丰台区2020-2021学年度第二学期期中考试联考
高一英语(B卷)
第一部分:知识运用
(共两节,30分)
第一节:完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
It
was
3:43
Thunder
was
crashing
and
the
rain
was
pouring.
Suddenly
my
father
___1___
into
my
room.
“Adam!
Adam!
Get
up!
We’re
flooding!”
he
shouted
and
shook
me
by
the
shoulders.
That
___2___
me
up!
I
ran
downstairs
to
the
basement(地下室).
It
was
like
a
swimming
pool.
My
mother
and
I
immediately
started
to
pick
up
things
and
take
them
upstairs.
I
had
no
___3___
on,
so
my
feet
were
quite
freezing.
Things
got
worse
every
minute.
Within
the
next
hour,
we
had
moved
___4___
that
we
could
to
the
first
floor.
The
computer,
big-screen
television
and
heavy
boxes
___5___
with
our
most
valuable
things
were
taken
to
safety.
___6___,
our
piano,
sofa,
washing
machine
and
water
heater
were
all
still
down
there—being
destroyed.
There
was
nothing
we
could
do.
That
was
the
hardest
part.
Knowing
that
your
home
is
being
destroyed
is
bad
enough,
but
realizing
that
you
can’t
do
anything
to
stop
it
feels
even
worse.
Water
had
come
in
our
front
door.
Rescue___7___
were
floating
in
our
streets.
Mother
told
me
to
pack
an
overnight
bag
of
clothes
and
valuables
and
get
ready
to
leave.
When
it
was
___8___
safe
to
walk
outside
all
the
people
in
the
neighborhood
___9___
at
the
street
corner.
People
became
friends,
and
friends
became
like
family.
People
comforted
each
other.
We
learned
later
that
the
National
Weather
Service
had
declared
the
storm
a
flash
flood.
I
really
have
learned
something
from
this
flood.
I’ve
learned
what
destruction
is.
I
have
learned
what
____10____
means.
I
know
in
the
future,
when
I
watch
people’s
lives
affected
by
natural
disasters,
I
can
understand
them.
I
will
show
great
pity
on
them
and
I
will
do
what
I
can
to
help
them.
1.
A.
rushed
B.
climbed
C.
fell
D.
looked
2.
A.
showed
B.
phoned
C.
dressed
D.
woke
3.
A.
hat
B.
shoes
C.
jacket
D.
glasses
4.
A.
something
B.
nothing
C.
anything
D.
everything
5.
A.
covered
B.
crowded
C.
filled
D.
fixed
6.
A.
So
B.
And
C.
Because
D.
However
7.
A.
ships
B.
boats
C.
cars
D.
buses
8.
A.
finally
B.
usually
C.
exactly
D.
certainly
9.
A.
stood
B.
walked
C.
gathered
D.
met
10.
A.
truth
B.
safety
C.
value
D.
regret
第二节:语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Dogs
are
known
as
“man’s
best
friend”.
Owners
love
their
dogs
___11___they
are
very
loyal
(忠诚的).
Dogs
may
be
as
____12____(small)
as
the
Chihuahua,
or
as
large
of
the
Great
Dane.
Dogs
have
a
very
good
sense
of
smell.
Do
you
know
that
one
kind
of
dog,
the
Bloodhound,
is
used
in
duck
hunting?
They
also
help
policemen
___13___their
work.
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Anne
was
born
on
12
June,
1929,
in
Frankfurt,
Germany.
Her
family
was
Jewish.
During
World
War
II,
they
had
to
live
in
a
secret
hiding
place
____14____(escape)
the
Nazi
Holocaust
(纳粹大屠杀).
This
was
a
time
____15____
the
German
Nazis
were
killing
Jews.
On
4
August,
1944,
the
hiding
place____16____
(discover).
Of
all
the
people
____17____
had
hidden
there,
only
Otto
Frank,
Anne’s
father,
survived.
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Last
year
my
family
moved
to
a
new
city.
I
still
____18____(remember)
the
first
day
when
the
teacher
asked
me
to
introduce
myself
to
the
class.
I
was
so
nervous
that
my
mind
went
blank.
____19____(stand)
in
the
front
of
the
class
speechless,
I
was
close
to
tears.
Suddenly,
a
girl
walked
up
to
me.
She
said
she
would
go
first.
Her
smile
and
words
encouraged
me,
and
I
had
the
____20____(confident)
to
introduce
myself
to
the
class.
第二部分:阅读理解(共两节,
40分)
第一节:阅读短文(共15小题;每小题2分,共30分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Visitors
Guide
The
Beaches
of
Fort
Myers
&
Sanibel
Discover
the
beaches
of
Fort
Myers
&
Sanibel
with
the
guidebook
from
Lonely
Planet.
It’s
packed
full
of
information
on
what
to
do
and
see
plus
advice
on
the
top
places
to
travel
around.
Visit
or
call:
formyers-
800-237-6444
Summer
Country
Tennessee
Take
in
the
history,
country
music
heritage
(遗产)and
the
simplicity
of
the
lake,
parks
and
farms,
just
minutes
from
Nashville.
After
adventures
in
Summer
Country,
you’ll
feel
like
you
are
returning
home.
FREE
Visitors
Guide
888-300-7866
Outer
Banks
of
North
Carolina
Get
your
free
2015
travel
guide,
filled
with
pages
of
adventures,
festivals,
places
to
eat
and
stay,
today.
Visit
or
call:
outerbanks.org
877-629-4386
Kansas
City,
Kansas
Find
your
happy
place
here
in
Kansas
City,
KS:
shopping,
history,
sports,
festivals,
waterparks,
and
the
arts.
We’ll
have
you
smiling
from
ear
to
ear.
Come
On!
Get
Happy.
Ask
for
a
free
Visitors
Guide
at
800-264-1563.
Low
Country
&
Resort
Islands,
SC
South
of
Charleston…
North
of
Savannah…
Just
Near
Heaven.
Come
experience
all
the
wonders
of
the
South
Carolina
Low
Country
with
your
loved
ones.
For
more
information,
call
800-528-6870
or
visit
lowcountrysc.com.
21.
With
the
guidebook
from
Lonely
Planet,
you
can
discover
________.
A.
beaches
B.
music
heritage
C.
farms
D.
waterparks
22.
If
you
are
interested
in
shopping
and
arts,
you
can
call________
.
A.
800-237-6444
B.
800-264-1563
C.
800-528-6870
D.
877-629-4386
23.
If
you
want
to
experience
country
life,
you
can
go
to________
.
A.
Kansas
City
B.
North
Carolina
C.
Fort
Myers
&
Sanibel
D.
Summer
Country
24.
Who
would
read
these
advertisements?
A.
Those
who
want
to
do
sports.
B.
Those
who
want
to
go
shopping.
C.
Those
who
want
to
take
vacations.
D.
Those
who
want
to
celebrate
festivals.
B
My
sister
Alice
and
I
have
been
trying
to
get
people
to
stop
dropping
cigarette
(香烟)butts(烟头)for
seven
years.
One
day,
we
were
walking
in
our
hometown
and
saw
hundreds
of
cigarette
butts
on
the
ground.
They
made
the
town
look
so
ugly
that
we
decided
to
start
a
group
to
make
people
dropping
butts.
We
called
it
“No
Butts
About
It”.
At
first,
we
drew
pictures
with
“The
Earth
is
not
your
ashtray(烟灰缸)”written
on
them.
We
put
the
pictures
around
our
hometown—in
parks,
by
beaches,
and
along
roads.
We
wanted
to
make
people
understand
that
dropping
butts
hurts
the
environment.
Most
smokers
don’t
think
that
dropping
butts
hurts
the
Earth.
