Unit
1Festivals
and
celebrations测试卷
(A卷基础卷)解析版
【新人教版】
注意事项:
1.
答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。
2.
回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
????
Biggest
Carnival
(狂欢节)
in
the
World—Rio
de
Janeiro,
Brazil
????It's
the
biggest
carnival
festival
being
organized
in
the
world
which
is
held
in
February
or
March.
This
carnival
doesn't
just
have
a
regular
parade,
but
they
have
a
city-wide
parade.
It
means
everyone
has
to
watch
it.
Brazil
is
like
shut
down
and
all
the
citizens
just
enjoy
the
festival.
????Duration:
4—6
days
????Rio
Carnival
Dates:
9th
February
to
14th
February
????Notting
Hill—London,
UK
????The
festival
focuses
heavily
on
music,
with
live
performances
everywhere
and
sound
systems.
For
the
help
of
the
people,
an
app
"Noting
Hill
Carnival"
has
been
made,
which
can
help
guide
you
in
different
directions
through
the
festival.
You
can
find
stalls
(小摊)
selling
many
kinds
of
foods,
etc.
????Duration:
only
two
days
????Notting
Hill
carnival
date:
25th
August
????Tomorrowland—Boom,
Belgium
????Have
you
heard
of
names
like
Axwell,
Carl
Cox,
etc.?
If
yes,
then
this
biggest
carnival
in
the
world
is
for
you.
The
music
lovers,
for
whom
music
is
their
life,
can
listen
to
it
many
times.
It
is
a
chance
to
step
out
of
your
comfort
zone
and
feel
the
depth
of
music.
????Duration:
2
weekends
????Time
to
be
held:
12th
August
????La
Tomatina—Valencia,
Spain
???It's
a
festival
in
which
participants
throw
tomatoes
at
each
other
and
fight
with
each
other
just
for
the
fun
purpose.
One
just
needs
to
have
fun
at
this
amazing
carnival
festival,
so
don't
even
think
of
wearing
new
clothes
at
the
festival.
This
festival
has
got
some
ground
rules,
so
that
no
one
gets
hurt
and
all
enjoy
the
festival.
????Duration:
one
day
????Tomatina
festival
date:
29th
August
1.
How
is
the
Biggest
Carnival
in
the
World
different
from
the
other
three
festivals?
A.
It
lasts
for
the
shortest
time.
B.
It
has
the
longest
history.
C.
It
is
held
in
a
different
month.
D.
It
just
has
a
regular
parade.
【答案】C
【解析】本题考查细节理解题。根据Biggest
Carnival
(狂欢节)
in
the
World—Rio
de
Janeiro,
Brazil部分句子It's
the
biggest
carnival
festival
being
organized
in
the
world
which
is
held
in
February
or
March.可知,巴西狂欢节是世界上最大的狂欢节,在二月或三月举行。这是它独特的地方,其它三个节日都是在一个月份举行,故选C项。
2.
What
do
Notting
Hill
and
Tomorrowland
have
in
common?
A.
They
attract
music
lovers.
B.
They
provide
delicious
foods.
C.
They
provide
you
with
tomatoes.
D.
They
have
an
app
to
guide
you.
【答案】A
【解析】本题考查细节理解题。根据Notting
Hill—London,
UK部分句子“The
festival
focuses
heavily
on
music,
with
live
performances
everywhere
and
sound
systems.节日重在音乐,到处都有现场表演和音响系统”和Tomorrowland—Boom,
Belgium部分句子“The
music
lovers,
for
whom
music
is
their
life,
can
listen
to
it
many
times.
It
is
a
chance
to
step
out
of
your
comfort
zone
and
feel
the
depth
of
music.对音乐爱好者来说,音乐是他们的生命,他们可以听很多遍。这是一个机会,走出你的舒适区,感受音乐的深度。”可知,诺丁山和明日世界共同点是——吸引音乐爱好者。故选A项。
3.
Which
festival
should
you
choose
if
you
want
to
enjoy
some
fun
fights?
A.
Notting
Hill—London,
UK.
B.
La
Tomatina—Valencia,
Spain.
C.
Tomorrowland—Boom,
Belgium.
D.
Biggest
Carnival
in
the
World—Rio
de
Janeiro,
Brazil.
【答案】B
【解析】本题考查细节理解题。根据La
Tomatina—Valencia,
Spain部分句子It's
a
festival
in
which
participants
throw
tomatoes
at
each
other
and
fight
with
each
other
just
for
the
fun
purpose.可知,这是一个节日,参与者互相扔西红柿,互相打架,只是为了好玩。所以,如果你想享受一些有趣的战斗,你应该选择西班牙的瓦伦西亚节,故选B项。
B
????
Beijing
Opera,
as
one
of
Chinese
traditional
opera
forms,
is
regarded
as
the
national
opera
of
China
and
well
received
all
over
the
world.
????
Beijing
Opera
arose
in
the
late
18th
century
with
a
history
of
more
than
200
years
whose
origin
can
date
back
to
some
old
local
operas,
especially
the
Anhui
Opera.
It
became
fully
developed
and
recognized
by
the
mid-19th
century.
Now
it's
the
biggest
kind
of
opera
in
China,
whose
popularity
spread
all
over
the
country,
becoming
the
most
popular
dramatic
(戏剧的)
form
on
Chinese
stage.
????
There
are
four
basic
methods
employed
in
a
Beijing
Opera
performance:
chang,
nian,
zuo,
da.
Generally
speaking,
chang
means
singing,
and
nian
recitation
(背诵)
and
oral
communication,
while
zuo
means
the
facial
and
body
expressions
and
acting
and
da
is
Chinese
Kungfu.
Beijing
Opera
also
has
four
main
types
of
performers
namely
Sheng,
Dan,
Jing
and
Chou.
Sheng
and
Dan
mean
the
main
roles
in
the
opera.
The
painted
face,
in
Chinese
called
'jing',
is
a
name
for
the
role
of
the
man
that
has
some
special
characteristic
or
appearance.
Chou
is
easily
understood
from
the
role's
name
as
a
clown
with
an
ugly
appearance,
who
is
to
provide
light
relief
and
comedy.
????In
recent
years,
Beijing
Opera
has
tried
to
make
some
changes,
including
improving
the
performance
quality.
Widely
spreading
all
over
China
with
great
influence,
Beijing
Opera
contains
the
spirit
of
Chinese
national
culture,
but
the
shortage
of
funding
has
become
a
big
problem
as
the
form
enters
the
21st
century.
There
is
no
doubt
that
it
is
a
treasure
of
Chinese
culture!
4.
What
does
Paragraph
2
mainly
tell
us?
A.
The
history
of
Beijing
Opera.
B.
The
great
influence
Beijing
Opera
has
on
us.
C.
Beijing
Opera
is
popular
in
China.
D.
The
relationship
between
the
Anhui
Opera
and
Beijing
Opera.
【答案】A
【解析】本题考查主旨大意题。第二段主要是介绍了京剧的起源和历史。故选A项。
5.
When
a
performer
is
saying
something
to
another,
which
method
does
it
belong
to?
A.
Chang
B.
Nian
C.
Zuo
D.
Da
【答案】B
【解析】本题考查细节理解题。根据第三段...and
nian
recitation
and
oral
communication知道“念就是口头交流”,符合题干的是saying
something
to
another.
故选B项。
6.
A
funny
man
whose
nose
was
all
white
in
stage
most
probably
acted
the
role
________.
A.
Sheng
B.
Dan
C.
Jing
D.
Chou
【答案】D
【解析】本题考查细节理解题。根据第三段最后一句Chou
is
easily
understood
from
the
role's
name
as
a
clown
with
an
ugly
appearance,
who
is
to
provide
light
relief
and
comedy.
可知:丑相当于一个小丑,给人带来轻松和喜剧。light
relief
and
comedy
对应提干中的funny。故选D项。
7.
