必修一 Unit 2 Growing pains (1)同步练习
重点单词(必修一 Unit 2 Growing pains (1))同步练习
(答题时间:15分钟)
一、单词拼写
1. “I can’t _______(容忍) your bad manners any longer,” said the man angrily.
2. I can’t afford a lawyer so I shall ______ (辩解) myself in court.
3. The German team ______ (应得) to win the championship because they played much better than any of the other teams.
4. The show was so boring that I could hardly sit through the first _____ (一幕).
5. There is a heartbreaking news report about ______ (挨饿) children.
6. Never in his life had he seen such splendid ______ (景色).
7. I have no _______(解释) for what happened.
8. Please pay attention to your _______(行为)when you are talking to your teacher.
二、阅读理解
You may think that sailing is a difficult sport, but it is really not hard to learn it. You do not need to be strong. But you need to be quick. And you need to understand a few basic rules about the wind.
First, you must ask yourself, “Where is the wind coming from? Is it coming from ahead or behind or from the side?” You must think about this all the time on the boat. The wind direction tells you what to do with the sail.
Let’s start with the wind blowing from the behind. This means the wind and the boat are going in the same direction. Then you must always keep the sail outside the boat. It should be at a 90° angle (角度) to the boat. Then it will catch the wind best.
If the wind is blowing from the side, it is blowing across the boat. In this case, you must keep the sail half way outside the boat. It should be at a 45° angle to the boat. It needs to be out far enough to catch the wind, but it shouldn’t flap (摆动). It shouldn’t look like on a flagpole. If it is flapping, it is probably out too far, and the boat will slow down.
Sailing into the wind is not possible. If you try, the sail will flap and the boat will stop. You may want to go in that direction. It is possible, but you can’t go in a straight line. You must go first in one direction and then in another. This is called tacking. When you are tacking, you must always keep the sail inside the boat.
1. What should you consider first while sailing?
A. Sailors’ strength. B. Wave levels.
C. Wind directions. D. Size of sails.
2. What does the word “It” underlined in Paragraph 4 refer to?
A. The boat. B. The wind. C. The sail. D. The angle.
3. What do you have to do when sailing against the wind?
A. Move in a straight line. B. Allow the sail to flap.
C. Lower the sail. D. Tack the boat.
4. Where can you probably find the text?
A. In a popular magazine. B. In a tourist guidebook.
C. In a physics textbook. D. In an official report.
三、语法填空
A man recognized as a genius in business circles was invited as an honour guest to a TV interview. Everybody was eager to hear a success story from him. He, 1.________, only said with a slight smile, “Wouldn’t it be better for me to ask you for 2.________ (advise) on a certain problem?”
Here is the problem he raised:
“People all rushed to the place 3.________ a gold mine had recently been discovered but they were blocked by a river 4.________(flow) across the only way to it. What would you do if you 5.________ (be ) among them?”
“Make a roundabout (绕行的) way,” someone suggested.
“Swim across,” said another.
The genius smiled 6.________ a word. Then he gave his view. “Why not do 7.________ else instead of rushing to the mine? How about buying a boat to do some ferrying (摆渡)?”
The audience were shocked. He explained calmly, “The man could make 8.________ great amount of money from the passengers. They were willing to pay for the ferry 9.________ there was gold on the other bank.”
Do what others have not thought to do or something never attempted before—that is the key 10.________ success. A difficult circumstance, in the eyes of a wise man, often means a potential chance for success.