But
it
does,
and
all
rubbish
does!
Later,
we
wrote
to
companies
and
asked
them
for
money
to
help
us.
We
used
the
money
to
buy
ashtrays
to
give
to
smokers.
We
wanted
smokers
to
carry
the
ashtrays
with
them
so
they
didn’t
have
to
drop
butts.
At
the
moment,
we
are
trying
to
get
cigarette
companies
to
put
an
ashtray
in
each
pack
of
cigarettes.
Some
companies
want
to
do
it.
Many
people
have
started
to
join
our
group
since
it
began.
Today
there
are
45
other
“No
Butts
About
It”
groups
in
America.
Now
there
even
groups
in
England,
Australia,
and
India!
Many
newspapers
have
written
about
my
sister
and
me
over
the
last
seven
years.
And
we
have
won
many
prizes
for
what
we
do.
But
we
are
not
interested
in
prizes.
We
just
want
to
make
the
Earth
a
better
and
cleaner
place
for
animals,
plants
and
people.
One
day,
it
will
be.
25.
What
did
the
writer
think
about
the
cigarette
butts
in
the
first
place?
A.
They
made
the
town
smelly.
B.
They
made
the
town
unhealthy.
C.
They
made
the
town
dirty.
D.
They
made
the
town
poor.
26.
What
does
the
writer
do
with
the
cigarette
butts?
A.
Give
ashtrays
to
the
smokers.
B.
Stop
people
buying
cigarettes.
C.
Pick
up
the
cigarette
butts.
D.
Win
prizes
for
starting
groups.
27.
From
the
passage
we
can
know
that
_____.
A.
no
companies
wanted
to
give
money
to
them
B.
The
writer
believes
that
the
Earth
will
be
a
better
and
cleaner
place
C.
There
are
only
45”No
Butts
About
It”
D.
The
writer
likes
to
be
on
newspapers
and
win
prizes
28.
Which
is
the
best
tittle
for
the
passage?
A.
Save
our
Town
From
Cigarette
Butts.
B.
Buy
Yourself
An
Ashtray.
C.
Cigarette
Butts
Also
Destroy
Other
Countries.
D.
No
Butts
Prize.
C
In
September,
something
terrible
happened
on
the
west
coast
of
Tasmania,
Australia.
As
many
as
380
pilot
whales
became
stranded(搁浅)
in
shallow
water
there
and
later
died.
This
might
have
been
Australia’s
largest
stranding
event
on
record,
the
BBC
reported.
But
this
large
amount
of
whale
stranding
is
not
uncommon.
For
centuries,
it
has
happened
all
over
the
world
and
has
puzzled
scientists.
Scientists
say
the
cause
is
often
unknown.
But
they
have
offered
many
different
explanations.
Some
say
the
whales
chase
small
fish
for
food
and
end
up
in
shallow
water
because
they
are
not
paying
attention
to
where
they
are
going.
Others
think
the
stranding
has
something
to
do
with
Earth’s
geomagnetic
field
(地磁场).
They
say
that
a
geomagnetic
compass
in
whales’
brains
controls
their
position.
Unusual
changes
in
Earth’s
magnetic
field
can
affect
the
whales’
compasses
and
send
them
in
the
wrong
direction.
Another
explanation
suggests
that
stranding
is
caused
by
the
close
relationships
that
whales
have.
Pilot
whales
travel
in
large
groups.
One
lead
whale
might
mistakenly
lead
the
whole
group
to
shallow
water.
“And
if
one
gets
into
trouble,
the
others
will
not
leave,”
said
Sheryl
Gibney,
a
leading
biologist
from
New
Zealand.
“Some
will
come
in
and
try
to
help,
they
get
trapped
on
the
beach,
then
more
will
come.”
The
whales
are
trapped
by
mistake
or
out
of
sympathy(同情).
Once
they
get
stranded,
they
will
likely
die.
According
to
the
National
Oceanic
and
Atmospheric
Administration
of
the
US,
less
than
10
percent
of
all
stranded
whales
survive.
29.
What
do
we
know
about
the
stranding
in
Australia?
A.
It
happened
on
the
east
coast
of
Australia.
B.
It
caused
the
death
of
over
300
pilot
whales.
C.
It
is
commonly
seen
in
September
each
year.
D.
It
was
the
largest
stranding
event
in
the
world.
30.
According
to
Gibney,
the
pilot
whales
are
the
animals
that________.
A.
are
kind
to
each
other
B.
are
easy
to
lose
direction
C.
are
too
huge
to
float
in
the
sea
D.
are
silly
to
follow
the
leading
whale
31.
What
is
the
story
mainly
about?
A.
How
human
activity
has
affected
whales.
B.
What
might
cause
whale
strandings.
C.
How
whales
find
their
direction
while
traveling.
D.
What
scientists
are
doing
to
save
stranded
whales.
D
UK
physicist
Isaac
Newton
once
said,
''Nature
is
pleased
with
simplicity
and
nature
is
no
dummy
(傻子).
''
Indeed,
Mother
Nature
can
provide
almost
everything
human
beings
need
if
we
follow
her
rules.
But
if
we
break
the
rules,
she
is
likely
to
be
cruel
and
lash
out
at
us.
The
outbreak
of
the
novel
coronavirus
pneumonia
(新型冠状病毒肺炎
NCP)
in
China
and
some
other
countries
at
the
beginning
of
this
year
is
an
example.
According
to
Xinhua
News
Agency,
the
new
coronavirus
is
similar
to
a
virus
found
in
a
bat
in
2017
and
probably
has
an
intermediate
host
(中间宿主).
It's
believed
that
the
virus
originated
from
the
Huanan
Seafood
Market
in
Wuhan,
Hubei
province,
where
live
wild
animals
were
sold.
The
Wall
Street
Journal
reported
that
Dr
Peter
Daszak,
president
of
the
US-based
health
organization
EcoHealth
Alliance,
said,
''This
outbreak
is
a
lesson
for
us.
On
a
global
scale,
human
population
density,
wildlife
diversity,
and
land
use
change
are
what
drive
new
pandemics
(流行病).
''
In
ancient
times,
people
needed
to
rely
on
nature
to
survive
so
they
held
it
in
awe
(敬畏).
For
example,
the
American
Indians
believed
that
humans
are
a
part
of
nature
and
nature
is
a
part
of
humans.
Chinese
ancients
always
pursued
the
harmony
between
nature
and
human
beings.
However,
as
human
beings
master
more
knowledge
and
make
more
advanced
tools,
people
try
to
change
and
even
conquer
nature.
They
use
more
land
to
make
buildings,
genetically
modify
(改变)
plants,
capture
some
wild
and
rare
animals
to
suit
their
own
needs.
In
this
process,
humans
gradually
lose
contact
with
nature
and
even
throw
it
out
of
balance.
For
example,
cutting
a
large
number
of
forests
means
carbon
dioxide
must
build
up
in
the
atmosphere
and
it
contributes
to
global
warming.
Although
we
don't
know
for
sure
what
first
caused
the
NCP
outbreak,
Brian
Lamacraft
at
Medium
said
it's
time
for
people
to
''reflect
on
our
relationship
with
our
planet''
and
''reconnect
with
this
world
and
everything
that
we've
been
given''.
After
all,
according
to
US
poet
Gary
Snyder,
''Nature
is
not
the
place
to
visit.
It's
our
home.
''
32.
What
does
the
phrase
''lash
out
at''
in
Paragraph
1
probably
mean?
A.
punish
B.
control
C.
test
D.
challenge
33.
What
lesson
did
Daszak
think
human
beings
should
learn
from
the
NCP
outbreak?
A
Bats
are
one
of
the
most
dangerous
wild
animals.
