湖南省衡阳市第一高中2021届高三上学期期中考试英语试题(原卷版+解析版)(含听力音频无文字材料)

文档属性

名称 湖南省衡阳市第一高中2021届高三上学期期中考试英语试题(原卷版+解析版)(含听力音频无文字材料)
格式 zip
文件大小 12.9MB
资源类型 教案
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2020-11-25 10:16:39

文档简介

衡阳市一中学2020年下学期高三期中考试英语试题
第一部分
听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
Where
does
the
man
want
to
meet
the
woman?
A.
In
the
parking
lot.
B.
At
the
main
gate.
C.
In
his
office.
2.
Why
does
the
woman
call
the
man?
A.
To
express
thanks.
B.
To
give
an
explanation.
C.
To
make
an
invitation.
3.
What
are
the
speakers
mainly
talking
about?
A.
An
opera.
B.
A
singer.
C.
A
dance.
4.
What
will
the
man
do
next?
A.
Try
some
coffee.
B.
See
his
niece.
C.
Have
a
hot
chocolate.
5
What
will
the
woman
deal
with
first?
A.
The
bike.
B.
The
football.
C.
The
window.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6.
What
animal
is
new
to
the
shelter?
A
A
tiger.
B.
A
lion.
C.
A
bear.
7.
How
much
will
the
woman
pay
to
visit
the
shelter?
A.
$7.
B.
$12.
C.
$14.
请听第7段材料,回答第8、9题。
8.
What
does
the
woman
like
about
Stone
Kastell?
A.
The
size.
B.
The
location.
C.
The
facilities.
9.
Which
place
costs
the
most?
A.
The
Sunset.
B.
Stone
Kastell.
C.
La
Guardia.
请听第8段材料,回答第10至12题。
10.
What
particularly
attracts
the
man
to
Midway?
A.
Its
mountain
views.
B.
Its
old
buildings.
C.
Its
Ice
Castles.
11.
What
will
the
man
do
at
Soldier
Hollow
Resort?
A.
Go
skiing.
B.
Go
snowshoeing.
C.
Go
snow
tubing.
12.
How
long
will
the
man
stay
in
Midway?
A.
For
a
week.
B.
For
two
weeks.
C.
For
three
weeks.
请听第9段材料,回答第13至16题。
13.
When
will
the
man
tour
the
campus?
A.
On
Monday
morning.
B.
On
Monday
afternoon.
C.
On
Tuesday
afternoon.
14.
Which
year
of
college
are
the
speakers
probably
in
now?
A.
The
first
year.
B.
The
second
year.
C.
The
third
year.
15.
What
does
the
man
suggest
doing
on
Tuesday
morning?
A.
Attending
a
lecture.
B.
Seeking
legal
advice.
C.
Visiting
the
library.
16.
What
activity
will
the
man
take
part
in
on
Wednesday
afternoon?
A.
Careers
Lecture.
B.
Student
Union
Induction.
C.
Computer
Lab
Tour.
请听第10段材料,回答第17至20题。
17.
Why
does
the
speaker
recommend
working
in
the
computer
game
industry?
A.
It's
popular.
B.
It's
creative.
C.
It's
well-paid.
18.
What
did
the
speaker
major
in
at
university?
A.
Computer.
B.
Physics.
C.
History.
19.
Who
inspired
the
speaker
to
find
a
job
in
the
computer
game
industry?
A.
His
mother.
B.
His
father.
C.
His
uncle.
20.
What
did
the
speaker
do
at
first
at
the
games
company?
A.
He
tested
games.
B.
He
wrote
programs.
C.
He
did
research.
第一部分
阅读(共两节,满分50分)
第一节
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
Real
Hotels
Featured
in
Movies
Timberline
Lodge
Featured
in:
The
Shining
Located
on
the
south
side
of
Mount
Hood,
Oregon,
Timberline
Lodge
was
used
for
some
shots
of
the
fictional
Overlook
Hotel
in
this
1980
horror
film,
based
on
Stephen
King’s
best-selling
novel.
Hotel
management
asked
director
Stanley
Kubrick
not
to
show
room
217
(featured
clearly
in
the
book),
concerned
that
future
guests
would
avoid
staying
there.
A
nonexistent
room
number
237
was
used
instead.
Surprisingly,
room
217
is
now
requested
more
than
any
other
room.
Park
Hyatt
Tokyo
Featured
in:
Lost
in
Translation
Located
in
the
lively
Shinjuku
district
(地区),
Park
Hyatt
Tokyo
is
a
primary
setting
for
Sofia
Coppola’s
film
Lost
in
Translation.
Take
a
drink
at
the
New
York
Bar
on
the
hotel's
top
floor
(where
Bill
Murray’s
Bob
Harris
spends
most
of
his
evenings)
and
enjoy
wonderful
360-degree
views
of
the
city
and
Mount
Fuji.
Juvet
Landscape
Hotel
Featured
in:
Ex
Machina
This
sci-fi
thriller
takes
place
at
the
remote,
ultra-modern
home
of
tech
company
CEO
Nathan
Bateman,
the
inventor
of
a
highly
advanced
humanoid
robot.
His
amazing
house
is
actually
the
Juvet
Landscape
Hotel
in
Valldalen,
Norway.
Designed
to
blend
in
with
(与……协调)
the
environment,
the
hotel’s
rooms
feature
natural
materials
and
floor-to-ceiling
glass
windows.
The
Plaza
Hotel
Featured
in:
Home
Alone
2:
Lost
in
New
York
After
accidentally
boarding
a
flight
to
New
York
while
the
rest
of
his
family
heads
to
Florida,
10-year-old
Kevin
McCallister
checks
into
the
Plaza
Hotel.
For
the
25th
anniversary
of
Home
Alone
2,
the
hotel
is
offering
a
special
“Live
Like
Kevin”
package,
which
includes
an
over-the-top
ice
cream
sundae
delivered
to
your
room.
The
Plaza
Hotel
has
been
featured
in
several
other
films,
including
North
by
Northwest,
Sleepless
in
Seattle
and
The
Great
Gatsby.
1.
Why
was
Stanley
Kubrick
required
to
use
room
number
237?
A.
For
safety
concerns.
B.
For
welfare
concerns.
C.
For
a
cultural
reason.
D.
For
an
economic
reason.
2.
Which
hotel
should
you
choose
if
you
want
to
enjoy
a
mountain
view?
A.
The
Plaza
Hotel.
B.
Park
Hyatt
Tokyo.
C.
Timberline
Lodge.
D.
Juvet
Landscape
Hotel.
3.
How
is
the
Plaza
Hotel
different
from
the
other
three
hotels?
A.
It
is
located
in
a
big
city.
B.
It
has
branches
all
over
the
world.
C.
It
has
appeared
in
more
than
one
film.
D.
It
is
designed
in
harmony
with
nature.
【答案】1.
D
2.
B
3.
C
【解析】
这是一篇说明文。文章向读者介绍了在电影中出现的现实中的真实酒店。
【1题详解】
推理判断题。由第一段中的“Hotel
management
asked
director
Stanley
Kubrick
not
to
show
room
217
(featured
clearly
in
the
book),
concerned
that
future
guests
would
avoid
staying
there.
A
nonexistent
room
number
237
was
used
instead.(酒店管理层要求主管Stanley
Kubrick(不要展示217号房间(书中有明确说明),担心未来的客人会避免住在那里。取而代之的是不存在的237号房间)”可知,因为217号房间在小说中有明确说明,酒店管理层害怕未来的客人不住,不住就赚不到钱。由此可知,用237号房间代替是因为经济原因。故选D项。
【2题详解】
细节理解题。由第二段中的“Take
a
drink
at
the
New
York
Bar
on
the
hotel's
top
floor
(where
Bill
Murray’s
Bob
Harris
spends
most
of
his
evenings)
and
enjoy
wonderful
360-degree
views
of
the
city
and
Mount
Fuji.(在酒店顶层的纽约酒吧(Bill
Murray的Bob
Harris晚上大部分时间都在这里度过)喝上一杯,欣赏城市和富士山的360度美景)”可知,在Park
Hyatt
Tokyo可以欣赏到山景。故选B项。
【3题详解】
细节理解题。由第一段中的“Located
on
the
south
side
of
Mount
Hood,
Oregon,
Timberline
Lodge
was
used
for
some
shots
of
the
fictional
Overlook
Hotel
in
this
1980
horror
film,
based
on
Stephen
King’s
best-selling
novel.(坐落在俄勒冈州胡德山南边的“Timberline
Lodge”在这部1980年根据斯蒂芬·金的畅销小说改编的恐怖片中被用来拍摄虚构的Overlook
Hotel)”,第二段中的“Located
in
the
lively
Shinjuku
district
(地区),
Park
Hyatt
Tokyo
is
a
primary
setting
for
Sofia
Coppola's
film
Lost
in
Translation.(位于热闹的新宿区,Park
Hyatt
Tokyo是Sofia
Coppola电影《迷失在翻译》的主要拍摄地)”,第三段中的“This
sci-fi
thriller
takes
place
at
the
remote,
ultra-modern
home
of
tech
company
CEO
Nathan
Bateman,
the
inventor
of
a
highly
advanced
humanoid
robot.
His
amazing
house
is
actually
the
Juvet
Landscape
Hotel
in
Valldalen,
Norway.(这部科幻惊悚片发生在科技公司首席执行官Nathan
Bateman的一个偏僻、超现代的家中,他发明了一种高度先进的人形机器人。他令人惊叹的房子实际上是位于挪威的Juvet
Landscape
Hotel)”和最后一段中的“The
Plaza
Hotel
has
been
featured
in
several
other
films,
including
North
by
Northwest,
Sleepless
in
Seattle
and
The
Great
Gatsby.(The
Plaza
Hotel也曾在其他几部电影中出现过,包括《西北偏北》、《西雅图不眠之夜》和《了不起的盖茨比》)”可知,The
Plaza
Hotel和其他三家酒店的不同之处在于它出现在不止一部电影中,其它三家酒店只出现在一部电影中。故选C项。
B
All
Luciano
Faggiano
wanted
when
he
purchased
the
seemingly
unremarkable
building
was
to
open
a
restaurant.
The
only
problem
was
the
toilet.
Sewage
(污物)
kept
backing
up.
So
Mr.
Faggiano
asked
his
two
sons
to
help
him
dig
a
trench
(沟)
and
uncover
the
problem.
He
predicted
the
job
would
take
about
a
week.
“We
found
some
underground
rooms,
so
we
kept
digging,”
said
Mr.
Faggiano,
60.
One
week
quickly
passed,
as
the
father
and
sons
discovered
a
tomb
of
the
Messapians,
who
lived
centuries
ago.
Soon,
the
family
discovered
a
room
used
to
store
grain
by
the
ancient
Romans.
Mr.
Faggiano
did
not
initially
tell
his
wife
about
the
extent
of
the
work.
His
wife
soon
became
suspicious
(怀疑的).“We
had
all
these
dirty
clothes,
every
day,”
she
said.
“I
didn't
understand
what
was
going
on.”
After
watching
the
Faggiano
men
pull
away
debris
(碎片)
in
the
back
seat
of
the
family
car,
neighbors
also
became
suspicious
and
informed
the
authorities.
Officials
arrived
and
stopped
the
digging,
warning
Mr.
Faggiano
against
operating
an
unapproved
archaeological
(考古的)
work
site.
Mr.
Faggiano
responded
that
he
was
just
looking
for
a
sewage
pipe.
A
year
passed.
Finally,
Mr.
Faggiano
was
allowed
to
continue
his
search
for
the
sewage
pipe
on
condition
that
officials
observed
the
work.
An
underground
treasure
house
came
into
view,
as
the
family
uncovered
ancient
vases,
an
ancient
ring
with
symbols
and
more.
Today,
the
building
is
the
Faggiano
Museum,
an
independent
archaeological
museum
authorized
by
the
government.
Mr.
Faggiano
is
now
satisfied
with
his
museum,
but
he
has
not
forgotten
about
the
restaurant.
A
few
years
later,
he
finally
found
his
sewage
pipe.
It
was,
indeed,
broken.
He
has
since
bought
another
building
and
is
again
planning
for
a
restaurant.
“I
still
want
it,”
he
said
of
the
restaurant.
“I'm
very
stubborn.”
4.
Why
did
Faggiano
dig
the
trench?
A.
To
repair
the
toilet.
B.
To
lay
a
sewage
pipe.
C.
To
find
ancient
treasure.
D.
To
bury
some
dirty
clothes.
5.
What
did
Faggiano
find
underground?
A.
Groundwater.
B.
A
rough
shelter.
C.
An
ancient
tomb.
D.
An
old
Roman
city.
6.
Why
did
Faggiano
have
to
stop
the
digging
for
some
time?
A.
His
wife
didn't
allow
him
to
do
it.
B.
He
was
unsatisfied
with
his
sons'
work.
C.
He
didn't
get
permission
from
the
government.
D.
His
neighbors
were
annoyed
about
the
noise
pollution.
7.
How
did
Faggiano
deal
with
the
first
building
he
bought?
A.
He
sold
it.
B.
He
repaired
it.
C.
He
donated
it
to
a
charity.
D.
He
changed
it
into
a
museum.
【答案】4.
A
5.
C
6.
C
7.
D
【解析】
这是一篇记叙文。文章讲述了,Luciano
Faggiano买下一座看似不起眼的建筑时,只想开一家餐馆,但厕所有问题,他就想挖一条沟,找出问题所在,挖沟的时候就挖出了一座生活在几个世纪前的迈萨皮安人的坟墓。
【4题详解】
细节理解题。由第一段中的“The
only
problem
was
the
toilet.
Sewage
(污物)
kept
backing
up.
So
Mr.
Faggiano
asked
his
two
sons
to
help
him
dig
a
trench
(沟)
and
uncover
the
problem.”(唯一的问题是厕所。污物不断堆积。因此,Faggiano先生让他的两个儿子帮他挖一条沟,找出问题所在。),可知Faggiano挖沟是为了解决厕所问题,即修厕所。故选A项。
【5题详解】
细节理解题。由第二段中的“One
week
quickly
passed,
as
the
father
and
sons
discovered
a
tomb
of
the
Messapians,
who
lived
centuries
ago.”(一个星期很快过去了,父子们发现了一座生活在几个世纪前的迈萨皮安人的坟墓。),可知Faggiano先生和儿子们发现了一座古墓。故选C项。
【6题详解】
细节理解题。由第四段中的“Officials
arrived
and
stopped
the
digging,
warning
Mr.
Faggiano
against
operating
an
unapproved
archaeological
(考古的)
work
site.”(官员们赶到并停止了挖掘工作,警告Faggiano不要对一个未经批准的考古工地施工。),可知因为此古墓没有得到政府的许可,所以官员让Faggiano停止挖掘。故选C项。
【7题详解】
细节理解题。由倒数第二段中的“Today,
the
building
is
the
Faggiano
Museum,
an
independent
archaeological
museum
authorized
by
the
government.”(如今,这座建筑就是Faggiano博物馆,这是一个由政府授权的独立考古博物馆。),可知Faggiano把他买的厕所有问题的第一栋楼变成了考古博物馆。故选D项。
C
Electric
cars
are
getting
cheaper
and
their
sales
are
on
the
rise,
but
their
future
success
may
depend
on
abandoning
a
key
ingredient:
the
heavy
metal
cobalt
(钴).
The
mineral
is
used
in
lithium-ion
(锂离子)
batteries
that
power
most
electric
cars,
and
demand
for
it
is
steadily
increasing.
A
new
analysis
by
Elsa
Olivetti
at
the
Massachusetts
Institute
of
Technology
has
found
that
there
may
be
cobalt
shortages
if
we
don't
start
refining
(提炼)
and
recycling
it
more
efficiently
or
in
greater
quantities.
She
estimates
that
global
demand
for
cobalt
will
rise
to
between
235,000
and
430,000
tonnes
by
2030

