2021年福建中考英语二轮专题复习十五 选择型阅读课件586张

文档属性

名称 2021年福建中考英语二轮专题复习十五 选择型阅读课件586张
格式 pptx
文件大小 5.9MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2020-10-13 22:13:28

图片预览

文档简介

中考英语
(福建专用)
专题十五 选择型阅读
A组 福建中考题组
Passage 1(2020福建,A)
?
1.What is the prize for 2nd place in Slogan Design Competition?
A.A certificate.  B.A novel.
C.A dictionary.  D.A movie ticket.
2.When is Thumbelina put on?
A.8:00 pm, Sept. 6.  B.7:30 pm, Oct. 2.
C.8:30 pm, Nov. 7.  D.11:00 am, Aug. 3.
3.How many advantages does the fitness class have?
A.Two.  B.Three.  C.Four.  D.Five.
4.What will the students probably do in Little Cook Training Program?
A.Enjoy The Red Shoes.
B.Increase daily physical activity.
C.Learn how to make Beijing duck.
D.Help the cooks wash dishes.
5.The organizer of the activities above is  ????.
A.the Student Center  B.Tom Weaver
C.Fitness Club  D.Adelina Santos
答案
语篇解读
  本文是一篇应用文,是来自学生中心的四则通知。
1.B 细节理解题。由第一则通知Slogan Design Competition表格中的2nd place对应的A novel:Harry Potter
可知,标语设计大赛二等奖的奖品是一本小说,故选B。
2.B 细节理解题。由第二则通知Classical Drama表格中的第三行可知,Thumbelina上演的时间是Oct. 2
7:30 pm,故选B。
3.C 推理判断题。由第三则通知30-minute Fitness Club中的Here are some advantages后面的优点可判断
出健身课有四个优点。故选C。
4.C 细节理解题。由第四则通知Little Cook Training Program中的If you enjoy creating delicious dishes可
知,你可以在小厨师训练项目中做菜。故选C。
5.A 细节理解题。由文章的标题Notices from the Student Center可知,这是四则来自学生中心的通知,由此
可推知活动的组织者是学生中心,故选A。
重点词汇 competition n.比赛;provide v.提供;electronic adj.电子的;dictionary n.词典;classical adj.经典的;
chance n.机会
词汇积累 creatively adv.创造性地;fitness n.健康;increase v.增加
Passage 2(2020福建,B)
  When Claire Vlases of Montana was in Grade 7, she learned about plans to modernize her middle school.
Claire asked the school board (董事会) to add solar panels to the project because, she explained, clean energy
would be helpful to a really modern school.
The board liked the idea but said it could offer just $25,000—one-fifth of the cost. So Claire organized a group
of kids and grown-ups who set to work raising the rest. They sold their second-hand books, put on talent shows
and asked for donations (捐赠),even going door-to-door for them. One donated more than half the cost!
After two years of hard work, the group paid for the solar panels, which now provide one-fourth of the school’
s electricity needs—saving the neighborhood thousands of dollars. “My favorite part about this project was
that one person could start something small and then the project could grow and have a big influence on the
community,”Claire said. “There are always going to be hard parts. When there’s a challenge (挑战) pre-
sented to you, you can learn from it and use it as a chance to overcome it.”
1.After knowing the project was still in need of money, Claire  ????.
A.raised $25,000 ????
B.asked for more help
C.sold old newspapers ????
D.donated half the cost
2.What does the underlined word“them”in Paragraph 2 refer to (指代)?
A.Solar panels.  B.Second-hand books.
C.Shows.  D.Donations.
3.Which picture shows the change of the electricity cost after the use of solar panels?
?
4.From Claire’s words in the last paragraph, we learn that  ????.
A.hard work was her favorite
B.the project went smoothly
C.a small thing makes a big difference
D.solar panels cost a lot
5.What would be the best title for the text?
A.A Dependent Girl  B.A Modern School
C.Don’t Waste Energy  D.Never Give Up
答案
语篇解读
  美国蒙大拿州的克莱尔在七年级时,建议学校安装太阳能电池板,并发动周围的人为此筹款,经过两年
的努力,太阳能电池板成功安装。
1.B 细节理解题。由第二段第二句So Claire organized a group of kids and grown-ups who set to work rais-
ing the rest.可知,克莱尔组织了一群孩子和成人开始筹集剩下的费用,即克莱尔寻求更多的帮助。故选B。
2.D 词义猜测题。根据put on talent shows and asked for donations可知,them指donations,故选D。
3.C 推理判断题。由第三段中的which now provide one-fourth of the school’s electricity needs—saving
the neighborhood thousands of dollars可知学校的电费减少了,所以应选C,费用减少。
4.C 细节理解题。由最后一段中克莱尔的话可知,关于这个项目她最喜欢的部分是一个人可以从一件小事开始,然后对社会产生巨大的影响,因而选择C项。
重点词汇 project n.项目;modern adj.现代化的;offer v.提供;cost n.费用;influence n.影响
5.D 主旨大意题。通读全文可知,经过两年的努力,太阳能电池板才安装成功,并且最后一段克莱尔指出,当挑战摆在你面前时,你要从中学习,把它当作一次机会去克服它,所以本文是想告诉读者,遇到困难,永远不要放弃。故选D。
词汇积累 modernize v.使……现代化
Passage 3(2020福建,C)
  Frank and his brother Jack lived near the ocean. Frank was outgoing while Jack was shy. They liked doing
different things. Frank was famous for organizing games of beach volleyball, football, and any other sport imag-
inable. Jack preferred to draw, paint, or build sandcastles (沙堡).
Frank didn’t understand why Jack would rather do artistic things than play ball. He believed sports often al-
lowed many kids to play together. That was when Jack’s idea hatched. He would show Frank what doing
things together looked like!
After Jack finished creating a special sandcastle with stairs, towers and walls, he took pictures of it. Then he
painted colorful posters featuring (突出) his sandcastle and the question,“Can you top this?” He hung his
posters everywhere in town, announcing his plan for a day of sandcastle artistry—all ages welcome.
When Frank saw a poster, he not so nicely told Jack that no one would come. Still, shortly after sunrise on Sat-
urday, Jack was on the beach digging in the sand. By mid-morning, four kids were sculpting (雕塑) the sand a-
longside him. By noon the number had increased a lot.
After Frank came back from his ball game, he went to check how his brother’s plan turned out. He couldn’t
believe what he saw. At least 30 people were building a city of sandcastles,and everyone was chatting and
laughing and working together! It was the most beautiful thing he had seen on the beach.
“I guess you’ve proved me wrong,” Frank said. “You should make this sandcastle day a yearly tradi-
tion!” Handing Frank a shovel (铲子) with a smile, Jack got started together with his brother on their super
creation in the sand.
1.What does the underlined word “hatched” in Paragraph 2 probably mean in Chinese?
A.产生  B.改变  C.消失  D.中断
2.What helped people know about Jack’s plan?
A.Beautiful towers.  B.Colorful posters.
C.A town building.  D.A sandcastle day.
3.When learning about Jack’s plan, Frank was   ????.
A.doubtful  B.interested  C.satisfied  D.nervous
4.What can we know about Jack’s idea?
A.It came from a picture.
B.It needed 30 people’s support.
C.It proved Frank right.
D.It did work well.
5.Which of the following best describes Jack?
A.Honest.  B.Creative.  C.Outgoing.  D.Caring.
