必修 5 Units 4-5 Inversion and Ellipsis同步练习
全部倒装、表语提前及as让步状语从句倒装同步练习
(答题时间:20分钟)
一、单项选择
1. At the foot of the mountain ________.
A. a village lie B. lies a village C. does a village lie D. lying a village
2. In the dark forests ________, some large enough to hold several English towns.
A. stand many lakes B. lie many lakes
C. many lakes lie D. many lakes stand
3. The child tiptoed(翘起脚尖走) quietly to the bird.___into the forest when he was about to catch it.
A. Flew it away B. Away flew it
C. Away it flew D. Flew away it
4. We have been on duty for four hours and ________.
A. now comes your turn B. now does your turn come
C. now your turn comes D. comes now your turn
5. Between the two mounts ________ and they decide to build a ropeway(索道).
A. lies a very deep valley B. does a very deep valley lie
C. a very deep valley lies D. a very deep valley lays
6. Everyone has arrived at eight and ________.
A. then does the meeting begin
B. then begins the meeting
C. begins the meeting then
D. does the meeting begin then
7. Up into the sky ________, and a terrible genie appeared.
A. flew the light blue smoke B. the light blue smoke flew
C. did the light blue smoke fly D. was light blue smoke flying
8. ________shortly after it stopped raining.
A. There appeared a colorful rainbow in the sky
B. In the sky did a colorful rainbow appear
C. There a colorful rainbow appeared in the sky
D. There in the sky a colorful rainbow appeared
9. ________, she may not catch up with her sister Lisa.
A. Hard though she works B. Hard although she works
C. Hard works she D. Hard even if she works
10. He is strict in everything and strict with everyone. ________.
A. My father is always such
B. My father is always so a strict man
C. Such is my father
D. So a strict man is my father
二、阅读理解
The past ages of man have all been carefully labeled by anthropologists. Descriptions like ‘Palaeolithic Man’, ‘Neolithic Man’, etc., neatly sum up whole periods. When the time comes for anthropologists to turn their attention to the twentieth century, they will surely choose the label ‘Legless Man’. Histories of the time will go something like this: ‘in the twentieth century, people forgot how to use their legs. Men and women moved about in cars, buses and trains from a very early age. There were lifts and escalators in all large buildings to prevent people from walking. This situation was forced upon earth dwellers of that time because of miles each day. But the surprising thing is that they didn’t use their legs even when they went on holiday. They built cable railways, ski-lifts and roads to the top of every huge mountain. All the beauty spots on earth were marred by the presence of large car parks. ’
The future history books might also record that we were deprived of the use of our eyes. In our hurry to get from one place to another, we failed to see anything on the way. Air travel gives you a bird’s-eye view of the world – or even less if the wing of the aircraft happens to get in your way. When you travel by car or train a blurred image of the countryside constantly smears the windows. Car drivers, in particular, are forever obsessed with the urge to go on and on: they never want to stop. Is it the lure of the great motorways, or what? And as for sea travel, it hardly deserves mention. It is perfectly summed up in the words of the old song: ‘I joined the navy to see the world, and what did I see? I saw the sea.’ The typical twentieth-century traveler is the man who always says ‘I’ve been there. ’ You mention the remotest, most evocative place-names in the world like El Dorado, Kabul, Irkutsk and someone is bound to say ‘I’ve been there’ – meaning, ‘I drove through it at 100 miles an hour on the way to somewhere else. ’
When you travel at high speeds, the present means nothing: you live mainly in the future because you spend most of your time looking forward to arriving at some other place. But actual arrival, when it is achieved, is meaningless. You want to move on again. By traveling like this, you suspend all experience; the present ceases to be a reality: you might just as well be dead. The traveler on foot, on the other hand, lives constantly in the present. For him traveling and arriving are one and the same thing: he arrives somewhere with every step he makes. He experiences the present moment with his eyes, his ears and the whole of his body. At the end of his journey he feels a delicious physical weariness. He knows that sound. Satisfying sleep will be his: the just reward of all true travellers.