B.
It's
impossible
to
prevent
new
pandemics
globally.
C.
We
should
stop
the
wildlife
trade
around
the
world.
D.
Humans
should
live
peacefully
with
nature.
34.
What
is
the
main
idea
of
Paragraph
5?
A.
How
human
beings
become
their
own
masters.
B.
How
human
activities
cause
global
warming.
C.
How
human
beings
break
the
balance
of
nature.
D.
How
humans
use
technology
to
improve
their
lives.
35.
What
is
the
author's
purpose
in
writing
this
article?
A.
To
reflect
on
the
NCP
outbreak.
B.
To
explain
what
led
to
the
NCP
outbreak.
C.
To
describe
experts'
predictions
on
new
pandemics.
D.
To
compare
ancient
and
modern
attitudes
toward
nature.
第二节
(共7小题;第36-39小题每小题1分,第40-42小题每小题2分,共10分)
阅读短文,完成下列任务。
About
three
years
ago,
something
terrible
happened
to
me.
That
was
the
day
when
it
took
only
six
hours
to
break
my
body
and
soul.
One
day,
my
two
brothers
and
I
were
coming
back
from
the
islands
where
we
often
risked
going
and
got
more
fish
than
others.
Suddenly,
the
sky
was
covered
with
dark
clouds
and
in
less
than
a
minute
we
were
in
a
terrible
storm.
A
huge
wave
covered
our
boat
and
my
younger
brother
fell
into
the
sea.
My
elder
brother
cried
out
“Moskoe-strom!”
The
moment
I
heard
the
word
I
became
very
frightened.
I
knew
what
he
meant
by
that
one
word
well
enough.
With
the
wind
and
waves,
we
were
going
in
the
direction
of
the
whirlpool.
We
were
hopeless.
Nothing
could
save
us.
It
may
appear
strange,
but
at
that
moment,
when
we
were
in
the
edge
of
the
whirlpool,
I
felt
calmer
than
when
we
were
moving
towards
it.
I
saw
clearly
that
there
were
other
objects
in
the
whirlpool
—
trees
and
barrels.
After
a
while,
I
became
curious
about
the
whirlpool
itself.
I
then
made
three
important
observations.
The
first,
the
larger
the
bodies
were,
the
more
rapidly
they
fell;
the
second,
between
two
objects
of
equal
extent,
round
objects
fell
down
less
rapidly;
and
the
third,
between
two
objects
of
the
same
size,
objects
shaped
like
a
tube
fell
down
more
slowly.
So
I
tied
myself
to
a
barrel
to
help
me
float.
I
tried
to
make
my
brother
understand,
but
he
was
too
frightened
and
stayed
in
the
heavy
boat.
Without
waiting,
I
jumped
into
the
sea
to
try
and
escape.
As
you
can
see,
the
reason
why
I’m
here
to
tell
the
story
is
that
I
made
the
right
decision.
Some
time
after
I
left
the
boat,
with
my
brother
in
it,
it
was
pulled
into
the
bottom
of
the
whirlpool.
Soon
after
that,
the
whirlpool
became
less
wild.
I
was
still
tied
to
the
barrel
and
the
waves
soon
carried
me
to
an
area
where
the
other
fishermen
were.
In
the
end,
a
boat
picked
me
up.
36.
推断下列词汇在文章中的含义,从表格中选择恰当的释义。
①appear________②curious________③escape________④wild________
A.
to
seem
to
be
B.
to
start
to
be
seen
C.
violent
and
strongD.
wanting
to
know
about
somethingE.
living
or
growing
in
natural
conditionsF.
to
get
away
from
a
dangerous
situation
37.
Why
could
the
writer
survive
in
the
disaster?
38.
What
did
the
writer
do
to
save
himself
after
observing
the
whirlpool?
39.
What
is
the
story
trying
to
say
about
the
relationship
between
humans
and
nature?
第三部分:书面表达(共两节,30分)
第一节
读写结合(10分)
请结合第五单元Lesson3
Race
to
the
Pole的内容,表达观点并陈述理由。词数不少于50。
Scott
and
his
team
had
failed
to
win
the
race
to
the
Pole.
Do
you
think
they
were
losers?
Why
or
why
not?
第二节
应用文写作(20分)
40.
根据题目所提出的具体要求,在答题卡上写出一篇连贯完整的短文。词数不少于100。
假设你是红星中学高一学生李华。你的英国朋友Jim在给你的邮件中询问你所钦佩的人。请你给Jim回信,内容包括:
1.
你钦佩的人是谁;
2.
你钦佩他/她理由;
注意:开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear
Jim,
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li
Hua丰台区2020-2021学年度第二学期期中考试联考
高一英语(B卷)
第一部分:知识运用
(共两节,30分)
第一节:完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
It
was
3:43.
Thunder
was
crashing
and
the
rain
was
pouring.
Suddenly
my
father
___1___
into
my
room.
“Adam!
Adam!
Get
up!
We’re
flooding!”
he
shouted
and
shook
me
by
the
shoulders.
That
___2___
me
up!
I
ran
downstairs
to
the
basement(地下室).
It
was
like
a
swimming
pool.
My
mother
and
I
immediately
started
to
pick
up
things
and
take
them
upstairs.
I
had
no
___3___
on,
so
my
feet
were
quite
freezing.
Things
got
worse
every
minute.
Within
the
next
hour,
we
had
moved
___4___
that
we
could
to
the
first
floor.
The
computer,
big-screen
television
and
heavy
boxes
___5___
with
our
most
valuable
things
were
taken
to
safety.
___6___,
our
piano,
sofa,
washing
machine
and
water
heater
were
all
still
down
there—being
destroyed.
There
was
nothing
we
could
do.
That
was
the
hardest
part.
Knowing
that
your
home
is
being
destroyed
is
bad
enough,
but
realizing
that
you
can’t
do
anything
to
stop
it
feels
even
worse.
Water
had
come
in
our
front
door.
Rescue___7___
were
floating
in
our
streets.
Mother
told
me
to
pack
an
overnight
bag
of
clothes
and
valuables
and
get
ready
to
leave.
When
it
was
___8___
safe
to
walk
outside,
all
the
people
in
the
neighborhood
___9___
at
the
street
corner.
People
became
friends,
and
friends
became
like
family.
People
comforted
each
other.
We
learned
later
that
the
National
Weather
Service
had
declared
the
storm
a
flash
flood.
I
really
have
learned
something
from
this
flood.
I’ve
learned
what
destruction
is.
I
have
learned
what
____10____
means.
I
know
in
the
future,
when
I
watch
people’s
lives
affected
by
natural
disasters,
I
can
understand
them.
I
will
show
great
pity
on
them
and
I
will
do
what
I
can
to
help
them.
1.
A.
rushed
B.
climbed
C.
fell
D.
looked
2.
A.
showed
B.
phoned
C.
dressed
D.
woke
3.
A.
hat
B.
shoes
C.
jacket
D.
glasses
4.
A.
something
B.
nothing
C.
anything
D.
everything
5.
A.
covered
B.
crowded
C.
filled
D.
fixed
6.
A.
So
B.
And
C.
Because
D.
However
7.
A.
ships
B.
boats
C.
cars
D.
buses
8.
A.
finally
B.
usually
C.
exactly
D.
certainly
9.
A.
stood
B.
walked
C.
gathered
D.
met
10.
A.
truth
B.
safety
C.
value
D.
regret
【答案】1.
A
2.
D
3.
B
4.
D
5.
C
6.
D
7.
B
8.
A
9.
C
10.