What
will
be
the
future
of
the
Beijing
Opera?
A.
Very
bright.
B.
Certainly
dark.
C.
More
popular.
D.
Much
uncertain.
【答案】D
【解析】本题考查推理判断题。根据最后一段倒数第二句:...but
the
shortage
of
funding
has
become
a
big
problem...
可知,进入21世纪后,资金短缺问题对京剧来说是一个大问题,所以推出京剧的前景有太多的不确定。故选D项。
C
?
?
Argentina
lies
in
South
America.
There
are
many
festivals
in
Argentina
during
the
year.
Therefore,
you
can
enjoy
the
different
interesting
festivals
when
traveling
there.
First
of
all,
we
should
talk
about
the
Tango
Festival
in
Argentina,
which
is
held
in
the
capital
of
this
country—Buenos
Aires,
from
February
to
March.
You
ought
to
know
that
Argentina
is
the
home
of
tango,
so
Argentineans
admire
this
dance
very
much.
Even
if
you
cannot
dance
perfectly,
you
should
join
the
people
and
try
to
perform
this
dance.
?
?
The
next
festival
in
Argentina
is
Open
Polo
(马球)
Tournament.
You
should
go
to
Palermo
to
see
this
festival
in
Argentina.
This
festival
is
held
every
year
and
is
the
most
important
polo
tournament
in
Argentina.
This
kind
of
sport
is
considered
the
most
important
in
Argentina.
Attending
this
festival
in
Argentina,
you
will
be
able
to
communicate
with
different
people,
admire
the
fascinating
competition
between
the
teams
of
different
countries,
such
as
Argentina,
England,
Australia,
as
well
as
the
US.
This
festival
in
Argentina
is
usually
held
between
November
and
December
every
year.
So
don't
miss
the
opportunity
if
you
travel
to
Argentina
at
this
time.
?
?
The
other
festival
in
Argentina
is
the
Semana
Musical
Llao
Llao.
This
is
a
festival
of
classical
music.
The
festival
was
created
in
1993
and
is
held
at
the
Llao
Llao
Hotel,
near
Bariloche.
The
festival
is
held
yearly
in
October.
So
if
you
admire
this
kind
of
music,
you
should
travel
to
Argentina
in
October.
There
are
also
many
carnivals
in
October.
?
?
There
are
also
many
carnivals
in
Argentina
in
summer.
Of
course,
it's
impossible
to
put
everything
about
festivals
in
Argentina
into
just
one
article.
We
hope
that
you
have
found
this
article
interesting
and
eye-catching.
8.
What
would
be
the
best
title
for
the
passage?
A.
Festivals
in
Argentina
B.
Entertainments
in
Argentina
C.
Travel
to
Argentina
D.
A
brief
introduction
to
Argentina
【答案】A
【解析】本题考查主旨大意题。根据文章第一段There
are
many
festivals
in
Argentina(阿根廷)during
the
year.可知这篇文章主要讲阿根廷的节日,故选A项。
9.
?From
the
passage,
we
know
that
the
Tango
Festival
______________.
A.
is
organized
by
the
government
B.
is
held
in
summer
C.
welcomes
everyone
to
take
part
in
D.
holds
parties
for
different
dances
【答案】
【解析】本题考查推理判断题。第一段最后一句话Even
if
you
cannot
dance
perfectly,
you
should
join
the
people
and
try
to
perform
this
dance可知即便是你跳不好,也可以参加,欢迎每个人都参加,因此选C项。
10.
?Which
of
the
following
is
a
sport
festival?
A.
The
Semana
Musical
Llao
Llao.
B.
Argentina
Carnivals.
C.
The
Tango
Festival.
D.
Open
Polo
Tournament.
【答案】D
【解析】本题考查?推理判断题。从文中第二段的第一句话The
next
festival
in
Argentina
is
Open
Polo(马球)Tournament阿根廷的下一个节日是公开赛马球(马球)比赛,和第三句话
This
kind
of
sport
is
considered
the
most
important
in
Argentina这种运动在阿根廷被认为是最重要的,可知公开马球锦标赛是体育节,故选D项。
11.
?If
Tom
wants
to
enjoy
a
classical
music
event
in
Argentina,
he
should
visit
____________.
A.
Buenos
Aires
in
spring
B.
Palermo
in
April
C.
Bariloche
in
October
D.
Palermo
in
winter
【答案】C
【解析】本题考查推理判断题。从倒数第二段中The
festival
was
created
in
1993
and
is
held
at
the
Llao
Llao
Hotel,
near
Bariloche.
The
festival
is
held
yearly
in
October这个节日成立于1993年,在巴里洛切附近的Llao酒店举行,这个节日每年十月举行,可知如果汤姆想在阿根廷欣赏古典音乐活动,他应该在十月拜访巴里洛切,故选C项。
D
????
Tea
drinking
was
common
in
China
for
nearly
one
thousand
years
before
anyone
in
Europe
had
ever
heard
about
it.
People
in
Britain
were
much
slower
in
finding
out
what
tea
was
like,
mainly
because
tea
was
very
expensive.
It
could
not
be
bought
in
shops
and
even
those
people
who
could
afford
to
have
it
sent
from
Holland
did
so
only
because
it
was
a
fashionable
curiosity.
Some
of
them
were
not
sure
how
to
use
it.
They
thought
it
was
a
vegetable
and
tried
cooking
the
leaves.
???
?Tea
remained
scarce
(稀少的)
and
very
expensive
in
England
until
the
ships
of
the
East
India
Company
began
to
bring
it
directly
from
China
early
in
the
17th
century.
During
the
next
few
years
so
much
tea
came
into
the
country
that
the
price
fell
and
many
people
could
afford
to
buy
it.
????
At
the
same
time
people
on
the
Continent
were
becoming
more
and
more
fond
of
tea.
Until
then
tea
had
been
drunk
without
milk
in
it,
but
one
day
a
famous
French
lady
named
Madame
de
Sevigne
decided
to
see
what
tea
tasted
like
when
milk
was
added.
She
found
it
so
pleasant
that
she
would
never
again
drink
it
without
milk.
She
was
such
a
great
lady
that
her
friends
thought
they
must
copy
everything
she
did,
so
they
also
drank
their
tea
with
milk
in
it.
Slowly
this
habit
spread
until
it
reached
England
and
today
only
very
few
Britons
drink
tea
without
milk.
???
?At
first,
tea
was
usually
drunk
after
dinner
in
the
evening.
No
one
ever
thought
of
drinking
tea
in
the
afternoon
until
a
duchess
(公爵夫人)
found
that
a
cup
of
tea
and
a
piece
of
cake
at
three
or
four
o'clock
stopped
her
getting
"a
sinking
feeling"
as
she
called
it.
She
invited
her
friends
to
have
this
new
meal
with
her
and
so,
teatime
was
born.
12.
What
do
we
know
about
the
introduction
of
tea
into
Britain?
A.
Tea
reached
Britain
from
Holland.
B.
The
Britons
got
expensive
tea
from
India.
C.
The
Britons
were
the
first
people
in
Europe
who
drank
tea.
D.
It
was
not
until
the
17th
century
that
the
Britons
had
tea.
【答案】A
【解析】本题考查细节理解题。根据文章第一段It
could
not
be
bought
in
shops
and
even
those
people
who
could
afford
to
have
it
sent
from
Holland
did
so
only
because
it
was
a
fashionable
curiosity.(茶在商店里是买不到的,即使是那些买得起它的人也只能把它从荷兰寄来,因为它是一种时髦的珍品。)可知,最开始是从荷兰将茶引入到英国的,故选A项。
13.
When
did
tea
become
a
popular
drink
in
Britain
probably?
A.
In
the
late
19th
century.
B.
In
the
18th
century.
C.
