Unit
1Festivals
and
celebrations测试卷
(B卷提升卷)原卷版
【新人教版】
注意事项:
1.
答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。
2.
回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
When
mentioning
China,
what
comes
to
mind?
As
a
country
with
a
history
of
more
than
5000
years,
China
is
rich
in
civilization
and
culture.
What
best
represents
China?
?Confucius
(551BC—479
BC)
????Confucius
was
a
teacher
and
philosopher
from
the
Spring
and
Autumn
Period
of
Chinese
history.
The
philosophy
of
Confucius
stresses
individual
morality
including
kindness,
fairness,
politeness,
and
sincerity.
Confucius'
principles
have
a
broad
basis
in
common
Chinese
tradition
and
belief.
?Dragon
????A
dragon
is
a
legendary
creature,
typically
with
winding
or
crawling
characters.
The
dragon
symbol
is
frequently
used
on
ancient
Chinese
emperor's
items
including
chairs
or
costumes.
It
is
considered
a
representation
of
power.
?Peking
Opera
????Peking
Opera
is
considered
the
essence
of
China.
As
the
larger
form
of
Chinese
opera,
it
has
many
"firsts"
in
Chinese
dramas:
the
abundance
of
talents,
the
number
of
artists,
opera
groups
and
audience.
The
Great
Wall
????There
is
an
old
saying
that
goes.
"He
who
has
never
been
to
the
Great
Wall
is
not
a
true
man."
The
Great
Wall,
one
of
the
greatest
wonders
of
the
world,
is
a
destination
one
must
see
when
visiting
China.
?Traditional
Chinese
Medicine
(TCM)
????Developed
in
China,
TCM
has
a
tradition
dating
back
to
more
than
2,000
years,
including
various
forms
of
herbal
medicine,
cupping,
massage,
exercise
(Qigong),
and
dietary
therapy.
1.
What
do
we
know
about
Confucius
according
to
the
passage?
A.
He
died
at
the
age
of
72.
B.
He
put
stress
on
teamwork
spirits.
C.
He
was
a
teacher
in
the
Waning
Stales
Period.
D.
He
created
common
Chinese
tradition
and
belief.
2.
Which
of
the
following
is
regarded
as
symbol
of
power?
A.
Confucius.
B.
Dragon.
C.
Peking
Opera.
D.
The
Great
Wall.
3.
What
must
you
do
when
coming
to
China
according
to
the
passage?
A.
Learn
to
exercise
Qigong.
B.
Appreciate
Peking
Opera.
C.
Pay
a
visit
to
the
Great
Wall.
D.
Experience
the
treatment
of
cupping.
B
??
Halloween
is
a
festival
celebrated
on
October
31st.
The
name
of
the
holiday
means
"hallowed"
or
"holy
evening"
because
it
happens
the
day
before
All
Saints
Day.
It
is
said
that
Halloween
is
the
children's
New
Year's
Eve.
They
dress
up
with
special
costumes
(服装),
they
eat
too
much,
and
they
stay
up
too
late
celebrating.
????Children
go
around
the
neighborhood
wearing
make-up,
and
dress
in
masks
and
colorful
costumes.
The
most
common
costumes
are
witches,
ghosts,
skeletons
(骷髅),
and
popular
TV,
movie
and
storybook
characters.
Some
costumes
are
homemade;
others
are
bought
in
stores.
The
children
go
from
door
to
door
saying
"trick
or
treat".
People
give
them
candy,
cookies,
fruit
or
money.
Sometimes
money
is
collected
to
help
UNICEF,
United
Nations
International
Children's
Emergency
Fund.
????Homes,
stores,
and
classrooms
are
decorated
in
the
traditional
Halloween
colors,
orange
and
black.
Usual
decorations
are
witches,
ghosts,
skeletons,
and
Jack-o'-lanterns,
Jack-o'-lanterns
are
pumpkins
that
are
carved
(雕刻)
to
look
like
faces.
They
are
placed
on
doorway
entrances
and
in
windows.
Horror
movies
and
ghost
stories
are
shown
on
TV
on
this
day.
????Adults
and
older
children
also
celebrate
Halloween
with
parades,
festivals,
and
costume
parties.
Some
people
create
their
costumes;
other
people
rent
them.
Contests
are
held,
where
the
best
costume
receives
a
prize.
One
of
the
party
events
popular
with
children
is
dunking
(浸泡)
for
apples.
Apples
are
put
in
tubs
filled
with
water.
People
try
to
get
the
apples
using
only
their
mouths;
hands
cannot
be
used.
4.
Which
of
the
following
statements
is
NOT
true
about
the
common
costumes
according
to
the
text?
A.
They
are
colorful.
B.
Some
of
the
costumes
are
homemade.
C.
All
of
the
costumes
are
bought
in
stores.
D.
They
are
witches,
ghosts,
skeletons,
popular
TV
characters
and
so
on.
5.
Which
of
the
following
statements
is
INCORRECT?
A.
Horror
movies
are
shown
on
TV
on
October
31st.
B.
Apples
are
the
favorite
fruit
people
eat
on
Halloween.
C.
Adults
also
celebrate
Halloween
together
with
children.
D.
Jack-o'-lanterns
are
pumpkins
that
are
carved
to
look
like
faces.
6.
Why
is
it
said
that
Halloween
is
the
children's
New
Year's
Eve?
A.
Because
Halloween
comes
the
day
before
All
Saints
Day.
B.
Because
children
can
get
money
from
their
parents
on
Halloween.
C.
Because
only
on
that
day
can
children
go
around
the
neighborhood.
D.
Because
children
dress
up
with
special
costumes,
eat
a
lot,
and
stay
up
late
celebrating.
7.
What
are
the
traditional
Halloween
colors?
A.
Orange
and
black.
B.
Red
and
green.
C.
Black
and
white.
D.
Orange
and
brown.
C
Your
action
can
speak
louder
than
your
words.
It
is
important
to
know
another
language
and
how
to
communicate
without
words
when
you
are
in
another
country.
Before
saying
anything,
people
communicate
with
each
other
by
using
gestures(手势).
However,
many
gestures
have
different
meanings,
or
no
meaning
at
all,
in
different
parts
of
the
world.
In
the
United
States,
nodding
your
head
up
and
down
means
“yes”,
while
in
some
parts
of
Greece
and
Turkey,
it
means
“no”.
In
the
southeast
of
Asia,
it
is
a
polite
way
of
saying
“I
heard
you”.
Today
in
the
USA,
when
someone
puts
his
thumb(大拇指)
up,
it
means
“Everything
is
all
right.”
However,
in
Greece
it
is
bad
manners
to
do
so.
Also
putting
your
clasped(紧握的)hands
up
above
your
head
means
“I
am
the
winner.”
It
is
the
sign
which
players
often
make.
In
Russia
it
is
the
sign
of
friendship.
In
the
USA,
holding
your
hand
up
with
the
thumb
and
index
finger(食指)in
a
circle,
and
the
other
three
straight
means
“Everything
is
OK.”
In
France,
it
means
“You
are
worth
nothing.”
It
is
also
important
to
make
eye
communication.
If
you
look
down
when
talking
to
an
American,
he
or
she
may
feel
that
you
are
shy,
or
you
are
trying
to
hide
something.
Besides
these,
you
should
also
know
there
are
some
topics
that
can
not
be
talked
about,
such
as
age,
weight
and
marriage.
You
can
talk
about
the
weather,
work,
sports,
food,
where
one
lives
and
news
of
the
day.
8.
What
does
the
sentence
“Your
action
can
speak
louder
than
your
words”
in
paragraph
1
mean?
A.
What
you
do
is
better
than
what
you
say.
B.
You
try
your
best
to
be
polite.
C.
You
are
better
understood
by
your
gestures
than
through
your
words.
D.
What
you
say
is
better
than
what
you
do.
9.
You’d
better
not
put
the
thumb
up
in
_____.
A.
Greece
B.
the
USA
C.