B
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。这篇文章讲述了作者通过一次洪涝灾害的经历所得到的感受,从而知道了什么叫毁灭,也认识到了安全的意义,对于处于灾难中的人们要理解,同情和给予帮助。
【1题详解】
考查动词词义辨析。句意:突然,父亲冲进了我的房间。A.
rushed猛冲;B.
climbed爬;C.
fell摔倒;D.
looked看。根据后文“We’re
flooding!”可知,因为发洪水了,所以父亲冲进作者的房间。故选A。
【2题详解】
考查动词词义辨析。句意:那把我吵醒了!
A.
showed展示;B.
phoned打电话;C.
dressed给某人穿衣服;D.
woke弄醒。根据前文“Get
up!”和“…he
shouted
and
shook
me
by
the
shoulders.”可知,作者父亲把作者弄醒了。故选D。
【3题详解】
考查名词词义辨析。句意:我没有穿鞋,所以我的脚很冷。A.
hat帽子;B.
shoes鞋子;C.
jacket夹克衫;D.
glasses眼镜。根据空后“so
my
feet
were
quite
freezing.”可知,因为作者的脚很冷,由此可知,作者没有穿鞋。故选B。
【4题详解】
考查代词词义辨析。句意:在接下来的一个小时内,我们把所有能搬的东西都搬到了一楼。A.
something一些东西;B.
nothing没有东西;C.
anything任何东西;D.
everything所有东西。根据前文“I
ran
downstairs
to
the
basement(地下室).
It
was
like
a
swimming
pool.”可知,因为地下室进水了,所以作者和家人把所有能搬的东西都搬到了一楼。由此可知,此处需用不定代词everything。故选D。
【5题详解】
考查动词词义辨析。句意:电脑、大屏幕电视和装满我们最有价值的东西的沉重箱子被搬到安全的地方。A.
covered覆盖;B.
crowded挤满;C.
filled装满;D.
fixed修理。根据空前“
heavy
boxes”和空后“with
our
most
valuable
things
”可知,此处指在箱子里装满了贵重的东西。故选C。
【6题详解】
考查连词词义辨析。句意:然而,我们的钢琴、沙发、洗衣机和热水器都还在楼下——被毁了。A.
So因此;B.
And和,那么;C.
Because因为;D.
However然而。前文说把贵重物品搬上去了,后文说我们的钢琴、沙发、洗衣机和热水器都还在楼下——被毁了;此处前后表示转折关系,需用however。故选D。
【7题详解】
考查名词词义辨析。句意:救援船只漂浮在我们的街道上。A.
ships轮船;B.
boats小船;C.
cars汽车;D.
buses公交车。根据空后“
in
our
streets”可知,因为是在街道上来救援的,所以此处指小的救援船。故选B。
【8题详解】
考查副词词义辨析。句意:当终于可以安全出门时,社区里所有的人都聚集在街角。A.
finally最后;B.
usually通常;C.
exactly确切地;D.
certainly肯定地。根据后文“all
the
people
in
the
neighborhood
9
at
the
street
corner.”可知,此处需用副词finally,表示洪水过去了,大家终于可以安全出门了。故选A。
【9题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A.
stood站立;B.
walked步行;C.
gathered聚集;D.
met见面。根据空后“People
comforted
each
other.
”可知,此处表示聚到一起,互相安慰对方。故选C。
【10题详解】
考查名词词义辨析。句意:我知道安全意味着什么。A.
truth事实,真相;B.
safety安全;C.
value价值;D.
regret价值。根据后文“I
know
in
the
future,
when
I
watch
people’s
lives
affected
by
natural
disasters,
I
can
understand
them.
”可知,经历过这次洪水后,作者明白了安全的重要性。故选B。
第二节:语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Dogs
are
known
as
“man’s
best
friend”.
Owners
love
their
dogs
___11___they
are
very
loyal
(忠诚的).
Dogs
may
be
as
____12____(small)
as
the
Chihuahua,
or
as
large
of
the
Great
Dane.
Dogs
have
a
very
good
sense
of
smell.
Do
you
know
that
one
kind
of
dog,
the
Bloodhound,
is
used
in
duck
hunting?
They
also
help
policemen
___13___their
work.
【答案】11.
because/for/since
12.
small
13.
with
【解析】
【分析】这是一篇说明文。本文讲述了人类最好的朋友“狗”对人类的作用。
【11题详解】
考查连词。句意:主人们爱他们的狗,因为他们非常忠诚。由前后句意可知,此处表示因果关系,所以空处需用从属连词because/since“因为”,引导原因状语从句;此处也可以用并列连词for,引导表示因果关系的并列句。故填because/for/since。
【12题详解】
考查形容词原级。句意:狗可能和吉娃娃一样小,也可能和丹麦大狗一样大。as…as….表示原级的比较,中间需用形容词或副词的原形,意为“……和……一样”,be动词后需用形容词作表语,所以此处需用形容词原形。故填small。
【13题详解】
考查固定短语。句意:它们也帮助警察工作。help
sb.
with
sth.帮助某人做某事,固定搭配。故填with。
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Anne
was
born
on
12
June,
1929,
in
Frankfurt,
Germany.
Her
family
was
Jewish.
During
World
War
II,
they
had
to
live
in
a
secret
hiding
place
____14____(escape)
the
Nazi
Holocaust
(纳粹大屠杀).
This
was
a
time
____15____
the
German
Nazis
were
killing
Jews.
On
4
August,
1944,
the
hiding
place____16____
(discover).
Of
all
the
people
____17____
had
hidden
there,
only
Otto
Frank,
Anne’s
father,
survived.
【答案】14.
to
escape
15.
when
16.
was
discovered
17.
who/that
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了Anne
和家人在二战期间躲避纳粹大屠杀的故事。
【14题详解】
考查动词不定式。句意:在第二次世界大战期间,为了躲避纳粹大屠杀,他们不得不住在一个秘密的藏身处。本句已有谓语动词live
,且空处没有连词,所以空处需用非谓语动词;结合句意可知,此处需用动词不定式作目的状语。故填to
escape。
【15题详解】
考查定语从句。句意:当时德国纳粹正在屠杀犹太人。分析句子结构可知,空处需用关系词引导限制性定语从句,先行词是
time,指时间,关系词在定语从句中作时间状语,所以空处需用关系副词when引导定语从句。故填when。
【16题详解】
考查被动语态和主谓一致。句意:1944年8月4日,藏身处被发现。由时间状语
On
4
August,
1944可知,空处谓语动词需用一般过去时,因为藏身处被发现,所以空处谓语动词需用一般过去时的被动语态:was/were
done,主语是单数the
hiding
place,所以此处be动词需用was。故填was
discovered。
【17题详解】
考查定语从句。句意:在所有藏在那里的人中,只有Anne的父亲
Otto
Frank幸存下来。分析句子结构可知,空处需用关系词引导定语从句,先行词是people
,指人,关系词在定语从句中作主语,所以空处需用关系代词who/that引导定语从句。故填who/that。
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Last
year
my
family
moved
to
a
new
city.
I
still
____18____(remember)
the
first
day
when
the
teacher
asked
me
to
introduce
myself
to
the
class.
I
was
so
nervous
that
my
mind
went
blank.
____19____(stand)
in
the
front
of
the
class
speechless,
I
was
close
to
tears.
Suddenly,
a
girl
walked
up
to
me.
She
said
she
would
go
first.
Her
smile
and
words
encouraged
me,
and
I
had
the
____20____(confident)
to
introduce
myself
to
the
class.
【答案】18.
remembered
19.