an
amount
that
is
at
least
1.6
times
the
world's
current
ability
to
refine
the
metal,
as
of
2016
figures.
Cobalt
is
often
produced
as
a
by-product
of
copper
or
nickel
mining.
It
is
expensive,
at
around
$33,000
per
tonne,
and
also
comes
with
a
human
cost.
Most
of
the
world's
supply

60
per
cent—
comes
from
the
Democratic
Republic
of
the
Congo,
where
mining
has
been
linked
to
child
labour
and
deaths.
The
new
analysis
suggests
short-term
cobalt
supply
is
adequate,
but
that
more
mining
exploration,
such
as
in
the
ocean,
is
required.
In
addition,
we
will
need
to
speed
up
cobalt
recycling
by
recovering
it
from
batteries
in
unusable
electric
cars,
laptops
and
mobile
phones.
Another
option
is
to
shift
to
batteries
that
use
less
cobalt,
or
none
at
all.
Elon
Musk's
car
firm
Tesla
is
in
talks
with
battery
manufacturer
CATL
to
use
entirely
cobalt-free
batteries
in
its
China-made
cars.
Lithium-ion
batteries
in
electric
cars
commonly
use
either
lithium
nickel
cobalt
aluminium
oxide
or
lithium
nickel
manganese
cobalt
oxide
for
their
ability
to
provide
a
high
energy
density

a
key
factor
in
how
far
an
electric
car
can
go
on
a
single
charge.
For
short-range
cars
made
and
sold
in
China,
Tesla
claims
that
it
will
instead
use
lithium
iron
phosphate
(LiFePO
4
)
(磷酸铁锂)
batteries,
which
are
much
cheaper
and
have
a
longer
lifespan
(寿命).
Besides,
they
have
less
of
an
environmental
impact
compared
with
those
needing
cobalt.
The
disadvantage
is
that
they
tend
to
have
a
lower
energy
density,
reducing
how
far
a
car
can
travel
without
needing
to
be
charged.
LiFePO
4
batteries
are
already
widely
used
by
other
Chinese
firms,
including
BYD,
the
world's
biggest
electric
car
manufacturer.
If
other
electric
car
manufacturers
follow
internationally,
we
may
be
able
to
reduce
our
dependence
on
a
limited
mineral
resource.
8.
What
is
Elsa
Olivetti's
prediction?
A.
Cobalt
will
be
needed
badly.
B.
Cobalt
will
be
recycled
efficiently.
C.
Cobalt
will
be
refined
in
a
different
way.
D.
Cobalt
will
be
replaced
by
other
heavy
metals.
9.
What
is
a
suggested
solution
to
cobalt
shortages?
A.
Turning
to
renewable
energy
sources.
B.
Choosing
batteries
produced
by
Tesla.
C.
Decreasing
the
number
of
private
vehicles.
D.
Making
the
best
use
of
abandoned
batteries.
10.
Compared
with
lithium-ion
batteries,
LiFePO
4
batteries
_____.
A.
are
more
expensive
B.
are
more
eco-friendly
C.
have
fewer
life
cycles
D.
offer
more
usable
energy
11.
What
can
be
a
suitable
title
for
the
text?
A.
Cobalt:
a
new
choice
for
batteries
B.
How
do
lithium-ion
batteries
work?
C.
Tesla
vs.
BYD:
a
tough
competition
D.
Can
electric
cars
kick
the
cobalt
habit?
【答案】8.
A
9.
D
10.
B
11.
D
【解析】
这是一篇说明文。文章讲述了,电动汽车越来越便宜,销量也在上升,但未来电动汽车的成功可能取决于放弃一种关键成分:重金属钴。
【8题详解】
细节理解题。由第一段中的“A
new
analysis
by
Elsa
Olivetti
at
the
Massachusetts
Institute
of
Technology
has
found
that
there
may
be
cobalt
shortages
if
we
don't
start
refining
(提炼)
and
recycling
it
more
efficiently
or
in
greater
quantities.”(麻省理工学院Elsa
Olivetti的一项新分析发现,如果我们不开始提炼并更有效地回收利用大量钴,可能会出现钴短缺。),可知Elsa
Olivetti预测我们会出现钴短缺,即我们急需钴。故选A项。
【9题详解】
细节理解题。由第三段中的“In
addition,
we
will
need
to
speed
up
cobalt
recycling
by
recovering
it
from
batteries
in
unusable
electric
cars,
laptops
and
mobile
phones.”(此外,我们还需要加快钴的回收,从无法使用的电动车、笔记本电脑和手机的电池中回收。),可知人们可以充分利用各种废弃电子产品的废弃电池回收利用钴。故选D项。
【10题详解】
细节理解题。由第四段中的“For
short-range
cars
made
and
sold
in
China,
Tesla
claims
that
it
will
instead
use
lithium
iron
phosphate
(LiFePO
4
)
(磷酸铁锂)
batteries,
which
are
much
cheaper
and
have
a
longer
lifespan
(寿命).
Besides,
they
have
less
of
an
environmental
impact
compared
with
those
needing
cobalt.”(对于在中国制造和销售的短程汽车,特斯拉声称将改用LiFePO
4电池,这种电池更便宜,寿命更长。此外,与需要钴的相比,它们对环境的影响更小。),可知LiFePO
4更加环保。故选B项。
11题详解】
主旨大意题。由第一段中的“Electric
cars
are
getting
cheaper
and
their
sales
are
on
the
rise,
but
their
future
success
may
depend
on
abandoning
a
key
ingredient:
the
heavy
metal
cobalt
(钴).”(电动汽车越来越便宜,销量也在上升,但它们未来的成功可能取决于放弃一种关键成分:重金属钴。)和第一段后文讲的“Elsa
Olivetti预测我们会出现钴短缺”,第二段讲“钴开采很贵,与刚果童工和死亡有关”,第三段讲“钴短缺的建议解决方案”,第四段讲“钴的替代品LiFePO
4,它便宜、寿命长,但能量密度较低”,最后一段讲“LiFePO
4在中国其他公司的广泛使用,作者希望其他电动汽车制造商也用LiFePO
4”,可知未来电动汽车的成功取决于放弃钴,未来会出现钴短缺,钴不仅贵,还不环保,LiFePO虽有优点,但也有缺点,不是所有电动汽车制造商都用LiFePO,因此本文讲的是电动汽车用不用钴的问题,D项“电动汽车能不依赖钴吗?”为短文的最佳标题。故选D项。
D
Teenage
sailors
have
been
making
headlines.
A
young
person
alone
in
a
dangerous
situation
attracts
attention

