人教版2019必修第三册
Unit
1
FESTIVALS
AND
CELEBRATIONS
过关检测
Ⅰ.单词拼写
1.
We
expressed
our
sincere
(祝贺)to
him
on
winning
the
competition
at
the
ceremony.
2.
There
is
a
full
(系列,范围)
of
activities
for
children.
3.
Festivals
not
only
make
the
family
members
reunite
but
also
remind
them
of
its
unique
(魅力).
4.
In
the
ancient
time,the
important
agricultural
festival
often
took
place
after
all
the
crops
have
been
(收割).
5.
I
would
be
(感激的)if
you
can
give
me
some
suggestions
on
the
problem.
6.
Chinese
Lantern
Festival
often
a
game
of
guessing
riddles.
7.
They
their
houses
with
flowers
on
Festival.
8.
It
is
of
him
to
take
exercise
every
morning.
9.
It
is
very
for
us
to
celebrate
the
festivals.
10.
The
boy
looked
at
himself
in
the
mirror
and
smiled.
11.
Do
you
know
anything
about
the
accident
(happen)
in
the
village
yesterday.
12.
The
tree
there,
(measure)
over
80
metres
was
planted
1,000
years
ago.
13.
The
old
man's
job
is
(look)
after
his
grandson
after
he
retired
from
work.
14.
I
found
there
were
some
children
(swim)
in
the
lake
when
I
reached
it.
15.
The
question
(discuss)
now
at
the
meeting
is
very
significant.
16.
People
are
surprised
to
see
that
the
eel
has
been
marked
up
to
an
(astonish)
price.
17.
She
lost
heart
since
she
failed
the
exam,because
her
future
was
(puzzle).
18.
When
the
little
girl
was
asked
such
a
question,she
stood
there
with
a
look
on
her
face.(confuse)
19.
A
tiger
is
a
large
fierce
animal
(belong)
to
the
cat
family.
20.
The
company
(consist)
of
15
small
factories
is
facing
a
serious
financial
crisis.
答案:1.
congratulations
2.
range
3.
charm
4.
gathered
5.grateful
6.
features
7.decorated
8.
typical
9.
significant
10.
reflected
11.
happening/that
happened
12.
measuring
13.looking
14.swimming
15being
discussed
16.
astonishing
17.
puzzling
18.
confusing,confused
19.
belonging
20.
consisting
Ⅱ.阅读理解
A
Are
you
planning
to
go
to
university?
What
do
you
think
your
college
life
will
be
in
the
first
few
weeks?
Perhaps
you
will
be
choosing
the
classes
you
want
to
take.However,
if
you
go
to
university
in
Chile
there
is
something
extra
you
must
do
before
you
can
begin.
An
important
part
of
starting
university
in
Chile
is
the
mechoneo.
The
mechoneo
is
an
ancient
university
tradition
there.Students
beginning
their
first
year
at
university
are
“welcomed”
by
the
older
university
students.
They
are
taken
to
a
place
such
as
a
swimming
pool
filled
with
terrible
things
such
as
old
fruit,
vegetables,
meat
and
fish.
They
have
to
do
games
for
a
whole
day,
which
may
include
some
really
revolting
things
like
kissing
a
dead
fish!
The
“queen
mechona”
and
“king
mechona”
are
chosen
that
day.
This
will
be
based
on
how
well
the
students
do
the
activities,
and
many
students
try
hard
to
be
the
king
or
the
queen
for
the
year.
The
older
students
then
take
away
the
younger
students'
things
(their
backpacks,
money,
phones,
etc.)
and
tell
them
they
must
go
out
onto
the
street
and
ask
people
for
money.
They
will
need
to
bring
back
a
certain
amount
of
money
(e.g.around
20
dollars
per
person)
in
order
to
be
given
their
things
back.
This
money
is
then
used
to
have
a
welcome
party
at
nighttime.
During
the
month
of
March
it
is
common
to
see
new
university
students
all
around
the
town
wearing
dirty
clothes
and
covered
in
paint
and
mess.
But
the
mechoneo
is
increasingly
a
source
of
debate.Some
students
see
it
as
an
important
tradition
and
a
unique
experience
that
can
help
new
arrivals
get
to
know
everyone
while
others
find
it
shameful.
There
have
been
campaigns
to
ban
(取缔)
it
and
student
organizations
in
some
universities
have
voted
to
end
the
mechoneo
completely.
1.
Why
does
the
author
ask
two
questions
at
the
beginning
of
the
text?
A.
To
show
some
doubts.
B.
To
introduce
the
topic.