Standing
20.
confidence
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章讲述了作者第一天去新学校上学,因为紧张而不敢做自我介绍。后来在一个小女孩的鼓励下,作者自信地做了自我介绍。
【18题详解】
考查动词时态。句意:我还记得老师让我向全班同学介绍自己的第一天。根据从句的谓语动词?asked可知,空处动词的谓语动词需用一般过去时,表示过去发生的事情。故填remembered。
【19题详解】
考查非谓语动词。句意:站在全班同学面前说不出话来,我差点哭了。分析句子结构可知,本句已有动词was?,且空处没有连词,所以空处需用非谓语动词作状语;空处动词stand与主句主语I之间是主动关系,所以空处需用现在分词standing作状语,句首单词,首字母需大写。故填Standing。
【20题详解】
考查名词。句意:她的微笑和话语鼓励了我,我有信心向全班作自我介绍。空处需用名词作动词had的宾语,confident的名词为confidence“自信”,不可数名词。故填confidence。
第二部分:阅读理解(共两节,
40分)
第一节:阅读短文(共15小题;每小题2分,共30分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Visitors
Guide
The
Beaches
of
Fort
Myers
&
Sanibel
Discover
the
beaches
of
Fort
Myers
&
Sanibel
with
the
guidebook
from
Lonely
Planet.
It’s
packed
full
of
information
on
what
to
do
and
see
plus
advice
on
the
top
places
to
travel
around.
Visit
or
call:
formyers-
800-237-6444
Summer
Country
Tennessee
Take
in
the
history,
country
music
heritage
(遗产)and
the
simplicity
of
the
lake,
parks
and
farms,
just
minutes
from
Nashville.
After
adventures
in
Summer
Country,
you’ll
feel
like
you
are
returning
home.
FREE
Visitors
Guide
888-300-7866
Outer
Banks
of
North
Carolina
Get
your
free
2015
travel
guide,
filled
with
pages
of
adventures,
festivals,
places
to
eat
and
stay,
today.
Visit
or
call:
outerbanks.org
877-629-4386
Kansas
City
Kansas
Find
your
happy
place
here
in
Kansas
City,
KS:
shopping,
history,
sports,
festivals,
waterparks,
and
the
arts.
We’ll
have
you
smiling
from
ear
to
ear.
Come
On!
Get
Happy.
Ask
for
a
free
Visitors
Guide
at
800-264-1563.
Low
Country
&
Resort
Islands,
SC
South
of
Charleston…
North
of
Savannah…
Just
Near
Heaven.
Come
experience
all
the
wonders
of
the
South
Carolina
Low
Country
with
your
loved
ones.
For
more
information,
call
800-528-6870
or
visit
lowcountrysc.com.
21.
With
the
guidebook
from
Lonely
Planet,
you
can
discover
________.
A.
beaches
B.
music
heritage
C.
farms
D.
waterparks
22.
If
you
are
interested
in
shopping
and
arts,
you
can
call________
.
A.
800-237-6444
B.
800-264-1563
C.
800-528-6870
D.
877-629-4386
23.
If
you
want
to
experience
country
life,
you
can
go
to________
.
A.
Kansas
City
B.
North
Carolina
C.
Fort
Myers
&
Sanibel
D.
Summer
Country
24.
Who
would
read
these
advertisements?
A.
Those
who
want
to
do
sports.
B.
Those
who
want
to
go
shopping.
C.
Those
who
want
to
take
vacations.
D.
Those
who
want
to
celebrate
festivals.
【答案】21.
A
22.
B
23.
D
24.
C
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章介绍了五个著名的旅游景点。
【21题详解】
细节理解题。根据The
Beaches
of
Fort
Myers
&
Sanibel中第一句“Discover
the
beaches
of
Fort
Myers
&
Sanibel
with
the
guidebook
from
Lonely
Planet.?(借助《孤独星球》指南,探索Fort
Myers
&
Sanibel的海滩。)”可知,借助《孤独星球》指南,你可以发现海滩。故选A。
22题详解】
细节理解题。根据Kansas
City,
Kansas中第一句“Find
your
happy
place
here
in
Kansas
City,
KS:
shopping,
history,
sports,
festivals,
waterparks,
and
the
arts.?(在堪萨斯城找到你快乐的地方:购物、历史、体育、节日、水上公园和艺术。)”和“Ask
for
a
free
Visitors
Guide
at
800-264-1563.(
致电800-264-1563索取免费导览。)”可知,如果你对购物和艺术感兴趣,可以拨打800-264-1563。故选B。
【23题详解】
细节理解题。根据Summer
Country
Tennessee中“Take
in
the
history,
country
music
heritage(遗产)and
the
simplicity
of
the
lake,
parks
and
farms,
just
minutes
from
Nashville.
After
adventures
in
Summer
Country,
you’ll
feel
like
you
are
returning
home.(
欣赏历史,乡村音乐遗产,简约的湖泊,公园和农场,距离纳什维尔只有几分钟的路程。在夏日之乡冒险之后,你会有回家的感觉。)”可知,如果你想体验乡村生活,你可以去Summer
Country。故选D。
【24题详解】
推理判断题。根据文章标题“Visitors
Guide”可知,本文是一篇旅游指南,介绍了五个著名的旅游景点。由此可知,将要去旅行度假的人会阅读这些旅行广告。故选C。
B
My
sister
Alice
and
I
have
been
trying
to
get
people
to
stop
dropping
cigarette
(香烟)butts(烟头)for
seven
years.
One
day,
we
were
walking
in
our
hometown
and
saw
hundreds
of
cigarette
butts
on
the
ground.
They
made
the
town
look
so
ugly
that
we
decided
to
start
a
group
to
make
people
dropping
butts.
We
called
it
“No
Butts
About
It”.
At
first,
we
drew
pictures
with
“The
Earth
is
not
your
ashtray(烟灰缸)”written
on
them.
We
put
the
pictures
around
our
hometown—in
parks,
by
beaches,
and
along
roads.
We
wanted
to
make
people
understand
that
dropping
butts
hurts
the
environment.
Most
smokers
don’t
think
that
dropping
butts
hurts
the
Earth.
But
it
does,
and
all
rubbish
does!
Later,
we
wrote
to
companies
and
asked
them
for
money
to
help
us.
We
used
the
money
to
buy
ashtrays
to
give
to
smokers.
We
wanted
smokers
to
carry
the
ashtrays
with
them
so
they
didn’t
have
to
drop
butts.
At
the
moment,
we
are
trying
to
get
cigarette
companies
to
put
an
ashtray
in
each
pack
of
cigarettes.
Some
companies
want
to
do
it.
Many
people
have
started
to
join
our
group
since
it
began.
Today
there
are
45
other
“No
Butts
About
It”
groups
in
America.
Now
there
even
groups
in
England,
Australia,
and
India!
Many
newspapers
have
written
about
my
sister
and
me
over
the
last
seven
years.
And
we
have
won
many
prizes
for
what
we
do.
But
we
are
not
interested
in
prizes.
We
just
want
to
make
the
Earth
a
better
and
cleaner
place
for
animals,
plants
and
people.
One
day,
it
will
be.
25.
What
did
the
writer
think
about
the
cigarette
butts
in
the
first
place?
A.
They
made
the
town
smelly.
B.
They
made
the
town
unhealthy.
C.
They
made
the
town
dirty.
D.
They
made
the
town
poor.
26.
What
does
the
writer
do
with
the
cigarette
butts?
A.
Give
ashtrays
to
the
smokers.
B.
Stop
people
buying
cigarettes.
C.
Pick
up
the
cigarette
butts.
D.
Win
prizes
for
starting
groups.
27.
From
the
passage
we
can
know
that
_____.
A.
no
companies
wanted
to
give
money
to
them
B.
The
writer
believes
that
the
Earth
will
be
a
better
and
cleaner
place
C.
There
are
only
45”No
Butts
About
It”
D.