and
sponsors.
Young
sailors
also
attract
divided
opinions.
For
example,
Jessica
Watson
was
asked
by
the
local
government
to
cancel
her
voyage;
yet
the
Prime
Minister
called
her
“a
hero
for
young
Australians
”when
she
returned.
It
seems
there
is
confusion
about
the
competence
and
independence
of
young
people.
One
misunderstanding
at
least
should
be
cleared
up:
children
are
not
going
to
sea
in
an
unregulated
way.
Consider
the
case
of
the
Dutch
girl,
Laura
Dekker.
When
her
father
agreed
to
her
making
a
solo
(独自的)
voyage
at
age
13,
the
Dutch
Council
for
Child
Care
prevented
it.
The
World
Sailing
Speed
Record
Council
also
moved
to
discourage
very
young
sailors
by
abolishing
their
age-based
records
in
early
2009.
So
community
control
of
children
under
16
years
already
happens.
But
the
case
for
controlling
older
teenagers
as
if
they
were
children
is
weak.
Teenage
brains,
so
the
popular
psychologists
tell
us,
are
likely
to
make
faulty
judgements.
But
such
generalisations
often
do
not
apply
to
specific
individuals.
Between
the
ages
of
14
and
18,
teenagers
vary
greatly
in
their
abilities.
The
amount
of
independence
each
is
allowed
should
be
determined
not
simply
by
their
age
but
by
negotiations
with
the
relevant,
responsible
adults.
Some
teens
are
certainly
inexperienced
and
capable
of
childish
mistakes,
but
the
ones
who
attempt
dangerous
journeys
normally
do
so
by
winning
the
confidence
of
hard-headed
and
well-qualified
adult
supporters.
But
it
is
also
wrong
to
think
that
any
16-year-old
can
gain
achievements
as
unusual
as
Jessica
Watson's.
Watson
seems
to
suggest
they
can
when
she
calls
herself
“an
ordinary
girl
who
had
a
dream”.
Her
intention
is
to
encourage
teenagers
but
this
can
have
the
opposite
effect
of
making
them
feel
incapable
because
remarkable
accomplishments
are
beyond
them.
Should
all
teens
have
such
dreams?
In
reality,
individuals
face
varying
circumstances
that
restrict
their
dreams.
Teenage
sailors
should
not
be
judged
by
preconceived
(事



