sam,
don't
forget
________
the
book
to
the
library
tomorrow.
—OK,
I
won't.
A.
return
B.
returning
C.
returned
D.
to
return
10.
—Why
don't
you
join
an
English
language
club
to
practice
speaking
English?
—________.
A.
It's
my
pleasure
B.
Take
it
easy
C.
That's
all
right
D.
That's
a
good
idea
二、完形填空(每小题2分,共20分)
I
am
sure
many
people
are
working
hard
for
lots
of
money,
a
big
house,
a
new
car,
expensive
clothes
and
so
on.
These
are
considered
to
be
symbols
of
________11
on
the
material(物质的)
level.
When
I
was
young,
I
was
also
________12
reaching
for
material
success.
So
I
chose
a
job
as
a
salesman
and
I
did
make
some
pretty
good
money.
But
later
I
realized
that
was
not
what
I
wanted,
because
I
was
often
forced
to
sell
products
that
might
not
be
good
for
the
customers.
I
became
very
unhappy
________13
I
could
make
a
lot
of
money.
I
no
longer
felt
proud
of
my
job
and
even
________14
myself
for
doing
things
like
that.
So
I
________15
my
sales
job
and
took
another
job,
this
time
helping
people
________16
—the
poor
and
the
weak.
The
sense
of
belonging(归属感)
was
great
and
suddenly
I
felt
successful
in
my
life
again.
I
made
less
money,
but
I
was
________17
with
myself.
For
my
own
part,
success
comes
from
the
feeling
of
satisfaction
and
joy.
I
feel
successful
when
I
love
what
I
do,
not
caring
so
much
about
________18.
And
I
feel
the
most
successful
when
I
________19
my
kindness
everywhere
I
go.
So
be
________20
to
yourself:
Learn
to
listen
to
the
voice
from
the
bottom
of
your
heart.
And
find
your
own
way
with
a
happy
heart
to
achieve
your
own
success.
11.
A.
luck
B.
success
C.
safety
D.
hope
12.
A.
sadly
B.
hardly
C.
crazily
D.
honestly
13.
A.
if
B.
since
C.
until
D.
although
14.
A.
looked
down
upon
B.
looked
up
to
C.
looked
through
D.
looked
into
15.
A.
made
up
B.
gave
up
C.
set
up
D.
turned
up
16.
A.in
danger
B.
in
order
C.
in
need
D.
in
surprise
17.
A.
strict
B.
careful
C.
angry
D.
satisfied
18.
A.
trust
B.
love
C.
money
D.
health
19.
A.
throw
B.
spread
C.
sell
D.
lend
20.
A.
true
B.
brave
C.
friendly
D.
terrible
三、阅读理解(每小题3分,共15分)
Have
you
noticed
your
life
becoming
a
little
easier?
Now,
when
you
go
to
a
certain
shopping
mall,
you
can
enjoy
its
free
Wi?Fi
there.
When
you
want
to
take
a
taxi,
you
can
book
one
with
your
phone.
In
fact,
all
these
can
be
seen
as
the
basic
parts
of
a
smart
city.
The
idea
of
a
smart
city
was
brought
up
by
US
company
IBM
in
2010.
Generally,
a
smart
city
is
a
city
that
uses
digital
technologies
such
as
the
Internet
to
improve
city
planning,
save
money
and
resources,
and
make
our
life
convenient.
How
smart
can
a
city
be?
Here
are
great
examples
that
we
can
learn
from.
In
2009,
Dubuque
became
the
first
smart
city
in
the
US.
The
city
used
smart
water
meters
to
take
the
place
of
traditional
water
meters.
They
can
detect(探测)
water
waste
and
leakage(泄漏)
and
send
data
to
let
the
house
owner
know.
The
same
system
is
used
for
other
city
resources
like
electricity
and
natural
gas.
This
way,
people
know
how
they
use
their
resources
and
are
glad
to
help
reduce
waste.
Santander
in
Spain
also
gives
us
a
look
at
the
future.
If
people
point
a
phone
toward
a
nearby
bus
stop,
the
phone
immediately
shows
all
bus
lines
that
serve
the
stop
as
well
as
their
arrival
times.
The
government
organized
a
research
team
and
provided
an
App(应用程序)
that
collects
data
on
almost
everything:
light,
temperature,
and
the
movements
of
cars
and
people.
Opening
the
App
near
a
supermarket
provides
immediate
information
on
special
offers.
21.
According
to
the
passage,
which
of
the
following
is
RIGHT?