重点单词(必修一 Unit 2 Growing pains (1))同步练习参考答案
一、单词拼写
1. tolerate; 2. defend; 3. deserved; 4. act; 5. starving; 6. scene; 7. explanation;
8. behavior
二、阅读理解
【语篇解读】
本文是一篇说明文。文章介绍了帆船运动的一些常识,进行帆船运动必须掌握风向,风向决定着帆船的运动速度。后文分别就顺风行驶、侧风行驶和逆风行驶进行了阐述。
1. C 解析:细节理解题。根据第二段中的“First, you must ask yourself, ‘Where is the wind coming from? Is it coming from ahead or behind or from the side?’ 可知风向是决定帆船运动最重要因素。
2. C 解析:猜测词义题。根据文章第四段中的“you must keep the sail half way outside the boat. It should be at a 45° angle to the boat. It needs to be out far enough to catch the wind, but it shouldn’t flap (摆动).”可知it指代the sail。
3. D 解析:推理判断题。根据文章最后一段中的“It is possible, but you can’t go in a straight line. You must go first in one direction and then in another. This is called tacking.” 所以选D。tack the boat意为“改变船的航向”。
4. A 解析:推理判断题。帆船运动是一种普通的体育运动,因此,本文很可能从流行杂志中节选。
三、语法填空
【语篇解读】 本文是一篇启迪故事,介绍了一位商业天才告诉人们要做别人想不到的或以前没有尝试过的事情来取得成功。
1. however 解析:考查副词表转折的用法。根据语境应填一个表示转折的副词。
2. advice 解析:考查构词法。介词后面用名词,注意不能用复数形式。
3. where 解析:考查关系副词引导定语从句的用法。先行词是地点名词,且从句结构完整,应该用关系副词where引导。
4. flowing 考查非谓语动词的用法。根据结构应填v.-ing形式作定语修饰a river, 表示主动,相当于一个定语从句which flows。
5. were 解析:考查虚拟语气的用法。表示与现在事实相反的假设,从句用所给动词的过去式。
6. without 解析:考查介词的用法。名词前面用介词,根据语境应填without,表示“这位商业天才没说一句话,只是笑了一笑。”
7. something 解析:考查不定代词的用法。表示建议、请求用代词something。
8. a 解析:考查冠词的固定搭配。“大量的”用a great amount of / a great deal of / a great number of 等表示。
9. because 解析:考查从属连词的用法。前后分句明显有因果关系,应填表示原因的从属连词,故填because。
10. to 解析:考查介词的固定搭配。表示“……的关键,……的答案”,用介词to。
重点短语(必修一 Unit 2 Growing pains (1))同步练习
(答题时间:20分钟)
一、根据汉语提示完成句子
1. 父亲爱他的儿子,但是也对他们很苛刻。
The father loves his sons, but___ also ______ _____ them.
2. 我迫不及待地想知道这次会议有什么结果。
I ___________ know the conclusion of the meeting.
3. 你应该努力赶上其他同学。
You__________ work hard to catch up with your classmates.
4. 你的书和杂志简直是乱七八糟,去把它们整理一下。
Your books and magazines are almost __________; go and put them in order.
5. 当读到一些重要的事情时,把它以问题的形式记下来。
When you read something important, write it down ____________ a question.
二、阅读理解
Moving to a new neighborhood, town, state, or even country can be a pretty scary experience. All you know is that things will be different and chances are you won’t know the kids at your new school.
The experiences that go with moving make many kids feel nervous and worried. This is perfectly normal but don’t let these emotions overrun your thoughts! You will soon get used to your surroundings and find new friends at your new school.
Leaving old friends and familiar places behind can be difficult. However, as you begin the moving process, keep in mind that saying goodbye to your old house, school, and friends does not mean that you have to forget them or that your farewell is permanent! If you’re moving to a new state or even a different country and won’t see your friends for a long time, don’t despair. Make sure to ask everyone for their address so you can write them letters. Also, thanks to the Internet, it is very easy to stay in touch through email or instant messaging technologies. With your parent’s permission, you can even create a blog or web page to chronicle all of your new experiences. Include your thoughts, tales of your new adventures, even pictures of new friends, your new house, and new town. Your old friends will love seeing what you are busy with.
Many schools have an orientation program where a student already established at the school shows a new student around for their first week. This can help you to find your way around the school and to make new friends faster.
While moving is tough on kids of any age, high school counselor Karen Turner says moves can be particularly difficult for teens. “I think moving during adolescents is an extremely stressful experience, especially if you are into your junior high or senior year. Students tend to have established a very strong peer network during that period in their lives. Often this has more influence on them even than their families in some cases, and when they are torn from that there’s often resentment (怨气).”However, Turner adds that while moving isn’t easy, there are things that your parents and the school can do to help you cope with the change.