的)
views
about
young
people.
But
nor
should
“ordinary”
teenagers
feel
pressure
to
achieve
extraordinary
personal
goals.
In
fact,
I
believe
the
example
of
solo
sailing
over
stresses
individualism.
The
teenage
years
are
when
most
of
us
“ordinary”
people
learn
that
we
can
achieve
great
things
in
cooperation
with
others.
12.
What
do
we
know
about
Jessica
Watson?
A.
She
made
a
voyage
successfully.
B.
She
wants
to
attract
potential
sponsors.
C.
She
was
discouraged
by
the
Prime
Minister.
D.
She
works
as
a
sailor
for
the
local
government.
13.
Why
does
the
author
mention
the
Dutch
girl?
A.
To
praise
her
for
her
bravery.
B.
To
stress
she
was
overprotected.
C.
To
show
community
control
of
teenage
sailors.
D.
To
explain
why
there
is
a
misunderstanding
of
teenage
sailors.
14.
What
does
the
author
think
of
teenagers'
independence?
A.
It
is
closely
related
to
their
age.
B.
It
often
leads
to
faulty
judgements.
C.
It
is
developed
through
independent
journeys.
D.
It
differs
hugely
from
individual
to
individual.
15.
What
does
the
author
encourage
teenagers
to
do?
A.
Be
engaged
in
teamwork.
B.
Work
under
certain
pressure.
C.
Avoid
having
preconceived
views.
D.
Make
every
effort
to
achieve
their
personal
goals.
【答案】12.
A
13.
C
14.
D
15.
A
【解析】
这是一篇议论文。文章主要讲述了独自一人环游世界的年轻人经常成为头条新闻。一个年轻人Jessica
Watson成为了澳大利亚年轻人的英雄,为此各方有着不同的看法。
【12题详解】
推理判断题。根据文章第一段“For
example,
Jessica
Watson
was
asked
by
the
local
government
to
cancel
her
voyage;
yet
the
Prime
Minister
called
her
“a
hero
for
young
Australians
”when
she
returned.”(例如,当地政府要求杰西卡·沃森取消航程;然而当她回国时,总理称她为“澳大利亚年轻人的英雄”。)由此判断出,她的航行非常的成功。故选A项。
13题详解】
推理判断题。根据文章第二段“When
her
father
agreed
to
her
making
a
solo
(独自的)
voyage
at
age
13,
the
Dutch
Council
for
Child
Care
prevented
it.
The
World
Sailing
Speed
Record
Council
also
moved
to
discourage
very
young
sailors
by
abolishing
their
age-based
records
in
early
2009.
So
community
control
of
children
under
16
years
already
happens”(当她的父亲同意她在13岁时独自航行时,荷兰儿童看护委员会阻止了这一计划。2009年初,世界帆船速度记录理事会(World
Sailing
Speed
Record
Council)取消了以年龄为基础的记录,以此来打击年轻海员的积极性。因此,对16岁以下的儿童,社区控制已经开始实施。)可知,作者通过举例的目的是为了告知我们:对16岁以下的儿童,社区控制已经开始实施。故选C项。
【14题详解】
推理判断题。根据文章第三段“Between
the
ages
of
14
and
18,
teenagers
vary
greatly
in
their
abilities.
The
amount
of
independence
each
is
allowed
should
be
determined
not
simply
by
their
age
but
by
negotiations
with
the
relevant,
responsible
adults.”(14岁到18岁之间,青少年的能力差异很大。每个人的独立程度不应仅仅由他们的年龄决定,还应由与相关的、负责任的成年人协商决定。)可知,关于青少年的独立程度是因人而异的。故选D项。
【15题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“In
fact,
I
believe
the
example
of
solo
sailing
over
stresses
individualism.
The
teenage
years
are
when
most
of
us
“ordinary”
people
learn
that
we
can
achieve
great
things
in
cooperation
with
others.”(事实上,我认为独自航行的例子强调了个人主义。青少年时期,我们大多数“普通人”知道,我们可以通过与他人合作实现伟大的事情。)可知,作者不强调“个人主义”反而作者鼓励青少年做参与团队合作。故选A项。
第二节
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Nordic
Walking
Started
in
Finland
in
the
early
20th
century,
Nordic
walking
used
to
be
a
summer
training
exercise
for
cross-country
skiers.
___16___
In
that
year,
a
Finnish
company
invented
a
new
wrist
strap
(腕带)
system
to
make
the
present-day
Nordic
walking
technique
possible.
Outside
of
Finland,
Nordic
walking
has
been
well
received
in
Austria,
Germany,
Norway
and
Sweden.
____17____
Nordic
walking
is
great
for
people
who
are
looking
for
a
smart
physical
activity
with
maximum
health
benefits,
combined
with
fun
and
convenience.
Nordic
walking
takes
fitness
walking
to
a
new
level
by
adding
poles
to
produce
an
incredible
upper
body
workout.
___18___
Besides,
it
also
takes
stress
off
your
ankles,
knees
and
hip
joints
(髋关节).
___19___
Nordic
walking
is
no
different.
For
best
fitness
results
and
physical
safety,
ensure
that
you
use
only
Nordic
walking
poles
which
have
been
specifically
designed
for
this
sport.
Don't
try
to
use
skiing
or
hiking
poles
which
are
designed
and
meant
to
be
for
a
totally
different
purpose.
When
you
walk
normally
and
carry
poles
with
you,
it
is
called
the
“2-wheel
drive”.
As
soon
as
you
hold
the
poles
properly
and
start
using
your
upper
body,
you're
now
in
the
"4-wheel
drive".
Every
step
should
begin
with
the
heel
touching
the
ground.
___20___
Just
hold
them
tightly
every
time
when
they
hit
the
ground,
and
let
them
go
as
they
are
drawn
back
behind
your
body,
finishing
up
with
an
open
hand.
A.
Just
remember
to
choose
lightweight
walking
shoes.
B.
Your
hands
should
always
be
in
a
“hold-n-go”
state
with
the
poles.
C.
As
with
any
sport,
it
is
always
important
to
have
the
right
equipment.
D.
There
are
also
many
Nordic
walking
clubs
that
offer
regular
weekly
walks.
E.
This
strengthens
your
arms,
chest,
back
and
makes
your
body
more
flexible.
F.
The
real
breakthrough
of
Nordic
walking
as
a
practiced
exercise
came
in
1997.
G.
It
is
now
progressing
well
into
other
countries
such
as
Japan,
Australia,
the
UK
and
the
USA.
【答案】16.
F
17.
G
18.
E
19.
C
20.
B
【解析】
本文是说明文。文章介绍了北欧式健走的发展情况以及对身体的好处。
【16题详解】
上文提到“Nordic
walking
used
to
be
a
summer
training
exercise
for
cross-country
skiers.(北欧式健走曾是越野滑雪者的一项夏季训练)”;下文“In
that
year,
a
Finnish
company
invented
a
new
wrist
strap
(腕带)
system
to
make
the
present-day
Nordic
walking
technique
possible.
(那一年,一家芬兰公司发明了一种新的腕带系统,使今天的北欧式健走技术成为可能)”;F项中“Nordic
walking”与上文中的“Nordic
walking”是词汇复现,是顺承上文的话题;“in
1997”与下文中的“In
that
year”相一致;“The
real
breakthrough(真正的突破)”指下文中提到的“a
Finnish
company
invented
a
new
wrist
strap
(腕带)
system….”。故选F。
【17题详解】
上文提到“Outside
of
Finland,
Nordic
walking
has
been
well
received
in
Austria,
Germany,
Norway
and
Sweden.(除芬兰外,北欧式健走在奥地利、德国、挪威和瑞典都很受欢迎。)”;G项中“It
is
now
progressing
well
into…(它顺利进展到……)”与上文中的“has
been
well
received”相呼应;“other
countries
such
as
Japan,
Australia,
the
UK
and
the
USA.”与上文中的“in
Austria,
Germany,
Norway
and
Sweden”相呼应;故选G。
【18题详解】
上文提到“Nordic
walking
takes
fitness
walking
to
a
new
level
by
adding
poles
to
produce
an
incredible
upper
body
workout.(北欧式健走通过增加手杖让上半身很好地得到锻炼,让健身步行提高到一个新的水平)”;
E项中“This
strengthens
your
arms,
chest,
back(这会加强你的手臂、胸部和背部)”与上文中的“produce
an
incredible
upper
body
workout”语义一致。故选E。
【19题详解】
下文提到“Nordic
walking
is
no
different.
…ensure
that
you
use
only
Nordic
walking
poles
which
have
been
specifically
designed
for
this
sport.
Don't
try
to
use
skiing
or
hiking
poles…(北欧式徒步也不例外。……确保您只使用为这项运动专门设计的越野行走杖。不要尝试使用滑雪或徒步旅行的手杖……”;C项中“As
with
any
sport(和任何运动一样)”与下文的“Nordic
walking
is
no
different”语义一致;“it
is
always
important
to
have
the
right
equipment(合适的装备是很重要的)”与下文中的“Nordic
walking
poles
which
have
been
specifically
designed
for
this
sport”相一致。故选C。
【20题详解】
下文提到“Just
hold
them
tightly
every
time
when
they
hit
the
ground,
and
let
them
go
as
they
are
drawn
back
behind
your
body,
finishing
up
with
an
open
hand.(每次它们落地的时候,都要紧紧抓住它们;当它们向后拉到你身体后面的时候,再松开,最后张开手)”;下文即是对B项“Your
hands
should
always
be
in
a“hold-n-go”state
with
the
poles.(你的手应该始终对手杖处于“握紧——松开”的状态。)”作出进一步解释,“hold
them
tightly
…and
let
them
go”与B项中“a‘hold-n-go’state”相一致。
故选B。
第二部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
My
husband
came
out
into
the
front
yard,
where
I
was___21___his
clothes.“Is
the
dryer
broken?”
he
asked.“There's
nothing
wrong
with
it,
but
it
costs
money
to___22___and
it
is
bad
for
the
environment,”I
said.
I
___23___this
recently
while
traveling
in
Italy,
where
clotheslines
are
everywhere.“Try
to
think
of
it
as
an
art
exhibition
,”I
said.“I
doubt
if
our___24___will
consider
it
to
be
art,
”he
said.
He
had
a
point
.
Americans
have
a
reputation
for
being
anti-clothesline.
No
one
else
has
a
clothesline
in
my
neighborhood.
After
a
week
of___25___the
laundry
in
the
front
yard,
I
was___26___that
none
of
my
neighbors
even
mentioned
my
clothesline.
I___27___a
particularly
artistic
photo
of
a
T-shirt
online,
which
looked
as
if
one
sleeve
were
waving
hello.
Afterward,
I
received
plenty
of___28___comments
such
as
“beautiful”
or
“lovely”.
A
few
days
later,
I
asked
one
of
my
neighbors
about
her
opinion
of
front
yard
clotheslines.“Well,
do
you
have
a___29___?”she
asked.
"Yes,”
I
replied.“Why
not
move
them
behind
your
house?”
she
added.
What
do
experts
have
to
say
on
the
topic?
I____30____Anne
Lawrence,
a
clothesline
expert
in
Michigan,
who
speaks
regularly
to
schoolchildren
about
the
importance
of
keeping
the
practice____31____.“How
do
you
feel
about
a
front
yard
clothesline?”
I
asked
her.“It
is
considered
a
bit____32____because
people
can't
avoid
seeing
it,”
she
admitted.“It
would
be
better
if
you
had
a
backyard.”
After
I
got
off
the
phone
with
Ms.
Lawrence,
I____33____the
front
yard
line
with
a
longer
one
in
back,
offering
more____34____for
artistic
freedom.
I
could
have
a
colorful
laundry
display
with
an
army
of
my
pink,
yellow
and
white
socks
marching
in
a
row.
When
the
sun
hits
just
right,
what
a(n)____35____scene
it
would
be!
21.
A.
washing
B.
ironing
C.
hanging
D.
mending
22.
A.
run
B.
build
C.
decorate
D.
change
23.
A.
shared
B.
realized
C.
discussed
D.
remembered
24.
A.
children
B.
parents
C.
friends
D.
neighbors
25.
A.
drying
B.
folding
C.
separating
D.
providing
26.
A.
afraid
B.
annoyed
C.
surprised
D.
concerned
27.
A.
took
B.
posted
C.
printed
D.
found
28.
A.
unfair
B.
strange
C.
positive
D.
interesting
29.
A.
basement
B.
backyard
C.
balcony
D.
clothesline
30.
A.
phoned
B.
visited
C.
admired
D.
challenged
31.
A.
proper
B.
simple
C.
formal
D.
alive
32.
A.
confusing
B.
dangerous
C.
complicated
D.
embarrassing
33.
A.
replaced
B.
compared
C.
connected
D.
balanced
34.
A.
guidance
B.
protection
C.
requirements
D.
opportunities
35.
A.
familiar
B.
extraordinary
C.
horrible
D.
successful
【答案】21.
C
22.
A
23.
B
24.
D
25.
A
26.
C
27.
B
28.
C
29.
B
30.
A
31.
D
32.
D
33.
A
34.
D
35.
B
【解析】
这是一篇记叙文。文章主要讲了作者在意大利旅行时获得灵感,开始在家里前院使用晾衣绳,也没有收到周围邻居的反对意见。于是,作者在网上发布了一张特别有艺术感的T恤照片,也得到了很多正面的评价。在和晾衣绳专家通过电话后,作者将晾衣绳换成了更长的绳子,好让自己有更多的机会进行艺术创作。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:我丈夫走到前院,我正在那儿晾他的衣服。A.
washing洗涤;B.
ironing熨烫;C.
hanging悬挂;D.
mending修补。根据后文“Is
the
dryer
broken?”可推知作者正在前院晾衣服。故选C。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:我说:“它没坏,只是运行起来要花钱,而且对环境有害。”A.
run运行,奔跑;B.
build建立;C.
decorate装饰;D.
change改变。这里it指的是烘干机,即烘干机运行起来要花钱。故选A。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:我最近在意大利旅行时意识到这一点,那里到处都是晾衣绳。A.
shared分享;B.
realized意识到;C.
discussed讨论;D.
remembered记得。根据后文“this
recently
while
traveling
in
Italy,
where
clotheslines
are
everywhere”可知作者是在意大利旅行时意识到不使用烘干机的。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:“我怀疑我们的邻居是否会认为这是艺术,”他说。A.
children孩子;B.
parents父母;C.
friends朋友;D.
neighbors邻居。根据后文“Americans
have
a
reputation
for
being
anti-clothesline.
No
one
else
has
a
clothesline
in
my
neighborhood.”可知丈夫在担心邻居会反对晾衣绳。故选D。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:在前院晾了一个星期的衣服后,我感到奇怪的是,邻居们竟然没有一个人提起我的晾衣绳。A.
drying晾干,脱水;B.
folding折叠;C.
separating分开;D.
providing提供。结合后文“the
laundry
in
the
front
yard”以及上文提到的作者在前院晾干衣服,故此处指晾了一个星期衣服用drying。故选A。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在前院晾了一个星期的衣服后,我感到奇怪的是,邻居们竟然没有一个人提起我的晾衣绳。A.
afraid害怕的;B.
annoyed恼怒的;C.
surprised惊讶的;D.
concerned关心的。上文提到美国人以反对晾衣绳而闻名,但是作者用了一周的晾衣绳也没有人来投诉,所以作者感到惊讶。故选C。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:我在网上发了一张特别有艺术感的T恤照片,看起来好像有一只袖子在招手。A.
took带走;B.
posted发布,张贴;C.
printed印刷;D.
found找到。根据后文“online”可知在网上发布照片。故选B。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:之后,我收到了很多正面的评价,比如“漂亮”、“可爱”。A.
unfair不公平的;B.
strange奇怪的;C.
positive积极的;D.
interesting有趣的。结合后文“beautiful”和“lovely”可知都是对照片积极正面的评价。故选C。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:“那么,你有后院吗?”她问道。A.
basement地下室;B.
backyard后院;C.
balcony阳台;D.
clothesline晾衣绳。根据后文“Why
not
move
them
behind
your
house?”可知邻居询问的是作者家有没有后院,为什么不把衣服移到房子的后院。故选B。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:我给密歇根的晾衣绳专家Anne
Lawrence打了电话,她经常向学生们讲述使用晾衣绳的重要性。A.
phoned打电话;B.
visited拜访;C.
admired钦佩;D.
challenged挑战。结合后文“After
I
got
off
the
phone
with
Ms.
Lawrence”可知作者给Lawrence打了电话。故选A。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我给密歇根的晾衣绳专家Anne
Lawrence打了电话,她经常向学生们讲述使用晾衣绳的重要性。A.
proper适当的;B.
simple简单的;C.
formal正式的;D.
alive活着的。结合上文“keeping
the
practice”可知此处为短语keep
sth.
alive“使某物存活”,这里理解为继续在日常生活中使用晾衣绳这种东西。故选D。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:她承认:“这被认为是有点尴尬的,因为人们无法避免看到它。”A.
confusing令人困惑的;B.
dangerous危险的;C.
complicated复杂的;D.
embarrassing令人尴尬的。结合后文“because
people
can't
avoid
seeing
it”因为人们总是能看到晾衣绳,所以会有点令人尴尬。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:在我和Lawrence女士通完电话后,我把前院的绳子换成了更长的黑绳子,为艺术自由提供了更多的机会。A.
replaced取代;B.
compared比较;C.
connected连接;D.
balanced平衡。结合后文“the
front
yard
line
with
a
longer
one
in
back”可知作者把前院的绳子换成了更长的绳子。故选A。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:在我和Lawrence女士通完电话后,我把前院的绳子换成了更长的黑绳子,为艺术自由提供了更多的机会。A.
guidance指导;B.
protection保护;C.
requirements要求;D.
opportunities机会。根据后文“for
artistic
freedom”可知新换的晾衣绳为作者的艺术创作提供了更多的机会。故选D。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当太阳正好照到的时候,那将是一幅多么非凡的场景啊!A.
familiar熟悉的;B.
extraordinary卓越的,非凡的;C.
horrible可怕的;D.
successful成功的。结合上文“I
could
have
a
colorful
laundry
display
with
an
army
of
my
pink,
yellow
and
white
socks
marching
in
a
row.”可知作者的晾衣绳上有各种色彩,故推测当阳光照到的时候,是一副非凡的场景。故选B。
第二节
(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Each
year,
25
million
tons
of
seaweed
_____36_____
(harvest),
most
of
which
is
used
for
human
consumption.
But
what
about
using
it
to
power
our
vehicles?
Danish
scientists
recently
announced
they
had
used
a
seaweed
fuel
to
power
an
automobile,
_____37_____
(achieve)
speeds
of
80
kph.
One
of
the
_____38_____
(large)
sources
of
clean
renewable
energy
used
today
is
biofuels.
___39___
(produce)
from
garbage
or
the
agricultural
by-products
from
growing
crops
like
sugar
and
corn,
they
contribute
to
energy
___40___
(secure)
while
also
reducing
carbon
emissions.
Within
Europe's
transportation
sector
___41___
vast
quantity
of
renewable
energy-powered
solutions
use
these
land-based
sources
of
biofuels.
However,
they
require
land,
fertilizer
(肥料),
and
irrigation
resources
___42___(make)
these
biofuels,
so
Europe
is
looking
largely
towards
ocean-based
sources
of
biofuels