The
writer
likes
to
be
on
newspapers
and
win
prizes
28.
Which
is
the
best
tittle
for
the
passage?
A.
Save
our
Town
From
Cigarette
Butts.
B.
Buy
Yourself
An
Ashtray.
C.
Cigarette
Butts
Also
Destroy
Other
Countries.
D.
No
Butts
Prize.
【答案】25.
C
26.
A
27.
B
28.
A
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者姐妹两个人为了不让人们乱认烟头而发起了一个组织,并积极向公司或组织寻求帮助。在过去几年里她们的组织给美国,甚至其他国家带来了影响,她们也因此受到奖项。她们只希望地球环境变得更好。
【25题详解】
细节理解题。根据文章第一段They
made
the
town
look
so
ugly
that
we
decided
to
start
a
group
to
make
people
dropping
butts.可知,她们成立该组织的最初原因是:烟头让城市变得非常难看。C.
They
made
the
town
dirty.(烟头让城市变脏)符合以上说法。故选C项。
【26题详解】
细节理解题。根据文章第三段的Later,
we
wrote
to
companies
and
asked
them
for
money
to
help
us.We
used
the
money
to
buy
ashtrays
to
give
to
smokers.
We
wanted
smokers
to
carry
the
ashtrays
with
them
so
they
didn’t
have
to
drop
butts.可知,作者找公司赞助买了烟灰缸给那些抽烟的人。故选A项。
【27题详解】
推理判断题。根据文章最后一段和倒数第二段的We
just
want
to
make
the
Earth
a
better
and
cleaner
place
for
animals,
plants
and
people.
One
day,
it
will
be.可以推测出,作者相信地球终有一天会变得更好更干净。B.
The
writer
believes
that
the
Earth
will
be
a
better
and
cleaner
place(作者相信地球会成为一个更好更干净的地方)符合以上推测。故选B项。
【28题详解】
主旨大意题。根据文章第一段的They
made
the
town
look
so
ugly
that
we
decided
to
start
a
group
to
make
people
dropping
butts.
We
called
it
“No
Butts
About
It”.(他们让整个小镇看起来非常难看,所以我们决定成立一个组织来阻止人们乱扔烟头)可知,短文主要介绍作者和她的姐姐一直设法呼吁人们不要乱认烟头。A.
Save
our
Town
From
Cigarette
Butts(拯救我们的城市远离烟头)可以作为标题概括全文。故选A项。
C
In
September,
something
terrible
happened
on
the
west
coast
of
Tasmania,
Australia.
As
many
as
380
pilot
whales
became
stranded(搁浅)
in
shallow
water
there
and
later
died.
This
might
have
been
Australia’s
largest
stranding
event
on
record,
the
BBC
reported.
But
this
large
amount
of
whale
stranding
is
not
uncommon.
For
centuries,
it
has
happened
all
over
the
world
and
has
puzzled
scientists.
Scientists
say
the
cause
is
often
unknown.
But
they
have
offered
many
different
explanations.
Some
say
the
whales
chase
small
fish
for
food
and
end
up
in
shallow
water
because
they
are
not
paying
attention
to
where
they
are
going.
Others
think
the
stranding
has
something
to
do
with
Earth’s
geomagnetic
field
(地磁场).
They
say
that
a
geomagnetic
compass
in
whales’
brains
controls
their
position.
Unusual
changes
in
Earth’s
magnetic
field
can
affect
the
whales’
compasses
and
send
them
in
the
wrong
direction.
Another
explanation
suggests
that
stranding
is
caused
by
the
close
relationships
that
whales
have.
Pilot
whales
travel
in
large
groups.
One
lead
whale
might
mistakenly
lead
the
whole
group
to
shallow
water.
“And
if
one
gets
into
trouble,
the
others
will
not
leave,”
said
Sheryl
Gibney,
a
leading
biologist
from
New
Zealand.
“Some
will
come
in
and
try
to
help,
they
get
trapped
on
the
beach,
then
more
will
come.”
The
whales
are
trapped
by
mistake
or
out
of
sympathy(同情).
Once
they
get
stranded,
they
will
likely
die.
According
to
the
National
Oceanic
and
Atmospheric
Administration
of
the
US,
less
than
10
percent
of
all
stranded
whales
survive.
29.
What
do
we
know
about
the
stranding
in
Australia?
A.
It
happened
on
the
east
coast
of
Australia.
B.
It
caused
the
death
of
over
300
pilot
whales.
C.
It
is
commonly
seen
in
September
each
year.
D.
It
was
the
largest
stranding
event
in
the
world.
30.
According
to
Gibney,
the
pilot
whales
are
the
animals
that________.
A.
are
kind
to
each
other
B.
are
easy
to
lose
direction
C.
are
too
huge
to
float
in
the
sea
D
are
silly
to
follow
the
leading
whale
31.
What
is
the
story
mainly
about?
A.
How
human
activity
has
affected
whales.
B.
What
might
cause
whale
strandings.
C.
How
whales
find
their
direction
while
traveling.
D.
What
scientists
are
doing
to
save
stranded
whales.
【答案】29.
B
30.
A
31.
B
【解析】
【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了在澳大利亚一起多达380头领航鲸搁浅的事件,以及人们对于大规模鲸鱼搁浅给出不同的解释。
【29题详解】
细节理解题。根据第一段中“As
many
as
380
pilot
whales
became
stranded(搁浅)
in
shallow
water
there
and
later
died.(多达380头领航鲸搁浅在那里的浅水中,后来死亡。)”可知,对于澳大利亚搁浅事件,我们了解到有300多头领航鲸死亡。故选B项。
【30题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中Sheryl
Gibney所说“And
if
one
gets
into
trouble,
the
others
will
not
leave,(如果一只遇到麻烦,其他的就不会离开,)”以及“Some
will
come
in
and
try
to
help,
they
get
trapped
on
the
beach,
then
more
will
come.(一些鲸会过来帮忙,它们被困在海滩上,然后更多的鲸会来。)”可以推测,领航鲸是彼此友好的动物。故选A项。
【31题详解】
主旨大意题。通读全文,根据第二段中“For
centuries,
it
has
happened
all
over
the
world
and
has
puzzled
scientists.
Scientists
say
the
cause
is
often
unknown.
But
they
have
offered
many
different
explanations.(几个世纪以来,这种现象在世界各地都有发生,并困扰着科学家们。科学家表示,其原因通常还不清楚。但他们提供了许多不同的解释。)”以及后文内容可知,本文主要介绍了在澳大利亚一起领航鲸搁浅的事件,以及人们对于大规模鲸鱼搁浅给出不同的解释。因此,本文主要讲了可能导致鲸鱼搁浅的原因。故选B项。
D
UK
physicist
Isaac
Newton
once
said,
''Nature
is
pleased
with
simplicity
and
nature
is
no
dummy
(傻子).
''
Indeed,
Mother
Nature
can
provide
almost
everything
human
beings
need
if
we
follow
her
rules.
But
if
we
break
the
rules,
she
is
likely
to
be
cruel
and
lash
out
at
us.
The
outbreak
of
the
novel
coronavirus
pneumonia
(新型冠状病毒肺炎,
NCP)
in
China
and
some
other
countries
at
the
beginning
of
this
year
is
an
example.
According
to
Xinhua
News
Agency,
the
new
coronavirus
is
similar
to
a
virus
found
in
a
bat
in
2017
and
probably
has
an
intermediate
host
(中间宿主).
It's
believed
that
the
virus
originated
from
the
Huanan
Seafood
Market
in
Wuhan,
Hubei
province,
where
live
wild
animals
were
sold.
The
Wall
Street
Journal
reported
that
Dr
Peter
Daszak,
president
of
the
US-based
health
organization
EcoHealth
Alliance,
said,
''This
outbreak
is
a
lesson
for
us.