England
D.
China
10.
Which
of
the
following
is
true?
A.
Putting
your
clasped
hands
up
above
the
head
means
friendship
in
Greece.
B.
You
can
express
“You
are
worth
nothing”
by
putting
your
thumb
up
in
France.
C.
Making
eye
communication
is
not
important
in
a
talk.
D.
Weather,
sports,
food
and
work
are
the
topics
that
can
be
talked.
11.
The
main
idea
of
the
passage
is
that
when
you
are
in
another
country,
_____.
A.
it
is
important
to
know
the
language.
B.
it
is
important
to
know
what
you
talk
about
to
a
foreigner.
C.
to
know
how
to
communicate
without
words
is
as
important
as
to
know
the
language.
D.
to
communicate
through
gestures
is
more
important
than
to
know
the
language.
D
Many
expressions
that
we
use
in
American
English
come
from
novels.
Today
we
will
look
at
some
of
them
from
Lewis
Carroll’s
famous
novel
Alice
in
Wonderland
in
detail.
The
story
is
about
a
young
girl
falling
down
a
rabbit
hole.
When
she
finally
lands,
she
finds
herself
in
a
strange
world
and
meets
some
strange
characters.
The
first
character
Alice
meets
is
the
White
Rabbit,
who
runs
past
her
and
says
some
strange
words.
Alice
chases
him,
and
that
is
where
her
adventures
begin.
In
English,
chasing
a
white
rabbit
means
chasing
an
impossible
clue
and
finding
yourself
in
a
misleading
situation.
Then,
as
she
runs
after
the
rabbit,
she
falls
down
the
rabbit
hole
into
Wonderland.
To
fall
down
the
rabbit
hole
can
mean
to
enter
a
confusing
situation.
However,
usually
we
use
this
expression
to
mean
we
get
interested
in
something
to
the
point
of
distraction
(分神).?
It
often
happens
by
accident
and
is
about
something
not
that
meaningful.
Later
in
the
story,
Alice
meets
the
March
Hare
and
the
Hatter
at
a
crazy
tea
party.
Hares
(野兔)
have
long
been
thought
to
behave
excitedly
in
March.
Scientifically,
this
may
not
be
true.
But
to
be
mad
as
a
March
Hare
means
that
someone
is
completely
mad,
or
crazy.
The
expression
mad
as
a
Hatter
also
means
to
be
completely
crazy.
Of
the
two,
mad
as
a
Hatter
is
more
common.
But
don?t
tell
the
March
Hare.
Who
knows
how
he
will
react!
Near
the
end
of
the
story,
Alice
meets
the
Queen
of
Hearts.
A
woman
who
is
called
a
Queen
of
Hearts
likes
controlling
others
and
always
tries
to
control
everything
and
everyone
around
her.
12.
Which
of
the
following
situations
best
fits
the
expressions
to
fall
down
a
rabbit
hole?
A.
When
Tom
was
taking
a
walk
in
the
forest,
he
suddenly
fell
over
onto
the
ground.
B.
When
Mary
turned
on
the
TV,
she
chose
to
watch
the
talk
show
programme
as
usual.
C.
When
Jim
was
looking
for
a
sport
book
online,
he
lost
himself
in
many
report
on
superstars.
D.
When
Lily
was
thinking
about
how
to
solve
a
math
problem,
she
came
up
with
a
good
idea.
13.
According
to
the
passage,
the
expression
to
be
mad
as
a
March
Hare____________.
A.
describes
how
hares
behave
in
March
B.
shows
hares’
characteristics
in
a
scientific
way
C.
is
used
more
often
than
the
expression
mad
as
a
Hatter
D.
has
the
same
meaning
as
the
expression
mad
as
a
Hatter
14.
Which
character
in
Alice
in
Wonderland
wants
others
to
obey
his
or
her
orders
in
every
situation?
A.
Alice.
B.
The
March
Hare.
C.
The
Hatter.
D.
The
Queen
of
Hearts.
15.
The
writer
mainly
wants
to
____________in
the
passage.
A.
introduce
a
famous
novel
and
its
language
style
B.
introduce
a
famous
writer
Lewis
Carroll
and
his
novels
C.
explore
some
English
expressions
from
a
famous
novel
D.
explain
why
many
expressions
in
English
come
from
novels
第二节
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mother's
Day
is
a
time
of
commemoration
and
celebration
for
Mom.
It
is
a
time
of
breakfast
in
bed,
family
gatherings,
and
crayon
scribbled
"I
Love
You".
?
?
?
?
(16)???During
the
1600's,
England
celebrated
a
day
called
"Mothering
Sunday".
Celebrated
on
the
4th
Sunday
of
Lent
(the
40-day
period
leading
up
to
Easter),
"Mothering
Sunday"
honored
the
mothers
of
England.
?
?
?
During
this
time
many
of
the
England's
poor
people
worked
as
servants
for
the
wealthy.??
(17)???On
Mothering
Sunday
the
servants
would
have
the
day
off
and
were
encouraged
to
return
home
and
spend
the
day
with
their
mothers.??
(18)??
?
?
?
As
Christianity
spread
throughout
Europe
the
celebration
changed
to
honor
the
"Mother
Church"—the
spiritual
power
that
gave
them
life
and
protected
them
from
harm.
Over
time
the
church
festival
blended
with
the
Mothering
Sunday
celebration.??
(19)??
?
?
?
While
many
countries
of
the
world
celebrate
their
own
Mother's
Day
at
different
times
throughout
the
year,
there
are
some
countries
such
as
Denmark,
Finland,
Italy,
Turkey,
Australia,
and
Belgium
which
also
celebrate
Mother's
Day
on
the
second
Sunday
of
May.
?
?
?
Don't
forget
to
tell
our
mothers
how
much
we
love
and
appreciate
them.??(20)?
?Go
ahead!
Just
do
that!
A.
Mothers
are
so
great
that
everyone
should
respect
them
from
now
on.
B.
The
earliest
Mother's
Day
celebrations
can
be
traced
back
to
the
spring
celebrations
of
ancient
Greece
in
honor
of
Rhea,
the
mother
of
gods.
C.
People
began
honoring
their
mothers
as
well
as
the
church.
D.
As
most
jobs
were
located
far
from
their
homes,
the
servants
would
live
at
the
houses
of
their
employers.
E.
A
special
cake,
called
the
mothering
cake,
was
often
brought
along
to
provide
a
festive
touch.
F.
It's
never
too
late
to
do
that!
?G.
It
is
not
important
that
Mother's
Day
is
at
different
times
throughout
the
year.
第二部分
语言运用(共两节,满分30分)
第一节
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
The
Double
Seventh
Festival,
also
known
as
the
Qixi
Festival,
is
a
traditional
Chinese
festival.
Here
is
a
beautiful
story???(21)???it.
????Long,
long
ago,
there
was
a
young
man
named
Niulang(Cowherd).
One
day,
he???(22)???a
beautiful
girl-
Zhinu(Weaver
girl),
the
Goddess's
seventh
daughter.
She
had
just
run
away
from
the???(23)???heaven(天国)
to
look
for
fun
on
Earth.
Zhini
soon???(24)???Niulang,
and
they
got
married
without
telling
the
Goddess.
Niulang
worked
in
the
field
and
Zhinu
wove(织布)
at
home.
They???(25)???a
happy
life
and
gave
birth
to
a
boy
and
a
girl.
Unluckily,
the
Goddess
soon
found
out
the
fact
and???(26)???Zhinii
to
return
to
heaven.
After
Zhini
left,
Niulang
was???(27)???upset.
With
the
help
of
his
magic
cow,
Niulang
flew
to
heaven
with
his
children
to
look
for
his
wife.
The
Goddess
discovered
this
and
was
very???(28)?.?Taking
out
her
hairpin(发簪),
the
Goddess
created
a
wide
river
in
the
sky
to
separate(分开)
the
two???(29)??.