1. Anthropologists label nowaday’s men ‘Legless’ because__________.
A. people forget how to use his legs
B. people prefer cars, buses and trains
C. lifts and escalators prevent people from walking
D. there are a lot of transportation devices
2. Travelling at high speed means__________.
A. people’s focus on the future
B. a pleasure
C. satisfying drivers’ great thrill
D. a necessity of life
3. Why does the author say ‘we are deprived of the use of our eyes’?
A. People won’t use their eyes.
B. In traveling at high speed, eyes become useless.
C. People can’t see anything on his way of travel.
D. People want to sleep during travelling.
4. What is the purpose of the author in writing this passage?
A. Legs become weaker.
B. Modern means of transportation make the world a small place.
C. There is no need to use eyes.
D. The best way to travel is on foot.
5. What does ‘a bird’s-eye view’ mean?
A. See view with bird’s eyes.
B. A bird looks at a beautiful view.
C. It is a general view from a high position looking down.
D. A scenic place.
全部倒装、表语提前及as让步状语从句倒装同步练习参考答案
一、
1. B 解析:全部倒装是只将句子中的谓语动词全部置于主语之前。此结构通常只用于一般现在时和一般过去时。常见的结构有:1)here, there, now, then, thus等副词置于句首, 谓语动词常用be, come, go, lie, run等表示来去或状态的动词;2)表示运动方向的副词或地点状语置于句首,谓语常用表示运动的动词。D选项似乎对,但是没有谓语(现在分词不能作谓语),故选B。
2. B 解析:这是一个倒装句,句子的主语是lakes。其语序是“介词短语 +谓语(表语)+主语(名词)”。lie位于;湖泊位于黑暗的森林中。
3. C 解析:这是一个倒装句,away放在句首,句子构成完全倒装结构。但是在主语是人称代词的时候,则主谓语不倒装,故而应当选择C。
4. A 解析:时间副词now/then置于句首,其谓语又是come,go,begin等,这时应该用全部倒装语序。
5. A 解析:本题考查完全倒装结构。本句中表示地点的介词短语放在句首,句子需要构成完全倒装结构,即将句子的谓语放在主语之前,故而选择答案A。
6. B 解析:时间副词now/then置于句首,其谓语又是come,go,begin等,这时应该用全部倒装语序。
7. A 解析:表示方向和方位的副词用在句首时,用全部倒装语序。
8. A 解析:there后面可以跟不及物动词appear/live/stand/lie等,说明某处出现/存在某现象或某事物,此时句子主语必须是名词。
9. A 解析:though引导让步状语从句时,有时把句子的表语或状语提到句首。
10. C 解析:当such作句子的表语,且位于句首代替上文情况时,句子通常用倒装语序。
二、
【解题导语】文章采用因果写作方法,写出了由于种种现代化交通设施,人们不需要用脚走路,甚至也不需要用眼看景,出门就坐汽车、公交车、地铁、飞机……,交通工具速度飞快,外边的景物难以看清,最终导致人们忘记用脚、用眼,成为“无脚之人”,一切都经历不到。作者建议最佳的旅游方法是徒步――经历现实。
1. A 解析:人们忘了如何使用脚。答案在第一段:人类学家把以往年代的人们分别标上旧石器时代、新石器时代人,等标签。干脆利落地总结了一个时期。当他们转向20世纪,他们肯定会标上“无脚的人”。因为在20世纪,人们忘了如何用脚走路。男人女人外出就乘坐小汽车、公共汽车、火车。大楼里有电梯、自动扶梯,不需要人们走路。即使度假期间,他们也不用脚。它们建有缆车道、滑雪索道和道路直通山顶。所有的风景旅游区都有大型的汽车停车场。B. 人们喜欢汽车、公交车、火车等。C. 电梯、自动扶梯制止人们走路。D. 有许多交通运输工具。
2. A 解析:人们的注意力在未来。见最后一段第一句话:当你高速旅行,现在等于零,你的主要生活在未来,因为你大部分时间盯在前面到达的某个地方。真到了,又没有意义了,你还要再向前进。B. 是一种欢乐。C. 满足司机强烈的渴望。第二段中提及司机醉心于开车、不停车但不是快速前进着眼于未来。D. 生活的需要。这一条在第一段中提及这种情况是因为他们那种异常的生活方法强加给时代的居民。这是指不用脚走路,而用一切代步器――交通运输工具,不是开快车。
3. C 解析:人们在旅行途中什么都见不到。答案在第二段,由一地转向另一地,路上你什么都没有见到。乘飞机你只能俯视世界,乘火车、汽车,只见外面的朦胧景象掠过窗子。海上旅游,只见到海。“我到过那里”这句话的含义就是“我在以一小时一百英里去某某地方时经过那里”。正因为如此,作者指出将来的历史书上会记录下:我们被剥夺了眼睛的应用。