namely
algae
and
seaweed,
___43___
need
nothing
more
than
saltwater
and
sun
to
grow
incredibly
fast.
Van
Hal,
the
scientific
coordinator
for
EU-funded
MacroFuels,
says
learning
to
manage
a
10-acre
seaweed
farm
is
similar
to
managing
a
1,000-acre
farm.
To
turn
seaweed
fuel
___44___
a
reality,
though,
requires
a
supply
on
a
“huge
scale”.
He
aims
to
create
an
entire
industry
around
seaweed
biofuels
that
includes
farming,
producing
and
testing
—_____45_____
(specific)
for
heavy
machinery
like
trucks
and
ships.
【答案】36.
is
harvested
37.
achieving
38.
largest
39.
Produced
40.
security
41.
a
42.
to
make
43.
which
44.
into
45.
specifically
【解析】
这是一篇说明文。文章讲述了海藻燃料作为一种生物燃料,安全环保。
【36题详解】
考查时态和语态。句意:每年收获海藻2500万吨,大部分用于人类消费。此处缺乏谓语,由时间状语Each
year可知,本句表示经常发生的事情,时态用一般现在时,主语25
million
tons
of
seaweed和谓语harvest是被动关系,用一般现在时的被动语态,主语25
million
tons
of
seaweed单数,谓语也用单数形式。故填is
harvested。
【37题详解】
考查现在分词。句意:丹麦科学家最近宣布,他们使用海藻燃料为汽车提供动力,实现了80公里每小时。they
had
used
a
seaweed
fuel
to
power
an
automobile已有谓语had
used且无连词,此处用非谓语形式,主语they和动词achieve是逻辑上的主谓关系,应用现在分词(doing)表主动,作状语。故填achieving。
【38题详解】
考查最高级。句意:生物燃料是当今使用的最大的清洁可再生能源之一。固定用法one
of
the
+形容词最高级+名词,意为“……之一”,此处用形容词最高级作定语。故填largest。
【39题详解】
考查过去分词。句意:它们由垃圾或种植糖和玉米等农作物的农副产品产生,有助于能源安全,同时也减少碳排放。本句已有谓语contribute且无连词,此处用非谓语形式,主语they(指生物能源)和动词produce是逻辑上的动宾关系,应用过去分词表被动,作状语,首字母大写。故填Produced。
【40题详解】
考查名词。句意:它们由垃圾或种植糖和玉米等农作物的农副产品产生,有助于能源安全,同时也减少碳排放。介词to后用名词(短语)作宾语,此处用不可数名词security。故填security。
【41题详解】
考查冠词。句意:在欧洲的交通部门,大量可再生能源驱动的解决方案都使用这些陆基生物燃料。固定搭配a
(vast)
quantity
of
+可数名词/不可数名词(大量的……)。故填a。
【42题详解】
考查动词不定式。句意:然而,它们需要土地、肥料和灌溉资源来制造这些生物燃料,因此欧洲主要着眼于海洋生物燃料的来源——即藻类和海藻,它们只需要海水和阳光就可以迅速生长。由语境可知,此处表目的,应用动词不定式(to
do)表目的,做目的状语。故填to
make。
【43题详解】
考查非限制性定语从句。句意:然而,它们需要土地、肥料和灌溉资源来制造这些生物燃料,因此欧洲主要着眼于海洋生物燃料的来源——即藻类和海藻,它们只需要海水和阳光就可以迅速生长。此处是非限制性定语从句,先行词是algae
and
seaweed,指物,在从句中作主语,应用关系代词which。故填which。
【44题详解】
考查固定搭配。句意:然而,要将海藻燃料变成现实,需要“大规模”的供应。固定搭配turn…into…(把……变成……)。故填into。
【45题详解】
考查副词。句意:他的目标是围绕海藻生物燃料创建一个完整的产业,包括养殖、生产和测试——特别是卡车和船舶等重型机械。此处用副词specifically(特别)作状语修饰整个句子。故填specifically。
第三部分写作(共两节,满分40分)
第一节
(满分15分)
46.
假定你是李华,你的英国留学生朋友John没有进入“汉语才艺大赛”的决赛,感到非常沮丧。请给他写一封邮件,内容包括:
1.
表示理解;
2.
给予安慰;
3.
鼓励继续努力。
注意:1.
词数80左右;2.
可以适当增加细节,以使行文连贯。
【答案】Dear
John,
I
am
sorry
to
know
that
you
didn't
make
it
to
the
final
of
the
Chinese
Talent
Show.
I
was
told
that
you
are
in
low
spirits
and
I
understand
how
you
feel.
However,
I
think
you
should
cheer
up.
You
have
tried
your
best,
so
there
is
nothing
to
regret.
And
have
you
noticed
that
you
have
made
great
progress
in
Chinese
and
singing
since
you
took
part
in
the
talent
show?
This
is
what
you
have
gained
and
what
really
matters.
Moreover,
it's
common
for
us
to
experience
failure,
which
will
encourage
us
to
go
further.
Keep
on
trying
and
you
will
succeed
sooner
or
later.
I
wish
you
happy
every
day.
Yours,
Li
Hua
【解析】
【分析】
本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国留学生朋友John写封邮件,对John没有进入“汉语才艺大赛”的决赛进行安慰。
【详解】第一步:审题
体裁:应用文
时态:根据提示,时态主要为一般现在时和现在完成时,少量一般过去时和一般将来时。
结构:总分法
总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。
要求:
1.
表示理解;
2.
给予安慰;
3.
鼓励继续努力。
第二步:列提纲
(重点词组)
be
sorry
to
do
sth.;
make
it;
cheer
up;
try
one’s
best;
make
great
progress;
take
part
in
sth.;
encourage
sb.
to
do
sth.
第三步:连词成句
1.
I
am
sorry
to
know
that
you
didn't
make
it
to
the
final
of
the
Chinese
Talent
Show.
2.
However,
I
think
you
should
cheer
up.
3.
You
have
tried
your
best,
so
there
is
nothing
to
regret.
4.
And
have
you
noticed
that
you
have
made
great
progress
in
Chinese
and
singing
since
you
took
part
in
the
talent
show?
5.
Moreover,
it's
common
for
us
to
experience
failure,
which
will
encourage
us
to
go
further.
根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。
第四步:连句成篇(衔接词)
1.表并列补充关系:And,Moreover
2.表转折对比关系:However
2.表因果关系:so
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。
【点睛】[高分句型1]
This
is
what
you
have
gained
and
what
really
matters.用了两个what引导的表语从句。
[高分句型2]
Moreover,
it's
common
for
us
to
experience
failure,
which
will
encourage
us
to
go
further.
用了which引导的非限制性定语从句。
第二节(满分25分)
47.
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
I
was
sitting
at
the
dinner
table
with
my
family.
Without
warning,
my
brother
smiled
and
turned
down
the
kitchen
lights
so
we
all
were
sitting
in
darkness.
Then
my
mom
walked
over,
carrying
a
big,
chocolate
cake
decorated
with
red
icing.
The
cake
was
lit
up
with
ten
birthday
candles,
and
everyone
started
singing
to
me!
My
favorite
part
of
birthdays
is
getting
the
chance
to
make
a
wish.
Sometimes
wishes
come
true,
and
sometimes
they
don’t,
but
the
fun
of
waiting
and
hoping
makes
me
happy.
It’s
like
magic
is
in
the
air
or
something.
Maybe
I’m
too
old
to
believe
in
magic
and
wishes,
but
I
don’t
care.
I
still
do
it.
I
closed
my
eyes,
made
a
wish,
and
blew.
My
grandparents
clapped
and
my
little
sister
stuck
her
finger
into
the
clouds
of
icing.
She’s
always
doing
stupid
things
like
that.
Mom
took
the
cake
away
to
cut
it
into
slices.
She
gave
me
the
first
piece,
and
it
was
awesome.
Chocolate
with
vanilla
(香草味的)cream
in
the
middle-delicious.
Ding-dong!
The
doorbell
rang.
We
weren’t
expecting
anybody
else.
"Why
don’t
you
go
answer
the
door,
kiddo?"
suggested
Dad.
He
likes
calling
me
kiddo.
Mom
says
it’s
because
he’s
always
calling
us
kids
by
the
wrong
names.
I
frowned
(皱眉)
trying
to
think.
Was
this
a
trick?
Was
I
about
to
be
made
fun
of?
"Okay,"
I
said
slowly
and
headed
for
the
door.
I
couldn’t
see
anybody
through
the
glass
window.
Cautiously
I
opened
the
door.
There
was
a
large
box
on
the
doorstep
decorated
with
a
note
on
it
that
read,
"Happy
Birthday!
Open
me!"
"What’s
this?"Now
I
was
confused,
but
excited.
The
box
wasn’t
very
heavy,
so
I
bought
it
inside.
My
family
crowded
all
around
me.
"What
is
it?
"asked
my
grandma.
"Open
it!"
My
brother
was
impatient,
as
usual.
"Box
,box!"
yelled
my
little
sister,
trying
to
get
her
hands
on
it.
Paragraph
1:
“Hold
on,
everybody,”
I
said.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
My
heart
melted
as
I
picked
it
up.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】“Hold
on,
everybody,”
I
said.
I
took
a
deep
breath
to
calm
myself
down.
I
carefully
put
the
box
on
the
floor
and
slowly
opened
it.
At
first
sight,
it
looked
like
the
box
was
empty.
As
I
moved
closer
to
the
box,
I
suddenly
found
there
were
a
pair
of
big,
beautiful
brown
eyes
staring
back
at
me.
And
there
was
a
wagging
tail
that
seemed
like
it
would
never
stop.
My
heart
melted
as
I
picked
it
up.
I
gently
held
its
warm
body
in
my
arms."A
dog,
"I
whispered.
My
eyes
hurt
a
little
as
I
felt
happy
tears
gathering.
I
couldn't
believe
it.
I
had
been
wanting
a
dog
forever,
but
I
knew
it
was
impossible
because
my
parents
were
occupied
with
work
from
sunrise
to
sunset
and
had
no
interest
in
keeping
a
dog
to
make
them
busier.
As
I
held
the
dog,
I
knew
that,
no
matter
what
anyone
else
says,
wishes
sometimes
do
come
true.
【解析】
分析】
这是一篇读后续写。本文以人物为线索展开,讲述了作者喜欢过生日,因为生日的时候有机会许愿,有时愿望会成真。家人在帮作者过生日时,突然门铃响了,作者因为以前被骗去开门过,所以就没去开门。在家人的动员下,作者去开门,发现一个上面写着“生日快乐!打开我!”的大盒子,家人都好奇里面是什么,想打开盒子。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容““大家等一下,”我说。”可知,第一段可描写作者打开了盒子,发现里面有一只可爱的小狗。
②由第二段首句内容“当我拿起它时,我的心融化了。”可知,第二段可描写作者抱起小狗,觉得很开心很感动,因为作者以前知道养狗是不可能的,但现在愿望成真了。
2.续写线索:等待——打开盒子——发现小狗——拿起小狗——快乐感动——感悟
3.词汇激活
行为类
①等待:hold
on
②打开:slowly
opened
it
③发现:suddenly
found
④拿起:picked
it
up
情绪类
①冷静:calm
down
②开心:happy
③眼泪:tears
【点睛】[高分句型1]
As
I
moved
closer
to
the
box,
I
suddenly
found
there
were
a
pair
of
big,
beautiful
brown
eyes
staring
back
at
me.(As
引导时间状语从句,found后接省略that引导的宾语从句)
[高分句型2]
I
knew
that,
no
matter
what
anyone
else
says,
wishes
sometimes
do
come
true.(that后接宾语从句,此宾语从句用了no
matter
what引导的让步状语从句)衡阳市一中学2020年下学期高三期中考试英语试题
第一部分
听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
Where
does
the
man
want
to
meet
the