答案
语篇解读
  弗兰克和弟弟杰克,一个外向,一个害羞。外向的弗兰克不理解热爱艺术类活动的杰克为什么不喜欢
有很多孩子参与的球类运动,杰克用一次沙堡活动向哥哥证明艺术类活动也可以由很多人一起快乐地进
行。
1.A 词义猜测题。联系上下文可知,弗兰克认为球类运动可以让孩子们一起玩,后来杰克向弗兰克证明艺
术类活动也可以一起进行。由此可知此时杰克产生了证明给弗兰克看的念头,故选A。
2.B 细节理解题。由第三段尾句中的“He hung his posters everywhere in town, announcing his plan for a
day of sandcastle artistry”可知,海报帮助人们了解了杰克的计划,故选B。
3.A 细节理解题。由第四段第一句“When Frank saw a poster, he not so nicely told Jack that no one would
come.”可知,当弗兰克看到海报时,他不很友好地告诉杰克没有一个人会来。doubtful怀疑的;interested感
兴趣的;satisfied满意的;nervous紧张的。
4.D 细节理解题。由第五段第三句“At least 30 people were building a city of sandcastles, and everyone
was chatting and laughing and working together!”可知,杰克的想法实现了,收到了很好的效果,故选D。
5.B 推理判断题。由文章的内容可知,杰克创作沙堡、想出沙堡活动计划,这些都展现出杰克的创造力。
honest诚实的;creative有创造力的;outgoing外向的;caring乐于助人的,故选B。
长难句
Frank didn’t understand why Jack would rather do artistic things than play ball.弗兰克不理解为什么杰克宁
愿做艺术类的事情,也不愿打球。
why引导宾语从句。would rather do... than do...宁愿做……也不愿做……。
重点词汇 ocean n.海洋;famous adj.出名的;organize v.组织;beach n.沙滩;prefer v.更喜欢;allow v.允许;spe-
cial adj.特别的;poster n.海报
词汇积累 top v.超过;nicely adv.友好地;creation n.创作,作品
Passage 4(2020福建,D)
  From tiny seeds (种子),great discoveries grow. A mini-garden carried on China’s Chang’e 4 moon lan-
der recently became home to the first plant to grow on another world.
This is yet another success for Chang’e 4. On January 2,the probe (探测器) became the first lander to touch
down on the far side of the moon. This is the unknown face of the moon that is always looking away from us, so
we never see it from down here on the earth. Although it is often regarded as the dark side of the moon, the far
side actually gets as much sunshine as the near side. For example, when all we can see is a silver silver of a new
moon, the far side of the moon is in full sunlight.
Part of Chang’e 4’s mission (使命) is to see how a moon base could be built for humans, including exploring
(探索) whether humans could grow food and other plant products there. Chang’e 4 carried a mini-garden with
air, water and soil with seeds planted in it. When plants shoot on the earth, their stems grow away from the
gravity (the force that keeps your feet on the ground),and so they always shoot upwards. The moon’s gravity
is a sixth as strong as the earth’s, so Chang’e 4’s experiment was a test: would the earth plants know which
way was up on the moon? Four days after landing, a tiny cotton shoot showed that they do.
Night has now fallen on the far side of the moon; sunlight will not return until the start of February. As a result,
the cotton shoots died. Besides the darkness, the plants can’t stand the cold (it can drop to -170℃ on the moon
at night). However, the experiment is a success, since it has proved that it is possible for plants to grow in space.
1.The text is mainly about   ????.
A.another success for Chang’e 4 B.Chang’e 4 moon lander
C.tiny seeds in the soil D.the steps of an experiment
2.Which of the following is TRUE about Chang’e 4?
A.It carried a mini-garden.
B.It landed on the near side of the moon.
C.It explored the moon base.
D.It found plants on the moon.
3.From the text we can know that   ????.
A.the far side of the moon gets less sunlight
B.we can see the far side of the moon from the earth
C.the stems fail to grow away from the earth’s gravity
D.the earth plants know the way to grow on the moon
4.What can be inferred (推理) from the text?
A.Plants can be grown on the moon soon.
B.It is perfect to do experiments on the moon.
C.The cotton shoots can last 4 days on the moon.
D.We can see a new moon at the start of February.
5.In which section of a magazine can you read the text?
A.Health and sport.
B.History and culture.
C.Science and technology.
D.Population and environment.
答案
语篇解读
  嫦娥四号登月器上携带的小型花园成了第一棵生长在另一个星球上的植物的家园——这也是嫦娥四
号的另一个成功。
1.A 主旨大意题。由文章的首段第二句和第二段首句可知,文章主要讲嫦娥四号携带的小型花园成为月
球上第一棵植物的家园,这是嫦娥四号的又一个成功。故选A。
2.A 细节理解题。由文章第一段第二句可知A项正确。B项中应是“far side of the moon”,故错误;文章
不曾提及它探索月球基地,故C项错误;文中并未提及在月球上发现植物,故排除D。
3.D 推理判断题。从第二段第四句中的“the far side actually gets as much sunshine as the near side”可知
A项错误;从第二段第三句中的“we never see it from down here on the earth”可知B项错误;从第三段第三
句可知C项错误;从第三段最后两句可知D项正确。
4.D 推理判断题。从第二段最后一句和第四段第一句中的“sunlight will not return until the start of
February”可知,二月初,阳光会照射月球背面,我们能看到新月,故D正确。
5.C????推理判断题。由全文主要内容可知,本文介绍了嫦娥四号探测器上做的种子生长实验,属于科技版
块,故选C。
长难句
Part of Chang’e 4’s mission is to see how a moon base could be built for humans, including exploring
whether humans could grow food and other plant products there.嫦娥四号的部分任务是了解如何为人类建成
一个月球基地,包括探索人类是否可以在那里种植粮食和其他植物产品。
这是一个主从复合句,how和whether均引导宾语从句。
重点词汇 plant n.植物 v.种植;although conj.虽然,尽管;for example例如;including prep.包含;soil n.土壤;
return v.回来,归还;besides prep.除……之外(还有)
词汇积累 lander n.着陆器;actually adv.实际上;shoot n.幼苗;experiment n.实验;darkness n.黑暗
Passage 5(2019福建,A)
One pleasant evening, I was holding Grandpa’s hand and taking a walk in the park. “Where are the peanuts?
Give me now!” he suddenly said. How I wished I had some with me! “William, the monkeys are taking long
to come out today. Wait till they smell the peanuts.” I knew he was lost in one of his memories again. I re-
membered the stories he told me of how he fed the monkeys when he was a kid. Then, he saw the goldfish! He
acted as if he was seeing them for the first time.

Poor Grandpa! He fell ill with Alzheimer’s disease(阿尔茨海默症) last year. The doctor said it was a progres-
sive brain disorder which could destroy(破坏) a person’s memory. The patient might also not be able to make
reasonable judgments(判断). The saddening part was that it was a lifelong disease. But when my parents invited
him to stay with us, he refused and said he liked living alone. One day, he forgot to turn off the fire after cook-
ing porridge. Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire could spread.
It was then that my parents brought Grandpa to live with us. Often, he would forget my name and ask me who I
was and what I was doing in his house. Each time I would answer softly, “It’s me, Ray, Grandpa!” Even if
he had forgotten who I was, he would always be my beloved grandfather.
1.What did Grandpa want to do in the park?
A.Eat peanuts.  B.Smell flowers.
C.Feed monkeys.  D.Tell stories.
2.What would happen to Grandpa according to the doctor?
A.His brain wouldn’t need examinations.
B.His memory could get better.
C.He might not judge things correctly.
D.He had to live by himself.
3.After getting to Grandpa’s, the neighbor   ????.
A.turned off the fire  B.cooked porridge
C.shared the meal  D.spread some news
4.Why did the writer’s parents bring Grandpa to live with them?
A.To make sure of his safety.
B.To help him remember their names.
C.To answer his questions in time.
D.To get his help with the housework.
5.Which of the following best describes the writer?
A.Smart.  B.Caring.  C.Honest.  D.Brave.
答案
语篇解读
本文是一篇记叙文。文章讲述了作者的爷爷得了阿尔茨海默症之后,生活发生的变化。
1.C 细节理解题。由第一段中的“今天猴子们花了很长时间才出来”可知,爷爷想在公园里喂猴子。故
本题选C。
2.C 细节理解题。由第二段第三、四句“医生说它是一种逐步的大脑紊乱,它会破坏一个人的记忆。病
人可能也不会做出合理的判断。”可知应选C。
技巧导航 文章中的make reasonable judgments与选项中的judge things correctly意义相近。考生在答题时
应掌握同根词意义相近的原则,从而做出正确判断。
3.A 细节理解题。由第二段最后两句可知,一天,爷爷煮完粥后忘了关炉火,在火蔓延之前,一个邻居过来
帮助了爷爷,故选A。
4.A 推理判断题。由第二段描述爷爷煮粥忘记关炉火的事件可以推测出,作者的父母接爷爷来一同居住
的原因是确保爷爷的安全,故选A。
5.B 推理判断题。由第三段中的描述:每次爷爷问我是谁,我在他的房间里干什么,我总是温柔地回答:爷
爷,是我Ray。即使他忘了我是谁,他也是我最心爱的爷爷。可以推测出,作者是一个体贴人、关心他人的
人。smart聪明的;caring体贴的,关心他人的;honest诚实的;brave勇敢的。由文章内容可知应选B。
长难句
I remembered the stories he told me of how he fed the monkeys when he was a kid.我记得他告诉过我的,当他
是个孩子时,他是如何喂猴子的那些故事。
本句是一个主从复合句。he told me...为定语从句,先行词为stories,关系代词被省略了。how he fed the
monkeys 为宾语从句,when he was a kid是时间状语从句。
重点词汇????pleasant adj. 令人愉快的;memory n. 记忆;for the first time 第一次;fall ill 生病;neighbor n.邻居
词汇积累 peanut n.花生;progressive adj.逐步的;lifelong adj. 终身的,毕生的;softly adv.温和地,轻声地
Passage 6(2019福建,B)
1.The main purpose of the text is to   ????.