From
then
on,
Niulang
and
Zhini
had
to
live???(30)???on
the
two
sides
of
the
river.
However,
their
true
love???(31)???all
the
magpies(喜鹊)
in
the
world,???(32)???once
a
year
tens
of
thousands
of
magpies
would
fly
up
to
heaven
to
make
a
bridge—the
bridge
of
magpies
for
the
couple
to
meet
each
other.
At
last,
the
Goddess
allowed???(33)???to
meet
each
other
on
the
7th
day
of
the
7th
lunar
month.
That's???(34)???the
Double
Seventh
Festival
started.
Today,
it
is
a
great???(35)???for
Chinese
young
people
to
express
their
love.
21.
?A.
through
B.
behind
C.
with
D.
after
22.
A.
met
B.
told
C.
thanked
D.
missed
23.
A.
boring
B.
interesting
C.
same
D.
different
24.
A.
looked
forward
to
B.
parted
with
C.
turned
down
D.
fell
in
love
with
25.
A.
knew
B.
lived
C.
stayed
D.
gave
26.
A.
promised
B.
waited
C.
ordered
D.
helped
27.
A.
yet
B.
ever
C.
quite
D.
still
28.
A.
angry
B.
sorry
C.
excited
D.
satisfied
29.
?A.
friends
B.
lovers.
C.
parents
D.
children
30.
A.
back
B.
away
C.
halfway
D.
apart
31.
A.
surprised
B.
changed
C.
touched
D.
protected
32.
A.
so
B.
but
C.
though
D.
because
33.
A.
him
B.
her
C.
us
D.
them
34.
A.
how
B.
when
C.
what
D.
where
35.
A.
day
B.
way
C.
lesson
D.
habit
第二节
(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When
you
think
of
Chinese
tea,
green
tea
and
now
?
?
?(36)?
?
?
(increasing)
often,
white
tea,
spring
to
mind.
However,
black
tea,
also
known
as
red
tea,
is
just
as
much
a
staple
tea
in
some
regions
of
the
country.
Not
only
that,
there?
?
?(37)?
?
?
(exist)
a
very
common
kind
of
tea
that
is
classified
as
both
green
and
red.
?
?
?(38)?
?
?makes
the
different
types
of
tea
is
determined
by
the
?
?
?(39)?
?
?
(process)
method,
?
?
?(40)?
?
?
the
tea
plant
grows
and
also
by
the
appearance
and
the
taste.
The?
?
?(41)?
?
?(long)
of
time
leaves
are
fermented
(发酵的)
determines
the
color,
taste,
smell
and
character
of
the
tea.
The
longer
leaves
are
roasted,
the
darker
the
color.
The
less
the
leaves
are
fermented
and
roasted,
the
?
?
?(42)?
?
?(natural)
the
taste
of
the
tea.
Black
teas
are
fermented
and
green
teas
are
not.
In
general,Chinese
teas
?
?
?(43)?
?
?(divide)
into
four
different
groups:
green,
black,
oolong,
?
?
?(44)?
?
?is
semi-fermented
and
thus
is
considered
as
both
a
green
and
red
tea,
and
finally
flower-scented
teas
known
as
huacha.
It
contains
no
tea
leaves
at
all,
but
instead
is
an
infusion(冲泡)
of
chrysanthemum
flowers
?
?
?(45)?
?
?
(dry)
in
the
sun
alone.
第三部分
写作(共两节,满分40分)
第一节
(满分15分)
假定你是李华,中华龙舟赛
(the
Chinese
Dragon
Boat
Race)
将在你市举行,外教Peter对此极感兴趣并向你打听相关事宜。请你用英语给他写封邮件,内容包括:
(1)
简要介绍划龙舟;
(2)
比赛时间及地点:11月19日,重庆合川;
(3)
邀请他一同前往观看。
注意:
(1)
字数80左右;
(2)
可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear
Peter,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li?Hua.
第二节
(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
On
Christmas
Eve,
seventy-three-year-old
George
selected
his
food
carefully.
Skim
milk
was
﹩2.99,white
bread,
89
cents
with
a
10-cent
discount.
Leaving
the
cashier,
he
calculated
that
he
had
saved
80
cents
today.
At
the
exit,the
wind
reminded
him
of
his
gloves.
"Where
are
they?"
Not
in
the
coat
pockets.Not
in
the
grocery
bag
either.
He
was
sure
he
was
wearing
them
when
he
entered
the
store.
He
clearly
remembered
putting
them
into
the
pocket
of
this
coat.
George
made
a
second
thorough
search
of
all
his
pockets,
again
including
the
grocery
bag.
Now
he
was
sure
they
must
have
been
dropped
somewhere
inside
the
store.
Old
George
had
bought
the
black
leather
gloves
at
a
25%
discount,
for
just
﹩35.00,
ten
years
ago.
They
were
soft
and
warm
and
very
durable.
He
had
taken
care
not
to
let
a
drop
of
water
or
rain
touch
his
expensive
gloves,
so
they
looked
like
new.
Losing
this
favorite
possession
was
almost
like
losing
a
child
to
him.
George,
calm
on
the
outside
but
nervous
inside,
re-entered
the
store.
He
followed
the
same
route
he
had
walked
before,
starting
at
the
bread
counter,
to
the
milk
section,
the
corner
where
salt
and
sugar
were
placed,
then
the
rest
of
the
store.
Several
minutes
of
anxious
searching
turned
out
to
be
in
vain.
He
asked
the
customers
whether
they
saw
a
pair
of
black
leather
gloves,
but
they
said
no.
Then
he
went
over
to
the
cashier
without
hesitation
to
ask
if
she
had
received
any
lost
gloves,
but
only
received
the
same
answer.
His
heart
grew
heavier.
"Society
has
changed,
people
have
changed,"
he
murmured
to
himself.
"Years
ago,
if
somebody
picked
up
something
lost,
they
would
give
it
back.
Now
a
good
action
is
lost."
Yet
he
did
not
give
up
hope.
He
started
to
stare
at
anybody
wearing
black
gloves
to
see
if
they
looked
like
his.
The
first
two
persons
he
saw
did
wear
gloves,
but
one
was
women's
and
the
other
not
black.
注意:1.
续写词数应为150左右;
2.
开头已给出。
Paragraph
1:
???
Suddenly,
he
found
a
man
looking
like
a
lawyer,
wearing
black
leather
gloves.
___________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
During
the
whole
holiday,
he
was
always
thinking
whether
to
buy
a
new
pair.__________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Unit
1Festivals
and
celebrations测试卷
(B卷提升卷)解析版
【新人教版】
注意事项:
1.
答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。
2.
回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
When
mentioning
China,
what
comes
to
mind?
As
a
country
with
a
history
of
more
than
5000
years,
China
is
rich
in
civilization
and
culture.
What
best
represents
China?
?Confucius
(551BC—479
BC)
????Confucius
was
a
teacher
and
philosopher
from
the
Spring
and
Autumn
Period
of
Chinese
history.
The
philosophy
of
Confucius
stresses
individual
morality
including
kindness,
fairness,
politeness,
and
sincerity.
Confucius'
principles
have
a
broad
basis
in
common
Chinese
tradition
and
belief.
?Dragon
????A
dragon
is
a
legendary
creature,
typically
with
winding
or
crawling
characters.
The
dragon
symbol
is
frequently
used
on
ancient
Chinese
emperor's
items
including
chairs
or
costumes.
It
is
considered
a
representation
of
power.
?Peking
Opera
????Peking
Opera
is
considered
the
essence
of
China.
As
the
larger
form
of
Chinese
opera,
it
has
many
"firsts"
in
Chinese
dramas:
the
abundance
of
talents,
the
number
of
artists,
opera
groups
and
audience.
The
Great
Wall
????There
is
an
old
saying
that
goes.
"He
who
has
never
been
to
the
Great
Wall
is
not
a
true
man."
The
Great
Wall,
one
of
the
greatest
wonders
of
the
world,
is
a
destination
one
must
see
when
visiting
China.