C.
To
present
an
argument.
D.
To
explain
his
ideas.
2.
What
does
the
underlined
word
“revolting”
in
Para.2
probably
mean?
A.
Unpleasant.
B.
Meaningful.
C.
Exciting.
D.
Dangerous.
3.
What's
the
college
students'
special
way
of
welcoming
new
arrivals
in
Chile?
A.
Holding
a
big
party
for
them.
B.
Asking
them
for
money.
C.
Making
a
fool
of
them.
D.
Debating
with
them.
4.
What
can
be
concluded
from
the
last
paragraph?
A.
It's
time
to
ban
the
mechoneo.
B.
Not
everyone
likes
the
mechoneo.
C.
The
mechoneo
gets
more
popular.
D.
The
mechoneo
is
an
unusual
tradition.
【语篇解读】 本文语篇类型是说明文,主题语境是校园生活。文章介绍了智利大学里的一个传统——新生周。
1.
B [写作意图题。根据第一段中的“if
you
go
to
university
in
Chile
there
is
something
extra
you
must
do
before
you
can
begin”以及第二段的内容可知,文章开头提出两个问题是为了引出新生周这个话题。]
2.
A [词义猜测题。根据第二段中的“like
kissing
a
dead
fish”可知,老生会让新生做一些令人作呕的事情,比如亲吻死鱼。]
3.
C [细节理解题。根据第二段和第四段可知,在新生周新生常会被老生以各种方式捉弄。]
4.
B [推理判断题。根据最后一段中的“But
the
mechoneo
is
increasingly
a
source
of
debate.Some
students
see
it
as
an
important
tradition
and
a
unique
experience
that
can
help
new
arrivals
get
to
know
everyone
while
others
find
it
shameful”可知,对于新生周这个校园传统并非每个人都喜欢。]
B
The
Bridegroom's
Oak,
a
500?year?old
tree
just
outside
of
Eutin,
in
Germany,
has
its
own
postal
address
and
receives
around
40
letters
every
day.They're
sent
by
love
seekers
from
around
the
world,
in
the
hope
that
someone
will
read
them
and
write
back.
With
so
many
dating
apps
and
services
available
nowadays,
sending
letters
to
a
tree
hardly
sounds
like
the
best
way
to
find
love.However,
there's
something
charming
about
sending
a
letter
and
allowing
fate
(命运)
to
work
its
magic,
so
the
Bridegroom's
Oak
remains
popular
even
now.
In
1890,
a
local
girl
named
Minna
fell
in
love
with
a
young
chocolate
maker
named
Wilhelm,
but
her
father
didn't
allow
her
to
see
the
boy.
Instead
of
giving
up
on
each
other,
the
two
started
exchanging
love
letters
secretly,
by
leaving
them
in
a
knothole
(节孔)
of
an
oak
tree.After
about
one
year,
Minna's
father
found
out
about
their
continued
relationship,
but
instead
of
punishing
them,
he
gave
them
permission
to
marry.
The
two
lovers
got
married
on
June
2,
1891,
under
the
oak
tree
that
helped
keep
their
romance
(罗曼史)
alive.
The
couple's
story
spread
around
Eutin,
and
soon,
people
unable
to
find
love
started
writing
romantic
letters
and
leaving
them
in
the
tree's
knothole.By
1927,
it
was
already
known
as
Bridegroom's
Oak
and
was
so
popular
that
it
had
its
own
address
and
postal
code,
allowing
people
from
all
over
Germany
and
even
abroad
to
send
in
their
letters.
Love
seekers
visiting
the
Bridegroom's
Oak
need
respect
only
one
simple
rule.They
can
check
all
the
letters
in
its
knothole,
and
take
with
them
the
one
they
wish
to
reply
to,
but
they
have
to
put
the
others
back
for
other
people
to
find.
So
far
the
Bridegroom's
Oak
has
been
responsible
for
at
least
100
marriages
and
many
other
romantic
relationships.
5.
What's
the
Bridegroom's
Oak
popular
for?
A.
Its
long
life.
B.
Its
rare
species.
C.
Its
good
position.
D.
Its
special
function.
6.
What
is
Para.3
mainly
about?
A.
The
best
way
to
find
love
a
century
ago.
B.
What
sufferings
the
two
lovers
experienced.
C.
The
love
story
behind
the
Bridegroom's
Oak.
D.
How
the
two
lovers
kept
their
romance
alive.
7.
What
can
love
seekers
do
with
the
letters
in
the
Bridegroom's
Oak?
A.
Read
each
letter
in
its
knothole.
B.