A. 人们不愿用眼睛。B. 在高速旅行中,眼睛没有用了。D. 在旅行中,人们想睡觉。
4. D 解析:旅行的最佳方式是走路。文章第一段、第二段分别讲述了旅行可不用脚、不用眼等情况。第三段,在讲述了人们只知向前,一切经历都停滞,现实不再是现实,还不如死的好。而用脚走路的旅行者总是生活在现实,对他来说旅行和到达是一回事,他一步一步走到某地,他用眼睛、耳朵,以至整个身体去体验现在时刻、旅行终点,他感到全身舒坦愉悦的疲劳,美美享受满足的酣睡;一切真正旅行者的真实报偿。这一段就是作者写文章的目的――走路是旅行的最佳方式。
A. 脚变得软弱无力。 B. 现代交通工具把世界变小。C. 没有必要用眼睛。
5. C 解析:从高处向下看的景致:俯视。A. 用鸟的眼睛看景点。 B. 鸟在看美景。 D. 风景点。
部分倒装用法详解同步练习
(答题时间:20分钟)
一、单项选择
1. Only when I left my parents for Italy _______________how much I loved them.
A. I realized B. I had realized C. had I realized D. did I realize
2. Not until the motorbike looked almost new repairing and cleaning it.
A. he stopped B. did he stop C. stopped he D. he did stop
3. -How was the televised debate last night?
-Super! Rarely ______ so much media attention.
A. a debate attracted B. did a debate attract
C. a debate did attract D. attracted a debate
4. I have been living in the United States for twenty years, but seldom _____ so lonely as now.
A. have I felt B. I had felt C. I have felt D. Had I felt
5. -My room gets very cold at night.
-_________.
A. So is mine B. So mine is C. So does mine D. So mine does
6. Little __________ that we were watching his every move, so he seemed to be going his own way in this business.
A. he realized B. be didn’t realize
C. didn’t he realize D. did he realize
7. that Marie was able to set up new branches elsewhere.
A. So successful her business was B. So successful was her business
C. So her business was successful D. So was her successful business
8. —Did Linda see the traffic accident?
—No, no sooner ______ than it happened.
A. had she gone B. she had gone C. has she gone D. she has gone
9. I’ve tried very hard to improve my English. But by no means _____with my progress.
A. the teacher is not satisfied B. is the teacher not satisfied
C. the teacher is satisfied D. is the teacher satisfied
二、完形填空
The other day I was talking to a stranger on the bus; he told me that he had a good 1 in Chicago and he wondered if, by any chance, I 2 to know him. For a moment, I thought he might be 3 , but I could tell from the expression on his face that he was not. He was 4 . I felt like saying that it was ridiculous to 5 that out of all the millions of people in Chicago I could possibly have ever bumped(碰到) into his friend. But, 6 , I just smiled and reminded him that Chicago was a very 7 city. He nodded, and I thought he was going to be content to drop the subject and talk about something else. But I was wrong. He was silent for a few minutes, and then he 8 to tell me all about his friend.