On
a
global
scale,
human
population
density,
wildlife
diversity,
and
land
use
change
are
what
drive
new
pandemics
(流行病).
''
In
ancient
times,
people
needed
to
rely
on
nature
to
survive
so
they
held
it
in
awe
(敬畏).
For
example,
the
American
Indians
believed
that
humans
are
a
part
of
nature
and
nature
is
a
part
of
humans.
Chinese
ancients
always
pursued
the
harmony
between
nature
and
human
beings.
However,
as
human
beings
master
more
knowledge
and
make
more
advanced
tools,
people
try
to
change
and
even
conquer
nature.
They
use
more
land
to
make
buildings,
genetically
modify
(改变)
plants,
capture
some
wild
and
rare
animals
to
suit
their
own
needs.
In
this
process,
humans
gradually
lose
contact
with
nature
and
even
throw
it
out
of
balance.
For
example,
cutting
a
large
number
of
forests
means
carbon
dioxide
must
build
up
in
the
atmosphere
and
it
contributes
to
global
warming.
Although
we
don't
know
for
sure
what
first
caused
the
NCP
outbreak,
Brian
Lamacraft
at
Medium
said
it's
time
for
people
to
''reflect
on
our
relationship
with
our
planet''
and
''reconnect
with
this
world
and
everything
that
we've
been
given''.
After
all,
according
to
US
poet
Gary
Snyder,
''Nature
is
not
the
place
to
visit.
It's
our
home.
''
32.
What
does
the
phrase
''lash
out
at''
in
Paragraph
1
probably
mean?
A.
punish
B.
control
C.
test
D.
challenge
33.
What
lesson
did
Daszak
think
human
beings
should
learn
from
the
NCP
outbreak?
A.
Bats
are
one
of
the
most
dangerous
wild
animals.
B.
It's
impossible
to
prevent
new
pandemics
globally.
C.
We
should
stop
the
wildlife
trade
around
the
world.
D.
Humans
should
live
peacefully
with
nature.
34.
What
is
the
main
idea
of
Paragraph
5?
A.
How
human
beings
become
their
own
masters.
B.
How
human
activities
cause
global
warming.
C.
How
human
beings
break
the
balance
of
nature.
D.
How
humans
use
technology
to
improve
their
lives.
35.
What
is
the
author's
purpose
in
writing
this
article?
A.
To
reflect
on
the
NCP
outbreak.
B.
To
explain
what
led
to
the
NCP
outbreak.
C.
To
describe
experts'
predictions
on
new
pandemics.
D.
To
compare
ancient
and
modern
attitudes
toward
nature.
【答案】32.
A
33.
D
34.
C
35.
A
【解析】
【分析】这是一篇新闻报道。本文主要讲述了人类与大自然的关系。人类如果不遵循大自然制定的原则,大自然将会通过自己的手段对人类进行惩罚。最近在全国爆发的NCP就是一个例子。通过这篇文章,作者呼吁人类应该学会和大自然和平相处。
【32题详解】
词义猜测题。根据第一段的Indeed,
Mother
Nature
can
provide
almost
everything
human
beings
need
if
we
follow
her
rules.
But
if
we
break
the
rules,
she
is
likely
to
be
cruel
and
lash
out
at
us.可知,如果我们遵守规则,大自然母亲会给我们人类提供我们需要的所有东西。但,如果我们破坏规则,她可能会很残暴,并且lash
out
at我们。根据语境可知,上下文是转折关系,故由上文的break
the
rules可猜测划线部分的意思是“惩罚”。A.
punish(惩罚)符合以上说法,故选A项。
【33题详解】
推理判断题。根据第三段的''This
outbreak
is
a
lesson
for
us.
On
a
global
scale,
human
population
density,
wildlife
diversity,
and
land
use
change
are
what
drive
new
pandemics
(流行病).
''(这次疫情的爆发对我们来说是一个教训。在全球范围内,人口密集、野生动物的多样性和土地使用的改变促成了这场流行病)可知,人类与自然的不和谐导致了这场流行病。由此推测,Daszak
认为我们应该得到的教训是:人类应该和自然和谐共处。D.
Humans
should
live
peacefully
with
nature.(人类应该与自然和谐共处)符合以上推测,故选D项。
【34题详解】
主旨大意题。根据第五段的主要内容,尤其是In
this
process,
humans
gradually
lose
contact
with
nature
and
even
throw
it
out
of
balance.(在这个过程中,人类逐渐失去了和自然的联系,甚至让它失去了平衡)可知,本段主要讲述了人类如何利用自己知识和先进的技术按自己的想法随想随欲地“改变”自然,最终导致自然失去平衡。C.
How
human
beings
break
the
balance
of
nature.(人类是怎样破坏大自然平衡的)符合以上说法,故选C项。
【35题详解】
推理判断题。根据文章的主要内容,尤其是最后一段的Although
we
don't
know
for
sure
what
first
caused
the
NCP
outbreak,
Brian
Lamacraft
at
Medium
said
it's
time
for
people
to
''reflect
on
our
relationship
with
our
planet''
and
''reconnect
with
this
world
and
everything
that
we've
been
given''.(尽管我们还不确定是什么首先导致了NCP的爆发,但Brian
Lamacraft在Medium表示,现在是人们该反思“我们与地球的关系”并“重新建立和这个世界以及我们被给与的一切的联系”的时候了)可推测,作者写这篇文章的目的是要反思NCP的爆发,让人们重新认识到人类与大自然的关系。A.
To
reflect
on
the
NCP
outbreak.(为了反思NCP的爆发)符合以上说法,故选A项。
第二节
(共7小题;第36-39小题每小题1分,第40-42小题每小题2分,共10分)
阅读短文,完成下列任务。
About
three
years
ago,
something
terrible
happened
to
me.
That
was
the
day
when
it
took
only
six
hours
to
break
my
body
and
soul.
One
day,
my
two
brothers
and
I
were
coming
back
from
the
islands
where
we
often
risked
going
and
got
more
fish
than
others.
Suddenly,
the
sky
was
covered
with
dark
clouds
and
in
less
than
a
minute
we
were
in
a
terrible
storm.
A
huge
wave
covered
our
boat
and
my
younger
brother
fell
into
the
sea.
My
elder
brother
cried
out
“Moskoe-strom!”
The
moment
I
heard
the
word
I
became
very
frightened.
I
knew
what
he
meant
by
that
one
word
well
enough.
With
the
wind
and
waves,
we
were
going
in
the
direction
of
the
whirlpool.
We
were
hopeless.
Nothing
could
save
us.
It
may
appear
strange,
but
at
that
moment,
when
we
were
in
the
edge
of
the
whirlpool,
I
felt
calmer
than
when
we
were
moving
towards
it.
I
saw
clearly
that
there
were
other
objects
in
the
whirlpool
—
trees
and
barrels.
After
a
while,
I
became
curious
about
the
whirlpool
itself.
I
then
made
three
important
observations.
The
first,
the
larger
the
bodies
were,
the
more
rapidly
they
fell;
the
second,
between
two
objects
of
equal
extent,
round
objects
fell
down
less
rapidly;
and
the
third,
between
two
objects
of
the
same
size,
objects
shaped
like
a
tube
fell
down
more
slowly.
So
I
tied
myself
to
a
barrel
to
help
me
float.
I
tried
to
make
my
brother
understand,
but
he
was
too
frightened
and
stayed
in
the
heavy
boat.
Without
waiting,
I
jumped
into
the
sea
to
try
and
escape.
As
you
can
see,
the
reason
why
I’m
here
to
tell
the
story
is
that
I
made
the
right
decision.