In
the
17th
century.
D.
In
the
16th
century.
【答案】C
【解析】本题考查细节理解题。根据文章第二段...early
in
the
17th
century.
During
the
next
few
year
so
much
tea
came
into
the
country
that
the
price
fell
and
many
people
could
afford
to
buy
it.(茶叶在英格兰仍然稀缺和非常昂贵,直到17世纪初东印度公司的船只开始把它直接从中国带来英国。在接下来的几年里,大量茶叶涌入英国,价格下跌,许多人买得起。)可知,17世纪初,茶叶开始在英国流行。故选C项。
14.
The
underlined
words
"this
habit"
in
Paragraph
3
refers
to
________.
A.
drinking
tea
with
milk
in
it
B.
drinking
tea
without
milk
in
it
C.
drinking
tea
after
dinner
D.
drinking
tea
in
the
afternoon
【答案】A
【解析】本题考查词义猜测题。根据文章第三段内容可知,英国人之前喝茶是不加牛奶的。有一天,一位名叫德·塞维尼夫人的法国著名女士在茶中加了牛奶,发现味道很好。后来她的朋友也仿照她的这一做法,后来这种习惯慢慢地传播到了英国。可知划线部分“this
habit”指的就是上文所提到的在茶中加入牛奶的习惯,故选A项。
15.
What
is
the
main
idea
of
the
last
paragraph?
A.
The
history
of
tea.
B.
The
ways
of
making
tea.
C.
The
birth
of
teatime.
D.
The
habit
of
drinking
tea.
【答案】C
【解析】本题考查段落大意题。根据最后一段内容和该段最后一句She
invited
her
friends
to
have
this
new
meal
with
her
and
so,
teatime
was
born.可知,本段主要讲述了下午茶时间是如何诞生的,故选C项。
第二节
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The
traditional
Chinese
lunar
calendar
divides
the
year
into
24
solar
terms.?
?(16)?
???It
lifts
the
curtain
of
spring.
After
that
everything
turns
green
and
full
of
energy
and
people
clearly
see
that
the
daytime
is
becoming
longer
and
the
weather
is
becoming
warmer.
Flying
a
kite.
Spring
is
the
best
season
for
kite-flying.
A
traditional
folk
activity,it
has
a
history
of
more
than
2,000
years.?
?(17)?
?
It
also
has
the
effect
of
promoting
blood
circulation
and
speeding
up
metabolism.
Wearing
fabric
swallows.
Wearing
fabric
swallows
is
a
custom
in
some
regions
in
Shaanxi.?
?(18)?
???The
custom
originated
during
the
Tang
Dynasty
(618-907).
The
swallow
is
a
harbinger
of
spring
and
a
symbol
of
prosperity
and
happiness.
?Making
a
Spring
Ox.
Skilled
artists
build
the
frame
of
an
ox
out
of
bamboo
strips
and
the
legs
with
wood.
Then
they
paste
some
paper
and
paint
onto
it.?
?(19)?
???It
is
said
that
if
more
red
and
yellow
paper
is
used,then
there
will
be
a
good
harvest
that
year.
?
(20)?
??
People
in
China
began
holding
a
special
ceremony
on
the
first
day
of
Start
of
Spring
about
3,000
years
ago.
They
made
sacrifices
to
Gou
Mang,
the
god
of
Spring,
who
is
in
charge
of
agriculture.
By
the
Qing
Dynasty
(1644-1911),
welcoming
spring
had
become
an
important
folk
activity.
A.
Welcoming
spring.
B.
The
image
of
an
ox
is
complete.
C.
At
that
time,
there
were
eight
solar
terms.
D.
Start
of
Spring
is
the
first
solar
term
of
the
year.
E.
Flying
a
kite
can
help
build
one’s
health
and
prevent
diseases.
F.
It
is
said
that
the
egg
can
be
set
upright
on
the
first
day
of
the
Start
of
Spring.
G.
People
like
to
wear
a
swallow
made
of
colorful
silk
on
their
chests
on
Start
of
Spring.
16.【答案】D
【解析】根据文章空格前文The
traditional
Chinese
lunar
calendar
divides
the
year
into
24
solar
terms.(中国传统农历将一年分为24个节气。)可知,阴历把每年分成二十四节气,再结合空格后It
lifts
the
curtain
of
spring.
(它揭开了春天的帷幕。)此处应该说明的是:立春是每年的第一个节气。故选D项。
17.【答案】E
【解析】本段标题为Flying
a
kite.根据空格后文It
also
has
the
effect
of
promoting
blood
circulation
and
speeding
up
metabolism.(它还有促进血液循环和加速新陈代谢的作用。)结合选项E“放风筝可以帮助建立一个人的健康和预防疾病。”说明的是放风筝的好处,与标题相关。故选E项。
18.【答案】G
【解析】本段标题为Wearing
fabric
swallows,再根据前文的Wearing
fabric
swallows
is
a
custom
in
some
regions
in
Shaanxi与选项G“立春的时候,人们喜欢在胸前佩戴彩色丝绸制成的燕子。”相呼应,符合语境。这也与G中的信息词wear
a
swallow相一致。故选G项。
19.【答案】B
【解析】根据前文Skilled
artists
build
the
frame
of
an
ox
out
of
bamboo
strips
and
the
legs
with
wood.
Then
they
paste
some
paper
and
paint
onto
it.(技艺高超的艺术家用竹条做牛的骨架,用木头做牛的腿。然后他们贴一些纸并在上面画画。)与B项“牛的形象是完整的。”相呼应,符合此处语境。故选B项。
20.【答案】A
【解析】根据后文By
the
Qing
Dynasty
(1644-1911),welcoming
spring
had
become
an
important
folk
activity.(到了清朝(1644-1911),迎春已成为一项重要的民间活动。)与A项“欢迎春天。”相呼应,能够概括本段主题。故选A项。
第二部分
语言运用(共两节,满分30分)
第一节
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
In
terms
of
the
original
data
in
every
way,
the
Chinese
New
Year—Spring
Festival
is
the
largest
human
event
on
the
planet.
In
the
seven
?
?
?(21)?
?
??of
the
Lunar
New
Year
holiday,
Chinese
are
expected
to
?
?
?(22)?
?
??more
than
$100
billion
on
eating
and
shopping—almost
twice
as
much
as
Americans
spend
on
Thanksgiving.
?
?
?(23)?
?
?,
Chinese
predictably
buy
railway
tickets
online
?
?
?(24)?
?
??a
rate
of
more
than
1,000
per
second.
???
But
it's
?
?
?(25)?
?
??millions
of
Chinese
people
go
home
for
the
Spring
Festival
during
"chunyun".
All
these
?
?
?(26)?
?
??take
place
at
this
time.
Authorities
expect
travelers
to
make
356
million
trips
by
?
?
?(27)?
?
??during
this
year's"chunyun"period.
Taking
the
strain
for
the
transportation
is
?
?
?(28)?
?
??China's
high-speed
railway
network,
now
?
?
?(29)?
?
?to
more
than
20,000
kilometers—the
world's
longest.
China's
total
rail
network
?
?
?(30)?
?
??more
than
121,000
kilometers,
the
second
largest
in
the
world
after
the
United
States.
The
"chunyun"
isn't
just
a
wonder
of
logistics(组织工作);
it
also
shows
how
modern
China
is
changing.
???
Trains
are
packed
with
thousands
of
snoozing(打盹)?
?
?(31)?
?
?,
reflecting
education
reforms
that
have
greatly
?
?
?(32)?
?
??the
number
of
university
places
over
the
past
decade.
???
Many
of
China's
new
middle
classes
will
choose
to
drive?
?
?(33)?
?
??cars
and
traffic
jam
is
now
a(n)
?
?
?(34)?
?
??feature
of
the
holiday
period.
???
Many
others,
however,
will
choose
to
?