1. Who are the intended readers of the passage?
A. Education experts. B. School teachers.
C. Parents. D. Students.
2. Which of the following is mainly suggested in Paragraph 3?
A. Staying in contact with old friends.
B. Expressing yourself when it is possible.
C. Forming good habits at school.
D. Keeping positive about your new school.
3. According to the passage, an orientation program ________.
A. helps local students in many ways
B. is organized by new students
C. offers help to new students
D. focuses on all the students at school
4. If this passage continues, what would the author further discuss?
A. What a new school is like.
B. Why parents move with their children.
C. How parents and the school can help the children.
D. How children can express their anxiety.
三、短文改错
When I talked to Frank, and I found that from childhood, he have developed the habit of carrying a little book into his pocket. He used to read whenever he was not doing something else. He found a book is especially useful during the periods of waiting: waiting meals, buses, doctors, haircuts, telephone calls and for something to happening. That was why he found fifteen minutes a day in reading. That was how he read his twenty books a year-one thousand book in a life time!
重点短语(必修一 Unit 2 Growing pains (1))同步练习参考答案
一、根据汉语提示完成句子
1. is;hard on 2. can’t wait to 3. are supposed to 4. in a mess 5. in the form of
二、阅读理解
【语篇解读】本文是一篇说明文。对青少年来说,搬家会令他们感到紧张和忧虑,因为这意味着要离开熟悉的环境,特别是熟悉的朋友们。对此,本文给出了一些建议来帮助青少年尽快适应新的环境。
1. D 解析:推理判断题。根据第二段最后一句“You will soon get used to your surroundings and find new friends at your new school.”可知,其中的“You”实际上指的就是学生,即本文的目标读者。故答案选D。
2. A 解析:细节理解题。根据第三段内容可知,该段主要是讲述如果你搬到一个新地方,很长时间看不到朋友,不要绝望,可以通过信件、网络等方式与老朋友保持联系。故答案选A。
3. C 解析:细节理解题。根据第四段最后一句“This can help you to find your way around the school and to make new friends faster.”可知,“导向计划”是给新学生提供帮助。故答案选C。
4. C 解析:推理判断题。根据文章最后一段最后一句提到“there are things that your parents and the school can do to help you cope with the change.”可推测出,如果文章继续写下去,作者讨论的应该是父母和学校怎样来帮助孩子们。故答案选C。
三、短文改错
【语篇解读】短文讲的是我的朋友弗兰克喜欢读书的故事。
1. and 去掉 解析:因为有时间状语从句的连词when, and是多余的。
2. have – had 解析:因为整篇文章是过去的时间,故不能用现在完成时态,应用过去完成时态。
3. into – in 解析:这里是表示静止的位置“在口袋里”。
4. something – anything 解析:anything 用于否定句中。
5. is – was 解析:通篇文章叙述的是过去事件。
6. meals前加for 解析:wait for是固定词组。
7. happening – happen 解析:此处应该用动词不定式作定语。
8. why – how 解析:这里表示方式而不是原因。
9. in-for 解析:每天找出15分钟的时间for(为了) reading。
10. book – books 解析:前面是one thousand, 当然用复数。
重点句型(必修一 Unit 2 Growing pains (1))同步练习
(答题时间:20分钟)
一、单项选择
1. English is a language shared by several diverse cultures, ________ uses it differently.
A. all of which B. each of which
C. all of them D. each of them
2. Last week, only two people came to look at the house, ________ wanted to buy it.
A. none of them B. both of them
C. none of whom D. neither of whom
3. In the office I never seem to have time until after 5:30 pm, ____ many people have gone home.
A. whose time B. that C. on which D. by which time
4. Wind power is an ancient source of energy ______ we may return in the near future.
A. on which B. by which C. to which D. from which
5. He was educated at a local grammar school, ______ he went on to Cambridge.
A. from which . after that C. after which D. from this
二、完形填空
The Price of a Dream
I grew up poor, living with my wonderful mother.?We had little money but plenty of love and attention.? I was 1 and energetic.?I understood that no matter how poor a person was, he could still 2 a dream.
My dream was to be a sportsman.? 3 I was sixteen, I had started playing baseball. I could throw a ninety-mile-per-hour fastball and hit anything that moved on the football field.? I was also 4 : My high-school coach was Ollie Jarvis, who not only believed in me, but also taught me 5 to believe in myself.? He 6 me the difference between having a dream and realizing the dream.?One particular 7 with Coach Jarvis changed my life forever.