A.
Digital
technologies
are
used
in
smart
cities.
B.
An
English
company
first
raised
the
idea
of
a
smart
city.
C.
A
smart
city
is
mainly
made
up
of
free
Wi?Fi
and
phones.
D.
A
smart
city
is
still
an
idea
and
hasn't
come
into
being.
22.
The
underlined
word
“convenient”
is
the
closest
in
meaning
to
________.
A.
useful
B.
normal
C.
suitable
D.
easy
23.
Compared
to
traditional
water
meters,
smart
water
meters
do
better
in________.
A.
cleaning
water
B.
supplying
water
C.
saving
water
D.
producing
water
24.
The
example
of
Santander
shows
the
use
of
smart
systems
in
aspects(方面)
EXCEPT
________.
A.
business
B.
health
care
C.
traffic
controlling
D.
public
transportation
25.
What's
the
main
idea
of
the
passage?
A.
Digital
technologies
help
improve
city
planning.
B.
Smart
cities
will
make
our
future
life
better
and
smarter.
C.
Smart
cities
are
very
common
in
both
Dubuque
and
Santander.
D.
Spain
and
the
US
take
the
leading
position
in
building
smart
cities.
四、任务型阅读(每小题2分,共10分)
阅读短文,然后根据短文内容,简要回答下列问题。
Amazing
China
is
a
90?minute
documentary
about
the
development
of
China.
Many
people
have
watched
it.
We
asked
some
students
how
they
liked
this
movie.
Here
are
their
opinions.
▲
The
director
Wei
Tie
made
this
successful
movie.
It
shows
that
China
has
progressed
rapidly
in
the
past
nearly
70
years.
——Li
Lin
▲
This
movie
drew
a
picture
of
common
people's
great
work.
I'm
proud
of
our
country
because
all
the
Chinese
try
to
achieve
Chinese
dream.
——Xu
Wei
▲
In
this
documentary,
we
saw
the
longest
sea?crossing
bridge
in
the
world,
Hong
Kong?Zhuhai?Macao
Bridge.
Now,
China
also
has
longer
high?speed
rail
network(高铁网)
than
any
other
country.
——Liu
Yang
▲
The
film
helped
people
to
know
China
better.
The
stories
in
the
movie
touched
my
heart
deeply.
From
then
on,
I
decided
to
work
harder
than
before.
——Huang
Lei
26.
What
kind
of
movie
is
Amazing
China?
_________________________________________________________________
27.
Who
is
the
director
of
this
movie?
_________________________________________________________________
28.
Why
is
Xu
Wei
proud
of
China?
_________________________________________________________________
29.
Which
is
the
longest
sea?crossing
bridge
in
the
world?
_________________________________________________________________
30.
Did
Amazing
China
touch
Huang
Lei's
heart?
_________________________________________________________________
五、词汇运用(每小题2分,共10分)
根据汉语意思完成句子
31.
________
________(那是因为)
you
aren't
interested
in
skating.
32.
The
boy
can't
say
a
word
________
________
________(因为害怕).
33.
In
her
________
________(业余时间),
she
does
voluntary
work.
34.
The
number
of
the
club
members
________
________(几乎翻了一番)
in
two
years.
35.
They
are
students
in
________
________(全日制教育).
六、书面表达(30分)
二十多年来,你的母校发生了巨大的变化。请根据下列信息,写一篇80—100词的作文,比较一下你学校的今昔变化。
二十年前
二十年后
The
number
of
students
and
teachers
two
teachers;
over
30
students
over
200
teachers;
more
than
2,
000
students;
40
classes
School
buildings
two
houses
a
teaching
building;
an
office
building;
an
art
building
Well
known
for
nothing
PE
and
art
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
参考答案
一、1.A 点拨:考查副词辨析。根据答语第一句:No,
thanks.
不,谢谢。推断后一句是:我很少喝咖啡。seldom很少;often
经常;only
仅仅;always
总是,一直。故选A。
2.
C 点拨:考查形容词的比较等级。
the
most
difficult最难的;the
least
difficult最不难的;the
less
difficult较不难的。根据Of
the
two
physics
problems可知,比较的范围是两者,故用比较级的形式,答案为C。
3.
A 点拨:根据上文What
is
your
mother
doing,
Linda?
可知下文用现在进行时。其结构是be
doing的形式。主语是单数,be动词用is。根据题意可知选A。
4.
C 5.B
6.
A 点拨:as
a
result
意为“结果”,根据题意可知,后句是前句的结果,故选A。
7.