?
?(35)?
?
??the
confusion
altogether
and
take
a
vacation
abroad—increasingly
an
option
for
the
new
generation
in
China.
21.
?A.
days
B.
weeks
C.
months
D.
years
【答案】A
【解析】本题考查名词辨析。句意:在农历新年假期的七天里,中国人在饮食和购物上的花费预计将超过1000亿美元。A.days天;B.weeks周;C.months月;D.years年。?根据In
the
seven??
?
?(21)?
?
??of
the
Lunar
New
Year
holiday可知,春节的七天假,故选A项。
22.
A.
cost
B.
spend
C.
take
D.
pay
【答案】B
【解析】本题考查动词辨析。句意同上。A.cost花费(主语是事物);B.spend花费(主语是人);C.take花费(主语是it);D.pay支付。根据almost
twice
as
much
as
Americans
spend
on
Thanksgiving.可知,中国人在饮食和购物上的花费预计将超过1000亿美元。spend...on...花费在……上面,故选B项。
23.
A.
Moreover
B.
Therefore
C.
Otherwise
D.
However
【答案】A
【解析】本题考查副词辨析。句意:此外,可以预见,中国人在网上购买火车票的速度超过每秒1000张。A.Moreover此外,并且;B.Therefore因此;C.Otherwise否则;D.However然而。根据?Chinese
predictably
buy
railway
tickets
online可知,此外,中国人在网上购买火车票的速度超过每秒1000张。此处是递进关系。故选A项。
24.
?A.
for
B.
on
C.
to
D.
at
【答案】D
【解析】本题考查短语辨析。句意同上。at
a
rate
of...是固定搭配,意为“以……的速度”。故选D项。
25.
A.
why
B.
where
C.
when
D.
how
【答案】C
【解析】本题考查连词辨析。句意:但那是数百万中国人在“春运”期间回家过春节的时候。根据下文的take
place
at
this
time可知,此处指时间,用when引导表语从句,表示“……的时候”,故选C项。
26.
A.
surveys
B.
events
C.
organizations
D.
wonders
【答案】D
【解析】本题考查名词辨析。句意:所有这些奇迹都发生在这个时候。A.surveys调查;B.events事件;C.organizations组织;D.wonders奇迹。根据下文的just
a
wonder
of
logistics可知,所有这些奇迹都发生在这个时候。故选D项。
27.
A.
air
B.
sea
C.
rail
D.
road
【答案】C
【解析】本题考查名词辨析。句意:当局预计,今年“春运”期间,旅客乘坐铁路出行将达3.56亿人次。A.air空气;B.sea海;C.rail铁路;D.road公路。根据下文的Taking
the
strain
for
the
transportation...
China's
high-speed
railway
network可知,此处应该用by
rail,今年“春运”期间,旅客乘坐铁路出行将达3.56亿人次。故选C项。
28.
A.
differently
B.
mainly
C.
clearly
D.
frequently
【答案】B
【解析】本题考查副词辨析。句意:承受着运输压力的主要是中国的高速铁路网,目前中国高铁又增长了2万多公里。A.differently不同地;B.mainly主要地;C.clearly清楚地;D.frequently频繁地。根据China’s
high-speed
railway
network可知,春运的主要交通工具是高铁。故选B项。
29.
A.
increased
B.
cycled
C.
paced
D.
preferred
【答案】A
【解析】本题考查动词辨析。句意同上。A.increased增加;B.cycled循环;C.paced步伐;D.preferred较喜欢。根据下文the
world's
longest可知,如今中国高铁又增长了2万多公里。故选A项。
30.
A.
controls
B.
reaches
C.
aims
D.
shoots
【答案】B
【解析】本题考查动词辨析。句意:中国铁路网总里程达到12.1万多公里。A.controls控制;B.reaches达到;C.aims瞄准;D.shoots射击。根据?more
than
121,000
kilometers,
the
second
largest
in
the
world
after
the
United
States.可知,中国铁路网总里程达到12.1万多公里,故选B项。
31.
A.
leaders
B.
workers
C.
students
D.
colleagues
【答案】C
【解析】本题考查名词辨析。句意:火车上挤满了成千上万打盹儿的学生,反映出教育改革在过去十年里大大扩大了大学的名额。A.leaders领导;B.workers工人;C.students学生;D.colleagues同事。?根据下文的the
number
of
university
places可知,火车上挤满了成千上万打盹儿的学生,故选C项。
32.
A.
reduced
B.
expanded
C.
failed
D.
started
【答案】B
【解析】本题考查动词辨析。句意同上。A.reduced减少;B.expanded扩大;C.failed失败;D.started开始。?根据下文的the
number
of
university
places可知,反映出教育改革在过去十年里大大扩大了大学的名额。故选B项。
33.
A.
expensive
B.
pretty
C.
private
D.
cheap
【答案】C
【解析】本题考查形容词辨析。句意:许多中国的新中产阶级会选择开私家车,交通堵塞现在是节日期间的一个常规特征。A.expensive昂贵的;B.pretty可爱的;C.private私人的;D.cheap便宜的。根据Many
of
China's
new
middle
classes可知,许多中国的新中产阶级会选择开私家车,故选C项。
34.
A.
regular
B.
strange
C.
important
D.
necessary
【答案】A
【解析】本题考查形容词辨析。句意同上。A.regular常规的,定时的;B.strange奇怪的;C.important重要的;D.necessary必要的。根据now
a(n)??
?
?(34)?
?
??feature
of
the
holiday
period可知,因为许多人开私家车,所以交通堵塞是个常规特征。故选A项。
35.
A.
develop
B.
escape
C.
cause
D.
carry
【答案】B
【解析】本题考查动词辨析。句意:然而,其他许多人会选择完全避开这种混乱,出国度假,这越来越成为中国新生代的选择。A.develop发展;B.escape避免;C.cause引起;D.carry携带。根据?the
confusion
altogether
and
take
a
vacation
abroad可知,许多人会选择避开这种混乱,去国外度假。故选B项。
第二节
(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It
is
well
known
that
the
Chinese
have
great
respect
for
their
elders,
and
here
is
an
occasion
to
show
it—the
Chongyang
Festival.
It
falls
?
?
?
(36)?
?
??
the
ninth
day
of
the
ninth
lunar
month.
In
Chinese,
nine
?
?
?
(37)?
?
??
(regard)
as
the
number
of
“yang”.
The
ninth
day
of
the
ninth
month
is
the
day
that
has
two
“yang”
numbers,
and
“chong”
in
Chinese
means
double,
which
is
?
?
?
(38)?
?
??
the
name
“Chongyang”
came
into
being.
???
The
festival
can
date
back
to
the
Warring
States
Period.
However,
it
was
not
?
?
?
(39)?
?
??
(formal)
set
as
a
festival
until
the
Tang
Dynasty.
In
1989,
the
Chinese
government
?
?
?
(40)?
?
??
(declare)
the
ninth
day
of
the
ninth
lunar
month
to
be
Seniors’
Day—a
day
to
respect
?
?
?
(41)?
?
??
elderly
and
to
let
them
enjoy
?
?
?
(42)?
?
??
(they).
???
Traditionally,
people
climb
mountains,
drink
chrysanthemum(菊花)wine,
and
eat
double-ninth
cakes.
Since
cake
in
Chinese
is
pronounced
“gao”
meaning
“high”,
people
consider
climbing
a
high
mountain
to
be
the
same
as
eating
cake
in
the
hope
of
?
?
?
?(43)?
?
?
(promote)
to
high
positions.
And
people
often
think
that
chrysanthemum
wine
can
get
rid
of
all
kinds
of
diseases
and
?
?
?
(44)?
?
??
(disaster).
???
Today
many
activities
are
held
?
?
?
(45)?
?
??