A.give instructions on making a rocket
B.introduce the Acme Rocket Launcher
C.show different kinds of rockets
D.encourage rocket drawing
2.Which of the following is TRUE about the bottle?
A.It can be of any size.
B.It must be made of glass.
C.It should be clean and dry.
D.It needs to be filled with cola.
3.The rocket’s nose cone is rolled from   ????.
A.the cola bottle ????
B.the poster board
C.a small triangle ????
D.the large triangle
4.What can you get from Step 4?
?
5.In which section of a newspaper would you probably read the text?
A.Sports News. ????
B.Job Wanted.
C.Do It Yourself. ????
D.Lost and Found.
答案
语篇解读
本文是一篇说明文。文章介绍了如何手工制作一个火箭模型。
1.A 主旨大意题。由文章内容可以知道,本文是自己动手制作火箭模型的说明,故选A。
2.C 细节理解题。由文章中的“a 500ml plastic cola bottle”及Step 1中的“Clean the cola bottle complete-
ly and allow it to dry.”可知应选C。
深度解析 判断哪个选项正确或不正确时,每个选项需要到文章中找到对应信息进行判断,不可凭记忆随
便选择。
3.D 细节理解题。由文章中Step 3中的“Roll the large triangle so that two of its sides touch and it forms a
rocket’s nose cone.”可知选D。
4.D 推理判断题。由文章中的Step 4可知,将火箭的头部锥体粘在瓶子的底部就制成了火箭的顶部。通
过理解文字信息即可得到图D,故选D。
5.C 推理判断题。由文章的主要内容可知文章介绍:自己动手制作火箭模型。故选C。Sports News体育
新闻;Job Wanted 工作招聘;Do It Yourself亲手制作;Lost and Found失物招领。
长难句
If you have your own Acme Rocket Launcher, you can create and send up rockets that show off your personali-
ty and creativity.如果你拥有自己的Acme火箭发射器,你就可以创造和发射自己的火箭,它们可以展现你的
个性和创造力。
If引导条件状语从句。 主句中有一个定语从句,先行词为rockets,that为关系代词, 在定语从句中作主语。
重点词汇????own adj.自己的;rocket n.火箭;create v.创造,创建;send up发射,发送;large adj.大的
词汇积累 launcher n.发射器;show off 炫耀,展示;household adj.家用的,日常的
Passage 7(2019福建,C)
All over the world, thousands of animals are used for wildlife tourism. People travel to watch monkey shows,
hug baby tigers and swim with dolphins. It might look like fun, but there are reports that animals are hurt now
and again. The World Animal Protection (WAP) says that up to 550,000 wild animals are exposed(暴露) to ill
treatment around the world; in Cambodia, for example, it’s been reported that elephants have died after carry-
ing tourists for long in hot weather. This is getting attention—over 100 travel companies have promised that
they will no longer open up such places. However, some people argue that animal tourism isn’t always as bad
as it seems. So what do you think?
Group Yes
●Animals weren’t put on this planet for enjoyment. They should be free to live as they choose.
●The way animals are treated is often cruel and causes much pain. Even if treated well, they cannot act
in the same way as they would in the wild.
●We don’t need wildlife tourism. We can see animals close up in their natural home in TV programs.
There’s no need to disturb(打扰) them in real life.
Group No
●It is enjoyable and educational for people to communicate with the wonderful animals. The more peo-
ple know about them, the more they want to protect them.
●Wildlife tourism brings money to poor areas and may be the only way for some people to make a liv-
ing.
●Not all animals are treated badly. Some endangered animals are under the protection of programs that
look after rare species(稀有物种).
1.How many wild animals are facing bad treatment according to WAP?
A.More than 100.  B.Hundreds.
C.Thousands.  D.About 550,000.
2.The underlined words “such places” refer to(指) the places for   ????.
A.foreign travelers  B.sick elephants
C.wildlife protection  D.animal tourism
3.What opinion do the two groups have in common?
A.Animals can live wherever they like.
B.Wildlife should be protected.
C.Animal tourism supports poor people.
D.Wildlife is well looked after.
4.“Group Yes” suggests that people should not disturb animals   ????.
A.in Cambodia  B.in travel companies
C.in real life  D.in poor areas
5.What is the text mainly about?
A.Ways of protecting rare species.
B.Different opinions on wildlife tourism.
C.How to bring tourists enjoyment.
D.Whether to collect information on wildlife.
答案
语篇解读
本文是一篇说明文。文章介绍了人们对野生动物旅游业持有的截然不同的两种看法。有人认为野生动物
旅游业不应当开放,有人认为野生动物旅游业也有它的好处。
1.D 细节理解题。由第一段中的The World Animal Protection(WAP) says that up to 550,000 wild animals
are exposed to ill treatment around the world 可知,多达550,000只野生动物受到虐待。故选D。
2.D 词义猜测题。由上下文可推测出,此处指前文提到的动物旅游业。故选D。
3.B 推理判断题。由左边Group Yes表格可知,正方认为人类不需要野生动物旅游业,人类应当去保护它
们。由右边Group No表格中的第三点中的“Some endangered animals are under the protection...”可知,反
方也同意应当保护野生动物,故选B。
4.C 细节理解题。由Group Yes表格中的最后一句“There’s no need to disturb them in real life.”可知选
C。
5.B 主旨大意题。由文章的内容可知,本文主要展示了人们关于野生动物旅游业的两种不同观点,故
选B。
重点词汇????tourism n. 旅游业;travel v. 旅游;report v. & n.报道;elephant n. 大象;planet n. 星球;communicate
v.沟通
词汇积累 wildlife n. 野生动物,野生生物;enjoyment n. 愉快,乐趣;endangered adj.濒临灭绝的;rare adj. 稀
有的,珍贵的
Passage 8(2019福建,D)
Have you ever heard the phrase “You never get a second chance to make a first impression(印象)”? It may
sound like an unusual piece of advice, but it is true—the first impression someone has of you when meeting you
for the first time will probably influence how that person treats you or reacts to you in the future.
What is even more interesting is that the brain takes in all the information to create that first impression in about
three seconds. When you meet someone for the first time, by the time you have stated your name or shaken
hands, the other person has already formed an opinion about the kind of person you are.
So how do you make a good first impression? All things grown-ups tell you—such as being polite, and being
well-dressed—are very important. However, the most important tool for making a good first impression is your
face. Smiling, being responsive, and looking like you are happy will almost always leave a positive(积极的)im-
pression on people, especially those who do not know you. Most people, generally speaking, are ready to smile
back when they are smiled at.
Furthermore, smiling and being in a positive mood helps you to know and get a better understanding of new
things. This means that you can possibly be friendlier to people you do not know and be more creative and able
to solve problems more quickly. So if you ever need a reason to be happy, think about the wonderful people you
might meet—and impress—with a cheerful smile.
1.What does the underlined word “reacts” in Paragraph 1 probably mean in Chinese?
A.回应  B.道歉  C.报告  D.建议
2.Which paragraph shows how soon others form opinions on you?
A.Paragraph 1.  B.Paragraph 2.
C.Paragraph 3.  D.Paragraph 4.
3.What is the most important to leave good impressions?
A.Shaking hands.  B.Stating your name.