His friend’s main 9 in life seemed to be tennis. He was an excellent tennis player, and he 10 had his own tennis court(网球场). There were a lot of people with swimming 11 , but there were only two people with private tennis court; his friend in Chicago was one of them. I told him that I knew several 12 like that, including my brother, who was a doctor in California. He 13 that maybe there were more private courts in the country, than he 14 but he did not know of any others. Then he asked me 15 my brother lived in California. When I said Sacramento, he said that was a coincidence (巧合) 16 his Chicago friend spent the summer in Sacramento last year and he lived next door to a 17 who had a tennis court in his backyard. I said I felt that really was a coincidence because my next-door neighbor had gone to Sacramento last summer and had 18 the house next to my brother’s house. For a moment, we stared at each other, but we did not say anything.
“Would your friend’s name happen to be Roland Kirkwood?” I asked finally. He 19 and said, “Yes. Would your brother’s name happen to be Dr Rey Hunter?” It was my 20 to laugh. “Yes.” I replied.
1. A. brother?? B. teacher??? C. friend????????? D. neighbour
2. A. happened B. managed??? C. tried????? D. wanted
3. A. expecting?? B. lying? C. talking???? D. joking
4. A. funny??? B. serious??? ? C. careful?????? D. disappointed
5. A. find??? B. think???? C. realize??? D. see
6. A. indeed??? B. actually? ? C. exactly?? D. instead
7. A. famous?? ? B. interesting??? C. big????? D. noisy
8. A. began???? B. stopped? C. refused?????? D. failed
9. A. problem? B. choice?? C. interest?? D. work
10. A. just??? B. ever? C. even???? D. surely
11. A. suit????? B. habit???? C. river?? D. pools
12. A. people? B. players?? C strangers???? D. friends
13. A. advised??? ? B. admitted?? C. argued? D. announced
14. A. recognized?? B. realized???? ? C. visited??? D. found
15. A. how??? B. whether C. where D. when
16. A. if????? B. because? C. then???? D. though
17. A. doctor?? B. friend? C. neighbour??? D. player
18. A. visited? B. hired??? C. designed D. sold
19. A. smiled???? B. laughed???? ? C. cried?? D. nodded
20. A. chance?? B. pleasure? C.??turn D. time
三、语法填空
During the Spring and Autumn Period, the State of Wu launched an attack against the State of Yue. The king of Wu was seriously wounded and soon died. 1 son Fu Chai became the new king. Fu was determined to revenge(复仇). He drilled his army strictly 2 it was a perfect fighting force. Three years later, he led his army 3 the State of Yue and caught its king Gou Jian.
In order to avenge(复仇) his father’s 4 (die), Fu let him live in a shabby stone house by his father’s tomb and ordered him to raise horses for him. Gou pretended to be loyal to Fu 5 he never forgot his humiliation (羞辱). Many years later, he 6 (set) free. Gou secretly accumulated a military force after he went back to his own state. In order to make himself tougher he slept on firewood and ate a gall-bladder(苦胆) 7 having dinner and going to bed every night. At the same time he administered his state carefully, 8 (develop) agriculture and educating the people. After a few years, his country became strong. Then Gou seized a favorable opportunity to wipe off the State of Wu.
Later, people use it to describe one 9 endures(忍受) self-imposed(自愿接受的) hardships to 10 (strong) one’s resolve(决心) to realize one’s ambition.