?Traditional
Chinese
Medicine
(TCM)
????Developed
in
China,
TCM
has
a
tradition
dating
back
to
more
than
2,000
years,
including
various
forms
of
herbal
medicine,
cupping,
massage,
exercise
(Qigong),
and
dietary
therapy.
1.
What
do
we
know
about
Confucius
according
to
the
passage?
A.
He
died
at
the
age
of
72.
B.
He
put
stress
on
teamwork
spirits.
C.
He
was
a
teacher
in
the
Waning
Stales
Period.
D.
He
created
common
Chinese
tradition
and
belief.
【答案】A
【解析】本题考查细节理解题。根据Confucius
(551BC—479
BC)
可知,孔子生于公元前551年,在公元前479年去世。可推算出他享年551-479=72岁。故选A项。
2.
Which
of
the
following
is
regarded
as
symbol
of
power?
A.
Confucius.
B.
Dragon.
C.
Peking
Opera.
D.
The
Great
Wall.
【答案】B
【解析】本题考查细节理解题。根据Dragon部分的最后一句It
is
considered
a
representation
of
power.可知,龙是权利的象征。故选B项。
3.
What
must
you
do
when
coming
to
China
according
to
the
passage?
A.
Learn
to
exercise
Qigong.
B.
Appreciate
Peking
Opera.
C.
Pay
a
visit
to
the
Great
Wall.
D.
Experience
the
treatment
of
cupping.
【答案】C
【解析】本题考查细节理解题。根据The
Great
Wall部分中的The
Great
Wall,
one
of
the
greatest
wonders
of
the
world,
is
a
destination
one
must
see
when
visiting
China.可知,来中国时必须要做的事情是游览长城。故选C项。
B
??
Halloween
is
a
festival
celebrated
on
October
31st.
The
name
of
the
holiday
means
"hallowed"
or
"holy
evening"
because
it
happens
the
day
before
All
Saints
Day.
It
is
said
that
Halloween
is
the
children's
New
Year's
Eve.
They
dress
up
with
special
costumes
(服装),
they
eat
too
much,
and
they
stay
up
too
late
celebrating.
????Children
go
around
the
neighborhood
wearing
make-up,
and
dress
in
masks
and
colorful
costumes.
The
most
common
costumes
are
witches,
ghosts,
skeletons
(骷髅),
and
popular
TV,
movie
and
storybook
characters.
Some
costumes
are
homemade;
others
are
bought
in
stores.
The
children
go
from
door
to
door
saying
"trick
or
treat".
People
give
them
candy,
cookies,
fruit
or
money.
Sometimes
money
is
collected
to
help
UNICEF,
United
Nations
International
Children's
Emergency
Fund.
????Homes,
stores,
and
classrooms
are
decorated
in
the
traditional
Halloween
colors,
orange
and
black.
Usual
decorations
are
witches,
ghosts,
skeletons,
and
Jack-o'-lanterns,
Jack-o'-lanterns
are
pumpkins
that
are
carved
(雕刻)
to
look
like
faces.
They
are
placed
on
doorway
entrances
and
in
windows.
Horror
movies
and
ghost
stories
are
shown
on
TV
on
this
day.
????Adults
and
older
children
also
celebrate
Halloween
with
parades,
festivals,
and
costume
parties.
Some
people
create
their
costumes;
other
people
rent
them.
Contests
are
held,
where
the
best
costume
receives
a
prize.
One
of
the
party
events
popular
with
children
is
dunking
(浸泡)
for
apples.
Apples
are
put
in
tubs
filled
with
water.
People
try
to
get
the
apples
using
only
their
mouths;
hands
cannot
be
used.
4.
Which
of
the
following
statements
is
NOT
true
about
the
common
costumes
according
to
the
text?
A.
They
are
colorful.
B.
Some
of
the
costumes
are
homemade.
C.
All
of
the
costumes
are
bought
in
stores.
D.
They
are
witches,
ghosts,
skeletons,
popular
TV
characters
and
so
on.
【答案】C
【解析】本题考查细节理解题。根据第二段中Some
costumes
are
homemade;
others
are
bought
in
stores.可知,有些服装是自制的,有些是在商店里买的。C项说法错误。故选C项。
5.
Which
of
the
following
statements
is
INCORRECT?
A.
Horror
movies
are
shown
on
TV
on
October
31st.
B.
Apples
are
the
favorite
fruit
people
eat
on
Halloween.
C.
Adults
also
celebrate
Halloween
together
with
children.
D.
Jack-o'-lanterns
are
pumpkins
that
are
carved
to
look
like
faces.
【答案】B
【解析】本题考查细节理解题。根据最后一段中One
of
the
party
events
popular
with
children
is
dunking
(浸泡)
for
apples可知,孩子们最喜欢的派对活动之一,就是在水里泡苹果。选项B“苹果是万圣节人们最喜欢吃的水果”是错误的。故选B项。
6.
Why
is
it
said
that
Halloween
is
the
children's
New
Year's
Eve?
A.
Because
Halloween
comes
the
day
before
All
Saints
Day.
B.
Because
children
can
get
money
from
their
parents
on
Halloween.
C.
Because
only
on
that
day
can
children
go
around
the
neighborhood.
D.
Because
children
dress
up
with
special
costumes,
eat
a
lot,
and
stay
up
late
celebrating.
【答案】D
【解析】本题考查细节理解题。根据第一段中It
is
said
that
Halloween
is
the
children's
New
Year's
Eve.
They
dress
up
with
special
costumes
(服装),
they
eat
too
much,
and
they
stay
up
too
late
celebrating可知,因为孩子们穿着特殊的服装,吃很多,熬夜庆祝。故选D项。
7.
What
are
the
traditional
Halloween
colors?
A.
Orange
and
black.
B.
Red
and
green.
C.
Black
and
white.
D.
Orange
and
brown.
【答案】A
【解析】本题考查细节理解题。根据倒数一二段第一句Homes,
stores,
and
classrooms
are
decorated
in
the
traditional
Halloween
colors,
orange
and
black可知,万圣节传统的颜色是橙色和黑色。故选A项。
C
Your
action
can
speak
louder
than
your
words.
It
is
important
to
know
another
language
and
how
to
communicate
without
words
when
you
are
in
another
country.
Before
saying
anything,
people
communicate
with
each
other
by
using
gestures(手势).
However,
many
gestures
have
different
meanings,
or
no
meaning
at
all,
in
different
parts
of
the
world.
In
the
United
States,
nodding
your
head
up
and
down
means
“yes”,
while
in
some
parts
of
Greece
and
Turkey,
it
means
“no”.
In
the
southeast
of
Asia,
it
is
a
polite
way
of
saying
“I
heard
you”.
Today
in
the
USA,
when
someone
puts
his
thumb(大拇指)
up,
it
means
“Everything
is
all
right.”
However,
in
Greece
it
is
bad
manners
to
do
so.
Also
putting
your
clasped(紧握的)hands
up
above
your
head
means
“I
am
the
winner.”
It
is
the
sign
which
players
often
make.
In
Russia
it
is
the
sign
of
friendship.
In
the
USA,
holding
your
hand
up
with
the
thumb
and
index
finger(食指)in
a
circle,
and
the
other
three
straight
means
“Everything
is
OK.”
In
France,
it
means
“You
are
worth
nothing.”
It
is
also
important
to
make
eye
communication.
If
you
look
down
when
talking
to
an
American,
he
or
she
may
feel
that
you
are
shy,
or
you
are
trying
to
hide
something.
Besides
these,
you
should
also
know
there
are
some
topics
that
can
not
be
talked
about,
such
as
age,
weight
and
marriage.
You
can
talk
about
the
weather,
work,
sports,
food,
where
one
lives
and
news
of
the
day.
8.
What
does
the
sentence
“Your
action
can
speak
louder
than
your
words”
in
paragraph
1
mean?
A.