Some
time
after
I
left
the
boat,
with
my
brother
in
it,
it
was
pulled
into
the
bottom
of
the
whirlpool.
Soon
after
that,
the
whirlpool
became
less
wild.
I
was
still
tied
to
the
barrel
and
the
waves
soon
carried
me
to
an
area
where
the
other
fishermen
were.
In
the
end,
a
boat
picked
me
up.
36.
推断下列词汇在文章中的含义,从表格中选择恰当的释义。
①appear________②curious________③escape________④wild________
A
to
seem
to
be
B.
to
start
to
be
seen
C.
violent
and
strongD.
wanting
to
know
about
somethingE.
living
or
growing
in
natural
conditionsF.
to
get
away
from
a
dangerous
situation
37.
Why
could
the
writer
survive
in
the
disaster?
38.
What
did
the
writer
do
to
save
himself
after
observing
the
whirlpool?
39.
What
is
the
story
trying
to
say
about
the
relationship
between
humans
and
nature?
【答案】36.
(1).
A
(2).
D
(3).
F
(4).
C
37.
Because
he
could
keep
calm
and
make
important
observations
to
escape
from
the
danger.
38.
He
tied
himself
to
a
barrel
and
jumped
into
the
sea
without
waiting.
39.
Humans
depend
on
nature
and
human
power
is
so
small
compared
with
nature,
so
human?should?respect?nature.
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。主要讲了我和我的两个兄弟在我们经常冒险去的岛屿上去钓鱼,突然,天空乌云密布,不到一分钟,我们就陷入了可怕的暴风雨中并面临可怕的漩涡,但在作者的沉着冷静下,最终幸免。
【36题详解】
考查词义理解。划线词appear之后是形容词strange,此处指下文“when
we
were
in
the
edge
of
the
whirlpool,
I
felt
calmer
than
when
we
were
moving
towards
it.
(当我们在漩涡的边缘时,我感到比我们朝它移动时更平静。)”作者在漩涡边缘反而变得更平静这件事似乎很奇怪,结合语境可知此处appear理解为:似乎;好像,选项A.
to
seem
to
be(似乎)符合题意,故选A。根据划线词下文“I
then
made
three
important
observations.(
然后我提出了三个重要的看法。)”可知作者在仔细观察漩涡,即对漩涡比较好奇,选项D.
wanting
to
know
about
something(想知道)符合题意,故选D。根据划线词上文“So
I
tied
myself
to
a
barrel
to
help
me
float.(
所以我把自己绑在一个桶上帮助我漂浮。)”可知作者想要从漩涡中逃离。选项F.
to
get
away
from
a
dangerous
situation(逃离危险的处境)符合题意,故选F。根据暴风来临的相关常识可知“Soon
after
that,
the
whirlpool
became
less
wild.(
此后不久,漩涡变得不那么狂暴了。)”与前文暴风刚来临时漩涡的猛烈形成先后发展顺序,即此时漩涡不那么猛烈了。选项C.
violent
and
strong(暴力的和强大的)符合题意。故选C。综上所述可知答案为①.
A
,②.
D,③.
F,④.
C。
【37题详解】
考查细节理解。根据第三段“when
we
were
in
the
edge
of
the
whirlpool,
I
felt
calmer
than
when
we
were
moving
towards
it.(
当我们在漩涡的边缘时,我感到比我们朝它移动时更平静。)”可知作者在危险边缘变得很冷静,由第四段第一句“I
saw
clearly
that
there
were
other
objects
in
the
whirlpool
—
trees
and
barrels.
After
a
while,
I
became
curious
about
the
whirlpool
itself.
I
then
made
three
important
observations.
(我清楚地看到漩涡里还有别的东西——树和木桶。过了一段时间,我开始对漩涡本身感到好奇。然后我提出了三个重要的看法。)”及下文的分析可知作者沉着冷静并进行了仔细的观察分析。故答案为Because
he
could
keep
calm
and
make
important
observations
to
escape
from
the
danger.
【38题详解】
考查细节理解。根据第四段“So
I
tied
myself
to
a
barrel
to
help
me
float.
(所以我把自己绑在一个桶上帮助我漂浮。)”及“Without
waiting,
I
jumped
into
the
sea
to
try
and
escape.(
毫不犹豫地,我就跳进海里试图逃跑。)”可知作者对情况进行观察分析后,把自己绑在了一个木桶上并跳进海里逃跑。故答案为He
tied
himself
to
a
barrel
and
jumped
into
the
sea
without
waiting.
【39题详解】
考查推理判断。根据第一段“Suddenly,
the
sky
was
covered
with
dark
clouds
and
in
less
than
a
minute
we
were
in
a
terrible
storm.(
突然,天空乌云密布,不到一分钟,我们就陷入了可怕的暴风雨中。)”可知大自然变幻莫测,结合下文作者在漩涡边缘逃离的惊险经历,可知大自然也是可怕,值得我们敬畏的。但同时大自然又给我们人类提供了耐以生存的环境,比如文章提到的在大海捕的鱼细节,鱼可以为人类提供食物。综上所述可知答案为Humans
depend
on
nature
and
human
power
is
so
small
compared
with
nature,
so
human
should
respect
nature.
第三部分:书面表达(共两节,30分)
第一节
读写结合(10分)
请结合第五单元Lesson3
Race
to
the
Pole的内容,表达观点并陈述理由。词数不少于50。
Scott
and
his
team
had
failed
to
win
the
race
to
the
Pole.
Do
you
think
they
were
losers?
Why
or
why
not?
第二节
应用文写作(20分)
40.
根据题目所提出的具体要求,在答题卡上写出一篇连贯完整的短文。词数不少于100。
假设你是红星中学高一学生李华。你的英国朋友Jim在给你的邮件中询问你所钦佩的人。请你给Jim回信,内容包括:
1.
你钦佩的人是谁;
2.
你钦佩他/她的理由;
注意:开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear
Jim,
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li
Hua
【答案】Dear
Jim,
It’s
great
to
hear
from
you.
I
feel
happy
to
let
you
know
who
I
admire.
I
think
Tu
Youyou
is
someone
I
admire.
I
admire
her
for
many
reasons.
First
she
is
the
first
Chinese
female
scientist
to
be
awarded
a
Nobel
Prize.
She
and
her
team
discovered
artemisinin
which
have
saved
millions
of
lives.
She
makes
remarkable
contribution
to
mankind.
Another
reason
is
that
she
is
so
brave,
because
she
did
research
during
a
difficult
time
for
science
in
China.
She
bravely
volunteered
to
be
the
first
human
subject
to
test
the
effect
of
the
promising
chemical.
Besides,
I
admire
her
because
she
is
creative.
She
and
her
team
used
old
wisdom
and
new
methods
to
bridge
the
Eastern
and
Western
worlds,
saving
millions
of
lives.
This
is
why
she
is
worthy
of
admiration.
Who
is
the
person
you
admire
most?
Write
to
me
soon.
Yours,
Li
Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Jim写封回信,介绍你所钦佩的一个人。
【详解】1.词汇积累
钦佩:admire→respect
发现:discover→find
困难的:difficult→hard
智慧:wisdom→intelligence
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:She
makes
remarkable
contribution
to
mankind.
拓展句:Because
her
discovery
is
very
important,
she
makes
remarkable
contribution
to
mankind.
【点睛】[高分句型1]
She
and
her
team
discovered
artemisinin
which
have
saved
millions
of
lives.
(which引导限制性定语从句)
[高分句型2]
She
and
her
team
used
old
wisdom
and
new
methods
to
bridge
the
Eastern
and
Western
worlds,
saving
millions
of
lives.
(现在分词作状语)