Reply
to
all
the
letters
in
its
knothole.
C.
Put
their
name
at
the
top
of
each
letter.
D.
Take
as
many
letters
away
as
they
like.
8.
What
can
be
inferred
from
the
text?
A.
Germans
hold
a
firm
belief
in
fate.
B.
Germany
needs
dating
apps
and
services.
C.
Writing
to
the
Bridegroom's
Oak
does
work.
D.
Foreigners
have
little
idea
of
the
Bridegroom's
Oak.
【语篇解读】 本文语篇类型是说明文,话题是人与环境。位于德国奥伊廷的一棵500岁的橡树一直在帮助人们找到真爱。
5.
D [细节理解题。根据文章内容可知,这棵橡树受人们欢迎主要是因为它独特的功能——帮助人们找到真爱。]
6.
C [段落大意题。通读第三段可知,本段主要介绍了这棵橡树背后的爱情故事。]
7.
A [细节理解题。根据第五段中的“They
can
check
all
the
letters
in
its
knothole”可知A项正确。]
8.
C [推理判断题。根据最后一段可知,迄今为止,这棵橡树已经促成了至少100桩婚姻和很多其他的恋爱关系。由此可以推断,给这棵橡树写信真的可以找到爱情。]
Ⅲ.阅读七选五
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You
probably
know
that
exercise
is
the
key
to
treating
depression
(沮丧),but
a
bigger
fact
remains:
You
don't
feel
like
exercising.Here
are
some
tips
to
help
you
start
exercising.
Change
your
view
of
“exercise”.
Forget
“exercise”.
Instead
think:
“being
active”
or
“having
fun”.
1
Besides,it
gives
you
a
bigger
emotional
(情感上的)
benefit.
2
Taking
part
in
physical
activities
with
others
supports
you
in
doing
those
activities.
Ask
friends
what
activities
they're
doing
or
they
would
like
to
do,
and
join
them.
You
can
also
find
a
personal
trainer,
join
an
exercise
group
or
go
to
a
class.
Keep
moving
throughout
the
day.
Sitting
is
the
new
smoking.
3
Try
to
keep
exercising
throughout
your
day.
If
you
have
a
desk
job,
get
up
and
walk
around.Every
20
minutes
stretch
(伸展)
your
hands,
arms
and
back
or
more
frequently,
if
you
can.
Take
exercise
outside.
Nature
has
a
great
effect
on
your
mood
and
it
can
relax
you.
Even
just
looking
at
images
of
lakes
and
trees
helps.
4
Or
walk
on
a
treadmill
(跑步机)
by
a
window.
Set
a
goal.
When
you
connect
your
exercise
to
a
long?term
goal,
it
helps
your
brain
forget
the
discomfort
and
makes
your
exercise
more
satisfying.Find
out
what's
truly
important
to
you.
5
A.
Do
exercise
with
others.
B.
In
other
words,
it's
bad
for
you.
C.
Sign
up
and
go
to
exercise
classes.
D.
It's
a
lot
easier
to
do
something
simple.
E.
Remind
yourself
of
your
goal
regularly.
F.
Take
a
walk
around
your
neighborhood
or
a
local
park.
G.
This
increases
your
chance
of
actually
moving
your
body.
【语篇解读】 本文语篇类型是说明文。文章介绍了几种让你开始锻炼的方法。
1.
G [空白处前提到忘记运动,而要一心想着“积极”或者“玩得开心”。因为这样会加大你真正地使身体运动的机会。G项中的This指代空前内容。]
2.
A [本段主要讲可以和别人一起参加运动,A项与本段内容吻合,总领该段。]
3.
B [空白处前提到坐着是一种新的吸烟方式,B项“换句话说,这对你不好”符合语境,进一步解释了空前句子。]
4.
F [本段主旨是到户外做运动。F项“在你附近或公园散步”与本段主旨吻合,故选F项。]
5.
E [本段主要讲了设立目标对运动的好处,所以要定期提醒自己设立的目标。]
IV.完形填空
A
woman
professor
walked
around
in
a
classroom
while
she
was
teaching
stress
management
to
her
students.
As
she
1
a
glass
of
water,
everyone
2
they
would
be
asked
the
“half?empty
or
half?full”
question.
Instead,with
a
smile
on
her
face,she
asked,“How
3
is
this
glass
of
water?”
Answers
called
out
4
from
eight
to
twenty
ounces(盎司).
She
quieted
the
students
down
and
then
replied,
“The
absolute
weight
doesn't
5
.
It
all
depends
on
how
long
I
hold
it.