It was the summer between my junior and senior years, and a friend recommended (推荐) me for a summer job.?This meant a chance for money in my pocket—money for a new bike and new clothes, and the 8 of savings for a house for my mother.?Then I realized I would have to 9 summer baseball to deal with the work schedule, and that meant I would have to tell Coach Jarvis I wouldn’t be playing.?
When I told Coach Jarvis, he was as 10 as I expected him to be.? “You have your whole life to work,” he said.? “Your playing days are limited.?You can’t 11 to waste them.” I stood before him with my head hanging, trying to think of the 12 that would explain 13 him why my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his 14 in me.
“How much are you going to make at this job, son?” he asked. “Three twenty-five an hour,” I replied.
“Well,” he asked, “is $3.25 an hour the 15 of a dream?”
That simple question made it 16 to me the difference between 17 something right now and following a dream.?I 18 myself to sports that summer, and within the year I was 19 by the Pittsburgh Pirates to play baseball, and was 20 a $20,000 contract.?In 2000, I bought my mother the house of my dream!
1. A. happy B. polite C. shy D. honest
2. A. lose B. have C. make D. need
3. A. By the time B. The time C. At one time D. At a time
4. A. right B. popular C. lucky D. confident
5 A. how B. why C. when D. whether
6. A. gave B. taught C. brought D. asked
7. A. accident B. matter C. problem D. experience
8. A. aim B. idea C. start D. purpose
9. A. keep up B. put up C. give up D. pick up
10. A. mad B. happy C. frightened D. shameful
11. A. adopt B. afford C. affect D. effect
12. A. answers B. excuses C. words D. ways
13. A. for B. to C. on D. in
14. A. sadness B. regret C. hopelessness D. disappointment
15. A. source B. prize C. price D. allowance
16. A. direct B. clear C. clean D. straight
17. A. wanting B. changing C. dreaming D. choosing
18. A. provided B. devoted C. headed D. imagined
19. A. worked B. mentioned C. fired D. hired
20. A. paid B. got C. offered D. signed
三、书面表达
通过在班级内进行调查,我们发现很多同学在生活和饮食方面都存在一些影响健康的习惯,请你根据下面提示以Form a Good Living Habit为题写一篇短文。
现象:一些同学不吃早饭,课间吃一些零食(snacks)充饥;不喜欢吃蔬菜而喜欢吃一些高热量的食物,平常也缺乏锻炼。
结果:有些同学体重开始增加,不时出现一些健康问题。
建议:要养成有规律的生活习惯,按时吃早饭,多吃些健康食品,并加强锻炼。
说明:1. 文章开头已给出,不计入总词数。2. 120词左右。
_______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
重点句型(必修一 Unit 2 Growing pains (1))同步练习参考答案
一、单项选择
1. B 解析:句意:英语是一种被好几种不同文化共同使用的语言,每一种文化使用它时都是不同的。首先A 项和C项中的all暗示空格后用use,故排除A、C;根据空格后的uses使用的是一般现在时,可知空格处需用单数名词或代词,可选B、D;再根据uses是谓语动词,可知空格处是主语,只有each of which能作主语,并构成了定语从句。