部分倒装用法详解同步练习参考答案
一、用所给动词的正确形式填空
1. D 解析:only位于句首修饰状语时,句子用倒装结构,即助动词提到主语前面。句意为“直到我离开父母的时候,才意识到我多么爱他们”。根据状语从句中谓语动词的时态可知用一般过去时。
2. B 解析:表示否定意义的副词放在句首时,主句需要部分倒装,故选B项。
3. B 解析:“neither+倒装句”意为“……也不”。根据所提供的情景“If Joe’s wife won’t go to the party”可判断出“如果Joe的妻子不愿意去参加聚会,他也不愿意去”。will用于条件状语从句时,是情态动词,意为“愿意”。either用于否定句,正确的形式是:he won’t either。
4. B 解析:rarely意为“极少有地”,是否定词。以否定词开头的句子要进行倒装,即把助动词放在主语前。
5. A 解析:seldom是否定词,意为“很少”。以否定词开头的句子要进行倒装,即把助动词移至主语前。根据时间状语now可确定用现在完成时,表示从过去的某时开始一直延续到现在的情况,表示从过去到现在很少像现在那么孤独。过去完成时表示一个动作或状态在过去某一时间或动作之前已经完成或结束,即“过去的过去”。所以选项D是错误的。选项B和C不是倒装语序,应排除。
6. C 解析:以so开头的句子要进行倒装,表示“……也是如此”。根据上文中的“My room gets very cold at night.”中的动词gets可确定要用“So does mine.”表示“我的房间夜里也很冷”。
7. D 解析:little是否定词,以否定词开头的句子要进行倒装,即把助动词移至主语前。又因为little是否定词,所以不能与否定句连用。所以选项C是错误的。
8. B 解析:“so+形容词”开头的句子要进行倒装。所以选项B是正确的形式,表示“她的生意那么成功,以至于Marie能够在其他地方开办新的分公司”。
9. A 解析:no sooner … than …意为“一……就……”,no sooner从句中的谓语要用过去完成时,than从句中的谓语要用一般过去时。以no sooner开头的句子要倒装。
10. D 解析:by no means意为“决不,并没有”,以by no means开头的句子要进行倒装,即把助动词放在主语之前。
二、
【文章综述】作者在公共汽车上碰到了一位善谈的陌生人,陌生人提到自己的朋友,想知道作者是否碰巧认识,本来作者对此感到可笑,但是真的很巧,作者竟然认识这位陌生人的朋友。
1. C 解析:考查名词:A. brother兄弟;B. teacher 老师;C. friend朋友;D. neighbour邻居。从下文的Chicago I could possibly have ever bumped into his friend.可知陌生人向作者谈起他的好朋友,想知道作者是不是碰巧认识他的好朋友。
2. A 解析:考查动词:A. happened发生,碰巧;B. managed设法;C. tried尝试;D. wanted想要。陌生人向作者谈起他的好朋友,想知道作者是不是碰巧认识他的好朋友。Happen to do sth.,碰巧做某事。
3. D 解析:考查动词:A. expecting期待;B. lying躺;C. talking谈论;D. joking开玩笑。从后面的句子:...but I could tell from the expression on his face that he was not.可知作者开始觉得他这样说可能是在开玩笑。
4. B 解析:考查形容词:A. funny好笑的;B. serious 严肃的;C. careful仔细的;D. disappointed失望的。从前面的句子:...but I could tell from the expression on his face that he was not.可知作者从陌生人脸上的表情看出他不是在开玩笑,他是认真的。
5. B 解析:考查动词:A. find发现;B. think思考;C. realize意识到;D. see看见。作者认为想在成百万的芝加哥人中碰见过他的朋友是可笑的。
6. D 解析:考查副词:A. indeed确实;B. actually实际上;C. exactly确切地;D. instead相反的。由前句可知作者想说陌生人可笑,but表转折,且由空后的“I just smiled and reminded him...”推断,作者并没有说出自己的想法,相反,作者微笑着提醒陌生人芝加哥是个很大的城市。
7. C 解析:考查形容词:A. famous著名的;B. interesting有趣的;C. big大的;D. noisy嘈杂的。芝加哥是个很大的城市。
8. A 解析:考查动词:A. began开始;B. stopped停止;C. refused拒绝;D. failed失败。从前面的句子:He was silent for a few minutes,可知他开始谈论他的朋友。
9. C 解析:考查名词:A. problem问题;B. choice选择;C. interest兴趣;D. work工作。由下文“He was an excellent tennis player , and he 10 had his own tennis court.”可知,陌生人的朋友是个网球手,甚至有自己的网球场,所以说他朋友的主要兴趣在网球。