A 点拨:the
number
of意为“……的数量”;a
number
of意为“许多……”。根据句意可知选A。
8.
B 点拨:
be
afraid
of意为“害怕”;
be
used
to(
doing)意为“习惯于(做)”;
be
worried
about意为“担心”;be
different
from意为“与……不同,不同于”。句意:现在的年轻人习惯于将精彩的文章和漂亮的图片发到微信上与朋友分享。
9.
D 点拨:固定搭配法。由答语中
“I
won't”
可知书未还,所以用固定搭配forget
to
do
sth.忘记去做某事。故选D。
10.
D 点拨:情景交际法。由Why
don't
you可知问句是提建议。故用D项回答。
二、11.B 12.C 13.D
14.
A 点拨:根据上文的“不再为我的工作而自豪”和句中的even一词可知应该是程度的加深,look
down
upon看不起;look
up
to尊重;敬仰(某人);look
through浏览;look
into向……里面看。结合四个选项可知应选A。
15.
B 点拨:根据下文中的
“took
another
job”
可知是辞去了销售工作。make
up组织;编造;give
up放弃;set
up创建,设立;turn
up(把收音机等音量)
调大。故选B。
16.
C
17.
D 点拨:根据上文可知,在帮助他人的过程中找到了归属感,虽然挣的钱少些,但是对自己是满意的。be
strict
with对……要求严格;be
careful
with小心对待;be
angry
with生某人的气;be
satisfied
with对……满意。故选D。
18.
C 点拨:结合上文可知,作者找到了工作的成就感和乐趣,因此不再关注金钱。trust信任;love爱;money金钱;health健康。结合选项可知应选C。
19.
B 点拨:throw投,掷;spread传播,散布;sell卖,销售;lend借。结合文意可知是传播善良,故选B。
20.
A 点拨:句意:因此忠实于自己吧……。true忠实的;brave勇敢的;friendly友好的;terrible糟糕的。be
true
to
oneself意为“忠于自己”,故选A。
三、21.A 点拨:归纳判断题。由第二段第二句可知A项正确;由第二段第一句可知B项错;根据短文第二自然段可知,智慧城市是用网络改进城市规划,节约金钱与资源,使生活更方便等等,所以C项错;由短文内容可知,2009年,美国的迪比克成为第一个智慧城市,所以D项错。故选A。
22.
D 点拨:
词义猜测题。A.
useful有用的;B.
normal正常的;C.
suitable适合的;D.
easy容易的。故选D。
23.
C 点拨:
细节理解题。根据第三自然段可知,智能水表可以探测水的浪费与泄漏,故可以节约水。因此选C。
24.
B 点拨:
理解判断题。A.
business商业,文章提到有关超市购物;B.
health
care卫生保健,文章未提到;C.
traffic
controlling交通控制,最后一段提到;D.
public
transportation公共交通,最后一段提到。故选B。
25.
B 点拨:主旨大意题。由文中提及的“城市智能化能让人们的生活更方便、省钱、节能”可推知,短文的主题思想应该是智能城市能让未来的生活更美好、更智能。故选B。
四、26.It's
a
documentary.
27.
Wei
Tie.
28.
Because
all
the
Chinese
try
to
achieve
Chinese
dream.
29.
Hong
Kong?Zhuhai?Macao
Bridge.
30.
Yes.
五、31.That's
because 32.because
of
fear 33.spare
time
34.
almost
doubled 35.full?time
education
六、范文:
Great
changes
have
taken
place①
in
our
school
during
these
20
years.
Our
school
was
built
in
1995.In
the
beginning,
there
were②
only
two
teachers
and
over
30
students.
All
the
students
had
classes
in
two
houses.
But
now
over
200
teachers
are
working
in
our
school.
There
are②
more
than①
2,
000
students
in
40
classes.
Now
our
school
has
a
teaching
building,
an
office
building
and
an
art
building.
Our
school
is
famous
for①
PE
and
art.
I
think
it's
lucky
for
us
to
study②
in
such
a
good
school.
点评:本文用“三步法”说明了学校的过去与现在。第一步:引出比较对象(第1句);第二步:在细节上进行比较,具体介绍学校过去和现在的变化(第2~8句);第三步:总结全文(最后1句)。
添彩点:①文中take
place,
more
than,
be
famous
for等短语的运用恰到好处。②文中there
be句型和it's
+adj.+
for
sb.to
do
sth.句型的运用提升了文章的档次,值得学习。