C.Dressing nicely.  D.Wearing a smile.
4.What can be learned from the last paragraph?
A.Friendliness helps solve problems.
B.Being positive helps you find a way out.
C.There are many reasons to be happy.
D.Thinking of great people cheers you up.
5.What would be the best title for the text?
A.The First Impression Does Count
B.Smiling Makes the First Impression
C.Manners Leave Deep Impressions
D.Impressions Decide Who You Are
答案
语篇解读
本文是一篇说明文。文章介绍了如何给别人留下良好的第一印象。
1.A 词义猜测题。由该词前的or的用法可猜测出react的词义应该与treat相近,故选A。
2.B 细节理解题。由第二段第一句可知,更有趣的是大脑吸收所有信息,产生第一印象大约只需三秒钟时
间,故选B。
3.D 细节理解题。根据第三段第三句可知,留下好的第一印象最重要的是你的脸。由第四句可知,微笑、
热情、开心都能给人留下好的印象,故选D。
4.B 推理判断题。根据最后一段的内容分析可知,第一句为总述句,第二、三句是对第一句的解释说明。
由此可知积极的心态有助于你解决问题。故选B。
5.A 主旨大意题。文章主要讲述第一印象的重要性及如何留下良好的第一印象,故选A。
长难句
What is even more interesting is that the brain takes in all the information to create that first impression in about
three seconds.更加有趣的是,大脑只需要大约三秒钟就可以吸收所有信息以产生第一印象。
本句为主从复合句。what引导主语从句,is后的that引导表语从句,to create that first impression为动词不定
式短语作目的状语。
重点词汇 chance n. 机会;information n.信息;smile n. & v.微笑;possibly adv. 可能;problem n.问题;reason n.
理由
词汇积累 second n.秒;responsive adj.反应敏捷,热情的;cheerful adj. 令人愉快的,快乐的
Passage 9(2018福建,A)
  My interest in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didn’t really like cooking
and when she did cook, I didn’t like her food. Once I was watching something about cooking on TV and I
thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find.
During a year, I had produced most of its recipes(食谱)and was ready for a bigger challenge(挑战).I wanted to
create my own dishes and I started cooking for more people than just my family. To my joy, my parents allowed
me to build a test kitchen. I did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. Later, my
mom and I set up a dinner club that organized monthly events inside my home. Now as a teen chef(主厨), I
have also cooked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for the money, but because I love
cooking.
Now I know that when you stop caring whether you’ll be famous or do well, your dream will come to you.
1.The writer is now  ????.
A.a TV star  B.a news reporter
C.a well-known bookseller  D.a good chef
2.What made the writer begin to cook?
A.His parents’ wish.
B.The customers’ advice.
C.His mother’s delicious food.
D.The information about cooking on TV.
3.After producing most of the recipes in the cookbook, the writer wanted to  ????.
A.take cooking lessons
B.write his cookbook
C.make new dishes of his own
D.open a restaurant
4.The underlined word“it”in Paragraph 2 refers to(指代)“  ????”.
A.the bookstore  B.a test kitchen
C.a dinner club  D.the country
5.What is important for the writer?
A.Finding a good job.
B.Making lots of money.
C.Doing what he loves.
D.Becoming famous.
答案
语篇解读
“我”从十一岁起爱上烹饪。受电视上烹饪节目的启发,“我”开始买来烹饪书学做菜。之后,“我”开
始创造自己的菜肴,为更多人做菜,建立美食俱乐部,“我”也逐步成长为全国顶级的厨师。“我”明白了
当你停止关注自己是否会出名,是否能做好时,你的梦想就离你越来越近了。
1.D????细节理解题。从文章第二段中“Now as a teen chef(主厨), I have also cooked in top-class restaurants
around the country.”可知作者现在是一名厨师,故此题选D。
2.D????细节理解题。从文章第一段第三句“Once I was watching something about cooking on TV and I
thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find.”可知作者
在看了电视上的烹饪节目后受到启发,接着去书店买了烹饪书,并开始了他的烹饪之旅。故此题选择D。
3.C????细节理解题。从文章第二段第一、二句“During a year, I had produced most of its recipes(食谱)and
was ready for a bigger challenge(挑战). I wanted to create my own dishes and I started cooking for more people
than just my family.”可知作者在完成了食谱上的大部分菜品后,想要创造出自己的菜肴,故此题选择C。
4.B????推理判断题。根据文章第二段第三、四句“To my joy, my parents allowed me to build a test kitchen.
I did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly.”可知,作者创造了一个实验厨房,并
且在那里进行烹饪和菜品的测试。故此题答案为B。
5.C????细节理解题。从文章第二段的最后一句话“I am not doing it for the money, but because I love cook-
ing.”可知对于作者来说,最重要的是他对烹饪的热爱,而不是金钱或者其他东西。故此题选C。
长难句
Later, my mom and I set up a dinner club that organized monthly events inside my home.之后,我和我母亲建
立了晚餐俱乐部,俱乐部每月在我家举行一次活动。
此句为一个主从复合句。主句为主谓宾结构:my mom and I为主语,set up为谓语,a dinner club为宾语。that
organized monthly events inside my home为定语从句,对先行词a dinner club起修饰作用,关系代词为that。
重点词汇 bookstore n.书店;create v.创造;dish n.盘子,菜肴;allow v.允许;monthly adj.每月的
Passage 10(2018福建,B)
  Jackie is writing a summary(总结)and feedback about School Day to his teacher.
Summary:
School Day was held successfully on May 6th. Twenty-four student helpers from Grade 8 were divided into
four groups of six. Each group had a task to raise money for the disabled.
?
  All of the groups performed well on School Day and received praise from the visitors. In short, our School
Day went well and we got no poor opinions from the visitors.
Feedback:
Opinions from 100 students have been collected. Most students thought the activities were good. However,
some students thought the prices of the school postcards were a little too high.
Follow-up:
Have a meeting with the headmaster about prizes for excellent student helpers.
?
1.The text is written to  ????.
A.give a report
B.have School Day
C.collect opinions from visitors
D.hold a meeting with teachers
2.What were sold in Tina’s group?
A.School postcards.  B.Chinese paintings.
C.Recycling bags.  D.Homemade snacks.
3.How did the visitors feel about the activities?
A.Disappointed.  B.Satisfied.
C.Worried.  D.Surprised.
4.How many students like the recycling bags according to the feedback?
A.50.  B.25.  C.15.  D.10.
5.Which of the following is TRUE about the activities?
A.Nick was the leader of Group 1.
B.Twenty-four students offered their feedback.
C.The postcards were cheap.
D.Student helpers who did well can get prizes.
答案
语篇解读
本文是Jackie写给老师的有关教学日的总结以及反馈。二十四名来自八年级的学生助手被分为四组。每
个小组完成一个任务为残疾人筹钱。本总结反馈主要对四个小组的任务分工及取得的满意度进行了调查
分析。
1.A????推理判断题。从文章中第一段话“Jackie is writing a summary(总结)and feedback about School Day
to his teacher.”可知Jackie是在针对教学日的相关事情做总结,表格里的内容是他的活动报告。故此题选
A。
2.B????细节理解题。根据Summary的表格内容第二列“Group 2/Chinese paintings(Leader:Tina)”可知Tina
的小组出售的是中国画,故此题选择B。
3.B????推理判断题。根据Summary表格下的相关语句“All of the groups performed well on School Day and
received praise from the visitors. In short, our School Day went well and we got no poor opinions from the visi-
tors.”可知所有小组表现很好,收到了来自参观者的赞美。A.失望的;B.满意的;C.担心的;D.惊讶的。故此
题选择B。
4.A????推理判断题。根据文中柱状图可知,在参与调研的100名学生中,50%的学生(即50人)喜欢可循环使用
的袋子。故此题答案为A。
5.D????细节理解题。根据Summary处的表格可知,Natalie为Group 1的组长,故A错;根据Feedback部分第一句
“Opinions from 100 students have been collected.”可知B错;根据Feedback部分最后一句“However, some
students thought the prices of the school postcards were a little too high.”可知C错;根据Follow-up部分
“Have a meeting with the headmaster about prizes for excellent student helpers.”可知在本次活动中表现最
优异的学生将会有奖品,故此题选D。
长难句
All of the groups performed well on School Day and received praise from the visitors.所有小组在教学日都表
现良好并且受到参观者的好评。
此句为简单句,All of the groups为主语。performed和received用and连接,构成并列谓语。on School Day为
时间状语。
重点词汇 successfully adv.成功地;group n.小组;high adj.高的;satisfaction n.满意;prize n.奖品
Passage 11(2018福建,C)
  Birth order—does it matter? Are you different because you are the first, second, or third child in your fami-
ly—or maybe the last of nine?