10. C 解析:考查副词:A. just仅仅;B. ever曾经;C. even甚至;D. surely确定。从后面的句子:...bet there were only two people with private tennis court;可知拥有网球场的人并不多,所以是甚至有网球场。
11. D 解析:考查名词:A. suit套装;B. habit习惯;C. river河流;D. pools水池。有很多人拥有游泳池,但是只有两个人拥有网球场。
12. A 解析:考查名词:A. people人们;B. players球员;C strangers陌生人;D. friends朋友。从后面的句子:including my brother, who was a doctor in California.可知作者认识这样的人。
13. B 解析:考查动词:A. advised建议;B. admitted承认;C. argued争论;D. announced宣布。陌生人承认在这个国家可能有更多的私人网球场。admit“承认”。
14. B 解析:考查动词:A. recognized认出;B. realized意识到,知道;C. visited参观;D. found发现。有比他知道的更多的私人网球场。realize“知道,了解”。
15. C 解析:考查疑问词:A. how怎样;B. whether 是否;C. where哪里;D. when什么时候。从后面的句子:When I said Sacramento,可知陌生人是问他哥哥住在什么地方。
16. B 解析:考查连词:A. if是否;B. because因为;C. then那么;D. though虽然。前面说这是巧合,因为陌生人的朋友也住在Sacramento。
17. A 解析:考查名词:A. doctor医生;B. friend 朋友;C. neighbour邻居;D. player队友。从前面的句子:including my brother, who was a doctor in California. 可知作者的哥哥是医生。
18. B 解析:考查动词:A. visited参观;B. hired雇佣,租用;C. designed设计;D. sold卖。由空前后信息可知,作者的邻居去年夏天去了Sacramento并且租用了作者哥哥隔壁的房子。hire“租用”。
19. B 解析:考查动词:A. smiled 微笑;B. laughed大笑;C. cried哭;D. nodded点头。从后面的句子:It was my_20__ to laugh.可知听到作者的问话,陌生人大笑起来。
20. C 解析:考查名词:A. chance机会;B. pleasure愉快;C. turn次序;D. time时间。这次轮到作者大笑。It’s one’s turn to do sth.“轮到某人做某事。”
三、
【文章综述】
本文讲述越王勾践卧薪尝胆,最终三千越甲吞吴的故事。
1. His 解析:填his,指代the king of Wu’s。
2. until 解析:表示“直到”,用连词until。句意是:夫差严格训练军队,直到使之成为一支很好的善战军队。
3. against 解析:表示“反对”,用介词against。句意是:三年后,夫差带领军队攻打越国。
4. death 解析:由his father’s可知,填die的名词形式death。
5. but 解析:句意是勾践假装忠心于夫差,但他从未忘记自己所遭受的侮辱。填but。
6. was set 解析:因he与set 是被动关系,用被动语态,故填was set。
7. before 解析:指勾践在每天吃饭或睡觉之前都卧薪尝胆,故填介词before。
8. developing 解析:因he与develop是主语关系,用现在分词作伴随状语。另外,由and educating亦可知,该空应填developing。
9. who 解析:引导定语从句并在从句中作主语,先行词是代词one。
10. strengthen 解析:由不定式符号to 及宾语one’s resolve可知,空白处应填strong的动词形式strengthen。
省略大集合同步练习
(答题时间:30分钟)
一、单项选择
1. —Have you got any particular plans for the coming holiday?
—Yes.________,I’m going to visit some homes for the old in the city.
A. If ever B. If busy
C. If anything D. If possible
2. I won’t go and attend his wedding party ______,for his deeds have terribly hurt my feelings.
A. if invited B. even if invited
C. until invited D. if not invited
3. ________with the size of the whole earth,the highest mountain does not seem high at all.