If
I
hold
it
for
a
minute,
it's
not
a
problem.
If
I
hold
it
for
an
hour,
I'll
have
an
ache
in
my
6
.
If
I
hold
it
for
a
day,
my
arm
will
feel
7
and
paralyzed.In
each
case,
the
8
of
the
glass
of
water
doesn't
change,
but
the
longer
I
hold
it,
the
heavier
it
becomes.
Do
you
know
why?”
All
the
students
kept
silent
and
listened
carefully,lost
in
thought.
She
continued,“Our
9
and
worries
in
life
are
like
that
glass
of
water.
Think
about
them
for
a
while
and
nothing
happens.
Think
about
them
a
bit
longer
and
they
begin
to
10
.
And
if
you
think
about
them
all
day
long,you
will
feel
paralyzed—unable
to
do
anything.”
It's
important
to
remember
to
11
your
stresses.As
early
in
the
evening
as
possible,
put
all
your
12
down.
Don't
carry
them
through
the
evening
and
into
the
night.
Remember
to
put
the
glass
down!
More
often
than
not
life
gets
terrible
13
we
think
too
much.
And
the
moment
you
remove
your
burden,you'll
find
yourself
feeling
so
much
more
14
.
So
rather
than
moping
around
(闲逛)
and
feeling
sorry
for
yourself,start
doing
something
about
it.
After
all,
life
is
too
short
to
15
yourself
to
anything
that's
not
making
you
happy.
1.
A.drank
B.
served
C.
raised
D.
demanded
2.
A.argued
B.
wondered
C.
expected
D.
agreed
3.
A.much
B.
full
C.
little
D.
heavy
4.
A.ranged
B.
replied
C.
read
D.
remained
5.
A.affect
B.
drop
C.
matter
D.
work
6.
A.hand
B.
arm
C.
neck
D.
back
7.
A.steady
B.
sensitive
C.
nervous
D.
numb
8.
A.weight
B.
shape
C.
function
D.
size
9.
A.surprises
B.
joys
C.
stresses
D.
doubts
10.
A.improve
B.
hurt
C.
change
D.
adjust
11.
A.catch
up
with
B.
take
charge
of
C.
put
up
with
D.
let
go
of
12.
A.burdens
B.
thoughts
C.
hardships
D.
feelings
13.
A.when
B.
till
C.
unless
D.
though
14.
A.excited
B.
worried
C.
satisfied
D.
relaxed
15.
A.help
B.
commit
C.
throw
D.
abandon
答案与解析:
【语篇解读】 一位女教授在教学时通过一杯水的重量向学生们介绍了一种让生活更快乐的方法——放下压力。
1.
C [教授在给学生上课,为了让学生看清楚,应是举起一杯水。故选C。drink喝;serve服务;raise抬高;demand要求。]
2.
C [教授举起一杯水,接下来应该是要问学生问题,所以每个人都期望教授问的问题是杯子是半空的还是半满的。故选C。argue争论;wonder好奇;expect期望;agree同意。]
3.
D [根据下面学生的回答和下文中的weight可知,此处问的是重量。故选D。]
4.
A [答案范围从8到20盎司。range
from...to...从……到……变化。故选A。range范围是;reply回复;read阅读;remain保留。]
5.
C [根据“It
all
depends
on
how
long
I
hold
it.”要看你拿杯子的时间,它的绝对重量并不重要。故选C。affect影响;drop掉下;matter要紧;work工作。]
6.
B [如果拿杯子一小时,胳膊当然就会疼。故选B。]
7.
D [拿杯子时间太久,胳膊就会麻木,失去知觉。故选D。steady平稳的;sensitive敏感的;nervous紧张的;numb麻木的。]
8.
A [在每一种情况下,这杯水的重量没有改变。故选A。weight重量;shape形状;function功能;size尺寸。]
9.
C [由下面的worries可知,此处应该填与worries类似的表示不好方面的名词。文章开头也提到了“stress
management”,故选C。surprise惊奇;joy开心;stress压力;doubt怀疑。]
10.
B [考虑时间越久,压力和担忧就越是令人心疼。故选B。improve提高;hurt伤害,疼痛;change改变;adjust调整。]
11.
D [根据“Remember
to
put
the
glass
down!”可知这里建议你释放压力。故选D。catch
up
with追上;take
charge
of负责;put
up
with忍受;let
go
of释放]
12.
A [此处表示建议不要让负担过夜,要把你所有的负担都放下。故选A。burden负担;thought想法;hardship困难;feeling感觉。]
13.