(show)
respect
for
the
seniors
like
organizing
a
trip
for
them,
sending
them
gifts
and
more
on
the
day
of
the
festival.
36.【答案】on
【解析】本题考查介词。表示具体的某一天,用介词on。故填on.
37.【答案】is
regarded
【解析】本题考查被动语态。此处主语nine和regard之间是被动关系,结合句意,可知句子用一般现在时的被动语态,be动词应用is。故填is
regarded.
38.【答案】how
【解析】本题考查表语从句。句意:第九个月的第九天有两个“yang”数字,且“chong”在汉语里意思是双倍,这就是“chongyang”这个名字是如何产生的。结合句意,可知此处是how引导的表语从句,故填how.
39.【答案】formally
【解析】本题考查词形转化。分析句子结构,此处是副词修饰动词set,formal形容词,正式的,副词formally。故答案为formally.
40.【答案】declared
【解析】本题考查谓语动词时态。根据时间状语1989可知,句子谓语动词应用一般过去时,declare动词,宣告,过去式declared.故填declared.
41.【答案】the
【解析】本题考查冠词。固定搭配:the
elderly“老年人,长者”,故填the.
42.【答案】themselves
【解析】本题考查反身代词。固定搭配:enjoy
oneself“玩得开心,过得愉快”。根据空前them可知,此空应用themselves。故填themselves.
43.【答案】being
promoted?
【解析】本题考查非谓语动词。介词of后面用动名词,且句子主语people和promote之间是被动关系,所以这里用动名词一般式的被动式作宾语,故填being
promoted.
44.【答案】disasters
【解析】本题考查名词复数。all
kinds
of各种各样的,后面跟可数名词复数,故填disasters.
45.【答案】to
show
【解析】本题考查非谓语动词。分析句子结构,此处是动词不定式作目的状语,此空应用to
show。故填to
show.
第三部分
写作(共两节,满分40分)
第一节
(满分15分)
假如你是李华.你的美国笔友?即将随其父母来中国,并中国度过中秋节.他来信向你询问?有关中秋节的习俗,请你告诉他有关中秋节的习俗.
要点如下:1、?历史悠久;2、?中国人独有的传统节日;3?、家庭团圆.
4?、共进晚餐;5、?吃月饼;6?、赏月.
注意事项:1、?词数80?左右.
2、可适当添加细节.
3、开头已给出,不计入总词数.
Dear?Mike,
I?am?glad?to?know?that?you?are?coming?to?China?with?your?parents?and?spend?the?Mid-Autumn
Day?here.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li?Hua.
【答案】
Dear?Mike,
I?am?glad?to?know?that?you?are?coming?to?China?with?your?parents?and?spend?the?Mid-Autumn
Day?here.Now
I
will
introduce
something
about
the
festival.
The
Mid-Autumn
Day
is
a
traditional
festival
with
a
long
history
which
is
celebrated
only
by
Chinese
people.It
falls
on
August
15th
of
the
Chinese
lunar
year,when
people
of
a
family
get
together
and
enjoy
the
dinner
together.After
that
they
eat
moon
cakes,which
stands
for
the
spirit
of
the
festival-unity.Often,if
the
weather
permits,they
will
go
out
of
the
house
to
enjoy
the
bright
moonlight,talking
about
something
pleasant.It
is
one
of
the
most
important
festivals
for
Chinese
people.
I
wish
you
a
pleasant
journey
and
I'm
sure
you
will
like
our
traditional
Mid-Autumn
Day.
【解析】
【写作思路】
这是一篇关于中秋节的作文。根据题目要求可知用第一人称和一般现在时态。内容包括:一点明主题;二介绍中秋节的活动;三希望对方旅途愉快,并且爱上中秋节。
【高分句型】
1.The
Mid-Autumn
Day
is
a
traditional
festival
with
a
long
history
which
is
celebrated
only
by
Chinese
people.句子里l
with
a
long
history表示?a
traditional
festival的特点;?which引导定语从句
is
celebrated
only
by
Chinese
people,修饰先行词?a
traditional
festival.中秋节是一个历史悠久的,中国人独有的传统节日。
2.Often,if
the
weather
permits,they
will
go
out
of
the
house
to
enjoy
the
bright
moonlight,talking
about
something
pleasant.句子里,条件状语从句的谓语动词?permits表示"允许";talking
about
something
pleasant.是现在分词做伴随状语.如果天气允许,他们常常会在户外欣赏月亮,谈论令人愉快的话题。
第二节
(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Every
Thanksgiving
Day
for
nine
years,
Peter,
a
poor
man,
sat
down
in
the
New
York
City
park,
waiting
for
an
old
gentleman
who
would
invite
him
to
eat
a
big
meal.
But
this
Thanksgiving
Day
Peter
wasn't
hungry.
He
was
lucky.
A
lady
often
helped
the
poor
on
this
day
and
she
had
served
too
much
food
to
him.
He
had
eaten
so
big
a
meal
that
he
had
almost
no
power
to
move.
So
he
sat
there,
very
full
and
his
breath
almost
stopped.
???
At
the
time,
an
old
gentleman
was
coming
toward
Peter's
seat.
Every
Thanksgiving
Day
the
old
gentleman
came
there
and
then
led
Peter
to
a
restaurant
and
watched
him
eating.
Feeding
Peter
once
a
year
was
a
tradition.
???
"I
can
give
thanks
on
this
day.
I'll
give
you
a
meal
that
will
surely
make
your
body
feel
as
strong
as
your
mind."
said
the
old
gentleman.
Always
before
those
words
had
been
music
in
Peter's
ear.
But
now
he
looked
up
at
the
old
gentleman's
face
with
tears
of
suffering
in
his
eyes.
But
the
old
gentleman
didn't
see
Peter's
eyes.
Peter
wondered
why
the
old
gentleman
seemed
sad
as
he
spoke.
???
The
old
gentleman
was
thin
and
tall.
His
hair
was
whiter
and
thinner
than
last
year.
He
had
no
family
and
he
just
thought
Peter
was
his
relative.
He
lived
alone
in
an
old
house
near
the
park.
His
eyes
were
bright
with
pleasure.
Peter
finally
nodded
and
accepted
the
invitation.
Peter
was
too
full
to
eat
but
he
understood
that
he
was
a
part
of
the
tradition.
???
The
old
gentleman
led
Peter
to
the
same
restaurant.
He
sat
at
the
table
silently.
Today,
it
was
strange
that
he
kept
staring
at
Peter's
food
as
if
he
were
very
hungry.
Peter
began
to
eat.
The
turkey
and
all
the
other
food
were
gone
almost
as
quickly
as
they
appeared.
Peter
saw
the
look
of
happiness
on
the
old
gentleman's
face.
After
an
hour,
the
big
meal
was
finished.
???
"Thank
you!"
Peter
said
weakly.
He
stood
up
heavily
and
started
to
go.
They
said
goodbye
as
they
did
each
year.
The
old
gentleman
went
away
first.
注意:1.
续写词数应为150左右;
2.
开头已给出。
Paragraph
1:
???
Peter
suddenly
fell
and
then
was
picked
up
and
taken
to
a
hospital.
____________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
After
finishing
examining
the
two
patients,
the
two
doctors
met
and
they
talked
about
the
causes
of
their
sickness._______________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Peter
suddenly
fell
and
then
was
picked
up
and
taken
to
a
hospital.?Peter?was
put
on
a
bed,
and
a
doctor
began
to
try
to
discover
what
strange
sickness
had
made
him
fall.
Strangely,
ten
minutes
later,
the
old?gentleman?was
brought
to
the
same
hospital
as
well.
He
was
put
on
another
bed,
and
another
doctor
began
to
try
to
discover
what
his
sickness
could
be.
The
two
doctors
carefully
checked
the
two
patients.
?
?
?
?
After
finishing
examining
the
two
patients,
the
two
doctors
met
and
they
talked
about
the
causes
of
their
sickness.
Actually,
the
nice
old
gentleman
had
nothing
to
eat
for
three
days.
He
was
too?hungry?and
almost
starved
to
death.
But
he
managed
to
save
enough
money
to
invite
Peter
to
go
to?the
same
restaurant?to
eat.
Meanwhile,
Peter
was
too?full?and
almost
died
from
overeating.
They
just
kept
the?tradition?that
every
Thanksgiving
Day
the
gentleman
invited
Peter
to?eat
a
big?meal.
They
almost
lost
their
lives
for
the
sake
of
the
tradition,
which
sounded
ridiculous.
However,
they
were
friends
and
found
comfort
from
each
other.
【解析】略Unit
1Festivals
and
celebrations测试卷
(A卷基础卷)原卷板
【新人教板】
注意事项:
1.
答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。
2.
回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
????
Biggest
Carnival
(狂欢节)
in
the
World—Rio
de
Janeiro,
Brazil
????It's
the
biggest
carnival
festival
being
organized
in
the
world
which
is
held
in
February
or
March.
This
carnival
doesn't
just
have
a
regular
parade,
but
they
have
a
city-wide
parade.
It
means
everyone
has
to
watch
it.
Brazil
is
like
shut
down
and
all
the
citizens
just
enjoy
the
festival.
????Duration:
4—6
days
????Rio
Carnival
Dates:
9th
February
to
14th
February
????Notting
Hill—London,
UK
????The
festival
focuses
heavily
on
music,
with
live
performances
everywhere
and
sound
systems.
For
the
help
of
the
people,
an
app
"Noting
Hill
Carnival"
has
been
made,
which
can
help
guide
you
in
different
directions
through
the
festival.
You
can
find
stalls
(小摊)
selling
many
kinds
of
foods,
etc.
????Duration:
only
two
days
????Notting
Hill
carnival
date:
25th
August
????Tomorrowland—Boom,
Belgium
????Have
you
heard
of
names
like
Axwell,
Carl
Cox,
etc.?
If
yes,
then
this
biggest
carnival
in
the
world
is
for
you.
The
music
lovers,
for
whom
music
is
their
life,
can
listen
to
it
many
times.
It
is
a
chance
to
step
out
of
your
comfort
zone
and
feel
the
depth
of
music.
????Duration:
2
weekends
????Time
to
be
held:
12th
August
????La
Tomatina—Valencia,
Spain
???It's
a
festival
in
which
participants
throw
tomatoes
at
each
other
and
fight
with
each
other
just
for
the
fun
purpose.
One
just
needs
to
have
fun
at
this
amazing
carnival
festival,
so
don't
even
think
of
wearing
new
clothes
at
the
festival.
This
festival
has
got
some
ground
rules,
so
that
no
one
gets
hurt
and
all
enjoy
the
festival.
????Duration:
one
day
????Tomatina
festival
date:
29th
August
1.
How
is
the
Biggest
Carnival
in
the
World
different
from
the
other
three
festivals?
A.
It
lasts
for
the
shortest
time.
B.
It
has
the
longest
history.
C.
It
is
held
in
a
different
month.
D.
It
just
has
a
regular
parade.
2.
What
do
Notting
Hill
and
Tomorrowland
have
in
common?
A.
They
attract
music
lovers.
B.
They
provide
delicious
foods.
C.
They
provide
you
with
tomatoes.
D.
They
have
an
app
to
guide
you.
3.
Which
festival
should
you
choose
if
you
want
to
enjoy
some
fun
fights?
A.
Notting
Hill—London,
UK.
B.
La
Tomatina—Valencia,
Spain.
C.
Tomorrowland—Boom,
Belgium.
D.
Biggest
Carnival
in
the
World—Rio
de
Janeiro,
Brazil.
B
????Beijing
Opera,
as
one
of
Chinese
traditional
opera
forms,
is
regarded
as
the
national
opera
of
China
and
well
received
all
over
the
world.
????Beijing
Opera
arose
in
the
late
18th
century
with
a
history
of
more
than
200
years
whose
origin
can
date
back
to
some
old
local
operas,
especially
the
Anhui
Opera.
It
became
fully
developed
and
recognized
by
the
mid-19th
century.
Now
it's
the
biggest
kind
of
opera
in
China,
whose
popularity
spread
all
over
the
country,
becoming
the
most
popular
dramatic
(戏剧的)
form
on
Chinese
stage.
????There
are
four
basic
methods
employed
in
a
Beijing
Opera
performance:
chang,
nian,
zuo,
da.
Generally
speaking,
chang
means
singing,
and
nian
recitation
(背诵)
and
oral
communication,
while
zuo
means
the
facial
and
body
expressions
and
acting
and
da
is
Chinese
Kungfu.
Beijing
Opera
also
has
four
main
types
of
performers
namely
Sheng,
Dan,
Jing
and
Chou.
Sheng
and
Dan
mean
the
main
roles
in
the
opera.
The
painted
face,
in
Chinese
called
'jing',
is
a
name
for
the
role
of
the
man
that
has
some
special
characteristic
or
appearance.
Chou
is
easily
understood
from
the
role's
name
as
a
clown
with
an
ugly
appearance,
who
is
to
provide
light
relief
and
comedy.
????In
recent
years,
Beijing
Opera
has
tried
to
make
some
changes,
including
improving
the
performance
quality.
Widely
spreading
all
over
China
with
great
influence,
Beijing
Opera
contains
the
spirit
of
Chinese
national
culture,
but
the
shortage
of
funding
has
become
a
big
problem
as
the
form
enters
the
21st
century.
There
is
no
doubt
that
it
is
a
treasure
of
Chinese
culture!
4.
What
does
Paragraph
2
mainly
tell
us?
A.
The
history
of
Beijing
Opera.
B.
The
great
influence
Beijing
Opera
has
on
us.
C.
Beijing
Opera
is
popular
in
China.
D.
The
relationship
between
the
Anhui
Opera
and
Beijing
Opera.
5.
When
a
performer
is
saying
something
to
another,
which
method
does
it
belong
to?
A.
Chang
B.
Nian
C.
Zuo
D.
Da
6.
A
funny
man
whose
nose
was
all
white
in
stage
most
probably
acted
the
role
________.
A.
Sheng
B.
Dan
C.
Jing
D.
Chou
7.
What
will
be
the
future
of
the
Beijing
Opera?
A.
Very
bright.
B.
Certainly
dark.
C.
More
popular.
D.
Much
uncertain.
C
?
?
Argentina
lies
in
South
America.
There
are
many
festivals
in
Argentina
during
the
year.
Therefore,
you
can
enjoy
the
different
interesting
festivals
when
traveling
there.
First
of
all,
we
should
talk
about
the
Tango
Festival
in
Argentina,
which
is
held
in
the
capital
of
this
country—Buenos
Aires,
from
February
to
March.
You
ought
to
know
that
Argentina
is
the
home
of
tango,
so
Argentineans
admire
this
dance
very
much.
Even
if
you
cannot
dance
perfectly,
you
should
join
the
people
and
try
to
perform
this
dance.
?
?
The
next
festival
in
Argentina
is
Open
Polo
(马球)
Tournament.
You
should
go
to
Palermo
to
see
this
festival
in
Argentina.
This
festival
is
held
every
year
and
is
the
most
important
polo
tournament
in
Argentina.
This
kind
of
sport
is
considered
the
most
important
in
Argentina.
Attending
this
festival
in
Argentina,
you
will
be
able
to
communicate
with
different
people,
admire
the
fascinating
competition
between
the
teams
of
different
countries,
such
as
Argentina,
England,
Australia,
as
well
as
the
US.
This
festival
in
Argentina
is
usually
held
between
November
and
December
every
year.
So
don't
miss
the
opportunity
if
you
travel
to
Argentina
at
this
time.
?
?
The
other
festival
in
Argentina
is
the
Semana
Musical
Llao
Llao.
This
is
a
festival
of
classical
music.
The
festival
was
created
in
1993
and
is
held
at
the
Llao
Llao
Hotel,
near
Bariloche.
The
festival
is
held
yearly
in
October.
So
if
you
admire
this
kind
of
music,
you
should
travel
to
Argentina
in
October.
There
are
also
many
carnivals
in
October.
?
?
There
are
also
many
carnivals
in
Argentina
in
summer.
Of
course,
it's
impossible
to
put
everything
about
festivals
in
Argentina
into
just
one
article.
We
hope
that
you
have
found
this
article
interesting
and
eye-catching.
8.
What
would
be
the
best
title
for
the
passage?
A.
Festivals
in
Argentina
B.
Entertainments
in
Argentina
C.
Travel
to
Argentina
D.
A
brief
introduction
to
Argentina
9.
?From
the
passage,
we
know
that
the
Tango
Festival
______________.
A.
is
organized
by
the
government
B.
is
held
in
summer
C.
welcomes
everyone
to
take
part
in
D.
holds
parties
for
different
dances
10.
?Which
of
the
following
is
a
sport
festival?
A.
The
Semana
Musical
Llao
Llao.
B.
Argentina
Carnivals.
C.
The
Tango
Festival.
D.
Open
Polo
Tournament.
11.
?If
Tom
wants
to
enjoy
a
classical
music
event
in
Argentina,
he
should
visit
______________.
A.
Buenos
Aires
in
spring
B.
Palermo
in
April
C.
Bariloche
in
October
D.
Palermo
in
winter
D
????
Tea
drinking
was
common
in
China
for
nearly
one
thousand
years
before
anyone
in
Europe
had
ever
heard
about
it.
People
in
Britain
were
much
slower
in
finding
out
what
tea
was
like,
mainly
because
tea
was
very
expensive.
It
could
not
be
bought
in
shops
and
even
those
people
who
could
afford
to
have
it
sent
from
Holland
did
so
only
because
it
was
a
fashionable
curiosity.
Some
of
them
were
not
sure
how
to
use
it.
They
thought
it
was
a
vegetable
and
tried
cooking
the
leaves.
????
Tea
remained
scarce
(稀少的)
and
very
expensive
in
England
until
the
ships
of
the
East
India
Company
began
to
bring
it
directly
from
China
early
in
the
17th
century.
During
the
next
few
years
so
much
tea
came
into
the
country
that
the
price
fell
and
many
people
could
afford
to
buy
it.
????
At
the
same
time
people
on
the
Continent
were
becoming
more
and
more
fond
of
tea.
Until
then
tea
had
been
drunk
without
milk
in
it,
but
one
day
a
famous
French
lady
named
Madame
de
Sevigne
decided
to
see
what
tea
tasted
like
when
milk
was
added.
She
found
it
so
pleasant
that
she
would
never
again
drink
it
without
milk.
She
was
such
a
great
lady
that
her
friends
thought
they
must
copy
everything
she
did,
so
they
also
drank
their
tea
with
milk
in
it.
Slowly
this
habit
spread
until
it
reached
England
and
today
only
very
few
Britons
drink
tea
without
milk.
????
At
first,
tea
was
usually
drunk
after
dinner
in
the
evening.
No
one
ever
thought
of
drinking
tea
in
the
afternoon
until
a
duchess
(公爵夫人)
found
that
a
cup
of
tea
and
a
piece
of
cake
at
three
or
four
o'clock
stopped
her
getting
"a
sinking
feeling"
as
she
called
it.
She
invited
her
friends
to
have
this
new
meal
with
her
and
so,
teatime
was
born.
12.
What
do
we
know
about
the
introduction
of
tea
into
Britain?
A.
Tea
reached
Britain
from
Holland.
B.
The
Britons
got
expensive
tea
from
India.
C.
The
Britons
were
the
first
people
in
Europe
who
drank
tea.
D.
It
was
not
until
the
17th
century
that
the
Britons
had
tea.
13.
When
did
tea
become
a
popular
drink
in
Britain
probably?
A.
In
the
late
19th
century.
B.
In
the
18th
century.
C.
In
the
17th
century.
D.
In
the
16th
century.
14.
The
underlined
words
"this
habit"
in
Paragraph
3
refers
to
________.
A.
drinking
tea
with
milk
in
it
B.
drinking
tea
without
milk
in
it
C.
drinking
tea
after
dinner
D.
drinking
tea
in
the
afternoon
15.
What
is
the
main
idea
of
the
last
paragraph?
A.
The
history
of
tea.
B.
The
ways
of
making
tea.
C.
The
birth
of
teatime.
D.
The
habit
of
drinking
tea.
第二节
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The
traditional
Chinese
lunar
calendar
divides
the
year
into
24
solar
terms.?
?(16)?
???It
lifts
the
curtain
of
spring.
After
that
everything
turns
green
and
full
of
energy
and
people
clearly
see
that
the
daytime
is
becoming
longer
and
the
weather
is
becoming
warmer.
Flying
a
kite.
Spring
is
the
best
season
for
kite-flying.
A
traditional
folk
activity,it
has
a
history
of
more
than
2,000
years.?
?(17)?
?
It
also
has
the
effect
of
promoting
blood
circulation
and
speeding
up
metabolism.
Wearing
fabric
swallows.
Wearing
fabric
swallows
is
a
custom
in
some
regions
in
Shaanxi.?
?(18)?
???The
custom
originated
during
the
Tang
Dynasty
(618-907).
The
swallow
is
a
harbinger
of
spring
and
a
symbol
of
prosperity
and
happiness.
?Making
a
Spring
Ox.
Skilled
artists
build
the
frame
of
an
ox
out
of
bamboo
strips
and
the
legs
with
wood.
Then
they
paste
some
paper
and
paint
onto
it.?
?(19)?
???It
is
said
that
if
more
red
and
yellow
paper
is
used,then
there
will
be
a
good
harvest
that
year.
?
(20)?
??
People
in
China
began
holding
a
special
ceremony
on
the
first
day
of
Start
of
Spring
about
3,000
years
ago.
They
made
sacrifices
to
Gou
Mang,
the
god
of
Spring,
who
is
in
charge
of
agriculture.
By
the
Qing
Dynasty
(1644-1911),
welcoming
spring
had
become
an
important
folk
activity.
A.
Welcoming
spring.
B.
The
image
of
an
ox
is
complete.
C.
At
that
time,
there
were
eight
solar
terms.
D.
Start
of
Spring
is
the
first
solar
term
of
the
year.
E.
Flying
a
kite
can
help
build
one’s
health
and
prevent
diseases.
F.
It
is
said
that
the
egg
can
be
set
upright
on
the
first
day
of
the
Start
of
Spring.
G.
People
like
to
wear
a
swallow
made
of
colorful
silk
on
their
chests
on
Start
of
Spring.
第二部分
语言运用(共两节,满分30分)
第一节
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
In
terms
of
the
original
data
in
every
way,
the
Chinese
New
Year—Spring
Festival
is
the
largest
human
event
on
the
planet.
In
the
seven
?
?
?(21)?
?
??of
the
Lunar
New
Year
holiday,
Chinese
are
expected
to
?
?
?(22)?
?
??more
than
$100
billion
on
eating
and
shopping—almost
twice
as
much
as
Americans
spend
on
Thanksgiving.
?
?
?(23)?
?
?,
Chinese
predictably
buy
railway
tickets
online
?
?
?(24)?
?
??a
rate
of
more
than
1,000
per
second.
???
But
it's
?
?
?(25)?
?
??millions
of
Chinese
people
go
home
for
the
Spring
Festival
during
"chunyun".
All
these
?
?
?(26)?
?
??take
place
at
this
time.
???
Authorities
expect
travelers
to
make
356
million
trips
by
?
?
?(27)?
?
??during
this
year's"chunyun"period.
Taking
the
strain
for
the
transportation
is
?
?
?(28)?
?
??China's
high-speed
railway
network,
now
?
?
?(29)?
?
?to
more
than
20,000
kilometers—the
world's
longest.
China's
total
rail
network
?
?
?(30)?
?
??more
than
121,000
kilometers,
the
second
largest
in
the
world
after
the
United
States.
???
The
"chunyun"
isn't
just
a
wonder
of
logistics(组织工作);
it
also
shows
how
modern
China
is
changing.
???
Trains
are
packed
with
thousands
of
snoozing(打盹)?
?
?(31)?
?
?,
reflecting
education
reforms
that
have
greatly
?
?
?(32)?
?
??the
number
of
university
places
over
the
past
decade.
???
Many
of
China's
new
middle
classes
will
choose
to
drive?
?
?(33)?
?
??cars
and
traffic
jam
is
now
a(n)
?
?
?(34)?
?
??feature
of
the
holiday
period.
???
Many
others,
however,
will
choose
to
?
?
?(35)?
?
??the
confusion
altogether
and
take
a
vacation
abroad—increasingly
an
option
for
the
new
generation
in
China.
21.?A.
days
B.
weeks
C.
months
D.
years
22.
A.
cost
B.
spend
C.
take
D.
pay
23.
A.
Moreover
B.
Therefore
C.
Otherwise
D.
However
24.?A.
for
B.
on
C.
to
D.
at
25.
A.
why
B.
where
C.
when
D.
how
26.
A.
surveys
B.
events
C.
organizations
D.
wonders
27.
A.
air
B.
sea
C.
rail
D.
road
28.
A.
differently
B.
mainly
C.
clearly
D.
frequently
29.
A.
increased
B.
cycled
C.
paced
D.
preferred
30.
A.
controls
B.
reaches
C.
aims
D.
shoots
31.
A.
leaders
B.
workers
C.
students
D.
colleagues
32.
A.
reduced
B.
expanded
C.
failed
D.
started
33.
A.
expensive
B.
pretty
C.
private
D.
cheap
34.
A.
regular
B.
strange
C.
important
D.
necessary
35.
A.
develop
B.
escape
C.
cause
D.
carry
第二节
(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It
is
well
known
that
the
Chinese
have
great
respect
for
their
elders,
and
here
is
an
occasion
to
show
it—the
Chongyang
Festival.
It
falls
?
?
?
(36)?
?
??
the
ninth
day
of
the
ninth
lunar
month.
In
Chinese,
nine
?
?
?
(37)?
?
??
(regard)
as
the
number
of
“yang”.
The
ninth
day
of
the
ninth
month
is
the
day
that
has
two
“yang”
numbers,
and
“chong”
in
Chinese
means
double,
which
is
?
?
?
(38)?
?
??
the
name
“Chongyang”
came
into
being.
???
The
festival
can
date
back
to
the
Warring
States
Period.
However,
it
was
not
?
?
?
(39)?
?
??
(formal)
set
as
a
festival
until
the
Tang
Dynasty.
In
1989,
the
Chinese
government
?
?
?
(40)?
?
??
(declare)
the
ninth
day
of
the
ninth
lunar
month
to
be
Seniors’
Day—a
day
to
respect
?
?
?
(41)?
?
??
elderly
and
to
let
them
enjoy
?
?
?
(42)?
?
??
(they).
???
Traditionally,
people
climb
mountains,
drink
chrysanthemum(菊花)wine,
and
eat
double-ninth
cakes.
Since
cake
in
Chinese
is
pronounced
“gao”
meaning
“high”,
people
consider
climbing
a
high
mountain
to
be
the
same
as
eating
cake
in
the
hope
of
?
?
?
?(43)?
?
?
(promote)
to
high
positions.
And
people
often
think
that
chrysanthemum
wine
can
get
rid
of
all
kinds
of
diseases
and
?
?
?
(44)?
?
??
(disaster).
???
Today
many
activities
are
held
?
?
?
(45)?
?
??
(show)
respect
for
the
seniors
like
organizing
a
trip
for
them,
sending
them
gifts
and
more
on
the
day
of
the
festival.
第三部分
写作(共两节,满分40分)
第一节
(满分15分)
假如你是李华.你的美国笔友?即将随其父母来中国,并中国度过中秋节.他来信向你询问?有关中秋节的习俗,请你告诉他有关中秋节的习俗.
要点如下:1、?历史悠久;2、?中国人独有的传统节日;3?、家庭团圆.
4?、共进晚餐;5、?吃月饼;6?、赏月.
注意事项:1、?词数80?左右.
2、可适当添加细节.
3、开头已给出,不计入总词数.
Dear?Mike,
I?am?glad?to?know?that?you?are?coming?to?China?with?your?parents?and?spend?the?Mid-Autumn
Day?here.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li?Hua.
第二节
(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Every
Thanksgiving
Day
for
nine
years,
Peter,
a
poor
man,
sat
down
in
the
New
York
City
park,
waiting
for
an
old
gentleman
who
would
invite
him
to
eat
a
big
meal.
But
this
Thanksgiving
Day
Peter
wasn't
hungry.
He
was
lucky.
A
lady
often
helped
the
poor
on
this
day
and
she
had
served
too
much
food
to
him.
He
had
eaten
so
big
a
meal
that
he
had
almost
no
power
to
move.
So
he
sat
there,
very
full
and
his
breath
almost
stopped.
???
At
the
time,
an
old
gentleman
was
coming
toward
Peter's
seat.
Every
Thanksgiving
Day
the
old
gentleman
came
there
and
then
led
Peter
to
a
restaurant
and
watched
him
eating.
Feeding
Peter
once
a
year
was
a
tradition.
???
"I
can
give
thanks
on
this
day.
I'll
give
you
a
meal
that
will
surely
make
your
body
feel
as
strong
as
your
mind."
said
the
old
gentleman.
Always
before
those
words
had
been
music
in
Peter's
ear.
But
now
he
looked
up
at
the
old
gentleman's
face
with
tears
of
suffering
in
his
eyes.
But
the
old
gentleman
didn't
see
Peter's
eyes.
Peter
wondered
why
the
old
gentleman
seemed
sad
as
he
spoke.
???
The
old
gentleman
was
thin
and
tall.
His
hair
was
whiter
and
thinner
than
last
year.
He
had
no
family
and
he
just
thought
Peter
was
his
relative.
He
lived
alone
in
an
old
house
near
the
park.
His
eyes
were
bright
with
pleasure.
Peter
finally
nodded
and
accepted
the
invitation.
Peter
was
too
full
to
eat
but
he
understood
that
he
was
a
part
of
the
tradition.
???
The
old
gentleman
led
Peter
to
the
same
restaurant.
He
sat
at
the
table
silently.
Today,
it
was
strange
that
he
kept
staring
at
Peter's
food
as
if
he
were
very
hungry.
Peter
began
to
eat.
The
turkey
and
all
the
other
food
were
gone
almost
as
quickly
as
they
appeared.
Peter
saw
the
look
of
happiness
on
the
old
gentleman's
face.
After
an
hour,
the
big
meal
was
finished.
???
"Thank
you!"
Peter
said
weakly.
He
stood
up
heavily
and
started
to
go.
They
said
goodbye
as
they
did
each
year.
The
old
gentleman
went
away
first.
注意:1.
续写词数应为150左右;
2.
开头已给出。
Paragraph
1:
???
Peter
suddenly
fell
and
then
was
picked
up
and
taken
to
a
hospital.
____________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
After
finishing
examining
the
two
patients,
the
two
doctors
met
and
they
talked
about
the
causes
of
their
sickness._______________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________