2. D 解析:句意:上周只有两个人来看房子,但是没有人想买。 根据句意和句型结构应该是定语从句,必须有连词,排除A和B,又因为前面提到的是两个人,故选择D。
3. D 解析:句意:在办公室里,我直到5点30后似乎才有时间,到那时许多人已经回家了。根据句意和从句中的现在完成时态可以知道这里填写by which time=by 5:30,故选择D。
4. C 解析:句意:风能是一个古老的能源来源,我们在不久的未来可能会回归到使用这种能源。根据句意以及固定搭配return…to, 故答案是C。
5. C 解析:句意:他在当地的文法学校接受教育,然后去了剑桥。根据句意可知是两个不同的动作be educated和went,went是后发生的动作,表示前面事情结束后,去剑桥上学,故选择C。
二、完形填空
【语篇解读】
任何人在成长过程中都有梦想,尽管“我”很贫穷,但是有个爱我的妈妈,有个懂我的教练,最终在妈妈和教练的关怀下,我成为一个体育人,实现了我的梦想。
1. A 解析:根据上文句意我们家很穷(I grew up poor)但是我们有爱(love)和关爱(attention),可以猜测我是幸福的(happy)。polite有礼貌的;shy害羞的;honest诚实的。
2. B 解析:have a dream是固定词组,意为“有梦想;做梦”,并且下文也使用的是have a dream: between having a dream and realizing the dream.
3. A 解析:根据句子结构: 3 I was sixteen, I had started playing baseball.可知该句是时间状语从句,此空需要用连词,而四个选项中只有A可作时间状语从句的连词。the time时光;at one time一度;at a time一次。
4. C 解析:根据下文句意“我”的教练不仅信任我而且还教导我相信自己,可推断“我”是幸运的(lucky)。
5. A 解析:下文提到教练教给我“拥有梦想和实现梦想的区别”可以推断教练教导我如何(how)相信自己。
6. B 解析:根据上文but also taught me 5 to believe in myself.可知是taught(教导)。
7. D 解析:句意:一个和教练有关特别的什么永远改变了“我”的生活;下文中提到“我”的朋友给“我”推荐了一份暑期工作,向教练说明情况,教练却狠狠地批评了“我”,所以这次经历(experience)改变了“我”。
8. C 解析:此空易选成A(目的;目标);暑期工作meant a chance for money, 而为母亲买房子存钱只是开始(start),所以C项更准确。
9. C 解析:暑期工作意味着放弃(give up)打球。keep up 保持,继续;put up建立,张贴;pick up捡起。
10. A 解析:根据后面他批评“我”可推断教练的情绪是疯狂的(mad)。happy高兴的;frightened害怕的;shameful可耻的。
11. B 解析:can’t afford to do something做某事负担不起。adopt采纳;affect影响;effect影响。
12. C 解析:“我”站在那里想该怎样向教练解释(words)。
13. B 解析:explain something to somebody向某人解释某事。
14. D 解析:上文中提到教练信任“我”,所以“我”不想训练而想为给母亲买房子挣钱的事情一定是令教练失望的,但“我”认为这是值得的。文中:my dream of buying my mom a house and having money in my pocket was worth facing his 14 in me. sadness悲伤;regret后悔;hopelessness绝望。
15. C 解析:文中:is $3.25 an hour the 15 of a dream?意为:难道一个梦想的价格(价值)就值一小时挣的3.25美元吗?可推断用price准确。source来源;prize奖品,奖赏;allowance补贴。
16. B 解析:根据教练所提的问题:is $3.25 an hour the 15 of a dream?让“我”的头脑清晰了。direct直接的;clean干净的;straight直接的。
17. A 解析:(wanting)想要眼前的利益还是继续梦想。changing改变;dreaming梦想;choosing选择。
18. B 解析:devoted oneself to… 致力于……;专注于……。provided提供;headed前进;imagined想象。
19. D 解析:hired雇佣;worked工作;mentioned提及;fired解雇。
20. C 解析:固定词组:sign a contract“签合同”。paid付款;got得到;offered提供。
三、书面表达
参考范文:
Form a Good Living Habit
Through the survey we find that many students have some bad habits in life and diet. For example, some students don’t eat breakfast. When they feel hungry, they eat some snacks between classes. And also some others don’t like to eat vegetables but enjoy eating the kind of food rich in calories. What’s worse they did not do enough exercise. As a result many of them begin to gain weight and often have some health problems.
In order to keep healthy, therefore, we should realize the importance of healthy diet and try to develop good living habits. It will benefit us to eat breakfast on time and have more healthy food. Besides, we should also take more exercise.
解析:本文是一篇议论文,文章时态为现在时。根据要求写出不吃早餐和不健康饮食的坏的影响。
本篇文章结构严谨,层次分明,要点全面。论述充分、有力。
高级词汇:survey; as a result; gain; diet; benefit
衔接词:what’s worse; besides; therefore
佳句欣赏:
1. In order to keep healthy, therefore, we should realize the importance of healthy diet and try to develop good living habits.
为了保持健康,我们应该意识到健康饮食的重要性,并且尽力养成良好的生活习惯。
2. It will benefit us to eat breakfast on time and have more healthy food.
按时吃早餐并且吃健康的食物会对我们有好处的。