A. When compared B. While comparing
C. Compare D. Comparing
4. Endeavour is a good,strong ship,though________.
A. being not very fast B. to be not very fast
C. not very fast D. is not very fast
5. The boy always comes to school late although his teacher tells him again and again________.
A. not to B. not to be C. not to do D. don’t be
二、阅读理解
A
My mother is the only living person who has never communicated via email or text. She has never turned on a computer, registered an email account, used data storage media or searched the Internet. Since 1955, she has settled in Silicon Valley, married to an extremely technical specialist in applied physics and engineering, designing photometric systems for NASA. Only when Dad suffered from cancer could we convince her she needed a cell phone. Mom’s being separated from the information age is voluntary and deliberate.
Mom is still that farm girl, and she takes the most pride in it. She sees her neighbor and her community “real”. She shows no interest in the digital and virtual life. My mother saw Depression, World War II and the beginning of the Cold War before reaching voting age. She enjoyed country music on “The Sons of the Pioneers”, a Canadian broadcast. The battery was so precious a resource that radio was limited to the barn because Grandma thought it helped cows produce milk. In the age when Churchill moved millions for the first time with radio broadcasts, she only experienced live media monthly, if at all.
In her early twenties, Mom completed nurses’ training and worked in that field before marriage, family and church became her life’s concerns. She never really warmed up to television, though I think she appreciated a few of the series we watched, comedies like All in the Family. Computers, the Internet and mobile apps are simply not part of her experience.
Mom disagrees with the opinion that technology simplifies life. In her life, she sees online records, email and paperless systems as mysteries in which no written reference can assist her.
However, I can partly understand: I like such kind of experience and relationship one has with physical books. I am a child of television who only recently switched to online viewing. I’ve written down my awkward, love-hate relationship with my devices. Mom’s technophobia surely played a role here, but it works for her. She’s happiest as she is.
1. The author’s mother began to use mobile phone when .
A. she found it hard to contact with her husband
B. she settled in Silicon Valley for fifty years
C. she got married to a technical specialist
D. her husband suffered from cancer
2. What is the author’s mother most proud of according to the passage?
A. Having so many close neighbors. B. Experiencing too much all her life.
C. Living simply and in her own style. D. Being involved in modern technology.
3. What is the author’s attitude towards his mother’s such kind of experience?
A. Critical. B. Positive. C. Neutral. D. Negative.
4. It is implied in the underlined sentence that .
A. the author should make efforts to learn from his mother
B. the author prefers watching movies online to watching TV
C. Mom’s attitude towards technology has an effect on the author
D. Mom should also set down the relationship with physical books
B
Since I started working part-time at a grocery store, I have learned that a customer is more than someone who buys things. To me, a customer is a person whose memory fails entirely once he or she starts to push a shopping cart. One of the first things customers forget is how to count. There is no other way to explain how so many people get in their express line, which is clearly marked 15 items(件) or less, with 20, 25 or even a cart load of items.
Customers also forget why they came to the store in the first place. Just as I finish ringing up an order, a customer will say, “Oops, I forgot to pick up a fresh loaf of bread. I hope you don’t mind waiting, while I go to get it.” Five minutes later, he’s back with the bread, a bottle of milk, and three rolls of paper towels. What is strange is that customers also seem to forget that they have to pay for their groceries. Instead of writing a check or looking for a credit card while I am ringing up the groceries, a customer will wait until I announce the total. Then, in surprise, she says, “ Oh no, what did I do with my check book?” After 5 minutes of digging through her purse, she borrows my pen because she has forgotten hers. But I have to tolerate customers because they pay my salary, and that’s something I can’t afford to forget.
5. What does the author say about his customers?
A .They cannot count numbers.