A study found that first-borns have an average(平均的)IQ that is three points higher than people who fall into a
different place in the birth order, perhaps because first-borns often help younger brothers and sisters, which im-
proves their own skills. In 2007, an international organization of CEOs found that 43% of CEOs are first-borns,
33% are middle children, and 23% are last-borns. First-borns are more likely(可能的)to be doctors and astro-
nauts and get higher pay.
If first-borns are more successful, last-borns are generally more agreeable. They are also more likely to be fun-
ny, possibly to get attention from all the bigger people at the dinner table. Mark Twain and Stephen Colbert
were both the youngest in large families, and Jim Carrey was the youngest of four. According to a 2007 Time
magazine article,“The Power of Birth Order”,last-borns are more likely to be artists and successful business-
men.
Then there are the middle children; we have not ignored(忽视)them! Many middle children are short of one-on-
one time with their parents. They often feel short-changed:the oldest gets more rights, and the youngest is
“spoiled(宠坏的)”.Though they may be ignored, middle children are more likely to grow into easygoing
adults.
Many factors(因素)make us who we are, but if the research is correct, birth order may be one of the most im-
portant factors.
1.Who is most likely to be a CEO?
A.A first-born.  B.A second-born.
C.A third-born.  D.A last-born.
2.What can we learn about Jim Carrey?
A.He was likely to be given low pay.
B.He was likely to be agreeable.
C.He was a first-born.
D.He was a middle child.
3.What does the underlined word“short-changed”in Paragraph 4 probably mean in Chinese?
A.受亏待的  B.受控制的
C.受宠爱的  D.受欢迎的
4.We can learn from the research that birth order  ????.
A.has no influence on IQ
B.matters a lot at the dinner table
C.may decide who we are
D.is a factor in making us powerful
5.What would be the best title for the text?
A.Where Is Your Place in the Family?
B.Who Improves Your Social Skills?
C.What Makes You Successful in Life?
D.How Can You Grow into a Big Man?
答案
语篇解读
本文是一篇调查报告。该报告称人的出生顺序会造成其成长环境的不同,因而其性格和成就也就不尽相
同,你相信吗?
1.A????细节理解题。第二段第二句“In 2007, an international organization of CEOs found that 43% of CEOs
are first-borns...”可知,第一个出生的孩子更有可能成为CEO,所以选A。
2.B????细节理解题。根据第三段中的“Jim Carrey was the youngest of four”和第三段第一句中的“last-
borns are generally more agreeable”可知,B选项是对的。故选B。
3.A????词义猜测题。根据“short-changed”后面的“the oldest gets more rights, and the youngest is
‘spoiled’.”可知,最大的孩子得到更多的权利,最小的孩子被宠坏,由此推知中间出生的孩子是最容易受
到亏待的,故选A。
4.C????推理判断题。根据本文最后一段“Many factors make us who we are, but if the research is correct,
birth order may be one of the most important factors.”可知,出生的顺序可能是决定我们人生道路的最重要
的因素之一。所以选C。
5.A????主旨大意题。文章主要讲述不同的出生顺序决定不同的人生道路,故选择A。
长难句
A study found that first-borns have an average IQ that is three points higher than people who fall into a different
place in the birth order,perhaps because first-borns often help younger brothers and sisters, which improves
their own skills.一项研究发现第一个出生的人拥有比其他出生顺序的人高出3点的平均智商,或许因为第
一个出生的人经常帮助弟弟妹妹,这提高了他们自己的技能。
此句为主从复合句。found后面的that引导宾语从句;IQ后面的that引导定语从句,修饰先行词IQ;who引导定
语从句,修饰先行词people;because引导原因状语从句;which引导非限制性定语从句。
重点词汇 different adj.不同的;study n.学习,研究v.学习,研究;research n.研究
Passage 12(2018福建,D)
  Many Chinese people will wonder what presents to get for their moms on Mother’s Day, but not many
know Mother’s Day is actually a festival from overseas.
Mother’s Day originated(起源)in America during the early 20th century. The festival spread to China as early
as the 1980s and was widely accepted.
Why did a foreign festival become popular in China? In fact, traditional Chinese culture has always encouraged
filial(孝顺的)devotion to parents. There are many stories which show filial respect in ancient China. For exam-
ple, the story of“Taste Liquid(液体的)Medicine for Mother”tells us the filial virtue(美德)of Emperor Wen of
the Western Han dynasty. His mother had been sick for three years. He often stayed up by her bedside and
cared for her day and night. He tasted the liquid medicine first before she drank it. Also, mother love is a re-
peated subject in ancient Chinese poems, like“Song of the Parting Son”by Meng Jiao, a poet of the Tang dy-
nasty. Now this poem is still a must in the school textbooks. Children in China are brought up with the educa-
tion of filial devotion.
On special days, people often use roses or forget-me-nots to express love. Carnations are considered as the per-
fect flowers for mothers around the world, but few know that China has its own flower for mothers—the tiger
lily.
Love for mothers can have different ways of expression. What matters most is love, not the festival itself. What
mothers truly want is perhaps just a simple expression of love from their children.
1.When did Mother’s Day spread to China?
A.In the 1920s.
B.In the 1980s.
C.In the Western Han dynasty.
D.In the Tang dynasty.
2.What is the poem of “Song of the Parting Son”mainly about?
A.The filial virtue of Emperor Wen.
B.Caring for the old.
C.Traditional Chinese medicine.
D.A mother’s love for her son.
3.Mother’s Day is popular in China mainly because of  ????.
A.its wide spread in many countries
B.our ancient stories of respecting parents
C.our traditional cultural values
D.its simple way of expressing love
4.What is regarded as the Chinese own flower for a mother?
?
5.What a mother truly wants on Mother’s Day may be  ????.
A.a big dinner  B.a celebration party
C.greetings of the festival  D.expensive presents
答案
语篇解读
母亲节这个来自海外的节日为何会受到中国人的广泛接受呢?其实中国的传统文化一直都鼓励人们弘扬
孝道。“为母尝药”的故事和孟郊所作古诗《游子吟》都是有力的证明。
1.B????细节理解题。由第二段第二句“The festival spread to China as early as the 1980s... ”可知,母亲节是
在20世纪80年代传入中国的。故选B。
2.D????细节理解题。由第三段第八句“Also, mother love is a repeated subject in ancient Chinese poems...”
可知《游子吟》描写的是一位妈妈对儿子的爱,故选D。
3.C????细节理解题。根据第三段第二句“In fact, traditional Chinese culture has always encouraged filial de-
votion to parents.”可知,母亲节在中国的流行是因为中国传统文化中的孝道,故选C。
4.D????细节理解题。从第四段中的“but few know that China has its own flower for mothers—the tiger lily.”
可知答案为D。
5.C????细节理解题。从文章最后一句“What mothers truly want is perhaps just a simple expression of love
from their children.”可知答案为C。
试题评析 本篇文章选题很好,既介绍了外来的节日——母亲节,又融入了中国自己的传统文化:中国古代
孝道故事“为母尝药”和古诗《游子吟》,提高了考生的文化认同感和自豪感,同时让考生充当中国文化
的小使者,让更多的国际友人感受到中国文化淳厚的底蕴。
长难句
For example, the story of “Taste Liquid Medicine for Mother”tells us the filial virtue of Emperor Wen of the
Western Han dynasty.例如:“为母尝药”的故事告诉我们西汉时期文帝的尽孝美德。
本句是一个简单句,但用“of...”结构的定语颇多,以致句型偏长,对学生来说新单词也很多,因此翻译上存
在难度。
重点词汇 spread v.传播;repeated adj.重复的;poem n.古诗,诗歌;special adj.特别的;world n.世界
Passage 13(2017福建,A)
?
1.The text is mainly about how to   ????.