What
you
do
is
better
than
what
you
say.
B.
You
try
your
best
to
be
polite.
C.
You
are
better
understood
by
your
gestures
than
through
your
words.
D.
What
you
say
is
better
than
what
you
do.
【答案】C
【解析】本题考查词句猜测题。根据第一段第二句第三句It
is
important
to
know
another
language
and
how
to
communicate
without
words
when
you
are
in
another
country.
Before
saying
anything,
people
communicate
with
each
other
by
using
gestures(手势).
知道另一门语言很重要,且不用语言如何交流,当你在另一个国家时。在说话之前,人们通过使用手势彼此交流。由此可知,这句话的意思是:你被更好的理解,通过你的手势,胜过通过你的语言。故选C项。
9.
You’d
better
not
put
the
thumb
up
in
_____.
A.
Greece
B.
the
USA
C.
England
D.
China
【答案】A
【解析】本题考查细节理解题。根据第三段第一句第二句Today
in
the
USA,
when
someone
puts
his
thumb(大拇指)
up,
it
means
“Everything
is
all
right.”However,
in
Greece
it
is
bad
manners
to
do
so.今天在美国,当有人竖起大拇指时,意思是“一切顺利”。然而,在希腊,这样做是不好的举止。由此可知,你最好不要竖大拇指在希腊。故选A项。
10.
Which
of
the
following
is
true?
A.
Putting
your
clasped
hands
up
above
the
head
means
friendship
in
Greece.
B.
You
can
express
“You
are
worth
nothing”
by
putting
your
thumb
up
in
France.
C.
Making
eye
communication
is
not
important
in
a
talk.
D.
Weather,
sports,
food
and
work
are
the
topics
that
can
be
talked.
【答案】D
【解析】本题考查细节理解题。根据最后一段最后一句?You
can
talk
about
the
weather,
work,
sports,
food,
where
one
lives
and
news
of
the
day.你可以谈论居住地的天气,工作,运动,食物,及一天的新闻。故选D项。
11.
The
main
idea
of
the
passage
is
that
when
you
are
in
another
country,
_____.
A.
it
is
important
to
know
the
language.
B.
it
is
important
to
know
what
you
talk
about
to
a
foreigner.
C.
to
know
how
to
communicate
without
words
is
as
important
as
to
know
the
language.
D.
to
communicate
through
gestures
is
more
important
than
to
know
the
language.
【答案】C
【解析】本题考查主旨大意题。根据第一段第二句第三句?It
is
important
to
know
another
language
and
how
to
communicate
without
words
when
you
are
in
another
country.
Before
saying
anything,
people
communicate
with
each
other
by
using
gestures(手势).?
知道另一门语言很重要,且不用语言如何交流,当你在另一个国家时。在说话之前,人们通过使用手势彼此交流。且结合文章大意:你被更好的理解,通过你的手势,胜过通过你的语言。由此可知,知道不用语言如何交流和了解语言一样重要。故选C项。
D
Many
expressions
that
we
use
in
American
English
come
from
novels.
Today
we
will
look
at
some
of
them
from
Lewis
Carroll’s
famous
novel
Alice
in
Wonderland
in
detail.
The
story
is
about
a
young
girl
falling
down
a
rabbit
hole.
When
she
finally
lands,
she
finds
herself
in
a
strange
world
and
meets
some
strange
characters.
The
first
character
Alice
meets
is
the
White
Rabbit,
who
runs
past
her
and
says
some
strange
words.
Alice
chases
him,
and
that
is
where
her
adventures
begin.
In
English,
chasing
a
white
rabbit
means
chasing
an
impossible
clue
and
finding
yourself
in
a
misleading
situation.
Then,
as
she
runs
after
the
rabbit,
she
falls
down
the
rabbit
hole
into
Wonderland.
To
fall
down
the
rabbit
hole
can
mean
to
enter
a
confusing
situation.
However,
usually
we
use
this
expression
to
mean
we
get
interested
in
something
to
the
point
of
distraction
(分神).?
It
often
happens
by
accident
and
is
about
something
not
that
meaningful.
Later
in
the
story,
Alice
meets
the
March
Hare
and
the
Hatter
at
a
crazy
tea
party.
Hares
(野兔)
have
long
been
thought
to
behave
excitedly
in
March.
Scientifically,
this
may
not
be
true.
But
to
be
mad
as
a
March
Hare
means
that
someone
is
completely
mad,
or
crazy.
The
expression
mad
as
a
Hatter
also
means
to
be
completely
crazy.
Of
the
two,
mad
as
a
Hatter
is
more
common.
But
don?t
tell
the
March
Hare.
Who
knows
how
he
will
react!
Near
the
end
of
the
story,
Alice
meets
the
Queen
of
Hearts.
A
woman
who
is
called
a
Queen
of
Hearts
likes
controlling
others
and
always
tries
to
control
everything
and
everyone
around
her.
12.
Which
of
the
following
situations
best
fits
the
expressions
to
fall
down
a
rabbit
hole?
A.
When
Tom
was
taking
a
walk
in
the
forest,
he
suddenly
fell
over
onto
the
ground.
B.
When
Mary
turned
on
the
TV,
she
chose
to
watch
the
talk
show
programme
as
usual.
C.
When
Jim
was
looking
for
a
sport
book
online,
he
lost
himself
in
many
report
on
superstars.
D.
When
Lily
was
thinking
about
how
to
solve
a
math
problem,
she
came
up
with
a
good
idea.
【答案】C
【解析】本题考查判断推理题。根据第六段的However,
usually
we
use
this
expression
to
mean
we
get
interested
in
something
to
the
point
of
distraction.然而,通常我们用这个短语来表示我们对某事感兴趣,以致于分心。可知,人们通常用“To
fall
down
the
rabbit
hole”表达被一些分神的东西感兴趣。C项当吉姆在网上找体育书籍时,他迷上了许多有关超级明星的报道,符合此义,故选C项。
13.
According
to
the
passage,
the
expression
to
be
mad
as
a
March
Hare____________.
A.
describes
how
hares
behave
in
March
B.
shows
hares’
characteristics
in
a
scientific
way
C.
is
used
more
often
than
the
expression
mad
as
a
Hatter
D.
has
the
same
meaning
as
the
expression
mad
as
a
Hatter
【答案】D
【解析】本题考查词义猜测题。根据倒数第二段的But
to
be
mad
as
a
March
Hare
means
that
someone
is
completely
mad,
or
crazy.
The
expression
mad
as
a
Hatter
also
means
to
be
completely
crazy.但是像三月兔一样发疯意味着某人完全疯了,或者说疯了,“mad
as
a
Hatter"这个词也意味着完全疯了。”可知,to
be
mad
as
a
March
Hare与mad
as
a
Hatter都表示“完全地疯狂”的意思,故选D项。
14.
Which
character
in
Alice
in
Wonderland
wants
others
to
obey
his
or
her
orders
in
every
situation?
A.
Alice.
B.
The
March
Hare.
C.
The
Hatter.
D.
The
Queen
of
Hearts.
【答案】D
【解析】本题考查判断推理题。根据最后一段的A
woman
who
is
called
a
Queen
of
Hearts
likes
controlling
others
and
always
tries
to
control
everything
and
everyone
around
her.一个被称为红桃皇后的女人“喜欢控制别人,总是试图控制周围的一切和每个人。”可知,叫作Queen
of
Hearts的妇女想要控制别人,并且总是控制她周围的每个人、每件事,故选D项。
15.
The
writer
mainly
wants
to
____________in
the
passage.
A.
introduce
a
famous
novel
and
its
language
style
B.
introduce
a
famous
writer
Lewis
Carroll
and
his
novels
C.
explore
some
English
expressions
from
a
famous
novel
D.
explain
why
many
expressions
in
English
come
from
novels
【答案】C
【解析】本题考查写作意图题。根据全文可知,本文讲述的是由《爱丽丝梦游仙境》中的一些句子变成的英语俗语,可知作者是想探索一下著名小说中的一些英文表达方式,故选C项。
第二节
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mother's
Day
is
a
time
of
commemoration
and
celebration
for
Mom.