woman?
A.
In
the
parking
lot.
B.
At
the
main
gate.
C.
In
his
office.
2.
Why
does
the
woman
call
the
man?
A.
To
express
thanks.
B.
To
give
an
explanation.
C.
To
make
an
invitation.
3.
What
are
the
speakers
mainly
talking
about?
A.
An
opera.
B.
A
singer.
C.
A
dance.
4.
What
will
the
man
do
next?
A.
Try
some
coffee.
B.
See
his
niece.
C.
Have
a
hot
chocolate.
5.
What
will
the
woman
deal
with
first?
A.
The
bike.
B.
The
football.
C.
The
window.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6.
What
animal
is
new
to
the
shelter?
A.
A
tiger.
B.
A
lion.
C.
A
bear.
7.
How
much
will
the
woman
pay
to
visit
the
shelter?
A.
$7.
B.
$12.
C.
$14.
请听第7段材料,回答第8、9题。
8.
What
does
the
woman
like
about
Stone
Kastell?
A.
The
size.
B.
The
location.
C.
The
facilities.
9.
Which
place
costs
the
most?
A.
The
Sunset.
B.
Stone
Kastell.
C.
La
Guardia.
请听第8段材料,回答第10至12题。
10.
What
particularly
attracts
the
man
to
Midway?
A.
Its
mountain
views.
B.
Its
old
buildings.
C.
Its
Ice
Castles.
11.
What
will
the
man
do
at
Soldier
Hollow
Resort?
A.
Go
skiing.
B.
Go
snowshoeing.
C.
Go
snow
tubing.
12.
How
long
will
the
man
stay
in
Midway?
A.
For
a
week.
B.
For
two
weeks.
C.
For
three
weeks.
请听第9段材料,回答第13至16题。
13.
When
will
the
man
tour
the
campus?
A.
On
Monday
morning.
B.
On
Monday
afternoon.
C.
On
Tuesday
afternoon.
14.
Which
year
of
college
are
the
speakers
probably
in
now?
A.
The
first
year.
B.
The
second
year.
C.
The
third
year.
15.
What
does
the
man
suggest
doing
on
Tuesday
morning?
A.
Attending
a
lecture.
B.
Seeking
legal
advice.
C.
Visiting
the
library.
16.
What
activity
will
the
man
take
part
in
on
Wednesday
afternoon?
A.
Careers
Lecture.
B.
Student
Union
Induction.
C.
Computer
Lab
Tour.
请听第10段材料,回答第17至20题。
17.
Why
does
the
speaker
recommend
working
in
the
computer
game
industry?
A.
It's
popular.
B.
It's
creative.
C.
It's
well-paid.
18.
What
did
the
speaker
major
in
at
university?
A.
Computer.
B.
Physics.
C.
History.
19.
Who
inspired
the
speaker
to
find
a
job
in
the
computer
game
industry?
A.
His
mother.
B.
His
father.
C.
His
uncle.
20.
What
did
the
speaker
do
at
first
at
the
games
company?
A.
He
tested
games.
B.
He
wrote
programs.
C.
He
did
research.
第一部分
阅读(共两节,满分50分)
第一节
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
Real
Hotels
Featured
in
Movies
Timberline
Lodge
Featured
in:
The
Shining
Located
on
the
south
side
of
Mount
Hood,
Oregon,
Timberline
Lodge
was
used
for
some
shots
of
the
fictional
Overlook
Hotel
in
this
1980
horror
film,
based
on
Stephen
King’s
best-selling
novel.
Hotel
management
asked
director
Stanley
Kubrick
not
to
show
room
217
(featured
clearly
in
the
book),
concerned
that
future
guests
would
avoid
staying
there.
A
nonexistent
room
number
237
was
used
instead.
Surprisingly,
room
217
is
now
requested
more
than
any
other
room.
Park
Hyatt
Tokyo
Featured
in:
Lost
in
Translation
Located
in
the
lively
Shinjuku
district
(地区),
Park
Hyatt
Tokyo
is
a
primary
setting
for
Sofia
Coppola’s
film
Lost
in
Translation.
Take
a
drink
at
the
New
York
Bar
on
the
hotel's
top
floor
(where
Bill
Murray’s
Bob
Harris
spends
most
of
his
evenings)
and
enjoy
wonderful
360-degree
views
of
the
city
and
Mount
Fuji.
Juvet
Landscape
Hotel
Featured
in:
Ex
Machina
This
sci-fi
thriller
takes
place
at
the
remote,
ultra-modern
home
of
tech
company
CEO
Nathan
Bateman,
the
inventor
of
a
highly
advanced
humanoid
robot.
His
amazing
house
is
actually
the
Juvet
Landscape
Hotel
in
Valldalen,
Norway.
Designed
to
blend
in
with
(与……协调)
the
environment,
the
hotel’s
rooms
feature
natural
materials
and
floor-to-ceiling
glass
windows.
The
Plaza
Hotel
Featured
in:
Home
Alone
2:
Lost
in
New
York
After
accidentally
boarding
a
flight
to
New
York
while
the
rest
of
his
family
heads
to
Florida,
10-year-old
Kevin
McCallister
checks
into
the
Plaza
Hotel.
For
the
25th
anniversary
of
Home
Alone
2,
the
hotel
is
offering
a
special
“Live
Like
Kevin”
package,
which
includes
an
over-the-top
ice
cream
sundae
delivered
to
your
room.
The
Plaza
Hotel
has
been
featured
in
several
other
films,
including
North
by
Northwest,
Sleepless
in
Seattle
and
The
Great
Gatsby.
1.
Why
was
Stanley
Kubrick
required
to
use
room
number
237?
A.
For
safety
concerns.
B.
For
welfare
concerns.
C.
For
a
cultural
reason.
D.
For
an
economic
reason.
2.
Which
hotel
should
you
choose
if
you
want
to
enjoy
a
mountain
view?
A.
The
Plaza
Hotel.
B.
Park
Hyatt
Tokyo.
C.
Timberline
Lodge.
D.
Juvet
Landscape
Hotel.
3.
How
is
the
Plaza
Hotel
different
from
the
other
three
hotels?
A.
It
is
located
in
a
big
city.
B.
It
has
branches
all
over
the
world.
C.
It
has
appeared
in
more
than
one
film
D.
It
is
designed
in
harmony
with
nature.
B
All
Luciano
Faggiano
wanted
when
he
purchased
the
seemingly
unremarkable
building
was
to
open
a
restaurant.
The
only
problem
was
the
toilet.
Sewage
(污物)
kept
backing
up.
So
Mr.
Faggiano
asked
his
two
sons
to
help
him
dig
a
trench
(沟)
and
uncover
the
problem.
He
predicted
the
job
would
take
about
a
week.
“We
found
some
underground
rooms,
so
we
kept
digging,”
said
Mr.
Faggiano,
60.
One
week
quickly
passed,
as
the
father
and
sons
discovered
a
tomb
of
the
Messapians,
who
lived
centuries
ago.
Soon,
the
family
discovered
a
room
used
to
store
grain
by
the
ancient
Romans.
Mr.
Faggiano
did
not
initially
tell
his
wife
about
the
extent
of
the
work.
His
wife
soon
became
suspicious
(怀疑的).“We
had
all
these
dirty
clothes,
every
day,”
she
said.
“I
didn't
understand
what
was
going
on.”
After
watching
the
Faggiano
men
pull
away
debris
(碎片)
in
the
back
seat
of
the
family
car,
neighbors
also
became
suspicious
and
informed
the
authorities.
Officials
arrived
and
stopped
the
digging,
warning
Mr.
Faggiano
against
operating
an
unapproved
archaeological
(考古的)
work
site.
Mr.
Faggiano
responded
that
he
was
just
looking
for
a
sewage
pipe.
A
year
passed.
Finally,
Mr.
Faggiano
was
allowed
to
continue
his
search
for
the
sewage
pipe
on
condition
that
officials
observed
the
work.
An
underground
treasure
house
came
into
view,
as
the
family
uncovered
ancient
vases,
an
ancient
ring
with
symbols
and
more.
Today,
the
building
is
the
Faggiano
Museum,
an
independent
archaeological
museum
authorized
by
the
government.
Mr.
Faggiano
is
now
satisfied
with
his
museum,
but
he
has
not
forgotten
about
the
restaurant.
A
few
years
later,
he
finally
found
his
sewage
pipe.
It
was,
indeed,
broken.
He
has
since
bought
another
building
and
is
again
planning
for
a
restaurant.
“I
still
want
it,”
he
said
of
the
restaurant.
“I'm
very
stubborn.”
4.
Why
did
Faggiano
dig
the
trench?
A.
To
repair
the
toilet.
B.
To
lay
a
sewage
pipe.
C.
To
find
ancient
treasure.
D.
To
bury
some
dirty
clothes.
5.
What
did
Faggiano
find
underground?
A.
Groundwater.
B.
A
rough
shelter.
C.
An
ancient
tomb.
D.
An
old
Roman
city.
6.
Why
did
Faggiano
have
to
stop
the
digging
for
some
time?
A.
His
wife
didn't
allow
him
to
do
it.
B.
He
was
unsatisfied
with
his
sons'
work.
C.
He
didn't
get
permission
from
the
government.
D.
His
neighbors
were
annoyed
about
the
noise
pollution.
7.
How
did
Faggiano
deal
with
the
first
building
he
bought?
A.
He
sold
it.
B.
He
repaired
it.
C.
He
donated
it
to
a
charity.
D.
He
changed
it
into
a
museum.
C
Electric
cars
are
getting
cheaper
and
their
sales
are
on
the
rise,
but
their
future
success
may
depend
on
abandoning
a
key
ingredient:
the
heavy
metal
cobalt
(钴).
The
mineral
is
used
in
lithium-ion
(锂离子)
batteries
that
power
most
electric
cars,
and
demand
for
it
is
steadily
increasing.
A
new
analysis
by
Elsa
Olivetti
at
the
Massachusetts
Institute
of
Technology
has
found
that
there
may
be
cobalt
shortages
if
we
don't
start
refining
(提炼)
and
recycling
it
more
efficiently
or
in
greater
quantities.
She
estimates
that
global
demand
for
cobalt
will
rise
to
between
235,000
and
430,000
tonnes
by
2030