A [这里是说在我们想得太多时,生活才变得可怕。when引导时间状语从句,故选A。]
14.
D [根据常识可知卸掉负担,感觉会放松些。故选D。excited兴奋的;worried担心的;satisfied满意的;relaxed轻松的。]
15.
D [固定短语abandon
oneself
to“沉溺于,使自己陷入”。建议我们不要沉溺于不开心的事情。故选D。help帮助;commit犯(罪等);throw扔掉;abandon抛弃。]
V.应用文写作
假如你是来自美国的留学生Mike,去年你和寄宿家庭一起过了春节,请你根据以下内容,描述一下你的过节经历和感受。
1.
节前,打扫房间,贴春联,挂灯笼;
2.
除夕一家人吃团圆饭,看电视、放鞭炮;
3.
初一人们穿新衣、拜年、孩子们领红包;
4.
表达作者的感受。
注意:
1.
词数80左右;
2.
可以适当增加细节,以使行文连贯。
【参考范文】
Last
year,I
spent
the
Spring
Festival
with
my
host
family,which
left
a
strong
impression
on
me.
The
Spring
Festival
falls
on
the
first
day
of
the
first
Lunar
month.Colorful
lanterns
were
hung
at
the
gate
and
couplets
were
posted
on
the
door.
On
the
eve
of
the
new
year,people
went
back
to
home
town
from
everywhere
no
matter
how
far
the
distance
was
for
the
big
family
reunion
dinner.After
the
meal
we
watch
TV
until
the
clock
struck
twelve.Then
we
set
off
long
string
of
small
firecrackers
and
other
fire
works
to
welcome
the
new
year.
The
experience
not
only
made
me
understand
Chinese
traditional
culture
much
better
but
also
let
me
feel
the
unique
beauty
of
it,so
I
will
value
it
forever.
VI.概要写作
阅读下面短文,根据其内容写一篇60词左右的内容概要。
Education
is
generally
defined
as
the
process
of
learning
and
acquiring
information.
Formal
learning
in
a
school
is
one
of
the
most
common
types,
though
self?teaching
and
so?called
“life
experiences”
can
also
be
munities
around
the
world
place
a
high
value
on
educating
people
of
all
ages,
whether
formally
or
informally.It
is
widely
believed
that
constant
exposure
to
new
ideas
and
skills
makes
people
better
workers,
thinkers,
and
societal
contributors.
When
it
comes
to
education,
most
people
would
think
of
schools
and
classrooms
where
trained
teachers
present
information
to
students.
Classroom
learning
generally
starts
when
a
child
is
relatively
young
and
continues
until
the
teenage
years.
The
purpose
of
most
classroom
learning
is
not
to
prepare
a
child
for
a
specific
job,
but
rather
to
help
him
or
her
develop
critical
(批判的)reasoning
and
thinking
skills.
Reading,
writing,and
maths
are
very
common
lessons
for
young
learners.
As
students
progress
in
their
schooling,they
often
come
into
contact
with
more
challenging
subjects
like
history
and
advanced
sciences.
Different
countries
place
different
emphases
on
education,
though
schooling
is
a
must
for
young
children
almost
everywhere.Requirements
are
usually
based
on
the
belief
that
an
educated
person
is
best
suited
for
advancement,
both
internally
and
internationally.
In
most
places,childhood
schooling
is
offered
free
of
charge
and
university
training
in
some
places
is
also
funded
by
the
government.
Exposing
students
to
new
ideas
and
important
facts
is
only
part
of
most
educational
goals.
Students
are
also
expected
to
keep
most
of
what
they
learn
in
their
memory
if
not
all
of
the
information
that
they
learn
in
school.
Teachers
and
professors
commonly
use
exams
to
measure
learning.Standardized
tests
are
one
of
the
most
popular
ways
of
driving
curricula
(课程)
and
lesson
planning
throughout
the
world.These
sorts
of
tests
help
make
sure
that
all
students
are
learning
the
same
basic
things,
no
matter
who
their
teacher
is
or
where
they
attend
school.
【参考范文】
Education,
which
has
different
forms,
refers
to
the
acquisition
of
information
in
both
formal
and
informal
ways.
Education
is
significant
for
both
individuals
and
our
society;
therefore,
throughout
the
world,
governments
attach
great
importance
to
education
for
all
age
groups.
Classroom
learning,
a
main
form
of
formal
education,
aims
to
promote
students'
thinking
skills.
Usually,
exams
are
used
to
assess
learners'
academic
performance
while
standardized
tests
guarantee
they
have
the
equal
access
to
fundamental
learning
materials.