It
is
a
time
of
breakfast
in
bed,
family
gatherings,
and
crayon
scribbled
"I
Love
You".
?
?
?
?
(16)???During
the
1600's,
England
celebrated
a
day
called
"Mothering
Sunday".
Celebrated
on
the
4th
Sunday
of
Lent
(the
40-day
period
leading
up
to
Easter),
"Mothering
Sunday"
honored
the
mothers
of
England.
?
?
?
During
this
time
many
of
the
England's
poor
people
worked
as
servants
for
the
wealthy.??
(17)???On
Mothering
Sunday
the
servants
would
have
the
day
off
and
were
encouraged
to
return
home
and
spend
the
day
with
their
mothers.??
(18)??
?
?
?
As
Christianity
spread
throughout
Europe
the
celebration
changed
to
honor
the
"Mother
Church"—the
spiritual
power
that
gave
them
life
and
protected
them
from
harm.
Over
time
the
church
festival
blended
with
the
Mothering
Sunday
celebration.??
(19)??
?
?
?
While
many
countries
of
the
world
celebrate
their
own
Mother's
Day
at
different
times
throughout
the
year,
there
are
some
countries
such
as
Denmark,
Finland,
Italy,
Turkey,
Australia,
and
Belgium
which
also
celebrate
Mother's
Day
on
the
second
Sunday
of
May.
?
?
?
Don't
forget
to
tell
our
mothers
how
much
we
love
and
appreciate
them.??(20)?
?Go
ahead!
Just
do
that!
A.
Mothers
are
so
great
that
everyone
should
respect
them
from
now
on.
B.
The
earliest
Mother's
Day
celebrations
can
be
traced
back
to
the
spring
celebrations
of
ancient
Greece
in
honor
of
Rhea,
the
mother
of
gods.
C.
People
began
honoring
their
mothers
as
well
as
the
church.
D.
As
most
jobs
were
located
far
from
their
homes,
the
servants
would
live
at
the
houses
of
their
employers.
E.
A
special
cake,
called
the
mothering
cake,
was
often
brought
along
to
provide
a
festive
touch.
F.
It's
never
too
late
to
do
that!
?G.
It
is
not
important
that
Mother's
Day
is
at
different
times
throughout
the
year.
16.【答案】B
【解析】根据本段后文可知,此段是早期介绍“母亲节”的来历,B选项“最早的母亲节庆祝活动可以追溯到古希腊的春天庆祝活动,以纪念上帝之母瑞亚”符合语境。故选B项。
17.【答案】D
【解析】根据On
Mothering
Sunday
the
servants
would
have
the
day
off
and
were
encouraged
to
return
home
and
spend
the
day
with
their
mothers.(在母亲节周日,仆人们将休息一天,被鼓励回家并与母亲共度一天。)可知,D选项“由于大多数工作都远离家园,仆人们将住在雇主家中”解释了下文母亲节要放假一天让仆人们回家与母亲共度一天的原因。故选D项。
18.【答案】E
【解析】根据上文在母亲节周日,仆人们将休息一天,被鼓励回家并与母亲共度一天。可知此句还是介绍和仆人庆祝母亲节有关的事情,而E项“一种特殊的蛋糕,称为母亲蛋糕,经常被带来,以提供节日的气氛”符合语境,且E选项中的brought
along与return
home呼应。故选E项。
19.【答案】C
【解析】根据前一句Over
time
the
church
festival
blended
with
the
Mothering
Sunday
celebration.(随着时间的推移,教会节日与母亲节的庆祝活动融合在一起)可知,C项“人们开始尊敬他们的母亲和教堂”语境相符。故选C项。
20.【答案】F
【解析】根据Don't
forget
to
tell
our
mothers
how
much
we
love
and
appreciate
them.(不要忘记告诉我们的母亲我们多么爱和欣赏她们。)可知,作者在呼吁大家,而F项“这么做永远不会太晚”与之能够衔接,符合语境。故选F项。
第二部分
语言运用(共两节,满分30分)
第一节
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
The
Double
Seventh
Festival,
also
known
as
the
Qixi
Festival,
is
a
traditional
Chinese
festival.
Here
is
a
beautiful
story???(21)???it.
????Long,
long
ago,
there
was
a
young
man
named
Niulang(Cowherd).
One
day,
he???(22)???a
beautiful
girl-
Zhinu(Weaver
girl),
the
Goddess's
seventh
daughter.
She
had
just
run
away
from
the???(23)???heaven(天国)
to
look
for
fun
on
Earth.
Zhini
soon???(24)???Niulang,
and
they
got
married
without
telling
the
Goddess.
Niulang
worked
in
the
field
and
Zhinu
wove(织布)
at
home.
They???(25)???a
happy
life
and
gave
birth
to
a
boy
and
a
girl.
Unluckily,
the
Goddess
soon
found
out
the
fact
and???(26)???Zhinii
to
return
to
heaven.
After
Zhini
left,
Niulang
was???(27)???upset.
With
the
help
of
his
magic
cow,
Niulang
flew
to
heaven
with
his
children
to
look
for
his
wife.
The
Goddess
discovered
this
and
was
very???(28)?.?Taking
out
her
hairpin(发簪),
the
Goddess
created
a
wide
river
in
the
sky
to
separate(分开)
the
two???(29)??.
From
then
on,
Niulang
and
Zhini
had
to
live???(30)???on
the
two
sides
of
the
river.
However,
their
true
love???(31)???all
the
magpies(喜鹊)
in
the
world,???(32)???once
a
year
tens
of
thousands
of
magpies
would
fly
up
to
heaven
to
make
a
bridge—the
bridge
of
magpies
for
the
couple
to
meet
each
other.
At
last,
the
Goddess
allowed???(33)???to
meet
each
other
on
the
7th
day
of
the
7th
lunar
month.
That's???(34)???the
Double
Seventh
Festival
started.
Today,
it
is
a
great???(35)???for
Chinese
young
people
to
express
their
love.
21.
?A.
through
B.
behind
C.
with
D.
after
【答案】B
【解析】本题考查介词辨析。句意:在它背后是一个美丽的故事。A.through通过;B.behind在……之背后;C.with和;D.after之后。根据下句Long,
long
ago,
there
was
a
young
man
named
Niulang(Cowherd).以及句意可知,本文讲述了七夕节背后隐藏着美丽的故事。故选B项。
22.
A.
met
B.
told
C.
thanked
D.
missed
【答案】A
【解析】本题考查动词辨析。句意:一天,他遇到了一位美丽的姑娘——织女,王母娘娘的第七个女儿。A.met遇见;B.told告诉;C.thanked感谢;D.missed想念。根据第二段下文中Zhini
soon???(24)???Niulang,
and
they
got
married
without
telling
the
Goddess.可知,牛郎在结婚前先遇见了织女。故选A项。
23.
A.
boring
B.
interesting
C.
same
D.
different
【答案】A
【解析】本题考查形容词辨析。句意:她刚刚从无聊的天国逃出来,到人间寻找乐趣。A.boring令人厌烦的;B.interesting有趣的;C.same相同的;D.different不同的。根据句中to
look
for
fun
on
Earth.可知,因为天国很无聊,所以到人间寻找乐趣。故选A项。
24.
A.
looked
forward
to
B.
parted
with
C.
turned
down
D.
fell
in
love
with
【答案】D
【解析】本题考查动词短语辨析。句意:织女很快就爱上了牛郎,他们没有告诉王母娘娘就结了婚。A.looked
forward
to期望;B.parted
with和……分离;C.turned
down拒绝;D.fell
in
love
with爱上。根据句中and
they
got
married
without
telling
the
Goddess.可知,牛郎织女相爱并结婚。故选D项。
25.