A.be a careful driver  B.buy MTR tickets
C.be a good passenger  D.keep safe at home
2.People who will get on the train should   ????.
A.wait in line  B.open the door
C.ask for help  D.leave the seats
3.When you hear a “beep”sound,   ????.
A.close the door
B.rush onto the train
C.get off the train at once
D.stop and wait for the next train
4.Which picture shows the good behavior on the train according to the text?
5.The text is probably a   ????.
A.report  B.notice  C.diary  D.poem
答案
语篇解读
本文为乘坐香港地铁的安全守则,守则包括在车站候车和在列车上的注意事项。
1.C????主旨大意题。本文为乘坐香港地铁的安全守则,两部分内容围绕着如何安全文明候车、乘车展开的,
故本题应选择C。
2.A????细节理解题。由文中的“Line up on the platform and wait for the train.”可知选择A, wait in line意为
“排队等候”。
3.D????细节理解题。由文中的“When you hear a ’beep’ sound...Wait for another train.”可知选择D。
4.D????细节理解题。第一幅图的内容为在地铁上跑,第二幅图的内容为在地铁上喝东西。由On the train中
的“Do not eat or drink on the train.”和“Do not run on the train.”可知选项A和B不正确。第三幅图的内
容为服务人员在打扫卫生,和题意不符,故排除。第四幅图的内容为一个乘客在给老年人让座,根据文中的
“Give up your seat to old men or women”可知选择D。
5.B????推理判断题。report意为“报告,报道”;notice意为“布告,通知”;diary意为“日记”;poem意为“诗”。本文为乘坐香港地铁的安全守则,重点介绍的是如何安全文明候车、乘车,由此可推断本题选择B。
Passage 14(2017福建,B)
  I was traveling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought
an old car, which cost most of my money. I couldn’t afford to stay in the hotel, so I had to camp in my car for
the rest of the trip.
One morning I awoke in my old car on a country road in Ireland and saw a single house. The water in my ther-
mos(保温瓶)had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman opened it. I asked her for some
hot water. But she wouldn’t let me get away with just that!I was invited indoors. She asked me to sit at the
table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left.
I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been
driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one
out to him. His thankful smile was the hugest reward(奖赏)for me.
1.The writer bought the car in order to   ????.
A.serve the public  B.travel more easily
C.take the trip alone  D.save more money
2.Why did the writer camp in his car?
A.He was short of money.  B.It was his habit.
C.He could have a better rest.  D.It would be warmer.
3.The writer asked the woman for   ????.
A.a map  B.a thermos
C.some hot water  D.a light breakfast
4.How did the young man feel at last?
A.Funny.  B.Upset.
C.Disappointed.  D.Thankful.
5.What’s the main idea of the text?
A.Traveling alone is interesting.
B.Sharing food is a pleasure.
C.Kindness is the sunshine in life.
D.Smile is important to everybody.
答案
语篇解读
本文为记叙文,主要叙述了作者独自一人穿越英国旅行期间,在他面临困难时得到了一位女士无私的帮助,
这让他十分感动,于是他决定将这份善行传递下去。后来他就帮助了一个因找不到车位而心烦意乱的年
轻人,而作者也从年轻人感激的眼神中收获了快乐。
1.B????细节理解题。由第一段中的“To reach places that were off the public transportation map...money.”可
知作者买辆旧车是为了到达一些公共交通系统到不了的地方,如下文中提到的“country road”,这些地方
不通公交车或火车,如果他不买辆车那么他就只能步行了,故本题选择B。
2.A????细节理解题。由第一段中的“...I bought an old...the rest of the trip.”可知作者由于买车花掉了大部
分的钱而住不起旅店了,故本题选择A,short of money意为“缺钱”。
3.C????细节理解题。由第二段中的“I asked her for some hot water.”可知选择C。
4.D????推理判断题。由最后一段中的最后一句话“His thankful smile was the hugest reward for me.”可知,
这个年轻人最后很感激我帮了他,故本题选择D。
5.C????主旨大意题。由最后一段中的“I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on.”可知我
被那位女士深深地感动后决定去传递这种善行,而在我帮了那个年轻人后他感激的微笑是对我最大的奖
赏。由此可知本题选择C。
Passage 15(2017福建,C)
  No one knows when the first kite was made. The first record of a kite was more than 2,000 years ago in
China. Han Xin, the leader of an army, wanted to bring down a king. He decided to dig a tunnel(隧道)into the
king’s palace. He flew a kite over the wall of the palace to make sure the length(长度)of its string(线). In this
way, he could determine how long the tunnel should be. His men in the tunnel took the kite string with them.
When they reached the end of the string, they knew to dig up.
Kites have been flown in Japan for hundreds of years. In the 1700s, kites were flown in autumn to give thanks
for a good harvest. They were also flown to send good wishes to couples who had their first son. Today in
Japan, kites are often flown as part of a celebration, such as the beginning of a new year. And kite festivals are
held each year in many parts of the country.
Kites have been used for scientific purposes in the western world. In 1752, Benjamin Franklin tied a key to a
kite and flew it in a storm to find out that lightning was a form of electricity. In the 1890s, Lawrence Hargrave
invented the box kite to test ideas about flight. From 1898 until 1933, the United States Weather Bureau(气象
局)used box kites to collect weather data. The Wright brothers also experimented(试验)with kites. What they
learnt helped them make the first airplane flight in 1903.
1.Why did Han Xin want to dig a tunnel?
A.To pull down the palace.
B.To fight against the king.
C.To search for the king’s treasure.
D.To find out the length of the kite string.
2.What does the underlined word“determine”in Paragraph 1 probably mean in Chinese?
A.测定  B.选择  C.了解  D.考察
3.One of the purposes of flying kites in Japan is   ????.
A.to give thanks for a good harvest in summer
B.to express good wishes to the first-born daughter
C.to celebrate the beginning of a new year
D.to hold kite festivals all over the country
4.When did the United States Weather Bureau begin to use box kites?
A.In 1752.  B.In 1898. C.In 1903.  D.In 1933.
5.What would be the best title for the text?
A.The History of Kites B.The Experiments of Kites
C.The Invention of a Kite D.The First Record of a Kite
答案
语篇解读
你知道世界上第一个风筝是什么时候被制作出来的吗?你知道多年以来人们都用风筝做了哪些事情吗?本
文主要介绍了风筝的历史。
1.B????细节理解题。由第一段中的“Han Xin, the leader of an army, wanted to bring down a king...the king’
s palace.”可知韩信挖隧道的目的是击败这个国王,故本题选择B,fight against意为“与……作斗争”。
2.A????词义猜测题。由上文的“He flew a kite over the wall of the palace to make sure the length of its
string.”可知韩信把风筝放过宫殿的城墙的目的是确定风筝线的长度。用这种方法,他也就测定了隧道应
该有多长,由此可知本题选择A。
3.C????细节理解题。由第二段中的“Today in Japan...such as the beginning of a new year.”可知本题选
择C。
4.B????细节理解题。由第三段中的“From 1898 until 1933...to collect weather data.”可知美国气象局从189
8年到1933年用箱形风筝收集天气数据,故本题选择B。
5.A????主旨大意题。由本文各段按时间顺序描述风筝在中国、日本、美国的出现、发展、作用等可知本
文在讲述风筝的历史,故本题选择A。
Passage 16(2017福建,D)
  On May 5, 2017, China’s home-made passenger aircraft(飞机)C919 completed its 90-minute first flight
and landed safely back at Pudong Airport in Shanghai.
C919 is developed by COMAC, a Chinese aircraft company. It is designed to compete with Boeing 737 and
Airbus A320. The first C919 aircraft can carry 168 passengers and is able to fly a distance between 4,075 and 5,
555 kilometers. It’s reported that a C919 costs around 50 million dollars, less than half of a Boeing 737 or an
Airbus A320. Up to now, more than 570 aircrafts have been ordered from 23 customers, mostly Chinese, but al-
so American and Thai companies or airlines. COMAC aims to take one fifth of the world’s narrow-body air-
craft market and one third of the Chinese market by 2035.
The name C919 has its special meanings. The letter C stands for both“COMAC”and“China”. The number
9 is pronounced as jiu in Chinese, which means“forever”. And the number 19 refers to its capacity(容量) of 1
90 passengers.
The large passenger aircraft is praised as“the flower of modern industry”. It is a symbol of the nation’s in-
dustrial and technological standards as well as the comprehensive(综合的)power. In order to realize the century
dream of flying in the sky and the strategy(战略)of the nation, COMAC bears the nation’s dream and peo-
ple’s trust. China considers it as a national pride.
1.C919 is produced by   ????.
A.Boeing
B.a Thai aircraft company
C.Airbus
D.a Chinese aircraft company
2.Which of the following is TRUE about the first C919 aircraft?
A.It can carry 190 passengers at most.
B.It can only fly a distance of 4,075 km.
C.It costs less than half of a Boeing 737.
D.It costs more than half of an Airbus A320.
3.Which picture shows COMAC’s aim to take the narrow-body aircraft market by 2035?
?
4.The letter C in C919 stands for   ????.
A.“company”
B.both“COMAC”and “China”
C.“customer”
D.both“cost”and“capacity”
5.The news report is written mainly to   ????.
A.introduce the design of C919
B.describe the first flight of C919
C.explain“the flower of modern industry”
D.show China’s achievements in aircraft industry
答案
语篇解读
2017年5月5日,中国本土制造的飞机C919成功完成了首飞,这是我们中国的骄傲和自豪。本文重点介绍C9
19这架飞机的基本情况、C919这个名字的寓意以及它的优势。
1.D????细节理解题。由第二段第一句话“C919 is developed by COMAC, a Chinese aircraft company.”可知
本题选择D。
2.C????推理判断题。由第二段中的“It’s reported...less than half of a Boeing 737 or an Airbus A320.”可知
选择C。
3.C????细节理解题。由第二段中的“COMAC aims to...by 2035.”可知这家公司的目标是到2035年占世界
市场的五分之一,中国市场的三分之一。故本题选择C。
4.B????细节理解题。由第三段第二句“The letter C stands for both’COMAC’ and ’China’.”可知选择
B。
5.D????主旨大意题。由最后一段内容可知本篇新闻报道的主要目的是展示中国在飞机制造业上取得的成
就,故本题选择D。
Passage 17(2016厦门,B)
The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. Grain Rain (谷雨), as the last term
in spring, starts on April 19 and ends on May 4.
Grain Rain comes from the old saying, “Rain brings up the growth of hundreds of grains”, which shows that
this period of rainfall is very important for the growth of crops. Here’s something that you may not know
about Grain Rain.
1.  ????
Grain Rain falls between the end of spring and the
beginning of summer, and the temperature rises
much higher than it does in March. With dry soil
and heavy winds, sandstorms may happen more of-
ten.
2.  ????
There is an old custom in southern China that peo-
ple drink tea on the day of Grain Rain. Spring tea
during Grain Rain is good for the eyes. It is also
said that drinking tea on this day would prevent
bad luck.
3.  ????
People in northern China have the tradition to eat
the vegetable toona sinensis during Grain Rain. An
old Chinese saying goes “toona sinensis before
the rain is as tender as silk(嫩如丝)”. The veg-
etable is good for the stomach and skin.
4.  ????
The Grain Rain Festival is celebrated by fishing
villages in northern China. Grain Rain marks the
start of the fishermen’s first voyage(航行) of the
year. The custom dates back to more than 2000
years ago.
1.When Grain Rain ends,   ???? starts.
A.spring  B.summer  C.autumn
2.The underlined word “crops” refers to   ????.
A.plants in the field
B.trees in the forest
C.fishes in the sea
3.The people in southern China   ???? on the day of Grain Rain.
A.drink tea  B.eat toona sinensis
C.start the first voyage
4.We can infer that “toona sinensis” must be a kind of vegetable which   ????.
A.can bring good luck
B.is delicious and healthy
C.grows at the seaside
5.The right order of the titles from 1 to 4 should be   ????.
a.Eating toona sinensis  b.Sandstorms happen
c.The Grain Rain Festival  d.Drinking tea
A.b-a-d-c  B.b-c-a-d  C.b-d-a-c
答案
语篇解读
本文主要介绍了中国的二十四节气之一——谷雨。
1.B????细节理解题。根据文中的叙述“Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of sum-
mer...”可知,谷雨是在春末夏初,谷雨结束了,夏季就开始了。故选B。
2.A????词义猜测题。根据文章的叙述可知,这个画线词指的是田地里的庄稼。故选A。
3.A????细节理解题。根据文中的叙述“There is an old custom in southern China that people drink tea on the
day of Grain Rain.”可知,中国南方地区的人在谷雨这一天喝茶。故选A。
4.B????推理判断题。根据文中的叙述“An old Chinese saying goes’toona sinensis before the rain is as ten-
der as silk’. The vegetable is good for the stomach and skin.”可知,谷雨前的香椿嫩如丝,而且对胃和皮肤
好,既美味又健康。故选B。
5.C????推理判断题。根据标题1下的叙述可知,这里说的是发生沙尘暴;根据标题2下的叙述可知,这里说的
是喝茶;根据标题3下的叙述可知,这里说的是吃香椿;根据标题4下的叙述可知,这里说的是谷雨节。故
选C。
B组 2016—2020年全国中考题组
话题一 人物故事
Passage 1(2020山东潍坊,C)
  Shameem was born in a small village in Pakistan. In her village, it was a tradition to keep girls inside their
homes. They were not allowed to get an education.
Fortunately, Shameem’s uncle, a university teacher, wanted to give her a chance to see the world. He offered
Shameem a chance to attend school. So she became the only girl student in her class.
However, Shameem struggled to complete her schooling. To get permission for college, she went on a three-day
hunger strike(抗议). After graduating from college, Shameem got a position in a non-profit organization(非营
利性组织) working to help women in rural(农村的) areas.
There, she saw a Pakistan that she didn’t know. Until then, she thought she had a difficult life. But there, she
saw what women in other parts of Pakistan were experiencing. Some women had 11 children, but nothing to
feed them. They would walk three hours every day to get water.
Shameem found that the position was more than just a job for her. She discovered her power. By setting an ex-
ample, her experience could encourage more people to understand the importance of education and send their
daughters to school.
Now, Shameem teaches in a rural school in her hometown. “The first day I walked into the school,” she said,
“I saw all these little Shameems staring at me with dreams in their eyes, the same dream of freedom which I
had in my childhood.”
Today, there is not a single girl in her village who doesn’t go to school.
1.Who played an important role in sending Shameem to school?
A.Her uncle.
B.Her parents.
C.A workmate.
D.A university student.
2.Why did Shameem work for a non-profit organization?
A.To make much money.
B.To finish her education.
C.To discover her power as an example.
D.To help poor women in the countryside.
3.What’s the main idea of Paragraph 4?
A.Shameem walked three hours to get water.
B.Shameem used to know her homeland well.
C.Women and children were short of food.
D.Women’s situation was more awful than expected.
4.What’s the influence of Shameem’s effort?
A.Girls have the same dream.
B.No girl is allowed to attend school.
C.All girls in the school are named Shameem.
D.The idea of girls’ education in her village has changed.
答案
语篇解读
  本文是一篇记叙文。Shameem出生在巴基斯坦的一个小村子里。在她的村子里,女孩子是不允许上
学的。在她叔叔的帮助下,Shameem成为班里唯一的女生。大学毕业后,她尽自己所能帮助农村的妇女。
现在,她村里没有一个女孩不上学。
1.A 细节理解题。根据第二段可知,她的叔叔给她提供了上学的机会,所以是她叔叔发挥了重要的作用。
故选A。
2.D 细节理解题。第三段最后一句...to help women in rural areas.中动词不定式短语表目的,故选D。
3.D 主旨大意题。根据第四段的内容可知,有些妇女有11个孩子但是没有东西喂养他们,取水要走三个小
时,这些都说明妇女的生活状况非常差。故选D。
4.D 细节理解题。根据最后一句可知,现在她村里没有一个女孩不上学。这说明,关于女孩受教育的观念
发生了转变。故选D。
长难句
But there, she saw what women in other parts of Pakistan were experiencing. 但在那里,她看到了巴基斯坦其
他地区的妇女正在经历的事情。
本句为主从复合句。what引导宾语从句。从句中,in other parts of Pakistan作定语,修饰主语women。
重点词汇 fortunately adv.幸运地;permission n.许可;freedom n.自由;childhood n.童年
词汇积累 struggle v.努力,艰难地行进;stare at 凝视
Passage 2(2020湖北武汉,B)
Hope Matters
Reyes Guana, 42, grew up in a poor Mexican family.He has seven brothers and sisters.His parents always had
two jobs to make ends meet.
As a boy, Guana had a good relationship with the school cleaner.He called her “Nike” because she wore Nike
shoes.The boy liked how Nike made everything clean.He told her he wanted to be a cleaner,too.“Well, it’s
good if you want to be a cleaner,”Nike told little Guana.“But make sure you go to college.”
Guana also looked up to the principal(校长)of his school.The school leader told the boy that his job was to help
students and teachers.“Wow, when I grow up,I want to do what you’re doing,”Guana told him.“Well,if
you stick to your dream, you will,”the principal replied.
And Guana really got there. But it was quite a long journey for him.Twenty-three years ago, he followed in
Nike’s footsteps and was cleaning schools. He worked at three schools to pay for his college education.He
held that job for four years and then worked his way up to being a school safety monitor.After that, he worked
as a teacher for a few years.
Now, as a principal,Guana never forgets where he came from.He helps students from poor families and shows
respect(尊重)for every school staff member.He always invites everyone to school parties, including those who
clean the floors and those who drive the school buses.
1.Guana hoped to be a cleaner because he  ????.
A.was good at cleaning
B.admired the cleaner “Nike”a lot
C.needed to support his poor family
D.had to pay for his college education
2.Guana became a school safety monitor  ????.
A.when he was nineteen
B.after he worked as a teacher
C.as soon as he got enough money
D.before he was named principal
3.The underlined phrase got there is closest in meaning to  ????.
A.went back to “Nike”  B.entered a college
C.realized one’s dream  D.became well-known
4.According to the writer,  ????.
A.Guana should have been named principal earlier
B.a boy from a poor family can have a bright future
C.a cleaner is more important than a college student
D.the cleaners and the drivers should get more respect
5.What would be another title for this passage?
A.From Cleaner to Leader  B.Different Jobs
C.From Failure to Success  D.Relationship Works
答案
语篇解读
  本文为一篇记叙文。题材为人物故事。讲述了一个来自墨西哥贫穷家庭的孩子是如何从一名清洁工
成长为校长的。
1.B 细节理解题。由第二段中的“The boy liked how Nike made everything...a cleaner, too.”可知,这个男
孩是因为非常喜欢耐克把一切都打扫得那么干净才想成为一名清洁工的。由此可知本题选择B。
2.D 细节理解题。由第四段内容可知,这个男孩的成长轨迹为“清洁工→保安队长→老师→校长”。由
此可知他当保安队长是发生在他当校长之前的,由此可知本题选择D。
3.C 词义猜测题。got there之后的内容主要是他成为校长之前的经历。由此推断他实现了自己的梦想,
真的成了一名校长,故本题选择C。
4.B 推理判断题。本文主要介绍的是一个来自墨西哥贫穷家庭的孩子是如何一步一步实现自己的梦想
的。由此可看出作者的观点是:一个来自贫穷家庭的男孩是可以有一个光明的未来的。故本题选择B。
5.A 主旨大意题。本文主要介绍的是一个来自墨西哥贫穷家庭的孩子是如何从一名清洁工成长为校长
的。由此可知本题选择A。
长难句
He always invites everyone to school parties, including those who clean the floors and those who drive the
school buses.他总是邀请每一个人来学校的聚会,包括那些擦地板的和开校车的人。
本句为主从复合句,who引导定语从句,修饰先行词those。
重点词汇 grow up长大;relationship n.关系;leader n. 领导者
Passage 3(2019潍坊,B)
When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy, and he spent many years in the 1960s and 1970s in
a special hospital for people with mental(精神的)health problems.
When he left hospital, Adams decided to become a doctor, so he went to Medical School in Virginia, USA. But
when he was there he did things in a different way. For example, he didn’t like the doctors’ white coats. He
preferred to wear shirts with flowers on them when he visited his patients, and he tried to make them laugh. The
doctors at the medical school didn’t like Adams very much because he was too different.

But Adams believed that people in hospital need more than medicine. He saw unhappy and lonely people, and
he tried to help them as patients, but as people too. He spent a lot of time with children in the hospital, and often
put a special red nose on his face to look like a clown and to make the children laugh.
When he finished medical school and became a doctor, Adams opened his own hospital, called “the Gesund-
heit Institute”, together with some other doctors. They wanted it to be a place in a different way of working
with sick people.
Hunter Adams became famous during the 1980s, and in 1998, Universal Pictures made a film about his life. It
was very successful. In the film (called Patch Adams), Robin Williams played Adams. Williams said,“Hunter
is a really warm person, who believes that patients need a doctor who’s a friend. I enjoyed playing him.”
1.What probably made Hunter decide to be a doctor?
A.His interest in medicine.
B.His idea of opening a hospital.
C.His early experience as a teenager.
D.His love for the lonely children around.
2.How was Hunter different from other doctors?
A.He was famous before working in hospital.
B.He liked to wear shirts with flowers on them every day.
C.He treated his patients as friends in every way possible.
D.He was good at dealing with people who were mentally ill.
3.What does the underlined word “clown” in paragraph 3 probably mean?
A.木偶  B.小丑  C.外星人  D.蜘蛛侠
4.What can we know from Robin Williams’ words?
A.He thought highly of Hunter.
B.Every doctor needs a patient friend.
C.He became a warm person ever after.
D.A good actor makes a successful film.
答案
语篇解读
本文是一篇记叙文。Hunter青少年时期在医院度过了很多年,他离开医院后,就决定要成为一名医生。他
与其他的医生不同,他真正关心他的病人,受到人们的喜爱。1998年,他的故事被搬上大荧幕。
1.C????推理判断题。根据第一段可知,他青少年时期遭受了病痛,由此判断这是他想成为一名医生的原因。
故选C。
2.C 推理判断题。第二段第二句中“he did things in a different way”为本题关键部分,答案就在本句之
后。根据后面的内容推断出,他把病人当成是朋友而不仅仅是病人。故选C。
3.B 词义猜测题。根据上下文可知,他经常弄一个红鼻子,看起来像一个小丑,去逗小孩儿开心。故选B。
4.A 推理判断题。他的话在最后一句,他说Hunter是一个温暖的人,Hunter相信病人需要的是朋友式的医
生。这是对Hunter的赞扬,由此可判断他对Hunter评价很高。故选A。
长难句
Hunter is a really warm person, who believes that patients need a doctor who’s a friend.Hunter是一个非常温
暖的人,他认为病人需要一个朋友一样的医生。
本句为主从复合句。句子主干:Hunter is a really warm person, who引导非限制性定语从句。定语从句中包
含一个由that引导的宾语从句,宾语从句中who又引导定语从句修饰先行词a doctor。
重点词汇 prefer to do sth.更喜欢做某事 patient n.病人 make sb.do sth.使某人做某事
词汇积累 clown n.小丑 institute n.机构
Passage 4(2016河北,A)
Let me tell you about a young boy who made a model car all on his own. The boy is me, six years ago when I
was just 11. The car was small and simple, but in my imagination it was a high-speed racing car, speeding along
the race road.
It was during the school summer holidays and workmen were building a new driveway and garage(车库) beside
our house. It meant to add something new to our home. When I watched the workmen, I came up with an idea
—I would build a car to drive into the garage in celebration of it. I told my mother and began with my plans.
But I couldn’t find the right things for making the car, so I gave up and sadly spent several days doing noth-
ing. My mother noticed that I had stopped working and asked me why. I explained and she suggested that
maybe I should change my plan to fit the things I had, rather than give up.
And that’s just what I did. I found small pieces of wood in my father’s workshop and made my car from any
-thing that was lying around the house. When I found a small engine(发动机) from one of my old model planes,
I added that. The power came from a battery (电池) I found in a box.
By the time the garage was finished, so was my car. I called my family together outside the house, started the
engine and put the car on the driveway. It was fast and I had to run to the garage to prevent it from hitting the
new door. My family began to cheer and I smiled proudly. Thanks to my mother I learned the value of continu-
ing to do t