B. They sometimes jump the queue.
C. They don’t know how to express themselves.
D. They behave as if their memories had totally failed.
6. According to the text, who are supposed to be in the express line?
A. Customers with nothing purchased.
B. Customers with not more than 15 items.
C. Customers with items between 16 and 25.
D. customers with 25 or even a cart load of items.
7. When customers arrive at the check-out counter, they_______.
A. find their pens lost
B. go back and get more items
C. cannot wait to pay for their groceries
D. prefer paying by check to paying with a credit card
8. We can infer from the text that ________.
A. business in the grocery store runs well
B. the author finds his present job full of fun
C. the author’s part-time job calls for patience
D. customers go to grocery stores without planning
三、书面表达
假设你是高三学生李华,你的美国笔友Sam来信询问你目前如何进行高效复习的。请根据以下要点,结合自身实际写封回信。
1. 学习方面:科学规划,提高效率;
2. 生活方面:加强锻炼,健康饮食;
3. 其他……
注意:
1. 词数120~150左右;
2. 开头语和结尾语已为你写好,不计入总词数;
3. 适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Sam,
Thank you for your concern. _________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Yours
Li Hua
省略大集合同步练习参考答案
一、
1. D 解析:句意为:——对于即将到来的假期你有什么特别的计划吗?——有。如果可能的话,我打算拜访一下城市里的一些敬老院。A项意为“如果曾经有的话”;B项意为“如果忙的话”;C项不是固定结构;D项意为“如果可能的话”。
2. B 解析:本题考查状语从句的省略问题。句意为:即使被邀请我也不会去参加他的婚礼,因为他的行为已经严重伤害到了我的感情。
3. A 解析:compare与the highest mountain存在着动宾关系,故选A项。
4. C 解析:句意为:奋进号是一艘好的,结实的船,虽然不是很快。though not very fast是though it is not very fast的省略,故选C项。
5. A 解析:在不定式的省略中,往往省略to,如果to后面有be或have,必须保留be或have,故选A项。
二、
A
【文章综述】本文主要是作者讲述了自己母亲的生活方式。
1. B 解析:细节题,根据第一段倒数第二句话:Only when Dad suffered from cancer could we convince her she needed a cell phone. 可知选B。
2. C 解析:细节题,根据第二段第一、二句话:Mom is still that farm girl, and she takes the most pride in it. She sees her neighbor and her community“real”. She shows no interest in the digital and virtual life. 可知选C。
3. B 解析:态度推断题,根据最后一段第一句话:However, I can partly understand: I like such kind of experience and relationship one has with physical books. 可知选B。
4. C 解析:推断题,本句是对上句的承接,I’ve written down my awkward, love-hate relationship with my devices.通过my awkward, love-hate relationship with my devices.可知选C。
B
【文章综述】本篇短文主要讲述了作者在一家杂货店兼职工作的经历和感受,并深刻地体会到顾客不仅仅是来商店买东西的人……。
5. D 解析:细节题,根据第一段第二行:To me, a customer is a person whose memory fails entirely once he or she starts to push a shopping cart. 可知答案。
6. B 解析:细节题,根据第一段最后一句话:There is no other way to explain how so many people get in their express line, which is clearly marked 15 items(件) or less, with 20, 25 or even a cart load of items. 可知答案。
7. B 解析:细节题,根据第二段可知答案。
8. C 解析:推断题,根据文章内容,可知顾客经常出现这样那样的问题,所以可知作者的兼职工作非常需要耐心。
三、参考范文
Dear Sam,
Thank you for your concern. In your letter, you asked me how to revise efficiently. As a student, it’s important for us to revise efficiently, which has a great influence on our achievements. As far as I am concerned, the following are all that I do in my study life.
To start with, you should have a revising plan, in which there must be the following aspects, what、when and how to revise. Next, you ought to keep in a good mood. Only when you feel happy can you learn efficiently and delightedly. Provided that you are upset now, do you want to study? Thirdly, healthy body is a must. There is no doubt that illnesses have a bad effect on our study. As a consequence , you’d better exercise regularly everyday so as to keep healthy. Last but not least, you must be strong-minded, since you you’ll find some questions difficult to deal with.
I’m more than glad to help you. And I hope these suggestions can give you some help.
Yours
Li Hua
解析:
1. 主意审题,审清内容、时态、确定主题;
2. 一定要使用亮点句型、重要语法现象,如:非谓语动词、从句、倒装句等;
3. 恰当使用连接词,让上下文更加连贯;
4. 注意卷面整洁,书写标准。