an
amount
that
is
at
least
1.6
times
the
world's
current
ability
to
refine
the
metal,
as
of
2016
figures.
Cobalt
is
often
produced
as
a
by-product
of
copper
or
nickel
mining.
It
is
expensive,
at
around
$33,000
per
tonne,
and
also
comes
with
a
human
cost.
Most
of
the
world's
supply

60
per
cent—
comes
from
the
Democratic
Republic
of
the
Congo,
where
mining
has
been
linked
to
child
labour
and
deaths.
The
new
analysis
suggests
short-term
cobalt
supply
is
adequate,
but
that
more
mining
exploration,
such
as
in
the
ocean,
is
required.
In
addition,
we
will
need
to
speed
up
cobalt
recycling
by
recovering
it
from
batteries
in
unusable
electric
cars,
laptops
and
mobile
phones.
Another
option
is
to
shift
to
batteries
that
use
less
cobalt,
or
none
at
all.
Elon
Musk's
car
firm
Tesla
is
in
talks
with
battery
manufacturer
CATL
to
use
entirely
cobalt-free
batteries
in
its
China-made
cars.
Lithium-ion
batteries
in
electric
cars
commonly
use
either
lithium
nickel
cobalt
aluminium
oxide
or
lithium
nickel
manganese
cobalt
oxide
for
their
ability
to
provide
a
high
energy
density

a
key
factor
in
how
far
an
electric
car
can
go
on
a
single
charge.
For
short-range
cars
made
and
sold
in
China,
Tesla
claims
that
it
will
instead
use
lithium
iron
phosphate
(LiFePO
4
)
(磷酸铁锂)
batteries,
which
are
much
cheaper
and
have
a
longer
lifespan
(寿命).
Besides,
they
have
less
of
an
environmental
impact
compared
with
those
needing
cobalt.
The
disadvantage
is
that
they
tend
to
have
a
lower
energy
density,
reducing
how
far
a
car
can
travel
without
needing
to
be
charged.
LiFePO
4
batteries
are
already
widely
used
by
other
Chinese
firms,
including
BYD,
the
world's
biggest
electric
car
manufacturer.
If
other
electric
car
manufacturers
follow
internationally,
we
may
be
able
to
reduce
our
dependence
on
a
limited
mineral
resource.
8.
What
is
Elsa
Olivetti's
prediction?
A.
Cobalt
will
be
needed
badly.
B.
Cobalt
will
be
recycled
efficiently.
C.
Cobalt
will
be
refined
in
a
different
way.
D.
Cobalt
will
be
replaced
by
other
heavy
metals.
9.
What
is
a
suggested
solution
to
cobalt
shortages?
A.
Turning
to
renewable
energy
sources.
B.
Choosing
batteries
produced
by
Tesla.
C.
Decreasing
the
number
of
private
vehicles.
D.
Making
the
best
use
of
abandoned
batteries.
10.
Compared
with
lithium-ion
batteries,
LiFePO
4
batteries
_____.
A.
are
more
expensive
B.
are
more
eco-friendly
C.
have
fewer
life
cycles
D.
offer
more
usable
energy
11.
What
can
be
a
suitable
title
for
the
text?
A.
Cobalt:
a
new
choice
for
batteries
B.
How
do
lithium-ion
batteries
work?
C.
Tesla
vs.
BYD:
a
tough
competition
D.
Can
electric
cars
kick
the
cobalt
habit?
D
Teenage
sailors
have
been
making
headlines.
A
young
person
alone
in
a
dangerous
situation
attracts
attention

and
sponsors.
Young
sailors
also
attract
divided
opinions.
For
example,
Jessica
Watson
was
asked
by
the
local
government
to
cancel
her
voyage;
yet
the
Prime
Minister
called
her
“a
hero
for
young
Australians
”when
she
returned.
It
seems
there
is
confusion
about
the
competence
and
independence
of
young
people.
One
misunderstanding
at
least
should
be
cleared
up:
children
are
not
going
to
sea
in
an
unregulated
way.
Consider
the
case
of
the
Dutch
girl,
Laura
Dekker.
When
her
father
agreed
to
her
making
a
solo
(独自的)
voyage
at
age
13,
the
Dutch
Council
for
Child
Care
prevented
it.
The
World
Sailing
Speed
Record
Council
also
moved
to
discourage
very
young
sailors
by
abolishing
their
age-based
records
in
early
2009.
So
community
control
of
children
under
16
years
already
happens.
But
the
case
for
controlling
older
teenagers
as
if
they
were
children
is
weak.
Teenage
brains,
so
the
popular
psychologists
tell
us,
are
likely
to
make
faulty
judgements.
But
such
generalisations
often
do
not
apply
to
specific
individuals.
Between
the
ages
of
14
and
18,
teenagers
vary
greatly
in
their
abilities.
The
amount
of
independence
each
is
allowed
should
be
determined
not
simply
by
their
age
but
by
negotiations
with
the
relevant,
responsible
adults.
Some
teens
are
certainly
inexperienced
and
capable
of
childish
mistakes,
but
the
ones
who
attempt
dangerous
journeys
normally
do
so
by
winning
the
confidence
of
hard-headed
and
well-qualified
adult
supporters.
But
it
is
also
wrong
to
think
that
any
16-year-old
can
gain
achievements
as
unusual
as
Jessica
Watson's.
Watson
seems
to
suggest
they
can
when
she
calls
herself
“an
ordinary
girl
who
had
a
dream”.
Her
intention
is
to
encourage
teenagers
but
this
can
have
the
opposite
effect
of
making
them
feel
incapable
because
remarkable
accomplishments
are
beyond
them.
Should
all
teens
have
such
dreams?
In
reality,
individuals
face
varying
circumstances
that
restrict
their
dreams.
Teenage
sailors
should
not
be
judged
by
preconceived
(事