A.
knew
B.
lived
C.
stayed
D.
gave
【答案】B
【解析】本题考查动词辨析。句意:他们过着幸福的生活,生了一个男孩和一个女孩。A.knew知道;B.lived生活;C.stayed呆在;D.gave给与。live
a
adj.
life过着……生活,固定短语。故选B项。
26.
A.
promised
B.
waited
C.
ordered
D.
helped
【答案】C
【解析】本题考查动词辨析。句意:不幸的是,王母娘娘很快发现了这一事实,并命令织女回到天上。A.promised答应;B.waited等待;C.ordered命令;D.helped帮助。根据第二段下文With
the
help
of
his
magic
cow,
Niulang
flew
to
heaven
with
his
children
to
look
for
his
wife.可知,天帝命令织女返回天国。故选C项。
27.
A.
yet
B.
ever
C.
quite
D.
still
【答案】C
【解析】本题考查副词辨析。句意:织女走后,牛郎很难过。A.yet然而;B.ever曾经;C.quite很;D.still仍然。根据第二段上文They???(25)???a
happy
life
and
gave
birth
to
a
boy
and
a
girl.可知,两人过着幸福的生活,织女离开了牛郎很难过。故选C项。
28.
A.
angry
B.
sorry
C.
excited
D.
satisfied
【答案】A
【解析】本题考查形容词辨析。句意:王母娘娘发现了这件事,非常生气。A.angry生气的;B.sorry内疚的;C.excited激动的;D.satisfied满意的。根据下句Taking
out
her
hairpin(发簪),
the
Goddess
created
a
wide
river
in
the
sky
to
separate(分开)
the
two???(29)??.可知,王母娘娘创造了一条银河,把他们分开,因此她是很生气的。故选A项。
29.
?A.
friends
B.
lovers.
C.
parents
D.
children
【答案】B
【解析】本题考查名词辨析。句意:王母娘娘拿出发簪,在天空中创造了一条宽阔的河流,将这对恋人分开。miends朋友;B.lovers爱人;C.parents父母;D.children孩子。根据第二段上文They???(25)???a
happy
life
and
gave
birth
to
a
boy
and
a
girl.可知,牛郎织女是一对相爱的人。故选B项。
30.
A.
back
B.
away
C.
halfway
D.
apart
【答案】D
【解析】本题考查副词辨析。句意:从此,牛郎和织女只好分开住在河的两岸。A.back返回;B.away远离;C.halfway半路地;D.apart分开。根据上句中the
Goddess
created
a
wide
river
in
the
sky
to
separate(分开)
the
two???(29)??.可知,因为银河的存在,牛郎织女在河两边分开住。故选D项。
31.
A.
surprised
B.
changed
C.
touched
D.
protected
【答案】C
【解析】本题考查动词辨析。句意:然而,他们的真爱感动了世界上所有的喜鹊,所以每年都会有成千上万的喜鹊飞上天堂,搭一座桥——鹊桥,让这对夫妻相见。A.surprised惊讶;B.changed改变;C.touched感动;D.protected保护。根据句中??(32)???once
a
year
tens
of
thousands
of
magpies
would
fly
up
to
heaven
to
make
a
bridge...
for
the
couple
to
meet
each
other.可知,喜鹊被牛郎织女的爱情所感动,自发组建鹊桥让他们相见。故选C项。
32.
A.
so
B.
but
C.
though
D.
because
【答案】A
【解析】本题考查连词辨析。句意同上。A.so因此;B.but但是;C.though尽管;D.because因为。前后句之间为因果关系,所以用so。故选A项。
33.
A.
him
B.
her
C.
us
D.
them
【答案】D
【解析】本题考查代词辨析。句意:最后,王母娘娘允许他们在农历七月初七见面。A.him他;B.her她;C.us我们;D.them他们。allow
sb
to
do
sth允许某人做某事,固定搭配。这里指代牛郎和织女,所以用代词them。故选D项。
34.
A.
how
B.
when
C.
what
D.
where
【答案】A
【解析】本题考查连词辨析。句意:这就是七夕节的由来。A.how怎么;B.when什么时候;C.what什么;D.where哪里。此句为表语从句,此句表示方式,所以用how。故选A项。
35.
A.
day
B.
way
C.
lesson
D.
habit
【答案】A
【解析】本题考查名词辨析。句意:今天,它成为中国年轻人表达爱的好日子。A.day天;日子;B.way路;C.lesson课;D.habit习惯。根据句中for
Chinese
young
people
to
express
their
love可知,七夕节成为中国年轻人表达爱的日子。故选A项。
第二节
(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When
you
think
of
Chinese
tea,
green
tea
and
now
?
?
?(36)?
?
?
(increasing)
often,
white
tea,
spring
to
mind.
However,
black
tea,
also
known
as
red
tea,
is
just
as
much
a
staple
tea
in
some
regions
of
the
country.
Not
only
that,
there?
?
?(37)?
?
?
(exist)
a
very
common
kind
of
tea
that
is
classified
as
both
green
and
red.
?
?
?(38)?
?
?makes
the
different
types
of
tea
is
determined
by
the
?
?
?(39)?
?
?
(process)
method,
?
?
?(40)?
?
?
the
tea
plant
grows
and
also
by
the
appearance
and
the
taste.
The?
?
?(41)?
?
?(long)
of
time
leaves
are
fermented
(发酵的)
determines
the
color,
taste,
smell
and
character
of
the
tea.
The
longer
leaves
are
roasted,
the
darker
the
color.
The
less
the
leaves
are
fermented
and
roasted,
the
?
?
?(42)?
?
?(natural)
the
taste
of
the
tea.
Black
teas
are
fermented
and
green
teas
are
not.
In
general,Chinese
teas
?
?
?(43)?
?
?(divide)
into
four
different
groups:
green,
black,
oolong,
?
?
?(44)?
?
?is
semi-fermented
and
thus
is
considered
as
both
a
green
and
red
tea,
and
finally
flower-scented
teas
known
as
huacha.
It
contains
no
tea
leaves
at
all,
but
instead
is
an
infusion(冲泡)
of
chrysanthemum
flowers
?
?
?(45)?
?
?
(dry)
in
the
sun
alone.
36.【答案】increasingly
【解析】本题考查副词。分析句子可知,空格处修饰副词
often,所以要用副词,故填increasingly.
37.【答案】exists
【解析】本题考查时态。分析句子可知,这是一个以
there开头的倒装句,空格处做谓语,根据上下文可知要用一般现在时,主语是a
very
common
kind
of
tea,是单数,所以谓语用第三人称单数,故填exists.
38.【答案】What
【解析】本题考查主语从句。分析句子可知,空格处引导主语从句,从句中缺主语,根据语境可知,这里是指“使茶叶不同的是
......”所以要用连接代词what,句首字母要大写,故填What.
39【答案】processing
【解析】本题考查动名词。分析句子可知,空格处做定语,修饰method,这里要用动名词做定语,表示用途,固定搭配:processing
method处理的方法,故填processing.
40.【答案】where?
【解析】本题考查宾语从句。分析句子可知,by
the??
?(39)?
??(process)
method,??
?
?(40)?
??the
tea
plant
grows
and
also
by
the
appearance
and
the
taste.是并列的by的宾语,所以,空格处引导宾语从句,根据grows可知,这里是指“生长的地方”,所以要用连接副词where来引导,故填where.
41.【答案】length?
【解析】本题考查名词。根据空格前的定冠词the可知要填名词,length长度,不可数名词,故填length.
42.【答案】more
natural?
【解析】本题考查比较级。分析句子可知,这里是固定句型:the+比较级+主+谓......,the+比较级+主+谓......,所以空格处要填比较级,故填more
natural.
43.【答案】are
divided
【解析】本题考查时态和语态。分析句子可知,空格处做谓语,根据上下文可知要用一般现在时,主语Chinese
teas和divide之间是被动关系,所以要用一般现在时的被动语态,其构成是be
done,主语teas是复数,be动词用are,故填are
divided.