的)
views
about
young
people.
But
nor
should
“ordinary”
teenagers
feel
pressure
to
achieve
extraordinary
personal
goals.
In
fact,
I
believe
the
example
of
solo
sailing
over
stresses
individualism.
The
teenage
years
are
when
most
of
us
“ordinary”
people
learn
that
we
can
achieve
great
things
in
cooperation
with
others.
12.
What
do
we
know
about
Jessica
Watson?
A.
She
made
a
voyage
successfully.
B
She
wants
to
attract
potential
sponsors.
C.
She
was
discouraged
by
the
Prime
Minister.
D
She
works
as
a
sailor
for
the
local
government.
13.
Why
does
the
author
mention
the
Dutch
girl?
A.
To
praise
her
for
her
bravery.
B.
To
stress
she
was
overprotected.
C
To
show
community
control
of
teenage
sailors.
D.
To
explain
why
there
is
a
misunderstanding
of
teenage
sailors.
14.
What
does
the
author
think
of
teenagers'
independence?
A.
It
is
closely
related
to
their
age.
B.
It
often
leads
to
faulty
judgements.
C.
It
is
developed
through
independent
journeys.
D.
It
differs
hugely
from
individual
to
individual.
15.
What
does
the
author
encourage
teenagers
to
do?
A.
Be
engaged
in
teamwork.
B.
Work
under
certain
pressure.
C.
Avoid
having
preconceived
views.
D.
Make
every
effort
to
achieve
their
personal
goals.
第二节
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Nordic
Walking
Started
in
Finland
in
the
early
20th
century,
Nordic
walking
used
to
be
a
summer
training
exercise
for
cross-country
skiers.
___16___
In
that
year,
a
Finnish
company
invented
a
new
wrist
strap
(腕带)
system
to
make
the
present-day
Nordic
walking
technique
possible.
Outside
of
Finland,
Nordic
walking
has
been
well
received
in
Austria,
Germany,
Norway
and
Sweden.
____17____
Nordic
walking
is
great
for
people
who
are
looking
for
a
smart
physical
activity
with
maximum
health
benefits,
combined
with
fun
and
convenience.
Nordic
walking
takes
fitness
walking
to
a
new
level
by
adding
poles
to
produce
an
incredible
upper
body
workout.
___18___
Besides,
it
also
takes
stress
off
your
ankles,
knees
and
hip
joints
(髋关节).
___19___
Nordic
walking
is
no
different.
For
best
fitness
results
and
physical
safety,
ensure
that
you
use
only
Nordic
walking
poles
which
have
been
specifically
designed
for
this
sport.
Don't
try
to
use
skiing
or
hiking
poles
which
are
designed
and
meant
to
be
for
a
totally
different
purpose.
When
you
walk
normally
and
carry
poles
with
you,
it
is
called
the
“2-wheel
drive”.
As
soon
as
you
hold
the
poles
properly
and
start
using
your
upper
body,
you're
now
in
the
"4-wheel
drive".
Every
step
should
begin
with
the
heel
touching
the
ground.
___20___
Just
hold
them
tightly
every
time
when
they
hit
the
ground,
and
let
them
go
as
they
are
drawn
back
behind
your
body,
finishing
up
with
an
open
hand.
A.
Just
remember
to
choose
lightweight
walking
shoes.
B
Your
hands
should
always
be
in
a
“hold-n-go”
state
with
the
poles.
C.
As
with
any
sport,
it
is
always
important
to
have
the
right
equipment.
D.
There
are
also
many
Nordic
walking
clubs
that
offer
regular
weekly
walks.
E.
This
strengthens
your
arms,
chest,
back
and
makes
your
body
more
flexible.
F.
The
real
breakthrough
of
Nordic
walking
as
a
practiced
exercise
came
in
1997.
G.
It
is
now
progressing
well
into
other
countries
such
as
Japan,
Australia,
the
UK
and
the
USA.
第二部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
My
husband
came
out
into
the
front
yard,
where
I
was___21___his
clothes.“Is
the
dryer
broken?”
he
asked.“There's
nothing
wrong
with
it,
but
it
costs
money
to___22___and
it
is
bad
for
the
environment,”I
said.
I
___23___this
recently
while
traveling
in
Italy,
where
clotheslines
are
everywhere.“Try
to
think
of
it
as
an
art
exhibition
,”I
said.“I
doubt
if
our___24___will
consider
it
to
be
art,
”he
said.
He
had
a
point
.
Americans
have
a
reputation
for
being
anti-clothesline.
No
one
else
has
a
clothesline
in
my
neighborhood.
After
a
week
of___25___the
laundry
in
the
front
yard,
I
was___26___that
none
of
my
neighbors
even
mentioned
my
clothesline.
I___27___a
particularly
artistic
photo
of
a
T-shirt
online,
which
looked
as
if
one
sleeve
were
waving
hello.
Afterward,
I
received
plenty
of___28___comments
such
as
“beautiful”
or
“lovely”.
A
few
days
later,
I
asked
one
of
my
neighbors
about
her
opinion
of
front
yard
clotheslines.“Well,
do
you
have
a___29___?”she
asked.
"Yes,”
I
replied.“Why
not
move
them
behind
your
house?”
she
added.
What
do
experts
have
to
say
on
the
topic?
I____30____Anne
Lawrence,
a
clothesline
expert
in
Michigan,
who
speaks
regularly
to
schoolchildren
about
the
importance
of
keeping
the
practice____31____.“How
do
you
feel
about
a
front
yard
clothesline?”
I
asked
her.“It
is
considered
a
bit____32____because
people
can't
avoid
seeing
it,”
she
admitted.“It
would
be
better
if
you
had
a
backyard.”
After
I
got
off
the
phone
with
Ms.
Lawrence,
I____33____the
front
yard
line
with
a
longer
one
in
back,
offering
more____34____for
artistic
freedom.
I
could
have
a
colorful
laundry
display
with
an
army
of
my
pink,
yellow
and
white
socks
marching
in
a
row.
When
the
sun
hits
just
right,
what
a(n)____35____scene
it
would
be!
21.
A.
washing
B.
ironing
C.
hanging
D.
mending
22.
A.
run
B.
build
C.
decorate
D.
change
23.
A.
shared
B.
realized
C.
discussed
D.
remembered
24.
A.
children
B.
parents
C.
friends
D.
neighbors
25.
A.
drying
B.
folding
C.
separating
D.
providing
26.
A.
afraid
B.
annoyed
C.
surprised
D.
concerned
27.
A.
took
B.
posted
C.
printed
D.
found
28.
A.
unfair
B.
strange
C.
positive
D.
interesting
29.
A.
basement
B.
backyard
C.
balcony
D.
clothesline
30.
A.
phoned
B.
visited
C.
admired
D.
challenged
31.
A.
proper
B.
simple
C.
formal
D.
alive
32.
A.
confusing
B.
dangerous
C.
complicated
D.
embarrassing
33.
A.
replaced
B.
compared
C.
connected
D.
balanced
34.
A.
guidance
B.
protection
C.
requirements
D.
opportunities
35.
A.
familiar
B.
extraordinary
C.
horrible
D.
successful
第二节
(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Each
year,
25
million
tons
of
seaweed
_____36_____
(harvest),
most
of
which
is
used
for
human
consumption.
But
what
about
using
it
to
power
our
vehicles?
Danish
scientists
recently
announced
they
had
used
a
seaweed
fuel
to
power
an
automobile,
_____37_____
(achieve)
speeds
of
80
kph.
One
of
the
_____38_____
(large)
sources
of
clean
renewable
energy
used
today
is
biofuels.
___39___
(produce)
from
garbage
or
the
agricultural
by-products
from
growing
crops
like
sugar
and
corn,
they
contribute
to
energy
___40___
(secure)
while
also
reducing
carbon
emissions.
Within
Europe's
transportation
sector
___41___
vast
quantity
of
renewable
energy-powered
solutions
use
these
land-based
sources
of
biofuels.
However,
they
require
land,
fertilizer
(肥料),
and
irrigation
resources
___42___(make)
these
biofuels,
so
Europe
is
looking
largely
towards
ocean-based
sources
of
biofuels

namely
algae
and
seaweed,
___43___
need
nothing
more
than
saltwater
and
sun
to
grow
incredibly
fast.
Van
Hal,
the
scientific
coordinator
for
EU-funded
MacroFuels,
says
learning
to
manage
a
10-acre
seaweed
farm
is
similar
to
managing
a
1,000-acre
farm.
To
turn
seaweed
fuel
___44___
a
reality,
though,
requires
a
supply
on
a
“huge
scale”.
He
aims
to
create
an
entire
industry
around
seaweed
biofuels
that
includes
farming,
producing
and
testing
—_____45_____
(specific)
for
heavy
machinery
like
trucks
and
ships.
第三部分写作(共两节,满分40分)
第一节
(满分15分)
46.
假定你是李华,你的英国留学生朋友John没有进入“汉语才艺大赛”的决赛,感到非常沮丧。请给他写一封邮件,内容包括:
1.
表示理解;
2.
给予安慰;
3.
鼓励继续努力。
注意:1.
词数80左右;2.
可以适当增加细节,以使行文连贯。
第二节(满分25分)
47.
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
I
was
sitting
at
the
dinner
table
with
my
family.
Without
warning,
my
brother
smiled
and
turned
down
the
kitchen
lights
so
we
all
were
sitting
in
darkness.
Then
my
mom
walked
over,
carrying
a
big,
chocolate
cake
decorated
with
red
icing.
The
cake
was
lit
up
with
ten
birthday
candles,
and
everyone
started
singing
to
me!
My
favorite
part
of
birthdays
is
getting
the
chance
to
make
a
wish.
Sometimes
wishes
come
true,
and
sometimes
they
don’t,
but
the
fun
of
waiting
and
hoping
makes
me
happy.
It’s
like
magic
is
in
the
air
or
something.
Maybe
I’m
too
old
to
believe
in
magic
and
wishes,
but
I
don’t
care.
I
still
do
it.
I
closed
my
eyes,
made
a
wish,
and
blew.
My
grandparents
clapped
and
my
little
sister
stuck
her
finger
into
the
clouds
of
icing.
She’s
always
doing
stupid
things
like
that.
Mom
took
the
cake
away
to
cut
it
into
slices.
She
gave
me
the
first
piece,
and
it
was
awesome.
Chocolate
with
vanilla
(香草味的)cream
in
the
middle-delicious.
Ding-dong!
The
doorbell
rang.
We
weren’t
expecting
anybody
else.
"Why
don’t
you
go
answer
the
door,
kiddo?"
suggested
Dad.
He
likes
calling
me
kiddo.
Mom
says
it’s
because
he’s
always
calling
us
kids
by
the
wrong
names.
I
frowned
(皱眉)
trying
to
think.
Was
this
a
trick?
Was
I
about
to
be
made
fun
of?
"Okay,"
I
said
slowly
and
headed
for
the
door.
I
couldn’t
see
anybody
through
the
glass
window.
Cautiously
I
opened
the
door.
There
was
a
large
box
on
the
doorstep
decorated
with
a
note
on
it
that
read,
"Happy
Birthday!
Open
me!"
"What’s
this?"Now
I
was
confused,
but
excited.
The
box
wasn’t
very
heavy,
so
I
bought
it
inside.
My
family
crowded
all
around
me.
"What
is
it?
"asked
my
grandma.
"Open
it!"
My
brother
was
impatient,
as
usual.
"Box
,box!"
yelled
my
little
sister,
trying
to
get
her
hands
on
it.
Paragraph
1:
“Hold
on,
everybody,”
I
said.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
My
heart
melted
as
I
picked
it
up.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录