44.【答案】which?
【解析】本题考查定语从句。分析句子可知,空格处引导非限制性定语从句,先行词是
oolong,是物,在从句中做主语,所以要用关系代词which,故填which.
45.【答案】dried
【解析】本题考查非谓语动词。分析句子可知,句子已有谓语is,没有连词,所以空格处要填非谓语动词,逻辑主语flowers和dry之间是被动关系,所以要用过去分词,这里做定语,故填dried.
第三部分
写作(共两节,满分40分)
第一节
(满分15分)
假定你是李华,中华龙舟赛
(the
Chinese
Dragon
Boat
Race)
将在你市举行,外教Peter对此极感兴趣并向你打听相关事宜。请你用英语给他写封邮件,内容包括:
(1)
简要介绍划龙舟;
(2)
比赛时间及地点:11月19日,重庆合川;
(3)
邀请他一同前往观看。
注意:
(1)
字数80左右;
(2)
可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear
Peter,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li?Hua.
【答案】
Dear
Peter,
????Glad
to
know
that
you
are
interested
in
the
Chinese
Dragon
Boat
Race.
Yes,
it
is
to
be
held
in
Hechuan,
Chongqing
on
November
19th.
????Dragon
boating
began
about
2,000
years
ago.
It
is
a
team
sport
that
has
its
roots
in
ancient
China.
The
boat
is
decorated
with
a
dragon
head
and
tail.
The
participants,
moving
their
paddles
in
rhythm
to
the
call
of
a
captain,
work
together
to
move
the
boat
forward.
Whichever
team
reaches
the
finishing
line
first
wins
the
race.
This
challenges
their
team
spirit.
The
dragon
boat
race
has
become
an
important
part
of
the
Dragon
Boat
Festival.
????The
dragon
boat
race
is
very
competitive
and
great
fun,
attracting
a
large
audience.
Would
you
like
to
go
and
watch
it
with
me?
Yours,
Li
Hua
【解析】
【思路点拨】
本文关于中华龙舟赛(the
Chinese
Dragon
Boat
Race)将在你市举行,外教Peter对此极感兴趣并向你打听相关事宜。请用英语给他写封邮件。写作时注意以下几点:1.仔细阅读有关提示,弄清书面表达提供的所有信息,明确几个要点:(1)
简要介绍划龙舟;(2)
比赛时间及地点:11月19日,重庆合川;(3)
邀请他一同前往观看。2.本文写作时可以按照要点所给的顺序写。3.根据要表达的内容确定句子的时态。4.注意使用高级词汇和句式,以增加文章的亮点。5.文章写作中要选择合适的过渡词,增加文章的逻辑性与连贯性。
【亮点词汇】
1.be?decorated
with
用……装饰
2.competitive
竞争的
【高分句型】
1.The
participants,
moving
their
paddles
in
rhythm
to
the
call
of
a
captain,
work
together
to
move
the
boat
forward.
(现在分词做伴随状语,动词不定式做目的状语)
2.Whichever
team
reaches
the
finishing
line
first
wins
the
race.
(whichever引导的主语从句)
第二节
(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
On
Christmas
Eve,
seventy-three-year-old
George
selected
his
food
carefully.
Skim
milk
was
﹩2.99,white
bread,
89
cents
with
a
10-cent
discount.
Leaving
the
cashier,
he
calculated
that
he
had
saved
80
cents
today.
At
the
exit,the
wind
reminded
him
of
his
gloves.
"Where
are
they?"
Not
in
the
coat
pockets.Not
in
the
grocery
bag
either.
He
was
sure
he
was
wearing
them
when
he
entered
the
store.
He
clearly
remembered
putting
them
into
the
pocket
of
this
coat.
George
made
a
second
thorough
search
of
all
his
pockets,
again
including
the
grocery
bag.
Now
he
was
sure
they
must
have
been
dropped
somewhere
inside
the
store.
Old
George
had
bought
the
black
leather
gloves
at
a
25%
discount,
for
just
﹩35.00,
ten
years
ago.
They
were
soft
and
warm
and
very
durable.
He
had
taken
care
not
to
let
a
drop
of
water
or
rain
touch
his
expensive
gloves,
so
they
looked
like
new.
Losing
this
favorite
possession
was
almost
like
losing
a
child
to
him.
George,
calm
on
the
outside
but
nervous
inside,
re-entered
the
store.
He
followed
the
same
route
he
had
walked
before,
starting
at
the
bread
counter,
to
the
milk
section,
the
corner
where
salt
and
sugar
were
placed,
then
the
rest
of
the
store.
Several
minutes
of
anxious
searching
turned
out
to
be
in
vain.
He
asked
the
customers
whether
they
saw
a
pair
of
black
leather
gloves,
but
they
said
no.
Then
he
went
over
to
the
cashier
without
hesitation
to
ask
if
she
had
received
any
lost
gloves,
but
only
received
the
same
answer.
His
heart
grew
heavier.
"Society
has
changed,
people
have
changed,"
he
murmured
to
himself.
"Years
ago,
if
somebody
picked
up
something
lost,
they
would
give
it
back.
Now
a
good
action
is
lost."
Yet
he
did
not
give
up
hope.
He
started
to
stare
at
anybody
wearing
black
gloves
to
see
if
they
looked
like
his.
The
first
two
persons
he
saw
did
wear
gloves,
but
one
was
women's
and
the
other
not
black.
注意:1.
续写词数应为150左右;
2.
开头已给出。
Paragraph
1:
???
Suddenly,
he
found
a
man
looking
like
a
lawyer,
wearing
black
leather
gloves.
___________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
During
the
whole
holiday,
he
was
always
thinking
whether
to
buy
a
new
pair.__________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Suddenly,
he
found
a
man
looking
like
a
lawyer,
wearing
black
leather
gloves.
Abrupt
as
it
might
seem,
George
came
up
without
hesitation
and
asked
if
they
were
his,
but
there
came
a
disappointing
answer.
On
second
thought,
he
realized
nobody
would
be
so
foolish
as
to
wear
them
right
inside
the
store.
He
had
no
other
alternative
but
to
ask
the
cashier
to
keep
them
in
case
the
lost
gloves
were
found.
Then
he
dragged
his
legs
towards
the
exit.
During
the
whole
holiday,
he
was
always
thinking
whether
to
buy
a
new
pair.
After
all,
in
deep
winter,
he
could
not
do
without
gloves.
Finally
poor
George
decided
to
buy
another
pair
of
leather
gloves.
With
the
last
ray
of
hope,
he
stepped
into
the
store
again.
No
sooner
had
he
opened
the
door
than
the
cashier
told
him
there
was
indeed
one
such
pair
as
he
lost.
After
examining
them
carefully,
he
was
wild
with
joy,
expressing
sincere
gratitude
and
saying
to
himself
that
a
good
action
was
never
lost.
【解析】
高分句型一:Abrupt
as
it
might
seem,
George
came
up
without
hesitation
and
asked
if
they
were
his,
but
there
came
a
disappointing
answer.
译文:尽管看起来很突兀,乔治毫不迟疑地走了过来,问他们是不是他的,但得到了一个令人失望的回答。
分析:这句话使用as引导让步状语从句的倒装句。
高分句型二:No
sooner
had
he
opened
the
door
than
the
cashier
told
him
there
was
indeed
one
such
pair
as
he
lost.
译文:他一开门,收银员就告诉他,他丢失的那一双确实有一双。
分析:这句话使用no
sooner+倒装句+than+从句的句型,意为"一…就…"。
读后续写解题方法点拨
(1)品读原文.确定文章线索
??????
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索.如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)".
??(2)仔细审题,明确续写要求
??????
一般短文后面的"注意"都有对此类短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语.续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数".
(3)回扣原文,揣摩续写思路
??????
根据文章后面的要求,再次快速回读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路.同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容.
(4)拟写草稿,修改错词病句
??????
在确定了思路和内容之后.最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿.拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯.